Zobacz pełną wersję : Pytania i odpowiedzi oraz problemy z grą
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
domki323
19.10.2014, 22:43
Hejka mam maly problem z aspiracjami. Otoz od jakiegos czasu wiekszosc moich simow ma pomieszane cele zyciowe np. gosc z pragnieniem zdobywania wiedzy chce 20 kochankow jednoczesnie, a romasnowicz chce 7 umiejetnosci w pelni. A wszyscy simowie ktorzy sa na studiach i juz je ukonczyli zamiast 6 pragnien maja tylko 4. Nie wiem co mam robic a posiadam wszystkie dodatki i akcesoria i troche zawartosci zmodyfikowanej(zero modow)
POMOCY!!!!:|
Słyszałem, że jeśli się często opłakuje groby, to duchy nie wychodzą.
Hmm, ciekawe... Ale w moim przypadku, to ja uwielbiam jak mi chodzą duchy po domu w nocy, uwielbiam duchy, byleby tylko nie latały mi non stop bez przerwy, nawet w dzień!! ;/ Przez to tracą klimat i jeszcze niezmiernie wkurzają bo straszą Simów. W nocy OK, ale nie w dzień! Ten bug nie powinien w ogóle wystąpić :/ I opłakiwanie grobu z pewnością nie pomoże w tym wypadku xD
LepkiePaluszki23
25.10.2014, 17:58
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak ma na nazwisko sima Genowefa (NPC/miastowa)? Ma rude włosy i długi kucyk.
Mam taki problem, bo grałam sobie w jednej rodzinie, i zrobiłam ślub, zaprosiłam na niego Simkę z innej rodziny mojej, rozpętała się burza i piorun w nią trzasnął, potem poszła do domu, i teraz weszłam w jej rodzinę, i ona ma osmoloną twarz, to kazałam jej się umyć, i nie pomogło! Kiedyś jak coś takiego się stało to wystarczyło przebrać Sima i po sprawie, a tej ta czarna osmolona twarz nie znika wgl i nie mogę nic z tym zrobić! Pomocy! :/
Weraxera
30.10.2014, 13:01
Mam taki problem, bo grałam sobie w jednej rodzinie, i zrobiłam ślub, zaprosiłam na niego Simkę z innej rodziny mojej, rozpętała się burza i piorun w nią trzasnął, potem poszła do domu, i teraz weszłam w jej rodzinę, i ona ma osmoloną twarz, to kazałam jej się umyć, i nie pomogło! Kiedyś jak coś takiego się stało to wystarczyło przebrać Sima i po sprawie, a tej ta czarna osmolona twarz nie znika wgl i nie mogę nic z tym zrobić! Pomocy! :/
A próbowałaś na lustrze zmienić jej wygląd tzn. wejść w te okno i wyjść?
Próbowałam, ale to nie pomogło. Potem pokombinowałam i udało mi się! Trzeba było założyć jakąś maskę (tzn. te malowidła na twarzę) i zdjąć. Uff ;P
W każdym bądź razie, dzięki.
LepkiePaluszki23
03.11.2014, 14:16
Czy jest jakiś mod na to, aby simka urodziła, więcej niż jedno dziecko?
Kędziorek
03.11.2014, 14:32
Czy jest jakiś mod na to, aby simka urodziła, więcej niż jedno dziecko?
Odsyłam do TEGO (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=35258) tematu :)
Shattered
04.11.2014, 19:49
Gra mi często się wysypuje, zastyga a w menedżerze jest brak odpowiedzi, sama się wyłącza z komunikatem, że aplikacja przestała działać.. Czy to za dużo CC?
Gdy usuwam obiekty z katalogu, usuwam je też w folderu Downloads?
Jak usunąc recoloury skrzynki na listy?
Czy można zrobić simów NPC, ponieważ u mnie jest strasznie mało nastoletnich simów.
Gdy przedwczoraj włączyłam grę, co nieraz zanikały mi fragmenty ekranu... Poniżej dwa przykładowe screeny:
http://i1305.photobucket.com/albums/s559/MsScarlett125/Sims2EP92014-11-0220-00-38-55_zps781bce2b.png
http://i1305.photobucket.com/albums/s559/MsScarlett125/Sims2EP92014-11-0220-02-14-64_zps5fa96508.png
Czy to wina gry? I czy powinnam się zacząć martwić? Co z tym zrobić?
Shattered
12.11.2014, 19:53
Znów mnie ta gra zaczyna wkurzać.
Simy się resetują gry trzymam kursor na nich, dodatkowo gdy chcę by sim z kimś gadał nie ma wszystkich interakcji tylko zabawiaj.
Pobierałam jedynie simów z http://slyndseysims.tumblr.com ale instalowałam je CleanInstallerem i żadnych czerwonych obiektów nie było.
Pobrałam też mody ale usunięcie ich nie pomogło na to
Znów jestem bezsilna..
Ta gra zaczyna mnie wkurzać jak trójka
Witam.
Mój problem jest bardzo popularny, ale dosyć ciężko go rozwiązać. Chodzi mi o czarne prostokąty pod simami i zwierzakami. Gra chodzi dobrze, pomijając ten problem. Czytałam, że trzeba zmienić ustawienia cieni na średnie, ale nic z tego, gdyż u mnie ta funkcja jest zablokowana.
Pobrałam też program, którym można było zmieniać ustawienia grafiki. Tak, jak napisano w poradniku - włączyłam odpowiednią opcję, ale po zatwierdzeniu tego gra nie chciała się uruchomić, mówiąc mi, że coś jest nie tak z kartą graficzną. Po kolejnym zainstalowaniu wszystko jest okej, gra się włącza, ale prostokąty zostają.
Stąd moje pytanie - czy jest jakiś sposób, aby pozbyć się tego paskudztwa? Proszę o pomoc.
kalafjor
15.11.2014, 20:09
W apartamentach skrzynki nie wyglądają jak powinny, to znaczy są takie jak na parceli mieszkalnej i po mojego małego sima nie przyjeżdża autobus szkolny... Muszę naciskać 'idź do szkoły', potem wraca normalnie autobusem.
LepkiePaluszki23
16.11.2014, 11:45
Czy da się zmienić teren w otoczeniu, np. z pustynnego na zarośla?
Shattered - nadal grasz w eaxisowych Kwitnących Wzgórzach?
Krokiet - o ile nie masz 2. karty graficznej w laptopie, to musisz zrezygnować z simsów - Twój sprzęt najwyraźniej nie jest do gier.
Możesz spróbować zaaktualizować sterowniki i pogrzebać w ustawieniach karty graficznej, ale będę bardzo zaskoczona, jeśli to pomoże.
LP23 - na chwilę obecną najprostszym znanym mi sposobem jest użycie programu HoodReplace z MTS, aczkolwiek wiem, że można sobie z tym poradzić jeszcze szybciej i łatwiej.
Shattered
16.11.2014, 16:41
Tak, dalej we Wzgórzach
Możesz spróbować coś zdziałać HoodCheckerem (opcja "remove"), ale ja bym Ci radziła przenieść się do bezpiecznej wersji tego otoczenia i tam kontynuować grę ;)
Shattered
16.11.2014, 20:41
To znaczy? Cofnąć zapis czy jak?
Zacząć grę od początku?
Liv, bardzo dziękuję za odpowiedź. Mimo wszystko udało mi się rozwiązać problem i odblokować opcje zmiany zacienienia. Po prostu w podglądzie otoczenia ta opcja nie była dostępna, ale w kreatorze simów już tak.
Problem rozwiązany~.
kalafjor co do skrzynek - zapewne pobrałaś zmiennik z internetu...spróbuj wyłapać w swoim folderze Downloads go i usunąć powinien nazywać się mail box , jeśli takiego nie będzie przeskanuj clean installerem gre
a co do autobusu może pobrałaś jakiś wadliwy mod...
Problem polega na tym, że wprowadziłam Sima do nowego domu, ożeniłam go ze Simką z mojej big rodziny xD, ok wprowadziła się, zaszła w ciążę, a następnie zabiłam tego Sima krowokwiatem, wprowadziłam drugiego Sima i wyprowadziłam ciężarną Simkę, więc został tylko ten jeden Sim, wcześniej było wszystko ok i grałam nim wcześniej w innym domu i też było ok, a teraz jak weszłam do niego to on się CAŁY CZAS resetuje, tzn. jak stoi w miejscu to co chwila robi się reset i kręci nim na wszystkie strony tzn. teleportuje się w miejscu ;-; I z każdym resetem jego portret się zmienia tzn. tak jak się Sim wykąpie albo zmieni ubranie, to Sim na portrecie jest w innej pozycji. I to wszystko spowalnia grę i jest niesamowicie denerwujące. Resetuje się tylko, gdy stoi w miejscu i nic nie robi, bo jak już np. siedzi to nie (no chyba, że siedzi ale nie ma tego w kolejce zadań, wtedy go resetuje z krzesła i stoi obok). Dla sprawdzenia włączyłam boolpropa, i jak się okazało z każdym resetem włączał się Error, gdzie był napisany plik z Simem i opis błędu: "reference to tree tree parameter when no parameter exists". I dało się kliknąć tylko Reset bo Cancel nic nie dawał (error właczał się od nowa). Co to znaczy? No i jak wprowadziłam do niego drugą Simkę to z nią dzieje się to samo. Proszę o pomoc ;/ To ten dom ma błędy czy co? Ale wcześniej było ok.
EDIT: W życiu nie miałam tak dziwnego i denerwującego błędu jak ten, a jeszcze dziwniejszy jest jego powód XD Problem sam się rozwiązał - przyszła jakaś Simka NPC i wyrzuciła mi tą butelkę do toastu ze ślubu, a ja zdziwiona, bo nagle Sim przestał się restować :wat: Wyszłam do otoczenia i jeszcze raz weszłam, żeby to sprawdzić, no i faktycznie, kazałam Simowi wyrzucić tę butelkę i resetu już nie ma XDD Sorry, nie sądziłam że to się tak łatwo rozwiąże xD
natalciaaa
21.11.2014, 16:33
A ja mam problem przy adopcji. Gdy dzwonię po adopcję, wyskakuje komunikat, że nowy członek rodziny zostanie przyprowadzony jutro po 10.00. I automatycznie już w momencie dzwonienia wyłącza się tryb kupowania i budowania. A następnego dnia po 10 wyskakuje tylko pytanie kogo chcę adoptować. Niezależnie od tego co kliknę, nic się nie dzieje. Opieka społeczna nie przywozi dziecka. I dalej gra toczy się jakby nigdy nic. Dziecka nie ma, tryb kupowania i budowania wciąż nieaktywny. Tryby mogę aktywować za pomocą Insimenatora, ale to nie rozwiązuje problemu z adopcją.
Dodam, że problem występuje tylko na jednej parceli. Wyprowadzenie rodziny i wprowadzenie nowej nic nie dało. Wiem, że mogłabym zburzyć dom i postawić od nowa, ale napracowałam się przy nim i zależy mi na tym by tę parcelę uratować. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić? Może da się ją jakoś zresetować itp.? Proszę pomóżcie.
Filleable
27.11.2014, 15:26
A inne usługi typu pokojówka itp. normalnie dojeżdżają?
Shattered
29.11.2014, 10:57
Ponoć w SimPE możemy dostosować długość życia sima. Jak to zrobić?
Najprościej ściągnąć gotowy age mod i pozmieniać wartości w simpe.
Shattered
29.11.2014, 20:24
A jak to zrobić?
Jak usunąć kryształki, nazwę okolicy i znaczki apartamentów w okolicy po wciśnięciu TAB?
Witam, mój problem z grą TS2 polega na tym, że wchodzę do rodziny i mimo, że czas jest ustawiony na tryb 1, to i tak godzina się nie zmienia, simsy się nie ruszają. Zmiany trybów ani resetowanie simsów nie pomaga. Czy ktoś miał może podobną sytuację i może mi pomóc? :)
skyscreamer
24.12.2014, 08:34
Cześć.
Otóż mam pewien problem - mianowicie, błędy (wg mnie) tekstur w podglądzie otoczenia.
Nie wyświetla się śnieg, poza obiektami na które spada, które nie są jednocześnie podłożem-nie-dekoracją podłoża. Tak samo noc. Nie obejmuje niczego, co nie jest obiektem, czy dekoracją etc. Oho! Tak samo z poziomem zialenienia(?).
Nie mam pojęcia, co jest nie tak. Może wina karty graficznej, czy inne licho? Ale... Działało mi parę reinstalek wcześniej. Cóż, próbowałam ów 'reinstalację' - nadal.
Tutaj zdjęcia (robione kamerką umieszczoną w grze, więc kiepsko):
W Kwitnących Wzgórzach, czas pory zimowej, spadł śnieg... A tu takie coś. http://images.tinypic.pl/i/00611/0yci7a94lfm9_t.jpg
Przedmieście żyje nocą, ta. http://images.tinypic.pl/i/00611/rhysl44r1bpw_t.jpg
Akademia Klasyczna, niby zielona, ale tak jakoś słabo :/// http://images.tinypic.pl/i/00611/avpyndkrac76_t.jpg
Wszystkie opcje mam ustawione na maksa, a nawet jeżeli zniżę - to samo. Nie próbowałam nigdy jak to wygląda w mniejszym okienku, ale i tak jest chyba bez różnicy.
Drażni mnie to już. Ma ktoś jakiś pomysł? :cry:
KarolinaJ
26.12.2014, 21:07
Mam pytanie odnośnie budowania apartamentów w dodatku Osiedlowe Życie - odkryłam, że jeśli użyje drzwi i łuków pobranych z neta Simowie wynajmujący dane mieszkanie nie mają dostępu do pomieszczeń w których wstawiłam pobrane drzwi. Czy budując apartament mieliście kiedyś podobny problem?
kalafjor
27.12.2014, 09:48
@skyscreamer
Tutaj (http://modthesims.info/t/479610) jest poradnik, z którego ja skorzystałem, bo miałem podobny problem.
skyscreamer - Ty masz problem z grafiką w ogóle.
http://www.leefish.nl/mybb/showthread.php?tid=5446 - propozycje rozwiązań o ile nie masz laptopa z dwoma kartami - wtedy powinno wystarczyć przełączenie się na tą niezintegrowaną.
KarolinaJ - musiałaś źle zbudować mieszkanie. Drzwi wejściowe ZAWSZE muszą być oryginalne z OŻ.
simmaniaczka
27.12.2014, 14:46
Pomóżcie mam problem z filmami w grze :( z własną muzyką oraz filmami w telewizji nie mam problemu, wszystko działa, ale filmiki z folderu Games się nie odtwarzają, mimo że są formatu AVI, chociaż w folderze Broadcast też są formatu AVI i wszystko się odtwarza :|
Czy ktoś ma radę co zrobić żeby leciały własne filmiki jak sim gra w gry?
KarolinaJ
27.12.2014, 18:03
Liv wejściowe drzwi mam oryginalne z OŻ a myślę, że mieszkanie dobrze zbudowałam bo po zamianie drzwi (tych wewnątrz) na inne dostępne w grze mam dostęp do wszystkich pomieszczeń bez żadnych problemów więc najwidoczniej wina leży po stronie pobranych drzwi a szkoda bo bardziej pasowały :P
skyscreamer
28.12.2014, 12:45
Dzięki Kalafjor, dzięki Liv! Teraz wszystko działa jak należy.
Ktoś wie co mam zrobić jak przy instalacji Mody z H&M i aktualizacji wyskakuje mi błąd?
Mam zainstalowane tylko podstawę i zwierzaki i coś niby nie tak z tymi zwierzakami
Cała instalacja przebiega dobrze aż do momentu błędu z aktualizacją , probowałam coś poszukać na forach ale nie rozwiązałam jeszcze problemu ; d Boję się odinstalować i zainstalować zwierzaki że znowu coś mi wyskoczy i nie będę mogła grać rodzinami ze zwierzętami :D
Nikt nie wie czy muszę coś ściągnąc/ odinstalować/ zainstalować żeby działało? :(
skyscreamer
05.01.2015, 11:39
Mam znów problem, a właściwie pytanie - podłoga na piętrach w tym (http://modthesims.info/download.php?t=530187) i tym (http://modthesims.info/download.php?t=526877) budynku nie działa. Mam Scriptorium (te ściany itd), mod na kupowanie na parceli mieszkalnej (sprzedawanie przez npc) i mod na kamerę + wszystkie wymagane dodatki. Czyli wszystko, co potrzeba, by działało. Po odpowiednim kątem kamery podłoga niby jest, ale Simowie i tak jej nie widzą, a ponadto nie mogę na nią kliknąć, także jest tak, jakby jej nie było. I w końcu pytanie - czy ja zrobiłam jakąś gafę, czy to po prostu ma tak być (w co raczej wątpię)? :|
Shattered
05.01.2015, 22:04
Chciałabym tym aparatem co dochodzi w Na Studiach zrobić zdjęcia całej rodzinie. Ale niestety jest problem bo simowie akurat nie grani nie ustawią się do zdjęcia.
W związku z tym, pytam czy jeśli po wpisaniu boolpropa wybiorę opcje make selectable, zrobię zdjęcia rodzinie, a potem wezmę make unselectable, to czy nie zaszkodzę grze? Niczego nie zepsuję? Czy simowie się nie usuną, czy nie przeprowadzą?
Mam nadzieję, że można mnie zrozumieć
skyscreamer
06.01.2015, 14:01
Chciałabym tym aparatem co dochodzi w Na Studiach zrobić zdjęcia całej rodzinie. Ale niestety jest problem bo simowie akurat nie grani nie ustawią się do zdjęcia.
W związku z tym, pytam czy jeśli po wpisaniu boolpropa wybiorę opcje make selectable, zrobię zdjęcia rodzinie, a potem wezmę make unselectable, to czy nie zaszkodzę grze? Niczego nie zepsuję? Czy simowie się nie usuną, czy nie przeprowadzą?
Mam nadzieję, że można mnie zrozumieć
Rozumiem, że ci simowie, co chciałabyś im zrobić zdjęcie nie należą do rodziny (niekoniecznie genetycznie). Myślę, że to by było w porządku, nic się nie stanie.
A jeżeli należą do rodziny (tzn. wybieralnych), ale nie chcą stać w miejscu to może przydać się posebox, albo jeżeli masz Podróże to kliknij na Simie i wybierz coś z "Poza..."/"Pozuj...". Do tych wybieralnych to można również wyłączyć wolną wolę.
Shattered - ja tak robię odkąd pamiętam i gram dalej :D Co więcej, nawet gdy zapiszesz grę z tymi "tymczasowymi" członkami domostwa, to NIC się nie stanie :)
Simsowa5
10.01.2015, 13:57
Kiedy zainstaluję The Sims 2 i chcę je włączyć to wyskakuje mi komunikat ''wykryto niezgodność z oprogramowaniem emulujacym'' proszę o pomoc :)
Kiedy zainstaluję The Sims 2 i chcę je włączyć to wyskakuje mi komunikat ''wykryto niezgodność z oprogramowaniem emulujacym'' proszę o pomoc :)
LINK (http://zapytaj.onet.pl/Category/029,001/2,8497709,Wykryto_niezgodnosc_z_oprogramowaniem_em ulujacym_Pytanie_dotyczy_uruchamiania_gry_fifa_11_ pomozecie.html) Co prawda tu problem dotyczył innej gry, ale rozwiązanie jest to samo.
Simsowa5
10.01.2015, 18:34
Zrobiłam tak jak w poradniku i problem jest dalej :(
natalciaaa
24.01.2015, 16:51
Moje pytanie dotyczy obiektów pobranych z neta. Pobrałam kilka potraw. Wgrałam je. Chciałabym jednak pozmieniać im nazwy. Z angielskich na polskie. Mogę to jakoś zrobić w SimPE? Jak i gdzie?
Psychosis
25.01.2015, 11:26
Moje pytanie dotyczy obiektów pobranych z neta. Pobrałam kilka potraw. Wgrałam je. Chciałabym jednak pozmieniać im nazwy. Z angielskich na polskie. Mogę to jakoś zrobić w SimPE? Jak i gdzie?
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=65527
---
http://oi57.************/2v19ixw.jpg
Jakieś rady co zrobić w takiej sytuacji, skoro nie pomaga wywalenie downloads z gry? Rodzina i dom niby działają normalnie, ale sam wygląd rodziny z perspektywy otoczenia, a raczej jego brak, jest niepokojący. ;-;
LepkiePaluszki23
26.01.2015, 08:17
Jak zmienić w SimPe skin dla sima?
Shattered
27.01.2015, 09:07
Po zmianie parceli na blok, skrzynka pozostaje skrzynką normalną, tzn. nie zmienia się na tą dużą. W czym może być problem? Mam skrzynkę na listy dostępną w trybie kupowania, usuwałam ją w grze z katalogu, ale po ponownym uruchomieniu gry, znów się pojawiła
alpherainn
27.01.2015, 09:22
Czy jest jakiś mod, który pozwala na posiadanie dwóch oddzielnie zainstalowanych gier, w sensie tak jakby dwie kopie?
Nie ma na to raczej moda, ale wystarczy jak będziesz mieć dwa foldery EA Games w Dokumentach, to praktycznie dwie gry z osobnymi folderami Downloads, różnymi otoczeniami itd. Zmieniasz nazwę swojego obecnego folderu (na przykład na EA Games1) i uruchamiasz grę normalnie, nowy folder stworzy się sam a Ty zachowasz równocześnie ten stary. I teraz wystarczy, że będziesz zmieniać nazwę folderu w zależności, na którym zapisie chcesz grać. W ten sposób możesz sobie robić tyle zapisów ile chcesz ;)
LepkiePaluszki23
27.01.2015, 14:36
Jak zmienić w SimPe skin dla sima?
Zna ktoś odpowiedź, bo bez tego utknąłem i grać nie mogę :(
Polecam ten (http://www.lothere.com/verso/page/16) poradnik, zmieniałem skiny z jego pomocą i wszystko było zawsze okej ;)
Jest po angielsku, ale myślę, że dosyć przystępnie napisany, jakby coś to pytaj ;)
natalciaaa
29.01.2015, 20:57
Miałam oryginalne TS2, ale pękła mi jedna z płytek. I teraz zainstalowaną mam wersję z crackiem z netu. Czy z taką nieoryginalnie zainstalowaną podstawą da się zainstalować TS 2 "Na studiach" i inne dodatki? Mam oryginalne płytki TS2 "Na studiach", "Własny biznes". Chciałam je zainstalować, ale się boję, czy coś mi się nie posypie z powodu nieoryginalnie instalowanej podstawy?
Miałam oryginalne TS2, ale pękła mi jedna z płytek. I teraz zainstalowaną mam wersję z crackiem z netu. Czy z taką nieoryginalnie zainstalowaną podstawą da się zainstalować TS 2 "Na studiach" i inne dodatki? Mam oryginalne płytki TS2 "Na studiach", "Własny biznes". Chciałam je zainstalować, ale się boję, czy coś mi się nie posypie z powodu nieoryginalnie instalowanej podstawy?
Z tego co pamiętam, to powinno być w porządku, ale jest jeszcze taki sposób:
Ściągasz Origin. Instalujesz.
Tam jest opcja "wprowadź kod produktu". Wpisujesz kod z okładki The Sims 2 i powinno dodać grę w wersji elektronicznej, oryginalną do archiwum.
Shattered
08.02.2015, 21:37
Parcela wczytuje się i można na niej grać, albo co jakiś czas wyskakuje właśnie to
http://pictap.pl/di-DMP11YKW.jpg
Zauważyłam, że pokazuje się w to w poniedziałek, czyli wtedy gdy trzeba płacić czynsz.. A ja.. nie mam skrzynki pocztowej. Mam jakąś CC, a po zmianie parceli na apartament ta nie chce się zmienić w tą apartamentową :(
Jak przywrócić tą maxisową skrzynkę na listy?
Usunęłam więc za pomocą programu Download Organiser wszystko co miało w nazwie mailbox. Skrzynka zniknęła w trybu kupowania lecz na parceli jej nie ma. Jak mogę ją przywrócić?
Wywalić skrzynkę CC.
Obawiam się, że nie da się jej przywrócić :( I po domku.
Shattered
08.02.2015, 21:51
A gdyby tak wyprowadzić simów, zmienić typ parceli na publiczną a potem znów na apartament?
Jeśli już teraz nie masz skrzynki na parceli to znaczy, że dosłownie jej nie ma :| Jedyne wyjście to ściągniecie z powrotem skrzynki na listy (ale w dobrej, kompatybilnej z OŻ wersji) albo porzucenie parceli.
Pytanie żółtodzioba: jak regulować wysokość OMSP?
@down, dziękuję :)
Klawisze [ i ] .
Tzn. tak jak wysokość obrazów na ścianach jeśli masz OŻ.
Weraxera
14.02.2015, 14:12
Cześć mam pewien problem z jedną rodziną.
Gdy chcę wejść w rodzinę Aspirant, ładuje się itd., ale gdy jest w połowie ładowania, gra wyłącza się i wyskakuje okienko coś w stylu "Działanie aplikacji zostało zakłócone. Aplikacja zostanie zamknięta."
Mam tak tylko z tą rodziną, a bardzo chciałabym w niej pograć :((
Może ktoś coś doradzić?
Shattered
18.02.2015, 07:39
Mam problem. Od wczoraj nie czyta mi płyty od Rezydencji i Ogrodów. Po włożeniu do napędu nic się nie dzieje, a po wejściu w mój komputer i w folder płyty nic tam nie ma :O Jakby płyta była czysta... Czy mogło się pousuwać? Ale jak?
Księżniczka Mordoru
18.02.2015, 14:01
To raczej (i na 99, 5 %) nie to, ale warto spróbować - może spróbuj usunąć plik Groups.cache w Moje dokumenty->The Sims 2 - i wtedy spróbuj ponownie wczytać grę.
Aczkolwiek dziwna ta sprawa z płytą. Jeśli masz inny komputer z DVD-romem lub ktoś z Twoich znajomych ma - to sprawdź u niego, czy działa - jeśli odczytuje pliki z płyty - masz zepsuty napęd. A jeśli nie - to płyta do wymiany :/
LepkiePaluszki23
18.02.2015, 16:33
Czy jeżeli usunę podotoczenie uniwersyteckie w grze z mojego otoczenia, to coś się popsuje?
FakeYourDeath
18.02.2015, 22:18
Wątpie, usuwaj
natalciaaa
19.02.2015, 22:50
Czy można przy pomocy SimPE lub jakiegoś innego programu/moda zmienić właściwości obiektów? Chodzi mi na przykład o łóżko, które zaspakaja Energię na poziomie: 1, a komfort na przykład na 2. Czy mogę to jakoś zmienić, żeby było dajmy na to 5 i 6? :)
LepkiePaluszki23
22.02.2015, 12:04
Dlaczego Body shop nie chcę mi się otworzyć. Kiedy uruchamiam go, to jest przez chwilę w procesach, a potem znika. Czego to może być wina?
LepkiePaluszki23
22.02.2015, 12:22
@up: Działa. Dziękuję :)
kopiejka33
28.02.2015, 12:36
pytanie dot. rozgrywki
jak moje dzieci dorastały w nastolatki to mogłam 3 ich przyjaciół niezależnych ode mnie też "dorosnąć" XD
i teraz chcę je posłać na studia ale to się wiąże ze zmianą otoczenia itd.
czy jeśli je wyślę to też będę mogła "dorosnąć" ich przyjaciół czy jak się idzie na studia to to już tak nie działa? co zrobić żeby ta opcja się pokazała?
moja córka ma chłopaka i bez sensu że ona będzie dorastała a on nie xd
LepkiePaluszki23
28.02.2015, 12:43
Jeżeli wyślesz córkę z jej chłopakiem na studia (jest taka opcja obok przycisku stworzenia rodziny) i wybierzesz otoczenie akademickie i przydzielisz ich do jakiegoś domu/akademika to same dorosną :)
kopiejka33
28.02.2015, 12:54
ale on z nami nie mieszka, nie szkodzi? ;/
LepkiePaluszki23
28.02.2015, 14:00
Widzisz taki przycisk OBOK STWORZENIA RODZINY z taką czapką?
kopiejka33
28.02.2015, 15:38
wiem gdzie jest taki przycisk , już z niego korzystałam ale jak nie miałam wszystkich dodatków, caps lock jest niepotrzebny ;)
już sobie poradziłam :)
LepkiePaluszki23
08.03.2015, 18:01
Jak można zrobić i powiesić na ścianie takie zdjęcia w czarnej ramce? :)
http://i.imgur.com/KTgF6nk.jpg
EDIT:Już wiem.
Archaical
15.03.2015, 21:40
Witam.Mam problem ze śmietnikiem,może i nie taki wielki ale dla mnie to problem.Otóż jest cały pokryty rdzą,nie wiem co się z nim stało:|.Niecały miesiąc temu, wyglądał jak nowy a teraz tylko oszpeca parcelę.Jeśli ktoś wie jak się tego pozbyć to proszę o radę X:
http://i58.************/11wad1z.jpg
Sovillian
15.03.2015, 21:47
A czy ten śmietnik wygląda tak samo na wszystkich parcelach, czy tylko na tej jednej? Bo jak na wszystkich to być może ściągnęłaś jakiś zamiennik.
Archaical
15.03.2015, 22:05
@Sovillian: Śmietnik wygląda tak samo na każdej parceli na której gram.Nie ściągałam żadnych zamienników,nie wiem co mogło się poknocić w grze.Dodam, że mam sporo dodatków z neta ale nie sądzę abym pobierała jego recolory czy coś w ten deseń:|
Sovillian
15.03.2015, 22:22
Może ściągałaś jakiś dom, a w nim akurat znalazł się ten nieszczęsny śmietnik. Druga opcja to ściągnąć jakiś inny i go podmienić. http://modthesims.info/d/517362 - tu są jakieś recolory, ale nie ręczne za nie, bo nie sprawdzałam. A zresztą zaraz sprawdzę i dam znać;p
Edit: Mój błąd, to tylko fake, którego można użyć jako dekoracji.
Księżniczka Mordoru
16.03.2015, 09:47
Czy jeżeli nie działa mi skóra wilkołaka - w wielu przypadkach korzystam z karnacji z gwiazdki - to znak, że coś mi ją usunęło (czyt. dodatek z internetu)? :/
Opcja wygładzania krawędzi jest u mnie nieaktywna,proszę o pomoc.:(
Archaical - wyszukaj w Downloads *trashcan* (inne warianty - *trashbin*, *trash*). Gdzieś tam powinien być ten śmietnik ;]
Księżniczka Mordoru - a może ona działa tylko na eaxisowych skinach? :hmm:
Heaven - http://leefish.nl/mybb/showthread.php?tid=5446
AmericanCookie
05.05.2015, 11:56
Dzień dobry, ja tu jestem nowa. Jeśli post jest w złym dziale to przepraszam, dopiero się tu odnajduję.
Kiedyś pościągałam sobie kilka ubrań i fryzur z bardzo popularnych stron (The Sims Resource chociażby) i wrzuciłam je do gry. Wszystko było okej, śmigało ładnie, dorzuciłam kilka rzeczy... i nagle bum. Ze wszystkich ściągniętych ubrań tylko jedna sukienka wczytywała się poprawnie, reszta była zastępowana przez różową kurtkę i jeansy. W strojach kąpielowych zrobiła mi się masa fioletowych bikini, tak samo w całej reszcie. Jedyne, co poprawnie mi się wczytywało, to szminki.
Dodatkowo w grze zaczęły wyskakiwać problemy, i to takie całkiem porąbane: sim/ka "rozjeżdżał/a" się na milion wielokolorowych linii i obracanie kamerą nic nie dawało. Po jakimś czasie sim wracał do swojej normalnej postaci, ale wyglądało to tak, jakby ogromne kawałki szkła, idealnie wycięte, rozsadziły mu od środka głowę.
Wywaliłam wszystko, co możliwe z folderu, zostawiłam tylko pierwsze zainstalowane fryzury i dorzuciłam kilka nowych. Na razie gra śmiga tak, jak trzeba, ale jeśli znowu wywali błąd, to czy trzeba będzie znowu wyczyścić folder Downloads, czy wina leży gdzie indziej?
@up, zapewne pobrałaś jakieś wadliwe dodatki. W takich sytuacjach wystarczy pozbyć się tych kłopotliwych CC, nie musisz usuwać reszty.
Hej :) Jako, że naszła mnie ochota, by ponownie pograć w 2 , to wczoraj postanowiłam ją sobie zainstalować. I tu pojawia się problem :p Mam simsy w języku ukraińskim, była też do nich dodana płytka, która w rejestrze zmieniała język na polski. Na starym komputerze (WinXP) zawsze wszystko pięknie działało po polsku, a teraz, na Windows 7 - nie. Z tym, że jak zajrzałam do rejestru, to język zdaje się zmieniony na polski, jednak jak uruchamiam grę, to moim oczom ukazują się dalej ukraińskie literki :D Ktoś wie może co z czymś takim zrobić?
I jeszcze takie pytanie odnośnie sims 1 (wiem, że nie ten dział, ale może już za jednym zamachem ...). Czy można "mieszać" dodatki z różnych krajów (np. polska podstawa + angielskie zwierzaki itp)? Będzie to wtedy działać po polsku?
Bardzo międzynarodowe te Twoje simsy :D
1. http://modthesims.info/wiki.php?title=Game_Help:Change_Game_Language
2. Raczej tak, ale w takim przypadku ostatni instalowany dodatek powinien być po polsku.
Bardzo międzynarodowe te Twoje simsy :D
Ano, przeklęci mali poligloci :P Niestety, sposób podany w linku nie działa, nie mam pojęcia o co chodzi. Ale dziękuję za pomoc ;)
Korzystał ktoś z tego moda ? http://modthesims.info/d/290746 Macie jakieś porady, bo trochę boję się go instalować :)
Ja mam tego moda i wszystko jest OK. Tylko trzeba uważać, żeby wszystko zainstalować w odpowiednie miejsce (jeśli masz Ultimate Collection, to będziesz musiał niektóre pliki wrzucać trochę inaczej). I najlepiej zrobić kopie zapasowe plików albo pobrać je z MTS.
A jeśli chodzi o samego moda, to dość irytujące jest to, że pomieszczenia bez okien są bardzo ciemne. Warto pobrać dodatkowo niewidzialne lampy (znajdziesz je w rekomendowanych CC pod opisem moda).
W plikach Ultimate nie mogę się połapać. Nie ma tam folderu Lights. O wiele było mi łatwiej gdy każdy dodatek miał osobny folder.
EDIT: Znalazłem osobne foldery dodatków. Są w Origin Games ;)
Oznaczenia rozszerzeń dla osób, które chcą zainstalować moda na oświetlenie Gunmoda w TS2:UC:
Folder University Life:
EP1 - University Life (Na Studiach)
SP6 - Teen Style (Młodzieżowy styl)
SP8 - IKEAr Home Stuff (IKEA urządza dom)
Folder Fun with Pets:
EP4 - Pets (Zwierzaki)
SP1 - Family Fun (Rozrywka rodzinna)
SP9 - Mansion and Garden (Rezydencje i ogrody)
Folder Best of Businnes:
EP3 - Open for Business (Własny biznes)
SP5 - H&Mr Fashion (Moda z H&M)
SP7 - Kitchen & Bath Interior Design (Kuchnia i Łazienka. Wystrój Wnętrz)
Luźne foldery:
EP5 - Seasons (Cztery Pory Roku)
EP6 - Bon Voyage (Podróże)
EP7 - Free Time (Czas wolny)
EP8 - Apartament Life (Osiedlowe Życie)
SP2 - Glamour Life Stuff (Szyk i elegancja)
Folder Double Deluxe można znaleźć w folderze _Deluxe Editions w plikach moda. Wtedy nie trzeba podmieniać plików z folderów The Sims 2 Celebration! Stuff i The Sims 2 Nightlife, bo już są zawarte w folderze Double Deluxe.
LepkiePaluszki23
20.05.2015, 17:40
Jest jakiś sposób zmieniania ubrań dla niemowląt np. na takie? http://modthesims.info/d/310601
Co to dokładniej znaczy: rekolor i retekstura ? Wiem że to "podstawy", ale nie często coś pobieram także nie jestem w tym obeznany ;)
LepkiePaluszki23
21.05.2015, 17:42
czyli inny kolor jakiegoś obiektu np. inny kolor ubrania. ;)
Czyli zniknie mi stary kolor ?
Nie, jeśli coś miałoby być zamieniane, to nazywałoby się "default replacement" albo samo "default". Rekolor to po prostu zmieniony kolor jakiejś rzeczy dodany do niej. Za to retekstura to zmiana tekstury, czyli wzoru danej rzeczy. Ten termin jest często używany przy fryzurach do pobrania - w tym przypadku twórcy retekstur po prostu zmieniają "wzór" układania się włosów. Poza tym istnieje jeszcze taki termin jak mesh - to taki "szkielet" rzeczy, model 3D.
natalciaaa
22.05.2015, 11:48
Cześć. Pytanie dotyczące zmiany hobby przez sim PE... Nie wiem, czy dobry temat, ale ten wydał mi się najodpowiedniejszy.
Weszłam w plik sima, i chcę mu zmienić hobby... I teraz są tam dwie opcje: "Hobby enthusiasm" na górze po lewej i na środku: "Predestined hobby". Jako, że u mnie angielski tak nie bardzo, to już zwątpiłam... W CzW też gram od niedawna i nie do końca łapię o co chodzi... Może mi ktoś wytłumaczyć czym się różni pierwsze od drugiego? Co w którym miejscu ustawiam? Czy to nie jest jedno i to samo?
http://iv.pl/images/75569710447111431246_thumb.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=75569710447111431246.png)
"Hobby enthusiasm" to po prostu entuzjazm wobec danego hobby. Za to "Predestined hobby" to hobby przywiązane do znaku zodiaku i charakteru sima. Np. simowie spod znaku panny szybciej zyskują entuzjazm do nauki niż simowie spod innych znaków (tu masz to rozpisane (http://modthesims.info/t/334296)).
BlackLiLith
30.05.2015, 11:51
Hej czy ktoś pomoże? Chciałam usunąć dwóch simów z drzewa genealogicznego za pomocą SimPe ale nie wiem jak. Jedyne co osiągnęłam to wywalenie ich z rodziny i usunęłam wspomnienia o tych simach u innych domowników ale kuźwa nadal są w drzewie. Ktoś wie może jak ich usunąć?
Dzięki z góry jeśli ktoś pomoże :)
@BlackLilith, tu masz instrukcję (http://i.imgur.com/b68jobI.png) (mam nadzieję, że zrozumiesz). Musisz tak zrobić ze wszystkimi członkami rodziny.
BlackLiLith
01.06.2015, 04:29
Cześć. Pytanie dotyczące zmiany hobby przez sim PE... Nie wiem, czy dobry temat, ale ten wydał mi się najodpowiedniejszy.
Weszłam w plik sima, i chcę mu zmienić hobby... I teraz są tam dwie opcje: "Hobby enthusiasm" na górze po lewej i na środku: "Predestined hobby". Jako, że u mnie angielski tak nie bardzo, to już zwątpiłam... W CzW też gram od niedawna i nie do końca łapię o co chodzi... Może mi ktoś wytłumaczyć czym się różni pierwsze od drugiego? Co w którym miejscu ustawiam? Czy to nie jest jedno i to samo?
http://iv.pl/images/75569710447111431246_thumb.jpg (http://iv.pl/viewer.php?file=75569710447111431246.png)
do zmiany hobby nie trzeba SimPE. Można prościej, wpisz kod boolProp TestingCheatsEnabled true w otoczeniu miasta zanim wejdziesz na parcelę. Po załadowaniu rodzinki możesz teraz kursorem myszy przesuwać wskaźniki potrzeb sima, związków, umiejętności a nawet hobby :awesome:
Mam nadzieje że pomogłam:)
@up: to jest zbyt proste. Jej chodziło o "życiowe" hobby związane właśnie z charakterem sima. Tego zaś boolprop nie jest w stanie zmienić, ale taki Insimenator już tak :)
PS. Hebe - znaki zodiaku również podlegają pod charakter sima ;)
Wybudowałem budynek na postawionej już dawno parceli (przy skrzyżowaniu ulic), ale pod sam koniec budowania zauważyłem, że budka telefoniczna i kosz znajdują się jakby "na tyłach" budynku.
Czy istnieje możliwość zmiany kierunku działki, na której jest coś wybudowane?
Ewentualnie czy można skopiować zawartość parceli na inną?
Księżniczka Mordoru
06.06.2015, 21:19
@hubertp - może po prostu przenieś kosz i skrzynkę przy pomocy moveObjects on? ;)
Chodzi mi też o to, aby simowie przychodzili lub przyjeżdżali z innej strony. A niestety nie mogę przenieść budki i kosza, bo tamten obszar wykracza już poza granice parceli.
Jak można zmienić albo zaktualizować nazwę rodziny/domu? Chodzi mi o nazwę rodziny podczas wczytywania. Na początku miałam rodzinę o nazwisku Jagoda, więc było wczytywanie rodzina Jagoda, potem rodzice umarli, a córka wzięła ślub i zmieniła nazwisko, a gdy wchodzę do tej parceli wciąż jest wczytywanie rodzina Jagoda, pomimo, że nikt już tam nie mieszka z takim nazwiskiem.
tut, można to ustawić za pomocą SimPe.
A jakoś "legalnie" w grze się nie da? W SimPe to ja wolę się nie bawić, w każdym razie dzięki :)
Możesz wyprowadzić tę rodzinę i wprowadzić do tego samego domu, ale stracisz meble.
Musiałabyś wyprowadzić faceta (przez gazetę/komputer), potem wyprowadzić resztę rodziny (z widoku otoczenia), wprowadzić faceta na tamtą parcelę i dołożyć mu resztę rodziny i umeblować im dom.
Po załadowaniu otoczenia w simpe cała ta robota zajmie Ci kilka sekund i nie stracisz mebli ;)
Jak to jest, że The sims 1 działa mi na win.8 a The sims 2 nie.. ?
x3Kitty, a próbowałaś odpalić w trybie zgodności z innymi systemami (np. Win XP)?
Btw słyszałam, że TS i TS2 się ze sobą "gryzą" i nie można mieć ich zainstalowanych jednocześnie na tym samym komputerze. Ale nie jestem pewna czy to prawda.
Btw słyszałam, że TS i TS2 się ze sobą "gryzą" i nie można mieć ich zainstalowanych jednocześnie na tym samym komputerze.
Z własnego doświadczenia nie potwierdzam.
Co do TS2 na Win8 - są na to sposoby. Zapewne zostały opisane gdzieś na naszym forum, a jeśli nie, to google służy pomocą :)
Jak zainstalować te schody (http://www.thesimsresource.com/downloads/details/category/sims2-meshes-objects/title/rustic-stone-garden--white-plaster-steps--mesh/id/723493/) ?
Czytałem instrukcję,ale nie działa :(
Działa, działa. Sprawdzałam.
Musiałabyś wyprowadzić faceta (przez gazetę/komputer), potem wyprowadzić resztę rodziny (z widoku otoczenia), wprowadzić faceta na tamtą parcelę i dołożyć mu resztę rodziny i umeblować im dom.
Po załadowaniu otoczenia w simpe cała ta robota zajmie Ci kilka sekund i nie stracisz mebli ;)
A jak to zrobić przez SimPe?
Najpierw ładujesz miasto, w którym mieszka rodzina, której nazwę chcesz zmienić (narzędzia>neighbourhood>przeglądarka otoczeń, wybierasz otoczenie i je wczytujesz). Potem w drzewie zasobów wybierasz opcję "family information", obok wyszukujesz rodzinę, której nazwisko chcesz zmienić i ją wybierasz - w "plugin view" pojawi się edytor rodziny. Poniżej masz opcję "nazwisko" - tam możesz zmienić nazwę rodziny.
Sama The sims 2 jakoś pójdzie, z zainstalowaniem dodatków jest problem. Czytałam w poradniku jakimś, że należy zainstalować The sims 2 z dodatkami na innym komputerze i po prostu wszystko przerzucić. Problem w tym, że oba posiadane komputery mają win8. A co do kompletnej wersji z origina, problem wygląda tak, że po mimo uruchamiania w różnych trybach zgodności, mam jakby takie zacinane otoczenie, a jak wejdę w tryb tworzenia rodziny to nie mogę wpisać tylko nazwisko, dodać sima i koniec. Są jakieś inne rozwiązania ?
Najpierw ładujesz miasto, w którym mieszka rodzina, której nazwę chcesz zmienić (narzędzia>neighbourhood>przeglądarka otoczeń, wybierasz otoczenie i je wczytujesz). Potem w drzewie zasobów wybierasz opcję "family information", obok wyszukujesz rodzinę, której nazwisko chcesz zmienić i ją wybierasz - w "plugin view" pojawi się edytor rodziny. Poniżej masz opcję "nazwisko" - tam możesz zmienić nazwę rodziny.
Zadziałało, dziękuję :)
Cześć mam problem , otóż nie działają mi rekolory obrazków (na ścianę) pobrane z neta.
Zawsze jak je pobieram to nie ma ich w grze.Dlaczego tak jest?Co zrobić by działały?
Jeśli nie potrzeba meshy, to potrzeba CEPa. (http://modthesims.info/download.php?t=92541)
revallsay
02.08.2015, 09:36
Mam takie pytanie: jak w SimPe zerwać więzi rodzinne?
revallsay:
@BlackLilith, tu masz instrukcję (http://i.imgur.com/b68jobI.png) (mam nadzieję, że zrozumiesz). Musisz tak zrobić ze wszystkimi członkami rodziny.
revallsay
02.08.2015, 11:56
Ok, dziękuję. Czyli to wszystko co mam zrobić?
Jeszcze jedno pytanie, pewnie bardziej do Liv. Szperałam trochę po Internecie i znalazłam informację o Riverside. bardzo spodobało mi sie to otoczenie i chciałbym je dodać do swojego Uber-Megahood. Czy ten (http://www.modthesims.info/download.php?t=521577) plik jest bezpieczny i mogę go dodać tym (http://meetme2theriver.livejournal.com/63030.html) sposobem?
Jestem pozytywnie zaskoczona, bo Sims 2 działa na Windows 10 i to nawet uruchamiania gry w trybie zgodności z wcześniejszymi systemami.
Ok, dziękuję. Czyli to wszystko co mam zrobić?
Na początku musisz załadować okolicę, w której mieszkają simowie, ale to chyba oczywiste. Przy zamykaniu pliku wyskoczy okienko z pytaniem czy zatwierdzasz zmiany, musisz potwierdzić.
Nie jestem pewna czy trzeba też nie zrobić tego w drugą stronę - jeśli zerwiesz więzy rodzinne sima A z simem B, to w SimPE zostaje jeszcze relacja sima B z simem A. Wydaje mi się, że trzeba również usunąć to pokrewieństwo, ale sama nigdy nie próbowałam usuwać sima z drzewa genealogicznego, więc nie jestem pewna.
PS Jak dodajesz komuś punkty reputacji, to musisz wytłumaczyć dlaczego, inaczej admini go usuną ;)
Cześć wam, mam pewien problem, który polega na migających teksturach. Nie potrafię dobrze tego opisać, więc wstawiam link do filmu (nie jest mojego autorstwa) w którym jest pokazane, co się dzieje. Dodam tylko, że w trybie budowania zanika część siatki oraz w przypadku stawiania jakiegokolwiek obiektu czy nawet zmieniania podłogi, też coś znika, czasem mniej, czyli tylko jakiś fragment, czasem wszystko poza podłogą. Gdy przybliżam/oddalam albo ruszam kursorem do jednej z krawędzi i lekko przesuwam, też coś migocze, tak jak na filmie, do którego link zaraz podam. Od razu mówię, karta graficzna jest od Intela (Xeon) zintegrowana, jednak przy trójce wszystko pięknie i ładnie chodzi, nawet rzadko się zacina. Wszelkie ustawienia w grze są na wysokich, opcja 'gładkie krawędzie' jest nieaktywna. Jestem praktycznie pewna, że aktualizacja sterownika do karty graficznej nic nie pomoże.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=Ve4uo_ox4w8
Amatis - spróbuj zainstalować ten program (http://www.simsnetwork.com/simpedia/the-sims-2/editions/the-sims-2/specials/graphics-rules-maker-improve-compatibility-with). :)
Amatis jak zainstalujesz daj znać czy działa, bo u mnie też czasami tak się dzieje i się zastanawiam czy instalować. Ja korzystałam z tego:
http://www.leefish.nl/mybb/showthread.php?tid=5446
Ale nadal często mi tak migają.
Dzięki:). Jednak naprawiłam to innym sposobem, zmieniając plik Graphic Rules.sgr według tego poradnika: http://simscompletecollection.tumblr.com/post/92088104075/i-encountered-all-of-these-errors-with-sims-2-on i cóż, problem zniknął. Teraz wszystko jest w porządku :)
Hej :blowkiss:
Wie ktoś z was może, czy The sims 2 Ultimate Edition albo normalnie z płyt obojętnie będzie działać na Windows 10 ?
Nie wiem czemu, ale wszyscy mówili, że TS2 na win8 chodził im tragicznie i mieli dużo problemów... Ja jakoś ich nie miałem ;) Nawet po przejściu na win10 nie odczułem różnicy, więc x3Kitty - tak, TS2 będzie ci działać na win10 bez problemów, i jak to niektórzy mówią - lepiej niż na win8 ;)
Widzisz Scavo na win 8 nie działa mi wg.. dlatego pytam, bo chciałabym do tego wrócić :) Dzięki za odpowiedź
Witajcie,
Czy nadal da się pobrać z Origina TS2 Ultimate Collections?
Uznałam,że fajnie by było mieć grę ze wszystkim zamiast skądś kupować kolejne dodatki do dwójki....
Jeśli w zeszłym roku dodałaś ją do swojego konta to możesz ją pobierać kiedy i gdzie tylko Ci się podoba. Ale skoro pytasz to podejrzewam, że tego nie zrobiłaś, więc teraz już nie ma szans na to raczej, w każdym razie nic mi o tym nie wiadomo.
LepkiePaluszki23
05.08.2015, 20:47
Jeżeli chodzi o zarejestrowanie Ultimate Collection na origin, to można, tylko porozmawiaj z doradcą EA
Mam problem z Ultimate, a właściwie to chyba z moim zapisem gry.
Od początku: Pobrałam całkiem sporo domów z tej strony: http://jodeliejodelie.tumblr.com/ . Zainstalowałam je (to były sims2pack) uruchomiłam grę, ładowała się długo i na ekranie ładowania miasta stanęło i dalej nie ruszyło. Nie wiem jak odinstalować pliki sims2pack więc usunęłam pliki package, które razem z tymi domami były, ale to nic nie dało. Pomyślałam, że odinstalowanie całej gry usunie to co zainstalowały pliki sims2pack. Po ponownym zainstalowaniu gry, wrzuceniu całego folderu downloads i włączeniu gry udało mi się wczytać moje miasto, ale w skrzyni domów okazało się, że te domy są. No więc z ciekawości postawiłam jeden w moim mieście i do niego weszłam, żeby się przyjrzeć. W domu migały okna bodajże na niebiesko, pomyślałam, że może dlatego, że wcześniej już usunęłam te pliki packages, które były dla tych domów... Wyszłam z gry, ale zapomniałam wyburzyć ten dom. Gra mi się więcej nie uruchomiła. Nie zobaczyłam nawet ekranu ładowania. Po prostu nie reaguje na uruchamianie. Przeniosłam cały mój zapis i spróbowałam włączyć grę 'na czysto'. Udało się. Wyłączyłam więc i dodałam folder downloads. Gra długo się wczytywała, ale ostatecznie udało mi się wejść do jakiegoś miasta. Nie było tam tych wcześniej zainstalowanych domów... Wyszłam z gry, znowu dodałam mój zapis, ale bez folderu downloads. Znowu gra nie reaguje na włączenie.
Czy to oznacza, że zepsuło mi się otoczenie? Da się coś zrobić? Jestem zdesperowana i potrzebuję pomocy.
tut - nie, nie, nie. Przy pierwszym ładowaniu czeka się do skutku. Domki nie zawiniły.
W domu migały okna bodajże na niebiesko
Bo nie miałaś meshy. Wywaliłaś je wcześniej z Downloads.
Gra mi się więcej nie uruchomiła.
Usuń plik groups.cache. I tak za każdym razem gdy gra nie będzie chciała się włączyć.
A tu czytanka (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=65388).
A teraz powiedz mi, jak chcesz, żeby wyglądała Twoja gra? Ja tu problemu z nią żadnego nie widzę ;)
LepkiePaluszki-niezabardzo zrozumiałam o co Ci chodzi.
Ja chciałabym mieć i pobrać Ultimate Collections,ale nie mam ich w bibliotece,wtedy kiedy pojawiły się po premierze TS4 nie wchodziłam online na Origina,więc TS2UC mi się nie pokazywały z opcją pobrania/dodania czy czegośtam.
A ja chciałabym je jeszcze legalnie zdobyć.
LepkiePaluszki23
06.08.2015, 10:04
To trzeba porozmawiać z doradcą EA na ich stronie :) Ciężko będzie mi to wytłumaczyć.
Na tej stronie http://help.ea.com/en/ klikasz Help with game, piszesz w opcji Search all products The Sims 2, klikasz strzałką w prawo na sam koniec i wybierasz The Sims 2 podstawę :) W opcji Select a Topic wybierz Account Management i zjedź na sam dół strony i kliknij Contact Us. Pojawi się strona i na niej wybierz PC z ikonką Origina i kliknij przycisk na dole Next. W opcji Select an issue wybierz Account Creation/Change, a na dole w okienku opisz swój problem. Po opisaniu go kliknij przycisk Next. Wyskoczy ci strona i na niej musisz zalogować się do swojego konta origin. Po zalogowaniu przekieruje ciebie do strony i kliknij przycisk Chat now. Po odczekaniu minut tam napisanych powita ciebie doradca Ea. Najlepiej przygotuj sobie tłumacz np. google. i opowiedz mu, ze nie zdążyłaś na promocję, a chciałabyś grę The Sims 2 Ultimate Collection. :)
A myślisz że na takie przekręty uwierzą?
zresztą,tłumacz Google jest no cóż...kiepski,a mój angielski mimo 6 na koniec 6 klasy może sobie nie poradzić.Nie da się podyskutować na jakimś polskim chacie?
LepkiePaluszki23
06.08.2015, 10:11
To nie jest żaden przekręt, po prostu nie zdążyłaś na DARMOWĄ promocje. Kilka dni temu mój kolega też tak zrobił i doradca po prostu powiedział, że jak będą błędy w grze, to po prostu mu nie pomoże. Dał mu grę i działa. Spokojnie tłumacz google wystarczy, bo sam z niego korzystałem i grę mam :)
A na polskim nie opłaca się :)
Dobrze,dzięki za pomoc :)
ale wpierw muszę rozwiązać zagatkę z nadmuchanym dyskiem w lapku.Bo z tego co widziałam,co UC trochę dużo dużo ważą...
Kędziorek
06.08.2015, 10:15
Dobrze,dzięki za pomoc :)
ale wpierw muszę rozwiązać zagatkę z nadmuchanym dyskiem w lapku.Bo z tego co widziałam,co UC trochę dużo dużo ważą...
Zainstalowana gra ma ok. 13 GB :)
Ojojojoj,obawiam się że z moim bratem ciągle oglądajnącym Skkf'a to się w dzień nie zciągnie.
W każdym razie,dzięki za informację :]
tut - nie, nie, nie. Przy pierwszym ładowaniu czeka się do skutku. Domki nie zawiniły.
Bo nie miałaś meshy. Wywaliłaś je wcześniej z Downloads.
Usuń plik groups.cache. I tak za każdym razem gdy gra nie będzie chciała się włączyć.
A tu czytanka (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=65388).
A teraz powiedz mi, jak chcesz, żeby wyglądała Twoja gra? Ja tu problemu z nią żadnego nie widzę ;)
Usunęłam ten plik , wrzuciłam z powrotem te packagesy od domków i po baardzo długim czekaniu, chyba z pół godziny łącznie udało mi się wejść do mojego miasta. Weszłam jeszcze raz do tego domku co wczoraj i nie migały już te wszystkie tekstury na niebiesko, ale kilka nadal. Mniejsza z tym.
Czy za każdym razem jak uruchamiam grę będę musiała tyle czekać? Wczoraj przeglądałam cały folder downloads w programie clean instaler i pousuwałam zdublowane pliki itd. ale niewiele jak widać to dało. Dodam, że tych dodatków mam ok. 6,5gb...
A i jeszcze jedno mam pytanie. W grupie wiekowej nastolatki mam bluzki, które nie działają. Czy to nie są aby bluzki, które działają tylko w grupie dorosłych i dlatego jako nastolatki wyświetlają się błędnie? O ile mnie rozumiesz? I czy nic się nie stanie, jak będąc w grze bym je usunęła? Czy w ogóle można usuwać dodatki typu ubrania (np. te, które mi się nie podobają) bezpośrednio z gry będąc w CASie?
@LepkiePaluszki23, też spróbowałam, bo nie mam TS2 UC i pomyślałam, że może się uda, ale niestety, nic nie wskórałam, doradca powiedział, że niestety nie może nic na to poradzić :/
LepkiePaluszki23
06.08.2015, 12:43
Candle- to porozmawiaj z innym doradcą. Czasem trafiają się milsi :) A masz konto origin? :)
Jasne :D w sumie ten też nie był najgorszy, przeprosił i dał dwa rabaty -15% :P w sumie może jeszcze raz spróbuję :)
candle-koniecznie napisz jak ci się uda,a w miarę możliwości z kim pisałaś :D
Pisałam z Russel'em Jay
:) zaraz spróbuję jeszcze raz :) mam nadzieję, że trafię na innego :P
EDIT: Udaało się :D poprosił tylko o kod do którejś gry z serii The Sims 2 i dodał TS2 UC do konta origin :)
aa i był to Abhishek :)
Powodzenia Nina14! :)
aa i baardzo dziękuję LepkiePaluszki23,, gdyby nie ty wcale bym nie próbowała :rolleyes: :)
@UP-w sensie że kod z instrukcji z opakowania?
I myślę,że spróbuję,tylko nie teraz bo to będzie podejrzane *-* ...
Edit: a i jeszcze-jak się dostać na zagraniczny chat?
@UP-w sensie że kod z instrukcji z opakowania?
Ten, który wpisujesz przy instalacji gry.
Usunęłam ten plik , wrzuciłam z powrotem te packagesy od domków i po baardzo długim czekaniu, chyba z pół godziny łącznie udało mi się wejść do mojego miasta. Weszłam jeszcze raz do tego domku co wczoraj i nie migały już te wszystkie tekstury na niebiesko, ale kilka nadal. Mniejsza z tym.
Czy za każdym razem jak uruchamiam grę będę musiała tyle czekać? Wczoraj przeglądałam cały folder downloads w programie clean instaler i pousuwałam zdublowane pliki itd. ale niewiele jak widać to dało. Dodam, że tych dodatków mam ok. 6,5gb...
A i jeszcze jedno mam pytanie. W grupie wiekowej nastolatki mam bluzki, które nie działają. Czy to nie są aby bluzki, które działają tylko w grupie dorosłych i dlatego jako nastolatki wyświetlają się błędnie? O ile mnie rozumiesz? I czy nic się nie stanie, jak będąc w grze bym je usunęła? Czy w ogóle można usuwać dodatki typu ubrania (np. te, które mi się nie podobają) bezpośrednio z gry będąc w CASie?
Ponawiam pytanie.
Dodatki z internetu wpływają na czas ładowania gry. Za pierwszym razem jest zawsze dłużej, ale mimo wszystko musisz swoje odczekać. Sporo zależy od komputera, ale przede wszystkim od ilości CC. Przy 6 GB ładowanie musi trochę zająć. Możesz ten czas trochę skrócić, np. kompresując dodatki programem The Compressorizer albo porządkowaniem dodatków w taki sposób aby w folderze Downloads było jak najmniej podfolderów.
Usuwanie dodatków bezpośrednio z gry (czy to w CAS-ie czy w trybie budowania/kupowania) jest bezpieczne, ale musisz się liczyć, że jeśli kiedyś wykorzystałaś gdzieś dany dodatek to mogą się pojawić właśnie niebieskie tekstury czy inne błędy.
I jeszcze pytanie czy jak usuwam dom ze skrzyni domów, który zainstalowałam plikiem sims2pack, to czy usuwa mi też CC, które razem z nim doszły?
Nie, usuwasz sam dom, CC zostaje.
W opcji Select an issue wybierz Account Creation/Change, a na dole w okienku opisz swój problem. Po opisaniu go kliknij przycisk Next.
Po odczekaniu minut tam napisanych powita ciebie doradca Ea. Najlepiej przygotuj sobie tłumacz np. google. i opowiedz mu, ze nie zdążyłaś na promocję, a chciałabyś grę The Sims 2 Ultimate Collection. :)
Czyli w tym opisie problemu mam napisać że Chcę TS2UC?
EDIT:dobra nie było pytania.
Trochę długo się czeka.
EDIT 2: jeju mielę te sprawę 1,5 godziny u nich jest 5 nad ranem a ja szpanię swoim super ingliszem...wcale nie fajnym.
Udało się dodać grę do konta!
Nic nie pomoże w pisaniu po angielsku tak samo jak mój angielski,pojedyńcze słowa z Tłumacza i angielski Mamy xD
Lepkie Paluszki i Candle-wielkie dzięki za podniesienie na duchu i pomoc :)
LepkiePaluszki23
09.08.2015, 12:16
A nie mówiłem, że się uda? :)
Nie ma za co :)
Woow też udało mi się uzyskać The Sims 2 UC, ale dopiero za drugim podejściem. Cesar mi powiedział, że promocja się skończyła i nic nie jest w stanie dla mnie zrobić. Ale Pinik (czy coś w tym stylu) najpierw powiedział, że nie może mi pomóc, ale zapytał czy mam The Sims 2 powiedziałam, że tak, podałam kod i wysłała mi na maila kod do UC. Fajnie :D
Dodatkowo chciałabym wam powiedzieć, że jeśli na win.8 albo innym systemie macie problem z grafiką skorzystajcie z programu graphic rules maker :) tutaj poradnik : http://thesimstimes.cba.pl/2014/07/problem-z-grafika-w-the-sims-2-pelna-kolekcja-pozegnaj-go/
Słuchajcie, chciałam wprowadzić do domu simkę z małym dzieckiem tzn. do domu jej koleżanki no i wyskakuje mi okno, żebym wybrała simów do przeprowadzki i wybieram że tą simkę i jej dziecko, zatwierdzam i wprowadza mi się tylko simka... bez małego dziecka. Dlaczego? Jak to naprawić?
Edit. Po wielu próbach zrobiłam tak:
Zaprosiłam ją do siebie, inseminatorem teleportowałam na swoją parcelę jej syna i zaproponowałam wprowadzenie. Nie wiem jaka w tym logika, ale udało się.
Czasem jest tak, że wprowadzi się sim dorosły a pozniej dziecko sie pojawia
dziecko, zatwierdzam i wprowadza mi się tylko simka... bez małego dziecka
Bo zanim małe dziecko zniknie Ci z parceli, trzeba chwilę poczekać. Tak samo przy wprowadzaniu.
Ahaa, a ja już panikę sieję xD
Teraz mam problem, bo chciałam nastolatkę przeprowadzić (obecnie mieszka z matką, a chciałam wprowadzić ją do ojca), ale nie ma takiej opcji ... Coś będę musiała wykombinować.
Aperlaxive
13.08.2015, 16:05
Nastolatkowie nie mogą mieszkać sami, chyba, że umrze im rodzina.
Przeprowadź obie do ojca i potem niech matka wróci do domu :)
@Liv Nie korzystam z modów, używałam w życiu tylko jednego programu (do regulacji wymiarów parceli). Mam ograniczoną ilość dodatków z neta i często gram z wyłączonymi.
Także znam się tylko na "normalnej" grze :D
Nastolatkowie nie mogą mieszkać sami
O InTeenminatorze nie słyszała? ; o
A nastolatkę do ojca najprościej i najszybciej można dołączyć za pomocą InSimenatora.
O InTeenminatorze nie słyszała? ; o
Zawsze można zrobić nastolatkę/a z byle jakim rodzicem i zabić rodzica za pomocą boolprop testingcheatsenabled true ;p
Ale Inseminatorem chyba nie ma wpisu do wspomnień? Chociaż nie wiem co mi zależy, że się tak uczepiłam...
Po drugie-nie wprowadzę obu do niego, bo jakbym wyprowadziła matkę spowrotem do swojego domu, to musiałabym go meblować jeszcze raz, a mi się nie chce xD
Pomyślałam, żeby dodać do rodziny matki jakiegoś randomowego obcego dorosłego i z nim wyprowadzić do ojca małolatę.
A w Inseminatorze to którą opcją to trzeba zrobić?
Zawsze można zrobić nastolatkę/a z byle jakim rodzicem i zabić rodzica za pomocą boolprop testingcheatsenabled true ;p
To jest sposób dobry dla tych, którzy dopiero co dostali simsy :P
Ale Inseminatorem chyba nie ma wpisu do wspomnień? Chociaż nie wiem co mi zależy, że się tak uczepiłam...
Coooo?! xD Oczywiście, że nie ma. Możesz je sobie ręcznie dodać w SimPe jak Ci bardzo zależy.
A w Inseminatorze to którą opcją to trzeba zrobić?
Niech ojciec zaprosi córkę do siebie. Ty z katalogu wybierz Family tree (takie drzewko bonsai w niebieskiej doniczce). Jak już simka się pojawi na parceli, wybierz na nim opcję Add to Household > imię simki.
Chyba tak zrobię. Dzięki ;D
Chyba znowu zapaćkam to forum nędznymi pytaniami :/
W jednym z tematów są zdjęcia simów.
Zauważyłam,że niektóre Simki mają kolory tęczówek inne,niż te które są w standardowej grze.
Jak mieć takie inne kolory oczu,skąd naprzykład można je pobrać (na TSR póki co takich nie znalazłam) i gdzie je wrzucić?
http://thesimsresource.com/downloads/browse/category/sims2-body-eyes/
A szukałaś w ogóle?
I dodawanie dodatków:
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=35186
Tak,szukałam,ale w górnym menu nie ma fakiej kategorii jak kolory oczu.
A już trochę szukając i tak nic nie znalazłam.Nie ogarniam wyszukiwania na TSR :|
Dzięki za pomoc :)
Co to, to prawda, bo w rozwijanym menu są tylko kategorie główne, natomiast istnieje jeszcze coś takiego jak subkategorie, zaraz nad czarnym paskiem reklamującym członkostwo VIP :P
Wchodzisz Downloads > The Sims 2 > For Body i kilkając na Choose Subcategory wybierasz Eye Colors czy co tam innego chcesz :)
Dobra,żeby po kolei nie zasypywać tego forum milionem moich postów z beznadziejnymi pytaniami bla bla bla blablabla to zrobiłam listę pytanek.
Osobie która odpowie gratuluję wytrwałości.
1.Czarownice pojawiają się tylko w JP czy w innych miastach też?
2.Jak simowie mogą mieć Piegi?
Póki co jeszcze tego nie rozgryzłam,albo ślepa jestem.
3.Jak jest kod ,,changeLotZoning" to jakie mogą być końcówki tego kodu?
widziałam ich kilka ale pamiętam tylko tą/tę na zrobienie apartamentowca.
4.ma ktoś linka do zeskanowanej instrukcji od wszystkich dodatków(Albo kilku,z wykątkiem OŻ i CPR)?
zwykle to była moja ,,lektura" przed rozpoczęciem gdy a do UC nic takiego nie załączają.A przez to po części w simsach jestem zielona..A na necie póki co nic nie ma :(
EDYT: @down-można prosić o sprecyzowanie odp.na 1 pytanie.Przez to Tak nie wiem co mam rozumieć-Tak że tylko w JP czy Tak że w innych miastach też...
revallsay
22.08.2015, 09:13
1. Tak
2. Możesz sobie ściągnąć defaulty makijaży całej twarzy, niektóre wyglądaja jak piegi np:
http://le-plat-du-jour.livejournal.com/52108.html
http://voleste.livejournal.com/38525.html
Jak chcesz sobie poszukać jakiś niedefaultowych, to wpisz w google 'sims 2 freakles' i szukaj w grafice ;)
3. Tutaj masz inne kody
changeLotZoning dorm - akademik
changeLotZoning greek - chyba bractwo, nigdy nie uzywałam
changeLotZoning secretsociety - tajne stowarzyszenie
changeLotZoning community - parcela handlowa
changeLotZoning residential - parcela mieszkalna
changeLotZoning hotel
changeLotZoning scerectvacationlot - ukryte miejsce na wakacjach
changeLotZoning secrethobbylot - ukryte miejsce hobby
changeLotZoning apartmentbase - osiedle
W odpowiedzi na pierwsze pytanie - w innych miastach też się pojawiają.
A jeśli chodzi o piegi, to nie tylko makijaże całych twarzy. Są też skiny z piegami oraz piegi jako hmm.. zapomniałam nazwę xd Ten pierwszy rząd w makijażach. (Mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi :D )
Ktoś wie jak zmienić cel życiowy sima? Bo mój sim ma żeby 6 dzieci wzięło ślub... no halo, tyle nie zrobię XD
LepkiePaluszki23
23.08.2015, 13:54
scavo- za pomocą moda Inseminatora czy jak to się pisze.
Ok a jak dokładnie? Bo przeszukałem cały ten mod i nic nigdzie takiego nie znalazłem. Jedynie żeby zmienić aspirację życiową, ale to nie zmieniało mi celu życiowego.
LepkiePaluszki23
23.08.2015, 18:40
Musisz kliknąć na taki mały taborecik, który razem z tym modem był i tam jest przewiń cel życiowy :)
LepkiePaluszki23
23.08.2015, 19:58
A jaką masz wersje Insima?
Nie wiem nawet XD
Ale znalazłem, zrobiłem, więc dziękuje :)
Technik122
25.08.2015, 14:49
Witajcie mam straszny problem z grą. Ogólnie mam Ultimate Collection. No, więc tak: Wsadziłem gotowy blok mieszkalny na mape otoczenia. Wszedłem do niego normalnie w trybie budowy, i tam sobie przebudowalem jedno mieszkanie, które potem miałem zamiar wynająć. Przebudowałem, zapisałem i wyszedłem do Otoczenia. Wprowadziłem tam swoją rodzinę, po czym wynająłem sobie to przebudowane mieszkanie i patrze.... Jest tam tylko kuchnia i łazienka, a reszty mebli nie ma. Jak wejdę z powrotem do trybu budowy parceli, ale przed tym wywalilem rodzine do tego ''katalogu'' to normalnie meble są. Nie wiem w czym problem. Proszę bardzo o pomoc! Będę bardzo wdzięczny!
Z tymi blokami już tak chyba jest i nie sądzę by dało się z tym cokolwiek zrobić.
Technik122
25.08.2015, 14:57
A ja wiem... Po prostu kiedyś czytałem na jakieś stronie, że ktoś też miał ten sam problem i dało go sie naprawić, tyle, że nie pamiętam gdzie to bylo, ani co trzeba było zrobić. ...
revallsay
25.08.2015, 15:09
Chodzi o to, że gdy wynajmujesz mieszkanie to meble znikają? Jeśli tak, to wpis w tabelę kodów boolprop testingcheatsenabled true i przed wynajęciem kliknij na drzwi mieszkanie, które chcesz wynająć trzymając Shift i kliknij w [i]Rent furnished[i] czy jakoś tak.
LepkiePaluszki23
25.08.2015, 15:09
Jest mod na to, aby kupić mieszkania umeblowane :)
http://modthesims.info/d/325824
Technik122
25.08.2015, 15:18
Chodzi o to, ze jak wychodze z budowy, wsadzam tam rodzine i jak mi sie zaladuje to widze ze kazde mieszkanie ma tylko kuchnie i lazienke pomimo tego ze nawet ich nie wynajalem, ale sprobuje i napisze czy juz dziala.
LepkiePaluszki23
25.08.2015, 15:19
Dzięki temu modowi, co podałem wyżej będziesz miał umeblowane mieszkanie w bloku tylko podczas kupowania mieszkania wybierz opcję Kup z wyposażeniem czy jakoś tak :)
Technik122
25.08.2015, 15:26
Działa! Dziękuję wam! :) I nie miałem opcji po angielsku, miałem po Polsku: WYnajmij wyposażone mieszkanie!, Ale działa1 Jeszcze raz dziękuję wam!
Jeszcze jeden kłopot, nie wiem czy wy też tak macie, że w całym mieszkaniu mam średni wystrój, a jest ladnie wszystko umeblowane, a w łazience mam strasznie dużo?
LepkiePaluszki23
25.08.2015, 15:30
To liczą się punkty wystroju na meblach i wtedy one się kumulują :)
Aby sprawdzić jaki punkt wystroju ma dany mebel, to kliknij na niego i nie poruszaj myszką.
To będzie bardziej teoretyczne pytanko-jak odróżnić skiny i oczy typu (jak one tam się zwały?)
townified/geneticized
od tych ,,deflautów" (czy jak tam one miały) ?
Na jednej stronie znalazłam takie ładne oczęta,a nie wiem czy to są te deflauty czy nie.
Ech,i znowu zasypuję pytaniami.
Kędziorek
30.08.2015, 16:04
Kiedy ktoś wrzuca plik, który jest defaultem, podpisuje je jako default :) Kiedy nie są tak podpisane, to znaczy, że defaultem nie są.
masło maślane xD
Czyli na przykład te oczęta (http://thesimsresource.com/downloads/details/category/sims2-sets-eyes/title/zaliges-complete-eye-set/id/1190396/) to są te T-D (trochę ukróciłam)??
Tak,ja zawsze muszę być wszystkiego pewna na 100%.
Kędziorek
30.08.2015, 16:34
Tak, te oczęta są T-D :D Nie są defaultem i nie zastąpią oryginalnych oczu w grze :)
Agr...
Odpaliłam Simsy i nie wiem czemu ekran mi się rozciągnął.Rozciągnął,bo NIE zmieniałam wielkości ekranu gry.Wyłączyłam i włączyłam ponownie ale nadal to samo.Nie zmieniałam także nic w Frapsie.Jaka jest przyczyna problemu?
I jak to naprawić?
Grasz w oknie czy na pełnym ekranie? W sumie tak czy inaczej możesz spróbować zmienić rozdzielczość gry w opcjach.
A najlepiej to wrzuć screena, bo po przeczytaniu postu nie bardzo rozumiem, na czym polega Twój problem.
revallsay
01.09.2015, 14:12
Ja ma takie pytanie. Czy gdy będę miała dwa foldery The Sims 2 to wszystko będzie działało poprawnie? Chodzi mi o to, że jeden będzie normalnie w Moich Dokumentach, drugi przechowany na pulpicie, a ja będe sobie je podmieniać. Chcę mieć jeden bez CC do grania, a drugi do dekorowania z CC. Jak mam CC to gra mi się trochę zacina.
Na pełnym ekranie.I zawsze miałam rozdzielczość 1024xcośtam,a w takiej sytuacji po obu stronach ekranu ma się czarne pasy..A teraz mimo że owa rozdzielczość nadal jest to ekran się rozciągnął.Zaraz wstawię screena :)
Są Screeny:
Mam rozdzielczość ustawioną na tą standardową,nic nie zmieniałam.Niestety ten screen tego nie oddaje...
http://i.imgur.com/GD8BlAZ.jpg
...Ale ten tak.Jakość kiepska bo aparat telefonu mojej mamy taki jest.
http://i.imgur.com/dCegvEg.jpg
Ja ma takie pytanie. Czy gdy będę miała dwa foldery The Sims 2 to wszystko będzie działało poprawnie? Chodzi mi o to, że jeden będzie normalnie w Moich Dokumentach, drugi przechowany na pulpicie, a ja będe sobie je podmieniać. Chcę mieć jeden bez CC do grania, a drugi do dekorowania z CC. Jak mam CC to gra mi się trochę zacina.
Wszystko będzie spokojnie działać,nie ma się czym martwić :rolleyes:
@K: Za duże zdjęcia i post pod postem
Imo wygodniej jest mieć oba w Dokumentach i tylko zmieniać im nazwy (np. dopisać coś na końcu, żeby "wyłączyć" dany folder). Oszczędzasz czas bo nie trzeba przenosić folderów za każdym razem ;)
@down - to był taki skrót myślowy :P
@up: albo dopisać na początku :D Folderu "budowanie The Sims 2" gra też nie odczyta ;)
Na pełnym ekranie.I zawsze miałam rozdzielczość 1024xcośtam,a w takiej sytuacji po obu stronach ekranu ma się czarne pasy.
Zmień swoje obecne ustawienie przy "użyj pikseli kwadratowych".
Jeśli to nie pomoże, to najprościej będzie zmienić rozdzielczość gry na wyższą albo nauczyć się grać w oknie ;]
Niestety z tym zmienianiem rozdzielczości jest tak,że cokolwiek bym odznaczyła i wybrała ,,zastosuj zmiany" to nic nie zmienia.Dziwne...
A jak grać w oknie?
DOWN: pisze że lokaliacja jest niedostępna.Gdzie to wbić w przypadku UC?
Bardzo dziwne :|
Gra w oknie - http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=35074
Zdjęcie w poradniku się nie wyświetla, ale powinno wyglądać to tak: http://s20.postimg.org/dltrwpttp/windowed.jpg
Nina, a próbowałaś użyć programu Graphic Rules Maker (http://www.simsnetwork.com/simpedia/the-sims-2/editions/the-sims-2/specials/graphics-rules-maker-improve-compatibility-with)?
UP-Niestety nie pomogło.Klikałam to co tam da się kliknąć,mimo to ekran nadal jest rozciągnięty.
A ustawiałaś w polu "default resolution" rozdzielczość swojego ekranu?
Tak,ustawiłam.Chyba że chodzi o ekran gry.
revallsay
04.09.2015, 17:33
@up: albo dopisać na początku :D Folderu "budowanie The Sims 2" gra też nie odczyta ;)
Czyli mogę mieć w Moich Dokumentach dwa foldery: The Sims 2 i The Sims 2 budownie czy jakoś tak i po prostu zamieniać je nazwami na zasadzie, że gdy będę chciała pobudować to kasuję dodatek budowanie, a do pierwszego dodaje gameplay czy coś?
revallsay
05.09.2015, 11:57
Dokładnie tak ;)
dziękuję :)
Co do mojego problemu z wcześniejszej strony,o tym rociągniętym ekranie to juz naprawdę nie da się tego naprawić?
Będę musiała robić reinstalkę gry?
Szukałam z godzinę na necie,ale nic takiego nie ma. :(
EDIT: wyjęłam folder EA Games i znowu odpaliłam grę.Ekran jeszcze bardziej się przybliżył!
Co robić? :(
Mam pytanko: zna ktoś jakiś sposób na edytowanie ukrytych parcel? Bo bardzo bym chciała zrobić metamorfozę np. tzw. "pięknego parku" (ukrytej parceli dla hobbystów natury), bo wygląda paskudnie.
Chcę stworzyć rodzinę, która składałaby się z nastolatka i dorosłego sima. Wolałabym jednak, aby nie byli ze sobą spokrewnieni, a gra wymaga, aby nastolatka zaznaczyć w drzewie genealogicznym jako dziecko dorosłego :| Zawsze mi się wydawało, że mogli być jedynie współlokatorami...
Jak mogę stworzyć taką rodzinę bez SimPE, zabijania simów i tego typu ceregieli? Jakiś mod albo coś?
@down: hm, wolałabym coś innego, bo insim to dość rozległy mod i chyba nie jest mi potrzebny... ale może kiedyś skorzystam, dzięki :)
Jakby ktoś miał jakąś inną propozycję, to też chętnie przeczytam ;D
Kędziorek
09.09.2015, 20:17
Za pomocą insiminatora można chyba usunąć pokrewieństwo.
KarolinaJ
01.10.2015, 17:52
Kiedy wprowadziłam Simkę do umeblowanego mieszkania w apartamencie (wpisując boolProp... i później klikając z Shiftem wybrałam wynajmij umeblowane mieszkanie) zauważyłam, że klikając na dowolnego Sima pojawia mi się kilka dodatkowych opcji (3 lub 4) i wszystkie to "DEBUG: Super Duper Hug". Czy ktoś miał taki problem i wie jak się tych opcji pozbyć?:|
Mając folder downloads, w tym różne folery, np. "meble", "ubrania" itd. i w każdym z tych folderów mając osoby folder do każdego zestawu wszystko będzie działać prawidłowo?
Można umieszczać CC w podfolderach, nie ma z tym problemu.
@up: o, to super :) Dziękuję bardzo.
Sorka za post pod postem ale to ważne...
Mam problem ze ścianami :( Budując blok mieszkalny w pewnym momencie nie mogłem już nigdzie postawić ściany! Wszystko inne mogę ale nie to. Na innych parcelach działa... Ktoś wie o co chodzi?
Czy wpisałeś kod zmieniający parcelę na apartamentowiec? Bo po zmienieniu typu parceli na blok mieszkalny już nie można stawiać i usuwać ścian. Chyba, że znowu zmienisz typ na mieszkalny.
Nie, nie zmieniałem typu parceli. Zawszę to robię na końcu budowy....
I w ogóle usunąłem ostatnio postawione ściany, ale potem mogłem postawić tylko tyle ile poprzednio usunąłem...
EDIT:
Czy parcele mają jakiś limit postawionych ścian?
Czyli chodzi zapewnie o limit ścian. Gra pozwala na bodajże 2000 pojedynczych fragmentów na jednej parceli i nigdy nie słyszałem o żadnym sposobie na obejście tego. Zgaduję, że pewnie duże Ci wyszły te apartamenty, co? ;)
No one są bardzo duże... Teoretycznie są 3 piętra, ale jeszcze trzeba doliczyć kilka pół pięterek..
xMalwina
28.10.2015, 20:35
Cześć :) Przejrzałam temat, ale chyba nie widziałam odpowiedzi na moje pytanie... Po dłuższym czasie chciałam zagrać sobie w "dwójkę", ale mam problem z grafiką... Dziwne, bo mam dużo lepszy sprzęt niż w latach, kiedy grałam w tę wersję simsów. Znacie rozwiązanie problemu ze zrzutu? Lenovo Y580 na Win 8.1.
Edit: Dodam, że problem jest też w trybie budowania i kupowania. Po zakupie nowego przedmiotu znikają fragmenty obrazu wokół niego, ale wystarczy, że poruszę obrazem i wszystko wraca do normy.
http://i67.************/23hvw36.jpg
Edit2: Problem z czarnymi prostokątami pod simami rozwiązany przez zmianę zacienienia na średnie. Okej, jedno z głowy. Nadal podczas gry i przesuwania kamery zdarza się miganie tekstur :(
xMalwina moja dwójka najlepiej działała na systemie Windows XP. Na Windows 7 jest gorzej, pomimo, że komputer jest lepszy, gra zacina się delikatnie. Być może i u Ciebie to wina zbyt nowego systemu.
Zapewne nie jest to zbyt fachowa rada, ale jednak jakaś jest :P
xMalwina
29.10.2015, 08:17
xMalwina moja dwójka najlepiej działała na systemie Windows XP. Na Windows 7 jest gorzej, pomimo, że komputer jest lepszy, gra zacina się delikatnie. Być może i u Ciebie to wina zbyt nowego systemu.
Zapewne nie jest to zbyt fachowa rada, ale jednak jakaś jest :P
Irbis tak, obwiniam za to system ;) Ale wiem, że są na tym forum osoby, które wiedzą chyba wszystko i potrafią rozwiązać każdy problem, dlatego liczę na to, że ktoś taki się trafi... :) Dodatkowo mam tę problematyczną edycję - darmowa kompletna kolekcja z Origina, którą wypuścili z okazji ileśtamlecia Simsów. Podobno faktycznie trochę z nią "przygód" jest...
Na razie mam problem już "tylko" z migającymi teksturami podczas gry.
A masz aktualne sterowniki karty graficznej?
Polecam ten program: http://www.simsnetwork.com/simpedia/the-sims-2/editions/the-sims-2/specials/graphics-rules-maker-improve-compatibility-with
Zaznaczenie opcji "disable sim shadows" likwiduje problem z prostokątami bez potrzeby zmieniania ustawień grafiki, zaś tiknięcie "Support VSync on Intel" usuwa problem z migającymi teksturami.
xMalwina
29.10.2015, 17:55
Shiver tak.
Hebe dzięki, pobrałam, ale pomogło tylko na te prostokąty. :(
Miganie nie jest jakoś bardzo uciążliwe, da się grać - ale wolałabym jakoś ten problem rozwiązać... Będę próbować dalej, może coś komuś jeszcze przyjdzie do głowy, dzięki :)
Simsowa5
02.11.2015, 06:29
Witajcie :) Usunęłam simke i teraz za pomocą SimPe chciałam ją przywrócić. Dodawałam ją do innych rodzin, ale jej nie ma.
Czy jest możliwość żeby przywrócić ją SimPe do gry? :(
Usunęłam simke
Jak ją usunęłaś?
Simsowa5
04.11.2015, 14:09
W grze, w skrzyni rodzin dałam ją do kosza.
Patrz niżej:
Rzeczy, których NIE WOLNO robić w grze:
A które są źródłem błędów.
Usuwać rodzin ze skrzyni simów – simy mają wspomnienia i plotkują między sobą także o simach, którymi nigdy nie graliście (tutaj (http://s20.postimg.org/ykbpkac71/Sims2_EP8_2013_05_04_11_29_49_07.jpg) dowód na to - jak widać, sim nie ma żadnych kontaktów, siedział cały czas w skrzyni rodzin, a jednak zna jednego miastowego i uważa, że mogliby zostać przyjaciółmi). Dopóki sim sobie jest w skrzyni, nic się nie dzieje – jego dane są kompletne i gra „łączy” go z innymi mieszkańcami. Przy usunięciu natomiast „połączenia” zostają zerwane i chociaż sim „nie istnieje”, wspomnienia o nim i plotki dalej funkcjonują, tym samym dalej się rozprzestrzeniając (wystarczy, że miastowi plotkują). Gra wtedy próbuje odnieść się do usuniętego sima, mimo że wie, że się nie da. Często pojawiają się wtedy linie takie jak na zdjęciu z punktu pierwszego wyżej.
@down, ale teraz Simsowa5 będzie wiedzieć, żeby tego nie robić ;)
Aj, Hebe, tylko w tym poradniku nie jest napisane, jak przywrocic takiego sima...
Simsowa5 - robilas cokolwiek, kiedykolwiek w SimPe?
Simsowa5
04.11.2015, 21:00
Tak robiłam :)
Witajcie, siostra poprosiła mnie aby zainstalować jej Simsy 2, bo jej sie najbardziej podobaja. Ja jako dobry starszy brat chcialem jej to zainstalowac. Zainstalowalem gre i na pewno byla sprawna (po kliknieciu w ikonke - prosba o wlozenie plyty), lecz gdy wrzucilem cracka i probuje odpalic, wyskakuje komunikat "ten program ma problemy ze zgodnoscia" - zaznaczam, ze dzieje sie to dopiero gdy wrzuce cracka! Czy posiada moze ktos jakiegos cracka, ktory dziala na windows 8? patch? czy cos? Uprzedzam od razu, ze probowalem uruchamiac jako admin ze zgodnoscia z win xp. Pozdrawiam i prosze o pomoc :)
Najlepsze rozwiązanie w tym wypadku to zdobyć oryginalne płyty :) No i jak z legalną kopią gry będzie się coś działo, to na 99% będziemy potrafili Ci pomóc. Na razie zaś...
8. Zabrania się umieszczania w swoim poście treści związanych z piractwem. Ponadto na forum nie są tolerowane prośby o pomoc przy nielegalnych wersjach gier.
Simsowa5 - już wczoraj znalazłam ten (http://modthesims.info/t/213263) temat, w którym ktoś opisał sposób, jak odzyskać takiego sima, ale nie miałam za bardzo czasu, żeby go przetestować. Jeśli zależy Ci na czasie, to próbuj sama, instrukcję (dość łopatologiczną) masz :)
EDIT: potwierdzone info (podparte moim własnym doświadczeniem w grze) - nie da się przywrócić sima usuniętego ze skrzyni rodzin o ile nie posiadamy kopii zapasowej otoczenia.
Jak można w TS2 robić ładne zdjęcia podczas rozgrywki?
Polecam program Fraps (http://www.fraps.com/download.php) i jakieś fajne akcje (http://digitalperversion.net/gardenofshadows/index.php?topic=29058.0) do PS albo obróbkę w innym programie graficznym :P
Księżniczka Mordoru
13.11.2015, 13:06
Chyba najlepszym sposobem na najładniejsze zdjęcia jest robienie screenów :D Aczkolwiek powiem Ci, iż kiedy ustawiłam sobie wszystkie opcje robienia zdjęć na max, to wychodziły całkiem nieźle.
LepkiePaluszki23
14.11.2015, 15:35
Czy jeżeli moja simka urodzi na studiach dziecko, to jak potem wróci z nim do otoczenia jako dorosła?
LP23 - normalnie - tak, jakby wracała bez dziecka.
LepkiePaluszki23
14.11.2015, 18:56
Czy da się podmienić w istniejącym otoczeniu teren otoczenia (w sensie mapę np. Miłowa) na inną mapę?, ponieważ na tej, na której gram robią się koło domów takie pisaki i prawie woda.
LepkiePaluszki23
14.11.2015, 19:40
Dziękuję :)
Witam gram w the sims 2 od jakiegoś czasu i wcześniej wszystko działało bez zarzutu ,niestety parę dni temu mojemu bratu zachciało się zainstalować dodatek EROTIC DREAM. Czytałam że to niezależna gra niestety w jakiś sposób połączyła się z moją grą :/ usunęłam ją odrazu ale niestety straciłam miłowo,dziwnowo i werone. W Miłowie miałam daleko posuniętą już grę . Dzieki informacja tu na forum udało mi się to odzyskać i pytanie czy da się odzyskać moje stare rodziny które tam miałam ? Dodatkowo w trakcie interakcji jednego sima na drugim zamiast słów pojawiają się tylko kropki. Gra się długo włącza i chwile po uruchomieniu pojawia się informacja : "W tej sesji gry zawartość modyfikowana jest wyłączona. Obiekty zmodyfikowane mogą wywołać konflikty wewnątrz gry.Ich rezultatem może być nieprzewidywalne zachowanie się programu. Wymienione obiekty (i tu jest lista obiektów ) mogą wywoływać takie konflikty . Aby wyłączyć te obiekty,wybierz włącz obiekty. Spowoduje to włączenie całej zawartości modyfikowanej tej sesji gry. " Wiec wybieram włącz nadal się nic nie zmienia wybieram wyłącz tez nic. No ręce mi opadły :notbad: prosze o pomoc
Sprawdź w DokumentyEA Games\The Sims 2\Neighborhoods jakie masz foldery. Może po prostu gra nie widzi tych otoczeń?
A całą grę trzeba będzie przeinstalować.
Otoczenia odzyskałam a czy da się odzyskać moje stare rodzinki? a w folderze Ea GAMES w dokumentach utworzyl mi sie nowy folder tera jest the sims 2 a pod spodem the sims 2 old:| w folderach mam otoczenia E001, F001, G001, N001, N002, N003 , TUTORIAL , i plik NeighborhoodManager.package
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.