Wróć   TheSims.PL - Forum > The Sims 4 > The Sims 4: Uwagi na temat gry
Zarejestruj się FAQ Społeczność Kalendarz

Komunikaty

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 14.07.2014, 21:34   #2501
anie_1981

Reputacja: 10
Domyślnie Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów

Ja np bardzo zwracam uwagę na taką szczegółowość tekstur, że jak są np panele drewniane, to żeby było widać, że to drewno, żeby łączenie desek wyglądało dobrze, a w czwórce tekstury wyglądają zbyt gładko. Wszystko wygląda jak z gumy i plastiku, nawet kora drzew.
anie_1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem

PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
stare 14.07.2014, 22:15   #2502
figa

Reputacja: 11

Cytat:
Napisał Mentosik57 Zobacz post
Hmm.teraz takie coś by moim zdaniem nie przeszło,głównie ze względu społecznośc ludzi,którzy grają w simsy .Większość ludzi nie świeci w oczy nazwami ''I7,GTX,HD7xxx itd.'',a jak już taka osoba ma taki komputer to w simsy po prostu nie gra,bo woli bardziej ''Hardcorowe'' gry,jak BF,Crysis,Watch Dogs itd.A napewno większość simowej społeczności to zwykli kowalscy,którzy używają komputera do internetu,muzyki,filmów no i grania w The Sims.Więc takie zagranie moim zdaniem zmniejszyło by sprzedaż i to bardzo.W dodatku z tego co zauważyłem to ludzie teraz coraz częściej kupują laptopy,które z natury nie mają wydajnych kart graficznych(taki średni,ok.2000 laptop),więc to już w ogóle zawaliłoby całą sprzedaż.Każdy może mieć własną opinię na ten temat,ja po prostu uważam,że takie coś by nie wypaliło ze względu na właśnie ludzi,którzy grają w tą serie.
Pozwolę sobie się nie zgodzić z Twoim zdaniem jeśli chodzi o to, że ludzie z lepszymi kompami nie grają w simsy a jedynie w "hardcorowe" gry. Np. ja gram od lat w simsy, jeszcze od pierwszej serii ale nie pogardzę też innymi tytułami, wymagającymi znacznie większej mocy.

Z kolei jeśli chodzi o kupowanie do gier nowego laptopa za 2000 lub mniej to moim zdaniem wyrzucenie pieniędzy w błoto. W tej cenie można złożyć sporo wydajniejszy komputer stacjonarny albo używany laptop, mający nadal bardzo przyzwoitą wydajność.

Żeby już nie odbiegać od tematu...
Wiadomo już jak wygląda i działa CAS (jak dla mnie super), wiadomo czego nie będzie w podstawie gry i że powracają ekrany ładowania... Niewiele wiadomo o tym co będzie ciekawego w grze.
Moim zdaniem bardzo mało informacji, co może niepokoić a co najmniej dziwić.
Czekam na prawdziwy gameplay oraz niemodyfikowane zrzuty ekranu z porównaniem różnych ustawień graficznych. Pamiętam, że gdy wychodziła Trójka pojawiały się takie porównawcze screeny, dzięki czemu można było ocenić wygląd gry przed zakupem. Na razie wiem tylko jak wyglądają simy w CAS, nieporównywalnie lepiej od tych z Trójki a ubrania w ciemniejszych kolorach nie świecą się, jak to miało miejsce w poprzedniej odsłonie gry.
stare 14.07.2014, 23:36   #2503
Lubie
Naczelny Grafik

Reputacja: 24

demo znow jest rozdawane. (osoby na swiecie dostaja)
a moj telefon trolluje, wyswietlajac na najwyzszych miejscach stare wiadomosci z origina. -,-

@down, troche wiary i optymizmu

Ostatnio edytowane przez Lubie : 14.07.2014 - 23:47
Lubie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 14.07.2014, 23:40   #2504
TheBlackSheep

Ja ze swoim szczęściem to sobie poczekam do tego 12.
TheBlackSheep jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.07.2014, 07:21   #2505
ginsei

Cytat:
Napisał anie_1981 Zobacz post
Ja bym chętnie wypróbowała inny symulator życia, nie wyszłam za markę The Sims Ale fakt, o czym pisałam już wcześniej, to szeroko znana i rozreklamowana gra, więc nowym ciężko by było się przebić...
Eee tam. Wystarczy tylko odpowiednia reklama wrzucona w Yotube Głównie polegająca na tym, co EA zabrało, a "my" wam oddajemy

Mentosik57 - ale chodzi też o to, że gry były zoptymalizowane. Jeśli spełniałbyś wymagania, to nie byłoby jak z TS3 i NaNiKo - kupiła kompa "pod" Simsy, a okazuje się za słaby, gdy instaluje wszystkie dodatki. Fakt, że w tamtych czasach raczej wszyscy mieli komputery na podobnym poziomie, więc nie było takich różnic wydajnościowych, ale jak pisałam - tamci programiści mieli głowę na karku. Tworzyli produkty dobre, a nie "szybkosprzedajne", więc i by pewnie zadbali o to, by nieco starsze (no ale bez przesady! Komputery tanieją!) komputery też uciągły grę, tylko np. na niższych detalach, jak to wspomniał Caesum. Po prostu byłoby na zasadzie "robimy to dla was", a nie "robimy to dla waszej kasy"
Ale nie ma co najeżdżać tylko na EA. Może niekoniecznie w branży komputerowej, ale przy innych programach programiści nieźle sobie folgują...

TS3 jest po prostu niezoptymalizowane. Śmieszne jest to, że tak długo potrafi ładować tekstury. Ok, ja rozumiem, że jak ktoś ma cały dom wymalowany według własnych pomysłów, to może on się dłużej wczytywać, ale serio... na starym kompie nawet auta nieprzemalowalne nie miewały tekstur... Jedzie sobie taki szary radiowóz...
Napisałabym, że taki Skyrim ma -prawie- otwarty świat i ludzi, z których każdy coś robi (np. o jednej godzinie idzie do pracy, następnie kręci się wokół swego kramu, by wieczorem iść spać i gra musi o tym pamiętać), ale mi powiecie, że jak się wchodzi do pomieszczeń, to się wczytują. Tyle tylko, że na tym samym, starym, wyżej wymienionym kompie, stokroć szybciej wczytuje się to pomieszczenie w Skyrim, niż w Simsach "koloruje" dom. A z tego co kojarzę, postacie w Skyrim mają więcej wielokątów, niż w Simsach...

Skoro tak gadacie o trudności simsów... Ja z jedynką większych trudności nie miałam, ale miałam też bardzo mało dodatków. Więc to nie ma co porównywać z tym, że np. codziennie trzeba showbiznes odwiedzić, bo inaczej stracę gwiazdkę, a i o grządki trzeba dbać, skoro już je obsadziłam, no i nie zapominajmy, że jak smokowi, albo kotu będzie smutno, to od nas odejdą! A jak jeszcze dziecko się urodzi w tym całym rozgardiaszu...
No i właśnie...
TS1 - 2D, ekrany wczytywania, narzucone tekstury.
TS2 - rewolucja! 3D! Więcej możliwości wyboru tekstur! I ekrany wczytywania.
TS3 - rewolucja! Otwarty świat, bez ekranów wczytywania wewnątrz niego! "Dowolne" kolorowanie przedmiotów! No i 3D.
TS4 - ekhem... Rewolucja? Bo Emocje? Bo CAS "płynny" (niby intuicyjny, a jednak trzeba się naszukać możliwości poszerzenia ust, a i nie wiem, czy demo oferuje tworzenie rodzin - jeśli tak, to nie wszyscy dają radę go znaleźć)? A poza tym 3D, powrót do ekranów ładowania i węższego wyboru koloru przedmiotów (przynajmniej ubrań, bo kolorowania/teksturowania przedmiotów użytkowych chyba nie pokazali w trybie budowania?)

Kavoweciastko - marketingowcy mogliby ci co nieco powiedzieć na temat przyzwyczajania konsumentów do produktów Ale w każdym bądź razie - mało popularny produkt chwali się tym, że zastąpi ci wiele innych, w tym twoje ulubione. Im popularniejszy produkt, tym bardziej pokazuje się go jako niezastąpionego (Jan Niezbędny ). Tyle tylko, że w przypadku gier, to też nie chodzi o sam tytuł, ale często o gatunek. Ja np. lubię shootery, gdzie mogę nawalać do wrogów "ile wlezie", ale to nie znaczy, że trzymam się tylko i wyłącznie Diablo I Każda gra kiedyś się znudzi, więc ktoś z pomyślunkiem dałby radę spokojnie wejść na rynek "simsowy"

CzekoladowaZłośnica - lody truskawkowe i czekoladowe są identyczne, a jedyna różnica, to wykorzystany barwnik i chemia smakowa (kurczę, to ma swoją nazwę, ale nie mogę sobie jej teraz przypomnieć). W lodach z wyższej półki różniłyby się jeszcze dodatkami (tu kawałki truskawki, tam czekolady). Więc wychodzi, że GTA i Simsy są bardzo do siebie podobne - podstawy te same, różna grafika i... no nie wiem... może zasady rozgrywki porównamy do smaku?
5 stron na forum? Masz na myśli całe forum, tak? Bo w tym wątku jeszcze 5 stron na ten temat nie zapełniliśmy...
A bloki pewnie będą w przyszłości, bo coś mówili, że dodadzą jeszcze "parę" pięter. Pewnie w dodatku "Życie na blokowisku"...
I niektórzy muszą swoje przeżyć i odreagować. Dla jednych brak basenów spłynie jak po kaczce, a dla innych jest to bardzo potrzebny element w grze. A że nie mają z kim to "na żywo" przedyskutować, to dyskutują na forum tematycznym. I cóż zrobisz? Nic nie zrobisz

Pewnie twórcy stwierdzili, że skoro przy Średniowieczu nie było lamentu, że z kołyski robi się dziecko szkolne, to i jakoś w TS4 ludzie przeżyją A to ci spryciule!

Caesum - no nie spłycaj tak emocji! Powiedzieli tylko o śmierci ze śmiechu, ale pewnie ze smutku, czy... no nie wiem... żalu z powodu braku basenów, też pewnie da się umrzeć! To rozwija szereg możliwości uśmiercania Sima! Baseny już nam nie potrzebne, będziemy grać na emocjach Simów do ich śmierci, buahahaha!

Figa - tyle tylko, że niektórzy muszą mieć 2w1 - kompa i do gier i do przenoszenia się z nim z miejsca na miejsce. Tak jak wspomniała o tym NaNiKo. Poza tym, w PL raczej nie jest łatwo kupić używanego, ale za to bardzo wydajnego lapka. Polacy jednak bardziej zużywają elektronikę, niż wymieniają np. co roku na nowe, bo lepsze i nowsze.

Wiecie co? Może podywagujmy nad czymś milszym... Daaawno temu Gurowie wspominali, że będzie ciekawszy system uprawy roślin i/lub kolekcjonerstwa. Sądzicie, że jak to może wyglądać? Będziemy zbierać jakąś niezidentyfikowana bryłkę i w zależności od poziomu "zbieractwa" po "analizie" będziemy dopiero informowali, co to jest?
Ja mam tylko nadzieję, że ogrodnictwo nie będzie tak upierdliwe, ja w dwójce Myślałam, że się pochlastam przy tych drzewach xD

Na koniec przepraszam, że zboczę z tematu, ale ja kompletnie tego nie rozumiem... Skąd się wzięła mania na strukturę gramatyczną np. "te miasteczko"? "Te" dotyczy liczby mnogiej ("te spodnie", "te butelki"), a widzę, że coraz częściej jest łączone z rzeczownikiem w l. pojedynczej, jeśli tylko kończy się na "o", np "te radio".
ginsei jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.07.2014, 08:22   #2506
Irbis

Reputacja: 14

Cytat:
Napisał ginsei Zobacz post
Wiecie co? Może podywagujmy nad czymś milszym... Daaawno temu Gurowie wspominali, że będzie ciekawszy system uprawy roślin i/lub kolekcjonerstwa. Sądzicie, że jak to może wyglądać? Będziemy zbierać jakąś niezidentyfikowana bryłkę i w zależności od poziomu "zbieractwa" po "analizie" będziemy dopiero informowali, co to jest?
Ja mam tylko nadzieję, że ogrodnictwo nie będzie tak upierdliwe, ja w dwójce Myślałam, że się pochlastam przy tych drzewach xD
Uwielbiam w simsach ogrodnictwo i kolekcjonerstwo więc bardzo jestem ciekawa jak to będzie wyglądało. Coś kojarzę, że była mowa o ziołach i ogólnie większej ilości roślin co już jest interesujące. System zbieractwa w trójce właściwie nie jest zły. Nie wszystkie przecież nasiona sim potrafi rozpoznać, ale fakt, że większość nasion nie stanowi problemu nawet dla sima, który nie ma żadnych umiejętności. Jeśli w TS4 zrobią to w sposób jaki opisujesz, będzie idealnie
Co do ogrodnictwa w dwójce, mam podobne odczucia, zwłaszcza jak jakiś czas bawię się ogrodnictwem w TS3, które jest mniej absorbujące.

Cytat:
Na koniec przepraszam, że zboczę z tematu, ale ja kompletnie tego nie rozumiem... Skąd się wzięła mania na strukturę gramatyczną np. "te miasteczko"? "Te" dotyczy liczby mnogiej ("te spodnie", "te butelki"), a widzę, że coraz częściej jest łączone z rzeczownikiem w l. pojedynczej, jeśli tylko kończy się na "o", np "te radio".
Możliwości są dwie:
1. nieznajomość podstawowych zasad gramatyki języka polskiego,
2. komuś się wydaje, że to fajnie brzmi.
Mnie osobiście bardziej irytują wtrącane wszędzie "amerykanizmy" Wszędzie gdzie się nie ruszę widzę to i słyszę, naprawdę wszędzie. Ludziom się wydaje, że przez to są tacy modni i w ogóle super, a dla mnie to po prostu żenujące. To tak, jakby ludzie bardzo chcieli popisać się znajomością języka angielskiego (przy czym często ta znajomość jest na bardzo niskim poziomie), podczas gdy nie znają dobrze własnego języka ojczystego. Co w tym ładnego? ciekawego?... Dla mnie kompletnie nic. Temat rzeka.
stare 15.07.2014, 08:35   #2507
NaNiKo

A była bym wdzięczna za jakiś inny system uprawy ogródka, bo w 3. części nie miałam do tego serca, ręki i wytrwałości.
O, i cieszę się że Krowokwiat wraca : )

Myślę, że wynika to z dziwnego pomylenia r.żeńskiego i nijakiego z niemęskoosobowym z liczbie mnogiej. Ale szczerze "te radio" brzmi głupio
A. France
[img][/img]
Av by Meine Liebe Kitu :*
NaNiKo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.07.2014, 09:00   #2508
CzekoladowaZłośnica

TheBlackSheep - ja się nie spinam . Wyraziłam tylko swoją opinię, bo od tego jest forum i ta dyskusja... I swojego zdania nikomu nie narzucam, bo nie czuję takiej potrzeby, zresztą to by było bez sensu.. Rozumiem, że jednym gra się podoba, a innym nie i nie zamierzam się wykłócać. A ja co do gry to jestem neutralna. Poczekam aż grę wydadzą i wtedy ocenię. I tak będzie chyba najobiektywniej. A to, że mam do zarzucenia 5-stronnicową gadkę o wymaganiach i kompach to przez to, że mnie to po prostu nie interesuje. Stąd moje oburzenie.

Co do ogrodnictwa to też lubię "grzebać w ziemi", więc jeśli "udoskonali by" ten dział to by było super . No i ten dodatek "Życie na blokowisku"... Ah.. Marzenie
stare 15.07.2014, 09:36   #2509
Mentosik57

Cytat:
Mentosik57 - ale chodzi też o to, że gry były zoptymalizowane. Jeśli spełniałbyś wymagania, to nie byłoby jak z TS3 i NaNiKo - kupiła kompa "pod" Simsy, a okazuje się za słaby, gdy instaluje wszystkie dodatki. Fakt, że w tamtych czasach raczej wszyscy mieli komputery na podobnym poziomie, więc nie było takich różnic wydajnościowych, ale jak pisałam - tamci programiści mieli głowę na karku. Tworzyli produkty dobre, a nie "szybkosprzedajne", więc i by pewnie zadbali o to, by nieco starsze (no ale bez przesady! Komputery tanieją!) komputery też uciągły grę, tylko np. na niższych detalach, jak to wspomniał Caesum. Po prostu byłoby na zasadzie "robimy to dla was", a nie "robimy to dla waszej kasy" .
No zgadzam się z tym.To,że trójka jest tragicznie zoptymalizowana to prawda.Na moim starszym komputerze,który na luzie spełniał wymagania podstawka chodziła dobrze.A po dodatkach?Wydajność spadła przynajmniej 2 razy ...I pomyśleć,że twórcy w 2009 roku mówili ''Gra była projektowana z myślą o słabszych komputetach'' ,śmiech na sali. I nie wiem czemu,ale niektórzy zrozumieli mnie w tamtym komentarzu,że napisałem,że rozwój gier ma stanąć w miejscu,bo niektórzy mają komputery za słabe.Nic czegoś takiego nie napisałem.Gry mają się rozwijać,bo o to chodzi,ale moim zdaniem nie mogą aż tak drastycznie,czyli osoba ,która grała w TS3 do TS4 musi mieć 3x mocniejszy komputer do grania za 2 czy nawet 3 tysiące A jeszcze jak gra ma słabą optymalizacje co w przypadku EA nie trudno to już w ogóle gra się dobiła.Najważniejsze dla mnie,by gra miała dobrą grywalność.I tak jak przedtem napisałem,grafika nie musi być nie wiadomo jak realistyczna(swoją drogą mi jakoś realność do simsów nie pasuje) ,ważne ,by było dużo detal,szczegółów i żeby ogólnie grafika była miła dla oczu.

Ostatnio edytowane przez Mentosik57 : 15.07.2014 - 09:39
Mentosik57 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
stare 15.07.2014, 11:51   #2510
TheBlackSheep

Cytat:
A ja właśnie wolę ogrodnictwo w 2. Trudniejsze jest, bo w trójce to mogę dwa dni się nie zajmować, a roślinkom nic się nie staje. Moim zdaniem w czwórce powinni wrócić do tej dwójkowej trudności. Oczywiście, najlepiej by było gdyby na starcie dali jak najwięcej owoców i warzyw, ale jeśli będą jak w trójce dodawać po trochu w poszczególnych dodatkach, to raczej nie będzie to problem. W każdym razie ja uważam że ogrodnictwo powinno być w podstawie + ....TRUSKAWKI! (ubolewam że w trójce ich nie ma).
TheBlackSheep jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten temat: 37 (0 użytkownik(ów) i 37 gości)

Zasady Postowania