Zobacz pełną wersję : Pytania i odpowiedzi oraz problemy z grą
Strony :
1
2
3
4
[
5]
6
7
8
9
ok:) 1. jeśli mam wszystkie dodatki to gram na mapie podstawowej?
2. Jeśli mam dodatki i dany np mebel jest dedykowany do konkretnego dodatku to skorzystam z niego na podstawie?
rudzielec
25.11.2012, 10:10
Jeśli masz wszystkie dodatki, to grasz na ostatnim, a raczej odpalasz grę z ostatniego dodatku (w tym przypadku są to Rezydencje i Ogrody). Wszystkie dodatki łączą się ze sobą w jedną grę, więc nie musisz szukać obiektu typowo na dany dodatek gry.
Jeśli masz wszystkie dodatki, to z reguły nie patrzy się nawet co jest wymagane, bo szczerze mówiąc, pójdą Ci wtedy wszystkie obiekty, które ściągniesz z internetu :)
ok:) 1. jeśli mam wszystkie dodatki to gram na mapie podstawowej?
2. Jeśli mam dodatki i dany np mebel jest dedykowany do konkretnego dodatku to skorzystam z niego na podstawie?
1. No tak - podstawa to podstawa, baza, na której opiera się cała gra. Bez niej wszelkie dodatki są nic nie warte i nie mają prawa działać. Podstawa po prostu być musi. Na niej wszystko się opiera i na niej właśnie grasz. Reszta to... tylko dodatki ;)
2. Wszystko zależy od tego, o jakim "dodatku" w ogóle mowa. Jeśli myślisz o oficjalnych dodatkach (Na studiach, Nocne życie itd...), to oczywiście. Pisałam wcześniej, że to nie jest tak, że każda z części to osobna gra. One wszystkie są ze sobą powiązane. Dodają tylko nowe przedmioty i interakcje do podstawy, wzbogacają ją, tak jakby upiększają ;) Jeśli w podstawie masz np. jakiś stół, to po zainstalowaniu oficjalnych dodatków ten stół cały czas będzie działał. Dojdą po prostu nowe przedmioty, te stare pozostają i możesz ich normalnie używać.
Jeśli natomiast pisząc "dodatek" masz na myśli dodatek ściągnięty z internetu, czyli jakiś przedmiot, to jeśli jest on przypisany do jakiejś części gry, to nie pójdzie na samej podstawie. Musi być kompatybilny z wersją, jaką posiadasz. Innej rady nie ma.
edit:
ooo, Rudzielec mnie wyprzedził :D
Kenny McCormick
29.11.2012, 16:52
czy jeżeli wezmę mała simkę i zrobie smim sugerry, i zoperuje ją. zaznaczer wszystkie opcje i w ogóle... to cvzy z małego dziecka zrobi sie dorosła? : /
KarolinaJ
09.12.2012, 20:28
Mam pytanie, nie wiem czy było bo szukałam i nie znalazłam...
Do rzeczy - nie wiem dlaczego ale od jakiegoś czasu mam problem z dorosłymi Simkami kiedy chcę zaprojektować im ubranie codzienne. Jeśli są w piżamie to mogą się jedynie przebrać w strój codzienny ale zaprojektować czegoś nowego nie można. U nastolatek, dorosłych Simów i dzieciaków nie ma żadnych problemów tylko u dorosłych Simek coś się spsuło, wcześniej nie było z tym kłopotów :( Czy ktoś z Was wie co może być tego przyczyną? :|
kamilaf10
11.12.2012, 09:20
Witam. Mam pewien problem. Kiedy gra jest uruchomiona wszystko jest ok, normalnie zapisuje parcelę i wygląda jakby się zapisało. Jednak kiedy ponownie otwieram grę okazuje się, że nic nie zostało zapisane. Znikają wcześniej stworzone przeze mnie rodzinki, wszystko. Próbowałam odinstalować i zainstalować grę ponownie ale to nic nie dało. Już nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić> Dodam że mam windowsa 64bit. Z góry dziękuje za odpowiedź :redface:
Nie wiem czy już było to pytanie więc się zapytam.
Czasami mam tak że jak włoże płytkę to wtedy wyskakuje okienko:
Proszę włożyć do napędu orginalną płytę The Sims 2
Z góry dziękuje za odpowiedzi:)
KarolinaJ - a jakbyś pojechała którąś z dorosłych na parcelę publiczna i kupiła jej jakieś ciuszki i potem spróbowała wybrać je za pomocą szafy?
Jeśli to nie pomoże, utwórz w grze nowe otoczenie, w tworzeniu sima stwórz byle jaką dorosłą simkę, wprowadź na pusta parcelę, kup szafę i zobacz, co się dzieje. Radziłbym jeszcze postawić sklep z ciuchami i kazać simce coś sobie kupić. Jeśli nadal nie będzie "normalnych" opcji, pozaostaje reinstalka gry.
kamilaf10 - tak się dzieje w Twoim otoczeniu czy w tych oryginalnych? (Miłowo, Dizwnowo...)
Sama mam 64-bitową siódemkę i u mnie gra działa bez problemów.
moncia12 - a co chciałabyś wiedzieć? ;]
Ja niestety nie znam odpowiedzi na powyższe pytania, jednak chcę spytać o coś innego. Mianowicie, czy spakowane pliki .sims2pack mogą się instalować w innych katalogach, nie tylko Downloads? Od jakiegoś tygodnia użeram się z pewnym problemem i nie mogę dojść, dlaczego tak się dzieje, skończyły mi się pomysły na rozwiązanie (jedynie pełnej reinstalki jeszcze nie robiłam). Może ktoś miał podobnie i będzie w stanie jakoś pomóc?
Otóż, gra po świeżej instalacji i wrzuceniu starego Downloadsu chodziła mi idealnie jakiś czas. Nie umiem powiedzieć, kiedy dokładnie zaczął się problem, bo na bieżąco coś ściągam, głównie ubrania (tu zaznaczam, że ostatnimi czasy jedynie z GoS'u i najbardziej znanych livejournali, czyli sprawdzone rzeczy). Któregoś dnia, mój sim kupował na przedmieściu ubranie i gdy miał płacić, nagle wywaliło mi "aplikację". Zignorowałam wtedy ten błąd i nie grałam przez jakiś czas. Potem zaczął się konkurs 4 Żywioły, więc powyciągałam defaulty, pościągałam kilka potrzebnych rzeczy i dodatkowo coś, czego nigdy nie ściągam - jakieś 3-4 wyposażone parcele publiczne z GoS'u. Zainstalowałam to wszystko, stworzyłam sima faceta i chciałam go wprowadzić na osiedle (maxisowe). Niestety, po każdym wynajęciu mieszkania i podpisaniu umowy z właścicielem, wywalało mi "aplikację". Stwierdziłam, że to pewnie wina nowo pościąganych dodatków, więc zaczęłam wywalać na pulpit po kolei każdy folder z ostatniego tygodnia. Nic to nie dało, ciągle wyskakiwał błąd. Weszłam wtedy do innej rodziny, na parceli mieszkalnej było ok, ale na mieście... "aplikacja".
Zaczęłam wtedy usuwać z gry wszystkie zainstalowane parcele. Najpierw z otoczenia, potem z samego Downloadsu (już nawet ustawiłam pliki wg daty modyfikacji, żeby usunąć absolutnie wszystko, co się zainstalowało w ostatnim czasie). NIC. Za poradą Rudzi zrobiłam reinstal OŻ, dodatkowo Podróży, bo na wakacjach też mi wyskakiwał błąd. NIC. A kiedy weszłam do rodziny, którą gram ostatnio, zaczęły się dziać jeszcze dziwniejsze rzeczy. Otóż, kiedy chcę zmienić wygląd simowi facetowi, bądź zmienić mu ubranie, gra za każdym razem wykonuje coś dziwnego - obraz robi się czarny, wyskakuje napis "no signal", a po sekundzie pokazuje się fioletowe tło i klepsydra, tak, jakby gra maksymalizowała się po poprzedniej minimalizacji. Podobnie dzieje się, gdy chcę wykonać inne interakcje, choć tu trochę rzadziej. Najgorzej jest ze zmianą ubrań i wyglądu - wtedy ZAWSZE to się dzieje i potrafi tak wywalić nawet 4-5 razy z rzędu.
Od razu zaznaczam - nie wyskakują mi na pulpicie żadne powiadomienia, wszelkie aktualizacje systemowe mam porobione, nie ma żadnych oczekujących (Win 7/64). Nie są uruchomione żadne procesy w tle, żadnych włączonych antywirusów, zbędnych programów. System mam czysty, przeskanowany 2 antywirusami, świeżo postawiony. Wszelkie aktualizacje mam porobione, karty graficznej oczywiście na pierwszym miejscu. Wykluczam winę komputera - jest nowiutki, ma jakiś miesiąc dopiero, spełnia wszelkie wymagania ponad przeciętną (zresztą, był kupowany jako "do gier", więc nie wierzę, że nie miałby siły pociągnąć "Simsów 2" o.O). Od początku grało się idealnie, nie było żadnych kłopotów, do czasu tych instalacji i ogólnie grzebania w Downloadsie. Inna sprawa, że to dziwne zjawisko występuje WYŁĄCZNIE wtedy, gdy gram simem męskim; simkami mogę grać bez problemu, zmieniać im ubrania, wygląd - no po prostu robić nimi wszystko. Gdy tylko przełączę na faceta - bach! ekran czarny i znów fioletowe tło maksymalizacji :(
Sim jest miastowy, więc miał na sobie kilka defaultów, głównie skinu i oczu. Myślałam, że może coś się poprzestawiało, gdy wywaliłam (na potrzeby 4Ż) i z powrotem dodałam folder z defaultami, ale gdy go usunęłam całkowicie, ten błąd nie zniknął. Nie miałam pojęcia, który plik z Downloadsu może powodować ten błąd, zwłaszcza, że wychodziło na to, iż to nie wina ostatnio ściągniętego pliku, więc wywaliłam go całego i zaczęłam ściągać wszystko od nowa. I NIC! Z całkiem nowym, odświeżonym Downloadsem jest to samo! Gra wyczynia jakieś cyrki gdy gram facetem! Znów zaczęłam wyjmować foldery, tym razem wszystkie ubrania męskie, ale to nic nie daje...
Jestem załamana, nie mogę normalnie pograć, bo musiałabym unikać wszelkich interakcji wykonywanych przez faceta, a to niemożliwe kiedy on mieszka na parceli. Nie mam już żadnych pomysłów na rozwiązanie. Wszystko mam zaktualizowane, cały Downloads przeskanowany pod kątem wirusów, Clean Installerem, Clone Spy i chustka wie, czym jeszcze. Reinstalowałam OŻ i Podróże, wyciągałam defaulty, foldery z rzeczami dla facetów, wymieniłam nawet cały Downloads. Tak się jeszcze zastanawiam, czy to może te nieszczęsne domy poinstalowały się gdzieś dodatkowo, może nie wszystkie te pliki usunęłam z katalogów?
Jeśli ktoś wie, jak sobie z tym poradzić, proszę o pomoc. Naprawdę nie chcę robić reinstalu gry, to będzie absolutna ostateczność. Może da się to jakoś rozwiązać. Będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.
ps. Przepraszam za tak długaśny wywód, ale chciałam to jakoś dokładnie opisać, a nie tak bez szczegółów.
moncia12 - a co chciałabyś wiedzieć? ;]
Bo jak się tak dzieje to później nie mogę załączyć gry.
I już próbowałam wyciąganie i wkładanie płytki.
Dopiero jak załącze ponownie kompa to mogę grać.
I chodzi mi o to czemu się tak dzieje:|
Cytryśnia
11.12.2012, 16:49
wiesz co moncia12, u mnie trzeba wyczuć odpowiedni moment kiedy kliknąć na tą 'ikonkę do włączania" :| gdy zaczyna tak "buczeć" zwykle to robię :|
kamilaf10
11.12.2012, 17:07
Liv gram w Jaskini Pokrzyku
Właśnie grałam i już jest dobrze:)
KarolinaJ
11.12.2012, 21:15
KarolinaJ - a jakbyś pojechała którąś z dorosłych na parcelę publiczna i kupiła jej jakieś ciuszki i potem spróbowała wybrać je za pomocą szafy?
Jeśli to nie pomoże, utwórz w grze nowe otoczenie, w tworzeniu sima stwórz byle jaką dorosłą simkę, wprowadź na pusta parcelę, kup szafę i zobacz, co się dzieje. Radziłbym jeszcze postawić sklep z ciuchami i kazać simce coś sobie kupić. Jeśli nadal nie będzie "normalnych" opcji, pozaostaje reinstalka gry.
Wydaje mi się, że to przez niektóre ubrania które ostatnio pobrałam chociaż nie mam pewności bo w komentarzach nie było negatywnych opinii ani nic... Nie wiem też dokładnie które to ubrania mogłyby powodować taki stan rzeczy bo jest ich dość sporo ale jak dotąd nie było żadnych problemów...
Taka ciekawostka - mam InSimenator i przy jego pomocy mogę zaprojektować ubranie codzienne i dostępne są wszystkie ubrania które mam w szafie.
Dziękuję za radę, jeszcze będę próbować.
.sims2pack mogą się instalować w innych katalogach, nie tylko Downloads?
Ofc, że mogą!
W Clean Installerze po kliknięciu na "Install" w tym okienku, które wyskoczy, odznacz "default installation" i w "select installation folder" znajdź sobie np. pulpit, żeby na nim łatwo namierzyć poszczególne pliki ;) No i w "file extension" zmień na "package". Potem jeszcze raz "install" i będzie tak jak trzeba :)
Co tej "aplikacji" - mam 2 teorie.
I pytania - gdy wprowadzasz na osiedle simkę, pojawia się ten błąd? I czy miałaś może kiedykolwiek jakieś skiny typu townified/genticized? Czy w innym otoczeniu dzieje się to samo? (w przypadku sima wprowadzającego się na osiedle podczas gdy Dwl masz w takim stanie, jak teraz)
Wykluczam winę komputera
Ja też.
moncia12 - płytka oryginalna? Masz jakiś program typu Daemon Tools, Alcohol 120%?
Btw, ciekawy sposób z tym napędem :D
kamilaf10 - pograj chwilkę jedną rodzinką z Miłowa, zapisz grę, wejdź do Dziwnowa, też pograj jedną rodzinką, zapisz. Wróć do Miłowa i do tej rodzinki, którą grałaś i zobacz, czy gra wygląda tak jak w momencie jej zapisywania. To samo zrób z rodzinką z Dziwnowa.
No i koniecznie napisz, co się działo, bo na tej informacji mi najbardziej zależy ;)
Taka ciekawostka - mam InSimenator
Mogłam Ci poradzić przerzucenie się na InSimena (bo sama dzięki niemu kupuję i wybieram simom ciuchy - tak jest szybciej i prościej imo), ale nie zrobiłam tego, bo to by w gruncie rzeczy nie rozwiązało problemu... Na jakiś czas to jest dobre, ale skoro tu napisałaś o tym problemie, to rozumiem, że chciałabyś go jakoś rozwiązać...
No a skoro piszesz, że po ściągnąć ubrań z neta Ci się tak zrobiło, to przyczyna jest oczywista ;)
Podejrzewam, że były one zrobione pod inną wersję gry, niż ta, którą Ty masz i stąd te konflikty. W przypadku dobrze zrobionych ubrań oczywiście w przypadku takiej sytuacji nie ma mowy o ingerencję w zachowanie innych plików, a ten u Ciebie wystąpił - wniosek nasuwa się sam.
No i nie jestem pewna, czy pozbycie się tych plików zmieniłoby stan rzeczy.
moncia12 - płytka oryginalna? Masz jakiś program typu Daemon Tools, Alcohol 120%?
Btw, ciekawy sposób z tym napędem :D
Tak płytka oryginalna.
Nie mam.
Ale moja siostra chyba ma na swoim komputerze Alcohol 120%.
Liv, wybacz, że dopiero teraz odpisuję, ale musiałam to wszystko posprawdzać, a dopiero dziś znalazłam wolną chwilę.
Ofc, że mogą!
W Clean Installerze po kliknięciu na "Install" w tym okienku, które wyskoczy, odznacz "default installation" i w "select installation folder" znajdź sobie np. pulpit, żeby na nim łatwo namierzyć poszczególne pliki ;) No i w "file extension" zmień na "package". Potem jeszcze raz "install" i będzie tak jak trzeba :)
Masz na myśli, że muszę tak robić przy przyszłych instalacjach? A co zrobić z tymi już zainstalowanymi "chustkawiegdzie" plikami? Da się je w ogóle znaleźć/zmodyfikować?
I taka jedna rzecz mnie interesuje jeszcze... Nie pamiętam teraz, czy instalowałam te domy Cleanem, czy tym zwykłym instalatorem. Nie mam jeszcze wszystkich dodatków (brak mi CW i 3 akcesoriów "ze środka") i zastanawiam się, czy ten instalator mógł mimo wszystko poinstalować niekompatybilne pliki, widząc zainstalowany ostatni dodatek (RiO)? Clean może by nie przepuścił, ale nie wiem, co z tym drugim.
Co tej "aplikacji" - mam 2 teorie.
I pytania - gdy wprowadzasz na osiedle simkę, pojawia się ten błąd? I czy miałaś może kiedykolwiek jakieś skiny typu townified/genticized? Czy w innym otoczeniu dzieje się to samo? (w przypadku sima wprowadzającego się na osiedle podczas gdy Dwl masz w takim stanie, jak teraz)
.
1. Próbowałam wprowadzać na tę parcelę (na której zauważyłam błąd) kolejnego sima i simkę - za każdym razem jest błąd, bez względu na płeć. Ta parcela jest eaxisowa, w Kwitnących Wzgórzach, "Domy na kółkach" czy siakoś tak ona się zwie. Nigdy jej sama nie modyfikowałam. Robiłam reinstal OŻ, ale na tej parceli błąd i tak się powtarza - postać się wprowadza, podpisuje papiery i wyskakuje "aplikacja".
2. Nigdy nie ściągałam nic typu "townified/genticized", a skiny defaultowe miałam tylko jedne, dokładnie te (http://www.digitalperversion.net/gardenofshadows/index.php?topic=4750.0), nigdy ich nie wymieniałam na inne i nie miałam z nimi problemu. Ale! Przeszukałam dziś ten Dwl i znalazłam pliki z nazwą "gen" - są to oczy stąd (http://www.digitalperversion.net/gardenofshadows/index.php?topic=5104.0). Defaulty na pewno wybierałam z tych "default" i one też mi zawsze działały, ale dodatkowo mam też tę drugą paczkę, której nawet dość często używałam na robionych w Warsztacie simach. Mam je od dawna, nie wiem, czy mogą mieć jakiś związek z błędami.
3. Inne otoczenie - no właśnie. Najpierw jeszcze raz weszłam w Kwitnących Wzgórzach do mojej rodziny, w której robiło się czarne tło. Oczywiście znów się to pojawiło, gdy chciałam przebrać faceta. Potem przetestowałam Donalda Szpadla - i tu wszystko działa poprawnie :O Trochę u niego posiedziałam, przebierałam chyba z 10 razy i błędu nie zanotowałam. Potem zmieniłam okolicę na Jaskinię Pokrzyku - nie znalazłam tam tych "domów na kółkach", ale wprowadziłam 2 różnych simów na różne osiedla i nie było żadnych problemów. Podobnie z ich zmianą garderoby.
Na moje oko błąd tkwi w tej eaxisowej parceli w Kwitnących Wzgórzach i miastowym simie, którego poślubiła moja simka. Pytaniem tylko dla mnie pozostaje, co te błędy powoduje.
Parcela nie ma żadnych dodatków z neta, chyba, że siedzi w niej coś defaultowego, czego nie udało mi się usunąć (bo może warto wspomnieć, że te wcześniej zainstalowane parcele miały defaulty, m.in. skrzynki na listy). Z simem są problemy od samego początku - gdy tylko się wprowadził i po raz pierwszy podszedł do lustra zmienić wygląd. Z poprzednim miastowym narzeczonym tej simki (którego potem wykopałam z domu) takich akcji nie było.
Mam nadzieję, że wyczerpująco odpowiedziałam ;) Chętnie zapoznam się z Twoimi teoriami dotyczącymi "aplikacji".
rudzielec
14.12.2012, 13:16
A ja mam następujące pytanie... Gdzie na niebie, w nocy można zobaczyć ten cholerny księżyc? Czytałam gdzieś, że wersja nieba zmienia się po CPR i że w podstawie, księżyc na niebie się pojawia, a po CPR już nie... jeśli tak, to czy w ogóle jest jakaś możliwość by mieć ten księżyc na niebie?
Cytryśnia
14.12.2012, 13:33
rudzielec - raczej nie :O w ogóle ciężko zobaczyć niebo z wysoka jezeli to w ogóle jest możliwe, albo ja już nie pamiętam :| Chyba tylko jak porywają cię kosmici to są takie planety : |
rudzielec
14.12.2012, 13:38
@wiśnio ja mam zmodyfikowane kamery i niebo mogę zobaczyć bez problemu, ale nigdzie nie widziałam księżyca :|
dlatego pytam...
Cytryśnia
14.12.2012, 13:47
wiesz rudzielcu nawet na żadnych zdjęciach/filmach nie ma księżyca, chyba że można skądś ściągnąć czy coś :|
Hejka. Ja mam pytanko, czy jest jakiś mod na pory dnia oraz realistyczne niebo. Tzn. chmury, wschód i zachód słońca itd. Najlepiej aby to nie był taki mod, że trzeba coś kombinować za każdym razem tylko żeby się to działo zawsze i naturalnie. Myślę, że rozumiecie o co mi chodzi xd
Cytryśnia
14.12.2012, 16:23
Kamil - może to Ci pomoże? O takie coś Ci chodziło? http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=48166
kamilaf10
14.12.2012, 16:47
Liv no więc zrobiłam tak jak mówiłaś i gra zaczęła mis się zapisywać. Gram teraz swoją rodzinką w Miłowie. Wszystko jest ok oprócz tego, że przy każdym włączeniu gry muszę od nowa ustawiać opcje grafiki, bo są zresetowane.
@CW - właśnie o to mi chodziło :P Dzięki za odpowiedź :D
Hefalump
18.12.2012, 21:54
Mam problemy dwa więc proszę o pomoc (jest możliwe że jeden z problemów to po prostu moja niewiadomka i proszę o wytłumaczenie)
- Czasem buguje mi się klikanie, jak klikam na coś by wybrać interakcję to znika w ułamku sekundy zanim cokolwiek wybiore
- We własnym biznesie gdy klient zastanawia sie, w dziale "sprzedaż" mam tylko "zwykła sprzedaż" i manipulację (bo kupiłem) a wiem że są inne. Czemu ich nie mam?
1. Z tym bugowaniem to Ci niestety nie pomogę, ponieważ także nie wiem o co w tym chodzi. :c
2. Aby odblokować kolejne opcje sprzedaży musisz zdobyć kolejną rangę sprzedawania :p
Witajcie, mam problem. Mało się udzielam na tym forum, ale może mi wybaczycie.
No więc niedawno znowu zainstalowałam simsy. Ściągnięte z netu, nie mogę sobie pozwolić na oryginalne niestety. ._. Na początku zaczęłam grać bez dodatków, ale jak już się nacieszyłam (łiiii, powrót do kiedyś ulubionej gry, jaaaaj!) pomyślałam, że zainstaluję dodatki. Najpierw Własny Biznes. Instaluje się normalnie, jednak wyskakuje znany i lu... no błąd z aktualizacją. Packageinstaller o ile dobrze pamiętam (znaczy gdy on się aktualizuje to wyskakuje ten błąd). Z innymi dodatkami i z inną kolejnością to samo, gra się odinstalowuje potem.
Tak, szukałam w google, pierwsze 6 stron, w większości odpowiedzi się powtarzały. Czyli wyłączanie instalacji gdy wyświetli się komunikat o aktualizacji lub kiedy mówi żeby włożyć płytę 4, o zmianie nazwy płyty, o ściągnięciu aktualizacji z oryginalnej strony simsów... Próbowałam wszystkiego, jedno wielkie NIC.
Dodam, że w podstawowej wersji mam załączonego cracka na budowanie, o ile to będzie potrzebne. (No i zabiłam dla zabawy rodzinę Dziwak, ale to chyba się już nikomu nie przyda xD)
Ah, jeszcze jedno. Z niektórych fór cośtam ktoś wspominał o jakichś plikach .bat i .dat (czy jakoś tak) ale nie do końca zrozumiałam. Może ktoś mi coś mógłby powiedzieć o tym?
A, i wiem, że dużo osób się o to pyta, ale ja nie znalazłam odpowiedzi która by mi pomogła.
Bardzo mi przykro, ale nie sądzę, aby ktoś tu udzielił Ci pomocy do pirackiej wersji gry :(
Em, chyba wiem już o co chodzi. CHYBA. Czy mógłby mi ktoś zrobić screena folderu CSbin? Ew. powiedzieć jakie pliki tam ma i o jakim rozszerzeniu...
@rudziaedit: na tym forum rozmawiamy tylko o oryginalnej części gry, więc jeśli chcesz uzyskać odpowiedź to zajrzyj na inne fora.
Hefalump
19.12.2012, 22:41
Koleżanku, wątpie by ktokolwiek ci pomógł. Wielu osobą znudziła się ta gra i wystawiła ją za niskie ceny na allegro, polecam
(Ogarnia ktoś ten problem z kliknięciem myszki i natychmiastowym zniknięciem tego "okienka interakcji"?)
rudzielec
19.12.2012, 22:49
Hefalump, ja również miałam taki problem z myszką, jedyne co Ci mogę polecić to zrobić reinstalkę gry, u mnie pomogło. Jeśli jednak to nic nie da, to prawdopodobnie powinieneś zmienić myszkę ;)
Hefalump
20.12.2012, 10:14
Dziwny zbieg okoliczności, bo akurat mam zamiar kupić myszkę :D
No to kupię i zobaczymy
LovettBon
20.12.2012, 17:40
Ściągnęłam jakiś zestaw mebli który zamienił albo usunął świetną maxisową sofę:
http://thumbs2.modthesims.info/img/5/0/1/6/6/9/MTS_MorganPulver-505629-RedVictorian_loveseat_Max_recolor_4_07.jpg
Czy można skądś ściągnąć pojedyncze maxisowe przedmioty które "zaginęły w akcji"?
Hefalump
21.12.2012, 08:44
(Dział gdzie mogę to znaleźć, eeeeeej)
Wątpie by ktoś wrzucał wszystkie maxisowe mebelki, eh
Co do mojego problemu ze znikającymi interakcjami- wystarczyło usunąć te niepotrzebne mody :D
LittleDevil
21.12.2012, 18:42
LovettBon, a usuwałaś ten zestaw mebli? Sofa nie wróciła?
LovettBon
22.12.2012, 00:08
Problem w tym, że nie wiem który to :/ Usunęłam z Downloads wszystko, co niedawno ściągałam i może być kanapą i nic. Hefalump pytam, bo do wielu gier gracze wrzucają pliki, które się przypadkiem usunęło, a są niezbędne do działania gry.
Hefalump
22.12.2012, 07:17
Nie wiem jakie pliki gry mogą być usunięte w Downloads... Mody wymagane do gry? Bardzo dziwne, aczkolwiek możliwe że po usunięciu niektórych modów mogą się rodzinki/otoczenia popsuć. Z tego co napisałaś wynika że jeżeli opróżnisz downloads to stracisz kanapę która jest od początku a tam nie ma żadnych plików domyślnych
Więc jeżeli mod nie usunął kanapy na stałe (nie mam pojęcia czy tak sie da czy co) to ty mogłaś coś zrobić, wkraczając w mroczne otchłanie plików...
(Dopiero teraz) spojrzałem na wygląd tej kanapy i wygląda tak samo jak ta maxisowa, poszukaj tej maxisowej w katalogu powinna być, a na zdjęciu może mieć teraz inny kolor!
Hej można jeszcze gdzieś znaleźć rzeczy z the sims 2 store?
LovettBon
22.12.2012, 12:22
Nie wiem jakie pliki gry mogą być usunięte w Downloads... Mody wymagane do gry? Bardzo dziwne, aczkolwiek możliwe że po usunięciu niektórych modów mogą się rodzinki/otoczenia popsuć. Z tego co napisałaś wynika że jeżeli opróżnisz downloads to stracisz kanapę która jest od początku a tam nie ma żadnych plików domyślnych
Więc jeżeli mod nie usunął kanapy na stałe (nie mam pojęcia czy tak sie da czy co) to ty mogłaś coś zrobić, wkraczając w mroczne otchłanie plików...
Nie o to chodzi... Maxisowa kanapa została zamieniona przez inną, ściągniętą. Jaką - nie wiem, a nie chcę się przekopywać przez Downloads i sprawdzać która to może być, tylko ściągnąć maxisową. A mówiąc o plikach udostępnianych przez graczy nie mam na myśli modów, tylko plików gry które czasami zdarzy się przypadkiem usunąć.
Jeszcze jedno pytanie - można zmienić wygląd istniejącego sima tak, aby jego dzieci dziedziczyły zmienione cechy? Zrobiłam simkę, która ma usta w podkówkę bo w CASie ciągle mi się głupkowato uśmiechała i chciałam jej nadać neutralny wygląd :P
Kenny McCormick
22.12.2012, 17:40
kiedys tak miałem z tą plazmą z podstawy :D zamieniła sie na coś okropnego : / przeszukaj pliki i usuń odpowiedni : ) albo usuń cały set, i zobacz czy to któryś dodatek z niego ;)
kalafjor
23.12.2012, 10:27
Jest jakiś sposób na ustawienie simów jako rodzeństwo? Z tego co pamiętam w inSim tego nie ma. :)
rudzielec
23.12.2012, 10:49
@up: odpowiedź jest TU (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=43051) :3
Ej, da się (i jeśli tak to jak?) zmienić simowi kolor oczu?
Jak tworzysz sima to wybierasz kolor oczu ale później już (chyba) nie można
Hej, czy Wam też gra się tnie w akademikach? Studia są fajne, ale przycinający akademik już nie ._. Da się coś poradzić? Od czego tak się dzieje? Inne parcele mi się nie tną.
Cytryśnia
24.12.2012, 08:13
Kamil - może po prostu parcele akademickie są za duże i twoja gra tego nie wytrzymuje?
marlena0189
24.12.2012, 09:24
Hej, mam rodzinkę w której matka sama wychowuje nastoletnie bliźniaczki. Matka ma pragnienie romansowania i nie mieszka ani nie jest zaręczona z ojcem dziewczyn, ale w kontaktach mają miłość itd. Dziewczyny go znają, ale nie mają z nim żadnych kontaktów. Ostatnio matka miała randkę w domu z innym facetem i dziewczyny po przyjściu z pracy zaczęły tupać nogami i pokazała im się interakcja z matką - coś typu złość się czy jakoś tak. Pierwszy raz takie coś mi się zdarzyło, dziewczynom kontakt z matką spadł do -100. Teraz to chcę odbudować i nie chcę by następna randka znów mi te kontakty zniszczyła gdy dziewczyny przypadkowo zauważą. Czy to możliwe żeby nastolatki wściekały się na matkę za tę randkę? Dodam, że wcześniej została wyrzucona z pracy (zły wybór na karcie) i nie wiem co było powodem złości.
Dobra już wiem, że winna była randka a nie praca. Matka musi uważać i schodzić dziewczynom z oczu hehe ;)
@moncia12 ja kiedyś pobrałam soczewki, które zmieniają kolor. Jak znajdę to Ci prześle :)
@CW - Właśnie nie wiem. Te akademiki to nie są takie duże parcele. W innych miastach niezależnie od wielkości parceli się nie tnie. Dodam, że hotele i mieszkania też się nie tną, tylko akademiki. W tych studenckich domkach też jest dobrze.
Cytryśnia
24.12.2012, 10:35
Kamil - Hmmm... To nie wiem :| Może to przez to, że jest za dużo ludzi? :| Albo za dużo rzeczy jest tam nawalonych
marlena0189 - to jest ich ojciec i zawsze będą wściekłe gdy zobaczą matkę z innym (ty byś nie była?) :rolleyes: kontakty z matką możesz poprawić bool propem, a żeby się nie wściekały to może pogorsz stosunki z ojcem, ale nie jestem pewna czy to coś da :|
LovettBon
24.12.2012, 10:35
Hej, mam rodzinkę w której matka sama wychowuje nastoletnie bliźniaczki. Matka ma pragnienie romansowania i nie mieszka ani nie jest zaręczona z ojcem dziewczyn, ale w kontaktach mają miłość itd. Dziewczyny go znają, ale nie mają z nim żadnych kontaktów. Ostatnio matka miała randkę w domu z innym facetem i dziewczyny po przyjściu z pracy zaczęły tupać nogami i pokazała im się interakcja z matką - coś typu złość się czy jakoś tak. Pierwszy raz takie coś mi się zdarzyło, dziewczynom kontakt z matką spadł do -100. Teraz to chcę odbudować i nie chcę by następna randka znów mi te kontakty zniszczyła gdy dziewczyny przypadkowo zauważą. Czy to możliwe żeby nastolatki wściekały się na matkę za tę randkę? Dodam, że wcześniej została wyrzucona z pracy (zły wybór na karcie) i nie wiem co było powodem złości.
Tak, w którymś dodatku chyba doszła ta interakcja bo nie pamiętam, żebym miała takie przygody na początku grania w The Sims 2. Nastolatki i dzieci widząc jednego z rodziców romansującego z kimś innym zaczynają się wściekać albo płakać. Zgaduję, że według logiki gry Twoja simka powinna poślubić każdego sima z którym flirtuje żeby dzieci się nie denerwowały :P Nie wiem czy jest jakiś mod który mógłby pomóc - mam moda na brak zazdrości jeśli simy nie są oficjalnie w związku, ale to nie działa na dzieci.
Hefalump
24.12.2012, 19:38
Ponawiam swoją prośbę o pomoc w sprawie myszki który nawrócił. Gdy kliknę interakcje znika w ułamku sekundy.
Reinstalowałem grę, wywalałem mody, odpalałem grę jako administrator
@CW - To raczej przez ilość simów. Tylko co z tym zrobić? Pomniejszyć wszystkie akademiki? :O Hehee to już mam co robić w ferie świąteczne :rolleyes:
marlena0189
24.12.2012, 19:55
Dzięki dziewczyny za odpowiedź :) Trochę byłam zaskoczona bo nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło. Przeważnie gdy matka sama wychowywała dzieci to była pokłócona z ojcem i takich interakcji nie było. Staram się żeby córki nie widziały już romansującej matki. Wesołych Świąt :)
Cytryśnia
25.12.2012, 09:51
Kamil - no chyba to będzie potrzebne jeśli chcesz, aby normalnie ci działała gra, oczywiście nie musisz aż tak drastycznie zmniejszyć :P chyba kilka pokoi wystarczy :)
87paulos87
25.12.2012, 11:28
Witam, mam problem z grafika, dokladnie to nie mam jednej opcji w ustawieniach - wygladzanie krawedzi ;/ oczywiscie gra orginalna, wszystkie dodatki org. zainstalowane. Wczesniej jak mialam sama podstawe bez dodatkow do gry to nie bylo tego problemu. Prosze o pomoc, zalezy mi na tym zeby wszystko ladnie dzialalo ;(;p
Prawdę mówiąc nie wiem, od czego to zależy, ale u mnie opcja wygładzania pojawia się i znika :| Jeśli nie masz tej opcji w grze, to poszukaj jej w ustawieniach swojej karty graficznej pod nazwą antyaliasing lub po prostu wygładzanie krawędzi. Ja u siebie znalazłam to właśnie w ustawieniach karty (w grze miałam tę opcję zacienioną, nieaktywną) i po włączeniu gry wszystko teraz ładnie wygląda.
kalafjor
25.12.2012, 17:51
Istnieje jakiś łatwy do ogarnięcia program do porządkowania i zarządzania downloadem?
Najprostszy znany mi sposób to wywalenie wszystkiego, ściąganie od nowa tym samym segregując wszystko w odpowiednich folderach.
U mnie póki co to się sprawdza, jedyny mój problem to foldery, w których się nie umiem połapać, co tak naprawdę zawierają - bo nie mam "zescreenowanej" zawartości albo żadnej wskazówki, gdzie mogłabym to znaleźć. Od jakiegoś czasu w każdym folderze staram się mieć pliczek tekstowy,w którym mam linka do strony, z której ściągnęłam dany dodatek.
Hej.
Mam problem.
Blokuje mi się simka.
Urodziła bliźniaki - chłopca i dziewczynkę.
Najpierw dziewczynce zmieniała chyba 2 simowe godziny pieluszkę.
A teraz miała interakcję "Weź dziecko" a ja jej ją skreśliłam bo nie chciałam żeby brała dziecko. A teraz stoi nad kojcem i stoi, i stoi, i stoi.
I już nie wiem co robić.
Dodam że tego samego dnia dzieci miały stać się małymi dziećmi.
A jeśli było to bardzo przepraszam.
87paulos87
26.12.2012, 01:21
Prawdę mówiąc nie wiem, od czego to zależy, ale u mnie opcja wygładzania pojawia się i znika :| Jeśli nie masz tej opcji w grze, to poszukaj jej w ustawieniach swojej karty graficznej pod nazwą antyaliasing lub po prostu wygładzanie krawędzi. Ja u siebie znalazłam to właśnie w ustawieniach karty (w grze miałam tę opcję zacienioną, nieaktywną) i po włączeniu gry wszystko teraz ładnie wygląda.
Dzieki za podpowiedz, ustawilam wszystko w ustawieniach karty graficznej czyli 3 opcje wygladzania krawedzi i dziala ;) jeszcze raz slicznie dziekuje, pozdrawiam!
Cytryśnia
26.12.2012, 10:40
monica12 - pewnie chciała ją "przemienić" ja kiedyś też tak miałam :(( najlepiej wpisz kod moveobjects on i usuń dziecko powinna się wtedy odblokować. Wyjdź z rodziny i wejdź znów kup tort i urządź urodziny aby nie było czegoś takiego po raz kolejny
kalafjor
26.12.2012, 11:11
Jeśli instaluję np. dom z rozszerzeniem sims2pack i ma on załączone dodatki, to one pojawiają się jako pliki w Downloads?
Hefalump
26.12.2012, 13:56
@up
chyba dodatków nie będzie tylko zamiast obiektów zmodyfikowanych pokaże się pierwowzór np. za kanapę z moda pojawi się jakaś maxisowa
Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie związane z tą szybką myszką?
kalafjor
26.12.2012, 19:00
@up: Też mam czasami takie coś. Może pogmeraj w opcjach myszki. Wrażliwości nie ma wysoko?
Robiłem czystki w Downloads. Nie chcę zakładać nowego tematu w Gdzie mogę to znaleźć, bo to drobnostka.
Zaginął mi obiekt, którym można było ustawiać owłosienie u simów. To była taka skrzyneczka, miała 5 różnych wariantów. Jest z modthesims, ale za nic nie potrafię jej znaleźć.
Jeszcze szukam zaginionych okularów. Właściwie to recolory maxisowych płaskich, ale szerokich (nie wiem jak to powiedzieć) okularów, które były kolorowe w kropki.
Hefalump
26.12.2012, 19:29
Moja choroba myszki jest bardzo dziwna.
Jest tylko w simsach.
Gdy usunąłem moda przez jakiś czas nie bylo problemów, potem wróciły i kasowałem kolejny mod i tak w kółko aż nie miałem żadnego a bug dalej był. Reinstall też dał to samo, i po jakimś czasie to wróciło. Nowe rodziny nic nie dają. Po odpaleniu jako admin znowu bug przeszedł tymczasowo i wrócił.
Volturia
27.12.2012, 10:51
Moncia - usuwanie dziecka jest troche niebezpieczne czasami - nie wiadomo czy wroci xd Najlepiej wpisac kod boolprop TestingCheatsEnabled true, kliknac shiftem na sima i pojawi Ci się w koncu tam opcja Force End. Gdy to klikniesz pojawi Ci sie opcja : delete, reset, cancel.
Kliknij reset najlepiej w przypadku i matki i sima, zresetuja Ci sie - wyczyscisz im wszelkie czynnosci - uwazam to za najprostszy z mozliwych sposobow i skuteczny :)
Cytryśnia
27.12.2012, 12:27
Hmmm... Napisze mi ktoś jak zmienić dziecko w nastolatka? (za pomocą kodu) chyba że jest jeszcze jakiś inny sposób, chodzi mi o to żeby tak od razu go zmienić :)
Na kodach wprawdzie się nie znam, ale w ekstremalnych sytuacjach używam do takich rzeczy Insimenatora. Łatwo, prosto i przyjemnie zmieniasz wiek sima na jaki tylko zapragniesz. Możesz nawet ze starca zrobić dziecko.
Cytryśnia
27.12.2012, 12:57
emm..... No.... Tak, tylko ja nie mam tego Insimenatora :redface: szczerze powiedziawszy to trochę się go boję po moich dawnych przygodach z takimi rzeczami :(
Wpisz boolprop testingcheatsenabled true potem kliknij z shiftem na dziecko i wybierz "set to birthday". PO tej czynności pasek wieku przesunie się na koniec i będziesz mogła zmienić dziecko w nastolatka po kliknięciu na nim a potem na opcji "dorośnij" lub tradycyjnie przy torcie ;)
Cytrynowa Wiśnia - Boolprop testingcheatsenabled true . potem naciskash na Sima z wciśniętym Shiftem , wybierasz opcję `Set to Birthday` . i to Ci się przesuwa . wskaźnik rozwoju . i potem masz tylko jeden dzień do końca . dajesz dorośnij i już
Edit: Kamil mnie wyprzedził:(
Cytryśnia
27.12.2012, 15:50
dzięki wam, Kamil i Monica :D oto właśnie mi chodziło
Chcę tylko dodać, że nie trzeba czekać jednego dnia :P Zawsze, jak pojawi się napis, że "sim ma urodziny jutro o 18" to można nie czekać tylko od razu dać opcję "dorośnij" :D
rudzielec
03.01.2013, 08:39
No to teraz ja z bardzo ciekawym problemem... :P
SimPE nie widzi mojej nowej okolicy, którą wczoraj utworzyłam o.O
Wie ktoś może o co kaman :|
Próbowałaś ręcznie otworzyć plik główny okolicy? (N00x_Neighborhood.package)
rudzielec
03.01.2013, 18:39
Hmm... z chęcią bym spróbowała otworzyć, problem w tym, że SimPE nie widzi nawet tego pliku, jedyne co widzi, to podfoldery, które znajdują sie w folderze otoczenia, pojedynczych plików nie pokazuje :|
Lol, zmieniałaś coś w ustawianiach simPe?
rudzielec
04.01.2013, 13:19
no właśnie w tym problem, że nic nie ruszałam :P
inne otoczenia pokazuje, lecz to nowe nie :|
spróbuję jeszcze może włożyć ten plik okolicy do folderu i wtedy odpalić :3
Mam problem moi drodzy. Zbudowałam sobie akademik 10 pokojowy, użyłam kodu, dałam specjalne drzwi a do akademika nie wprowadzają się żadni simowie.. O co chodzi?:((
Cytryśnia
04.01.2013, 19:58
nattsi - a kuchenkę dałaś? Bo ją też trzeba (ta taką specjalną specjalnie do akademika :D)
Może to nie problem, ale to jakaś dziwna sprawa. Więc wprowadziłam rodzinę do bloku, to wiadomo, że zawsze do innych mieszkań wprowadzają się miastowi. Do jednego z mieszkań wprowadził się Leon Wilczek taki emeryt. Ja sobie spokojnie grałam, inni sąsiedzi sobie chodzili po parceli, po prostu wychodzili ze swoich mieszkań. Tylko nie ten facet, ale ok. Pewnego razu gdy moja simka miała zapłacić rachunek to patrze,a koło skrzynki leży nagrobek. :O Patrze a to nagrobek Leona Wilczka. Zdziwiłam się bo ani nie było Mrocznego Kosiarza ani nic, a jest nagrobek, a w miejsce mieszkania wprowadził się inny emeryt. Teraz jak grałam w tej rodzince, to ten duch jak wiadomo, zaczął nawiedzać. Był biały czyli umarł ze starości. Na chwile go przyłączyłam do rodziny i popatrzałam w wspomnieniach, a tam cztery wypadki z pęcherzem. A najdziwniejsze było to, że w znajomych ma Belle Ćwir jako przyjaciółkę! (ja nic z nią nie robiłam, po prostu w ogóle jej nie przywracałam ani nic) Rozumie ktoś czemu ten Leon Wilczek umarł? A i od czasu jego śmierci ci sąsiedzi też już w ogóle nie wychodzą z mieszkań. Mam obawy, że oni też mi po umierają. Najchętniej bym ich wszystkich stamtąd wyprowadziła,ale co z nagrobkiem?! I tu jeszcze zdjęcia (w linkach bo nie chciało mi się zmniejszać):
http://i.imgur.com/I137J.jpg
http://i.imgur.com/4D9dU.jpg
Kenny McCormick
06.01.2013, 19:13
z nagrobkiem raczej nic nie będzie, jesli jet pozamieszkaniem. albo go przenieś do jakiegos parku ;)
No tak, ale zastanawiam się dlaczego umarł, bo to takie trochę ...ee dziwne że tak sobie nagle umiera, ale ok. ;)
Cytryśnia
06.01.2013, 19:39
Co do Belli to sądzę, że ona była zwykłym przyjacielem potrzebnym do awansu, bo jak widzę ma takich kilku ;) ale sprawa jest dość dziwna, tak jakby się zbugował, nie mógł zrobić żadnej czynności (przez to może mieć te wspomnienia o pęcherzu) i umarł z głodu :o
Dżiglipaff
16.01.2013, 11:23
Na początek przedstawię moją sytuację
>gram jednym otoczeniem już 5 lat, cały czas tymi samymi rodzinkami (i ich potomkami), nie ma opcji zmiany otoczenia
>za późno dowiedziałam się o hacku blokującym generowanie miastowych - mam prawie 1500 simów w całym otoczeniu
>usuwanie głupich npców przy pomocy poradnika Liv mi nie pyka, po usunięciu otoczenie nie chce się wczytać
i teraz faktyczny problem, bo tamto "jakoś" można przeżyć:
-kilka dorosłych simek, takich, którym bliżej do emerytury samo zmieniło mi się na studentki, jakby się cofnęły w czasie. Powiązania z rodziną, ich dziećmi nadal są, mają tylko mniej umiejętności, niespełnione cele życiowe (tzn, jedna nie miała platynowej aspiracji, mimo, że wcześniej spełniłam jej cel życiowy). Postarzyłam je insimenatorem + dodałam nieco dni, żeby nie byly 3x mlodsze od swoich mężów i chyba jest ok.
Tylko że z jedną mam kolejny problem, jest tak jakby "niewrażliwa" na konkakt z innymi. Gdy kliknę na innym simie, pojawiają się 3 opcje: schlebiaj, wyproś i chyba zarządzaj grupami, przy czy po wybraniu którejkolwiek, oboje się "przestawiają" jak przy resetowaniu, ale się nie resetują. Kilkakrotnie usuwałam ją moveobjects on - nie pomogło. Przeprowadziłam ją do innego domku - nie pomogło. Zachowuje się też tak dziwacznie na parcelach publicznych, gdy gram inną rodzinką i tylko przychodzi jako miastowa.
Da się to jakoś rozwiązać inaczej niż poprzez nieoczekiwany pożar? Czy może jest "zaraźliwe"?
Proponuję się zwracać w postach bezpośrednio do mnie jeśli chodzi o którykolwiek poradnik mojego autorstwa i cokolwiek z nim związanego, bo jestem chyba najbardziej w temacie ;)
Co do miastowych - ilu ich usunęłaś za jednym zamachem?
Nagła zmiana grupy wiekowej to jakiś dziwny błąd gry. Może być wywołany uszkodzeniem otoczenia, ale nie musi. Z tego powodu ciężko mi określić, czy innych simów też to spotka. W każdym razie trzeba szybko ogarnąć otoczenie...
"Niewrażliwa" simka to groszy przypadek i też ewidentny błąd gry. Jedyne, co w tej chwili przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie, jakim plikiem (nazwa...) jest ta simka i otworzenie tego pliku w SimPe (otwierasz bezpośrednio z Characters, nie przez otoczenie).
Z listy po lewej wybierasz "object data" i upewniasz się, czy w "obj. type" jest "person" i czy wszystkie "room sort" i "function sort" są odznaczone.
Btw, jak wygląda stan Twojego otoczenia po przeskanowaniu HoodCheckerem? Jakiego typu błędów jest najwięcej?
Mam dość uciążliwy problem. Otóż gra włącza mi się kilka razy z rzędu bezproblemowo, żeby potem nagle w ogóle się nie uruchamiać. Na początku wygląda wszystko normalnie, widać ikonkę płyty przy kursorze, napęd pracuje, ale zaraz potem zwalnia i nic się nie dzieje. W Menedżerze Zadań nie ma procesu gry, wygląda to po prostu jakbym jej w ogóle nie włączał (chociaż dzisiaj pokazało mi się okienko z błędem, które było puste :|). Wtedy jedynym ratunkiem jest usunięcie/zmiana nazwy folderu EA Games w Dokumentach i uruchomienie gry żeby utworzył się nowy. Podejrzewam, że może to być wina dodatków z neta, bo clean gra działa bezproblemowo, problem pojawia się dopiero po zainstalowaniu mojego całego Downloadsu, ale i tak dopiero po kilku sesjach gry nie da się jej włączyć. Może to jakiś konflikt dodatków? Sam nie wiem. Poza tym zachowałem jeden z folderów EA Games, w którym jest moje otoczenie z jedną tylko parcelą, na której bardzo mi zależy. Da się ją jakoś zachować i wrzucić potem do naprawionej już gry?
rudzielec
20.01.2013, 16:28
Qwerty, spróbuj może najpierw TEGO (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1524065&postcount=472) sposobu i sprawdź czy gra działa, jak nie pomoże, to będziemy kombinować dalej :3
Okej dziękuję :). Spróbuję i dam znać, ale to dopiero jutro. Te pliki mam usuwać przed każdym uruchomieniem gry, czy raz wystarczy?
Z plikami cache można sobie poradzić w prostszy sposób:
http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1593927&postcount=953
Hmmm, z tego co tu zrozumiałem to pobieram tylko jeden plik i zamieniam go za Groups Cache? Pozostałych (Accessory Cache itp.) nie ruszam?
Właśnie tak :)
Reszty nie musisz usuwać, bo tylko "Groups" jest odpowiedzialny za niewłączanie się gry.
Dżiglipaff
20.01.2013, 20:08
Proponuję się zwracać w postach bezpośrednio do mnie jeśli chodzi o którykolwiek poradnik mojego autorstwa i cokolwiek z nim związanego, bo jestem chyba najbardziej w temacie ;)
Co do miastowych - ilu ich usunęłaś za jednym zamachem?
Nagła zmiana grupy wiekowej to jakiś dziwny błąd gry. Może być wywołany uszkodzeniem otoczenia, ale nie musi. Z tego powodu ciężko mi określić, czy innych simów też to spotka. W każdym razie trzeba szybko ogarnąć otoczenie...
"Niewrażliwa" simka to groszy przypadek i też ewidentny błąd gry. Jedyne, co w tej chwili przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie, jakim plikiem (nazwa...) jest ta simka i otworzenie tego pliku w SimPe (otwierasz bezpośrednio z Characters, nie przez otoczenie).
Z listy po lewej wybierasz "object data" i upewniasz się, czy w "obj. type" jest "person" i czy wszystkie "room sort" i "function sort" są odznaczone.
Btw, jak wygląda stan Twojego otoczenia po przeskanowaniu HoodCheckerem? Jakiego typu błędów jest najwięcej?
O tym, że Twój poradnik mi nie działa rozmawiałyśmy już dużo wcześniej, w temacie z nim. W każdym razie, teraz dużo siedziałam w domu, spróbowałam jeszcze raz, zostawiłam ładowanie gry po usunięciu simów na dłuuuuuuugo i sie wczytało. Sprawdzałam, kolejne wczytywanie (jeśli nic nie zmieniam w simpe) trwa normalnie, także niedługo wybiję wszystkich niepotrzebnych npców. Usuwałam ich po malutku, najpierw 1, potem 5, 10, 20, 50 i ponad 100, z tym że ci ostatni, to byli tacy nadprogramowi (kiedyś z głupoty ustawiłam w otoczeniu domek z rodzinką z innego otoczenia).
Czy można w ten sam sposób usuwać zwierzaki? Te bezpańskie w ogóle mi są niepotrzebne, wszyscy simowe albo kupują sobie nowe, stworzone przeze mnie, albo adobtują ich dzieci. Czasem wyjątkowo biorę ze schroniska jakiegoś maxisowego szczeniaka, ale dorosłych nigdy. Problem w tym, że one mnożą się jak króliki ;o
Simkę też już wcześniej wczytałam przez simpe, ale poprzez otoczenie i nic dziwnego nei zauważyłam. Potem nie grałam tą rodzinką, ale po usunięciu tych prawie 200 sierot, działa już normalnie, czasem tylko w jej domku ktoś się przestawia, ale nieznacznie.
Co do HoodCheckera, nie znałam tego narzędzia ;3 pewnie błędów jest od groma, bo kilkakrotnie usuwały mi się same nagrobki (kilka dawno-zmarłych babć ma niebieskie tło w simpe), wprowadziłam rodzinke Otomana (tę z kobietą w ciąży z niezidentyfikowanym ojcem) - ale nimi nie gram. Poza tym, to Jaskinia Pokrzyku, więc pewnie, jak każde otoczenie maxisa, jest zbugowane.
Właśnie miałam szukać jakiejś "naprawiajki" otoczeń, dzięki za nazwę ;3
zaraz przeskanuję i zedytuję posta/napiszę nowego
edit:
sim does not exist (pierwszy, drugi albo obaj), invalid relationship
w memories brakujące nagrobki, główniez z rodzin maxisa, landgrabbów, greenów etc. albo brakujące okolice, w których się znajdują
kilka unexpected sim subject - m.in. że Gabriel Green ma pracę - to chyba nie jest błąd?
incorrect subject instance - te głównie z rodziną Otomanów, Podróżników i pewnie innych maxisa ze skrzyni
i jeszcze sporo owner/subjects does not exist - też m.in. do moich zmarłych simów, których nagrobki zniknęły (co mnie boli, bo lubiłam ich duchy i chciałam ich powskrzeszać kiedyś ich prawnukami)
Wypróbowałem sposób Liv i zadziałało. Dziękuję bardzo za pomoc :).
Czy ktoś może orientuje się, co za pliki pojawiły się w moim folderze z grą? Prawdę mówiąc mam je już od jakiegoś czasu, ale za nic nie pamiętam kiedy dokładnie i skąd się wzięły - czy pojawiły się bez przyczyny, czy zainstalowałam coś przypadkiem nie tam, gdzie trzeba? Dziś znów usuwałam cache i w końcu stwierdziłam, że chyba najwyższa pora bardziej się nimi zainteresować. Chodzi oczywiście o te dwa pliczki .tmp na dole. Boję się je usuwać, bo po prostu nie wiem, co to jest:
http://i1048.photobucket.com/albums/s373/noeemi83/Schowek01-5.jpg
Będę wdzięczna za jakiekolwiek info.
Dżiglipaff
21.01.2013, 21:24
Jeśli nie wiesz co to, zawsze możesz na początek przekopiować do innego folderu, np. na pulpit i spróbowac uruchomić grę. Jeśli będzie działała normalnie i nie zauważysz innych zmian (niedziałające hacki), znaczy, że nie były one potrzebne :)
Stworzyłem własne otoczenie i w menu jest ten brzydki obrazek pustego terenu, da sie ten obrazek zmienić?
Poradnik. (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=26053)
rudzielec
03.02.2013, 13:37
@Malinku, jeśli dobrze pamiętam to pliki "temp" są to pliki z jakichś domów, tzn. jeśli wypakowujesz dom, część plików ląduje Ci w folderze "Teleport".
Nie dam sobie za to głowy uciąć, ale możliwe, że wypakowało Ci te pliki nie tam gdzie trzeba :3
Hej, trafiłam tutaj, ponieważ mam kilka pytań i chyba potrzebuję pomocy ^^' Podzielę wszystko na kilka postów żeby nie tworzyć chaosu, ale zacznę od problemu, który ostatnio zrodził się w mojej głowie (pytanie może być trochę głupie, ale chciałabym żeby ktoś mnie upewnił lub wyprowadził z błędu ^^): czy każdy dodatek do Simsów instaluje się w jednej lokalizacji czy wszystkie powinny być w oddzielnym folderze? Chodzi mi konkretnie o to czy wszystko powinno być w np.
D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2
czy raczej oddzielne foldery dla każdego dodatku np.
D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2
D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 The Sims 2 Na studiach
D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 Nocne życie
D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 Własny biznes
itd.
Bo tam, gdzie instaluje się gra w
D:\Program Files (x86)\EA GAMES
jest oddzielny folder do każdego dodatku i tak sobie pomyślałam czy nie powinno być tak samo z plikami w dokumentach.
Mam nadzieję, że opisałam to w miarę zrozumiale. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)
@Almera : Tak, każdy dodatek ma odzielny folder w Moich Dokumentach.
Ojć, czyli mam źle, bo zawsze miałam wszystko wpakowane do jednego folderu The Sims 2 ^^' Muszę to poprawić, tylko co powinnam skopiować, oprócz Downloads, żeby nie stracić wszystkich mebli, fryzur, ubrań itp. oraz rodzin i otoczenia, którymi grałam? I gdzie to później wsadzić? Do ogólnego folderu Sims 2 czy do ostatniego zainstalowanego dodatku, w który gram?
Dżiglipaff
08.02.2013, 08:20
NIE
Każdy dodatek ma oddzielny folder tam, gdzie jest zainstalowany. W Moich Dokumentach masz tylko jeden, The Sims 2. Nic nie zmieniaj z folderami, bo po uruchomieniu i tak się pozmienia, żeby było dobrze.
Uff, to dobrze, że jest dobrze, dziękuję za odpowiedzi :)
W takim razie prosiłabym o pomoc z problemem nr 2: od długiego czasu gram w Sims 2 Podróże (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale mam wszystkie dodatki, które były przed tą częścią, jednak nie mam akcesoriów, bo ich nie zbieram) i w najbliższym czasie chciałam uzupełnić kolekcję o dwa ostatnie dodatki. Do tej pory, gdy instalowałam sobie grę od nowa to po prostu wklejałam, wcześniej skopiowany, folder EA Games/The Sims 2 z dokumentów żeby mieć wszystko, co wcześniej robiłam i miałam. Ale zaczęłam się martwić, że jak zainstaluje nowy dodatek, w który jeszcze nie grałam i zamienię wszystkie pliki w folderze The Sims 2 to coś może źle działać, bo może np. po instalacji pojawi się jakiś nowy plik, który będzie potrzebny, a ja wklejając cały stary folder przy okazji się go pozbędę. I mam ważne pytanie - czy po prostu mogę zrobić tak jak zawsze, że po zainstalowaniu wszystkich części, zamienię folder The Sims 2 w Moich Dokumentach na ten stary, w którym mam wszystko i nie wpłynie to negatywnie na nowe części? Czy może lepiej skopiować jakieś konkretne foldery z The Sims 2 w dokumentach żeby wkleić po instalacji ostatniej części (czyli tutaj to będzie Osiedlowe Życie)? Zależy mi na tym żeby nie stracić wszystkich mebli, fryzur, ubrań itp. oraz rodzin i otoczenia, którymi grałam :)
Wybaczcie, że tak trochę koślawo i z powtórzeniami, ale mam problem z oddaniem tego, co mam na myśli. Mam jednak nadzieję, ze ktoś zrozumie o co chodzi i mi coś doradzi, bo może robię sobie problemy z niczego ^^'
Cytryśnia
08.02.2013, 09:23
Almero, rozumiem, że po prostu chcesz zainstalować Osiedlowe Życie, tak? Skoro chcesz tylko instalować to po co robisz kopie zapasowe? Dawno nie instalowałam niczego, ale dobrze pamiętam, że gdy coś instalujesz zapisy, rodziny, otoczenia, wszystko zostaje.
Mam dla Ciebie bardzo prostą radę :)
Najważniejsze dla Ciebie foldery to Neighbourhoods (otoczenia), SavedSims (jeśli tworzyłaś simów w warsztacie), Lots (jeśli tworzyłaś domki i zapisywałaś je do pliku), LotCatalog i Teleport (jeśli ściągałaś domki z neta, ale tu uwaga - w CW i OŻ dochodzą nowe parcele i jeśli przywrócisz ten folder mogą Ci się nie zainstalować), Downloads (jeśli ściągałaś rzeczy z neta) no i jeśli kręciłaś jakieś filmiki w grze i próbowałaś zrobić jakiś swój dodatek za pomocą Warsztatu, ale tego nie skończyłaś - Movies i Projects.
Te musisz mieć bezwzględnie jako kopię zapasową, Nawet jeśli by się mimo wszystko nie nadpisały.
Poza tym ze starym folderem z Moich dokumentów na czas instalacji nowych dodatków nie robisz NIC. Po instalacji OŻ (tak, to ostatni dodatek, który instalujesz) wrzucasz wyżej wymienione foldery (bo fakt faktem ale takie np. Thumbnails na pewno Ci się nadpiszą podczas gry - bo dochodzą nowe rzeczy w tych dodatkach, więc nie ma sensu robić kopii tego folderu i potem jej przywracać). Odpalasz grę i spokojnie sobie grasz ;) (no, na początku może będziesz musiała włączyć pokazywanie zawartości zmodyfikowanej, która i tak pokaże się dopiero po ponownym uruchomieniu gry :P ewentualnie będziesz musiała sobie ustawić od nowa konfigurację)
Uświadomiłaś mnie tym pytaniem, że będę musiała dokończyć swój zaczęty dawno, dawno temu poradnik ;]
Cytrynowa Wiśnia, nawet nie wiedziałam, że tak jest ^^' Możliwe, że po prostu niepotrzebnie panikuję, bo od dawna nie robiłam żadnych większych zmian w mojej grze :)
Liv, bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź :) Chciałam jeszcze nawiązać do folderu SavedSims: bo z tego co napisałaś powinny tam być pliki postaci i rzeczy, które tworzyłam w warsztacie. Owszem, stworzyłam może kilkadziesiąt postaci, kolorów włosów i oczu, ale nie wiem czemu w tym folderze mam ponad 3 000 plików, po nazwach niektóre wyglądają jakby znalazły się tam zamiast w Downloads. Czy jeśli wytnę wszystko z SavedSims i przeniosę do Downloads to ryzykuję, że mogę coś zepsuć? Np. kolor włosów, który stworzyłam nie będzie widoczny w grze? Bo możliwe, że większość plików tylko niepotrzebnie zajmuje mi miejsce, ale boję się, że jeśli wytnę coś z tego folderu i przeniosę do Downloads to coś się zepsuje.
Wyszłoby na to, że najłatwiej byłoby pozbyć się wszystkiego i zacząć zupełnie od nowa, ale byłoby mi bardzo szkoda wielu rzeczy, które nazbierałam, więc jeśli jest jeszcze jakaś szansa na uporządkowanie moich "śmieci" i są osoby, które mogłyby mi doradzić coś na moje głupie pytania i problemy to chciałabym spróbować :)
Jeśli to poradnik dla tłumoków, takich jak ja, to chętnie bym przeczytała ^^
I tu też mam dla Ciebie fajny, prosty sposób :)
Jeśli nie masz programu Clean Installer, koniecznie się w niego zaopatrz (http://modthesims.info/d/409950). Generalnie służy on do instalowania plików sims2pack (domki, czasami ściany i podłogi, simy), ale można go wykorzystać jako przeglądarkę swoich plików.
Odpalasz go, w "choose directory" wybierasz "saved sims". Pojawia się lista wszystkich plików. Kolumna "type" pozwala Ci zorientować się, z czym masz do czynienia (face present to po prostu gotowy sim, a reszty się już chyba domyślisz ;)). Jeśli natrafisz na taki plik, który Twoim zdaniem powinien się znaleźć w Downloads, klikasz na niego PPM, najeżdżasz myszką na "Move to..." i dalej masz "Downloads". Jeśli któryś z plików Ci się nie podoba, możesz go usunąć. Jakbyś chciała się lepiej orientować w tym, co masz, zmiana nazwy pliku może okazać się pomocna :)
Tak samo możesz "przeskanować" Downloads.
Czuję się jak cudotwórca xD
Cytryśnia
09.02.2013, 18:24
Mam takie trochę banalne pytanie. Otóż gdy jest się np. we Flambirze z głośników leci taka nastrojowa, klasyczna muzyka idealna do takiej restauracji i w wielu innych miejscach muzyka jest świetnie dopasowana do otoczenia/miejsca/parceli czy jak kto woli. Natomiast gdy ja ustawiam te głośniki i przyjadę na parcelę muzyka jest na chybił-trafił i najczęściej okropnie się to komponuje XD Więc czy jest jakiś "sposób" aby tę muzykę ustawić lub zmienić. Mam nadzieję, że ktoś wie o co mi chodzi :P
To zależy od koloru głośników, jaka muzyka z nich leci :D
Cytryśnia
09.02.2013, 18:30
Naprawdę :O Nie wiedziałam, że ta gra może mnie nadal zaskakiwać, dzięki, Liv :D
Da się jakoś "ogarnąć" zwierzęta? Co chwile wyskakują i "przytula mnie", "podrzuca mnie", co się robi irytujące i zniechęca mnie do zwierząt. Jest jakiś mod lub inny sposób na to?
Taki już urok zwierząt, że nie można nad nimi panować (oficjalnie rzecz jasna ;)). Sporo zależy od charakteru zwierzaka, jeśli jest niezależny, to chodzi swoimi ścieżkami i nie potrzebuje zbyt wiele kontaktu z simami, ale jeśli ma charakter przyjacielski, to będzie pragnął przebywać i spędzać z nimi sporo czasu. Jeśli adoptujesz zwierzaki, to zwracaj uwagę na tę cechę charakteru; jeśli kupujesz, to ustawiaj sobie również niezależność. Dbaj też o zapewnienie wysokiego poziomu towarzystwa zwierzaka, zapełnienie paska na max powinno starczyć na jakiś czas.
Czy jest na to mod - szczerze mówiąc nie wiem. Ja sama po prostu się do tego przyzwyczaiłam. ;)
Dzięki za odpowiedź. Nigdy bym nie wpadł na tą niezależność :o
kalafjor
12.02.2013, 12:39
Czy panele słoneczne i wiatrak z RiO coś dają? W TS3 chyba zmniejszały rachunki, a jak jest w dwójce?
Panele słoneczne zmniejszają rachunki, a przy większej ilości wręcz zwracają kasę :P Pojawia się informacja, że "generujesz więcej energii niż zużywasz" (coś w tym stylu). Ja mam chyba 4 panele na dachu i w ogóle nie płacę rachunków, w zamian listonosz przynosi mi zwrot simoleonów (dostaję ok. 50). ;)
Wie ktoś co daje opcja "użyj pikseli kwadratowych"? Obraz tylko jest teraz bardziej rozciągnięty w poziomie. I czy jeśli zależy mi na jakości grafiki to powinienem ją zaznaczyć czy odznaczyć? :3
Z tego co wyczytałam tutaj (http://www.modthesims.info/showthread.php?t=495200), powinieneś ja zaznaczyć, żeby gra działała bardziej wydajnie ;]
A co do samej grafiki... musisz sam zdecydować, która wersja obrazu bardziej Ci się podoba :P
Okej, dziękuję bardzo za odpowiedź :).
Czy ktoś wie czy pójdą simsy podstawa plus ewentualnie jakieś dodatki na karcie graficznej intel® GMA 4500M? :3
Cześć! Słuchajcie, pilnie potrzebuję pomocy. Mój problem polega na tym, że z dnia na dzień coś stało się z rozdzielczością ekranu gry. Do tej pory grałam "w oknie" zamiast na pełnym ekranie, bo tak mi najzwyczajniej wygodnie. Wszystko działało prawidłowo, rozdzielczość 1024x768, aż dzisiaj po włączeniu gry rozdzielczość zmniejszyła się do 800x600 pikseli. Próbowałam zmienić to w opcjach grafiki, ale jedyna dostępna rozdzielczość to właśnie 800x600. Poniżej załączam screeny opcji grafiki i panelu potrzeb i pragnień simów, które teraz się nie mieszczą razem i jeden z paneli musi być schowany, a to dosyć utrudnia mi grę. Próbowałam też zagrać na pełnym ekranie, ale problem pozostał. Szukałam porad na innych stronach, ale albo nie pomogły, albo nie mogłam odszukać np. folderu TSData na moim komputerze, ani folderu EA Games w Program Files ;/. Nie mam pojęcia dlaczego. Dodam, że mam komputer z systemem Windows 7, kupiony niecały rok temu, więc sterowniki karty graficznej też powinny być aktualne. Być może problem leży w aktualizacji, którą mój laptop zainstalował w nocy, ale nie sądzę, by akurat to miało zmniejszyć rozdzielczość. Jeśli ktokolwiek wie, w czym leży problem to bardzo, ale to bardzo proszę o pomoc! Nie chciałabym reinstalować gry od początku, razem ze wszystkimi dodatkami, bo płytka podstawy zacina się podczas instalacji, więc chciałabym to załatwić w jakiś inny sposób. Także jeszcze raz proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, a poniżej zamieszczam screeny.
http://oi45.************/kbaoeq.jpg
http://oi46.************/2ibkack.jpg
LovettBon
01.03.2013, 23:18
Mam dwa problemy:
1. Ściągnięte kariery dla simów mi nie działają. Wszystkie wyświetlają się pod nazwą "Sportowiec" albo "Stróż prawa" i różnią się od siebie tylko wysokością pensji. Czy jest coś co blokuje nowe kariery?
2. Dzieci simów o jasnej karnacji rodzą się śniade. Zaciążyłam simkę dwa razy i dzieci nadal są śniade. Nie ściągałam ostatnio żadnych nowych skinów. Simy korzystają ze ściągniętych defaultów których używam od ohoho i nic się przedtem nie działo.
Cytryśnia
02.03.2013, 09:06
LovettBon - z tą karnacją może być tak, że któryś z przodków miał taką karnacje.
ja natomiast mam problem z chlebowcami (to są takie drzewa jak coś). Kiedy jest burza i w drzewo uderzy piorun chwile się popali i gaśnie od deszczu. natomiast gdy uderzy w ten chlebowiec jest tak samo, tyle że wygląda jakby nadal się paliło. Drzewo można ruszać, wchodzić we wszystkie tryby itd. Tylko graficznie ogień nadal jest, wie ktoś dlaczego tak się dzieje?
Cytrynowa Wiśnia: Mi też się tak dzieje. Czasami kasuje ten ogień kodem, ale czasami się nie chce i potrafi się, palić i palić...
LovettBon
02.03.2013, 11:15
LovettBon - z tą karnacją może być tak, że któryś z przodków miał taką karnacje.
Chyba bym na to wpadła. Simy nie mają żadnych przodków, są gołe i wesołe. Simkę stworzyłam wczoraj i ohajtałam z miastowym, oni zawsze mają puste drzewa genealogiczne.
Cytryśnia
02.03.2013, 13:19
aniak99 - ja też tak robię, tylko to mnie zawsze irytuje, często daje te drzewa i zawsze muszę je kasować :((
LovettBon - tak tylko pomyślałam ;)
LovettBon
02.03.2013, 14:22
Dobra, dorzucam jeszcze jeden problem.
Ściągam dużo domków, bo do budowania mam dwie lewe ręce. Z jakimś domem musiałam pobrać default replacement skrzynki pocztowej i kosza na śmieci. To nie byłoby aż tak irytujące gdyby nie fakt, że przy blokach mieszkalnych zamiast skrzynki z OŻ mam tą obdrapaną. Do tego współlokatorzy mi się nie pojawiają i podejrzewam, że to wina skrzynki pocztowej. Czy ktoś wie jak nazywa się plik z tym defaultem żebym mogła go wywalić z Downloads? I czy nic się nie stanie, jeśli to zrobię?
http://i.minus.com/jbvzGcCGvAzrB5.jpg (http://minus.com/lbvzGcCGvAzrB5)
Księżniczka Mordoru
02.03.2013, 16:54
Mam podobny problem, jak LovettBon. Wczoraj pobierałam nieoficjalne dodatki (Hollywood Pack, Aiport Pack etc.). Później moja siostra zaczęła grać w simsy - weszła na parcelę mieszkalną i żeby ściągnąć złą wiedźmę kliknęła shiftem na skrzynkę pocztową (nie muszę dodawać, że miała włączony kod boolProp TestingCheatsEnabled true?) - jednak zamiast wielu tych opcji, które powinny się znajdować (m.in. Make me know everyone) było mało opcji (maks. z 8) - takie jak "Make NPC" -> "Penguin" (i oprócz tegp była jeszcze jedna opcja ; samo MAKE NPC wystąpiło tylko raz, a nie dwa, jak powinno być). Ale to jeszcze jest mały problem, można obejść się bez boolPropa. Jak weszłam na osiedle to zamiast specjalnej skrzynki pocztowej była ta zwykła skrzynka, która jest w parcelach mieszkalnych. Co więcej - bez wpisanego boolPropa były te opcje, które powinny być po wpisaniu boolProp TestingCheatsEnabled true i naciśnięciu shiftem na skrzynkę na parceli mieszkalnej. Co więcej - podobny przypadek miałam, kiedy ostatnio miałam simsy i też zainstalowałam nieoficjalne dodatki (na bank zainstalowałam Hollywood, kilka innych nieoficjalnych też, ale które to konkretnie nie pamiętam). Wie ktoś może, jak rozwiązać ten problem, bym znowu miała normalną skrzynkę?
Jedyne, co mi teraz przychodzi do głowy, to przefiltrować ostatnio ściągnięte/zainstalowane pliki w Downloads pod kątem zamienników. Przeważnie wszystkie takie pliki mają w nazwie "default", czasem "replacement", dodatkowo skrzynka może być nazwana "mailbox". Po prostu przelećcie folder Downloads zwykłą windowsowską wyszukiwarką. Czasami instalowane pliki mają nazwy składające się z samych liczb czy przypadkowych liter i nie da rady ich rozpoznać "na oko", wtedy te pliki najlepiej wrzucić do Clean Installera, posortować wg typów i wtedy szukać wszystkich "default replacement". Po odnalezieniu pliku wystarczy prawy przycisk myszy -> disable package i potem OK. Plik zmieni rozszerzenie na .off i nie będzie już "widzialny" w grze.
Miałam to samo ze skrzynką ze ściągniętego domu, ale szybko udało mi się zlokalizować i usunąć ten plik, bo miał w nazwie właśnie "default" i "mailbox".
Księżniczka Mordoru
03.03.2013, 13:18
Znalazłam! Wczoraj przeszukałam cały folder Downloads i nie było tam "mailbox" - chociaż było "mail" i "box" - wyjęłam je z folderu, włączyłam grę i... nic. Szukałam dalej. Ostatecznie wpadłam na pomysł, by włączyć simsy i przejrzeć zawartość zmodyfikowaną. Przeglądałam, przeglądałam, przeglądałam i w końcu natrafiłam na coś co nazywało się "Skrzynka odbiorcza". Spisałam tego nazwę, wyłączyłam grę i wyrzuciłam. Gdy włączyłam ponownie grę, problem zniknął. Jakby ktoś miał kiedyś podobny problem, to plik nazywa się 47f6694823b08ee078ac6d52158e192b_0003.package
Jak sprawić, żeby simka przestała być opalona? xD
Pojechała na wakacje, tam spaliła się i jest czerwona jak rak. Czekałam dość długo, zdążyła wyjść za mąż, urodzić córeczkę... i nic, cały czas jest czerwona ;/ Są jakieś sposoby, by przywrócić jej dawną karnację? ;/
rudzielec
03.03.2013, 14:04
z tego co pamiętam, powinna wypić jakiś sok, chyba z pomidorów, ale pewności nie mam :P
Wypiła różne soki, podniosło jej temperaturę, a czerwień dalej została ;( Nigdy więcej opalania! :D
Cytryśnia
03.03.2013, 16:44
Też kiedyś miałam taki błąd :/ insimnator (czyjakośtak) pomaga. W dziale podróże ktoś kiedyś miał podobny problem, możne znajdę zaraz
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=38439&page=49 tutaj Bjork pisała o jakimś programie
Insimenator pomaga? Szukałam wszędzie i nic nie znalazłam dot. opalenizny ;(
Sprawdzę ten program, dziękuję za pomoc :)
e: program nie działa ;( zna ktoś jeszcze jakieś sposoby?
LovettBon
06.03.2013, 12:45
Niestety, żadnej skrzynki nie znalazłam ani pod "Default Replacement", ani pod "Object". Nikt nie miał do czynienia z taką brzydką skrzynką i koszem na śmieci? :P
Księżniczka Mordoru
08.03.2013, 18:09
Może przejrzyj zawartość zmodyfikowaną w grze?
LovettBon
08.03.2013, 21:48
Może być ciężko, mam 23 523 pliki w Downloads ;p
nie wiem czy wybrałam dobry dział, ale mam pewien problem i nie mam pojęcia jak go rozwiązać. Mianowicie gra nie chce mi się włączyć. Miałam już tak jakiś czas temu, więc ponownie zainstalowałam grę. Zagrałam dwa razy i problem znowu się pojawił. Po kliknięciu w ikonę ts nic się nie dzieje. Próbowałam już wszystkiego: uruchamianie ze zgodnością, nowe sterowniki, usunęłam folder downloads i dalej nic. Bardzo proszę o pomoc.
Wejdź do folderu gry EA Games -> The Sims 2 w "Moich Dokumentach" i usuń pliki cache (accessory i groups). Potem odpal grę.
LovettBon
12.03.2013, 20:21
Też zdarza mi się to bardzo często i wiem, że trzeba kasować te pliki, ale wie ktoś dlaczego tak się dzieje, że gra się po prostu nie włącza? Za dużo pościąganego syfu czy co?
1. Ściągnięte kariery dla simów mi nie działają. Wszystkie wyświetlają się pod nazwą "Sportowiec" albo "Stróż prawa" i różnią się od siebie tylko wysokością pensji. Czy jest coś co blokuje nowe kariery?
Podejrzewam, że gdybyś miała grę w angielskiej wersji językowej, problemu by nie było.
Błąd tkwi w samych plikach nowych karier - podejrzewam, że są po prostu źle zrobione.
2. Dzieci simów o jasnej karnacji rodzą się śniade. Zaciążyłam simkę dwa razy i dzieci nadal są śniade.
Oczy mają, powiedzmy, "normalne"? Kiedyś miałam taki przypadek, że simowi, który powinien mieć np. S1, "zrobił się" S2, ale przy okazji zniknęły jego normalne, ściągnięte oczy i w zamian pojawiły się te ze skinu.
Albo, bo doczytałam, że hajtnęłaś simkę z miastowym - masz skiny typu townifified/geneticized?
Do tego współlokatorzy mi się nie pojawiają i podejrzewam, że to wina skrzynki pocztowej.
Tak, to jej wina.
Przeważnie wszystkie takie pliki mają w nazwie "default", czasem "replacement", dodatkowo skrzynka może być nazwana "mailbox"
W przypadku skrzynek to, niestety, trochę bardziej skomplikowane.
Mailbox owszem i ewent. trashcan, ale pozostaje przecież jeszcze kwestia zbędnych recolorów! Te zaś mają charakterystyczne długie nazwy (odsłyma do posta Księżniczki Mordoru, bo podała idealny przykład), które są ciągiem bezsensownie ułożonych liter i cyfr.
Zresztą, polecam CleanIstallera do przeskanowania Downloads :) Hacki zaznaczone są tam na czerwono (wiem, że skrzynka jest zaznaczona jako hack, wiec tym łatwiej). Poza tym w tym bocznym okienku wyświetlają się tekstury, więc można się łatwiej zorientować co jest co.
A jak pliki są nieposegregowane, to łatwiej i prościej je przy okazji posegregować :P Np. przedzielić na pół (i jeszcze i jeszcze raz...) i każą połówkę przejrzeć i wywalić co szkodliwe i zbędne :P
@up: w skrócie można to tak ująć, że za dużo syfu :P Chociaż dla gry nawet 1 000 plików to może być "dużo", a co dopiero dla 20 000+ :D
LovettBon
13.03.2013, 16:00
Dzięki za odpowiedź, już zaczęłam tracić nadzieję, że ktoś zajrzy na poprzednią stronę :D
1. Czyli nie ma szans, żeby kariery z MTS2 mi działały? Na 10 działają mi 2, czyli z niektórymi się da... Czy można skądś ściągnąć kariery do polskiej wersji?
2. Nie wiem co to są skiny "townifified/geneticized" :( Jedyne co, to mam ściągnięte defaulty oczu i skinów, ale używam ich od dawna i nigdy nic się nie działo. Prawie wszystkie moje simy korzystają z defaulta skinów (oczy daję inne) i zawsze dzieci rodzą się z taką karnacją jak trzeba...
3. Głupie pytanie - jak znaleźć konkretny plik w Clean Installerze? :P Nigdzie nie znalazłam takiej opcji, a filtrowanie ręczne 20 000+ plików jest męczące ;p
Odnośnie punktu 2:
[Skiny] Geneticized oznacza, że mają przypisaną wartość genetyczną i MOGĄ pojawić się u nowo narodzonych Simów, nawet, jeśli żadne z rodziców nie miało tego skina, a townified oznacza, że mogą także pojawić się u nowo wygenerowanych miastowych. Zdaje mi się, że usuwanie takich dodatków może być niebezpieczne, jeśli jakiś Sim w naszej grze ma ten skin lub oczy. Choć z drugiej strony... czy wtedy ów Sim nie dostanie po prostu defaultów? Przyznam, że nie wiem, chyba nigdy nie usuwałam takich dodatków :|
E: A skiny miastowych nie będą się zmieniać ot tak, bez powodu. Jaki skin zostanie "dany" jakiemuś miastowemu przez grę, taki już ma. Chyba, że się ów skin usunie. Z oczami podobnie.
Dlatego warto się upewniać, co tak naprawdę się ściąga. Dalsza dyskusja -> http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1549130&highlight=geneticized#post1549130
Malin, wielkie dzięki. ;) szkoda, że nie wiedziałam o tym wcześniej, niepotrzebnie od nowainstalowałam grę.
LovettBon
14.03.2013, 17:44
Słuchajcie, chyba w końcu znalazłam tę nieszczęsną skrzynkę pocztową i kosz na śmieci!
Spróbowałam hasła "The Sims 2 shabby mailbox" i trafiłam na to: http://www.modthesims.info/download.php?t=341310 . Ta wstrętna skrzynka tutaj jest, oczywiście zaznaczona jako recolor. Znalazłam ją u siebie w Downloads i wywaliłam, a zaraz odpalę grę i Wam powiem czy to coś dało czy nie :P Jest możliwość, że gra mi się sypnie?
Jak wywalisz sam recolor, nic się nie stanie. Gorzej może być z parcelami, na których miałaś ściągniętą skrzynkę.
LovettBon
14.03.2013, 18:38
Beznadzieja, ta cholera dalej jest :/ Już nie mam siły, co ja mam z nią zrobić? Pod "recolor" jej nie ma, pod "default replacement" nie ma, pod "hack" nie ma i pod "unknown" TEŻ NIE MA :///
Szukałaś w Donwloads pod hasłami "*mail*", "*BV*", "*AL*"?
LovettBon
14.03.2013, 22:48
Znalazłam :D Tyle pisaliście o Clean Installerze, że nie wpadłam na to aby po prostu wpisać "mailbox" w "Downloads" xD Znalazłam ją, kosz na śmieci też. Oba pliki są typu "package", cokolwiek to jest. Zbudowałam sobie osiedle i wyskoczyła skrzynka taka jak ma być (z Osiedlowego Życia). Jutro posprawdzam parcele, na których grałam. Aż się boję ;x
Mam pewien problem, z którym sama starałam się uporać, ale chyba nic z tego :( Gram w Miłowie rodzinką którą mam już od ... dawna :P Od paru lat tworzę ich rozbudowane drzewo genealogiczne, więc bardzo mi zależy na ocaleniu tego wszystkiego. Problem polega na tym, że po włączeniu jakiejś rodziny mogę pograć przez kilka minut po czym gra się zawiesza - obraz jakby się zamroził, nic się nie rusza a dźwięk też jakby się zaciął na jeden nucie (nie wiem jak to wyjaśnić, słychać tylko takie buczenie). Muszę wtedy resetować komputer, bo nic nie da się zrobić. Co dziwne na początku wszystko może być ok, wszystko działa jak należy i dopiero po X włączeniu gra uznaje, że sobie nie pogram daną rodziną :rolleyes:Nie mam pojęcia, co wpływa na to, że najpierw mogę grać normalnie, a później wszystko się wiesza. Czasem gra wiesza się już na ekranie otoczenia, nie muszę się nawet logować do rodziny. Co istotne dzieje się tak tylko w otoczeniu Miłowo, wszędzie indziej jest ok, więc chyba można wykluczyć wadliwe dodatki z neta (poza tym wyrzucam na bieżąco powtarzające się pliki, szukałam wadliwych - ale nawet po ich wyłączeniu gra nie działała poprawnie). Może wpływ ma na to fakt, że moje Miłowo jest bardzo rozbudowane (ponad 600 postaci - część już usunęłam przez SimPE, resztę zamierzam unicestwić w najbliższej przyszłości :D) Ściągnęłam ten chack antiredundacy aby nie pojawiali się kolejni simowie. Próbowałam już chyba wszystkiego i nic nie przyniosło rezultatów :( Czy istnieje jakiś sposób na uzdrowienie Miłowa ? A jeśli nie - to czy da się wyciągnąć ważne dla mnie rodziny i domy i wprowadzić je w nowe, oczyszczone Miłowo ? Bo tych simów nie mogę stracić.:rolleyes:
Hej mam pytanko. Jeżeli ściągnę defaultowe fryzury i ciuchy to gra spowolni?
rudzielec
16.03.2013, 00:47
Zamienniki to pliki jak każde inne, mają swoją wagę i również wpływają na działanie gry. Jedyna ich zaleta to taka, że zaoszczędzisz w ten sposób miejsce, gdyż zastąpią Ci sporo rzeczy, które ściągnąłbyś normalnie gdybyś ich nie miał :)
Zawsze możesz je również skompresować zanim włożysz je do gry, TUTAJ (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1530897&postcount=117) możesz poczytać i ściągnąć program, który ułatwi Ci pomniejszenie wagi folderu downloads, bardzo polecam, choć wcześniej sama byłam do niego sceptycznie nastawiona :3
Dzięki, Rudzielcu, świetny program :D Zmniejszyło cały folder o 16MB :P
LovettBon
19.03.2013, 17:56
Ściągnęłam sobie mod zmieniający efekt świateł w grze: http://www.modthesims.info/download.php?t=290746 . Wszystko fajnie, tylko szkoda, że działał on tylko na jednej parceli i przy pierwszym uruchomieniu gry po ściągnięciu moda. Później już nie działa, zarówno na nowych jak i starych parcelach, na których gram od jakiegoś czasu. Dlaczego tak jest? Czy tam są jakieś specjalne ustawienia które przeoczyłam?
@up:
I've included the pool shader from 2.2, It should not be used with Seasons if you have useshaders on true.
Może o to chodzi? ;)
LovettBon
22.03.2013, 19:01
Już mam ;) Instrukcja jak zainstalować moda jest dopiero w pliku readme :/ Trzeba ściągnąć jakiś program który zainstaluje poszczególne pliki tam gdzie trzeba. Wszystko już działa!
Mam nowy problem :P Chcę wysłać rodzeństwo na studia. W otoczeniu "Akademia Klasyczna" wybieram opcję "wyślij simów na studia". Mogę sobie dodawać wszystkich nastolatków z okolicy jakich tylko chcę, ale gdy dojdę do mojego rodzeństwa, a dokładniej jednego z nich, to gra się od razu wiesza. Zaraz spróbuję wysłać ich normalnie z domu, ale dlaczego tak się dzieje? Ktoś miał podobnie?
Mam nowy problem
<Livka się śmieje, bo jest robota dla niej>
gra się od razu wiesza.
A odwiesza się po jakimś czasie?
Bo wieszać to u mnie w sumie też się na chwilę wiesza ;) Dlatego wolę wysyłanie "z domu" :)
LovettBon
22.03.2013, 21:00
Nie odwiesza :( Próbowałam przed chwilą wysłać Aleksandra Ćwira na studia z domu i na telefonie nie było w ogóle opcji "Idź na studia" tylko "Wystąp o stypendium" i "Przeglądaj otrzymane stypendia". A gdy chciałam wyjść prosto z parceli Ćwirów do otoczenia studiów to cała gra się sypnęła. Może z tym otoczeniem jest coś nie tak? Tylko czy nie będę miała błędów w grze, jeśli je usunę?
EDIT: Dobra, poczekałam 5 minut i gra się odwiesiła. Postanowiłam wysłać na studia wszystkich nastolatków z maxisowych rodzin z Miłowa za jednym zamachem. Wprowadziłam ich do domu, w którym wcześniej mieszkało bractwo studenckie złożone z moich simów. Najpierw taksówka przyjechała i wyskoczył komunikat "Aplikacja...". Włączam grę jeszcze raz. Taksówka przyjechała, simy nie dorosły i mam na parceli 5 nastolatków, którzy nie mogą wrócić do Miłowa. Dzwoni telefon - matka mojego sima który wcześniej mieszkał na tej parceli: "Katsumoto jest w domu? Dobrze, zadzwonię później" i tak dwa razy, gdy znowu przeprowadzałam simów. Myślę "spoko, z tą parcelą jest coś nie tak". Wyprowadzam nastolatków jeszcze raz i wprowadzam do akademika. Sukces! Aleksander Ćwir dorósł. Szczepan Marzyciel wychodzi z taksówki i SRU: "Aplikacja...". CO SIĘ DZIEJE? Ostatnio ciągle wyskakuje mi ten komunikat, nigdy wcześniej się to nie zdarzało :/
Kenny McCormick
24.03.2013, 10:49
Jeżeli malej simorośli zabiłbym rodziców, to czy ona poszłaby do adopcji i móje simy mogłby ją adoptować? :3
Jest taka możliwość, ale są małe szanse, że jakiejś rodzince trafi się akurat ta simorośl.
La Tortura
27.03.2013, 13:40
@up co ty gadasz? trafi im się na pewno, lub wcale.
Mi się wydaje, że najlepszym sposobem będzie zrobienie takiej rodziny i spróbowanie. ;)
Cytryśnia
27.03.2013, 17:42
Kenny, po przemyśleniach stwierdziłam, że jesli zabijesz tych rodziców to opieka na pewno zabierze to dziecko i na pewno dostanie je inna para, jeśli adoptują małe dziecko
Ej a czy da się zrobić tak, żeby mieć ślub na parceli publicznej i żeby przyszli wszyscy z rodziny/znajomych tzn. ci których chce zaprosić? I czy w ogóle da się zaślubić na parceli publicznej...
Ponawiam pytanie jakie zadałam na poprzedniej stronie ;) Ale chcę się też zapytać:
1. czy można spakować simy do pliku tak aby zachować ich związki, pokrewieństwo i wspomnienia z innymi simami - krótko mówiąc czy można ocalić rodziny ? Czy jednak można tylko spakować sima, ale bez tych wszystkich wspomnień itp (i później łączyć ich w rodziny przy pomocy SimPE)?
2.Czy pliki zmarłych simów można jakoś ocalić, przenieść do nowej gry i na nowo połączyć z żyjącymi simami przez SimPE ?
3. Czy można spakować domy, ale UMEBLOWANE ? Czy można to zrobić, gdy aktualnie mieszkają w nich simy (bo przy wyprowadzce wszystkie sprzęty są sprzedawane, a mi zależy tylko na domach umeblowanych ;)) ?
4. Czy fakt, że czasem moja simka rodziła dziecko (aby sprawdzić jak mogłoby wyglądać potencjalne potomstwo) mógł wpłynąć na grę, jeśli nie zapisałam tych zmian ? Bo w poradniku Liv tłumaczyła, że jeden sim = jeden plik w characters, więc nawet jeśli nie zapisałam to czy ten plik został już utworzony i może niekorzystnie wpływać na grę ?
@Cytrynowa Wiśnia : Zrobić ślub się da, ale musi być tam łuk ślubny. Poza tym nie da się urządzić wesela i przyjdą tylko te osoby, które się nawiną (czytaj : którzy są na parceli)
Cytryśnia
28.03.2013, 07:43
dzięki Nostradamus, tak myślałam :/
Lilijka, co do 4. punktu to jak mi wiadomo jeżeli zrobisz cokolwiek w grze [dom, zabijesz sima, czy urodzisz] i nie zapiszesz to w plikach gry również to się nie zapisze, ale nie jestem pewna na 100%
@CW - zawsze możesz zadzwonić do gości z komórki z NS :P
Cytryśnia
28.03.2013, 11:27
serio da się na publicznej? Dzięki, nigdy nie próbowałam nawet, bo nieczęsto kupuje komórki :P
Kenny McCormick
28.03.2013, 12:29
Ponawiam pytanie jakie zadałam na poprzedniej stronie ;) Ale chcę się też zapytać:
1. czy można spakować simy do pliku tak aby zachować ich związki, pokrewieństwo i wspomnienia z innymi simami - krótko mówiąc czy można ocalić rodziny ? Czy jednak można tylko spakować sima, ale bez tych wszystkich wspomnień itp (i później łączyć ich w rodziny przy pomocy SimPE)?
2.Czy pliki zmarłych simów można jakoś ocalić, przenieść do nowej gry i na nowo połączyć z żyjącymi simami przez SimPE ?
3. Czy można spakować domy, ale UMEBLOWANE ? Czy można to zrobić, gdy aktualnie mieszkają w nich simy (bo przy wyprowadzce wszystkie sprzęty są sprzedawane, a mi zależy tylko na domach umeblowanych ;)) ?
4. Czy fakt, że czasem moja simka rodziła dziecko (aby sprawdzić jak mogłoby wyglądać potencjalne potomstwo) mógł wpłynąć na grę, jeśli nie zapisałam tych zmian ? Bo w poradniku Liv tłumaczyła, że jeden sim = jeden plik w characters, więc nawet jeśli nie zapisałam to czy ten plik został już utworzony i może niekorzystnie wpływać na grę ?
Na 4. punkt już Ci odpowiedziano. Co do reszty, jeśli zależy Ci na całych otoczeniach to jak najbardziej. Możesz przenieść całe otoczenie, wraz z postępami do nowej gry.
Ze starej gry (tej przed reinstalką, lub na starym komputerze) wyciągasz folder otoczenia [Moje Dokumenty > EA GAMES > The Sims 2 > Neighborhoods > i wybierasz folder z którymś z otoczeń.], tylko nie wiem, jak będzie z dodatkami z neta w domkach. lepiej zrobic również kopie zapasową downloadsu. ;) Albo chociaż najważniejszych dodatków :3
LovettBon
28.03.2013, 13:51
A opcja zaproszenia kogoś na parcelę publiczną która pojawia się wraz z NŻ? Swoją drogą mam problem z tą opcją - zaproszę kogoś na parcelę publiczną, a gdy taksówka w końcu przyjedzie i mój sim do niej wsiądzie, to wyskakuje komunikat, że olałam przyjaciela, obraził się na mnie i sobie poszedł. A zamawiam taksówkę zaraz po telefonie do innego sima, albo nawet przed tym.
A zamawiam taksówkę zaraz po telefonie do innego sima, albo nawet przed tym.
Jak to? Przecież przy zapraszaniu na parcelę publiczną sim automatycznie dzwoni do drugiego i po taksówkę :O
@CW - Na pewno się da, sam tak robię zawsze :D Jeżeli masz wiedźmę, to możesz także przywołać kogoś czarem, ale to raczej wiadomo ;)
Cytryśnia
28.03.2013, 14:00
Dobra, dzięki, wpadłam też na pomysł aby zapraszać jako grupę :P dzięki ^^
Na 4. punkt już Ci odpowiedziano. Co do reszty, jeśli zależy Ci na całych otoczeniach to jak najbardziej. Możesz przenieść całe otoczenie, wraz z postępami do nowej gry.
Ze starej gry (tej przed reinstalką, lub na starym komputerze) wyciągasz folder otoczenia [Moje Dokumenty > EA GAMES > The Sims 2 > Neighborhoods > i wybierasz folder z którymś z otoczeń.], tylko nie wiem, jak będzie z dodatkami z neta w domkach. lepiej zrobic również kopie zapasową downloadsu. ;) Albo chociaż najważniejszych dodatków :3
Ajajaj ... trochę niedokładnie wyjaśniłam o co mi chodzi ;) Wiem, że można ocalić całe otoczenie, ale miałam na myśli czy da się wyciągnąć z otoczenia kilka konkretnych rodzin. ;) Czy np. przez SimPE dałoby się znaleźć pliki kilku simów i wyciągnąć ich z gry (najlepiej ze wspomnieniami itp.) ? Albo chociaż spakować sima do pliku (też najlepiej ze wspomnieniami, bez utraty rodzinnych więzów, ale jeśli nie dałoby rady, to chociaż sam sim ;)), by móc przenieść ich do nowego otoczenia ? I podobnie z domami - wyciągnąć kilka domów z otoczenia (razem z meblami) ? Powiedzcie, że da się coś zrobić <robi piękne oczy> :D Bo nie mogę stracić tych simów.
Tak czy siak dzięki za pomoc Kenny ;)
Cytryśnia
28.03.2013, 18:45
Nie jestem pewna o co dokładnie chodzi ci Lilijko, ale może przestudiuj ten (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63136) poradnik, bo wydaję mi się, że powinnaś tam coś znaleźć ;)
Witam
A ja mam taki problem moze ktos bedzie wiedzial jak pomoc.
Zainstalowalam the sims 2, potem dodatki, nocne zycie, wlasny biznes, zwierzaki. Ogolnie wszystko dziala, ale problem w tym ze wszystkie przedmioty, obiekty z dodatku nocne zycie niby sa widoczne w katalogu kupowania ale jak chce je umiescic w domku to ich nie widac, tak jakby nie istnialy, choc sa widoczne w katalogu, to samo mam z kilkoma dodatkami ze zwierzakow. I niewiem dlaczego? A jak dodaje okolice (lazurowa promenada) to wyskakuja jakies czarne plamy i nie widac nazw sklepow kiedy chce pojechac simem na parcele. Kazdy z dodatkow osobno dziala (tj. the sims2 wlasne zycie, albo the sims 2 i wlasny biznes, problem pojawia sie dopiero kiedy wgrywam kolejne dodatki)ale razem nie chca cos wspolgrac i pojawiaja sie takie bledy!! Czy ktos spotkal sie z czyms takim? Dodam ze wgrywalam pokolei i nie dziala, a probowalam tez nie pokolei ale bylo jeszcze gorzej.
Prosze o pomoc.
Kenny McCormick
28.03.2013, 20:09
@Lilijka: dać to się da, ale możesz zepsuć sobie gre. Simy mają w wspomnieniach innych simów z otoczenia 1, w otoczeniu 2 by ich wspominali i o nich plotkowali itp... :/ Jeśli po prostu przeniosłabyś ich na parceli do innego otoczenia, to nie miały by wspomnień (chyba) i drzewa genealogicznego.
@Brygida: oryginał?
Pewnie to pytanie pojawiało się już tutaj, ale nie znalazłam jeszcze na nie odpowiedzi: czy istnieje jakiś cudowny sposób, aby zlokalizować w folderze Downloads wszelkie niepotrzebne, nieużywane przez grę meshe, takie bez recolorów? Przypuśćmy, że wyłączyłam w Clean Installerze recolory, a mesha nie udało mi się po nazwie rozpoznać i pozostał w folderze. Można go jakoś odszukać, aby też usunąć? (Nie przyjmuję odpowiedzi odmownej :D)
edit:
I jak to jest z dodatkami usuwanymi z poziomu gry/warsztatu? Z tego, co wiem, one nie usuwają się z Downloads, w takim razie co się z nimi dzieje? Zmieniają się na .off czy coś koło tego?
Może ktoś zna odpowiedzi? To dosyć pilna sprawa... ;/
Malin - nie znam odpowiedzi na twoje pytanie, wiem tylko, że dodatki usuwane w warsztacie usuwają się z Downloads. Przeprowadziłam kiedyś taki eksperyment: miałam otwarty Downloads i wrzuciłam tam kilka dodatków. Jak to jest w Windowsie - pliki ustawiły się "na końcu", dopiero po zamknięciu uszeregowałyby się alfabetycznie. Usunęłam w warsztacie, lukam do Downloadów i ich nie było ;)
I jak to jest z dodatkami usuwanymi z poziomu gry/warsztatu? Z tego, co wiem, one nie usuwają się z Downloads, w takim razie co się z nimi dzieje? Zmieniają się na .off czy coś koło tego?
Wiesz, mnie też to ciekawi, bo słyszałam dokładnie to samo, ale wczoraj na BPS natknęłam się na poradnik (http://www.blackpearlsims.com/showthread.php?36793-Deleting-of-Objects-and-Recolours), w którym wytłumaczone było, że dodatki (i meshe, i recolory) można usuwać przez grę. Nikt się temu nie sprzeciwił.
Malin - dla mnie najpewniejszym sposobem są po prostu czystki na zasadzie "zostawię sobie to, co wiem, skąd i co to jest, a reszta - do wywalenia".
Osobiście w przypadku brakujących meshy po prostu dogrzebuje się do strony, z której ściągałam, ściągam jeszcze raz i po prostu nadpisuję te pliki, pory okazji odzyskując mesha.
Na meshe bez recolorów również nie znam lepszego sposobu niż ten.
Ale rozumiem, że dla osób, które nie mają posegregowanych dodatków w folderach (wewnątrz Dwl) to może być udręka. Ja się o tym przekonałam o tym tylko raz i zmusiło mnie to do porządnego przeorganizowania Downloads. Nie żałuję ;)
Z tego co odkryłam. Jeżeli kasujemy dodatki w warsztacie to one po prostu się kasują i nie ma ich w koszu. Po prostu znikają. Tylko niestety jak kasujemy coś w warsztacie, to tylko recolory się kasują, a meshe pozostają i trzeba samemu je usunąć.
Generalnie mój Downloads nie wygląda tragicznie, bo od jakiegoś roku segreguję systematycznie wszystko to, co pobieram. Mam jednak dodatki (ok. 2,5 GB ) ściągane bardzo dawno temu i po prostu wrzucone do jednego folderu. Panuje tam bałagan i wiem, że są tam meshe bez recolorów i odwrotnie. Próbowałam dojść do ładu i składu przez Cleana, ale nie da rady, bo o ile pozbyłam się zbędnych recolorów (np. na GoS'ie i livejournalach lubują się w 50 różnych odcieniach ubrań ;)), to nie ma tam żadnych podglądów meshy i nie wiem, co mogę spokojnie usunąć ;/
Najprościej mówiąc, muszę zrobić 2 rzeczy - pousuwać zbędne rzeczy z gry/warsztatu i pousuwać osamotnione, nieprzydatne meshe/recolory.
Dotarłam dziś do takiego programu Delphy's Download Organiser (http://www.modthesims.info/download.php?t=227925). Teoretycznie potrafi on wyszukać te wszystkie "sierotki" bez drugiej połówki, tylko zastanawiam się, na ile można mu wierzyć. Po przeskanowaniu folderu, znalazło mi ponad 800 takich (ponoć) bezsensownych, nieprzydatnych plików! :O Póki co, przeniosłam je tylko do innego folderu i mam zamiar sprawdzić, jak będzie wyglądać bez nich gra, bo boję się usuwać je tak w ciemno.
Tylko niestety jak kasujemy coś w warsztacie, to tylko recolory się kasują, a meshe pozostają i trzeba samemu je usunąć.
I w tym właśnie problem... jak rozpoznać potem w folderze te meshe, by je spokojnie usunąć? ;/
Wiesz, mnie też to ciekawi, bo słyszałam dokładnie to samo, ale wczoraj na BPS natknęłam się na poradnik, w którym wytłumaczone było, że dodatki (i meshe, i recolory) można usuwać przez grę. Nikt się temu nie sprzeciwił.
Interesujące. Czyli jednak można coś zdziałać poprzez grę! Na pewno wypróbuję ten poradnik. To jest między innymi to, czego szukam, bo parę rzeczy bym powywalała, ale w Cleanie nie ma podglądów ;/
Osobiście w przypadku brakujących meshy po prostu dogrzebuje się do strony, z której ściągałam, ściągam jeszcze raz i po prostu nadpisuję te pliki, pory okazji odzyskując mesha.
Na meshe bez recolorów również nie znam lepszego sposobu niż ten.
Na pewno masz rację, ale u mnie nie przejdzie to z prostego powodu - te dodatki, które muszę doprowadzić do porządku, były ściągane tak dawno temu, że nie ma możliwości, abym przypomniała sobie, skąd je wzięłam ;/
I teoretycznie mogłabym usunąć cały ten folder z burdelem w środku, ale są też w nim rzeczy, które są dla mnie ważne, a ja nie mam pojęcia, jak je wyciągnąć, ew. skąd ponownie ściągnąć, więc to straszny ból tak po prostu usunąć... :>
No, ale dzięki za odpowiedzi, jestem trochę pocieszona :)
Kenny McCormick
03.04.2013, 21:21
Czyli obiekty, można zrobić tym poradnikiem Livci, a potem puste meshe, wywalic programem od Malinci? :D
Ja mam 2 pytania ;)
1. Kiedyś ściągnęłam z neta dom, ale niestety nie działa u mnie - po kliknięciu na tą chatę w koszu parceli wyłączała mi się gra, nawet nie mogłam go stamtąd wywalić bo od razu się zacinało, poza tym nic nie przeszkadzał. Zauważyłam, że liczba domów w skrzyni odpowiada liczbie plików w folderze LotCatalog. Czy mogę usunąć plik tego domu (wiem, który to, bo aktualnie tylko tego syfa mam w koszu) właśnie z LotCatalog? Nic się nie stanie?
2. Pobrałam z MTS tą fryzurę -> http://modthesims.info/download.php?t=460787
Ma po dwa recolory do każdego koloru (czyli np. dwa odcienie czerni do czarnych włosów). W warsztacie, w grze, wszędzie - pojawia się ona jako te zwykłe długie włosy, co ma np. Dina Kaliente. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że nie ma u góry "gwiazdki" obiektów zmodyfikowanych, a co za tym idzie, nie da się usunąć! ;(
Dlaczego gra potraktowała tą fryzurę jako "swoją"? I czy jest jakiś sposób, by się tego pozbyć, skoro w Downloads nie ma plików tej fryzury? Ja nic przy tym nie majstrowałam! Wrzuciłam do Downloadów, weszłam do gry i to już było, a jak potem chciałam usunąć z Downloads to nie było tych plików!
Kenny McCormick
04.04.2013, 14:14
1. nie wiem.
2. fryzura nie ma załączonego mesha ;) musisz poszukać go, a nazwe tam masz (xsims hair 40a czy coś w tym stylu ;))
Ściągnij mesh STĄD (http://www.xmsims.com/sims2/ehtm/hair/hair25.htm) (adres był podany na MTS poniżej tego pliku z teksturami ;)), wrzuć do Downloads i zobacz, czy gra odnajdzie tę fryzurę. I następnym razem zwracaj uwagę, czy autor załącza mesh :) Oszczędzisz nerwy i czas :P
Hm, wrzuciłam mesha i w warsztacie to samo. Wpadłam na pomysł żeby dołożyć jeszcze recolory z mts, ale one dołożyły się jako inna fryzura (niedziałająca, ale na szczęście dało się usunąć) a tamte zostały...
Wywaliłam więc i mesha i recolory z Downloads, ale tamte co były wcześniej nadal są.
Myślą, że są takie nietykalne i mogą podszywać się pod Maxisa. T_T
Jakby ktoś mógł mi jeszcze pomóc w pierwszym pytaniu to byłabym wdzięczna ^^
Diana -
1. Możesz. Nawet jest to wskazane. Aczkolwiek dodatków, które dostałaś z domkiem, w ten sposób się nie pozbędziesz.
2. Jak to samo? Obrazek przy wybieraniu się nie zmieni dopóki nie usuniesz pliku CASThumbnails. Jeśli masz mesh, fryzura na simie wyświetli się normalnie.
Jakie "tamte" zostały? Z Twojego pierwszego posta wynikło, ze problem był z brakiem mesha i niedziałającą fryzurą z MTS. Fryzurę i mesha usunęłaś, wiec problemu być nie powinno.
Ten dom i tak był nieumeblowany, więc to nie problem ;)
No a z tymi fryzurkami to trochę pomotałam, napiszę jeszcze raz:
Pobrałam sobie tamtego fryza, wrzuciłam do Downloads, ale wyświetlało się jako maxisowe włosy, których nie mogłam usunąć. W Downloadach nie ma tych plików które wrzuciłam, więc nie mam możliwości usunięcia. Malin i Kenny podpowiedzieli mi, że to był pewnie sam recolour, i dostałam linka do mesha. Po wrzuceniu tylko (!) mesha w warsztacie wszystko wyglądało tak, jak opisałam wcześniej. Pomyślałam, że może trzeba zapodać recolory jeszcze raz, więc też je wpakowałam. I tu dziwne - pojawiły mi się nowe fryzury, które nie działały (czyli miały te maxisowe włosy na obrazku), ale dało się je wyrzucić. A te "nieusuwalne" o których mówiłam cały czas były i są nadal, mesha też usunęłam z Downloads. To wygląda tak, jakby to inne pliki były tymi, które się "zablokowały". Mam w osobnym folderze zipy, które były pobierane tego dnia, co ta nieszczęsna fryzura, ale w tych zipach oprócz włosów jest kilka paczek z okularami, paznokciami, naszyjnikami itp. Żadnych fryzur więcej, byłam pewna, że to te, bo ze wszystkich pobieranych rzeczy to właśnie te jedyne nie działały! A teraz to już nie ogarniam -.-
Ma ktoś jakieś pomysły? :D Mam nadzieje, że tym razem zrozumiecie ;)
Zielona Herbata
05.04.2013, 09:42
Mam taki pewny problem. Otóż dziś zainstalowałam sobie dwójkę, wymagania systemowe są odpowiednia (Windows XP), chcę włączyć grę, a tu borykam się z takim o komunikatem. Co mam zrobić ? ;_; Od razu mówię, iż żadnych dodatków z internetu nie posiadam, ani modów. Gra jest nowa, kupiona. Dodam, że grałam wcześniej na laptopie, który ma taki sam system i gra działała bez zarzutu. :(
http://i.imgur.com/COkmxG5.png?1?2669
@up: masz trzy rozwiązania:
1. scrackować sobie grę (80% szans, że to załatwi sprawę)
2. odpalić grę z innego napędu
Jeśli posiadasz program emulujący do napędów (Deamon, Alcohol120% itp.), wyłącz go.
Zielona Herbata
05.04.2013, 15:53
@up - Nie posiadam ŻADNEGO systemu do napędów, nie mam innego napędu, ale z crackiem spróbuję. :>
EDIT. Crack nie pomógł. :( Wsadzam płytę do napędu, chcę odtworzyć, i wyskakuje komunikat taki o :
http://i.imgur.com/a5g8ehb.png?1?1791
LovettBon
05.04.2013, 17:27
Może poszukaj innego cracka? Kiedyś (czasy The Sims) napęd dosłownie zgniótł mi płytkę z grą The Sims: Zwierzaki. Od tego czasu wszystkie swoje gry crackuję, bo szkoda mi płyty. Od częstego używania rysuje się, a w skrajnej sytuacji może dojść do "zjedzenia" płyty przez napęd. Swoją drogą, to producenci gier mogliby sobie darować odpalanie gry tylko przez płytę. Niby ma to zabiezpieczyć przed piractwem, a każdy pirat bez problemu ściągnie sobie cracka. Wkurza mnie, że uczciwi gracze też muszą pobierać cracki (co jest nielegalne) żeby oszczędzić płytę na którą wydali ponad 100 zł.
Nie wiem, czy można "dopisać" oryginalny plik .exe gry do wirtualnego napędu, ale myślę, że to by pomogło. Gra uważa, że płyty nie ma w napędzie, więc trzeba grę oszukać :P
Psychosis
05.04.2013, 17:27
@Green Tea: A przeniosłaś cracka w właściwe miejsce? Z tego co pamiętam trzeba pobrać cracka do najnowszego dodatku/akcesorii i wkleić go w odpowiednie miejsce. Na przykładzie:
C:\Program Files\EA GAMES\The Sims 2 Rozrywka rodzinna - Akcesoria\TSBin i potem np. utworzyć skrót pliku który wkleiłaś i odpalać za jego pomocą, ale np. z pulpitu.
Gdy masz cracka NIE wsadzasz płytki do napędu - po to on właśnie jest :P
Plik cracka kopiujesz do [C:/Program Files/] EA GAMES/The Sims 2/TSBin i wklejasz. Zapyta cię, czy nadpisać plik, dasz, że "tak".
WCZEŚNIEJ jednak sugerowałbym zrobić kopię oryginalnego pliku - jakby się coś kopsnęło, to żebyś nie musiała na nowy instalować gry.
Na cracki trzeba tez uważać z tego powodu, że jeśli jest zły, powoduje blokadę trybu budowania...
Jeśli nadal nie będzie działało albo nie będziesz umiała znaleźć dobrego pliku (wiem z własnego doświadczenia, że to może być trudne :P), trzeba będzie sprawę załatwić za pomocą programów emulujących. To będzie troszkę bardziej skomplikowane, ale gra odpali w końcu :)
LovettBon
05.04.2013, 18:24
Mam problem z WB. Za każdym razem, gdy ubiorę swoje pracownice w jakieś ubranko używając opcji "Zarządzanie...Wybierz ubranie robocze", to ich twarz wygląda tak jak twarz właścicielki przedsiębiorstwa, a do tego nie mają brwi. Gdy wyjdę z parceli i wrócę, to twarze pracownic są normalne. Dlaczego tak się dzieje? Można coś z tym zrobić?
http://i.minus.com/jboxRrDXWPpwH0.jpg (http://minus.com/lboxRrDXWPpwH0)
Mam u siebie ten sam problem i teraz sobie myślę, czy patch do WB tego nie naprawia przypadkiem...
Link: http://www.modthesims.info/wiki.php?title=Game_Help:TS2_Patches
Mam małe pytanie.
Wie ktoś może jak mogę uzyskać na zdjęciu z gry efekt wygładzenia krawędzi, jak np. tutaj?
http://i984.photobucket.com/albums/ae329/christobal_album/Peppermint/17.png
http://i984.photobucket.com/albums/ae329/christobal_album/DOR%20Contest/3Inspiration.png
To dzięki odpowiedniej obróbce zdjęcia, czy raczej dzięki mega dobrej grafice? Dla porównania moje zdjęcie, nie przerabiane, oprócz delikatnego wyostrzenia:
http://i47.************/34talfr.jpg
Nie wiem czy ja mam jakieś urojenia już, ale jakąś różnicę widzę... Jakieś bardziej delikatne, naturalne się wydają...
W grze mam ustawione wygładzanie krawędzi na maxa.
Jakby ktoś wiedział coś na ten temat to proszę o odpowiedź :)
Z wygładzaniem krawędzi jest pewna nieścisłość w tej grze...
Masz suwak ustawiony na samym dole, czy na samej górze?
Przekonałam się też, że rozdzielczość gry i sama karta graficzna też maja ogromne znacznie przy grafice.
Przy tym zdjęciu z kanapą natomiast nie mam wątpliwości, ze to sprawa obróbki w programie.
Btw, najlepsze zdjęcia do porównywania to są te przed jakąkolwiek obróbką. Na podstawie tych można sobie tylko gdybać...
Z wygładzaniem krawędzi jest pewna nieścisłość w tej grze...
Masz suwak ustawiony na samym dole, czy na samej górze?
Hmmmm, czyli pewnie mam to wygładzanie wyłączone w takim razie...
Btw, najlepsze zdjęcia do porównywania to są te przed jakąkolwiek obróbką. Na podstawie tych można sobie tylko gdybać...
Masz rację, ale generalnie chodzi mi o efekt końcowy (no i do nieprzerobionych zdjęć dostępu też nie mam tak czy siak).
Sprawdzę ten suwak i dam znać co i jak :)
Hefalump
06.04.2013, 13:53
Wie ktoś czemu mi znika okno interakcji? Jakby myszka sama klikała, to nie wina myszki chyba bo czasem tak jest a czasem nie, w innych gram/na windowsie wogóle nic takiego sie nie dzieje. Wie ktoś co zrobić? To przez win7?
octavessens
07.04.2013, 15:40
@up mam tak samo i to nie wina myszki, nie wiem czemu tak sie dzieje
rudzielec
07.04.2013, 15:48
To nie jest wina windowsa, ja stawiam na grę, bo u siebie też tak miałam swego czasu...
Po przeinstalowaniu gry, problem zniknął, więc to jedyne co mogę polecić - reinstalkę i najlepiej wyczyszczenie rejestru, by żaden ślad po grze, przed ponownym zainstalowaniem nie został. To powinno pomóc :3
Hefalump
07.04.2013, 22:43
Rudzielcu, kurna, reinstalowałem grę, usuwałem mody i w ogóle.
Ale przydatne jakbyście powiedzieli jak/czym wyczyścić resztki rejestru.
Ja kilka dni temu robiłam pełen reinstal, wraz z czyszczeniem rejestru. Bardzo pomógł mi TEN (http://www.modthesims.info/wiki.php?title=Game_Help:Uninstall#Uninstall) poradnik o całkowitej deinstalacji gry, zwłaszcza podpunkt "Remove Registry Entries", czyli czyszczenie rejestru. Jest wprawdzie po angielsku, ale dość prosto opisany, nawet ja sobie z nim poradziłam, a angielski znam słabo. Mimo wszystko, trzeba czytać bardzo uważnie. I jedna uwaga: jeśli nigdy nie grzebałeś w rejestrze i ogólnie słabo ogarniasz ten temat, to radzę uważać, a najlepiej w ogóle się za to samemu nie zabierać, bo zabawa w rejestrze może się bardzo źle skończyć dla całego komputera.
Ja mam takie małe pytanie - czy istnieje jakiś sposób, żeby na niezamieszkanej parceli, w trybie budowania, włączyć światła w pomieszczeniu? Jakoś nigdy wcześniej się tym nie interesowałam, a mam taką sytuację, że jest mi to potrzebne. Teoretycznie po zakupie lampy i jej ustawieniu ona się zapala, ale nie na stałe... Przed reinstalem spakowałam jedną umeblowaną parcelę, ale po jej ponownej instalacji wszystkie te lampy zgasły ;/ Mam ich tak dużo, że nie chce mi się wszystkich sprzedawać, kupować od nowa i ustawiać z kodami, no bez sensu ;/ Dlatego interesuje mnie, czy da się jakoś te światła zaświecić? Po zmianie na tryb nocny też się nie włączają, a ja chcę porobić zdjęcia, tylko że na tę chwilę to nie ma sensu, bo w pomieszczeniu jest strasznie ciemno... ;/ Ktoś ma może jakąś radę?
No ja mam na to mod :P
http://www.moreawesomethanyou.com/ts2/index.php?dir=al%2Fhacks%2F - commlightson
@down: link jest ze strony MATY i zdaje się, że nie raz już odsyłałam na to forum ;)
LOL, nawet nie wnikam, jak Ty dotarłaś do takiej strony xD W każdym razie bardzo dziękuję, już mnie nerwica wzięła z tym oświetleniem :D
Cześć. Mam pewien problem z jednym z moich simów. Mianowicie moja simka powiła na studiach dziecko. Na początku było okej, niemowlę zmieniło się w małe dziecko(przy urodzinach był mały problem, bo gdy przyniosłem niemowlę do tortu, to ono nie chciało się przemienić. Po jakimś czasie jednak samo z siebie ewoluowało xD). No i pewnego simowego dnia stało się tak, że gdy kliknąłem na dzieciaka simką, to nie mogłem nic zrobić, istniała tylko opcja "selectable"(ale to chyba z tego powodu, ze mam inteenminatora). Więc postanowiłem, że usunę dziecko kodem "MoveObjects on" i będzie wszystko okej. NO I SIĘ MYLIŁEM. Kiedy ponownie wszedłem do rodziny małe dziecko leżało na ulicy i nie wykonywało żadnych ruchów, zachowywało się jak niemowlę. Nie mogłem też nic z nim zrobić, bo gdy sim chciał je podnieść, to po prostu zaraz 'odskakiwał'. Moja simka w końcu skończyła studia, dziecko przetelportowało się z nią do normalnego otoczenia, ale problem pozostał. I teraz mam do was pytanie, czy da się coś z tym zrobić? Czy mam szansę na odbugowanie tego sima, czy po prostu będę musiał go usunąć?
Klepsydra z insimena -> sprawdź, czy jest opcja "grow baby up". Jeśli tak, to to powinno załatwić sprawę.
Jeśli nie, zresetuj dzieciaka (shift+klik/force error). Potem powinno się już je normalnie dać zaznaczyć.
Jeśli to nic nie da a nie będzie Ci szkoda tego sima, można próbować kombinować w simpe: otworzyć otoczenie, znaleźć tego sima, zmienić mu wiek na "niemowlę/baby", zapisać, wejść do gry i zrobić to, co napisałam w pierwszym zdaniu tego posta.
Zwróć uwagę na jego pragnienia i obawy. Jeśli nie będą takie jak u "normalnych" małych dzieci, przemyśl, czy na pewno chcesz ryzykować grą zepsutym simem.
No właśnie wydaje mi się, że próbowałem już wszystkiego. I klepsydry, i resetowania, niestety, nic to nie dało. ;/ A jak wejdę na tego sima przez selectable (nie mogę nim normalnie sterować) to nie ma ani pragnien, ani obaw, czyli tak jakby było niemowlęciem. Kurde, zależy mi na tym simie, bo miałem pierwszy raz taką akcję, aby simka była w ciąży na studiach. ;p Spróbuję jeszcze pobawić się z simpe wedle Twoich wskazówek i zobaczymy. :P
Edit: Dzięki Liv, simpe pomogło. :P
Dżiglipaff
14.04.2013, 22:38
U mnie dzieci, które urodziły sie na studiach nie mają takich błędów; to raczej błąd tego konkretnego sima ;/
Czy istnieje jakiś hack bądź inny sposób, aby rozebrać manekina w Warsztacie? Gdy próbuję zrobić np. tatuaże lub owłosienie na skinie, to mam problem, bo męski manekin ma koszulkę i przez nią nie widzę, jak się ten przerobiony skin prezentuje... Kiedyś robiłam rękawiczki, a simka, jak na złość, miała sweter z długim rękawem i też lipa z podglądem... T___T Da się jakoś usunąć te przeszkadzające ubrania?
edit:
Już nieaktualne, jakoś znalazłam. Dla zainteresowanych: hack znajduje się na stronie pandorasims.net w dziale "Nude patches and mods -> The Sims 2". Celowo nie podaję bezpośredniego linka, bo strona jest dla osób pełnoletnich, więc żeby nie było, że propaguję ;) A kto chce, to sobie tam odnajdzie :>
Przepraszam za problem! :redface:
Update (tak, to znowu ja :>)
Interesuje mnie, jak zrobić efekt słońca taki, jak na zdjęciach:
- http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1582571&postcount=1 (1 foto)
- http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1594123&postcount=13 (górne i dolne foto po prawej stronie)
W drugim linku autor pisze o modach, ale one chyba nie są do TS2 i nie mam bladego pojęcia, jak je zastosować. W ogóle nic mi to nie mówi... Ktoś ogarnia temat? A może zna inne mody na takie efekty słońca w grze?
edit:
@down: szkoda ;/ liczyłam na jakieś podobne atrakcje w grze, ale widocznie pozostaje mi tylko "fotoszopownie" ;)
Zaczerpnęłam wiedzy u źródła i jeśli chodzi o pierwsze (ale podejrzewam, że o resztę też) zdjęcie, jest to efekt z photoshopa (iltr/renderowanie/flara obiektywu; są 4, na 1. zdj. użyty jest ten pierwszy).
Reszta tez wygląda na specjalne efekty.
Nie spotkałam się chyba z modem, który by tak bardzo modyfikował oświetlenie w grze.
To znowu jak z problemem. O.O Postanowiłam usunąć paru simów z okolicy tym (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=62137) sposobem. Podczas zmieniania tych cyferek w "hex" zapomniałam zaznaczyć tego co trzeba i wpisałam według poradnika "0x01" i "0x0001". Nie zauważyłam tego i teraz gdy zrobiłam wszystko według poradnika (gdy w końcu to zauważyłam myślałam, że jeżeli się tego nie zaznaczy nic się nie zrobi, ahh głupia ja...) i teraz gdy usunę pliki z "Characters" i przeskanuje "HoodChecker'em" wyskakuje, że sim nie ma pliku w ww. folderze więc z powrotem dałam te pliki. Czy da się jakoś to naprawić abym mogła spokojnie wywalić te pliki simów do kasacji?
Tu zdjęcie "hex'u" (w linku, bo za duże na forum):
http://i1329.photobucket.com/albums/w558/aniak99/Hex_zps61332f53.png
EDIT: Chyba nikt nie wie. No cóż i tak już przeniosłam simy i domy do nowej okolicy i jest ok.
Mam pytanie. Czy da się zmienić ubrania NPC? Dokładniej wiedźm. Chcę, aby wyglądały normalnie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
http://www.insimenator.org/index.php/topic,94514.0.html - to powinno załatwić sprawę ;)
Dzięki za chęci, ale nie działa. Próbowałem nawet pozbawić naczelne wiedźmy magii, aby pojawiły się następne, lecz nowe nadal mają ten strój. :c
amelkaamelka2
01.05.2013, 21:33
mam już dość,że nikt mi nie pomaga! :'( Wszystko przez przywołanie tej Belli kodem, wyprowadzeniem jej do innego domu i "poszukaj domu dla siebie". I ona jest w skrzyni rodzin, nagle nikt jej nie zna a jej portret jest szary, jednak ona żyje jest w skrzyni rodzin!!!!! Dziwne, że nikt z Miłowa nie ma wspomnienia "Bella umarła" , ale gra ją uważa za martwą. Pomóżcie czy to może zaszkodzić otoczeniu, albo zepsuć simsy? :(
Kenny McCormick
03.05.2013, 12:12
Ej, jak simowie mają pogoń za bogactwem, to przy ślubie może może być wspomnienie "ślub z bogatym simem". Ile sim musi mieć kasy? ;)
Cześć.
Z nieznanych przyczyn nie działa mi warsztat, jednak to jest problem i wątpię, że ma powiązanie z tym, o co mi chodzi. A chodzi mi o to, że w grze nie pokazują się fryzury, ubrania, makijaże i wszystko, co przydałoby się do stworzenia sima. Początkowo wszystko pokazywało się normalnie, jednak teraz działają tylko meble etc. Od razu mówię, że przedmioty są w porządku, wklejone w odpowiedni folder i mają meshe.
amelkaamelka2
05.05.2013, 11:38
Chodzi o dość oklepany temat "Przywołania Belli Ćwir". No, więc zrobiłam jak radzili w Simspedii i przywołałam ją kodem boolProp. Nie było żadnych problemów, dopóki nie wyprowadziłam Belli z domku Ćwirów i nie wprowadziłam do mojego sima. Kiedy kliknęłam opcje "Poszukaj domu dla siebie" i weszłam następnym razem w otoczenie była w skrzyni rodzin i żyła, ale każdy sim miał, żę Bella jest martwa!!! Ona jednak żyła! Jedynie Kassandra miała wspomnienie "Bella umarła" chociaż nie ma jej nagrobka,a ona dalej powinna żyć! Czy to może mi uszkodzić grę? Proszę o pomoc!! :(
Kenny McCormick
05.05.2013, 15:09
Na Boga, nie baw sie w przywracanie Belli kodami, którymi nie potrafisz sie obsłużyć. Nie wiem nawet, czy ten sim ma swój plik. Jak chcesz przywracać, to lepiej według mnie, przez SimPE. Jak przywraca sie kodem i wyjdzie z parceli to ona chyba znika, co nie?
La Tortura
17.05.2013, 14:37
Hej, czy jest możliwość mieć krowo- kwiata bez na studiach? Jakieś pliki, czy coś..?
a jeśli nie; jest coś takiego co mogłabym postawić na parceli publicznej, co uśmiercałoby losowych simów jak krowo-kwiat?
Mam problem z instalacją The Sims 2 Double Deluxe. Instalacja zatrzymuje mi się na 69% i nic... Co zrobić?
Przede wszystkim powiedzieć coś więcej o problemie :P
Płyta porysowana, jakiś komunikat, jak na innym kompie tak samo, pirat?
Płyta jest delikatnie porysowana, ale przecierałam ją tyle razy... Nie, nie ma żadnego komunikatu. Niestety nie mam możliwości sprawdzić na innym komputerze. I w żadnym wypadku nie pirat. :)
Kenny McCormick
27.05.2013, 17:42
zrobiłem parcelę 3x3... rozmyślałem sie, i chciałbym zrobić z niej 2x3 (za domem za dużo pustej przestrzeni...) jest jakiś sposób żeby zmienić rozmiar parceli nie tracąc domu? :)
Julsowa - najlepiej byłoby, gdybyś ją sprawdziła na innym sprzęcie niż swój. Wtedy można by powiedzieć, czy to z Twoim kompem jest coś nie tak, czy płytka zniszczona... Bo gdyby się okazało,że to u Ciebie napęd źle czyta podczas instalacji [też tak miałam na jednym swoim (CD), na drugim (DVD) mogłam już zainstalowac grę; mówię tu o płytach CD ofc ;)], to możesz zrobić obraz płyty, zgrać na pendrive'a i przez napęd wirtualny zainstalować grę u siebie ;)
Jeśli potrzebujesz rozwiązania "na już", to musisz ściągnąć grę z neta.
Kenny - jest taki program ;)
http://modthesims.info/d/384656 - będziesz musiał zaznaczyć "enable shrinking" i wybrać liczby mniejsze od zera, żeby Ci zmniejszyło parcelę ;)
Cytryśnia
29.05.2013, 15:16
Mam dom, w którym wszyscy simowie zmarli, aby dalej grać w trybie życia na tej parceli muszę tam po prostu kogoś wprowadzić. No i na tej parceli zostały nagrobki tych zmarłych simów, które chciałabym przenieść na inną parcelę [cmentarz]. I tu pytanie: czy jak wprowadzę inną rodzinę do tego domu, to czy te nagrobki w jakiś magiczny sposób nie znikną tak jak sprzęt domowy? Trochę mi na nich zalezy... A jesli znikają to czy jest jakiś sposób aby te nagrobki wydostać?
@roiá Nagrobki raczej nie powinny zniknąć, przynajmniej u mnie nigdy nie znikają. :)
Jeśli znikną, to będzie to bug. Czyli normalnie nic się z nimi złego nie stanie ;)
Cytryśnia
29.05.2013, 16:00
dzięki za odpowiedź :)
Hej, mam pytanie. Da się usunąć miastowych i sprawić, żeby nowi się nie generowali?
OMATKOCOJAWIDZĘNOCHYBANIE :O
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=62137
Mam jeszcze pytanie... W tym poradniku, co podałaś, Liv, są linki do modów zatrzymujących generowanie miastowych i zastanawiam się, czy wtedy nie będzie żadnych miastowych? Moi studenci będą sami w akademiku a podróżnicy sami w hotelach?
No jak ich wszystkich wybijesz, to będzie ich mniej, ale jacyś nowi też się wygenerują, tylko nie w takiej ilości ;) Skazani sami na siebie na pewno nie zostaną, spokojnie ;) A przynajmniej mi się nie udało doprowadzić do takiego stanu.
To dobrze, uspokoiłaś mnie :) Ale te mody chyba u mnie nie działają... Stworzyłem nowe miasto, udekorowałem i pododawałem parcele (bez rodzin), wchodzę do folderu miasta i w characters widzę ponad 300 wygenerowanych miastowych. :O Czy to nie jest za dużo jak na pierwsze wejście do miasta? Czy może wygenerowało się te ponad 300 i tyle zostanie? Sprawdziłbym to sam, ale nie mam możliwości wejścia do gry
Nie, ta liczba jest bardzo spoko :P Ktoś musi mieszkać w otoczeniu.
Dzięki Liv za wszystko. :) Po zwiększeniu do 686 liczba zaczęła rosnąć o np. 2 miastowych, więc jestem już spokojny. Bałem się, że z każdym uruchomieniem będzie rosło o 300 :P
C:\Program Files\różne dziwne potrzebne itp\cz
Od przeinstalowania systemu na moim komputerze gdy gram w Simsy to zamiast normalnej skóry starych i dzieci mam taką białą z napisami. Wszystko inne działa dobrze ale to jest bardzo denerwujące... Czy da się to jakoś naprawić ?
Jaką kartę graficzną trzeba mieć żeby poszło normalnie ? I jakie sterowniki ?
Po przeinstalowaniu systemu i po zainstalowaniu Simsów zamiast skóry dzieci i starych są one takie białe z niebieskimi napisami. W znajomościach mieli normalną skórę, chciałam się zapytać czym jest to spowodowane i czy da się to jakoś naprawić, gdyż jest to bardzo denerwujące. Poza tym gra normalnie chodiz. Jest jeszcze tak, że jak moim Simom zatrudniłam lokaja to był on przezroczysty... Czy ktoś mógłby pomóc. Dziękuję :)
LovettBon
18.06.2013, 22:35
Wygląda na to, że gra nie może znaleźć tekstur. Czy na pewno przeinstalowałaś system dokładnie i zainstalowałaś simsy od zera? Wydaje mi się, że gra szuka tekstur w dawnej, zapamiętanej lokalizacji, a że nie może ich znaleźć, wyświetla jakieś głupoty. Zrób reinstalkę z dokładnym wyczyszczeniem wszystkich pozostałości po simsach na komputerze :)
rudzielec
19.06.2013, 22:03
lub zwyczajnie zedrzyj z neta skiny deafaulotwe ;)
bardzo duże prawdopodobieństwo, że gra je wczyta :3
Hej :)
Pobrałam wczoraj TE (http://www.modthesims.info/download.php?t=124760) i TE (http://www.modthesims.info/download.php?t=269701) plakaty. Niestety w grze ich nie mam, a jest napisane, że meshe są w podstawie TS2. Jak się jeszcze wczytałam to zauważyłam, że napisali, że może być potrzebny TEN (http://www.modthesims.info/download.php?t=92541) program. Wiecie moze, jak on działa? I czy mogłoby się obyć bez pobierania go? Proszę o pomoc, bardzo mi zależy na tych plakatach :)
Dzięki znanemu i lubianemu CEPowi recolory rzeczy z gry działają.
Dla własnego dobra lepiej go pobierz. Jeśli nie przyda Ci się teraz, to z pewnością będziesz go potrzebowała w przyszłości ;)
Dzięki Liv :)
Jak się dłużej zastanowiłam, to nigdy nie pobierałam recolorów... :D
A ja mam takie pytanie
Simsy instaluje na dysku E (najwiecej meisjca), wszytsko ladnie pieknie. Natomiast kiedy chce cos zainstalowac przez Sims2Pack, to samoistnie instaluje sie w MojeDokumenty/EAGAMES/Sims i wiadomo co dalej ;p Ale na dycku C. Tak samo tworzy sie w moich dokumentach na dysku C floder Eagames i tam w downloads wszytskie dodatki. Jak mam zrobic by to wszytsko bylo na dysku E? Ostatnio wzielam ten caly folder z C do E i dramat, stracilam wszytsko :D Jak mam zrobic bo wszytsko bylo na E? Wraz z dodatkami? Bo ja juz nie wiem :)
Mam win7 :P
paulina-071
23.06.2013, 13:33
Witajcie, mam problem . Od pewnego czasu nie gram w dwójkę ale podczas ostatniej gry Nina i Don których zeswatałam zacięli się podczas siedzenia w wannie dla dwojga . Wychodziłam z aktywnej rodziny i wchodziłam z powrotem ale to nic nie dawało . Proszę pomóżcie bo ja nie wiem co mam już zrobić
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.