Zobacz pełną wersję : Pytania i odpowiedzi oraz problemy z grą
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
Kardamon
23.01.2012, 16:10
witam:)
mam zainstalowane wszystkie dodatki do the sims 2, oprócz zwierzaków(wszystkie oryginały), ale kiedy próbuję włączyć grę(wchodzę przez rezydencje i ogrody), to pojawia mi się komunikat: "nie można zapisać danych licencji. aby uzyskać instrukcje, skontaktuj się z działem obsługi klienta". reinstalka nic nie pomogła. dalej nie moge uruchomić simsów. jak temu zaradzić?
Kenny McCormick
23.01.2012, 16:57
A aktualizacje ?
A może nagrzebałaś w SimPe ?
@up: nawet ja nie wpadłabym na to, żeby zaraz po instalacji gry ściągać SimPe i grzebać w plikach gry.
Proszę Cię.
WTF :|
Rozumiem, że wszystko masz na płytkach? Poza tym jak poszło aktualizowanie gry?
Kenny McCormick
23.01.2012, 18:26
@up: Liv, a może robiła operacje plastyczne? (mam dość focha :<)
A może jak instalowałaś dod. z neta to jakiś folder usunełaś?
A się zapytam bo o tym nie napisałaś zainstlowałaś podstawę (może zapomniałąś/przeoczyłąś)
Kenny, mówię o tym, że Twoje posty są wbrew logice.
Nie mogła zrobić operacji plastycznej, bo nawet nie odpaliła gry, więc otoczenia maxisowe się nie utworzyły. A operacje plastyczne w SimPe i problemy z licencją gry mają się jak piernik do wiatraka.
Z tego, co napisała jasno wynika, że NIE CHODZI TU O PLIKI Z ZEWNĄTRZ.
Tylko nie pisz mi zaraz posta "a może to coś z grafiką?", bo normalnie padnę i nie wstanę.
Jeśli nie zainstalujesz podstawy, nie możesz instalować dodatków...
Kenny, przykro mi, ale w tego typu problemach nie będziesz w stanie pomóc, dlatego zostaw to mnie ;] Przynajmniej będę próbowała, bo jednak wiem trochę rzeczy, które mogą okazać się przydatne.
"Nie lubię, gdy ktoś mi się sprzeciwia." Ale jeszcze bardziej nie lubię, gdy ktoś nie próbuje logicznie myśleć.
I bez fochów.
Kardamon
23.01.2012, 23:52
Zainstalowałam też podstawe(jako pierwszą). Moze faktycznie usunęłam coś usuwając dodatki z neta, bo ostatnio brat czyścił komputer i wszystkich się pozbyl. Tylko nie wiem jak to teraz sprawdzic.
Podczas instalacji nie bylo problemo, wszystko sie normalnie wgralo. Tak, tak, wszystko mam na oryginalnych plytkach:) aha i nie musiałam nic aktualizować(znaczy pojawiała mi sie informacja"sprawdzimy czy wszystko jest zaktualizowane"czy cos takiego, a poZniej "wszystko zostalo poprawnie zaktualizowane".:)
Dobra, *wszystko wskazuje na to że* jesteś w dupie, że tak się wyrażę.
Na płytkach od EA jest od jakiegoś czasu taka pierdołka zwąca się SecuRom. Co to dziadostwo daje? Ano, możesz np. grę zainstalować 5 razy, a za szóstym Ci nie pójdzie. Podejrzewam, że u Ciebie z tym jest problem.
Tak, tak, doczytałam, że instalacja przebiega normalnie, ale to musi być z tym powiązane.
Na Twoim miejscu rozejrzałabym się za crackiem do RiO.
Jeśli jednak zależy Ci na tym, żeby mieć czyste sumienie, podrzucam link do instrukcji, jak sobie z tym poradzić:
http://www.reclaimyourgame.com/content.php/173-SecuROM-Removal-Tutorial-Revised
Sorry, że po angielsku, po polsku nie znalazłam nic sensownego.
Ah, i w niektórych przypadkach pomagało odinstalowanie programów emulujących.
Kenny McCormick
24.01.2012, 16:00
Jeśli u CB anigleski niezbyt, to googlechrome, tłumaczy zagraniczne strony ;)
Kardamon
24.01.2012, 22:53
dziękuje :) Liv, spróbuje zrobić to co poleciłaś i dam znać czy pomogło:)
Ja mam problem dotyczący otoczenia. Otóż stworzyłam nowe otoczenie i gram w nim już jakiś czas, wszystkie rodzinki, które zrobiłam dotychczas mieszkały w domach z tej biblioteki domów więc było wszystko spoko, ale postanowiłam sama wybudować dom, wybrałam pustą parcelę i jak na nią weszłam otoczenie zmieniło...hmm...otoczenie z zarośli na pustynię o.o
Jak weszłam z powrotem do otoczenia znów były zarośla, a w tej rodzince pustynia. W wszystkich innych rodzinkach też były zarośla. Później wprowadziłam tę rodzinkę do gotowego domu, żeby go wyburzyć i zacząć budować od początku ale znów była ta pustynia XD
Wie ktoś może czym to jest spowodowane i jak można się tego pozbyć?
Ps. wpisywałam kod na otoczenie, ale to nic nie daje.
Kardamon
26.01.2012, 12:37
Liv zrobiłam tj mówiłaś i działają mi simsy! DZIĘKI!!! jesteś nieziemska:)
@up: spoko :)
gosiak - wrzuć zdjęcia tej "pustyni" (z pustej parceli).
I ewentualnie napisz, czy nie masz w którymś domku piwnicy/jeziorka.
Liv
http://imageshack.us/photo/my-images/831/snapshot5c2c6ec57c2c70f.jpg/ - tak, jak normalne otoczenie, tylko że w tle i na parceli jest pustynia,natomiast w otoczeniu i innych rodzinach mam zarośla. Ciekawe jest to, że tę rodzinkę chciałam wprowadzić na przeciwko takiego jednego domu, to w tym miejscu pojawiała się pustynia, a gdy przeniosłam tę parcelę w inne miejsce były już zarośla :d. Może to miejsce jest jakieś...pustynne :D. W każdym razie przeprowadziłam rodzinę w innym miejscu w otoczeniu i jest ok, ale w sumie zastanawia mnie to, dlaczego tylko w tym miejscu tak się dzieje.
OK, dzięki za fotkę. Myślałam, że zobaczę coś innego, na co byłabym w stanie dać Ci pewne rozwiązanie, a tu: :O
Więc tak: jeśli otoczenie jest z gotowych (tzn. niestworzone przez Ciebie w grze SimCity 4) i pamiętasz nazwę terenu, ściągnij ten (http://www.modthesims.info/d/279992) program.
W grze utwórz nowe otoczenie - nazwij je jak chcesz, jako teren wybierz zarośla. Musi ono jednak być takie samo, jak mapa, od której zaczynałaś tworzyć swoje simowe miasto, w którym masz pustynię.
Gdy otoczenie się utworzy, wyjdź z gry i uruchom ściągnięty program. Pokażą Ci się dwie kolumny. Po prawej zaznacz nazwę otoczenia utworzonego chwilę wcześniej (czyli tej pustej mapy Twojego "pustynnego"), po lewej zaś Twoje otoczenie. Jeśli masz dodatki, mogą Ci się pojawić podotoczenia typu Magia, Pogoda itd. Tego nie ruszaj.
Kwadraciki całkiem po lewej - zostaw tak jak jest Terrain, Roads, Brigdes i Lots. Resztę odznacz. Kliknij Copy i poczekaj chwilkę.Zamknij HoodReplace, włącz simsy, wczytaj swoje otoczenie (to "nowe" możesz usunąć).
Postaw w pustynnym miejscu pustą parcelę, wejdź na nią i daj znać, czy coś się zmieniło.
Liv
Dzięki za pomoc, ale to jest tak skomplikowane, że chyba sobie odpuszcze xD. Niedawno miałam ogromne problemy z simsami i kompem, ze wole juz nie kombinować. Przeniosłam tę parcele w inne miejsce i jest w porzadku. Jakos specjalnie mi nie zalezy, zeby ten dom byl akurat w tym miejscu, wiec spoko.
Skomplikowane? xD Nie, wbrew pozorom to jest banalne i nie zajmuje niewiadomo jak dużo czasu ;) I myślę, że by pomogło :) No nic, może ktoś inny kiedyś tu trafi ;]
Lekarstwem na wszystkie bolączki jest format kompa/całkowita reinstalacja gry, ale skoro się może obyć bez tego, to warto pytać o pomoc i próbować :)
Witam. Na Wirtualnych Simach, w wymaganiach CW i OŻ, doczytałam się rozgraniczenia dotyczącego XP i Visty. Chodzi o procesor - dla XP podano 1,3 GHz, a dla Visty 2,0 GHz. Jak ma się rzecz z Win7? Mój laptop z zainstalowaną Vistą ma tylko 1,8 GHz, także pa-pa, ale zaczęłam się zastanawiać, czy na takim samym sprzęcie z Siódemką by mi te gry poszły. ;p
Pytanie z czystej ciekawości, chociaż przyznaję, że pograłabym baaardzo chętnie w oba te dodatki. :)
Na każdym systemie ta sama gra pracuje inaczej. Poza tym Vista jest znana z tego, że sama zużywa trochę mocy procka na wszystkie systemowe procesy i żeby nie przeciążyć kompa zaleca się lepszy procesor w kompie w kompie z każdym nowszym systemem. Z "siódemką" sprawa ma się podobnie.
Ja miałam na starym kompie procka 1,8 GHz i Vistę, grałam w dwójkę z dodatkami z neta (z oficjalnych miałam może połowę z tego co mam teraz, z internetowych też gdzieś połowę), gra lagowała, ale działała :)
Na 1,8 i Win7 gra pójdzie spokojnie. Możliwe tylko, że będziesz musiała powyłączać większość pamięciożernych procesów w menedżerze zadań.
Pamiętaj też, że dużo zależy od ilości RAMu w kompie. Jeśli masz go ok. 3gb, to powinno dać radę :)
Btw, nie należy dosłownie wierzyć wymaganiom (wyjątkiem są karty graficzne) - tam są zazwyczaj podane wyniki, na których gra w "normalnych warunkach" będzie działać płynnie, co ofc nie oznacza, że na słabszym sprzęcie i systemie jej nie uruchomisz ;]
Heh, nie bój się, nie wierzę dosłownie. ;p Chodziło mi właśnie o to cięcie się - takie "działanie z łaski" i doprowadzenie mnie do rozstroju nerwowego. ;] grałam w dwójkę z dodatkami z neta (z oficjalnych miałam może połowę z tego co mam teraz, z internetowych też gdzieś połowę)Chodzi Ci tylko o pełne dodatki, czy akcesoria też? Marzy mi się, żeby skompletować wszystkie pełne packi (i akcesoria w sumie też, ale one są dla mnie mniej ważne). Dałoby radę przy Twoich poprzednich założeniach (i ok. 0,5 GB dodatków z neta), czy będę musiała spuścić z tonu? :D
RAMu mam dokładnie 1,99 GB, ale to można dokupić. ;p
Hej,
mam nie tyle problem, co pytanie. Mianowicie czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak używać poseboxów dla dwóch Simów? Nigdy wcześniej ich nie używałam, więc kompletnie pojęcia nie mam, jak to działa. Wiem tylko, że przykładowo 1A to dla jednego Sima, a 1B dla drugiego... Ale po włączeniu póz Simy stoją w oddaleniu od siebie; próbowałam ich ustawiać i zbliżać "move_objects'em", ale nic z tego - ustawiają się jeden na drugim albo poziomo (brzmi jak kosmos, wiem) i za nic nie chcą "zbliżyć", żeby przyjąć wymaganą pozę. Wiem, że to śmieszne, ale proszę, niech mi ktoś wyjaśni jak to działa i co mam zrobić, bo prawie 2 godziny się z tym męczyłam i nerwicy się już nabawiłam :P
Pozdrawiam ;)
Kod boolprop snapobjectstogrid false + moveobjecs i da radę :P
Poza tym w paczkach z pozami nie ma nic skomplikowanego. Po prostu klikasz, pojawiają się opcje, wybierasz.
Volturia
02.02.2012, 09:34
Siemanko kochani, pojawil sie maly problem.
Po roku jak moglam juz wrocic do simow albo zglupialam, albo naprawde jest cos nie halo.
Posciagalam juz mase dodatkow do gry, ale praktycznie wszystkie nie dzialaja! :<
Nie mam pojecia dlaczego, ale w folderze EAGames -> Sims2 nie bylo folderu Downloads ( jak dobrze pamietam powinien byc). Podobno mozna stworzyc go samemu, ale jak widac chyba cos nie wyszlo, bo pewnie potrzebne sa jakies sterowniki? Proosze o pomoc, mam nadzieje, ze da sie jakos chociazby skopiowac sterowniki/ folder downloads i wowczas gdybym go 'wkleila' do swojego folderu EA wszystko by juz dzialalo jak nalezy. Nie mam pojecia czemu dodatki nie dzialaja a tego folderu nie bylo.
bo pewnie potrzebne sa jakies sterowniki?
CO?! :O
Po co Ci sterowniki do tworzenia folderu? (lepiej wiedzieć, do czego one służą, żeby nie siać plot xD)
Jeśli WIĘKSZOŚĆ (czyli nie wszystkie) nie działa, to zerknij do przyklejonego tematu niżej poświęconemu problemom z dodatkami z neta.
ultraviolence
02.02.2012, 10:33
Pierwsze słyszę o jakiś sterownikach do Downloadsu... Rozumiem, że próbowałaś stworzyć go samodzielnie i nie idzie, tak? Zawartość zmodyfikowaną włączyłaś? Pamiętaj, że po wykonaniu tej opcji, trzeba wyłączyć grę i uruchomić ją ponownie - dopiero wtedy ściągnięte dodatki zadziałają. Może w nazwie folderu jest literówka? A, i jeszcze jedno: folder Downloads powinien znajdować się w: Moje Dokumenty\EA Games\The Sims 2, nigdzie indziej. Napisałam dla pewności :)
Volturia
02.02.2012, 11:57
no wszystko powinno byc na swoim miejscu i jest tak jak mowisz Heleno. dzialaja jedynie te rozpakowane i zainstalowane przez warsztat. Ani jeden pojedynczy plik - domy, meble, rosliny - nie dziala. :< nie wiem wlasnie co mam z tym robic.
Kenny McCormick
02.02.2012, 12:06
Tesz miałem taki problem, spróbuj wszystko (rośliny,tapeety,fryzury,skiny) instalować clean installer'em (http://sims2pack.modthesims2.com/)
Volturia
02.02.2012, 12:13
hm. moze faktycznie to jest sposob, bo mam tylko simpe.
Nie, niestety, ale to nic nie dalo. zreszta nawet nie mam pojecia jak to w tym cleanie zainstalowac. Makabra. przeciez folder Downloads powinien opo prostu dzialac i byc juz wczesniejw folderze EA Games - Sims2. ugh...
Kenny McCormick
02.02.2012, 12:45
Z tym cleanem to jest tak że pobierasz wklejasz do dowoland, i otwórz za pomocą clen instaler--->install ;)
A cleana pobierasz, na pulpit, rozpakuj, i otwórz :)
Invernessa
04.02.2012, 16:19
hm. moze faktycznie to jest sposob, bo mam tylko simpe.
Nie, niestety, ale to nic nie dalo. zreszta nawet nie mam pojecia jak to w tym cleanie zainstalowac. Makabra. przeciez folder Downloads powinien opo prostu dzialac i byc juz wczesniejw folderze EA Games - Sims2. ugh...
Niestety, folderu Downloads nigdy nie ma. Zawsze trzeba go stworzyć samemu.
rudzielec
07.02.2012, 15:47
http://imageshack.us/photo/my-images/831/snapshot5c2c6ec57c2c70f.jpg/ - tak, jak normalne otoczenie, tylko że w tle i na parceli jest pustynia,natomiast w otoczeniu i innych rodzinach mam zarośla. Ciekawe jest to, że tę rodzinkę chciałam wprowadzić na przeciwko takiego jednego domu, to w tym miejscu pojawiała się pustynia, a gdy przeniosłam tę parcelę w inne miejsce były już zarośla :d. Może to miejsce jest jakieś...pustynne :D. W każdym razie przeprowadziłam rodzinę w innym miejscu w otoczeniu i jest ok, ale w sumie zastanawia mnie to, dlaczego tylko w tym miejscu tak się dzieje.
gosiak miałam tak samo jak Ty, nie ściągałas czasem tego do gry? :P
http://www.modthesims.info/download.php?t=236426
tam jest plik, który zamienia otoczenie w jedną wielką plażę ^^
kalafjor
07.02.2012, 17:27
Ja mam może coś podobnego, bo czasami występuje u mnie błąd z teksturami i na przykład na działce rodzinki wszystko po za domem pokryte jest teksturką np. jakiegoś przedmiotu, albo pokrycia ścian.
:o
Nie no, ja wiecznie mam jakieś problemy xD
Znowu bawiłam się Simsami. Nastolatka była źle traktowana i uciekła, tak ok. 8 godziny rano. Jest już po północy, a ona nadal nie wróciła :/ Pierwszy raz mi uciekła nastolatka, ale ile ona ma zamiar tam siedzieć? Bo nie wiem, może to normalne, że tak długo jej nie ma.
Łe, mi kiedyś nastolatek (haha, i to Zbyszek w dodatku xD) przez 3 dni nie chciał wrócić :O
Nie zapisałam gry wtedy :) Zresztą nie miałam pojęcia jak go przywrócić.
Możesz spróbować też głosić zaginięcie na policję (przez telefon).
Kenny McCormick
07.02.2012, 21:21
To ja mam pytanie: jak zrobić żeby mi nastolatek uciekł?
Chyba musi mieć bardzo złe relacje z domownikami.
Chyba tak było napisane, kiedy bodajże Tybalt miał w obawach "uciec z domu".
Volturia
08.02.2012, 10:37
dziekuje za pomoc! clean zadzialal :D !
Mam nadzieję, że jak zgłoszę to na policję to zadziała, bo już zapisałam grę.
No ja nie mogę, policja nie może dużo zrobić, bo minęło więcej niż 24 godz. od zaginięcia :/ Co to w ogóle za policja ;d
LittleDevil
08.02.2012, 18:38
Jeśli policja jej nie znajdzie to powinna wrócić sama jeden dzień przed swoimi urodzinami.
Dzięki, ale ja już sobie poradziłam w inny sposób :) Zaprosiłam ją do domu innej rodziny, jak już przyszła zmieniłam jej grupę wiekową i zaproponowałam wprowadzenie się. A dalej to już sobie mogę ją przeprowadzić i cofnąć z powrotem do nastolatki :)
Mój problem wygląda następująco:
http://i44.************/313r86t.jpg
Mój komputer spełnia wszystkie wymagania, gram na najwyższych parametrach, woda na parceli jest w porządku, tylko otoczenie tak wygląda. Woda w otoczeniu zaczęła tak wyglądać po instalacji RiO, wcześniej nie miałam problemów. Po reinstalacji RiO problem pozostał.
Będę dozgonnie wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
kalafjor
09.02.2012, 18:26
Mam identyczny problem. :(
Do tego dochodzi błąd gdy zmieniam na noc w otoczeniu. Domy są jakby "w nocy", ale trawa otoczenia i reszta są jakby za dnia.
I jeszcze:
Ja mam może coś podobnego, bo czasami występuje u mnie błąd z teksturami i na przykład na działce rodzinki wszystko po za domem pokryte jest teksturką np. jakiegoś przedmiotu, albo pokrycia ścian.
Nie wiem od kiedy mam te problemy z grafiką... Od świąt mam nowego kompa, ale jest lepszy niż poprzednik. :(
ultraviolence
09.02.2012, 19:07
Nie wiem od kiedy mam te problemy z grafiką... Od świąt mam nowego kompa, ale jest lepszy niż poprzednik. :(
I to jest chyba ten problem. Sama wiem po sobie ;P Kupiłam lepszą kartę graficzną z dwóch powodów:
- poprzednia była już na wykończeniu,
- chciałam pograć w Wiedźmina II (przy starej karcie, ciął się nawet na minimalnych detalach!)
I co się okazało? Po kupnie nowej, bardziej wydajnej karty, Wiesiek chodzi płynnie na ultra (jeszcze lepszych niż wyższe) ustawieniach, a dwójkowe simy zacinają się w połowie paska ładowania :) Wychodzi więc na to, że nowsze karty nie koniecznie pasują do gier starszej generacji... Może tak samo jest z komputerami? Oczywiście to taki ślepy strzał, bo żadnym ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ;P
Helena - no widzisz, a u mnie właśnie jest stara karta i cały czas wszystko wyglądało świetnie do momentu, w którym zainstalowałam RiO.
Więc ja wykluczam kartę, sprzęt. Wydaje mi się, że to wina gry, ale nie wiem gdzie konkretnie leży problem...
kalafjor
09.02.2012, 19:19
No nie wiem...
Gra działa dosłownie ekspresowo i czas ładowania się parcel można porównać do czasu jaki sim w trójce traci na przejście z domu do parku.
Dobra, wiem.
Faktycznie karta graficzna. Mój błąd się naprawił gdy pobrałam i zainstalowałam OpenGL, bo moja kart nie obsługuje T&L (czyli praktycznie nie miałam grafiki 3D).
kalafjor, Tobie radzę sprawdzić w Evereście jaką masz kartę graficzną i czy obsługuje ona T&L.
kalafjor
10.02.2012, 15:24
Jak mam to sprawdzić?
Ściągnąłem sobie Everest i co dalej?
Dobra, odwołuję. Po ponownym uruchomieniu komputera problem wrócił...
A żeby sprawdzić czy karta obsługuje T&L najlepiej znaleźć na stronie producenta karty czy jest ona kompatybilna z OpenGL.
Jak mam to sprawdzić?
Ściągnąłem sobie Everest i co dalej?
Jak uruchomisz Everest, to po lewej stronie masz listę. Rozwiń menu "Komputer" i zaznacz "Podsumowanie". Wyświetli Ci parametry komputera, poszukaj tam nazwy karty graficznej.
A ja mam takie pytanie w związku z Warsztatem. Mam masę postaci w skrzyni Simów, szczególnie na początku mojej gry, zanim zaczęłam tworzyć własne, ściągałam je bez opamiętania. I teraz chciałabym się tych postaci pozbyć. Mam jednak problem, bo zastanawiam się, czy jak usunę je ze skrzyni, to razem z nimi pokasują się wszystkie elementy makijażu itp? Nie chciałabym tego stracić, bo razem z tymi Simami wpadły mi fajne maski, cienie itp. rzeczy do tworzenia twarzy. Jak więc usunąć ściągnięte postacie ze skrzyni, jednocześnie zostawiając te wszystkie elementy? Da się tak w ogóle zrobić? I w jaki sposób najlepiej oczyścić grę ze zbędnych dodatków, które zalegają mi w grze, i których nie używam? W Cleanie nie mam podglądu, więc nie da rady, żebym usuwała w ciemno.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
edit:
Czy usunięte ze skrzyni Simy usuwają się również z gry, tzn. są zastępowane maxisowymi, czy w ogóle ich nie ma, czy jak to wygląda? Nie mam bladego pojęcia, jak to wszystko w tym temacie działa. :|
@up: Dodatki nie usuną się z simami ;) W skrzyni simów w grze, tak jak w body shopie simowie również będą usunięci, ale jeśli swojego sima ze skrzyni dodałaś do rodzinki i wprowadziłaś na parcelę, to sim się nie usunie ;) Co do czyszczenia to już nie doradzę.
O, to świetnie, bo mnie ta skrzynia przerażać zaczynała, ale bałam się usuwać ;) Dzięki za odpowiedź. :)
Proszę :)
Co do problemu z grafiką:
Właśnie okazało się, że to najprostszy problem. Przeczytałam plik Readme i.. Gra nie obsługuje mojej karty graficznej x.x Co jest trochę dziwne patrząc na to, że grałam kilka dni i problemu nie było, ale cóż..
No więc teraz pojawia się pytanie: Czy da się coś z tym zrobić, oprócz kupna nowej, kompatybilnej z grą karty graficznej?
rudzielec
10.02.2012, 17:07
@up: nie wiem czy to coś da, ale radziłabym zaktualizować sobie sterowniki do karty graficznej, mogło być tak, że kiedy zainstalowałaś ostatni, czyli najnowszy dodatek do dwójki, stare sterowniki przestały pełnić swoją funkcję, w wielu przypadkach pomogło, więc nie zaszkodzi spróbować.
A ja mam takie pytanie w związku z Warsztatem. Mam masę postaci w skrzyni Simów, szczególnie na początku mojej gry, zanim zaczęłam tworzyć własne, ściągałam je bez opamiętania. I teraz chciałabym się tych postaci pozbyć. Mam jednak problem, bo zastanawiam się, czy jak usunę je ze skrzyni, to razem z nimi pokasują się wszystkie elementy makijażu itp? Nie chciałabym tego stracić, bo razem z tymi Simami wpadły mi fajne maski, cienie itp. rzeczy do tworzenia twarzy. Jak więc usunąć ściągnięte postacie ze skrzyni, jednocześnie zostawiając te wszystkie elementy? Da się tak w ogóle zrobić? I w jaki sposób najlepiej oczyścić grę ze zbędnych dodatków, które zalegają mi w grze, i których nie używam? W Cleanie nie mam podglądu, więc nie da rady, żebym usuwała w ciemno.
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi.
więc jeśli chodzi o dodatki, które ściągnęłaś z simami, to nie musisz sie o nie martwić, możesz bez najmniejszego problemu wywalić simy ze skrzyni, wszystkie dodatki zostają, ja tak często robię jak coś mi się na simie spodoba, ściągam go żeby mieć to co on ma na sobie, a potem sima wywalam :P
E: właśnie zdałam sobie sprawę, że również muszę wyczyścić swój warsztat :D
rudzielec - aktualizowałam i jest jeszcze gorzej, bo myszka "miga". Raz ją widać, raz nie, ciężko jest na cokolwiek najechać, bo po każdym zniknięciu myszka wraca na środek.
No a ja mam następny problem :/
Pobrałam z modthesims chatkę na kurzej stopce, bo chciałam wprowadzić do niej czarownicę. To ta chatka:
http://modthesims.info/download.php?t=397201
Wchodzę do parceli żeby ją przebudować, a tu niebieski teren. Jak chcę wyjść do otoczenia, dodatkowo mi to miga, jakby mesha nie było :/
Wygląda to tak:
http://a.imageshack.us/img46/8969/bldk.png
Na modthesims było napisane, że wszystkie potrzebne pliki są załączone, więc nie wiem o co chodzi :(
rudzielec
10.02.2012, 19:19
hmm... a próbowałaś "złapać" ten migający teren myszką?
nie wiem czy zwróciłaś uwagę, ale kiedy się przyjrzysz, możesz zobaczyć, że woda ma brązowy kolor, więc śmiem twierdzić, że jest to nakładka na wodę (sama mam taką w grze), po prostu nie masz mesha do niej :P
złap to coś myszką i usuń, myślę, że będzie po sprawie ;)
Meryam, w takim razie nie wiem co to może być :|
To do problemów z dodatkami tak wgl (jakby któryś mod przeniósł, byłabym dumna).
Usuń te pliki terenu, bo to one powodują błędy i zainstaluj domek jeszcze raz, ale bez nich.
EDIT: jestem dumna B)
Tak, usuwałam tą nakładkę, ale nadal jest niebieski teren. Więc może to nie wina tego czegoś. Jeszcze spróbuję to usunąć, ale raczej to nie to powoduje problem.
No. Usunęłam, wyszłam i weszłam w grę i nic.
A usunęłaś domek z otoczenia i postawiłaś go jeszcze raz po ponownym jego zainstalowaniu?
Co to zniczy "i nic"?
Nie wspominałam o tym, bo stwierdziłam, że to oczywiste.
To znaczy, nie zainstalowałam jeszcze raz domku, ale przecież ten dziwny plik ściągnie mi się jeszcze raz (chyba).
Ale jak zainstalujesz go Clean Installerem i odhaczysz pliki terenu, to się nie zainstalują.
Kenny McCormick
11.02.2012, 13:45
Ja mam pytanie dot. SimPe.
Czy mogę jednemu miastowemu (chłopakowi mojej simki) zmienić ubiór?
kalafjor
11.02.2012, 14:42
Łatwiej będzie go na chwilę przyłączyć do rodziny.
Kenny McCormick
11.02.2012, 16:39
Właśnie nie! To nastolatkowie, razem dopiero na studiach zamieszkają :D
kalafjor
11.02.2012, 18:20
Napisałem NA CHWILĘ.
Wpisujesz boolprop testingcheatsenabled true i klikasz na tego sima z wciśniętym shiftem i wybierasz MAKE SELECTABLE. Zmieniasz mu ubrania, fryzurę, co tam chcesz i znowu klikasz z shiftem i wybierasz MAKE UNSELECTABLE.
Kenny McCormick
11.02.2012, 18:25
Zniknie z domowników, a na noc pojdzie?
Tak, tylko na kilkanaście sekund masz go w rodzinie, zmieniasz mu ubranie, a potem znowu go odłączasz i zachowuje się tak jak przedtem, jak miastowy. Nie zostanie w domu na noc.
Kenny McCormick
11.02.2012, 18:42
A i jaszcze, on jest synem tego z rodu (?) No od upadłych drzew. z tym drugim tutaj (http://sims.wikia.com/wiki/Jon_Smith_Tricou%27s_Descendants).
Mam pytanie w związku z basenem, a konkretnie o jego wygląd w grze. Czy to, że wygląda TAK (http://img690.imageshack.us/img690/3332/binegartenpooleinfachun.jpg) lub na przykład TAK (http://img861.imageshack.us/img861/7137/3apool.jpg) realistycznie to zasługa któregoś EP czy jakiegoś innego dodatku do gry? Od dawna mnie to męczy, bo mój basen, no cóż, dość mocno odbiega wyglądem od tych powyżej... ;/ --> basen (http://img607.imageshack.us/img607/5550/17002337.jpg) (zdjęcie nie moje, ale wygląda tak samo). Próbowałam ze wszystkimi najwyższymi ustawieniami grafiki, ale nie ma żadnej różnicy. Od czego to zależy?
Od karty graficznej głównie.
Poza tym jeśli masz dodatek CPR, to basen w zależności od oświetlenia też powinien wyglądać inaczej.
Są jeszcze na necie takie nakładki/mody na refleksy w basenie.
Mod pojawia się chyba przy Scriptorium albo przy modyfikacjach oświetlenia z MTS.
O wow, jesteś jak błyskawica ;) Dzięki za odpowiedź, z pewnością u mnie to przede wszystkim kiepska karta graficzna.
Pozdrawiam :)
amela560
19.02.2012, 15:14
Witajcie!
Wie moze ktos w jakim dodatku doszła rodzinka w której byli: dziewczyna krótkie czarne włosy z grzywką(nastolatka), chłopak krótko ścięte brązowe włosy(także nastolatek), dziewczynka(małe dziecko), chłopczyk(również małe dziecko). Nie mieli ani matki ani ojca. Nie ma ich na pewno w dodatkach: nocne życie, na studiach, cztery pory roku, zwierzaki. :D
Kenny McCormick
19.02.2012, 15:41
Czas wolny, albo Osiedlowe Życie. Nazwisko Gazeta?
Pozatym to nie ten dział!
ultraviolence: teraz już jest odpowiedni :>
Mam pytanie:
Jak do simsów, do danego obiektu zrobić interakcje, która sim później wykona lub ten obiekt? To jest przykład: http://www.youtube.com/watch?v=NMorCJby-Gg&feature=related
I to: http://www.youtube.com/watch?v=r61RkuamC8M . Są do tego jakies programy ? A moze znacie poradnik ?
Hej, to znowu ja ;) z kolejnym pytaniem dotyczącym kodów. Mianowicie, interesuje mnie, jak radzicie sobie z ustawianiem większej ilości przedmiotów na stolikach? Nie potrafię tego ogarnąć. Przykładowo: postawię jedną rzecz, oficjalnie już więcej się tam nie zmieści, ale wklepuję wtedy "move_objects" i "snapobjectstogrid" i powinno dać radę. No tak, tylko że nie daje... bo przedmiot uparcie ustawia mi się na podłodze i za nic nie chce "zaskoczyć" na ten stolik. ;/ Jak sobie z tym poradzić? Chciałabym trochę zapełnić puste blaty różnymi klamotami, ale po prostu nie wiem jak, bo przedmioty wolą sobie leżeć na ziemi. ;/
(Wybaczcie być może śmieszne pytania, ale nigdy nie korzystałam z kodów i nie mam bladego pojęcia o ich używaniu).
rudzielec
20.02.2012, 14:41
noemi już Ci odpowiadam ^^
do ustawiania obiektów na różnych przedmiotach potrzebne są tzw. OMSP
na MTS jest tego pełno ;)
http://www.modthesims.info/browse.php?tag=OMSP&go=Go&gs=1&f=38&gs=1
są to klocki różnej wysokości, na których stawia się przedmioty
http://img137.imageshack.us/img137/8336/01qo2.jpg
zdjęcie z MTS
to właśnie dzięki nim i kodom "move_objects" i "snapobjectstogrid" można stawiać wszystko na blatach :)
są tego różne wysokości, wystarczy trochę poszperać ;)
http://www.modthesims.info/download.php?t=178963
tutaj mniej więcej pokazane jak ustawiać przedmioty na tych klockach, ale myślę, że raczej szybko się połapiesz i nie będzie Ci to potrzebne :P
O raaany, w życiu bym nie wpadła na to, że potrzeba do tego jakichś klocków. :P Byłam przekonana, że to zabawa samymi kodami, tylko nie wiedziałam, którego mi jeszcze brakuje. Serdecznie dziękuję za odpowiedź, zaraz będziem próbować :>
Dżiglipaff
21.02.2012, 00:02
Mam nie lada problem :)))
Chcę przenieść kilka moich ulubionych rodzin do nowej okolicy. Wszystkimi gram już bardzo długo i praktycznie każda-z-każdą ma już jakieś dzieci/kuzynki/itepe. Czy jeśli spakuję wszystkich do skrzyni i ustawie w nowej okolicy, ludziki nadal będą się traktować jako rodzina? (wiem, że kontakty się usuną, ale drzewa genealogiczne chyba nie)
Problem dwa:
Czy da się uniknąć kopiowania razem z familiami bazy danych wszystkich simów w okolicy? I czy z każdą rodziną będzie się kopiowała oddzielna baza tych samych npców?
rudzielec
21.02.2012, 09:43
z tego co pamiętam jak przenosiłam Bellę z Miłowa do swojego otoczenia, to wszystkie kontakty z rodziną jej zostały, nie spadły jej nawet wskaźniki znajomości, chociaż ona była w innym otoczeniu, a rodzina w innym :P
nie wiem natomiast co się stanie jak przeniesiesz wszystkie rodziny razem, ale na pewno będą powiązani i na pewno będą mieć drzewo genealogiczne ^^
jeśli chodzi o NPC, to wspomnienia z nimi przenoszą się do nowego otoczenia, ale nic poza tym, simy tracą wszystkie kontakty, trzeba je nawiązywać na nowo, sami NPC są w każdym otoczeniu, nawet w nowym, baza danych skopiuje Ci się tylko raz, przy tworzeniu miastowych :)
Dżiglipaff
21.02.2012, 19:53
W sumie problem z drzewem i związkami nie jest taki duży, zawsze moge użyć insimenatora do ponownego łączenia (bo wnioskuję, że może wystąpić coś jak w tym (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=27363&highlight=przeniesienie+rodziny) temacie ) i wszyscy na nowo zostaną rodzinkami.
Acz boję się, że gra wytworzy każdego sima-widmo z poprzedniej okolicy w tej nowej. Kiedyś przenosiłam swoją simkę z Dziwnowa do innej okolicy i przeglądając baze w simpe okazało się, że miałam chyba całe Dziwnowo (a przynajmniej jego większość). Chciałabym to jakoś pominąć, bo pewnie bardzo zamuli grę ;/ Ewentualnie dowiedzieć się, czy taki pan Kordial (bo to Jaskinia Pokrzyku), którego znają wszyscy moi simowie, będzie znajdował sie w bazie 30 razy, czy tylko raz
W ogóle to chciałam zrobić taką super okolicę, z Ćwirami i kilkoma rodzinkami z Dziwnowa, ale tylko jeśli da się to jakoś pominąć :(
Wie ktoś jak ustawić tą kanapę żeby wyglądała jak na zdj. A nie żeby były pojedyńcze fotele ?
http://www.modthesims.info/download.php?t=252787
LittleDevil
23.02.2012, 11:35
Jak podaje sam autor, musisz pobrać patch autorstwa Inge Jones (oraz usunąć ten od Shaklin, jeśli takowy posiadasz).
Dżiglipaff
04.03.2012, 10:17
Ostatnio reinstalowałam grę. Skopiowałam swoją okolicę i wgrałąm z powrotem. Grając w jednej rodzince zauważyłam, że moja simka Gabriela Kracja (z arystoKRATYCZNEJ rodziny) nazywa się Balbina Kowal. Mam hacka, który pozwala na wybór nazwiska przy ślubie, dlatego jej mąż (hajtali się przed reinstalką) nadal nazywa się Michal Popielniczka. Wydaje mi się, że jej imie zresetowało się, bo nie ma jeszcze nikogo w drzewie genealogicznym, ponieważ jeszcze kilka innych simów (robotów) też bez "rodziny" też się inaczej nazywają.
Z samym imieniem nie ma problemu, zmieniłam insimenatorem, ale jak mogę zmienić jej nazwisko? Gdyby to było maxisowe Melodyjka, Śmieszek czy inne z tych fajnych, zostawiłabym, ale Kowal bardzo mi się nie podoba ;^;
ultraviolence
04.03.2012, 12:21
Z samym imieniem nie ma problemu, zmieniłam insimenatorem, ale jak mogę zmienić jej nazwisko? Gdyby to było maxisowe Melodyjka, Śmieszek czy inne z tych fajnych, zostawiłabym, ale Kowal bardzo mi się nie podoba ;^;
Typuję SimPe. Ma tyle wymyślnych funkcji, że zmiana nazwiska sima to przy tym pryszcz :D Niestety nie mam pojęcia jak to zrobić, bo SimPe używam tylko do skanowania dodatków z sieci. Pewnie w dziale z poradnikami będzie coś więcej na ten temat.
Albo specjalnym obrazem: http://www.modthesims.info/download.php?t=289073
Ja go mam i bardzo mi się przydaje :)
Dżiglipaff
04.03.2012, 16:23
oh, dzięki wielkie Brzozo!
z SimPe to wiedziałam, ale boje się tykać tego programu xD
To teraz ja mam pytanie: jest możliwość zmiany zabudowanej już parceli publicznej na prywatną?
Dżiglipaff
04.03.2012, 23:54
To teraz ja mam pytanie: jest możliwość zmiany zabudowanej już parceli publicznej na prywatną?
tak, kod ChangeLotZoning residential
nie musisz martwić się o skrzynkę i kosz na śmieci, telefon sam się w nie zmieni, gdy wyjdziesz do otoczenia
Dżiglipaff, dziękuję pięknie :D
Kenny McCormick
09.03.2012, 18:35
Mam pytanie dot. InSIM'a czy InTeena. Czy jeśli tak. żeby facet był w ciąży z żoną, i bobas się urodzi, to ten facet będzie w drzewie genealogicznym jako matka po prawej, czy jak matka po lewej? :D
Ja mam problem. Kupiłem dziś "szyk i elegancję" ale nie mogę zainstalować... Przy 81% wyskakuje okienko że wystąpił błąd podczas kopiowania jakiegoś pliku. Jest tak za każdym razem. Proszę o pomoc. :(
Kenny McCormick
10.03.2012, 16:40
Szczerze, orginał, czy pirat? :)
A miałeś kiedyś zainstalowane na kompie te akcesoria? (od koleżanki/kolegi pożyczone) ;)
A masz miejsce na dysku?
Masz dodatki z neta? :)
Wszystko oryginalne. Właśnie mi się przypomniało, że klika miesięcy temu koleżanka mi je pożyczyła i jak zainstalowałem to ikonka była, ale w grze nie było obiektów z tego sp. Działo się tak też z Kuchnia i łazienka ale wystarczyło włożenie płytki do napędu i zainstalowanie od nowa, co niestety z SiE nie działa. :( Miejsce na dysku na pewno mam bo nie posiadam jakiejś dużej ilości gier. Dodatków z neta nie trawię więc nie mam.
Filleable
10.03.2012, 17:06
Miałam tak samo, że nie mogłam zainstalować Zwierzaków. Też mi wyskakiwał błąd przy kopiowaniu jakiegoś pliku. Ale działo się to przez moją głupotę, bo kompletnie o płytę nie dbałam i była cała porysowana. Jeśli Twoja gra jest nowa, to może po prostu jakaś trefna.
I jeszcze, co najśmieszniejsze, to nie mogłam z mojej płyty zainstalować gry, bo wyskakiwał właśnie ten błąd, ale jak pożyczyłam płytę od koleżanki i zainstalowałam z jej płyty, to ze swojej mogłam już normalnie grać. Ty też spróbuj tak zrobić, że zainstaluj z czyjejś płyty.
Kenny, czasami jak czytam Twoje posty to mam ochotę zrobić takiego facepalma, że przy okazji zmiótłby połowę Ziemi :|
Po pierwsze, zdecyduj się który hack. Są zasadnicze różnice między nimi i wypadałoby wiedzieć, od czego każdy jest (a nie mieć, bo ktoś inny ma).
A pytanie jest (bądźmy szczerzy) głupie... Bo co za różnica, czy będzie po prawej czy po lewej? Ja bym się np. martwiła, gdyby w ogóle Sima nie było w drzewie - TO JEST PROBLEM.
Zresztą jak będzie po "złej" stronie, to i tak nie będziesz w stanie tego zmienić.
Co do próby pomocy koledze - przykro mi, ale żeby próbować coś poradzić, trzeba mieć jakąś widzę teoretyczną/praktyczną. Nie miałeś nigdy problemów z grą/nie googlujesz odpowiedzi/nie ściągałeś nigdy sam z neta pirackiej gry - NIE WIESZ.
I nie - ewentualne wcześniej zainstalowane na piraty (aka pożyczone od kolegi/koleżanki) ani dodatki z neta nie mają z tym NIC wspólnego. A gdy brakuje miejsca na dysku, pokazuje się zupełnie inny komunikat.
Kamil - Na Twoim miejscu wzięłabym płytę z podstawy i akcesoriów i spróbowała zainstalować na innym kompie.
Jeśli pójdzie, to znaczy, że coś jest nie tak z Twoim napędem, jeśli nie - płyta jest uszkodzona i, jeśli masz rachunek, możesz iść do sklepu i złożyć reklamację. Dostaniesz dobry egzemplarz albo zwrócą Ci kasę.
Co do problemu z brakiem obiektów z SP w grze - miałam to samo z Imprezą. Płytka była nowa i musiałam się nieźle namęczyć, żeby za którąś reinstalką wszystko zaczęło działać. I piracką Imprezę miałam wcześniej, ale w międzyczasie miałam też przynajmniej jeden format...
Nie tak dawno znowu instalowałam simsy na nowo i z Imprezą problemów nie było - działa tak jak trzeba.
Filleable: Próbowałem instalować z płyty koleżanki i to samo.
Liv: Tylko że ja nie mam innego kompa. Poza tym czemu miałoby to być coś z napędem? Nie cały tydzień temu instalowałem Ikea urządza dom od kolegi i wszystko było dobrze.
Inny komp niekoniecznie musi być Twój. Może być np. od kolegi.
Bo napędy też się, niestety, psują. Jedną możliwość należało wykluczyć.
Czyli już wiemy, że to coś z płytką.
Ponawiam propozycję sprawdzenia płyty na innym kompie - żeby wykluczyć, że problem rzeczywiście leży w niej (bo zakładam, że nie ma na niej poważniejszych rys ani nie jest brudna), a nie np. w systemie.
Płytka nie jest brudna ani nic, przecież dziś kupiona. Jak mi koleżanka pożyczała wcześniej SiE to też było to samo a u siebie potem instalowała i u niej nie było problemów.
Czyli jednak napęd... Źle czyta płytę najwyraźniej :|
Pozostają Ci dwie możliwości:
- zrobić obraz płyty u kogoś, kto ma np. Daemon Tools, Alcohol 120%, Power ISO i zamontować go w wirtualnym napędzie u siebie. To byłaby Twoja płytka do instalacji,
- wejść na neta i szukać gotowca (czyli pirata) - ze świadomością, że jednak za grę zapłaciłeś.
@down: i słusznie!
EDIT 2:
@down: błąd crc wyraźnie wskazuje na uszkodzenie plików z płytki... Przy robieniu kopii u nich musiało coś źle pójść. Albo jest to jakaś blokada dla tych, którzy mają zamiar spiracić płytkę.
Tak, "gotowiec" będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem.
Próbuje z tym Power Iso ale jak już tworzy się obraz płyty to wyskakuje " D:/ Błąd danych (CRC). ". :( No to chyba pozostaje "poszukać gotowca".
mariciui
14.03.2012, 16:50
gdy tylko chcę coś ściągnąć naciskam ściągnij, włącza się winRAR wszystko super. ale gdy chcę pobrać to włącza się jakiś dziwny program do plików tekstowych i pisze coś że się nie da ale za szybko znika i jest po angliku.
Nieidealna
14.03.2012, 21:04
mam problem. nie chce mi się załadować żadna rodzina. :|
cały czas jest klepsydra, niby się ładuje ale jakoś nie może się to zakończyć. ostatnio pobierałam dużo dodatków z neta, więc wyczyściłam trochę folder downloads. usunęłam dosyć dużo dodatków, ale i tak nie mogę załadować żadnej rodziny. próbowałam wczytywać ich kilka.
to samo było po wyprowadzeniu i ponownym wprowadzeniu rodziny. nie wiem już, co może być powodem. :|
Dżiglipaff
14.03.2012, 21:26
też tak miałam, rozwaliła mi się cała okolica, nie pamiętam od czego nawet, to było bardzo dawno
później przeglądałam tamtych simów w simpe i się okazało, że każdy ma "zresetowane" staty, czyli 0 umiejętności, 0 znajomości, nawet nie mieli określonej płci, wieku itd
musiałam zacząć od nowa T_T a grałam w tamtej okolicy prawie rok i było bardzo szkoda
gdy tylko chcę coś ściągnąć naciskam ściągnij, włącza się winRAR wszystko super. ale gdy chcę pobrać to włącza się jakiś dziwny program do plików tekstowych i pisze coś że się nie da ale za szybko znika i jest po angliku.
Sprecyzuj - jakie pliki ściągasz, co za program tekstowy, może opisz jak to wygląda?
I jaka jest różnica między ściąganiem a pobiernaiem? ;o
Nieidealna - otocznie Ci umarło i nie ma możliwości zmartwychwstania, o ile nie masz zapasowych kopii.
musiałam zacząć od nowa T_T
I Ty też lepiej zacznij.
(...) otocznie Ci umarło i nie ma możliwości zmartwychwstania, o ile nie masz zapasowych kopii.
:O
W jaki sposób otoczenie może "umrzeć" i jak się tego wystrzegać? Trochę mnie zszokowało to stwierdzenie.
Nieidealna
15.03.2012, 14:20
kurczę, szkoda :c a jest możliwość odzyskania domów z tego otoczenia? żeby nie budować ich na nowo? [mówię oczywiście o tych które sama zbudowałam, a nie o tych maxisowych]
bo rozumiem że rodzin nie da się już odzyskać?
edit: udało mi się spakować parcele do plików. za chwilę zreinstaluję grę i zobaczymy.
Malin - http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:Avoiding_Hood_Corruption
Nieidealna - po pierwsze, od teraz stosuj się do zaleceń z powyższego linku, żeby nowe otoczenie po jakimś czasie też Ci nie padło.
A szczególnie, jeśli zmierzasz grać gotowcami od Eaxisa, które już na dzień dobry są uszkodzone.
Domków zamieszkałych nie radziłabym pakować przez grę.
http://thesims2.livejournal.com/6049797.html - unikniesz uszkodzenia przyszłego otoczenia.
Nieidealna
15.03.2012, 16:08
zreinstalowałam grę i wszystko jest okej <3 dziękuję za pomoc ^.^
liv, dzięki za linki :3.
Jam mam takie małe pytanko. Czy Simkę stworzoną już w grze można ''spakować'' do pliku Sims2Pack? Koleżanka poprosiła mnie o jedną z moich Simek, ale nie wiem jak to zrobić i czy to w ogóle jest możliwe. Wiem, że w Warsztacie się da pakować Simów, ale mi chodzi o grę.
Kenny McCormick
16.03.2012, 18:16
TU (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=43051) masz poradnik :D Punkt 5 :rolleyes:
Um, dziękuję bardzo, ale ja raczej SimPE nie używam :) Może sobie kiedyś pobiorę, ale nie zrobię tego bez kopii zapasowych :p
Nieidealna
16.03.2012, 20:52
nie no, nie wytrzymam po prostu. znowu to samo. :|
wtedy po wgraniu gry było okej. jedyne co było złe to to, że dodatki z neta nie były widoczne w katalogu kupowania, więc postanowiłam zresetować grę. po zresetowaniu znowu brak możliwości otwarcia rodziny.
dzisiaj ponownie zreinstalowałam grę. stało się to samo co opisałam wyżej.
naprawdę nie wiem, czemu tak się dzieje. mam już dosyć.
A słynne "aplikacja..." się nie pojawiło przypadkiem?
Masz ewidentnie walnięty któryś dodatek z neta.
Nieidealna
17.03.2012, 17:23
Nie, nic się nie pojawiło. Nie było żadnego komunikatu.
Jak sprawdzić, który dodatek jest wadliwy? Niedawno widziałam gdzieś jakiś program do tego.
Podobno Download Organizer, ale ja nie potrafię się nim obsłużyć :|
Podobno Clean Installer, ale też nie bardzo z mojego punktu widzenia.
Jeśli problem masz od niedawna, na razie wywal z Dwl ostatnio ściągnięte pliki.
ALBO zawartość w Dwl podziel na dwie części i jedną z nich wytnij i wklej na pulpit.
Włącz grę z niewyciętą połową - jeśli będzie działać, to znaczy, że wadliwy plik jest w drugiej połowie.
Potem druga połowę dzielisz na pół i tak sprawdzasz...
Wiem, że czasochłonne, ale sprawdza się :)
I jeszcze wersja na hardkora - wywal wszystko i zacznij ściągać od nowa.
Nieidealna
17.03.2012, 19:08
liv, wielkie dzięki za pomoc! <3
faktycznie chodziło o wadliwy dodatek. i to nawet nie jeden, ale kilka.
A ja mam kolejne pytanie. Dziś zauważyłam, że moje Simki z jednej rodziny (nie zależy mi tak bardzo na nich, one były tylko do robienia zdjęć) zmieniły imiona i nazwiska :| I np. Simka2 Sims nazywa się teraz Antoni Lato, inne też inaczej się nazywają. Wiem jak sobie z tym poradzić, ale chciałam się dowiedzieć, dlaczego tak się stało.
Nieidealna - moja głowa poleca się na przyszłość!
HardaBrzoza - zmieniłaś język gry.
@down: haha, spoko xD
No tak, grałam dwa tygodnie na angielskim w ramach przygotowań do konkursu :D Dzięki, Liv :)
Kenny McCormick
17.03.2012, 19:48
Czyli że jak zmienię język gry na niemiecki, to Zigfridów? :O
Nie grałam w wersję niemiecką (warum soll ich?), więc nie wiem, czy imię Siegfried się pojawi, ale w ogólnym założeniu to jest właśnie coś w ten deseń ;]
Kenny McCormick
17.03.2012, 20:18
Ale miastowi, czy moi prywatni simowie, tak będą się zwali? :O
I jedni i drudzy.
Tzn., co do Twoich simów to zależy - np. jeśli usunąłeś plik z simem z numerkiem 404 i któryś z Twoich nowych simów dostał ten nowy wolny numerek, to przy zmianie wersji językowej jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie miał imię i nazwisko tego usuniętego sima, tylko w odpowiednim języku ;]
@down: na Twoim miejscu podszkoliłabym angielski a nie niemiecki ;]
Ja po paru miesiącach przymusowej gry po angielsku w TS1 miałam przynajmniej kilkanaście nowych słówek w głowie więcej :)
Kenny McCormick
17.03.2012, 20:29
Ło jezu! :O
To gram po polsku!
Może w TS1 będę grał po niemiecku.
Dziękuję Wam, bo bym se biedy w grze narobił! :)
Edit: Dobrze dobra kobieto Liv, nastawię grę na angola :D
Znów zwracam się do Was li i jedynie z pytaniem, ale mój laptop zaczął buntować się jak tylko może przeciwko graniu na nim w Simsy...
Rozważam kupno nowego komputera z jak najlepszymi parametrami. Czytałam jednak (nawet tutaj, na tym forum), że najnowsze karty graficzne są już zbyt dobre dla TS2. Dlatego właśnie chciałam zasięgnąć rady: jaką powinnam wybrać, żeby móc wreszcie pocieszyć się grą?
Rozumiem, że chodzi przede wszystkim o kartę graficzną, prawda? Reszta, jak procesor itp., nie będą sprawiać problemów?
ultraviolence
20.03.2012, 16:49
Znów zwracam się do Was li i jedynie z pytaniem, ale mój laptop zaczął buntować się jak tylko może przeciwko graniu na nim w Simsy...
Rozważam kupno nowego komputera z jak najlepszymi parametrami. Czytałam jednak (nawet tutaj, na tym forum), że najnowsze karty graficzne są już zbyt dobre dla TS2. Dlatego właśnie chciałam zasięgnąć rady: jaką powinnam wybrać, żeby móc wreszcie pocieszyć się grą?
Rozumiem, że chodzi przede wszystkim o kartę graficzną, prawda? Reszta, jak procesor itp., nie będą sprawiać problemów?
Generalnie polecam karty NVIDII. Od roku jestem posiadaczką karty ATI (nie wiem, co mi strzeliło do głowy) i na dzień dzisiejszy nie jestem zadowolona z zakupu. Niby pod względem graficznym simsy działają bez zarzutu, ale mam problem z aktualizacją sterowników. Nowsze instalują się, ale system ich nie wykrywa, więc wciąż muszę grać ze starymi... Z NVIDIĄ nigdy nie miałam takich problemów. Co do modelu, musiałabyś zapytać kogoś, kto się na tym zna, bo nie chciałabym wprowadzić Cię w błąd.
Dziękuję, ultraviolence, ta NVIDIA to już jakiś trop. :) Jeśli któryś z użytkowników, grających w TS2 na najnowszych komputerach, zechciałby podszepnąć, jaką sam ma kartę graficzną, też byłabym naprawdę wdzięczna. Na pewno się nie obrażę. :D
@down:
O kurczę, Malin, Twój post to dosłowne wyrażenie wszystkich moich myśli! :D Również będę grała na tym komputerze tylko w Simsy i również mam już dość użerania się ze sprzętem. Z tym że ja nastawiam się tylko na stacjonarkę - na punkcie laptopów mam lekką traumę.
Od razu człowiekowi raźniej, kiedy widzi, że nie jest sam z jakimś dylematem. ;)
(...) Czytałam jednak (nawet tutaj, na tym forum), że najnowsze karty graficzne są już zbyt dobre dla TS2. Dlatego właśnie chciałam zasięgnąć rady: jaką powinnam wybrać, żeby móc wreszcie pocieszyć się grą? (...)
OMG, od kilku dni mam dosłownie identyczny problem i gryzę się z tym jak mogę. Chciałam już nawet pisać PM-ki do osób, które wstawiają tu piękne jakościowo zdjęcia, żeby napisały mi, z jakiej karty korzystają, bo chcę kupić taką samą. I ja również trafiłam tu na informację, że TS2 może "nie pójść" na najnowszych kartach, tak więc pytanie: jaką właściwie kupić?
Zamówiłam dziś na allegro jedną z kart graficznych polecanych w jednym temacie tu na forum, NVIDIA GeForce , nie jest najnowsza, ale skoro ją tu polecano, to znaczy, że chyba będzie działać, a na mojego starego kompa póki co, wystarczy (oczywiście, jeśli go jeszcze zreanimują w serwisie, bo wczoraj całkowicie padł i musiałam go oddać ;(((((( Laptop, z którego teraz korzystam, nie nadaje się w ogóle do grania ;().
Po wakacjach mam zamiar zakupić całkiem nowy sprzęt. I teraz muszę się dowiedzieć, na jakiej karcie na pewno pójdą Simsy. Nie będę ukrywać, że komp służy mi wyłącznie do przeglądania stron, TS2 jest jedyną grą, w którą gram i grafika w kompie będzie dopasowana właśnie pod nią. Nie potrzebuję kompa do niczego innego, chcę po prostu w końcu komfortowo grać w moją ulubioną grę, bo od lat użeram się ze starymi komputerami, na których albo zamulało, albo się zawieszało, albo rozmywało grafikę (jak obecnie). I mam już tego serdecznie dość. To będzie jednorazowy zastrzyk gotówki i po prostu nie mogę sobie pozwolić na jakąś pomyłkę, bo jeśli się okaże, że gra nie pójdzie, to będą to dla mnie pieniądze wyrzucone w błoto (korzystać z internetu to ja sobie mogę nadal na starym komputerze).
Ale w związku z nowym sprzętem pojawił się u mnie wielki dylemat: komputer stacjonarny czy laptop? O ile w stacjonarnym pececie można kontrolować, ewentualnie wymienić kartę graficzną, tak w laptopie jest już z tym chyba problem (nie znam się na lapkach, ale wydaje mi się, że karty graficzne są chyba zintegrowane z płytą główną?).
Tak więc moje pytania (nareszcie ;)):
- jakie karty do komputera stacjonarnego są "pewniakami"?
ewentualnie:
- jaki laptop wybrać?
(...) Reszta, jak procesor itp., nie będą sprawiać problemów?
No tak nie do końca. Procesor i pamięć RAM są jednak bardzo ważne (im wyższe, tym lepsze). Wymagania sprzętowe TS2 nie są jakieś kosmiczne jak na te czasy, ale np. ja mam 2 GB RAM-u, a gra namiętnie się przycina i wcale płynnie nie chodzi. Na parcelach mieszkalnych jeszcze jakoś ujdzie, ale na publiczne już od dawna nie jeżdżę, bo Simy poruszają się jak robocopy i gra tak zamula, że po prostu nie da się grać, więc tak naprawdę nawet nie odkryłam wszystkich atrakcji z EP-ów. Tutaj (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=15007) jest temat poświęcony sprzętowi, poczytaj, może Ci w jakiś sposób pomoże. Jest już troszkę stary, no ale zawsze.
rudzielec
21.03.2012, 16:33
Osobiście uważam, że do grania w simsy bardziej nadaje się komputer stacjonarny.
Sama korzystam z laptopa, ale nadal jestem zwolenniczką pudełek stojących gdzieś pod biurkiem ;)
Nie powiem, jestem mega zadowolona ze swojego laptopa, ale zintegrowana karta graficzna czasami robi mi w grze brzydkie psikusy typu:
- wchodzę sobie na jakieś otoczenie i nagle ekran robi się czarny, po czym gra minimalizuje się do pulpitu, by za chwilę znów powrócić do otoczenia w grze,
lub:
- ładuje mi się jakaś rodzinka/parcela publiczna/tryb tworzenia rodziny, a w momencie kiedy powinna wyskoczyć mi załadowana parcela na którą weszłam, pojawia się czarny ekran, potem pojawia się pulpit, a następnie gra się wyłącza i ikonka simsów znika z paska zadań, tak jakbym wyłączyła grę...
Ale to jedyne minusy jakie zanotowałam, które w dodatku nie zdarzają się często :)
Jeśli chodzi o parametry optymalne do gry w simsy, to 4gb ramu, procesor intela "i3" i jedno gigowa karta graficzna (NVIDIA GeForce), w zupełności wystarczą mi do grania w simsy do których mam 16giga dodatków z neta.
Wiadome - gra ładuje się ok. 30 minut, ale kiedy się załaduje, nie mam żadnych przycinek, niepłynności i rozmazanych pikselów, przez co mogę cieszyć się grą o dobrej grafice nie martwiąc się pierdołami :)
Także i stacjonarka i laptop są dobre do gry w simsy, tutaj kwestia już tego kto, co woli ;)
http://www.simprograms.com/the-sims/the-sims-2/the-sims-2-system-requirements/
Tutaj wymagania sprzętowe i niezła rozpiska dot. kart graficznych.
Jeśli chodzi o mnie, to mam stacjonarnego (i po tym, co słyszę od moich znajomych, którzy mają laptopy stwierdzam, że trafiłam najlepiej jak mogłam...), na którym przed wymianą sprzętu miałam kartę NVIDIA GeForce 9600 GT. Simsy na niej ładnie wyglądały, ale miałam nieraz mega artefakty (ta seria jakaś niefortunna była, bo nie tylko ja miałam taki problem z tą kartą).
Obecnie mam kartę z seriiATI Radeon HD 4800, mającą może 3 (?) lata i gra też na niej ładnie chodzi :)
(no tak, ale TS2 OŻ wyszły w 2008, więc karta bardzo na czasie :))
Im więcej RAMu, tym lepiej. Nawet 1 gb robi OGROMNĄ różnicę - widzę po moim dziadzie (z 3 na 4)
No a procek to wiadomo - obecnie 2 gHz na jednym rdzeniu to za mało.
Im więcej dodatków (i z neta i oficjalnych), tym lepszy sprzęt musi być, żeby gra w miarę płynnie działała.
Rozumiem jednak, że lapki są wygodniejsze w ogóle, jednak mnie osobiście zintegrowane układy i brak możliwości wymiany dowolnej części bardzo by przeszkadzały.
Jeśli zaś chodzi o cenę, to można mieć nawet dobrego kompa wydając mniej niż 1500zł, o ile to nie jest "gotowiec", bo co do tego się nie orientuję.
I jeszcze takie pomocne coś...
http://www.systemrequirementslab.com/cyri/intro.aspx - na górze można wpisać "the sims 2 apartment life", bo RiO nie ma na tej liście.
Dzięki za informacje i za linki, z pewnością się przydadzą przy wyborze odpowiedniej karty. Ja również bardziej się skłaniam ku stacjonarnemu, całe życie miałam właśnie taki, ale już drugi rok z rzędu będę wyjeżdżać latem na dwa miesiące i fajnie by było mieć cały ten swój niezbędnik z kompa zawsze przy sobie, więc laptop spisałby się doskonale. Muszę się głęboko nad tym zastanowić.
Czy ktoś ma może spakowaną i nie graną rodzinę Knot i byłby gotów mi ją udostępnić? To ta kobieta z kotami, która doszła w Zwierzakach. Byłabym wdzięczna za odpowiedź i pomoc :)
Kenny McCormick
24.03.2012, 19:01
Dobra kolej na mła :D
Wchodzę TU (http://www.digitalperversion.net/gardenofshadows/index.php?topic=21064.0), pobieram to zamienne dla UFO'ludkóf
http://img849.imageshack.us/img849/3350/hosgt.png
I wybieram GEN/TOWN, czy DEFAULT? I czy oczy sa załączone? :)
Potem pobieram manekina
http://img38.imageshack.us/img38/6299/joufu.png
I mam wybrać GET/TOWN żeby mogła mieć bobasy, a jak wybiorę DEFAULT to nie będzie mogła mieć bobasów? Tak? Dobrzę czaję? :) I jeśli GET/TOWN wybiorę, to wtedy
a)dopiero dzieci się przebarwią, obecni simowie są jacy byli
b)Obecni simowie zmieniają kolor? :D
Gen/Town zmienia wszystkim miastowym i pojawia się jako dodatkowy skin. Natomiast default to, no, default xD Czyli zamiennik maxisowego skinu.
Dzieci się zmieniają przy defaulcie, obecni simowie... zależy czy aktualni simowie mają na sobie ściągnięty skin jako dodatkowy, czy jako zamiennik. Zamienniki się zmienią, dodatkowe nie.
Kenny McCormick
24.03.2012, 19:28
Czyli od gen/towna WSZYSCY miastowi będą mieli ten skin? :O
I słyszałem, że jeśli nie pobiore gen twona, tylko difikolda manekina, to gdy simka będzie w ciąży i zacznie rodzić wyskoczy "aplikacja zamknięta..." :O
To jak z tym jest? :)
Nie wiem, gdzie się o to spytać - jakby co, przepraszam :D
Jak usunąć chmurki nad głowami Simów? Kod ShowHeadlines off/on [czy coś takiego] nie działa. :( A jest mi to bardzo potrzebne xD
Czyli od gen/towna WSZYSCY miastowi będą mieli ten skin? :O
I słyszałem, że jeśli nie pobiore gen twona, tylko difikolda manekina, to gdy simka będzie w ciąży i zacznie rodzić wyskoczy "aplikacja zamknięta..." :O
Nie, tylko miastowi UFO ;)
Szczerze? Nie wiem czy to prawda, ale wydaje mi się, ze taki błąd nie powinien występować. Ponadto przeczytałam cały temat z tymi skinami i nikt nie napisał, że występują jakiekolwiek błędy, więc myślę, że powinno być w porządku ;)
Nie wiem, gdzie się o to spytać - jakby co, przepraszam :D
Jak usunąć chmurki nad głowami Simów? Kod ShowHeadlines off/on [czy coś takiego] nie działa. :( A jest mi to bardzo potrzebne xD
Tu (http://www.drealm.info/simlogical/sl/Sims2Pages/Sims2_MiscHacks.htm) znajduje się mod, który usuwa wszelkie chmurki (No Ballooons Patch), ale potrzebuje Nocnego Życia.
Znalazłam jeszcze informację, że u niektórych działa
"showheadlines true"
"showheadlines false"
ale niewiele osób tego używa.
Ponadto radzę jeszcze spróbować napisać kod małymi literami, to też ma wpływ z tego co się orientuję ;)
Kenny McCormick
24.03.2012, 20:40
Czyli które mam pobrać? :O
które dla ufo, a które dla manekina? :D
To zależy od ciebie xD
Chcesz żeby wszyscy simowie z maxisowym skinem mieli pobrane - pobierz defaulty.
Chcesz, żeby mieli tylko miastowi i nowi simowie, którym wybrałeś skin podczas tworzenia - wybierz gen/town ;)
A jeśli chcesz, żeby skin pojawiał się jako dodatkowy i mieli go tylko simowie, którym wybrałeś ten skin podczas tworzenia - custom ;)
I przy okazji, to się tyczy wszystkich skinów z internetu, nie tylko tych konkretnych.
Kenny McCormick
24.03.2012, 20:47
Acha to dzięks :D
czyli difikold to gen/town + Ci obecni? :D
Ci obecni tak, jeśli mają maxisowy skin ;)
Kenny McCormick
24.03.2012, 20:52
Okey :3
Już wszystko czaję :)
ultraviolence
25.03.2012, 12:46
Ale namieszałeś :D Nie mówiłam, że ten konkretny default manekina wywołuje takie błędy, tylko ten oryginalny od maxisa. Jako, że w okolicy nie da rady spotkać sima-manekina, mogę zaryzykować stwierdzenie, że gen/town działa trochę na tej samej zasadzie, co skin zastępczy (jeśli będziesz chciał użyć tę skórkę, to chcesz czy nie, musisz najpierw stworzyć sima o tej karnacji). Podejrzewam, że fani wiedzą co robią i w tym wypadku podczas porodu nie pojawią się żadne przykre niespodzianki :)
kalafjor
25.03.2012, 14:30
Mam problem z grafiką. :<
Trawa w otoczeniu jest dziwnie nie realistyczna i po włączeniu nocy wygląda jakby dalej był dzień, drogi czasami stają się czarne, woda nie przylega ładnie do terenu tylko jest kanciasta jakby zrobiona z prostokątów.
Edit: Jak ściągnąć z neta otoczenie, które będzie miało wszystkie drzewa i ozdoby ustawione? Zawsze jak jakieś ściągam to nic nie ma.
Edit2: Co oznacza napis "No CC" przy dodatkach z Internetu?
Dałbyś screeny, co?
+ jak wygląda grafika w innych grach? Też są jakieś problemy?
2. Musisz ściągnąć gotowe ("umeblowane") otoczenie, NIE samą mapę (sam teren+drogi).
3. No CC, czyli po prostu "clean". Sam Eaxis, bez dodatków z neta, no ;]
kalafjor
26.03.2012, 12:25
1. http://imageshack.us/gal.php?id=qpyk1tTg2Z7e1K6Vm6SYnKyWqpSjp5-fr5ij09nalQ
Dwa zdjęcia. Jedno podczas dnia, a drugie w nocy.
2. http://www.modthesims.info/download.php?t=440974
Jak tu ściągnąć umeblowane?
3. Dzięki, rozumiem. :)
Po pierwsze, przeinstaluj grę.
Trzeba wpierw wykluczyć, że to błędy tekstur.
Ah, i pytanie - masz jakieś modyfikacje oświetlenia gry?
Po drugie, jeśli masz tylko plik *.SC4 (a taki tam jest), to NIE DA się. Musisz mieć cały folder otoczenia, żeby było umeblowane.
kalafjor
26.03.2012, 18:33
Nie mam żadnych oświetleń.
Mam przeinstalowywać wszystkie dodatki? :O
Jeśli tak się dzieje tylko w simsach (mówię tu o źle wyświetlanej grafice), to tak.
Ja mam problem z Maxisowymi otoczeniami. :/ Ładują mi się bez końca, a jak się (jakimś cudem) załaduje Jaskinia Pokrzyku to nic tam nie ma. Tylko te ścieżki co są między blokami ale żadnych budynków nie ma. Nie wiem co znowu zrobiłem nie tak...
Master of Disaster
27.03.2012, 21:09
@kalafjor - ja miałam podobnie przed zmianą karty graficznej. Może tez jest to sprawa sterowników :|
@Kamil - póki co... odsyłam do poradnika Liv (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63136), którzy mnie już zdążył pomóc... Chyba warto byłoby przeskanować okolice HoodCheckerem (link do ściągnięcia też jest podany w tym poradniku, pod sam koniec). To mogłoby pomóc w wyłapaniu pewnych błędów.
rudzielec
28.03.2012, 08:13
No właśnie, jeśli chodzi o tego Hood Checkera... Mam możliwość przeskanowania otoczeń ale nie mam możliwości usunięcia błędów, próbowałam już na różne sposoby i one ciągle tam są... :|
Pojęcia zielonego nie mam jak usunąć je za pomocą SimPe...
Może mnie ktoś oświecić w tej kwestii?
E: już wiem jak.
Ja takie mam tylko pytanie... Dlaczego lustrzana podłoga zrobiła mi się czarna? Chodzi mi o tą: http://www.mediafire.com/?ixd2hcdcmq9195q
Jak ją stawiam nie jest taka przeźroczysta, tylko zupełnie czarna (tak samo ze ścianami). Do niedawna wszystko działało poprawnie. Może to wina innych dodatków z internetu? Przy okazji chciałabym się dowiedzieć, czy jest taki program, który wykrywa ''gryzące się'' pliki? I takie np. recolory bez mesha albo meshe bez recolorów? W moim folderze Downloads jest straszny bałagan i chcę zrobić porządek :)
Kenny McCormick
31.03.2012, 16:40
Ustaw w opcjach odbijanie się światła (?) na włączone. :)
rudzielec
31.03.2012, 16:41
Jeśli chodzi o program, do porządkowania folderu Downloads to polecam CloneSpy, więcej o nim, możesz poczytać TUTAJ (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1337605&postcount=152), jest nawet link do pobrania, osobiście jestem z niego zadowolona :3
A co do czarnej podłogi, to prawdopodobnie nie masz mesha lub, tak jak napisałaś, dodatki gryza się ze sobą.
O, dziękuję :)
Co do tej czarnej podłogi - mam mesha, skoro to kiedyś działało. Ale coś się stało :(
Kenny McCormick
31.03.2012, 17:43
Gdybyś nie miała mesha to by Ci na nie biesko świeciło ;P
Ustaw tak:
http://img210.imageshack.us/img210/5589/pitu.png
Hm... Dawno temu usunęłam Maxisowe otoczenia, by grać tylko na własnym. Teraz jednak chcę je przywrócić ale nie wiem jak. Znaczy, wiem, ze mogłabym zrobić reinstalkę, ale w tym problem, bo nie chcę stracić swojego otoczenia. A na tych wszystkich SimPe, Insimenatorach się niestety nie znam i boję się kombinować, żeby nie rozwalić sobie gry xD
Więc moje pytanie: czy istnieje sposób na przywrócenie Maxisowych otoczeń bez reinstalki i grzebania w programach?
rudzielec
31.03.2012, 21:28
Jasne, że istnieje :3
Wytnij cały folder "the sims" z dysku C gdzieś na pulpit, po czym odpal grę, utworzy sobie ona nowy folder "the sims". Jak wyłączysz simsy, wejdź w miejsce utworzenia folderu i wytnij z niego folder "Neighborhoods", a resztę wywal.
Następnie scal swój stary folder z otoczeniami, z tym nowym i wrzuć z powrotem swój folder "trze sims" do miejsca gdzie był poprzednio. Jak odpalisz znowu grę, powinnaś mieć wszystkie maxisowe otoczenia :3
@Kenny, niekoniecznie będzie migać na niebiesko. Ja raz nie miałam pokrycia terenu ściągniętego do domku i wyświetlała mi sie ciemnogranatowa podłoga.
To raczej średnio pasujące miejsce na tego typu pytania, ale niestety nie ma tu żadnego shout boxa, by się z tym tam udać, więc zaryzykuję tutaj.
Mam problem z wyszukiwarką na MTS. Nie wiem, jak filtruje się tam wyniki wyszukiwania. Niby jest tam okienko z filtrami:
http://img43.imageshack.us/img43/2918/schowek01qw.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/43/schowek01qw.jpg/)
ale po zaznaczeniu dodatków, które posiadam, zawsze wyskakuje brak wyników. ZAWSZE. No przecież to jest niemożliwe. Na pewno coś robię nie tak, tylko nie mogę dojść, co takiego. Czy ktoś może mi wyjaśnić, na jakiej zasadzie działa ta wyszukiwarka i co zrobić, żeby w końcu zaczęła wyszukiwać przedmioty pasujące tylko do tych dodatków, które ja posiadam, a nie do wszystkich? Ręce mi opadają, jak widzę 900 stron do przejrzenia, z czego pewnie tylko ze 20 odpowiadających mojej grze... ;/ :((
Kenny, ty jednak jesteś wspaniały :D Zrobiłam tak jak napisałeś i już wszystko dobrze działa :)
rudzielec
01.04.2012, 09:21
Malin, jedną rzecz robisz źle, musisz dać, żeby wyszukało Ci wszystkie dodatki czyli Downloads -> Sims2 -> All, nie możesz wyszukiwać dalej "Lots&Housing" itd, bo tak Ci tego nie wyszuka.
Jak chcesz wyszukać typowo domów, to zrobisz to w dalszej części, jak już wyszukiwarka znajdzie Ci rzeczy z wszystkich dostępnych podtematów które wyświetlą Ci się po zakończeniu wyszukiwania ;)
Jasne, że istnieje :3
Wytnij cały folder "the sims" z dysku C gdzieś na pulpit, po czym odpal grę, utworzy sobie ona nowy folder "the sims". Jak wyłączysz simsy, wejdź w miejsce utworzenia folderu i wytnij z niego folder "Neighborhoods", a resztę wywal.
Następnie scal swój stary folder z otoczeniami, z tym nowym i wrzuć z powrotem swój folder "trze sims" do miejsca gdzie był poprzednio. Jak odpalisz znowu grę, powinnaś mieć wszystkie maxisowe otoczenia :3
ORAAANYYYY, dzięki <3 Że też o tym nie pomyślałam xD
Jeszcze raz dziękuję <3
Dzięki Rudzielcu, dzięki Tobie doszłam wreszcie, jak to działa! :* Przy okazji znalazłam w opcjach edycji profilu miejsce, gdzie zaznacza się posiadane dodatki, więc teraz tylko klikam wyszukiwanie kompatybilnych z moją grą przedmiotów no i jest... Najbardziej wstyd się przyznać, że pokręciłam kolory zaznaczanych filtrów... Myślałam, że ten bladoniebieski to zaznaczenie, a jest odwrotnie... Czyli ja odznaczałam swoje dodatki. No po prostu... http://img546.imageshack.us/img546/8700/facepalmg.gif
Mam kolejny problem. Nigdy nie mogę postawić w domu biurka, które nazywa się chyba ''tanie biurko biurkowy kolega''. Po prostu klikam - i nie wyciąga się. Od zawsze tak miałam, tylko przyzwyczaiłam się do tego i nie pisałam o tym. W akademikach są takie biurka, jak robiłam zmianę mebli w moim pokoju, biurko ''biurkowy kolega'' nazywało się inaczej, nazwa była po angielsku (to na pewno nie od zmiany języka gry, przed zmianą też tak miałam. Teraz znowu gram na polskim i nadal tak jest). Więc pytanie: co zrobić, żebym mogła po prostu postawić to biurko? To jedyny mebel z trybu kupowania (i budowania), którego nie da się postawić.
Mam tak samo z jednym łukiem, ale wiem, że gdybym zrobiła dogłębne czystki w downloads, łuk by zadziałał :P Pewnie jakiś konflikt między dodatkami wystąpił i należy go rozwiązać w taki sposób (no dobra, może nie poprzez "dogłębne" czystki, ale z pewnością takie wśród ściągniętych biurek :P)
Ok, dzięki. Poszperam w Downloads, może coś zadziała :)
Za to występuję z następnym problemem: nikczemny szarlatan się na mnie uwziął! Zaczęło się od tego, że któregoś dnia moja studentka poszła do sklepu kupić sobie nową komórkę. Tam właśnie był szarlatan, okradł ją. Oczywiście tego tak nie zostawiłam i po odzyskaniu moich pieniędzy kliknęłam na telefon i poinformowałam policję, że podejrzany facet kręci się po mieście (opcja ''zgłoś nieuczciwą grę''). Potem wróciłam do domu. Nagle zobaczyłam, że na mojej parceli jest nikczemny szarlatan :| Usunęłam go z kodem moveobjects, ale jakiś czas później znowu przyszedł. Próbowałam też z Force Error, ale nadal przychodzi, nie można go przepędzić :( Boję się, że jak Simka skończy studia i zamieszka w normalnym domu nadal będzie ją nachodził. Co zrobić, żeby pozbyć się go raz na zawsze z mojej parceli?
Widziałem już taki przypadek z Zadecką. Musisz go jakoś uśmiercić, wtedy przestanie.
Hum... No dobrze. Ale jednak taki szarlatan to fajny NPC :(
kalafjor
05.04.2012, 15:32
Ja Zadecką ściągnąłem sobie z Internetu.
Uwielbiam nią grać. ^^
Kenny McCormick
05.04.2012, 15:34
Jeśli go uśmiercisz, to gra wygeneruje nowego...
I ze wszystkim poczekaj na dobrą wróżkę simów - Liv. Bez niej nic nie rób! :D
Mam takie pytanie - czy zdjęcia i filmy zrobione podczas gry można przenieść do innego folderu ( np. znajdującego się na pulpicie ) ? Nie wpłynie to w żaden sposób na działanie gry ?
Filleable
05.04.2012, 18:55
Kenny, Lilijka nie o to pytała. ^^
Ja w każdym razie wyciągałam zdjęcia i nic się nie stało, ale lepiej poczekaj na kogoś mądrzejszego. :)
Kenny, płacą Ci za to robienie za adwokata?
HardaBrzoza - usuń go, ale tylko sposobem "gra+SimPe" (znajdziesz go w dziale z poradnikami).
Gra wygeneruje sobie nowego, a Ty będziesz miała święty spokój :)
Lilijka - jeśli skopiujesz (nie wytniesz), to absolutnie nic się nie stanie :)
Jeśli zaś będziesz czuła wielką potrzebę zrobienia dosłownie "wytnij+wklej", to radzę trzymać się z dala od przycisku od albumu ze zdjęciami.
Dobra, zabiłam tego szarlatana i chyba mam już spokój. A jeżeli nagrobek wsadziłam do wyposażenia jakiegoś miastowego, to nic się nie stanie? Bo właśnie ostatnio czytałam tu na forum, że ich usuwanie jest złe.
ultraviolence
06.04.2012, 10:15
Dobra, zabiłam tego szarlatana i chyba mam już spokój. A jeżeli nagrobek wsadziłam do wyposażenia jakiegoś miastowego, to nic się nie stanie? Bo właśnie ostatnio czytałam tu na forum, że ich usuwanie jest złe.
Najlepiej ustaw sobie w otoczeniu jakąś niedużą parcelę, stwórz cmentarz i przenoś tam wszelkie nagrobki zmarłych simów. Tak jest najbezpieczniej.
Dżiglipaff
06.04.2012, 11:29
a ja mam takie pytanie, czemu nagrobki znikają po reinstalacji gry? Kiedyś myślałam, ze to czasem po dłuższym czasie od śmierci po prostu robi sie taki błąd, ale ostatnio zauważyłam, że nagrobki znikają mi zawsze po reinstalce ;/ Najczęściej kopjuje cały folder Ea Games, więc nie ma możliwości, że coś się niewysłało
simowie nadal są w drzewach genealogicznych, ale nie mogę ich wspominać i muszę kompinowac z wskrzeszaniem ;/ no i nie mam pojęcia jak zrobić zombie, bo niewszyscy simowie są na liście telefonu do Kosiarza, więc pozostają mi tylko czary
ultraviolence
06.04.2012, 15:26
a ja mam takie pytanie, czemu nagrobki znikają po reinstalacji gry? Kiedyś myślałam, ze to czasem po dłuższym czasie od śmierci po prostu robi sie taki błąd, ale ostatnio zauważyłam, że nagrobki znikają mi zawsze po reinstalce ;/ Najczęściej kopjuje cały folder Ea Games, więc nie ma możliwości, że coś się niewysłało
simowie nadal są w drzewach genealogicznych, ale nie mogę ich wspominać i muszę kompinowac z wskrzeszaniem ;/ no i nie mam pojęcia jak zrobić zombie, bo niewszyscy simowie są na liście telefonu do Kosiarza, więc pozostają mi tylko czary
Żeby po wskrzeszeniu sim stał się zombie, po prostu zapłać Kosiarzowi niską kwotę za przywrócenie ludka do życia. Musi być to około 1500-3000 simoleonów. Jeśli zapłacisz mniej, Mroczny w ogóle nie podejmie wskrzeszenia. Jeśli więcej - przemiana w zombie się nie uda (zamiast niego, do życia zostanie przywrócony normalny sim).
Co do tych nagrobków, to nie zauważyłam u siebie takiej zależności... Ale przy następnej reinstalacji dwójki (oby było to jak najpóźniej :P), z pewnością zwrócę na to uwagę. Możliwe, że to jakiś paskudny błąd... Instalowałaś kiedykolwiek łatki do TS2? Jeśli nie, może powinnaś zerknąć tutaj:
http://thesims2.ea.com/update/
Dżiglipaff
06.04.2012, 20:07
sprobuje z paczami
o wskrzeszaniu to chodziło mi o to, że czasem nie wszyscy simowie są na liście, szczególnie jeśli umarli już dawno (ale jeszcze sprawdze, tylko w jednym domu mam ten telefon)
ale pomijając już to, psują mi się też parcele publiczne cmentarze - czasem specjalnie zabijam npców, żeby nie były puste, a po reinstalce nic nie ma
mam nawet jedną parcelę z mrocznym sklepiekiem wiedzmy-wampirzycy i specjalnie zrobiłam tam upiorny cmentarz małych, ślicznych jasnowłosych dziewczynek (niby dziewic :D) i tez szlag trafił ;/ nie ma kto straszyć odwiedzających ;/
kalafjor
09.04.2012, 19:17
Ostatnio ściągałem kilka ubrań z bodajże peggy. Pomieszały mi się meshe i teraz w każdej grupie wiekowej mam przynajmniej kilka takich samych strojów, które wyglądają jak jeden sweter wierzchni. Czy jest jakiś sprytny sposób na pousuwanie tych recolorków?
Nie mam żadnej historii przeglądania, ani ściągania plików. x.x
Program do wykrywania duplikatów i jedziesz :P
Wygooglujesz sobie co trzeba.
kalafjor
09.04.2012, 19:56
Duplikatów?
Ale czy to usunie recolory bez meshy? :|
znajdzie Ci pliki, które masz zduplikowane a sam będziesz decydował, co chcesz usunąć ;)
kalafjor
09.04.2012, 20:42
Chyba nie rozumiem. XD
Wiedziałam, po prostu wiedziałam że nie mogę długo nie mieć problemów :D (tamten z drzewem genealogicznym właściwie sam się rozwiązał). Więc: mój Sim jest nieśmiertelny xd Próbowałam go zabić death creatorem (ten nagrobek z opcji ''spawn...''), ale nie pomogło - na Sima nie działają jakoś te interakcje. Insimenatorem też nie - potwierdzam, że ten Sim ma umrzeć, ale nie działa. Próbowałam go zagłodzić, przeciągnęłam pasek głodu do końca w lewo, Sim woła, że jest bardzo głodny, ale nie pada. Utopienie też nic nie daje. W pożarze się nie pali. Piorun nie chce go trafić, choć stoi w kałuży. Muchy się za niego nie wezmą (20 nieumytych talerzy stoi grzecznie w innym pokoju). Wszyscy Simowie od razu umierają, tylko ten nie. Więc co zrobić, żeby tego Sima zabić?
ultraviolence
10.04.2012, 16:19
Wiedziałam, po prostu wiedziałam że nie mogę długo nie mieć problemów :D (tamten z drzewem genealogicznym właściwie sam się rozwiązał). Więc: mój Sim jest nieśmiertelny xd Próbowałam go zabić death creatorem (ten nagrobek z opcji ''spawn...''), ale nie pomogło - na Sima nie działają jakoś te interakcje. Insimenatorem też nie - potwierdzam, że ten Sim ma umrzeć, ale nie działa. Próbowałam go zagłodzić, przeciągnęłam pasek głodu do końca w lewo, Sim woła, że jest bardzo głodny, ale nie pada. Utopienie też nic nie daje. W pożarze się nie pali. Piorun nie chce go trafić, choć stoi w kałuży. Muchy się za niego nie wezmą (20 nieumytych talerzy stoi grzecznie w innym pokoju). Wszyscy Simowie od razu umierają, tylko ten nie. Więc co zrobić, żeby tego Sima zabić?
Jeśli nie zależy Ci na jego nagrobku, to może wyprowadź go z parceli i po prostu skasuj? Polecam przyjrzeć się bliżej poradnikowi Liv. Wszystko ładnie i przejrzyście opisała w tym temacie: http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1516374#post1516374
Kalafjor- no tak, skoro na oczy nie widziałeś programu, to jak możesz zrozumieć o co w tym chodzi :P
HardaBrzoza - w InSimenie w którejś z jego części jest opcja "set ghosts flags -> is a ghost".
Sposób skuteczny, jednakże nie pojawi się nagrobek, więc character data sima będzie uszkodzona x)
Jeśli Ci nie zależy, to dawaj tym sposobem :P
Dziękuję Wam, nie zależy mi na nagrobku, tylko czy jeżeli ten gość ma syna i narzeczoną, to nic innego się nie uszkodzi?
Nie, raczej nie xD
Przynajmniej u siebie nie zauważyłam niczego niepokojącego ;]
No to zaraz pozbędę się tego nieznośnego Sima :) Jeszcze raz dziękuję :)
Filleable
11.04.2012, 17:22
Hahaha, ja bym go zostawiła jako jakiś ewenement. :P Ale serio to ciekawe, dlaczego to tak. Używałabym go do eksperymentów. :P
Mam problem z drzewem. Któregoś dnia niespodziewanie wyrosło mi w rogu sypialni! :O Drzewo wygląda, jakby należało do otoczenia spoza parceli, czyli jest brzydkie i graficznie strasznie uproszczone.
http://img88.imageshack.us/img88/1372/treelu.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/88/treelu.jpg/)
Chciałam go usuwać move_objects'em, ale problem polega na tym, że tego drzewa nie da rady chwycić "rączką", po prostu nic nie da się z nim zrobić, nie ma możliwości jego skasowania. Pomyślałam, że może postawiłam dom w okolicy na miejscu, gdzie rosło drzewo, ale przesuwałam parcelę obok i to miejsce okazuje się być czyste. Dom postawiony gdzie indziej tego problemu nie ma, to drzewo rośnie sobie tam spokojnie na samym środku parceli (podglądałam z sąsiedniej). Nie mam pojęcia, dlaczego i skąd się ono wzięło, na początku było wszystko w porządku, a po kilku simowych dniach tak po prostu sobie wyrosło. Już kiedyś miałam taki problem, kiedy drzewo pojawiło się na środku asfaltu! o.O
Pomóżcie mi się pozbyć tego dziadostwa, ta miejscówka w okolicy jest bardzo urokliwa i nie chciałabym się z niej wyprowadzać. ;/
Agataa103
14.04.2012, 18:52
Może przenieś dom razem z rodziną do tego katalogu domów i wtedy znów postaw...
A tak w ogóle to tez mam problem, który wcześniej mi sie nie zdarzył. Otóż... Pobrałam dodatki z neta do simsów i zobiłam katalog Downloads itepe, itede. Ale niektóre dodatki mi działają, a inne nie. Jak wchodze na neta to pobieram po pare dodatków i z jednej tury mam dodatki, a z drugiej już nie. Próbowałam pobierać jeszcze raz i zamieniać je, ale nic. Co zrobić??
Kenny McCormick
14.04.2012, 18:52
Też tak miałem...
Niech zgadnę, jesień? :3
Poczekaj do końca jesieni - u mnie pomogło ;)
Jeśli nie to pisz. <zmień porę roku tym użądzeniem za życiowe punkty :D>
Szczerze mówiąc nie zwróciłam uwagi na porę roku, nie pamiętam na tę chwilę, co się tam pogodowo wyprawia, chociaż ta jesień jest bardzo prawdopodobna. Mimo wszystko - to tak ma być każdej jesieni? :O No bez jaj, nie chcę mieć drzewa w pokoju przez 1/4 simowego roku! ;/ Wkurza mnie ono nieprzeciętnie. Nie da rady tego jakoś usunąć na stałe? ;///
Kenny McCormick
14.04.2012, 19:18
Nie, nie, kiedyś w domu jednej z mojej głównych rodzin tak było, i na następną jesień znikneło ;) (tzn. na zime znikneło, ale za rok nie pojawiało sie ;))
Dżiglipaff
14.04.2012, 19:59
A tak w ogóle to tez mam problem, który wcześniej mi sie nie zdarzył. Otóż... Pobrałam dodatki z neta do simsów i zobiłam katalog Downloads itepe, itede. Ale niektóre dodatki mi działają, a inne nie. Jak wchodze na neta to pobieram po pare dodatków i z jednej tury mam dodatki, a z drugiej już nie. Próbowałam pobierać jeszcze raz i zamieniać je, ale nic. Co zrobić??
może to dodatki wymagające rozszerzeń, których nie masz zainstalowanych? Druga opcja to rekolory - możesz nie miec CEP'a
Kenny McCormick
14.04.2012, 20:14
może to dodatki wymagające rozszerzeń, których nie masz zainstalowanych? Druga opcja to rekolory - możesz nie miec CEP'a
Albo 2 wyjście: Jak masz zapakowany plik, wsadź go do Downloads i prawym przyciskiem myszki: otwórz za pomocą Clean Installer'em (http://sims2pack.modthesims2.com/): (wyskakuje okienko) i "install all" :D Jeśli wtedy nie pojawi sie w grze to napisz ;)
@down, down: Kennego, albo Kennego McCormicka :P
Filleable
14.04.2012, 20:26
@Agataa, a pobierasz meshe?
Agataa103
15.04.2012, 09:14
Tak pobieram meshe. No chyba to kiedyś już robiłam przecie. ;-)
Ale spróbuje jeszcze sposobu Kenny McCormick i dam znać.
LovettBon
15.04.2012, 14:48
Cześć, mam problem o którym już kiedyś pisałam ale po męczeniu się z nim w końcu odpuściłam. Zatęskniło mi się do simsów dlatego opiszę go jeszcze raz i liczę na jakąś pomoc :D
Otóż grałam sobie z pół roku na Windows 7 i wszystko hulało. Pewnego dnia włączam grę, a tu komunikat "ten program ma znane problemy ze zgodnością". Hmm. Na logikę takie coś powinno mi wyskoczyć po zainstalowaniu gry na siódemce, a nie po sześciu miesiącach grania bez problemów. Dziwne. Pomyślałam, że to wina dodatków które ściągałam tego dnia więc wywaliłam je z Downloads. Nic. Wywaliłam Downloads na pulpit. Dalej nic. No kurde.
Poszukałam w Google czy ktoś miał podobny problem - miał. Tylko że zaraz po zainstalowaniu nowego systemu operacyjnego. Ale dobra, robię to samo co poradzili tam, czyli próbuję przestawić te Simsy tak żeby działały jak na Windows XP. Bez sensu, ale może coś by to dało. Nie dało.
Co dziwniejsze, przeinstalowałam grę dwa razy i ciągle nic!
Moje pytanie - czy to możliwe żeby błąd wyskakiwał przez zainstalowanie jakiegoś dodatku? Jeśli tak, to jak usunąć taki dodatek permanentnie? Bo samo wyrzucenie z Downloads nic nie daje. Nie mam już siły do tych Simsów a chciałabym sobie pograć :(
Istny cyrk po prostu... Już pomijam, że drzewo z sypialni po zmianie pory roku na zimę, przeniosło się do przedpokoju... Nic to. Teraz mam taki problem, że to drzewo to przy nim pikuś.
Grałam dzisiaj jakieś 2 h, wszystko chodziło zgrabnie (jak na mój stary komp). Ciężarna Simka pojechała na randkę, zabawiała się tam itp. Po powrocie przyszedł moment, kiedy powinien urosnąć jej brzuch, jednak kiedy scentrowało na Simce, gra zawiesiła się. Totalnie. Nie dało się wywołać menedżera zadań, no kompletnie nic, trzeba było robić reset "na twardo". Pomyślałam, że to może wina defaultu stroju ciążowego, który ściągnęłam daaawno temu (ale jeszcze nie miałam okazji go użyć), więc wywaliłam go z Downloadsu. Niestety nic to nie dało, a wręcz narobiło się jeszcze gorzej. Teraz gra ładuje się tak, jak zwykle, bez problemu, niestety już przy wyborze okolicy zaczyna się ciąć. Są to takie kilkusekundowe przycinki, muzyka się przywiesza, buczy. I zawsze kończy się to totalnym zawieszeniem. Czasem zawiesza się już przy tym oknie wyboru, a czasem udaje się wejść w okolicę, a nawet na parcelę, ale nie da rady grać, bo po chwili gra i tak łapie zawiechę.
Wywalałam z Downloads kilka folderów z ostatnich dni, bo podejrzewałam dodatki. Nic.
Wywaliłam cały folder Downloads na pulpit i odpaliłam grę bez nich. Nic.
Gra zawiesza się i nie da się z tym nic zrobić.
Nie mam bladego pojęcia, co się dzieje. Czasem zawieszenie kończy się wyłączeniem monitora o.O czasem wszystko zaczyna migać. Nie ma przy tym żadnego błędu czy informacji, tylko jeden raz wywaliło jakiś błąd, podejrzewam "Aplikację...", ale nie mam pewności, bo wszystko migało i nie dało rady wyjść do pulpitu, żeby zobaczyć co to; słyszałam tylko dźwięk komunikatu. Po resecie 2 razy zdarzyło się, że w czasie ładowania systemu monitor wyłączył się i znów musiałam resetować kompa o.O
Zastanawiałam się, czy to nie wina tego, że rano coś mi strzeliło do łba, by w ustawieniach karty graficznej włączyć anty-aliasing. Nie udało mi się wtedy wejść na parcelę, ale po restarcie i wyłączeniu tej opcji, wszystko działało normalnie, przynajmniej przez te 2 kolejne godziny kiedy grałam, do czasu tego nieszczęsnego powiększenia brzucha. Teraz dla świętego spokoju przywróciłam ustawienia fabryczne karty (czyli tak, jak miałam wcześniej), no ale - NIC.
Mam dość, nie wiem, co się dzieje, nie wiem, jak sobie z tym poradzić. Już mi się płakać chce przy uruchamianiu tej gry, bo ładuje się ok. 10-15 minut, a to naprawdę bardzo długo, jeśli się tak siedzi przed monitorem i czeka. Użeram się z tym od południa i już nie wyrabiam.
Help? ;/
btw. Mała prośba do moderatorów - miło by było, gdyby ktoś poprzeglądał i uaktualnił linki z przyklejonych tematów z tego działu; szukałam tam odpowiedzi i kilka linków jest już martwych, bo tematy zostały pousuwane. Warto byłoby zrobić z tym porządek.
(Sorry, że tak się rozpisałam, ja po prostu inaczej nie potrafię. ;/)
LovettBon - nie, to nie wina dodatków. Win7, przynajmniej w moim mniemaniu, ma czasami takie odpały, ale mam pomysł, jak sobie z tym poradzić.
Najpierw trzeba będzie zrobić, niestety, trzecią, ale dużo bardziej szczegółową reinstalkę za pomocą tego (http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninstaller,Program,Windows,12741.html) programu.
Na początek oczywiście wypadałoby zrobić kopię zapasową najważniejszych rzeczy z gry.
Po zainstalowaniu i uruchomieniu programu wybierz z góry "Deinstalator", potem najedź na dodatek (na początek wystarczy tylko ten z którego uruchamiasz grę), kliknij PPM, "odinstaluj", a jak dojdziesz do wyboru trybu odinstalowania, daj "zaawansowany". Chwilkę to potrawa, czasami będziesz musiała coś kliknąć itd. Przy "pozostawionych wpisach rejestru" wybierz opcję "zaznacz wszystkie" a potem "usuń", w następnym kroku tak samo.
Proponuję też dodatkowo w tym programie wybrać w "narzędziach" zacieranie śladów". Ale jeśli bardzo zależy Ci na na czasie, to odradzam, bo to jest bardzo czasochłonne.
Zresetuj kompa.
Jak już wytaruje, uruchom instalator ostatniego dodatku. Jeśli instalacja się skończy, uruchom grę.
Jeśli dalej będzie problem, zrób reinstalację szczegółową wszystkich dodatków.
A jeśli nawet to nie pomoże, najprostszy i najskuteczniejszy będzie format dysku...
Malin - pytałaś kiedyś, jakiego kompa kupić.
Radziłabym Ci wrócić do tego pytania i podjąć decyzję o zakupie nowego sprzętu, chociażby po to, żebyś była spokojniejsza ;)
Mi takie ciągłe zawieszanie wygląda na zwyczajne niewydalanie Twojego kompa, tym bardziej, że jak piszesz, ma już swoje lata. No i simsy (+dodatki oficjalne +dodatki z neta) są STRASZNIE pamięciożerne. 1 czy 2gb RAMu nałogowemu graczowi nie wystarczą.
Wyłączający się monitor wygląda mi na przegrzanie karty graficznej. Przeczyszczenie komputera od środka (np. sprężonym powietrzem) na pewno by nie zaszkodziło. Tylko pamiętaj - to jest TYLKO doraźne rozwiązanie.
(...)
Malin - pytałaś kiedyś, jakiego kompa kupić.
Radziłabym Ci wrócić do tego pytania i podjąć decyzję o zakupie nowego sprzętu, chociażby po to, żebyś była spokojniejsza ;)(...)
Nowy komputer jest już bezwzględnie postanowiony, niestety przypływ gotówki będzie dopiero w październiku i do tej pory muszę sobie jeszcze jakoś radzić. ;/ Niestety na tę chwilę czarno to widzę... :<
(...) Mi takie ciągłe zawieszanie wygląda na zwyczajne niewydalanie Twojego kompa, tym bardziej, że jak piszesz, ma już swoje lata. No i simsy (+dodatki oficjalne +dodatki z neta) są STRASZNIE pamięciożerne. 1 czy 2gb RAMu nałogowemu graczowi nie wystarczą.(...)
Oczywiście zdaję sobie z tego sprawę. RAMu mam dokładnie 2 GB, przy tym procek Celeron... Strasznie kiepsko, wiem, ale do tej pory jakoś dawało radę. Śmiem nawet twierdzić, że lepiej, niż przed wymianą grafiki na nowszą, bo wtedy potrafiłam trzaskać w Simsy po kilka godzin, a nawet cały dzień, a teraz po 2 godzinach ja mam takie akcje... o.O Gdyby mi nie było tak bardzo szkoda nowych twarzy moich postaci, to autentycznie wróciłabym do tej starszej karty graficznej. ;/ Nie chcę już inwestować w tego kompa, bo najzwyczajniej w świecie się to nie opłaca (kartę graf. kupiłam używaną, bo nowej po prostu nie było sensu). To też właśnie dlatego mam tylko kilka EP; mój komp by chyba dostał zawału przy ich większej ilości. o.O
(...) Wyłączający się monitor wygląda mi na przegrzanie karty graficznej. Przeczyszczenie komputera od środka (np. sprężonym powietrzem) na pewno by nie zaszkodziło. Tylko pamiętaj - to jest TYLKO doraźne rozwiązanie.
Rzeczywiście, przejrzałam kilka stron o przegrzewaniu sprzętu i wszystko wskazuje na to, że to właśnie dzieje się u mnie. Jutro sprawdzę, czy zawieszki będą się powtarzać. Jeśli nie, to będę musiała ogarnąć w jakiś sposób przestrzeń wokół komputera (bo szczerze, to kiepsko to u mnie wygląda w pokoju 2m x 2m...). A jeśli tak, to chyba do tego października przyjdzie mi się pożegnać z grą. :(
Dzięki za odpowiedź.
rudzielec
15.04.2012, 21:50
Malin, jeśli chodzi o przegrzewanie się karty, to polecam ściągnąć obudowę, lub zakupić wiatraczek (czy wentylator, jak kto woli) do jej chłodzenia, a już najlepiej byłoby jedno i drugie. W starym komputerze zdało to u mnie egzamin.
Taki wiatraczek nie kosztuje dużo, a dobrze chłodzi, warto się popytać w sklepie ze sprzętem komputerowym o coś takiego, sprzedawca doradzi :)
Druga sprawa - jeżeli bawiłaś się w ustawieniach karty graficznej, to mogło się po prostu coś poprzestawiać i nawet jeśli je przywróciłaś, to teraz już nic nie da. Proponowałabym odinstalować simsy, ściągnąć i zainstalować sobie najnowsze sterowniki do karty graficznej, a potem na powrót zainstalować grę. Myślę, że na ten czas, to powinno pomóc, no i polecam zainwestować w ten wiatraczek :3
Malin, jeśli chodzi o przegrzewanie się karty, to polecam ściągnąć obudowę, lub zakupić wiatraczek (czy wentylator, jak kto woli) do jej chłodzenia, a już najlepiej byłoby jedno i drugie. W starym komputerze zdało to u mnie egzamin.(...)
No właśnie, sprawdzę to jutro. Jeśli rzeczywiście to tylko kwestia przegrzania karty, to na pewno będę kombinować w tym kierunku, aby to przegrzewanie (przynajmniej z zewnątrz) zredukować do minimum. Póki co, komp stoi pod wąskim biurkiem, między zwojami kabli, a niedaleko wisi grzejnik, który cały czas grzeje, tak więc nieciekawie to wygląda i jest duże prawdopodobieństwo, że to jest jedna z przyczyn dzisiejszej sytuacji.
(...) Druga sprawa - jeżeli bawiłaś się w ustawieniach karty graficznej, to mogło się po prostu coś poprzestawiać i nawet jeśli je przywróciłaś, to teraz już nic nie da. (...)
Jedynym ustawieniem, jakie ruszałam, było zaznaczenie anty-aliasingu, nic więcej. Gra po tym uruchomiła się normalnie, wszystko działało nawet płynnie, ale nie mogłam się dostać na ostatnio ściągniętą parcelę (chciałam wprowadzić nowego Sima). Była zawiecha, ale po restarcie odhaczyłam ten anty-aliasing, wywaliłam tę parcelę, na którą się nie mogłam dostać i grałam na innej normalnie przez te 2 godziny, wszystko działało tak, jak zwykle (do czasu oczywiście). Dopiero po iluś tam resetach przywróciłam te ustawienia fabryczne (jak już mi brakło pomysłów, co robić), w sumie to było bez różnicy, bo ja na fabrycznych jechałam od samego początku, nigdy nic w opcjach karty nie grzebałam. W sumie więc, tak naprawdę to nic się nie zmieniło...
(...) Proponowałabym odinstalować simsy, ściągnąć i zainstalować sobie najnowsze sterowniki do karty graficznej, a potem na powrót zainstalować grę. (...)
Ale tego najbardziej się boję. Do tej pory, jak coś się psuło, to po prostu wywalałam Simsy i instalowałam od nowa, nie przejmując się save'ami. Jednak teraz gram już naprawdę długo, mam kilka rodów, swoje ulubione rodziny, których nie chcę stracić i obawiam się trochę tej reinstalki, bo nie wiem, czy sobie z tym poradzę. No, ale jeśli będzie trzeba... Ehh. Wszystko okaże się jutro. Na razie komp chodzi od 6:00 rano (to już 20h!), więc teraz nie ma sensu nic sprawdzać.
Dzięki za rady. ;)
Omg, niech ktoś mnie w końcu porządnie trzaśnie za te elaboraty... o.O
rudzielec
16.04.2012, 09:47
Ale tego najbardziej się boję. Do tej pory, jak coś się psuło, to po prostu wywalałam Simsy i instalowałam od nowa, nie przejmując się save'ami. Jednak teraz gram już naprawdę długo, mam kilka rodów, swoje ulubione rodziny, których nie chcę stracić i obawiam się trochę tej reinstalki, bo nie wiem, czy sobie z tym poradzę. No, ale jeśli będzie trzeba... Ehh. Wszystko okaże się jutro. Na razie komp chodzi od 6:00 rano (to już 20h!), więc teraz nie ma sensu nic sprawdzać.
ale Malinku mój kochany (:P) możesz przecież przenieść folder downloads i folder neighborhoods na inny dysk i odinstalować grę :3
co do tej zwiechy z domkiem z neta, to polecam TEN (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1337605&postcount=152) programik, którym dobrze byłoby przeskanować sobie folder z simsami, po każdorazowym ściągnięciu czegoś większego z internetu :) naprawdę się sprawdza, już nieraz mi uratował grę! :3
Mam pytanie, pewnie głupie i banalne, ale nie robiłam nigdy wcześniej reinstalki, zachowując rodziny, więc nie wiem... Czy muszę kopiować cały folder Neighborhoods, czy wystarczy, że skopiuję sobie folder okolicy, na której szczególnie mi zależy? Kwitnące Wzgórza mam zawalone rodzinami, którymi od dawna nie gram i z tego, co pamiętam, to już ledwo się po tej okolicy poruszałam, więc przyda się tam czystka (zresztą, nie zależy mi już na niej). W reszcie domyślnych okolic nie grałam w ogóle, więc tam nie ma czego kopiować. Mam tylko jedną, którą chciałabym uratować, tylko nie wiem, czy skopiowanie tylko jej, coś w ogóle da.
I rzeczywiście wystarczy skopiować jedynie Downloads i Neighborhoods? Nic więcej?
Kurczę, jednak muszę zrobić reinstal; sprawdzałam grę zaraz po włączeniu kompa, gdzie o przegrzaniu jakimkolwiek mowy być nie mogło, no i klapa. :( Jak już reinstalka nie pomoże, to chyba nic więcej zrobić się nie da. :(
Btw.
(...) co do tej zwiechy z domkiem z neta, to polecam TEN programik, którym dobrze byłoby przeskanować sobie folder z simsami, po każdorazowym ściągnięciu czegoś większego z internetu(...)
Dzięki za link, miałam prawie 60 MB duplikatów... Zawsze to trochę danych w Downloadsie mniej.
rudzielec
16.04.2012, 17:29
@up: wystarczy, że skopiujesz sobie folder okolicy na której Ci zależy :3
potem możesz zwyczajnie wkleić ją do świeżo utworzonego folderu neigborhoods, a folder downloads (żeby nie było wątpliwości) wytnij w całości, potem go zwyczajnie wkleisz i po sprawie :)
ach i jedna ważna sprawa!
jak zainstalujesz grę, to najpierw ją odpal, żeby się załadowała i zwyczajnie wyłącz, dopiero potem wklejaj poszczególne foldery, żeby nie było niespodzianek ;]
to chyba tyle :3
Dzięki za link, miałam prawie 60 MB duplikatów... Zawsze to trochę danych w Downloadsie mniej.
60 mb :O nieźle, nie powiem :P
nie ma za co kochana :3
Niestety, nie udało mi się rozwiązać problemu z zawieszaniem komputera podczas gry, stosując powyższe wskazówki (i kilka innych). Próbowałam na wszelkie możliwe sposoby: postarałam się o lepsze chłodzenie karty, wydmuchałam kurz, odchudziłam Downloads o prawie 1 GB, zrobiłam reinstalkę... Po tym również było bez zmian, zeskanowałam więc komputer kilkoma antywirusami (znalazło kilka trojanów, ale okazało się, że nie miały one wpływu na grę), przeskanowałam checkdiskiem, zrobiłam defragmentację - nic. Nawet Warsztatu nie dało rady uruchomić. Byłam gotowa robić format dysku, gdy za którymś razem pokazał się w końcu komunikat z błędem, dzięki temu wyszukałam co nieco na MTS. Treść komunikatu brzmiała:
"The graphics adapter in this system experienced an internal error. Please contact your graphics adapter manufacturer for technical support. The application will now terminate."
Tak więc okazało się, że to wina karty graficznej (NVIDIA). Próbowałam przeinstalować sterowniki, niestety nic to nie dało. Znalazłam jednak rozwiązanie - w akcie desperacji przełożyłam do komputera starą kartę i... problem zniknął. Wszystko działa na cacy, nie ma zawieszek, gra chodzi jak przed błędem. Na tę chwilę jestem jednak załamana, bo to oznacza dla mnie dalszy ciąg rozmazanych tekstur i twarzy, no ale przynajmniej mogę jakoś pograć... Nie wiem, co stało się z tamtą kartą. Poza Simsami działała znakomicie, nie mam pojęcia, co ją bolało odtwarzając grę, tym bardziej, że przecież wcześniej w czasie grania, sprawowała się bez problemów.
Nie musiałam pisać tego posta, ale mam nadzieję, że moderator nie uzna tego za spam. Napisałam to, bo może ktoś będzie miał podobny problem i może tutaj znajdzie rozwiązanie. Ja w każdym razie nie znalazłam nic na temat tego błędu na polskich stronach, dlatego skopiowałam jego treść tutaj, aby google mogło go w razie czego wyszukać.
Pozdrawiam.
Miałaś może kartę NVIDIA GeForce 9600 GT?
Jeśli tak, to nie dziwię się - ta karta MUSIAŁA się po niedługim czasie zepsuć. Jakieś wady produkcyjne chyba, bo ja tez miałam z nią problemy.
Karta, która przestała działać to GeForce FX 5700LE. Obecnie mam również kartę NVIDII, ale sporo starszą, mimo wszystko jakoś ciągnie tę grę. Kompletnie tego nie rozumiem. ;/ Szkoda mi tylko tych 1 GB dodatków, które wywaliłam, myśląc, że to przez ich nadmiar gra pada.
rudzielec
21.04.2012, 13:12
Dziewczyny, duże znaczenie ma producent tej karty... NVIDIE mogą produkować różne firmy komputerowe, a jeśli chodzi o sprawdzonego producenta to polecam firmę ZOTAC, ja mam na stacjonarnym kompie kartę NVIDIA GeForce 9600 GT wypuszczoną przez ZOTACa i chodzi jak złoto!
Ba, jest to karta graficzna 500 MB a nie 1GB, a wyciąga taką grafikę, że białka ścina, najnowsi "Hirołsi" śmigają aż miło, nie wspominając o NeedForSeed, a jedyne co wystarczyło zrobić to zaktualizować sterowniki :3 żadnych przycinek <3
Także polecam, bo ZOTAC to jedna z najlepszych firm produkujących karty graficzne :3
ultraviolence
21.04.2012, 17:46
Słuchajcie, ostatnio miałam problem tego typu: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1521201&postcount=62
Gra właśnie wyłączała mi się mniej więcej po dwóch godzinach, nie od razu. Znalazłam na to o wiele lepszy sposób niż kasowanie zbędnych dodatków (tak na marginesie, takie porządki już za mną - tak czy siak, mniej MB w Downloads na pewno nie zaszkodzi :)) - włączyłam grę w trybie okienkowym i trzeba przyznać, że jak na razie ta metoda okazała się skuteczna :) Oprócz anomalii, jakie opisałam w powyższym, zalinkowanym poście, po przejściu z CAS'u do głównego otoczenia, na ekranie pojawiał się dość spory czarny kwadrat w lewym rogu - teraz już go nie ma. Malin, może u Ciebie rzeczywiście sytuacja wyglądała poważniej, ale powinnaś spróbować :) Wbrew przekonaniu, granie w trybie okienkowym nie jest tak uciążliwe.
Helenko, podejrzewam, że u mnie nie sprawdzi się ta metoda. :( Po 2 h to gra zawiesiła mi się po raz pierwszy, potem od razu po załadowaniu samej gry lub jakiejś okolicy. Podobnie było z Warsztatem, który zawieszał komputer od razu po załadowaniu, a przecież też jest w oknie, poza tym jest w pewnym sensie "uproszczony" niż sama gra... Podczas grania nie dało się nic zrobić, nie było mowy o jakimkolwiek zapisaniu, bo raz - nie było co zapisywać (w ogóle nie dało się grać), a dwa - jak zaczęło się przycinać, to nawet nie można było myszką ruszyć, po czym zawiecha. Ale może spróbuję raz jeszcze wsadzić tę dziwną kartę i sprawdzić ją ostatecznie, tylko muszę znaleźć chęci. Póki co, nie chce mi się nawet na nią patrzeć... ;/
rudzielec
22.04.2012, 16:48
Nie wiedziałam gdzie to napisać, więc piszę tutaj, żeby niepotrzebnie nie zakładać nowych tematów :3
Wie ktoś może, czy w Simsach można sobie pograć Łucją Kwadratową?
Pojawia się na obrazie, na okładce gry, ale nigdy jej nie spotkałam.
Jest to jakiś NPC czy może to tylko taka "atrakcja" gry?
Master of Disaster
22.04.2012, 18:07
Ależ, toż to jest Bella Ćwir, w oryginalnej anglojęzycznej wersji językowej obraz nosi nazwę Bella Squared czy jakoś tak...
... zatem można nią pograć, trzeba tylko jakoś przywrócić Bellę Ćwir (chyba).
rudzielec
22.04.2012, 22:16
No chyba, że jest to Bella jako nastolatka, bo wygląda trochę inaczej niż dorosła Bella...
Mam dorosłą Bellę na grze :P spróbuje ją zedrzeć do warsztatu i zrobić z niej nastolatkę :)
dzięki za odpowiedź :3
Po przeinstalowaniu karty graficznej z NVIDII na ATI, Fraps przestał robić zrzuty, tzn. zamiast zdjęć, jest tylko czarne tło. Ktoś się spotkał może z takim problemem i wie, jak go rozwiązać?
rudzielec
25.04.2012, 10:34
spróbuj odinstalować FRAPSa i zainstalować jeszcze raz, lub ściągnąć ostatnią wersję (bodajże 8.1, nie wiem czy jest większa). Stawiam, że wystarczy reinstalka, ale do końca pewna nie jestem.
... a jak nie to naokoło - ustawiasz sobie jako przycisk do zdjęć Print Screena (domyślnie Frapsidło ma ustawiony jakiś inny) i po zrobieniu fotki wklejasz ją do jakiegoś programu do edycji grafiki :P
Nawiasem miałam ten sam problem kiedyś. Chyba faktycznie pokusiłam się o reinstalkę i potem działało, ale pewna nie jestem.
Vaniliowa
28.04.2012, 15:28
Mój problem polega na tym, że gra mi się nie chce właczyć. :(
Robiłam tak jak zawsze robie i nic, tak nagle nie chce się włączyć, a jeszcze wczoraj grałam. Komunikat żaden nie wyskakuje.
Co mam zrobic? :| Odrazu powiem że nie chce by mi się wszystko usunęło ( moje rodzinki, domy itd. )
Z góry dzięki :)
rudzielec
28.04.2012, 19:11
Pewnie ściągałaś dodatki i teraz nie możesz odpalić gry?
Wejdź do folderu The Sims 2 na dysku C i wytnij wszystkie pojedyncze pliki, które masz pod folderami. U siebie zaznaczyłam je na niebiesko i jest ich tylko trzy, Ty możesz mieć więcej, także usuń wszystkie jakie będą pod tymi folderami.
http://i927.photobucket.com/albums/ad112/anakinek23/foty%20rozne/capture-20120428-200202.png
Gra powinna bez problemu odpalić, działa za każdym razem, kiedy naściągamy dodatków, a potem nie da rady odpalić gry ^^
Filleable
28.04.2012, 19:36
Ooo, a co te pliki robią? Ja mam aktualnie w folderze te "Accessory.cache" i "Groups.cache", a gra mi odpala. Lepiej te pliczki usuwać?
Vaniliowa - wyszukiwarka nie gryzie, to po pierwsze.
http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=834915#post834915
Czytanie ze zrozumieniem też nie, no ale...
@up - http://www.modthesims.info/showthread.php?t=67356 - tutaj cała dyskusja o plikach cache.
Jak to jest wyjaśnione w pierwszym poście, są to (najprościej rzecz ujmując) bazy danych gry, którymi posługuje się gra.
Jeśli Ci nie przeszkadzają, to zostaw, bo nawet jeśli je usuniesz, to gra i tak wygeneruje sobie nowe.
A dla tych, którym pliki cache (szczególnie groups) nie pozwalają za każdym razem włączyć gry, ktoś mądry wymyślił drogę na skróty: http://sugahsplace.forumotion.net/t1229-are-you-always-deleting-the-groups-cache-file ;]
Vaniliowa
29.04.2012, 11:36
Rudzielec - dzięki, od razu pomogło :D
Nowych dodatków akurat nie ściągałam :)
Liv - następnym razem poszukam i będę bardziej uważna ;)
LovettBon
29.04.2012, 12:12
Z tego miejsca pragnę podziękować rudzielcowi, dzięki której gra mi wreszcie odpaliła :D Kilka stron temu pisałam, że po pół roku grania na Windows 7 nagle gra przestała się uruchamiać i wyskakiwało okienko "Ten program ma znane problemy ze zgodnością". Liv poradziła mi szczegółową deinstalację gry, czego szczerze mówiąc nie chciało mi się robić ;p Dzisiaj mnie natchnęło żeby wreszcie się za to zabrać i naprawić simsy, a tu ktoś miał podobny problem jak ja - po ściągnięciu dodatków gra się nie uruchamiała. Usunęłam te pliki co trzeba i voila, działa :D Także tego - gdyby ktoś w przyszłości miał podobny problem jak ja, to już wie co ma robić ;)
Ja mam pytanie, czy da się skopiować NPC z na przykład Miłowa do Jasknii Pokrzyku? Bo mam wrażenie że co otoczenie to inne NPC ;)
@up: Teoretycznie tak, praktycznie jest z tym trochę roboty i ja na Twoim miejscu dałabym sobie spokój :P
LovettBon - :D:D:D!
a masz jakiś link do poradnika czy opisu jak to zrobić? Szukałam sama ale ku mojemu zdziwieniu nic nie znalazłam, dlatego zapytałam tutaj :D
Dżiglipaff
29.04.2012, 22:00
Ja mam pytanie, czy da się skopiować NPC z na przykład Miłowa do Jasknii Pokrzyku? Bo mam wrażenie że co otoczenie to inne NPC ;)
Najprościej to chyba insimenatorem (albo zwykłą propozycją) dodać takiego npca do rodziny, spakowac familię do skrzyni rodzin i po prostu przenieść, ale NIE RÓB TAK. Ta metoda tylko brudzi owo nowe otoczenie i tworzy setki niepotrzebnych simów tylko spowalniających grę (ja tak mam teraz, nie polecam)
Drugi sposób to "wyciągnięcie" sima z gry przez simpe i ręczne stworzenie go ze skrzyni simów i wprowadzka.
Aby nasz sim stał się niekontrolowanym npcem, możemy użyć drzewka z insimenatora i wybrać opcję "remove from household> as a townie/downtownie"
W sumie nie testowałam tego na dłuższą metę, bo i tak mam zasyp npców, ale przez te pare dni, kiedy moi simowie chodzili po okolicy jako npce, nie sprawiało to żadnych problemów. Jeden nastolatek nawet przyjechał ze szkoły z tak stworzoną koleżanką.
Filleable
30.04.2012, 15:23
Mam dziwny problem. Mianowicie, nie mogę zrobić screena z gry. :O Wczoraj zrobiłam do MTU nową Dinę, klikam Prt Sc, wchodzę do Painta, wklejam, a tam takie cóś: http://img440.imageshack.us/img440/29/screenzsimswll.png. Najdziwniejsze jest to, że mój pulpit wcale tak nie wygląda. To mój pulpit: http://img407.imageshack.us/img407/391/screenpuliptu.png. Patrzcie na różnicę odległości na obu screenach, np. pomiędzy paskiem startu, a ikonkami simsów, dodatkami na pulpicie (układanka, pogoda...) i samą długością, bo na obu jest pokazane od znaczka windowsa do zegarka. Help, bo dziś ostatni dzien MTU! :(
Edytuś: I jeszcze ten czarny prostokąt w lewym górym rogu na screenie "z gry". To nie żadna cenzura, jakby co. :P
Anulaa89
30.04.2012, 15:52
Nie lepiej pobrać jakiś program do robienia screenów? Np Screen Hunter Free czy coś innego?
A próbowałaś kiedyś instalować Frapsa? Robi bardzo dobre zrzuty z gry i przede wszystkim, nie musisz po każdym zrobionym zdjęciu minimalizować gry i wklejać schowka do programu graficznego. Fraps automatycznie zapisuje zrobione zrzuty w osobnym folderze, więc możesz zrobić masę fotek, a potem powybierać te najlepsze.
Swoją drogą, u mnie po reinstalacji nadal nie działa! ;/
Filleable
30.04.2012, 16:34
Dzięki! No to teraz, gdzie są te zrzuty z Frapsa? I czym je się robi? Normalnie prt sc?
Program zapisuje pliki w domyślnym przy instalacji katalogu, sprawdź w C:\Fraps\Screenshots
Klawisz do zrzutów ustalasz sobie w ustawieniach, czyli -> Settings, wchodzisz w zakładkę Screenshots i tam w tym małym okienku "Screen Capture Hotkey" klikasz raz myszką, a potem wciskasz klawisz, którym chcesz robić zrzuty (obojętnie jaki, ale najlepiej chyba PrtSc). I to wszystko.
Filleable
30.04.2012, 16:51
Dzięki, kocham Was! I strzelam, że nie da się nic zrobić z tymi liczbami klatek w rogu?
kalafjor
30.04.2012, 16:54
Nie. Jedyne co możesz zrobić, to przemieścić licznik w inny róg.
Ja go mam w lewym górnym rogu. Na szczęście na zdjęciach jest niewidoczny. :)
Filleable
30.04.2012, 17:04
No trudno, na pewno kwestia przyzwyczajenia. :)
Ej no, ale ja lubię znać przyczynę. Dlaczego tak mi się stało? Nigdy jeszcze się z czymś takim nie spotkałam. :O
Pomóc nie umiem niestety, ale sama mam problem.
Otóż problem spotkał mnie najpierw u Marysi Przyjemniaczek, obecnie cierpi na niego córka Diny. Do rzeczy, każdy sim (nie patrząc na studentów) ma 4 pola z pragnieniami, prawda? Problem w tym, że u danego sima wyświetlają się tylko 3 takie pola, czwarte zaś jest całkowicie puste.
Niby w grze to nie przeszkadza, ale nurtuje mnie czy dałoby radę coś z tym zrobić?
Miałam kiedyś podobny problem, tylko u mnie nie wyświetlały się 2 pola.
Problem z czasem sam się rozwiązał, ale w międzyczasie znalazłam sposób jak sobie z tym w miarę dobrze poradzić. Otóż nie wyświetla się tylko obrazek, po kliknięciu na kwadracik cały czas wyświetla się nazwa i opis pragnienia ;) Możliwe, że po spełnieniu tego pragnienia pole znów się pojawi, nie wiem, nie próbowałam.
W każdym razie, mam nadzieję, ze przynajmniej ułatwiłam nieco grę ;)
Wyświetla się? Albo u mnie się nie wyświetla, albo - co pewniejsze - nie zwróciłam na to uwagi. No nic, może jutro włączę sobie Simsy, to sprawdzę.
Bo w sumie, jeśli się wyświetla samo pragnienie, to nie ma większego problemu. (:
Dzięki, sprawdzę to!
kalafjor
30.04.2012, 22:02
Można połączyć blok mieszkalny z parcelą publiczną?
Żeby, na przykład na parterze był sklep, a piętra zajmowały mieszkania.
Dżiglipaff
30.04.2012, 22:28
raczej nie, ale kiedyś na mts znalazłam hacka (ściągnęłam, ale nie korzystałam i na razie usunęłam z downloads)
http://www.modthesims.info/download.php?t=352602
Larandil
01.05.2012, 08:27
moze mi ktos pomoc?
moje simy nie przebieraja sie w "nagosc". przykladowo, jesli wchodza do wanny, to w codziennym ubraniu D: i nie pomaga tu insimenator i klikniecie, zeby sim byl nagi D: pomoozcie, prooosze
Dzieje Ci się tak ja jednym skinie, czy na kilku różnych? Poza tym, grasz z zamiennikami eaxisowych skinów?
I jeszcze jedno - w każdej wannie/prysznicu masz ten problem?
Larandil
01.05.2012, 09:18
hmm, a nie patrzylam czy w jednym skinie : | uzywam zamiennikow. cholerka, no i patrzylam tylko przy jednej wannie. ale problem chyba tkwi w skinie, bo jak juz mowilam, probowalam "rozebrac" sima za pomoca insiminatora. musze sprawdzic.
Kenny McCormick
01.05.2012, 11:13
Dobra, to teraz mój problem natury simowej:
Pobrałem fajny teren, wszystko fajnie, tralalala... I chce moim simroślinką z Werony robić teren wakacyjny - góry. Ale nie mogę niczego dodać :( To wina tego, że już mam 3 otoczenia wakacyjne, czy nie umiem tego zrobić? A jeśli mam jedną dzielnice handlową/przedmieście to moge zrobić drugie? A co do dzielnicy magii: Można mieć dwie bo chcę zrobić swoją magiczną dzielnie. ^^
Kenny, ja powiem tylko, że możesz mieć i z dziesięć przedmieść i tych innych dzielnic. Co do terenów wakacyjnych - nie masz strzałek po bokach do przesuwania?
Niestety wydaje mi się, że nie da się stworzyć magicznego świata.
A ja mam problem, bardzo straszny :( Moja Simka nie może korzystać z telefonu, nie wiedzieć czemu. Woła, że nie może przejść, a w dymku ma jakieś kreski.
http://img837.imageshack.us/img837/2342/screenshottx.png (http://imageshack.us/photo/my-images/837/screenshottx.png/)
Telefon stoi tuż przed nią i nie ma żadnej przeszkody na drodze. Tak jest ze wszystkimi telefonami, nie da się dzwonić. Do nikogo - ani do innych Simów, ani po usługi itp. Odbierać też nie można. Z telefonu komórkowego może korzystać.
I tak jest tylko na tej rodzinie, to znaczy nie sprawdzałam wszystkich, ale na dwóch innych wszystko dobrze działa! Co się mogło stać? Nie usuwałam żadnych Simów z kosza rodzin itp. Ostatnio nawet niczego nie pobierałam. Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to to, że ten domek wcześniej był na którejś z uczelni, w nim mieszkała moja inna Simka, a potem po jej wyprowadzce spakowałam domek do pliku. Ale po pierwsze - to była uczelnia w Jaskini Pokrzyku (bo nie wiem, może jak domek z telefonem jest np w Miłowie, to telefon zapisuje kontakty? Chociaż to mało prawdopodobne), po drugie - reszta sprzętów działa poprawnie, tylko ten nieszczęsny telefon jest jakiś dziwny. Co mam zrobić, żeby to się naprawiło (o ile to możliwe)?
Aha, dodam jeszcze że Simki dopiero co się wprowadziły do tego domu.
Zresetuj simke, zresetuj telefon.
Jeśli nie pomoże, sprzedaj telefon i kup nowy.
Pewnie jakiś bug, bywa.
A te linie to już inna sprawa - http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63136
Raczej to nie z Simką związane, bo mam w rodzinie dwie i obie nie mogły podejść do telefonu. Jak się spodziewałam, zresetowanie Simek i telefonu nic nie dało (zresztą wcześniej kupiłam trzy telefony z gry w różnych miejscach i żaden nie działał). Co do linii właśnie mówiłam, że nic nie mieszałam w grze i one nagle się pojawiły. U mnie wszystkie błędy wyskakują z ukrycia - najpierw wszystko chodzi dobrze, a potem coś się psuje :(
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.