Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 3 > The Sims 3: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 29.05.2009, 06:37   #1
Irbis

Reputacja: 14
Domyślnie Odp: Zalety i wady The Sims 3.

Cytat:
Napisał bigkar Zobacz post
No tak...Jesli chce sie stworzyc "plastusia" to masz racje. Tyle ze w zapowiedziach miala byc mozliwosc stworzenia sima podobnego do kogo zechcesz... Wiec zycze powodzenia. Moze po 10 patchu, ale watpie. TS3 jest grą z 2005 roku (technologicznie)
Jeśli się potrafi, to można stworzyć w grze sima podobnego do realnej postaci. Simy nie są plastusiowe, są po prostu simowe, nie wiem czego niektórzy oczekiwali, że simy będą wyglądać jak ludzie?
Cytat:
Napisał aneczka90-90 Zobacz post
pozostawie to bez komentarza. dodatki z internetu zawsze byly o niebo lepsze! piekne fryzury, meble, CIUCHY!! PRZECIEZ SIMOWSKIE RZECZY TO G...
We wszystkich moich simowych domkach w The Sims 2 są obiekty maxisa i stwierdzenie, że to "g**no" obraża moje simy, bo tak jakby w tym g**nie żyją
To, że Tobie nie podobają się oryginalne simowe obiekty, nie daje Ci prawa do takich stwierdzeń. Nie wszyscy bowiem podzielają Twoje zdanie. Mi nigdy nie podobały się obiekty z internetu, sztuczne i bez wyrazu, ale nigdy nie powiedziałabym że to "g**no" bo szanuję czyjąś pracę i czyjeś upodobania. Też byś mogła
Cytat:
Napisał Liv Zobacz post
Na razie wypowiem się na podstawie tego, co już "opanowałam"
(...)
WADY
- tryb budowania, obiekty jakie są tam dostępne, są godne pożałowania
- nie ma fajnych mebli w trybie kupowania (budowniczowie, strzeżcie się!)
- kategorie zarówno w tr. budowania jak i kupowania są wkurzające :/ (pod tym względem dwie poprzednie części są górą)
- dziwne sterowanie "zwykłą" kamerą
- według mnie nieprzejrzysty panel gry. Nie wchodziłam do samouczka (ale chyba nadrobię), więc może moja wiedza z 1. i 2. części gry przy Sims3 może być niewystarczająca
- jeśli nie przeszedłeś samouczka, mimo to, że opcje z Sims2 masz opanowane do perfekcji, to w grze raczej nie dasz sobie od razu tak dobrze rady
- dziwny upływ czasu (Simka brała prysznic przy maksymalnym tempie, a gdzy z niego wyszła, gra przerzuciła się na normalne, wolne tempo, czego we wcześniejszych edycjach gry nie było)
- w ciągu jednego dnia Simci zepsuł się i prysznic i kibel :/

Jak bardziej się rozkręcę to zedytuję.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z fragmentem Twojej wypowiedzi dotyczącym mebli. Rozumiem, że Tobie się nie podobają, ale jako simowy architekt i dekorator wnętrz muszę zaprotestować. W grze są ładne meble, a dodatkowo nadawanie im własnej kolorystyki daje budowniczym mnóstwo możliwości. Nie ma więc przed czym ostrzegać
Jeśli chodzi o te kategorie, to moim zdaniem są bardzo przejrzyste, tylko trzeba się z nimi oswoić, bo faktycznie bardzo różnią się od tych, które znamy z poprzednich odsłon gry. Ja zaliczam to do zalet TS3.
Co do panelu i nieradzenia sobie w TS3 pomimo doskonałego radzenia sobie w TS2 ... czy chciałabyś, żeby pod tym względem gra była identyczna jak TS2? Ja na pewno nie. I na początku faktycznie miałam problemy z ogarnięciem tego wszystkiego, ale już wtedy mnie to cieszyło, ponieważ oznaczało wiele nowości
Jeśli chodzi o zepsute sprzęty, to trzeba wiedzieć, że te najtańsze rzeczywiście często się psują, jak w życiu Ala na przykład toaleta, nawet najlepsza będzie często się zapychała jeśli simowie po skorzystaniu z niej nie będą spuszczać wody. I wybacz, ale jak można zaliczać to do wad gry?

Już pisałam gdzieś o tym, że tej gry trzeba się nauczyć, trzeba ją poznać,opanować.
Im dłużej gram, tym bardziej ta gra mi się podoba i nawet już przymykam oko na jeden kolor roślin w każdym gatunku. Im dłużej gram, tym więcej odkrywam ciekawych zjawisk.
Ostatnio przyglądałam się nastrójnikom i jestem nimi zachwycona. To naprawdę świetne rozwiązanie. Sim może mieć zły nastrój i jego ikonka jest czerwona niczym wino, nawet jeśli wszystkie paski potrzeb są zielone. Nastrójniki są różne, jedne związane z codziennym życiem, otoczeniem, domem sima, inne wynikające z osobowości sima. Jeśli chcemy utrzymać naszego sima w dobrym samopoczuciu naprawdę musimy brać je pod uwagę.
Wczoraj na przykład moje simy odczuwały niezadowolenie po zjedzeniu resztek z lodówki. W nastrójniku oznaczającym to niezadowolenie pojawiała się informacja, że jedzenie wyjęte z lodówki miało posmak lodówki i że w droższych lodówkach ten problem zapewne jest rozwiązany.
To tylko jeden z wielu przykładów urozmaiconego życia naszych podopiecznych, wielkiej zalety TS3.
Jeszcze pragnę dodać słów kilka na temat relacji międzysimowych. Ktoś kiedyś stwierdził, że paski relacji maleją powoli, że nie trzeba się za bardzo starać, żeby utrzymać przyjaciela. Otóż nie jest to tak do końca prawda, bowiem na takie niedbanie o przyjaciół mogą pozwolić sobie tylko simowie dobrzy i przyjacielscy. Poza tym jeśli nie pielęgnujemy przyjaźni wygasa ona dość szybko, nawet między małżonkami. Jako przykład podam przypadek Błażeja i Łucji, którymi aktualnie się opiekuję. Otóż przez kilka simowych dni zajmowali się tylko i wyłącznie pracą, on łowił ryby, ona pielęgnowała ogród, widywali się tylko podczas jedzenia posiłków. Kiedy w końcu chciałam, żeby postarali się o dzidziusia nie chcieli tego zrobić, bo okazało się, że za bardzo się od siebie oddalili. Tak więc zamiast bara-bara były rozmowy i wzajemne okazywanie sobie uczuć w celu odbudowania małżeńskich relacji.
Nie wystarczy już, tak jak w TS2 jadać posiłków przy jednym stole, aby utrzymać dobre relacje z rodziną. Tutaj naprawdę trzeba o nie dbać.
I dla mnie to się właśnie liczy, bo to faktycznie ma wpływ na grę, a nie to jak sim wsiada i wysiada z samochodu

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 29.05.2009, 15:11   #2
justyneczka
Guest

z tego co widzę to połowa z was chyba domagała się cudów od tej gry
Mi sie bardzo podoba trójka i wciąga tak samo jak TS2 CZY TS1 ale oczywiście ma te wady ale każda gra am wady nie ma gier które w pełni by nam się podobały hmmm nie wiem jakie ma wady dla mnie ma same zalety podoba mi się tryb budowania itp chodź przyznam mało jest efektownych mebli i poczekam aż będa w necie ale to moje zdanie
Ciesze się że w końcu inne simy też się starzeją a nie tylko moje
Wiem jedno an 100 % kupie oryginała jak będzie premiera
  Odpowiedź z Cytatem
stare 30.05.2009, 07:40   #3
bigkar
Guest

Cytat:
Napisał Irbis Zobacz post
Jeśli się potrafi, to można stworzyć w grze sima podobnego do realnej postaci. Simy nie są plastusiowe, są po prostu simowe, nie wiem czego niektórzy oczekiwali, że simy będą wyglądać jak ludzie?
No ale tylko w jednym przypdku Jeśli dla Ciebie postac = twarz. Ale proponuje Ci sprobowac stworzyc sima podobnym do takiego aktora De Vito (oczywiscie z jego wiekiem, wzrostem itp) Jak juz uda Ci sie go zrobic wrzuc screena ok ? (nie zeby mi sie podobal, albo zebym go lubila, chodzi o przyklad). Ja pomijam "fryzury" ktore wykluczaja zrobienie tego co sie chce, ale wszystkie dorosle simy sa ciete z jednego metra Pozostale tez, mam na mysli ten sam wiek = ten sam wzrost. I na niewele sie tu zdaje mozliwosc stworzenia sima o fioletowej badz zielonej skorze (lol).

Podtrzymuje swoja opinie, ze ten edytor choc jakas nowoscia jest, ma sie nijak do szumnych zapowiedzi.
Tak jak i cala gra. Dlatego dobrze, ze cos im "wycieklo". Mnostwo ludzi przekonaloby sie co to za cud dopiero po wydaniu pieniedzy.

Ja widze kilka wypowiedzi na forum osob, ktore licza na to ze dodatki zmienia co nieco (mysle o tych dodatkach tworzonych przez graczy, nie przez Maxis'a). I proponuje poszukac po stronach czy to angielskich czy niemieckich. Stronach istniejacych juz czas jakis. Owszem istnieja juz "unpackery" podobne do SimPE jak i sam SimPE tez. I to koniec. Cytowalam juz tutaj gdzies wypowiedz z jednej z tych stron. Maxis nie "udostepnil" default mesh, wiec jak na razie nie ma szans na dodatki. Wyglada na to ze tym razem dodatki bedzie sprzedawal Maxis online (hahaha) i beda "plastusiowe" jak calosc. Przypominam, z w przypadku TS2 wspomniana default mesh byla dostepna od poczatku z racji tego ze mielismy edytor dodatkow "poza" gra. Tak wiec mamy juz "uncensor patch" dla TS3 ale wlasciwie ponic skoro nie mozna zrobic skor dla simow (dla tych co sie oburza, ze to gra dla dzieci, od razy zapytam po co dzieciom obsciskiwanie sie i bara-bara ). A przeciez skory, meble, ciuchy dla TS2 powstaly dzieki ludziom ktorzy wiedza co to photoshop i do czego sluzy. I wszystko to Maxis zmienil w painta Czyli recolor. Po trzech dniach gry wszyscy wydaja Ci sie tak samo ubrani i podobni do siebie.
Nastepna rzecz to kamera w trybie budowania. Myslalam, ze cos z tym zrobia ale gdzie tam. Masz parcele i probujesz budowac dom powiedzmy jedna sciana przylegajacy do krawedzi parceli. Ehhh mozna oczoplasu dostac. Chce sie umiescic okno, cofasz kamere zeby zobaczyc calosc i..... "niespodzianka". Kamera robi co chce bo trafilas na granice swojej parceli ...i widzisz wszystko, tylko nie to co chcialas.
Parcele mozna "edytowac" to znaczy zmieniac nazwe, opis i to czy jest mieszkalna czy pubiczna. Ale nie ma szans na zmiane jej wielkosci. Tak ze w calym miescie sa tylko 3 duze parcele (ja tyle znalazlam) z czego dwie juz zajete przez NPC. Tak, ze jesli stworzysz nastepna rodzine i marzysz o domu z basenem i jakims ogrodem to zapomnij.

Dachy w trybie automatycznym sa ok pod jednym warunkiem, ze zbudujesz kwadratowe pudelko. Jesli poscinasz sciany i powiedzmy na dolnej kondygnacji bedzie taras (pod tym dachem) to robiac dach automatyczny jego czesc bedzie w tym tarasie Czyli nic nowego jakby.

Obojetnie ile twoj sim ma pieniedzy nie moe posiadac na przyklad dwoch sasiednich parceli (to rozwiazywaloby sprawe ale nic z tego). Jak w TS2 moze posiadac tylko jedna.
Co do "praw wlasnosci". Otoz moja simka wykupila prawa wlasnosci salonu spa i restauracji (najpierw udzialy pozniej wlasnosc). Stworzylam nowa rodzine i jakiez bylo moje zdziwieni gdy okazalo sie ze moge ot tak wykupic udzialy a pozniej prawo wlasnosci od mojej pierwszej simki ........ Bez zadnych pytan, potwierdzen , zgody. Czyli wracasz pozniej do gry pierwsza rodzina a to juz slumsy (lol). Aaaa i jeszcze jedno. Jak juz sie zostaje wlascicielem to mozna zwolnic sima.... super, a zatrudnic dlaczego nie mozna ?
Pozdrawiam
  Odpowiedź z Cytatem
stare 30.05.2009, 17:52   #4
Irbis

agnieszka130187 Ja uwielbiam meblować simowe domy i jakoś nie jestem rozczarowana meblami w TS3

Cytat:
No ale tylko w jednym przypdku Jeśli dla Ciebie postac = twarz. Ale proponuje Ci sprobowac stworzyc sima podobnym do takiego aktora De Vito (oczywiscie z jego wiekiem, wzrostem itp) Jak juz uda Ci sie go zrobic wrzuc screena ok ? (nie zeby mi sie podobal, albo zebym go lubila, chodzi o przyklad). Ja pomijam "fryzury" ktore wykluczaja zrobienie tego co sie chce, ale wszystkie dorosle simy sa ciete z jednego metra Pozostale tez, mam na mysli ten sam wiek = ten sam wzrost. I na niewele sie tu zdaje mozliwosc stworzenia sima o fioletowej badz zielonej skorze (lol).
Akurat absolutnie nie odczuwam potrzeby tworzyć sima, który wyglądałby jak Danny De Vito. Przecież to jest gra The Sims, a nie The Ludzie
Simy od początku były jednego wzrostu, taka jest cecha ich gatunku, po prostu takie są.
Gra nie jest idealna, bo nie ma idealnych gier, ale Ty czepiasz się dosłownie wszystkiego, tak jakby nic pozytywnego w tej grze nie było. Gra Ci się nie podoba, ok, Twoja sprawa, ale to nie daje Ci prawa do pisania "kompletnych bzdur" na jej temat, takich jak na przykład to, że nie ma czterech pór dnia (na szczęście każdy kto grał w tą grę, wie że to nieprawda).
I dziwi mnie tylko to, że skoro tak bardzo Ci się ta gra nie podoba, skoro jest tak beznadziejna i niewiele różni się od TS2, to czemu nadal w nią grasz?

Cytat:
Dachy w trybie automatycznym sa ok pod jednym warunkiem, ze zbudujesz kwadratowe pudelko. Jesli poscinasz sciany i powiedzmy na dolnej kondygnacji bedzie taras (pod tym dachem) to robiac dach automatyczny jego czesc bedzie w tym tarasie Czyli nic nowego jakby.
Dlatego właśnie mamy możliwość ręcznego ułożenia dachu.

--------------------------------
A Ja widzę kolejną wadę i chyba już przestanę w to grać. Bo dlaczego nie ma regulacji kształtu i koloru simowych zębów?
stare 30.05.2009, 18:20   #5
Miyoki

Reputacja: 12

Cytat:
A Ja widzę kolejną wadę i chyba już przestanę w to grać. Bo dlaczego nie ma regulacji kształtu i koloru simowych zębów?
No właśnie! Ja jej nie kupię, bo czemu im zęby nie wypadają i nie można z nimi chodzic do dentysty?
Twórcy chyba sobie żartują! Nie szanują mnie i tego, że może chciałabym zrobic sima z brzydkimi zębami, który by został dentystą

Ale dobra.. Może ktoś się nie skapnie, że to ironia ^_^
Chodzi o to, by się nie czepiac o byle szczegół, bo tak można by było w nieskończonośc.
Miyoki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 07:26   #6
bigkar
Guest

Cytat:
agnieszka130187 Ja uwielbiam meblować simowe domy i jakoś nie jestem rozczarowana meblami w TS3

Akurat absolutnie nie odczuwam potrzeby tworzyć sima, który wyglądałby jak Danny De Vito. Przecież to jest gra The Sims, a nie The Ludzie
Simy od początku były jednego wzrostu, taka jest cecha ich gatunku, po prostu takie są.
Gra nie jest idealna, bo nie ma idealnych gier, ale Ty czepiasz się dosłownie wszystkiego, tak jakby nic pozytywnego w tej grze nie było. Gra Ci się nie podoba, ok, Twoja sprawa, ale to nie daje Ci prawa do pisania "kompletnych bzdur" na jej temat, takich jak na przykład to, że nie ma czterech pór dnia (na szczęście każdy kto grał w tą grę, wie że to nieprawda).
I dziwi mnie tylko to, że skoro tak bardzo Ci się ta gra nie podoba, skoro jest tak beznadziejna i niewiele różni się od TS2, to czemu nadal w nią grasz?
No coz, przykro mi, ze nie zrozumialas co napisalam. Nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia kogo lubisz a kogo nie i jakie tam masz potrzeby. Napisalam o De Vito aby pokazac, ze szum wokol "mozliwosci stworzenia dowolnej postaci" rozkrecony przez Maxis to kompletna bzdura. Na przykladzie tego nieszczesnego De Vito pokazalam, ze nie mozna.
Co do tego, ze nie ma gier idealnych oczywiście się zgadzam. Tyle, ze ten gniot pozostal w 2005 roku i graficznie i pod wzgledem animacji postaci, pracy kamery, mozliwosci zblizen itp.Bo gry poszly juz daleeeeko naprzod, Mysle ze seria TS to jedyne w co grasz i pewnie nie masz odniesienia.
Co do czterech por dnia....to jest jak z tym tworzeniem "dowolnej" postaci. Przyciemnienie przed noca to dla Ciebie pewnie wieczor a rozjasnienie przed dniem to swit...no naprawde super, jedno i drugie trwa mgnienie oka.
Na cos sie powinnas zdecydowac Albo to ma byc plastusiowate..., kompletnie odrealnione i wtedy proponuje zrobic szafe na ubrania w misiu pluszowym itp, albo ma byc to "symulator zycia" jak kiedys reklamowal to Maxis, a wtedy to to jest kompletna pomylka. Nie da sie zjesc ciasta i wciaz je miec..

Ale nie jestem tu po to by sie wyklocac o produkt Maxisa
Pozdrowka
  Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 09:40   #7
Irbis

Cytat:
No coz, przykro mi, ze nie zrozumialas co napisalam. Nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia kogo lubisz a kogo nie i jakie tam masz potrzeby. Napisalam o De Vito aby pokazac, ze szum wokol "mozliwosci stworzenia dowolnej postaci" rozkrecony przez Maxis to kompletna bzdura. Na przykladzie tego nieszczesnego De Vito pokazalam, ze nie mozna.
Co do tego, ze nie ma gier idealnych oczywiście się zgadzam. Tyle, ze ten gniot pozostal w 2005 roku i graficznie i pod wzgledem animacji postaci, pracy kamery, mozliwosci zblizen itp.Bo gry poszly juz daleeeeko naprzod, Mysle ze seria TS to jedyne w co grasz i pewnie nie masz odniesienia.
Co do czterech por dnia....to jest jak z tym tworzeniem "dowolnej" postaci. Przyciemnienie przed noca to dla Ciebie pewnie wieczor a rozjasnienie przed dniem to swit...no naprawde super, jedno i drugie trwa mgnienie oka.
Na cos sie powinnas zdecydowac Albo to ma byc plastusiowate..., kompletnie odrealnione i wtedy proponuje zrobic szafe na ubrania w misiu pluszowym itp, albo ma byc to "symulator zycia" jak kiedys reklamowal to Maxis, a wtedy to to jest kompletna pomylka. Nie da sie zjesc ciasta i wciaz je miec..

Ale nie jestem tu po to by sie wyklocac o produkt Maxisa
Pozdrowka
Co do pana De Vito, nie chodzi o to, że go nie lubię czy lubię i również podałam go jako przykład. Na jego przykładzie chciałam dać do zrozumienia, że zupełnie nie zależy mi, aby w simsach tworzyć realnych ludzi, więc to Ty mnie źle zrozumiałaś

Akurat seria The Sims to nie jedyne w co gram, tyle, że nie wiem bardzo do czego można by porównać grę The Sims, bo przecież nie ma drugiej takiej gry. Tak jak można porównywać na przykład Gothic i Wiedźmina, tak TS3 nie ma z czym porównywać. Ktoś kiedyś porównywał grafikę TS3 i GTA4. To bez sensu i nigdy nie chciałabym, żeby grafika w TS3 była taka jak w GTA4.
Ja nie uważam, że simy są "plastusiowate" więc nie wiem na co Twoim zadaniem mam się decydować. Niezależnie od wszystkiego, The Sims 3 to jest symulator życia, a symulacja to nie to samo co życie. I simy mają to do siebie, że potrafią nosić rower w plecaku i mi to zupełnie nie przeszkadza. To jest gra i wielu elementów realnego życia w niej brakuje i bardzo dobrze.

Co do pór dnia, to przepraszam, ale jak sobie wyobrażasz inaczej zmieniające się pory dnia? Przyciemnienie nieba przed nocą to jest wieczór, a rozjaśnienie przed dniem to świt. Do tego widać wschodzące i zachodzące słońce oraz księżyc. I nawet jeśli trwałoby to chwilę, pisanie, że tego nie ma, jest zwyczajnym kłamstwem.

Jest różnica między dyskusją i kłótnią, a Ja nie mam w naturze kłócić się, więc traktuję to jako dyskusję

I ponawiam pytanie: jeśli tak bardzo nie podoba Ci się ta gra, to czemu nadal w nią grasz?

P.s. Co do tego ciasta ... simy zjadają posiłki, wiec jeśli sim zje ciasto, to ono znika

Ostatnio edytowane przez Irbis : 31.05.2009 - 12:14
Irbis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 11:52   #8
justyneczka
Guest

Ludzie przecież to jest dopiero pierwsza część nie mogli dać w niej wszystkiego bo i jakie dodatki później by wyszły ja odkąd pamiętam zawsze pierwsze części były mało rozbudowane później stopniowo dzięki dodatkom to się rozwija przez co gra się nie nudziła i nie wiem co się czepiacie do tych plastusiowych simów dla mnie to jest spoko ja nie gram w tą grę po to żeby tworzyć kogoś kogo znam itp tylko inną osobę I popieram irbis to ma być symulator życia a nie samo życie
bigkar czepiasz się o nic jak tak ci się ta gra nie podoba to w nią nie graj i tyle. Spodziewałeś się że to będzie super nowoczesna grafika i ze nagle zmienia sterowność kamery ja się przyzwyczaiłam to tej sterowności i nie pasowałby mi jakby ją zmienili
  Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 12:21   #9
bigkar
Guest

Cytat:
Akurat seria The Sims to nie jedyne w co gram, tyle, że nie wiem bardzo do czego można by porównać grę The Sims, bo przecież nie ma drugiej takiej gry. Tak jak można porównywać na przykład Gothic i Wiedźmina, tak TS3 nie ma z czym porównywać.
Co do pór dnia, to przepraszam, ale jak sobie wyobrażasz inaczej zmieniające się pory dnia? Przyciemnienie nieba przed nocą to jest wieczór, a rozjaśnienie przed dniem to świt. Do tego widać wschodzące i zachodzące słońce oraz księżyc. I nawet jeśli trwałoby to chwilę, pisanie, że tego nie ma, jest zwyczajnym kłamstwem.

P.s. Co do tego ciasta ... simy zjadają posiłki, wiec jeśli sim zje ciasto, to ono znika
1. Jesli nie masz do czego porownac TS, spojrz na Second Life. Stworz tam postac jaka chcesz. DOKLADNIE ! (jak sobie zamarzysz mozesz byc zolto-fioletowym smokiem lub panem De Vito, panem Banderasem lub karlem z cyrku Bolszoj). Jak zechcesz zbudowac dom w rurze zagietej o 23,345 stopnia, prosze bardzo. Jesli zechcesz stworzyc wlasne interakcje z wlasnymi animacjami (miedzy awatarami jak i wszelkimi przedmiotami) prosze bardzo. Jesli zechcesz zatanczyc z kims ale RAZEM nie w rozumieniu Maxisa prosze bardzo, zechcesz miec wlosy jak ktokolwiek kogo znasz prosze bardzo zrob je sobie, chcesz wrzucic czwarty bieg w swoim porsche no problem. Zechcesz nosic bizuterie na dowolnie !!! wybranej czesci ciala lub na wszystkich naraz to nos. Chcesz wejsc do dowolnej wody jaka napotkasz, alez prosze. A moze chcesz aby twoj Sim(tam nazywany avatarem) poplywal jachtem ? Nie ma sprawy. Masz ochote na lekcje powiedzmy angielskiego to na nie idz. Miliony ciuchow, miliardy mebli, domow, pojazdow, skor-makijazy (bo kazdy sam sobie wedlug uznania stworzyc moze i udostepnic w grze samej). Chcesz pojsc do pracy ? idz, chcesz zalozyc wlasna firme (jaka tylko zechcesz) to zaloz. Dodam, ze "instalka" zabiera cos okolo 30 mega, gra jest darmowa oraz online, co oznacza ze kazda spotkana tam postac to zywy czlowiek za klawiatura. itp, itd. Grafika w SL to tez juz zupelnie inna bajka. No i jesli o pory dnia chodzi slonce "obchodzi" tamtejsze niebo w 24 godziny, a kazda nacja ma podawany swoj czas A no i jeszcze jedno, wszysto o czym mowilam budujesz sobie w grze Nie musisz miec specjalnych programow itp. I to jest ta drobna roznica pomiedzy 2009 rokiem a 2005. Second Life zaczelo sie chyba tez w 2005 (nie jestem pewna, sama gram od 2007). Tyle ze przez ten czas nikt za odgrzewany kotlet nie wyciagal tam od ludzi pieniedzy Wszystko sie tam rozwija, jesli cos nie pasuje pisz na forum, wprowadza poprawki do jezyka skryptowego itd. Czy SL jest idealnym odbiciem rzeczywistosci ? No jasne, ze nie. Skoro mozna spotac rozowego smoka Ale jak pisalam umozliwia tym, ktorzy maja taka ochote byc tym kim zechca (choc nikt tego na poczatku nie obiecywal i nie bral za to pieniedzy).
Jesli ta gra jest dla dzieci (mam na mysli serie TS) to jakos w/g mnie slabo jest wychowawcza... Mysle ze ta gra jest dla nikogo (w sensie jej adresowania) ani dla dzieci ani dla nie dzieci. Przepraszam za przynudzanie, ale jest z czym porownac.

2. Dlaczego w to gram ? Ano nie gram. Dziecko czekalo na to wiec ja w jakis sposob tez, a teraz okazuje sie ze nie bylo na co. I mysle ze wiele osob czekalo na cos innego, pamietajac jaka rewolucja bylo TS2 w stosunku do TS1. I sadze, ze mieli racje majac takie oczekiwania. Zwlaszcza jesli spojrzec na pojawiajace sie nowe gry. A 170 zl (jesli taka bedzie cena) to o wiele za duzo za okrojony duplikat tego co sie sprzedaje od lat. I nawiazujac do ktoregos z poprzednich postow w/g mnie to zwykle chamstwo i brak szacunku dla klienta, zeby dawac taka "podstawke" a nastepnie brac dodatkowe pieniadze za jakies tam "szafy" (na przyklad), czy choinke na swieta. I to tez pokazuje ze Maxis nie zauwazyl ze czasy sie zmienily i klienta sie szanuje.

3. Przyciemnienie nieba to nie wieczor jesli cienie sa w tej samej pozycji przez caly czas Ale ok czepiam sie Niech bedzie po dwoch latach przygotowan jest wieczor i swit

Uffff az mnie palce zabolaly
Pozdrawiam
  Odpowiedź z Cytatem
stare 31.05.2009, 14:44   #10
Irbis

Cytat:
1. Jesli nie masz do czego porownac TS, spojrz na Second Life. (...)
Jesli ta gra jest dla dzieci (mam na mysli serie TS) to jakos w/g mnie slabo jest wychowawcza... Mysle ze ta gra jest dla nikogo (w sensie jej adresowania) ani dla dzieci ani dla nie dzieci. Przepraszam za przynudzanie, ale jest z czym porownac.

2. Dlaczego w to gram ? Ano nie gram. Dziecko czekalo na to wiec ja w jakis sposob tez, a teraz okazuje sie ze nie bylo na co. I mysle ze wiele osob czekalo na cos innego, pamietajac jaka rewolucja bylo TS2 w stosunku do TS1. I sadze, ze mieli racje majac takie oczekiwania. Zwlaszcza jesli spojrzec na pojawiajace sie nowe gry. A 170 zl (jesli taka bedzie cena) to o wiele za duzo za okrojony duplikat tego co sie sprzedaje od lat. I nawiazujac do ktoregos z poprzednich postow w/g mnie to zwykle chamstwo i brak szacunku dla klienta, zeby dawac taka "podstawke" a nastepnie brac dodatkowe pieniadze za jakies tam "szafy" (na przyklad), czy choinke na swieta. I to tez pokazuje ze Maxis nie zauwazyl ze czasy sie zmienily i klienta sie szanuje.

3. Przyciemnienie nieba to nie wieczor jesli cienie sa w tej samej pozycji przez caly czas Ale ok czepiam sie Niech bedzie po dwoch latach przygotowan jest wieczor i swit

Uffff az mnie palce zabolaly
Pozdrawiam
Zupełnie nie rozumiesz tego co piszę. Cały czas próbuję uświadomić Ci, że simsy nigdy nie były dokładnym odzwierciedleniem rzeczywistości, od zawsze były trochę nierealne, trochę bajkowe i takie właśnie mają być. Dlatego gram w The Sims, bo pozwalają oderwać się od rzeczywistości. Uwielbiam ich troszkę bajkowy nastrój i nie chciałabym, żeby były inne. I takie właśnie simy odpowiadają wielu osobom. Tobie najwyraźniej ta gra nie odpowiada i czepiasz się bezpodstawnie czego popadnie, tak jakby ktoś Ci płacił za wymyślanie wad w The Sims 3.
Second Life to jednak troszkę inna gra i jeśli chodzi o jej wygląd, to w porównaniu z simsami jest naprawdę brzydka. Ale naturalnie jest to kwestia gustu i nie każdemu musi podobać się to samo. Dlatego Ja nie gram w SL, a Ty nie musisz grać w simsy jeśli nie jest to gra w Twoim typie. Nikt Cię też nie zmusza do kupowania dodatków.
Nigdy nikt nie mówił, że jest to gra dla dzieci. Jest dozwolona od lat 7, ale to nie znaczy, że jest dla dzieci. Znaczy to tylko tyle, że jak dziecko w nią zagra to nie skrzywi mu psychiki. To nie jest gra edukacyjna więc trudno doszukiwać się w niej wartości czysto wychowawczych.

Przyciemnienie nieba to nie wieczor jesli cienie sa w tej samej pozycji przez caly czas
Cień nie jest w tej samej pozycji przez cały czas, lecz zmienia się i nie tylko w dzień, ale także w nocy, gdy księżyc jasno świeci.
Taki komentarz udowadnia, że nie poznałaś gry, zagrałaś w nią powierzchownie, a oceniasz jakbyś poznała w grze każdy szczegół. To niezbyt racjonalne. Ja gram w nią już jakiś czas i ciągle odkrywam nowe zjawiska. I wcale nie udaję, że gra nie ma wad, ale widzę też jak wiele jest w niej pozytywów, jak wiele nowości w porównaniu z The Sims 2. Ty w momencie gdy brakuje Ci realnych wad gry, wymyślasz je sobie, tak naprawdę tej gry nie poznawszy.
Chwalić i komplementować można zawsze, nawet zbytnio się na rzeczy nie znając, ale jeśli się krytykuje, trzeba znać sprawę dokładnie i mieć prawdziwe argumenty.

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 1 (0 użytkownik(ów) i 1 gości)

Zasady Postowania