Zobacz pełną wersję : The Sims 4 - komentarze do newsów
Strony :
1
2
[
3]
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Oh Damianie ja nie skopiowałem jej pracy, wymieniłem tylko ważniejsze punkty nie przepisując ich oraz podałem dwa linki do stron, z których informacje pochodziły bezpośrednio ;)
A obrazki które teraz wkleiłeś pochodzą z magazynu PowerPlay ;p
Dokładnie, a że znalazłem to na powyższej stronie to wkleiłem tak :D
Ja chcę, żeby podali już dokładną datę premiery TS4 :P Pewnie zrobią to dopiero po premierze najnowszego dodatku do TS3.
Mroczny Pan Skromności
26.08.2013, 10:40
A ja czekam na jakieś informacje ni dotyczące CASu albo trybu budowy :P Ciekaw jestem, jak będzie wyglądać życie simów, co będzie można robić w mieście, jakie będą kariery, jaka postać nadnaturalna :D
A ja czekam na jakieś informacje ni dotyczące CASu albo trybu budowy :P Ciekaw jestem, jak będzie wyglądać życie simów, co będzie można robić w mieście, jakie będą kariery, jaka postać nadnaturalna :D
Z pewnością UFO jak w The Sims 2 :P
Katerina
26.08.2013, 11:53
Pewnie będzie to UFO albo duch. Sama nie wiem które lubię bardziej, ale obojętne mi to, bo uwielbiam oba. :P
Cytryśnia
26.08.2013, 12:00
Od kiedy duch jest postacią nadnaturalną? Idąc tym tokiem myslenia w dwójce były dwie postacie nadnaturalne. Dla mnie duch to duch, zmarły sim i ma być :P
Mroczny Pan Skromności
26.08.2013, 12:13
roia, w dwójce duch był po prostu zmarłym simem, w trójce można było przeprowadzać z nim interakcje jak z człowiekiem i było mnóstwo sposobów na ożywienie ;) Myślę, że trójkowy duch jest postacią nadnaturalną bardziej niż dwójkowy kosmita :P
Cytryśnia
26.08.2013, 12:27
No w sumie masz racje, ale właśnie jak dla mnie duchy powinny być tylko straszydłami, które być muszą :D no bo kto będzie właził w sedesy i straszył moich simów na śmierć? :<
Kosmici którzy zapładniają simów płci męskiej jak w The Sims 2 :D
Mroczny Pan Skromności
26.08.2013, 15:09
up, ale to jakaś informacja, czy tylko tak napisałeś, czego oczekujesz? xD Bo tak dość niejasno sformułowane jest to zdanie ;)
Myślę, że skoro powrót do przeszłości nam fundują, to w podstawie pojawią się kosmici :D I dobrze, bo wolałem, kiedy duchy mogły co najwyżej przestraszyć sima (nawet na śmierć; jak mi tego brakuje w 3). Mogliby dać też jakiś sposób wskrzeszania simów/zombie tak jak w dwa :P
Ok, z tymi katalogami "jak z Ikei" dopiero dziś się zorientowałem o co chodzi xD Dla mnie to świetne rozwiązanie, bo nie mam talentu ani do budowania, ani do meblowania :P
Katerina
26.08.2013, 15:23
Jak pierwszy raz czyttałam o tym "katalogu jak z ikei" to przeczytałam to "katalogu z ikei" więc myślałam, ze będą meble z ikei. xd
Co do duchów to jak najbardziej jestem za tym, żeby nie można było z nimi podejmować interakcji! Niech będą wredne i straszą, niech nawiedzają meble i będą niedostepne dla zwykłych śmiertelników :D
Katerina
26.08.2013, 16:18
Albo żeby nie były aż tak wredne dla tych, których kochaly czy tam lubiły za życia. :P
W sumie to mógłby być podział na dobre i złe duchy ;p Nic o tym twócy nie gadali, więc pewnie pozostanie to tylko moją fantazją, ale mógłby być swego rodzaju licznik dobra i zła, który naliczałby simom punkty za robienie dobrych rzeczy lub złych. I w zależności od tego z przewagą jakich punktów sim by umarł, stawałby się potem duchem złym lub dobrym ;p
Druga opcja, bardziej realna chyba to taka, że jeśli sim umierałby nieszczęśliwy i niespełniony to po śmierci stawałby się duchem psocącym i złośliwym, a sim umierający spełniony z dużą liczbą punktów szczęścia czy cokolwiek to będzie w TS4 byłby duchem dobrym, który nawet potrafiłby rozmawiać z żywymi simami ;p
A jak już jesteśmy przy śmierci sima to tak to sobie wyobrażam: sim umiera, przychodzi kostucha wyciąga z sima duszę, odprawiaten swój rytuał i dusza idzie w zaświaty a ciało z jakąś fajną animacją zamienia się w urnę/nagrobek ;p
No i żeby sim mógł ze starości umrzeć nie tylko stojąc ale również w łóżku podczas snu lub w fotelu ;p
Fajnie by było też, gdyby pojawiła się większa liczba nagrobków - po kliknięciu na urnę sima można by było zakupić za simoleony określony wygląd unry/nagrobka. Bo zależność od punktów sczęścia jest głupia, bo jak chcemy te punkty zdobywać to wtedy zapełnimy cmentarz takimi samymi nagrobkami przy najwyższych osiągnięciach :P
W sumie to mógłby być podział na dobre i złe duchy ;p
Oo, to byłoby dobre :)
Ja traktuję duchy jako stwory nadnaturalne :P
Druga opcja, bardziej realna chyba to taka, że jeśli sim umierałby nieszczęśliwy i niespełniony to po śmierci stawałby się duchem psocącym i złośliwym, a sim umierający spełniony z dużą liczbą punktów szczęścia czy cokolwiek to będzie w TS4 byłby duchem dobrym, który nawet potrafiłby rozmawiać z żywymi simami ;p
Taki podział jest sprawiedliwy i najtrafniejszy :)
Ale jak już wspominamy o duchach, to trzeba tez zwrócić uwagę na nowe rodzaje śmierci! W TS2 co prawda "dodałam" sobie opcje typu z powodu choroby (np. raka) albo w wypadku samochodowym, ale to w sumie dziwne, że do tej pory nie pojawiły się one w żadnej z tych gier.
No i może uroczystości pogrzebowe? Tego tez jeszcze nie było :D A jeśli mają się skupić na emocjach i uczuciach simów, powinni to też wprowadzić ;)
Fajnie by było też, gdyby pojawiła się większa liczba nagrobków - po kliknięciu na urnę sima można by było zakupić za simoleony określony wygląd unry/nagrobka. Bo zależność od punktów sczęścia jest głupia, bo jak chcemy te punkty zdobywać to wtedy zapełnimy cmentarz takimi samymi nagrobkami przy najwyższych osiągnięciach
Cmentarz w Nieznanowie wygląda przez to tak monotematycznie xD
Oo, to byłoby dobre :)
No i może uroczystości pogrzebowe? Tego tez jeszcze nie było :D A jeśli mają się skupić na emocjach i uczuciach simów, powinni to też wprowadzić ;)
W sumie w trójce po śmierci sima jest opcja urządzenia stypy po wybraniu na telefonie kategorii z urządzaniem przyjęć ;p
A jeżeli już przy śmierci jesteśmy, to niech ten nieszczęsny pogrzeb będzie... no nie wiem... Jak pogrzeb? :P
"Rzeźby oraz obrazy mogą inspirować sima" - w końcu jakiś pożytek będzie z nich.
Już na Gamescom osoby które były zaproszone dostały bardzo dużych nowych informacji na temat trybu budowania i kupowania lecz do września nie wolno będzie im tego wyjawiać (pewnie do nowego czatu).
Z tego co mi się podoba to jest to, że elementy na ścianie możemy ustawiać na różnej wysokości.
Istotami paranormalnymi pogram sobie z 1 dzień i spróbuje je wyeliminować z gry.
Generalnie to nie gram postaciami nadnaturalnymi, to dla mnie zupełnie nieprzydatny element gry, ale jeśli miałbym wybierać to wolę duchy. To już w sumie taka simowa tradycja, były już w pierwszej części gry :3 A kosmici (przynajmniej dotychczas) pojawiali się zupełnie bez sensu, zazwyczaj wtedy kiedy kompletnie nie mieliśmy ochoty na to żeby simy nam zielonego dzieciaka urodziły... ;)
marandile
26.08.2013, 20:35
ja bym chyba chciała czarodziejów :D , kosmici i duchy są mi zupełnie niepotrzebne
Wszystkie te postacie są takie oczywiste...
Lepszy by był człowiek-lama :P
W końcu EA ma świra na punkcie lam, więc coś takiego by mnie szczególnie nie zdziwiło.:D
felipe312
26.08.2013, 20:48
http://www.youtube.com/watch?v=L4xZpv5DzqM znalazłem coś takiego, ale wydaje mi się że to oszustwo.
Wszystkie te postacie są takie oczywiste...
Lepszy by był człowiek-lama :P
W końcu EA ma świra na punkcie lam, więc coś takiego by mnie szczególnie nie zdziwiło.:D
Ale człowiek-lama byłby najwyżej postacią nienaturalną, a nie nadnaturalną :P
Czarowników w podstawie bym się nie spodziewała, wiąże się z nimi zbyt wiele czynności, obiektów. Na pewno zostawią sobie ich na dodatek.
Oj tam, ciii :P
-
Boję się próbować tego dema, do tego nie mam antywirusa.
A ten "skan" to mogą sobie wiadomo gdzie wsadzić :P Ja nie wierze że to prawdziwe demo, i koniec.
Ktoś chętny na królika doświadczalnego? :D
Niech ktoś wypróbuje to demo :D Strona, działa, ale nie odważyłem się pobierać ;p Bo z tego co rozumiem, to ma być pewnie taka sama próbka w jaką grali uczestnicy Sims Camp...
felipe312
26.08.2013, 21:28
ja pobrałem te demo i instalowałem i pod koniec wyskoczyło coś ze trzeba klucz wpisać, i chcialem pobrać ten klucz to zeby pobrac to musialem wypelnic jakas ankiete i tam trzeba sms wysłać, ale nie wyslalem.
A jaką ankietę dokładniej? :rolleyes:
A to odpuście sobie, z tymi ankietami to oszustwa i tyle ;) Wyślesz smsa i Ci zeżre kasę, albo naliczy na abonamencie dodatkowe usługi w jakiś chorych kwotach.
Tak tak, ale jestem ciekawa tej ankiety :D
-
Nie ma to jak nagrywać instalacje "demo sims 4" ale rozgrywki już nie ;)
Radziłbym tego nie pobierać i raczej kliknąć edytuj i usunąć ten link.
Warto przeczytać regulamin, jak się wyślę sms'a to się akceptuje płatną subskrypcję która przychodzi codziennie na telefon, do tego nie ma się 100 % pewności że się pobierze plik a na pewno nie jest to demo.
CAS nadal mi się nie do końca podoba, ale widzę tam, że można ustawić styl chodzenia sima... To może być ciekawe. :3
Fajnie by było, gdyby rzeczywiście zrobili tramwaje :D
No i poza tym to najbardziej cieszę się, że filmy w telewizorze będą nagrywane w dwójce! :)
A ja właśnie bym chciał, żeby programy w TV były robione w TS4 : P W TS2 i TS3 były dwójkowe, nie pasuje mi to :P
A co do tramwajów - skoro je pokazali to myślę, że nie będzie to tylko ozdoba, chociaż... tylko jeśli faktycznie się pojawią to niech zmienią kolor, bo te jakieś sraczkowate ze screena są brzydkie.
No to zróbmy ogółem kreskóffkofą grafikę z kolorofymi simami wystylizowanymi na maxa oraz bogatymi domami. Gra moim zdaniem ma być realistyczna.
Wniosek z tego taki, że nawet oni wiedzą, że TS2 była najlepsza :D
Taka (http://images2.wikia.nocookie.net/__cb20120319190442/warszawa/images/f/fa/Tramwaj_Konstal_105N_w_al._Solidarno%C5%9Bci.JPG) kolorystyka tramwajów mogłaby się pojawić w polskiej wersji gry :D
Ale nie no, mówili, że będą pociągi, wiec w sumie mogli się rąbnąć i chodziło o tramwaje :D
No to zróbmy ogółem kreskóffkofą grafikę z kolorofymi simami wystylizowanymi na maxa oraz bogatymi domami. Gra moim zdaniem ma być realistyczna.
Zawsze jeszcze możemy się ratować dodatkami z neta ;)
Ja od tej gry oczekuję minimum estetyki i prawdziwego zaangażowania twórców w to, co robią - mam tu też na myśli słuchania i w miarę możliwości wprowadzenia do gry tego, czego gracze oczekują, np. CASTa.
@upup - Jakby nie patrzeć to ta grafika właśnie tak wygląda...
Oglądałam wczoraj parę gameplay'ów z The sims 1. Ot tak mnie naszło i mam dziwne wrażenie, że grafika mebli z TS1 jest mocno zbliżona do TS4..
up@ Ja ogólnie mam wrażenie, że cała grafika jest zbliżona do TS1, szczególnie same simy... Chyba (jeśli kupię czwórkę) bliżej się zaprzyjaźnię z CCami (czy jak to się odmienia) :P
A moim zdaniem to the sims 1 i the sims 2 razem wzięte :P
Nie wiecie co gadacie : P Jak można mówić, że grafika w TS4 jest zbliżona do tej z TS1 skoro to dwa całkiem inne style :P
Damian ale jakby simy były realne to byłyby zbyt smutne :P Nie jestem pewien czy wygodnie grałoby się takimi mocno nas przypominającymi ludzikami... nawet jakby miały grafikę z Mass Effect, tam jest w miarę realna, ale przytłaczające to, nie nadaje siędo takiej gry chyba :P
marandile
27.08.2013, 14:29
moim zdaniem włosy są graficznie gorsze niż dwójkowe, ba, są ledwo lepsze od jedynkowych :|
anie_1981
27.08.2013, 14:39
Mi odpowiada grafika każdej serii w zasadzie... Nigdy nie chciałam, żeby Simy miały super wypasioną grafikę. Może dlatego, że pamiętam jedynkę i jej klimat i w ogóle klimat gier z czasów TS1. To były gry, które niejednokrotnie miały grafikę koszmarną, zwłaszcza w porównaniu z dzisiejszymi możliwościami, a mimo to ciężko się było od nich oderwać. Dzisiaj w wielu grach dobra jest tylko grafika i efekty specjalne... Simsy według mnie mają być odskocznią od tego typu gier. Naprawdę nie chcę mega realistycznej grafiki w Simsach, ani mega realności w Simsach.
Mi także podoba się grafika simsów. Jakbym chciała super efekty, piękną grafikę to bym sobie w assassin'a zagrała :P Simy z taką grafiką byłyby bez sensu. Przynajmniej według mnie. A, pamiętajmy że simsy to gra od 12 lat, więc w tym przedziale wiekowym taka grafika by mi specjalnie nie pasowała :)
Mi odpowiada grafika każdej serii w zasadzie... Nigdy nie chciałam, żeby Simy miały super wypasioną grafikę. Może dlatego, że pamiętam jedynkę i jej klimat i w ogóle klimat gier z czasów TS1. To były gry, które niejednokrotnie miały grafikę koszmarną, zwłaszcza w porównaniu z dzisiejszymi możliwościami, a mimo to ciężko się było od nich oderwać. Dzisiaj w wielu grach dobra jest tylko grafika i efekty specjalne... Simsy według mnie mają być odskocznią od tego typu gier. Naprawdę nie chcę mega realistycznej grafiki w Simsach, ani mega realności w Simsach.
W końcu głos rozsądku! ;p Grywalność przede wszystkim, dopiero potem grafika - tak kiedyś robiono gry, a w ostatnich czasach do tego się wraca i to mnie cieszy. Jest cała masa gier z brzydką grafiką albo ze specyficzną, w którą gra się godzinami. Dla mnie nowa szata graficzna TS4 to spełnienie simowego marzenia - kolorowo, zabawnie i z przymrużeniem oka. Gra ma dawać fun przede wszystkim :D
moim zdaniem włosy są graficznie gorsze niż dwójkowe, ba, są ledwo lepsze od jedynkowych :|
Ale trójkowych w brzydocie moim zdaniem nic nie przebije :P Niektóre bywały ładne, szczególnie te ze store, ale większość wyglądała jak z papieru toaletowego :P No i przynajmniej te z czwóreczki mają ładny połysk, a w trójce są matowe ;p
Co do kupna The Sims 4 na Origin.
Polecam wam nie kupować cyfrowej wersji gry na Origin, dzisiaj zostało mi tam wykradzione po raz drugi konto oraz uwaga poczta !
Długi łuk od tego czegoś, najlepiej nie instalować ._.
wera963852
28.08.2013, 02:58
Nie wiem jak wam ta grafika może się podobać jest koszmarna - chociaż każdy ma własne zdanie, inny gust :P Tylko, że ta 4 wygląda gorzej niż w 3, a to jednak 4 będzie grą z 2014 roku. Osobiście nie umiałabym na takiej grać. Dla mnie simsy to coś więcej niż gra w kontrolowanie życia ludzików - znaczy.. źle to brzmi :D - chodzi mi o to, że wolałabym jakby wszystko było bardziej realistyczne. Dla niektórych chyba jaka ta grafika by nie była to i tak, wsadzą rodzinkę do kloca i będą grać. Na tym forum większość preferuje 2 może (albo z pewnością) tak bardzo odpowiada im aktualny wygląd czwóreczki. Nie, żeby było w tym coś złego. Po prostu jest to nowa odsłona gry, więc i wszystko powinno wyglądać na świeższe, nowsze, a ktoś wcześniej dobrze powiedział, że 4 wygląda jak gra na telefon ;)
Mam jeszcze takie pytanko, czy to prawda, że Młodych Dorosłych nie będzie w 4? :/
Mroczny Pan Skromności
28.08.2013, 07:14
Dla mnie młodzi dorośli to to samo co dorośli i gdyby zrobili tylko dłuższy wiek dorosły to wyszłoby na to samo :P Także raczej się nie przejmuję tym xD
Damian, ja i tak kupuję wersję pudełkową, bo nie lubię nie mieć pudełka :D
Dla mnie młodzi dorośli to to samo co dorośli i gdyby zrobili tylko dłuższy wiek dorosły to wyszłoby na to samo :P Także raczej się nie przejmuję tym xD
Damian, ja i tak kupuję wersję pudełkową, bo nie lubię nie mieć pudełka :D
Mam to samo zdanie, wszystkie dodatki mam w wersji pudełkowej, bo... To jest tak jakby się nie miało gry :x
Co mi z cyfrowej, ale sam fakt że elektroniczna wersja moich dodatków wraz z całą zawartością store poszła...
The Sims 4 zamówione w empiku w wersji pudełkowej B)
Nie wiem jakim cudem ukradli ci maila, musiałeś mieć to samo hasło. Spróbuj zadzwonić do pomocy technicznej.
Mi przy czwórce zależy, żeby gra szybko się ładowała a zapisy nie wzrastały do masakrycznych rozmiarów. W pewnym momencie w trójce zapis wczytywał mi się ponad 40 minut (zapis, na którym grałam 3 lata).
Równie dobrze mogliby dać dwa razy dłuższy wiek dziecka i usunąć nastolatka, to też "wyszłoby na to samo" :P Nie no, rozumiem o co ci chodzi, ale to chyba powinno polegać na tym, żeby simowie starzeli się stopniowo, a nie, że jednego dnia sim jest nastolatkiem, a drugiego już simem po 40-stce :P Dlatego uważam, że młody dorosły powinien zostać, i powinien mieć inne możliwości niż dorosły (i vice versa), żeby były większe różnice pomiędzy tymi dwoma grupami wiekowymi ;)
Mroczny Pan Skromności
28.08.2013, 09:48
Właśnie w tym problem, że w trójce tych różnic nie ma. Gdyby były, nie był bym zadowolony z usunięcia tej grupy, ale skoro obie są identyczne, nie widzę takiej potrzeby. Szczerze mówiąc, wcześniej liczyłem na to, że przybędzie grup (coś pomiędzy dzieckiem i nastolatkiem by się przydało ;/), ale chyba nie ma co na to liczyć...
Cytryśnia
28.08.2013, 09:50
Równie dobrze mogliby dać dwa razy dłuższy wiek dziecka i usunąć nastolatka, to też "wyszłoby na to samo" Nie no, rozumiem o co ci chodzi, ale to chyba powinno polegać na tym, żeby simowie starzeli się stopniowo, a nie, że jednego dnia sim jest nastolatkiem, a drugiego już simem po 40-stce Dlatego uważam, że młody dorosły powinien zostać, i powinien mieć inne możliwości niż dorosły (i vice versa), żeby były większe różnice pomiędzy tymi dwoma grupami wiekowymi
Nie do końca się zgodzę. Mi nawet przemiana dziecka w nastolatka i (młodego) dorosłego nie wystarcza. Jest jednak różnica między jedenastolatkiem a dziewiętnastolatkiem ;) Fajnie byłoby gdyby simowie po prostu rośli bez nagłego bum po zdmuchnięciu świeczek :| ale o tym mogę pomarzyć :rolleyes:
wcześniej liczyłem na to, że przybędzie grup (coś pomiędzy dzieckiem i nastolatkiem by się przydało ;/), ale chyba nie ma co na to liczyć...
o to to to! :P
anie_1981
28.08.2013, 10:03
W trójce różnica pomiędzy młodym dorosłym a dorosłym jest tylko taka, że dorosły ma coś w rodzaju zmarszczek, ale trzeba się przyjrzeć, żeby je zobaczyć. Jeśli mamy dodatek Pokolenia, to czasem po przejściu z młodego dorosłego na dorosłego, Sim ma kryzys wieku średniego. Ja ten kryzys zawsze usuwam kodem. Jak dla mnie to jeśli w czwórce ta różnica miałaby być również taka maleńka, to dobrze, że usuwają młodego dorosłego. Gdyby w zamian twarz Sima z wiekiem dostawała nowych zmarszczek, to byłoby nawet fajnie.
Mroczny Pan Skromności
28.08.2013, 10:09
Jeszcze warto zauważyć, że różnica wieku to nie wszytko. Różnica pomiędzy 10-latkiem i 15-latkiem jest większa, niż między 20-latkiem i 25-latkiem ;) Dlatego bardziej potrzebna jest grupa między dzieckiem i nastolatkiem, niż między nastolatkiem i dorosłym :D
I zaczęło mnie straszliwie wkurzać to, że niemal na każde pytanie producenci odpowiadają, że "skupiają się na emocjach"... Oni chyba naprawdę myślą, że wystarczy dopracować jedną rzecz, a gracze nie zauważą masy niedociągnięć. Jak czytam te wszystkie wypowiedzi, zaczynam zastanawiać się, czy jednak kupię nową grę.
Katerina
28.08.2013, 10:56
Młody dorosły to moja ulubiona grupa wiekowa. Bo grając nimi nie czuję, że zaraz będzie mój sim dziadkiem, babcią czy czymkolwiek. I po wieku nastoletnim nie staje się 40latkiem. A dobrze by było gdyby młodego dorosłego nie wywalili i dodali coś pomiędzy dzieckiem a nastolatkiem.
No co Wy gadacie, przecież w TS3 młody dorosły od dorosłego różni się sporą ilością rzeczy:
-od dodatku Pokolenia dorosły może przechodzić kryzys wieku średniego
-dorosłemu pojawiają się pierwsze zmarszczki
-jak sim ma urodziny to przypatrzcie się na jego portret w menu - kiedy młody dorosły staje się dorosłym to twarz mu "opada" co ma symulować mniej sprężystą skórę
Moim zdaniem to dużo różnic, a jeszcze jak za pomocą kreatora stylu dodamy siwiznę albo łysinę lub te głębsze zmarszczki simowi to wtedy już ewidentnie widać różnicę między tymi grupami ;p
Dla mnie młodzi dorośli to to samo co dorośli i gdyby zrobili tylko dłuższy wiek dorosły to wyszłoby na to samo
W TS3 od któregoś dodatku są suwaki, gdzie się ustawia, ile dni ma trwać poszczególny wiek - kolejny must-have "czwórki" :) (co prawda do TS2 są na to mody i jak ktoś wie, jak obsłużyć SimPe to i tak sobie zrobi po swojemu :P no ale niektóre mody POWINNY być JUŻ wbudowane w grę!)
Damian, ja i tak kupuję wersję pudełkową, bo nie lubię nie mieć pudełka
Ja tez wolę mieć pudełko :) Jakoś tak bezpieczniej się czuję mając grę w biurku aniżeli w internecie.
Równie dobrze mogliby dać dwa razy dłuższy wiek dziecka i usunąć nastolatka, to też "wyszłoby na to samo"
Sam się usuń! :|
Nie no, rozumiem o co ci chodzi, ale to chyba powinno polegać na tym, żeby simowie starzeli się stopniowo, a nie, że jednego dnia sim jest nastolatkiem, a drugiego już simem po 40-stce
To byłoby optymalne rozwiązanie, chociaż jak gracz am wyobraźnię, to i z tym sobie poradzi.
Aczkolwiek ciekawą rzeczą byłby np. kryzys wieku średniego, coś a la trójkowe wahania nastroju u nastolatków :D (albo o, właśnie, "trójkowy" kryzys xDD) A właśnie, jeszcze a propos nastolatków - PRYSZCZE!!!
Dlatego uważam, że młody dorosły powinien zostać, i powinien mieć inne możliwości niż dorosły (i vice versa)
Zagadzam się!
Właśnie w tym problem, że w trójce tych różnic nie ma.
Wydaje mi się, że dorośli mają bardziej pomarszczone czoła :P
est jednak różnica między jedenastolatkiem a dziewiętnastolatkiem
Oj, jest! Zresztą czytałam (obserwuję sobie dział poświęcony "czwórce" na MTS), że grupka osób chciałaby też wiek zwany jako pre-teen (taki okres pomiędzy dzieckiem a "właściwym" nastolatkiem, właśnie na wiek np. 10-13/14 lat)
Ja bym chciała poza tym wiek przedszkolaka - jakby się tak zastanowić, to brakuje mi go w TS2 :(
zaczęło mnie straszliwie wkurzać to, że niemal na każde pytanie producenci odpowiadają, że "skupiają się na emocjach"...
Problem w tym, że nie sadzę, żeby emocje w poprzendich wersjach gry były jakieś niedopracowane. Grając w "dwójkę" jestem niemal pod wrażeniem tego, co sim może wyrazić swoim wyrazem twarzy. TS3 akurat pod tym względem też nie prezentuje się gorzej.
Wolałabym raczej, żeby dopracowali elementy, nad którymi gracze będą spędzać najwięcej czasu - budowanie (CAST!!!), tworzenie sima, rozwój rodziny, interakcje miedzy simami i otoczeniem...
Oni chyba naprawdę myślą, że wystarczy dopracować jedną rzecz, a gracze nie zauważą masy niedociągnięć.
Dobra, jeszcze coś przytoczę.
Z graczami jest też taka sprawa, że są tacy, którzy grali we wszystkie części - ich trudniej będzie zadowolić, bo wiedzą, jakimi prawami rządzi się marka The Sims, ale jest też cała rzesza nowych, młodszych, których np. w momencie wydania TS1 czy nawet TS2 nie było na świecie (co mnie osobiście trochę już przeraża - stara się czuję :|) - oczywiste jest, że oni nie będą tak krytykować gry jak ci doświadczeni.
Jedna dopracowana rzeczy pewnie całkowicie zadowoli "nowych" i będą się nią zachwycać, podczas gdy "starym" nie będzie to wystarczać, bo stwierdza, że zamiast tego można było ulepszyć coś innego.
Firma powinna się też z tym liczyć. Zresztą czytając komentarze na MTS mam wrażenie, że tam w sumie mało kto tą grę kupi xD
Równie dobrze mogliby dać dwa razy dłuższy wiek dziecka i usunąć nastolatka, to też "wyszłoby na to samo" :P
Sam się usuń! :|
To był sarkazm... ;P
Również źle by mi się grało bez opcji create-a-style, bo właściwie zawsze z niej korzystam, chociażby nawet do samego rozjaśnienia/przyciemnienia jakiegoś przedmiotu albo ubrania. Problem stwarza jedynie ten nowy system emocji, bo gra mogłaby nie rozpoznać własnoręcznie "stworzonych" kolorów, niestety.
anie_1981
28.08.2013, 13:15
Ja tam wolę Create A Style niż emocje! Nie planuję kupić tej gry tak czy siak, ale jak nie będzie Create A Style to na 200 % jej nie kupię. Podkreślam wielokrotnie, że mi trójka odpowiada, więc nie będzie mnie aż tak kusiło by czwórkę kupić, a bez własnego kolorowania obiektów już grać nie potrafię!
@Liv na moim przykładzie można stwierdzić iż kupowanie gier w internecie jest niebezpieczne xd.
Katerina
28.08.2013, 14:01
No ale kurde, te emocje zaczynaja mieć trochę złe wplywy... chociażby jeśli chodzi o 'stwórz styl'. Albo jak ktoś ubierze czarną bluzkę to jest najmsutniejszy człowiek świata...
No ale kurde, te emocje zaczynaja mieć trochę złe wplywy... chociażby jeśli chodzi o 'stwórz styl'. Albo jak ktoś ubierze czarną bluzkę to jest najmsutniejszy człowiek świata...
Pewnie będzie szczęśliwy, jeśli czarny to będzie jego ulubiony kolor.
Mroczny Pan Skromności
28.08.2013, 14:45
No oby, bo jeśli będzie taki stereotypowy model: czarny - zły, biały - dobry, to nie kupuję :P
O ile czwórkowy sim będzie miał swój ulubiony kolor ;) Chociaż pewnie tak, jeśli ma to wpływać na jego nastroje, ale wtedy też powinna być możliwość wybrania znielubionego koloru. Tak, żeby sim czuł się np. szczęśliwy w czerni, zły w różu, a reszta kolorów byłaby neutralna.
No oby, bo jeśli będzie taki stereotypowy model: czarny - zły, biały - dobry, to nie kupuję :P
Już wystarczy, że chcą zrobić podział na dobre/złe cechy :rolleyes: A przecież jest sporo cech, których po prostu się nie da tak sklasyfikować.
wera963852
28.08.2013, 16:55
Jeśli sim miałby mieć zapisany kolor którego nie lubi, to zapewne wyglądało bo to, że w pomieszczeniu znajduje się mało istotny wazonik tego koloru, a sim już wielce niezadowolony :P
Ciekawe czy te emocje w ogóle będą jakieś cudowne czy coś skoro tak o nich często mówią ;p bo może się okazać, że będą się różnić kilkoma detalami od poprzednich części. Zabierając funkcję tworzenia własnego stylu, popełnili spory błąd. Ciekawe czym będą się zachwycać w kolejnych wiadomościach ;) Co do grup wiekowych - bo niektórym wielce przeszkadza etap życia młodego dorosłego - może najlepszym rozwiązaniem będzie dziecko/dorosły jak w 1? :D
Jeśli sim miałby mieć zapisany kolor którego nie lubi, to zapewne wyglądało bo to, że w pomieszczeniu znajduje się mało istotny wazonik tego koloru, a sim już wielce niezadowolony :P
Ale z drugiej strony, gdyby miał zapisany tylko ulubiony kolor, to pewnie chciałby mieć wszystko w tym kolorze. Koniec, kropka :P
Ciekawe czy te emocje w ogóle będą jakieś cudowne czy coś skoro tak o nich często mówią ;p bo może się okazać, że będą się różnić kilkoma detalami od poprzednich części. Zabierając funkcję tworzenia własnego stylu, popełnili spory błąd. Ciekawe czym będą się zachwycać w kolejnych wiadomościach ;) Co do grup wiekowych - bo niektórym wielce przeszkadza etap życia młodego dorosłego - może najlepszym rozwiązaniem będzie dziecko/dorosły jak w 1? :D
Ja, po zastanowieniu, wymodziłam 10 grup wiekowych, czyli dwa razy więcej, niż będzie :P
Ja, po zastanowieniu, wymodziłam 10 grup wiekowych, czyli dwa razy więcej, niż będzie :P
Daj te mody! :D
U mnie czwórka budzi bardzo mieszane uczucia :D
Najpierw, jeszcze przed pierwszymi newsami, świeżo po zapowiedzi byłem mega podjarany. Potem pokazali pierwsze obrazki i pfff... nie lubię :P Potem był ten cały simscamp, jakieś nowości i w ogóle, znowu się podjarałem. A teraz stwierdzam, że jednak nie na to czekałem, a te wszystkie emocje tak skomplikują grę, że już nie będę w stanie utrzymać w ryzach przyzwoitości żadnej większej rodzinki :| Jedyne co mi się podoba to to, że simy wreszcie będą miały pamięć i będą kojarzyły simów i relacje, jakie kiedyś ich łączyły! tylko żeby to nie działało znowu przesadnie - że rozwodnicy się nienawidzą czy coś takiego :P Ostatnia nadzieja w dużym mieście, bez żadnych króliczych nor no i w rozbudowanym trybie budowania. Chce tam mieć cały constrainfloorelevation w łatwych do użycia suwaczkach! :D
Katerina
28.08.2013, 18:22
Też zaczynam mieć duuże wątpliwości co do tej gry... Sim lubi różowy? ma różowe gacie i jest happy. Zmieniam gacie na żółte - depresja. Przynajmniej mam nadzieję, że aż tak tego nie spierdzielą.
@up - idź robić Tuckerów, a nie się wypowiadasz tutaj! :D
@up: napisze człowiek sobie raz coś na forum i od razu kosa. :D całe życie pod górę :p
Na szczęscie na horyzoncie jest dobra alternatywa do simsów - gta v :D Ostatnio sobie zadałem wlasnie takie pytanie - dlaczego wciaż tkwie przy simach, skoro doprowadzają mnie momentami do szału? to chyba przez sentyment i setki godzin spędzone nad każdą z częsc. To chyba taka miłość mimo wszystko :D
anie_1981
28.08.2013, 18:59
Miłość bywa trudna... :P A ja stale sobie obiecuję, że nie zakocham się w czwórce!
Wy tylko potraficie narzekać.
Mi to zdjęcie nasuwa dwa słowa - Merry Christmas ?
Po co te lampki
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2013/08/mmm.jpg
Źródło: DOTsim
Edit: Przeglądnąłem wszystkie polskie fora i wszystkie mają narzucony ten sam temat :x
Porozmawiajmy nt. oczekiwań dot. dodatków i akcesorii
Wy tylko potraficie narzekać.
A co mamy robić? Jest źle, to narzekamy. Po co chwalić w niebiosa coś, co się zwyczajnie nie podoba.
A co mamy robić? Jest źle, to narzekamy. Po co chwalić w niebiosa coś, co się zwyczajnie nie podoba.
To widocznie zawsze jest źle, nie ma gry idealnej a tutaj już są takie drobnostki wypominane, toć się starają ile można pisać o The Sims 2 było minęło, chcemy to gramy w dwójkę. Jeszcze się zdziwicie i wspomnicie me słowa :rolleyes:
Gra będzie świetna i tyle.
Mroczny Pan Skromności
28.08.2013, 20:52
Damian, ja gram w dwójkę :D
po kupieniu kompa tylko chwilę pobawiłem się w trójkę ale szybko mi się znudziło i wróciłem do poprzedniczki. Wiesz czemu? Bo jest najlepsza i coraz bardziej obawiam się tego, że czwórka nie odbierze jek tego tytułu :<
@upup - ja też gram w dwójkę. Trójka niby mi się podoba, ale zawsze po jakimś czasie przestawiam się na jej poprzedniczkę. To przez sentyment - dwójka towarzyszy mi przez prawie pół życia, a trójką zajmuję się od 2,75 roku XD
Damian, ja gram w dwójkę :D
po kupieniu kompa tylko chwilę pobawiłem się w trójkę ale szybko mi się znudziło i wróciłem do poprzedniczki. Wiesz czemu? Bo jest najlepsza i coraz bardziej obawiam się tego, że czwórka nie odbierze jek tego tytułu :<
Phi. "Bo jest najlepsza" to żaden argument, raczej subiektywna ocena. Ja o wiele bardziej lubię TS3 i mógłbym to samo o tej części powiedzieć :P
Na razie nie narzekam chyba na nic czwórkowego, poza może plastikowymi włosami, i każdy news na temat tej gry mnie cieszy :) Jak do tej pory twórcy nie ujawnili takiego aspektu, który by mi się nie spodobał, dlatego uważam, że to może być najbardziej epicka odsłona simów. Głównie ze względu na gameplay, o ile nie odbiega on za bardzo od zaprezentowanego dema ;)
Edit: no dobra, nie podoba mi się brak pór roku i zwierzaków w podstawie :P
Cytuję, Karol "GlossyGlem"
Budowanie do 11. września, animacja do 19. września. Z animacją związane są najlepsze informacje, po których narobicie w gacie. Klaskaliśmy przy każdej pokazanej rzeczy
Do powyższych dat jest zakaz pisania / mówienia / udostępniania informacji nt. powyższych rzeczy.
To widocznie zawsze jest źle, nie ma gry idealnej a tutaj już są takie drobnostki wypominane, toć się starają ile można pisać o The Sims 2 było minęło, chcemy to gramy w dwójkę. Jeszcze się zdziwicie i wspomnicie me słowa :rolleyes:
O tak, z pewnością wspomnimy. Szczególnie, jeżeli gra będzie równie świetna co cudowna trójeczka. :rolleyes: No ja nie wiem jak teraz jest w gaming industry, ale chyba kiepsko. The Sims było świetne, The Sims 2 wręcz genialne i do dzisiaj gram. Jednakże jeśli odgrzany kotlet w kiepskiej oprawie to wszystko, na co Maxisa stać(a jak na razie tylko o tym pierdzą nonstop) to nie martw się, zostanę przy dwójce. W końcu tak też zrobiłem w przypadku katastrofalnej trójki. ;)
Czekam aż gra wejdzie w fazę beta, wtedy wyrobię sobie pełne zdanie na ten temat.
Wróciłam z wakacji, a tu tyle nowych informacji na temat czwóreczki, aż oczopląsu dostałam :)
Podoba mi się CAS i brak suwaków i zastąpienie go przeciąganiem myszki - daje to większe możliwości. Mam nadzieję, że nie zrezygnują z kreatora stylów, bo to jest świetna sprawa.
Tryb budowania też jest fajny - bo już od jakiegoś czasu marzyło mi się stawianie "gotowych" pomieszczeń i dostosowywanie ich za pomocą przesuwania ścian i przenoszenie w dowolne miejsce wraz z meblami.
Podobają mi się emocje i mimika simów :)
Fajnie, że simy będą mogły robić kila rzeczy na raz, np. prowadzić konwersację podczas spożywania posiłków - chociaż z pełną buzią nie powinno się rozmawiać :P
Do ostatniej chwili marzyłam, że wprowadzą w podstawie pory roku i zwierzaki, ale przecież skupiają się na emocjach, wiec nie mają czasu na pierdoły. W zamian oczekuję tych dwóch dodatków jako pierwszych.
Czekam na kolejne informacje, bo na pewno jeszcze nie raz twórcy nas zaskoczą. Oby tylko pozytywnie.
anie_1981
29.08.2013, 12:28
Czwórka zapowiada się nieźle i chociaż sceptycznie do niej podchodziłam na początku, to w sumie nie podobają mi się tylko dwie rzeczy, plastikowe włosy i brak "Stwórz Styl". O ile pierwszą bolączkę załatwią dodatki nieoficjalne, o tyle kreatora stylów nie da się niczym zastąpić... Jest to minus tak wielki, że choćby z tego powodu gry nie kupię. A nie kupię z trzech powodów, dla mnie trójka jest i będzie najulubieńszą odsłoną Simsów, szkoda mi kasy na czwórkę, skoro lubię trójkę, no i mój komp mógłby już nie wytrzymać kolejnych Simsów. Teraz największe emocje budzi we mnie ostatni dodatek do trójki, bo zapowiada się jak dla mnie milion razy ciekawiej niż czwórka ;)
http://www.youtube.com/watch?v=wliFgsi6dW4
Kupować w empiku nie w origin ._.
Edit: Nie ma to jak odgrzany kotlet od Ilony :D
Wszystkie te newsy już były a miasto wyżej jest pokazane w dużej rozdzielczości, jak i te "menu" także są w dużej...
I błąd - animacje będą 19 września...
Ciekawa jestem, czy te pokoje będzie można chować do wyposażenia rodziny jak w simach na fejsbuku :P
Edit: Nie ma to jak odgrzany kotlet od Ilony :D
Wszystkie te newsy już były a miasto wyżej jest pokazane w dużej rozdzielczości, jak i te "menu" także są w dużej...
I błąd - animacje będą 19 września...
ale nazwy miasta nie podales :D
ale nazwy miasta nie podales :D
Bo już o nazwach pisałaś xD
adamo030
29.08.2013, 14:15
Ej czy jak dobrze rozumiem oni zrezygnowali z kreatora stylu tego z paletką i pędzelkiem? Przecież to kpina i cofnięcie się do jedynki. Dwójka była świetna i to była jedyna rzecz, której brakowało. Jak nie będzie to podziękuje.
Ja tego używałem tylko do kolorowania samochodu :D
adamo030
29.08.2013, 14:20
No ja przez te narzędzie dom budowałem czasem 4 godziny albo lepiej, bo to dla mnie jest świetne narzędzie, ale jak go nie ma to zamiast iść do przodu idziemy w tył.
Z założenia The Sims 4 miało być powrotem do korzeni. Ale twórcom chodziło raczej o połączenie dopracowanych detali oraz klimatu TS 2 i otwartości miasta TS3, by stworzyć coś epickiego.
Katerina
29.08.2013, 15:06
To będzie w końcu wzrost czy nie? Jedni piszą tak, inni nie...
adamo030
29.08.2013, 15:46
Wg mnie coś epickiego powstałoby gdyby w podstawie była pogoda i zwierzaki, zostawiony kreator stylu, zostawione to co jest sprawdzone i wprowadzenie właśnie wzrostu, możliwości wprowadzenia wagi i paru jeszcze innych detali by było to bardziej realistyczne. Jeżeli cofamy kreator, który dawał bardzo dużo, bo pomieszczenia wtedy wyglądały fajnie, bo co mi z tego, że kupie łóżko za 1000, które jako jedyne pasuje, jeśli chce takie za 4500 ale będzie jak z innej bajki.
Wszystko wskazuje na to, że nie będzie CASTa w podstawie!!! :(
źródło: http://www.edenstyle.it/the-sims-4-interview-with-simguru-jill.html
Twórcy wyjaśniają easter eggi zawarte w trailerze (https://www.youtube.com/watch?v=WLmN1D1P2RI) :) Podczas filmu trzeba szukać pojawiających się na ekranie "okienek", w które można kliknąć. Każda taka adnotacja przekierowuje do innego filmiku, w którym wyjaśniony jest dany easter egg. Fajna zabawa, jak na razie znalazłem misia :D
Edit: okej, trochę wyłapałem.
1 z 24. Channel Surfing (http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_2103367929&feature=iv&src_vid=WLmN1D1P2RI&v=zIy3scnYreQ) - w TV widać m.in. film z TS3.
2 z 24. Awkward Family Dinner (http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_459103625&feature=iv&src_vid=WLmN1D1P2RI&v=8o2fL_xuyGc)
3 z 24. Tragic Clown (http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_3451886055&feature=iv&src_vid=WLmN1D1P2RI&v=4ZhLwyzawsU)
4 z 24. Melty Grilled Cheese Sandwich (http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_682327329&feature=iv&src_vid=WLmN1D1P2RI&v=VsidzahVHTc)
5 z 24. Bella Goth (http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_2977040451&feature=iv&src_vid=WLmN1D1P2RI&v=m3yEWPa2Mgg)
24 z 24. Wugglesworth Schnuggles Bear (http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_1946300195&feature=iv&src_vid=WLmN1D1P2RI&v=TBNQIJYlwb8)
Znalazł ktoś jakieś inne eggi?
Ej, ale problem w tym, że innych adnotacji prócz tych tam nie było xD
Sprawdzałam, bo jeździłam myszką po ekranie jak szalona! :D
anie_1981
29.08.2013, 18:50
Wszystko wskazuje na to, że nie będzie CASTa w podstawie!!! :(
źródło: http://www.edenstyle.it/the-sims-4-interview-with-simguru-jill.html
Wiecie co mnie najbardziej wkurza? To ich ględzenie jakoby interesowało ich zdanie graczy na różne tematy... Wiadomo, że to ściema, ale mogliby ją sobie podarować, skoro absolutnie ich nie obchodzi zdanie graczy, co pokazują na każdym kroku... Jest cały temat o tym, że gracze chcą "Stwórz Styl":
http://forum.ea.com/eaforum/posts/list/105/9673279.page
98% ludzi narzeka, że go nie ma, ale oni "skupiają się na tym by podstawka była jak najlepsza". Tyle, że "najlepsza" i tak nie będzie bez "Stwórz Styl"... Chore.
adamo030
29.08.2013, 19:24
No to może w końcu się chociaż raz posłuchają, bo później będzie zdziwienie, że ludzie nie kupują czwórki. I zaś będą jakieś durne aktualizacje zwieszające gre. Normalnie mam wrażenie, że twórcy zachowują się jak producenci pralek czy innych sprzętów.
@up - jeszczenam zrobią tak, że gra będzie się psuć, a płyta ulegnie samozniszczeniu tydzień po gwarancji :D
@down - no wiesz, nie wolno im nic mówićprzed wyznaczonym terminem. Przecież podpisali umowę, gdyby ją złamali poszliby siedzieć (wolność - największe puste słowo współczesnego świata).
Mroczny Pan Skromności
30.08.2013, 06:20
ciekawe, czy będzie też sprzedaż na raty :D
ja już w sumie nie kam pojęcia co myśleć: wypowiedzi producentów straszliwie mnie wkurzają i zniechęcają, natomiast te osoby, które były na gamescom mnie nakręcają tymi tekstami :P Pozostaje czekać na więcej informacji, wtedy będzie można wyrobić sobie zdanie :)
Galaktyczna balanga
http://youtu.be/a0-T6QsxyVc
Ciekawe jakie funkcje będzie mieć w tej odsłonie tragiczny klaun.
To będzie w końcu wzrost czy nie? Jedni piszą tak, inni nie...
Z tego co mówiła producentka, to wzrostu nie będzie bo skupiają się na czymś innym.
Ashley_Tisdale
30.08.2013, 11:05
Coraz bardziej zniechęcam się do 4-ki.. Producenci powinni skupić się na tym czego chcą gracze bo to dla nich w końcu robiona jest ta gra i oni będą potem płacić za to sporą kasę więc powinna być to ich wymarzona gra, a oni mają to gdzieś i skupiają się na swoich rzeczach.. chore jak dla mnie ;/ Chcemy wzrost.. stwórz styl i inne takie rzeczy to oni mają to gdzieś. I denerwuje mnie już to gadanie o emocjach o.O Jak dla mnie to popsuje całą grę bo znając EA wszystko zostanie skopane i będzie tak jak pisaliście wcześniej: sim wejdzie do pomieszczenia gdzie będzie smutny obrazek i już będzie w depresji ;/ Okej fajne było to rozwiązanie z emocjami ale bez sensu aby ubrania i jakiś głupi obraz miało na to aż taki wpływ.. Do tego jak dla mnie konieczne jest to: poprawa włosów i w ogóle tekstur simów, żyjące miasto (skoro ma nie być problemu z korkowaniem się simów to nie widzę przeciwwskazań), normalnie wsiadanie do samochodu i żeby normalnie się wymijały lub tworzyły korki, a nie przenikanie.. stwórz styl i wzrost to wiadome.. mam nadzieję, że z karierami nie będzie jakiejś rewolucji i normalnie będzie można pracować.. bo nie wiem co oni wymyślą ;o może tak się skupią na emocjach, że pracy nie bd ;d do tego mam nadzieję, że będzie można zatrudnić pokojówkę/ogrodnika (rośliny mogłyby rosnąć żeby potem je przycinał tak jak w 2-ce), do tego mogłoby być wszystko bardziej rozwinięte czyli, że jak sim robi jedzenie to naczynia nie znikają tylko je wkłada do szafki. I mogliby sobie darować królicze nory.. sklep, księgarnia, restauracja normalnie mogłyby być nie przepracują się robiąc to ;) A w pracy jakoś te królicze nory jeszcze bym zniósł.
@up: podpisuję się pod tym rekami i nogami!
Zresztą, zdecydowana większość społeczności myśli podobnie!
Za dużo chyba przesiaduję na MTS... Powstał tam taki (http://bootstrap.modthesims.info/showthread.php?t=511283) temat, który ostatecznie sprawił, że napisałam taką "listę życzeń", czyli czego oczekuję od TS4. Kilka punktów z niej to moje "dealbrakers"/must-haves - jeśli ich nie będzie, nie kupię gry.
Doszłam też do wniosku, że mój styl gry jest bardzo "rodzinny" - rzadko kiedy moi młodzi simowie nie zakładają rodzin, poza tym, powiedzmy sobie szczerze, lubię grać dziećmi :) Oczywiście inne aspekty typu kariera, przyjaciele itd. też są dla mnie ważne. Ale jako że TS2 dała nam możliwość tworzenia wielopokoleniowych rodzin, to staram się z tego korzystać na maksa.
I właśnie ze względu na to martwi mnie TS4 - że za pomocą tych nastrojów i emocji zrobią z moich simów egoistów i będę się cieszyć jak podczas gry w TS3, że jestem w stanie ogarnąć trzyosobową rodzinę (przy czym w TS2 naprawdę sporym wyzwaniem są dla mnie domy, gdzie jest 6 i więcej simów).
Zwróćcie uwagę na charakter ostatnich newsów - nie ma w nich NIC o wzajemnych relacjach simów. Pomijając, że w ogóle zastanawia mnie, dlaczego gra, nad która pracują już kilka lat, jest NADAL w fazie pre-alpha i nic o niej nie wiemy de facto. Nielogiczne jest dla mnie też wywalenie CASTa na rzecz innych "nowości" - okazuje się on być jednym z najczęściej wymienianych dealbrakerów. Emocje? Nigdzie ich nie widziałam i nie wpadłabym na to, że właśnie na nich twórcy nowej części simsów najbardziej się skupią.
Albo gra, do której będzie wymagane połączanie z siecią. Nie, dziękuję. (już sama funkcja publikowania "wspomnień" simów z TS3 w necie z poziomu gry jest dla mnie wkuwiająca...)
Pograłam chwilę w TS3+Pokolenia, ale schrzaniony postęp historii kazał mi wrócić do TS2 i nie żałuję =)
Na koniec monologu bardzo Was zachęcam, żebyście też stworzyli sobie taką listę - jak już będziemy wiedzieć coś więcej i coś PEWNEGO, skonfrontujemy to z nią :D
manika360
30.08.2013, 12:27
Moim skromnym zdaniem większość zbytnio narzeka, wiadomo że za brak kreatora stylu można się gniewać (sama często używam) , ale narzekanie na : brak wzrostu, na tekstury, na brak animacji wsiadania do samochodu i wkładania naczyń, brak ruchu ulicznego itd.
Po pierwsze, gra jest jeszcze nie skończona i twórcy mogą coś dodać\zmienić.
Po drugie twórcy chcieli odchudzić grę, wszelkie zbędne animacje w tym nie pomogą a tym bardziej wzrost który wniesie milion nowych interakcji.
Po trzecie pamiętam że w dwójce nie było ani : wzrostu, ani jakiś ładnych tekstur i włosów (dopiero w dodatkach jakieś ładne doszły), ani kreatora stylu, animacji wkładania naczyń i gra chociaż nie miała tych wszystkich pierdół była zabawna i grywalna.
Więc zamiast narzekać bądźmy dobrej myśli.
anie_1981
30.08.2013, 13:23
Ja powiem tak, jako osoba, która nie zamierza tak czy siak kupować czwórki, mogę spojrzeć na nią obiektywnie i bez emocji. Planuję cieszyć się tym co mam, czyli całą serią trójki (bez Kiczu Perry, bo jakby sąsiadka paradowała po mieście z babeczką na głowie, to puściłabym pawia na klawiaturę). Porównując obie części stwierdzam, że wolę trójkę. W czwórce to tak naprawdę podoba mi się tylko nowy system budowy Simów, to bardzo ciekawa innowacja. Ale brak Kreatora Stylów jest dla mnie właśnie takim dealbreakerem, zabranie tegoż kreatora... To gigantyczny strzał w stopę EA, taki dużego kalibru....
Uważam, że jeszcze jest za wcześnie by decydować czy kupi się czwórkę lub czy będzie gorsza od trójeczki.
Tak naprawdę, dopóki nie zagramy. nie przekonamy się, czy im ta osłona wyszła i czy jest warta takiej ceny.
Zrozumcie że na tym etapie nie można zbyt wiele mówić, podawałem daty w których będzie coś wiadomo, no ale nie trzeba od razu pisać "już się zniechęcam" gdy tylko kilka informacji podali i jakiś domysły fanów.
11 września - gama informacji nt. budowania
17 września - czat z producentami
19 września - gama informacji nt. animacji
@anie_1981 Słodkie niespodzianki Katy Perry oraz edycja limitowana Zostań Gwiazdą z Katy Perry została wycofana ze sprzedaży ze względu na nowy wizerunek gwiazdy który nadejdzie z nowym albumem :P
adamo030
30.08.2013, 14:44
Jeżeli wiadomo już, że kreatora nie będzie to można się zniechęcić. Chyba, że zdecydują na jego powstanie. Nie wiem dlaczego z niego rezygnują? Bo za dużo roboty jest nad wzorami? To po kiego grzyba tak lecą z czasem, że ma być w 2014? Niech będzie, ale we wrześniu, ale zrobiona tak, że jak się ją włączy to szczena opadnie, a nie że będzie się żałować kasy. Ja osobiście póki co zostaje przy trójce mimo, że jest sporo wkurzających rzeczy.
Ale wiele z was chwali The Sims 2 gdzie CAST'a nie było, więc co macie do The Sims 4 :D ?
Bo dwójka nawet bez CASTa jest świetna :D
Poza tym, gdyby w niej pojawił się CAST i jeszcze parę innych rzeczy z TS3, dla mnie byłaby to gra idealna :)
No i nie zapominaj, że dla wielu ludzi CAST jest jedną (jedyną? :D) z rzeczy, dzięki której przekonali się do TS3. Odebranie tego w czwartej części jest więc głupotą, no chyba, że nagle EA zaczęło gardzić pieniędzmi, w co wątpię :D
Anyway, dla mnie CAST jest dealbreakerem :) A te prawie 200 zł z chęcią wydam na coś, co naprawdę będzie tego warte ; D
Mroczny Pan Skromności
30.08.2013, 16:19
@manika360: Dlaczego nie mogę narzekać na animacje [a raczej ich brak] skoro to mnie straszliwie denewrwuje i wręcz zniechęca do gry? Poza tym, tych animacji nie było w trójce, więc nie rozumiem argumentu, że gra nie jest skończona... Ostatnio po tygodniu grania w trójkę wróciłem do dwójki i pierwsze, co mnie "uderzyło" to właśnie świetne animacje [btw. w dwójce JEST animacja wkładania naczyń] z którymi gra nabiera świetnego klimatu.
Od czwórki głównie oczekuję:
- braku błędów,
- ANIMACJI WSIADANIA DO SAMOCHODU, WKŁADANIA NACZYŃ DO ZMYWARKI ITP. [tak, to aluzja do kogoś],
- możliwość ustalenia indywidualnie dla każdego sima, w jaki sposób dany kolor będzie oddziaływać na niego,
- interakcje jak z dwójki.
Nad innymi wymaganiami postaram się pomyśleć ;)
manika360
30.08.2013, 17:13
Okej Okej, nie wiedziałam że animacje wkładania naczyń są dla kogoś tak ważne C:
Chodziło mi bardziej o to że jeszcze nie widzieliśmy w pełni rozgrywki z czwórki, więc nie czas by narzekać że czegoś nie ma albo że coś jest złe
Animacje są bardzo ważne! Do dziś pamiętam jak simy w jednyce otwierały sobie lusterko i to było takie realistyczne!
... tym bardziej, że cały czas mamy do czynienia z jeszcze niepełną wersją alfa ;) A to znaczy, że mogą zmienić jeszcze wszystko. Co do ostatniego postu Dominica z newsów - ja bym jednak chciał, żeby simy miały jakieś kompleksy. Niekoniecznie np. z wagą, ale np. powinny się czuć niekomfortowo przy kimś, kto ma bardziej rozwinięte umiejętności itp. Oczywiście wszystko w granicach normy, ale mógłby tam być jakiś ujemny nastrójnik ;)
Animacje są bardzo ważne! Do dziś pamiętam jak simy w jednyce otwierały sobie lusterko i to było takie realistyczne!
... tym bardziej, że cały czas mamy do czynienia z jeszcze niepełną wersją alfa ;) A to znaczy, że mogą zmienić jeszcze wszystko. Co do ostatniego postu Dominica z newsów - ja bym jednak chciał, żeby simy miały jakieś kompleksy. Niekoniecznie np. z wagą, ale np. powinny się czuć niekomfortowo przy kimś, kto ma bardziej rozwinięte umiejętności itp. Oczywiście wszystko w granicach normy, ale mógłby tam być jakiś ujemny nastrójnik ;)
To by było fajne, ale tylko w niektórych przypadkach. Np. sim z cechą artysta, ale jeszcze kiepsko malujący, mógłby się źle czuć przy super malarzu.
Gdyby simy miały kompleksy związane z wagą to Helga byłaby nieszczęśliwa, a to by było źle :c
Mroczny Pan Skromności
30.08.2013, 18:34
A ja uważam, że sim z lepiej rozwiniętą umiejętnością powinien się wywyższać, a sim ze słabiej rozwiniętą - podziwiać tego pierwszego :D
The Sims 2 była po prostu płynna a w The Sims 3 co chwile coś się renderowało przez co gra co chwilę ścina, oddalenie też nie jest płynne - musi ścinać.
Ale cóż, napływ dodatków tak sprawił...
Katerina
30.08.2013, 21:25
Fajnie, że w TS2 było i dobrze dla niekótrych bez CASTa, ale to powinno posuwać się naprzód, a nie w tył. Madafaka.
The Sims 2 była po prostu płynna a w The Sims 3 co chwile coś się renderowało przez co gra co chwilę ścina, oddalenie też nie jest płynne - musi ścinać.
Każda gra co chwila musi coś renderować, na tym polega właśnie rola silnika graficznego - on coś renderuje. Nie możesz wyrenderować obrazu raz i oczekiwać, że będzie się zmieniał. Problem w tym, że The Sims 3 to ser, w którym jest więcej dziur niż samego sera i to już nawet niezależnie, czy mówimy o ilości bugów czy ilości obiektów, które trzeba dokupić w Store. Twoim tokiem rozumowania żeby TS4 poprawiło się pod względem optymalizacji musieliby po prostu usunąć otwarty świat, bo grafika mimo wszystko niewiele się zmieniła w stosunku do TS3.
Poza tym nie, animacje w TS3 naprawdę są do dupy. Zostaw kamerę przy twarzy simki a sam zobaczysz. Kamera się nie rusza, widać tylko miny simki, które nie mają żadnych przejść do neutralnej ani w ogóle do żadnej.
To ten silnik The Sims 3 jest okropny jak ciągle ma ciąć, grafika lepsza od tych zalecanych a tnie...
No najwyraźniej tak właśnie jest. I sami twórcy chyba też się zgadzają, skoro ich głównym celem jest możliwość uruchomienia TS4 na pralce.
Ashley_Tisdale
31.08.2013, 10:22
Wczoraj znowu zainstalowałem sobie TS2 i trochę pograłem i przypomniałem sobie co mnie denerwowało potem w 3-ce xd Przede wszystkim to, że 3-ka strasznie muli.. sim zanim gdzieś dojdzie minie masa czasu, w TS2 nie.. na dodatek na najszybszym stopniu, czas mijał bardzo szybko, a w 3 czasami mnie szlag bierze jak to się wlecze.. więc mam nadzieję, że w TS4 to wszystko będzie poprawione i nie uwierzę dopóki nie zagram.. słowami EA o nowych silnikach wolę się nie ekscytować.. w SimCity też jest nowy silnik i wszystko jest schrzanione wiec odpowiedź sama się nasuwa ... ;o
szyraczek
31.08.2013, 10:36
Wczoraj znowu zainstalowałem sobie TS2 i trochę pograłem i przypomniałem sobie co mnie denerwowało potem w 3-ce xd Przede wszystkim to, że 3-ka strasznie muli.. sim zanim gdzieś dojdzie minie masa czasu, w TS2 nie.. na dodatek na najszybszym stopniu, czas mijał bardzo szybko, a w 3 czasami mnie szlag bierze jak to się wlecze.. więc mam nadzieję, że w TS4 to wszystko będzie poprawione i nie uwierzę dopóki nie zagram.. słowami EA o nowych silnikach wolę się nie ekscytować.. w SimCity też jest nowy silnik i wszystko jest schrzanione wiec odpowiedź sama się nasuwa ... ;o
A mi się jakoś SimCity nie zacina, a mam słaby komputer.
anie_1981
31.08.2013, 13:16
Mi SimCity śmiga aż miło. Nic się nie tnie. Mam za to grę Cities XL Platinum, jest lepsza pod wieloma względami od SimCity, ale tnie się strasznie, dlatego właśnie, że ma skopaną optymalizację. Pisana była pod jednordzeniowy procesor i nie bardzo obsługuje kilku rdzeniowe. Niby dali jakąś łatkę, można też zmusić grę do korzystania z wielu rdzeni, ale i tak gra nie działa idealnie, pomimo moich 8GB RAMu, czterordzeniowego procka i przyzwoitej karty grafiki. The Sims 3 również ma skopaną optymalizację, z dodatku na dodatek co raz bardziej się muli i wlecze, ale i tak wolę ją od dwójki. Nie mogłabym wrócić do zamkniętego otoczenia. Po prostu "coś za coś", albo jak mówią Anglicy: "Nie możesz zjeść ciastka i mieć ciastko".
Ashley_Tisdale
31.08.2013, 14:14
Ale w SimCity chodzi mi akurat o silnik animacji pojazdów itp.. mówili, że każdy sim ma swój dom, pracę i cel, a samochody jeżdżą do najbliższych domów/prac do tego liczba ludności jest sztucznie nabijana ;o Więc silnik w TS4 też mogą zwalić (że jednak simy będą się korkować i nie będzie tak idealnie jak mówią) a co za tym idzie z optymalizacją też mogą coś sknocić znowu.. EA mało rzeczy robi dobrze tym bardziej teraz.. wypuszczają półprodukty i chcą jak najwięcej sprzedać jeszcze przed premierą.
http://www.twojesimy.com/2013/08/nowe-zdjecia-simow-z-sims-4.html
anie_1981
31.08.2013, 20:59
Mi się podoba tylko ta dziewczyna w bereciku...
Tak w ogóle to nie powiedziałbym, że to jakieś nowe zdjęcia, tylko raczej inne ujęcia tych samych kilku simów, których pokazują nam na okrągło...
Czekam na najbliższy czat i newsy z trybu budowania, CAS-u mi wystarczy :3
a ja mam nadzieje,ze simy w czworce beda mialy czyste stopy :rolleyes:
http://www7.pic-upload.de/31.08.13/rddqoio2e1mi.jpg (http://www.pic-upload.de/view-20584788/Screenshot-9.jpg.html)
Brrr, no gry z takimi stopami to ja bym nie kupil
anie_1981
31.08.2013, 21:59
@UP UP I "rozdzielone paluszki" by się przydały... Te "odlewy" nie wyglądają zbyt korzystnie. Nie to, żebym patrzyła Simom na stopy... :P
No takie stopy to ja widziałem, ale w 1998 (http://1.bp.blogspot.com/_cYUCdIjfNHM/Sml0eAGhBYI/AAAAAAAAAUQ/zmAyW7mQT-0/s1600/TR2WetsuitComArp%C3%A3o.JPG) roku. Byłbym absolutnie oburzony, gdyby Maxis obrał taki kierunek.
Śmięm twięrdzić iż Państwo za bąrdzo narzękają.
Kto teraz patrzy na stopy ._. !?
Mając na sobie drogie ubranie przy blasku świecy, bardziej ryzykowne interakcje romantyczne będą dostępna dla sima/simki.
Dyskryminacja?
Pasek potrzeb został zastąpiony ikonami, które – w zależności od poziomu zaspokojenia danej potrzeby – będzie koloru zielonego, żółtego lub czerwonego.
Lol, przecież mieli wrócić do pasków :|
Interakcje romantyczne będą się zmieniały w zależności od rodzaju relacji pomiędzy simami (a te relacje to np. „bratnie dusze” albo „przelotny związek” ).
Ciekawe jak bardzo się będą różnić, bo jak dla mnie takie rozwiązanie jest bez sensu.
Ogrodnictwo zostało potwierdzone jako zajęcie pełne szczegółów, na przykład gdy spadnie jabłko, może z tego wyrosnąć nowe drzewko.
Coś czuję, że genetykę też spierniczą w takim razie :)
Potem jakiś maluch pomyśli, że wystarczy zasadzić całe jabłko, żeby wyrosła jabłonka :|
Twórca zdradził kilka funkcji i ciekawostek na temat samego dzielenia się swoimi kreacjami, oraz poinformował, że gracze mogą nawet zarabiać na swoich dziełach
Legalizują płatne strony?! :O:O:O
EAxis, co wy do kuwy nędzy robicie najlepszego?! :((
Jezu, no tego to sie po EA nie spodziewałem. Za żadne skarby nie kupię tej gry ! No chyba, że powróci Stwórz Styl i paski. Wtedy to mógłbym się zastanowić.
Coś czuję, że genetykę też spierniczą w takim razie
Potem jakiś maluch pomyśli, że wystarczy zasadzić całe jabłko, żeby wyrosła jabłonka
Genentykę spieprzą na 70 %. A przecież w The Sims 3 sadziło się jabłko, tak jakby. Co prawda nazywało się to nasiono, ale obrazek w wyposażeniu sima był owocem.
Mroczny Pan Skromności
01.09.2013, 09:30
Ciekawe jak bardzo się będą różnić, bo jak dla mnie takie rozwiązanie jest bez sensu.
Akurat z tym się nie zgodzę :P Bratnie dusze to taka miłość na całe życie, a przelotny związek to tylko woohoo :D
Co do reszty to mam takie samo zdanie.
adamo030
01.09.2013, 09:48
Coś czuje, że się przejadą na tej zachłanności. Bo z tego co czytam co raz więcej, zaczynam stwierdzać, że na trójce zostanę.
Niektórzy chyba zapomnieli, że Simsy to przede wszystkim GRA. Jasne, kosmici mogą co noc przylatywać i zapładniać facetów, ale jak drzewo wyrośnie z jabłka to olaboga! ;P No ryly?
Twórca zdradził kilka funkcji i ciekawostek na temat samego dzielenia się swoimi kreacjami, oraz poinformował, że gracze mogą nawet zarabiać na swoich dziełach
Tego to w ogóle nie czaję, ale nawet jeśli taka opcja się pojawi, to na pewno będzie OPCJONALNA, dlatego nie rozumiem oburzenia... Poza tym, co jest takiego niefajnego w zgarnięciu paru groszy? :rolleyes:
Poza tym, co jest takiego niefajnego w zgarnięciu paru groszy? :rolleyes:
Jeżeli będzie to działać na zasadzie, że można zarabiać ale tylko jeżeli wrzuci się na stronę EA to imo jeszcze pół biedy. Gorzej, jeśli w ten sposób legalne staną się strony typu thesimsresource.com, gdzie sprzedaje się gówno, a kasa idzie min. do kieszeni właściciela strony(podobno pedofila, homofoba i "hakiera" uprzykrzającego życie darmowym stronom), albo peggysims, gdzie większość rzeczy to kiepski recykling tego, co ludzie już dawno kupili.
Kolejna sprawa jest taka, że jeżeli ludzie faktycznie będą mogli zarabiać na swoich obiektach i to legalnie, to ile w takim razie zostanie tych darmowych? Niewątpliwie jednak jest to zaleta dla EA - darmowa kaska.
@Kerbi:
Więc tym samym uważasz, że małe simy rodzące się z np. różowymi włosami, bo na taki kolor przefarbowała się ich mama, to coś normalnego? Może powinniśmy wstać i bić developerom brawo za to?
No to równie dobrze możemy wrócić do jedynkowego "Czy nie powinniśmy mieć dziecka?" po jednym albo dwóch namiętnych pocałunkach? Bo
Simsy to przede wszystkim GRA.
I kij z tym, że to symulator życia!
A co jest fajnego w kupowaniu jednego recoloru do jakiegoś obiektu z gry, bo twórcy go nam nie udostępnili? Co jest fajnego w Store? Co jest nie tak z twórcami zrzeszonymi na stronach typu Mod The Sims?
No i wgl już zupełnie nie wiem, jak się do tego ma dwójkowa EULA, w której zabrania się twórcom dodatków pobierania opłaty za nie?
EA schodzi na psy i zależy im tylko na kasie (jakiś czas temu pre-order w Origin TS4 kosztował nie bagatela 70€, czyli prawie 300zł - przypominam, że ledwo pokazali nam CAS, nie mówiąc o reszcie rozgrywki).
Poza tym, co jest takiego niefajnego w zgarnięciu paru groszy?
I to samo pytanie zadają sobie twórcy simsów ustalając takie ceny za niedokończoną grę i taki a nie inny sposób funkcjonowania społeczności kreatorskiej.
@Kerbi:
Więc tym samym uważasz, że małe simy rodzące się z np. różowymi włosami, bo na taki kolor przefarbowała się ich mama, to coś normalnego? Może powinniśmy wstać i bić developerom brawo za to?
Jeśli naprawdę chcesz wiedzieć, to NIE, nie uważam tego za coś normalnego. Ale nie zapominaj, że to sprawka CASta, za którego brak masz zamiar omijać TS4 szerokim łukiem ;) Przecież nie zrobili specjalnie takiego niedopracowania, bo niby czemu? Natomiast samodzielne "rozmnażanie się" (uciekło mi słowo teraz :p) roślin to IMO dobry pomysł na uczynienie otoczenia bardziej żyjącym.
@Caesum: Zgadzam się. Uważam jednak, że nadal jest mnóstwo osób, które tworzą simów albo domy dla zabawy, i do tej pory nie potrzebowali kasy za to. Myślę, że jeśli EA nie przejmie kontroli nad darmowymi stronkami typu MTS, to one nadal będą istnieć i ludzie nadal będą tam publikować :)
To bardzo optymistyczne myślenie. Obecnie mało jest stron, na których trzeba kupować dodatki, bo jest to oficjalnie zabronione przez EA. Jeżeli jednak zostanie to zmienione i trzeba będzie płacić za fanowskie dodatki, to czemu ludzie mieliby się ograniczać do darmowego ich rozpowszechniania? Jasne, darmowe strony też zostaną, ale szczerze wątpię, żeby miały duży czy w ogóle wart uwagi content.
Poza tym, jak już Liv zauważyła, takie działania dają jedynie możliwość EA na zarobienie przy jeszcze mniejszym udziale w produkcji samej gry, a przecież już w TS3 wiekszość obiektów miało ikonkę TS Store.
Te wszystkie argumenty tłumaczą dlaczego nie korzystam z żadnego typu nieoficjalnych dodatków.
Jak już wspomnieli o sprzedawaniu innym graczom (pewnie za simoleony) obiekty z gry, to z pewnością będzie w grze CAST tak jak w The Sims 3, dzieliliśmy się z innymi recolorami oryginalnych obiektów z gry.
Te wszystkie argumenty tłumaczą dlaczego nie korzystam z żadnego typu nieoficjalnych dodatków.
Nie korzystasz z nieoficjalnych dodatków, bo w TS4 będzie trzeba za nie płacić? :| No i tak w ogóle w takim razie tym bardziej zostaniesz z niczym w samej grze, jeżeli Maxis będzie kontynuować politykę TS Store z TS3 + będzie zarabiać jeszcze na fanowskich dodatkach.
Coś czuję, że genetykę też spierniczą w takim razie :)
Też się tego obawiam :rolleyes:
A ja akurat jestem takim zbokiem, że genetyka jest dla mnie ważna.
Już w ts2 dziedziczenie było dość dobre, a w trójce nastąpił solidny regres. Jeśli w czwórce skopią temat, to popsują grę wielu osobom :/
Nie korzystasz z nieoficjalnych dodatków, bo w TS4 będzie trzeba za nie płacić? :| No i tak w ogóle w takim razie tym bardziej zostaniesz z niczym w samej grze, jeżeli Maxis będzie kontynuować politykę TS Store z TS3 + będzie zarabiać jeszcze na fanowskich dodatkach.
W żadnej serii nie używałem i nie używam nieoficjalnych dodatków (no chyba że Store z TS3)
Te "dodatki" są brzydkie i nie pasują do klimatu gry, zobaczymy jak będą wyglądać w nowej odsłonie.
Brzydkie? :| No przepraszam bardzo, o meblach cashcrafta czy Adele można powiedzieć wiele, ale z pewnością nie to, że są brzydkie. No i nic dziwnego, że Maxisowe meble rzadko kiedy do czegokolwiek pasują, skoro twórcy najwyraźniej boją się dodania jakichkolwiek detali do swoich tekstur.
Brzydkie? :| No przepraszam bardzo, o meblach cashcrafta czy Adele można powiedzieć wiele, ale z pewnością nie to, że są brzydkie. No i nic dziwnego, że Maxisowe meble rzadko kiedy do czegokolwiek pasują, skoro twórcy najwyraźniej boją się dodania jakichkolwiek detali do swoich tekstur.
Z tym, że cashcraft zbija za to kasę ;) Co do Adele to nawet nie wiem, o kogo chodzi. Oczywiście w internecie można znaleźć dobre dodatki od ludzi, którzy robią je za darmo, ale powyższy przykład mówi sam za siebie - jest kasa, to jest i motywacja. Dlatego jeżeli ktoś robi dobre dodatki to wcześniej czy później zorientuje się, że może jeszcze na tym zgarnąć kasę i idzie do znienawidzonego TSR (ale jakoś każdy stamtąd pobiera :|) albo przechodzi na donations, jak np. swego czasu newsea (która swoją drogą przeniosła się z TSR). Już nie mówiąc np. o Pralinesims, która jest fabryką pieniędzy i w której jest zatrudnione kilka osób tylko po to, żeby budować domki, robić mebelki i inne pierdółka.
Niby EA zabrania zbijania pieniędzy za fanowskie dodatki i ostro pojechało po TSR, ale wystarczyło że na głównej stronie przez kilka miesięcy był link przenoszący do Origin to sprawa już znikła :) Tak się robi biznes ;)
Adele robi za darmo, podobnie jak mouseyblue, janita, esperesa, żadnemu z tych twórców nie można zarzucić brzydkich dodatków. Cashcraft tak, nabija na tym kasę, ale z całą pewnością jego dodatki nie są "brzydkie", co najwyraźniej Damian zarzuca wszystkim CCC.
A poza tym, są przecież dodatki Maxis Match, które naśladują kreskówkowy styl gry i nie odstają wyglądem od oryginalnych rzeczy Maxisa, więc można je swobodnie razem łączyć i nic się nie wyróżnia :3
Zresztą jak ktoś nie chce, to nie używa dodatków, proste ;)
anie_1981
01.09.2013, 21:04
Zdarzają się brzydkie czy niedopracowane dodatki nieoficjalne, ale większość jest ładna. Na pewno ubrania, fryzury, makijaż, skórki. Osobiście kocham drobne ozdoby, które sprawiają, że dom nie wydaje się "szpitalnie, chirurgicznie czysty". Lubię tworzyć w domach takie wrażenie lekkiego nieładu. Np. W kuchni rozkładam jakieś kuchenne ozdoby, typu suszarka do naczyń, chlebek, zestaw noży, czajnik, butelka z winem czy paczka mąki :P Pod tym względem, właśnie tych drobiazgów, EA nigdy nie dopisywało. Dla mnie kuchnia bez takich drobnych akcentów, to w ogóle nie kuchnia!
Ale odbiegłam od tematu. Ja na razie przestałam czytać newsy, zdarzają się sprzeczne, a do tego wolę jednak oglądać czaty z producentami, filmiki i zdjęcia. Nie mam zdania na temat np. płatnych dodatków, niech sobie będą, o ile ludzie będą mieli też kilka darmowych stronek, bo jeśli wszystkie nagle zmienią się w TSR, to współczuję graczom. Obawiam się, że taki nurt mógłby zaszkodzić też graczom poprzednich serii, przecież nadal powstają dodatki do dwójki... Trójka też jeszcze długo po wydaniu czwórki będzie miała rzesze fanów, oraz ludzi którzy będą tworzyć dla niej CC i mody.
Adele robi za darmo, podobnie jak mouseyblue, janita, esperesa, żadnemu z tych twórców nie można zarzucić brzydkich dodatków. Cashcraft tak, nabija na tym kasę, ale z całą pewnością jego dodatki nie są "brzydkie", co najwyraźniej Damian zarzuca wszystkim CCC.
Nie mówię że są brzydkie dosłownie, tylko odstają od tej gry i może bardziej jest to na pokaz, jakieś kręcenie filmików (sławne seriale :rolleyes:) czy jeszcze jakieś fotostory, do gry to się nie nadaje.
anie_1981
01.09.2013, 21:20
Mogłabym Ci pokazać moje domy, całe wypchane dodatkami nieoficjalnymi, i uwierz mi, że te dodatki wcale nie "odstają od gry". Komponują się z nią świetnie.
wera963852
02.09.2013, 00:22
Nieoficjalne dodatki są świetne, bez nich moje domy byłyby puste... jak się komuś nie podoba to przecież nie musi ich pobierać, ale mówiąc od razu, że są brzydkie to wielka przesada. Brzydkie to są dodatki z The Sims Store, nijakie moim zdaniem ;) Chociaż są wyjątki nie mówię, że nie.
Widzę, że większości tutaj 4 nie przekonuje. Najgorsze jest to, że EA i tak zgarnie grubą kasę za tę grę, szkoda tylko, że nie zwrócą uwagi na sugestie fanów. Ta gra już nie będzie wyglądać jak Simsy - no chyba, że poprawią - zabierają z niej wszystko co najlepsze, by dodać "EMOCJE" o których trąbią, a w rzeczywistości będą pewnie ostro przesadzone :>
Danuta720
02.09.2013, 13:12
Jeżeli starannie dobierzesz cc (nieoficjalne dodatki), to upiększą Ci Twój dom, czy otoczenie. Fakt, że trzeba na nie uważać. Ostatnio pobrałam trochę cc znanych kreatorów i niektóre z nich musiałam usunąć z gry. Teraz, gry trójka powoli zmierza do końca (co nie znaczy, że gracze nadal nie będą w nią grali :) ) jest coraz większy wybór oryginalnych dodatków z gry i ze Store, a przy pomocy Kreatora Stylu można uzyskać naprawdę fajny efekt.
Dlatego dla mnie czwórka w takim wydaniu, jakie obecnie prezentuje EA jest nie do przyjęcia. Zajmuję się budowaniem parcel od kilkunastu lat i uważam, że czwórka będzie inną grą, to raczej będzie gra dla małych dzieci.
Ea ma słabą pamięć, pierwsza odsłona gry została wydana z myślą o architektach, kreatorach, a dopiero do tego pomysłu twórcy gry dodali symulacje życia, bo Amerykanie bali się, że za mało zgarną kasy. Dlatego w następnych odsłonach starali się sprostać wymaganiom kreatorów, dodając stopniowo nowe narzędzia do tworzenia. Obecnie widać, że chyba jednak przecenili swoje możliwości (kogo oni zatrudniają, jakiś amatorów?), albo zależy im na zgarnięciu jak najwięcej kasy, dzięki dotarciu do szerszego grona graczy. Zapominają jednak przy tym, iż ludzie, którzy do tej pory kupowali grę ze względu na możliwości kreatorskie, nie kupią im tego "bubla"....no chyba, że EA ma w rękawie jakiegoś "ASA" :D...
Everlasting
05.09.2013, 15:11
Zdjęcie w większej rozdzielczości (wstawiam w linku, bo jest za duże) http://simscommunity.net/wp-content/uploads/2013/09/Les-Sims-4-Sport.jpg
To zdjęcie jest okropne. :O
Ściany, podłogi i dywan- idealnie płaskie powierzchnie z niezbyt dobrze naśladującą panele teksturą, o dywanie szkoda nawet gadać, jedynie coś, co trzyma poziom to ściany.
Bardzo kanciaste bieżnie.
Niby tak bardzo te emocje dopracowują, ale simka ma uśmiech konia, rodem z trójki.
Drzewa za oknem przerażają.
Nie wiem jak Wy, ale ja cc do czwórki nie widzę. Nie wyobrażam sobie tych twarzy z realistycznym skinem, włosów zastępujących te parszywe imitacje włosów i dodatkowe ubrania. Te, które teraz widzimy przypominają mi maxis-match. A ubrania w dwójce robione z tekstury, zdjęć prawdziwych ubrań wyglądały nieźle, w trójce gorzej, ale ja nie widzę na tym zdjęciu jeansów robionych z prawdziwego zdjęcia albo sukienki w kwiatki.
Efekt spływającego potu bardzo ładny btw. Tak ładny, że infact wygląda to jakby ta biedna simka posikiwała a nie pociła się.
Piękne zdjęcie <3
To jest g r a
To jest g r a
Ale jakie to ma znaczenie? Tworzone są gry z tysiąc razy lepszą grafiką. Simsy niekoniecznie muszą być aż tak wychuchane (wiadomo, ważna jest też optymalizacja, nie każdy ma super sprzęt itd.), ale skoro płacę Bóg wie ile za grę to mam prawo czegoś wymagać. Chociażby wygładzenia tych kantów na dolnej części bieżni, która na dobrą sprawę wygląda jak jakiś ośmiokąt (a chyba chodzi o to, żeby była kołem, prawda?).
Chociaż jeśli ta gra będzie tak wyglądała to jej nie kupię i nie dam za nią ani grosza.
Porównanie simsów do innych gier to nie porównanie, każda gra ma inny klimat a ta jest kierowana do innych odbiorców. Założenie było zawsze takie samo tylko czasy się zmieniają.
No tak, bo według EA to grę będą kupowały same dzieciaki (a raczej kupią im ją rodzice), więc można wcisnąć im jakiś szit i trzepać pieniądze.
Mroczny Pan Skromności
05.09.2013, 16:51
Aha, czyli mi ta gra nie musi odpowiadać, bo nie jest dla mnie? Okej, no to nie kupuję :)
anie_1981
05.09.2013, 16:55
No nie wiem, jestem ostatnią osobą, która czepiałaby się grafiki w Simsach. Naprawdę jedynka, dwójka i trójka mi się graficznie podobają, ich grafika pasuje do klimatu danej serii itd... Ale ten screen czwórki naprawdę wygląda obrzydliwie... Podejrzewam, że dałoby radę przyzwyczaić się do tej grafiki, tylko po co, skoro czwórka nie wydaje mi się lepsza od trójki. Ktoś może mówić, że nie było dużego skoku do przodu między dwójką a trójką, ale jednak był. Otwarte otoczenie, Kreator Stylów, wspólny czas dla całego miasta, kurcze nawet to przenoszenie niektórych rzeczy w trybie życia (uczynna rączka :P ) mi się podoba. Nie no, muszą tą czwórkę jeszcze poprawić, bo wygląda strasznie.
Ktoś może mówić, że nie było dużego skoku do przodu między dwójką a trójką, ale jednak był. Otwarte otoczenie, Kreator Stylów, wspólny czas dla całego miasta, kurcze nawet to przenoszenie niektórych rzeczy w trybie życia (uczynna rączka :P ) mi się podoba.
Między dwójką i trójką z pewnością przeskok był duży. Ale między trójką i czwórką już się tak nie zapowiada. W sumie to właściwie jest nawet pewien krok w tył, np. brak kreatora stylu. Emocje to nie wszystko, niestety.
wera963852
06.09.2013, 23:23
Dziękujemy Damianie za oświecenie nas, że The Sims 4 jest grą, trudno na to wpaść.
Zdjęcie paskudne. Nie wyobrażam sobie jak można tak bardzo spaprać robotę. Dlaczego te buty są tak dopasowane do stopy, że wyglądają jakby były częścią nogi? Jeśli o samych nogach mowa, to nawet nie chce sobie wyobrażać jak będą wyglądać, gdy będą owłosione. Przykleją kilka plastikowych kropek jak te hełmy na głowie? Bo włosami tego nie mogę nazwać. Mam wrażenie, że oni to wszystko malowali w paincie i trochę pocieniowali ;x no litości.. Tak nie powinna wyglądać nowa wersja Simsów. Widoczek za oknem, a dokładnie skałki wyglądają jakby zostały wykonane z plasteliny.. wszystko wygląda jak z plasteliny. Jedyne co mi się podoba na tym zdjęciu to tyłek stojącego sima :P Grafika moim zdaniem jeszcze gorsza niż w 2. Pomimo takiej różnicy lat w 2 wszystko wyglądało bardziej realistycznie, a w 3 jeszcze lepiej. Gra i tak będzie cieszyć się powodzeniem co jest smutne, bo EA pomyśli, że zrobiła "świetną robotę".
Żal już patrzeć na te komentarze :D
Ja nie rozumiem jak można oceniać pre-alphę
To jest wręcz śmieszne, i zaś zaczynamy o dwójcę która lata świetności miała już ho ho i jeszcze trochę.
Gra będzie świetna, to jest dużo jak na tą fazę tworzenia gry (tu polecam przeczytać artykuł o tworzeniu gier).
Wszystko do pełnej wersji może się zmienić, z resztą umowa między EA a uczestnikami SimsCamp była nawiązana, gdzie pisało wyraźnie że jest zakaz wstawiania wszelkich informacji oraz screenów z gry do wyznaczonych dat.
Specjalnie było to zrobione żeby nie było tego waszego narzekania na cały świat i po to żeby EA dokończyło swoje dzieło, mamy trailer i gameplay - starczy.
Inne traktujmy jako concept arty z pre-alphy.
Przytoczę słowa z wikipedii:
Wersja robocza (pre-alpha) – dostępna zazwyczaj tylko dla twórców programu w postaci repozytorium kodu źródłowego (np. CVS, SVN), kiedy implementowany jest algorytm programu, tworzony jest interfejs i dodawane są nowe funkcje
A o The Sims 2 można tylko powiedzieć że jest w fazie moralnego starzenia :)
Śmiem twierdzić, że lata świetności TS2 nadal trwają i prędko się to nie skończy - popatrz, ilu ludzi jeszcze w nią gra.
No i wiesz, pokazują nam oficjalne zdjęcia - spodziewałeś się, że popatrzymy sobie na nie chwilkę, po czym odwrócimy wzrok i nawet nie pomyślimy o tym, co przed chwilą zobaczyliśmy? Tym gorzej, jeśli zobaczyliśmy je akurat na forum, na którym PRZED PREMIERĄ powstał dział poświęcony TS4 i tak się złożyło, że mamy na tym forum konto i temat poświęcony komentarzom do newsów. Skoro newsem jest zdjęcie, dlaczego mielibyśmy go nie skomentować?
Gra będzie świetna
Sorry, ale jestem realistką :)
Poza tym, czy z zachwytu producentów nad grą możemy liczyć, że zmienią chociażby grafikę? Dopracują tekstury? Zmienią oświetlenie i całą tą bajkową oprawę?
Nie wątpię, że jakieś tam dodatkowe opcje w gameplayu będą dodane, ale popatrz, na co ludzie marudzą, co im się nie podoba w tej grze. A czego producencie najwyraźniej nie zamierzają zmienić.
Ah, na brak informacji i zbywanie potencjalnych klientów też można narzekać :)
Całe szczęscie, że już niedługo kolejny live. Może w końcu będziemy mogli sobie pomarudzić i nikomu nie będzie to przeszkadzało :) Im dalej w las, tym więcej pewników!
Chociażby wygładzenia tych kantów na dolnej części bieżni, która na dobrą sprawę wygląda jak jakiś ośmiokąt (a chyba chodzi o to, żeby była kołem, prawda?).
Skąd w ogóle pomysł, że to miało być koło? Naprawdę sądzisz, że aż tak nie potrafili zrobić koła, że wyszedł im ośmiokąt? Sądzę że to miał być ośmiokąt i wyszedł moim zdaniem bardzo dobrze. Wystarczy spojrzeć obiektywnie. Natomiast mam wrażenie, że wielu osobom tutaj brakuje obiektywizmu, bo za bardzo nastawiliście się na szukanie wad tej gry, która nawet nie jest jeszcze skończona.
The Sims 2 bez napakowanych modów jest wręcz okropne.
Gra została porzucona przez producentów po wydaniu osiedlowego życia - czyli to już jest ostatnia faza tejże gry.
Wypowiadając się tu trzeba znać pojęcie pre-alpha bo inaczej do końca się będzie wierzyć że ta gra już taka będzie, a pokazano nam tylko kilka oficjalnych screenów.
Wszystko inne to głupie domysły fanów które po większej analizie szkoda już publikować.
Seria The Sims 3 to rewelacyjna gra, kilkukrotnie lepsza od The Sims 2, tylko trochę z optymalizacją się im nie udało.
Ale cóż trzeba się przyzwyczaić że ludzie i tak będą narzekać, ze swojej strony napiszę że warto czekać, 11 września oraz 19 września będziemy mogli powiedzieć coś więcej, a jest tego bardzo dużo.
Skąd w ogóle pomysł, że to miało być koło? Naprawdę sądzisz, że aż tak nie potrafili zrobić koła, że wyszedł im ośmiokąt? Sądzę że to miał być ośmiokąt i wyszedł moim zdaniem bardzo dobrze. Wystarczy spojrzeć obiektywnie. Natomiast mam wrażenie, że wielu osobom tutaj brakuje obiektywizmu, bo za bardzo nastawiliście się na szukanie wad tej gry, która nawet nie jest jeszcze skończona.
Podzielam zdanie, właściwie ta bieżnia miała taka być, była pokazywana kilkukrotnie i była taka sama tylko w innych wariantach kolorystycznych.
Mogę napisać to samo :) Skąd pomysł, że to akurat ma być ośmiokąt a nie koło?
A poza tym nikt nie stara się tutaj szukać wad na siłę. My po prostu patrzymy i widzimy co jest niefajne. Gra się zmieni, to na pewno, ale na pewno cała grafika nie będzie zrobiona od nowa, więc raczej już zostaniemy z cukierkową grafiką prawie jak z kucyków Pony.
@Damian - Masz swoje zdanie, ja mam swoje, nie musimy się zgadzać, proste. Tylko nie rozumiem dlaczego ciągle piszesz, że gra na pewno będzie cudowna. Jak powiedziała Liv, to że producenci cały czas ją wychwalają nie znaczy, że gra będzie dobra. Na dobrą sprawę to za to im płacą, prawda? Mają ukazać produkt w jak najlepszym świetle.
To samo jest z dwójką czy trójką. Tobie się dwójka podobać nie a musi, może jest trochę gorsza graficznie od trójki (no ale trójkowe simy to wołają o pomstę do nieba), ale liczy się też grywalność, tak? A ja osobiście nie potrafię grać w trójkę, bo wszystko zabiera simom masę czasu, a gra więcej niż jednym to dla mnie wyzwanie.
Cytryśnia
07.09.2013, 09:53
Gra została porzucona przez producentów po wydaniu osiedlowego życia - czyli to już jest ostatnia faza tejże gry.
to w takim razie skąd mamy Rezydencje i Ogrody? :P
jak dla mnie jest za wcześnie żeby mówić czy grę się kupi czy nie, bo informacji jest bardzo mało i choć już nie wierzę, że zmienią włosy czy drzewa to tak na prawde wiemy bardzo mało o rozgrywce...
Było gdzies kiedys napisane, ze dochodzi umiejetnosc stolarstwa i mam nadzieje, ze te "zarabianie na swoich dzielach" dziala na zasadzie "wyslij mebel/obraz stworzony przez swojego sima znajomemu, a dostaniesz dodatkowe simoleony" ok. bo jak ma byc mozliwosc dostawania/wydawania PRAWDZIWEJ kasy za pare pikseli i jak ta opcja bedzie superpopularna wsrod kreatorow, ktorzy dzialali wczesniej za darmo to ja dziekuje , wole grac na czystej grze... ;___;
Mroczny Pan Skromności
07.09.2013, 10:28
Damian, nie rozumiem jednego - wściekasz się na każdego, kto odważy się powiedzieć słowo krytyki pod adresem nowej serii, a am narzucasz nam swoje zdanie na temat poprzednich części. I to w temacie, który do tego nie służy. Może byś zatem łaskawie przyjął do wiadomości, że w realnym świecie każdy człowiek jest inny i każdy ma prawo do odrębnego zdania. A moje zdanie jest takie, że pomimo, iż pokazano nam grę we wczesnej fazie produkcji, to nie liczyłbym na jakieś daleko posunięte zmiany. Na pewno zostaną dodane nowe opcje, więcej ubrań i fryzur, więcej obiektów. Może zostaną zmienione jakieś szczegóły. Może nawet przywrócone zostanie narzędzie tworzenia stylu. Ale jestem pewien, że grafiki nie zmienią, a to ją użytkownicy oceniają (bo co innego można ocenić na podstawie screenów). Kolejna rzecz: w kółko tylko piszesz, że ta gra będzie wspaniała, och, ach, ale jak ktoś napisze, że ta gra będzie okropna, zaraz podnosisz okrzyk "skąd wiesz!" i zaczynasz bezsensowny wywód na temat słabości dwójki (która w mojej opinii jest najlepszą grą z całej serii i gram w nią bez "napakowanych modów", bo ich nie potrzebuję). Pytanie brzmi: skąd TY wiesz, jaka będzie ta gra? Tworzysz ją, byłeś na gamescom, jesteś jasnowidzem? Jeśli nie, to proszę, daruj sobie pisanie po raz tysięczny tych samych bzdur.
Teraz przedstawię swoje zdanie na temat nadchodzącej gry. Najbardziej obawiam się animacji. Jeszcze ich nie przedstawiono, więc mam nadzieję, że tutaj faktycznie nastąpi powrót do korzeni i będą szybsze oraz bardziej dopracowane (tak, słynne wsiadanie do auta). Grafika mi nie przeszkadza. Ma w sobie oś z dwójki, którą uwielbiam. Tylko te włosy bym zmienił. Liczę, że twórcy jeszcze zmienią je na coś lepszego, a jeśli nie, pozostaje mi liczyć na dodatki. Szczegóły typu koło/ośmiokąt mnie nie obchodzą, dopóki nie rzucają się w oczy. Ponadto, marzą mi się rozbudowane historie simów i otoczeń, duże drzewa genealogiczne i wspomnienia. I więcej tajemniczości. W dwójce niemal każda rodzina miała jakieś sekrety, które przyciągały mnie do grania. Dzięki temu gra po prostu nie znudziła mi się tak szybko jak trójka, która była tego całkowicie pozbawiona. Otwarty świat jest fajny, ale mówiąc szczerze, nie zależy mi na nim. Jeśli będzie opcja wyłączenia postępu historii, prawdopodobnie z niej skorzystam. Po prostu lubię grać całym otoczeniem i niczego nie tracić (w trójce zostawiłem swojego sima na jakiś czas i okazało się, że ma dziecko). Prócz tego brakuje mi jeszcze dwóch rzeczy: możliwości podróżowania pomiędzy otoczeniami i możliwości przełączania się pomiędzy simami z różnych otoczeń (np. kiedy sim jest na wakacjach, a ja chciałbym, żeby coś zadziało się w domu podczas jego nieobecności). Wiem, że to wiązałoby się prawdopodobnie z ekranami ładowania, ale przecież z opcji korzystaliby tylko ci,którzy by tego potrzebowali. Nie wiem, czy mamy co liczyć na powrót młodych dorosłych. Moim zdaniem przydałoby się jeszcze więcej grup wiekowych. Kilka ujawnionych opcji naprawdę mi się podoba. Nie chciałbym jednak ikonek potrzeb, tylko pasków i liczę, że to też zostanie jeszcze zmienione. Paski wydają mi się bardziej czytelne, poza tym po prostu lubię mieć wszystkie te okienka pootwierane i nie przeszkadza mi, że zajmują miejsce.
Póki co, to tyle.
"O bosze, stół jest kwadratofy, czy oni nie potrafią zrobić koła?! Na pewno nie kupię tej gry!!!"
Teraz tylko czekam, aż ktoś skrytykuje rozdzielczość mniejszych screenów i powie, że nie będzie grał na takim małym ekranie :P
Live za 10 dni, zobaczymy, co z tego wyjdzie. Mam nadzieję, że pokażą wreszcie rozgrywkę, chociaż pewnie skończy się na trybie budowania/kupowania. No i jestem ciekaw tych animacji, o których zabronili mówić SimsCampowiczom, może wreszcie szykują coś, co zwali nas z nóg :P
@down: podpisuję się rękami i nogami!
Ja tak jak na początku wypowiadałem się żywo na forach o TS4 to już przestałem bo mnie już szlag trafia, jak widzę że jeden drugiemu swoje zdanie narzuca albo jak czytam o tych rozdmuchanych oczekiwaniach, gdzie niektórzy by chcieli żeby gra wyglądała jak prawdziwe życie. Niektórym proponuję wrócić do rzeczywistości i zająć się na prawdę własnym życiem a nie beznadziejnymi kłótniami nad tym jaka powinna być czwórka.
Mogę napisać to samo :) Skąd pomysł, że to akurat ma być ośmiokąt a nie koło?.
No właśnie chodzi o to, że tego nie wiem, bo nie tworzę tej gry. Wydaje mi się jednak, że przesadą jest robienie z twórców gry debili, którzy nie potrafią zrobić koła.
Przykład ten pokazuje, jak niektórzy czepiają się na siłę byle czego. Bo czy naprawdę dla całej gry ma znaczenie czy bieżnia do ćwiczeń ma w podstawie koło czy ośmiokąt?
Dla mnie liczy się najbardziej płynność gry. Gram w trójkę, ale irytuje mnie to ciągłe zacinanie się gry w trybie życia, czekanie aż meble wczytają się po powrocie z widoku okolicy, czy zacinanie się gry w trybie budowy po otwarciu kreatora stylu. A komputer mam dość dobry, więc to nie jego wina. Czasami żeby odpocząć od tego, wracam do dwójki. Tam nic takiego nie ma miejsca, choć gram rodzinami z maksymalną liczbą simów i zwierząt, mają duże, porządnie umeblowane domy i ogromne podwórka ze stawami, a na niektórych z nich mieści się jeszcze sklep z własnoręcznie przez simów wykonanym towarem. I nic się nie dzieje negatywnego, żadnego zacinania się gry. I tego właśnie najbardziej oczekuję od czwartej części simów.
Do grafiki nic nie mam, lubię simową grafikę i cieszę się, że przy niej pozostali.
To co widziałam do tej pory, nawet mi się podoba. Świetny tryb tworzenia sima, który jak się zdaje, da wiele możliwości przy modelowaniu simowej twarzy i ciała. Do tego możliwość wyboru stylu poruszania się sima. Naprawdę świetnie się zapowiada. Ulepszony tryb budowy również mi się spodobał, koniec z przestawianiem obiektów na podwórko, żeby przebudować pokój :) Do tego wiele, naprawdę wiele innych świetnych opcji, o których zdaje się wielu z Was zapomniało skupiając się na szukaniu wad nieukończonej jeszcze gry.
Jasne, że to nie ma najmniejszego znaczenia jak będzie wyglądała bieżnia, tylko dla mnie to po prostu wygląda jak kanciaste koło i boję się, że skoro nie mogą zrobić porządnie czegoś takiego, to zawalą inne elementy.
Nie chcę też super realistycznej grafiki. Lubię ten lekko komiksowy styl simsów, ale według mnie mógłby być zrobiony lepiej. Jest po prostu zbyt słodko. Można zrobić grę, która się spodoba i młodszym, i starszym. Niestety na razie czwórka na taką się nie zapowiada.
Podoba mi się ulepszony styl budowy i tworzenia simów, szeroko reklamowane emocje też zapowiadają się ciekawie. Chodzi mi (i myślę, że wielu innym osobom też) o to, że zawiodłem się na trójce i nie chcę, żeby EA znowu powtórzyło te same błędy.
No wreszcie ktoś tutaj coś mądrego napisał :D
@Absolem - to samo, przerwałem na razie pisanie newsów bo każdy news to wzrost kolejnych obrońców "dfójki" którzy nie wiem co w działach o The Sims 4 robią jak im coś nie pasuje.
Mroczny - pozwól że nie przeczytam twoich długich bez sensownych akapitów (jak to zawsze robisz) ja nikomu nic nie narzucam ale denerwują mnie ludzie którzy uważają doświadczonych, profesjonalnych informatyków za debili.
Potraficie chodź skrawek takiej gry napisać - nie.
Wiecie ile to kosztuje - nie.
Każdy ma własny koncept, nie podoba się - wracaj do kfadratowej dfójki rodem z średniowieczna, skąd wiem jaka będzie gra ? Otóż widziałem baardzo dużo screenów, oraz widziałem cały tryb budowy, lecz ich tutaj nie opublikuje ze względu na kolejną akcję zwolenników dfójki. Poczekaj sobie do 11 września i jedź po tej serii dalej.
@Ibis z resztą dla mnie też grafika idzie na drugi plan, ważna jest to żeby gra chodziła płynnie, po zapowiedziach EA jestem dobrej myśli.
Grafika jest super zabawna, kolorowo, żywiej i ciekawiej, wyrazy twarzy są wręcz cudowne, pewnie przemyśleli co zrobili nie tak w trójce i z pewnością naprawią to w czwórce, idą w dobrym kierunku i tego im życzę.
http://i.imgur.com/PpL87rBl.jpg
Mi w grafice tak naprawdę tylko włosy przeszkadzają (i liczę, że naprawdę coś w tym temacie się zmieni), no i martwi mnie jak zrobią zwierzaki (chociaż na nie pewnie poczekamy). Niech sobie będzie słodko i pastelowo, to akurat mnie nie uwiera jakoś szczególnie.
Też należę do ''dwójkowych'' graczy... jeszcze. Mimo wielu lat gry, własnego otoczenia, wszystkich dodatków i akcesoriów + pierdyliarda dodatków z neta i pewnego sentymentu, zaczęłam odczuwać braki niektórych rzeczy i planuję posłać dwójkę na emeryturę ;) Albo dam jej drugie życie u mojej młodszej siostry :P
Teraz pozostaje pytanie, czy przestawić się na trójkę, czy poczekać na czwórkę ;> Nie mogę się doczekać nowych informacji <przebiera nogami z niecierpliwości>
anie_1981
07.09.2013, 13:04
Matko jak można się kłócić o grę, której nawet jeszcze nie wydano!? :P Ale myślę, że obie strony muszą dać na wstrzymanie. Tu nie chodzi o to by krytykować lub wywyższać którąś serię. Ja na przykład grałam w Simy od samego początku, od jedynki. Co prawda drobiazgów z jedynki już nie pamiętam, ale ogólny zarys jak najbardziej. Powiem jedno, każda seria jest super, ma swój klimat, swoje wady i zalety. Naprawdę to w którą kto gra serię nie ma żadnego znaczenia. Ja gram w trójkę, uważam, że jest najlepsza, ale widzę jej wady i zalety dwójki.
Co do komentowania niusów, to każdy ma do tego prawo i każdy może powiedzieć co mu się podoba, o ile nie wyśmiewa i nie obraża poglądów innych. Ja mogę powiedzieć, że z dotychczasowych niusów o czwórce, podoba mi się CAS i tryb budowy, nawet te emocje do pewnego stopnia, ale nie podoba mi się grafika i brak kreatora stylów, który uważam za "strzał w stopę" EA Games. Nie twierdzę ani, że gra będzie super, ani że będzie do bani, bo żadna seria Simsów nie jest ani super, ani do bani, tylko gdzieś pośrodku. Jakby wziąć wszystkie serie połączyć i wziąć z nich to co ogół graczy uważa za super, to byłaby to super gra :P
Anie, ktoś by mógł spytać, jak w ogóle można się kłócić o taką pierdołę jak gra? :D
Ja niestety nie miałam okazji zapoznać się osobiście z trójką. W moim otoczeniu już nikt nie gra, tylko się kurde zaręczają, hajtają i budują domy :D
edit: Z początku, jak zobaczyłam CAS, to byłam przekonana, że przestawię się od razu na 4. Teraz niestety już taka pewna nie jestem :rolleyes:
Kędziorek
07.09.2013, 13:50
Zgadam się z anie_1981, każda seria ma w sobie to coś i przedstawianie swoich racji poprzez wytykanie błędów poprzedniczkom jest... dziwne. Ja od 2-3 lat gram w trójkę, nie znaczy to jednak, że nigdy nie wracałam do jedynki. Grałam w nią bardzo często, bo ma wiele tego, czego trójce brakuje, no i nie powiem, że wspomnienia wracają. Z każdym dodatkiem to TS3, gra zaczęła mi się zawieszać, więc postanowiłam pograć w TS2, którą notabene jestem zachwycona, ale to swoją drogą.
Każdy ma swoje wymagania, niektórzy wolą różnorodność interakcji i urodę simów z TS2, a niektórzy otwarte otoczenie i bardziej rozbudowane opcje (między innymi) budowania z TS3, więc gadanie, która część jest lepsza jest moim zdaniem zbędna.
A co do planowanego TS4, są tu pokazywane takie a nie inne zdjęcia, na których jest ukazany dany etap gry i my to komentujemy, bo co innego mamy komentować? Racja, że nie wiemy, jak tworzyć grę, nie odbiera nam to jednak prawa do oceniania dzieła, na które wielu z nas wyda za rok kasę. Wymagamy tego i owego, chcemy gruszek na wierzbie i nikt nam tego nie zabroni, pomarzyć można. Jak ktoś woli koła zamiast ośmiokątów, no to ok, niech woli i niech o tym pisze, skoro tego wymaga od gry.
Ja tam się specjalnie grafiki też nie czepiam, no, może rzeczywiście trochę roślinność by mogli dopracować, ale jeśli gra ma działać lepiej i płynniej niż poprzedniczka, to cudów też się nie ma co spodziewać. Coś za coś. A co do tworzenia simów, to mam nadzieję, że po mieście nie zaczną chodzić monstra z mega szerokimi biodrami i wąziutkimi barkami, bo to by wyglądało komicznie. Ciekawa jestem, jak sobie z tym poradzą. Tryb budowania bardzo mi się podoba, jednak interfejs już znacznie mniej, ale to pewnie dlatego, że jestem tradycjonalistką i przyzwyczaiłam się do pasków z poprzednich wersji.
A co do pewnej wypowiedzi, której nie rozumiem...
przerwałem na razie pisanie newsów bo każdy news to wzrost kolejnych obrońców "dfójki" którzy nie wiem co w działach o The Sims 4 robią jak im coś nie pasuje.
Komentują jakby nie było, jako userzy mają do tego pełne prawo ;)
I czy gra będzie cudowna, czy beznadziejna będziemy mogli właściwie ocenić dopiero po premierze.
Tyle ode mnie :)
anie_1981
07.09.2013, 13:53
W moim otoczeniu już nikt nie gra, tylko się kurde zaręczają, hajtają i budują domy :D
No w moim też właśnie (takie Simsy, tyle, że w realu ;) ), dlatego nie będę miała możliwości obejrzenia czwórki osobiście. Jedyna kumpela która też w to grała, się wzięła i hajtnęła i teraz ma dwójkę dzieciaków i za grosz czasu dla siebie. Także będą mi musiały wystarczyć komentarze, recenzje i gameplaye na youtubcu. A zresztą, to i tak byłoby mi szkoda kasy na zaczynanie kolejnej serii. Może gdybym nie miała miała trójki to bym kupiła czwórkę, ale o tym to za wcześnie mówić. Za mało wiemy, a i to co wiemy podoba mi się tylko w połowie :P
Tryb budowy na tym filmie za przeproszeniem ssie -_- wolalbym tradycyjny tryb 3... choc nie widac jak uzywa sie tego katalogu... mam nadzieje, ze toz mieni moje zdanie do tego.
Wielozadaniowość: Simowie będą mogli, między innymi, oglądać TV podczas jedzenia lub też opowiadać anegdotki przy stole podczas obiadu. Co więcej, będzie można pokierować Simami tak, że pokłócą się podczas zmywania naczyń.
Myślę, że wielozadaniowość to jedna z najmocniejszych cech czwórki, o której na razie wiadomo. Nie powiem, żeby mi brakowało tego w poprzednich częściach, ale jak już się tym pobawię, to pewnie zacznie.
z kolei Simowie w romantycznym nastroju będą mogli zabawić się pod prysznicem.
Woohoo! :D Podoba mi się to - teraz będzie trzeba się trochę postarać, aby stworzyć odpowiedni nastrój i "rozpalić" sima :rolleyes:
Gracze będą mieli większą kontrolę nad wspomnieniami swoich Simów: tym razem to my będziemy mogli zdecydować, jakie znaczenie pod względem emocjonalnym będzie miało dla Sima dane wydarzenie i w rezultacie jak zareaguje, gdy będzie je wspominać.
Kolejny duży plus. Czasami celowo mój sim się z kimś kłócił albo rozwodził, ale mimo tego beczał po takich wydarzeniach :P Nareszcie koniec z tym (chyba).
Okazuje się, że wpływ obiektów na emocje Sima to bardziej złożony proces niż mogło nam się wydawać. Jak tłumaczy Rachel Franklin: "Nie będziesz myślał sobie 'Kurczę, tak bardzo chciałbym tę nową kuchenkę - ale to Smutna Kuchenka!' To bardziej selekcyjny proces."
Niezbyt rozumiem tę wypowiedź Rachel...
Mroczny Pan Skromności
07.09.2013, 15:46
Damianie, wątpię, byś to ty był owym profesjonalnym informatykiem (możesz odczytać to jako sugestię, jakie mam o tobie zdanie w tym momencie; wprost tego nie napiszę, bo na forum obowiązują pewne normy), a jeśli masz na myśli producentów, to właśnie widzę, jak czytasz ze zrozumieniem (ach tak, przecież nie czytałeś... tylko w takim razie, skąd wiesz, o czym ja pisałem?). Ach, i znów słynne narzekanie na dwójkę w temacie o czwórce! Nie wiem, co ty się tak uczepiłeś tych "wielbicieli dfójki", ja nie widziałem, żeby ktokolwiek (zanim się odezwałeś) tutaj pisał o dwójce :| Jesteś strasznie przewrażliwiony na jej punkcie, nie wiem, jakaś trauma z dzieciństwa?
Szkoda, że masz taki pociąg do kłócenia się o coś, o czym nie masz pojęcia. Bo tym postem pokazałeś, że kompletnie nie wiesz, co napisałem i z góry założyłeś, że cała moja wypowiedź była jazdą po czwórce. Napisałem, co mi się podoba, co nie, co chciałbym zmienić. Gratuluję dobrego wychowania i szacunku dla innych. Nie masz szacunku do mnie, zatem na mój szacunek również nie masz co liczyć. Próbowałem być miły i rzeczowo wyjaśnić, w czym tkwi problem. Doprawdy, czytając te bezczelne wypowiedzi, na usta cisną mi się dwa słowa, z których godzi się przytoczyć tylko pierwsze: "ja". I jeszcze jedno: pozwól, że będę sobie komentował, co tylko będę chciał. Dopóki robię to zgodnie z regulaminem, nie masz prawa zabraniać mi pisania. Koniec mojej wrednej gadaniny.
Anie, ja się w tym momencie nie kłócę o grę. Myślę, że może to być naprawdę świetna gra, ale równie dobrze może nie być, a pewna osoba tego nie rozumie. Ot i cały problem.
Podobnie, jak Ty uważam, że każda gra ma w sobie coś innego. Mi najbardziej pasuje dwójka (która nie jest kanciasta, nie jest ze średniowiecza i wciąż ma naprawdę wiele do zaoferowania, ale jak widać, niektórzy nie mogą się z tym pogodzić), co nie znaczy, że każdy, kto gra w trójkę, czy jedynkę jest "be". Ja sam swego czasu grałem w trójkę, nawet zakupiłem dodatek Wymarzone Podróże. Ale doprawdy, nóż mi się otwiera w kieszeni, jak widzę taki ton wypowiedzi i kompletny brak szacunku dla rozmówców. Nie wiem, co niektórym ta nieszczęsna dwójka zrobiła, że trzeba w każdym poście wspomnieć, jaka to ona nie jest beznadziejna. Może, zamiast pisać w kółko, to ustawić sobie sygnaturę, nie trzeba się będzie męczyć z pisaniem tego samego tysiąc razy ;)
Wracając jednak do samej gry (jestem czujny, nie offtopuję), z tego, co dotychczas pokazano, nie pasują mi włosy, interfejs (mówcie co chcecie, ja wolę by był czytelni, aniżeli kompaktowy). Ta informacja o tym, że będzie można wybrać preferencje sima trochę mnie uspokoiła, bo tak jak niektórzy, obawiałem się, że czarny zawsze będzie smutny, a różowy romantyczny :P Wygląda na to, że tak nie będzie i chwała twórcom za to. Czekam na ujawnienie tych hucznie zapowiadanych animacji (po tym chyba mogę oczekiwać więcej, skoro już tyle wcześniej nas nakręcają :D).
Kerbi, w tej wypowiedzi chyba właśnie chodzi o to, że na każdego sima dany przedmiot (np. kuchenka) będzie inaczej wpływał. Osobiście mam jeszcze nadzieję, że dodadzą możliwość uczynienia obiektu "neutralnym", tzn. obiekt nie będzie miał w pływu na nastrój. Bo trochę to głupie, żeby sim siadał na krześle i płakał, bo jest mu smutno, albo się cieszył, bo wesoło, albo nie powiem co, to jest w romantycznym nastroju :P
Jeśli chodzi o wspomnienia, to bardzo podoba mi się takie rozwiązanie. W dwójce jak umarł członek rodziny to nawet jeśli był wrogiem, simowie mieli negatywne wspomnienie :P
Z tą wielozadaniowością to w sumie nie wiem... Bo ona już w pewnym stopniu była w poprzednich dwóch częściach (rozmowa przy stole, czytanie książki w łóżku itd.), ale w sumie nie wiemy jeszcze, jakie będą możliwe interakcje. Im więcej, tym lepiej.
O trybie budowy powiem tylko tyle, że to fajne rozwiązanie, ale powinno być opcjonalne. Nie wiem, czy będzie możliwość normalnego budowania, jeśli tak, to bardzo dobrze, jeśli nie - to kiepsko.
Na temat CASu mogę powiedzieć tylko to, że zapowiada się wspaniale :D Tego chyba najbardziej nie mogę się doczekać :)
Czekam z niecierpliwością na nowe informacje :>
Też chciałabym się już pobawić CASem. A oprócz takich rzeczy jak animacje, interakcje itd. to z chęcią pooglądałabym dokładniej wszystkie trzy otoczenia i jestem ciekawa nowych rodzin, ich historii i takich tam. Niby zawsze bawię się głównie swoimi simami i układam im życie według własnego scenariusza, ale i tak chciałabym już zapoznać się z tym, co wymyślili twórcy gry. Niestety na to pewnie będę musiała poczekać do premiery.
Kerbi, w tej wypowiedzi chyba właśnie chodzi o to, że na każdego sima dany przedmiot (np. kuchenka) będzie inaczej wpływał. Osobiście mam jeszcze nadzieję, że dodadzą możliwość uczynienia obiektu "neutralnym", tzn. obiekt nie będzie miał w pływu na nastrój. Bo trochę to głupie, żeby sim siadał na krześle i płakał, bo jest mu smutno, albo się cieszył, bo wesoło, albo nie powiem co, to jest w romantycznym nastroju :P
Ach, czyli to miała na myśli. Ja uważam, że na początku wszystkie obiekty będą domyślnie jako "neutralne", a dopiero później będą mogły mieć jakieś znaczenie dla sima. Np. mój sim gotuje na kuchence, która ciągle przypala jedzenie, więc nienawidzi tej kuchenki. Ale jeśli będzie na niej gotował łatwo i przyjemnie przez długi czas, to się do niej "przywiąże" i będzie mu smutno, gdy ona np. się spali. Tak to widzę ;)
Z tą wielozadaniowością to w sumie nie wiem... Bo ona już w pewnym stopniu była w poprzednich dwóch częściach (rozmowa przy stole, czytanie książki w łóżku itd.), ale w sumie nie wiemy jeszcze, jakie będą możliwe interakcje. Im więcej, tym lepiej.
W poprzednich trzech częściach, dokładniej mówiąc :) Ale co to za wielozadaniowość, skoro sim tylko stoi/siedzi/leży i wykonuje przy tym jakąś jedną prostą czynność. Prawdziwą wielozadaniowością jest właśnie np. flirtowanie z innym simem podczas biegu na bieżni, kłótnia przy zmywaniu naczyń albo rozmowa telefoniczna podczas kąpieli i czytania książki. Tutaj faktycznie mamy kilka czynności wykonywanych jednocześnie, a nie wykonywanie jednej, tylko w innej pozie niż stojącej ;)
Ja jeszcze od siebie dodam, że powinieneś Damian mimo wszystko jeszcze raz sprawdzić, co dokładnie oznacza faza pre-alpha.
wersja robocza (pre-alpha) – dostępna zazwyczaj tylko dla twórców programu w postaci repozytorium kodu źródłowego (np. CVS, SVN), kiedy implementowany jest algorytm programu, tworzony jest interfejs i dodawane są nowe funkcje
A więc jest to faza, która następuje PO zdefiniowaniu jak gra ma wyglądać i jaki powinna mieć gameplay. Podczas fazy pre-alpha gra powinna już oferować namiastkę tego, co ujrzymy w wersji finalnej. Twierdzenie, że grafika może się zmienić jest nadzieją głupiego. Jasne, detale mogą ulec poprawie(jak i pogorszeniu, patrz: Prince of Persia: Sands of Time), ale gruszek na wierzbie nie można się spodziewać, a niestety gra jest ohydna od samych podstaw. Oczywiście są gry, które zmieniają całą szatę graficzną, jednakże są to przeważnie gry o długim, wątpliwym procesie produkcji(The Witcher), które często trafiają w tzw. development hell(Duke Nukem Forever) lub gry, które zostały całkowicie przepisane(Resident Evil 2 i 4). To też nie są czasy PSX/PS2, kiedy napisanie na nowo gry w środku jej tworzenia nie zajmowało tyle czasu. The Sims 4 zostanie wydane w 2014 roku, więc z pewnością drastycznych zmian w grafice nie zobaczymy. Więc proszę, nie ******* mi tu, że gra jest w fazie pre-alpha i że się zmieni, bo to gówno prawda. Akurat grafika jest tu jednym z aspektów gry, które już teraz można komentować. The Sims 2 już podczas pierwszych screenów z gameplayu pokazywało pretty much finalną wersję grafiki, jedynie lepszą.
No i na koniec powiem, że to bardzo fajnie, że ci się podoba gra w takiej formie, jakiej jest, ale zupełnie nie rozumiem po co się wykłócać z każdym, kto ma odmienne zdanie. Nie kojarzę, żeby temat się nazywał "lizanie dupy EA", czy "zachwyty nad The Sims 4", a więc negatywne oceny są tu z całą pewnością dozwolone.
Pragnę zaznaczyć iż tutaj nikogo nie mam na celu obrazić ale nie podoba mi się to że w tym dziale rozmawiamy ciągle o przeszłości "komentarze do newsów" a "dyskusja ogólna o grze" to dwa różne tematy.
@Mroczny ja tylko krytykuje a zabronienie pisania to także dwie różne sprawy.
Pozdrawiam i zapraszam do czytania nowego newsa :)
Jakoś nie pamiętam, byś swoje zaczepne komentarze uzasadniał kiedykolwiek chęcią utrzymania porządku na forum. Pod newsy składają się również screeny z gry, a więc nie widzę też powodu, dla których nie miałyby zostać poddane ocenie w tym a nie innym temacie. :)
No ale widzę, że wyniosłeś się z forum, więc szerokiej drogi! :)
Nie rozumiem, dlaczego depresja czyni sima lepszym pisarzem :| Jak dla mnie na pisarstwo powinien wpływać nastrój ''zainspirowany'', tak samo jak w przypadku malarstwa.
anie_1981
07.09.2013, 17:27
Nie rozumiem, dlaczego depresja czyni sima lepszym pisarzem :| Jak dla mnie na pisarstwo powinien wpływać nastrój ''zainspirowany'', tak samo jak w przypadku malarstwa.
No właśnie też się zdziwiłam... Wydaje mi się, że nastrój prędzej powinien wpływać na to jakie książki Sim pisze. Np. smutny czy taki w depresji, mógłby pisać melodramaty czy coś :P A wesoły jakieś powiastki humorystyczne.
No właśnie też się zdziwiłam... Wydaje mi się, że nastrój prędzej powinien wpływać na to jakie książki Sim pisze. Np. smutny czy taki w depresji, mógłby pisać melodramaty czy coś :P A wesoły jakieś powiastki humorystyczne.
...a kury domowe pisałyby porno dla mamusiek :D
Też myślałam, że nastrój będzie wpływał na rodzaj i/lub jakość pisanych książek/malowanych obrazów. Tzn. smutny sim napisałby super dramat, a gdyby zechciał napisać np. książkę dla dzieci, to byłaby ona kiepska.
edit: Do tego simka na tej fotce prędzej wygląda na naburmuszoną, a nie zdołowaną. Albo ja już kompletnie oślepłam :P
Mroczny Pan Skromności
07.09.2013, 17:56
Akurat to, że smutny sim lepiej pisze (czy w ogóle: tworzy) jest bardzo fajne :) Z własnego doświadczenia powiem, że to prawda (dlatego ja się wcale nie smucę xD)
Akurat to, że smutny sim lepiej pisze (czy w ogóle: tworzy) jest bardzo fajne :) Z własnego doświadczenia powiem, że to prawda (dlatego ja się wcale nie smucę xD)
A ja z własnego mogę powiedzieć, że to nieprawda. I co teraz? :P
edit: Poza tym wyobraź sobie, że chcesz mieć sima, który jest zawodowym pisarzem... I co, żeby mógł więcej zarobić, to trzeba będzie mu zniszczyć życie?
Mroczny Pan Skromności
07.09.2013, 18:30
ja to bardziej widzę tak, że smutek będzie towarzyszył artystom (poeci, muzycy) a nie takim "zwykłym" xD Trochę dziwnie to brzmi ale nie potrafię tego dobrze wyjaśnić :D
No i to raczej działało by na takiej zasadzie, że smutnemu byłoby łatwiej ale wesoły też mógłby dobrze pisać ;)
Dla mnie to konkretne powiązanie emocji z natchnieniem jest sensowne :) Bardziej niż przygnębiająca gra na skrzypcach :P
ja to bardziej widzę tak, że smutek będzie towarzyszył artystom (poeci, muzycy) a nie takim "zwykłym" xD Trochę dziwnie to brzmi ale nie potrafię tego dobrze wyjaśnić :D
Plebsowi? :D
Moim zdaniem od TS4 strasznie trąci stereotypami. Z jednej strony fajny pomysł, że otoczenie i czynności sima wpływają na jego samopoczucie, ale srsly - jeżeli ktoś lubi czerń, musi to z góry oznaczać, że jest smutny? A więc idąc tą analogią każda kobieta w czerwonym musi być kim, prostytutką? A facet dbający o wygląd homoseksualistą? Szczęśliwy głupi, smutny wyjątkowo uzdolniony?
Mroczny Pan Skromności
07.09.2013, 18:45
przykro mi, od teraz faceci nie będą mogli się myć :D
Ja tylko mam nadzieję, że będzie można ten wpływ rzeczy na sima ominąć, wpływ emocji na dostępność interakcji mi odpowiada (tym bardziej, że to nic nowego, bo już teraz sim z niskim wskaźnikiem nastroju ma problemy z interakcjami ;))
No i to raczej działało by na takiej zasadzie, że smutnemu byłoby łatwiej ale wesoły też mógłby dobrze pisać ;)
Dla mnie to konkretne powiązanie emocji z natchnieniem jest sensowne :) Bardziej niż przygnębiająca gra na skrzypcach :P
Emocje i natchnienie są powiązane ze sobą, ale błagam, żeby być artystą wcale nie trzeba cierpieć duchowych katuszy :P
edit: Caesum ma racje, też czuję ten smród stereotypów (o czym chyba już wcześniej pisałam). I wcale a wcale mi się to nie podoba.
Nawet nie wiecie jeszcze na jakiej zasadzie będzie to wszystko działać (wszystko co teraz jest, to domysły) a już gadacie o stereotypach. A moze one to własnie siedzą w waszych głowach? ;)
No gadamy na podstawie tego, co nam pokazali. Jeśli w rzeczywistości inaczej to wygląda to już nie nasza wina, że pokazali to kiepsko.
Właściwie nie pokazali jeszcze prawie nic więc w sumie nie wiem czy kiepsko pokazali czy nie. Jak to sie mówi, mam zbyt mało danych.
Mamełe, nie takie do końca domysły, bazujemy na dostępnych informacjach, a że są one (jeszcze) niepełne, to przecież zdajemy sobie z tego sprawę ;)
Jakkolwiek to z depresją i pisarstwem zostało powiedziane wystarczająco jasno i, jak dla mnie, jest to jakoś głupio pomyślane.
A skoro już mowa o stereotypach to ciekawi mnie, czy w czwórce też będzie stara panna/ wredna baba z gromadą kotów? :D W jedynce była Gienia (?), w dwójce ta babka Knot, w trójce też kojarzę taką postać.
Mroczny Pan Skromności
08.09.2013, 06:33
Ale przecież w tej informacji nie ma mowy o tym, że wesoły sim nie może być artystą. I to nie wesołemu będzie trudniej, tylko smutnemu będzie łatwiej (nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to duża różnica ;)). W trójce też było takie "faworyzowanie" simów w niektórych dżemach dziedzinach, z tym, że zamiast enocji były cechy, które wybierało się raz na całe życie (chyba, że kupowało się nagrodę szczęścia życiowego, co dla mnie było totalnym bezsensem). W tym przypadku emocje dają o wiele większe możliwości (sim nie jest już "jednowymiarowy", jego charakter, stosunek do innych simów czy rzeczy może się zmieniać, ale w dalszym ciągu jest to ten sam sim z tymi samymi cechami). Tylko, że te cechy tak naprawdę nic bie zmieniały. kilka interakcji więcej/mniej i podobno większa/mniejsza skłonność do robienia niektórych rzeczy (np. do pisania), przy czym ja nigdy grając w trójkę nie odczułem czegoś takiego, że sim-artysta osiągnął więcej dzięki swojej cesze. Dobra, rozpisałem się bez sensu a zmierzam tak naprawdę do jednego stwierdzenia: moim zdaniem w dalszym ciągu tylko i wyłącznie gracz będzie decydował o tym, w jakiej dziedzinie sim osiągnie sukces. Emocje będą mogły mu to ułatwić, ale nie utrudnić. Wesoły sim będzie mógł być artystą nie gorszym niż smutny, jednak smutnemu łatwiej może przyjść napisanie czegoś świetnego. Simowie w romantycznym nastroju będą mieli większe szanse na udany podryw, ale w np. wesołym nastroju też nie wydaje mi się to być problemem. Tak właśnie to widzę, a nie tak, ja Ty mi to, Agor-io (jak to odmienić? xD), usiłujesz wytłumaczyć. Rozumiem Twoje obawy i nie uważam że są bezpodstawne. Jeżeli faktycznie byłoby tak, że tylko smutny ma orawo być poetą, to byłaby kompletna klapa. Moja wizja jest po prostu bardziej optymistyczna, dlatego mniej się obawiam :D
Jestem trochę opóźniona w newsach. Simy byłyby ładne, gdyby nie te włosy. Ciekawi mnie ta istota nadprzyrodzona, może kosmita? :P Szkoda, że ubrania i włosy nie będą poruszać się na wietrze. Czepiam się szczegółów, ale to by było fajne. Zaintrygowały mnie emocje, tryb budowania też będzie fajny. Czekam na więcej.
Emocje będą mogły mu to ułatwić, ale nie utrudnić.
Ja myślę, że utrudnić też ;) Sim w depresji, który jest sportowcem, raczej nie będzie się tak dobrze spełniał w swoim zawodzie, jak sim czujący się "w porządku". Nie będzie miał też miał ochoty na zabawy - lub będzie bawił się bez entuzjazmu, co nie sprawi mu już takiej frajdy i odbije się na jego "wynikach".
Mroczny Pan Skromności
08.09.2013, 09:15
No tak, to jeszcze zależy od sytuacji :P Pozostaje liczyć na kreatywność twórców.
Ja myślę, że utrudnić też ;) Sim w depresji, który jest sportowcem, raczej nie będzie się tak dobrze spełniał w swoim zawodzie, jak sim czujący się "w porządku".
Co też nie do końca by było ok, bo podczas sportu wydziela się endorfiny, które pozytywnie wpływają na samopoczucie. : >
Ale wiesz, trzeba mieć też chęć, żeby w ogóle "wstać łóżka i otrzeć łzy", i pobiec uprawiać sport :rolleyes: W depresji raczej ciężko się zmotywować do czegokolwiek, zwłaszcza bez czyjejś pomocy. Przyznaję ci rację, tylko teraz rodzi się pytanie, czy sim w ogóle będzie miał ochotę iść do tej pracy.
Co też nie do końca by było ok, bo podczas sportu wydziela się endorfiny, które pozytywnie wpływają na samopoczucie. : >
... co też nie byłoby do końca ok, bo niektórym podczas wiekszego wysiłku (sportu) wydziela sie tylko pot, a te całe endorfiny nic nie pomagają w poprawie samopoczucia (ok)
podzielam zdanie chrupencjusza, ale też coś dodam. moze byc tez tak, ze w pewnym stopniu ( mniejszym czy wiekszym) to czynnosci beda wplywaly na samopoczucie, a nie tylko emocje na czynnosci. np. zdesperowany sim piszacy jakies smęty może się "wyżyć"(?) i polepszy mu sie samopoczucie, tak jak wscieklosc i sport. albo wesoly sim grajacy smutne piosenki/malujace przygnebiajace obrazy moze pogorszyc swoje samopoczucie w mniejszym/wiekszym stopniu.
... co też nie byłoby do końca ok, bo niektórym podczas wiekszego wysiłku (sportu) wydziela sie tylko pot, a te całe endorfiny nic nie pomagają w poprawie samopoczucia (ok)
To chyba mój przypadek. http://i.imgur.com/ZG55eEs.gif
W każdym razie ja mam nadzieję, że będzie można to jakoś wyłączyć, albo że nie będzie to takim istotnym elementem gameplayu. Tylko tego by mi było trzeba, żeby podczas robienia zdjęć do FS simka rozbeczała się od nadmiaru emocji, jaki wywołała ta zapalona świeczuszka na końcu korytarza.
HAHAHA o tym nie pomyslalem. ale moze wprowadza kod testing... BOZE ZEBY W OGOLE KODY WPROWADZILI OK. ja zawsze zaczynam gre/dodatek w nowej rodzinie na kodach, by wszystko sprawdzić...
No tak, to jeszcze zależy od sytuacji :P Pozostaje liczyć na kreatywność twórców.
No właśnie, kreatywność twórców, kto tam wie co im do głowy strzeli :D
Spokojnie, ja się o nic nie martwię :P Próbuję sobie jedynie pewne rzeczy powyobrażać jak mogą być rozwiązane i jak to zmieni/ułatwi/utrudni grę. I we wcześniejszym poście dobrze sobie poradziłeś z odmianą mojego nicka :D
edit: Te świeczki wprawiające w romantyczny nastrój też mogą być czymś wkurzającym. Tak samo podobno ma działać kolor czerwony i coś było o drogich/dobrych ciuchach :|... no nieważne, nie chce mi się szukać gdzie o tym było napisane. Tak więc, przepis na zaciągnięcie simki do łóżka - gacie D&G, czerwona pościel, w pip świeczuszek i kwiatów. Scena jak z taniej komedii romantycznej :P
anie_1981
08.09.2013, 12:47
Ja się naprawdę nie chcę czepiać, ale jakby mnie facet zaprosił do restauracji z czerwonymi ścianami, to absolutnie nie wprawiłoby mnie to w nastrój romantyczny tylko wściekły... :P Nienawidzę czerwieni i różu. Moje Simy nigdy nie miałyby w domu niczego czerwonego. Czy to oznacza, że nie zobaczyłabym w czwórce małych Simiątek..? :P
Ja się naprawdę nie chcę czepiać, ale jakby mnie facet zaprosił do restauracji z czerwonymi ścianami, to absolutnie nie wprawiłoby mnie to w nastrój romantyczny tylko wściekły... :P Nienawidzę czerwieni i różu. Moje Simy nigdy nie miałyby w domu niczego czerwonego. Czy to oznacza, że nie zobaczyłabym w czwórce małych Simiątek..? :P
anie naprawdę nie rozumiem dlaczego robienie małych simiątek kojarzy ci się z czymś romantycznym :D:D:D wściekłe bara bara, no to by bylo coś i nawet dosyc realne :rolleyes:
^ Obawiam się, że gwałtów w TS4 nie będzie(pomijam tu UFO). Ani sado maso :D
W simsach od zawsze powiększanie rodziny wiązało się z romantycznymi interakcjami i bez miłości (i modów :D) nie było szans na potomka! (w TS1 w dodatku simy musiały być małżeństwem!)
Poza tym, w simsy grają też dzieci, dlatego "wściekłe bara-bara" raczej odpada :D No i koncepcję realizmu przekreśla już sama grafika... :P
A co do UFO... Ja tam twierdzę, że to in-vitro a nie gwałt :D
Mroczny Pan Skromności
08.09.2013, 14:00
No nie, Caesum :( Pozbawiłeś mnie nadziei, że jednak będą gwałty i sado-maso :P
No ok, nie przesadzajmy :D Ale samobójstwa bym chciał jakby sim był w najcięższym stadium depresji ;)
Mnie to bardziej chodziło o np. bara bara po kłótni, że czasem człowiek za dużo wypije i narobi głupot a wy tu z takimi perwersjami (szkoda, ze do trojki nie mozna bylo znalezc takich CC jak do dwojki :P ) :O
Perwersje są przecież o wiele fajniejsze niż głupoty po pijaku :D
A dwójkowe CC rzeczywiście są fajne :P
anie_1981
08.09.2013, 15:09
Perwersje są przecież o wiele fajniejsze niż głupoty po pijaku :D
A na pewno ciekawsze ;)
Czekajcie, czyli w DROGICH ubraniach nasz sim bedzie lepiej podrywał (no cos takiego) a w tych TANSZYCH normalnie. Po pierwsze dyskryminacja, po drugie co maja ciuchy do milosci, po trzecie PLS TANSZE DROZSZE UBRANIA. CZY TYLKO MI SIE WYDAJE, ZE TO ZNACZY, ZE BEDZIE KUPOWANIE UBRAN? <33
Co do czerwonych swieczek, ubran, stylu etc. Mnie to tam rybka by byla, czy leze w lozku z czerwona posciela, czy zielonom podczas spania z osoba, ktora kocham (ok)
Tak nawiasem mówiąc, to to zdanie mnie rozwaliło:
"Każda emocja przynosi jakieś korzyści, nawet te negatywne."
To korzyści mogą być negatywne? :D Poprawna polszczyzna się kłania.
Czekajcie, czyli w DROGICH ubraniach nasz sim bedzie lepiej podrywał (no cos takiego) a w tych TANSZYCH normalnie. Po pierwsze dyskryminacja, po drugie co maja ciuchy do milosci, po trzecie PLS TANSZE DROZSZE UBRANIA. CZY TYLKO MI SIE WYDAJE, ZE TO ZNACZY, ZE BEDZIE KUPOWANIE UBRAN? <33
Co do czerwonych swieczek, ubran, stylu etc. Mnie to tam rybka by byla, czy leze w lozku z czerwona posciela, czy zielonom podczas spania z osoba, ktora kocham (ok)
W sims 4 będzie baraszkowanie bez miłości! :D
Nie żebym uważała, że wtedy kolor pościeli ma większe znaczenie, ale może dla twórców ma? :P
edit: Nie wiem właśnie jak to z tymi ubraniami, ale w którymś newsie była o tym mowa. Nie wiem co ma cena ubrań do podrywu i mam nadzieję, że coś w tej info zostało pokręcone.
Mroczny Pan Skromności
08.09.2013, 18:00
Lubie, a w życiu tak nie jest? To przykre, ale w większości przypadków lepiej ubrani mają większe szanse na udany podryw ;) Kupowanie ubrań było już wspomniane dawno temu, albo mi się zdaje, albo jest potwierdzone oficjalnie :P
Lubie, a w życiu tak nie jest? To przykre, ale w większości przypadków lepiej ubrani mają większe szanse na udany podryw ;) Kupowanie ubrań było już wspomniane dawno temu, albo mi się zdaje, albo jest potwierdzone oficjalnie :P
Lepiej =/= drogo. Są oczywiście osoby, którym imponuje znaczek i cena, ale nie jest to coś, co warto by propagować :rolleyes: (a tak swoją drogą, to takie osoby też z reguły nie są warte tego, by je podrywać :P)
W takim razie EA powinno też wprowadzić zależność budowy ciała do szansy podrywu. Na dobrą sprawę to prawie to samo co ocenianie ludzi (w tym przypadku simów) na podstawie ubioru.
Ale samo kupowanie ubrań i co ważniejsze zróżnicowane ceny bardzo mi się podoba :3
W takim razie EA powinno też wprowadzić zależność budowy ciała do szansy podrywu. Na dobrą sprawę to prawie to samo co ocenianie ludzi (w tym przypadku simów) na podstawie ubioru.
Ale samo kupowanie ubrań i co ważniejsze zróżnicowane ceny bardzo mi się podoba :3
Marne szanse, bo wtedy trzeba by też wprowadzić każdemu simowi indywidualny gust. Zwłaszcza, że można modyfikować każdą część ciała. No chyba, że sim patrzyłby tylko na kilka cech sylwetki, ale i tak takich złożonych i zróżnicowanych simów raczej nam nie zaserwują. Chyba, że masz na myśli jakieś proste ocenianie wyłącznie na podstawie masy i rzeźby ciała... ale to byłoby jakieś takie ubogie :P
Nie chodzi mi tutaj o aspekty techniczne. Mam na myśli to, że EA twierdziło, że nie wprowadzi oceniania na podstawie budowy ciała simów/niezadowolenia simów z powodu własnego ciała bo nie chce dyskryminacji, stereotypów itd. Tymczasem tymi ubraniami trochę zaprzecza sobie, bo jakby nie patrzeć to nadal jest ocenianie po wyglądzie.
Może to będzie o wiele bardziej uproszczone i wcale nie będzie faworyzowania simów w lepszych ciuchach, ale nigdy nie wiadomo ;)
@up
Rzeczywiście, jest jakaś nieścisłość w myśleniu producentów
Dzisiaj miały być jakieś newsy, czy nie dzisiaj? Już nie wiem co, gdzie i kiedy :P
miłośniczka zwierząt
11.09.2013, 16:27
no właśnie ja też już jestem skołowana . 4 mimo wszystko zapowiada się bardzo ciekawie jestem ciekawa tych emocji i wielozadaniowości, karier i umiejętności.
Dzisiaj miały być jakieś newsy, czy nie dzisiaj? Już nie wiem co, gdzie i kiedy :P
Dzisiaj kończy się embargo (czy coś takiego) na temat trybu budowy. Chyba powinien być jakiś live od EA, czy coś. Na pewno na DOTsim dzisiaj będą te wiadomości.
EDIT : BOŻE, jakie wyczucie czasu.
http://sims.arhn.eu/2013/09/bud-kupowanie-4/
wiadomości na ten temat >DD
No, muszę przyznać, że tryb budowania zapowiada się prawie że... idealnie. Możliwość zmiany wysokości ścian, ustawienia okien, jak rozumiem robienie w pełni funkcjonalnych(!) ukośnych pomieszczeń i bardziej skomplikowanych dachów - a do tego poddaszy! Nowości dotyczące oświetlenia również są obiecujące. W simsach 2 irytuje mnie strasznie to, że oświetlenie ścian nie jest takie samo jak oświetlenie obiektów(przez co meble świecą się jak psu jaja podczas gdy ściany ledwo co w ogóle) oraz że światło nie przenika do innych pokoi. Na szczęście - no more!
Ciekawostki odnośnie roślinności również niezłe, chociaż shader sunshafts był już znany wieki temu, więc i takiego szału nie robi. Najbardziej mnie tylko zastanawia jak otoczenie wygląda z perspektywy sima. W dwójce strasznie irytuje mnie to, że oryginalna roślinność była dostosowana wyłącznie do patrzenia z góry - chciałbym tego uniknąć. Ze screenów drzewa wyglądają raczej biednie.
Wooow, tryb budowania/kupowania jest świetny! Tyle nowych możliwości, ale też sporo opcji dla leniwych (kiedy chcemy sobie przez chwilę pograć, a nie bawić się w urządzanie domu) :3 Nowości w oświetleniu też super, będzie można zbudować wysoki na dwa piętra pokój, który będzie ładnie oświetlony
Musze stwierdzić, że te nieszczęsne drzewa nie są aż takie złe. Takich jak z trójki to nie mamy co się spodziewać w ogóle, ale nie jest źle ;)
Drzewa są ogólnie ładne, liście wyglądają ładnie i mają ładne kolory. No i nie wyglądają tak jednolicie bo w TS3 drzewa są bardzo ładne ale korony wyglądają monokolorystycznie, ale wada drzew w TS4 to taka, że są zrobione tak jakby z parasoli... mam wrażenie, że są to parasole z liści ponakładane jeden na drugi przez co wyglądają dość głupio i jak widzę na razie to wszystkie skonstruowane są w podobny sposób.
Mroczny Pan Skromności
11.09.2013, 17:57
Jedyna rzecz jaka mnie zawiodła to taka, że z tego co zrozumiałem nie będzie jednak zaokrąglonych ścian.
Poza tym, dla mnie wszystko zapowiada się naprawdę świetnie. Jeśli to rzeczywiście bedzę tak wyglądać, to mam kokejny argument żeby zainwestować i odstawić (bądź ograniczyć) "dfujkę" (pozdrawiam, jeśli czytasz).
Teraz z niecierpliwością czekam na ujawnienie animacji. To one prawdopodobnie ostatecznie zdecydują, czy kupię nowe simy, czy nie :D
To prawda, zaokrąglonych ścian nie będzie, ale będą zaokrąglone płoty. W sumie to byłoby prawdziwą rewolucją, gdyby stawianie ścian nie podlegało siatce i można by było je stawiać pod dowolnymi kątami, mniej więcej jak mury w Black and White 2 na przykład ;p Aczkolwiek jestem pewien, że skoro dostaniemy zaokrąglane ogrodzenia, to w jakimś dodatku dojdą też zaokrąglone ściany :)
Gra nie wymaga już od nas słupów podtrzymujących wyższe piętra.
Wreszcie!
Opcja dodania fundamentów do już postawionego domu też będzie przydatna.
Mam nadzieje że nie skopali tego trybu "nie dla leniwych" bo jak tak, to będzie masakra dla mnie. Mam nadzieje, że wykonali to porządnie .
Niestety ścian nie można postawić w łuku, jednak bramki nam to wynagradzają. Koniec z kanciastymi gankami przed domem!
No eeee! :(
Oczywiście nie został usunięty tradycyjny katalog z obiektami podzielony na kategorie, które znamy z poprzednich części gry. Tym razem dodano jednak do niego filtry, które ułatwią nam meblowanie domostwa.
Me gusta! :>
Szczerze mówiąc nie wywołali u mnie zachwytu :P Zresztą, co to teraz za tryb budowania bez CASTa? :<
anie_1981
12.09.2013, 10:38
A był jakiś czat czy tylko te zdjęcia i artykuł? Bo jeśli był też czat, to jak ktoś może to nich poda linka do powtórki... :)
Hm, na YT moją uwage zwróciły dwa filmiki ze wczoraj:
1. Wywiad z producentem nt. trybu budowania (nie oglądałam jeszcze)
http://www.youtube.com/watch?v=U2FYkz9evmo
2. "Prezentacja" trybu budowania przez pewnego ekstrawertycznego młodego człowieka :D
http://www.youtube.com/watch?v=ZUcsUvGDJJ0
Btw, nieźle się przy tym uśmiałam xD Nie mówiąc o tym, że dowiedziałam się kilku nowych rzeczy :)
anie_1981
12.09.2013, 11:22
Obejrzałam te filmiki, ale mówią właściwie tyle samo co artykuł. Ani słowa o Kreatorze Stylów, będzie kilka wersji kolorystycznych danego obiektu, to wszystko... Duży krok w tył. Podoba mi się jednak dużo rzeczy z trybu budowy, np. to przenoszenie pokojów i kopiowanie ich. Ja zawsze wstawiam po jednej łazience na piętro, a że nienawidzę budowania\meblowania, więc ja domy buduję na raty, stale je rozbudowując. Skopiowanie łazienki z piętra niżej i wstawienie jej tak po prostu na nowe piętro jest jak dla mnie wręcz genialnym pomysłem.
Powiem szczerze, jak oglądałam filmiki promujące trójkę, zanim została wydana, to było to dla mnie tak niesamowicie emocjonujące, że dosłownie liczyłam dni do trójki. Jeśli chodzi o czwórkę, to podchodzę do niej kompletnie bez emocji. Wiem, że ta gra będzie pod wieloma względami lepsza od trójki (pod wieloma też zapewne gorsza), ale ta gra po prostu do mnie nie przemawia.
Liv - ta prezentacja chyba jest skierowana do ludzi z ADHD. Zmęczyłem się patrząc na tego gościa. :D
Stety lub niestety, najbliższy Live Broadcast (17. września) będzie dotyczyć wyłącznie TS3 ("Skok w przyszłość", "Film" oraz nowy świat ze Store), więc nie ujrzymy tam czwóreczki ;)
Powiem szczerze, że nowe opcje trybu budowania cieszą me cudne oczy (xD). Np. możliwość dodania fundamentów po skończeniu domu - w poprzednich częściach zdarzało mi się czasem zmienić zdanie w trakcie budowy, a wtedy trzeba było wszystko burzyć i jeszcze raz robić :P Kopiowanie pomieszczeń również na plus (ach, te łazienki), no i oczywiście przenoszenie gotowych pomieszczeń. Zastanawia mnie tylko, czy podczas przenoszenia pokoiku można go też obracać, bo byłoby to dość przydatne.
O tak: pomysł z tymi fundamentami całkowicie trafiony. Podobnie jak z katalogami. No i w końcu będą poddasza! :)
Bardzo podoba mi się tryb kupowania/budowania - widać, że się postarali. Mam tylko nadzieję, że nie kosztem trybu życia.
Woohoo, włosy i ubrania będą się poruszać na wietrze! :D Włosy będą także rosły, podobnie jak zarost. http://sims.arhn.eu/2013/09/10-ciekawostek-z-the-sims-4/
Everlasting
13.09.2013, 22:14
Animacje włosów, Boże, TAK!
Wszystko są to rewelacyjne informacje, ale ciekawi mnie czy będzie można zapuszczać włosy "bez końca" tzn. czy będzie ograniczenie ich długości?
Wrrr, nie nędzie zdarzeń losowych ._. Nie będę mógł zabijać simów ;-; Ale rosnące włosy i zarost są świetne, ciekawe tylko jak będą wyglądały fryze z neta gdy urosną XD
Mroczny Pan Skromności
14.09.2013, 07:00
O ja, z samego rana taka miła informacja xD Rewelacyjnie :D
No może nie do końca, bo nie podobają mi się dwa punkty: brak zdarzeń losowych i brak pragnień. Przy czym to drugie mają zastąpić jakimiś celami, więc mam nadzieję, że to będzie działać na podobnej zasadzie :P
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.