Zobacz pełną wersję : Pytania i odpowiedzi oraz problemy z grą
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
Może pomoże wyprowadzenie ich z domu i wprowadzenie jeszcze raz? Do tego samego, albo do innego?
Miałam kiedyś podobny problem, tylko u mnie nie wyświetlały się 2 pola.
Problem z czasem sam się rozwiązał, ale w międzyczasie znalazłam sposób jak sobie z tym w miarę dobrze poradzić. Otóż nie wyświetla się tylko obrazek, po kliknięciu na kwadracik cały czas wyświetla się nazwa i opis pragnienia ;) Możliwe, że po spełnieniu tego pragnienia pole znów się pojawi, nie wiem, nie próbowałam.
W każdym razie, mam nadzieję, ze przynajmniej ułatwiłam nieco grę ;)
Nic z tego. Nie wyświetla mi się pragnienie, mam tylko puste niebieskie pole, pierwsze po prawej. Może jak wyrośnie z etapu wiekowego, to się to jakoś naprawi. _-_
edit;
Młoda wyrosła, pragnienia się naprawiły. (:
kalafjor
01.05.2012, 15:29
Ktoś z duszą artysty lub po prostu z dobrym gustem mógłby mi udekorować otoczenie?
Mam ogromny problem, bo miasto wygląda po prostu brzydko. <rzyga>
Przepraszam, ale nie wiedziałem gdzie to dać, a w temacie są pytania i odpowiedzi więc...
Odkryłam, że w innym miejscu telefonu da się używać, ale nadal nie wiem dlaczego tam nie dało się przejść.
Jeszcze taki kłopocik mały mam, że nie mogę znaleźć opcji z nagrody aspiracji drugorzędnej ''Napisz przewodnik restauracyjny''. Nie ma takiej opcji na komputerze. Na początku myślałam że to dlatego, że Simka nie znała żadnych przepisów, ale nadal nie wiem, gdzie się podziała ta opcja.
kalafjor
01.05.2012, 16:42
Mam problem z grafiką. :<
Trawa w otoczeniu jest dziwnie nie realistyczna i po włączeniu nocy wygląda jakby dalej był dzień, drogi czasami stają się czarne, woda nie przylega ładnie do terenu tylko jest kanciasta jakby zrobiona z prostokątów.http://imageshack.us/gal.php?id=qpyk1tTg2Z7e1K6Vm6SYnKyWqpSjp5-fr5ij09nalQ
Dwa zdjęcia. Jedno podczas dnia, a drugie w nocy.
Po reinstalce problem nadal występuje. Nie ma folderu Downloads.
kalafjor - mi tez się tak robi. Na starym komputerze było ok, a na nowym coś nie działa. Zazwyczaj jak wejde w opcje i zmienie ustawienia widoczności wraca do normalności (sam nie czuje kiedy rymuje >D)
Przeprowadziłam moją rodzinkę do nowego domu i moi Simowi (mają bardzo rozwiniętą umiejętność gotowania) nie mogą już gotować bardziej wyszukanych potraw,jest tylko opcja zrobienia gotowego dania albo sałatki.Wymieniłam lodówkę,ale nadal jest ten błąd.
kalafjor
02.05.2012, 11:00
Czy mogę jakoś usunąć domki ze skrzyni domów, ale przez pliki w "Lots"?
Mam ich ponad sto, a robię czystki w Downloads i chcę się ich pozbyć jak najszybciej.
Mam jeszcze problem z magiczną biblioteczką z kariery nauczyciela. Nie działa. Można się uczyć tylko podstawowych umiejętności, a reszta (kondycja, charyzma etc.) nie działają. Sim podchodzi do półki, bierze książkę i się resetuje obok.
Czy mogę jakoś usunąć domki ze skrzyni domów, ale przez pliki w "Lots"?
Możesz usunąć cały folder jeśli nie chcesz mieć żadnych z tych domków.
Co do książki - pewnie jakiś konflikt w dodatkach.
Jakbyś zrobił całkowite czystki w Downloads to jestem przekonana, że biblioteczka zaczęłaby działać normalnie ;)
kalafjor
02.05.2012, 11:18
Ale jeśli usunę cały folder, to usuną mi się też zamieszkałe domy ze skrzyni?
Przeprowadziłam moją rodzinkę do nowego domu i moi Simowi (mają bardzo rozwiniętą umiejętność gotowania) nie mogą już gotować bardziej wyszukanych potraw,jest tylko opcja zrobienia gotowego dania albo sałatki.Wymieniłam lodówkę,ale nadal jest ten błąd.
Nie wiem, czy się przyda, ale to był jeden z błędów OŻ i naprawiała łatka :)
Ale jeśli usunę cały folder, to usuną mi się też zamieszkałe domy ze skrzyni?
Tak.
Jeśli Ci zależy na eaxisowych, to można je odzyskać po usunięciu.
kalafjor
02.05.2012, 13:33
Co do problemu z badziewną grafiką w otoczeniu to zrobiłem jak Gingers napisał i nic się nie zmieniło. :< Pomocy!
Edit: Liv usunąłem wszystko z Lots i parcele dalej są w skrzyni za to usunęło mi wszystki \e domki z okolicy. XD
No tak, bo Lots z otoczenia to nie Lot Catalog :|
A miałeś opróżnić Lot Catalog...
Przepraszam za moje roztargnienie :| Kopii otoczenia pewnie żadnej nie masz?
kalafjor
02.05.2012, 14:28
A tak się składa, że mam. ^^
A to spoksik :D
Więc domki ze skrzyni domów są w LotCatalog, a pojedyncze denerwujące Cie domki możesz łatwo namierzyć - w otoczeniu wpisujesz kod boolprop ShowLotPackageFilename true, najeżdżasz na wybrany domek, spisujesz nazwę pliku, potem go usuwasz z folderu Lots otoczenia.
Omg, TS2 to najbardziej problemowa gra, z jaką miałam do czynienia... Czasem po prostu odechciewa się grać, bo więcej z tego nerwów niż przyjemności. ;/
1. Po reinstalce mam problem z otoczeniami - po załadowaniu bardzo często nie pokazuje się obraz okolicy, tylko pozostaje plansza ładowania. Pojawia się tylko panel kontrolny, a obraz mruga. Na parcelę muszę wchodzić na czuja, bo nic nie widzę, tzn. na ślepo objeżdżam myszką ekran i czekam, aż znajdę i podświetli mi nazwisko rodziny. Nie dzieje się tak za każdym razem, ale przeważnie. Czasem pomaga zminimalizowanie gry i jej przywrócenie, ale ostatnio zauważyłam, że coraz rzadziej. Dobija mnie to.
2. Nie mam fajerwerków po "bara-bara". Ani ich nie widać, ani nie słychać. Tzn. niby wszystko jest jak należy, zabawiają się, Simka zachodzi w ciążę, ale fajerwerków brak. Niby pierdoła, ale nie wiem, czemu tak się dzieje.
3. A ten problem mam od kilku lat. Tylko uwaga, nie śmiać się - jak ustawia się światła w całym domu, żeby przełączały się automatycznie? Niby jest ta opcja automatycznego przełączania, ale nie umiem ustawić tego tak, żeby działało. Sim idzie spać, a światła świecą się w całym domu, no ludzie! ;/ W ogóle można tak ustawić, że jak Sim wchodzi do pomieszczenia, to światło się zapala, a jak wychodzi, to gaśnie? Ani raz nie udało mi się jeszcze tak ustawić, a wkurza mnie to, bo nie chcę płacić rachunków za wiecznie świecące się w całym domu żarówki.
4. Sim resetuje się po ugotowaniu potraw ściągniętych z internetu. Wcześniej działały bez problemu, teraz nie da się nic nowego ugotować.
5. Fraps nadal nie działa (nie pomogło nawet 6 reinstalek tego programu. ;/ Wybaczcie, że tak się na niego uparłam, ale inne programy zamulają mi grę.
Na tę chwilę to wszystko, ale na 100000% coś jeszcze się u mnie wkrótce wydarzy. ;/
rudzielec
02.05.2012, 23:57
@up:
ad 3. jeśli o światła chodzi, to polecam TEN (http://www.modthesims.info/download.php?t=188024) mod (wystarczy ściągnąć odpowiedni plik [najlepiej ten "allgames"] i wrzucić go do folderu downloads), będziesz mogła zapomnieć o problemie ze światłem, bo wszystko działa automatycznie, mam to w grze :3
Co do punktów 1, 2, 4 i 5 to powiem Ci jak najlepiej sobie z nimi poradzić.
Formatowanie komputera. Osobiście u mnie rozwiązało wszystkie bolączki, a miałam ich wiele. Nie działały mi niektóre poseboxy, nie mogłam ustawiać simów pod kątem (musiałam się nieźle nagimnastykować, żeby odpowiednio wcisnąć myszkę), nie działał mi aparat do operacji plastycznych (simy się resetowały przy podejściu do niego), gra sama z siebie minimalizowała się do pulpitu, kiedy jej pasowało, nie mogłam zapisywać gry przy bezpośrednim wyjściu do otoczenia, bo mi wyskakiwał błąd...
Krótko mówiąc: Twój komputer jest przeładowany moja droga :3
Polecam włączyć sobie menedżer zadań i zobaczyć liczbę uruchomionych procesów, które wyświetlają się w lewym dolnym rogu, u mnie przekraczała liczbę 80, przy zwykłym odpaleniu komputera i obciążała kartę graficzną do maximum (normalna liczba procesów, powinna mieścić się w granicach 50-60), przez co gra ładowała mi się o 10 minut dłużej niż dzieje się to teraz.
Dodatkowo, po formatowaniu proponuję poszukać sobie programu do szukania sterowników i wtyczek, który wynajdzie Ci wszystkie brakujące komponenty i ściągnie brakujące stery automatycznie, jedyne co będziesz musiała zrobić, to zainstalować ściągnięte pliki (jeśli byś chciała, to mogę wysłać Ci ten rewelacyjny programik na pocztę). No i ostatecznie załatać luki w systemie, najlepiej programem "Kaspersky Antivirus", (można ściągnąć wersję testową), która ma funkcje wyszukiwania i naprawiania luk i wtedy dopiero zainstalować simsy.
Daję Ci moje słowo, że wszystkie Twoje problemy znikną jak ręką odjął :3
kalafjor
04.05.2012, 19:16
Liv, wrzuciłem wszystkie Lots z powrotem i ich nie ma w grze. :<<
Co mam robić? :C
Przywrócić całe otoczenie.
kalafjor
04.05.2012, 22:54
Uff, dobra działa. Dzięki. ^^
Mam taki problem, który bardzo mnie denerwuje. Moja Simka mieszka w bloku. Problem stwarzają sąsiedzi, bo przychodzą w nocy do mojego mieszkania, kiedy Simka śpi, i w najlepsze oglądają sobie telewizję! Wchodzą do mieszkania pomimo tego, że drzwi mam zamknięte na ''wstęp tylko dla współlokatorów'', a moja Simka mieszka tam tylko z mężem. Da się coś zrobić, żeby odgonić sąsiadów od moich drzwi?
kalafjor
05.05.2012, 07:49
Może naciśnij na nich "wyproś", albo coś takiego.
Możesz jeszcze założyć blokadę na drzwi. Jest chyba taka opcja "zablokuj drzwi".
Wypraszam ich, ale oni co noc wracają :( I właśnie też zamykam drzwi, ale na nich to jakoś nie działa.
Filleable
05.05.2012, 19:28
Mam taki problem techniczny, a właściwie nie mój, tylko mojej siostry. Mianowicie ostatnio zepsuł jej się PC, więc do naprawy, blabla i zmienili jej system na 7 (miała XP). No i teraz ma problem, bo nie działają jej simsy. Ja podejrzewam, że wystarczy ustalić zgodność z XP i wszystko będzie ok (uchodzę w mojej rodzinie za eksperta komputerowego :P), ale zanim ja się o tym dowiedziałam komp powędrował do informatyka, który powiedział, że brakuje jakiegoś programu. :O No i teraz mam pytanie, o jaki program może chodzić? Ja też mam 7, zgodność z XP i mi spoko chodzą. Ja tam się nie chcę wtrącać, żeby nie było, że podważam kompetencje jakiegoś informatyczka, ale chciałabym jej to zrobić, bo zanim oni zawiozą gdzieś tego kompa to sporo czasu minie. A i jeszcze dodam, że nie działają jej w taki sposób, że klika na ikonkę i nic się nie dzieje.
Edytek: I jeszcze ja mam problem. :D Tym razem z grafiką. Nie wiem nawet jak to opisać. Zdjęcia nie mogę dać, bo na screenach tego nie widać. :O Chodzi o to, że np. gram i nagle pojawiają się kreski itp. Raczej nie nazwę tego artefaktami, tylko jest tak, że ruszę myszką i w trybie kup/bud pojawia mi się yyy... podwójna siatka? Ruszam myszką gdzieś indziej, jest normalnie, ruszę znowu w to samo miejsce, znowu podwójna siatka. Czasami też woda w basenie jest niebieskimi kwadratami, albo może kojarzycie jest takie pomarańczowe ogrodzenie, a na nim taka jakby druga warstwa, biała. I czasami się dzieje tak, że znika to białe i zostaje samo pomarańczowe. Wiem, że nikt nie rozumie, o co mi chodzi. :P Jak już wspomniałam, mam 7, zgodność z XP. Gram na lapcie, wymagania spełnia w 1000000%, na PC z XP nie było takiego problemu. W ogóle w życiu się z takim czymś pierwszy raz spotkałam.
@up:
1. Jakiego tam masz Windowsa?
U mnie na siódemce nie mam ani ustawionego trybu zgodności, ani nic z tych rzeczy, a gra się włącza normalnie...
I jeszcze pytanie: jak próbujesz włączyć u niej simy, to pojawia się w menedżerze zadań "sims2EP*.exe (albo "Launcher.exe")"?A jeśli tak, to to jakim czasie znika?
A ja informatykom niezbyt wierzę.
2. Wydaje mi się, że może to być związane z trybem zgodności.
Rozumiem, że bez niego gra Ci nie pójdzie?
Filleable
06.05.2012, 08:43
1. Właśnie jest 7, przy XP wszystko pięknie działało. Z tym procesem, to nie wiem, sprawdzę i napiszę. :)
2. Właściwie to nie pamiętam. :P Wydaje mi się, że tylko wyskakiwało to okienko o zgodności, to ja ustawiłam z XP. Teraz dałam znowu normalnie i okienka nie ma. :O Zobaczę później, czy jest dobrze, czy nadal tak samo, bo teraz nie mam czasu grać.
kalafjor
06.05.2012, 10:25
Ja można usunąć i czym są spowodowane bugi z drzwiami? Chodzi mi o to, że zostają otwarte i się nie zamykają. Nawet po kupnie nowych.
Miku-Chan
06.05.2012, 10:27
Ojej kolejny problem. =w= Ja bez problemów chyba nie moge żyć. Simsy odpalaly mi sie normalnie... ale teraz... w ogóle nie działają. Płyta jest troche (bardzo) porysowana ale gra dzialała. Ostatnio wyjęłam płytę i teraz juz nie działa. Ma jedną sporą rysę ale niektóre są gorzej porysowane i dzialaja. :O
@up: możliwe, ze tu (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1524065&postcount=472) jest odpowiedź.
A jak usunięcie tych plików nie pomoże, to najprawdopodobniej będziesz musiała wykombinować cracka, żeby gra chodziła bez płyty.
kalafjor - ale w ogóle, czy przez dłuższy czas? I nawet gdy sim przez nie przejdzie? :O
kalafjor
06.05.2012, 10:52
Sim przechodzi przez drzwi i po prostu się nie zamykają i zostają otwarte na wieki! XD
Już od kiedyś mam taki bug. Możliwe, że to dlatego, że niektóre drzwi musiały być ustawiane kodem, ale to trochę bez sensu.
Sim przechodzi przez drzwi i po prostu się nie zamykają i zostają otwarte na wieki! XD
Już od kiedyś mam taki bug. Możliwe, że to dlatego, że niektóre drzwi musiały być ustawiane kodem, ale to trochę bez sensu.
A sprawdź czy tam gdzie są kratki drzwi nie wisi żyrandol? On też powoduje, że drzwi raz otworzone się już nie zamykają.
LovettBon
07.05.2012, 15:57
Zrobił mi się w grze ciekawy błąd - wampir Bogdan hrabia Stal łazi mi po Przedmieściu i kąsa wszystkie simki które się da, muszę szybko ewakuować swojego sima z takiej parceli żeby nie mieć samych wampirów w otoczeniu. Kąsa nie tylko miastowych, ale też simy z maxisowych rodzinek, np. Eliza Noga stała się wampirem :/ Cieszę się, że nie było tam simów z moich rodzin, bo jak myślę o wchodzeniu do każdej rodziny po kolei i odwampirzaniu to olaboga :P I jeszcze jeden błąd dotyczący hrabiego Stali - moja simka miała z nim romans. Umówiła się z innym simem na parceli publicznej na randkę, pojawił się hrabia i strzelił focha, bo zobaczył że ukochana go zdradza. Teraz potrafi przyłazić do niej do domu nawet 10 razy dziennie, w dzień i w nocy. Wchodzi sobie po prostu do domu, ogląda telewizję, gra w miszuno itd. Już nie wiem co mam z nim zrobić.
I jeszcze pytanie - jak przenosić nagrobki z jednej parceli na drugą żeby nie wyskakiwał komunikat "ten sim zmarł na innej parceli, blablabla, jako duch powróci na miejsce swojej śmierci"? Zależy mi na duchach latających po domu, no i wkurza mnie że często ten komunikat wyskakuje :/
Dżiglipaff
07.05.2012, 19:49
co do pierwszego, to to pewnie taki kaprys wampira :D skoro masz już kilku miastowych wampirów, możesz go zwyczajnie zabić :D
ewentualnie, jeśli zależy Ci na NPCu z przedrostkiem hrabia, możesz zaprosić go do domu, wpisać kod boolProp TestingCheatsEnabled true , kliknąć z wciśniętym shiftem na hrabim i wybrać "cure wampire", stanie się zwykłym simem :)
co do drugiego, to nie mam pojęcia :O u mnie zachowajuą sie tak tylko najlepsi przyjaciele moich simów (może ten hrabia ją lubi?) musisz ich ze sobą skłócić. Nie polecam jednak atakować się zbyt ostro, czerwone tło w zdjeciu sima pojawiające się, gdy są na siebie wkurzeni ma głupie skutki - kiedy już minie, kontakty zaczynają rosnąć. Wczyscy moi simowie, których nawiedził kiedyś złodziej, mają z nim teraz bardzo dobre kontakty, bo same zaczęły szaleńczo rosnąć -_-
W którymś dodatku doszła też możliwość blokowania drzwi. Kliknij na drzwi wejściowe i spradz, czy masz opcje "tylko dla mnie" albo "tylko dla członków rodziny". Można to zawsze wyłączyć, gdy zapraszasz gości.
3. Duchy mieszkają w urnach/grobach, więc zawsze przenosząc je na inne parcele, pozbywasz się także i zjaw
LovettBon
08.05.2012, 00:29
(może ten hrabia ją lubi?)
Hrabia zobaczył jak simka go zdradza i był wściekły. Od tego czasu ciągle do niej przychodzi :/
I dalej nie wiem co z nagrobkami - czyli jak przeniosę nagrobki simów, którzy zmarli na parceli A, z parceli A do parceli B, to duchy będą na parceli B?
Dżiglipaff
08.05.2012, 00:59
Hrabia zobaczył jak simka go zdradza i był wściekły. Od tego czasu ciągle do niej przychodzi :/
I dalej nie wiem co z nagrobkami - czyli jak przeniosę nagrobki simów, którzy zmarli na parceli A, z parceli A do parceli B, to duchy będą na parceli B?dokładnie tak
ale musze ejszcze sprawdzic, ja odwiedzam cmentarz glownie w dzien xD
Czy może mi ktoś rozjaśnić zasadę instalowania plików przez Clean Installera? Czy jeśli nie mam wszystkich EP, które są wymagane, to program zainstaluje tylko te rzeczy, które u mnie pójdą, a te z brakujących EP po prostu pomija? Ja to tak właśnie rozumiałam do niedawna, ale pytam, bo ściągałam jakiś czas temu bryłę domu na konkurs (z tego forum), zainstalowałam Cleanem, bo wymagała innych dodatków, ale przy próbie wejścia na parcelę wywalało mi błąd i gra się wyłączała, dlatego teraz już nie wiem, czy dobrze rozumuję tę zasadę instalacji. Chciałabym wiedzieć, bo mam chrapkę na kilka domków, ale nie chcę więcej błędów w grze.
LovettBon
08.05.2012, 11:26
ale musze ejszcze sprawdzic, ja odwiedzam cmentarz glownie w dzien xD
Ale ja nie mam na myśli przenoszenia nagrobków na parcelę publiczną (wiem, to weszło z NŻ), tylko z jednej parceli mieszkalnej na drugą. Czyli przeprowadzam rodzinę i chcę, żeby zabrali ze sobą prochy dziadków, o :D
Czy jeśli nie mam wszystkich EP, które są wymagane, to program zainstaluje tylko te rzeczy, które u mnie pójdą, a te z brakujących EP po prostu pomija?
Tak.
Tzn. jeśli potrafi odtworzyć jakieś rzeczy z sims2pack w Twojej grze, to to robi. Tego, czego nie umie (bo nie może wczytać odpowiednich rzeczy z plików zawierających np. meble z jakiegoś EP), pomija.
A to, że nie wszystkie parcele się pokazują w skrzyni/wczytują niekoniecznie musi wynikać z błędu samego pliku sims2pack.
Witam.
Niedawno zakupiłam nowego laptopa z widnowsem 7 x64. Gdy chcę zainstalować the sims 2 wyskakuje mi komunikat: Wersja tego pliku jest niezgodna z wersją używanego systemu windows. Sprawdź w informacjach dotyczących systemu na tym komputerze, jaka wersja programu jest potrzebna (x86 czy x64) a następnie skontaktuj się z wydawcą oprogramowania.
Bardzo proszę o pomoc, co w takiej sytuacji zrobić?
Chewbacca
10.05.2012, 17:40
Czy jest jakiś sposób by podmienić maxisowe skiny na te z mod the sims np? O miastowych też chodzi :/
ultraviolence
10.05.2012, 18:09
Czy jest jakiś sposób by podmienić maxisowe skiny na te z mod the sims np? O miastowych też chodzi :/
No pewnie. Ściągasz zamienniki skórek (zaznaczonych w tytule jako "default" lub "replacement") i wypakowujesz zawartość paczki do Downloads. Pamiętaj, że możesz posiadać tylko jeden taki plik na raz - inaczej gra nie będzie działała prawidłowo. Radziłabym przed taką "operacją", utworzyć w Downloads nowy folder o nazwie "Defaulty" lub "Zamienniki", abyś w razie czego mogła je później szybko zlokalizować.
LovettBon
11.05.2012, 20:33
http://www.modthesims.info/download.php?t=435642
http://www.modthesims.info/download.php?t=261288
http://www.modthesims.info/download.php?t=271638
http://www.modthesims.info/download.php?t=277157
http://www.modthesims.info/download.php?t=297400
Cała instrukcja instalacji jest w opisie, z reguły wystarczy wypakować je do Downloads tak jak inne dodatki ;) Zamieniają maxisowe skiny na te ściągnięte, także wszyscy miastowi, NPC itd. będą mieli "nową skórę" ;) W menu tworzenia rodziny skiny również będą nowe - moje okazały się tak ładne, że przestałam używać tych które są pod gwiazdką :D Tylko nie mogę ich nigdzie znaleźć, chyba nie są z MTS :/
Jest jakaś komenda do wpisania w konsoli aby poszerzyć pole widzenia ? Chodzi o to, że wszystko wydaje się być blisko a u niektórych na zdjęciach domów widać tą odległość i przestrzeń i obraz jakby jest szerszy bo wszystko się wyciąga.
Jak to zrobić ?
http://modthesims.info/browse.php?tag=camera+mod&go=Go&gs=0&f=38&gs=1
Masz tu tego trochę, wybieraj.
U siebie mam to: http://modthesims.info/d/312294
kalafjor
13.05.2012, 12:06
Robiłem sobie ostatnio nowy Download. Brałem tylko potrzebne dodatki. Teraz okazało się, że usunęło mi ulubione brwii, które dawałem większości oraz kilka rzeczy z makijażu. :<
Jest jakiś program czy coś, który wczytuje pliki z download i pokazuje je jako obrazki czy coś takiego? Albo cokolwiek innego co by mi pomogło je znaleźć.
Mój problem z Simami nie mogącymi gotować niektórych potraw mimo wysokiej umiejętności gotowania,już minął.Nie jest to,jak ktoś gdzieś napisał,błąd z Osiedlowego Życia,bo tego dodatku nie posiadam jak na razie.Ogólnie w mojej grze bardzo rzadko pojawiają się jakiekolwiek błędy ;) Dwójka rządzi.
Jest jakiś program czy coś, który wczytuje pliki z download i pokazuje je jako obrazki czy coś takiego?
Clean Installer, aczkolwiek obrazki to nie są thumbaile z tworzenia sima z Warsztatu.
W "choose directory" na górze wybierasz "Downloads" i leci Ci cała długa lista...
Jeśli jednak pliki masz w folderach, to każdy folder bodajże musisz sprawdzić osobno.
Chewbacca
13.05.2012, 16:46
Jest możliwość zaprojektowania ubrania dla simki w ciąży? of course na inne ciążowe
Masz na myśli projektowanie ubrań poprzez funkcję w szafie? Taka możliwość istnieje np. w Insimenatorze, który posiada edytor garderoby. Dzięki niemu można zaprojektować ubranie ciążowe i dowolnie je zmieniać. Trzeba tylko ściągnąć odpowiednie ubrania, ponieważ nie wszystkie można nosić w czasie ciąży. Szukaj takich ubrań (np. na stronach MTS, TSR) pod hasłem "maternity", znajdzie takie, które można zakładać w czasie ciąży.
Larisa93
14.05.2012, 01:05
Da się także zmieniać ciuszki ciążowe poprzez boolProp'a, jeśli się nie ma insim'a.
Nie pamiętam jak to leciało, ale sprawdzając na google, piszą tak ->
'-boolProp testingCheatsEnabled true
-Klikamy z Shiftem na simkę w ciąży i klikamy więcej>spawn>tom's clothing tester
-klikamy na wieszaki które się pojawiły i wybieramy opcje Force red dress'
Osobiście jednak bardziej polecam insimenatora - więcej możliwości :)
Tu jeszcze fajne ubranka ciążowe ->
http://www.sims2cri.com/eng_maternity.php
Jeszcze przed chwilka natknęłam się na jakiś mod, żeby sim w ciąży mógł ubierac normalne ubrania (ale nie wszystkie mogą działać, dlatego trzeba posprawdzać.) Na stronie trzeba wybrać tylko jedna wersje moda, taka, jaka pasowałaby do dodatków ktore masz na komputerze.
Jc. ja nie mam tego moda w grze, tłumaczyłam mniej wiecej to co pisze na stronie. Także jeśli ktoś potrzebuje to może to sprawdzić :)
-> http://www.sims2cri.com/en/hack/pregnancy-mod/viewcategory/37-pregnancy-mod-gravidanza.html
Filleable
15.05.2012, 19:27
Do co tego: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1526069&postcount=524.
Usunęłam zgodność, ale problem nadal występuje. Udało mi się jednak zrobić screeny:
http://img850.imageshack.us/img850/9449/sims2ep6201205151627081.pnghttp://img543.imageshack.us/img543/6517/sims2ep6201205151357545.png
Mam jeszcze problem z oknami dwupoziomowymi. Gdy je stawiam robi mi się takie coś z podłogą: i nie mogę potem dać innej, tylko jest ta dziura, dopóki nie usunę okna.http://img402.imageshack.us/img402/4928/sims2ep6201205151747039.png
Filleable
1. Skanowałaś downloads clean installerem? Miałem kiedyś podobny błąd, który zniknął po przeczyszczeniu dodatków z neta.
2. To nie błąd, przy każdym dwupoziomowym oknie występuje coś takiego. Gdyby udało ci się położyć tam podłogę 'przecinała' by ona szybę.
Filleable
17.05.2012, 08:37
1. Nie chce mi się instalować <leń> Clean Installera, więc wywaliłam downloads na pulpit.
I w tym momencie mam pytanie. Czy to, że nie miałam neta może mieć wpływ na to, że nie mogłam włączyć gry? :O Bo po wywaleniu downloadsu chciałam włączyć grę. Zaciął mi się launcher. Czekałam z dziesięć minut i nic. Więc wyłączyłam przez menedżera zadań. Włączyłam znowu. I od razu pojawiło się okienko, że przestał działać i wyłączył się. Spróbowałam jeszcze raz. To samo. Przy kolejnych pięciu próbach to samo. Zresetowałam komputer i nic. Przywróciłam downloads. Nic. Akurat dziś rano odłączyli mi neta, więc poszłam zapłacić, żeby do Was napisać. :D Wróciłam i włączyłam grę. Wszystko pięknie, ładnie, dopóki nie doszło do ładowania. Pięć minut czekałam i nawet nie zaczęło (chociaż wczoraj wieczorem grałam, nic nie instalowałam). Wywaliłam znowu downloads i włączyłam. Wszystko pięknie, weszłam do Klimków, żeby sprawdzić, czy nie ma już tych problemów z grafiką. Chyba już nie ma, ale muszę dłużej pograć. Za to zrobiło się chyba jeszcze gorzej. Gra cały czas mi się ścina i włączyłam ją jakieś dwadzieścia minut temu, a już sześć razy wywaliła do pulpitu. Wtf?
2. To po co są w ogóle te dwupoziomowe okna? :O
1. Wystarczyło wejść do folderu, gdzie masz zainstalowana grę i uruchomić sims2ep[nr].exe. Aczkolwiek u mnie kiedyś, dawno temu launcher działał bez neta. Dziwne. Zrób reinstalację.
Filleable
17.05.2012, 14:25
Też później na to wpadłam. :P Ale już mi się nie przydało, bo działał potem. A reinstalki nie chce mi się robić, bo raptem przedwczoraj zainstalowałam. :( Bo odzyskałam moje Double Deluxe, więc musiałam wszystko wywalić i instalować na nowo. Ale zaraz spróbuję dłużej pograć, może będzie dobrze w miarę.
Orzechowo
17.05.2012, 16:50
2. No one są do wyższych, właśnie dwupoziomowych pomieszczeń, np galeria handlowa albo szpanerska rezydencja.
http://web-vassets.ea.com/bthumbs/7/9/9/79903441001_l.jpg?cb=1313688970
http://cn1.kaboodle.com/hi/img/2/0/0/4a/b/AAAAAp1yvfAAAAAAAEqw9w.jpg?v=1179683970000
Filleable
17.05.2012, 17:32
O, dzięki. Nigdy ich jeszcze nie używałam i nawet nie wiedziałam, że to tak. Myślałam, że to będzie takie sprytne, że od razu będę miała dwa piętra oświetlone. :D
Dobra, nie wiem, o co tej mojej grze chodzi. Grałam teraz ok. godzinę. Przez pierwsze 50 min było pięknie, a później znowu zaczęły się te problemy z grafiką, ale dużo mniejsze (teraz nie mam downloadsu). Instaluję Clean Installera, zobaczę co tam jest nei tak.
LovettBon
17.05.2012, 18:47
Dobra, nie wiem, o co tej mojej grze chodzi. Grałam teraz ok. godzinę. Przez pierwsze 50 min było pięknie, a później znowu zaczęły się te problemy z grafiką, ale dużo mniejsze (teraz nie mam downloadsu). Instaluję Clean Installera, zobaczę co tam jest nei tak.
Miałam podobnie, u mnie to był problem słabej karty graficznej i ogólnie komputera który był za słaby na Simsy :( Jeśli simom zaczynają wyrastać rogi z brzucha, a trawa robi się niebiesko różowa, to wiedz, że coś się dzieje. A konkretnie, że trzeba wymienić kartę graficzną :(
Nie, wcale nie chcę pocieszać co niektórych... :> ale to jest dopiero hardkor (klik, aby powiększyć):
http://img7.imageshack.us/img7/6813/beztytuu2fd.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/7/beztytuu2fd.jpg/) http://img198.imageshack.us/img198/7393/beztytuuyfb.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/198/beztytuuyfb.jpg/)
Nadal nie umiem sobie z tym poradzić, nie wiem, czemu tak wygląda obraz mojej okolicy (okolica, dobre sobie...). Najpierw mruga plansza ładowania, a gdy chcę znaleźć dom, to te wszystkie napisy, podświetlenia itp. po prostu już zostają. Poza tym, gra chodzi zwyczajnie i nic złego się nie dzieje, fajerwerki przy bara-bara się odblokowały i już je widać, w sumie innych problemów już raczej nie ma. Na tę chwilę to jest jedyna rzecz, jakiej nie potrafię rozwiązać.
Filleable
17.05.2012, 21:11
Malin bez przerwy jakieś problemy ma. :D
U mnie to na pewno nie jest sprawa za słabej karty, bo mam nowego lapta i wszystko ma piękne. :D A poza tym. Usunęłam te wszystkie na czerwono zaznaczone w clean installerze i włączyłam grę i rodzinkę, którą gram. Nadal były te problemy. Coś mnie podkusiło, żeby zobaczyć, czy w innych rodzinach też tak będzie. Weszłam do Klimków i... wszystko ładnie chodzi! :O Czy to możliwe, że tylko ta jedna rodzina jest uszkodzona, czy cóś w tym stylu? Bo oni już się trzy razy przeprowadzali i w każdym ich domu tak się działo. A u innych nie wiem, bo tylko nimi gram.
U mnie ostatnio pojawiła się seria różnych błędów. Na przykład ojciec zaczął karcić niemowlę (w okienku miał akcję "skarć").
Mam też simkę, która jest w pierwszym dniu ciąży, czyli brzucha jeszcze nie widać. Jej brat (mieszkający oddzielnie) zaprosił ją na imprezę. Przyszła. Z brzuchem jak w ostatnim dniu ciąży i, mało tego, urodziła tam.
I jeszcze czasami tak jest, że gdy klikam na jakiś obiekt to wyświetla się menu, aby wybrać czynność do wykonania, ale to menu od razu znika tak, że nie zdążę nawet na nic kliknąć. Muszę wtedy zamykać grę na pasek zadań i jest już wtedy dobrze, ale za jakieś dwie minuty znowu zaczyna mi to znikać. Gdy jest dobrze to jest dobrze, ale jak już złapie fazę na to znikanie menu - nie może przestać.
To są tylko przykłady tych błędów, które pamiętam, bo jest ich więcej.
I w ogóle po 30-40 minutowej grze zawsze pojawia się "Działanie aplikacji zostało zakłócone. Program zostanie zamknięty." Zawsze po tych 30-40 minutach grania.
Ktoś ma jakieś pomysły? Cleaninstaller nic nie pokazuje, chociaż on też coś ostatnio szwankuje, ale to swoją drogą.
Pozostaje mi już tylko zainstalowanie gry na nowo?
Tak, tradycyjnie polecam reinstalkę :P jak nie zadziała, to dopiero pomartwimy się dalej.
Aha. dzięki. :) I z tego, co pamiętam, gdy ktoś komuś tak polecał, mogę wyjąć sobie cały folder the sims 2 na pulpit, a później zamienić z tym, który utworzy się po reinstalacji? Bo zależy mi na nieutraceniu zapisanej dotąd gry, a nigdy jeszcze nie byłam zmuszona do reinstallu.
edit: A. Dobra. Już wszystko wiem. :P
U mnie ostatnio pojawiła się seria różnych błędów. Na przykład ojciec zaczął karcić niemowlę (w okienku miał akcję "skarć").(...)
A to nie jest normalna akcja? Moje Simy odkąd pamiętam, karcą niemowlaki... Przeważnie jak narobią w pieluchę, ale jeszcze nie płaczą, a dorosły akurat nie ma co robić i znajduje się w tym samym pomieszczeniu. Wtedy zawsze mam opcję "Skarć", Sim gestykuluje i coś tam nadaje do dziecka. Myślałam, że każdy tak ma...
Filleable
18.05.2012, 13:17
Malin, coś kojarzę, że kilka razy tak miałam i się temu dziwiłam. Nie wiem, czy to normalne, czy nie.
I jeszcze czasami tak jest, że gdy klikam na jakiś obiekt to wyświetla się menu, aby wybrać czynność do wykonania, ale to menu od razu znika tak, że nie zdążę nawet na nic kliknąć. Muszę wtedy zamykać grę na pasek zadań i jest już wtedy dobrze, ale za jakieś dwie minuty znowu zaczyna mi to znikać. Gdy jest dobrze to jest dobrze, ale jak już złapie fazę na to znikanie menu - nie może przestać.
Miałam tak na PC. Kiedy jest taki czas, że menu Ci znika to zwróć uwagę, czy przypadkiem Ci nie miga diodka Scroll Locka. Bo jak właśnie tak miałam. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna, ale właśnie jak mi znikało menu, to migało światełko scroll locka i wtedy wystarczyło, że kliknęłam kilka razy scrolla, żeby się wyłączył i było dobrze.
Aha, no i jak zwykle mam problem. Pojawia mi się on tylko czasami, w tym dziś rano. Jak się najedzie na jakiś przedmiot, z którym jest możliwa interakcja to pojawia się ten kursor (wiecie, o co mi chodzi :P). No i czasami dzieje się u mnie tak, że coś mi się zatnie, że wszędzie, gdzie nie najadę kursorem, to jest ten sam, np. ten, że nie ma żadnej interakcji, albo ten, że jest interakcja. Wtedy nie mogę na nic kliknąć. Jak wejdę w inny tryb (opcje, budowanie, kupowanie) to z kolei wszędzie mam ten główny kursor the sims 2 i nadal nie mogę nic kliknąć. Wtedy muszę wchodzić w opcje, zapisać grę i dopiero wtedy jest normalnie. Dziś odkryłam, że wystarczy, że dwa razy kliknę tab, ale to i tak jest strasznie denerwujące, bo czasami gra ma jakiś odpał i cały czas mi się tak robi. :(
Mam bardzo niefajny problem. Wcześniej go nie było, nie wiem czemu w ogóle powstał. Od kilku dni komputer przegrzewa się, ale tylko gdy gram w simsy właśnie. Mam podkładkę pod komputer, próbowałam nawet go postawić na dwóch pudełkach aby miał "przewiew". Wnętrze komputera czyszczę regularnie. Mam włączonych kilka programów w tle, ale wcześniej nie sprawiały większego problemu. Downloads również przeglądam regularnie i wywalam niepotrzebne pliki. Nie instalowałam żadnych programów, które mogłyby obciążyć procesor, po prostu nic.
Po dosłownie kilku minutach ładowania się nagle komputer się wyłącza. Zauważyłam, że to z przegrzania, od spodu komputer aż parzył w ręce. Ale dziwi mnie to, ze problem występuje dopiero teraz. Nawet nie wiem z czego to wynika..
Próbowałam reinstalki, nie pomogła. Odinstalowałam kilka programów, których rzadko używałam, również nie pomogło. Chłodziłam komputer - działał nieco dłużej, ale koniec końców dalej się wyłącza.
Czy jest ktoś w stanie mi przynajmniej wytłumaczyć skąd mógł wziąć się problem? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
ultraviolence
18.05.2012, 17:33
Mam bardzo niefajny problem. Wcześniej go nie było, nie wiem czemu w ogóle powstał. Od kilku dni komputer przegrzewa się, ale tylko gdy gram w simsy właśnie. Mam podkładkę pod komputer, próbowałam nawet go postawić na dwóch pudełkach aby miał "przewiew". Wnętrze komputera czyszczę regularnie. Mam włączonych kilka programów w tle, ale wcześniej nie sprawiały większego problemu. Downloads również przeglądam regularnie i wywalam niepotrzebne pliki. Nie instalowałam żadnych programów, które mogłyby obciążyć procesor, po prostu nic.
Po dosłownie kilku minutach ładowania się nagle komputer się wyłącza. Zauważyłam, że to z przegrzania, od spodu komputer aż parzył w ręce. Ale dziwi mnie to, ze problem występuje dopiero teraz. Nawet nie wiem z czego to wynika..
Próbowałam reinstalki, nie pomogła. Odinstalowałam kilka programów, których rzadko używałam, również nie pomogło. Chłodziłam komputer - działał nieco dłużej, ale koniec końców dalej się wyłącza.
Czy jest ktoś w stanie mi przynajmniej wytłumaczyć skąd mógł wziąć się problem? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Może warto zainwestować w jakąś pastę termo-przewodzącą? Pewnie już się zużyła i stąd mogą wynikać te problemy z przegrzewaniem się.
Komputer nie ma nawet pół roku. Niemożliwe, żeby tak szybko się zużyła.
A to nie jest normalna akcja? Moje Simy odkąd pamiętam, karcą niemowlaki...
Spotkałam się z tym po raz pierwszy i uznałam za błąd w grze. :P
Miałam tak na PC. Kiedy jest taki czas, że menu Ci znika to zwróć uwagę, czy przypadkiem Ci nie miga diodka Scroll Locka. Bo jak właśnie tak miałam. Nie wiem, jaka jest tego przyczyna, ale właśnie jak mi znikało menu, to migało światełko scroll locka i wtedy wystarczyło, że kliknęłam kilka razy scrolla, żeby się wyłączył i było dobrze.
A wiesz co, zerknę na Scroll, gdy to się powtórzy. A powtórzy się na pewno, bo po reinstalce problem wrócił, no niestety. :(
A tak w ogóle to po reinstallu weszłam do rodziny z tą simką z dziwnym brzuchem i miała (tak jak powinna mieć) płaski, czyli pierwszy dzień ciąży. Później założyła piżamę i miała brzuch jak tuż przed porodem. Ok, pomyślałam, może ten jej ciuch ściągnięty z internetu "kryje" brzuch w jakiś sposób, a mi się coś pomieszało, że to pierwszy dzień (chociaż swoją drogą nie zdarzyło mi się tak jeszcze). Dobra. Poszła spać w piżamce i obudziła się w środku nocy, bo jej brzuch urósł do wielkości dwudniowego (czyli zmalał do płaskiego po to tylko, by zaraz urosnąć).
Ale przynajmniej zniknął problem aplikacji i zamykającego się programu.
Filleable
19.05.2012, 09:36
Może się już powtarzało 100 razy, ale potrzebuję w miarę szybkiej odpowiedzi. Jak pobieram inteena stąd: http://www.simbology.com/mods/index.php?dir=inteen/inteenimater/&sort=date&order=desc to mam pobrać ten zwykły plik, czy z końcówką "FlavorPak", czy oba?
LovettBon
19.05.2012, 11:22
Może się już powtarzało 100 razy, ale potrzebuję w miarę szybkiej odpowiedzi. Jak pobieram inteena stąd: http://www.simbology.com/mods/index.php?dir=inteen/inteenimater/&sort=date&order=desc to mam pobrać ten zwykły plik, czy z końcówką "FlavorPak", czy oba?
Już nie pamiętam jak ściągałam, ale zauważ że "zwykły" plik jest dużo większy od FlavorPaka, a więc to jest plik główny i trzeba go ściągnąć. Flavor to chyba jakiś dodatek do niego, czy coś. Spróbuj oba ;)
LovettBon
19.05.2012, 17:23
Przepraszam za post pod postem, ale zależy mi, żeby ktoś szybko go zauważył :(
Weszłam dzisiaj do gry, zrobiłam sobie plażę w Lazurowej Promenadzie w Miłowie i zapragnęłam przeprowadzić jedną simkę z Miłowa do LP. Wprowadziłam ją do domku który ściągnęłam dawno temu i zauważyłam, że w niektórych miejscach brakuje ścian (nie wiem, może takie było zamierzenie artysty). Gdy chciałam dostawić ściany, wywaliło mnie z gry. Z racji tego, że jestem zaprawiona w bojach z Simsami, włączyłam grę jeszcze raz i weszłam do LP w Miłowie. Przerażona stwierdziłam, że nie mam w skrzyni rodzin żadnych simów, a w LP nikt nie mieszka, nawet maxisowe rodziny. Wracam do Miłowa - wszystko w porządku. Jeszcze raz wchodzę do LP - rodziny są z powrotem.
Wyprowadzam simkę z domu w którym wyłączyła mi się gra i wprowadzam ją do innego. Gra ładowała się całą wieczność, więc ją wyłączyłam menedżerem zadań i włączyłam jeszcze raz. Wchodzę znowu do tego domku i dramat - simka nie ma żadnych wspomnień, znajomych, a jej drzewo genealogiczne jest puste. A ma rodziców i dziadków, w Miłowie. Wyszłam z domku, wchodzę jeszcze raz i dalej to samo, tylko teraz ma poziom aspiracji na najniższym poziomie, a jej kot zwariował i unosi się w powietrzu z powyginanymi we wszystkie strony łapami.
Przed włączeniem gry użyłam programu Compressorizer żeby zwolnić trochę miejsca na dysku. Oprócz tego nie ściągałam dzisiaj żadnych dodatków (wczoraj gra działała normalnie). Czy błędy są spowodowane działaniem tego programu? Wywaliłam właśnie pliki cache i nie wiem czy to coś pomoże, czy jestem skazana na tworzenie relacji simki z jej rodzicami i innymi simami przez SimPe :/
Orzechowo
19.05.2012, 17:34
Pobrałam dzisiaj schody, najzwyklejsze w świecie, z wolną przestrzenią pod spodem, ale nie pojawiły się w grze, a wszystko wypakowałam. Czy muszę pobierać jakieś specjalne pliki, ażeby schody pobierane z neta działały?
LovettBon
19.05.2012, 17:45
@up
Pewnie nie masz mesha...
Ja jeszcze apropo mojego problemu - właśnie sprawdziłam inne rodzinki i we wszystkich simy mają najniższy poziom aspiracji, żadnych wspomnień, zero kontaktów i puste drzewa genealogiczne :/ Co mam z tym zrobić? Nie chcę robić reinstalki, bo to oznacza że wywali mi WSZYSTKO. Zawsze reinstalowałam wrzucając później swoje stare okolice gdzie mam swoje rodzinki, ale rozumiem że jeśli teraz tak zrobię, to te rodzinki nie będą miały znajomych i wspomnień, tak? :/
Przed włączeniem gry użyłam programu Compressorizer żeby zwolnić trochę miejsca na dysku.(...) Czy błędy są spowodowane działaniem tego programu?
Szczerze mówiąc, nie sądzę. Ja używam tego programu i takie cuda się u mnie nigdy nie działy. Zresztą, nie tylko ja używam Compressorizera i nie słyszałam, żeby ktoś się skarżył (nawet przed jego ściągnięciem pytałam, czy jest on bezpieczny, potwierdzono, że tak). Natomiast wydaje mi się, że Twój problem może być spowodowany przeniesieniem Simki do innego otoczenia. Przez takie coś, mogłaś sobie rozwalić całą okolicę. Poczytaj TEN (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63136) temat, zwłaszcza punkt 3.
LovettBon
19.05.2012, 17:52
Szczerze mówiąc, nie sądzę. Ja używam tego programu i takie cuda się u mnie nigdy nie działy. Zresztą, nie tylko ja używam Compressorizera i nie słyszałam, żeby ktoś się skarżył (nawet przed jego ściągnięciem pytałam, czy jest on bezpieczny, potwierdzono, że tak). Natomiast wydaje mi się, że Twój problem może być spowodowany przeniesieniem Simki do innego otoczenia. Przez takie coś, mogłaś sobie rozwalić całą okolicę. Poczytaj TEN (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63136) temat, zwłaszcza punkt 3.
Nie przenosiłam jej do innego otoczenia - z Miłowa przeniosłam ją do dzielnicy handlowej Miłowa, wcześniej mieszkała na przedmieściu Miłowa. Poza tym u wszystkich innych simów dzieją się takie same cuda.
rudzielec
19.05.2012, 20:39
Miałam raz tak przy przenoszeniu domków do innej okolicy. Gra mi się zacięła i wywaliło mi całe otoczenie z rodzinami... No ale oczywiście miałam zrobioną kopię zapasową, którą uaktualniam co jakiś czas i jeśli masz taką kopię, to proponuję jej teraz użyć i wywalić trefny domek, od którego wszystko się zaczęło.
Następnie ściągnij sobie TEN (http://modthesims.info/d/456523) program i przeskanuj nim swoje otoczenie, a wcześniej proponowałabym pobrać jeszcze CLONE SPY (http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1530942#post1530942) i przeskanować sobie nim folder "downloads", pousuwa zbędne pliki, które mogą powodować błędy w grze :3
LovettBon
19.05.2012, 21:37
A co, jeśli nie mam takiej kopii? :( Są jakieś automatyczne zapisy gry, np. sprzed kilku uruchomień? Jezusmaria, nie chcę robić reinstalki i wywalać wszystkiego :(
Filleable
22.05.2012, 07:22
No niestety nie. O backupie dopiero w TS3 pomyśleli. :( Mi się wydaje, że to może mieć związek z tym domkiem. Jesteś pewna, że nie jest wadliwy? Grałaś w nim już kiedyś?
rudzielec
22.05.2012, 07:36
W dwójce nie ma czegoś takiego, jak zapisy do tyłu :/
Ja natomiast mam pytanie i problem.
Pytanie brzmi: Czy lepiej jest usuwać dodatki bezpośrednio z folderu "downloads", czy można to robić przez warsztat lub grę? Pytam, bo spotkałam się u siebie, co najmniej dwa razy, że po usunięciu dodatku typowo w grze lub warsztacie, gdy zainstalowałam simsy na nowo i wkleiłam folder "downloads", on był tam z powrotem O.O
Jeśli chodzi o problem natomiast: Ściągnęłam ostatnio dwa zestawy mebli, z plikami kolekcji, wszystko wkleiłam w odpowiednie foldery, tymczasem na grze nie mam tych zestawów. Ściągnęłam więc te meble z innej strony, myśląc, że może coś z tamtymi plikami było nie tak. Jednak gdy wklejałam te zestawy do "downloads", podmieniło mi wszystkie pliki, bo okazało się, że te meble tam są, na grze niestety nadal ich nie widać. Wie ktoś może czemu tak się dzieje? Do jednego zestawu w ogóle nie ma pliku kolekcji i ani jednego mebla, do drugiego natomiast pokazuje się plik kolekcji i dwa meble z czego w tym zestawie jest tego znacznie więcej...
Już nie wiem co mam z tym zrobić :|
Rudzia - ostatnio się dowiedziałam, że usuwając plik przez grę tak naprawdę nie wywala pliku z Dwl - on zostaje, ale ma bodajże 0 kb.
Stad oczywiste, że lepiej przez Dwl :)
Meble... Masz wymagane dodatki? (oficjalne)
rudzielec
22.05.2012, 17:32
O widzisz, czyli spisze sobie w warsztacie nazwy fryzur które chce usunąć i wywalę z downloads :3
No właśnie mam wszystkie dodatki do dwójki i nie rozumiem dlaczego mi się nie pokazują te meble :|
Ściągnęłam je dzisiaj jeszcze raz i teraz nie pokazują mi się tylko jedne, a mianowicie te:
http://www.thesimsresource.com/artists/Cashcraft/downloads/details/category/sims2-sets-rooms-diningrooms/title/regency-red-collection/id/836503/
(wiem, że tam plik ma 2kb, ale mam cały zestaw, bo nawet sprawdzałam, czy są wszystkie elementy)
Mam pytanie. Moja simka kilka razy piła z butelki przy barze. Później zdarzyło się coś co powinno być we wspomnieniach. Ale tego nie ma. Niemożliwe żeby do tego nie doszło, bo jej partner( który nie pił) ma to we wspomnieniach. Już nie mówiąc o tym, że efekty widać... brzuszek urósł... Możliwe, że to ma związek z tym, że tyle wypiła? Czy to po prostu błąd?
Filleable
23.05.2012, 17:55
Rudzielec, skoro ten zestaw jest z TSR to w takim razie ja od razu zapytam. Nie pokazuje mi się po prostu MNÓSTWO dodatków z tsr. Wszystkie inne (np. z parsimonious) pokazują mi się. A jak ściągam z T$R, to jest jak loteria - pokaże się, czy nie.
Może to kiepska rada i z pewnością znana, ale zaryzykuję, może jakiemuś nowicjuszowi się przyda, jak tu zajrzy.
Ja też kiedyś ściągałam masę dodatków, z których połowy w ogóle nie było w grze. Miałam wszystko, meshe, tekstury, a przedmiotów nie było. Nie znalazłam wtedy odpowiedzi, ale po długim, długim czasie zajrzałam z ciekawości do folderu Downloads i co się okazało - było tam masę nierozpakowanych plików .rar i .sims2pack! Po prostu - pliki .rar, które ściągałam, zawierały w środku kolejne spakowane pliki .rar lub te sims2pack, o których już nie miałam pojęcia, bo wszystko od razu wrzucałam do Downloadsu. Myślałam, że skoro raz rozpakowałam, to już jest w porządku. A to nie miało prawa działać... Teraz, po ściągnięciu jakichś dodatków, rozpakowuję je wszystkie do jednego nowo utworzonego folderu, po czym wchodzę do niego i zaglądam, gdzie się da, sprawdzam wszystko po kolei, czy gdzieś nie czai się jakiś nierozpakowany jeszcze plik. Od tamtej pory nie mam problemu z niepokazującymi się dodatkami.
Na TSR bardzo wiele tapet i podłóg jest w formacie sims2pack, to też trzeba po rozpakowaniu zainstalować... Sama wiele razy się na to nacięłam.
Może to oczywiste rzeczy, ale, jak wspomniałam, może chociaż jakiemuś nowemu graczowi się przyda.
Filleable
23.05.2012, 19:11
Malin, też mi się parę razy zdarzyło z zapakowanymi, dlatego teraz też patrzę. A mimo to, wielu dodatków nie mam. By mnie to nie zdziwiło, gdyby właśnie nie to, że chodzi TYLKO I WYŁĄCZNIE o T$R. Pomyślałabym, że nie mam meshy, czy coś, ale teraz specjalnie sprawdzam.
rudzielec
23.05.2012, 20:47
Dokładnie, sprawa tyczy się tylko tych zdzierców z T$R.
Malin, wypakowuję dodatki również do folderu utworzonego na pulpicie, wywalam niepotrzebne śmieci i wciskam do downloads. Myślałam może, że nie mam meshy, ale to nie to. Tak jak napisałam powyżej - nie pokazuje mi się konkretny zestaw mebli, dzisiaj jak odpaliłam grę, nadal nie znalazłam ich w folderze z kolekcją, plik kolekcji jest a w środku pustka :|
No i pojawił się jeszcze jeden problem... Mianowicie nie mogę pograć dłużej, bo gra ciągle łapie błęda ze słynnym komunikatem o aplikacji, nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałam, zaczęło się kilka dni temu, jak postawiłam nowy dom, meblowałam go dosyć długo i postanowiłam ściągnąć sobie jeszcze kilka dodatków, żeby zgrywały się stylistycznie, od tego czasu coś mnie ciągle wypierdziela, jak szukam konkretnych mebli w kolekcjach, pięć minut nie minie nie raz i heja... dzisiaj mało co laptop już z nerwów na podłogę nie poleciał... :((
Teraz pytanie czy to wina mebli, czy czegoś innego, folder downloads skanowałam i wywaliło mi kilka duplikatów, ale to nie pomogło, ma ktoś jakiś pomysł?
Dodam, że póki co zanotowałam coś takiego w jednym domku.
LovettBon
24.05.2012, 09:09
No niestety nie. O backupie dopiero w TS3 pomyśleli. :( Mi się wydaje, że to może mieć związek z tym domkiem. Jesteś pewna, że nie jest wadliwy? Grałaś w nim już kiedyś?
Myślę, że jest wadliwy bo właśnie po nim zaczęła walić mi się gra. Nigdy wcześniej w nim nie grałam.
a ja mam takie pytanie, da się zainstalować kilkadziesiąt sims2packów za jednym razem, czy trzeba każdy z osobna ?
Wydaje mi się że nie, a przynajmniej u mnie, bo mi jakiś error wyskakuje. Chyba trzeba wszystko po kolei.
Wtrącę się.
Ostatnio niektóre pobrane meble stały się czarne :| Nie migają na niebiesko, tylko są czarne. Kiedyś takie nie były. To nie jest już, tak jak z lustrzanymi ścianami, przez opcję odbicia światła, bo mam włączoną. Tradycyjne pytanie: co jest nie tak?
Filleable
31.05.2012, 17:26
Nie wiem, czy ja jestem jakaś durna, ale zachciało mi się zmienić cas i nie umiem w windowsie 7 znaleźć folderu TSData, nawet jak wyszukuje, to nic nie znajduje. -_- Ręcznie też nie ma, tam gdzie powinien być: Mój komputer-> Dysk na którym masz zainstalowane Simsy -> EA GAMES -> Folder The Sims 2 lub dodatku -> TsData -> Res -> GlobalLots
-> Dysk... -> Program Files [lub "Pliki programów (x86)", a przynajmniej tak jest u mnie] -> EA Games...
Jest, bo gdyby go nie było, nie mogłaby Ci się włączyć gra :P
Filleable
31.05.2012, 17:35
Aha! Lol, ile ja się z tym męczyłam... Wiedziałam, że musi gdzieś być, no ale dlaczego mi nie wyszukiwało? :(
Dzięki. :)
Orzechowo
01.06.2012, 20:32
No to ja teraz wystąpię.
Mam pewien problem z Franiem i Lilianą (może znacie ich z działu ze zdjęciami :)). Kiedy byli w górach, Liliana nauczyła się tańca-klepańca. Franek w tym czasie nie mógł, bo pobierał lekcje masażu, a kiedy skończył, już nikt nie tańczył, bo wszyscy się zmyli do domu (było późno). A że czas powrotu do domu nadchodził nieubłaganie, to pomyślałam sobie, że Frania nauczę tańczyć w domu (każąc tańczyć Lilianie, a jemu się do niej dołączyć). No tak łatwo nie było - gdy tylko zaczął tańczyć, wyskoczył błąd (mniej więcej taki, jaki można wywołać boolpropem). Sytuacja powtórzyła się kilka razy, boolpropem resetowałam oba simy, wieżę stereo, ale nic to nie dało. No nic, pomyślałam, że gra jest tak wymyślona, że tańca lokalnego można się nauczyć tylko będąc na wakacjach w danym otoczeniu i wyślę tam Franka przy najbliższej okazji. Teraz wybyli nad morze. Okej, miejscowi tańczą hula, niech moje simy też się uczą. Z Lilianą wszystko w porządku, ale gdy dołącza Franio, po chwili wyskakuje błąd. I to samo za każdą próbą. Wszyscy się resetują. Poddałam się, nie mam pomysłów, co to może być... Czy tym bezmyślnym tańczeniem w domu zaprzepaściłam jakiekolwiek szanse na nauczenie tego Franka?
Aha, i jeszcze jeśli macie jeszcze ochotę czytać... Czy to normalne, że jeżeli zmieniałam ciążowe ciuchy simki boolpropem (Tom's Clothing Tester - coś w ten deseń), to po ciąży ona nie może chodzić do pracy? Samochód przyjeżdża normalnie, ale gdy każę jej wsiąść, opcja znika. Czy jedynym rozwiązaniem jest wyprowadzka i ponowne wprowadzenie jej do domu?
Filleable
01.06.2012, 20:54
Ale miałaś wtedy włączonego boolpropa, jak wyskakiwał ten błąd? Bo jakoś się nie doczytałam.
Orzechowo
02.06.2012, 10:33
Cały czas mam go włączonego.
Filleable
02.06.2012, 10:54
Więc go wyłącz. Ot, filozofia.
Orzechowo
03.06.2012, 12:48
Więc go wyłącz. Ot, filozofia.
Wyłączyłam. efekt jest podobny. Nie wyskakuje błąd, ale Simy się resetują po chwili.
ultraviolence
03.06.2012, 19:55
Wyłączyłam. efekt jest podobny. Nie wyskakuje błąd, ale Simy się resetują po chwili.
Wiem, że to może być dosyć brutalne rozwiązanie, ale proponuję przeinstalować grę. Na początku mojej przygody z TS2 miałam identyczny problem i tylko tak udało mi się go rozwiązać. Niestety, musiałam też usunąć stare zapisy w otoczeniu, w którym grałam najczęściej, bo samo przeinstalowanie dwójki nic nie dało.
Filleable
03.06.2012, 19:58
A nie wystarczy zamiast reinstalki przenieść całego folderu EA i uruchomić grę na czysto?
ultraviolence
03.06.2012, 20:10
A nie wystarczy zamiast reinstalki przenieść całego folderu EA i uruchomić grę na czysto?
Możliwe, że tak - wtedy nie byłam na takim stopniu "zaawansowania" jak teraz, więc nawet o tym nie pomyślałam :) Niemniej jednak nie ma sensu niczego przenosić, bo jeśli jest to wina boolPropa, to tak czy siak stare zapisy nie zadziałają.
Filleable
03.06.2012, 20:37
No ale szybciej i prościej jest w takim razie wywalić wszystko z EA Games, niż reinstalowac wszystko. :)
Dżiglipaff
04.06.2012, 19:46
Możliwe, że tak - wtedy nie byłam na takim stopniu "zaawansowania" jak teraz, więc nawet o tym nie pomyślałam :) Niemniej jednak nie ma sensu niczego przenosić, bo jeśli jest to wina boolPropa, to tak czy siak stare zapisy nie zadziałają.
imo jeśli nie ma kłopotu z Lilianą, to problem może być w simie Franku - u mnie wszyscy simowie uczą się tańców w domu i nie ma z tym problemu
Spróbowałanym ich najpierw wyprowadzić
Orzechowo
04.06.2012, 20:29
Dzięki, spróbuję. (A tak BTW to jak wyskakiwał ten błąd, to zdaje mi się, że jego nazwa kończyła się na "Franciszek".) Reinstalkę muszę odłożyć na później, bo nie mam chwilowo w posiadaniu podstawy. XD
Kenny McCormick
07.06.2012, 14:27
Hej : )
Mam taki problem, że gdy chcę uruchomić se warsztata normalnie, to mi wychodzi, że działanie aplikacji zakłucone... Dlaczego? Dziś impotrowałem przez SimPE paru simów (manekinów również.)
Mi po wyciągnięciu urodzonych w grze Simów przez SimPe, posypała się cała gra i musiałam reinstalować. Na początku nie widziałam żadnego związku, wszystko robiłam wg instrukcji z poradnika, ale gdy Rudzia mi napisała, że też miała problemy po wyciąganiu Simów przez ten program, stwierdziłam, że to chyba przez to. Dała mi radę, aby wyciągnięte Simy sklonować w Warsztacie, zwyczajnie je tam zapisać, a pierwowzory i pliki w folderze SavedSims po prostu usunąć.
Rady dla Ciebie nie mam, bo się na tym nie znam (a już tym bardziej, że w ogóle Ci się Warsztat nie otwiera), ale chciałam zwrócić uwagę na to, ze wyciąganie postaci przez SimPe chyba wcale takie bezpieczne nie jest.
Kenny McCormick
08.06.2012, 13:45
To może coś da, jak usunę te simy z folderu? :)
kalafjor
08.06.2012, 21:43
PONAWIAM PO RAZ SETNY I DODAJĘ NOWE PROBLEMY.
Przeniosłem nagrobki z parceli domowej na miejski cmentarz. Wszystko zapisałem i wyszedłem do otoczenia, bo chciałem je ustawić. Niestety, nie ma ich tam. Za to kiedy simka, która "wysłała" nagrobki pojedzie na parcele to stoją normalnie przy ulicy. :<
Kolejny problem.
Czy mogę jakoś zmienić simowi karnację/skin? Bo gram sobie rodzinką i facet ma zbyt ciemną karnację i w grze to brzydko wygląda. :<
I jeszcze jeden.
Ostatnio jednemu z moich simów po nauczeniu się tańca z tym płonącym kijem w Twikki w wyposażeniu pojawił się jakiś przedmiot, który nie ma postaci, ale jest ikonką tego tańca i coś tam po angielsku napisane. WTF? :|
Larandil
09.06.2012, 10:22
haha, blagam, pomocy ; )
zachcialo mi sie grac w trybie okienkowym, wiec szukalm poradnika. znalazlam.
no i nie doczytalam do konca i tylko spacje kliknelam i nic wiecej. a teraz doczytalam, ze trzeba rowniez dodac -w. coz :|
tyle, ze teraz nie moge tego edytowac, bo jest zbalokowane. pomoze ktos?
Kenny McCormick
09.06.2012, 15:10
Pomożecie mi? Chciałęm dać simów koledze. : (
Kalafjor - niestety JA na pierwsze pytanie nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Mi się bynajmniej taka sytuacja nie przytrafiła.
Czy mogę jakoś zmienić simowi karnację/skin? Bo gram sobie rodzinką i facet ma zbyt ciemną karnację i w grze to brzydko wygląda. :<
SimPe-> otoczenie-> sim surgery-> wybierasz delikwenta, na dole masz skiny i zaznaczasz, na który ma Ci zmienić.
Nie gwarantuję, że zadziała.
Znam jeszcze inny sposób, ale bardzo skomplikowany i czasochłonny (zamienianie tekstur - bawiłam się kiedyś w to, wyszło całkiem dobrze, ale ile czasu na to straciłam...!)
Ikonę usuń. Bug.
tyle, ze teraz nie moge tego edytowac, bo jest zbalokowane. pomoze ktos?
Usuń ikonkę z pulpitu, przejdź do folderu, gdzie masz zainstalowane RiO (a dokładniej TSBin) i utwórz skrót pliku "sims2ep9.exe" na pulpicie.
Kenny - tak, usuń ich.
Chewbacca
09.06.2012, 21:50
Po raz - nie działa mi połowa rzeczy z TSR, ale to jeszcze pół biedy... Nie działają mi też obiekty zmodyfikowane, które trzeba instalować, da się coś z tym cholerstwem robić? Nie mam czasu i chęci by budować każdy dom z osobna. (:
Orzechowo
09.06.2012, 21:59
1. A pobierasz meshe?
2. Po pierwsze - czy na pewno instalujesz te obiekty (durne pytanie, ale mnie czasem się zdarza zapomnieć :P)? Czy masz wszystkie dodatki, które są wymagane, żeby dany obiekt (dom, sim) działał poprawnie? Polecam instalować Clean Installerem.
rudzielec
09.06.2012, 23:46
bijulicous jeśli o domy chodzi, to ja mam inne pytanie.
w jakim folderze instalujesz domy?
bo jeśli instalujesz je clean installerem to powinno się instalować w folderze "teleport", jeśli wrzucisz je do "downloads" to na pewniaka nie zobaczysz ich w grze :3
Chewbacca
10.06.2012, 00:16
Pobieram meshe >.<, i tak instaluje..
@rudzielec w downloads, 2 razy na ikonkę, a clean installerem nie umiem instalować. Mam wrzucić tam wszystkie obiekty do instalowania ręcznego? o.O i tam je instalować? w sensie do TELEPORT.
Psychosis
11.06.2012, 15:23
Dobrze, więc mam pytanko ;o
Dzisiaj gdy grałam Nataszą Unią, postanowiłam przeprowadzić ją do Ikeowskiego domku wystawionego ze skrzyni domów. I gdy się wprowadziłam mieszkanie było umeblowane! Jak to zrobiłam? Czy to tylko w przypadku domków z ikei ? ; / :D
Orzechowo
12.06.2012, 21:34
Niektóre domy w skrzyni są umeblowane od początku do końca, a inne mają tylko podstawowe wyposażenie.
Mam zamiar wybudować parcelę publiczną, nie przeznaczoną na własny biznes. Na jednej działce miałyby znajdować się dwa budynki. W pierwszym <A> chcę urządzić kawiarnię, z tym, że zamiast kanap stałyby stoły i krzesła dla klientów. W drugim <B> planuje małą restaurację. I tu pojawia się problem. Czy istnieje szansa, że kierownik sali będzie sadzał gości przy stolikach w budynku A, zamiast w B? Bardzo bym tego nie chciała, bo wtedy klienci restauracji zajmowaliby miejsca klientom kawiarni, więc ci drudzy musieliby chodzić do budynku B i powstałby jeden wielki chaos. Jeżeli takowa szansa istnieje, to da się temu zapobiec (oczywiście pomijając zmianę stolików w kawiarni na kanapy albo stawianie restauracji na osobnej działce...)?
Mam taki mały problem.
http://modthesims.info/download.php?t=272312
Te ''pudełko z pozami'' sprawdza się bardzo dobrze, tylko że ostatnio zauważyłam, że nie ma w ogóle opcji do ustawienia mimiki twarzy (a kiedyś była). Nie wiem, co się stało :|
rudzielec
14.06.2012, 14:02
@bijulicous domy powinny same Ci się instalować w folderze TELEPORT, tzn. część w downloads, a niektóre elementy powinny się znajdować w folderze teleport, po tym jak zainstalujesz dom, kiedy ją odpalisz, te elementy znikają, ale dom na grze masz.
Najlepszym rozwiązaniem byłoby instalowanie Clean Installerem, nie jest trudne, tam masz wszystko zapisane gdzie jakie dodatki Ci instaluje.
I przede wszystkim nie instaluj domów z folderu downloads, najlepiej umieść ikonkę na pulpicie i wtedy instaluj, możliwe, że w tym tkwi problem, choć polecałabym Clean Installer :)
No i dzisiaj odkryłam jeden wkurzający problem. Nie mogę iść na ŻADNĄ parcelę publiczną. Co za tym idzie - pojechać na wakacje, założyć własnego biznesu... NIC.
Za każdym razem kiedy wczytuje mi jakąkolwiek parcelę publiczną, to wszystko jest cacy do momentu, aż parcela się załaduje, wtedy pojawia się czarny ekran i panel potrzeb sima, na tym moja gra się kończy i trzeba ją wyłączyć w menedżerze... T__T
Wie ktoś może o co kaman?
Jakiś czas temu wspominałam tutaj, że po reinstalce przestały działać u mnie potrawy z internetu (z MTS). Sim przygotowuje posiłek tak, jak zwykle, ale przy próbie zdjęcia go z palnika czy wyciągnięciu z pieca - postać resetuje się (garnek znika, a potrawa z pieca pozostaje na otwartej klapie kuchenki, muszę ją usuwać move_objectsem, bo Sim nie może jej też sprzątnąć/pozmywać). Wcześniej wszystko działało poprawnie i to przez naprawdę długi czas. Czy ktoś wie, jak to naprawić? Nie tworzyłam wtedy osobnych folderów w Downloads, więc nie mam pojęcia, gdzie teraz szukać tych plików z potrawami ;/ Pościągałam dziś te rzeczy jeszcze raz, żeby skopiować nazwy i w ten sposób wyszukać i usunąć pliki, ale mam kolejny problem - boję się usunąć te potrawy, bo Simy często je gotowały i mają je we wspomnieniach, więc tego się chyba nie powinno usuwać? :| A chciałam się ich pozbyć, bo Simy bardzo często je gotują, jak nie mają co robić (podobnie niańka), a nie chcę, żeby mi wciąż marnowały zapasy z lodówki. ;/
Ma ktoś jakiś pomysł, jak sobie z tym nieszczęsnym jedzeniem poradzić?
rudzielec
15.06.2012, 13:59
Malinie jest na to sposób, ale jest również przy tym trochę zabawy. Jeśli masz siłę i chęci to możesz wejść do SimPE i tam usunąć te wspomnienia, a potem najzwyczajniej wykasować jedzenie z folderu downloads :3
tutaj masz napisane jak to zrobić: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=598764&postcount=2
nie jest to trudne, powinnaś sobie poradzić, jedynie zajmuje trochę czasu :P
Cześć, mój chłopak włożył mi dziś do komputera karte graficzną twierdząc, że gra będzie się szybciej ładować i obraz będzie ładniejszy. Faktycznie się tak stało, ale gdy weszłam do mojej rodzinki, to moja simka straciła twarz O.o Próbowałam zmieniać jej wygląd - nie pomogło i rysy twarzy insimenatorem - brak efektów. Nie wiem, może da się to jakoś odwrócić? No i czy deinstalacja tej karty przywróciłaby ją do normalnego stanu? Z góry dzięki za pomoc.
Ps. foto simki: http://imageshack.us/photo/my-images/684/snapshot3c4d74413ce7470.jpg/
Miałam to samo, u mnie wina leżała w makijażu - szukając ładnej kredki do oczu przypadkiem ściągnęłam defaulty (i wydaje mi się że też po zainstalowaniu najnowszych sterowników do karty graficznej, bo gra nie chciała bez nich działać). Wszystkie Simki, które je nosiły, miały czarną głowę. Kiedy zmieniłam kredkę na inną, wszystko działało dobrze. Ale u Ciebie zawsze może to być coś innego.
Miałam to samo, u mnie wina leżała w makijażu - szukając ładnej kredki do oczu przypadkiem ściągnęłam defaulty (i wydaje mi się że też po zainstalowaniu najnowszych sterowników do karty graficznej, bo gra nie chciała bez nich działać). Wszystkie Simki, które je nosiły, miały czarną głowę. Kiedy zmieniłam kredkę na inną, wszystko działało dobrze. Ale u Ciebie zawsze może to być coś innego.
O, fakt, dzięki, simka odzyskała buzię, kurde, ja byłam taka zrozpaczona a on cisnął ze mnie bekę:) Dzięki za pomoc jeszcze raz :)
Malinie jest na to sposób, ale jest również przy tym trochę zabawy. Jeśli masz siłę i chęci to możesz wejść do SimPE i tam usunąć te wspomnienia, a potem najzwyczajniej wykasować jedzenie z folderu downloads :3
tutaj masz napisane jak to zrobić: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=598764&postcount=2
nie jest to trudne, powinnaś sobie poradzić, jedynie zajmuje trochę czasu :P
Czas akurat nie jest tu problemem, mogłabym siedzieć, jednak mam straszne opory przed tym programem, odkąd nieciekawie się dla mnie skończyło wyciąganie postaci z gry. Boję się, że coś się pochrzani. Chyba jednak nie będę ruszać kupy, póki nie śmierdzi, trudno się mówi. ;(
Mam problem z miastami. Nie moge do nich wejśc! Wczytują się i wczytują bez końca.(tylko maxisowe). Przeczytałem gdzieś na forum, żeby wyciągnąc folder EA Games z "moich dokumentów" i uruchomic grę aby stworzyła nowy, i tak zrobiłem. Wszystko szło dobrze, dopóki nie pojawił się ekran ładowania gry. Zacięło się to ładowanie na amen. Co mam zrobic żeby odzyskac te miasta?
Z folderu EA Games, który masz teraz gdzieś indziej (bo chyba go nie usunąłeś?) usuwasz wszystko, co jest w folderze Neigborhoods. Potem przywracasz otoczenia tym (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60704) sposobem.
Potem całość (skopiowany wcześniej EA Games) kopiujesz i wklejasz do Moich dokumentów.
@down: nie ma za co :)
Działa! :D Dzięki za pomoc :)
jakubo123
18.06.2012, 18:57
Witam. Mam problem.
Otóż ostatnio powróciłem do TS2 i postanowiłem zbudować dość spory zamek (ma 15 wież różnej wielkości i wysokości) Buduję, a tu nagle - nie mogę postawić ściany! Usunąłem wszystkie zbyteczne ściany w środku domu (gdy je usunę to mogę budować dalej, ale tylko tyle kawałków ściany, ile usunąłem) i udało mi się dobudować zamek, jednak nie tak jak chciałem. Czytałem, że istnieje limit 2000 czy 3000 ścian, ale widziałem domy, które są większe... Proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję :)
Psychosis
19.06.2012, 07:01
Hmm...możliwe, że inni pomagali sobie kodami. spróbuję coś znaleźć, ty też możesz poszukać. ; )
Filleable
19.06.2012, 09:17
Chyba nie ma na to sposobu. TU (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=55044) jest o tym temat, ale rozwiązania też nie ma.
kalafjor
19.06.2012, 17:32
Moja simka po studiach zaczęła pracę od siódmego szczebla... :O
Czy to nie aby przesada?
Dżiglipaff
19.06.2012, 17:41
to standard, niektorzy moi simowie zaczynają od 9 ;3
rudzielec
19.06.2012, 18:32
No dobra ludki ja mam trochę głupie pytanie, ale w sumie nigdy tego nie robiłam, więc wolę się upewnić. Czy jeśli spakuję domy (umeblowane dodatkami z neta) do pliku, to czy potem, kiedy wyczyszczę folder downloads i wgram te domy z powrotem, będą one miały te dodatki z neta, czy niet?
Cześć, mam drobne pytanie na temat grafiki.
Chodzi o to, że kiedy tworzę sima w CASie grafika jest dość dobra - widać wszystkie detale, tekstury, ogólnie ubranie, skin, makijaż, włosy wyglądają jak wyglądać powinny. Natomiast kiedy dochodzi do gry simem wszystkie te detale szlag trafia i całość jest rozmazana. Nie dzieje się tak od razu - jak tylko wejdę na parcelę grafika jest okej (no, przynajmniej detale ubrania widać). Rozmazuje się dopiero po chwili (w wypadku zdjęć na końcu posta wystarczyło, żebym wykonała jedną akcję i trochę poobracała kamerą).
Podejrzewam, że to wina karty graficznej (NVIDIA GeForce 2GTS, chyba jedna z tych słabszych, jeśli chodzi o simsy?), mój PC ma już parę lat, ale czy w takim wypadku CAS też nie powinien się rozmazywać? Może to zależy też od czegoś innego, ja wiem sterowniki? (Wstyd, stara jestem a nadal komputery od strony technicznej to dla mnie prawie czarna magia.) Wszystkie opcje są ustawione na wysoką wydajność.
Pytam, ponieważ zastanawiam się czy poza kupnem nowej karty (chyba wolę odłożyć i kupić cały sprzęt) dałoby się coś z tym zrobić (bądź inaczej - czy to definitywnie wina karty graficznej)?
Nie przeszkadza mi to w graniu rzecz jasna, ale zżera mnie zazdrość jak patrzę na niektóre Wasze zdjęcia. ._.
Tutaj daję zdjęcia do porównania:
CAS (http://i.imgur.com/yPbJH.png)
po wejściu na parcelę (http://i.imgur.com/NkOzE.png)
po zabawie z kamerą (http://i.imgur.com/Lild8.png) - przy okazji widać kropki przy kopaniu dołków; podobnie dzieje mi się przy obrazach.
Boże, co ja się naużerałam z grafiką... Miałam dosłownie identyczny problem: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60978&page=25 (zjedź troszkę w dół i szukaj mojego posta). W CAS-ie miodzio, a w grze katastrofa. Wydaje mi się, że chyba jedyne wyjście to wymiana karty graficznej. Próbowałam wszystkiego, aktualizacji sterowników, ustawienia karty... No i nic. Dopiero nowa karta graficzna sprawiła, że moja gra zaczęła wyglądać przyzwoicie. Spróbuj się dostosować do rad, jakie mi tam dziewczyny podsunęły. Jeśli nic nie pomoże - pozostaje kupno nowej karty :(
I teraz pewnie będzie krzyk, że nie korzystałam z wyszukiwarki. Cóż, korzystałam.
W weekend nad tym posiedzę i pokombinuję, może coś z tego wyjdzie, ale czarno to widzę. No nic, chyba czas odkładać pieniądze. ^^" Dziękuję za pomoc w każdym razie. (:
E tam, tutaj już się chyba nie krzyczy ;)
Pisałaś, że masz dość stary komputer... Jeśli jest rzeczywiście aż tak stary, to nie warto w niego inwestować drogich części, lepiej kupić nowy. Mój to już zwłoki praktycznie i mam w planach nowy, ale póki co, poradziłam sobie kupując na allegro używaną kartę graficzną, która simsy mi pociągnęła. Wprawdzie to nie jest szczyt moich marzeń, ale lepsze to, niż tamta koszmarna grafika o.O I zmieściłam się w niewielkiej kwocie, chyba jakieś 50 zł. Tak więc, jeśli Twój komp jest rzeczywiście stary, to może porozglądaj się za jakąś niedrogą używką albo zerknij w ten temat: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=15007 - są tam podane nazwy kart, które pociągną grę i porozglądaj się za nimi. One nie są już najnowsze i można je dostać na allegro za całkiem przyzwoitą kwotę.
No ale to tylko taka moja mała propozycja :>
LittleDevil
20.06.2012, 21:17
@rudzielec: nowe meshe i ich recolory zazwyczaj pakują się razem z domem, natomiast od któregoś dodatku recolory maxisa nie są dołączane do pliku. Możesz spakowany dom otworzyć w Clean Installerze i zobaczyć jakie są tam pliki - wszystkie one powinny zainstalować Ci się wraz z domem (nie musisz mieć ich w downloads)
@ie.: spróbuj tym sposobem: http://www.modthesims.info/article.php?t=97876
rudzielec
20.06.2012, 23:24
@up: tak się składa, że w żadnym ze swoich domów nie mam żadnych recolorów maxisa, wszystkie są umeblowane dodatkami z neta, więc myślę, że akurat z tym nie będzie problemów :3
faktycznie zapomniałam o Clean Installerze <facepalm> na pewno go wypróbuję, dzięki za odpowiedź :)
Chewbacca
21.06.2012, 13:51
No i nic, próbowałam instalować Clean installerem i nic... PUSTKA. Coś jeszcze da się zrobić?
@Malin - dziękuję raz jeszcze za wszystkie rady. Jeśli mam coś kupować, to tylko nowy komp. Na głowę nie upadłam, żeby ratować resztki tego xP
@LittleDevil - bardzo, bardzo dziękuję. Z MTS korzystam tylko przy pobieraniu dodatków, pewnie nie znalazłabym tego tematu. Mam trochę luzu, więc zaraz lecę kombinować i zobaczymy, jaki będzie efekt. (:
edit;
@LittleDevil - pomogło! Przynajmniej póki co wszystko gra jak należy. Dziękuuuuuuuuję :3
edit2;
Chyba jednak to nie do końca to. Teraz z kolei ubrania są super, ale wariują mi lustra ja już nie wiem. -.-' (http://www.i.imgur.com/F0uIB.jpg)
Jak oddalam to "odbicie" również się oddala, do prawej krawędzi. (Jest jakby w tym samym punkcie przy prawej krawędzi.)
LittleDevil
23.06.2012, 17:37
Niestety chyba Ci nie pomogę, nie wiem co się stało z tymi lustrami, mi się tak nie zrobiło. Może sprawdź jeszcze raz w tym poradniku, czy wszystko dobrze ustawiłaś. Albo wróć do poprzednich ustawień i zmieniaj po jednej opcji i sprawdzaj jak gra wygląda :|
Wszystko jest jak w poradniku. No może poza "vsync" - nie znalazłam takiej opcji u siebie, a nie jestem pewna jak brzmiałaby po polsku.
Z tym, żeby zmieniać po jednej opcji też miałam zamiar i chyba tak zrobię. Co innego mi zostanie. :<
LittleDevil
24.06.2012, 21:09
Głowy nie dam, ale Vsync to chyba Synchronizacja pionowa. U siebie ustawiłam ją na Użyj ustawienia aplikacji 3D.
Hmmm. W takim razie rozwinięcie "vsync" można określić jako vertical synchronization. To by się zgadzało.
Zaraz idę kombinować. (:
edit:
Synchronizacja pionowa (ang. vertical synchronization V-sync)
No tak. Głupia, głupia ja. Mogłam sprawdzić. ^^"
edit2:
No dobra, a Conformant Texture Clamp?
LittleDevil
24.06.2012, 23:41
Tego też u siebie nie znalazłam (podobnie jak Force Mipmaps), tak więc to pominęłam :P
Eh, a u mnie oczywiście pojawił się kolejny problem.
Najzwyczajniej w świecie Warsztat nie chce mi się uruchomić.
Płytę mam oczywiście włożoną. Ostatnio używałam warsztatu jakiś miesiąc temu, więc nie wiem, co dokładniej zmieniło mi się na komputerze. Ostania była aktualizacja Skype'a, ale nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie.
edit: Ej, gra też nie che się uruchomić! Wyskakuje mi takie coś:
http://img819.imageshack.us/img819/8969/bldk.png (http://imageshack.us/photo/my-images/819/bldk.png/)
Jeszcze wczoraj gra chodziła mi normalnie!
Force mipmaps to "Wymuś mipmapy"
Hm, to będę kombinować czym jest "Conformant Texture Clamp". I oby się udało.
@Fisia, może tutaj (http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_other-gaming/missing-filecannot-find-required-dll/0de73f7c-c1c9-495f-b939-3f9790a5c4e8)?
edit:
Nie mam pojęcia co to Conformant Texture Clamp, żadna z opcji nawet tego nie przypomina.
Problem z lustrami jak był, tak jest, czas chyba pożegnać nierozmazujące się ubrania i zacząć odkładać kasę.
ie., dziękuję za pomoc, ale jak poprosiłam tatę, żeby mi to obejrzał, to powiedział, że prawdopodobnie mam uszkodzony napęd albo płytę. I tak to dziwne, że z dnia na dzień się zepsuło.
LittleDevil
25.06.2012, 21:15
Wiem, że to znaczy wymuś mipmapy, tylko po prostu nie mam takiej opcji u siebie, choć zdaje mi się, że kiedyś ją miałam.
No właśnie u mnie też nic nie przypomina tego Conformant Texture Clamp, tak więc jak pisałam zignorowałam te opcje i mi działa.
A może ściągałaś ostatnio jakieś lustro, które coś namieszało?
Och, przepraszam w takim razie, drobne nieporozumienie, bo zupełnie bezpodstawnie założyłam, że nie wiesz co to za opcja. ^^"
Dodatki nie mają z tym nic wspólnego, póki co w zasadzie gram bez nich - parę razy włączyłam grę mając dodatki i to tylko po to, żeby np. w CASie sprawdzić czy działają - żadnego zapisywania simów, używania ściągniętych mebli itd.
Lustra szwankują zarówno, kiedy "coś" mam w folderze Downloads, jak i wtedy, gdy jest on zupełnie pusty.
Pojawił mi się taki nieciekawy problem, mianowicie - czas w grze upływa mi nieadekwatnie wolno do wykonywanych przez simów czynności. Postacie poruszają się tak, jak przy trzykrotnym przyspieszeniu, natomiast sama godzina zmienia się baaaardzo wolno.
Nie wiem, czy jest to kwestia rozbudowanego (ok. 4tys. elementów) folderu Downloads, felernego dodatku, wpakowanych do folderu z muzyką własnych utworów...
Proszę o pomoc bo irytujące jest to niezmiernie :f
To problem tego typu (http://www.gamefaqs.com/pc/914811-the-sims-2/answers?qid=56282)?
A tak od siebie na temat rozmazanych ubrań i całej reszty - ustawienia karty graficznej zostawiłam w spokoju, a więc lustra działają normalnie, przerzuciłam się za to na grę w oknie (mam spory monitor) i wydaje mi się, że problem rozwiązał się sam. (:
Dziękuję raz jeszcze wszystkim, którzy starali się mi pomóc. :3
O, dzięki! Poczytałam i spróbowałam zdiagnozować grę :D
Okazało się, że tylko na jednej parceli czas mi tak zwalniał. Na innych jest w porządku ^^
zuzapets
10.07.2012, 19:06
Ja mam mały problem otóż tak:
Jak wchodzę w jakąkolwiek rodzinę to mi się straaaaaaasznie długo ładuje i czy mógłby mi ktoś pomóc w tej sytuacji? :) mam nadzieję że się obędzie bez reinstalacji gry ;)
Psychosis
10.07.2012, 21:00
Ja mam mały problem otóż tak:
Jak wchodzę w jakąkolwiek rodzinę to mi się straaaaaaasznie długo ładuje i czy mógłby mi ktoś pomóc w tej sytuacji? :) mam nadzieję że się obędzie bez reinstalacji gry ;)
Powodów może być masa.
* Czy komputer spełnia wymagania ? Nawet jeśli tak to najlepiej mieć troche w zapasie, żeby gra chodziła płynnie.
* Czy masz dużo dodatków z internetu? One zazwyczaj spowalniają grę.
* Myślę że powodów może być więcej, ale niestety narazie nie jestem w stanie ci odpowiedzieć. :rolleyes:
@Edit:
Mam pytanie. Czy defaulty oczu i skinów są bezpieczne? Trochę denerwują mnie maxisowe oczy, szczególnie u adoptowanych dzieci(skiny jakoś zniosę). Czego nie wolno robić jeżeli sim ma na sobie defaultowe oczy? :>
Czy defaulty oczu i skinów są bezpieczne?
Tak, w przeciwieństwie do skinów oznaczonych jako townified/geneticized.
Nie rozumiem ostatniego pytania... Albo inaczej: czego w takim razie nie wolno robić jeśli sim ma oczy w wersji "custom"? (poza usuwaniem ich, bo to jest logiczne ;))
O, skoro o tych wszystkich rodzajach skinów mowa, to mam kilka pytań:
dlaczego skiny ''geneticized'' i ''townified'' są niebezpieczne?
Czy to jest normalne, że jak mam skiny default, to nie tylko moje Simy ale też miastowi mają je wymienione?
Jeśli się pobierze samo ''townified'' to czy tylko miastowi, czy własne Simy też mają inny skin? (to prawda, mogłabym o tym poczytać, ale teraz mój komputer jest w naprawie i korzystam tylko chwilowo z innego, na którego nie mogę wchodzić ;))
Jeśli po pobraniu ''townified'' tylko miastowi mają wymieniony skin, jeśli takiego Sima doda się do rodziny, to czy będzie miał skin jak inni domownicy, czy zostanie mu ''miastowego'' (to pytanie zadaję gdyby okazało się, że tylko na miastowych działają skiny ''townified'')?
Psychosis
12.07.2012, 10:10
Czy to jest normalne, że jak mam skiny default, to nie tylko moje Simy ale też miastowi mają je wymienione?
Na resztę pytań nie znam odpowiedzi, ale jeśli chodzi o defaulty u miastowych - tak, to normalne.Defaulty zastępują maxisowe skiny innymi, więc wszyscy którzy mieli maxisowe skiny mają nowe, defaulty. Ciekawa jestem jak z tymi innymi skinami.. :>
Master of Disaster
12.07.2012, 13:07
Co do defaultów - to całkowicie normalne.
Skiny i oczy geneticized/townified nie są niebezpieczne, o ile się ich nie usunie...Geneticized oznacza, że mają przypisaną wartość genetyczną i MOGĄ pojawić się u nowo narodzonych Simów, nawet, jeśli żadne z rodziców nie miało tego skina, a townified oznacza, że mogą także pojawić się u nowo wygenerowanych miastowych. Zdaje mi się, że usuwanie takich dodatków może być niebezpieczne, jeśli jakiś Sim w naszej grze ma ten skin lub oczy. Choć z drugiej strony... czy wtedy ów Sim nie dostanie po prostu defaultów? Przyznam, że nie wiem, chyba nigdy nie usuwałam takich dodatków :|
E: A skiny miastowych nie będą się zmieniać ot tak, bez powodu. Jaki skin zostanie "dany" jakiemuś miastowemu przez grę, taki już ma. Chyba, że się ów skin usunie. Z oczami podobnie.
Psychosis
13.07.2012, 08:52
Czy jeśli mam akcesoria "Młodzieżowy styl" i je odinstaluje, a jakaś rodzina ma np. tapetę naścienną z tego ep, to czy to uszkodzi grę, albo rodzinkę?
"Młodziezowy..." to SP, tak gwoli ścisłości :) (wszystkie akcesoria oprócz RiO są traktowane jako SP)
Nie, po prostu będzie brakować tych przedmiotów, a w niektórych przypadkach gra sobie je zastąpi innymi dostępnymi i nic się nie stanie.
Skiny i oczy geneticized/townified nie są niebezpieczne
Gwoli scisłosci - stają się neibezpieczne po usunięciu, no i właśnie - jeśli ktoś nie chce innych skinów np. u potomstwa, to niech się za nie nie zabiera.
czy wtedy ów Sim nie dostanie po prostu defaultów?
Obawiam się, że nie...
Zostało mi po nich złe wrażenie - chyba własnie dlatego, że defaulty ich właśnie NIE zastąpiły po usunięciu.
Psychosis
14.07.2012, 10:23
Czy usuwanie folderu EA games jest bezpieczne?
LovettBon
15.07.2012, 15:02
Czy usuwanie folderu EA games jest bezpieczne?
Chyba nie - właśnie weszłam na forum, bo mam problem z tym folderem :/
Dawno temu pisałam, że jakiś dodatek (konkretnie dom) rozwalił mi całą grę - wszystkie simy miały najgorszy poziom aspiracji, pousuwały im się wspomnienia, drzewa genealogiczne, przyjaźnie itd. Zrobiłam reinstalkę, ale nie pomogło. Dopiero dzisiaj spróbowałam naprawić grę jeszcze raz, ale tym razem wywaliłam folder EA Games z Moich Dokumentów (przeniosłam go do innego folderu, nie usunęłam). Zainstalowałam grę jeszcze raz i ku mojemu przerażeniu folder EA Games się w Dokumentach nie pojawił. Co ja mam z tym teraz zrobić? Nie chcę przenosić starego, bo przeniosę okolice z "chorymi" simami, z podłą aspiracją i bez wspomnień :/
Breath - a nie prościej odinstalować grę? ;)
Jeśli jednak chcesz mieć wszystko (albo prawie) od nowa, to przeczytaj dalszą część tego posta.
Chyba, że masz 2 foldery EA Games - ten pusty możesz usunąć.
LovettBon - mogę wiedzieć, w jakim otoczeniu miałaś ten "zainfekowany" dom?
Usunięte wspomnienia (i pewnie znikający simowie?) to bardzo niepokojące objawy - nie wiem, czy naprawienie wszystkiego będzie warte zachodu... (no i czy się w ogóle uda) Tym bardziej, jeśli to było któreś z gotowych otoczeń...
Nie ma go? Uruchom grę.
Dalej nie ma? Skopiuj "ze starego" wszystkie foldery oprócz Neighborhoods i Downloads.
Folder downloads możesz sobie stworzyć ręcznie.
Oryginalne otoczenia masz na dysku twardym (odsyłam do forumowej wyszukiwarki, gdzie można zleźć sposób na reset otoczeń i miejsce, w którym one się znajdują).
LovettBon
15.07.2012, 16:29
LovettBon - mogę wiedzieć, w jakim otoczeniu miałaś ten "zainfekowany" dom?
Usunięte wspomnienia (i pewnie znikający simowie?) to bardzo niepokojące objawy - nie wiem, czy naprawienie wszystkiego będzie warte zachodu... (no i czy się w ogóle uda) Tym bardziej, jeśli to było któreś z gotowych otoczeń...
Nie ma go? Uruchom grę.
Dalej nie ma? Skopiuj "ze starego" wszystkie foldery oprócz Neighborhoods i Downloads.
Folder downloads możesz sobie stworzyć ręcznie.
Oryginalne otoczenia masz na dysku twardym (odsyłam do forumowej wyszukiwarki, gdzie można zleźć sposób na reset otoczeń i miejsce, w którym one się znajdują).
Już nie pamiętam w jakim, ale simy były popsute we wszystkich otoczeniach. Nie znikały, po prostu pousuwały im się wspomnienia, związki, drzewa genealogiczne itd. Trochę szkoda mi rodziny która miała 5 pokoleń :((
Master of Disaster
15.07.2012, 16:29
Jeśli chodzi o folder EA Games z Moich Dokumentach, to wystarczy mu zmienić nazwę na EA Games1, wtedy gra nie będzie go "widzieć" i utworzy nowy. W końcu, zaraz po zainstalowaniu Sims 2 tego folderu jeszcze tam chyba nie ma, on jest tworzony przy pierwszym włączaniu gry (tam są, można powiedzieć, wszystkie zapisy). Jeśli się go skasuje LUB zmieni nazwę, przy wczytywaniu gry zostanie utworzony nowy, i właściwie wtedy ma się "czystą" grę. Jeśli oczywiście ktoś nie bawił się w manipulowanie folderami, które domyślnie znajdują się w Program Files (ściślej, tam, gdzie sobie wybraliśmy, by zainstalować pliki gry). Ten sposób znam z innego forum. Myślę, że warto go wypróbować, zanim ktoś zachce się bawić w przeinstalowywanie gry.
Aha, co do skinów i oczu geneticized (tylko geneticized, nie townified) - ja sądzę, że je można usunąć o ile mamy pewność, że jeszcze nie zostały użyte na żadnym Simie (ani stworzonym przez nas w trybie tworzenia, ani urodzonym w grze, a najlepiej niech także żaden Sim ze skrzyni go nie używa...).
Przed ściągnięciem dodatków tego typu (zwł. townified) warto się zastanowić, czy faktycznie chcemy je mieć, by potem nie było za późno, by je bezpiecznie usunąć. Choć wydaje mi się, że byłby sposób, by się ich pozbyć i tak, ale to... cóż, wymagałoby trochę zabawy z SimPE :rolleyes: Zastrzegam, że tak mi się wydaje, pewna nie jestem!
LovettBon
15.07.2012, 16:57
Uff, zreinstalowałam grę, zrobił się nowy folder "EA Games", wszystko działa. Teraz tylko skanuję Downloads, bo chcę je wrzucić do nowej gry. Tak, wiem, jestem głupia, bo nie sprawdziłam wcześniej jak nazywa się dom który schrzanił mi grę :/ Jak siedział w skrzyni domów to nic się nie działo, dopiero jak go ustawiłam w otoczeniu i wprowadziłam tam simów, to zaczęły dziać się cuda. Znajdę go w tej skrzyni i usunę :/
Tak, wiem, jestem głupia, bo nie sprawdziłam wcześniej jak nazywa się dom który schrzanił mi grę :/
Sam dom raczej nie psuje gry. Robią to dodatki z nim załączone, ewnt. jakieś niewypakowane przez autora mody i hacki.
Jeszcze zapytam tak z ciekawości - wszystko będziesz naprawiać w SimPe, czy raczej posłużysz się też grą?
@down: może to nawet i lepiej, bo zaoszczędzisz sobie czas i nerwy ;)
No i powodzenia :) Teraz, jak już wiesz, czego się wystrzegasz, powinnaś długo i szczęśliwie grać :D
LovettBon
15.07.2012, 20:27
Jeszcze zapytam tak z ciekawości - wszystko będziesz naprawiać w SimPe, czy raczej posłużysz się też grą?
Nic nie będę naprawiać, szkoda mi czasu. Zaczynam od zera, z nowymi rodzinami ;)
edit: zupełnie z innej beczki - kiedyś ktoś na forum napisał o fajnym programie do zrzucania screenów z gry, na zasadzie: wciskam Print Screen i mam zdjęcie, wciskam drugi raz i mam drugie, bez wchodzenia w painty i inne zdjęcia same zapisują się w określonym folderze. Kojarzy ktoś jak się ten program nazywa? :D
kalafjor
16.07.2012, 08:52
To jest Fraps. :>
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=37569&highlight=fraps
LovettBon
16.07.2012, 12:05
To jest Fraps. :>
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=37569&highlight=fraps
Dzięki wielkie ;)
kalafjor
19.07.2012, 10:43
W jednym z akademików kucharz nie chce sprzątać. :<
Na stolikach i blatach leżą śmierdzące talerze, a na podłodze widać kałuże po zabawie z czujnikiem dymu. Posiłki gotuje chętnie, ale coś tych talerzy nie chce posprzątać. Wcześniej nie miałem w tym akademiku tego problemu. :CC
Edit: Jeszcze jedno pytanie. Co mogę zmienić w ustawieniach, żeby po włączeniu drugiego piętra widać było przez okna mebla z parteru. Bo u mnie one znikają. :|
Dżiglipaff
19.07.2012, 12:27
co do kucharza, ja bym spróbowała przenieść kuchenkę, albo wyprowadzić i wprowadzić jeszcze raz tam simów
drugi problem to w opcjach grafiki (komputerek) "ukrywanie obiektów
ale nie wszystkie opcje się czasem pojawiają, są niedostępne na słabszych komputerach
Hm. Bardzo denerwuje mnie to przyprowadzanie kolegów z pracy i szwędanie się obcych simów po mojej parceli, więc mam takie pytanko: Czy jest jakiś sposób na usunięcie konkretnych NPC (tak, aby np. zostawić pokojówkę) i czy jest to bezpieczne? Bo domyślam się, że usunięcie przynajmniej niektórych rozwaliłoby grę, stąd też moje wątpliwości.
Odpowiedź znajduje się już na forum. (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=62137)
kalafjor
20.07.2012, 16:12
Kolejny problem! :rolleyes:
Pani Faustyna mieszkała w Ruchomych Domach. Miała chłopaka Juana Naleśnika. Mieszkali razem. Wkrótce się przeprowadzili do własnego domu. Następnie do Ruchomych Domów wprowadził się pan Maciek, ale do innego mieszkania. Problem w tym, że pod byłe mieszkanie pani Faustyny złażą się klony pana Juana. Jest ich od groma. Połowa zdążyła się już ze sobą pokłucić, a kilku trafiła błyskawica. Pan Maciek zaniepokojony paranormalnymi zachowaniami na parceli Ruchomych Domów wkrótce wyprowadził się.
CO TO MA BYĆ?!!
Bugi w grze :] Eaxis jest z nich znany!
Sytuacja powinna się uspokoić po usunięciu mieszkań i postawieniu ich na nowo.
Ale jeśli to nie jest pierwszy raz, proponuję reinstalkę.
I chętnie zobaczyłabym w SimPe, czy nowe Naleśniki (pozdrawiam mój obiad!) mają swoje pliki w Characters. Jeśli tak, to gra... zwariowała.
Nie wiedziałam gdzie o tym napisać, więc piszę tu...
Tworzę własną okolicę, a co za tym idzie buduję domki - w otoczeniu klikam na parcele, potem na wolną działkę i buduję, na razie nie mam rodzin. Czy jeżeli umebluję taki dom i dopiero potem wprowadzę rodzinę, dom będzie pusty? Kiedyś o tym słyszałam i nie wiem, czy mogę najpierw zbudować i umeblować, a dopiero potem wprowadzić rodzinę...
Dom się robi pusty w przypadku, gdy wyprowadza się z niego jakaś rodzina. Tylko i wyłącznie.
A tak jak Ty, ja robię niemal cały czas ;)
Ostatnio mojemu simowi zmarli rodzice, a w funduszach rodziny było 46 000$ a ja poszedł na studia to miał tylko 1200$ o.o Gdzie ta kasa zginęła lub dla czego tak się dzieje?
LovettBon
21.07.2012, 21:33
Ostatnio mojemu simowi zmarli rodzice, a w funduszach rodziny było 46 000$ a ja poszedł na studia to miał tylko 1200$ o.o Gdzie ta kasa zginęła lub dla czego tak się dzieje?
Zawsze jak sim idzie na studia to dostaje chyba tylko 500$ plus ewentualne stypendium, niezależnie od tego ile pieniędzy jest w rodzinie. Nie wykluczam, że gdy wróci do swojego otoczenia to spadek dostanie ;)
Dżiglipaff
21.07.2012, 22:32
jeśli chce sie meic wiecej kasy na studiach, a rodzina nastolatka jest bogata, można wczesniej kupic duzo tych drogich telewizorów albo innych rzeczy i po dostaniu się od razu sprzedac :)
działa to tez w druga strone - jesli meiszkamy w akademiku i mamy mało wydatkow, a sim dostaje duze stypendia, można sobie odłożyć więcej pieniedyz na budowe domu po studiach
Nie mam bladego pojęcia, gdzie o to spytać, ale zasugeruję się tytułem tego tematu "Pytania i odpowiedzi..." ;)
Chodzi mi mianowicie o to, jak uzyskać taki efekt na zdjęciu?
http://i1048.photobucket.com/albums/s373/noeemi83/sayaspell-preview650-1.jpg
Chodzi mi o to ciemne, zacienione tło. Czy to jakiś czarny mural + obróbka graficzna, czy jakoś specjalnie ustawione oświetlenie? Postać nie jest wycięta i wklejona na czarne tło, bo widać cień na karku. Podpowiedzcie coś ;) Jak robić takie prezentacje?
Master of Disaster
22.07.2012, 20:42
Jak został osiągnięty efekt na tym zdjęciu, to nie wiem, ale możliwe, że zostało użyte coś, co można ściągnąć na blogu Simgaroop:
http://simlish.dreamwidth.org/107989.html
To właśnie coś w rodzaju backgroundu. Można to znaleźć w dywanach, kosztuje chyba 1 simoleon (nie jestem pewna, a niestety nie mogę teraz szybko sprawdzić, bo moja Simka wyrwała się z kumpelą na miasto :rolleyes:) i jest dostępne w ponad dziesięciu kolorach, także w czarnym.
Wielkie dzięki! Zaraz obadam to w grze :)
LovettBon
22.07.2012, 22:00
Ludzie, BodyShop nie chce mi się włączyć :( Komputer mieli i mieli, w menedżerze zadań jest proces TS2 BodyShop, ale nic się nie włącza :/ Ktoś jeszcze tak ma?
Usunęłaś cache? (Groups, Accessory i reszta bandy)
LovettBon
22.07.2012, 22:14
Teraz Warsztat się włącza, ale dalej mieli i się zaciął - ciągle mam "brak odpowiedzi" :( Może to kwestia dodatków z internetu których mam dosłownie mnogość, ale kiedyś aż takich jaj nie było :/
Ja mam kolejne pytanko :P Jest jakiś mod na czas, żeby się nie cofał po powrocie z parceli (na pewno wiecie o co chodzi)? Pierwszy raz w życiu próbuje grać bez kodów a to cofanie się czasu mnie wkurza gdy mój sim wraca z przedmieścia zmęczony a tam jeszcze 12 nie ma :/
Znalazłam tylko takie coś: http://www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php/topic,7462.0.html
Nie miałam go w grze, więc nie wiem, czy działa, ale jeśli chcesz, to mogę sprawdzić :)
Byłbym wdzięczny jakbyś sprawdziła :)
Okej, sprawdziłam plik drugi, bo do końca nie wiedziałam, który wybrać - pojechałam na parcelę o 19:44, siedziałam tam do godziny 21:05, wracam - godzina 19:45 :( Nie wiem, może to ja coś robię źle? W sumie mogłabym pobrać jeszcze pliki pierwszy i trzeci i sprawdzić, ale nie mam Czasu Wolnego, a plik pierwszy jest do Simsów bez dodatków... W każdym bądź razie gry mi to nie zepsuło, ale również nie pomogło... Spróbuję z pierwszym plikiem.
Niestety nie. Sprawdziłam wszystkie pliki i nic :O Możliwe, że to moja wina i ja robię coś źle, no ale inne mody działają. Cóż, możesz spróbować... Szukałam jeszcze i nic więcej nie znalazłam, a w każdym temacie jest przekierowanie do tego moda, co podałam.
@e: przeoczyłam najistotniejsza rzecz :O ! Śpię chyba. Mogę spróbować jeszcze raz z wpisaniem kodu, ale o ile się nie mylę, kiedyś go już wpisywałam...
Ok dzięki za to że poświęciłaś swój czas :) Sam sprawdzę.
Przede wszystkim, do tego moda potrzebne jest Nocne Życie, bo w pierwszym pliku jest mod działający tylko na własnych samochodach. Następny plik dodaje również taksówki. Trzeci plik natomiast zawiera obie wersje i dodatkowo naprawia błędy, więc najlepiej jest pobrać ostatni plik. Jeśli ktoś nie posiada Nocnego Życia, mod nie będzie działać.
This code is for PETS/Seasons/FT.
Wymagane również Zwierzaki/CPR/CW.
PONADTO:
2. Ensure 'BOOLPROP TestingCheatsEnabled true' is in the userstartup.cheat file. The code runs close to lot transitions and log files are needed.
Czyli: należy wpisać kod 'BOOLPROP TestingCheatsEnabled true' do pliku userstartup.cheat, co równa się z tym, że bez tego kodu wpisanego mod nie będzie działał (o ile dobrze tłumaczę). Więc jeśli Fallen nie wpisała kodu do pliku to nie dziwne, że mod nie działał.
Wszystko jest w pierwszym poście na MATY.
Pobrałem 3 plik i działa tylko że niezbyt tak jak chciałem :/ Gdy wróce z parceli nadal jest godzina o której wyszedłem, tylko że sim wraca o godzinie w której wyszedł z parceli. Czyli musze na niego jeszcze czekac. No to nici z grania bez kodów :P
Orzechowo
24.07.2012, 16:19
Cześć, ja znowu o schodach. Pobrałam dom, w którym są schody z pustą przestrzenią pod spodem. Jak do niego wchodzę, to jest w porządku, pokazują się i działają, ale jak chcę je skopiować zakraplaczem, to w wyborze z katalogu 'przełącza się' na najtańsze, zielone schody, a tych, które są w domu nie ma nigdzie w dziale ze schodami. Na MTS było takie cudo, które chyba! zamienia maxisowe schody na te 'puste', ale coś źle zrobiłam i nie działały, w ogóle to jakieś skomplikowane jest, to dałam sobie spokój ;_; Ale teraz ich potrzebuję, bo te, co są w tym domu są brzydkie, a nie mogę dać normalnych, bo pod nimi też są schody. ._. Ktoś wytłumaczy o co kaman?
Chodzi mi o ten dom. klik (http://www.modthesims.info/download.php?t=292424)
Poza tym wcześniej pobierałam ten, tam też nie dało się zakroplić schodów. A ładne były. klik (http://backerbse.dreamwidth.org/6172.html)
W oryginalnym temacie masz odpowiedź ("Custom Content Included").
Żeby zainstalować jakiekolwiek modular stairs (i żeby działały) trzeba mieć Scrpitorium (do pobrania na MTS) i postępować zgodnie z zaleceniami w temacie, z którego ściągasz schody.
Psychosis
24.07.2012, 20:07
Nie pamiętam, żebym tutaj zadawała to pytanie, a więc - czy jeśli ściągnę potrawy, to czy w grze będą one po polsku? Czy trzeba je tłumaczyć? Jeśli tak to prosiłabym o odnośnik do poradnika, jak to zrobić. Z góry dziękuję ;)
Szczerze powiedziawszy to nie wiem, czy są strony z potrawami po polsku, więc zapewne w grze będą w innym języku. Co do tłumaczenia, to ja równiez prosiłabym o jakis poradnik, gdyż potrawy ściągam z MTS, a tam tylko po angielsku, co troszkę utrudnia sprawę ;)
Trzeba tłumaczyć...
W zasadzie sprawa tłumaczenia jest prosta - otwieracie potrawę w SimPe, z listy po lewej wybieracie "Catalog Description", [po prawej stronie na dole] prawdopodobnie przy wyborze języka jeśli nie macie "Polish" trzeba będzie to ustawić, a potem macie pola tekstowe, wiec wpisujecie to co chcecie, zatwierdzacie i zapisujecie ;)
Chewbacca
24.07.2012, 21:20
Ja jeszcze raz z tym samym problemem. Nie wgrywają mi się domy, podłogi i ściany, które trzeba instalować ręcznie. Nie wstawiam ich do downloads, instaluje clean installerem... NIC. :/ Działają tylko pliki packcages[?], reinstal raczej w grę nie wchodzi. Da się coś zrobić czy lepiej pogodzić się z tym, że ściagnięte domy nie whcodzą w grę?
Psychosis
25.07.2012, 09:54
Trzeba tłumaczyć...
W zasadzie sprawa tłumaczenia jest prosta - otwieracie potrawę w SimPe, z listy po lewej wybieracie "Catalog Description", [po prawej stronie na dole] prawdopodobnie przy wyborze języka jeśli nie macie "Polish" trzeba będzie to ustawić, a potem macie pola tekstowe, wiec wpisujecie to co chcecie, zatwierdzacie i zapisujecie ;)
Czy jeśli po "zabiegu" usunę simpe, coś się stanie?
@Edit:
Tłumaczę, wpisuję w te okienka co powinno być (nie wiem czy w dobre, ale wpisuję filename, desc i string) zapisuję. wchodzę jeszcze raz i jest po angielsku :/ -,-
@up: nie, ale na czas sprawdzania, czy działa, lepiej zostawić. Jak wszystko będzie tak jak trzeba, możesz usunąć simpe :)
Ha, myślałam, że z jedzeniem będzie tak jak w przypadku normalnych obiektów ; o
Trzeba edytować "Catalog Description" i jako język wybrać polski (czyli tak, jak już zrobiłaś). I edytujesz TYLKO pole "String" (jak tamte masz edytowane, to miejmy nadzieję, że w pewnym momencie gra nie zacznie wariować... ale wtedy można zawsze usunąć plik ;p)
Potem w "Object Data" i w obydwu pozycjach w lewej kolumnie, ale słowa "Food - " i w następnym to samo słowo i dokończenie " - Menu" trzeba zostawić.
Potem w "Text Lists"->"[Text List]" musi być ustawione na polski i to, co tam będzie nie po polsku trzeba zmienić.
Za bardzo zagmatwałam? xD
misterio
26.07.2012, 22:03
Heloł, mam jakby problem do rozwiązania. :) Potrzebuję opcji zaręczyn dwóch Simów, których już stworzyłam, zapominając niestety o tym, że nie mogą być małżeństwem.. -.- Przeszkadza mi jeszcze to, że mają obrączki ślubne. Czy jest jakiś dość szybki sposób, by ich "rozwieść", czy coś, by opcja zaręczyn była możliwa? Bo szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się tworzenie ich od nowa. ;]
Aha, i jeszcze chciałabym się dowiedzieć, czy jak nagrywam w Simach film, a potem wyjdę z gry nie zapisując jej, to ten film i tak pozostanie ?
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale wolałabym wiedzieć, żeby nie ryzykować utratą filmów, w razie czego. :)
kalafjor
27.07.2012, 08:40
Może insimenator? W edytorze szybkich relacji ustawiasz im miłość. Jeśli malżeństwo się nie usunie, to ustaw im np. wrogość i niech zerwą ze sobą. Następnie ustawiasz miłość i ich zaręczasz. :)
Obrączki można usunąć klikając na nie z wciśniętym shiftem (po wpisaniu boolpropa ofc), klikając force error i delete.
A do zerwania więzów rodzinnych tylko insimen/simpe.
Dżiglipaff
27.07.2012, 08:55
ewentualnie wpisz boolpropa i kilka razy kliknij na oba simy z wcisnietym shiftem i wybierz opcje "make me furious with this sim", skłócą się z sobą, kilka razy ich ze sobą obraź etc, rozwiedź, potem znowu kliknij z shiftem "make my sim contact" (jakoś tak), dostaną tymczasowego przyjaciela, powtórz kilka razy i chyba już będziesz mogła ich znowu zaręczyć
Psychosis
27.07.2012, 11:52
Czy jest możliwość zmiany filmiku, który leci na początku gry? Szczerze mówiąc, nie podoba mi się i wolałabym zmienić go na mój ulubiony zwiastun TS2 albo TS2:Zwierzaki. ; )
Obawiam się, że nie da rady - chyba że jakimś cudem plik .avi (czy jakiekolwiek inne rozszerzenie, które masz na tych trailerach) zechce się zamienić na ten, który odpowiada filmikowi na początku gry (niestety nie pamiętam, jakie ma rozszerzenie - pousuwałam te filmiki, żeby tyle nie czekać).
Dżiglipaff
27.07.2012, 23:52
jak kasuje się te filmiki, Liv? bo mnie zawsze wkurza, ze klikam ikonke i zamiast od razu wyjsc z pokoju na czas uruchamiania się, musze czekac aż się zacznie filmik -_-
Na dysku gdzie masz zainstalowaną grę i dodatki w folderze TSBin powinien być folder "video" albo coś takiego. Usuwasz cały ten folder.
I, niestety, trzeba usunąć z każdego doatku i podstawy, a jeśli będzie trzeba to też i z akcesoriów.
@down: tak, tylko.
Psychosis
28.07.2012, 11:08
To usuwa tylko początkowy filmik? ;o
Dobra, poddaję się. Gdzieś mi się kiedyś ten temat rzucił w oczy, ale kompletnie nie mogę teraz znaleźć (zawsze tak jest, jak potrzeba :(().
Wczoraj wieczorem trochę grałam, nie było żadnych problemów z grą. Po wyłączeniu nie wrzucałam żadnych nowych dodatków, nie robiłam zupełnie nic, a gdy dzisiaj chcę uruchomić grę, to mi wywala pusty komunikat z błędem (czerwonym krzyżykiem). WTF??? :[[[
OMG, usunęłam groups.cache i weszło. Myślałam, że to działa tylko wtedy, gdy gra w ogóle nie reaguje na uruchamianie i szukałam informacji głównie pod kątem pustego komunikatu. Przepraszam za problem i dzięki za pomoc :)
Swoją drogą, ta gra mnie nigdy nie przestanie zadziwiać pod względem mnogości dziwacznych błędów... ;/
Psychosis
29.07.2012, 18:44
Mam pytanie;
Czy jeśli mam zainstalowane już wszystkie dodatki(po reinstalce), które chcę, to czy mam wgrywać patche do wszystkich czy tylko do najnowszego?
Moim zdaniem lepiej do wszystkich.
Z praktycznego punktu widzenia do wszystkich (patch do OŻ naprawia tylko błędy z tego dodatku, wiec jeśli coś Cię wkurza w WB i chcesz to mieć naprawione, musisz ściągnąć jeszcze jeden patch).
Aczkolwiek nie wiem, czy "łatanie" wszystkiego jest warte świeczki, no ale jak chcesz :)
Adamsims
29.07.2012, 21:02
A czy nie jest tak że nowszy dodatek wnosi patche do wszystkich starszych dodatków?
Właśnie nie bardzo...
Czytałam kiedyś opisy tych patchy i były tam wypisane tylko poprawki do danego dodatku.
Jeszcze weszłam tam raz, żeby się upewnić i tak - do każdego dodatku osobnych patch...
Orzechowo
31.07.2012, 12:44
Czy Clean Installer widzi defaulty skinów jako 'Skin Tone' Czy 'Default Replacement'?
Mam dwa problemy:
1: Co mam zrobić jeżeli wykryłam pierwszą oznakę uszkodzenia otoczenia? Mianowicie chodzie o te dziwne linie w dymkach. Czy można to jakoś "naprawić"?
Bez konieczności reinstalki.
2: Mam dziwne błędy. Chodzi mi oto że np. na parceli ta 'ziemia' co jest w oddali wypełnia się teksturą jakiegoś mebla. Czasami też twarze przypadkowych osób są zaczernione, ale po jakimś czasie są normalne. Czy można coś na to poradzić?
1. Na tym etapie możesz tylko zapobiegać dalszym problemom ;]
Zdjęcie z liniami w sam raz jest moje, a coś czuję, że moje miasteczko jeszcze długo będzie hulać ;]
2. Zaktualizuj sterowniki karty graficznej - to tak na dobry początek...
Jeśli nie, to reinstalka. A jeśli nawet to nic nie da, to będziemy się martwic potem.
Ok, zainstalowałam zobaczymy czy to pomoże. Dzięki za pomoc.;)
Wczoraj po odpaleniu gry i załadowaniu widoku uczelni, wywaliło mi blue screena z informacją, że prawdopodobną przyczyną błędu jest plik ati3d2ad.dll Z tego, co widzę, to coś z grafiką, tylko nie wiem, dlaczego, bo poza grą, karta sprawuje się normalnie :| Zastanawiam się, czy przyczyna nie leży we wrzuconej wczoraj kolejnej porcji dodatków z neta, a było tego naprawdę bardzo dużo - może nie "wagowo", bo ok. 140 MB, ale ilościowo - tych plików było ok. 700. I tak myślę, czy jest możliwość, że to procek nie wydolił i dlatego wywalił ten błąd? Mam już naprawdę koszmarnie wielki Downloads jak na możliwości mojego kompa, więc teraz to już nie kwestia tego, czy w końcu mi gry nie pociągnie, tylko kiedy to się stanie?
Jak w ogóle objawia się taka "niewydolność" komputera przy zbyt dużej ilości plików?
Wiem, że "co ma piernik do wiatraka" skoro wywala mi info o pliku grafiki, ale ta gra jest dla mnie nieprzewidywalna, więc właściwie podejrzewam już nawet takie rzeczy...
Orzechowo
02.08.2012, 13:03
Takie głupie pytanie mam. Czy da się w rogu kuchennych szafek ustawić mikrofalówkę, ekspres do kawy itepe, tak, żeby sim mógł tego używać?
kalafjor
02.08.2012, 13:34
Niestety, ta opcja jest tylko w TS3. W dwójce simy nie mogą korzystać z przedmiotów postawionych na rogu.
Osobiście daję tam lampkę, albo jakąś ozdobę. ;DD
Chyba nie. Przynajmniej u mnie nie można. Jak klikam ,żeby np. zrobiły kawę to idą i wydają znany okrzyk ,że blat zagradza im drogę
rudzielec
02.08.2012, 13:40
@Malin, jeśli chodzi o Twój problem, to wina leży najprawdopodobniej w procesorze. Bluescreeny wyskakują przeważnie przy jego przegrzaniu. A to, że wyskoczyła Ci informacja, że to może być wina karty graficznej, to dlatego, że karta prawdopodobnie się również przegrzała :P
E: poza grą oczywiście będzie Ci działac normalnie, bo nie jest tak obciążona :)
kalafjor
02.08.2012, 13:44
Miałem podobny problem, bo mi wiatraczki nie działały. :CC
Najpierw trzeba było uderzać w komputer i czasami się naprawiały. Ostatecznie pracowałem ze zdjętą obudową z jednej strony.
W koncu okazało się, że wentylator się nie obraca, bo jest brudny. XDD Sprawdź, moze u ciebie też się nie obracają.
@ Rudzielec - ciężko mi stwierdzić, co było przyczyną tego blue screena, w każdym razie po znacznym zmniejszeniu tego folderu z nowymi dodatkami (zostawiłam ok. 100 plików) gra dziś ruszyła bez problemów, więc może to rzeczywiście procesor się poddał przy mieleniu tylu plików gry. Dzięki za upewnienie :) (teraz wiem, że osiągnęłam limit wielkości Downloadsu i nic więcej nie będę mogła ściągnąć... :()
@ Kalafjor - radę na pewno zapamiętam, chociaż tym razem się nie przydała. Nie aż tak dawno temu miałam kompa w serwisie, więc niemożliwe, żeby tak szybko wiatraczki zakurzyły się do stanu, w którym przestają się obracać ;) No a bez obudowy to ja już jadę od kilku miesięcy, inaczej się nie da ;)
marlena0189
03.08.2012, 10:16
Mam mały problem z adopcją dziecka. Chciałam ostatnio zaadoptować dziecko pewnym małżeństwem z dość dużego (jak na mnie) rodu Link. Chodziło mi o dziecko w wieku szkolnym i tu pojawił się problem. Opieka przywozi mi dziecko które po przyłączeniu się do rodziny od razu umiera. Myślę, że to dziecko umiera dlatego, że w jego domu był wielki pożar, rodzice zginęli wcześniej i wyskoczył komunikat o zabraniu dziecka przez opiekę, jednak zanim zdążyli przyjechać to dziecko też zmarło. (Tragedia rodzinna do dziś jest skazą tego rodu). Tym dzieckiem jest kuzyn babci albo prababci matki adopcyjnej Aleksandry Link. I nie byłoby problemu bo zaadoptowałabym sobie następnego dzieciaka, ale wtedy musiałabym zapisać grę a to dziecko co umiera w drzewie genealogicznym przenosi się od swoich prawdziwych rodziców do tych adopcyjnych. Czy jest jakiś sposób by pominąć go w adopcji, by został na swoim miejscu w drzewie genealogicznym a żebym mogła adoptować dzieci w wieku szkolnym?
Podam Ci najprostsze możliwe rozwiązanie - stwórz sobie dorosłego, którego jako dziecko Twoja rodzinka mogłaby zaadoptować.
Wprowadź go na parcelę i np. za pomocą insimenatora zmień jego grupę wiekową z dorosłego na dziecko.
Opieka społeczna się wkrótce po nie zgłosi i będzie jako pierwsze do adopcji.
Kenny McCormick
03.08.2012, 13:31
Podam Ci najprostsze możliwe rozwiązanie - stwórz sobie dorosłego, którego jako dziecko Twoja rodzinka mogłaby zaadoptować.
Wprowadź go na parcelę i np. za pomocą insimenatora zmień jego grupę wiekową z dorosłego na dziecko.
Jesteś geniuszem! :* :D Akurtat chciałem zaadoptować sima, a bałem sie poczwary xD
A czy manekiny z zamiennym skinem stąd (http://remisims.livejournal.com/118367.html) mogą urodzić bobasa? bo coś mi sie o uczy obiło, że manekiny nie mogą rodzić, błąd gry wywala i tyle z gry :|
@up - przecież w Simsach nie ma "rasy" manekina. To tylko skin, zwykły Sim z białą karnacją. W czym to przeszkadza? (Chyba, że o czymś nie wiem?)
@downLiv - dzięki, wszystko jasne. (: Dobrze dowiedzieć się czegoś nowego. :3
LittleDevil
03.08.2012, 13:56
Takie głupie pytanie mam. Czy da się w rogu kuchennych szafek ustawić mikrofalówkę, ekspres do kawy itepe, tak, żeby sim mógł tego używać?
Da się z tym modem: http://www.modthesims.info/download.php?t=144021
marlena0189
03.08.2012, 16:02
Dzięki za odpowiedź, na pewno też się przyda. A jak chciałabym aby dziecko było niespodzianką, czyli jakieś przypadkowe a nie wykreowane przeze mnie? Musiałabym chyba wtedy za pomocą jakiegoś programu naprawić drzewo genealogiczne po adopcji? Jest taka możliwość? Pytam, ponieważ nigdy nie używałam tych programów.
Jeśli to ma być dziecko-niespodzianka, musiałabyś zaadoptować małe dziecko i postarzeć je (ale do tego wystarczy sam boolprop i opcja "set to birthday").
I w jednym i w drugim przypadku umierające dziecko zostanie w drzewie jako potomek swoich prawdziwych rodziców ;)
ie. - przeszkadza, ponieważ skin manekina jest przystosowany do warsztatu, a tam najniższa grupa wiekowa to małe dziecko. Dla niemowlęcia nie ma przypisanego skinu i dlatego jest game crash, kiedy sim-manekin próbuje urodzić (a już w szczególności, gdy oboje rodziców mają ten skin).
marlena0189
03.08.2012, 18:26
Jeśli to ma być dziecko-niespodzianka, musiałabyś zaadoptować małe dziecko i postarzeć je (ale do tego wystarczy sam boolprop i opcja "set to birthday").
I w jednym i w drugim przypadku umierające dziecko zostanie w drzewie jako potomek swoich prawdziwych rodziców ;)
Ooo dzięki, o tym nie pomyślałam w ogóle ;)
Kenny McCormick
04.08.2012, 15:50
Mam Problem :<<<
Grałem moją rodziną. ---> Alice zadzwoniła do sierocińca żeby adopotwać dziecko ---> potem polecieli helikopterem całą rodziną (Alice, Narcyz, Steven, Hania, Róża) do restauracji ---> Róży było zimno ---> wracam do domu a tam nie ma Alice : o ---> dzwonię do śmierci i tam jest ona... Ciągle jest w związku małżeńskim z Narcyzem, ale nikt jej nie zna. ---> wskrzesilem ją, i tylko narcyza zna, ciągle małżeństwo. ---> potem zniknął steven :|
Czemu tak sie dzieje? Miałem boolProp'a i TEN (http://www.modthesims.info/download.php?t=144021) hack zaintalowany. Ofc. zamknałem grę, hacka usunąłem, boolpropa nie ma, i jej nie ma... Gry nie zapisywałem - ciągle wracają z restauracji. Co zrobić? Proszę o szybką pomoc.
EDIT: Acha i byli jako grupa tymczasowa na sopdkanie. Wracjacją ciągle są... Oprucz jej ofc.
EDIT2: I oryginał.
EDIT3:Teraz ją wskrzesiłem i ma kontakty : o
CZEMU TAK JEST? :<
To znowu ja i znowu z tymi głupimi liniami ;<. Klikam simką na lodówce np.zjedz śniadanie-zapiekanki. To ona idzie, idzie i się drze, że nie ma jak przejść, chociaż jest miejsce (tak samo jest z balatami,kuchenką itp.) i oczywiście w tym momencie pojawiają się te linie. Dzieje się tak tylko w tej rodzinie. Daje fotki, na których wszystko widać.
http://oi45.************/k16fbc.jpg
Na tej fotce widać , że do każdego z tych rzeczy je miejsce.
http://oi47.************/fu9c90.jpg
A może to wina OMSP, które tam są? Sama już nie wiem.:|
Kenny - bo ta gra jest dziwna.
A jeśli Cię tak bardzo intryguje, dlaczego taka jest, najlepiej będzie zapytać państwo z EA.
Zwyczajnych forumowiczów lepiej pytać, jak można takie rzeczy odkręcić, bo na to pytanie SĄ w stanie odpowiedzieć.
aniak99 - nie, to na pewno nie OMPSy, bo ja mam akurat ten sam problem w niektórych domkach.
Tylko tak zastanawiam się, czy tu przypadkiem to kuchenka ustawiona naprzeciwko lodówki tu nie zawadza ;] Ale jeśli ustawiłaś ją tak bez wpisanego moeobjectsa, to nie ma takiej możliwości.
To (http://www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php?topic=1609.0) powinno pomóc :)
A przy okazji pomogę tez sama sobie xD
Liv: Niestety nadal nie może przejść. Pobrałam to co w linku. Jedyne co się zmieniło to, że dymki są normalne. Co do kuchenki przestawiłam ją i nadal nic.:|
Hm, a postąpiłaś zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pierwszym poście?
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.