Zobacz pełną wersję : Pytania i odpowiedzi oraz problemy z grą
Strony :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
Czy można rozwijać umiejętności na parcelach publicznych ? Wiem, że na uczelnach tak, ale co z głównym otoczeniem, Przedmieściem, Lazurową Promenadą i otoczeniami wakacyjnymi ? 5 lat gram i wciąż nie wiem XD.
redmoon, niestety, nie da się :P Aczkolwiek widziałam kiedyś moda na to...
LovettBon
22.02.2014, 20:44
Mam problem z dwoma simami - najpierw wyskoczyło mi okienko z błędem jak po wciśnięciu "Force error", naciskam "reset" i sim się... psuje. Resetuje się sam co kilka sekund czyli jakby obraca w inną stronę, gdy klikam nim na innego sima to wyświetlają się tylko cztery opcje (schlebiaj, zabawiaj i coś jeszcze), a nawet gdy spróbuję wybrać jedną z nich to opcje znikają bo sim znowu się "resetuje". Próbowałam przeprowadzać tę rodzinę na inną parcelę i ciągle to samo. Jak ich naprawić? To simy urodzone w grze, z długim drzewem genealogicznym i nie chciałabym ich stracić :(
Batbox (www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php/topic,72.0.html) i jedziesz z tym koksem!
(polecam szczególnie opcje z "Fix" i jeszcze jednego, ale nie pamiętam nazwy...).
Rozumiem, że to taki pojedynczy przypadek?
LovettBon
23.02.2014, 10:56
Batbox (www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php/topic,72.0.html) i jedziesz z tym koksem!
(polecam szczególnie opcje z "Fix" i jeszcze jednego, ale nie pamiętam nazwy...).
Rozumiem, że to taki pojedynczy przypadek?
Już mi się to kiedyś zdarzyło, ale pomogło po prostu przeniesienie sima na inną parcelę.
Te simy były w porządku, zepsuły się po przeprowadzce, przeniosłam ich znowu do innego domu i dalej to samo (a już w nim kiedyś grałam, więc on nie jest popsuty). Pewnie któryś ze ściągniętych z sieci domków jest inny i popsuł mi tych simów :/
Mogę prosić o jakąś instrukcję używania tego cuda na PW? Nie chcę jeszcze bardziej popsuć gry :P
@Liv - a pamiętasz gdzie go widziałaś :D ?
LepkiePaluszki23
27.02.2014, 19:24
Mam pytanie :)
Otóż stworzyłem prawie miesiąc temu mój klan :D
Wprowadziłem ich do Miłowa,powyprowadzałem do innych domów i tak mój cały klan mieszka w około 9 domach.
Postanowilłem stworzyć swoje miasto i chciałem mój klan przenieść tam, ale słyszałem i sam to sprawdziłem, że jak się przeniesie rodzinę mieszkająca w oddzielnych domach do innego otoczenia to tracą, że to jego np. małżonka, siostra itp. i drzewo się psuje.
Więc mam pytanie jak mam ich przenieść do innego otoczenia aby nie zerwać ich więzi?
Zależy mi także na drzewie genealogicznym.
Pomocy :(
A oto te drzewo:http://imageshack.com/a/img24/2210/iqtf.png
Bez zrywania więzi się nie da, aczkolwiek zastanawiam się, czy da się w bezpieczny sposób utworzyć nowe toczenie na starym... (ze zmianą terenu itd.) Tzn. teraz wydaje mi się, że się da, ale z ciekawości pobawię się w "przemianę" Miłowa :D
EDIT: na samym początku wyprowadziłam wszystkich simów ze swoich domków. Następnie teren otoczenia zamieniłam (http://bootstrap.modthesims.info/download.php?t=279992), byłych mieszkańców usuwa się raczej "normalnie" (najpierw rozłączanie więzi w SimPe u "zbędnych" simów, potem wszystko według tego (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=62137) poradnika i na wszelki wypadek czystki jeszcze tym (http://bootstrap.modthesims.info/download.php?t=456523) programem.
Tak więc to jest najprostszy znany mi sposób na zmianę otoczenia bez przenoszenia simów i zrywania więzi :D Teoretycznie jest też bezpieczny, chociaż otoczenia EAxisa mają to do siebie, że mogą nagle eksplodować :P
LepkiePaluszki23
01.03.2014, 11:11
Dziękuje Liv. Szczerze nic z tego nie rozumiem ale dam radę :D
Mam problem z trybem "zmień wygląd" (po kliknięciu na lustro). Na początku wszystko jest okej, a w pewnym momencie (zawsze w tym samym, tuż przed maxisowymi rzeczami) po kliknięciu na strzałkę wyłącza mi się gra - czasem po prostu wywala do pulpitu, czasem wyświetla komunikat o zamknięciu aplikacji. Myślałam, że to wina dodatków z neta, bo do grzebania w "zmień wygląd" zmusiły mnie kolczyki mojej simki, które zaczęły migać na niebiesko (mesh i recolor jest, poprzednio jak grałam działały). Usunęłam te kolczyki oraz wszystkie podejrzane pliki, przetrzepałam Downloads Clean Installerem (znalazły się 2 wadliwe dodatki, usunęłam je). Okazało się jednak, że coś jest nie tak z maxisowymi okularami, dokładniej z tymi zaznaczonymi na czerwono TU (http://pl.************/r/2f0djra/8) i TU (http://pl.************/r/s0z90m/8). Nie wyświetlają się na simce w Warsztacie. I tylko u kobiet tak jest, z facetami w porządku.
Ktoś wie, jak to naprawić? :( Niby nic szczególnie przeszkadzającego w grze, ale nie lubię udawać, że jest okej, jeśli nie jest. ;x
Albo ściągnęłaś jakiegoś lipnego default replacementa albo jakiś inny źle zrobiony dodatek i zepsuł Ci rzeczy EAxisa. Czystka w downloads obowiązkowo (całkowita), usuń wszystkie pliki cache a jeśli nie pomoże, to pozostaje reinstalka gry.
Na szczęście pomogło usunięcie wszystkiego z Downloads i plików cache, wielkie dzięki za pomoc! :love: :) Wydawało mi się niemożliwe, że to wina nieoficjalnych dodatków, bo wszystkie testowałam na poprzednim dysku i gra działała normalnie. No cóż, teraz przerzucę z pendriva tylko kilka pewnych rzeczy i będę pobierać od nowa z innych stron niż wcześniej, przynajmniej nie będę mieć już bałaganu w folderze. :P
Jeszcze raz dziękuję, bałam się, że będę musiała robić reinstalkę... :rolleyes:
Filleable
08.03.2014, 15:04
Gdzie znajduje się sim po użyciu opcji na telefonie Bractwo studenckie ---> Przenieś się do bractwa (coś w tym stylu)? Prawie pierwszy raz w życiu ukończyłam studnia w TS, ale moja ciekawość wzięła górę.. Zostały mi dwa dni do końca. :( Pojawił się napis, że sim się przeniósł na inną parcelę, w akademiku włączyła się pauza, zapisałam wyszłam do otoczenia i suprajs. Myślałam cały czas, że chodzi o ten dom "Bractwo Studenckie", ale nie ma go tam. I jeszcze pytanko: jeśli sim nie mieszka w akademiku to również może zrobić tą końcową imprezę?
Sim znajduje się zapewne na takiej niewidzialnej parceli :)
To wygląda tak, że podczas tworzenia miasteczka akademickiego na początku wybiera się ze skrzyni rodzin właśnie taką siedzibę bractwa. Gdy się ją postawi w otoczeniu, od razu znika.
Moi simowie nie należą do bractw, dlatego niestety nie wiem, jak go należy stamtąd wydostać :(
Tak, simowie którzy nie mieszkają w akademikach, normalnie mogą zrobić imprezę na zakończenie studiów :)
Filleable
09.03.2014, 18:40
Kurcze, mam nadzieje, że go odzyskam :/ Szczerze mówiąc nie przypominam sobie, żebym stawiała jakąś siedzibę bractwa w otoczeniu, a niedawno zdobyłam zaległe dodatki, pamiętałabym ;o
swinka33
12.03.2014, 15:37
Witajcie, mam problem bo nie mogę zapisać postępów gry poza Miłowem, w żadnej innej okolicy i zawsze muszę ustawiać od poczatku opcje grafiki itp, poza tym gra ciagle pyta czy wlączyć zaw.zmodyfikowaną i mimo że włączę i wychodzę żeby mi się dodtaki pojawiały w grze się nie pojawiają bo gra znowu się pyta i tak jest wkółko...w czym jest problem? Mam wszystkie dodatki, próbowałam zainstalować wszystko jeszcze raz i nic to nie dało...
Co to za cuda się dzieją, że nie zapisuje Ci plików konfiguracji? :| Windows 8?
Co się konkretnie dzieje, gdy zapisujesz grę poza Miłowem? Czy dzieje się tak też w Twojej własnej okolicy?
swinka33
13.03.2014, 15:20
Nie próbowałam we własnej okolicy ale np w Kwitnących Wzgórzach, poprostu tworze rodzine czy buduje dom czy gram rodzinami już z gry robie zapisz i wychodzę i po ponownym włączeniu gry nie mam nic, gra zaczyna się od nowa...najgorsze jest to,że nie mogę właczyć tej zaw. zmodyfikowanej i nie mam żadnych dodataków sciągniętych w grze, czy można włączyć jej jakos poza grą?
Acha i mam win 7.
@Kędziorek: Nie pisz posta pod postem
najgorsze jest to,że nie mogę właczyć tej zaw. zmodyfikowanej i nie mam żadnych dodataków sciągniętych w grze, czy można włączyć jej jakos poza grą?
Dodatki poza grą możesz sprawdzić np. w Warsztacie (makijaże, ciuchy, fryzy). Zobacz, czy gra je widzi.
Dlatego piszę Ci, żebyś spróbowała we własnej okolicy. To MA znaczenie, inaczej nie pytałabym o to.
Nie, nie można. W opcjach po kliknięciu na ikonkę zębatek w prawym górnym rogu powinno być to, czego szukasz, albo to ja źle zrozumiałam pytanie.
LepkiePaluszki23
14.03.2014, 18:06
Hej :) To znowu ja :D
Otóż mam teraz inny problem :(
Miałem zainstalowane the sims 2 i dodatek zwierzaki. Pewnego dnia chciałem zainstalować na studiach, ale aby je zainstalować musiałem odinstalować zwierzaki, bo dodatki trzeba instalować pokolei. Odinstalowałem zwierzaki, włączyłem grę, ale nie wchodziłem do mojego miasta. Wyszedłem z gry i zainstalowałem na studiach. Włączyłem grę, wszedłem do mojego miasta, ale się nie włączyło, lecz się zacięło. Wyszedłem z gry, skopiowałem miasto czyli folder jakiś na N i liczbę mojego miasta. Usunąłem cały folder Ea Games, włączyłem grę i włączyłem Miłowo i wszystko włączyło sie pięknie, ładnie, ale nie moje miasto. Potem zainstalowałem zwierzaki, cpr i osiedlowe życie. Gra włączyła się normalnie,włączyłem znów milowo, wszystko się zaaktualizowało i działało normnie. Kiedy wyszedłem z gry wycięłem z folderu Ea miłowo i wkleiłem swoje miasto ( czyli przerobione przeze mnie miłowo ), włączyłem grę i włączyłem swoje miasto i znowu się zacięło :(
Błagam pomożcie zależy mi na tym mieście. Narazie gram w otoczeniu stworzonym przeze mnie, ale przywiązałem sie do mojego przerobionego Miłowa :(
Pewnego dnia chciałem zainstalować na studiach, ale aby je zainstalować musiałem odinstalować zwierzaki, bo dodatki trzeba instalować pokolei.
To nie The Sims [1]...
Nie zacina się przypadkiem dlatego, że gra tworzy nowych npc? To długo trwa :P
Skanowałeś otoczenie HoodChecekrem? Wczytuje się ono w SimPe?
LepkiePaluszki23
14.03.2014, 18:28
Nie jeszcze tego nie robiłem, ale otoczenie się zacina pod tym wzgledem, że nawet go nie chce aktuzalizować wgl. się w grze nie wczytuje :(
EDIT: Dziękuje Liv :) Otworzyłem w SimPE moje miasto wczytało się normalnie, a potem włączyłem grę i zadziałało Dziękuje Liv :) Strasznie ci Dziękuję :)
swinka33
15.03.2014, 12:43
Stworzyłam własne otoczenie i gdy próbuje położyć jakiś dom to bardzo długo go wczytuje a po chwili wywala mnie z gry z kom. Aplikacja została zakłocona..i gra się wyłącza. Zawartość zmodyfikowana dalej nie zapisuje mi się w grze, jak robię "włącz" i wychodzę żeby się zapisało gra dalej przy każdym uruchomieniu pyta czy włączyć...miałam te Simsy na Xp i nigdy nie było żadnych problemów.
Cytryśnia
15.03.2014, 14:16
Mam nowy komputer i jeśli chciałabym przenieść Miłowo, ktore miałam na starym, to najpierw właczyć grę, czy przed wejściem zamienić Miłowa?
Wolę się upewnić, bo nie chcę tego zepsuć :x
Filleable
18.03.2014, 14:49
Przychodzę z dwoma problemami. Pierwszy mam właściwie od dawna, ale ostatnio gram na tyle często, że stał się on uciążliwy. Nie mogę włączyć simsów podczas połączenia z internetem. :o Uruchamia się launcher, przelatuje logo EA i podczas pierwszego ekranu ładowania po prostu staje. Po przejściu do menedżera zadań jest "Brak odpowiedzi" apki simowej. To jeszcze nie wszystko. Po rozłączeniu się z netem simsy nadal się nie ładują, czasem muszę je włączać, wyłączać przez menedżer, znowu włączać i wyłączać, włączyć trzeci raz i dopiero się załaduje. Podczas połączenia z internetem najwięcej wytrzymałam 10 prób. Co ciekawe już po załadowaniu się gry, internet w niczym nie przeszkadza.
I wreszcie druga kwestia. xD Mam jednego zbyt genialnego sima. Już od małego dziecka uczył się mega szybko, w jeden dzień nabijał po 5 pkt (tyle można maksymalnie przy małym dziecku) umiejętności z zabawek. Najgorzej jak przyszło do czasów nastolatka, w parę godzin rozwinął charyzmę na max. Tych umiejętności z OŻ (?) uczy się troszkę wolniej, ale mimo wszystko dużo szybciej niż zwykli simowie. Najlepsze było, kiedy namalował obraz i przy pierwszym obrazie dostał 6 punktów i teraz mieszkanie tej rodziny zdobi najgorszy (ten różowo zielony) obraz warty ponad 200 simoleonów. xD Wiem, że może powinnam się cieszyć, ale to akurat rodzina, którą chciałabym bardzo rozwinąć i wolałabym wszystko zdobywać uczciwie. :/ Zauważyłam to tylko u jednego sima z całej gry.
Nie wiem, na czym polega problem 1, ale problem ze zbyt szybkim zdobywaniem umiejętności naprawiała łatka do Osiedlowego Życia.
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=46912 - patrz punkt 13, ale link nie działa. Za to google znajduje inne patche.
swinka33
18.03.2014, 17:22
A ja co mam zrobić zeby gra mi się zapisywała i włączały obiekty z downloudu? nikt naprawdę nie wie?
swinka33 - uruchom grę jako administrator, spróbuj zapisać, wyjdź, uruchom jeszcze raz jako admin, wczytaj zapis i daj znać, jak poszło ;)
Ostatecznością i tak jest format dysku i wgranie na nowo systemu...
CW - wpierw włącz grę :)
Filleable - po pierwsze - wywal launchera. Poradnik (http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:Bypassing_Launcher).
W nowym otoczeniu NPC mają zwykłe ciuchy zamiast roboczych. Dzieje się tak w nowym otoczeniu po skasowaniu kodem wszystkich simów i utworzeniem nowych NPC. Co zrobić by byli ubrani jak trzeba?
swinka33
19.03.2014, 10:48
Uruchomiłam grę jako administrator i zapisałam, wyszłam weszłam i dalej to samo....Dziwi mnie tylko czemu w tym Miłowie się zapisuje postep gry a w innych otoczeniach nie, ale to jeszcze jest do przeżycia najgorsze że nie moge za nic włączyć tych obiektów, nie można jakoś poza gra??? i w ogóle w czym tkwi problem z tym że się nie da...:|
KarolinaJ
23.03.2014, 03:11
Witajcie :) Przychodzę z pytaniem - czy istnieje jakiś sposób na przyspieszenie działania gry podczas tworzenia nowej rodziny? Nie "zamula" cały czas, jedynie kiedy wybieram opcję makijaż albo okulary (oczywiście poza okularami mam tam całe stado innych pościąganych rzeczy). Dziwi mnie to, ponieważ ubrań czy fryzur mam o wiele, wiele więcej i przy ich wyborze pokazuje nie mniej niż 60 klatek na sekundę a kiedy przechodzę do dobierania makijażu spada nawet do 4 fps :O
Czy ktoś wie co mogę zrobić by podczas procesu upiększania Simów gra była płynna? ;) Mam nadzieję, że jest jakieś rozwiązanie poza pozbyciem się pobranych makijaży :)
Jedyne wyjście to robić simów w Warsztacie, a w trybie tworzenia rodziny ustalać jedynie imię, aspirację, ubranie. U mnie też koszmarnie zamula i nie wiem, dlaczego. Kiedyś myślałam, że to problem mojego starego kompa, ale nawet po wymianie komputera na nowy wybór makijażu w trybie tworzenia rodziny jest niemal niemożliwy. Oprócz niego wszystko działa poprawnie, jedynie ten makijaż... zacina się niemiłosiernie. Najlepsze wyjście to Warsztat.
Witam, po ponad 7 latach zachciało mi się znów zagrać w sims :D nawet moje stare otoczenie, wygrzebane w czeluściach plików działa. Ale do rzeczy. Coś się pokiełbasiło z tymi obrazeczkami rodzin, które się wyświetlają w czasie ładowania ekranu. Mogę zmienić totalnie wygląd wszystkich simów na parceli a ten obrazek pozostaje bez zmian. Mogę zabić prawie wszystkich a oni nadal się wyświetlają na tym obrazku xD gra działa normalnie, po załadowaniu wszystkie zmiany są, tylko te obrazki się nie "aktualizują". Na uczelni z tego otoczenia wszystko działa normalnie, ze studentami mogę robić wszystko i widać zmiany podczas ładowania. Ale to nie wszystko. Gdy tworzę nową rodzinę, np parę z dzieckiem + 2 koty to ZAWSZE wyskakuje mi obrazek babki z dzieciakiem i kotem... Przy KAŻDEJ nowo powstałej rodzinie. Oczywiście rodzina działa normalnie po wprowadzeniu do domu. To po prostu irytujący mały bug. Ta babka z dzieckiem i kotem już dawno nie mieszka w tym otoczeniu, została usunięta. Można coś z tym zrobić? Może coś pozmieniać w SimPe? Jak wymusić "aktualizowanie" tych obrazków rodzinnych podczas ładowania?
Heja, ja takze mam problem z simsami 2-ka ;/
Zainstalowane mam wszyscy dodatki, czyste jak lza, bez zadnych cc, a tu nagle....
Pod kazdym simem, czy to moj, czy to sasiad jest czarny prostokat!
Jak chodza to ten prostakat idzie razem z nimi jakby byl do butow przylepiony - jak mam wiecej simow to podloga robi mi sie czarna z tym prostokatow?
O co chodzi z tym bugiem?
Nie gralam kilka lat w 2-ke, wiec jak ktos wie o co kaman to prosze mnie oswiecic;)
Miałem to samo, trochę googlowałem i to częsty bug. Sterowniki od karty graficznej są za to odpowiedzialne. Te nowsze są po prostu za nowe, polecają instalować starsze. Ale ja nie chciałem się w to bawić. Można ustawić cienie na średnie i wtedy nie ma problemu, bo simy mają wyłączone cienie. Ale obiekty też. Polecam taki oto sposób:
1. Ustawiamy cienie na poziom wysoki (czarne kwadraty są obecne)
2. Wchodzimy w katalog z grą EA GAMES\The Sims 2 Rezydencje i ogrody Akcesoria\TSData\Res\Config (jeśli mamy inny dodatek to do katalogu z tym dodatkiem)
3. Edytujemy notatnikiem plik Graphics Rules.sgr
4. W sekcji option Shadows zmieniamy:
setting $High
boolProp simShadows false
boolProp objectShadows true
boolProp guob true
boolProp heightMapShadows true
5. W grze teraz simowie nie mają cieni (brak kwadratów) jednakże przedmioty je zyskały.
Saber - w folderze otoczenia masz taki folder Thumbnails i w nim plik. Wywal go na pulpit.
To w nim zapisywane są te obrazki, więc reset może pomóc, bo wszystkie stworzą się od nowa ;)
Liv - Twój post naprowadził mnie na rozwiązanie :) zrobiłem jak poradziłaś, otoczenie nie chciało się wczytać. 40 min czekałem hehe wstawiłem znów stary plik (skopiowałem go na pulpit wcześniej). Niestety otoczenie siadło, nie dało się wczytać. Na szczęście miałem backup całego folderu Neighborhoods, który zrobiłem 3 dni temu. Patrzyłem na ten pliczek N004_FamilyThumbnails i patrzyłem... zrobiłem prawoklik a tu niespodzianka! Plik zaznaczony jako "tylko do odczytu"... odptaszkowałem. Działa jak marzenie, znów się wszystko aktualizuje :) co prawda straciłem progress 3 dni ale co tam, teraz wszystko działa. Dziękuje.
No to teraz z innej beczki pytanie - dlaczego nie widac w grze moich dodatkow nieoficjalnych?
- utworzylam folder downloads na c:/ moje dokumenty...bla bla bla
- meshe takze sa!
- zatwierdzilam wartosc zmodyfikowana w grze
Wiec dlaczego ich nadal nie widac ;/?
Mam juz ich dosyc duzo ( meble, obiekty, fryzury, skiny ), a widac tylko...pare fryzur T.T
Kiedys gralam w the sims 2 robilam tak samo i wszystko dzialalo, a teraz nic ;/
Duża czy mała litera w nazwie folderu?
CEP jest?
Duza litera folderu.
CEP? - rozwin skrot, bo nie kojarze :)
alpherainn
26.03.2014, 19:24
CEP to skrót od Color Enable Package (aż sprawdziłem jak to się pisze xD)
Kędziorek
26.03.2014, 19:25
Tu masz link
http://modthesims.info/d/92541
Jest potrzebny, aby niektóre dodatki z internetu działały :)
OK, dziala :D To teraz takie rzeczy robia hehe, dzieki za pomoc :)
Nie wiem, czy to pytanie nadaje się do tego tematu, ale innego chyba nie widzę.
Czy ktoś orientuje się, czy chcąc przekonwetować coś z TS3 do TS2 muszę posiadać zainstalowaną trójkę? Może to głupie pytanie, ale naprawdę nie wiem :|
Kenny McCormick
29.03.2014, 14:12
Dobra, mam OKROPNY problem :< Na gwiazdkę dostałem nowy komputer i jakoś ostatnio stwierdziłem że najwyższa pora zainstalować Simsy i wrócić do gry. No i co sie stało? Nie ma wygładzenia krawędzi ;/ No coś okropnego. Gra wygląda jak Minecraft :< Więc szukam tutaj pomocy. Jakby co to karta graficzna to intel hd graphics 4000 a tutaj (https://31.media.tumblr.com/694b8f8b88e142b52f968b6df76258e9/tumblr_n37bfbz5Nr1s6ou3go1_1280.png) fotka jak to sie prezentuje...
La Tortura
29.03.2014, 18:49
Kenny, nic z tym nie zrobisz, możesz włączyć antyaliasing na windowsie i tyle.
Nie wiem jak to jest na tej karcie ale u mnie zanim nie włączyłem w opcjach karty graficznej FXAA wyglądało to tak samo. Z tym, że ja mam nvidie, nie wiem co tam w opcjach ma intel.
Kędziorek
30.03.2014, 19:42
Jeśli usunę jakiś ciuszek albo fryzurę z Warsztatu, to z folderu plik package też mi się usunie? (pomogłoby mi to w selekcji)
LittleDevil
31.03.2014, 14:19
Tak, usunie się, ale tylko plik z rekolorem. Mesh pozostanie.
Cześć. mam problem. Gra the sims2 rezydencje i ogrody nie chce sie włączyć , niby sie ładuje ale nie włącza.Tydzień temu normalnie działała od tamtego czasu nie instalowałam dodatków z neta itp.
jak to naprawić??
Kędziorek
05.04.2014, 12:46
Usunęłaś te pliki? Plików cache się nie wgrywa, pojawiają się same po każdym włączeniu gry (moje dokumenty->ea games->the sims 2) i mogą później przeszkadzać w jej ponownym uruchomieniu. Jeśli nic nie wgrywałaś pewnie w tym leży problem. Albo może masz za mało miejsca na dysku C.
Tak, już działa
dzięki za pomoc :smile:
emaerioel
13.04.2014, 08:29
Hej, wpadłam na to forum przypadkowo, nie mam pojęcia gdzie już zadać to pytanie... mam problem ze zmianą CAS'a przy tła Tworzeniu simów.
Miałam jakiś czas temu dodatek z internetu jakiś nieoficjalny pack i zmieniło mi się tło.. niby nic strasznego, ale przy robieniu simów, są one strasznie blade!
Wiem, że w internecie pisze, że trzeba zrobić screen potem coś podmieniać, ale np. na modthesims są już gotowe, tylko nie wiem jak to podmienić, ktoś pomoże?
:smile:
mam problem ze zmianą CAS'a przy tła Tworzeniu simów.
Polish proszę! :(
Wywal z Downloads CAS!.package. Jeśli masz problem ze znalezieniem, wciśnij crtl+f i wpisz "CAS!.package".
@down: spoko, nie czepiałam się złośliwie ; D
emaerioel
14.04.2014, 13:30
Bardzo przepraszam, nie zauważyłam, że po jakiemuś innego napisałam hehe :D
starałam się raczej napisać bez błędów i w miarę poprawnie, a i tak coś zepsułam :)
Znalazłam ten CAS ! Teraz tylko odpalić grę i sprawdzić, dziękuję Ci napisze jak sprawdzę :):)
@Edit
DZIĘKI CI BARDZO! :P
w końcu moje simy jakoś wyglądają :)
Mam w sumie jeszcze jedno pytanko.. jest pewien kod co się wpisuje do notatnika, żeby mieć więcej osób w rodzinie... a czy da się jakoś zrobić, żeby było więcej osób w grupie? :)
No to teraz ja potrzebuje pomocy :(
Mam wszystkie oryginalne dodatki do the sims 2, podstawe mam "the sims 2 deluxe".
Jakis czas temu zainstalowalam sobie wszystkie czesci i gralam bez dodatkow cc.
Potem musialam je odinstalowac, bo robilam porzadek z dyskami.
Teraz chcialam ponownie je zainstalowac i nagle....
"wystapil blad, gra nie moze zostac zaktualizowana ble ble ble"
No jakim to cudem, wtedy dzialalo, a teraz niby cos mu nie pasi?? :/
Znowu musze "specjalnie" formata robic zeby pograc, bo grze cos nagle nie pasuje?
HELP;(
Kenny McCormick
19.04.2014, 20:02
kur... przed reinstalem wszystko było w porządku. teraz na nowym kompie problem za problemem. jeden opisałem w pytaniach i problemach do OŻ, teraz mam drugi. Usunąły mi sie nagrobki u Ćwirów. tak same z siebie? o co do choelry chodzi? może to być wina inSima do OŻ kiedy mam zainstalowane RiO?
KarolinaJ
22.04.2014, 22:08
Witajcie :) Po zainstalowaniu najnowszych sterowników do karty graficznej (NVIDIA GeForce GT540M) mam straszny problem z grafiką, aby zobrazować sytuację załączam zdjęcie z Miłowa:
http://i59.************/30c1zc4.jpg
Może ktoś też miał ten problem po aktualizacji sterowników? :| Próbowałam zmieniać ustawienia w panelu sterowania Nvidii ale bez efektów. Proszę o pomoc :(
Kenny - InSim usuwający nagrobki? Co za bzdury xD
Ciężko mi jest w sumie powiedzieć, czy to coś ze strony komputera czy gry, bo i jedno i drugie jest bardzo prawdopodobne.
Póki co nie brzmi to na tyle poważne - przynajmniej jak dla mnie - żeby się martwić :)
Btw, jeśli grasz w EAksisowym Miłowie, to mnie nic nie zdziwi :P
KarolinaJ - przeinstaluj sterowniki (na wersję starszą). Ta gra (dziesięcioletnia!) nie nadąża za nowinkami i dobrze jej jest na starym sprzęcie i ustawieniach :D
KarolinaJ
23.04.2014, 15:11
Dzięki za pomoc Liv :) Niemało miałam problemów z powrotem do poprzednich sterowników ale w końcu się udało! :)
25.04.2014: Niestety, gra zaczęła się przycinać co jest uciążliwe i tym bardziej irytujące, że jeszcze dwa tygodnie temu wszystko działało idealnie. Wracałam do jeszcze starszych sterowników i nadal nic, próby grzebania w ustawieniach karty nie przywróciły płynności gry a jedyne co powróciło to te piękne tekstury ze zdjęcia które załączyłam poprzednio :(
Euphoria666
26.04.2014, 07:51
Witam
Mam problem z przedmiotem, który zniknął, ale dalej jest w grze =)
Byłam zmuszona reinstalować wszystkie moje simsy. Wcześniej korzystałam z programu See them, ale stosowałam się do zaleceń i te opcje, które pozwalają na ustawianie obiektów pod kątem i poza siatką miałam na wszelki wypadek wyłączone. Tym razem jednak o tym zapomniałam i w efekcie powstał pewien problem. Gdy mam włączony kod Move objects on, mogę przesuwać przedmioty poza odpowiadające im kratki (nie wiem, jak inaczej to nazwać. Na wszelki wypadek zrobiłam screenshota: http://imageshack.com/a/img836/5655/ehs9.png ) Jeśli umieszczę obiekt poza jego kratkami, to znika. To samo w sobie nie byłoby aż takim problemem, bo odznaczyłam już niepotrzebne opcje w See them, ale jeden taki przedmiot, który mi zniknął jest wciąż widziany przez moich simów, co mi bardzo przeszkadza. Czy jest jakaś możliwość, by odzyskać ten obiekt i go usunąć?
Simsowa5
11.05.2014, 12:17
Moja simka ma chłopaka, pocałowała innego faceta i jej ranga spadła do ''nieprzyzwoita''. Na drugi dzień jej chłopak się dowiedział, o tym że go zdradziła poprzez chyba plotki :noexpression: Co zrobić, żeby on się nie dowiadywał o tych zdradach na drugi dzień? :huh: Zastanawiałam się czy to nie wina, tego że moja simka jest sławna ._. Proszę o pomoc.
Sporeklaudia
11.05.2014, 13:38
Tak jak w temacie. Pisałam już do pomocy ea napisali coś tam, zrobiłam co kazali (już nie pamiętam co) jeszcze zainstalowałam jakieś sterowniki i javę. Napisałam, że nie pomogło nic. I nie chcą odpisać. Pomożecie mi? ;)
Simsowa5 - niech zdradza go w zaciszu domowym ;) Przynajmniej inne, ciekawskie simy się nie dowiedzą :D
Sporeklaudia - ustaw cienie na średnie w opcjach.
Simsowa5
11.05.2014, 17:41
W domu jest taka sama sytuacja :c Jest np. ''Jakaś tam simka i jakiś tam sim figlowali po raz pierwszy, paparazzi uwiecznił te chwilę'', a najlepsze jest to że paparazzi wgl nie było na parceli.
Shattered
13.05.2014, 22:18
Od jakiegoś czasu po powrocie z parceli publicznej albo gdy gra wczyta parcele publiczną, komputer mi się resetuje..
Po ponownym włączeniu komputera pokazuje się błąd systemowy
BCCode : 10000050 BCP1 : E604D000 BCP2 : 00000000 BCP3 : 8056AC3B BCP4 : 00000001 OSVer : 5_1_2600 SP : 3_0 Product : 256_1
Zainstalowałam, uruchomiłam bez problemu, ale nie mogłam włączyć wygładzania krawędzi, do tego miałam tylko jedną opcję rozdzielczości - 800x600. Pokombinowałam z Graphics Rules, to teraz przy uruchomieniu mam błąd, że karta jest niezgodna z directx9. Uruchamianie w trybie zgodności nic nie daje. Jakieś pomysły? Zastanawiam się czy ja coś nachrzaniłam, czy może po prostu gra się z moim sprzętem nie lubi i nie polubi :P
Agor-ia - prędzej grzebałabym w ustawieniach karty graficznej ;) To sterowniki blokują wygładzanie krawędzi.
Co do rozdzielczości, to kiedyś mając simsy na WinXP wkurzałam się, że nie ma wszystkich rozdzielczości, które były w "siódemce", i kazałam sobie przeinstalować system :D
Hm, nie wiem, zerknęłam w ustawienia obu kart i nic mądrego nie wymyśliłam :D
Trudno, widać powrót do przeszłości nie jest mi dany :P Może się skuszę i zrobię reinstalkę, ale średnio chce mi się znowu bawić ze wszystkimi dodatkami i akcesoriami...
edit: A może ktoś zechce mi przesłać swoje ustawienia grafiki? Bo może za bardzo namieszałam w tym pliku (chociaż robiłam według instrukcji).
Simsowa5
24.05.2014, 19:16
Orientuje się ktoś może w tych zapisach? Chciałabym usunąć ostatni zapis, nie całość, tylko jeden zapis, da się tak? Czy trzeba usunąć całość i zacząć od nowa? :/
Co rozumiesz przez zapis?
Simsowa5
25.05.2014, 07:54
Chodzi mi o save'y. Nie potrzebnie zapisałam grę i chciałabym to jakoś cofnąć ;_; Da się tak?
A co wg Ciebie zalicza się do save'ów?
W przypadku gry The Sims 2 gracze używają innej terminologii.
Jeśli masz kopię zapasową folderu Neighbourhoods, to da się. Jeśli grasz w eaxisowym otoczeniu, to można je zresetować.
A jeśli nic z tych rzeczy, to przepadło.
Czasami za pomocą modów da się odwrócić skutki ewentualnych katastrof :P
Simsowa5
25.05.2014, 10:21
Chciałabym zresetować sobie Miłowo i zacząć od nowa. Tak jak pisałaś w innym temacie, że można je znaleźć tu C:\Program Files\EA GAMES\The Sims 2\TSData\Res\UserData\Neighborhoods i po prostu zamienić z starym. Niestety ja w folderze ''Program Files'', nie mam ''EA Games'' i pytanie gdzie to się znajduje..
Może być w Pliki programów albo na innej partycji. Zależy gdzie instalowałaś grę...
Simsowa5
25.05.2014, 11:35
Okey znalazłam było tu D:\Program Files (x86)\EA GAMES\The Sims 2\TSData\Res\UserData\Neighborhoods Wszystko działa jak należy ;) Dziękuję :D
Ściągnęłam zamiennik imion miastowych i npc z ModTheSims2, bo denerwowały mnie łażące po okolicy Doriany Ciastko i jemu podobni. Problem jest w tym, że część simów wygenerowała mi się z zamienionymi angielskimi imionami, a część wygenerowała się normalnie po polsku. Czy jest jakiś sposób aby całkowicie powstrzymać generowanie się tych simów na których zamiennik imion nie działa?
Nie chce mi się zmieniać im imion przez SimPe bo to masa roboty poza tym mam też zamienniki twarzy aby generowali mi się ładni miastowi a na te simy po polsku on nie działa i generują mi się oni z paskudnymi defaultowymi twarzami maxisa.
Najprościej jest zmienić język gry na angielski.
Akurat zmiana języka na angielski mnie nie ratuje :) Wygenerują się te same brzydkie maxisowe simy co po polsku, tyle że nie będą mieć głupich imion. W przypadku okolic studenckich aby wygenerowały się bez mieszkańców po prostu wywalałam z neighboorhood template pliki characters i wszystko działało. Zastanawiam się czy jeżeli wywaliłabym wszystkie pliki characters ze wszystkich dodatków to czy otoczenie nie rozwaliłoby mi się po miesiącu gry. Próbował już ktoś tak robić?
Hm, czyli tak naprawdę Twoim problemem jest przede wszystkim wygląd simów a nie ich imiona i nazwiska?
Poza tym zapewniam Cię, że w angielskiej wersji gry imiona i nazwiska są równie dziwne co w polskiej : P
Obecnie na prawie wszystko są zamienniki. W przypadku miastowych sprawdzają się te zmieniające maksisowe twarze - po ich wgraniu nowi miastowi generują się ładniejsi. Niestety nie działa to w przypadku tubylców i turystów z okolic wakacyjnych, nie wiem czemu.
Takie usuwanie plików z folderu Chracters jest niebezpieczne dla gry (uzasadnienie (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63136) w punkcie 14.). Zresztą właśnie - przejrzyj temat z tego linku.
W tym poradniku co prawda ten link się również się pojawia, ale myślę, że wyszczególnienie go tutaj bardziej Ci się przyda: http://meetme2theriver.livejournal.com/63030.html
Znalazłam inny sposób na rozwiązanie problemów z rozdzielczością i zadziałał :D
Wstawiam link, może kiedyś komuś się przyda
http://simonhampel.com/the-sims-2-resolution-problems-solved/
Wielkie dzięki za linki Liv :) Już mniej więcej wiem co zrobić. Przy okazji dowiedziałam się dlaczego moje stare Miłowo miało bugi :(
Cześć,
Mam problem z rozmnożeniem moich simów. Oba "paski znajomości" pary osiągają liczbę 100, między simami jest chemia, widoczne są także ikony zauroczenia i miłości, więc poziom ich znajomości jest raczej wystarczający do podjęcia próby rozmnożenia. Para to dorośli ludzie przeciwnej płci, którzy posiadają niewielką rodzinę (maksymalnie dwie osoby w każdej z rodzin). Wsadzałam ich do łóżek i jacuzzi i pojawiała się opcja przytulenia, całowania i bara-bara, ani śladu po "postaraj się o dziecko".
O co może chodzić? Czy ktoś miał podobny problem? W ostateczności zrobię to kodami, ale jestem ciekawa z czego to wynika. Nie wiem czy to istotne, ale na wszelki wypadek dodam, że w chwili obecnej używam wyłącznie Double Deluxe.
Nie grasz w domu, w którym mieszka simka.
Nie grasz w domu, w którym mieszka simka.
To prawda, ale... wydaje mi się - i to bardzo mocno - że kiedyś rozmnożyłam Dona (w jego własnym domu) z jedną z sióstr Kaliente, w momencie, w którym nie mieszkał on z żadną z nich. Tak więc - tylko mi się wydaje i tak nie mogło być, czy są na to szanse?
W każdym razie dzięki za pomoc! :)
A to w menu boolpropa jest taka opcja po kliknięciu na gościa - Make selectable. Użyj tego na simce odwiedzającej Twojego sima zanim zaczną się bawić :D
A to w menu boolpropa jest taka opcja po kliknięciu na gościa - Make selectable. Użyj tego na simce odwiedzającej Twojego sima zanim zaczną się bawić :D
Dzięki raz jeszcze! :cool2:
Alex2909
12.06.2014, 19:59
Hejka! Mam mały problem z moimi simkami. Potrafią mieć ze swoimi mężami 98/98 w kontaktach lub więcej, a i tak uciekają mi sprzed ołtarza. Czy mogę coś na to zaradzić? Bo naprawdę ich postępowanie krzyżuje mi plany. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże i jeżeli pomyliłam działy to proszę o przeniesienie ;)
Mam problem z kodem individualroofslope angle.
pozmieniałam sobie kąty dachów , zapisałam dom.
niestety po wejściu w niego ponownie dachy były niezmienione :(
Trzeba mieć jakiś dodatek żeby te dachy zostały tak jak były ? Lub czy ktoś tak miał?
Trochę mi to niewsmak bo już się cieszyłam że odkryłam sposób na różne kąty nachylenia :P
Nie wiem, czemu się tak dzieje, ale to nie jest normalne...
Ten kod działa na dodatkach młodszych niż Zwierzaki i zostaje zastąpiony opcją zmiany kata nachylenia dachu w RiO - może tu gdzieś leży problem?
Ostatnio grałam w simsy i pojechałam rodzinką na wakacje , kiedy wczytała się parcela nie było mojej rodzinki wyszłam z niej i weszłam do ich domu ,dom zniknął . Potem zauważyłam że tego domu nie ma w grze w panelu parcel i domów , a ten dom był już w grze od początku.
Dlaczego tak się stało? Jak to naprawić?
z góry dzięki :)
Masz jakieś mody, lub inne rzeczy z internetu? Moi simowie zaczęli znikać w podobny sposób gdy zacząłem się bawić dziwnymi opcjami kodu "boolprop testingCheatsEnabled true".
Potem zauważyłam że tego domu nie ma w grze w panelu parcel i domów tylko jest pusta parcela i nazwa się zmieniła z Federalna Forteca na Federalna Forteca_001 , a ten dom był już w grze od początku.Kiedy chce postawić ten dom jest pusta parcela zamiast niego choć w wyborze widnieje jego obrazek. Nie używam kodów .
Pomocy.
To naprawdę dziwne. Gra ma czasami swoje kaprysy, ale tego chyba by nie robiła. Bawiłaś się SimPe lub plikami gry ?
Kiedy chce postawić ten dom jest pusta parcela zamiast niego choć w wyborze widnieje jego obrazek. Nie używam kodów . Nie mam SimPe itp. Restartowałm gre i nic.
Simowie którzy zniknęli wyjechali z otoczenia stworzonego przez ciebie czy z Maxisowego ?
simowie nie znikneli, tylko dom zniknął z gry . Moje to otoczenie
Aha. Źle Cię zrozumiałem. Niestety nie wiem co się mogło stać. Liv jest bardziej rozganieta w technicvznych sprawach. Skontaktuj się z nią.
Mam problem znikneło mi otoczenie (stworzone przez mnie) ,kiedy kliknełam na nie podczas wczytywania wyskoczył mi komunikat "Działanie programu zostało zakłócone.Aplikacja zostanie zamknięta." potem weszłam drugi raz do gry i tego otoczenia już nie było choć w folderze ea games ono jest.Wcześniej miałam z nim problemy ,parcele znikały itp.
Nie korzystam z kodów SimPe itp.
Jak to naprawić?
z góry dziekuje za pomoc :smile:
octavessens
18.07.2014, 18:35
Hej. Założyłem osobny temat, ale nikt chyba na niego nawet nie spojrzał, a problem dosyć spory bo blokuje rozgrywkę - mianowicie: gdy klikam na jakikolwiek obiekt, sima czy fragment podłogi/trawy normalnie pojawia się menu z głową sima pośrodku i do tego czasu wszystko pięknie ładnie, ale menu znika po ułamku sekundy i nie daję rady nawet wydać jakiegokolwiek polecenia, chyba że okaże wspaniały refleks i w ułamku sekundy trafię na jakąś opcje. gram bez modów i clean.
Dobra. Nie wiem, co robić. HELP! :yikes:
Ściągnęłam sobie to UC (przedwczoraj bodajże). Dziś stwierdziłam, że odinstaluję starą grę i zainstaluję UC, ot, takie odświeżenie. Postanowiłam spakować zrobionych wcześniej simów z Warsztatu i tu nagle zonk - Warsztat odpala mi się całkowicie pusty! Nie ma simów, nie ma CC, jest całkowicie czysty! Starą grę mam zainstalowaną na dysku C, UC ściągałam na dysk D, myślałam, że w ten sposób nie będą ze sobą kolidować.
Co mam zrobić, żeby odzyskać swoje simy i żeby Warsztat otwierał się "po staremu", ze wszystkimi dodatkami? Matko, pomóżcie, nie chcę tego wszystkiego stracić :O
Kędziorek
20.07.2014, 19:24
Nie mam UC, ale jeśli w tej pełnej kolekcji był zawarty również Warsztat, to gra będzie kompatybilna tylko z tym Warsztatem właśnie, a nie z tym, który był zainstalowany osobno. Ale jeśli w UC Warsztatu nie ma, to nie wiem w czym problem.
W folderze z grą na dysku C utworzył mi się drugi podfolder z UC:
http://i.imgur.com/FSr2zR6.jpg
Czy możliwe jest, żeby ta gra zainstalowała się sama, bez mojej wiedzy? o_O Wygląda to tak, jakby przy uruchamianiu olewało moją starą grę, a wymuszało włączenie tej nowej, czystej... Nie wiem, co robić.
LepkiePaluszki23
20.07.2014, 19:45
Usuń the sims 2 zwykłe nie UC :)
I będzie dobrze :)
Ale tak raczej nie odzyska utraconego warsztatu. Może lepiej wyciągnąć warsztat z UC i go usunąć/schować?
Malin, zrób proszę screena tego, co się wyświetla gdy klikniesz na "właściwości" skrótu od Warsztatu.
Szczególnie interesuje mnie pole "Element docelowy".
octavessens - w innych domkach to samo? W innych otoczeniach też?
Problem w tym, że próbuję otwierać Warsztat ze starej lokalizacji, a i tak otwiera się ten nowy. Nie wiem, co się porobiło. Nic jeszcze nie robiłam, po prostu ściągnęłam UC na kompletnie inny dysk, a samoczynnie porobiły się foldery na C i nie wiem, jak to się stało :|
edit:
http://i.imgur.com/0zYHxNa.jpg
UC podczas ściągania już się instaluje.
Niby masz wszystko w porządku... W folderze TS2 z MD jest wszystko OK, tzn. nie usunęło Ci niczego?
Jeśli tak, to najprościej będzie przekopiować pliki z folderu TS2 do TS2:UC (Downloads, otoczenia, SavedSims i inne, które były modyfikowane przez Ciebie podczas samej rozgrywki; nie dotyczy takich rzeczy jak konfiguracja gry).
Albo odinstalować UC...
Kopia zapasowa folderu TS2 z MD jest bardzo wskazana :)
Na oko w folderze z MD wszystko jest (na pewno cały Downloads). Natomiast w tym UC jest tylko Collections, Logs i pusty Downloads.
Czy jeśli odinstaluję UC, to będę go mogła bez problemu zainstalować ponownie? Bo skoro instalowało się od razu przy ściąganiu, to jak teraz? Wybaczcie takie bezsensowne pytania, ale dziś już nie myślę i muszę mieć wszystko podane na tacy.
Jeśli masz na dysku plik instalatora UC (sprawdź w ustawieniach Origin, czy masz to włączone, bo domyślnie chyba nie jest), to możesz. Jeśli nie masz, musisz odinstalować "starą" TS2, bo od nowa raczej nie będziesz ściągać UC :p
octavessens
21.07.2014, 09:56
Liv po zmianie otoczenia/rodziny problem znika na dwie minuty i rozkreca sie znów.
Tak teraz czytam poprzednie posty...
UC podczas ściągania już się instaluje.
I da się zainstalować tylko tam, gdzie wrzuci Origin? Ja mam wszystkie gry na dysku D i nie chciałabym sobie śmiecić na C.
Przynajmniej tak zrozumiałam z tego, co pisała Malin :P
octavessens - to reinstalka w takim razie. Savy sobie zostaw.
Diana - to można edytować. Wejdź w ustawienia Origin -> zaawansowane i pozmieniaj, co uważasz za słuszne ;)
Aaa, to dobrze. Dzięki Liv. Nic wcześniej nie pobierałam z Origina. :P
http://i.imgur.com/AAUHdXB.png?1
help? :(
i ogólnie to wygląda tak, że CU się pobrało i zainstalowało, a TS2 delux nie wiem dlaczego mam dalej do pobrania, chociaż się wczoraj instalowało.
http://i.imgur.com/qSGGGIy.png?1
niby mam zainstalowane oba, ale nie mogę dalej jej włączyć :(
LepkiePaluszki23
21.07.2014, 11:13
Odinstaluj Double deluxe krewetka :) bo w UC jest nawet podstawa :)
Założyłem osobny temat, ale nikt nie był skory pomóc :( http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=66973 . Ktoś wie jak często wychodzą aktualizacj do Origin i może poda datę wydania ostatniej aktualicji ?
Liczę bardzo na Waszą pomoc w moich kłopotach z Ultimate Collection. :) Wczoraj zainstalowałam grę i zaczęłam rozgrywkę w Jaskini Pokrzyku. Patrzę, a tu opcja wygładzania krawędzi jest zaciemniona, woda i trawa w otoczeniu wyglądają jak z painta... No ale nic postanowiłam, że potem to rozwiąże i zaczęłam rozgrywkę. Niestety dozorczyni w apartamencie okazała się nie mieć twarzy i mogłam zobaczyć tylko jej włosy. W końcu twarz stała się na powrót widoczna, ale mój własny Sim, którym sterowałam zyskał twarz mieniącą się na granatowo, taką jak przy użyciu wadliwych Custom Content, ale ja ich nie używałam :( Starałam się ustawić opcję wygładzania krawędzi i poprawić wygląd wody oraz terenu, kierując się dostępnymi w necie poradnikami, ale nic z tego nie wyszło. Proszę powiedzcie, czemu tak jest i co mogę zrobić jeśli chodzi o grafę, ale też o tę nieszczęsną facjatę Sima? I dlaczego wanna, która doszła w akcesoria "Kuchnia i Łazienka" ma opcję po angielsku "tinker" zamiast "majsterkuj"? Dołączam fotkę Sima z kosmiczną facjatą, żeby było wiadomo o co chodzi:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/75a84a9413c432e0.html
Liczę na wskazówki jak uporać się z błędami, bo gdy grałam z płytowych dodatków to nigdy takich błędów nie miałam i jest to dla mnie conajmniej dziwne, że teraz pojawiły się problemy.
Twarz migoczącą na niebiesko można zniwelować zmieniając wygląd sima za pomocą lustra.
http://www.modthesims.info/showthread.php?t=479610 - próbowałaś tego?
Pytanie odnośnie UC: gdzie znajdę/mam zainstalować folder Downloads? Bezpośrednio w TS2 UC czy gdzieś w folderze Double Deluxe?
Laselight
22.07.2014, 17:00
W dokumenty/the Sims 2 Ultimate Collection
Udało mi się rozwiązać problem, musiałam pogrzebać w pliku Graphics Rules.sgr :) Wskazówki z tamtego poradnika okazały się niewystarczające bo trzeba było wprowadzić w pliku więcej zmian. :) Teraz grafika działa idealnie :)
xMalwina
24.07.2014, 10:13
No, widzę, że sporo problemów z tym UC. Ja też przed chwilką odpaliłam, wszystko pięknie śmiga, chcę sobie pobudować... Niespodzianka. Niby ok, ale znikają mi ściany, przedmioty, jak pomacham kamerą to znów się pojawiają. Tak jakby jakiś bug się pojawiał podczas trybu budowy. Ktoś ma jakiś pomysł? :(
Mam mały problem z grafiką: pod simami pojawiają się czarne prostokąty, zarówno w trybie życia jak i w CASie (zapewne problem był już poruszany, ale nie chce mi się przeglądać tego tematu. Sorki, jestem zbyt leniwa :P).
Ustawienia cieni - średnie.
Hebe, wcale nie musisz ustawiać cieni na średnie. Ja miałam spore problemy z grafiką w UC, m.in nie mogłam ustawić wygładzania krawędzi, woda i teren wyglądały źle, twarze Simów zanikały i pojawiały się brązowe paski na cały ekran. Musiałam wprowadzić większe zmiany w pliku Graphics Rules i teraz wszystko działa mi bez zarzutu. Dlatego nie musisz rezygnować z cieni na wysokich ustawieniach, bo to żadne rozwiązanie. Ja mam cienie na wysokich i żadnych prostokątów. :)
Eris a co Ty na to by wrzucić gdzieś na jakiś serwer Twój plik GraphicRules skoro masz już go dostosowany do gry? :>
Wtedy każdy mógłby go sobie pobrać, nawet ten, kto nie za bardzo orientuje się w zmianach w plikach, podmieniłby tylko potrzebny plik i już.
Ja sama wiem jakie tam się zmiany robi by rozdzielczość i inne ustawienia były ok, ale szczerze powiedziawszy nie chcę mi się tego robić, bo troche z tym roboty jest dlatego to też byłoby rozwiązanie dla mnie jakby ktoś wrzucił gotowy :D
<lenistwo mode on>
Kosia, na każdym sprzęcie potrzeba chyba nieco innych modyfikacji w GraphicRules, więc ustawienia, które działają u mnie, mogą nie działać u innych. Może ktoś stworzy szczegółowy poradnik, aby każdy mógł sobie komfortowo zmienić ustawienia.
Mam zainstalowane dodatki typu fryzury, ubrania, makijaż, ale to wszystko działało do tej pory. Grałem sobie, zmieniałem aktywne rodziny, a w pewnym momencie pojawił się ten bug. Teraz nie mogę nawet przeprowadzić rodziny. Ktoś coś wie?
http://vpx.pl/i/2014/07/25/Beztytulu6f21b.png
Kosia, na każdym sprzęcie potrzeba chyba nieco innych modyfikacji w GraphicRules, więc ustawienia, które działają u mnie, mogą nie działać u innych. Może ktoś stworzy szczegółowy poradnik, aby każdy mógł sobie komfortowo zmienić ustawienia.
Gdybyś wrzuciła swój plik GR to może co bardziej rozgarnięte osoby sobie porównają własne ustawienia z Twoimi i będą mogły je zmodyfikować wedle potrzeb. Ja na tę chwilę nie potrafię zrobić nic poza wymuszeniem na grze lepszej rozdzielczości, bo tylko do tego znalazłam poradnik. Metodą prób i błędów wolę nie kombinować :P
Mam zainstalowane dodatki typu fryzury, ubrania, makijaż, ale to wszystko działało do tej pory.
Czyli teraz już nie działają, tak?
Co do bugu - tak jest tylko na tej jednej parceli mieszkalnej?
Jest na jednej parceli mieszkalnej, a po przeczytaniu FAQ dodam, że próbowałem kodami zmienić parcelę, która była z paroma mieszkaniami do wynajęcia, na jakąkolwiek, na której mógłbym przesunąć drzwi w inne miejsce - i to pewnie coś się spsuło wtedy, mimo że przywróciłem kodem na właściwą.
Akurat jest to parcela, którą można znaleźć w skrzyni domów, więc pół biedy ;)
O ile dobrze pamiętam, simów można odzyskać ;]
Zrób najpierw kopię zapasową otoczenia, bo nie próbowałam tego u siebie...
1. Wywołaj okienko do wpisywania kodów w otoczeniu, skopiuj boolprop ShowLotPackageFilename true, enter, najedź na te mieszkania, zapisz sobie numer parceli, np. 00001, wyjdź z gry.
2. Znajdź plik o tym numerze w folderze Lots tego otoczenia i usuń go.
3. Uruchom grę. Rodzinki z tej parceli powinny się znajdować w skrzyni rodzin. Jeśli tak nie będzie, po prostu przywróć otoczenie korzystając z kopii zapasowej.
Jest jeszcze jeden, bardziej pracochłonny, ale pewniejszy sposób.
Włącz inną rodzinę, niech zaprosi przedstawiciela jednej ze "straconych" familii, jeśli nie mają dobrych kontaktów, umocnij je (na pewno boolprop testingcheats... nie jest Ci obcy) i zaproponuj przeprowadzkę gościowi. Pojawi się okienko i reszta domowników - każ im się również wprowadzić. Potem ich po prostu wyprowadź - będą w skrzyni rodzin.
Wow, UC odpaliło mi się bez problemów, chociaż przełączyłam grafikę z Intela na Radeona. Niestety, mam problemy typu prześwitujące fundamenty, znikający simowie (i przedmioty przez nich używane)... Chyba nigdy nie dogadam się z tą grą. A szkoda, bo teraz wygląda już prawie przyjemnie dla oka.
Super, wszystko działa, dzięki Liv!
A czy istnieje jakaś możliwość, aby trochę podkręcić graficznie grę, wygładzić simów czy coś? Mam zaznaczone ustawienia maksymalne.
W ustawieniach grafiki jest opcja "wygładzanie krawędzi". Maksymalnie przesuń suwak w stronę "Mniej".
Dobrze zrozumiałem, że mam zmniejszyć wygładzanie krawędzi, żeby poprawić wygładzanie krawędzi? :o
Faktycznie, bardziej się wygładziło. :)
Właśnie tak ;] W polskiej wersji językowej gry jest na odwrót... (pozdrawiam "ogarniętych" tłumaczy!)
LepkiePaluszki23
26.07.2014, 12:34
Czyli jak mam wygładzanie krawędzi na więcej to jest źle?
A czy istnieje możliwość, żeby ustawić neighbourhood, które będzie się wczytywać automatycznie po starcie gry?
LP23 - to Ty powinieneś to wiedzieć, nie my :| Każdy gra po swojemu.
Ernie - zapewne da się tak zrobić, ale wymaga to ingerencji w kod gry albo przynajmniej moda, którego jeszcze nikt nie stworzył.
Jak można zmienić nazwisko Sima? Po ślubie mój Sim przyjął nazwisko panny młodej, a bardzo mi zależy, by to jego nazwisko przetrwało. Kodem da się tylko zmienić imię, a ze strony modthesims nie mogę pobrać Last Name Copiera. Jeśli nie sprawiłoby to problemu, prosiłbym o dokładną instrukcję :)
Nicollo, możesz to zrobić w programie SimPE (do pobrania stąd: http://sims.ambertation.de) Otwórz program wybierz "Narzędzia" i "Przeglądarka otoczeń". Wybierz otoczenie, w którym znajduje się Sim, któremu chcesz zmienić nazwisko. Teraz kliknij "Narzędzia", potem "Przeglądarka Simów". Wybierz Sima, który cię interesuje w danym momencie i "otwórz" :) Następnie kliknij na dole w "widok wtyczki" czyli "plugin view". Zobaczysz imię i nazwisko Sima, wpisz takie nazwisko jakie chcesz, żeby odtąd miał. To wszystko, możesz zamknąć program, nie zapomnij zapisać zmian. :)
Ja mam takie pytanie, czy ten sposób zastępowania otoczeń jest bezpieczny, gdybym chciała zagrać na otoczeniu zupełnie wolnym od zmian które wprowadziłam? To mogłoby mi się przydać. http://help.ea.com/en/article/how-to-reset-towns-in-the-sims-2/ I czy ten sposób może na dłuższą metę zastąpić reinstalkę? Pytam, tak na przyszłość.
Piwusia, bardzo dziękuję, działa :D
A ja mam takie małe pytanko - i tu nie wiem, czy do posiadaczy UC, czy nie tylko... Chodzi mianowicie o to, że moja simka dostała wejściówkę do studia tanecznego "Moja Muza", bo osiągnęła jakiś tam stopień zainteresowania tańcem. Problem tylko w tym, że nie mogę się tam dostać, bo zamiast studia wczytuje mi się rodzina Knot :| Pojawia się ten dymek "witamy w studiu tańca 'Moja Muza' bla, bla, bla...", ale wczytany dom to rodzina Knot, czyli stara panna z kotami. Po mojej simce ani śladu. Ktoś może ma podobny problem lub wie, jak to rozwiązać?
Tenebris
29.07.2014, 12:41
Mam podobny problem do Malin. Mój nastoletni Sim również dostał wejściówkę do jakieś tajnej parceli od dyrektora prywatnej szkoły, ale nie mogę się tam dostać bo nie wyświetla się ona nigdzie i tej wejściówki nie mam też w wyposażeniu. Ktoś wie o co chodzi?
Tenebris, wejściówka nie istnieje "fizycznie", więc nie znajdziesz jej w wyposażeniu, zobaczyć ją możesz tylko sprawdzając poziom zainteresowań. Na specjalną parcelę dostaniesz się samochodem/taksówką, po pojawieniu się ekranu wyboru miejsca, do którego chcesz się udać. Oprócz Przedmieścia i swojej okolicy powinnaś mieć również "Hobby" i tam właśnie jest to miejsce.
Ja ponawiam pytanie.
martusska2369
29.07.2014, 19:21
Czy ktoś może wie gdzie w UC mogę znaleźć stanowisko kierownika sali? Chcę założyć restaurację na parceli publicznej, w trybie kupowania widzę inne przydatne przedmioty, ale tego (i kuchenki Burza) niestety nie :(
LepkiePaluszki23
30.07.2014, 14:38
Otóż postanowiłem zmienić język w The Sims 2 z polskiego na angielski i z tym mam problem, ponieważ na windows XP wszystko dało się zrobic i potrafiłem to zrobić.Nastomiast na windows 7 nie potrafie :|
Proszę o pomoc.
Laselight
01.08.2014, 15:19
Ja mam problem z jedną simka, nie jest żadną miastowa, tylko moja własna. Chciałam ją zabić, ale nie mogę. Miała 0% głodu i nic. Próbowałam insimem, boolpropem i nic. Kupiłam więc ten krokokwiat, miała wszystkie potrzeby pełne, nie miała zielonej chmury, kazałam jej wziąć ciastko, a ten ją tylko obwąchał i nie zjadł. Inną simkę z tej samej rodziny zabiłem bez problemu, więc o co biega?
Mam dziwny problem z grą... Odświeżyłam sobie ostatnio dwójeczkę po kilku latach grania w jej młodszą siostrę. Bezproblemowo grałam sobie od kilku dni, jeszcze wczoraj wieczorem wszystko było ok. Próbuję włączyć dzisiaj rano - i nic. Klikam na ikonę - nic się nie dzieje. Próbowałam wszystkich metod związanych z rozwiązywaniem problemów na Windows 7, ale to też nic nie pomaga :/ I zdarzyło się też coś "dziwnego" - dotychczas miałam folder The Sims w Dokumenty> EA Games > The Sims 2. Otóż, on nadal tam jest... aczkolwiek pusty, a "normalny" (czyli ten z Downloads i wszystkim innym) "przeniósł" się w nieco inne miejsce - Komputer>OS (C:)> Users> XYZ> Documents> EA Games > The Sims 2.
Wie ktoś, dlaczego tak się stało i czy mogło to spowodować błąd? :/
Usuń plik groups.cache.
Co do pustego folderu - w Win7 możesz sobie wybrać lokalizację folderów. Obecnie w bibliotece Dokumenty masz dwie lokalizacje, w tym jedną z tym pustym folderem EA Games. Możesz ją "wywalić" z biblioteki, a tą właściwą przywrócić.
@down: noto o tym mówię właśnie :P
A ja mam tak, że w dokumantach (również Win7) mam i pusty, i pełny folder EA GAMES (co wydaje się być niemożliwe bo mają przecież te same nazwy). Jak ten pusty usunę to pojawia się po kolejnym uruchomieniu gry. Jakoś specjanie mi to nie przeszkadza, ale jest zastanawiające :P
LepkiePaluszki23
08.08.2014, 19:20
Otóż postanowiłem zmienić język w The Sims 2 z polskiego na angielski i z tym mam problem, ponieważ na windows XP wszystko dało się zrobic i potrafiłem to zrobić.Nastomiast na windows 7 nie potrafie :|
Proszę o pomoc.
Ponawiam pytanie :/
felipe312
08.08.2014, 23:02
czy simka moze poronic w sims 2 bez kodow ?
@up, raczej nie może.
W stawach, akwariach i oczkach wodnych nie widać ryb. Na czystej grze, bez modów.
Jak rozwiązać ten problem?
Powiem więcej, tą opcję wprowadza mod :P
Bindi - instrukcja (http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:No_Fish_in_Fishtank_or_Po nd).
LepkiePaluszki23
10.08.2014, 15:05
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić recolor obrazu jakiegokolwiek? Byłbym wdzięczny :)
Po ściągnięciu karnacji do TS2, te 4 podstawowe domyślne zamieniły się na te ściągnięte przeze mnie. Pousuwałam chyba wszystkie pliki karnacji z Downloads a i tak w grze mam te ściągnięte. Czy da się to cofnąć i mieć znów te oferowane przez grę?
Jeśli uruchomienie gry bez Downloads będzie skutkować ciągłą obecnością zamienników, będziesz zmuszona grę przeinstalować.
Odebrałam wczoraj przesyłkę z NŻ, szczęśliwa zainstalowałam grę, stworzyłam hulakę, wprowadziłam go na Przedmieście i się bawiłam. Skorzystałam z usług Swatki i za pierwszym razem specjalnie dałam tylko połowę stawki. Z nieba spadła kucharka z akademiku, w którym mieszkają Damian Biedak i bliźniaczki (chociaż głowy nie dam, na 99% to ona). No okej. Po jakimś czasie zostawiłam hulakę w spokoju i weszłam właśnie do tych studentów. W akademiku okazało się... że są dwie kucharki. O.O Po kliknięciu na tę, z którą randkował mój Czaruś, pojawiły się m.in. opcje Wyproś -> (Imię kucharki) i Wyproś -> Wszyscy. Po wyproszeniu wszystkich ona i tak została, a druga kucharka grała sobie w szachy i około osiemnastej po prostu wyszła z parceli. Już się nie pojawiła. Do tego wszystkiego na samym początku talerze z przygotowanym jedzeniem nie miały w ogóle opcji jedzenia... Można było tylko wznowić przygotowanie albo posprzątać. Dopiero kiedy Damian to wszystko sprzątnął, kolejne potrawy rzeczywiście dało się jeść.
Rozpisałam się, ale chciałam dokładnie nakreślić sytuację. Teraz zastanawiam się, czy to po prostu moje Miłowo zaczyna się tak szybko sypać, czy to instalacja NŻ coś namieszała? W sumie jeszcze przed dodaniem NŻ brzuch będącej w ciąży Diny urósł tylko raz (od razu był największy) i już to mnie zastanowiło, ale myślałam, że może to jakiś jednorazowy błąd gry...
Btw. Czy to normalne, że po instalacji nowego dodatku niemowlaki w stworzonych wcześniej rodzinach leżą na podłodze obok kojca, a simowie mają anulowane czynności, które wykonywali?
EDYCJA
No pięknie, Andżelika Przyjemniaczek obgadywała pionowe kreski... >.>
Nie, to z kucharką to nic złego. Po prostu w momencie pojawiania się na parceli mieszkalnej "straciła" swoje funkcje jako NPC i dlatego została zastąpiona przez inną kucharkę w akademiku :)
Btw. Czy to normalne, że po instalacji nowego dodatku niemowlaki w stworzonych wcześniej rodzinach leżą na podłodze obok kojca, a simowie mają anulowane czynności, które wykonywali?
Tak, to jest zupełnie normalne ;)
Tą Diną też bym się nie przejmowała na razie - nie wygląda to groźnie ;)
Zresztą wspominałam gdzieś, że eaxisowe otoczenia są już na dzień dobry zepsute i że prędzej czy później szlag je trafi :p
Ufff, ulżyło mi, że NŻ niczego nie pokopało. Najbardziej martwiłam się, że może będzie trzeba od nowa instalować dodatek, bo Miłowo to dla mnie tylko taka zapchajdziura, choć nie ukrywam, że chciałabym tam jeszcze trochę pograć. ;)Zresztą wspominałam gdzieś, że eaxisowe otoczenia są już na dzień dobry zepsute i że prędzej czy później szlag je trafi :pWłaśnie dlatego nie przywiązuję się do tego Miłowa. ;) Co prawda mam tam dwie szczególnie fajne rodzinki, ale jak skompletuję resztę dodatków, stworzę swoje otoczenie i nie sądzę, żebym miała wracać do tych gotowych.
Zdążyłam pograć jeszcze trochę w tym akademiku i już wszystko jest w porządku. :) Na Przedmieściu też nie mam żadnych problemów. Jeśli występują jakieś dziwne bugi, to tylko w samym Miłowie (pozdrawiam nastolatka, którego wcięło w autobusie szkolnym i z niego nie wyszedł, podczas gdy ojciec się wściekał, bo nie mógł przez niego wjechać na podjazd XD).
Mam jeszcze jedno pytanie, o którym wczoraj zapomniałam. Czym tak właściwie różnią się od siebie Zestaw Świąteczny i akcesoria Na Święta? Bardzo chciałąbym urządzać swoim simom Wigilię i Sylwestra, tylko nie wiem, które z tych dwóch powinnam wybrać. ^^
można przenieść The Sims 2 z zapisanym stanem gry ze starego komputera na nowy ?
kalafjor
13.08.2014, 16:51
Pewnie, że można! Musisz skopiować folder EA Games (w moich dokumentach jest) na pendrivie albo jakoś inaczej na ten drugi komputer, ale samą grę musisz zainstalować od nowa.
Cytryśnia
13.08.2014, 17:00
Mam jeszcze jedno pytanie, o którym wczoraj zapomniałam. Czym tak właściwie różnią się od siebie Zestaw Świąteczny i akcesoria Na Święta? Bardzo chciałąbym urządzać swoim simom Wigilię i Sylwestra, tylko nie wiem, które z tych dwóch powinnam wybrać. ^^
Na święta to te wszystkie choinki, Mikołaje, Sylwester, mnóstwo ozdób na Boże Narodzenie i inne święta, a Zestaw Świąteczny to połączenie Na święta i cztery pory roku. Podejrzewam, że oprócz tego, co jest w na święta jest możliwość zrobienia śniegu, dawania prezentów itp.
Gra będzie działać poprawnie jak skopiuje Ea Games na nowy komputer ?
Filleable
13.08.2014, 17:35
Ktoś, wydaje mi się, że źle piszesz. Akcesoria na święta to zwykłe akcesoria, choinki, Mikołaj, Nowy Rok itp. Zestaw Świąteczny to po prostu zestaw podstawa+akcesoria Na święta.
Venie, jeśli przeniesiesz wszystko poprawnie, będzie działać. :)
The Sims 2: Zestaw świąteczny to CPR + Akcesoria
Akcesoria to tylko Akcesoria.
Serce mi stanęło i prawie zeszłam na zawał. Właściwie niewiele mi brakuje...
Ale do rzeczy: wrzuciłam dziś nową partię dodatków do downloadsa i odpaliłam warsztat. Był pusty, żadnych simów nie było, a gdy kliknęłam, żeby stworzyć nowego, to wyskoczyło, że działanie zostało zakłócone i aplikacja zostanie zamknięta. Przy ponownej próbie włączenia warsztatu, włącza się z napisem "brak odpowiedzi" u góry.
Swoją drogą zajrzałam do folderu EA GAMES/The Sims2. Wiem, że kasuje się pliki, które są tam luzem, ale pojawiły mi się tam 2 pliki, których nigdy wcześniej nie miałam i nie wiem, czy je usunąć: TS2BodyShop 2014.08.13 22.40.59 z rozszerzeniem .mdmp i drugi: TS2BodyShop 2014.08.13 22.40.59 - plik tekstowy.
Co robić?
Oby to nie byla wina jakiegoś dodatku... :/
No jak dla mnie to właśnie jest wina jakiegoś dodatku (aczkolwiek to dziwne, że nie było nic w katalogu) Spróbuj wywalić folder Downloads na pulpit i uruchomić grę (albo tego BodyShopa) ponownie.
Co do tych plików to na pewno można usunąć bezpiecznie GroupsCache i AccessoryCache, o tych, które wymieniłaś w życiu nie słyszałem. Co jest w tym pliku tekstowym tak w ogóle?
O dziwo tym razem warsztat ruszył. W międzyczasie wywaliłam Group i Cigen(bodajże).
Te dwa o długiej nazwie też pierwszy raz widzę...
A w pliku są jakieś niezrozumiałe dla mnie informacje i tabelka.
Shattered
15.08.2014, 17:01
Simka nie chce iść do pracy, pojawia się ikona w czynności i znika..
Dodatkowo ikona pojawia się co jakiś czas a nie wtedy gdy ma iść do pracy
Mam taki problem, ostatnio zauważyłam kiedy sim przygotowuje posiłek dla grupy po wyjęciu z kuchenki (oficjalna) znika talerz i tak za każdym razem.Wykasowałam jedzenie z neta i dalej tak się dzieje.Dlaczego?
Sprawdzałaś, czy sim przypadkiem nie ma go w swoim wyposażeniu?
U mnie występuje inny błąd z jedzeniem, mianowicie gdy sim chce przyrządzić świąteczną pieczeń, wyskakuje komunikat że lodówka pusta, a przecież jest pełna. Znikają też wszystkie resztki dotychczasowe jak i przyszłe. Kupno nowej lodówki niczego nie załatwia.
natalciaaa
21.08.2014, 15:33
Ja mam problem z nauką moich simów. Dzieciaki chodzą do szkoły prywatnej, regularnie odrabiają lekcje, wychodzą do szkoły w bardzo dobrym nastroju, z platynową, czasem złotą aspiracją, a oceny stoją w miejscu. Cały czas na 4+ i koniec. U każdego dziecka ta sama sytuacja. Ma ktoś jakiś pomysł co zrobić? Próbowałam zmienić ocenę przez Insiminator. Działa. Niemniej chciałabym, żeby te oceny same rosły, a nie sztucznie podnosić je programem...
Pobrałam dzisiaj łatkę do Własnego Biznesu, ale gdy próbuję ją zainstalować, wyskakuje komunikat, że wystąpił błąd i konieczna może być reinstalacja WB... Normalnie machnęłabym na to ręką, ale nie tym razem. Moi studenci, którzy mają wykłady i egzamin w tym samym czasie, magicznie opuszczają egzamin końcowy, chociaż na nim byli ― a ta łatka właśnie to naprawia. Ktoś wie, o co może chodzić?
simka334player
23.08.2014, 16:22
Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Dziś po dłuższej przerwie zasiadłam do simsów.
Najpierw ściągnęłam parę rzeczy z ModThe Sims, potem ściagnęłam Demo stwórz sima the Sims 4/założyłam konto na origin, pobawiłam się chwilę, miałam problem z zapisaniem jednej rodziny, potem mi się udało z drugą.
TREAZ mój problem! To poprzednie napisałam żeby pokazać tło
OTÓŻ gram sobie z THe Sims 2, gram....zapisałam stan gry...gram i zapisuję po raz kolejny i ....GRA MI SIĘ ZAWIESZA!
Zresetowałam i znowu to samo, próbuję w innej rodzinie... to samo....
Odinstalowałam demo i origin i znowu to samo.
Jak długo gram w TS2 czyli od 2004 sie mi to nie zdarzyło!
Czy ktoś ma pomysł co sie stało?
Naturalnie natychmiast usunęłam to co sciągnęłam z MOdtheSims...
Chociaż....
gdy grałam chciałam sprawdzić jak ściągniete działa ( nursery set) to gra mi się zawiesiła po raz pierwszy. Usunęłam zaraz. Co jeszcze mogę zrobić
superstars
24.08.2014, 19:07
Mam problem , kiedy wchodze w przedmieście pewnego miasta wszystkie parcele mrugają na czerwono (w innych miastach jest w porządku) + w skrzyni rodzin zamiast zdjęcia rodziny jest puste pole.
Przy okazji chce się dowiedzieć czy moge naprawić Panią Zadecką .Kiedyś bawiłam się nią troche zmieniałam jej ubrania , fryzury , twarz itp. ale nie zapisałam gry i nastepnego dnia patrze a Pani Zadecka jest przerobiona.Można jakoś przywrócić jej stary wygląd bez przeinstalowania gry?(Jeszcze raz zainstalowałam nocne życie ale nie pomogło).
simka334player - TS4 nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia. Albo zbyt duże obciążenie kompa albo dodatki z neta są przyczyną zawiechy.
@up: tak, w tym przypadku wchodzi w grę tylko reinstalka. Może przy okazji to załatwi problem parceli.
simka334player
25.08.2014, 06:44
Dzięki LIv za response. Dodatki z neta napewno nie, komp obciążony nie bardziej niż zwykle ale było wahnięcie prądu. Może coś poszło w dysku. Thanks anyway.
Jak wakacje?
Pobrałam dzisiaj łatkę do Własnego Biznesu, ale gdy próbuję ją zainstalować, wyskakuje komunikat, że wystąpił błąd i konieczna może być reinstalacja WB... Normalnie machnęłabym na to ręką, ale nie tym razem. Moi studenci, którzy mają wykłady i egzamin w tym samym czasie, magicznie opuszczają egzamin końcowy, chociaż na nim byli ― a ta łatka właśnie to naprawia. Ktoś wie, o co może chodzić?Ja znowu w tej sprawie. Zainstalowałam WB od nowa, jeszcze przed wklejeniem na powrót kopii zapasowej spróbowałam zainstalować łatkę... i znów ten sam komunikat. =.= Już w sumie mam gdzieś tego patcha, tylko chciałabym wiedzieć, skąd może wynikać taki problem. Uszkodzona płyta? Coś się pomieszało w plikach wcześniejszych dodatków albo podstawki? Dodatków z internetu nie biorę pod uwagę. W całym Downloads miałam tylko mod na brak ramki pauzy (btw. wcięło mi ten folder Downloads po podmianie EA Games na ten sprzed reinstalki...). A może to przez jakieś wirusy, których antywirus nie daje rady wyłapać?
Chyba jestem przewrażliwiona, ale tyle miałam już z tą grą problemów, że wolę wiedzieć, o co chodzi...
LittleVampire
25.08.2014, 21:03
Witam wszystkich :) Pobrałam pełną wersję gry The Sims 2 z Origina i przez pół miesiąca grałam zapamiętale. Parę razy gra się zawieszała na amen i musiałam wyłączać ją poprzez menedżera zadań, ale nie było po tym problemów. Do czasu...
W poniedziałek znowu zawieszenie na amen. Menedżer zadań, gra zamknięta i już więcej jej tego wieczoru nie włączałam. We wtorek próbuję to zrobić -i nic. Wyskakuje to:
http://i61.************/2eck7dy.jpg
Ani usunięcie folderu Downloads ani próba uruchomienia w trybie zgodności z XP nic nie dały. Nie zliczę już, ile razy próbowałam włączyć grę ;d Czy ktoś może ma jakiś pomysł czy niestety pozostaje mi tylko usunięcie i zainstalowanie od nowa?
Usuń z moich dokumentów-EA Games-The Sims 2 UC wszystkie pliki cache i ContentRegistry. Mi pomogło :)
LittleVampire
26.08.2014, 09:10
Dziękuję, działają! :)
Shattered
29.08.2014, 22:19
Pobrałam ubrania dla niemowląt, były różne a niemowlaki zawsze są w tym samym. Czy można jakoś je przebrać?
Kędziorek
29.08.2014, 22:21
Bodajże za pomocą Insimenatora.
Shattered
29.08.2014, 22:40
Wersja tego Insimenatora do rezydencji to 2.9?
I jak on działa? Bo jest w package. Nie powoduje błędów? Trochę się boję tego moda czy programu
Kędziorek
29.08.2014, 22:49
Tak, 2.9 :)
U mnie żadnych błędów nie powoduje, a czasem traktuję go jak zbawienie. Klikasz na ziemię i tam wybierasz zakładkę "Garderoba". Pojawi Ci się obiekt, na który klikasz. Możesz tam m.in. kupować ubranie lub przebrać simów (np. simki w ciąży). Niemowlęciem na to nie klikniesz, ale starszym simem możesz przebrać każdego członka rodziny.
Insimenator zawiera też wiele innych ciekawych opcji :)
Pisałam już wcześniej ale chyba nikt nie zauważył , mam problem z jedzeniem simowym. kiedy sim przyżądzi danie dla grupy zawsze jest wybrakowane po wyjęciu z kuchenki (każdej) np. tort bez jednego kawałka ale zazwyczaj jest pusta taca która od razu znika nie ma jej w wyposażeniu i tak się dzieje ciągle w każdym mieście.odinstalowałm chyba wszystkie potrawy z neta choć pewna nie jestem przeskanowałm Clean Installerem ale to nic nie dało. Ktoś wie jak temu zaradzić bez reinstalki ?bo ja już nie mam pomysłu
Shattered
30.08.2014, 18:59
Niestety nie da się dla niemowlaka zmienić stroju przez ten mod :(
A może ja nie umiem
Mam zamiennik oczu. Jak go znaleźć pośród 4000 plików CC?
Co do ubrań dla niemowląt to ja korzystam z Chris Hatch Mod :)
justinea4
07.09.2014, 17:27
Cześć :) Mam, być może dziwaczne pytanie, ale czy Simowie mogą zdobywać punkty umiejętności na parcelach publicznych? Nie grałam w 2 od czasu wyjścia 3 części serii i zaczęłam się zastanawiać, czy to jakiś błąd, że moi simowie mogą uczyć się umiejętności jedynie w domu ?
Domyślnie nie mogą, ale jest na to mod ;]
LepkiePaluszki23
07.09.2014, 20:10
Mam pytanie.
Pewnego dnia wsadziłem simką 4 groby kotów do wyposażenia i po powrocie do domu wystawiłem je w 1 miejscu. Wyłączyłem grę i za kilka godzin znowu ją włączyłem i tą rodzinę, w której nagrobki były. Jak wszedłem do rodziny to nagrobki zniknęły a we wspomnieniach nie ma ich portretów, ale są imiona. Pliki w folderze charakters są a w SimPE ich portrety są na niebiesko, chociaż zmarli simowie wyświetlani są na szaro.
Pomoże ktoś?
Deyariss
08.09.2014, 18:54
Miałam rodzinkę, w której byli:
2 simki, 4 dorosłe kotki, 1 kociątko i 1 sługus.
Wsadziłam domek wraz z rodzinką do katalogu domów (czy coś takiego) po czym wyjęłam go, ale gra się zacięła tak, że musiałam resetować podczas tego komputer i ponownie wyjmować domek. Po udanym wyciągnięciu domku i wejściu do rodziny nie było:
2 kotków, kociątka i simek zostały tylko 2 koty i sługus, a reszta gdzieś przepadła.
We wspomnieniach kotów i sługusów były te simki i koty, ale nie mają ich w kontaktach czy tam znajomych i na otoczeniu też ich nie ma. Po prostu jakby wyparowały.
Myślałam, że gdzieś jeszcze są te simy to wyprowadziłam rodzinkę i wprowadziłam do innego domu, ale ich nie było. Da się jakoś przywrócić tych simów czy już przepadły? A jeżeli da się to jak? Bardzo mi zależy na tych simach więc proszę o pomoc.
Shattered
14.09.2014, 17:51
Czy jest jakiś mod na imprezę na parceli publicznej??
superstars
14.09.2014, 19:28
mam pytanie dosyć dziwne :P jest jakiś mod na to by simy traktowały jako rodzine swoich dalekich krewnych ?
Ophra122
16.09.2014, 14:31
C:\Users\user\Desktop\aa.jpg jak ściągam ciuchy do sims 2 i chce je wypakować to wyswietla mi sie taka informacja, a przeniesione do folderu Downloadsto i tak nic nie gra wiecie czemu?
No to sobie pograłam... ale po kolei...
Jakiś czas temu stworzyłam miasteczko w tym otoczeniu: http://www.thesimsresource.com/downloads/details/category/sims2-hoods/title/apple-ridge-valley-/id/792212/ Postawiłam 2 domki (ściągnięte z neta), stadion i park. Naprzeciw parku dałam pustą parcelę. No i przy wejściu na nią, wywaliło mi błąd z aplikacją. Stworzyłam drugie miasteczko (też na tej mapie), postawiłam park w innym miejscu i naprzeciw niego pustą parcelę. Myślałam, że błąd to wina parku, bo parę drzew z niego jest ustawionych po drugiej stronie ulicy. Jednak to nie to. Na parcelę dalo się wejść. Potem była inna próba, bo chyba znów zaczęlo mnie wywalać. W każdym razie ostatnio włączyłam grę, ustawiłam wszystkie parcele jak dotychczas, ale pustą przesunęłam obok, żeby nie stała naprzeciw parku. Było ok. Przy następnym odpaleniu gry, gdy chciałam wejść na tę parcelę, jednak i tak mnie wywaliło. Zrobiłam kolejne miasteczko i postawiłam tam tylko te dwa domi i pustą parcelę ( w standardowych dla nich miejscach). Przy wejściu na pustą parcelę od razu mnie wywaliło... Potrzebuję potwierdzenia, czy to otoczenie jest uszkodzone i czy da się z tym coś zrobić...
Czy może lepiej stworzyć miasteczko na tej mapie: http://thesimsresource.com/downloads/details/category/sims2-hoods/title/huckleberry-heights/id/643250/ ?
A może lepiej i bezpieczniej zrobić otoczenie na jakiejś maxisowej mapce, która już jest w grze?
Dodatkowo mam zainstalowany WB, ale u góry jest wyszarzona ikona z dodaniem dzielnicy handlowej... Jeśli dobrze pamiętam, to po instalacji WB, gdy chciało sprawdzić aktualizację, chyba wyłączyłam instalację przez menedżera (niechcący generalnie). Czy da się z tym coś zrobić bez reinstalki całej gry?
Z góry dzięki za wszelką pomoc :)!
Kokardeczka
18.09.2014, 13:11
Hej może ktoś jest w stanie pomóc mi z moim problemem - potrzeby simów nie spadają. Kod boolprop i 'make all statistics dynamic/static' nie działa, wyswietla się tylko static, mimo klikania. Na jednej z parceli zamarły też wszystkei obce simy. Dodatkowo simy nie korzystają z wolnej woli tylko jeśli nei wydam im poecenia to stoją bezczynnie (może to z powodu tego że ich statystyki są ciągle zielone?) proszę o pomoc.
LepkiePaluszki23
19.09.2014, 09:31
Mam kolejne pytanie. Na zdjęciu poniżej pokazane jest, że nagrobek można postawić na półce z własnego biznesu. Kiedy w swojej grze próbuje tak zrobić to się nie da. Czy to jest jakiś mod? Od razu mówię próbowałem kodem moveObects on i nic :(
http://i57.************/29pu9fn.jpg
ultraviolence
19.09.2014, 12:36
@Libby - wiem, że to mało pomoże, ale jeśli chodzi o simsy, od kilku lat trzymam się takiej zasady: zero otoczeń i domków z neta. Na początku mojej zabawy z TS2 miałam ich mnóstwo, więc nic dziwnego, że nie mogłam normalnie grać :) Teraz ściągam tylko to, co dotyczy wyglądu simów (makijaże, fryzury, skóry, ubrania, itd.), najpotrzebniejsze przedmioty (np. firany, których w grze jest bardzo mało czy jakieś fikuśne krzewy i ozdoby do ogrodu/domu) oraz multum recolorów Maxisa. Niedawno zainstalowałam dwójkę ponownie, trzymając się tej samej zasady i póki co, wszystko pięknie hula :)
@Kokardeczka, spróbuj ściągnąć InSIMenatora do swojej wersji gry. Sam hack ma w sobie mnóstwo opcji, ale Tobie szczególnie przyda się "Aktywator nastroju". Kilka kliknięć i będziesz mogła sprawić, że potrzeby simów znów będą spadać, tak jak wcześniej. Jeśli masz Osiedlowe życie albo RiO, mogę zrobić wstawkę, bo taki posiadam... I jest po polsku :)
@LepkiePaluszki23: zdaje się, że ktoś tam kombinował z OMSP :D Więcej pod tym linkiem: http://modthesims.info/browse.php?f=38&page=2&tag=omsp&showType=1&gs=1
Ultraviolence: dzięki ;) W summie też się zastanawiałam, czy nie wywalić netowego otoczenia. Jednego z tych dwóch domków na pewno nie wywalę, bo to domek od Shivera :P.
Przeskanowałam to otoczenie HoodCheckerem i wywaliło mi masę rzeczy, większość typu:
Sim Relations:
Invalid relationship with self: 0x0155 Gabriella Newson
Sim Wants and Fears:
Memories:
Incorrect Subject Instance: 0x000B Abbey : Met 0x003A Moody (Pet) (Subject Instance=0x000F)
Incorrect Subject Instance: 0x0017 Tiffany : Met 0x001D Alegra (Pet) (Subject Instance=0x001B)
Incorrect Subject Instance: 0x0019 Grimalkin : Met 0x0024 Cymoril (Pet) (Subject Instance=0x003F)
Incorrect Subject Instance: 0x001D Alegra : Met 0x0017 Tiffany (Pet) (Subject Instance=0x0020)
Incorrect Subject Instance: 0x0020 Webster : Met 0x0025 Rover (Pet) (Subject Instance=0x0022)
(...)
Zastanawiam się, czy jest sens to naprawiać SimPe, czy lepiej zmienić otoczenie... Ktoś doradzi ;)?
EDIT:
Zwątpiłam :/. Zrobiłam nowe otoczenie na innej netowej mapce (co prawda raczej tej samej autorki), postawiłam park, dwa domki i pustą parcelę i z tej pustej parceli mnie wywaliło. Przeskanowałam otoczenie HoodCheckerem i lista wspomnień wygląda raczej tak samo jak poprzednio. Teraz pytanie, czy to wina otoczenia, czy tego parku, ale w poprzednim otoczeniu chyba nawet i bez parku mnie wywalało. Chyba trzeba sprawdzić, jak zareaguje jakieś maxisowe otoczenie.
Ktoś ma jakiś inny pomysł?
Libby - nie, olej to :P Nieznanowo na takich błędach ciągnie 5 lat xD Jeśli już koniecznie coś chcesz zdziałać, to jedynie opcja Remove z HoodCheckera wchodzi w grę. No i oczywiście batbox co jakiś czas :) Ale to jak już rozhulasz grę.
Co do tych crashów na pustej parceli... Uruchom grę bez Downloads. Jeśli otoczenie było tylko mapką, a nie gotowcem np. z dekoracjami, to to nie jest jego wina. Podejrzewam jakiś konflikt hacków/modów. Jeszcze zapytam tak dla upewnienia - czy ściągnęłaś wraz z którąś parcelą z neta skrzynkę i kubeł na śmieci, które wyświetlają się w trybie kupowania?
I tak - sprawdzenie tego parku w maksisowym otoczeniu na pewno nie zaszkodzi :)
Weraxera
21.09.2014, 19:44
Witam :)
Dopiero co założyłam tu konto, więc to mój pierwszy post na tym forum. Już wcześniej je kilkanaście razy przeglądałam i jest bardzo pomocne :)
A więc do rzeczy. Gdy każę dowolnemu Simowi w dowolnym otoczeniu iść na parcelę publiczną, bądź jechać na nią, wyskakuje mi okienko błędu, (z opcjami cancel, reset i delete) jeżeli mam wpisany kod boolprop testingcheatsenabled true, a jeżeli nie mam go wpisanego, to po prostu dany Sim "resetuje" się :angry: . W tym okienku błędu klikam "cancel" ale ono wręcz wymusza, żeby kliknąc opcję "reset" lub "delete". Nie chcę tracić Simów, więc klikam "reset", czyli tak jak w przypadku bez kodu. Nie wiem, czy mam odinstalować osiedlowe życie, i zainstalować znowu, a zachować tylko foldery z downloads, parcelami i plikiem miasta, w którym aktualnie gram :/ . Pomoże ktoś?
Z góry bardzo dziękuję :)
Po pierwsze, wywal wszelkie hacki i mody z Downloads.
Jak nie pomoże, wywal resztę plików z Downloads.
Jak to pomoże, to będziesz musiała wyłapać, który z nich jest problematyczny.
Jeśli gra bez Downloads nadal będzie wywalała błąd w debug mode (czyli po wpisaniu boolpropa), to czas na reinstalkę.
Liv - w takim razie dziś lub jutro użyję "Remove" z HoodCheckera. Zobaczymy, co to da. Jeszcze nie znam batboxa.
Otoczenie bylo raczej tylko samą mapką. Tzn. bylo parę mostów i drzewek:
http://i1305.photobucket.com/albums/s559/MsScarlett125/Sims2EP92014-08-2018-37-28-92_zps90016467.png
Co do skrzynek i kubłów natomiast, to nie wiem, bo nie sprawdzałam trybu kupowania, ale obawiam się, że mogą być. Sprawdziłam foty parku, który wydaje mi się podejrzany (wychodzi na przeciwną stronę ulicy). Kilka fot z parku w formie oryginalnej:
http://s1305.photobucket.com/user/MsScarlett125/media/Sims2EP92014-09-0516-29-08-27_zpsc279861e.png.html
http://i1305.photobucket.com/albums/s559/MsScarlett125/Sims2EP92014-09-0516-29-27-50_zps77980222.png
http://i1305.photobucket.com/albums/s559/MsScarlett125/Sims2EP92014-09-0516-32-16-43_zps437b2fcf.png
Te "simy" są tam "wbudowane".
Jest szansa, żeby pograć jednak w tym netowym otoczeniu?
Edit: zapomniałam chyba wspomnieć, że nazwiska wychwycone przez HoodCheckera to nie moje simy. Otoczenie jest jeszcze puste.
O ile dobrze pamiętam, to nie ściągałam żadnych hacków, ani modów.
superstars
22.09.2014, 10:20
Mam problem otóż kiedy klikam na lustro by sim umył twarz lub zęby zawsze sie resetuje , nawet jak jest to lustro oficjalne.Nie mam pobranego zamiennika ani pasty itp.
Wie ktoś jak to naprawić ?
mam problem z jedzeniem simowym. kiedy sim przyżądzi danie dla grupy zawsze jest wybrakowane po wyjęciu z kuchenki (każdej) np. tort bez jednego kawałka ale zazwyczaj jest pusta taca która od razu znika nie ma jej w wyposażeniu i tak się dzieje ciągle w każdym mieście.odinstalowałm chyba wszystkie potrawy z neta choć pewna nie jestem ,przeskanowałm Clean Installerem ale to nic nie dało. Ktoś wie jak temu zaradzić bez reinstalki ?bo ja już nie mam pomysłu
Przeprowadziłam 2 próby:
1. Wywaliłam downloads. Weszłam do tego netowego otoczenia, park zniknął z mapki(to była parcela ściągnięta z neta) a z pustej parceli i tak mnie wywaliło.
2. Wrzuciłam z powrotem downloads. Stworzyłam nowe otoczenie bodajże na mapce Desiderata Valley (to raczej maxisowe), postawiłam park, domek od Shivera, drugi domek z neta i pustą parcelę. Z tej pustej i tak mnie wywaliło... :/
Użyłam Remove z HoodCheckera, ale 3 wspomnienia i tak zostały. Weszłam do otoczenia netowego (to było chyba to akurat bez parku) i zaś mnie wywaliło z tej pustej parceli... Może to któryś domek jest sprawcą całego zamieszania. Zwątpiłam już co najlepiej jest zrobić w takiej sytuacji.
Shattered
22.09.2014, 19:22
Czy w dwójce są pozy? Jak one działają? Nie mogę nic znaleźć
Kędziorek
22.09.2014, 19:31
Są. Znajdziesz je w trybie kupowania (Hobby-->Różne) jako poseboxy. Natomiast pobrać je możesz m.in. z mothesims.info (http://modthesims.info/browse.php?f=642&gs=1).
1. Wywaliłam downloads. Weszłam do tego netowego otoczenia, park zniknął z mapki(to była parcela ściągnięta z neta) a z pustej parceli i tak mnie wywaliło.
tfu, park nie zniknął, bo to raczej bylo to otoczenie bez parku.
Chyba trzeba sprawdzić, czy otoczenie dobrze by działało bez jednego domku. Obstawiam, że ten od Shivera jest ok. Szkoda jeśli to Craftsman House(czy jakoś tak) psuje grę.
Shattered
25.09.2014, 18:30
Na tym zdjęciu na ścianie są zdjęcia simów. Czy to po prostu obraazy czy jakieś CC które powiększa zdjęcia robione przez simów które można zamówić przez komputer?
http://pictap.pl/di-TM4RZ1JW.jpg
@K: Za duże zdjęcie
mam problem z jedzeniem simowym. kiedy sim przyżądzi danie dla grupy zawsze jest wybrakowane po wyjęciu z kuchenki (każdej) np. tort bez jednego kawałka ale zazwyczaj jest pusta taca która od razu znika nie ma jej w wyposażeniu i tak się dzieje ciągle w każdym mieście.odinstalowałm chyba wszystkie potrawy z neta choć pewna nie jestem ,przeskanowałm Clean Installerem ale to nic nie dało. Ktoś wie jak temu zaradzić bez reinstalki ?bo ja już nie mam pomysłu + Mam pytanie , czy instnieje mod który umożliwiałby dzieciom ( w wieku szkolnym) kupowanie w sklepie?
Weraxera
27.09.2014, 13:14
Dzięki Liv :smile: Wystarczyło usunąć mod związany z właśnie interakcją "Idź na parcelę publiczną...".
Chciałabym jeszcze zapytać o jedną rzecz... Mianowicie jak Sim ma urodziny, tzn. "przemienia się" z dorosłego w emeryta, następuje crash gry i oto taki komunikat "Działanie programu zostało zakłócone. Aplikacja zostanie zamknięta." :aykm:
Jak miałam tamten problem, tego nie było, ale był przed tamtym, a jak tamtego nie ma, to ten znowu jest :angry:
Z góry dziękuję za wszystko wszystkim :smile:
Już nie wiem za co się wziąć i co sprawdzić. Shiverowi nazwiska z HoodCheckera nic nie mówiły, więc jego domek dałam do nowego otoczenia (to netowe), postawiłam park i pustą parcelę, nie wstawiłam Craftsman House, bo obstawiałam, że on powoduje wywalanie gry. No i żeby tradycji stało się zadość i tak wywaliło mnie przy wejściu na tę pustą parcelę...
Weraxera - standardowo - dodatki z neta? Jakieś podejrzane mody?
Libby, rób reinstalkę. Śledzę wszystkie Twoje posty w tym temacie i widzę, że próbujesz coś zrobić na własną rękę, ale to nie do końca tak działa. Wszystko wskazuje na to, że to w plikach gry coś się schrzaniło.
Dodatki z neta i okolice sobie zostaw - te trzy wspominane przez Ciebie parcele trzeba będzie ściągnąć jeszcze raz i podczas instalacji ich cleaninstallerem będziesz musiała wywalić z listy dodatków obiekty podpisane jako "trashcan" i mailbox" albo takie, które w nazwie mają długi ciąg liter i cyfr (i w podglądzie mają teksturę skrzynki na listy).
Aha, właśnie - sprawdzałaś, czy w Downloads masz te podejrzane pliki, tzn. skrzynkę na listy i kubeł na śmieci? Chodzi mi o klony tych, które dostajemy wchodząc na jakąkolwiek zamieszkaną parcelę. Normalnie nie powinno ich być w trybie kupowania. Jeśli są, to może być problem.
Weraxera
27.09.2014, 20:50
Liv - wszystkie dziwaczne mody usunęłam. Jakoś tylko u niego był kłopot z urodzinami, bo wszyscy inni tego nie mieli. No i jeszcze jak w tej samej rodzinie Sim szedł na studia, to przy tym filmiku jeszcze scrashowało, a jak drugi Sim szedł, to było dobrze. Tego jednego Sima, który miał ten problem z urodzinami to zmieniłam kodem ;P
Weraxera
29.09.2014, 16:03
Aha i chciałabym jeszcze coś dodać po przejrzeniu postów z NS :smile:
Mam problem ze znikającymi komórkami. Wiem, że ten temat już był, ale wszystkie zamknięte Chodzi mi o tą łatkę do OŻ. Weszłam w link i pokazała mi się tylko strona Sims 4 :(( Mógłby mi ją ktoś podesłać przez maila czy coś?
A dla tych, którzy nie wiedzą o co mi chodzi: gdy Simowi dzwoni komórka i klikam, żeby ją odebrał, ona po prostu znika z wyposażenia :((
Za wszelkie błędy przepraszam, gdyż piszę to na telefonie. Mogłabym też edytować poprzedni post, ale "boję się", że ktoś nie doczyta :D
Teraz łatki można znaleźć tutaj (http://www.modthesims.info/wiki.php?title=Game_Help:TS2_Patches). ;)
Weraxera
29.09.2014, 18:44
Teraz łatki można znaleźć tutaj (http://www.modthesims.info/wiki.php?title=Game_Help:TS2_Patches). ;)
Dziękuję :smile:
Shattered
05.10.2014, 20:02
Czy istnieje mod na to, żeby simowie na parcelach publicznych nie podchodzili i się nie witali? Bo nie mogę znaleźć :(
Może nie do końca odpowiedni temat ale przy okazji - o co chodzi z tym deafult? i czy dobrze rozumiem że muszę ściągać meshe (nie do końca wiem co to) przy pobieraniu nowych rzeczy?:| Przepraszam za głupie pytania ale po prostu nie wiem:redface:
@down: A ja się zastanawiałam dlaczego niektóre rzeczy nie działają.. :) Dziękuję!
Meshe tak samo do katalogu downloads?
Default to inaczej zamiennik. Np. jeśli pobierzesz soczewki typu default, to wszyscy twoi simowie (tzn. którzy mieli maxisowe soczewki) będą je mieli podmienione.
A jeśli chodzi o meshe (to jakby model danego przedmiotu/ubrania/czegokolwiek), to musisz je mieć, jeżeli pobierasz recolory (tzn. te same dodatki, ale "przemalowane", czyli z innym wzorem, kolorem, itd.), inaczej gra nie wczyta dodatków.
Edit: Tak, wszystkie pliki o rozszerzeniu .package wrzuca się do downloads.
Hej. Wczoraj założyłam nową rodzinę, pograłam, zapisałam, wieczorem pościągałam dodatki do downloads. Dzisiaj wchodzę w simsy i nie pokazuje mi żadnych ściągnietych z internetu dodatków, nawet tych które działały już wcześniej i nie ma mojej rodziny z wczoraj, co robić?
Dodam jeszcze że przenosiłam też wczoraj folder EA GAMES do innego miejsca, nie wiem czy to istotne, może w folderze downloads nie może być dodatkowych folderów tylko wszystko bezpośrednio w nim?:|
Kolejny raz edytuję, ale właśnie zorientowałam się że usunęły się wszystkie save'y, ustawienia też się zresetowały co się mogło stać? Jestem zrozpaczona :(
Weraxera
07.10.2014, 07:49
marchef - a wchodziłaś w okno zawartości zmodyfikowanej i ją włączyłaś przed tym wszystkim?
A teraz mój mały problemik (tak znowu :D ). Mimo, że zainstalowałam łatkę do OŻ i RR te głupie komórki dalej znikają :(( No a ja chce żeby moje Simy se gadały z kimś na parceli publicznej :( Mam ściągnąć wszystkie łatki, żeby te komórki nie znikały czy co?
Miałam domyślnie włączoną, razem z resetem ustawień wyłączyła się zawartość zmodyfikowana. Nie wiem czy dobrze rozumiem pytaie
Dodam jeszcze że przenosiłam też wczoraj folder EA GAMES do innego miejsca, nie wiem czy to istotneW sensie całkiem wywaliłaś z Dokumentów, tak że nie było tam już żadnego folderu EA Games, czy po prostu skopiowałaś? Jeśli wywaliłaś, to nic dziwnego, że masz wszystko zresetowane. Gra utworzyła nowy folder i grasz na czysto. Wystarczy usunąć z Dokumentów nowy EA Games i na jego miejsce przywrócić ten z pulpitu.
Oddzielne foldery w Downloads są wręcz zalecane, jeśli nie chcesz zwariować przy dużej ilości plików. ;) Aczkolwiek dopiero od któregoś dodatku gra czyta rzeczy wrzucone w oddzielne foldery. Ja, kiedy miałam zainstalowane tylko Na Studiach, musiałam z tych folderów zrezygnować. Może od Nocnego Życia już ten problem nie występuje, ale nie jestem pewna. W każdym razie w CPR już na pewno można mieć foldery. :D
W sensie całkiem wywaliłaś z Dokumentów, tak że nie było tam już żadnego folderu EA Games, czy po prostu skopiowałaś? Jeśli wywaliłaś, to nic dziwnego, że masz wszystko zresetowane. Gra utworzyła nowy folder i grasz na czysto. Wystarczy usunąć z Dokumentów nowy EA Games i na jego miejsce przywrócić ten z pulpitu.
Oddzielne foldery w Downloads są wręcz zalecane, jeśli nie chcesz zwariować przy dużej ilości plików. ;) Aczkolwiek dopiero od któregoś dodatku gra czyta rzeczy wrzucone w oddzielne foldery. Ja, kiedy miałam zainstalowane tylko Na Studiach, musiałam z tych folderów zrezygnować. Może od Nocnego Życia już ten problem nie występuje, ale nie jestem pewna. W każdym razie w CPR już na pewno można mieć foldery. :D
Dałam "wytnij" i przeniosłam w interesujące mnie miejsce. Czyli w tym problem?
Simsy mam Ultimate Collection :)
Właśnie zorientowałam się że mam dwa foldery EA Games, jeden na dysku C - wydaje mi się że właśnie tam sama przenosiłam, a drugi w dokumentach. Co teraz robić usunąć któryś czy lepiej dać im spokój? Przepraszam że tak zatruwam wam głowę ale chyba nigdzie indziej nie znajdę pomocy:redface:
Filleable
07.10.2014, 17:46
Tak, w tym problem. Folder EA Games MUSI być w Moich Dokumentach. Po prostu podmień teraz swój folder z nowo utworzonym.
Shattered
08.10.2014, 07:18
Jak edytować sima, wygląd skin w trybie życia?
Dzięki wam wszystkim jesteście kochani! :D
Mam taki bug(?) że mój sims po dwóch dniach w pracy osiąga jej szczyt zarabiając około 180 simoleonów, da się temu zaradzić?
Czy prawidłowo Simy mogą dzwonić do innych Simów na ukrytych parcelach z Czasu Wolnego i zapraszać ich na te parcele, czy też nie? Pytam, ponieważ gdy jeszcze grałam w pudełkowe wersje Simsów to mogłam dzwonić na tych parcelach i zapraszać na nie Simów, a w UC już nie.
Shattered
09.10.2014, 07:50
Ta gra zaczyna mnie już wkurzać.. Kolejny błąd Failed to enumerate any Directx9
Wczoraj normalnie się uruchamiała
Mam taki problem kolejny już z duchami, otóż czasem jak podczas burzy piorun trzaśnie w nagrobek to się duch pojawia w dzień ale po chwili wraca do grobu, no i u mnie się w ten sposób pojawił duch Kasi Langerak, pojawiła się, polatała sobie, wróciła do grobu, mija parę sekund i znowu się pojawia, lata sobie, leci do swojego łóżka i wiadomo, cieszy się itd. (duchy są przywiązane do swoich łóżek xD), budzi i straszy Simów którzy tam spali, wraca do grobu, i od nowa, pojawia się i znowu do łóżka i żyć nie daje moim Simom nawet w dzień... i tak mi lata duch cały dzień i całą noc. To w końcu wzięłam nagrobek do wyposarzenia, ale na parceli był jeszcze grób Daniela, jak schowałam Kasię to wtedy on się pojawił i było tak jak z Kasią. Jak przywróciłam Kasię to duch Daniela przestał się pojawiać i zamiast tego znowu była Kasia. I schowałam wkońcu oba i nie wiem co z tym zrobić :/ I teraz jak grałam Ćwirami to pojawił się duch Mortimera i teraz z nim to samo jest... jak schowałam jego nagrobek to zamiast niego zaczęła się pojawiać Agnieszka Zadek. Jak ją schowałam, to zaczął się pojawiać Szymon Zadek. Musiałabym chyba cały cmentarz schować i wgl nie mieć duchów, bo inaczej nękają mnie w dzień :// Da się coś z tym zrobić?
Od razu mówie że o przeprowadzce czy zrobieniu cmentarza dla grobów nie ma mowy. Zresztą to nie rozwiąże problemu :/
La Tortura
14.10.2014, 09:03
Mam takie pytanko. Jak usunąć miastowych? To znaczy które pliki w folderach mam skasować, żeby powstali nowi? Bo chcę odmiany xD a tak serio to mi się oni nie podobają, a nowi miastowi są zawsze fajni, wiem bo kiedys próbowałam. Pytanko czy mi miasta nie uszkodzi, bo juz tam trochę gram i nie chce zeby sie popsuło, ale nowych miastowych bym chciała. :fun:
Mam taki bug(?) że mój sims po dwóch dniach w pracy osiąga jej szczyt zarabiając około 180 simoleonów, da się temu zaradzić?
To normalne w przypadku nastolatków i emerytów.
Lenna - mogłaś już dawno stworzyć/ściągnąć sobie cmentarz i tam ulokować swoich zmarłych simów...
Od razu mówie że o przeprowadzce czy zrobieniu cmentarza dla grobów nie ma mowy. Zresztą to nie rozwiąże problemu :/
No to jeśli chcesz permanentnego rozwiązania problemu to zostaje Ci format dysku i gra w simsy od samego początku w nowym otoczeniu ;) Albo w ogóle zaprzestanie gry ;)
Ata - usuń (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=62137) lub zabij :P
Shattered
18.10.2014, 18:25
Jak wyprowadzić sima z parceli aby nie usunęło umeblowania?
http://www.forum.thesims.pl/showthread.php?t=53603
No to co to jest za gra że groby nie mogą stać przy domu? Przecież to jest część gry i nie powinno być z tym problemu. Mam legendarny cmentarz Ćwirów wywalić po prostu?! Nie mam siły już na tą grę... to ma działać i koniec.
kalafjor
19.10.2014, 14:11
Słyszałem, że jeśli się często opłakuje groby, to duchy nie wychodzą.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.