PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania i odpowiedzi oraz problemy z grą

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9

aniak99
05.08.2012, 17:52
Jest ,nareszcie! Przeczytałam dokładniej i wszystko poprawniej zrobiłam i jest. Na początku myślałam, że to ma samo zrobić , a nie ,że ja mam to gdzieś postawić. Dziękuje z pomoc.

Malin
06.08.2012, 16:43
Mam dom (ściągnięty z MTS) na fundamentach zbudowany kodem tak, aby w zwykły sposób funkcjonował przy nim garaż. I moje pytanie brzmi, co to za kod i co mam zrobić, aby pozbyć się ścian zbudowanych za jego pomocą? Nie da się ich zwyczajnie skasować narzędziem budowania ścian, bo są to ostre skosy, tak jakby zapadnięte w ziemię. Nie potrzebuję garażu, chciałabym z tego zrobić zwykły pokój, ale póki co, nie mogę, bo nie można dodać fundamentów przy tych skośnych ścianach ;/ A pokój bez fundamentów mi się nie podoba, bo żeby widzieć w nim sprzęty, muszę obniżać poziom, a wtedy nie widać ścian i wygląda to beznadziejnie, czyli tak (to akurat zdjęcie błędu, ale chodzi mi o ściany) --> http://i1048.photobucket.com/albums/s373/noeemi83/21_06_2012__23_30_27.jpg

Pomoże mi ktoś z tym kodem? Będę wdzięczna.

Liv
06.08.2012, 17:45
Mamy na forum poradnik jak zrobić domek na fundamentach połączony z garażem: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=37582
Próbowałaś może wyrównywać teren na parceli?
Jeśli to nie pomoże, prawdopodobnie będziesz musiała wklepać ten sam kod użyty do robienia tego i w miejscu ścian po prostu podnieść teren - one wtedy też się podniosą i prawdopodobnie usunięcie będzie możliwe :)

Malin
06.08.2012, 18:11
Nie, nie próbowałam wyrównywać terenu, jedynie molestowałam narzędzie budowania ścian :P Dzięki za pomoc, jak włączę grę to wypróbuję i wyedytuję posta.

Cytryśnia
07.08.2012, 09:17
Malin a może młotkiem? Tym co dochodzi chyba w zwierzakach

Psychosis
07.08.2012, 11:55
Jak zaprosić np. przyjaciółkę mojej simki na miasto? Czy jest jakiś sposób bez NŻ?Mam ten dodatek, ale pytam z ciekawości. -_-

kalafjor
07.08.2012, 12:56
Naciskach na telefon. Wybierasz "transport" i "spotkaj się z simem na parceli publicznej".
To było dostępne już od podstawy z tegoc co pamiętam.

rudzielec
07.08.2012, 13:10
A czy jest jakiś sposób na spakowanie domów do plików, inny niż na grze? Zależy mi na dwóch domach, a nie mogę ich spakować, bo wyskakuje mi błąd o aplikacji... :<

Liv
07.08.2012, 13:26
A w moich postach pomału jest wszystko ; o

Ah, tak, ten dziwny komunikat... Z nim nic nie zrobisz :(
Co do tych nieaktywnych trybów - dziwna sprawa, ale bardzo możliwe!
A odzyskać domek możesz w taki sposób: http://thesims2.livejournal.com/6049797.html
Od razu mówię, że parcelą, którą chcesz mieć w skrzyni domów jest ten właśnie domek ;) I wszystkie polecenia musisz odnieść do niego.

No ej, ale ten sposób Ci nie pomógł!? :O

Vipera
07.08.2012, 13:29
Hym... nie wiem gdzie to wrzucić, więc wrzucę tutaj

Mam problem z SimPE, a mianowicie ze zmienionym simem. Urodził mi się paskudny sim, więc postanowiłam podstawić zamiast niego innego, zrobionego własnoręcznie. Zrobiłam wszystko zgodnie z poradnikiem i...cóż, sim niby został zmieniony, jednak nie mogą bawić się makijażem czy fryzurami, bo gdy wchodzę w "zmień wygląd" pokazuje mi się twarz sprzed zmiany w SimPE. Pomyślałam, że może to jakiś chwilowy błąd, jedka kiedy klikne "ok" to sim wraca do pierwotnej wersji.
Co z tym zrobić?
Ah na domiar złego nie działa mi warsztat. Włącza się z 30 min, a gdy okienko w końcu się pokaże, po chwili wyskakuje informacja iż "działanie programu zostało zakłócone i aplikacja zostanie zamknięta" :(

Cytryśnia
07.08.2012, 13:37
A ja mam taki niby nie istotny problem, ale zastanawia mnie dlaczego tak się dzieje, mianowicie: bool propa użyłam raz, nic nie ściągam, ewentualnie czasami bawie się warsztatem i nic więcej, gram na czysto, ale mam taki dom, że jak wchodzę w rodzinę (to akademik ściślej) to się ładuje, ładuje i wyskakuje komunikat "działanie programu zostało zakłócone, aplikacja zostanie zamknięta" czy jakoś tak, kiedyś też miałam to z takim domem, jak przeprowadziłam rodzinę już było ok, tyko mi szkoda tych domów :( wiecie czemu mam takie "przeklęte domy"?

rudzielec
07.08.2012, 14:00
@Liv no właśnie, nie jestem do końca pewna, czy jeśli przeniosę te domy w ten sposób, to potem będę mogła ustawić je na jakiejś działce i spakować od nowa, bez simów :|
nie wiem w czym jest błąd, czy w simach, czy w dodatkach, swoją drogą, nie miałam nigdy problemów z grą w tych domkach, więc nie rozumiem o co kaman :(

dzisiaj mam zamiar spróbować sposobem opisanym w tym poradniku, jeśli jednak nie pomoże to ja nie wiem co wtedy T___T

EDIT: sposób nie działa... tzn. przenosi puste domy do katalogu, ale spakować ich nie mogę... kuźwa no już po domkach :(

Liv
08.08.2012, 09:04
Vipera - SimSurgery zadziała tylko wtedy, kiedy w tych okienkach wyboru zaznaczysz "tylko twarz". Sama kiedyś próbowałam simowi zmienić kolor oczu, ale gra odmawiała współpracy i nie chciała zaakceptować nowego koloru. Ze skinami i makijażem wolałam już nie eksperymentować :|

Co do "aplikacji..." - czy to okienko wyskakuje Ci np. kiedy chcesz simowi wybrać fryzurę lub ciuchy? [w grze ofc]
Jeśli nie, to:
1. usuń pliki .cache (groups, cigen, accessory, contentregistry),
2. wytnij na czas otwierania warsztatu folder Saved Sims - jeśli program się uruchomi, to znaczy, że z którymś simem masz coś nie tak.
Jeśli nadal będzie wyskakiwał błąd, to jego przyczyna leży w Downloads (jakiś wadliwy dodatek).

marmolaaada - mogę wiedzieć, co robiłaś boolpropem?
Chciałabym wykluczyć, że namieszałaś coś w plikach gry.
Może nieistotne dla Ciebie, ale "aplikacja..." tak sama z siebie nie może wyskoczyć :|

Cytryśnia
08.08.2012, 09:30
bool propem wywołałam wilka, dodałam go o rodziny no i podwyższyłam kontakty z moim simem a i zamieniłam sima w wampirka

mucha
08.08.2012, 14:00
...puk puk?
Obraz jednak nadal się rozmazuje (ma lepsze i gorsze chwile), ale to tak tylko btw. Trzeba będzie kupić nowy komp, bo w samą kartę do tego pudła nie ma co inwestować.
Ale nie o tym chciałam...

Jakiś czas temu szukałam poduszki-żaby ze zdjęcia, którą szczęśliwie znalazłam. Mam pytanie czysto teoretyczne, mesh żaby jest stąd (http://esperesa.dreamwidth.org/25479.html). Jeśli dobrze zrozumiałam to są meshe oparte na bazie tych z IKEI, tak? Wzorowane? Ewentualnie coś takiego. W każdym razie, moje pytanie brzmi - czy jeśli nie posiadam akcesorii z IKEI zadziałają u mnie w grze?

Jeśli nie, to jest jakiś (jakikolwiek) sposób, żeby skonwertować je, aby działały bez konieczności posiadania IKEI?

e:
@down Liv - ojejajejajej będę miała żaabę :3

Liv
08.08.2012, 19:46
Jeśli dobrze zrozumiałam to są meshe oparte na bazie tych z IKEI, tak?
Tak. Aczkolwiek nie ma wspomnienia o tym, że tekstury biorą z rzeczy z IKEI (tzn. IKEA jest wymagana, żeby działały), więc możesz śmiało ściągać ;)

rudzielec
09.08.2012, 08:37
Nio dobrze... wgrałam sobie wszystkie spakowane wcześniej simy i okazało się, że części z nich brakuje dodatków o.O
Nie kapuje o co kaman, bo np. Lilith (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=63270) którą dałam do pobrania, miała na sobie wszystko i nawet się upewniłam, pytając jednej osoby, która ją ściągnęła, że simce nic nie brakowało, a kiedy ją wgrałam, to okazało się, że nie ma ogona i rogów, choć na zdjęciu wszystko wygląda normalnie...
Może mi ktoś wytłumaczyć ten fenomen? :P

I dlaczego u licha, nie da sie położyć spakowanego domku, który został zbudowany na parceli plażowej, na inną plażę? nigdzie nie mogę wcisnąć tej chałupy i nie wiem czemu, tylko na teren, na którym wcześniej stała, mimo tego, że na innych terenach równiez mam plaże :/

Kenny McCormick
09.08.2012, 09:45
Co do pierwszego, czy ta osoba miala meshe? :) Bo warsztat mesha ci NIE zapakuje : /

A co do drugiego: może plażowe sie nie zrównają z terenem? : / i masz pewność ze to morze, a nie tak jak w Weronie jeziorne rzeczki (czyt. ciemna woda :P)

rudzielec
09.08.2012, 10:08
Kenny w simsy gram już szmat czasu, wiem jak wygląda plaża :P
Jeśli warsztat mesha mi nie zapakuje, to wytłumacz mi w jaki sposób udostępniam swoje simy na forum i wszystko mają, łącznie z meshami? :3

BTW, jak próbuję utworzyć nową działkę pod dom na plaży, to wchodzi, a jak próbuję ustawić dom, to już nie chce wejść, mimo że pusta działka ma takie same wymiary jak działka pod domem..

zuzapets
09.08.2012, 10:37
Mam pytanko? jak przeprowadzić sima? wiem że pytanie może być do nie tego działu :P

Kenny McCormick
09.08.2012, 11:05
Zależy, jeśli wyprowadzic od rodziny, to bierzesz telefon/gazeta/komputer i poszukaj domu dla siebie. jesi całą rodzinę <tzn. może sie z 1 sima składać> to w otoczeniu bierzesz rodziny i tam masz takie narzędzie do wyprowadzki, klikasz na dom, pojwia sie komunikat, że dom zostanie pozbaweiony wszelkich zdobytych nagród i tak dlaej, ty tak ok i są w skrzyni rodzin : )

@down: Nie ma za co :)

zuzapets
09.08.2012, 11:09
bardzo ci dziękuję : )

Malin
09.08.2012, 12:23
Jeśli warsztat mesha mi nie zapakuje, to wytłumacz mi w jaki sposób udostępniam swoje simy na forum i wszystko mają, łącznie z meshami? :3
Hmm, w sumie mnie nie pytałaś, ale muszę powiedzieć, że o ile Colin był cały, tak po rozpakowaniu Lilith nie miałam ani rogów, ani ogona :| Nie wspominałam o tym, bo u mnie w Warsztacie sporo rzeczy mi nie działa mimo pobranych meshy, więc myślałam, że to jakiś błąd u mnie. Opcja Kenny'ego z Warsztatem nie byłaby taka głupia, tylko jak w takim razie pakują swoje Simy inni, że pojawia się wszystko? :|

Orzechowo
09.08.2012, 13:06
A jak już o warsztacie mowa... Postanowiłam zrobić wakacyjne porządki. Wszystko usuwam przez warsztat. Downloads to jeden wielki syf - oczywiście to, co byłam w stanie rozpoznać, usunęłam. I mam taki dylemat z włosami. Bo często jest napisane, że siwe są dołączone do czarnych, czy coś w tym stylu. Czyli jeżeli usunę najpierw czarne, to siwe też znikną, czy wyskoczy błąd? Albo może powinnam usuwać najpierw siwe, a potem czarne? A jeżeli mam kilka odcieni czarnych włosów, a chcę zostawić jeden + siwe, to coś się może stać, jak pousuwam resztę odcieni?

rudzielec
09.08.2012, 14:35
Malinku, Avis mi pisała, że wszystko u niej weszło, także teraz już zgłupiałam... o.O
Choć ten problem to jeszcze błaha rzecz, najbardziej nie rozumiem tego, dlaczego nie mogę domów wybudowanych na plaży, postawić na innej plaży.. :/
nawet nie wiem gdzie mam tego szukać i jak to wpisać w necie kurcze..

Psychosis
09.08.2012, 14:57
Mam problem z telefonem komórkowym. Dlaczego jeśli moja simka go kupi, on znika, gdy tylko zadzwoni. Np. Przyjaciółka mojej simki dzwoni, komórka daje sygnał, chcę odebrać, a tu nic. . odsyła mnie do normalnego telefonu a komórka znika. Co jest? :|

Malin
09.08.2012, 16:27
A ściągałaś może jakiś default telefonu? Mi komórka znikała przy próbie użycia, kiedy ściągnęłam sobie pięknego Sony Ericssona z MTS jako zamiennik ;/ Problem zniknął po usunięciu go z folderu Downloads.

@ Rudzia - w moim przypadku teoria o nie pakowaniu mesha przez Warsztat by pasowała; nigdy nie używałam takich akcesoriów jak ogon czy rogi, więc nie miałam do tego mesha, a może u Avis pojawiły się te rzeczy, bo już wcześniej je miała w grze? Tak czy siak, bez sensu. Też już zwariowałam w tym temacie :|

Psychosis
09.08.2012, 19:52
@Malin - nie ściągałam właśnie.. ;/

Cytryśnia
10.08.2012, 09:39
a masz osiedlowe życie? Bo jak masz to to jest normalne -,- musisz zainstalować chyba łatke albo coś

Psychosis
10.08.2012, 11:04
Mam osiedlowe życie, a nad łatką myślałam, tylko - która dokładnie koryguje ten błąd?

Kenny McCormick
10.08.2012, 15:09
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=46912
To chyba :3

Psychosis
12.08.2012, 10:34
Czy jeśli para wampirów, spodziewa się dziecka, to będzie ono człowiekiem, czy wampirem?

Dżiglipaff
12.08.2012, 10:51
będzie człowiekiem

kalafjor
12.08.2012, 10:59
A rozwijając pytanie... Czy wampirem dziecko może zostać jako nastolatek, młody dorosły, czy dopiero dorosły?

Dżiglipaff
12.08.2012, 11:09
nastolatek, młody dorosły, dorosły i emeryt :)

Psychosis
12.08.2012, 11:16
Troche szkoda, że rodzice muszą przemieniać dziecko w wampira, ale z drugiej strony, może chcą oszczędzić dziecku trudnych losów wampira. Czy jest jakiś hack, aby dziecko po narodzeniu było wampirem? :/

mucha
12.08.2012, 12:01
Nie wiem czy jest jakiś hack, ale boolpropem się da, z tym, że nie będzie z nimi dokładnie jak z dorosłymi. Temat tutaj. (http://www.modthesims.info/showthread.php?t=331746)

Inez
12.08.2012, 12:52
Mam pytanie odnośne zamienników.
W jaki sposób stworzyć własny zamiennik ? Np. ubrań, fryzur, aby te maxisowe zostały zmienione na nasze własne stworzone . Coś kojarzę, że potrzebny jest program SimPe

Liv
12.08.2012, 13:55
SimPe jest potrzebne do większości rzeczy, więc to akurat nic nowego xD
Na pewno poradniki są na MTS (przynajmniej do siknów i oczu, bo sama kiedyś na własny użytek zrobiłam sobie daefaulty), tu (http://le-plat-du-jour.livejournal.com/22703.html) do ciuchów i tu (http://le-plat-du-jour.livejournal.com/56464.html) do włosów.

Psychosis
12.08.2012, 14:11
Czy SimPE sam z siebie może coś zepsuć? Mimo odpowiedniego używania? Pewnie będzie to rzadkość, że z niego skorzystam, ale wolę być przezorna. (Teraz wszystko może zepsuć grę)

Liv
12.08.2012, 15:14
SimPe jest tylko narzędziem. Jak go źle użyjesz, to możesz mieć problem. Samo w sobie nie jest w stanie niczego zepsuć ; p

Cytryśnia
12.08.2012, 17:21
A jak mam takie pytanie, bo chodzi o to że chce sobie zrobić cmentarzyk, ale nie lubię tych "grobów" które są tak na prawdę podwyższonym terenem -,- czy da się zrobić coś takiego jak grób?

kalafjor
12.08.2012, 17:26
Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi... :|
Zakładam, że o płytę nagrobkową. To na pewno znajdziesz w internecie.
Sprecyzuj pytanie!

Cytryśnia
12.08.2012, 18:50
no chodzi mi o tą mogiłę, jak wolisz płytę nagrobkową

kalafjor
12.08.2012, 19:03
Jeśli chcesz pobrać z internetu to raczej odsyłam Cię do "gdzie mogę to znaleźć?".
Co do budowania w grze... Myślę, że jakby się pobawił fundamentami, jakimiś niskimi murkami. Kwiatki, lampy i grób byłby ładniejszy. :> Bardzo klimatycznie jeśliby jakaś zapłakana wdowa umieściła zdjęcie zrobione aparatem z nagród karier. Tylko zdjęcie byś musiała zrobić jak sim jeszcze żyje. Możesz go też ożywić wskrzeszomaniatem, kodem, albo tak ja preferuje - za pomocą insimenatora. :>

Ten aparat i wskrzeszomaniat są nagrodami karier - kolejno "artysta" i "paranormalne".

Cytryśnia
12.08.2012, 19:26
ooo dzięki kalafjor :D nawet dobry pomysł z tymi fundamentami-bo ja nie ściągam z netu, pomysł ze zdjęciem też niczego sobie, pomyśle

kalafjor
12.08.2012, 19:45
Cieszę się, że mogłem Ci pomóc! Zawsze jeśli tylko potrafię to służę radą.
Co do cmentarza, to wrzuć może jakieś zdjęcia na forum jak to wyszło. :)

Psychosis
12.08.2012, 19:56
Ponawiam pytanie, które chyba na forum zadawałam,ale nie wiem gdzie: Czy można usunąć gwiazdki przy obiektach wgranych do gry? Np. fryzurach, ubraniach itd.

@E:

Czy można jakoś poprawić jakość tego cholerstwa, co się nazywa "sąsiedzi" czy "widoczność sąsiadów" ? Te obrazy są strasznie zamazane i papierowe, nawet zdjęcia nie można zrobić gdy w tle jest to coś..

Fisia
12.08.2012, 20:59
Breath, można ściągnąć moda, który usuwa gwiazdki przy zawartości zmodyfikowanej :)
http://modthesims.info/download.php?t=422642
Co do drugiego pytania, to wydaje mi się, że się nie da... Chyba że się da, to przyłączam się do pytania :D

Liv
12.08.2012, 21:15
Drugie - niestety nie.
Aczkolwiek gdyby się okazało, że takie coś jest, to ja bardzo chętnie ściągnę! :<

Malin
12.08.2012, 22:26
A mnie interesuje, czy można jakoś zasłonić te kwadraciki z czynnościami w lewym górnym rogu, podczas robienia zdjęć w trybie kamerzysty. Niemożliwie mnie wkurzają. O ile po wciśnięciu Tab cały panel znika, tak te kwadraty ciągle wiszą i nie da się z nimi nic zrobić, a potem fajne zdjęcie trzeba mocno przyciąć, żeby ich nie było widać (ewentualnie maskować w programie graf., ale to raczej tylko jak jest jednolite tło, inaczej jest ciężko) ;/ Rzadko kiedy moje Simy stoją bezczynnie, więc nawet przełączanie między postaciami i szukanie nic nie robiącej nie ma sensu. Jest na to jakiś mod czy sztuczka? (mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłam).

Cytryśnia
13.08.2012, 08:45
raczej nie ma, mogłabyś sobie ewentualnie zrobić sima który nigdy nic nie robi i na niego przełączać

Liv
13.08.2012, 09:02
Przełącz się z trybu życia na na "...", a dopiero wtedy TAB i pstrykanie fotek.

Malin
13.08.2012, 09:11
No tak, przecież to takie proste, a ja na to nie wpadlam... Omg, ale wstyd! Dzięki Liv ;)

Psychosis
13.08.2012, 09:27
Breath, można ściągnąć moda, który usuwa gwiazdki przy zawartości zmodyfikowanej :)
http://modthesims.info/download.php?t=422642
Co do drugiego pytania, to wydaje mi się, że się nie da... Chyba że się da, to przyłączam się do pytania :D

Dziękuję ;3
@E;
(zanim zadałam to pytanie, zapomniałam ze 20 razy o co chce zapytać) :D
1. Jak usunąć pliki zainstalowane sposobem sims2pack?

2. Czy jeśli pobiorę kilka ubranek dla niemowląt to będą one wybierane losowo czy będzie jedno dla każdego nowo narodzonego dziecka w mieście?

Malin
13.08.2012, 13:44
@ pkt 2 - a to niemowlęta mogą mieć różne ubranka? U mnie w grze wszystkie mają pieluchę, której nie da się tak normalnie zmienić, więc żeby to zrobić, muszę ściągać default. No a skoro to default, to aby działał poprawnie, musi być tylko jeden, a nie kilka, więc wszystkie moje noworodki wyglądają tak samo. No chyba, że ją czegoś nie wiem o różnych ubrankach? :|

Liv
13.08.2012, 14:01
1. Jaki to dodatek - domek czy np. podłogi, ściany?
2. Jedno dla wszystkich, w dodatku gra wczytuje zawsze ten "młodszy" plik jeśli jest kilka defaultów.

Psychosis
13.08.2012, 14:44
@up;

to ściągnięta postać. ;)

Liv
13.08.2012, 15:28
Sima usuwasz w warsztacie, a jeśli chcesz się pozbyć dodatków z nim złączonych, musisz zrobić tak:
1. otworzyć plik z simem w cleaninstallerze.
2. kliknąć na "install", odhaczyć "default...", jako installation folder wybrać np. pulpit i w "file extension" wybrać "package". Odhaczyć "generate...".
3. pliki z pulpitu wkleić do downloads. Zapyta Cię, czy zamienić, daj "tak".
4. usunąć podświetlone pliki.

rudzielec
14.08.2012, 09:49
Chciałam edytować drzewo genealogiczne jednego z simów i nie mogę tego zrobić, gdyż w SimPE nie wyskakuje mi okno edycji rodziny :/
Robię wszystko zgodnie ze wskazówkami z TEGO (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=43051) poradnika, ale ta cholerna plansza "związki rodzinne" w ogóle mi się nie pokazuje tylko jakieś dziwne cyferki z którymi nic nie można zrobić...
Teraz nie wiem, czy od nowa ściągać SimPE czy jak :|

Liv
14.08.2012, 10:27
Przełącz się na "Plugin view". Na dole.

rudzielec
14.08.2012, 10:38
Problem w tym, że nie mam na dole żadnych przycisków ... :<
dlatego nie wiem o co kaman, nic nie wciskałam a tego po prostu nie ma :/
jak miałam starszą wersję to tam wszystko było :|

EDIT: ok już jest, zresetowałam program i wszystko się pokazało :3

Psychosis
14.08.2012, 10:53
Czy jest jakiś hack aby opcja "zerwij" w małżeństwie/narzeczeństwie była zawsze?

Liv
14.08.2012, 11:07
http://www.insimenator.org/showthread.php?t=14851 - coś takiego.

Psychosis
14.08.2012, 11:15
@Up;

Oczywiście mój angielski nie jest na tyle dobry, żeby zrozumieć obie wersje.
Więc stąd pytania:

1.Która wersja powoduje osłabienie kontaktów po zerwaniu?
2. Czy potrzebny jest insimenator?

Liv
14.08.2012, 11:27
Link nr 1 ["EasyBreakupLessRelChange.zip"] , aczkolwiek jest tam wspomniane, że spadek nie będzie bardzo znaczny.
Nie, nie trzeba żadnego dodatkowego moda, żeby to działało ;]

Cytryśnia
14.08.2012, 12:06
a czy jest jakiś sposób aby rzeczy z wyposażenia sima (typu kwiaty z randki, zdjęcia z budki itp.) można było ustawić na parceli publicznej?

kalafjor
14.08.2012, 16:18
Dołączam się do pytania u góry i...
Czy można jakoś sprawdzić kiedy zostało utworzone otoczenie?

Cytryśnia
14.08.2012, 17:18
kalafjor- wchodzisz w moje dokumenty>EA GAMES>the sims 2>neighborhoods>otoczenie o które ci chodzi>i w zdjęcie otoczenia tzn. to zdjęcie które ci się ukazue przy podglądzie otoczenia (nie wiem jak to nazwać :P)>właściwości i szukasz "utworzony"

kalafjor
14.08.2012, 19:57
Dooobra, ta gra jest dziwna! Nareszcie do pani Ludmiły zadzwonił telefon, że odnalazła się jej kotka. Poprosiłem o przyprowadzenie zwierzaka. Wkrótce pojawiła się krowa z NS, która wcześniej rozmawiała z emerytką. Przyszła bez kota. Zerwała pieniądze z drzewek i sobie poszła. Zauważyłem tylko, że zniknęła interakcja "ucieknij" kotce, ale jej dalej nie ma. :((

Cytryśnia
14.08.2012, 20:22
A może spróbuj zawołać kotkę na jedzenie?

kalafjor
14.08.2012, 20:43
Mam tylko opcję "wyczyść". :|

Cytryśnia
15.08.2012, 09:46
Hmmm... A z tą karmą odmładzającą?

kalafjor
15.08.2012, 12:21
Nie ma możliwości...
Kotka ma już prawie wszystkie potrzeby czerwone... Nic nie wyskakuje, że mam ją nakarmić czy coś. Jak ją odzyskać? :(

Liv
15.08.2012, 12:44
Najprostszy znany mi sposób:
ściągasz (http://www.moreawesomethanyou.com/smf/index.php/topic,72.0.html), do DWL, odpalasz grę, znajdujesz w trybie kupowania pudełko ze znaczkiem batmana w "..." -> "...", klikasz, dajesz "force errors" -> "on all". Trzymasz wciśnięty ESC, żeby okienka zaczęły szybciej znikać. Jak się skończą, klikasz w ikonkę kotki przy wyborze sima, albo rozglądasz się po parceli, czy się nie pojawiła, Jeśli nie, próbujesz na pudełku "on off-world", a jeśli to nie zadziała, to "on in-world".
Ja też tak strzelam jak potrzebuję pilnie odzyskać sima nieobecnego na parceli.
Nie radzę robić, kiedy któryś z simów jest w pracy.

kalafjor
15.08.2012, 16:01
Dzięki Liv!
Już po tej pierwszej opcji kotka znalazła się w piwnicy. O.o

Vipera
15.08.2012, 18:38
Vipera - SimSurgery zadziała tylko wtedy, kiedy w tych okienkach wyboru zaznaczysz "tylko twarz". Sama kiedyś próbowałam simowi zmienić kolor oczu, ale gra odmawiała współpracy i nie chciała zaakceptować nowego koloru. Ze skinami i makijażem wolałam już nie eksperymentować

Co do "aplikacji..." - czy to okienko wyskakuje Ci np. kiedy chcesz simowi wybrać fryzurę lub ciuchy? [w grze ofc]
Jeśli nie, to:
1. usuń pliki .cache (groups, cigen, accessory, contentregistry),
2. wytnij na czas otwierania warsztatu folder Saved Sims - jeśli program się uruchomi, to znaczy, że z którymś simem masz coś nie tak.
Jeśli nadal będzie wyskakiwał błąd, to jego przyczyna leży w Downloads (jakiś wadliwy dodatek).

Sorki, że tak późno odpisuję, ale jakoś przeoczyłyłam tego posta i już chciałam upominać się o pomoc :P

To jest druga simka, którą zmieniałam w ten sposób. Z pierwszą nie było najmniejszego problemu, mimo iż zaznaczyłam zeby zmieniło wszystko. Z tym że kolejnym razem zrobiłam to samo i nie dość, że wasztat się wyłącza zawieszając mi cały komputer, to jeszcze kiedy klimak simką na lustro aby zmienić jej wygląd, w "odbiciu" pokazuje się simka sprzed zmiany. Oczywiscie kiedy kliknę 'ok' znów staje się brzydalem >.< Zaraz sprawdzę jak bęzie bez saveów.

Edit: Warsztat nadal nie działa, ale przypomniałam sobie, ze osttnio chciałam z gry usunąć pewne spodnie i gra zaczęła mi dziczeć, więc możliwe, że to ich sprawka. Co do simki... to juz nie wiem :(

rudzielec
16.08.2012, 16:27
@up: ja bym ją po prostu podmieniła a potem wcisnęła do rodziny za pomocą SimPE, żeby miała wszelkie pokrewieństwa.. A eksportowałaś ją do warsztatu? Bo jeśli tak, to może Ci się dlatego warsztat nie odpalać, że masz w nim ten plik z postacią ściągniętą bezpośrednio do gry.
Wywal ten plik eksportowany przez SimPe i spróbuj odpalić warsztat :3

Tak apropo to ja nie mogę wykonać żadnej zmiany swoim simom w simsurgery :P
Albo coś robię źle (co u mnie jest całkiem możliwe xD), albo po prostu program nie reaguje :3
Powie mi ktoś jak to się dokładnie robi? :>

EDIT: Już nie trzeba, znalazłam poradnik :P

rudzielec
17.08.2012, 17:38
Sorki, że post pod postem, ale potrzebuję szybkiej odpowiedzi.
Trochę poszperałam na forum i w jednym z tematów dowiedziałam się, że brak opcji "postaraj się o dziecko" może być spowodowany przez InTeena... no i właśnie u mnie takiej opcji nie ma, ale ja nie o tym.. Czy to może być również wina tego programu, że mojej simce w ogóle nie rośnie brzuch? Wymiotuje już od trzech dni, poza tym nic się nie dzieje, potrzeby jej spadają, jak podczas ciąży, a brzucha ani śladu. Myślałam nad pogrzebaniem w SimPE i przesunięciem jej ciąży, ale nie wiem czy to nie jest zbyt ryzykowne..
Poradzi ktoś coś :|

kalafjor
17.08.2012, 19:27
A masz insim? Jeśli tak, to sprawdź czy ona w ogóle jest w ciąży. XDD
Jak tak to możesz przeskoczyć do innych trymestrów lub rozwiązania. Może to pomoże.

rudzielec
17.08.2012, 20:57
Mam insima, simka jest w ciąży, bo nie mam opcji, "have baby with..", jest tylko "change father ID", "number of babies" i "pregnat status" (chyba dobrze napisałam xD) natomiast nie mogę przeskoczyć do żadnego dnia ciąży, nawet status simki nie chce mi się wyświetlić :|
Spróbuję usunąć tego Inteena, może to coś da, chociaż nigdy wcześniej nie miałam problemów z tym programem :/

Vipera
24.08.2012, 15:15
Wywal ten plik eksportowany przez SimPe i spróbuj odpalić warsztat :3
Bądź jeszcze tak miła i napisz jak to zrobić :P

Kenny McCormick
24.08.2012, 20:34
Wchodzisz: moje dokumenty ---> EA games ---> The sims 2 ---> saved sims :3 i wywalasz simów :D

kalafjor
25.08.2012, 10:24
Jeśli na przyjęciu weselnym para młoda wybierze "Zaproponuj -> Małżeństwo" zamiast przysięgi pod łukiem, to goście podejdą pod nich i będą bić brawo? :>

Dżiglipaff
25.08.2012, 18:45
tak, usiądą nawet na krzesełkach naprzeciwko :)

kalafjor
26.08.2012, 09:43
Naprawiając mój problem ze strony 68 okazało się, że w SimPe nie ma klonów pana Naleśnika, chwała Bogu!
Niestety, pojawiło się kilka rzeczy, których nie rozumiem.
Jakiś czas temu zobaczyłem, że simowie mają dwa razy tego samego sąsiada w kontaktach. Jednak pierwszy wyglądał zaraz po stworzeniu, a drugi po niedawnej metamorfozie. Gdy naciskam na telefon da się zadzwonić tylko do tego drugiego. Czy mogę tę pierwszą postać usunąć? :|
Teraz dzięki SimPe okazuje się, że drugi sim ma identycznie, tylko ta wcześniejsza postać jest w zakładce "Uneditable". :|
Jeszcze jedno, co oznacza pociemniała fotografia w SimPe?

Liv
26.08.2012, 11:06
1. Sprawdź, czy sim ten nie ma klona w SimPe. Jeśli ma, to tego klona usuń. Ofc sposobem z poradnika, nie inaczej :P
2. Daj screena z simPe. Nie spotkałam się chyba nigdy z tą zakładką :|
3. Jak tutaj? (http://i1068.photobucket.com/albums/u451/KLiv27/sp2a.jpg)
To znaczy, że plik sima jest uszkodzony (usunąłeś nagrobek czy coś takiego).

kalafjor
26.08.2012, 11:35
Dobra teraz nie mogę tego znaleźć. XDD
Ale to było takie okienko z simami i można je było sortować. Było "playable", "uneditable", "townies". Chyba tak. Właśnie w tej tabelce niektóre zdjęcia były jakby ciemniejsze.

aniak99
27.08.2012, 14:27
Dawno, dawno temu pisałam tu (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60978&page=73) o problemach z grafiką.

Sterowniki zaktualizowane. Reinastalka nie pomogła.
+ jeszcze do tego co pisałam w tamtym poście sztuczna trawa nocą i niebieska woda.

Foty:
1 (http://i.imgur.com/YmDo6.png) 2 (http://i.imgur.com/t6UpU.png)

Czy jest coś na takie problemy?

Chewbacca
28.08.2012, 11:24
@up, też mam taką wodę... Może to wina karty graficznej? Myślałam, że każdy tak ma.

e: przeczytałam zalinkowanego posta i również czasem trawa zamienia mi się na teksturę z mebli (ew. włosów) i twarz również czernieje.

kalafjor
28.08.2012, 13:09
Mam identycznie!
Okropnie denerwuje ta kanciasta woda w otoczeniu i nienaturalna trawa. Czasami jeszcze ulice mi czernieją. Te pojawiające się tekstury da się przeżyć, bo szybko znikają, ale wygląd otoczenia to porażka.

Agataa103
28.08.2012, 13:16
Ja mam również problem z grafiką. Chociaż mój komputer jest dobry i zawsze było wszystko OK, to teraz pomimo wysoko ustawionych graficznych detali to ubrania moich simów są rozmazane. Niby nie przeszkadza w graniu ale jednak... Twarze i włosy simów wydaje mi się , że są dobre ale nie wiem. Jak to naprawić? Możliwe, że tak się robi bo mam mało miejsca na dysku?

Cytryśnia
28.08.2012, 13:26
widzę ze nie jestem sama, miałam wymienianą kartę graficzną i po tym grafika była cudna ale jak zainstalowałam historie z bezludnej wyspy PUFF! Grafika wróciła to poprzedniego stanu X.X Nawet jak jestem na parceli tych rzeczy po za nią mi nie widać ;(

Liv
28.08.2012, 13:35
Agata - spróbuj pozmieniać rozdzielczość w grze.

Do Was wszystkich - nie macie przypadkiem zbyt zakurzonych komputerów? ;o
Jak się karta przegrzewa mogą się różne cuda dziać.

kalafjor
28.08.2012, 14:01
Nie ma opcji. Nowy komputer mam od świąt i wtedy właśnie zainstalowałem simsy. Po za tym, to laptop.

aniak99
28.08.2012, 14:03
Nie no myślę że laptop jeszcze się nie zakurzył. Mam go od kwietnia tego roku, a karta raczej też się nie przegrzała.

EDIT: Czarna ulica (http://i.imgur.com/jT6pY.png)

Chewbacca
28.08.2012, 14:15
Niet, mam laptopa od października 2011, ale już wtedy, gdy zainstalowałam simsy woda była właśnie taka.

kalafjor
28.08.2012, 14:16
No dokładnie. :CC
Bez sensu. Niby tylko otoczenie, ale jak się chce dodać jakieś zdjęcia, to to jest beznadziejne. :CC

Cytryśnia
28.08.2012, 15:30
Zakurzona.... Nieee.... Raczej, nie, ale warto sprawdzić, tyle że ta woda była ZAWSZE!

Agataa103
28.08.2012, 17:43
No to może ustawienia macie na niskiej jakości? Skoro od ZAWSZE tak było...

P.S. Zmiana rozdzielczości nie pomogła, Liv... :(

Cytryśnia
28.08.2012, 17:45
ale ustawienia czego? No i właściwie nie zawsze przez pewien okres od wymiany karty do zainstalowania historii było dużo lepiej

aniak99
28.08.2012, 18:32
Nie, wszystko jest na najwyższych.

Chewbacca
28.08.2012, 19:34
Agata, mam w sumie wszystko na najwyższym poziomie oprócz tekstur... Hm, sprawdzę i napisze co wynikło.

Fisia
01.09.2012, 06:16
Nie krzyczcie na mnie, że taki temat już był, bo ja go jakoś nie mogę znaleźć :|
Problem stary jak świat - gra ładuje się w nieskończoność. Cieszyłam się jak głupia, że po długiej przerwie znów mogłam pograć w sims 2. Wszystko ładnie, pięknie, dobrze działa. Wyszłam z gry, aby zainstalować parę domków. Zainstalowałam, wchodzę do gry - naładowało się. Wybieram otoczenie - tu już nie chce się ładować. Po dwóch załadowanych ''kreskach'' czy ''prostokącikach'' staje w miejscu i nic. Zostawiłam tę nieszczęsną grę a sama robiłam co innego - wróciłam, ładowanie nadal w miejscu. I co robić?
Może to przez te domy, ''ważyły'' one dość dużo, może nie chcą się naładować... A więc jak odinstalować pliki sims2pack? Czy wystarczy je wyrzucić do kosza i go opróżnić, czy jakoś jeszcze inaczej? Bo ja kiedy klikam dwukrotnie na ikonce chce mi się instalować drugi raz. A więc dwa pytania: jak pozbyć się bezpiecznie plików sims2pack i co zrobić w przypadku wiecznie ładującej się gry?

Cytryśnia
01.09.2012, 09:00
A ładuje ci się tak kilka razy czy 1 raz, sprawdź jeszcze raz jeśli tylko raz tak było i możesz te domy przenieść w bezpieczne miejsce i sprawdzić czy bez nich będzie lepiej, a i sprawdź czy ładuje się tak samo na innej okolicy

Fisia
01.09.2012, 09:40
W Jaskini Pokrzyku zawsze ładowanie staje w miejscu. Na innej okolicy nie sprawdzałam, jeszcze to zobaczę. Co do domów - przeniosłam je do mojego folderu z zainstalowanymi plikami sims2pack, zresztą gdziekolwiek je postawię będą one włączone... No właśnie, spróbuję jeszcze z wyłączoną zawartością modyfikowaną (tych plików też się to tyczy, czy tylko package?).

Cytryśnia
01.09.2012, 13:24
A może daj je gdzieś na pulpit, i wyłącz zawartość zmodyfikowaną lepiej :)

aniak99
01.09.2012, 16:36
Mam dziwy problem - otóż wprowadziłam pewną simkę do bloku (nie mojego, tylko gotowego w grze). Postanowiłam, że zaadoptuje jej małego kociaka. No właśnie kociak - nie chce jeść karmy i bawić się zabawkami. Włączyłam kod na sterowanie zwierzakami i klikam na zabawkę jest opcja, kociak bawi się itp. ale sam z siebie nie chce. Gorzej z jedzeniem nie ma w ogóle opcji na misce, kompletnie nic. Gra jest zaktualizowana, wcześniej też nie było tej opcji.
Da się jakoś tak naprawić?

+ czy kociak ma potrzebę zabawa?

EDIT : Problem nieaktualny. Pomogła przeprowadzka do innego domu.

Fisia
02.09.2012, 12:32
Yhhhhh wywaliłam te domy do kosza i teraz w ogóle gra nie chce się ładować (wtedy nie chciało ładować się otoczenie). Spróbuję jeszcze odinstalować grę, może się poprawi wtedy.

ultraviolence
02.09.2012, 14:33
Yhhhhh wywaliłam te domy do kosza i teraz w ogóle gra nie chce się ładować (wtedy nie chciało ładować się otoczenie). Spróbuję jeszcze odinstalować grę, może się poprawi wtedy.

Czekaj, to znaczy, że klikasz na "Graj" i nic się nie dzieje, tak? Jeśli rzeczywiście tak jest, musisz usunąć pliki cache z: X:\Moje Dokumenty\EA Games\The Sims 2. Nazywają się "cigen.package" i "Groups.cache". Wtedy gra powinna ruszyć :)

Fisia
02.09.2012, 17:40
Ultraviolence, nie do końca o to mi chodziło (nie, że gra w ogóle się nie uruchamia, ale że gra uruchamia się, ale po filmiku nie chce się ładować), ale zrobiłam jak poradziłaś. Gra co prawda poszła, ale... Wchodzę do otoczenia, nie ma moich rodzin! Są tylko maxisowe O_o Do tego w downloads zostały mi jakieś marne resztki, całe 10 000 plików diabli wzięli. Nie wiem, co się stało, dziś tylko próbowałam odinstalować rio, ale skapnęłam się że kopii zapasowych nie zrobiłam i zanim ''pasek'' się zapełnił, wyłączyłam komputer... Jaka głupia byłam. Ale to dziwne, bo zdjęcia z gry grzecznie siedzą w swoim folderze, dzielnice mojego miasta stworzone przeze mnie są, wszystko jest oprócz rodzin i domów. Starsze kopie zapasowe dawno usunęłam i opróżniłam kosz, więc nie mam czego przywracać. Program do ratowania utraconych plików raczej nie zadziała, bo kiedyś próbowałam odzyskać coś w ten sposób i program nic nie wykrył... Czy można jakoś uratować tę grę?Błagam, gdybym straciła moje rodziny to chyba bym się załamała :(

Cytryśnia
02.09.2012, 20:51
Czekaj najpierw piszesz że tych rodzin nie ma a potem mówisz "gdybym straciła moje rodziny to chyba bym się załamała" :|

a sprawdzałaś czy w folderach te rodziny i domy są zapisane? No i jak weszłaś do otoczenia to pokazało ci się jakbyś pierwszy raz tam wchodziła?

Fisia
03.09.2012, 06:44
Mówiąc to, miałam na myśli utracenie na zawsze ;). W folderach nie łapię się, czy jest odpowiednia ilość plików. A kiedy pierwszy raz weszłam do Jaskini Pokrzyku, były tylko rodziny maxisowe. Nie było ani moich rodzin, ani niezamieszkanych domów, też własnych. Czy coś jeszcze można zrobić w tej sytuacji? :(

aniak99
03.09.2012, 11:34
Mam dziwny problem (ehh ja zawsze mam problemy). Atakują mnie klony Michaliny Muszki (a właściwie Lotario)! Zaczęło się od tego, że wprowadziłam Dona do wybudowanej prze ze mnie kamienicy. Wszystko ok, wprowadzają się inni sąsiedzi, no i wprowadza się Michalina. Po jakimś czasie że zakochali, zaręczyli itp. urodziło im się dziecko (oni już mieszkali razem). Póżniej ich wyprowadziłam do innego domu, a wprowadziłam taką simkę. Patrze idzie Michalina, później kolejna, kolejna, kolejna... itd. część poszła do pracy, ale i inna część doszła. Patrzałam w simpe nigdzie Michaliny nie ma(nawet w tych grywalnych [!] ). Ktoś z tego co pamiętam też miał taki problem, tylko nie pamiętam kto. Co zrobić z tym "atakiem" klonów?
http://i.imgur.com/7xF97.png

Cytryśnia
03.09.2012, 12:44
na "the sims 2" w temacie "dziwne zdarzenia" czy jakoś tak ktoś na ostatniej stronie dodał takie zdjęcie tyle że z innym simem, nie sądzę że to może ci tak przeszkadzać ale sprawdź tam gdzie napisałam

dobra znalazłam masz http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=8523&page=85 chodzi mi o wątek który dodała Fisia

aniak99
03.09.2012, 12:52
marmolaaada: ale tam było, że klikała na sima reset, a u mnie te simy same przychodzą.

Malin
03.09.2012, 12:57
Aniak99:
Kalafjor miał podobny błąd, zerknij tutaj: http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1553603&highlight=klony#post1553603

A korzystając z okazji:
1. Po reinstalce mam problem z otoczeniami - po załadowaniu bardzo często nie pokazuje się obraz okolicy, tylko pozostaje plansza ładowania. Pojawia się tylko panel kontrolny, a obraz mruga. Na parcelę muszę wchodzić na czuja, bo nic nie widzę, tzn. na ślepo objeżdżam myszką ekran i czekam, aż znajdę i podświetli mi nazwisko rodziny. Nie dzieje się tak za każdym razem, ale przeważnie. Czasem pomaga zminimalizowanie gry i jej przywrócenie, ale ostatnio zauważyłam, że coraz rzadziej.
Nadal nie umiem sobie z tym poradzić, nie wiem, czemu tak wygląda obraz mojej okolicy (okolica, dobre sobie...). Najpierw mruga plansza ładowania, a gdy chcę znaleźć dom, to te wszystkie napisy, podświetlenia itp. po prostu już zostają. Poza tym, gra chodzi zwyczajnie i nic złego się nie dzieje
Mam rozwiązanie na mruganie planszy z widokiem okolicy - kiepska karta graficzna, która nie potrafi udźwignąć przeładowanej okolicy. Ponoć problem znika po wymianie karty na lepszy model ;] (jeszcze nie sprawdzałam, bo nie mam jak zmienić karty, ale wyczytałam to w kilku miejscach, więc myślę, że to jest rozwiązanie).

Agataa103
03.09.2012, 20:33
emmm...Czy ktoś ma rade DLA MNIE? Bo ja czekam... :D

Malin
03.09.2012, 21:27
emmm...Czy ktoś ma rade DLA MNIE? Bo ja czekam... :D
Czy dzieje się u Ciebie coś podobnego, jak to? -> http://img42.imageshack.us/img42/135/beztytuulji.jpg
Jeśli tak, to prawdę mówiąc nie wydaje mi się, żeby problem leżał w ilości miejsca na dysku, tylko jednak w tej karcie graficznej. Tak, wiem, twierdzisz, że nie było wcześniej problemów z grafiką, ale... no cóż, ja też nie miałam, do czasu, jak zmieniłam wielkość zdjęć zapisywanych do albumu w grze. Grafika się posypała i nigdy już nie wróciła do poprzedniego stanu, a jedynym wyjściem u mnie okazała się wymiana karty graficznej na lepszą. Oczywiście to raczej ostateczność, możesz spróbować powalczyć z tym problemem:
- zjedź niżej do mojego posta na tej stronie i spróbuj dostosować się wskazówek, których mi tam udzielono: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60978&page=25
- a tutaj poszukaj posta Muchy i poczytaj dalej, dyskusja ciągnie się chyba jeszcze 1-2 strony: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60978&page=64
Może znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Szczerze mówiąc nie wiem, czy Mucha rozwiązała w końcu swój problem, ale zawsze możesz ją spytać na privie.

No chyba, że Twój problem wygląda jednak zupełnie inaczej, wtedy dobrze byłoby, jakbyś podrzuciła jakiś screen z gry. Może wtedy ktoś inny będzie w stanie Ci pomóc.

mucha
03.09.2012, 21:46
@up - mucha problemu nie rozwiązała.
Inaczej, ustawienia, które mi podesłano z MTS jak najbardziej działają, niestety wtedy jest problem z lustrami (wspominałam o tym), więc sobie darowałam.
Minimalnie pomaga granie w oknie, ale to nadal nie jest to, więc stawiam jednak na kartę graficzną.

Orzechowo
07.09.2012, 15:20
Mam pytanie. Czy istnieje jakiś mod (?), który pokazuje ukryte opcje wolnej woli, takie jak zabawa muszlą klozetową, mycie się w umywalce, wyglądanie przez okno?

Cytryśnia
07.09.2012, 16:04
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=56736 myślę że ten poradnik może pomóc ;)

Kenny McCormick
12.09.2012, 19:35
Mam problem z otoczeniem. dodałem do Werony dzielnice chalndlową - kasztanową uliczke. i z podglądu parceli... nie widać drzewek :< czemu tak jest? co zrobić, żeby było je widać? :<

tak wygląda widok z otoczenia:
http://i.imgur.com/L7Ewd.jpg

tak z parceli:
http://i.imgur.com/PO40z.jpg

tu fotki ustawień:
http://i.imgur.com/aO3rt.jpg
http://i.imgur.com/f1zwR.jpg

Proszę o szybką pomoc ;c

ultraviolence
13.09.2012, 17:40
Mam pytanie: czy istnieje program, który pozwala na scalanie plików package w jeden, większy? Do trójki coś takiego "wynaleziono", więc mam nadzieję, że i dwójkowa wersja się znajdzie :) Póki co, moje poszukiwania nie przyniosły żadnego rezultatu...

Liv
13.09.2012, 18:00
Teoretycznie dałoby się przez SimPe, ale nie wiem, jak w praktyce...
Wiem, że pliki z gry są tak pakowane, ale kiedy np. mesh jest w jednej takiej paczce, to tekstura jest w innej. Jest to jakoś sprytnie połączone, ale niestety nie bardzo wiem jak.

Kenny McCormick
13.09.2012, 19:40
Mam pytanie: czy istnieje program, który pozwala na scalanie plików package w jeden, większy? Do trójki coś takiego "wynaleziono", więc mam nadzieję, że i dwójkowa wersja się znajdzie :) Póki co, moje poszukiwania nie przyniosły żadnego rezultatu...

Jak ja raz coś pakowałem winem to kopiowalem nazwe pliku package, którt był zapakowany /tzn kilku/. i nie zmian i był jeden plik pack.age. ale czy to by zadziałało - nie wiem. :)

Volturia
16.09.2012, 10:39
Jak moze pamietacie mialam niekiedy problemy z dodatkami z netu - dzialaja z wyjatkami tylko po zainstalowaniu w grze, czy simcleanem czy warsztatem. Reinstalowalam gre po całosci, bo ostatnio wysakiwal mi alert w trybie tworzenia rodziny. Obecnie działa 1/3 dodatkow z netu, ale w trybie tworzenia sima nawet maxisowe fryzury np lataja jak szalone, nie mowiac o dodatkach pobranych, na wszystkie strony, podloga bywa czarna. Czy to textury zwariowaly? Czy podstawa 4plytowa z przed tych 8 lat odmawia juz posluszenstwa? :( HELP!

PS nowy komputer acera + dotykowy ekran, caly komp mesci sie w monitorze....wiec niby bestia a sims3 jako zwykla podstawa nawet bez integerencji internetu zacina sie okrutnie i wylacza. O co chodzi?

Kamil
17.09.2012, 20:29
Czy 45,6GB starczy na całą serię the sims 2?

Liv
17.09.2012, 21:04
Matko, i to na 4 razy! :O

Kamil
18.09.2012, 15:59
Dzięki za odpowiedź :P

kalafjor
18.09.2012, 16:06
Czy istnieje możliwość zmiany aspiracji drugorzędnej? :|

Cytryśnia
18.09.2012, 16:49
no, możesz zmienić aspiracje tą kulą nowy ty senso ( :| ) i wtedy aspiracja drugorzędna i punkty korzyści z aspiracji zostaną wyzerowane i zresetowane :)

kalafjor
18.09.2012, 18:06
A coś niej drastycznego? Nie chcę tracić tych punktów korzyści. Chyba, że inSim potrafi je dodawać.

Liv
18.09.2012, 18:24
Jak miałeś np. 6 punktów do po resecie (i miałeś je wszystkie wykorzystane na korzyściach) dalej je będziesz miał, ale wszystkie będziesz miał do wykorzystania :) Tzn. będziesz musiał jeszcze raz wybrać wszystkie korzyści, które chcesz ;)

Zmiana aspiracji przez tą kulę ma lepsze efekty niż miałbyś ro robić przez InSimena ;) No i jest zupełnie bezpieczna dla gry - masz pewność, że niczego nie zepsujesz :)

Cytryśnia
18.09.2012, 18:33
Liv dobrze mówi, ja podałam definicję z gry i trochę źle to zabrzmiało ;P

Psychosis
23.09.2012, 19:20
Czy instalowanie dodatków nie po kolei jakoś może uszkodzić gre? ; o

Liv
23.09.2012, 19:23
Nie.

<znaki>

Fallen
26.09.2012, 13:20
Troszkę dziwne pytanie...
Odinstalowałam TS2, by zwolnić miejsce na komputerze specjalnie dla TS3. Miałam tam jednak masę dodatków w Downloads i parę domków, nad którymi bardzo długo się męczyłam. Podczas odinstalowywania zaznaczyłam, że chcę zachować zapisy itd. Wchodząc w Moje Dokumenty/EA Games/The Sims 2 zapisów tych jednak nie ma, a folder Downloads jest PRAWIE pusty (zostało 1.28MB z paru GB...).
Czy te dodatki i zapisy są gdzies indziej, bo nie rozumiem? Czy mogę je jakoś odzyskać?
Robiąc tak kiedyś, po zainstalowaniu Simsów ponownie miałam wszystko i byłam pewna, że teraz też tak będzie...

Shiver
26.09.2012, 16:32
Mam takie pytanie. Chcę włączyć w opcjach gry śnieg na ziemi, ale po akceptacji zmian opcja sama się wyłącza. Przez to nie mam śniegu mimo, że pada cały czas. Ośnieżone są tylko obiekty na zewnątrz (drzewa, krzewy itp.). Proszę o szybką odpowiedź :).

zuzapets
26.09.2012, 17:48
Mam problem z warsztatem :
Niby wszystko działa chciałam stworzyć jakiś wzór na sukience i jak chcę otworzyć z painta tą sukienkę to pisze że ,,Program paint nie może odczytać tego pliku.To nie jest prawidłowy plik mapy bitowej lub format tego pliku nie jest aktualnie obsługiwany,,.Co mogę w tej sytuacji zrobić?

Kenny McCormick
26.09.2012, 19:25
Qwerty - zrób tak:

http://i.imgur.com/rcJYU.jpg
a potem:

http://i.imgur.com/WeP1l.jpg
jeśli dalej nie będize działało to nie wiem :| to to podświetlone/jaśniejsze, to to masz wybrać ;)

zuza - a jaki jest format? :/ i tak jest tylko z tą jedną sukienką? : / a spróbuj uruchomic innym programem :)

zuzapets
26.09.2012, 19:29
Kenny McCormick rozmiar to 310 KB i chyba jest tak z 1 sukienką nwm bo na razie tylko ją tworzyłam i np z jakiego programu jeszcze mogę? :D

Kenny McCormick
26.09.2012, 19:32
nie rozmiar :P format xD .jpg, czy .bmp ;3

No każdym graficznym xD foto szopem, pfoto scape, frapsem :D i calą resztą: P

zuzapets
26.09.2012, 20:30
akurat formatu napisanego nie mam albo jestem ślepa :P i thx ;D

Shiver
27.09.2012, 05:53
Kenny, robię dokładnie tak samo, ale zaraz po tym jak naciskam tak ''kółeczko'' przeskakuje na wyłączony. To raczej nie jest wina komputera/karty graficznej bo nawet na moim starym siedmioletnim komputerze (na którym gra z pół godziny się włączała) śnieg leżał na ziemi.

Liv
27.09.2012, 15:01
@up: a właśnie że jest ;]
Czytałam, że gdy te opcje same robią się szare to znaczy, że karta graficzna sobie z nimi nie poradzi i musi je wyłączyć.
Nie ma znaczenia, czy karta ma rok czy 10 lat. Aczkolwiek jak Twoja stara karta radzi sobie z takimi rzeczami i w ogóle dobrze działa, to znaczy, że jest całkiem dobra!

Shiver
27.09.2012, 16:08
Trudno, skoro nic się nie da z tym zrobić (poza wymianą karty, co nie wchodzi w grę) to jakoś sobie poradzę. W każdym razie dziękuję, że próbowaliście pomóc :).

EDIT: W sumie to mogę podać model karty może ktoś kto się na tym zna coś jeszcze będzie mógł na to powiedzieć.
AMD Radeon(TM) HD 6520G
Może po prostu sterowniki nie są najnowsze?

Shattered
27.09.2012, 19:11
Dlaczego gdy karze simom coś zrobić oni tobią to dosłownie kilka minut w grze i przestają. Np patrzeć przez teleskop, grać na skrzypach, gra w kosza i w piłkę nożną.. To błąd czy tak jest.? Dodam że simowie mają dobry nastrój

Liv
27.09.2012, 19:20
Qwerty - http://www.systemrequirementslab.com/cyri/intro.aspx
Wynik może sugerować konieczność wymiany karty, skoro nie obsługuje pewnych rzeczy z gry.

@up: Zmniejsz im rozrywkę do pomarańczowego poziomu, to zaczną to robić dłużej :D Ja tak zawsze robię :)

Shattered
27.09.2012, 19:39
Jak to zmnieszyć rozrwykę??
Mam inny kłopot, otóż jak mam na parceli simów NPC to gra traci płynność.. Czym to może byś spowodowane? Spełniam wymagania gry, mam 5 dodatków

Cytryśnia
27.09.2012, 19:44
Rozrywke zmniejszasz wpisując bool prop (w otoczeniu) i przesuwasz ten pasek

Chewbacca
27.09.2012, 19:53
Ee... To chyba normalne, że im więcej simów na parceli tym bardzie gra się tnie? :P

Fallen
27.09.2012, 19:54
Troszkę dziwne pytanie...
Odinstalowałam TS2, by zwolnić miejsce na komputerze specjalnie dla TS3. Miałam tam jednak masę dodatków w Downloads i parę domków, nad którymi bardzo długo się męczyłam. Podczas odinstalowywania zaznaczyłam, że chcę zachować zapisy itd. Wchodząc w Moje Dokumenty/EA Games/The Sims 2 zapisów tych jednak nie ma, a folder Downloads jest PRAWIE pusty (zostało 1.28MB z paru GB...).
Czy te dodatki i zapisy są gdzies indziej, bo nie rozumiem? Czy mogę je jakoś odzyskać?
Robiąc tak kiedyś, po zainstalowaniu Simsów ponownie miałam wszystko i byłam pewna, że teraz też tak będzie...
Przepraszam, że znowu to samo, ale może jednak ktoś będzie wiedział, co robić.. :(

Shattered
27.09.2012, 20:04
Ee... To chyba normalne, że im więcej simów na parceli tym bardzie gra się tnie? :P
Ale kiedyś tego nie miałam.. Mogłam wyjechać simami sobie na wakacje i nie martwić się że czas będzie wolno leciał.. a teraz muszę.. Jak na mojej domowej parceli pojawi się chociażby listonosz to gra na prędkości 3 nie chodzi płynnie.
No nie wiem może trzeba my wymienić kartę graficzną..

ultraviolence
28.09.2012, 20:26
Przepraszam, że znowu to samo, ale może jednak ktoś będzie wiedział, co robić.. :(

Zawsze przed odinstalowywaniem TS2 zmieniam nazwę folderu EA Games i niech się dzieje, co chce ;D Robiłam tak odkąd pamiętam i nigdy nie miałam problemów, więc polecam na przyszłość. Nie wiem czy istnieje jakiś skuteczny sposób, aby to odzyskać to, co utraciłaś podczas dezinstalacji. Popróbuj z programami do odzyskiwania skasowanych danych, może coś wskórasz.

Chewbacca
29.09.2012, 19:19
Mój problem polega na tym, że zniknął mi cały panel życia. -.- < to z potrzebami, pragnieniami dokładniej. Widzę tyle co po naciśnięciu klawiszu TAB, a go nie naciskam. Próbowałam naciskać losowe klawisze na klawiaturze i nic... Wie ktoś co z tym zrobic, jak naprawic?

Liv
29.09.2012, 19:31
Nie wcisnęłaś przypadkiem klawisza F10?

Kenny McCormick
29.09.2012, 19:57
a robiłaś focie frapsem? :3

Liv
29.09.2012, 20:04
@up: a co to ma do rzeczy?
Fraps jest osobnym programem, nie ingeruje w grę.

Albo to co ja podałam, albo trzeba będzie robić reinstalkę, bo coś w plikach gry się pokićkało...

Chewbacca
29.09.2012, 20:06
Keny, robiłam. ;p

Liv, bardzo możliwe. :/ W frapsie mam ustawione F11, wiec może przez przypadek nacisnęłam.

Kenny McCormick
29.09.2012, 20:10
Livciu to, że jak robisz focie frapsem, to panel życia znika :3 bynajmniej u mmnie ;D

Liv
29.09.2012, 20:15
Bo chyba fotkę pstrykasz wciskając właśnie F10.
O ile się nie mylę tak jest domyślnie w Frapsie.

Shiver
30.09.2012, 06:01
CanYouRun it pokazuje, że wszystko OK. Mam zresztą screena.

http://i46.************/14kbo89.png

Myślałem, że coś ze sterownikami i pobrałem Driver Agenta z tej samej strony, pokazał, że mam przestarzałe sterowniki. Chciałem je pobrać za jego pomocą, ale przekierowało mnie do strony płatności (miałem zapłacić ponad stówę za sterowniki, program miał przekreśloną cenę, był za darmo) mam lekką obsesję na tym punkcie i od razu usunąłem program i stwierdziłem że to ściema i sterowników nie mam nadal ;/.

Liv
30.09.2012, 12:10
Sterowniki możesz pobrać ręcznie.
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx i wybierasz wszystko wg tych "stepów".
Z instalacją też nie powinieneś mieć żadnych problemów ;)

Volturia
02.10.2012, 19:08
Jak moze pamietacie mialam niekiedy problemy z dodatkami z netu - dzialaja z wyjatkami tylko po zainstalowaniu w grze, czy simcleanem czy warsztatem. Reinstalowalam gre po całosci, bo ostatnio wysakiwal mi alert w trybie tworzenia rodziny. Obecnie działa 1/3 dodatkow z netu, ale w trybie tworzenia sima nawet maxisowe fryzury np lataja jak szalone, nie mowiac o dodatkach pobranych, na wszystkie strony, podloga bywa czarna. Czy to textury zwariowaly? Czy podstawa 4plytowa z przed tych 8 lat odmawia juz posluszenstwa? :( HELP!

PS nowy komputer acera + dotykowy ekran, caly komp mesci sie w monitorze....wiec niby bestia a sims3 jako zwykla podstawa nawet bez integerencji internetu zacina sie okrutnie i wylacza. O co chodzi?

ekhm? ?????

rudzielec
10.10.2012, 14:13
Mam takie zapytanko... Czy jest możliwość zaproszenia na ślub więcej niż ośmiu simów?
Może jakiś mod lub może ktoś zna jakiś sposób? :P

Grafika mi raczej pociągnie, a zależy mi na zaproszeniu większej ilości simów :3

Liv
10.10.2012, 14:49
Czarnulko - aktualizuj sterowniki, bo problem leży po stronie kompa, nie samej gry.

rudzilczyni - ja zawsze sprowadzam im tym kartonem z ciuchami (whatever...) z InSimentora :)

Piwusia
10.10.2012, 16:53
Obecnie nie gram w dwójkę do czasu jak podkręcę kompa.Nie grałam z dodatkami z neta, bo nawet z tymi maxisowskimi expansion packami chodziła mi słabo.Ale teraz może uzyskam płynność w grze i spróbuję pobrać jakieś fryzury, ciuchy, meble (kiedyś już kombinowałam z ubraniami i biżuterią).Mam takie pytanie, czy w SimPE można wpisać sobie samemu opis do mebla, ściągniętego z netu.Jeśli tak to w jaki sposób? Mam nadzieję że zrozumiecie o co mi chodzi. :)

Cytryśnia
10.10.2012, 17:05
Moi simowie nie potrafią się kłócić. Mam małżeństwo, on ją jeszcze kocha, ale ona ma tak gdzieś 11 ma górnym pasu, chciałam ich bardzo skłócić, ale jakoś się nie da, jak się kłócą, to na koniec się zgadzają ze sobą i nic z kłótni nie wychodzi :| Czy to dlatego, ze są najlepsiejszymi przyjaciółmi na zawsze? Wiem że mogę pogorszyć ich kontakty ale nie o to mi chodzi, dlaczego nie mogą się skłócić?! :O

aniak99
10.10.2012, 17:19
up: a ile mają na pasku związku życiowego czy coś takiego? (chodzi mi o ten na dole). Bo on chyba też musi być niski.

Liv
10.10.2012, 17:22
Pogorsz im humor, a będą efekty :P

To chyba wynika z charakteru simów :P

rudzielec
11.10.2012, 00:08
rudzilczyni - ja zawsze sprowadzam im tym kartonem z ciuchami (whatever...) z InSimentora :)
InSeminator hmm... nie pomyślałam :P
Tylko jak to dokładnie zrobić? Tzn. żeby uczestniczyli w uroczystości jako goście weselni... włączyć opcję "make selectable", żeby byli traktowani jako mieszkańcy domu? Czy jakoś inaczej? :P
Byłabym wdzięczna za odpowiedź, bo Marco musiał przeczekać aż dwa i pół roku, żebym skończyła FS, a chcę zaprosić wszystkich jego znajomych :D

Liv
11.10.2012, 19:53
Wybierasz członków z poszczególnych rodzin.
Jak już się pojawią na parceli, kupujesz edytor garderoby (te poskładane w kostkę ciuszki) i na nim wybierasz "Group formal... -> everyone here".
Nie będą się niczym w zasadzie różnić od tych zaproszonych przez telefon gości.

Co się trafia u mnie w grze wesele, zawsze w obrót idzie ten sposób.

Btw, miło widzieć brakujące posty!

Kamil
13.10.2012, 20:04
Kilka dni temu instalowałem simsy 2 (wszystkie dodatki i pakiety oprócz rozrywka rodzinna i Na święta) i nie za bardzo wiem, którą łatkę mam zainstalować Wszystkie do każdego dodatku i akcesorii czy jak?:|

Björk
13.10.2012, 20:25
Kilka dni temu instalowałem simsy 2 (wszystkie dodatki i pakiety oprócz rozrywka rodzinna i Na święta) i nie za bardzo wiem, którą łatkę mam zainstalować Wszystkie do każdego dodatku i akcesorii czy jak?:|

Radziłabym wszystkie łatki poinstalować...

Kamil
13.10.2012, 20:44
Mam problem z łatką do NŻ. Wyskakuje komunikat, że zainstalowany został późniejszy dodatek i żeby do niego łatkę zainstalować, i mam dylemat bo ty, Bjork mówisz co innego a gra co innego to ja już nie wiem :O

Piwusia
14.10.2012, 06:51
Wszyscy inni dostają odpowiedzi na swoje pytania, a ja nie :( Nieładnie, nieładnie.Może po prostu nikt na forum nie wie jak mi pomóc,hm...

Alcioo :33
14.10.2012, 07:40
POMOCY!
Moi simowie nie mogą kłaść się na dwu osobowym łóżku!
Np. kobieta się kładzie, ale mężczyzna już nie może obok niej...
Pomocy...

Skylinn
14.10.2012, 07:53
A może masz ściągane łóżko ? Próbowałeś na zwykłym ?

Alcioo :33
14.10.2012, 07:56
Tak oczywiście, nawet na podstawowym...

Chewbacca
14.10.2012, 08:27
moze sie nie lubia? jesli pasek znajomosci jest za niski to sie nue polaza. ewentualnue postawiles lozko pprzy scianue?

przepraszam za pisownie ale jestem na tel. ;)

aniak99
14.10.2012, 12:22
eris234: Wydaje mi się, że można. Trzeba otworzyć dany obiekty w Simpe i wejść w "Catalog Description" i później kliknąć tu gdzie zaznaczyłam na zdjęciu:
http://i.imgur.com/i7otz.jpg
i coś tam wpisać. Wydaje mi się, że chyba to się powinno zmienić na własne, aczkolwiek nie jestem pewna ponieważ nigdy tego nie robiłam.

Robaczek :): Spróbuj także zresetować łóżko lub simów za pomocą boolpropa.

Piwusia
14.10.2012, 15:37
Dzięki aniak99, spróbuję zrobić tak jak radzisz. :)

Cytryśnia
17.10.2012, 15:10
Czy można jakoś "przyspieszyć" dorastanie dziecka (w wieku szkolnym)? Ale bez kodów? :|

aniak99
17.10.2012, 15:59
Niestety, bez kodów się nie da.

Liv
17.10.2012, 16:06
Nie zgadzam się z tym.

Osobiście gram w części grup wiekowych tylko po połowie wyznaczonego czasu. Niemal idealny dla mnie okazał się ten (http://modthesims.info/download.php?t=465335) mod - tam, gdzie wartości mi nie odpowiadały, zmieniłam je w simPe.

Tutaj (http://www.modthesims.info/browse.php?f=427&showType=1&gs=1&threadcategory=User%20Interface) masz ich więcej do wyboru :D

Hoho, co za post Ci się trafił =D

aniak99
17.10.2012, 16:38
up: ja wiem, że z modami i kodami się da, ale z tego co zrozumiałam to chodziło jej, że bez żadnych modów i kodów.

Liv
17.10.2012, 17:21
Kody a mody to nie to samo. Chociaż imo lepsze są mody, bo nie trzeba wklepywać całego "wierszyka" w grze, tylko ten "wierszyk" jest już wklepany i można robić co się chce :P

Cytryśnia
17.10.2012, 17:27
Dla jasności, żebyście się nie kłócili, Liv mi pomogła ;) dzięki

aniak99
17.10.2012, 17:33
My się nie kłócimy. :P Po prostu źle zrozumiałam. Swoją drogą przydatny mod pobrałam go i jestem zadowolona. :)

Kamil
17.10.2012, 20:33
Moja simka mieszkała w bloku, wszystko pięknie i normalnie (miernota i bieda xd). W końcu dorobiła się sporej ilości simoleonów i pozwoliłem sobie zakupić najdroższe meble oraz najelegantsze ciuchy. I od tego momentu zaczęły się problemy. Sąsiedzi się czepili i cały czas walą w drzwi i skarżą się na hałas mimo to, że wszystko jest powyłączane i nic nie hałasuje :O Pukają i pukają dzień i noc aż w końcu się wyprowadziłem bo tak się nie da żyć :P Miał ktoś kiedyś taki problem? Ja obstawiam, że sąsiedzi byli zazdrośni xD

Psychosis
17.10.2012, 20:47
Może to wina dodatków z internetu? Próbowałeś/aś wyrzucić je na pulpit? ;o

Cytryśnia
18.10.2012, 13:16
A może był włączony telewizor, komputer (to trochę dziwne ale nie dla simów :P)

Kamil
18.10.2012, 15:42
Breath spróbuje je wyrzucić na pulpit, szkoda by było gdyby to one były przyczyną tego problemu, bo mody które mam są dla mnie niezbędne :/ Cytrynowa wiśnia - Wszystko powyłączane było :P

LovettBon
18.10.2012, 16:43
Ostatnio w każdym simowym domu do którego wejdę pojawia mi się barmanka i nie da się jej z tego domu wywalić. Próbowałam włączyć ją do rodziny i wyprowadzić, ale się nie da. W jednym z domów zabiłam ją kodami i to był błąd - teraz co chwilę pojawia mi się na moment, znika i komunikat "ten sim zmarł na innej parceli...". Pousuwałam wszystkie mody jakie ostatnio ściągnęłam i nic :/ Jak ją usunąć z gry?

Liv
18.10.2012, 18:06
Nie prościej było ją potraktować tym (http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1523109#post1523109) sposobem? :P
Zrób tak (i najlepiej użyj batboxa do usunięcia błędów na parceli), a jeśli to nic nie da, reinstaluj grę, a jeśli nawet to nie pomoże, to znaczy, że otoczenie padło...

Kamil
21.10.2012, 19:30
Hejoł mam kolejne pytanie. Szukałem moda na cenzurę, i znalazłem see them 2. Z tego co wiem to on robi więcej niż zdejmuje cenzurę więc mógłby ktoś opisać dokładnie jak to wszystko działa? Z góry dzięki :)

Dżiglipaff
21.10.2012, 20:06
see them 2 to tak jakby programik, który uruchamia się przed grą

Na okienku podzielonym na 4 będą 4 obrazki, każdy przedstawiający jakąś funkcję: cenzurę, od razu wpisany kod boolProp TestingCheats (to trzeba wyłączyć, bo nieużywany może powodowac błędy) i chyba moveobjects on oraz możliwość przekręcania obiektów o 45 stopni

Z tymi dwoma ostatnimi mogę się mylić, już dawno nie używam tego programu, ale na pewno może uaktywniać boolPropa

rudzielec
21.10.2012, 20:06
proszę bardzo, to powinno pomóc :3
http://republika.pl/blog_rf_4419135/6449860/tr/seethem2.3.jpg

u mnie natomiast kolejny problem, tym razem nie mogę pograć na parceli dłużej niż 12 simowych godzin, bo występuje mi słynny błąd o aplikacji...
dodam tylko, że miałam tak już na poprzedniej parceli gdzie mieszkała dana rodzinka, wyprowadziłam ją i wprowadziłam na nową parcelę, a tu znowu to samo... T___T

Kamil
22.10.2012, 07:14
Śmiać mi się chciało jak zobaczyłem, że Dżiglipaff się męczy z pisaniem a ty Rudzielcu podałaś obrazek i wszystko jasne xD Niestety na twój problem odpowiedzi nie znam...Pierwszy raz słyszę o czymś takim o.o

aniak99
22.10.2012, 17:50
Ostatnio dostałam Nocne Życie. Postanowiłam simkę umówić ją na randkę za pomocą cygańskiej swatki i to właśnie z nią jest problem. Dzwonię niby wszystko ok, po chwili przychodzi i nagle pojawia się taki niebiesko-fioletowy dym (tak jak przy teleportacji z insimenatora) i znika. Tak dzieje się za każdym razem jak do niej dzwonie. Czy da się z tym coś zrobić?

rudzielec: a próbowałaś dać folder downloads na pulpit? Może to jakiś wadliwy dodatek?

LovettBon
23.10.2012, 16:50
Jeszcze wczoraj wszystko było ok, a dzisiaj gra mi się nie chce włączyć. Klikam na ikonkę na pulpicie i nic, choćbym klikała 10 razy to nic się nie dzieje :(( Co to może być?

Liv
23.10.2012, 17:00
aniak99 - też tak kiedyś miałam i chyba nie udało mi się nic z tym zrobić :(

Usunąć pliki cache z folderu EA Games/The Sims 2 z Moich dokumentów.
Albo postąpić zgodnie z tą instrukcją (http://sugahsplace.forumotion.net/t1229-are-you-always-deleting-the-groups-cache-file) ;)

LovettBon
23.10.2012, 17:12
Usunąć pliki cache z folderu EA Games/The Sims 2 z Moich dokumentów.
Albo postąpić zgodnie z tą instrukcją (http://sugahsplace.forumotion.net/t1229-are-you-always-deleting-the-groups-cache-file) ;)

Ooo, pamiętam że już kiedyś tak robiłam, tylko zapomniałam jaki błąd to miało naprawić :D Dzięki!

rudzielec
24.10.2012, 13:08
Wybierasz członków z poszczególnych rodzin.
Jak już się pojawią na parceli, kupujesz edytor garderoby (te poskładane w kostkę ciuszki) i na nim wybierasz "Group formal... -> everyone here".
Nie będą się niczym w zasadzie różnić od tych zaproszonych przez telefon gości.

Co się trafia u mnie w grze wesele, zawsze w obrót idzie ten sposób.

kurfa jaka ze mnie ciemnota, przecież to proste jak drut, czemu na to nie wpadłam sama? T__T
no nic, w każdym razie dzięki za podpowiedź, co dwa mózgi, to nie jeden :P

jeszcze mam pytanko odnośnie batboxa...
czy to zgrabne pudełeczko pomoże mi "naprawić" simy? bo odnoszę wrażenie, że to wina simów, skoro przeprowadzam ich z parceli na parcelę, a tu dalej problem z graniem jedynie przez 12 simowych godzin występuje...

w sumie to użyłam hoodcheckera (czy jak to się tam pisze) i jedyne błędy jakie mi wykrył w otoczeniu wiązały się z tą rodzinką właśnie, część udało mi się naprawić, część usunąć, ale nie wiem czy to pomoże, dam znać jak odpalę grę i sprawdzę, mimo wszystko mam obawę, że może to być wina wspomnień, które mam z innego otoczenia, choć to dziwne bo reszta simów jest ok, choć również była przenoszona...

Liv
24.10.2012, 13:18
Tak, batbox może pomóc, aczkolwiek sama nie doświadczyłam wszystkich istniejących problemów z grą i nie wiem, czy na ten problem akurat będzie rada.
Wiem jednak, że z wieloma rzeczami daje sobie rade i sama czasami jestem zaskoczona, jak bardzo jest w stanie pomóc w kryzysowej sytuacji ;)

Kenny McCormick
24.10.2012, 16:57
Hej, hej :)
Czy istnieje, jakiś 'bezpieczny' sposób na usuwanie skinów i oczu? moge pobrać wszystkie możliwe programy, cokolwiek, ale proszę, o odpowiedź :<
PS: te skiny i oczy są na simach jakby co ;cccc

i drugie pytanko: czy dało by sie zrobić coś z tym, żeby manekiny mogły mieć dziec? :3

Kamil
24.10.2012, 18:25
Hejka mam pytanko. Jak sim i simka będą simoroślami i będą mieli ten zielony skin to czy dziecko go odziedziczy? A jak jest ze skinem wampirów, wiedźm i kosmitów?

Dżiglipaff
24.10.2012, 19:06
noworodki mają zawsze ten skin, który mieliby jego rodzice, gdyby nie byli dziwnymi stworami.
Chociaż nie do końca wiem, jak jest z simoroślami, bo miałam sima z czarno-szarą skórą, zmieniłam go w simorośl, potem z zarodników miał on jeszcze kilkoro dzieci, do rodziny wprowadziłam tez kilka innych simów przeznaczonych na bycie simoroślą (taki wielki ogródek :P) i kiedy któregos z kolei sima odmieniłam w normalnego, miał skórę tę maxisową. Wniosek taki, że albo z pospiechu wprowadziłam tam sima ze skórą maxisa, albo przy przemianie w simorośl do bazy genowej sima jest ona dodawana.

Wszystkie dzieci simorośli (te z zarodników) nie od końca też odziedziczają ich rysy twarzy, są takie elfickie bardziej. Możeliwe, że gra aby uzyskać zupełnie innego sima miesza genotyp naszego z jakimś ukrytym (idealnie simoroślowym) i dlatego mogą mieć skórę "nie po rodzicach"

Tak czy siak, dzieci, które rodzą się z ciąży mają skórę jak rodzice, gdyby nie byli simoroślami. To już sprawdzone na 100% :)

rudzielec
24.10.2012, 19:52
Tak, batbox może pomóc, aczkolwiek sama nie doświadczyłam wszystkich istniejących problemów z grą i nie wiem, czy na ten problem akurat będzie rada.
no rada jest, wyciągnąć wszystkie simy z rodzinki przez SimPe i usunąć daną rodzinkę, potem stworzyć ją od nowa, na czysto i chyba będę musiała tak zrobić... ._.

Wiem jednak, że z wieloma rzeczami daje sobie rade i sama czasami jestem zaskoczona, jak bardzo jest w stanie pomóc w kryzysowej sytuacji ;)
no właśnie, tak się akurat składa, że wiesz bardzo dużo, a ja chyba znowu coś namieszałam...
ciągle wywala mi grę kiedy wchodzę na swoje otoczenie, nawet jak nic nie robię przez chwilę, to wystarczy że coś wcisnę i zaraz mi wypierdziela komunikat o aplikacji :/
tak jak pisałam, czyściłam otoczenie tym choodcheckerem i nie zrobiłam kopii zapasowej, więc zdaję sobie sprawę, że chyba nic się już zrobić nie da, jak jedynie stworzyć nowe otoczenie :|
i teraz pytanie odnośnie simów, lepiej chyba będzie jeśli sposobem z TEGO (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1563197&postcount=759) posta przeniosę domy do katalogu, a potem zwyczajnie poinstaluję wszystkie simy i wprowadzę je do poprzednich domków, niż jeśli spakuję je z domkami a potem zainstaluję w grze?
no chyba że jest jakiś inny sposób na mój problem, ale to raczej wątpliwe...

Liv
24.10.2012, 20:02
no rada jest, wyciągnąć wszystkie simy z rodzinki przez SimPe i usunąć daną rodzinkę, potem stworzyć ją od nowa, na czysto i chyba będę musiała tak zrobić... ._.
Nie to miałam na myśli bynajmniej xD

Oj, wygląda to fatalnie :( Co się dzieje z simpe, kiedy próbujesz załadować otoczenie? (powinien Ci się pokazać komunikat podczas ładowania i o jego treść mi właśnie chodzi).

Bezwzględnie lepszy i bezpieczniejszy sposób to ten, który ja podałam - domy i simów wyciągamy z gry osobno, a dopiero potem łączymy ze sobą.

rudzielec
24.10.2012, 20:36
@up: no właśnie w SimPe jest wszystko w porządku, otoczenie załadowuje się normalnie, jedynie jak wejdę w otoczenie na grze i spróbuję zrobić cokolwiek, to się chrzani :|

jedyny pozytyw tego wszystkiego to, że wszystkie swoje simy mam spakowane do plików, nawet dzieci, więc z nimi problemów nie będzie, domy wyssam do katalogu i jest ok ;)
najgorzej przeraża mnie wizja urządzania otoczenia i grzebania w SimPe, by simy były ze sobą spokrewnione jak należy xD
no ale jakoś przeżyję, nie mam wyjścia

w każdym razie dzięki wielkie za poświęcenie czasu :3

Liv
24.10.2012, 21:01
Ej, to nie ma aż tak źle ; o

Żeby wykluczyć uszkodzenie pików/przeciążenie kompa:
1. wywal Downaloads na pulpit spróbuj uruchomić otoczenie.
2. Jeśli to nic nie da,przywróć Dwl na stare miejsce i uruchom grę w trybie okienkowym (ofc nie możesz mieć w tym momencie włączonej przeglądarki lub innego pamięciożernego procesu).
3. Jeśli i to nic nie da, pozostaje reinstlka (tzn. żeby zaoszczędzić czas zainstaluj podstawę i ostatni dodatek - ten, z którego odpalasz grę). Po niej zostaw Dwl na pulpicie i tak uruchom grę i otoczenie.
Wiem, że to czasochłonne, ale oszczędzisz sobie roboty ze stawieniem otoczenia od nowa.

Kamil
26.10.2012, 15:19
Mam kolejne pytanko :P W trybie kupowania jest "tajemniczo wyglądająca półka na książki", odkrył ktoś jej sekret? Nie chodzi mi o biblioteczkę z tajnym przejściem :p Gdzieś czytałem, że jak się ją odpowiednio ustawi to pojawi się opcja "odkryj tajemnicę". Doszedł ktoś do tego? Ja próbowałem ale mi nie wyszło :O

rudzielec
26.10.2012, 17:17
@up: prawdopodobnie trzeba być czarownikiem żeby taka opcja się pojawiła, btw. zaraz sprawdzę tą półkę bo mam odpaloną grę ;)

ja za to mam bardzo ciekawy problem :P
tak KOLEJNY!
otóż utworzyłam sobie nowe, piękne otoczenie, wszystko chodzi jak w zegarku, gra się nie wiesza, żadnych błędów o aplikacji <3 :rolleyes:
no ale, żeby nie było tak pięknie... wszystkie domy, które przeniosłam sobie do katalogu za pomocą TEGO (http://thesims2.livejournal.com/6049797.html) sposobu i ustawiłam w otoczeniu, wydają się mieć teraz jakiegoś błęda, bo nie mogę do żadnego wprowadzić żadnej rodziny, mimo iż wcześniej grałam w nich normalnie...
chyba się potnę jeśli okaże się, że nie da rady coś z tym zrobić... T___T

Kamil
26.10.2012, 18:17
Rudzielcu sprawdzałem tą półkę moją neutralną czarownicą :P A może to trzeba mieć konkretny charakter? Nie zdziwiłbym się... W końcu neutralne czarownice są 5 kołem :p

Liv
26.10.2012, 18:29
No tak...
Miałam ten sam problem, bo też chciałam sobie odzyskać parę domków, ale ostatecznie się nie udało i musiałam budować od nowa :(

rudzielec
26.10.2012, 19:18
Liv, odkryłam coś bardzo dziwnego, mianowicie, że jeśli wprowadzam rodzinkę, najpierw na pustą parcelę, gdzie zawsze nabijam simom kasę (:D) zanim wprowadzę je do drogiego domku, to potem mogę je wprowadzić gdzie chcę.
Przynajmniej udało mi się tak z dwoma domami niedawno :P
Jutro spróbuję z resztą i dam znać czy to działa.

Kamil, prawdopodobnie chodzi o złą wiedźmę, nie dałam rady sprawdzić, gdyż urządzałam domek ;)

Kamil
26.10.2012, 22:15
Złą? To jest na serio tajemnicze! Aż mnie zżera ciekawość co ta półka kryje. :O Kocham dwójeczkę za takie tajemnice :P I jeszcze mała podpowiedź: zawsze możesz nabić kasę kodem familyfunds nazwisko np. +20000 ;) To szybszy sposób niż wchodzenie na parcelę, ponieważ można to robić z widoku otoczenia.
EDIT: Nie wyszło... Ja już nie wiem o co w tym chodzi :|

Psychosis
27.10.2012, 13:45
zawsze możesz nabić kasę kodem familyfunds nazwisko np. +20000 ;)

Czy ten kod uszkadza grę i jak się go dokładnie wpisuje? (ach ta moja spostrzegawczość ^^' )

Kamil
27.10.2012, 14:00
Nie uszkadza, ja zawsze z niego korzystam ^^ A wpisuje się familyfunds (nazwisko) i + lub - ileś simoleonów :) Nie każda kwota działa...

Psychosis
27.10.2012, 14:13
A jeszcze jedno: Gdzieś czytałam, że nie powinno się używać tego kodu mieszkając już na parceli. To prawda? Dlaczego?

Kamil
27.10.2012, 14:38
A tego nie wiem :O Ja na parceli korzystam tylko z motherlode :P

Psychosis
27.10.2012, 19:42
Więc jak zwykle ze mną bywa mam sklerozę. Kiedyś na forum pytałam, jak przetłumaczyć potrawy(nazwy i opis). Liv mi to skomplikowanie opisała i z tego co pamiętam dała fotkę (^^). Jednak teraz nie mogę tego znaleść, ani na własną rękę, ani z pomocą googli, a tymbardziej nie udało mi się z wyszukiwarką. Eh. Mógłby mi ktoś jeszcze raz powtórzyć: Jak przetłumaczyć opis i nazwę potraw na polski (za pomocą simpe bodajże)? :/

Kamil
28.10.2012, 15:34
Jest jakiś mod na zdjęcie aury z dobrych i złych wiedźm? :| I jeszcze coś na czarowanie bez tych "gwiazdek", tych przy różdżce :P Z góry dzięki :rolleyes:

Liv
28.10.2012, 16:11
http://www.modthesims.info/download.php?t=299567 - na aurę

Kamil
28.10.2012, 16:18
Wielkie dzięki ^^

Cytryśnia
01.11.2012, 15:52
Czy jest jakiś sposób aby sprawdzić jak sim ma na imię bez wchodzenia do gry, bo mi się nie chce :redface:

Kenny McCormick
01.11.2012, 19:28
przez simpe ;)

Arisane
06.11.2012, 19:26
No więc:

Miałam zainstalowane dwie gry z serii TS2 (TS2 i TS2 Na studiach, bo robiłam reinstalkę wszystkiego i nie chciało mi się potem od nowa instalować, ale to szczegół). Próbowałam włączyć grę, nie dało się (wyłączała się przy ładowaniu). Dodam, że przy reinstalce wywalałam folder "Downloads" i potem, gdy go wkładałam, wybierałam dodatki, które chcę mieć. Gdy spróbowałam włączyć grę, zamknęła mi się. Więc zainstalowałam Własny Biznes, weszłam płytą od WB, nie działa. Czyli to NIE JEST wina płyty. Są trzy możliwości, sama nie wiem, czy dobre
1.Źle przesunęłam pliki z downloadsów
2.Coś innego, niż podam
3.Albo (nie chcę nawet o tym myśleć), gdy miałam dziadostwa na kompie (wiecie o czym mówię?)... zeżarło mi.

Co się dzieje?

rudzielec
07.11.2012, 09:14
a wcześniej jakie gry z serii TS2 miałaś zainstalowane?
odinstaluj simy, zainstaluj jeszcze raz, odpal grę i jeśli będzie działać, to dopiero wklej folder downloads, prawdopodobnie to wina dodatków, ale pewna nie jestem czy jest taka możliwość, że po prostu nie są kompatybilne z grą, bo nie instalujesz tych wszystkich części co poprzednio...

Arisane
07.11.2012, 15:44
Wszystkie dodatki oprócz NŻ, rozrywkę rodzinną i młodzieżowy styl, ale... WŁAŚNIE, ściągałam chyba kiedyś z wymogami do jakichś dodatków! Pewnie nie tylko do NS albo WB...

rudzielec
08.11.2012, 10:44
@up: spróbuj zrobić tak jak napisałam ;)

EDIT: Nie wyszło... Ja już nie wiem o co w tym chodzi :|

w sumie przyszedł mi do głowy ciekawy pomysł... może trzeba mieć sima, który ma pragnienie zdobywania wiedzy? i rozwinąć wszystkie umiejętności na maxa, może wtedy się da cokolwiek zrobić?

Malin
09.11.2012, 18:29
Hej, czy ktoś może mi napisać, jak się ma sprawa z Windows 8? Czy gra pójdzie na tym systemie? I czy procesory AMD się nadają? Z góry dzięki za odpowiedź.

rudzielec
09.11.2012, 21:21
Jeśli chodzi o procesory AMD, to nie są tak wydajne jak te od Intela, ale idealnie nadają się do komputerów, które muszą długo pracować. Intele są wydajne ale się grzeją, z AMD nie masz tego problemu. Ogólnie to już kwestia wyboru ;)
Jeśli chodzi natomiast o Windows 8 to nie polecam i nie chodzi tu już o simsy. Powiedzmy sobie szczerze - ten system jest przereklamowany jak "Trudne Sprawy" na Polsacie, jak dla mnie Windows 7 jest systemem idealnym i jeszcze przez długo pozostanie. Poza tym z tego co wiem, simsy nie chodzą na ósemce, a sam system wpiernicza tyle pamięci, że same wymagania sprzętowe są dosyć wysokie, bo cholernie obciąża kompa.

Malin
09.11.2012, 22:26
Wielkie dzięki, teraz przynajmniej wiem, żeby nie napalać się na ten Win 8. Już sama wiadomość o znacznym zżeraniu zasobów mnie odrzuciła, a dodatkowo fakt, iż nie da się grać w moją ulubioną grę, całkowicie go dyskwalifikuje. Na 7 więc poprzestanę.
No to muszę jeszcze tylko pomyśleć nad tym procesorem. Dzięki za pomoc :)

kelk
13.11.2012, 08:43
Słuchajcie, mam takie pytanie. Pobieram ubranie w całości np z lianasims2.com i jak jej chce podejrzeć w Warsztacie to jest takie zwykłe, "simowe" a tego pobranego nie ma. Gdzie jest problem?

Kenny McCormick
13.11.2012, 11:05
Mesh pobrałeś? Plik gdzie rozpakowałeś? Moje dok... -> EA games -> The Sims 2 -> Downloads (pogrubiłem, bo D z wielkiej i s na koncu) ;)

Malin
16.11.2012, 23:26
Mam problem, ale właściwie to... nie wiem z czym :| Z rozdzielczością? Z programem do zrzutów? Po włączeniu gra wygląda, jakby nie mieściła się na monitorze, boki są lekko ucięte i nie widać całości, ale jest coś jeszcze dziwniejszego. Sam obraz jest ok, ale panel rodziny wygląda, jakby był rozciągnięty w poziomie, jest lekko zniekształcony. Po zrobieniu zrzutu robi się dziwaczna rzecz odwrotna - na screenie panel jest ok, a obraz gry w tle jest zniekształcony, tak jakby "ściśnięty" - tutaj przykład (http://i.imgur.com/9yOsT.jpg). Nie rozumiem, dlaczego? :|
Głowię się nad tym od kilku godzin i nic nie wymyśliłam. Problem pewnie tkwi w rozdzielczości, ale za Chiny nie wiem, jak ją ustawić, by gra wyglądała dobrze i robione zrzuty wychodziły tak, jak ja je widzę w grze, czyli po prostu normalnie, a nie zniekształcone.
Na poprzednim komputerze miałam rozdzielczość 1280x960, teraz 1440x900. W grze mam 1024x768. Nie rozumiem, co i jak mam przestawić, aby zrzut wyświetlał się normalnie.
Jakieś sugestie? Będę bardzo wdzięczna.

Kenny McCormick
17.11.2012, 14:08
a pobaw sie rozdzielczościami i daj piksele kwadratowe ;) jeśli masz wloączone piksele kwadratowe to je wyłącz :)

Psychosis
17.11.2012, 14:18
Mam problem i myślę że jest to spowodowane tym hackiem.(http://www.insimenator.org/showthread.php?t=14851) Gdy w Cas'ie założę współlokatorów dziewczynę i chłopaka i potem wprowadzę ich gdzieś, odrazu są oni najlepszymi przyjaciółmi(na dolnym pasku)mimo że nie mają wymaganej liczby punktów. Jednak gdy tylko wykonam jakąkolwiek interakcję "flirtuj", przestają być najlepszymi przyjaciółmi, a w wspomnieniach zostaje brzydki ślad. . Da się coś z tym zrobić? tj. aby nie byli najlepszymi przyjaciółmi odrazu po wprowadzeniu. :C

rudzielec
17.11.2012, 15:48
Mam problem, ale właściwie to... nie wiem z czym :| Z rozdzielczością? Z programem do zrzutów? Po włączeniu gra wygląda, jakby nie mieściła się na monitorze, boki są lekko ucięte i nie widać całości, ale jest coś jeszcze dziwniejszego. Sam obraz jest ok, ale panel rodziny wygląda, jakby był rozciągnięty w poziomie, jest lekko zniekształcony. Po zrobieniu zrzutu robi się dziwaczna rzecz odwrotna - na screenie panel jest ok, a obraz gry w tle jest zniekształcony, tak jakby "ściśnięty" - tutaj przykład (http://i.imgur.com/9yOsT.jpg). Nie rozumiem, dlaczego? :|
Głowię się nad tym od kilku godzin i nic nie wymyśliłam. Problem pewnie tkwi w rozdzielczości, ale za Chiny nie wiem, jak ją ustawić, by gra wyglądała dobrze i robione zrzuty wychodziły tak, jak ja je widzę w grze, czyli po prostu normalnie, a nie zniekształcone.
Na poprzednim komputerze miałam rozdzielczość 1280x960, teraz 1440x900. W grze mam 1024x768. Nie rozumiem, co i jak mam przestawić, aby zrzut wyświetlał się normalnie.
Jakieś sugestie? Będę bardzo wdzięczna.

Malinku, urwe Ci kiedyś coś za to, że się mnie nie zapytałaś od razu :P
Zerknij na screena z mojej gry jak mam poustawiane opcje grafiki:
http://i927.photobucket.com/albums/ad112/anakinek23/foty%20rozne/Sims2ep92012-11-1716-38-13-35.png

Ustaw sobie rozmiar ekranu, odpowiednio do swojego monitora, bo to, że Ci rozciąga obraz, to jest wina złego ustawienia właśnie, na końcu dajesz "Zastosuj zmiany" i powinno być wszystko ok :)

@Breath a nie masz więcej jakichś chacków? Prawdopodobnie zakłóca się z czymś, skoro takie wariacje się dzieją :P Proponuję wywalić na pulpit i sprawdzić czy to tego wina ;)

kelk
23.11.2012, 17:15
Hej, mam problem. Otóż jeśli ściągam sobie http://www.modthesims.info/download.php?t=125557 gdzie nie ma dodatkowego mesha, wrzucam rozpakowane pliki w Downloads w moich dokumentach, uruchamiam grę i nie widać. Mam taki problem z urządzeniami funkcyjnymi, natomiast jest ok przy oknach, podłogach itd. Proszę o pomoc

Kenny McCormick
23.11.2012, 19:09
e, kochaniutki, bo toż to jest recol maxisa xD jest taki program na mts'ie że jak masz żeczy maxisa bez takiegowyboru koloru, to sie robi, na każdym. bo bez tego to sie nei pokarze : /

edit: to ten probram. i nie wypakowujesz tego do downloads, tylko intalujesz jak zwykły program. w sensie plik .exe. w razie trudności pisz :)

kelk
24.11.2012, 11:27
A gdzie znaleźć podstawowy dodatek, nie recolour? Chodzi mi o ten przykład wyżej.

A tak poza tym to kiedy ściągałem inne nie recoloury to wogóle tego dodatku nie było widać. Trzeba jakiś ściągać program?

Malin
24.11.2012, 13:45
Ten program to CEP - dostępny na MTS -> http://www.modthesims.info/download.php?t=92541 Dzięki niemu widać wszelkie recolory. Po prostu go instalujesz, nie wrzucasz do Downloads. I wtedy po wybraniu jakiegoś przedmiotu widać wszystkie jego recolory, te oryginalne i te ściągnięte.
Podstawowy dodatek masz w grze, więc nie potrzebujesz do niego mesha, ściągasz tylko recolor. Mesh jest potrzebny tylko w przypadku, gdy w oryginalnej grze taki przedmiot (tzn. jego kształt) nie występuje, tylko jest przez kogoś zrobiony. Zawsze przy ściąganiu z netu dodatków, które mesha wymagają, ich autor o tym wspomina i albo załącza go do pliku, albo podaje link, pod którym można go ściągnąć. W przypadku tych podanych przez Ciebie rzeczy mesh nie jest potrzebny, bo te przyrządy do ćwiczeń występują w grze. Potrzebny Ci natomiast program, który "pokaże" ściągnięte recolory, czyli CEP - a link do niego podałam Ci wyżej. To tyle.

kelk
24.11.2012, 19:05
A powiedz mi jeszcze taką rzecz: czy te ww sprzęty do ćwiczeń są w podstawowej Sims 2 czy w jakimś dodatku? i jak to na tej stronie sprawdzić na przyszłość? Bo ja mam tę najprostszą wersję. Dziękuję za wcześniejszą odpowiedz:)

Malin
24.11.2012, 19:58
O, wybacz, nie wspomniałam chyba o najważniejszej rzeczy, zakładając, że masz wszystkie oficjalne dodatki. Ściągając coś musisz się upewnić, że masz wymaganą część. To się tyczy właśnie tych przedmiotów oryginalnych, które fundują nam autorzy gry. Te powyższe przyrządy do ćwiczeń dochodzą niestety w dodatku "Na studiach", więc jeśli go nie masz, to nie zadziała. Na MTS w łatwy sposób sprawdzisz, co możesz dla siebie ściągnąć, bo przy każdym dodatku jest specjalne oznaczenie. Poniżej zrzut:

http://i50.************/35d6909.jpg

Te maleńkie, zaznaczone strzałkami ikonki oznaczają właśnie, jakie dodatki musisz posiadać, aby te rzeczy u Ciebie działały. Ta pierwsza - to znaczek podstawy gry, czyli to, co masz Ty, a ten poniżej oznacza już, że aby dodatek działał, musisz posiadać "Nocne życie". Tu jeszcze jeden zrzut (ze strony tego przyrządu do ćwiczeń) - ten symbol dodatku "Na studiach" widać, gdy wejdziesz w zakładkę "Download":

http://i48.************/2mz9k0m.jpg

Jeśli nie posiadasz żadnej części, możesz pobierać tylko dodatki oznaczone symbolem podstawy do gry, bo tylko one będą u Ciebie działać.

kelk
24.11.2012, 22:10
Świetne wytłumaczenie! :)
I na koniec mam jeszcze jedno pytanie: jak będę miał wszystkie dodatki zainstalowane i będę chciał grać tą podstawową to zadziałają czy tylko na grze na dodatku?

Malin
25.11.2012, 08:17
Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli. Jeśli zainstalujesz wszystkie oficjalne części gry, to oczywiście będą działać wszystkie rzeczy, te z podstawy naturalnie też. To nie działa tak, że każda część to jakby osobna gra, to wszystko się ze sobą łączy, dodają się kolejne rzeczy do podstawki, więc nie masz wyboru, czy "grać podstawową" czy "na grze na dodatku".
Sprecyzuj trochę pytanie, bo chyba nie rozumiem, o co pytasz ;)