Zobacz pełną wersję : The Sims 4 - komentarze do newsów
Strony :
1
2
3
[
4]
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
W sumie trudno określić czy brak tych zdarzeń to dobre czy złe wyjście. Czasami przez nie tracimy sima w najmniej oczekiwanym momencie, ale czasem chcemy upozorować śmierć sima (pozbyć się go) aby wyglądała naturalnie (a nie topienie go w basenie otoczonym ścianami dajmy na to).
Jeśli włosy będą rosnąć to potrzebny będzie też fryzjer :3 (a przynajmniej byłoby fajnie gdyby był)
The Sims 4 będzie działać lepiej na słabszych komputerach, lepiej niż The Sims 3.
Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, ale w sumie patrząc na grafikę czwórki, to kto wie :)
Z biegiem czasu włosy oraz zarost Simów rosną.
Jedno z moich marzeń dotyczących czwórki spełnia się :)
Mi się wydaje, że te "zdarzenia losowe" będą przez nas kontrolowane, na przykład chcesz, by sim się utopił, idziesz zmęczony popływać, no meteor w ciebie nie walnie, chyba, tak jak w ts3, ale tam trzeba było dużo przez teleskop lukać, czy coś takiego.
Najlepiej to by było gdyby dodali opcję włączenia/wyłączenia zdarzeń losowych.
Poza tym to nie tylko meteoryty, są jeszcze te składane łóżka (w podstawie raczej ich nie będzie, ale w dodatkach czemu nie), porażenie prądem (to niby można wywołać samemu, ale mnie się nigdy nie udało), albo zwykły pożar.
marandile
14.09.2013, 10:09
Mnie sie wydaje, że z tymi włosami to nie będzie tak, że będą 'płynnie' z dnia na dzien sobie rosnąć, tylko będą 3-4 'długości' danej fryzury i w miarę upływu czasu włosy będą 'przeskakiwać' na dłuższą długość :P
anie_1981
14.09.2013, 11:30
Trzeba poczekać do jakiegoś pełniejszego gameplaya, na dzienniku twórców nie było za wiele możliwości dla falowania włosów na wietrze :P Nawet wtedy gdy parka wyszła na dwór do rakiety nie widziałam żadnego poruszającego się skrawka fryzury. Niektóre niusy mi się nawet podobają. Zastanawiam się tylko, skoro włosy będą rosnąć i falować na wietrze, OK, super, ale to się będzie działo Simom z całego miasta.... Jak to się ma do stwierdzenia, że czwórka będzie chodziła lepiej niż czwórka na tym samym komputerze...
Uważam, że brak zdarzeń losowych nie jest dobrym pomysłem...Osobiście nie odbierałabym grze tej nutki nieprzewidywalności. Lubię, kiedy wypadki chodzą po simach :D
cerastes
14.09.2013, 22:50
Uważam, że brak zdarzeń losowych nie jest dobrym pomysłem...Osobiście nie odbierałabym grze tej nutki nieprzewidywalności. Lubię, kiedy wypadki chodzą po simach :D
Myślę dokładnie tak samo. :) Jestem zawiedziona. Poza tym, lubiłam w grze jak właśnie takie losowe wypadki miały wpływ na scenariusz gry, liczyłam nawet na to, że będzie tego więcej. :P
Śledzę Wasze komentarze w tym wątku i widzę, że wielu z Was przywiązuje wielką wagę do szczegółów, na które ja nigdy nie zwróciłabym uwagi, dla mnie liczy się przede wszystkim grywalność, ale zgodzę się z tym, że każdy ma inne wymagania względem tej gry. Niestety twórcy nie mogą spełnić oczekiwań wszystkich fanów. Jeśli chodzi o grafikę, mam mieszane uczucia, jest kreskówkowa i zabawna, ładna, ' dwójkowa', ale zbyt infantylna. Jeszcze nie tak dawno sądziłam, że czwórka nie powstanie, ale mogłam się domyślić, że twórcy zaserwują nam powtórkę z rozrywki. Jak tak dalej pójdzie to niedługo będziemy świętować wydanie setnego pudełka ze znaczkiem The Sims! Już na chwilę obecną jest chyba z 50 gier na sam PC, wliczając jedynkę, dwójkę, dodatki i akcesoria do niej oraz trójkę z rozszerzeniami. Cóż, chyba jest to po prostu specyfika tej serii, choć podchodzi to według mnie pod bezduszne trzepanie kasy. Mam tylko serię The Sims 2 i jest to naprawdę dobra symulacja, trójka wydaje mi się zbyt przedobrzona i chaotyczna, by poświęcać jej czas. Zakupiłam dwójkę dwa lata temu, bo trójka nie poszłaby mi na mój ówczesny komputer, a poza tym była droższa. Nie żałuję, że nie odczekałam trochę i nie kupiłam trójki, bo teraz, o proszę, już czwórka za rogiem! Nie wiem, czy kupię, ale śledzę zainteresowaniem rozwój serii, odrzuca mnie tylko myśl, że miałabym później kupować coś w STORE, nie dość, że te wszystkie expansion packi, to jeszcze światy, internetowe Sim Points... Czułabym się tym osaczona ze wszystkich stron i nic mi po tym, że byłoby to opcjonalne, bo ja chcę mieć pełną grę, a nie bawić się w coś takiego. Niestety twórcy coraz bardziej się rozdrabniają, no ale poczekamy... Ciekawie będzie zobaczyć czwórkę na sklepowych półkach i być może... naiwnie dać się w to wkręcić? :) Zobaczymy.
widzieliscie nowego mhrocznego kosiarza? tutaj jest zdjęcie na DOTsim
sims.arhn.eu/2013/09/czwarty-mroczny-kosiarz/
według mnie wygląda świetnie <33
cerastes
16.09.2013, 13:47
...poza tym czasem mam ochotę "zaaranżować" śmierć sima, żeby padł, ale co złego to nie ja :D
Znowu mam to samo. :D
A tutaj chcą zmusić do tego, żeby człowiek musiał tak własną ręcyną żywoty odbierać.
No tak, i jak tu później grać z czystym sumieniem... ? :P
Chociaż wszystkie wypadki losowe na pewno nie zostały usunięte, bo brak pożarów czy porażenia prądem byłoby jakąś totalną pomyłką.
Możliwe. Do tego, tak jak w "dwójce", duchy mogłyby straszyć na śmierć. Co prawda, z jednej strony trochę szkoda simów, zaś z drugiej - śmieszna animacja rekompensowała straty. :P Zresztą, taka "naturalna" selekcja była fajnym pomysłem.
Mroczny Pan Skromności
16.09.2013, 14:45
Kosiarz wcale nie jest Mroczny :P
Moim zdaniem nie ma co oceniać, bo to nie jest Kosiarz z gry ;) Ale grafika ładna.
Popieram sprzeciw wobec braku zdarzeń losowych :< Mam nadzieję, że jednak źle zrozumiałem ten punkt.
Cytryśnia
16.09.2013, 14:53
Możliwe. Do tego, tak jak w "dwójce", duchy mogłyby straszyć na śmierć. Co prawda, z jednej strony trochę szkoda simów, zaś z drugiej - śmieszna animacja rekompensowała straty. Zresztą, taka "naturalna" selekcja była fajnym pomysłem.
W dwójce duch mógł straszyć sima mnóstwo razy, a ten i tka nie umarł jeśli był najedzony, wyspany itd. itp. A jak miał mało energii i tych innych to po jednym wystraszeniu serce mu stawało :P zauważyłam przy masowym biciu
A kosiarz jest cudowny!
widzieliscie nowego mhrocznego kosiarza? tutaj jest zdjęcie na DOTsim
sims.arhn.eu/2013/09/czwarty-mroczny-kosiarz/
według mnie wygląda świetnie <33
widac,jak czytasz niusy na naszym forum :rolleyes:
Ilona, no wiesz, niektórzy (np. ja :P) wpadają najpierw na DOTkę, a potem n forum ;)
LovettBon
16.09.2013, 18:29
Znowu te simy wyglądają na plastikowe/plastusiowe jak w trójce :P The Sims 2 daje ogromne możliwości na zrobienie realistycznie wyglądającego sima, tylko simy są trochę zbyt kanciaste. Fajnie by było, gdyby przeniesiono takie simy z dwójki do czwórki z mnóstwem opcji kształtowania wyglądu i bardziej naturalnym poruszaniem się.
Mroczny Pan Skromności
16.09.2013, 18:40
Agor-ia, to chyba nigdy dwójki nie widziałaś :P
Z tymi informacjami nt. włosów, to myślę, że to specjalna zagrywka EA, żeby ludzie myśleli, że twórcy słuchają próśb fanów xD
@Mroczny: Jak się ściągnie do dwójki fajną fryzurę z neta i jakiś mejkap, to owszem, można czasem zobaczyć coś pięknego :D Długo grałem w TS2 (bez CC z neta) i stworzyłem kilkoro dość ładnych simów, aczkolwiek zwaleniem z nóg tego nazwać nie można :P Zbyt wydłużone głowy tam są xD
Za dwa dni animacje, szykuję się na coś epickiego. Wszyscy SimsCampowicze tak bardzo to zachwalają, że nie powinniśmy się rozczarować, a wręcz przeciwnie ;)
Sprzecznych informacji jest spooooro... Później się pewnie okaże, że jednak dadzą CASt XD
@down: Ależ ja nie przeczę, że się dało :)
Hej Wam! :) Może i Simy zrobione w TS2 nie rzucają na kolana, ale ja nigdy nie używałem dodatków z internetu - ani fryzur, ani "mejkapów" czy innych wynalazków... dało się zrobić ładnego Sima, który odróżniał się nieco od prostopadłościanu - uwierzcie mi. :)
Co do czwórki - tak szumnie zapowiadanej... Wg mnie marketing EA stosuje taktykę: "Wszystkie chwyty dozwolone" ... Nie liczyłbym na specjalne nowatorstwo w kolejnej odsłonie The Sims. Sądzę, że dopiero premiera gry zweryfikuje ile prawdy jest w tych dyskusjach i przeciekach przedpremierowych informacji o grze. Obawiam się grafiki, bo skoro gra ma chodzić lepiej na komputerach, na których obecnie TS3 słabo chodzą, to coś musiało ucierpieć w samej grze - może grafika? Muszę przyznać, że nie czekam na premierę The Sims 4 jak na zbawienie. Będzie to się okaże jaka jest prawda, a teraz póki co trzeba się TS3 nacieszyć, jak ma się tyle dodatków i tyle pieniędzy zostawiło się EA. :) Pozdrawiam D_S
Mroczny Pan Skromności
16.09.2013, 20:02
up - z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie da się zrobić pięknych simów w dwójce, co jest nieprawdą ;) W trójce, owszem, też się da, ale moim zdaniem simy bez żadnych dodatków lepiej wyglądają w dwójce :D
O, zapomniałem całkiem o tych animacjach :D Już zacieram łapki, może jakiś filmik będzie xD
konczac Wasz offtop na temat odnosnie wygladu dwojkowych simow dodam,ze brakuje mi mozliwosci upiekszynia simow z ts2,gdzie mozna bylo nakladac kilka warst "podru" czyli kilka rozych upiekszyczy na raz i przede wszystkim dwojkowe simy wygladaly tak samo w CAS i w grze,gdzie w trojce tego nie ma,juz to poprawili,ale nie tak,abym byla zadowolona.
up - z Twojej wypowiedzi wynikało, że nie da się zrobić pięknych simów w dwójce, co jest nieprawdą ;) W trójce, owszem, też się da, ale moim zdaniem simy bez żadnych dodatków lepiej wyglądają w dwójce :D
O, zapomniałem całkiem o tych animacjach :D Już zacieram łapki, może jakiś filmik będzie xD
Piękno jest subiektywnym pojęciem ;) Np. dla mnie piękny to może być tygrys syberyjski, a nie sim :P Poza tym moja wypowiedź była nawiązaniem do tego, co napisała moja poprzedniczka o realistycznych simach w 2.
edit: też liczę na czwórkowy filmik :P
anie_1981
16.09.2013, 21:03
Filmik z animacjami byłby bardzo wskazany, coś niecoś już pokazali na dzienniku twórców. Podobały mi się animacje które tam były. Np. ten spontaniczny "potrząs głowy" :P faceta który siedział i gadał z laską w bereciku.
http://simsvip.com/2013/09/16/sims-4-updates-simgurugraham/ I to by było na tyle. :/ Podobnie jak pani z simsvip, ja również nie zaufam już żadnej prasie simowej. Uwierzę tylko w to, co usłyszę z ust twórców, bo to jest po prostu jakiś ŻAL - jak można było dopuścić fałszywe info do publikacji? I to już nie pierwszy raz! Nikt tego nie czyta?
Pocieszające jest to, że losowe śmierci jednak się pojawią. Oby tylko informacje o włosach okazały się prawdziwe, bo już tak się nakręciłem na to wszystko... :(
Btw, informacja o braku CASta potwierdzona na 100%...
Edit: Będzie "Woohoo skill" :D
Ogólnie polecam śledzić gościa https://twitter.com/SimGuruGraham, bo teraz sprostowuje na Twitterze info, więc dostajemy w końcu coś pewnego.
Edit 2: Akurat jak napisałem o tym, to facet przestał tweetować :P W każdym razie popieram to: http://www.twitlonger.com/show/n_1rmq1q9 Pani z simsvip to moja bohaterka! xD Cała prawda o EA i tych ich "niusach". Ale nie mam zamiaru się tym irytować, raczej powinienem przyzwyczaić się do takich zagrywek. Czekam na środę.
anie_1981
16.09.2013, 22:34
Całe szczęście, że nie zamierzam kupić tej gry, bo teraz strzelałabym wykład o przydatności CASta w grze... Wszyscy wiemy, jakie to "Magiczne Narzędzie" jest fantastyczne... Pewnie do wszystkiego da się przyzwyczaić, ale o ile do dobrego łatwo się przyzwyczajamy, o tyle do złego... o wiele trudniej... :P
"Woohoo skill" :D chciałabym coś więcej o tym! :D
A informacje o włosach jakoś od początku mi śmierdziały i osobiście bym się nastawiała na najgorsze :P
simka334player
17.09.2013, 11:50
Witajcie,
Ciekawe że gra może budzić całkiem realne emocje!
A to jest właśnie to na co czekam w czwórce.Emocje! Grafika jest dla mnie ważna ale bez przesady. Gram w dwójkę i kanciastość simów w Create a Family zupełnie mi nie przeszkadza.
Czego mi zawsze brakowało w dwójce, natomiast ,to właśnie rozbudowanych emocji. Chciałam, żeby sim reagował na wszystkie przykre lub miłe rzeczy ,które dla niego zgotowałam. Mam nadzieję że tak bedzie w czwórce.
anie 1981 napisała że jej stosunek do nadchodzącej czwórki jest zupełnie neutralny, podobnie ze mna było w przypadku trójki. Teraz jest inaczej ; czekam na czwórkę ( mam nawet preorder!). Po trójce mam taki niesmak jak po zjedzeniu czegoś paskudnego i oczekuję że czwórka to naprawi.
Ciekawi mnie jeszcze cos innego. Mówiono że można suwakami regulować wysokość ścian i fundanmentów. Jak sie bedzie do tego miało mieszczenie sie simów w takich pomieszczeniach? jak zrobie np drugie piętro niziutkie?Domek bedzie ładnie wyglądał ale jak to ma być z jego funkcjonalnością?
Cokolwiek by nie było , dopasuję sie do czwórki. Bo jedno podstawowe kryterium zostało spełnione. Simy są ładne. Żeby tylko dziedziczenie było co najmniej takie jak w dwójce. No i żeby dzieci były tak samo ładne jak ich rodzice. A nie jak te biedactwa z trójki.
marandile
17.09.2013, 12:21
Mówiono że można suwakami regulować wysokość ścian i fundanmentów.
Gdzieś wyczytałam/usłyszałam, że będą 3 wysokości ścian - normalna, wyższa i najwyższa ;)
No akurat to nawet zostało zaprezentowane już na jednym z filmików dawno temu ;p
(...) Żeby tylko dziedziczenie było co najmniej takie jak w dwójce. No i żeby dzieci były tak samo ładne jak ich rodzice. A nie jak te biedactwa z trójki.
Właśnie, chciałabym, żeby coś powiedzieli o dziedziczeniu. Jak dla mnie jest to jeden z ważniejszych elementów gry i, oczywiście, nie ma ani słowa na ten temat. No i chciałabym wreszcie zobaczyć inne grupy wiekowe. Ciekawa jestem, jak będą zrobione niemowlęta, tzn. czy wypuszczą je z tych kokonów :rolleyes: A w kontekście emocji to najciekawszy pewnie będzie nastolatek. Burza hormonów, te sprawy :D
Ja mam nadzieję, że niemowlęta będą w końcu przypominać niemowlęta, a nie lalki oraz, że będą się bardziej ruszać w kojcu, wiercić, a ich płacz będzie budził chęć przytulenia bobaska a nie mordercze myśli xD
Ja mam nadzieję, że niemowlęta będą w końcu przypominać niemowlęta, a nie lalki oraz, że będą się bardziej ruszać w kojcu, wiercić, a ich płacz będzie budził chęć przytulenia bobaska a nie mordercze myśli xD
To przecież jest niemożliwe :D
Ja mam nadzieję, że wraz z czwórką nadejdzie koniec golasów w pieluchach i larw w kokonie.
Mroczny Pan Skromności
17.09.2013, 17:59
jejku, już nie mogę się doczekać tych wieści o animacjach :D
niemowlaki w dwójce były bardziej ruchliwe :P W trójce to w ogóle jakby były martwe xD Moim zdaniem powinny się wiercić i wymagać trochę więcej uwagi ;)
jejku, już nie mogę się doczekać tych wieści o animacjach :D
niemowlaki w dwójce były bardziej ruchliwe :P W trójce to w ogóle jakby były martwe xD Moim zdaniem powinny się wiercić i wymagać trochę więcej uwagi ;)
A w życiu, wtedy będzie trzeba ciągle ganiać do kołyski, a najlepiej w ogóle od niej nie odchodzić :P
W dwójce były bardziej ruchliwe, bo nie były skrępowane becikiem. Były gołe i wesołe :P Mam nadzieję, że w czwórce będą mieć jakieś śpiochy czy coś w ten deseń.
edit: animacje jutro, prawda?
A najlepiej, żeby dało się niemowlaki przebrać w pieluchę, becik lub śpiochy i będzie git ;p
No własnie, info o animacjach chyba jutro, a byłem pewien że to już dziś... :|
anie_1981
17.09.2013, 21:56
Niemowlaki powinny być takie jak w dwójce, tylko ciut mniejsze, bo te w dwójce to wyglądają jakby już miały 2-3 miechy. I zgadzam się z Absolemem, że powinniśmy mieć wybór jak ubrać dzieciaka. Wspominałam kiedyś, że wolę trójkę od dwójki, ale widzę wady w trójce... jedną z tych wad trójki są skopane niemowlaki, które wyglądają jak małe mumie... Niemowlaki w dwójce potrafiły dać popalić :D Te w trójce to jakby nie istniały... za mało je słychać... Powinny też być odbierane rodzicom szybciej. Kiedyś musiałam olewać dzieciaka przez dwie Simowe doby, żeby przyjechała opieka społeczna...
Oj anie! Te w trójce dają mi się we znaki okropnie, tylko zawsze czekam aż przejdą do etapu małego dziecka. Te ich wrzaski, które wyzwalają we mnie negatywne emocje dają mi popalić ;p
Najlepiej, jakby w TS4 płacz niemowląt wzrastał stopniowo. Najpierw trochę delikatniejszy, a potem jak nikt nie przychodzi zmienić im pieluchy niech drą mordę :D Nie wiem czy tak się zachowują prawdziwe niemowlęta, ale w simsach byłoby to wygodne ;p
wera963852
18.09.2013, 00:55
@up Zgadzam się! :P
Jestem ciekawa czy w trybie budowy będzie można stawiać skośne ściany pod różnym kątem (na co ja liczę.. :D) podobno ograniczać nas będzie tylko wyobraźnia, więc.. fajnie by było jakby liczba pięter też się zwiększyła. Tak to na plus z tym trybem budowania, chociaż nadal nie zamierzam kupować tej gry ;p
Ale denerwują mnie z tymi newsami. Za podawanie nieprawdziwych informacji powinni ich wieszać.
Teraz się pewnie okaże, że wcale włosy nie będą rosły - a tak się napaliłam.
Dlatego lepiej nie napalać się przedwcześnie ;)
Mogliby się pospieszyć z tymi news'ami, niecierpliwię się :P
Właśnie, dzisiaj z tymi animacjami to ma być jakiś czat czy coś?
Właśnie, dzisiaj z tymi animacjami to ma być jakiś czat czy coś?
Dzisiaj kończy się embargo.
edit: Ale teraz widzę, że dopiero o 17ej :rolleyes:
Nie będzie czata, po prostu Simscampowicze opublikują swoje artykuły na ten temat, tak jak w przypadku trybu budowy jakiś czas temu :) Ale to chyba nie o 17, tylko o 18?
Nie będzie czata, po prostu Simscampowicze opublikują swoje artykuły na ten temat, tak jak w przypadku trybu budowy jakiś czas temu :) Ale to chyba nie o 17, tylko o 18?
A rzeczywiście. Patrzyłam na zagraniczną stronę i zapomniałam o różnicy czasu :rolleyes:
anie_1981
18.09.2013, 15:23
Ale co za sens opisywać animacje..? Je trzeba pokazać na filmiku... Opisy nic nie dadzą przecież...
Mroczny Pan Skromności
18.09.2013, 15:34
anie, ale moze chociaż dowiemy się, czy będą animacje szczegółowe jak w dwójce, czy znów "okrojone". Osobiście preferuję te dwójkowe, bo uważam, że są bardziej dynamiczne i realistyczne, a przy tym trwają niemal tyle samo (słynny już przykład wsiadania do auta: w dwójce teoretycznie powinno to trwać dłużej, bo trzeba było dojść do samochodu, wsiąść, czasem trzasnąć drzwiami, odpalić i wyjechać na drogę; trójce z kolei sim musiał jedynie podejść do drogi i auto pojawiało się samo, a potem zamiast wsiadać do środka, po prostu się tam teleportował). A nawet jeśli trwało by to dużo dłużej, to i tak wolałbym szczegółowe :P
@up
Wsiadanie do auta trwa w obu częściach gry tyle samo, bo w trójce zanim sim się 'odpowiednio' ustawi, to trwa chwilę. Robi po kilka kroków w przód i w tył aż mu się spodoba...
anie_1981
18.09.2013, 15:47
Ja tak samo wolałabym mieć te animacje. Jedyny plus braku tej animacji jest taki, że parking można postawić gdziekolwiek, nawet na dachu. Poza tym, ja musiałabym albo zawsze mieć garaż, albo jakiś specjalny typ bramy w ogrodzeniu, żeby się sama otwierała i zamykała. Zawsze mam furtki pozamykane, żeby sąsiedzi nie szwendali się po podwórku :P
Mroczny Pan Skromności
18.09.2013, 15:53
Qwerty, no przecież właśnie o tym napisałem :P Anie, byłbym w stanie zrezygnować z możliwości parkowania w dowolnym miejscu, bo do niczego mi to nie potrzebne :D Te animacje miały swój urok i bardzo mi ich brakowało, gdy grałem w trójkę xD
Podobno newsy dotyczące animacji miały być jakieś bardzo WOW. Zobaczymy, czego się dzisiaj dowiemy. Ja się tam na żadne akcje rewelacje nie nastawiam, bo potem będzie tak, że obiecanki-macanki, a głupiemu stoi. Ale nie obraziłabym się, gdybym się miło zaskoczyła :D
A tam, myślę że zrobienie porządnych animacji wsiadania i jazdy samochodu, a nawet z możliwością stawiania parkingu w dowolnym miejscu da się spokojnie zrobić, w dzisiejszych czasach, a nawet w czasach trójki pewnie dałoby radę.
Nie wiem, mogłoby to działać jakoś tak, że po prostu wyznaczałoby się trasę wyjazdu samochodu, na której nie można by było stawiać żadnych rzeczy, by samochód mógł wyjechać ;p
tutaj (http://www.simtimes.de/specials/simscamp-2013/animationen-kuenstliche-intelligenz-sims4/) pojawił się pierwszy artykuł na temat animacji i sztucznej inteligencji w grze ts4,na zdjęcia nie liczcie, ponieważ podczas pokazu w sierpniu nie wolno było ich robić, później przetłumaczę
@absolem: tak było w TS2 i sprawdzało się, bo animacje naprawdę były niczego sobie :)
Na SimsVIP pojawiło się info nt. animacji i wielozadaniowości, niestety, bez zdjeć i filmików, bo mieli zakaz ich robienia :|
Link: http://sims3.crinrict.com/en/2013/09/sims-4-animations-and-multitasking.html
Everlasting
18.09.2013, 17:30
To już dzisiaj mija embargo na animacje? :O
Podobno twórcy tak bardzo się skupili na tych animacjach, więc liczę na informacje, które mnie zachwycą, a nie sprawią, że odechce mi się patrzeć na tę generację.
Jednakże, mam nadzieję na fantastyczne animacje włosów (ekhym, fantastyczne :P Przy płatach zamiast kosmyków) a najbardziej na tym, żeby podczas schylania głowy włosy nie stały nieruchomo lecz także opadały w dół, tak jak tu (http://imageshack.us/scaled/landing/716/7mnz.png)
Przeleciałam artykuł podlinkowany przez Liv i mam wrażenie, że tak właściwie to nie ma w nim nic nowego.
Mroczny Pan Skromności
18.09.2013, 18:01
up - dokładnie to samo. Myślałem, że dadzą takie konkrety, o jakich wcześniej mówiłem... Trochę się zawiodłem, jeśli to wszystko.
Może jeszcze dadzą jakiś filmik, to byłoby najlepsze :P
No uczestnicy SC nie dadzą filmiku - był zakaz rejestrowania tego, co im tam pokazywano. Nie liczyłabym na to, że dzisiaj coś zobaczymy :P
edit: Oczywiście nie pogardziłabym jakimś filmikiem albo newsem z prawdziwego zdarzenia :rolleyes:
No ludzie, serio? :P Nic nowego/konkretnego? :P
Simy wreszcie mają bardziej naturalne, bardziej "ludzkie" animacje - nie wykonują akcji mechanicznie (np. nie siadają już jak jakiś robot, tak jak w poprzednich odsłonach). Wszystko jest bardziej płynne, a do tego simy już się nie zacinają, nawet na dużych przeszkodach. Schylając się, robiąc duży krok czy prześlizgując się obok, będą w stanie ominąć wszystko na swej drodze i nie spowoduje to czekania pół godziny, aż każdy po kolei się odsunie. Moim zdaniem to dość duży postęp, a już na pewno OGROMNE udogodnienie.
Podane dotychczas informacje na ten temat bardzo mnie zadowalają. Owszem, szczególików odnośnie poszczególnych obiektów nie ma (kto by się w tym aż tak rozdrabniał? :P), ale mamy ujawnione kilka naprawdę fajnych aspektów, które uczynią grę bardziej płynną i naturalną.
Opisać ładnie to można wszystko, ale jak będzie wyglądało to w rzeczywistości nie wie nikt :P
Ja poczekam na jakiś filmik (ciekawe kiedy EA zamierza nam coś pokazać, skoro redaktorzy mieli zakaz nagrywania...) ;)
No ludzie, serio? :P Nic nowego/konkretnego? :P
Simy wreszcie mają bardziej naturalne, bardziej "ludzkie" animacje - nie wykonują akcji mechanicznie (np. nie siadają już jak jakiś robot, tak jak w poprzednich odsłonach). Wszystko jest bardziej płynne, a do tego simy już się nie zacinają, nawet na dużych przeszkodach. Schylając się, robiąc duży krok czy prześlizgując się obok, będą w stanie ominąć wszystko na swej drodze i nie spowoduje to czekania pół godziny, aż każdy po kolei się odsunie. Moim zdaniem to dość duży postęp, a już na pewno OGROMNE udogodnienie.
Podane dotychczas informacje na ten temat bardzo mnie zadowalają. Owszem, szczególików odnośnie poszczególnych obiektów nie ma (kto by się w tym aż tak rozdrabniał? :P), ale mamy ujawnione kilka naprawdę fajnych aspektów, które uczynią grę bardziej płynną i naturalną.
Nic nowego w sensie, że nie są to nowe informacje. Już dawno mówiono o tym, że simy będą mieć bardziej płynne ruchy, nie utkną w ciasnym pomieszczeniu, będą robić kilka rzeczy na raz, mają ulepszoną komunikację, interakcje grupowe itd. Właściwie odkąd dostaliśmy pierwsze konkretniejsze informacje na temat ts4, to ciągle krąży się wokół tego samego. Informacje są rozwijane tylko trochę albo wcale. Ja tam czekam na coś świeżego, a nie na odgrzewane kotlety :P
Everlasting
18.09.2013, 19:27
http://www.simowie.info/Dzial:Gry,The_Sims_4,Animacje_lepsze_niz_kiedykolw iek
Ani słowa o animacjach włosów :P
Nic nowego w sensie, że nie są to nowe informacje. Już dawno mówiono o tym, że simy będą mieć bardziej płynne ruchy, nie utkną w ciasnym pomieszczeniu, będą robić kilka rzeczy na raz, mają ulepszoną komunikację, interakcje grupowe itd. Właściwie odkąd dostaliśmy pierwsze konkretniejsze informacje na temat ts4, to ciągle krąży się wokół tego samego. Informacje są rozwijane tylko trochę albo wcale. Ja tam czekam na coś świeżego, a nie na odgrzewane kotlety :P
Zgadzam się, niektóre z tych rzeczy były już wspominane, ale teraz mamy te przykłady opisane bardziej dokładnie, jak wszystko to wygląda w praktyce ;) Ale to nie to samo, co zobaczenie na własne oczy.
Racja, bez filmiku dość ciężko się jakoś porządnie wypowiedzieć, ale nie zmienia to faktu, że są to informacje bardzo na plus. Przynajmniej ja tak uważam.
Nie no same zmiany również oceniam na plus. Zdaję sobie sprawę, że do premiery jeszcze mnóstwo czasu i w tej chwili nie dowiemy się wszystkiego, ale te zapowiedziane wycieki informacji mogłyby zawierać coś takiego, o czym jeszcze nie słyszeliśmy.
anie_1981
18.09.2013, 21:43
Jestem w trakcie czytania tego angielskiego tekstu o animacjach. Całkiem dobrze to opisują. Szczerze to mam mieszane uczucia. Z jednej strony chciałoby się, żeby napakowali do tej gry jak najwięcej opcji. Z drugiej strony jeśli napakują tyle opcji, to nie wiem czy jakiś komp to pociągnie, a ekipa pisząca ts3 strzeliła sobie parę razy w stopę więc... Nie bardzo wierzę w te ich zapewnienia o stabilności gry... Fajnie się to czyta, spodobało mi się np. że Simy mogą siadać na łóżku, żeby coś zjeść, a nie ma wolnego krzesła przy stole. Albo jak grupa 20 Simów stoi w dużym kole i mają wejść do środka, podobno będą się pięknie wymijać. Animacja siadania na krześle ma być płynna, czyli Sim podchodzą do krzesła skręca i płynnie siada na krześle. Simy reagują też na swoją obecność, jak siedzą i gadają, to patrzą na siebie, ale też potrafią się przekręcić w krześle, żeby to naturalniej wyglądało. Jeśli grupa Simów stoi w drzwiach i rozmawia, a inny Sim chce przejść, to udaje mu się to zgrabnie... Słowem wszystko ma być "pięknie i uroczo"... skąd my to znamy? Wszystko to marketing i umiejętne zachwalanie produktu, bagatelizując jego wady.
Nie wiem czy to zachwalanie, tzn ogólnie uznałbym, że tak bo EA to straszni bajkopisarze :P Tylko, że te artykuły które pokazały się wczoraj na stronach to opisy uczestników SimsCamp na podstawie prezentacji gry, więc może są trochę bardziej obiektywne? Z drugiej strony w gameplayu z Gamescom z TS4 choć animacje wyglądają fajnie to nie powiedziałbym, że są jakieś wyjątkowe :P
Akurat płynne animacje to mnie jakoś w ogóle nie obchodzą. Mi chodzi o to, żeby to działało, a żeby sim przez pół dnia się jakoś dziwnie ustawiał i przechodził z miejsca na miejsce żeby drugi sim mógł przejść. Co do np. gadania przy stole, zauważania innego sima - przecież to wszystko było... tak samo siadania jak nie ma miejsca. Ba! W trójce simy siadają na skraju wanny!
W trójce simy siadają na skraju wanny!
Gdzieś na forum jest nawet screen, jak sim je na kiblu :D
To się nazywa wielozadaniowość :P
cerastes
19.09.2013, 12:31
Gdzieś na forum jest nawet screen, jak sim je na kiblu :D
Właśnie u mnie był taki epizod :D: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1758269&postcount=25 I nawet nie przeszkadzała brudna toaleta. :P
Nie jest to jednak właściwa animacja, tylko błąd gry.
Mi chodzi o to, żeby to działało, a żeby sim przez pół dnia się jakoś dziwnie ustawiał i przechodził z miejsca na miejsce żeby drugi sim mógł przejść.
Mi też o to chodzi. :P Liczę też na to, że w TS4 nie zostanie powtórzona "trójkowa" gapowatość simów i mechaniczny ruch przy jakiejkolwiek czynności.
Właśnie u mnie był taki epizod :D: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1758269&postcount=25 I nawet nie przeszkadzała brudna toaleta. :P
Nie jest to jednak właściwa animacja, tylko błąd gry.
Mi też o to chodzi. :P Liczę też na to, że w TS4 nie zostanie powtórzona "trójkowa" gapowatość simów i mechaniczny ruch przy jakiejkolwiek czynności.
Domyśliłam się tego :D
Ale widać, że jak sim bardzo chce, to potrafi! xD
Akurat płynne animacje to mnie jakoś w ogóle nie obchodzą. Mi chodzi o to, żeby to działało, a żeby sim przez pół dnia się jakoś dziwnie ustawiał i przechodził z miejsca na miejsce żeby drugi sim mógł przejść. Co do np. gadania przy stole, zauważania innego sima - przecież to wszystko było... tak samo siadania jak nie ma miejsca. Ba! W trójce simy siadają na skraju wanny!
No w dwójce rozmowy przy stole były i dobrze to wyglądało, ale w trójce już o tym nie powiem. W TS3 sim, który ugotował obiad nie rozstawiał talerzy na stole dla wszystkich mieszkańców domu, tylko zostawiał potrawę na blecie kuchennym i każdy sam musiał sobie brać. Przez to zanim wszyscy w domu dopchali się do tego talerza to inni zdążyli już zjeść swoje obiady więc rozmów przy stole prawie nie było. Jeśli już udało się wszystkich razem do stołu zaciągnąć, to obiad simowie jedli szybko, a rozmowy były bardzo krótkie i ograniczone. W TS2 wyglądało to o wiele lepiej. Mam nadzieję, że w TS4 będzie pod tym względem bliżej do dwójki, z ulepszoną własną formą :P
@up: to nie wiem, musiałeś mieć jakiegoś buga, bo np. mi normalnie sim który ugotował obiad rozstawiał wszystko na stole :/ A to, że obiady simowie jedzą szybko, to wg mnie to jest zaleta. Ile jesz obiad w realu? 15 min, pół godziny max. Czyli z simowego na nasze - 15 sekund. Co oznacza, że i tak zdecydowanie za dużo czasu marnują na żarcie.
Hmm Gio nigdy nie widziałem w trójce, żeby simy rozkładały obiad na stole. Zawsze stawiają na blacie i wszyscy sami muszą brać z tego talerza. Nigdy też na żadnym filmie z trójki tego nie widziałem, może coś Ci się pomyliło xD bo mi się wierzyć nie chce.
A co do długości jedzenia obiadu to owszem, tu jest pewien dylemat. Z jednej strony za szybkie zjedzenie go to trochę kiepsko - w końcu rodzinny obiad to pewien rytuał. Z drugiej strony nie chciałbym, żeby simowie marnowali dużo czasu na jedzenie obiadu. Ja np. w trójce mam moda, który sprawia, że simowie krócej gotują, ale trochę dłużej jedzą i rozmawiają ze sobą przy stole. W czwórce moim zdaniem byłoby bardzo dobrą zmianą, gdyby jedna minuta simowa zabierała jakieś 2-3 sekundy realne, a nie tak jak jest od początku serii czyli 1 minuta simowa = 1 sekunda realna. Reszta prędkości pozostałaby bez zmian. W ten sposób można by było się skupić lepiej na życiu sima oraz urealnić czas, jaki zabierają pewne czynności bez niepotrzebnego skracania ich.
anie_1981
19.09.2013, 18:39
U mnie w trójce nigdy Sim nie rozkładał talerzy na stole. Dla mnie przygotowywanie posiłków w trójce to cały rytuał, bo Simy blokują się przy siadaniu przy stole. Żeby tego nie było i żeby Simy chociaż trochę czasu spędzili razem przy tym stole, to każę Simom rozkładać zbiorczy talerz na porcje i sama im układam te porcje na stole. Potem tylko klik na konkretną porcję i Simy o wiele mniej się blokują, spędzają też więcej czasu razem.
Królewicz Grudkowego Kosmosu
19.09.2013, 22:25
Wie ktoś może jak będzie się nazywać miasto w czwórce?
Mroczny Pan Skromności
20.09.2013, 05:57
panie Maciek (xD), nie miasto tylko miasta, bo będzie ich kilka ;) Co do nazw, to słyszałem kilka, Ogrodowa Dzielnica (?), Riwiera i chyba coś jeszcze było. W sumie sama nazwa dla mnie jest mało istotna (chociaż tłumacze mogliby tym razem przetłumaczyć także nazwy miast i nazwy rodzin, nawet jeśli znów zrobiliby to błędnie :P). Bardziej liczy się wygląd. Ale tym się nie martwię, jeśli będzie wyglądać jak na screenach, to jestem za :)
W czwórce moim zdaniem byłoby bardzo dobrą zmianą, gdyby jedna minuta simowa zabierała jakieś 2-3 sekundy realne, a nie tak jak jest od początku serii czyli 1 minuta simowa = 1 sekunda realna. Reszta prędkości pozostałaby bez zmian. W ten sposób można by było się skupić lepiej na życiu sima oraz urealnić czas, jaki zabierają pewne czynności bez niepotrzebnego skracania ich.
Też się właśnie nad tym zastanawiałem i powiem Ci, że byłbym za takim rozwiązaniem. W GTA w ten sposób to właśnie działa (1 minuta w grze to 2 sekundy w czasie rzeczywistym) i taka długość dnia właśnie byłaby ok.
Wie ktoś może jak będzie się nazywać miasto w czwórce?
Podobno mają być trzy miasta - Riviera, Garden District i jeszcze jedno miasto, o którym na tę chwilę chyba niewiele wiadomo (o ile w ogóle istnieje). Gdzieś widziałam nazwę "Midnight Pearl", ale nie wiem, czy przypadkiem komuś się nie popierniczyło z tym nowym miastem, które pojawiło się w store. Pogłoski o trzecim mieście są takie, że ma ono mieścić się w "chłodniejszym" klimacie (nadal liczę na coś w stylu skandynawskim :D).
NoweSimsy
20.09.2013, 14:15
Co do czasu zgadzam się;)
Nie lubię podczas gry co chwilę pauzować, żeby zdążyć zlecić simom wykonanie jakiegoś zadania..
Podobno mają być trzy miasta - Riviera, Garden District i jeszcze jedno miasto, o którym na tę chwilę chyba niewiele wiadomo (o ile w ogóle istnieje). Gdzieś widziałam nazwę "Midnight Pearl", ale nie wiem, czy przypadkiem komuś się nie popierniczyło z tym nowym miastem, które pojawiło się w store. Pogłoski o trzecim mieście są takie, że ma ono mieścić się w "chłodniejszym" klimacie (nadal liczę na coś w stylu skandynawskim :D).
Nie, nie, nazwa Midnight Pearl pojawiła się na długo przed jakimikolwiek informacjami o Północnej grocie, jakoś jeszcze przed Gamescom chyba. Tak chyba będzie się nazywało to miasto, o którym najpierw mówiono Garden District. Wydaje mi się, że wtedy nastąpiła pomyłka właśnie i to miasto w stylu Nowego Orleanu będzie nosiło nazwę Midnight Pearl. Ale nie wiem czy sam już się nie pomieszałem :D
@up
To ja już też nic nie wiem! :D
Pozostaje czekać na jakieś oficjalne informacje o miastach ;)
Mroczny Pan Skromności
21.09.2013, 07:54
http://sims.arhn.eu/2013/09/the-sims-4-pytania-i-odpowiedzi-2/
kilka pytań i odpowiedzi :D
Ciekawe, co ten tajemniczy uśmiech oznaczał... Może jednak moje upragnione animacje się pojawią? :>
No ja myślę, że po takiej fali krytyki w trójce na temat samochodów nie mogą teraz tej animacji nie zrobić :D
anie_1981
21.09.2013, 13:05
Nie wiem, ale według mnie to po nich można się wszystkiego spodziewać. Mi się w każdym razie nie podoba kreskówkowa grafika czwórki... Nie sądzę, żebym mogła się do niej przyzwyczaić, bo bardzo podoba mi się grafika trójki. Uwielbiam np. przejażdżki konne po mieście, np w Moonlight Falls jest taki mostek i poniżej piękny wodospad. Mam nawet screena z tym wodospadem na tapecie w kompie. Fakt, gra się tnie, przy widoku pełnych ścian to nie mogę nawet obracać kamery, ale ja zawsze grałam w Simy na słabych kompach, więc jestem przyzwyczajona, jak świat światem Simsy się cięły. Teraz kompa mam super, a Simsy i tak się tną, bo trójka ma skopaną optymalizację... ale jak pisałam wyżej, jestem przyzwyczajona :P
Nie wiem, ale według mnie to po nich można się wszystkiego spodziewać. Mi się w każdym razie nie podoba kreskówkowa grafika czwórki... Nie sądzę, żebym mogła się do niej przyzwyczaić, bo bardzo podoba mi się grafika trójki. Uwielbiam np. przejażdżki konne po mieście, np w Moonlight Falls jest taki mostek i poniżej piękny wodospad. Mam nawet screena z tym wodospadem na tapecie w kompie. Fakt, gra się tnie, przy widoku pełnych ścian to nie mogę nawet obracać kamery, ale ja zawsze grałam w Simy na słabych kompach, więc jestem przyzwyczajona, jak świat światem Simsy się cięły. Teraz kompa mam super, a Simsy i tak się tną, bo trójka ma skopaną optymalizację... ale jak pisałam wyżej, jestem przyzwyczajona :P
Siostro w udręce :D
Ja pamiętam, że nawet jedynka mi się wieszała! Uh, kiedy to było ...
A teraz wreszcie inwestuję w porządny sprzęt, to jednak chciałabym już nie zgrzytać zębami przez zgrzyty w grze :rolleyes: Jakkolwiek w oczekiwaniu na czwórkę zrobię jazdę próbną trójce. Zobaczymy, jak mi przypadnie do gustu. Tak właściwie jedyną rzeczą, która naprawdę mnie zniechęca do czwórki jest to, że nie umiem zacząć grać mając wyłącznie podstawkę. Gra będzie spełniać moje wymagania dopiero w momencie, kiedy wyjdzie większość dodatków, ale przecież nie wytrzymam kilku lat bez simsów :D
19. Czy w telewizorach będą puszczane filmiki z TS2 czy z TS3 (w ts1 były jakieś obrazki, w ts2 były z ts2, w ts3 były z ts2)?
Na ekranie telewizora będziemy mogli zobaczyć filmy stworzone za pomocą The Sims 3.
A jednak ;)
24. Czy uważasz, że gra jest płynna?
Jest płynniejsza niż kiedykolwiek. Simowie są bardziej inteligentni, a ich animacje są jeszcze bardziej ludzkie. Koniec z zastanawianiem się nad tym, co mają zrobić. Koniec z niepotrzebnymi ruchami przy wykonywaniu czynności. Jeśli nasz Sim ma usiąść na fotelu, to po prostu idzie i siada, bez zbędnego obracania się i „celowania tyłkiem w fotel”, jak to obecnie ma miejsce w The Sims 3.
Robi się ciekawie. Aż mam ochotę już zagrać :D
No i oczywiście miło czytać, że simy nie będą się już ustawiać i kręcić pół godziny, aby użyć jakiegoś obiektu.
anie_1981
21.09.2013, 13:42
Na pewno chciałaby czwórkę zobaczyć, przetestować po swojemu, ale nie będę miała takiej możliwości, chyba, że wyjdzie jakieś grywalne demo. Np. do Trójki wyszło coś takiego.
@up. pewnie zaraz po premierze będzie tyle gameplay'ów, że nie ma możliwości, żeby ktoś kupował to w ciemno :P
Bosz, nie ma człowieka parę dni i nagle pojawia się tyle informacji o grze...
W każdym razie poczytałem, pooglądałem. Wszystko fajnie i piknie ale... brak opcji tworzenia stylu? Serio EA? Ogromny krok w tył, od razu przypomniało mi się jakże częste z drugiej części "gdyby tylko kolor był inny"... :/
Ja może kupię, jeszcze się zastanawiam, ale ten tryb tworzenia sima wygląda ciekawie. Zobaczymy z resztą po premierze jakie to będzie.
anie_1981
21.09.2013, 21:35
Wszystko fajnie i piknie ale... brak opcji tworzenia stylu? Serio EA? Ogromny krok w tył, od razu przypomniało mi się jakże częste z drugiej części "gdyby tylko kolor był inny"... :/
No właśnie... Strzał w stopę, można powiedzieć :P Jak można było odebrać Simsom jedną z ich największych zdobyczy..? EA Games chyba naprawdę myślą że są bogami gier i każdy simmer kupi czwórkę, choćby nie wiem jaką była technologiczną porażką. Gdyby jeszcze można było jakoś tworzyć rekolory obiektów poza grą... Ale wszystko wskazuje na to, że każdy obiekt będzie miał tylko po kilka wersji kolorystycznych... Dotąd można było np. z drewnianej ławki zrobić metalową i odwrotnie... Koniec z unikatowymi kolorami, teraz wszystkie Simy będą miały obiekty "masowej produkcji".
EA Games chyba naprawdę myślą że są bogami gier i każdy simmer kupi czwórkę, choćby nie wiem jaką była technologiczną porażką.
To dziwne ale po lekturze paru stron i komentarzy odnośnie create a style (albo raczej jego braku) to naprawdę wiele osób mimo że stwierdza że to okropne że nie będzie i to duży błąd itp. itd. to I TAK chyba kupią >.>
Z tego co widzę to postawili na wielką dowolność jeśli chodzi o kształtowanie sima ale już przy ubieraniu go czy budowaniu/urządzaniu domu dla niego...
Seraf, ja też nie mogę odżałować tej decyzji o pozbyciu się CASt, ale kupić grę kupię, bo lubię Simsy, a ta część będzie miała do zaoferowania dużo więcej niż tylko Stwórz Styl :P Chociaż na chwilę obecną ciężko mi sobie wyobrazić np. to, że zobaczę w jakiejś gazecie ładną kuchnię, a nie będę mógł jej w TS4 odwzorować, bo nie będzie takiego koloru...
anie_1981
22.09.2013, 13:07
Simsy tak właśnie działają ma graczy... ;) Ale tak zupełnie serio, to czwórka mi się od początku nie podobała, nawet przed nowiną o braku CASt'a. Po prostu do mnie ta odsłona nie przemawia. Znam siebie i pamiętam jak się nakręcałam każdym screenem, filmikiem i niusem o trójce! Liczyłam dni do wydania trójki. Teraz niecierpliwie wyczekuję ostatniego dodatku do trójki bo już chcę te deskolotki, jetpacki, wirtualne stworki itd... Niusy o czwórce śledzę i jestem w temacie podobnie jak ci, co chcą tą grę, ale to tylko czysta ciekawość. Podobnie z czystej ciekawości chętnie zagrałabym raz w tą grę, ale kupować nie mam zamiaru.
anie_1981 tak simsy działają na graczy, bo każda częśc jest po 4-5 lat w obiegu" ;p A jak po tych latach wychodzi wiadomość o nowej części, to wszyscy się napalamy bo chcemy świeżości po tka długim czasu oglądania jednej części ;p Ja np. maniakiem simowym nie jestem, nie kupiłem nigdy nic ze store na przykład, chociaż obiekty te posiadam... no ale to już kwestia moich poglądów. Każdy powie to samo - płaci za grę i nie chce płacić jeszcze poza grą, a już na pewno nie tyle.
KarolinaJ
23.09.2013, 01:41
Do tej pory byłam zainteresowana Czwórką i nawet zastanawiałam się nad jej kupnem ale po informacji o braku możliwości stworzenia stylu nie mam już wątpliwości - Czwórki nie kupuję. Pierwszy minus to ta kreskówkowa grafika ale ok, nawet do niej z czasem jakoś można by się przyzwyczaić jednak odebranie możliwości zmiany tekstury czy koloru ubrania/mebla to dla mnie ogromny minus który skutecznie zniechęcił mnie do nowej generacji simsów. Taki postęp w tworzeniu Sima a z drugiej strony wielki krok wstecz - odebranie możliwości edycji stylu.
Prawdę mówiąc jestem zawiedziona :(
Ktoś już grał w taką grę jak będzie czwórka, gdzie do instalacji niezbędne jest zalogowanie origin (nie wystarczy płyta). Czy podczas przeinstalowywania takiej gry dalej jest potrzebny net i czy to tylko do weryfikacji oryginalności i przypisania gry do jednego konta, czy może pobiera jakąś całą masę danych? Na jakiej zasadzie, to w ogóle działa?
szyraczek
23.09.2013, 11:59
Ktoś już grał w taką grę jak będzie czwórka, gdzie do instalacji niezbędne jest zalogowanie origin (nie wystarczy płyta). Czy podczas przeinstalowywania takiej gry dalej jest potrzebny net i czy to tylko do weryfikacji oryginalności i przypisania gry do jednego konta, czy może pobiera jakąś całą masę danych? Na jakiej zasadzie, to w ogóle działa?
Niestety, internet cały czas potrzebny. Kupiłem nowe SimCity i na originie pobierało się bardzo dużo. Więc niestety cyfryzycja idzie w internet :(
anie_1981
23.09.2013, 12:13
Czytałam gdzieś, że połączenie z netem nie będzie cały czas potrzebne. Będzie potrzebne połączenie z netem tylko do instalacji. W ten sam sposób instaluje mi się Tomb Raider 2013. Instaluje się go programem Steam, to to samo co Origin, tylko innej firmy. Za każdym razem jak włączam TR 2013, włącza się też Steam, ale nie musi mieć stałego podpięcia z netem.
Mroczny Pan Skromności
23.09.2013, 12:38
skoro już przy tym jesteśmy, to czy owe połączenie z internetem służy tylko zapobieganiu piractwu, czy są pobierane jakieś dane? To dla mnie istotne, bo korzystam przeważnie z internetu mobilnego.
Ostatnio EA lubi coś dodać aby jednocześnie coś odebrać. W przypadku TS3 dali kreator stylu ale kompletnie (w mojej opinii) zaniedbali tworzenie jak i wygląd simów.
TS4 jeśli chodzi o simy oferuje lepszy wygląd, rozbudowane tworzenie postaci, większą inteligencję, poprawione animacje, itp.
Za to kompletnie odbiera radość osobom, które uwielbiały dopasowywać wygląd obiektów czy ubrań, aby np. uzyskać efekt podobny do występującego w realu.
Ja dotychczas byłam bardzo pozytywnie nastawiona do TS4, jednak gdy dowiedziałam się, że nie będzie CASt to już mi trochę optymizmu ubyło...
W TS3 stale korzystam z tego narzędzia, nie wyobrażam sobie by go nie było :(
TS2 miało Warsztat, umożliwiający np. tworzenie recolorów ubrań, włosów itp.
Może w TS4 dadzą coś w zamian? Do premiery daleko i nie wszystko jeszcze wiemy.
No a ja dziś sobie pomyślałem, że przez brak CASt nie będzie można zrobić okna z zewnątrz kolorem dopasowanego do elewacji budynku, a w środku np. białego :| A tak robiłem bardzo często, bo nie zawsze czarne okno pasuje mi do środka, ale pasuje na zewnątrz etc... I co teraz zrobię? :P
Ja wciąż mam nadzieję, że Create a Style się pojawi w przyszłości w aktualizacji albo jakimś dodatku (choć wolałbym, żeby zmienili nazwę na Create a Design, w skrócie byłoby CAD i nie myliłoby się z Create a Sim :D ). W The Sims 3 nie można było na początku zmieniać koloru schodów ani ogrodzeń, doszło to dopiero w którejś aktualizacji. Myślę, że może twórcy na razie odłożyli CASt aby zobaczyć, jak to wszystko będzie zachowywać się wobec emocji i wpływu na simy.
Co do połączenia z netem - w przypadku SimCity niestety gra wciąż pobiera dane o rozgrywce globalnej, ale również automatycznie aktualizuje grę. W sumie to bardzo niedobrze, że nie pomyślano o ludziach korzystających z internetu mobilnego. Sam kiedyś taki miałem - jest drogi i z małą ilością danych do pobrania. Może jednak w przypadku TS4 nie będzie potrzebne stałe połączenie? Zobaczymy...
NoweSimsy
23.09.2013, 13:18
Taka mała rzecz a taki szum wokół niej ;)
Ale rzeczywiście, jak na taką grę brak takiej prostej animacji jest niewybaczalny.
Mnie jeszcze w trójce smieszy śpiący sim - moja gra się dziwnie wczytuje, warstwami (chyba z powodu za słabego sprzętu) - np. najpierw łóżko, potem sim i na końcu kołdra i gdy widzę sima śpiącego na wznak ze stopami wygiętymi identycznie jak u stojącego sima i tuż nad stopami załamanie pod kątem prostym i połaczenie z golenią leżącego, to śmiac mi się chcę. Myślę wtedy czy nie można było takiej prostej rzeczy jakoś wygładzić, żeby gracze z "gorszym sprzętem" nie musieli obserwowac takich nienaturalnych dziwactw..
manika360
23.09.2013, 15:20
no niby tak ,ale animacja śpiącego sima nie musi być wygładzana bo jej nie widać! Dla twórców było by bez sensu niepotrzebnie spędzić czas na animacje której i tak nie powinno być widać
anie_1981
23.09.2013, 15:28
CASt jest naprawdę niezbędny, nie wyobrażam sobie grania bez niego.
Ja nie wiem, czy w przypadku Simsów 3 to ma jakieś znaczenie jaki kto ma sprzęt. Ja mam 4-rdzeniowy procek, 8BG RAM, całkiem przyzwoita grafikę, a gra tnie się i muli. I to nie jest kwestia słabej grafiki np, bo na pauzie mogę przesuwać obraz do woli, a jak tylko włączę czas to zaczyna się ciąć i mulić. Zastanawiam się coraz częściej nad wyłączeniem postępu historii, może jakby gra nie musiała tyle "myśleć" nad otoczeniem, to byłoby lepiej.
Akurat to nie od dziś wiadomo, że TS3 są bardzo źle zoptymalizowane, tego już nie naprawi się :P U mnie mocniejsze gry niż TS3 chodziły niejednokrotnie lepiej, a sprzęt też mam mocny. Twórcy zapowiadają, że TS4 będzie płynniejsza nawet na słabszych komputerach, zobaczymy. Oby nie były to zapowiedzi bez pokrycia :)
simka334player
24.09.2013, 10:18
Problem z TS3 , między innymi, jest taki, moim zdaniem naturalnie , że wprowadzono za dużo dodatkowych, niepotrzebnych, z punktu widzenia gameplay, elementów.
Pomyślmy... otwarte otoczenie, rozbudowene tworzenie sima i ten nieszczęsny CASt. Nie dziwota że gra tak muli. Położono taki duży nacisk na coś co potem w grze nie do końca wychodziło. Np zrobiłam sobie super sima w CAS a w grze wyglądał zupełnie inaczej. Tak płasko i bezbarwnie. Gra jako taka wg mnie nie współgrała z dodatkowymi narzędziami.
Dobrze by było gdyby te CASy i CASty były osobnymi narzędziami. Bo dużo ludzi lubi sie nimi bawić. Ja nie . Ja lubię grać. I oczekuję że gra będzie bezproblemowa.
CASt w TS4 rzeczywiście może wpływać na te rozbudowane emocje. Mnie jest on nie potrzebny.
Zawsze powtarzałam że TS3 było pomyłką a TS4 wg mnie będzie ulepszoną wersją TS2. Tak uważam z tego co wyczytałam w newsach.
A co wy myślicie?
anie_1981
24.09.2013, 11:08
Zawsze powtarzałam że TS3 było pomyłką a TS4 wg mnie będzie ulepszoną wersją TS2. Tak uważam z tego co wyczytałam w newsach.
A co wy myślicie?
Ja wręcz przeciwnie. Dla mnie trójka była, jest i będzie najlepszą serią :P Jedynka i dwójka mi się po jakimś czasie nudziły, często zmieniałam aktywne rodziny, żeby trochę tą monotonię rozbić. Jako że w 1 i 2 grałam na słabych kompach, więc nie wychodziłam Simami z domu. Wyobraźcie sobie jakie to było monotonne... Rano pobudka, śniadanie, toaleta, praca lub siedzenie w domu, wieczorem kolacja i spać. I tak w kółko, dzień po dniu. Wiecie, jak się czeka 20 minut w dwie strony, żeby Sim przeszedł przez ulicę do sklepu i wrócił do domu, to się nie chce tego robić zbyt często. Ja nawet kupowałam ubrania dla nieistniejących jeszcze dzieciaków, na wszystkie "stadia rozwoju". W trójce jednego dnia idę Simami na plażę, innego pływają na nartach wodnych, następnego jeżdżą konno, chodzą na festyny z okazji zmian pór roku, zawsze, niezmiennie coś się dzieje.
Heh... Wiem, to jest dział czwórki, ale niezbyt się da komentować czwórkę, nie porównując jej z poprzedniczkami, chyba, że nie zna się poprzedniczek ;) Rozumiem, że wielu z wytęsknieniem oczekuje czwórki, tak jak ja kiedyś trójki. Ja w każdym razie nie mogłabym się przyzwyczaić do tej dziecinnej graficzki czwóreczki, no i do braku CASta...
simka334player
24.09.2013, 11:41
Hm.....
anie chyba nie grałaś w dwójkę długo. Było tam przecież tyle samo dodatków co do TS3. Moje simy sie nie nudzą i ja z nimi też nie.
Ale zdecydowanie ta gra potrzebuje liftingu. Otwartego otoczenia właśnie. Tego oczekuję po TS4. Otwarte otoczenie jest a must. No i tego że simy są ładne. Czy takie też będą w grze? Mam głęboką nadzieję.
Obczytałam sie troche po forach i sporo ludzi uważa TS3 za nieporozumienie i łączy wielkie nadzieje z czwórką.
Z tego co widziałam grafika mi odpowiada. I to że jest kilka wersji danego ubrania do wyboru( kolor ewntualnie faktura?). CASt zawsze mnie przytłaczał. to była zabawa sama w sobie. Taka sztuka dla sztuki. Nawet w TS2 przy mnóstwie dodatków ściagniętych z różnych stron i tak z reguły używam tych samych bo mi szkoda na te niuanse czasu. Ja lubie grac rodzinami, tworzyc pokolenia i bawić sie w Mendla. A tego ostatniego prawie w TS3 nie było. Jak to bedzie teraz... trzymam kciuki.
anie_1981
24.09.2013, 13:07
Hm.....
anie chyba nie grałaś w dwójkę długo. Było tam przecież tyle samo dodatków co do TS3.
To nie zależało od dodatków tylko od ogólnego kształtu gry. Czy masz dodatek czy nie, i tak masz w dwójce ekrany ładowania. W którymś dodatku np. doszła opcja chodzenia pieszo do miasta, bez taksówki czy samochodu, ale ekran ładowania i tak Cię czeka... nawet jeśli miejsce do którego idziesz jest... przez ulicę. Co do CASta, to większość graczy w trójkę po prostu go kocha i dla takich osób zabranie tego w czwórce to jest gigantyczny krok, wręcz skok w tył.
Co do CASta, to większość graczy w trójkę po prostu go kocha i dla takich osób zabranie tego w czwórce to jest gigantyczny krok, wręcz skok w tył.
Zapewne masz rację, ale może by spojrzeć na to nieco inaczej...
Ja bardzo lubię to narzędzie, bo daje ogromne możliwości. Ostatnio jednak coraz mniej z tego korzystam, ponieważ gdy je uruchamiam, gra strasznie mi się zacina i przenoszenie kolorów z obiektu na obiekt wymaga ogromnych zapasów cierpliwości. Być może właśnie dlatego brak kreatora stylu w czwórce nie robi na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia. Przypominam sobie również, że w The Sims 2 radziłam sobie doskonale bez kreatora stylu i pamiętam, że stworzenie simom ładnego wnętrza wymagało więcej wysiłku, co postrzegam jako plus. I właśnie teraz w ten sposób myślę o The Sims 4 bez kreatora stylu. Urządzanie czwórkowych wnętrz będzie wyzwaniem :)
Oczywiście pamiętam również, jak pobierałam re-kolory maxisowych obiektów (już pod koniec serii), ale wolę patrzeć pozytywnie na nową odsłonę gry :)
Liczę również na to, że brak kreatora stylu zostanie nam jakoś wynagrodzony.
Jeśli chodzi o The Sims 4 martwi mnie jedynie ta opcja z połączeniem internetowym. Czy jeśli kupię wersję pudełkową gry to także będę musiała ją instalować na komputerze z dostępem do internetu? Czy dotyczy to tylko elektronicznej wersji gry? Wiadomo już coś konkretnego na ten temat?
Mroczny Pan Skromności
24.09.2013, 16:35
Myślę, że EA ugnie się pod naciskiem fanów, i CASt się pojawi albo w którymś z dodatków, albo jako oddzielne narzędzie (oby).
Tej instalacji się wciąż obawiam. Właściwie, to nie wiem, czemu kupując grę w pudełku, miałbym jeszcze coś do niej pobierać z internetu :P Myślę, że to pobieranie danych dotyczy tylko aktualizacji (których zawsze dokonuję przez dodatki).
Cóż, jeśli się okaże, że kupienie gry w sklepie nie wystarczy do jej uruchomienia, prawdopodobnie odpuszczę sobie kupno ;)
I kurczę, kiedy ja się wreszcie doczekam wiadomości o tych nieszczęsnych animacjach? :D Myślałem, że jak embargo minie to powiedzą nam o wszystkim, tymczasem nie tylko nie powiedziano o tym, na co najbardziej czekałem, ale nawet nie powiedziano nic nowego (poza podaniem dwóch przykładów z gry, jak będą poruszać się simowie).
simka334player
25.09.2013, 10:48
Z tego co ja zrozumiałam z wiadomości rozrzuconych po Internecie, do uruchomienia gry będzie konieczne połączenie z internetem, Origin bodajże. A potem pono nie będzie potrzebny. Oby!
anie, pisałaś o monotonności życia dwójkowych simów. A przecież ich życie było bardzo interesujące. A przynajmniej mogło być zależnie od woli gracza. Uzgodniłyśmy przecie że otwarte otoczenie musi być. I tak będzie w TS4. Co wymyślą z story progression? mam nadzieję że gracz będzie miał na nią wpływ. Cos w rodzaju automatycznego pilota. Zaprogamujemy coś dla miasta i tak sie będzie działo. Zgodnie z naszą wolą. Byłoby dobrze.
Tak właśnie było w modzie Nraasa, na każdy aspekt Postępu Historii mogliśmy wywrzeć wpływ i ustawić wg własnego widzimisię ;p Oczywiście była w nim masa opcji, z których przeciętny śmiertelnik nie korzystał, wystarczyłyby tylko niektóre, najważniejsze jego opcje w TS4 :P
anie_1981
25.09.2013, 16:05
Absolem, przez baardzo długi czas korzystałam z tego moda, ale niestety gra mi się bardzo cięła gdy go miałam. Najprawdopodobniej po prostu ustawiałam za dużo opcji. Nie liczyłabym na to, by w czwórce miały być podobne opcje. Ostatecznie do trójki też by je mogli wprowadzić, przynajmniej niektóre, ale nie zrobili tego, więc widać na to nie wpadli.
Simka334player, dwójka po prosu mnie nudziła już pod koniec. Czwórki nie chcę ze względu na dziecinną, bajkową graficzkę i brak CASta. Przychodzę do tego działu z ciekawości, ale jak na razie w czwórce podoba mi się tylko nowy CAS i tryb budowy. Fajne jest też to, że Simy w czwórce będą się mniej, lub wcale, blokować w ciasnych przejściach. Dla mnie jednak to dużo za mało by wydawać na grę 200 zł :)
Anie, ale bądź co bądź trójka była królikiem doświadczalnym jeśli chodzi o postęp historii ;p Może wyciągnęli jakieś wnioski z tego i go ulepszą :)
simka334player
26.09.2013, 08:58
A mnie sie wydaje że trójka była w ogóle królikiem doświadczalnym prawie we wszystkim. TS2 było idealnym sequelem dla TS1. EA chciała powtórzyć ten sam sukces z TS3 . No i mocno sie przeliczyli. Koncepcja może i słuszna, pomysły świetne ale wykonanie pozostawia dużo do życzenia. I stąd tyle mówienia o powrocie do korzeni.
Jestem pewna że EA/Maxis wyciągną wnioski z błędów jakie popełnili przy produkcji TS3. Tu coś dodadzą, tam uszczkną i powinno wyjść coś fajnego.
Jak już wielokrotnie mówiłam... powinien wyjść prawdziwy sequel do TS2.
A zawsze będą ludzie niezadowoleni. No bo każdy oczekuje czegoś innego.
Ja bardzo bym chciała gry tak dopracowanej jak TS2 z otwartym otoczeniem, jakąś sensowną story progression i z ładnymi simami w grze a nie tylko w CAS.
Obym sie nie rozczarowała.
Zgadzam się, Sims2 było na tyle dopracowane,że sumie brakowało tylko tego "otwartego świata" nawet dziwne,że nie wpadli na to już w dwójce.
W TS4 mogliby zrobić kolejną rewolucyjkę np wprowadzając jakiś miejski środek komunikacji jak autobus czy tramwaj (kuszą tym celowo niedopowiedzianym tramwajem na screenach ale to pewno atrapa).
W dwójce była jedna rzecz,której mocno brakuj w TS3 - wysokie budynki (własne) zobaczymy czy nowa gra dblokuje magiczne 4 piętra...
Dels nie robiłbym sobie nadziei, twórcy coś przebąkiwali o tym, że ma być maks parter + 2 piętra i dach. Co prawda potem w wywiadzie jeden z guru powiedział, że takie rozwiązanie nie jest ostateczne i może będzie więcej pięter, ale na pewno cudów nie będzie ;p
anie_1981
28.09.2013, 12:28
Co im szkodzi znieść ten limit... Sama bym chętnie zrobiła jakiś 10-piętrowy budyneczek... Jedno czego mi brakuje z dwójki, to tamtejszy system apartamentowców. 4 rodziny na blok, rodziny mogą się odwiedzać, a z tego co pamiętam to nawet podrzucać dzieci sąsiadom chcąc wyjść z domu. Dla tego blokowego życia byłam skłonna porzucić wygodne domeczki... :P To była taka trochę namiastka TS3.
Jestem zdziwiona, żę nikt nie wpadł, że w Simsach przydałyby się dwa wskaźniki szczęścia życiowego: pierwszy pokazywałby na ile Sim jest zadowolony z całokształtu swojego życia, a drugi, na ile jest zadowolony w chwili obecnej. Nawet przydałby się trzeci obrazujący jak danemu Simowi maluje się jego przyszłość, czy widzi ją w jasnych czy ciemnych barwach. :) Moim zdaniem ani nastrójniki w trójce ani poziomy aspiracji w dwójce nie były do końca sprecyzowane, jeśli o to chodzi.
Nie wiem, czy ktoś jeszcze pamięta, ale jakiś czas temu zobowiązałem się do przetłumaczenia easter eggów z trailera. W sumie to zastanawiam się, czy teraz jest jeszcze sens, ale chcę dotrzymać słowa :)
To może na początek rzucę linkiem: http://simsvip.com/2013/09/05/sims-4-trailer-hidden-annotations/#more-28645 Tutaj wypisane są wszystkie 24 eggi. Nie każdy filmik zawierał jakieś informacje/wyjaśnienia, więc miałem mniej roboty :D No to jedziemy!
#3 - Tragiczny Klaun
"WEEEEOOOOWEEEEOOOO!!! Wezwij łapaczy klaunów, jeśli dostrzegłeś Sunny'ego*, Tragicznego Klauna! Sunny to powracająca postać z The Sims, która po prostu nie potrafi się rozchmurzyć".
* - nie orientuję się, czy to imię było w polskiej wersji tłumaczone - jeśli ktoś jest lepiej poinformowany, to prosiłbym o cynk;
#4 - Smażony Ser
"Nie da się tak po prostu zostać "Simem od Smażonego Sera"*. (Tym, który życzy sobie jeść smażony ser przez cały dzień.) Trzeba mieć [odpowiednią] aspirację, aby stać się jednym z nich, lub zaopatrzyć się w Kulę NowyTySenso.
* - w oryginale jest nawiązanie do znanego mema: One does not simply... :D
#5 - Bella Ćwir
"Pewnego razu, Wacław i Jokasta Kawaler mieli dziewczynkę. Dorosła ona nieco w stylu gotyckim i wyszła za mąż za Mortimera Ćwira. Krążą plotki, że jest najlepiej ubraną dziewczyną w okolicy".
#6 - Mroczny Kosiarz
"Hurra! Widzisz Mrocznego Kosiarza. A, chwila. To nie jest dobry znak. Mroczny Kosiarz pojawiał się, gdy Sim umierał... co zdarzało się całkiem niejednokrotnie".
#9 - Towarzyski Króliczek
"Wszystko ok, stary? Tylko ktoś z niskim paskiem towarzystwa może zobaczyć Towarzyskiego Króliczka. Daj mu przyjacielskiego buziaka albo wdaj się w bójkę, żeby poprawić sobie humor".
- nie kojarzę opcji "przyjacielski buziak", ale to w sumie moje wolne tłumaczenie; w TS2 był bodajże "rodzinny pocałunek" i to chyba o tę interakcję chodzi;
#10 - Gnom Ogrodowy
"Ćśśśś. Na paluszkach. Ten mały gostek może i wygląda przyjaźnie, ale podczas ataku potrafi mocno nadepnąć ci na stopę. Czemu? Bo tak*".
* - znów nawiązanie do angielskiego mema, tym razem do Because reasons;
#11 - Króliczek Lodówkowy
"Jeśli takiego nie dostałeś, jesteśmy zmuszeni nasłać na ciebie złego gnoma ogrodowego. Króliczek Lodówkowy był widziany po raz pierwszy na kartonie soku* i od tamtej pory przemyka przez serię The Sims".
* - na polskiej Simspedii podany był karton soku, w oryginale jest frozen box of food, ale bardzo możliwe, że to jednak to samo xD
#12 - Gumowa Kaczuszka
"Słychać trąbienie! To Książę Kwacz z Wannostanu! Możesz znaleźć to gumowe cacko podczas łowienia ryb lub szperając w śmietnikach. Ach, no i w supermarkecie".
#16 - Żółwia Gorączka / Żółw
"Uważaj na Turtle Mana*, mamy w mieście nowego bagnistego specjalistę. W The Sims jest osiem rodzajów żółwi, ale jesteśmy trochę uprzedzeni do Kaczugi Indyjskiej".
* - nie mam pojęcia, do czego aluzją jest Turtle Man, więc zostawiłem to w spokoju... Ale jeśli ktoś ma bogatszą wiedzę na ten temat, to prosiłbym o doinformowanie mnie :D
#17 - Plakat ASDF
"Zespół programistów The Sims często używa ASDF jako popularnego nazwiska rodzin w The Sims. Nie należy tego mylić ASDSF, które jest wynikiem ipsania zbyt syzbko".
(literówki celowe, gdyby ktoś miał wątpliwości... xd)
#18 - Króliczek Lodówkowy II
""Ale ja już znalazłem Króliczka Lodówkowego". NIEPRAWDA. Króliczek Lodówkowy jest wszędzie... po prostu czai się wokół i jest cudowny".
#19 - Nie Biegaj z Nożycami
"Miliony Simów ginie każdego roku od nożyc. Pomyśl zanim pobiegniesz".
- oj tak, bo inaczej możesz dostać zawału :>
#22 - Statek Kosmiczny
"Pamiętasz w The Sims: Zwierzaki, kiedy ten statek kosmiczny się rozbił, a następny statek kosmiczny przybył z reflektorem, żeby znaleźć tamten rozbity statek? To były BANANY".*
* - mam wrażenie, że twórcom chodziło o Dziwnowo z TS2, bo nie kojarzę żadnego UFO w jedynce (albo znów czegoś nie wiem).
#23 - Gdy Świnie Mogą Latać / Latająca Świnia
"Okeeej, nawet nie wiemy, jak ty to zobaczyłeś. Musisz naprawdę lubić serię The Sims. Latająca świnia pojawiła się po raz pierwszy na wieży ciśnień w The Sims 2. Teraz jest czymś w rodzaju rzeczy".
#24 - Miś Szumiś / Pluszowy Miś
"Ty mały smyku. Zauważyłeś Misia Szumisia. Misie są doskonałymi towarzyszami do snu. Ich aerodynamiczne ciałka są idealne do umizgiwania się".
I to było wszystko, chociaż pewnie i tak prawie nikt tego nie przeczyta :rolleyes: Za ewentualne literówki z góry przepraszam, ale dostaję oczopląsu od nadmiaru tekstu... xD
I jeszcze tak btw, na Twitterze odkopałem takie zdjęcie: https://pbs.twimg.com/media/BU5LiiYCMAA2BAz.jpg Ale nie wiem, czy traktować to jako aluzję do "ubrania" niemowląt w TS4, bo tamta osoba napisała, że to dla jej synka. W każdym razie, fajnie to wygląda :P
EDIT: Agor-ia, NoweSimsy - cieszę się :3
Żeby nie było Ci smutno to daję znak, że ja przeczytałam! :D
NoweSimsy
29.09.2013, 19:56
Ja też:)
Miło, że ktoś się tego podjął:)
Ja też przeczytałem. Mam rozumieć, że szykują się powroty wielki postaci :D Bella, Tragiczny Klaun (na angielskiej wiki właśnie jest jego imię Sunny już od dawna) oraz Towarzyski króliczek, sama śmietanka :D
Interesuje mnie ta latająca świnia. Pamiętam ją z dwójki, była czymś w rodzaju wielkiego balonu latającego w okolicy. Teraz ma niby pojawić się jako rzecz... interesujące ;p
No i o co chodzi z tymi żółwiami? :D
Cieszy mnie, że ktoś to czytnął :D
Mam nawet wrażenie, że ta dziewczyna ze zwiastuna, która wychodzi z psem, jest Bellą - pojawia się ona w innym eggu (Goth Girl Loves Pop Music), a w eggu z Bellą jest o tym, że dorastała ona (w sensie Bella) 'gotycko'. Tyle jest rzeczy do domysłów, że wręcz czuję miły powiew TS2 :)
Buszowałam po stronie empiku i zauważyłam, że podana data premiery czwórki to 12.12.2014. Czyżbym coś przegapiła?
Mroczny Pan Skromności
06.10.2013, 15:04
te daty wszędzie są inne, także nie ma co się sugerować ;P
anie_1981
06.10.2013, 17:59
Osobiście, to wcale bym się nie zdziwiła, gdyby to był grudzień 2014 ;) To takie EA'owskie podejście do życia, półprawdy i matactwa...
NoweSimsy
08.10.2013, 08:43
Ale miejmy nadzieję, że jednak to będzie luty ;)
Moje nastawienie psychiczne na szybką premierę może podświadomie pogoni EA ;)
Tą datę na grudzień to raczej empik zawyżył ze względów bezpieczeństwa. Prawdopodobnie założyli, że premiera może się przesunąć, ale nie dalej niż właśnie na ten dzień (przed świętami).
rawrvera
08.10.2013, 16:39
Ja nie nastawiam się na żadną z dat podanych w internecie. Tylko się później irytuję, kiedy nagle pojawia się inna. ;)
Królewicz Grudkowego Kosmosu
08.10.2013, 18:43
Ja wyczytałem, z tabeli dodatków ts3 , że ts4 ma wyjść we wrześniu, a tak konkretnie w drugiej połowie.
#16 - Żółwia Gorączka / Żółw
"Uważaj na Turtle Mana*, mamy w mieście nowego bagnistego specjalistę. W The Sims jest osiem rodzajów żółwi, ale jesteśmy trochę uprzedzeni do Kaczugi Indyjskiej".
* - nie mam pojęcia, do czego aluzją jest Turtle Man, więc zostawiłem to w spokoju... Ale jeśli ktoś ma bogatszą wiedzę na ten temat, to prosiłbym o doinformowanie mnie :D
Na bodajże Discovery bądź animal planet jest o nim program ;) Gostek jeździ po bajorach i wyławia żółwie :D
Ja również przeczytałam, ze ma wyjść w wrześniu. :|
Everlasting
27.10.2013, 19:01
a ja na stronie empika (http://www.empik.com/the-sims-4-pc-electronic-arts,p1080506170,multimedia-p) wyczytałem, że premiera będzie w listopadzie. :P
Nie bierzcie tego jako wiarygodne info ;p Tak samo było z Gta V, najpierw miało być bodajże na wiosne, na innych stronach że na koniec wakacji. Jednak gta wyszło zupełnie kiedy indziej :) Z Sims 4 może być tak samo.
Tenebris
31.10.2013, 16:52
Co? Ma być powrót Belli? Jeju, ale się cieszę :D. Już się nie mogę doczekać aż wyjdzie The Sims 4. Mam nadzieję, że te pogłoski o premierze we wrześniu nie są prawdziwe.. niech wyjdą jak najwcześniej! :P
NoweSimsy
01.11.2013, 23:24
Zdecydowanie wolałabym premierę na początku 2014 roku, ale niestety twórcy już ogłosili, że premiera dopiero jesienią..
A może to z ich strony takie kłamstwo, żeby nas zaskoczyć później? W sumie na oficjalnej stronie nadal jest jedynie info: "Gra The Sims™ 4 trafi do sprzedaży w roku 2014.", brak tu powtórzenia deklaracji z facebooka - ciekawe czemu? :noexpression:
anie_1981
07.11.2013, 15:41
Coś tak o czwórce ostatnio ucichło :P Może powiedzieli już wszystko...
Mroczny Pan Skromności
07.11.2013, 16:19
raczej było większe zamieszanie wokół skoku w przyszłość xD
zapewne teraz nastąpi mała przerwa, a jak zrobią większą część gry, to dowiemy się więcej
Everlasting
07.11.2013, 18:27
Teraz czeka nas taka przerwa od świeżych newsów, w końcu gra wydana będzie za rok :P przyjdzie czas na nowe informacje jeszcze
Bella *-* Ciekawe w jakim wieku :D
octavessens
10.11.2013, 00:17
Mysle ze skoro mamy około kolejność 3,1,2 to 4 fabularnie wciśnieta zostanie miedzy 3, a 1 wiec Bella bedzie nastolatka w czasach pożaru rezydencji ćwirów.
Kenny McCormick
10.11.2013, 11:53
Ale co Bella, gdzie Bella? :D
Podobno ma Bella być! :D Tak się cieszę <3
Kenny McCormick
10.11.2013, 13:27
A skąd to wiecie? :D Dajcie linka! :3
Super by było, że Bella jest nastolatką *-*
Już niemogę doczekać się 4 <3
Kenny McCormick
10.11.2013, 14:08
A mi się marzy bella za czasów ts1, albo troszeczkę młodsza. Może będąca w ciąży z Kasandrą, lub tuż przed ślubem z Mortim. Swoją drogą, jeśli podadzą wiek Belli będzie można odgadnąć w jakich czasach będzie sie działa akcja gry :3
Tak, czas akcji można poznać dzięki Belli. Skoro to jedynka i dwójka, tylko ulepszona, to czy nie powrócą rodziny z dwójki? :D
octavessens
10.11.2013, 16:20
Napewno nie wroca do czasow zadnej z poprzednich odslon, i mysle ze z podpowiedzi w filmach mozna wywnioskowac, ze Bella bedzie nastolatka ;)
Tenebris
10.11.2013, 18:56
Nie za bardzo rozumiem sensu takiego przeskakiwania z wieku do wieku. W "The Sims 2" jest dorosła, w "The Sims 3" jest dzieckiem a w "The Sims 4" nastolatką? Moim zdaniem to jest straszne mieszanie, i nie dziwię się, że potem są błędy w grze czy jakieś niewyjaśnione sprawy. Ale i tak się cieszę, że historia z Bellą wróci. Ciekawe czym jeszcze twórcy nas zaskoczą. Może powrót Dona Lotario albo sióstr Kaliente? Albo pani Zadeckiej :D.
octavessens
10.11.2013, 19:47
Skok z 2, w przeszłość wyszedł im na plus, ale nie wszystko pasowało, bo czemu siostry Kaliente i Don Lotario byli dorośli, skoro Bella była dzieckiem?
Tego nie przemysleli, taksamo uważam, że w Sunlit Tides chyba czas im sie pomiesAł bo MarySue powinna byc sporo przed ślubem,a tu mamy juz miesiac miodowy. Wolałbym jednak by 4 była albo przed 3, albo sporo po 2, by albo poznać dokładnie przeszlosc, albo przyszlosc maxisowych postaci.
Ja jestem za tym, aby w czwórce powrócili fabularnie do czasów jedynki, czyli bez zmian w historii ^^
GamerTR9
15.11.2013, 20:08
Mogliby zrobić tamte czasy (co w jedynce) tylko np. 5 lat później aby nie odbiegały az tak od postaci z jedynki tak jak w nowszych częściach
anie_1981
15.11.2013, 21:05
Ja nie mam zdania. Co prawda w trójce grałam Bellą, podobał mi się ten skok w tył, to było coś. Takie to było wzruszające i w ogóle. Nie wiem czy jest sens teraz mieszać "czasem" w grze. Co by nie wymyślili będzie dobrze, byleby Bella żyła i można było nią grać. Nie wiem jak inni którzy w TS3 grają Bellą, ale ja ją hajtam z Mortim i mają razem Kasandrę i Aleksandra ;) Tradycja, rzecz święta... W jedynce i dwójce bardzo mało grałam maxisowymi rodzinami, wolałam własnych Simów, w trójce jest odwrotnie, co do czwórki to nie będę miała okazji sprawdzić, bo jej nie kupuję ;) Sądzę jednak, że też bym grała głównie maxisowymi Simami, bo jak bym się nie starała przy tworzeniu Simów to i tak mi się zestarzeją i umrą, czy będę nimi grała czy nie. Tych maxisowych mi trochę mniej szkoda ;)
NoweSimsy
17.11.2013, 19:36
Ja nigdy nie grałam postaciami przygotowanymi przez twórców gry :)
Najwięcej frajdy miałam w tworzenie własnej rodziny i pisanie jej historii, prawie jak w Modzie na sukces :)
A ja chciałabym, żeby w czwórce Bella była już "porwana", ponieważ można byłoby w końcu rozwikłać tę zagadkę, aby w końcu wróciła na ziemię i można było nią pograć :rolleyes:
Co do rodzin, to ja preferuję grać własnymi. No, pomijając Ćwirów.
Cytryśnia
17.11.2013, 19:48
Tych maxisowych mi trochę mniej szkoda
a mi odwrotnie :o dlatego Martimer zna prapraprababcie moich "aktualnych" simów :P
simowej osi czasu nie da się ogarnąc, wiele rzeczy się nie zgadza [dlatego ja wmawiam sobie, że niektórzy nieudolnie wędrują w wehikule czasu], ale jeśli przyjmujemy, że ten właściwy liczymy na Ćwirach to ja chciałabym kilka lat po dwójce, Bella nagle się odnajduje :D
Tenebris
23.11.2013, 10:01
Ja nigdy nie grywałam swoimi simami bo po prostu nie umiałam robić takich, którzy mi się podobali. Mi najbardziej w czwórce zależy właśnie na postaciach z Miłowa bo do Werony, ani Dziwnowa nie przywiązałam się aż tak bardzo w "The Sims 2", nie wspominając już o otoczeniach z dodatków np. "Jaskini Pokrzyku" - po prostu za nimi nie przepadałam, nie było tam żadnych historii które by mnie zaciekawiły ewentualnie rodzina Łopatka w "Kwitnących Wzgórzach". Mam nadzieję, że w czwórce tych otoczeń jednak nie zobaczymy ;).
KarinaArnoldina
23.11.2013, 18:05
Co do Ćwirów, według mnie w tej części to Kasandra będzie nastolatką. Czyli czasy mniej więcej dwójkowe, chociaż chyba bardziej prawdopodobni są Bella i Morti w wieku nastoletnim ;) I oby było UFO w podstawie czwórki, a nie w dodatku, bo w trójce to trochę zrąbali :((
GamerTR9
29.11.2013, 14:16
A to nie ma być kilka lat po wydarzeniach z dwójki? Gdzieś tak słyszałem :P
Filleable
09.12.2013, 16:15
Dopiero teraz zobaczyłam jakiekolwiek screeny z TS4. Nie widzę żadnej różnicy względem TS3. Może tylko jeszcze bardziej bajkowa grafika. Moim zdaniem powinni pójść w kierunku realizmu. Smuci mnie, że najładniejszą grafikę miała gra sprzed prawie 10 lat.
miłośniczka zwierząt
14.12.2013, 11:11
A mi się te wszystkie newsy bardzo podobają i sprawiają że aż chce się kupić tą część simów. Ja tam widzę różnice pomiędzy the sims 3 a the sims 4 i grafika the sims 4 bardzo mi się podoba. Jestem ciekawa kiedy pokażą interfejs i interakcje.
Mi to w sumie obojętne, chociaż może to by trochę urozmaiciło rozgrywkę. Ciekawa jestem jak będzie wyglądało całe to tworzenie simów i czy będą jakieś ciekawe interakcje. Grafika moim skromnym zdaniem taka sobie, rzeczywiście mogłaby być trochę bardziej realistyczna.
NoweSimsy
25.12.2013, 08:32
Ale gra to nie film ani nie życie, więc niekoniecznie musi być realistyczna :)
Tak mi się wydaje, że trochę więcej koloru i bajkowe postacie raczej dodadzą uroku grze, niż go odbiorą :)
Prawdopodobny wyciek szkiców. (http://simscommunity.net/the-sims-4-possible-concept-arts/)
Kilka dni temu Honeywell opublikowała je na swoim blogu (http://honeywellsims4news.tumblr.com/), ale wczoraj samo EA je usunęło. (Jak widać, szkice zdołały ocaleć w naszym wspaniałomyślnym internecie :P) Najbardziej zastanawiająca jest chyba czcionka przy tym a'la statku, bo identyczna widnieje na oficjalnie potwierdzonej ilustracji z maszyną do babeczek. Również lampa uliczna przypomina do złudzenia tę z oficjalnych screenów.
Jak dla mnie, wszystko to wygląda BARDZO simowo, a zwłaszcza, jeśli patrzeć na meble i ten czarno-biały szkic pomieszczenia. Znowu się napalam... :) (edit: widzę, że tylko ja ;p)
anie_1981
03.01.2014, 23:04
Jeszcze taak daleko do premiery, że wiele może się zmienić. Choć niestety nie to co najważniejsze, czyli grafika i brak narzędzia Stwórz Styl. Concept Arty wyglądają ładnie. Ja wcale nie twierdzę, że to będzie zła gra, wręcz przeciwnie, jeśli spełnią się zapowiedzi co do wydajności gry i inteligencji Simów, to gra ma szansę być wprost genialna... ale ta grafika mnie odpycha, no i brak CASt'a. Do dobrego to się człowiek szybko przyzwyczaja, ja pokochałam CAST'a od pierwszego spojrzenia i nie wyobrażam sobie gry bez tego cuda!
Mam nadzieję, że tak jak pokazują to nie będzie to wyglądać jak The Sims 3 tylko lepiej. ;D
Mroczny Pan Skromności
12.01.2014, 10:01
o, i takie coś to ja rozumiem :P Bardzo dobrze to rozwiązali, jeśli faktycznie tak ma to wyglądać :) Nie byłoby dobrze, gdyby emocje zdominowały całe życie simów xD
Marcysia
14.01.2014, 17:23
Przeczytałam caaaaały temat, w dwa dni i wreszcie się mogę wypowiedzieć:hooray:, ja mam zupełnie inne zdanie (pewnie dlatego że jestem taką małą dziewczynką która lubi sobie od czasu do czasu pójść na łatwiznę... Proszę, nie bijcie!! :fsad: ) i ja raczej poproszę rodziców o tą nową część, ale baaardzo mi szkoda kreatora stylu :cry: . Ale jakoś sprubuję to przeboleć :wall:. Każda część ma swoje plusy i minusy, a ta ma między innymi brak kreatora stylu (bądź dzielna, bądź dzielna...:shutup:).
Kafelove
19.01.2014, 12:47
Mam dosyć mieszane uczucia co do nadchodzącej premiery....
Powiem szczerze,że NIGDY nie miałam okazji grać w TS2,to od trójki wszystko się zaczęło P: Więc nie porównuję 4 do 2 i wgl.,jednak myślę,że 4 cześć simsów będzie lepsza od 3,któa była napachana bugami i błędami do granic możliwości P:
Kafelove
23.01.2014, 20:30
Powiem szczerze,że NIGDY nie miałam okazji grać w TS2,to od trójki wszystko się zaczęło P: Więc nie porównuję 4 do 2 i wgl.,jednak myślę,że 4 cześć simsów będzie lepsza od 3,któa była napachana bugami i błędami do granic możliwości P:
Okej, moze i była zbugowana, wiele rzeczy się psuło, nie zgadzało czy coś i owszem, czwórka ma być bardziej kompatybilna, mniej "popsuta", ale ja np. mówię o rozbudowie rozgrywki. No mnie się wydaje, że rozbudowanie jej jeszcze bardziej jest takie trochę niemożliwe. Po prostu temat został wyczerpany...
anie_1981
23.01.2014, 22:16
Zgadzam się całkowicie. Każda kolejna część Simsów to już tylko odgrzewany kotlet. OK, jedynki do dwójki to nawet nie trzeba porównywać, wiadomo, że dwójka jest lepsza. Co do porównywania dwójki z trójką, to już można polemizować, gdyby trójka nie miała tylu bugów i była bardziej płynna, to byłaby najlepsza ze wszystkich. No a że jest jak jest, to i dwójka i trójka mają po równi zwolenników i przeciwników. Ja tam za nic bym do dwójki nie wróciła. Trójka, jakby jej nie krytykować, wniosła do gry bardzo wiele i moim zdaniem na niej temat się już wyczerpał. Czwórka ma dziecinną, kreskówkową graficzkę, chyba bym się nie mogła do niej przyzwyczaić...
Kafelove
24.01.2014, 08:52
Zgadzam się z Tobą w 100%. Osobiście gram w dwójkę, bo obecnie mój komputer nie pozwala mi pograć w trójkę, ale gdybym tylko miała mozliwość, to od razu przeskoczyłabym na The Sims 3. The Sims 4 to rzeczywiście przedwczorajszy kotlet. The Sims 3 z inną grafiką i może nowymi zawodami...
jakubo123
27.01.2014, 22:47
Muszę przyznać, że ogólnie podobają mi się te nowe opcje, ale całkowicie nie jestem przekonany do nowej szaty graficznej. Ze zdjęć simów z TS4 wnioskuję, że albo są one jeszcze niedopracowane, albo poprostu w czwórce wszystko będzie takie ubajkowione, zbyt kolorowe! Nierealistyczne!
Wow, niezła poprawa, od razu lepiej wyglądają,bardziej realistycznie, oby tak dalej:)
Od razu widać, że pracowali nad wyglądem włosów i skinów. Oby tak dalejn
Ta, jakiś smooth i na nowo nałożona uvw mapa, faktycznie poprawa na miarę stulecia. Byle fryzurka fanowska z TS2 ma lepszy design a oni wychodzą z czymś co było popularne za czasów Unreal Engine z 1998. Szkoda, że to już takie zostanie(bo większych zmian z całą pewnością nie będzie). Może chociaż gameplay będzie jakiś konkretny.
wow takie stare
takie plejstejszyn 2
Ta, jakiś smooth i na nowo nałożona uvw mapa, faktycznie poprawa na miarę stulecia. Byle fryzurka fanowska z TS2 ma lepszy design a oni wychodzą z czymś co było popularne za czasów Unreal Engine z 1998.
Wyczuwam sarkazm w moim kierunku... :rolleyes: Wiadomo, że nie są to "współczesne" włosy (nie znam się na tych wszystkich silnikach czy cokolwiek tam od tego jest), ale jakoś nie wyobrażam sobie w grze z taką grafiką włosów najnowszej Lary Croft, czy nawet Alice (http://cloud-2.steampowered.com/ugc/903237783692884122/661415E03C23C7933031104292419B629D332E3D/). Taki "realistyczny" styl mi tu nie pasuje, a te dokładniejsze tekstury i tak wyglądają lepiej niż hełmy z pierwszych screenów :P
Był to raczej przytyk w stronę twórców niż któregokolwiek użytkownika, chociaż przyznaję zaśmiałem się, gdy przeczytałem "włosy uległy znacznej poprawie". :D Zresztą i ja nie oczekuję realistycznych włosów, no bo przyznajmy sobie szczerze, tylko dwie gry naprawdę to osiągnęły, właśnie Alice i Tomb Raider. Alice udało się to niskim kosztem, ponieważ wykorzystali efekty cząsteczkowe, za to Tomb Raider to już inna bajka. Ale przedtem było pełno innych gier, gdzie już włosy wykorzystywały porządną alphę i składały się z czegoś więcej niż hełmu. Ba, jako taka fizyka włosów była już wykorzystana w 1997 roku... Właśnie przez Tomb Raidera. :p Poza tym Wiedźmin również miał porządną fizykę, nawet jeśli jego włosy były pozlepiane.
Zresztą, nie oczekuję nawet fizyki, ale właśnie porządnej alphy. Włosy w stylu pooklet zobaczcie jak wyglądają, a przecież są robione przez amatorów. To wstyd, że twórcy simsów do dzisiaj nie odkryli jak to osiągnąć.
No ej, nie śmiej się, nie jestem aż taki obeznany :D W ogóle nie mam pojęcia, co to są "efekty cząsteczkowe" XD
Owszem, warkocz Lary fajnie sobie fruwał, i w sumie to nie zastanawiałem się nigdy nad tym, że to jest jakaś fizyka. Właściwie, była to chyba jedyna rzecz, która poruszała się w tej grze w czasie rzeczywistym, jeśli dobrze kojarzę. Nawet w najnowszym TR dodali animacje tylko Larze - jeśli przypomnisz sobie Whitmana, to miał na głowie niemalże statyczny hełm i jedynie dzięki teksturom oraz paru odstającym kosmykom przypominało to włosy, a tak to w ogóle się nie poruszały.
Nawet w TS2 dało się zauważyć delikatne ruchy włosów. Nie była to wprawdzie fizyka każdego pojedynczego włosa, ale przy niektórych ruchach one "falowały" jako całość. Raczej kiepsko to wyglądało, ale nawet to potrafiło wtedy cieszyć :D
Efekty cząsteczkowe, particle effects. Np. kiedy widzisz takie malutkie światełka w powietrzu, iskry, chmurki z dymu, niektóre rodzaje ognia to są najczęściej cząsteczki(mogą w niektórych przypadkach być to zwyczajne sprite'y, ale to inna sprawa). :D
Przykład: http://www.youtube.com/watch?v=gyP7hcsAjj0 (http://fc01.deviantart.net/fs18/f/2007/217/1/e/Particle_Flow___Frame_454_by_sentimentalfreak.jpg)
Co do TRa, to akurat tam wszystko było w czasie rzeczywistym, bo gry mają to do siebie, że grafika jest renderowana w czasie rzeczywistym(pomijam tu gry 2d i mieszanki izometryczne jak TS1). Chodziło ci raczej o to, że warkocz w Tomb Raiderze był jedyny z prawdziwą fizyką, a nie imitującą ją animacją. Akurat ta cała fizyka w Tomb Raiderze 1-5 była bardzo prosta i dotyczyła tylko tego jednego elementu, mimo to była całkiem niezła i można to zobaczyć w custom levelach do TR4:
www.youtube.com/watch?v=v9EWIwkOKLk
Zwróć uwagę, że silnik ma korzenie z 1996 roku.
No, ale nie o to mi chodziło. Ja tu chcę fryzury, które nie wyglądają jak dla postaci z klocków lego. Porównajmy sobie chociaż screenz TS4:
https://pbs.twimg.com/media/Bfpy9iaCEAAkaix.jpg
z fanowskimi włosami z TS2:
http://i.imgur.com/jmXZyxp.png
A zrozumiecie jakie miałem oczekiwania. :P
Everlasting
05.02.2014, 14:49
Boże, co oni zrobili z twarzą simów.
Wygląda to jak freeplay.
Zgadzam się, że wygląd włosów został poprawiony, podobnie jak wygląd simowej twarzy. Zdecydowanie bardziej podobają mi się czwórkowe włosy, niż te pokazane na powyższym zdjęciu (chodzi o zdjęcie z tego (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1801298&postcount=940) posta). W moim odczuciu simy z powyższego zdjęcia są sztuczne i po prostu nieładne. Wiadomo, że nigdy nie będzie tak, żeby wszystkim podobało się to samo. Ja cieszę się że twórcy poszli w takim kierunku. Cała grafika czwórki strasznie mi się podoba i nie wyobrażam sobie simsów w jakiejś realnej grafice.
Ależ tu nikt nie mówi o realnej grafice, a o zwyczajnie większej ilości detali. Obecnie włosy z TS4 wyglądają tak, jakby poly można było policzyć na palcach jednej ręki. Znam wiele gier z cukierkową grafiką, które jakimś cudem potrafią wyskoczyć z większą ilością detali nie przemieniając tym samym magicznie całej gry na bardziej realistyczną. TERA, Elder Scrolls Online, Rift i Aion bodaj też. No ale TS4 idzie chyba w kierunku graficznym simsów z tabletów, tak jak niedawno wszystko robili graficznie jak w trójce.
Mówię teraz o włosach, ale twierdzę też, że ogólnie simsom 4 brakuje detali. Przynajmniej jak na razie, ale pewnie tak już zostanie.
Mówię teraz o włosach, ale twierdzę też, że ogólnie simsom 4 brakuje detali. Przynajmniej jak na razie, ale pewnie tak już zostanie.
Trudno się z tą opinią nie zgodzić, choć mi to chyba jakoś szczególnie nie przeszkadza, przynajmniej na razie, póki nie gram jeszcze w TS4 :) Jakoś ważniejsze są dla mnie opcje rozgrywki niż detale, bo kiedy gram w nieustannie zacinającą się trójkę, to wolałabym jednak, żeby były płynniejsza, choćby kosztem detali. Jeśli w czwórce sim będzie wyglądał w grze tak samo jak podczas tworzenia w kreatorze rodziny, to będzie świetnie, choć wiadomo, że na tym gra się nie kończy, a dopiero zaczyna.
Przyznaję, że dotychczasowe zapowiedzi gry sprawiły, że wydaje mi się ona spełnieniem simowych marzeń (no może z drobnymi mankamentami) i dlatego nie zwracam uwagi na szczegóły (przynajmniej na razie ;P).
anie_1981
05.02.2014, 20:43
Te wszystkie niusy i fotki, to tak naprawdę krążenie wokół tego co już wiemy, tylko inaczej powiedziane. No jedynie może ta korekta odnośnie odczuwalności kolorów jest nowością. Pewnie sami co chwilę coś zmieniają i zamiast ugryźć się w język plotą głupstwa, które potem muszą odszczekiwać.
W sumie dawno nie było nic nowego - mam nadzieję, że niedługo zaskoczą nas jakimiś nowymi fotkami i newsami. Kto wie, może grafika poprawi się na lepsze? :)
Nie ma co spodziewać się jeszcze jakiś większych zmian. Skoro pokazali poprawioną wersję z włosami, które "uległy znacznej poprawie"( :D ) to znak, że klamka zapadła i pewnie cała gra będzie miała równie mierny poziom grafiki. :like:
moim zdaniem polityka EA dotyczaca simsow jest do dupy. -,-
po kiego wała zaczynac temat ts4 poltora roku przed premiera i udostepniac informacje na jej temat.
jak dla mnie informacje o takiej grze/dodatku do simsow powinny pojawic sie miesiac przed premiera.
dzieki temu gre poznajemy duzo przed otworzeniem samej gry. no kurde. wolalbym sam wlaczyc gre i takie "co to za ikonka...emocje? ale fajnie" a teraz te emocje juz sa nudne i czym mamy sie cieszyc grajac w gre. -,-
^ Przecież na tym właśnie polega reklamowanie gier. Mają - pokazują. Nie wiem co w tym dziwnego, wszyscy twórcy gier tak robią. A niektórzy to zaczynają ględzić o grze jeszcze zanim jakaś w ogóle zacznie być robiona.
Mi tam to akurat nie przeszkadza, w ten sposób przynajmniej wiadomo ile miało być - a ile faktycznie jest.
Ja po prostu jestem optymistką :) Pamiętam, jak prawie wszyscy, włącznie ze mną narzekali na The Sims 3 gdy pojawiły się pierwsze zdjęcia, a teraz nie zamieniłabym trójki na żadną inną odsłonę tej gry :)
Myślę, że z czwórką bedzie podobnie, a jak nie, to pozostaje się tylko przyzwyczaić do grafiki i innych aspektów gry, a jeśli i to nie pomoże, to pozostać przy trójce lub dwójce, czy nawet jedynce, bo wiem, że niektórzy też jeszcze w nią grają :)
Broń Boże byle nie jak z trójką, która raz działa, raz nie, ciągle się zacina i nawet na dobrym sprzęcie ma problemy z działaniem. A do tego ten so-called amerykański look, jakby każdy z USA musiał być koniecznie grubasem. Dobrze, że chociaż z tym ostatnim zerwali i simy znów wyglądają znośnie. Znośnie, bo tylko tyle mogę powiedzieć o grafice a'la anno Domini 2003.
No i co do ostatniego zdania, kto zostaje ze mną przy dwójce? :trollface:
Jeśli jeszcze chodzi o grafikę, to twórcy wspominali, że nie bedzie super extra grafiki, by czwórka mogła śmiało działać na jeszcze niższych wymaganiach sprzętowych niż The Sims 3.
kto zostaje ze mną przy dwójce?
Ja!
The Sims 2 :love: <włącza grę>
Zresztą stwierdziliśmy z Caesumem, że jesteśmy za starzy na TS4... Póki co wydaje się być adresowana dla ludzi w wieku 3-8 lat, a nie 18+ :(
No chyba że dodatki z neta uratują "czwórkę". Bo nie da się ukryć, że "trójce" BARDZO pomogły (błagam Was, żeby nie dało się normalnie grać bez Master Controllera? W TS2, mając tylko boolpropa, zabawa była przednia!)
Zresztą zrobiłam swego czasu listę rzeczy, które musi zawierać TS4, żebym wydała na nią te 150 zł (dopóki do takiej ceny nie spadnie, będę się zadowalać piratem - ciekawe tylko, przez jaki czas...). Niby poprawili (NIEZNACZNIE) te tekstury włosów, ale mesh nadal jest skopany. I nie zapowiada się na to, żeby wywalili tą cukierkową grafikę tła. Co do grywalności zaś moje wymagania są dość wygórowane i dziwiłabym się, gdyby zrobili dla mnie grę lepszą niż moja zmodowana TS2.
No i co do ostatniego zdania, kto zostaje ze mną przy dwójce? :trollface:
No przecież.
Aczkolwiek, kupię na pewno 4 przez zwykłą ciekawość. Nie liczę już na lepszą grafikę pod względem wyglądu simów, jakiekolwiek detale itp. Cały czas trzymam się jednak nadziei, że kreatorzy dodatków nie zawiodą i jeśli z małych "cartoonkowych" potworków z dwójki da się stworzyć takie cuda, jak teraz, to może z czwórkowych postaci też da się wyciągnąć coś więcej.
Mimo wszystko cały czas marzą mi się postacie simów w takiej formie...:
http://i.imgur.com/JaotW2L.jpg
http://i.imgur.com/67oEtId.jpg
:love:
Doczekamy się kiedyś?
Doczekamy się kiedyś?
Być może za jakieś 15 lat, o ile twórcy w końcu zauważą, że w TS grają nie tylko osoby poniżej 13. roku życia.
Jeśli jeszcze chodzi o grafikę, to twórcy wspominali, że nie bedzie super extra grafiki, by czwórka mogła śmiało działać na jeszcze niższych wymaganiach sprzętowych niż The Sims 3.
Erm, ale TS3 już i tak miało grafikę mocno przestarzałą. To, że gra potrafi się ciąć nawet na 4GB Ramu, czterordzeniowych prockach i co tam jeszcze można sobie wymarzyć, to już wina tylko i wyłącznie [cenzura] optymalizacji. Zresztą przykładem jest chociażby menu CASt, które potrafi niebotycznie zmulić grę na tak długo jak długo jest włączone.
Poza tym srsly, żyjemy w czasach PS4, a nie PSXa. Fajnie, że próbują ulepszyć działanie gry, ale może zamiast regresu do początków trójwymiarowej grafiki mogliby spróbować poprawić kod swojego silnika?
Ja!
The Sims 2 :love: <włącza grę>
Zresztą stwierdziliśmy z Caesumem, że jesteśmy za starzy na TS4... Póki co wydaje się być adresowana dla ludzi w wieku 3-8 lat, a nie 18+ :(
Wiedziałem, że mogę na ciebie liczyć. :D
I faktycznie, TS4 wyraźnie jest kierowane w stronę tych najmłodszych, a szkoda, bo przecież seria wciąż jest napędzana przez wielu starych graczy. Pewnie zagram, ale nie kupię. Pożyczę, pogram u trzyletniej córki mojej kuzynki, coś w tym stylu.
A co do trójeczki, to nawet dodatki niewiele mogą poradzić przy jej bugach. Dziwne, znikąd wzięte spowolnienia gry, zawieszająca się kamera, co chwila psujący się gameplay. Grałem w TS3 dwa dni, a już na starcie, w czystej grze z najnowszym patchem, moja simka Mary Anne weszła po nieistniejących schodach na dach, wleciała do domu, wypłynęła spod ziemi do ogrodu, a potem zacięła się przy skrzynce pocztowej i uznała, że na świecie jest za mało miejsca by mogła się ruszyć. Porównajmy to do mojego TS2, gdzie nawet przy nadmiernym korzystaniu z boolpropa i innych kodów największym bugiem był brak cieni simów - błąd spowodowany sterownikami nvidii.
Mimo wszystko cały czas marzą mi się postacie simów w takiej formie...:
To pytanie retoryczne? :rolleyes:
Zgadzam się w zupełności. Zresztą, nawet nie tego oczekuję. Nie potrzeba mi realistycznej grafiki, ale detali. Patrząc na simów z czwórki mam wrażenie, że mają ZNACZNIE mniej poly niż grubaski z trójki, a przecież tamta gra była z 2009 roku, prawie pięć(!) lat różnicy.
Przy czym najzabawniejsze jest jednak to, że już nawet nie o ilość poly chodzi, nie o to, że gra nie jest realistyczna, ale o całkiem skopany design grafiki, który na siłę stara się wyglądać jak MySims, Freeplay czy inne produkcje dla wielbicieli pampersów i butelek ze smoczkami.
Caesum - ja też byłam zawiedziona, gdy zobaczyłam pierwsze zdjęcia z czwórki. Zbulwersowałam się, poklnęłam i stwierdziłam, że na pewno nie kupię gry. A teraz pogodziłam się z sytuacją. Trudno. My niestety na to wpływu nie mamy (a szkoda). Zostaje nam właśnie albo zaakceptowanie tej grafiki albo dalsze psioczenie :)
Zostaje nam właśnie albo zaakceptowanie tej grafiki albo dalsze psioczenie :)
a potem dziwic sie ze tworcy roba byle kupe i ja sprzedqja, bo gracze i taj zaakceptuja kazde gowno.
mi sie tam grafika sama w sobie podoba (fakt, za bardzo dziecinna, ale mila dla oka). wyprobuje ja troche i zobacze, czy warto kupic. jezeli skopali grywalnosc tak jak w ts3 to ja dziekuje, nie skozystam. wystarczy ze m wszystkie dodatki do ts3 a gra nudzi sie po dniu, a jak chce sie cos zbudowac, albo nie mozna wgrac CC, albo gra nie dosc ze muli, to jeszcze wywala po 4 godzinach pracy
We mnie płynie krew Polaka i wcale nie mam zamiaru brać jakiegokolwiek ochłapu, który mi ktoś w łapy wciśnie, nie bez walki! :megusta:
Mam nadzieję, że do TS4 pojawią się jakieś narzędzia modderskie, ponieważ nie wyobrażam sobie bez nich gry, szczególnie w takim wydaniu jak na oficjalnych screenach. Oby pod tą warstwą graficznego chłamu był jakiś potencjał, bo inaczej chyba już najwyższa pora, żebym skończył z grami.
Mam nadzieję, że do TS4 pojawią się jakieś narzędzia modderskie
O to bym się nie martwiła. Jak tylko ktoś napisze program do tworzenia CC w TS4, to czeka nas wysyp fryzur, soczewek, skinów, ciuchów, itd.
Maxis/EA(już nie pamiętam, jak się nazywa team robiący TS4) zapowiedział, że na ich stronie będzie można wysyłać własne dodatki i na nich zarabiać(lol). Zdziwiłoby mnie, gdyby zrobili taką stronę, a nie dali żadnego programu do tworzenia dodatków.
No ale, gdy wchodzę do tematu TS4 przyznam szczerze, że się ciągle dziwię.
We mnie płynie krew Polaka i wcale nie mam zamiaru brać jakiegokolwiek ochłapu, który mi ktoś w łapy wciśnie, nie bez walki! :megusta:
Mam nadzieję, że do TS4 pojawią się jakieś narzędzia modderskie, ponieważ nie wyobrażam sobie bez nich gry, szczególnie w takim wydaniu jak na oficjalnych screenach. Oby pod tą warstwą graficznego chłamu był jakiś potencjał, bo inaczej chyba już najwyższa pora, żebym skończył z grami.
mam nadzieje, ze ktos stworzy oddzielny program, cos kroju CASt. wtedy to nawet ja bym sprobował cos robic ;)
CASta nie ma co się spodziewać, ale z pewnością będzie można robić recolory jak w TS2. Choć niekoniecznie oficjalnymi programami.
anie_1981
08.02.2014, 18:09
Nic się nie uczą na błędach. Jak sobie zaplanują grę, tak ją tworzą i w ogóle się nie liczą z opinią przyszłych graczy. Tak było z trójką i tak robią z czwórką. Dobrze wiedzą, że ludzie i tak to kupią, bo jak zobaczą logo The Sims to zawsze będą sądzili, że to na pewno super gra, przecież to Simsy. Nie wszyscy też ślęczą w necie i spijają z ekranu każde słowo, screena, niusa, filmik. Wielu po prostu pójdzie do sklepu, zobaczy nowe pudełko z Simsami i je kupi. Dopiero w domu stwierdzą... "Boże co to ma być!?", ale gry już nie oddadzą, a EA sobie zarobi. O to w tym biznesie chodzi, towar nie musi się podobać, musi się sprzedawać.
marandile
10.02.2014, 16:15
Ja tam na brak CASTa nie narzekam - skoro w dwójkę mogliśmy ciupać bez niego, to w czwórce też się przyzwyczaimy, a i na swój sposób urealni to nieco rozgrywkę :)
Co do fatalnej grafiki, to sądzę, że do premiery jeszcze sporo się zmieni i w efekcie będziemy zadowoleni.
Jedyne co mnie martwi, to grywalność :(
Z pewnością nie kupię gry zaraz po premierze, ale poczekam kilka miesięcy aż pojawią się CC i cena zmaleje.
anie_1981
11.02.2014, 18:16
Ja CASt'a używam już tak automatycznie, że nie mogłabym się przyzwyczaić do grania bez niego. Grafika już się nie zmieni, najwyżej będą ciut ładniejsze tekstury, ale pozostanie to w klimacie "My Little Pony". Niestety trzeba to zaakceptować, albo olać czwórkę.
http://www.empik.com/the-sims-4-edycja-kolekcjonerska-pc-electronic-arts,p1092158161,multimedia-p
Na stronie Empika pojawiła się już edycja kolekcjonerska Czwórki, w której skład wchodzi m.in. Plumbob USB. Zamierzacie kupić? ;P
Za 209? Chyba tyle musi kosztować USB, bo gra z pewnością nie będzie tyle warta.
Pink Panther
20.02.2014, 18:10
209 jest w promocji. Też mnie trochę przeraża cena, ale w sumie jest tam 5 dodatkowych rzeczy, bodajże 2 zestawy do gry, pamiątkowa książeczka, Plumbot USB i muzyka.
Jeśli dobrze pamiętam to(pominąwszy plumboba) w Wiedźminie 2 było podobne wyposażenie w wersji normalnej i to za mniejszą cenę.
No ale co ja porównuję CD Project RED i Ea Games. Ten pierwszy daje za darmo patcha, który równie dobrze mógłby być oddzielnym DLC, ten drugi z kolei każe sobie płacić za recolor bluzeczki w Store.
anie_1981
20.02.2014, 19:11
Widzę, że wytoczyli ciężkie działa ;) Jakieś dodatkowe zestawy, książeczki, pendrive'y... Wielu się skusi. Może ja też bym się skusiła, gdybym chciała mieć tą grę. A tak właściwie to wiadomo już kiedy premiera? Jakoś mi się nie chce wierzyć, że dopiero w listopadzie.
Widzę, że wytoczyli ciężkie działa ;) Jakieś dodatkowe zestawy, książeczki, pendrive'y... Wielu się skusi. Może ja też bym się skusiła, gdybym chciała mieć tą grę. A tak właściwie to wiadomo już kiedy premiera? Jakoś mi się nie chce wierzyć, że dopiero w listopadzie.
Dlaczego? To nie byłby taki głupi termin, czwórka wylądowałaby pod masą chujowinek ;)
mystically_mad
21.02.2014, 18:20
Na stronie empika jest napisane, że premiera jest 06.11.2014.
Na francuskim amazonie jest 15 wrzesnia.
...a na kanadyjskim, że 28 września :huh:
Pink Panther
23.02.2014, 18:23
Co nie zmienia faktu, że obie daty to wrzesień ;P Chyba możemy się spodziewać Czwórki wcześniej niż w listopadzie :)
Mroczny Pan Skromności
23.02.2014, 19:28
te daty są zapewne tylko "orientacyjne" albo oparte o ogólnikowe informacje z sieci ;D Co nie zmienia faktu, że wrzesień jest bardzo prawdopodobnym terminem.
"Jako jeden z pierwszych pojawił się wpis Lucy Bradshaw na jej blogu. W tłumaczeniu brazylijskim można było odnaleźć zdanie, które mówi, że wrzesień 2014 nadejdzie szybciej, niż myślimy. Zdanie to zostało jednak szybko zmienione, co jednak nie zahamowało lawiny pogłosek o wrześniowej premierze."
źródło: nowesimsy.pl
anie_1981
23.02.2014, 22:31
Hmmm... No to jeśli premiera miałaby być już we wrześniu, to chyba pora na jakiś większy wysyp informacji, no chyba, że niczego więcej, poza emocjami, gra nie oferuje ;) A tak zupełnie szczerze, to marzę o informacjach o Simowym rozmnażaniu, cały cykl rozrodczy byłby mile widziany, ze zdjęciami niemowlaków itp. Osobiście marzę o powrocie do schematu rozmnażania z dwójki, jedynie stopniowo rosnący brzuch ciężarnej z trójki bym zostawiła. Niemowlaki w samych pieluchach i wierzgające nogami byłyby super...
Pink Panther
24.02.2014, 06:47
Skoro mowa o rozmnażaniu, mnie interesuje genetyka. W senie, czy dziedziczenie wyglądu i ewentualnie cech będzie działało podobnie jak w Trójce, czy może jakoś to zmienią.
Rzeczywiście mamy póki co bardzo mało informacji. Może na tym chacie o TS Abrakadabra powiedzą coś więcej? Reklamują go jako "półgodzinne granie w Abrakadabrę z okazji 14. urodzin serii The Sims", ale coś mi się wydaje, że gdyby to rzeczywiście było tylko Abrakadabra, nie robiliby aż takiego rozgłosu i nie ogłaszaliby chatu kilka tygodni wcześniej :|
Jeśli mowa o rozmnażaniu, to mnie interesuje i jedno i drugie, a także jak będzie wyglądać dzieciństwo simów, tzn. czy będzie dla nich więcej obiektów i interakcji, może nawet w tej edycji dostaniemy ciuszki dla wierzgających nóżkami niemowlaków? :D I nowe grupy wiekowe, np. przedszkolak :) Aczkolwiek działająca genetyka MUSI się pojawić - lubię się zachwycać w czasie gry, że to "o, wykapany tatuś!" :D Dziedziczenie farbowanych włosów mamy nie jest fajne ;<
Życie rodzinne jest bardzo znaczącą częścią mojej rozgrywki (małe simy :love:), więc jeśli chcą na mnie zarobić, niech też (oprócz całej tej najważniejszej reszty typu grafika i grywalność) to dopracują ;)
O, jeszcze cechy charakteru są szalenie ważne - tego mi troszkę brakuje w dwójce, że simy zazwyczaj nie są "dzikie" albo ambitne same z siebie, a przynajmniej nie dają znać o swoim charakterze (bądź charakterku) przez cały czas. W TS3 było to chyba lepiej przemyślane ("bonusowe" interakcje dla każdej cechy), ale za to zabrali aspiracje, a bez tego też ani rusz! Niby zapowiadają, że coś w ten deseń będzie w TS4, ale kto ich tam wie :P
Hm, wrzesień za jakieś pół roku! Poza tym zdaje się, że TS2 miało swoją premierę we wrześniu 10 lat temu! (gram w zabytek, haha xD) Z okazji takiej rocznicy mogliby coś zrobić :D
Pink Panther
24.02.2014, 07:53
Poza tym zdaje się, że TS2 miało swoją premierę we wrześniu 10 lat temu! Z okazji takiej rocznicy mogliby coś zrobić :D
Dobrze kombinujesz! Ale z drugiej strony gdyby wydali w listopadzie/grudniu mogliby mieć większe zyski ze względu na zbliżające się Mikołajki i Święta, a wiemy dobrze, że EA jest pazerne na kasę...
Chociaż z drugiej strony, jak ktoś ma kupić tę grę, to ją kupi bez względu na datę premiery.
Hmm, a może na grudzień szykują nam 1. dodatek? :D
Skoro już zacząłem o dodatkach - mam nadzieję, że pojawi się "Własny Biznes", którego bardzo brakowało mi w Trójce, coś w stylu "Po zmroku". No i CPR powinno być szybciej niż 4 lata po premierze ;_:
Psst, w TS2 CPR (wyszło 3 lata po premierze) miały już być w podstawie :D (tak samo jak np. różny wzrost simów...)
No ale właśnie - pogoda w podstawie! Też tego oczekuję :]
Nie zdziwiłabym się, gdyby się okazało, że na święta wyjdzie 1. dodatek - "Na studiach" miało swoją premierę kilka miesięcy po podstawie :D A to było za czasów, kiedy gracze nie hejtowali tak EA za horrendalnie wysokie ceny :P (tzn. wcześniej ich gry też były drogie, ale stosunek ceny do jakości był o niebo lepszy niż teraz)
O dodatkach nie będę gdybać, bo jeśli podstawa nie spełni moich oczekiwań, to dodatków tym bardziej nie kupię xD
@down: a, faktycznie :|
Pink Panther
24.02.2014, 08:46
No ale właśnie - pogoda w podstawie! Też tego oczekuję :]
Bodajże było gdzieś wspomniane, że w podstawie nie będzie pogody (ani zwierząt), chyba nawet na DOTsim w jakimś artykule była o tym mowa.
anie_1981
24.02.2014, 22:43
To by było takie nieekonomiczne, gdyby dali to co najlepsze w podstawie... Nie ma szans.
Tenebris
26.02.2014, 14:13
Nie wiem czy ktoś zauważył, ale twórcy w ogóle nie liczą się z tym czego chcą od nich fani gry. Robią po swojemu żeby jak najmniej się narobić, ale żeby były pieniądze.. Taki jest biznes niestety. A założę się, że byli i tacy którzy pisali do producentów czy twórców listy czy jakieś petycje co chcą żeby było w simsach.
A żeby nie było offtopa to ja też chciałabym aby w podstawie była chociaż pogoda. To jest przecież najważniejszy aspekt przyrody, że pory roku się zmieniają.
I własnie dlatego na tym można najlepiej zarobić, dając to w dodatku. EA to korporacja a nie mała firma, twórcy gry mają nad sobą cały sztab ludzi, zupełnie nie związanych z tworzeniem gier, dla których liczy się przede wszystkim maksymalizacja zysku. Osoby, które nie potrafią dostosować sie do wykresu muszą odejść z pracy więc ja specjalnych pretensji do twórców nie mam.
Pogoda w podstawie nigdy nie była i nie będzie, bez względu na to, ile jeszcze części wyjdzie.
anie_1981
26.02.2014, 23:32
Zgadzam się w 100%. Przy jedynce i dwójce, Maxis starał się, by gra była dobrze zrobiona, dopracowana i podobała się ludziom, wychodzili wręcz naprzeciw potrzebom graczy. Trójkę od początku wypuścili z niesprawnym silnikiem, śpieszyli się z dodatkami tak, że zapominali o tym, że one również muszą jakoś działać. Niby taki drobiazg, ale bardzo mnie denerwuje, że nie wszystkie rybki są widoczne we wszystkich akwariach. W kuli widać rybki ze wszystkich dodatków, ale w normalnych akwariach, czyli takim z Nowoczesnego Apartamentu i Po Zmroku, nie widać wszystkich ryb. Jeśli np. chcemy mieć gurami całujące (taka różowa rybka z PZ) w akwarium z Nowoczesnego Apartamentu, to rybki tej po prostu nie będzie widać... Dlatego ja żeby mieć rybki ze wszystkich dodatków w zbiorniku, muszę bawić się kulą do efektów. Takich drobiazgów są w trójce dziesiątki. I tak wolę trójkę od dwójki, ale gdyby dopracowali tą grę lepiej... grałoby się zdecydowanie przyjemniej.
Bella555
27.02.2014, 16:21
Ja ze wszystkich części Simsów najbardziej lubię The Sims 3, pewnie dlatego że jest dużo dodatków i akcesoriów, co bardzo urozmaica grę. Co do zacinania się trójki - u mnie jest ok, gra się raczej nie zacina (tylko w Isla Paradiso trochę się tnie). Dwójka też jest w porządku, wcale się nie zacina :) Czwórka ma wyjść w listopadzie, prawdopodobnie kupię, może nawet tą edycję kolekcjonerską jak uda mi się ją złapać :D Ciekawa jestem, jak będzie tam z płynnością gry. Twórcy już zapowiedzieli, że grafika będzie słabsza od trójki, ale bez problemu The Sims 4 powinno działać nawet na słabszych komputerach. Czy będzie to dobre rozwiązanie - zobaczymy ;) Nie zamierzam kupować żadnych dodatków do czwórki, jeśli wyjdą, podstawa wystarczy, bo i tak będę grać głównie w trójkę, a w czwórkę to tak tylko dla 'odmiany' ;) Wg mnie, EA powinno wypuścić coś jeszcze do trójki na Store, mam na myśli jakiś świat. Zapowiedzieli, że nad trójką kończą prace, więc nie wiadomo, czy na Store dostaniemy coś jeszcze do trójki :D
anie_1981
27.02.2014, 21:16
Do trójki nadal wychodzą obiekty Store, zdaje się że Roaring Heights wyszło już po oficjalnym zakończeniu trójki. Myślę, że jeszcze jakiś czas będą kusić obiektami Store.
Swoją drogą, ciekawe jakie dodatki będą tworzyli do czwórki... Wiadomo na pewno, że będzie pogoda i zwierzaki, zapewne coś o podróżowaniu, ale czy resztę zmałpują z poprzedniczek, czy jakoś zaskoczą, to tego już nie wiadomo. Mnie odstręcza grafika typu flash... A póki co z taką grafiką mi się najbardziej ta gra kojarzy, nie wiem dlaczego...
Pink Panther
27.02.2014, 21:22
Mnie odstręcza grafika typu flash... A póki co z taką grafiką mi się najbardziej ta gra kojarzy, nie wiem dlaczego...
Mnie dokładnie tak samo, ale po bliższym przyjrzeniu się paru obrazkom mimo "flashowości" wydaje się być naprawdę dobra. Mam jednak nadzieję, że coś z nią zrobią do premiery.
A ja wciąż nie mogę się do niej przyzwyczaić. Wydaje mi się taka żałosna nawet w porównaniu do TS2. TS2 przynajmniej miało niektóre tekstury stosunkowo realistyczne, np. trawa albo cegły. TS4 z kolei całe jest cukierkowe i praktycznie bez detali. Takie plamy w paintcie. Wow. So graphics. Szczególnie w porównaniu do innych gier z przedziału ostatnich ośmiu lat.
Co do samej grafiki, to rozwija się ona wraz z rozwojem poszczególnych częsci, było tak w dwójce i w trójce, i tu nie chodzi o same modyfikacje, ale o dodane urozmaicenia i naprawy przez samych twórców. Tak dla porównania: pierwsze fotostory w TS3 (tak się składa, że moje :P), a jakieś tam losowe z nowszych. Jestem prawie pewien, że w stosunku do podstawy zostały poprawione włosy, ulepszono cieniowanie, dodano odbicia wody, w końcu pozbyto się tej dziwne zielonej ramki, która była wokół simów, tak jak w jednyce itd. Więc ja samą grafiką się nie przejmuję, ważne żeby to działało.
A co do tych, niby, błędów mechaniki - wszystko co mi się przytrafiło w trójce złego, a mam od samej premiery, było związane z nieoficjalnymi modyfikacjami, albo ztorrentowantymi dodatkami. Może był jakieś małe bugi poszczególnych obiektów, ale to naprawdę pikuś, w porównaniu do np. gry ROKU (tak, batman), gdy jeden z bugów do samej aktualizacji uniemożliwiał przejście gry. I to w dodatku w jednej z pierwszych misji ;) Kto grał w jakiś tytuł pozbawiony bugów niech pierwszy rzuci tytułem :)
Tylko że ty tu mówisz o pierdołach, które często da się zmieniać choćby byle plikiem konfiguracyjnym(cienie chociażby), a my tu hejtujemy cały styl graficzny - coś, czego z całą pewnością nie da się zmienić byle "łatką" tudzież "dodatkiem". Lepsze cienie czy refleksy nie zmienią faktu, że TS4 wygląda jakby designem zajmowało się kilkuletnie dziecko, a teksturami ktoś widzący co najwyżej dwa kolory i tylko tych używający. Widziałem znacznie starsze gry ze znacznie lepszymi teksturami. Te tutaj musiałyby być chyba wielkości 64x64, czyli a'la 1996 rok, żeby można było zrozumieć dlaczego są tak skąpo zrobione.
anie_1981
28.02.2014, 22:09
Dokładnie. Mogą jeszcze poprawić co najwyżej jakość tekstur, ale samego stylu już nie poprawią. Żeby się dało w to grać, potrzebujemy kompletnego zestawu fanowskich tekstur, a nie wiem czy coś takiego w ogóle jest możliwe, w końcu to Simsy, a nie Minecraft (polecam tak w ogóle, super gierka).
Akurat poprawa tekstur to jeszcze pół biedy, szczególnie w podstawie, bo ich przeważnie jest stosunkowo mało. Pewnie mógłbym i osobiście pozmieniać tekstury chociażby ścian i podłóg, tylko że - no właśnie - czemu to ja mam poprawiać coś, co powinno być w grze od dawna? I jeszcze za to płacić?
To ja szczerze mówiąc nie wiem o co Wam chodzi. Skoro tekstury można poprawić, cieniowanie, refleksy, no to już w zasadzie wszystko. Chyba, że chodzi Wam o same modele 3D - ale te nie mogą być zbyt szczegółowe za względu na czas odświeżania i renderowania, bo w tym czasie komputer będzie obciążony generowaniem tych jakże płynnych animacji ;) Oczywiście to niczego nie usprawiedliwia, ale tak jak zauważyliście - celem gry jest to, żeby się sprzedała. Bo oceną tego czy gra jest zła czy dobra nie decydują opinie pojedynczych fanów, ale liczba sprzedanych egzemplarzy. Można to np. porównywać to Zmierzchu, który jest na ogół hejtowany, ale w gruncie rzeczy książka jest genialna, ponieważ autorka wstrzeliła się w niszę i umiała książkę dostosować do odbiorców. A zapewne wiele milionów genialnie się przy niej bawiło :)
No super, tylko dlaczego to byle gracz ma poprawiać ohydny styl graficzny, który popełnili twórcy gry? To może od razu niech fani zrobią grę, a potem zapłacą te 200zl za pudełko? A nawet jeśli gracz coś poprawi, to wciąż jest problem żałośnie kiepskich modeli obiektów i postaci, które wyglądają jakby twórcy bali się przekroczenia limitu 255 poly. I jakie płynne animacje? No wybaczcie, ale wierzyć mi się nie chce, że w 2014 roku Maxis musi wracać do stylu graficznego o dziesięć lat przestarzałego, bo 'animacje' i bo najwyraźniej technologia nie rozwija się a wręcz przeciwnie, ulega regresji. Już Simsy 2 były bardziej ambitne pod tym względem. To całe 'bo my chcemy, żeby działało na pralce' to pic na wodę i słaba wymówka lenistwa twórców.
Zgadzam się z Tobą, ale jednak nie sądzę by lenistwo twórców tutaj o czymkolwiek decydowało, a raczej odgórne rozkazy. Simcity - wielka klapa, zapchane serwery, małe mapy, nie da się w to grać - wielki sukces finansowy EA. Nic więc dziwnego, że Simsy poszły w tym samym kierunku. Zmieniły się priorytet, ale to nie znaczy, że jest regres - jest postęp, ale w nieco innym kierunku. Bo odgrzewanego kotleta nikt nie kupi, nawet za cenę super wypaśnej grafiki ;)
A, i nie miałem na myśli, że to gracze poprawiali te tekstury. Zapewne zajmą się tym twórcy, gdy pójdzie na nich wielki hejt. Tak samo będzie z narzędziem tworzenia stylów ;)
Nie sądzę, żeby twórcy coś zmienili z tego, co pokazali. Na The Sims 3 też lał się kwas a nic z tym nie zrobili. Ba, dalej klepali swoje dodateczki, które trzeba było kilka razy kupować, bo połowa obiektów była w TS Store. Jeśli poszli w tym kierunku, to już pewnie będą się go głupio trzymać do samego końca, a potem oleją i zrobią The Sims 5, które znowuż będzie się różniło zaledwie kilkoma kiepsko zrobionymi funkcjami. A obiekty ponownie wezmą z TS2. :lol2:
Hah, no w końcu to tak jakby ich własność i mają prawo to zrobić. Wydaje mi się jednak, że nawet cena kompromitacji nie jest tak wysoka, jak wypuszczenia na rynek czegoś, co nie wstrzeli się w rynek ;) A, że mamy do czynienia z grą, gdzie przeciętnym graczem jest 13-letnia Amerykanka - no to cóż :)
anie_1981
01.03.2014, 15:46
Twórcy gry zdają się jednak nie zauważać, że nawet w jedynkę grali i grają nadal, ludzie dorośli, na równi z nieletnimi... Nie twierdzę, że mają wprowadzić elementy tylko dla dorosłych, ale mogliby jednak robić grę na poziomie wyższym niż 13-letnia Amerykanka... Mogliby brać pod uwagę ludzi w różnym wieku. No ja nie będę grała w "My Little Pony", choćby nazywało się szumnie "The Sims 4"... Myślę też, że wielu 13-letnim Amerykankom gra nie będzie się podobała, bo przyzwyczaiły się do trochę wyższego poziomu... Jeśli TS4 ma być również na takim samym poziomie trudności jak to nowe SimCity, to nie będą nawet potrzebne kody ;) Ach pozwoliłam sobie na małą szyderę z SimCity...
Czyżbys popełniła ten sam błąd co ja, kupując Simcity? :) Faktycznie, gra jest żenująco łatwa, nie ma na czym się skupić - ani na rozbudowie bo nie ma gdzie, ani na ekonomii, bo kasa leci jak z kaczy dupy ;)
Wiem wiem, że dorośli też grają, w końcu na też gram, ale to czysta ekonomia :P Niech dorośli się w końcu zajmą przejeżdżaniem ludzi w GTA :P
Akurat założę się, że znaczna część tych 'dorosłych' graczy GTA to tak naprawdę gimbazjaliści... :P
I odwrotnie dla The Sims. Seria działa już 14 lat i twórcy powinni w końcu pojąć, że nie tylko zasmarkane bobasy w to grają. Ekonomia czy nie, akurat EA/Maxis powinno zależeć na tym, by jak najwięcej graczy to kupiło. Grafika a'la flash is a no-go.
Początkowo simsy w ogóle nie miały być kierowane do dzieci/młodzieży. A przynajmniej tak coś kojarzę. 14 lat temu podłapałam tę grę od mamy, która była w wieku 30+ i w simsach spełniała się jako dekoratorka wnętrz ;) W czwórce najbardziej rażą mnie te włosy. Zastanawiam się, jak będą zrobione długie włosy? Takie np. do pasa. Będzie taka sztywna peleryna z tyłu? No i zwierzaki... zresztą, już o tym wcześniej pisałam. Co do reszty, raczej przywyknę. Bo już wiem, że zagram w czwórkę. Może ograniczę się do podstawy, ale nie mogłabym sobie odpuścić nowej odsłony gry. Jeśli mi się wybitnie nie spodoba, to sprezentuję ją młodszej siostrze na Gwiazdkę :D
Co do animacji, mówili(chyba?), że nie będzie odgrzewania z poprzednich serii. A na jednym z filmików jest animacja "namiętnego pocałunku" z jedynki (nie mogę sobie przypomnieć, czy w dwójce też była...). Mi to akurat nie przeszkadza, ale jednak sięgnęli po motyw z poprzednich serii.
Na którym filmiku? Chcę to zobaczyć. :D
Na którym filmiku? Chcę to zobaczyć. :D
Jeden z pierwszych filmików
https://www.youtube.com/watch?v=WjPPjU8OARg
Przy samym końcu, mniej więcej 5:25, jest pokazany z daleka ten pocałunek ;) Jak dla mnie ta animacja wygląda właśnie jak "namiętny pocałunek" :P
anie_1981
03.03.2014, 13:22
Ja się nie mogę doczekać pierwszych gameplayów, które po premierze pojawią się na yt. Trójka była bardzo kontrowersyjna, ze względu na zupełnie inną grafikę i okrojone animacje. Czwórka też rodzi się w kontrowersjach... Może to taka nowa forma reklamy...? :P
Ja się nie mogę doczekać pierwszych gameplayów, które po premierze pojawią się na yt. Trójka była bardzo kontrowersyjna, ze względu na zupełnie inną grafikę i okrojone animacje. Czwórka też rodzi się w kontrowersjach... Może to taka nowa forma reklamy...? :P
to na bank, ale czy aby na pewno nowa? :P
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.