Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : The Sims 4 - komentarze do newsów

Strony : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16

octavessens
24.07.2014, 18:58
OMG niecierpie kościldy! Wyobraźcie sobie - imprezka się kręci, przychodzą goście, leje sie alkohol, moje dwie simki wspaniale sie bawia ze znajomymi, jedna zaszła w ciaze jak to bywa na imprezkach, druga biegała w reczniku, bo ktos jej zwedził ciuszki z jacuzzi, a w domu - wszechobecny syf i malaria. Czemu? Bo kościlda zamiast sprzątać to stała przy barze i mimo braku umiejętności miksologii robiła sobie drineczki, a następnie je wypijała jeden po drugim i tak w kółko całą noc! hulaj dusza, piekła nie ma, żołądka również nie ma więc zawartość szklanki lądowała na dywanie. melo życia dla kościldy, skończyło się sprzedaniem jej cudownej trumny razem z nią. Miejmy nadzieje, że w końcu po wiekach z trumny trafiła na spotkania aa.

Aczkolwiek uwielbiam kreatywnośc twórców - wymyślenie szkieleta pokojówki wymaga naprawdę bycia genialnym.

Roboty podobają mi się w karierze, są ładne i takie klimatyczne, pasują do scenerii Twinbrook, jednak te ze skoku w przyszłość są już brzydkaśne. Na ich miejsce mogła wrócić wielka stopa.

Oby w czwórce nie spaprali istot nadnaturalnych czymś w stylu - czarownica nie może czarować bo jest smutna, a wróżka nie lata bo ma depresje.

kavoweciastko
24.07.2014, 19:00
Ja tam nie lubię mutantów... W trójce wyłączam ich wszystkich, kiedyś nawet wyłączałam duchy modem, ale ten mod od dawna nie działa. Przestał być kompatybilny z grą.

Rowniez nie przepadam za oostaciami nadnaturalnymi. Nie gram nimi, nie interesuja mnie, wrecz odpychaja. Jedynie w ts2 tolerowalam duchy. W ts3 nie.

La Tortura
24.07.2014, 19:03
Wyobraźcie sobie - imprezka, przychodzą goście, leje sie alkohol, moje dwie simki wspaniale sie bawia ze znajomymi, jedna zaszła w ciaze, druga biegała w reczniku, bo ktos jej zwedził ciuszki z jacuzzi, a w domu wszechobecny syf i malaria. Czemu? Bo kościlda zamiast sprzątać stała przy barze i mimo braku umiejętności miksologii robiła sobie drineczki, a następnie je wypijała i tak w kółko całą noc! hulaj dusza, piekła nie ma, żołądka również nie ma więc zawartość szklanki lądowała na dywanie. melo życia dla kościldy, skończyło się sprzedaniem jej cudownej trumny razem z nią.
melo zycia dla kscildy ahahhahahaha post roku! XDDDD

żebyś nie wykrakał co do ostatniego zdania. nei zdziwię się jeśli tak będzie. z drugiej strony.. fajnie by było, gdyby wkurzona wiedźma miała więcej złych zaklęć, a taka przyjazna dobrych. :>

octavessens
24.07.2014, 19:34
melo zycia dla kscildy ahahhahahaha post roku! XDDDD

żebyś nie wykrakał co do ostatniego zdania. nei zdziwię się jeśli tak będzie. z drugiej strony.. fajnie by było, gdyby wkurzona wiedźma miała więcej złych zaklęć, a taka przyjazna dobrych. :>

Kościlda ma może w umowie o pracę zawarte, że na domóweczkach będzie rozkręcała imprezę upijając się i zalewając podłoge!

Fajnie by było, gdyby przypadkiem zdenerwowanej czarownicy wymskneło się jakieś zaklęcie podpalające dom - sam czesto w nerwach coś psuje :D
No czuje, że poprostu EMOCJE SĄ TAK WSPANIAŁE, ŻE NIE TYLKO PODSTAWA SIĘ KRĘCI WOKÓŁ NICH ALE I KAŻY DODATEK RÓWNIEŻ.
już za parenaście miesięcy - nowy dodatek The Sims 4 Emocjonalne Pory Roku - złap jesienną depresję, wkurzaj się na komary latem, a na wiosne bądź wesoły bo kwitną kwiatki i bzyczą pszczółki.

Levkoni
24.07.2014, 22:11
Dla mnie nie muszą to być zawsze mutanci, ale jakieś ciekawe postaci typu Tragiczny Klaun, albo Towarzyski króliczek ;p Ze stworzeń nadnaturalnych jedynie, czego na pewno chcę to wampiry, duchy i kosmici :) Ale duchy to na takiej zasadzie, że nie da się z nimi rozmawiać ani nic robić, latałyby tylko straszyłyby i nawiedzały przedmioty ;p

Agor-ia
24.07.2014, 22:43
Ja też kocham postacie nadnaturalne <3 A w sumie to pokochałam je w trójce, bo w dwójce były irytujące. Tylko zombie zawsze wypierniczam z gry. Mam traume po Resident Evil i nie znoszę zombie w żadnej postaci :P A , no i nie lubię kosmitów, nigdy nimi nie gram ani się z nimi nie zadaję. Taki simrasizm :P
@octaveness a na zimę zapadnij w sen zimowy jak niedźwiedź? :D

octavessens
24.07.2014, 23:03
@Agor-ia niewiem jaka emocja pasuje do zimy - badz zawiedziony, ze nie ma sniegu xd? A w the sims 4 zwierzaki - koty z depresja! zawsze wesołe psy robiace zdrowa kupe

Ale duchy to na takiej zasadzie, że nie da się z nimi rozmawiać ani nic robić, latałyby tylko straszyłyby i nawiedzały przedmioty ;p

Ja właśnie uwielbiam jak duchy sobie rozmawiaja na cmentarzu miedzy soba i siedza na ławce <3
Kiedyś pojechałem simką złowić rybę śmierci na cmentarz.
Simka stoi i łowi do upadłego, głodna juz i zmęczona, no ale nie brały... z nudów ogladałem sobie cmentarz i przyjechała matka Mortimera Ćwira, już stara, a że ja mam zwyczaj przenosić nagrobki na cmentarz to jej mąż sobie gdzieś tam spacerował jako duch. I ona sobie przyjechała do niego chyba w odwiedziny i sie przytulali i rozmawiali, dopoki nie zaczeła czytac ksiazki xd
Ta anegdotka opowiada o tym, że duchy sa jednak spoko.

Chciałbym strasznie, by duchy w czwórce wyglądały trochę lepiej niz te trojkowe - w ts2 widac było kogo to duch, a w trójce przy tylu rodzajach smierci czasami duchy wygladaja jak kolorowe plamy.
Jak dla mnie to mogą być to poprostu połprzezroczyste lekko swiecace simy, ktore lataja, bez bajerów typu dymienie sie, albo kapanie wody.
Fajnie jakby nie biegały całymi nocami po mieście, tylko wychodziły gdy sie je wywołuje.

Frytek.
25.07.2014, 09:06
Dla mnie czworkowe duchy moglyby byc jak trojkowe z wygladem tych z dwojki. Nienawidze dwojkowych duchow, jak gralam u Oliwki albo u Cwirow to zawsze byl ten strach, ze duchy wejda do domu :P

anie_1981
25.07.2014, 09:33
W dwójce wywoziłam\wywozić będę nagrobki na cmentarz. Pewnie dlatego tak mi się podoba trójka miedzy innymi, że to wywożenie na cmentarz denatów jest taki proste. Jak nie chcę mieć duchów, to mogę postawić atrapy na cmentarzu, a prawdziwe groby dać do mauzoleum...

LepkiePaluszki23
25.07.2014, 11:13
Ja wolałbym, aby 4 duchy były jak dwójkowe :)
Ja u siebie w dwójce np. trzymam groby na parceli domowej. Nie straszą, aż tak często moich simów, gdyż dom mam na fundamentach, a drzwi są zamkniete dla współlokatorów :)

Hebe
25.07.2014, 11:24
Ja uwielbiam postacie nadnaturalne i w TS2, i w TS3, więc W TS4 muszą też być i nie ma innej opcji. Jedynym wyjątkiem są zombiaki w TS3, zawsze zjadają moim simom roślinki, a nie ma dla mnie nic bardziej wkurzającego.

Piwusia
25.07.2014, 11:38
Gram w dwójkę i mam następujący stosunek wobec postaci nadprzyrodzonych:

kosmici - nie gram nimi, mają niewiele ciekawych opcji, ale fajnie, że są bo to element rozpoznawczy serii. Według mnie muszą pojawić się w czwórce, ale z wiekszą ilością interakcji i możliwości

wilkołaki - chyba ani razu nie grałam tą postacią. Jak dla mnie to może ich nie być w czwórce.

wampiry - czasem zagram, choć nie mają zbyt rozbudowanych opcji. Powinny być w czwórce, ale mogłyby być bardziej tajemnicze i oczywiście mieć więcej możliwości. :)

duchy - nie zwracam na nie uwagi, bo i tak rzadko gram Simem na tyle długo by umarł i został duchem. Obowiązkowo muszą być w czwórce, bo w każdej części były, więc po co to zmieniać.

servo - nie grałam

simorośle - jedne z najfajniejszych postaci nadnaturalnych i oczywiście chętnie bym nimi zagrała w The Sims 4 :)

wiedźmy - dopiero co odkrywam ich możliwości, bo wcześniej nie miałam dodatku, w którym dochodzą. Będą pewnie moimi ulubionymi nadnaturalnymi postaciami w dwójce, bo na chwilę obecną bardzo mi się podobają. W czwórce powinny być czarownice i wróżki.

zombie - nigdy nie miałam Sima-zombie; raczej mnie ta postać nie pociąga i nie będę płakać jeśli jej zabraknie

Wielka Stopa - w dwójce ma mało opcji, ale miło byłoby zobaczyć tę postać w czwórce, z dodanymi, świetnymi opcjami :)

Dżin - tak naprawdę niewiele dawał w dwójce, mógłby pojawić się w czwórce, ale w zupełnie nowym, bogatszym wydaniu.

Lubie
25.07.2014, 11:48
jeżeli miały by pojawić się takie postacie, to mam nadzieje, że pojawi się też okienko w opcjach wyłącz postacie nadnaturalne nie widzę jakoś w tej odsłonie ich.

redmoon
25.07.2014, 12:15
Bez postaci nadnaturalnych gra będzie mniej ciekawa xD. Mam nadzieję na kosmitów, roboty i czarownice. Bez innych mógłbym się obejść :)

Agor-ia
25.07.2014, 12:25
Ja uwielbiam postacie nadnaturalne i w TS2, i w TS3, więc W TS4 muszą też być i nie ma innej opcji. Jedynym wyjątkiem są zombiaki w TS3, zawsze zjadają moim simom roślinki, a nie ma dla mnie nic bardziej wkurzającego.

To czemu się ich nie pozbędziesz? ;) W sensie zombie, nie roślinek :D

Do czwórki, w tym momencie, to mi najbardziej pasują wróżki i simorośle. Jakoś ciężko mi sobie wyobrazić straszną wiedźmę czy wampira w tym bajkowym świecie.

octavessens
25.07.2014, 12:26
myślę, że czwórka będzie bardzo "nadnaturalna" już w podstawie mamy laleczkę voodoo, więc skoro Willow Creek jest wzorowane na Nowym Orleanie to nadnaturalność będzie tam grała taką role jak kosmici w dziwnowie. Przecież Nowy Orlean to chyba najbardziej magiczne i tajemnicze miasto Ameryki - kapłani voodoo, duchy i wiele wiele legend.

Piwusia
25.07.2014, 13:57
Co do wymagań sprzętowych, to dość późno je ujawnili, nie mówiąc już o tym, że wiele osób kupiło grę preorder, nie wiedząc nic o wymaganiach i czy im w ogóle pójdzie gra. :p No ale zanim twórcy upewnili się na jakim sprzęcie gra odpali, a na jakim nie, to musiało to potrwać, co jest zupełnie zrozumiałe. Mój lapek zdecydowanie przewyższa wymagania procka, grafiki, pamięci ale co jeśli mam DirectX11, a musi być DirectX 9.0c? I mam Pixel Shader 4.1, a musi być 3.0? Z góry dzięki za wyjaśnienie.

Frytek.
25.07.2014, 14:00
Wiem, że mówili o wymaganiach mniejszych niż do trójki, ale że pójdzie na XP to się nie spodziewałam. Mój wiekowy komputer przeżyje 3 generacje simsów :smile:

octavessens
25.07.2014, 14:35
Co do wymagań sprzętowych, to dość późno je ujawnili, nie mówiąc już o tym, że wiele osób kupiło grę preorder, nie wiedząc nic o wymaganiach i czy im w ogóle pójdzie gra. :p No ale zanim twórcy upewnili się na jakim sprzęcie gra odpali, a na jakim nie, to musiało to potrwać, co jest zupełnie zrozumiałe. Mój lapek zdecydowanie przewyższa wymagania procka, grafiki, pamięci ale co jeśli mam DirectX11, a musi być DirectX 9.0c? I mam Pixel Shader 4.1, a musi być 3.0? Z góry dzięki za wyjaśnienie.

spokojnie ci pójdzie - to sa minimalne wymagania.

Piwusia
25.07.2014, 14:56
No to sobie zagram na najwyższych detalach :) Ale malutkie te wymagania sprzętowe, aż można pomyśleć, że nowa gra z takimi wymaganiami pewnie nie oferuje zbyt wiele. Ale lepiej odpluć te słowa :p

anie_1981
25.07.2014, 15:12
Gra pójdzie na XP, bo XP jest systemem 32 bitowym, a gra nie będzie w wersji 64 bitowej. Gdyby była, to miałaby szansę na bycie dłużej płynną. A tak to może, choć nie musi, być tak jak z trójką. Zaczną dochodzić dodatki mało który komp to wytrzyma. Gra jest na tyle okrojona graficznie, że może być płynna do końca, ale może być różnie.

Agor-ia
25.07.2014, 15:52
Czy demo już jest dla wszystkich? Jak włączyłam Origin to wyskoczyło mi okienko z napisem w stylu The Sims 4 Demo już dla wszystkich za darmo a dalsza część tekstu była napisana tak, jakby ktoś wrzucił angielski tekst do bardzo kiepskiego translatora :P Ale była opcja kupienia/pobrania.

Piwusia
25.07.2014, 16:01
Niemożliwe, bo ja dzisiaj sprawdzałam i nie miałam demo. Sprawdziłam jeszcze przed chwilą i nic. :(

Levkoni
25.07.2014, 17:18
Z tego co wiem to niektórym takie info wyskakuje, jakiś błąd lub coś. Dla wszystkich demo będzie na dzień przed występem EA na Gamescom, czyli 12 sierpnia. Tylko nie mówcie, że będzie płatne xd

Agor-ia
25.07.2014, 18:03
Niet, było napisane, że za darmo. Coś im się musiało schrzanić na to wygląda. Gdybym nie miała dema to by mnie wkurzyli :P

KarolinaJ
25.07.2014, 19:47
Agor-ia ja mam demo od jakiegoś czasu a dzisiaj też miałam ten komunikat napisany łamaną angielszczyzną i opcję "kup" :P

Hebe
25.07.2014, 22:17
To czemu się ich nie pozbędziesz? ;) W sensie zombie, nie roślinek :D

A kto powiedział, że się ich nie pozbyłam? :D

Co do wymagań, raczej nie spodziewałam się, że będą wygórowane (szczególnie z tą grafiką i ogólnym okrojeniem gry). Z resztą, twórcy wspominali, że nie będą wysokie. Osobiście nie miałabym nic przeciwko, żeby wymagania były wyższe, a gra bardziej rozbudowana, no ale...

dżin.
25.07.2014, 23:21
Czy ja dobrze wyczytałem, że płyta będzie potrzebna tylko do instalacji? ;OOOO

kavoweciastko
26.07.2014, 09:44
Czy ja dobrze wyczytałem, że płyta będzie potrzebna tylko do instalacji? ;OOOO

A do czego innego ma niby byc jeszcze?

Peterek_w
26.07.2014, 10:21
Chyba (stety lub niestety) aby grać trzeba będzie zarejestrować grę na origin i starować przez tę aplikację.

Levkoni
26.07.2014, 10:53
Peterek_w mówili, że Origin będzie potrzebny tylko do instalacji, podczas samej gry nie ma wymagania połączenia z netem. W Originie po prostu będzie odbywać się prawdopodobnie weryfikacjia legalności gry, bo tam zawsze jak się umieszcza jakąś grę, to trzeba podać jej klucz. Jeśli gra będzie piracka to nie przejdzie. I dobrze, że do samej gry nie będzie potrzebna płyta, to takie archaiczne rozwiązanie, a płyty tylko się niszczą w napędach. Pamiętam jak byłem jeszcze dzieciakiem i rozpaczałem, bo płytka z The Sims 2 w napędzie po prostu rozleciała się na kawałki, to jedyny taki przypadek w moim życiu, ale była to trauma ;p ponad 100 zł za grę dali moi rodzice, a płytka po kilku miesiącach tak skończyła :)

Irbis
26.07.2014, 10:55
Chyba (stety lub niestety) aby grać trzeba będzie zarejestrować grę na origin i starować przez tę aplikację.
Oby nie. Mam nadzieję, że Origin będzie potrzebny tylko przy instalacji i ewentualnie przy pierwszym uruchomieniu. Ja mam czasami bardzo powolny internet i często mi się rozłącza, więc całkowicie psułoby mi to grę.

Edycja: Absolem pisaliśmy w tym samym czasie, rozwiałeś wątpliwości, a więc moje powyższe żale są zbędne ;P

Peterek_w
26.07.2014, 11:31
To widać ja czegoś nie doczytałem :P
W takim razie też się cieszę :P Ja miałem przypadek roztrzaskanej płyty w napędzie na informatyce, to w podstawówce jeszcze było i od tej pory mam schizę, że płyta wyleci z napędu i mi nogę roztrzaska :redface:

Ja się zastanawiam natomiast po co im aż 9 GB... Niby nowa grafika i wgl., ale nawet UC do 2 ma 12,5 :P Ale ja tam się nie znam.

Kosia
26.07.2014, 11:51
Peterek_w

9GB to wg Ciebie dużo? Trójka potrzebowała 6gb, więc 9gb to niewielka różnica. No i nie porównuj Sims 2, bo to gra, która wyszła w 2004r, a więc 10 lat temu,a jej podstawa zajmowała 3,5GB, razem z dodatkami wychodzi co prawda 12GB, ale Sims 3 + wszystkie dodatki to około 30-35GB (nie wiem dokładnie, bo aktualnie Simsy zjadają mi 25GB ale nie mam zainstalowanych wszystkich dodatków).
W czasach gdzie większość ma dyski o pojemnosci 1 TB 9GB na Sims 4 brzmi... trochę śmiesznie. :) No ale to tylko podstawa, z dodatkami Simsy pewnie dojdą do 50GB.
Ja po cichu liczyłam wlaśnie, że Simsy 4 będą zajmować co najmniej 10GB, bo więcej GB = być może bardziej rozbudowana podstawka (choć te 3GB różnicy między Sims 3 a Sims 4 wynika pewnie z nowej grafiki, CASu etc, a nie z samej rozgrywki, niestety)

αγάπη
26.07.2014, 14:57
@up
ja i moje 120 GB pozdrawiaja :lol2:

Królewicz Grudkowego Kosmosu
26.07.2014, 15:03
Przez moment nie obserwowałem naszych dyskusji ale czy był już poruszony temat drugiego miasta Oasis Springs? Chyba nie, prawda?:|

Kosia
26.07.2014, 15:21
@αγάπη

Hehe no bywa i tak, ale na podstawkę 9GB ze 120GB to nadal nie jakoś super dużo, chyba, że chcesz mieć wszystkie części simsów na raz - może zrobić się trochę ciasno. :)
Generalnie to wymagania do Sims 4 albo podali jako naprawdę naprawdę minimalne (czyli totalna pikseloza, wyłączenie wszystkich efektów itd.) albo ta gra naprawdę będzie niewiele potrzebowała.

Caesum
26.07.2014, 16:01
9GB to dużo, szczególnie jeśli czyjaś biblioteka gier nie zaczyna się i kończy na simsach. Nie rozumiem na co poszło tyle GB - tekstury to jednokolorowe plamy, modele też nie zachwycają jakością. No chyba że to następstwo braku CASta i każda tekstura jest pomnożona przez ilość recolorów. Ciekawe ile to będzie zajmować po kilku dodatkach.

adamo030
26.07.2014, 16:04
Obstawiałbym koło 60 giga. Swoją drogą aż strach myśleć ile miejsca będą chcieli na piątke dać.

Piwusia
26.07.2014, 16:04
Pewnie przy wszystkich dodatkach gra będzie zajmować z 60 GB. :p Ja liczę na to, że gra będzie mi dobrze chodzić, bo przewyższam znacznie te wymagania. Jednak jeśli ktoś przewyższa je tylko trochę to pewnie nie będzie mógł liczyć na komfortową grę z dodatkami.

anie_1981
26.07.2014, 16:20
Mi obecnie trójka zajmuje prawie 40 GB (ok. 38), a nie mam teraz Store zainstalowanego. Store mogę mieć z 5 GB, w wersjach sims3pack, nie wiem ile to jest po zainstalowaniu, jakoś tak nigdy nie sprawdzałam. Pełna czwórka może mieć z 50-70 GB, zależy czy ktoś będzie miał CC\Store\Mody, czy nie. Oczywiście to się okaże w praniu. Obawiam się, że w obecnych czasach dysk SSD, to jednak konieczność. Simsy zawsze były gigantyczne jak na swoje czasy, z mnóstwem maluśkich pliczków...

Caesum
26.07.2014, 16:26
Oby więc zrobili jakiś sensowny manager dodatków, bo ten z TS3 jest równie powolny co sama gra. Zanim się włączy, zanim zainstaluje to wieki miną, a spakowanie tysięcy plików do jednej paczki ponoć poprawia działanie gry.

anie_1981
26.07.2014, 17:02
Dlatego ja używam programu S3Pe do pakowania wielu plików Package do jednego pliku. Ostatnio nawet zauważyłam, że trójka działa lepiej, jak zrobię pliki package z plików sims3pack i wrzucę package do jednego pliku. Gra lepiej to znosi niż to jej dbc. Niestety Store trzeba zainstalować normalnie, bo inaczej by miasta i parcele nie działały.

Jedno co by mi się przydało w trójce, a będzie w czwórce, to wyszukiwarka obiektów po nazwie. No a przynajmniej kiedyś jak pokazywali tryb budowy to mignęło mi się coś takiego. Czy jest nadal i znajdzie się w finalnej grze to nie wiem.

27.07.2014, 20:07
Mi z kolei taka opcja zupełnie nie byłaby potrzebna, zwracają uwagę na to, że twórcy nieźle nawymyślali tych nazw (większość z nich jest po prostu głupia).

Powrócę do mojego wcześniejszego posta: CO WY SĄDZICIE O OASIS SPRINGS???

Kajika
27.07.2014, 20:21
Ja tam będę raczej tam grać - podobają mi się te pustynne krajobrazy.

Rumanzovia
29.07.2014, 19:49
Jeśli będę mieć czwórkę, to raczej będę grać w pierwszym otoczeniu. (uwielbiam ten park - był śliczny!) Jestem trochę do tyłu, wiem. Chcę spytać, czy będą tylko dwa otoczenia? Czy też będzie ich więcej? :P

CzekoladowaZłośnica
30.07.2014, 10:09
Ja na razie wiem tylko o dwóch otoczeniach :).

A widzieliście ten rosyjski zwiastun z dzieciaczkami? :D

Rumanzovia
30.07.2014, 11:38
Jak przeczytałam twój komentarz, od razu zabrałam się za szukanie. Ciężko było to znaleźć, ponieważ już na wielu kanałach został zablokowany. :| Jeśli ktoś też szuka to tu (http://thesimstimes.cba.pl/?p=5247) jest link.

Na tym filmiku pokazali sceny raczej z normalnej rozgrywki, podoba mi się. Czy mi się wydawało, czy pod koniec sim (być może nastolatek?) robi sobie tzw. 'sweetfocię' ? :P Nie wiem co to miało być, to takie moje pierwsze skojarzenie. :D

Liv
30.07.2014, 11:44
O #selfie aka słit fociach było już wcześniej, m.in. na grafikach promocyjnych :D
Podoba mi się to, jak dzieci się bawią - pokoje dziecięce we wcześniejszych częściach były takie "wybrakowane". No i całkiem dużo tych cech charakteru! Żebym lepiej umiała rosyjski, to bym je rozgryzła xD Chyba że wyjdzie polska wersja tego filmiku albo znajdzie się ta w języku angielskim! (Wierzbowa Zatoczka... naprawdę nie ufam polskim tłumaczom!)

@down: zawsze można zmienić język gry na angielski ;)

Mroczny Pan Skromności
30.07.2014, 12:02
Boże, Wierzbowa Zatoczka xDDDDDD Oby się w takim razie pojawił hack na zmianę nazwy miasta :P

anie_1981
30.07.2014, 18:00
Czy tylko ja mam wrażenie, że filmik nie wniósł niczego nowego..? :P No fakt, pokazali dzieci, pokój dziecięcy jest OK, podoba mi się ten domek dla lalek, okazały jest (pewnie sporo kosztuje, a przynajmniej mam taką nadzieję, zabawki w realu są drogie).

kavoweciastko
30.07.2014, 19:58
Rzeczywiście filmik dużo nowego nie wnosi, ale lepsze to niż nic.

Piwusia
31.07.2014, 07:53
Odnośnie filmiku, to niczego nie wnosi. Ten chłopiec, grający w szachy to pewnie Aleksander Ćwir. :) Podoba mi się domek dla lalek. Fajnie, że animacje są zupełnie nowe, a nie skopiowane z poprzednich odsłon. Niestety niektóre animacje są niedopracowane np. strzelenie z liścia czy też zgarnięcie szachów z szachownicy. Coś słabo wyglądają. :(

Odnośnie kryształków jako nagrodę za posiadanie trójki i dodatków, to uważam, że to słaby pomysł. The Sims 4 to odrębna gra i nabywając ją, chcę mieć kompletny produkt, a nie być rozliczana z tego czy i ile dodatków kupiłam do poprzedniej części. Za posiadanie dwójki jakoś nie nagradzają, a wręcz dali ją za darmo, pewnie po to, by przyciszyć krytykę ich poczynań przy czwórce. Oczywiście cieszę się z Ultimate Collection, ale tym mi oczu nie zamydlą.

31.07.2014, 09:12
A odnośnie kryształków, ja sądzę, że w czwórce są one zdecydowanie za duże i za nisko.

Irbis
31.07.2014, 11:18
Zdjęcia dzieci z CAS:
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/07/TS4CAS-2014-07-31-01-02-10-411.png
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/07/TS4CAS-2014-07-31-01-01-45-76.png
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/07/TS4CAS-2014-07-31-05-15-48-20.png
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/07/TS4CAS-2014-07-31-05-16-24-53.png
(Żródło: Dotsim)

Moim zdaniem są śliczne, a zyskują jeszcze więcej jeśli zestawić je z dziećmi z The Sims 3. Na zdjęciach widać, że dzieci będą miały aspirację i jedną cechę. Zapewne jedna cecha to kolejny powód do fali krytyki, ale mi nie przeszkadza. Podoba mi się, że dzieci będą miały dziecięcą aspirację, która z wiekiem może się zmienić.

Agor-ia
31.07.2014, 13:52
Dzieci są naprawdę super :D Szkoda, że w galerii można tylko podejrzeć zdjęcie :(

Rumanzovia
31.07.2014, 16:12
Świetne są te dzieciaki. W 3 zawsze denerwował mnie ich wygląd, ale jak widzę w 4 przynajmniej w tym aspekcie będzie przyjemnie. :D

anie_1981
31.07.2014, 20:14
Nie rozumiem dlaczego krytykowane są dzieci tylko z trójki. W dwójce też zazwyczaj miałam brzydkie dzieci. Może pech, może złe dobieranie par, ale liczy się fakt, czy w 2, czy w 3, dzieci mam brzydkie.

Dzieci w czwórce są ładne. Tylko ja nadal do wyglądu otoczenia się nie przełamałam. Zresztą w obliczu ostatnich niusów, to grafika wcale nie jest już głównym powodem, dla którego nie kupię tej gry... :P

Gold_Chocolate
31.07.2014, 20:23
Tylko pojechałam, to od razu gameplay się pojawia..
Mam mieszane uczucia po obejrzeniu tego filmiku. Niestety więcej widzę negatywów niż pozytywów, ale tak jest od dłuższego czasu, gdy dowiaduję się czegokolwiek o TS4.
No ale komentując sam gameplay, był nudny i znowu było powtarzane motywy, o których mówią przy każdej możliwej okazji, czyli siłownia, wkurzony sim, który może się rozładować, przestawianie pokoi itp.
Jedyne co pokazali nowego,to ta impreza, której organizacja wydaje się być przyjemną sprawą, jednak przeraża mnie to, że wszyscy zebrali się wokół tego sprzętu o.O
Podobały mi się niektóre animacje, wyglądały na dopracowane,z drugiej strony brak animacji dochodzenia do krawędzi chodnika to już szczyt lenistwa z ich strony.
Byłabym w stanie przyzwyczaić się do tej grafiki, gdyby nie fakt, że wszystko tak strasznie się świeci :|. Mam nadzieję, że to tylko ich ustawienia to powodują.
No i dla mnie ten interfejs jest zbyt minimalistyczny.Zdecydowanie.

Mimo, że kusi mnie wiele smaczków tej gry, zabawa tymi emocjami, cechami, nowy CAS i tryb budowania.. Chyba jednak pozostanę przy TS2. Nie powinni zabierać z tej gry takich podstawowych spraw jak dzieci to baseny, ale o ile byłam w stanie to przeżyć,to te niedociągnięcia w stylu teleportowanie się z miejsca na miejsce, to już za dużo. No chyba, że coś się zmieni do premiery,trzeba czekać.

01.08.2014, 14:50
Zgadzam się z wami mi również się podobają, szczególnie ten ostatni chłopiec.
Mam ogromna nadzieję, że twórcy pomyśleli i nie poszli w stronę TS3, i dali dzieciom dużo fryzur, ciuchów, itp... Tak jak w TS2.

anie_1981
03.08.2014, 10:45
Dostał ktoś ostatnio Demo? U mnie nic, tak więc raczej na pewno dostanę Demo razem ze wszystkimi pozostałymi graczami. EA i te ich "mądre" pomysły... Za wiele im to nie da, bo chociaż bardzo chcę się pobawić w tworzenie Sima, to w granie nim już niekoniecznie ;)

I jeszcze odnośnie całej kolekcji TS2, to wolę jednak instalować z płyt. Origin musiałby ściągnąć 12 GB z neta, ściągałby cały dzień. Niby jest to jednorazowa akcja, bo nie kazałabym mu kasować instalek, ale ja mam porobione obrazy płyt, które leżą na zewnętrznym dysku i instalacja przebiega mi sprawnie i w miarę szybko. Tak więc chyba nie skorzystam.

Ktoś pisał o kluczach rejestru pozwalających na nie instalowanie gry za każdym razem jak instaluje system, jak to zrobić? Bo bym chciała tak mieć do wszystkich gier, instalacja ich jest żmudna i czasochłonna. Cała kolekcja TS2 i TS3, kolekcja Tomb Raiderów i jeszcze parę innych gier...

Agor-ia
03.08.2014, 11:51
Ostatnio ktoś gdzieś pisał, że akcja z losowaniem demo ma się skończyć i potem zostaje tylko czekać do tego dwunastego.

Liv
03.08.2014, 12:20
Anie - problem w tym, że origin nie zostawia w tym przypadku instalki - nawet jeśli masz zaznaczone, żeby ich nie kasować.
Sama się na to nadziałam :|
Ktoś pisał o kluczach rejestru pozwalających na nie instalowanie gry za każdym razem jak instaluje system, jak to zrobić? Bo bym chciała tak mieć do wszystkich gier, instalacja ich jest żmudna i czasochłonna. Cała kolekcja TS2 i TS3, kolekcja Tomb Raiderów i jeszcze parę innych gier...
Przyłączam się do prośby o wyjaśnienie!

Ale spokojnie, 12 już niedługo ;] Premiera za miesiąc. Czy tylko ja mam wrażenie, że ostatnio coś ucichło jeśli chodzi o newsy?

Mamełe
03.08.2014, 17:22
Liv, to cisza przed burzą (końcem embargo) :)

anie_1981
03.08.2014, 20:18
Byle to były jakieś pomyślne niusy ! :P

Nudno tak w tym dziale się zrobiło... Mogliby znowu dać niusa, dobrego czy złego, żeby było o czym pisać :P

Shattered
03.08.2014, 22:26
Jutro koniec embargo z Creator's Camp. Miejmy nadzieję, że będziemy mieli wysyp newsów..
O 16 naszego czasu kończy się embargo. Bądźcie w gotowości :lol2:

tomzacz
04.08.2014, 15:15
Konie embarga, dawać niusy!

Piwusia
04.08.2014, 15:51
Już wiele nowinek się pojawiło, a tutaj cisza :) Dawajcie ludzie! Zobaczcie sobie chociażby to: https://www.youtube.com/watch?v=yfDW9L0Qstc&feature=youtu.be

Kasztanek
04.08.2014, 16:15
Czy ja wiem, czy to takie nowości. Park już widzieliśmy.

A ekran wyboru parceli wygląda strasznie...

http://oi61.************/2qi3255.jpg

Irbis
04.08.2014, 16:17
Na szybko obejrzałam nowe zdjęcia z gry, na filmik nie mam czasu, bo zaraz muszę wychodzić z domu :(

Zdjęcia są świetne, dobrze, że już tylko miesiąc do premiery :D
Szalenie podoba mi się grafika w tej grze, ilość obiektów i wygląd simów. Patrząc na zdjęcia wydaje się, że simy będą miały mnóstwo zajęć do wyboru.

Piwusia
04.08.2014, 16:17
Mi również nie podoba się ta mapa. Twórcy polecieli po całości i nie tylko interfejs jest biały ale też podgląd otoczenia to biały, uproszczony rysunek... To pewnie wyklucza możliwość tworzenia światów. Ja chciałabym szczegółowy podgląd z domkami, parcelami. W dwójce i w trójce to było... :(

Irbis
04.08.2014, 16:23
Ta mapa to jest cały świat czy tylko jedna dzielnica?
Faktycznie dziwnie wygląda, niezbyt przyjemnie.

Edycja: Czy wiedzieliście na Dotsim zdjęcie domu z zaokrąglonym dachem i domu piramidy? Są świetne :D

Piwusia
04.08.2014, 16:28
Tak, widziałam tę piramidę :) Pewnie pojawi się w tym drugim otoczeniu - Oasis Springs. :)Podoba mi się również zdjęcie ze ślubu Simów. Najbardziej rozczarowuje mnie mapa. Ikonki potrzeb są średniawe, ale grunt, że są czytelne i że w ogóle są. Kariery są trochę nieciekawe... Wiecie, że Simka aby dowiedzieć się czy jest w ciąży, będzie musiała wykonać test ciążowy? Nie będzie już muzyczki po tym jak Simka zajdzie w ciążę.

anie_1981
04.08.2014, 16:54
Pokazaliby wreszcie coś ciekawego... Ileż można oglądać Simy w parkach\bibliotekach\siłowniach. Ja chcę zobaczyć noworodki, ciężarne Simki, porody, nawet jakieś bara bara... :P

Piwusia
04.08.2014, 16:56
Bara bara było już na którymś filmiku pokazane Simami Basią i Ollim. Przy bara bara pojawiają się takie brzydkie wykrzykniki nad łóżkiem... Ale te serduszka sypiące się na łóżko przy trójkowym bara bara też wcale nie wyglądały lepiej.

marandile
04.08.2014, 16:59
Trawa na zdjęciu z ceremonią ślubną mnie załamała... :/

anie_1981
04.08.2014, 16:59
To bara bara z rakietą to ledwie można bara bara nazwać. Ot wystartowała rakieta... koniec.

@UP, mnie też. na tym filmiku z dwójką braci w kapeluszach i z brodami zrobili raz zbliżenie na trawnik. Były tam jakieś białe kwiatki, namalowane na trawie... Koszmarnie to wygląda.

EDIT:

Taki filmik znalazłam...

https://www.youtube.com/watch?v=pXLEAHpzFks

Ciekawy

adamo030
04.08.2014, 17:18
Hmm ta mapa z tymi parcelami wygląda... dziwnie :/ i mam wrażenie, że tylko tyle parcel jest dostępnych :/

Piwusia
04.08.2014, 17:45
Tak tyle parcel jest dostepnych w jednym miasteczku, w drugim bedzie pewnue tyle samo. mozna swobodnie przemieszczac sie miedzy miastami wiec mamy tak jakby dwa otoczenia polaczone w jedno. Wraz z kolejnymi dodatkami okolica bedzie sie rozszerzac o kolejne dzielnice/miasteczka.

FakeYourDeath
04.08.2014, 18:54
-Nie ma kosmitów ani duchów. Autorka mówi również, ze nie widziała żadnego cmentarza.
-Nie ma modyfikacji terenu w Ts4
-Nie można chodzi z niemowlęciem po domu, np. nosząc go na rekach jak w trojce.
-Nie ma samochodów.

to żart? :V

adamo030
04.08.2014, 18:58
Powiem tak: podoba mi się pokój w którym był telewizor. Ale, nie wiem czy to było okno czy łuk ale dla mnie wyglądało jak łuk i to był dość głupie. Podobnie jak to, że ten koleś starszy był zły, ale jak mu sie kupiło tv od razu był happy. I podobnie było z tym jak brat z nim zaczynał rozmawiać,a spojrzał na tv to od razu happy. Takie popadanie ze skrajności w skrajność trochę. Ale to wyżej wymienione, czego nie ma to jest jakaś kpina.

Piwusia
04.08.2014, 19:23
- jak dla mnie obecność kosmitów nie jest konieczna- ani w jedynce ani w trójce nie pojawili się w podstawce, a dopiero w dodatkach. Kosmici są raczej charakterystyczni tylko dla dwójki.

-jest mi obojętne czy będzie opcja modyfikacji terenu

- odnośnie niemowląt, już mi wystarczy to, że z nich wyrastają od razu dzieci w wieku szkolnym i nie ma etapu małego dziecka pomiędzy. Porażka...

- nie ma samochodów, ale przy okazji dwójki też pojawiły się dopiero w dodatku. Z kolei w trójce jazda samochodem wyglądała sztucznie i samochód przenikał przez drzewa, nienaturalnie skręcał itp. Niestety brak samochodów to wada i ujawnia tylko ograniczenia gry (po co samochody przy ładujących się dzielnicach) :p

anie_1981
04.08.2014, 19:34
W życiu by mi nie przyszło do głowy, że The Sims można aż tak okroić... Jak wyszła podstawka trójki, to myślałam, że jest niesamowicie okrojona, ale teraz to po prostu nie mam słów. Zastanawia mnie to dlaczego oni tak mało mówią o zwykłej rozgrywce, czy chcą zadziwić czymś ekstra w dniu premiery, czy też może po prostu poza CASem, trybem budowy i emocjami nie bardzo jest o czym mówić. Ja bym chciała zobaczyć dzień ze zwyczajnej rodziny, parka z dwójką dzieci, noworodek i dziecko z podstawówki. Powiedzmy taka typowa rodzina, facet idzie do roboty, dzieciak do szkoły, dzieciak w pieluchomajtach siedzi w domu z matką. Może matka zabiera małego do parku, na spacer, gdziekolwiek. Może odwiedza ją sąsiadka, no cokolwiek, trochę normalnej, simowej rozgrywki...

Gold_Chocolate
04.08.2014, 19:38
Jak tak dalej pójdzie, to zostanę uznana w domu za chorą psychicznie, tyle lamentowania w sprawie jednej gry, to u mnie nowość.
No cóż, myślałam, że gorzej się nie da, a jednak, nawet podgląd otoczenia da się zepsuć!

Spodziewałam się czegoś więcej niż przykrych informacji, jedyne co ciekawego przeczytałam dotyczyło testów ciążowych. Jak to możliwe, że w grze za tyle pieniędzy każdy plus należy traktować niemalże z czcią, bo jest ich tak mało ?

Jeżeli w ogóle zagram, to na pewno nie tknę kijem tego parku. Limit oglądania go we wszystkich newsach już dawno został przekroczony...

Irbis
04.08.2014, 20:03
Tak tyle parcel jest dostepnych w jednym miasteczku, w drugim bedzie pewnue tyle samo.

A Mnie się wydaje, że ta mapka przedstawia nie jedno miasto, ale jedną dzielnicę.
Edycja: Po przyjrzeniu się i policzeniu parceli stwierdzam, że to jednak całe miasto.

Obejrzałam w końcu oba filmiki i nowe zdjęcia z gry i nadal gra mi się podoba. To pustynne miasteczko wygląda świetnie, bardzo klimatycznie.
Co do bara-bara nie widziałam wykrzykników, ale serduszka. Widać będzie i to i to :)

Laselight
04.08.2014, 20:14
Ten ekran z wyborem parceli publicznej mi się wcale nie podoba, nienaturalny, a pozatym nie widzi mi się taki wybór parceli. Same ekrany ładowania przeboleję, w dwójce są i przynajmniej mnie nie irytują. A tak w ogóle te dzielnice mają być takie jak w dwójce? Że można se dodawać, można mieć ile się chce i robić własne? Jak nie, to naprawdę jest to dla mnie dużym minusem.
A brak samochodów? Nie rozumiem tego kroku. W jedynce nie pamiętam czy były, w TS2 dopiero w Niedziele, w trójce już w podstawce, więc logiczne, że w czwórce powinny być od razu. No ale czego nie robi się, by.hajs się zgadzał.
Brak małych dzieci nie przeszkadza mi, nie lubię nimi grać. W trójce zawsze skracalam do czterech dni, niemowlakom od razu urzadzalam urodziny, więc dla mnie żadna różnica.
Brak restauracji? W dwójce były idealnym rozwiązaniem, w trójce przeciętnie, a w czwórce ma ich nie być, szkoda.
Podsumowując: masakrycznie okrojone, wszystko zbyt "bajkowe" i nie.wzięłabym nawet gdyby za to dali mi dać z miliard

Vanitas
04.08.2014, 20:22
Jestem zażenowany poziomem do jakiego spadło The Sims. I nie, nie muszę zagrać najpierw żeby to stwierdzić. Nie wyobrażam sobie grania w tak okrojoną wersję, dla mnie ta seria skończyła się na dwójce.

NaNiKo
04.08.2014, 20:29
A mi się przede wszystkim nie podoba się hm... Interfejs gry. Ten pasek na dole, potrzeby, praca itd. nijak niewpasowane w okno, ot wyskakujący prostokąt. Uważam, że wygląda to brzydko, brak mi na to słów.

I tak, ta trawa z namalowanymi kwiatkami... </3
Woda jest niewiele lepsza...

adamo030
04.08.2014, 20:34
Szczerze? Są dwie rzeczy, których mam już dość w czwórce- pierwsze zachwyty nad emocjami, jakie one są super i wgl rozpływanie się jak głupi, a dwa park, też zachwyty jakie cudne i genialne. Filmik o trybie kupowania i budowania sprowadzał się do trzech minut o trybach, pozostałe siedem to było kolejny raz suszenie zębów przy emocjach. Widziałem, że ten koleś co chciał wyszukać coś w trybie kupowania wpisywał coś w jakieś pole. No jak to jeszcze trzeba robić to ja sobie nie wyobrażam grania w to i pewnie będzie jak w trójkę, że pogram i odinstaluje co ostatnio uczyniłem. Kolejny dowód na to, że jak coś jest dobre i się podoba, to trzeba to schrzanić jak się tylko da.

Piwusia
04.08.2014, 20:46
Postanowiłam zrobić listę zalet i wad gry, tak jak ja to postrzegam.

Plusy trybu tworzenia Sima:

+ lepienie Simów jak z gliny w CAS-ie i rezygnacja z suwaków - tego wcześniej w Simsach nie było i myślę, że to może być ciekawe

+ duża ilość bardzo ładnych ubrań i mniej ładnych fryzur :P

+ możliwość wyszukiwania ubrań pod kątem koloru czy materiału, z jakiego dany ciuch został wykonany

+ możliwość dobrania nakrycia głowy do fryzury

+ gotowe style:wub:

+ style chodzenia (dobra, niech będzie, że to zaleta, chociaż niezbyt mi się te style podobają)

+ wiele ładnych, różnorodnych twarzy do wyboru i modyfikowania w kreatorze; łatwiej można stworzyć Simy z różnych kultur

+ ładna muzyka przy tworzeniu Sima; fajne jest to, że zależnie od tego, którą częścią twarzy Sima w danym momencie się zajmujemy, włączone zostają inne instrumenty

Minusy trybu tworzenia Sima:

- brak CAST-a (mnie to zbytnio nie razi, ale jakby nie patrzeć, jest to krok wstecz. Z drugiej strony łatwiej będzie skupić się na rozgrywce, a nie kolorowaniu ubranek i mebli, to w końcu nie ubieranka. Brak CAS-ta osobiście oceniam pół na pół +/-

- brzydkie makijaże i niezbyt interesujące tatuaże, ale to drobny szczegół. Małym minusem jest również brak możliwości wyboru ulubionych rzeczy Sima lub choćby ustalenia co go kręci/odrzuca na wzór dwójki

- w CAS można wybrać tylko trzy cechy dla dorosłego Sima, dwie dla nastolatka i jedną dla dziecka. Trochę szkoda.

- nastolatkowie, młodzi dorośli, dorośli i emeryci są tego samego wzrostu, więc dla czterech grup wiekowych twórcy dali te same ciuchy. Mimo, że ubrań jest dużo, to to że nie ma osobnych strojów dla różnych grup wiekowych, jest dla mnie wadą i to niemałą, bo świadczy o lenistwie twórców!

Ogólnie CAS mi się bardzo podoba i dostrzegam w nim o wiele więcej zalet niż wad, więc nie będę na siłę doszukiwać się niedociągnięć. Przejdę teraz do podsumowania ogółu czwórkowych treści. ;)

Całokształt gry (plusy):

+ nawet sympatyczna, kreskówkowa graficzka; Simy są ładne i różnorodne (nawet dzieci) :)

+ bardzo ciekawie zapowiadające się aspiracje (jest ich wiele i każda ma trzy ścieżki rozwoju; ponadto w trakcie gry Sim będzie mógł mieć kilka aspiracji jednocześnie, a także zmieniać swoje aspiracje w dowolnym momencie rozgrywki). Myślę, że aspiracje będą mocną częścią tej gry

+/- zdobywanie cech w trakcie rozgrywki może być fajne, ale z drugiej strony szkoda, że przez to możemy wybrać mniej cech dla naszego Sima w CAS-ie. To rozwiązanie oceniam pół na pół

+ nowe animacje i emocje Simów (mogą być zaletą, jeśli przymkniemy oko na to, że są strasznie przerysowane)

+ oś wspomnień Simów, album ze zdjęciami bezpośrednio w grze (uważam, że to klimatyczne)

+ powrót Simów znanych nam z poprzednich odłon, np. Ćwirów, Langrabów, sióstr Kaliente czy Dona Lotario (to czy komuś podoba się sposób w jaki zostali przedstawieni, to już kwestia sporna, ale grunt, że te postaci są)

+ ciekawe opcje, których nie było w poprzednich odsłonach, takie jak wykonywanie przez Simki testu ciążowego, zupełnie inaczej wyglądający poród, bardziej realne opłacanie rachunków

+ bardzo dużo świetnych umiejętności do rozwijania naszym Simem

+ możliwość krzyżowania roślinek (ogólnie wędkarstwo i ogrodnictwo pewnie będą ciekawe w tej części)

+ udoskonalony sposób urządzania ślubów i imprez

+ duża liczba obiektów

+ paski potrzeb pozostały w grze (choć zbyt ładne to nie są)

+ muzyka raczej wypadnie na plus. Te dźwięki i melodie, które poznaliśmy do tej pory, przekonują mnie niemal w pełni

+ galeria wbudowana w grę i związane z nią udogodnienia

+ tryb budowania i kupowania połączony w jedno, ale z tego co widziałam, tworzenie domu i meblowanie będzie świetne i intuicyjne

Całokształt gry (minusy):

- brak małych dzieci (jedna z większych, jeśli nie największa wada)

- brak basenów

- brak samochodów i rowerów

- mało parceli do odwiedzania przez Simów

- raczej beznadziejne kariery, a to przecież jedna z kluczowych rzeczy! Nie wiem jak ja będę w to grać...

- interfejs - niby fajnie bo minimalistyczny i zajmuje mniej miejsca, ale moim zdaniem jest nieco zbyt sterylny i nie pasuje do tej radosnej grafiki. Poza tym jest biały, a ja bym wolała niebieski (no ale nie bądźmy dziecinni, pewnie da się przyzwyczaić do interfejsu)

- podgląd otoczenia to zło! Toż to zwykły biały rysunek, umowne zaznaczenie gdzie jaka parcela się znajduje! Gdzie pełny podgląd taki jak w dwójce lub trójce? Pewnie nie będzie można stworzyć swoich światów... Niestety drażni mnie ta mapa i mam nadzieję, że zostanie jeszcze zmieniona

- ikonki cech charakteru są brzydkie i dziecinnie wyglądają (dobra, czepiam się, ale to prawda), podświetlanie obiektów mi się podoba i świecenie się wszystkiego na zdjęciach też wygląda niezbyt ciekawie

- ogólnie jest jakoś wtórnie względem trójki, no nie wiem... W sumie chciałabym zobaczyć gameplay, w którym ktoś gra rodzinką, a nie Simy grające w szachy albo ćwiczące na siłowni. Ciężko sobie stworzyć wyobrażenie o rozgrywce przy takim podejściu twórców.

No ale CAS i emocje są przecież najważniejsze... eh

Postępu historii i półotwartego świata na razie nie oceniam, bo nie wiem czy wyjdą bardziej na plus czy na minus.

Gdybym przylgnęła do trójki i zebrała w swoim czasie wszystkie dodatki do niej, pewnie nie kupiłabym czwórki, a tak... Chcę, żeby czwórka stała się tą moją najfajniejszą częścią. Mimo, że ją krytykuję, jestem ciekawa tej gry i nigdy bym nie pomyślała, żeby ją skreślić. Uważam, że mimo tych wszystkich niedoróbek ma szansę być dobrą grą. Twórcy w pewnych aspektach odeszli od poprzedniczek; odjęli to, co gracze lubili w Simsach, by dać coś innego i by gra była świeża (tak to sobie tłumacz, eris - teraz już Piwusiu) :p Oby po tych czystkach, czwórka była grywalna, bo klimatu to się nawet po niej nie spodziewam. :p

tomzacz
04.08.2014, 21:09
Kiedy zobaczyłem mapę otoczenia, oficjalnie już powiedziałem: TO BĘDZIE CRAP!

Agor-ia
04.08.2014, 21:32
Szkoda, że rodzina Ćwirów będzie miała "w składzie" Kasandrę i Aleksandra. Liczyłam na to, że w tej odsłonie Mortimer i Bella będą młodym narzeczeństwem...

Malin
04.08.2014, 21:51
Oj, coś mi się jednak wydaje, że moja przygoda z TS4 zacznie się najpierw od torrentów... Trochę za dużo tych braków, tego nie, tamtego nie... Całokształt rysuje się strasznie okrojony i w moich oczach nie ratuje go nawet tryb tworzenia postaci, emocje czy grafika, z którą się w końcu pogodziłam... Powrót do korzeni? Raczej nie; nawet TS1 było bardziej rozbudowane. O nie, EA, tak to my się bawić nie będziemy :((

edit:
no i jak ta okolica wygląda? Gdzie przepływające, szumiące rzeki czy jeziora, ptaki, obłoki, balony, jeżdżące ulicą samochody? Masakra! ;///

anie_1981
04.08.2014, 22:02
Ano, masakra... Nic dodać, nic ująć. Ale nie będę już narzekać. Ostatecznie podjęłam już decyzję, że gry nie kupię, więc będę odtąd po prostu komentować nowości, jeśli się jakieś pojawią. Temat TS4 mnie interesuje z przyzwyczajenia, bo zawsze się Simsami bardzo emocjonowałam, ale to co EA teraz wyrabia, sprawia, że ręce mi opadają... Najbardziej boli to, że pomimo takiego okrojenia gry i psioczenia na nią na wielu forach, gra i tak się sprzeda, co tylko upewni EA w przekonaniu, że zawsze wyjdą na swoje. Ja nie neguję tego, ze komuś się ta gra podoba i będzie podobać nawet po zagraniu, po prostu mnie takie zachowanie twórców wpienia, bo jako wieloletnia fanka serii wymagam, by traktowano graczy z jakimś większym szacunkiem...

wenon
04.08.2014, 22:08
Tak, gra mocno okrojona, wszystko inne będzie w płatnych dlc, teraz zastanawiałbym się czy wogle kupować tą grę gdyby nie to, że już mam kupiony preorder i ciesze się, że origin mi tą grę sprezentował za free bo bym żałował kasy.
Jestem ciekaw, jak to będzie z modami na nowe ubrania, obiekty i publikowanie simów czy domów z nowymi ciuchami lub obiektami. Samo to, że świat podzielony na dzielnice uważam, za duży plus. Do parceli wokół nas można się dostać bez ładowania a na inne dzielnice z krótkim ładowaniem. Nie będzie takich denerwujących przycinek jak w sims 3 bo musi komp cały świat obsługiwać a nie tylko poszczególne dzielnice ;]

Nevada
04.08.2014, 22:11
mnie trochę "załamały" kariery:

Entertainer: Musician/Comedian
Writer: Author/Journalist
Painter: Master of the Real/Patron of the Arts
Secret Agent: Diamond Agent/Villain
Criminal: Boss/Oracle
Astronomer: Space Ranger/Smuggler
Culinary: Chef/Mixologist
Tech Guru: eSport Gamer/Start-up Entrepeneur

(źródło (http://www.simslegacychallenge.com/sims-4-creators-camp-careers-and-school/))

nie ma policjanta, nauczyciela, polityki, medycyny, biznesu... większości karier, "normalnych karier", do których jakoś się przywykło.

No i te kwiatki narysowane na trawie...

wenon
04.08.2014, 22:18
Up
Nie martw się, będzie więcej karier, oczywiście za odpowiednią sumkę :<
Narazię, żadna z tych karier mi się nie podoba, oprócz sekretny agent, jeszcze ujdzie.
Zaś na duży plus było to jak simy usiadly jeść przed tv i jeszcze gadali jednocześnie, będzie można w kuchni w końcu zrobić tak by postawić mały telewizor na blacie w rogu i rodzinka zajadając zupkę gapiła się w tv xd tego się akurat doczekać nie mogę ;]

Nevada
04.08.2014, 22:23
Up
Nie martw się, będzie więcej karier, oczywiście za odpowiednią sumkę :<
Narazię, żadna z tych karier mi się nie podoba, oprócz sekretny agent, jeszcze ujdzie.
Zaś na duży plus było to jak simy usiadly jeść przed tv i jeszcze gadali jednocześnie, będzie można w kuchni w końcu zrobić tak by postawić mały telewizor na blacie w rogu i rodzinka zajadając zupkę gapiła się w tv xd tego się akurat doczekać nie mogę ;]

z dodatkami, to ja nie wątpię, że gra będzie świetna i znacznie bardziej rozbudowana niż ts3. Tyle że nastąpi to za jakieś 4-5 lat (po około 9 dodatkach, z czego jakieś 4 będą faktycznie sensowne). Pytanie tylko, czy przez tyle czasu ta przedpotopowa grafika terenu będzie wciąż zachęcała do gry (grafik płakał, jak tworzył). Nadzieja w dodatkach od graczy.

Tenebris
05.08.2014, 09:02
Spokojnie bądźmy optymistami może twórcy szykują jeszcze jakąś niespodziankę nie przejmujcie się jeszcze miesiąc i niektórzy będą mieli grę w swoich łapkach to będziemy wiedzieli wszystko :). Ja tam się nawet cieszę, że nie ma tylu newsów bo lubię niespodzianki, i jakbym wszystko wiedziała przed premierą to już bym się tak nie ekscytowała tą grą. Głowa do góry! ;)

@down Dzięki! Wreszcie ktoś się ze mną zgadza ;). Ja nie wiem nawet kiedy będę miała grę bo na święta chcę zupełnie inny prezent no chyba, że uda mi się nazbierać wcześniej. Też myślę, że ocenianie gry przed premierą jest głupie. Poza tym niektóre "newsy" mogą być zwykłymi plotkami. Ja wierzę tylko w newsy, które producenci dają na Twitterze i na oficjalnej stronie "The Sims".

Irbis
05.08.2014, 09:55
Tenebris otóż to.
Nie wiem czemu tak wiele osób oczekuje, że oni pokażą wszystko przed premierą.
Ja grę już sobie zamówiłam, bo chcę sama przekonać się jaka ona będzie, gdyż ocenianie jej teraz jest bez sensu.
Tym, którzy wytykają grze braki porównując ją do dwójki i trójki z milionem dodatków proponuję, żeby zainstalowali sobie same podstawki TS2 i TS3, pograli, później pograli w podstawę TS4 i wtedy dopiero porównywanie będzie miało sens.

Garść ciekawostek:
- W grze nie było widać duchów.
- Po zabiciu Sima nic się nie wydarzyło. Pojawiła się jedynie urna.
- Na zadane pytanie odnośnie duchów i odpowiedzią było: „bez komentarza”.
- Nie zauważono ona innych postaci nadnaturalnych.
- W Trybie Kupowania jest około 1000 obiektów, nie licząc Trybu Budowania.
- Goście Creator’s Camp mogli zrobić 20 zdjęć z gry i 10 minut filmu.
- EA nie wysłało jeszcze stronom tych materiałów.
- Do gry wracają kody kaching i rosebud, dające 1000 Simoleonów.
(Źródło: Dotsim)

Z tego co czytałam na CC udostępniona była wersja demo, więc możliwe, że w dniu premiery gra będzie wyglądała nieco inaczej.

W grze będzie można zmieniać rozmiar niemal każdego obiektu, ale nie będzie można podwyższać i obniżać terenu. Dziwne to, ale w sumie dość logiczne biorąc pod uwagę fakt, że nie będzie można edytować miasta.
(Źródło: simstruelife)

Wydaje mi się, że w czwórce tak jak w trójce będzie "ręka boga". Zauważyłam to na filmiku (tym krótszym) gdy gracz kursorem najechał na książkę.

anie_1981
05.08.2014, 10:19
W dwójce też można przestawiać rzeczy w trybie życia, wstawiać je do plecaka Sima itp. Nie wiem dlaczego wcześniej tej funkcji nie znałam, bo jak wyszła trójka to się tak roztkliwiałam nad tym, jaka ta opcja jest super. W trójce jest ciut lepsza, bo można sprzątać za Simów (chwytanie talerza i upuszczanie na zmywarkę, śmieci na kosz itp). Ale za to w dwójce można chować do plecaka np. krzesło, czego nie da się zrobić w trójce (meble trafiają do wyposażenia rodziny w trybie kupowania).

Co do oceniania gry przed zakupem, to osobiście uważam, że wiem o czwórce na tyle dużo, by wyrobić sobie o niej opinię i wcale nie muszę wydać 150-200 zł. w celu sprawdzenia czy mi się podoba. Ma tak wiele braków, że choćby było w niej nie wiem co, i tak mi się nie spodoba. No chyba, że zdarzy się cud i w dniu premiery będą w niej małe dzieci, baseny, CASt, samochody... i parę innych rzeczy :P

Irbis
05.08.2014, 10:33
anie_1981 bo to jest kwestia tego, co jest komu w grze potrzebne, co zresztą już nie raz stwierdzałyśmy :)
Ja jestem gotowa wydać na nią pieniądze, bo więcej mi się w niej podoba niż nie podoba i ciągle wierzę, że się nie rozczaruję.
Poza tym, mnie za bardzo męczy zacinająca się trójka, żeby na własnej skórze nie przetestować czwórki, bo może jednak okaże się lepsza.
Jeśli gra okaże się jednak niefajna, zawsze będę mogła ją sprzedać.

Oczywiście nie mam zamiaru namawiać nikogo do kupna gry, ani przekonywać do swojej opinii o grze.
Gdy już sobie w czwórkę pogram chętnie podzielę się z Wami swoimi spostrzeżeniami i pokażę to czego nie pokazują twórcy (przynajmniej na razie) czyli normalny dzień z życia przeciętnej simowej rodziny :D

figa
05.08.2014, 11:57
Przez długi czas czekałam z ogólna opinią ale już chyba nadszedł czas by ponarzekać...
Na pewno nie trafiają do mnie argumenty typu "TS4 to całkiem inna, nowa gra". Gdyby to była nowa gra powinna mieć nową nazwę i nie być kontynuacją Simsów.

Premiera gry powinna być przesunięta na przyszły rok aby znalazły się w niej elementy, zwykle obecne w podstawach z poprzednich dwóch serii, np. małe dzieci, baseny, duchy, kształtowanie terenu.
Tak się nie stanie to oczywiste, dlatego, że EA chce wiele zarobić i się nie narobić. Nie muszą się w ogóle starać, są całkowicie spokojni o sprzedaż gry, ponieważ nie mają konkurencji. Nikt nie depcze im po piętach, nie mają rywala, nic ich nie mobilizuje.
Najwyższy czas by pojawił się konkurencyjny symulator życia. Gdyby okazał się dobry, ludzie z EA musieliby z powrotem podwyższyć poziom swojego produktu.

Przy dalszym braku konkurencji w następnej odsłonie Simsów będzie można się spodziewać tylko kolejnych cięć.
Być może The Sims 5 będą wielce szumnie ogłaszać ponowne otwarcie świata i udoskonalone emocje ale zabiorą... a na przykład większość grup wiekowych, pozostawiając jedną - dorosły. Pozostałe grupy dojdą w dodatkach lub aktualizacjach... :D

Ludzie kupują i będą kupowali tę grę. Kupują bo myślą, że "może jakoś to będzie" lub łykają jak leci wszystko co mówi im EA albo poprzednie serie im się już totalnie przejadły a nadal chcą grać w jakiś symulator życia, mają do wyboru tylko jeden :(

Jestem rozczarowana między innymi poziomem grafiki (mała szczegółowość, zbyt żywe kolory) oraz karygodnymi cięciami i ułatwieniami. Żadnych sklepów, żadnych restauracji, jedynie jakiś pub, załatwianie wszystkiego przez telefon i komputer... Niby współcześnie w większości tak jest ale w grze to nuuuda.

Niemowlę podobno praktycznie uwiązali do kołyski, czyli zrobili taki można powiedzieć obiekt. Simy nie mogą go nosić na rękach po domu, zatem najprawdopodobniej nie będzie opcji kąpania itd. Jest chyba tylko opcja wyjęcia z kołyski celem m.in. karmienia i zabawy.

Do gry zachęca mnie:
- najlepszy ze wszystkich serii wygląd simów i swobodne możliwości jego kształtowania
- podróżowanie między światami bez utraty kontaktów i pracy
- udoskonalony tryb budowania, gotowe pokoje
- nowy system organizowania przyjęć

Co do samej rozgrywki to jak na razie z powodu ułatwień i cięć - wieje nudą.
Może w kolejnych filmikach pokażą w końcu coś ciekawego...

adamo030
05.08.2014, 16:04
Jak dla mnie piątka, która na pewno będzie, ale pewnie gdzieś w 2017/2018 powinna mieć wymogi już naprawdę konkretne, dla minimum dobrych laptopów. Wiedząc, że ma się fanów gry, którzy tę grę kupią twórcy powinni wsadzić w nią to co fani chcą, bo to fani są dla nich, a nie na odwrót. Przywołując ten przykład mam na myśli, że wiele gwiazd teraz myśli, że są dla fanów, a to nieprawda, bo gdyby nie fani to by nie mieli nic. Bo to fani kupują single, płyty, dvd, chodzą na koncerty i się interesują kolejnymi krokami. Dla mnie piątka powinna być połączeniem świetnych simów z wyglądu i emocji z czwórki, grafiki i wielu opcji z dwójki, kreatora stylu z trójki. To są rzeczy, które przychodzą mi na myśl teraz. Ale oczywiście tak nie będzie, bo zawsze na czymś trzeba natrzepać kasy.

Tenebris
05.08.2014, 16:27
Czy wy troszkę nie przesadzacie? Jeszcze nie wyszła czwórka, a wy rozmawiacie o piątce :P. Nie za bardzo rozumiem pesymizm i przesadną krytykę niektórych na temat czwórki, ale każdy ma swoje zdanie i niech tak zostanie :).

TheBlackSheep
05.08.2014, 16:51
Nie za bardzo rozumiem pesymizm i przesadną krytykę niektórych na temat czwórki
Zamknięte otoczenie, ekrany wyczytywania, brak CS, brak edycji otoczenia, jakaś paskudna biała makieta zamiast normalnego widoku otoczenia, brak samochodów, sklepów, basenów, małych dzieci, niemowlęta, które będą "przyklejone" do kołyski itd. Jednym słowem, spory regres.
Sorka, ale ta gra naprawdę ma bardzo nie wiele plusów w porównaniu do minusów, których jest od groma. Niestety tak to się dla wielu osób przedstawia.
Tak że nie mówiłabym tu o przesadnej krytyce.

Tenebris
05.08.2014, 17:04
@up Zależy co kto lubi. Poza tym wszystkiego o grze nie wiemy, a może nas czekać jakieś miłe zaskoczenie. Nie oceniajmy gry po paru newsach albo jakiś plotkach bo to tylko namnaża negatywne opinie na temat gry :). Żadne z nas jeszcze nie ma czwórki żeby wydać ostateczną opinię :).

adamo030
05.08.2014, 17:08
Myślę, że te "parę" newsów jest wystarczające. Jeżeli ja miałbym przedstawiać jakąś grę, która byłaby moim produktem i chciał ją sprzedać, pokazywałbym to co jest w niej najfajniejsze ale z umiarem. A nie, że na pytanie jakieś odpowiadać "nie ma, ale za to mamy fantastyczne emocje". No sory.

TheBlackSheep
05.08.2014, 17:20
Myślę, że te "parę" newsów jest wystarczające. Jeżeli ja miałbym przedstawiać jakąś grę, która byłaby moim produktem i chciał ją sprzedać, pokazywałbym to co jest w niej najfajniejsze ale z umiarem. A nie, że na pytanie jakieś odpowiadać "nie ma, ale za to mamy fantastyczne emocje". No sory.

Dokładnie. Dla mnie informacji już jest wystarczająco dużo żeby określić czy się mi gra podoba czy nie. No wybaczcie ale nie będę wydawać 150 czy 200 złotych "a bo MOŻE mi się gra spodoba". Pieniądze mi z nieba nie lecą, żeby sobie lekką ręką wydać parę stów na grę, która nie bardzo mnie kręci.

octavessens
05.08.2014, 17:56
widzę, że sims 3 < sims 4.
Ta gra jest jednak fatalna - to nawet nie są simy - twórcy zrobili wszystko by zrobić gre po najmniejszej linii oporu. Zero podróżowania, podgląd miasta to jakaś biała makieta, sektory, niemowlęta, które potraktowane są jak obiekt: podejdz do kołyski, mów coś do dziecka, idź w pizdu. Niemowlak na filmie ma ograniczone ruchy, a z kołyski (kiepsko zrobionej przez grafików zreszą) wyjąć się da go tylko by przebrać lub nakarmić ;/

adamo030
05.08.2014, 18:07
Na tym filmiku co jest w newsach nawet nie widze jakichś interakcji. No sory, ale jak za każdym razem będzie się do niego schylać bo coś tam i lecieć do niego, a co gorsza nie będzie na to wpływu, to chyba wywale grę w cholere. Za 200 złotych (słownie: dwieście złotych) można sobie kupić jakieś nie wiem spodnie, bluze, czy buty czy coś. I przynajmniej człowiek będzie mieć radochę, a nie się uwkurza, że dostał kota w worku.

anie_1981
05.08.2014, 18:22
Ja powiem tak, poród wyglądał średnio, ale ujdzie, najbardziej podoba mi się poród w dwójce (jak dzieci i cały system wychowywania ich). Sama kołyska mi się podoba, dzieciak też. Zdecydowanie dzieci są ładniejsze i bardziej ruchliwe niż w trójce, bo te trójkowe mumienki wyglądają strasznie. Jednak co mi nie pasuje, to brak możliwości noszenia dzieci na rękach tak po prostu. No i w związku z tym, że nie ma małych dzieci, animacja ich dorastania do wieku szkolnego pewnie będzie słaba. Podrzucanie dziecka i łapanie go w wersji starszej jest słodkie, a tak właśnie jest w dwójce. W trójce dziecko musi leżeć na ziemi i po prostu się powiększa, podejrzewam, że w czwórce będzie podobnie, chyba, że cała kołyska zmieni się w dziecko, jak w jedynce... No nic, trzeba czekać na premierę, żeby to zobaczyć w praktyce. Mi się nie podoba traktowanie dziecka jak przedmiot, jak w jedynce. W jedynce to nawet można było skasować kołyskę i nie ma dziecka, przy przeprowadzce z niemowlakiem, po prostu go nie było, nie przenosił się z resztą rodziny. Ja byłam zakochana w noworodkach jak tylko zobaczyłam je w dwójce pierwszy raz... Pamiętam nawet moje zaskoczenie, że całusy już nie zapładniają Simek :P

Tenebris
05.08.2014, 18:38
Przecież nikt wam nie każe kupować gry za 200 zł do razu. Chodziło mi o to żebyście nie oceniali gry aż tak negatywnie przed premierą. Poczekajmy aż ktoś będzie miał grę, zda relację albo napisze recenzje, da zdjęcia i wszystko opisze dopiero wtedy oceńmy w ostateczności czy jest godna kupna :). No ale jak ktoś się zawziął to okej niech tak będzie. Po prostu wyrażam swoją opinię bo nie podoba mi się ta burza miesiąc przed premierą.

Piwusia
05.08.2014, 19:09
Poród wygląda słabo... Wokół Simki pojawiają się gwiazdki, a kiedy znikają postać nie ma już ciążowego brzucha i trzyma w rękach dziecko... Co to ma być? Jakie czary mary? Najlepiej wyglądało to w dwójce. Szkoda też, że w tej części nie ma już filmików towarzyszących ważnym wydarzeniom. Kołyska wygląda jak z jedynki, fajnie, że nawiązali do tej części. Mam tylko nadzieję, że niemowlę nie będzie traktowane jako obiekt, tak jak w The Sims 1. Karmienie piersią to jakieś jaja; ja rozumiem, że cenzura może się pojawić, ale po co taka duża pikselowa plama, zasłaniająca cały tułów Simki? Wystarczyłby mały kwadracik w miejscu piersi, a tak nawet nie wiadomo co ta Simka z tym dzieckiem robi. Interakcje z niemowlęciem wydają się być bardzo ubogie, ale to było do przewidzenia, że będzie można tylko je tulić na rękach, karmić i przewijać... No a potem oczywiście niemowlę przeskakuje od razu w wiek dziecka w wieku szkolnym... Ktoś napisał o EA pod tym filmikiem "their motto is remove don't improve" i w sumie trudno się z tym nie zgodzić.

TheBlackSheep
05.08.2014, 19:15
No ale przecież zasugerowałaś że można będzie ocenić wtedy jak się ją kupi. Ostatecznie. Ja tego nie potrzebuję, bo po tych wszystkich informacjach i filmikach, widzę że ta gra nie wywołuje we mnie ekscytacji, przedstawia się w moich oczach jako mało atrakcyjna i nie muszę wydawać na nią x złotych, żeby się o tym przekonać. Jak mi się jakaś bluzka nie podoba, to jej nie kupuję "a bo może będzie na mnie ładnie wyglądać". Można przymierzyć, ale skoro mi się nie podoba...:)

NaNiKo
05.08.2014, 19:59
http://i.imgur.com/NsdTv3V.gif
Źródło: http://gamedium.com/?article&id=25

Tak. Tak to widzę.

Liv
05.08.2014, 20:04
@up: prawda!

Filmik z porodu - simka sobie rodzi, sim (mąż? chłopak? sąsiad?) stoi obok i nie reaguje ("a co mnie to, niech sobie krzyczy!").
Nie pamiętam jak było z tym w TS3, ale w "dwójce" uwaga wszystkich, którzy akurat nie spali (:D) albo nie byli poza domem, skupiała się na simce!

O co chodziło z tą nagłą cenzurą w kołysce? Bo chyba nie o przewijanie dziecka? :|
Nie można przytulać maluszka? :( Wtf EA?! :(

Nawet w TS1 były fajniejsze interakcje z bobasem!!! :((
Chodziło mi o to żebyście nie oceniali gry aż tak negatywnie przed premierą.
Hm, 27 dni przed premierą to trochę mało czasu na zmiany...

Sama kołyska też mi się nie podoba... Swoją drogą gdzie takie rzeczy jak okno wyboru imienia dziecka i mówiące, jaka jest jego płeć? Mam nadzieję, że nie zabrali tego! :O
(różowy to kolor bardzo dziewczęcy... no chyba że można się dowiedzieć w czasie ciąży, czy urodzi się chłopiec czy dziewczynka xD)

I ona nie jest wcale podobna do tej "jedynkowej"! W tej z pierwszej części gry przynajmniej maluch nie miał prawa zmarznąć :D

adamo030
05.08.2014, 20:16
Negatywna burza jest wywołana jajami jakie twórcy sobie zrobili z graczy i fanów. Trójka byłaby super, gdyby nie ścinanie się i jakieś niewydarzone cuda na kiju. Czwórka? Trawa z kwiatkami wygląda jak zielony dywan z plamkami białej farby, którą ktoś z nudów sobie ciapał. To miało iść w przód, a poszło no wiadomo gdzie.

anie_1981
05.08.2014, 20:31
Chciałam zwrócić uwagę, że na tym filmiku w ogóle nie ma interfejsu, czyli ktoś nagrywał filmik wbudowaną w grę kamerą, przy uprzednim wyłączeniu nagrywania z interfejsem. To by tłumaczyło brak okienek, ale klasyczne klikanie myszką było słychać, czyli nie bałabym się o brak okienka z imieniem. Uważam jednak, że skoro to miał być filmik do pokazania w internecie, odnośnie nowej gry, to nie powinni wyłączać widoku interfejsu.

Chloé
05.08.2014, 20:36
Im bliżej premiery, tym szanse że kupię grę gwałtownie spadają, zwłaszcza w obliczu ostatnich newsów. Jako simsomaniaczka na początku byłam na tak, już miałabym zamówiony preorder gdyby nie ważniejsze wydatki.
Obejrzałam filmik z porodu i wcale nie wygląda "zupełnie inaczej niż dotychczas", raczej zmiany są niewielkie. Cóż, wracam do Dwójki.

Malin
05.08.2014, 21:29
Oh God, powiedzcie, że ten filmik z porodu to jakiś żart, jakiś prototyp, czy coś, cokolwiek, tylko nie efekt finalny.... To... to... jest STRASZNE! :-( Tak pozytywnie się do tej gry nastawiłam, byłam pewna, że ją kupię, ale każde kolejne "newsy" sprawiają, że ta pewność mnie opuszcza. Co to za ścina przy porodzie? Co to ma znaczyć, że dziecko jest uwiązane w jednym miejscu? Co ma znaczyć ta cenzura na połowie postaci przy karmieniu? Na początku w ogóle nie wiedziałam, co się dzieje, czy simka zmienia pieluchę, czy co... Kołysanie trwa wieki, nie ma przytulania, całowania, nic? Nic?? Heh, jedyny pozytyw to taki, że niemożność przemieszczania dziecka wyklucza kładzenie go na podłodze...
Masakra. Jestem zniesmaczona, rozczarowana i w ogóle zatkało mnie. O! :/

FakeYourDeath
05.08.2014, 21:34
aż nie wiedziałam jak skomentować ten żałosny filmik xD demo simsów strasznie mi się spodobało, ale co mi z tego tworzenia simów, jak cała reszta będzie beznadziejna... masakra, już tego raczej nie kupuje, szkoda pieniędzy

Nevada
05.08.2014, 21:37
Przecież nikt wam nie każe kupować gry za 200 zł do razu. Chodziło mi o to żebyście nie oceniali gry aż tak negatywnie przed premierą. Poczekajmy aż ktoś będzie miał grę, zda relację albo napisze recenzje, da zdjęcia i wszystko opisze dopiero wtedy oceńmy w ostateczności czy jest godna kupna :). No ale jak ktoś się zawziął to okej niech tak będzie. Po prostu wyrażam swoją opinię bo nie podoba mi się ta burza miesiąc przed premierą.

jakbym czytała wypowiedź fana przed premierą Simcity. A co się okazało po premierze?

a tak poza tym to niemowlęta w TS4 wcale nie są ładne. Widzieliście to http://honeywellsims4news.tumblr.com/post/93453373281/the-sims-4-weirder-babies-the-lovely-lewisb40?

Gold_Chocolate
05.08.2014, 22:06
Wyglądają jak lalki.
Ten poród sam w sobie nie był dla mnie aż taki tragiczny, wszystko mogłam przeżyć do momentu, gdy zobaczyłam, że simka przewija swoje dziecko w tej kołysce. Tak ciężko było dodać przewijak, albo chociaż animacje podobną do tej z dwójki, że simka wyjmuje dziecko, podrzuca nim ?

Nevada
05.08.2014, 22:09
Wyglądają jak lalki.
Ten poród sam w sobie nie był dla mnie aż taki tragiczny, wszystko mogłam przeżyć do momentu, gdy zobaczyłam, że simka przewija swoje dziecko w tej kołysce. Tak ciężko było dodać przewijak, albo chociaż animacje podobną do tej z dwójki, że simka wyjmuje dziecko, podrzuca nim ?

wyjątkowo nieładne lalki...
http://kahlena.low-desert.org/other/GuAEa3k.jpg

Swoją drogą kto by pomyślał, że w czwartej odsłonie będziemy tęsknić za rozwiązaniami z dwójki.

@Kędziorek: Hotlink

anie_1981
05.08.2014, 22:24
Ja od dawna piszę, że tęsknię za dwójkowym systemem rozmnażania i wychowywania. Jedyne co w trójce mi się podoba, to łatwe sterowanie płcią nienarodzonych dzieci. Tak poza tym, to bardzo uprościli niemowlęta i wszystko co ich dotyczy. Miałam nadzieję, że w czwórce wrócą do bardziej rozbudowanego systemu, podobnemu dwójce, ale oni cofają się w rozwoju! Nie chcę niemowląt z jedynki, chcę te z dwójki! :(

Liv
05.08.2014, 22:52
CHYBA ŻARTUJECIE!!! :O
Nawet w jedynce dziecko w kołysce było ładniejsze! :| Popatrzcie na jego skin - żadnych szczegółów, paluszki u nóg "zrośnięte", nie mają brwi ani włosków (dzieci w większości przypadków mają je w momencie narodzin).
Przy nim taka lalka Baby Born wygląda jak prawdziwy niemowlak :|
No i na tym zdjęciu wygląda to prawie tak, jakby to nie był model 3d :|

Mroczny Pan Skromności
06.08.2014, 06:49
o mój Boże, to dziecko ma zeza xDDDDDDDD

wenon
06.08.2014, 09:50
Przesadzacie, dziecko nie jest takie zle xd Nawet troszke slodkie, uwazam ze to wygodne jest, ze dziecko calyczas w kolysce, mniej czasu sie bedzie poswiecac na dziecko niz lazenie z nim po calym domu xd Takie czepianie sie szegolow wygladu dziecka to juz czepialstwo, tak jakby doslownie kazdy najmniejszy element gry mialbyc bardzo szczegolowy xc. Trzeba wyluzowac i czekac na premiere gdzie sie bedzie moglo samemu ocenic gre i co tak naprawde nam przeszkadza a na co mozna przymknac oko ヽ(^。^)ノ

FakeYourDeath
06.08.2014, 09:56
dla mnie dzieci w grze zawsze były ważnym elementem gry, cieszyłabym się gdyby chociaż tego nie spieprzyli...

NaNiKo
06.08.2014, 10:18
Trzeba wyluzowac i czekac na premiere gdzie sie bedzie moglo samemu ocenic gre i co tak naprawde nam przeszkadza a na co mozna przymknac oko ヽ(^。^)ノ

Widzisz, ale żeby ocenić to samemu trzeba wydać najpierw prawie 200zł. Więc albo pokładasz nadzieję w innych, którzy odpowiedzą Ci na pytania, które Cię nurtują, albo masz na tyle dobry internet, że w 24h ściągniesz grę, pograsz i zdecydujesz co dalej.

Czepialstwo czepialstwem. Ale np Wiedźmina ludzie się nie czepiają bo nie mają czego. A tu jest czego, więc się czepiają.

αγάπη
06.08.2014, 10:49
http://www.wykop.pl/ramka/2104988/dlaczego-lepiej-pominac-the-sims-4/ Czytał ktoś ?

Cytryśnia
06.08.2014, 11:11
Dzieci są śmieszne, nastolatki-dorośli-emeryci są tacy sami, grafika śmieszna, do tego nadpobudliwość simów spowodowana.... EMOCJAMI! :rolleyes: ale i tak znajdzie się rzesza fanów.

a tak na poważnie... To nawet logiczne :| wymagania gra ma małe, fajna gierka dla kogoś, kto chce czasami odpocząć... Chociaż rozrywka dość droga. No i premierę też dobrze zaplanowali.

W sumie to zawsze mnie denerwowało jak simowie ciągle brali niemowlaki/małe dzieci i kąpali, a potem zostawiali.... zaraz... te dzieci nie będę myte? :O

wenon
06.08.2014, 11:16
Wiadomo jest iz ea dla kasy zniszczy kazda serie, nie ma co se nerwow psuc dodatkowo przez ea. Jak komos szkoda kasy to wystarczy poczekac na video recenzje graczy takich jak arhneu i innych niz te kontrolowane przez ea.

Kędziorek
06.08.2014, 11:25
W trójce też nie myli niemowlaków. Wystarczyło pieluchę zmienić :P
Mi się niemowlaki w TS4 podobają... ale tylko z daleka. Po zbliżeniu... Cóż... Jedyne co mnie pociesza to fakt, że simom przyglądam się tylko wtedy, kiedy robię im fotki, a tu mi to raczej grozić nie będzie. Pewnie dlatego, że by mi musieli TS4 dać za darmo, bo inaczej palcem tego nie tknę i nawet jedna złotówka z mojego konta nie zniknie w celu kupna tej... gry, że tak zażartuję. Poród wygląda wręcz śmiesznie, w poprzednich wersjach wszyscy panikowali i czuć było atmosferę (:D) a tu? Dostawcę pizzy witam z większym entuzjazmem niż oni nowego członka rodziny. Karmienie piersią? Ani to nie usiądzie, tylko stoi jak kołek, choć w sumie jeśli by simka z tym dzieciakiem usiadła to jedyne co by było widać to jej nogi przez tę cenzurę XXXL. No i mam nadzieję, że nie zrezygnowali z karmienia butelką, choć mnie tu już nic nie zdziwi.
I tak sobie myślałam o fundamentach, że jak dom będzie je miał (i co za tym idzie wszystkie budynki na naszej parceli), to jak będzie wyglądał garaż... Ale wtedy mnie olśniło! To The Sims 4! Tu nie ma samochodów, więc po co garaż? I od razu mi ulżyło..

Nevada
06.08.2014, 11:25
a tak na poważnie... To nawet logiczne :| wymagania gra ma małe, fajna gierka dla kogoś, kto chce czasami odpocząć... Chociaż rozrywka dość droga. No i premierę też dobrze zaplanowali.

jak ktoś chce odpocząć i zagrać w grę z mniejszymi wymaganiami, to po co ma ją kupować za 150-200 zł, skoro jest stos gier (w tym ts2), o podobnych wymaganiach a jednak lepszej grafice (a nawet o wiele ładniejszej).

Artykuł z wykopu niczego nowego nie wnosi, jeżeli chcecie sobie poczytać o brakach w TS4, to przeczytajcie to: http://forum.thesims3.com/jforum/posts/list/759976.page

FakeYourDeath
06.08.2014, 11:30
hahahaha, nawet gazety nie będzie XDDDDD

Kędziorek
06.08.2014, 11:38
Toalety nie będą się psuć? :O Ej no! :(( Wszystko mogę przeżyć, ale niezniszczalne toalety? Zgroza! I co ja widzę? Faceci znowu będą cali wydepilowani? Serio? Oni naprawdę będą jak lalki... Brak ogrodników - znowu. Brak chorób, ech... Aż mi się odechciewa dalej czytać.

anie_1981
06.08.2014, 12:01
Wszystko wskazuje na to, że ta gra naprawdę miała być albo Online, albo na komórki\tablety. Wszystko okroili do granic możliwości. Ja mówię, OK, niech sobie będzie okrojona ta czwórka, ale za to co pokazali dotąd i te wszystkie braki, to wartość tej gry oceniam na 70-80 zł, i naprawdę jestem hojna...

Piwusia
06.08.2014, 12:01
Czy to już potwierdzone, że nie będzie opiekunek do dzieci, majstrów, ogrodników, samochodów, zmywarek, cmentarza, szpitala...? Przypomnijcie mi czego jeszcze ma nie być, bo tylu rzeczy zabraknie, że już nie wiem czy wszystko wymieniłam. :)

anie_1981
06.08.2014, 12:07
Może łatwiej napisać co będzie... No wiec będą Simy, będzie fajny CAS, będą EMOCJE, będzie fajny tryb budowy, pominąwszy to czego w nim nie ma, czyli baseny, stawy, modelowanie terenu. Co tam jeszcze będzie... eghm... tatuaże będą, rakiety... nie wiem, to już chyba wszystko... A jeśli w dniu premiery się okaże, że jest tam coś super extra, to powinni zwolnić tych od reklamy... :P

Cytryśnia
06.08.2014, 12:13
jak ktoś chce odpocząć i zagrać w grę z mniejszymi wymaganiami, to po co ma ją kupować za 150-200 zł, skoro jest stos gier (w tym ts2), o podobnych wymaganiach a jednak lepszej grafice (a nawet o wiele ładniejszej).

Tylko to jest ten swag, że się ma nową grę, tesimscztery B)

Hmm... Brak cmentarzy... Brak duchów... Może i w tym przypadku oznacza to powrót do korzeni i nieumierających emerytów? :hihi:

eyvee
06.08.2014, 12:17
Ja jak na razie wstrzymuje się z zakupem czwórki - gra ma swoje plusy i minusy ( na dzień dzisiejszy ) i dopiero po licznych streamach, filmikach na youtube, informacjach po premierze zastanowie sie czy warto wydac tyle pieniędzy :) Są rzeczy w tej grze, które mnie oczarowały ( grafika i jakość mebli, domów, krajobrazów, wygląd simów, intensywność kolorów, dzieci szkolne, małe wymagania gry ), a także takie, które mi mówią " nie kupuj tego shitu!". Wszystko wyjdzie w praniu jak to mówią ;P

Nevada
06.08.2014, 12:20
Wszystko wskazuje na to, że ta gra naprawdę miała być albo Online, albo na komórki\tablety. Wszystko okroili do granic możliwości. Ja mówię, OK, niech sobie będzie okrojona ta czwórka, ale za to co pokazali dotąd i te wszystkie braki, to wartość tej gry oceniam na 70-80 zł, i naprawdę jestem hojna...

bo to miała być gra online. Wstępnie miała wyglądać tak: http://kahlena.low-desert.org/other/TS4sv3.jpg
I w zasadzie wygląda tak samo. Tryb multi im nie wyszedł, więc go wywalili. Ta gra od początku była projektowana jako gra online i to miała być jej największa zaleta, największa innowacja w świecie simów. Gdy tego zabrakło, zostało niewiele.

To, że nie będzie opiekunek do dzieci, majstrów, samochodów potwierdzono tutaj (https://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=en&js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fpekesims.com%2Fhome%2Fcreators-camp-tu-preguntas-nosotros-respondemos-4-agosto&edit-text=), ogrodników - tutaj (http://simsvip.com/2014/06/24/the-sims-4-npc-gardeners-maids-motive-bars-more/), cmentarzy - tutaj (http://pekesims.com/home/creators-camp-tu-preguntas-nosotros-respondemos-4-agosto).
Co do zmywarek, to trudno powiedzieć. Szpitali raczej nie będzie, bo to królicza nora, a ich w ogóle ma nie być.

adamo030
06.08.2014, 12:45
Jak przeczytałem jak ktoś napisał brak zmywarek, to pomyślałem, że oni naprawdę zrobią wodny dodatek i będą tam prysznice, jacuzzi, baseny, zmywarki, wszystko co z wodą. No po prostu :censored:

Irbis
06.08.2014, 13:31
A Ja już nie mogę się doczekać momentu, gdy zbuduję sobie w tej grze ogromny, trzypiętrowy dom i napakuję go meblami i dekoracjami, a później będę w nim grała ośmioosobową rodziną. I to wszystko bez wieszania się gry co 2 minuty (mam nadzieję) :D

Dlaczego tak ciężko niektórym z Was zrozumieć, że komuś może się ta gra podobać, lub jest jej ciekawy i ma absolutne prawo wydać na nią 150, 200 a nawet 300 zł. Ma również prawo wydać te pieniądze na grę tylko po to, żeby przekonać się, czy trafi ona w jego oczekiwania czy nie. Na szczęście w Naszym kraju każdy może wydawać zarobione przez siebie pieniądze na co chce, a innym nic do tego.
Czytywałam tu na forum i na innych forach teksty, jak to ludzie kupujący TS4 są naiwni, zmanipulowani przez EA i bezmyślni. Formy wypowiedzi były różne, czasami bardziej bezpośrednie czasami mniej, ale jednak.
W związku z powyższym oświadczam, że kupują grę The Sims 4 będąc w pełni władz umysłowych i kupuję ją bo po prostu mam na to ochotę.
Już dawno chciałam to napisać ;P

Nevada to nie jest bezpośrednio do Ciebie skierowane, posłużyłam się tylko Twoim tekstem, żeby nawiązać do tego zagadnienia :)

Tenebris
06.08.2014, 13:43
Irbis ty chyba jesteś jedyna, która ma tu pozytywne myślenie w tym temacie. :) Wszyscy krytykują i krytykują to jest takie męczące..

Piwusia
06.08.2014, 13:51
Tenebris, dlaczego mówisz, że każdy tylko krytykuje? Ja napisałam naprawdę sporo dobrego o tej grze. Niestety można o niej powiedzieć też wiele złego i nie jest to tylko moje zdanie.

Tenebris
06.08.2014, 13:55
Piwusia - nie czytam wszystkich postów z 296 stron od początku, więc mogłam nie zauważyć, wybacz. Można powiedzieć wiele złego, nie zaprzeczę ale na pewno są jakieś dobre strony. Każdy zwraca uwagę na co innego: jeden na interakcje, drugi na grafikę..

NaNiKo
06.08.2014, 14:16
Nie żeby coś, ale krytykowanie jednych może drażnić drugich tak samo jak ciągłe zachwalanie tych drugich może denerwować pierwszych :D
Dokładnie, każdy zwraca uwagę na co innego i podejmuje swoją decyzję. Chociaż obawiam się, że nie wszyscy wydają swoje zarobione na grę, pieniądze rodziców są jeszcze lepsze :P
A to, że EA traktuje swoich graczy w porównaniu do kilku innych firm gorzej, czy ma złą renomę to jeszcze inna bajka.

Nevada
06.08.2014, 15:10
Dlaczego tak ciężko niektórym z Was zrozumieć, że komuś może się ta gra podobać, lub jest jej ciekawy i ma absolutne prawo wydać na nią 150, 200 a nawet 300 zł. Ma również prawo wydać te pieniądze na grę tylko po to, żeby przekonać się, czy trafi ona w jego oczekiwania czy nie. Na szczęście w Naszym kraju każdy może wydawać zarobione przez siebie pieniądze na co chce, a innym nic do tego.
Czytywałam tu na forum i na innych forach teksty, jak to ludzie kupujący TS4 są naiwni, zmanipulowani przez EA i bezmyślni. Formy wypowiedzi były różne, czasami bardziej bezpośrednie czasami mniej, ale jednak.
W związku z powyższym oświadczam, że kupują grę The Sims 4 będąc w pełni władz umysłowych i kupuję ją bo po prostu mam na to ochotę.
Już dawno chciałam to napisać ;P

Ale mi się też w niektórych aspektach podoba i nadal mam przebłyski optymizmu, które mówią, żeby to kupić. Tak, jak kupowałam TS1, TS2 i TS3. Dlatego moje oczekiwania (zresztą, nie tylko moje) były dość wysokie wobec TS4 i miały prawo takie być.
Jak ktoś lubi budować i tworzyć ładnych simów, a potem grać nimi na luzie, próbując różnych obiektów oraz interakcji względem innych Simów, lubi się bawić, to myślę, że zasadniczo nie ma się co zastanawiać i mimo wszystko warto zainwestować. Zresztą tak, jak napisałaś, każdy ma swój portfel i wara innym od tego na co wydaje swoje pieniądze.
Niestety dla graczy, jak ja, którzy lubią rozbudowane "legacy challenge", mniej lub bardziej naturalną zabawę "w życie", to nie zostało wiele. Miło że dla jakiejś części osób ta gra jest super i spełnia pokładane w niej oczekiwania, ale jakaś część graczy została pominięta. W tej chwili podstawa TS4, to już nie jest "moja" gra.

Malin
06.08.2014, 15:27
Ja również sporo dobrego pisałam, ba, wręcz twierdziłam, że na pewno grę kupię, a nawet odkładać kasę zaczęłam, ale nawet moja granica tolerancji została przekroczona. Baseny, małe dzieci - no ok, nie ma, to nie, dojdą może w dodatkach, ale takie PODSTAWY, jak adopcja, majster, listonosz, a nawet głupia gazeta... no po prostu muszą być! Jestem zawiedziona, cały czas łudzę się, że to jakiś żart, kiepska reklama, cokolwiek, a w dniu premiery okaże się, że chociaż połowa z tych rzeczy jednak się odnajdzie...

Tyle trują o emocjach... emocje, emocje... ale simka rodzi, a sim obok przegląda się w lustrze, zamiast jakoś zareagować. Coś tu nie gra ;(

adamo030
06.08.2014, 16:25
Ahahah no padłem jak zobaczyłem ten filmik z wyskakującym dzieckiem z tej kołyski :D po prostu nie moge :lol2:

justinea4
06.08.2014, 16:29
Każdej odsłonie gry z serii TS zawsze towarzyszyły emocje. Często bardzo skrajne. Sama sceptycznie podchodziłam do TS3 dopóki nie przełamałam się i zakochałam w tej grze, choć żałuję, że nie zawierała ona tylu rozwiązań co TS2. Na premierę 4 serii czekałam od wyjścia ostatniego dodatku do poprzedniczki. Niekoniecznie by od razu rzucić się do jej zakupu, gdyż uważam, że zdroworozsądkowe podejście - jest jak najbardziej wskazana przy tego typu "inwestycjach", ale czekając czym tym razem zaskoczą nas producenci i jakie smaczki nam zaserwują. Jak już było wielokrotnie wspominane, każdej z odsłon The Sims towarzyszyła jakaś "rewolucja", coś czego nie było lub coś co było udoskonalone lub bardziej rozbudowane, jak choćby otwarty świat i brak ekranów ładowania. Ta innowacje w 3 części miała sporo plusów, ale też wiele minusów, w tym przed wszystkim trochę okrojoną samą rozgrywkę. No ale cóż... coś za coś. Doskonale to rozumiem... Kiedy więc okazało się, że TS4 wraca do korzeni pomyślałam, że te otwarte światy, ciągle wieszające się Simy i długie wczytywanie gry wreszcie odejdą do lamusa, a w zamian zostaną nam sowicie wynagrodzone... Jaka naiwność z mojej strony... Bowiem jak na razie wszystkie informacje, które do nas docierają raczej nie wróżą wielkiego postępu w grze. Brak samochodów, basenów, cmentarzy, duchów, króliczych nor, brak podstawowych karier, małego dziecka, zwykłej gazety i ograniczone dzielnice, a także pełno atrap będących jedynie niezmienialnym elementem wystroju otoczenia... nie wygląda jak postęp na miarę możliwości EA. Oczywiście jest wiele rzeczy, które podobają mi się w 4, a przede wszystkim grafika. Emocje i związane z nimi specyficzne zachowania, też wydają się jakimś urozmaiceniem. No i nie można zapomnieć, że w końcu Sim będzie mógł robić wiele rzeczy jednoczenie, co według mnie powinno już pojawić się w 3. Ale wygląda to dla mnie trochę jak nowe rozszerzenie, niż osobna gra.
Boje się , że producenci zaserwują nam grę, która będzie jedynie przyjemna dla oka, okrojona do granic możliwości (pod pretekstem, że to dla naszego dobra) i w gruncie rzeczy nie wnosząca nic, co mogłoby ją jakoś wyróżnić. Czekam na premierą i liczę, że jednak moje obawy się nie sprawdzą i zakocham się w kolejnej serii TS (trzymając przy okazji kciuki, że do premiery nie wyjdą jeszcze jakieś kolejne "ułatwienia" dla nazbyt wymagających graczy) ;)

Tenebris
06.08.2014, 16:58
Niestety musimy przeboleć, że EA chce dużo zarabiać, dlatego pewnie zabiera wiele rzeczy żeby potem właśnie wydać więcej dodatków. Prawdopodobnie zabrali też wiele rzeczy i w ich miejsce wstawili nowe żeby wymagania gry były mniejsze. Gdyby było dużo nowych rzeczy i podstawy (pory roku i te inne sprawy) gracze narzekaliby, że mają za stare komputery, że gra nie będzie im chodzić. Nie mogli jak widać pogodzić obu tych rzeczy, dlatego usunęli te najważniejsze elementy.

tjzzf
06.08.2014, 17:46
Niestety musimy przeboleć, że EA chce dużo zarabiać, dlatego pewnie zabiera wiele rzeczy żeby potem właśnie wydać więcej dodatków.
Przeboleć = kupić?

Prawdopodobnie zabrali też wiele rzeczy i w ich miejsce wstawili nowe żeby wymagania gry były mniejsze.

Podziwiam twój optymizm, ale jako developer w tej branży śmiem stwierdzić że kompletnie mija się z prawdą. Gra jest tworzona w pośpiechu, a część rzeczy usunięto na potrzeby dodatków. Standardowe ruchy EA.

Jestem zawiedziony kierunkiem w jakim zmierza ta seria. Pomijam już paskudnie sterylny UI rodem z najnowszego sim city oraz styl mapy miasta zerżnięty właśnie z niego. Byłem trochę sceptyczny gdy usłyszałem o braku basenów, głównie przez ich idiotyczną wymówkę że ich developerzy z działu FX... nie mają umiejętności by to wprowadzić :lol2:

Niezły regres, demencja skoro w TS3 jakoś umieli.

Mniejsza jednak o baseny. Później pojawiły się informacje o braku postępu historii, samochodów, toddlers, CAST - :aykm:

Byłem w stanie jeszcze jakoś to przełknąć (Silnik gry napisany jest w C++ i pythonie 3.3 więc stworzenie modyfikacji to nie problem) ale po dzisiejszym tweecie że nie będzie nawet duchów - czara się przelała i skreślam tą grę ze swojej listy zakupów.

Gra stworzona w 2014 roku nie będzie miała nawet opcjonalnego 64 bitowego klienta. - spuszczę na to kurtynę milczenia...

TheBlackSheep
06.08.2014, 18:21
Prawdopodobnie zabrali też wiele rzeczy i w ich miejsce wstawili nowe żeby wymagania gry były mniejsze.

He, he niestety, ale EA nie jest tak troskliwe jak myślisz. Dodatki = więcej dolarów. O kasę chodzi. Zresztą w zdaniu wcześniej to napisałaś, więc trochę to dziwnie wychodzi :|
Swoją drogą wymagania są (chyba) wyższe od 3.

Co do tego "przebolenia", to kto musi, ten musi ;)
Bez urazy, ale generalnie to co napisałaś, to takie desperackie i naiwne tłumaczenie EA. Oczywiście, nikt Ci nie broni, pewnie zaraz się na mnie co poniektórzy rzucą, ale tak to wygląda.

Irbis
06.08.2014, 18:34
Filmik z Amber w roli głównej:
https://www.youtube.com/watch?v=zE3BJGFtD8w

Poza ładnym otoczeniem, zwróciłam uwagę na zdjęcie, które Amber zrobiła sobie z przyjacielem. W tle widać było to, co faktycznie było za nimi w chwili robienia zdjęcia, a nie zamazane coś niewiadomego pochodzenia jak w trójce.
Mówcie co chcecie, ale mi się naprawdę podoba ta gra :D
Już zamówiłam grę i lepiej żeby mi ją wysłali tak, żebym 4 września mogła już grać ;P

Zastanawiałam się jeszcze nad tym półotwartym światem i chyba coraz bardziej mi się to podoba. Oglądałam filmiki z pojedynczych dzielnic i nie widać tego, że reszta świata jest oddzielona. Widoczki są naprawdę ładne. I pomyślałam, że skoro w dwójce mogłam tak świetnie bawić się na jednej parceli, a tu do dyspozycji jest mini otoczenie z dostępem do miejsc publicznych, na których są inne simy, to na pewno nie będę się nudziła. A jeśli jeszcze dzięki takiemu podziałowi nie będę musiała tracić czasu i nerwów na czekanie aż gra się odmuli, to tym bardziej podoba mi się takie rozwiązanie :)

adamo030
06.08.2014, 18:35
Ich troska odwołuje się tylko do troszczenia się o swój portfel. Skoro w dwójce się dało, wtedy się dało, to co? Nagle się nie da? Przestało się dać? Po prostu nie potrafią przyznać otwarcie, że schrzanili. I gdyby fani się dla nich liczyli, przesunęliby premierę nawet o ten rok i dopracowali wszystko.

Kosia
06.08.2014, 18:37
Ja uważam, że nie ma co biadolić, dopóki się w grę nie zagra. Może ktoś kto był nastawiony zupełnie anty nagle zakocha się w czwartej odsłonie The Sims, bo odkryje wiele funkcji, których nam, być może, nie pokazano? Teoretycznie EA powinno pokazywać wszystko co najlepsze by zachęcać do zakupu, ale nawet w filmikach od ludzi którzy już w grę grali nie zobaczyliśmy np. wyjścia do pubu (chyba) czy wielu pozostałych interakcji.
Większość z Was rozpieściła chyba trójka (bo jest ogrom dodatków do niej i gra naprawdę może być rozbudowana), ale gdybyście mieli zagrać teraz tylko w jej podstawę to też byłoby ogromne marudzenie, bo zwyczajnie przyzwyczailiśmy się do pór roku, studiów, nocnego życia, apartamentów etc., etc. (jasne, jasne do basenów też, ale to ogromny - The Sims 4 i prawie każdy tak uważa).
Ja mam szczerą chęć wkręcić się w podstawkę The Sims 4, a następnie zobaczyć co twórcy zaprezentują nam w dodatkach, jeśli dodatki będą do... niczego to zwyczajnie zakończe na podstawie. :)

@TheBlackSheep
Minimalnie wymagania The Sims 4 są naprawdę niewiele wyższe niż minimalne The Sims 3 ( z tym, że The Sims 3 zostało wydane parę dobrych lat temu), ciekawa jestem jak to będzie z lepszymi ustawieniami, czy nagle na wyższe ustawienia trzeba będzie o wiele lepszego kompa, mogli dać trzy specyfikacje - najniższe, średnie i wysokie, ale niestety.. :)

tjzzf
06.08.2014, 18:52
Ja uważam, że nie ma co biadolić, dopóki się w grę nie zagra. Może ktoś kto był nastawiony zupełnie anty nagle zakocha się w czwartej odsłonie The Sims, bo odkryje wiele funkcji, których nam, być może, nie pokazano?

Tak samo mówiono przed premierą nieszczęsnego simcity a wyszło jak wyszło, a nawet gorzej. :look:

Większość z Was rozpieściła chyba trójka (bo jest ogrom dodatków do niej i gra naprawdę może być rozbudowana), ale gdybyście mieli zagrać teraz tylko w jej podstawę

Problem w tym że usunięto tu sporo ważnych elementów które były w owej podstawie.

Nie oczekuj na jakieś wielkie niespodzianki bo ich już zwyczajnie nie będzie. Do premiery został niecały miesiąc, za półtora tygodnia wejdzie w gold. Jasne, nie pokazano wszystkich interakcji ale na bomby które zmienią nastawienie do gry o 180 stopni nie licz. Spory koncept jest już znany.

Nie namawiam tu ludzi do hejtowania gry ale jeżeli ktoś ma wątpliwości to stanowczo odradzam zakup w dniu premiery. Wytrzymać, sprawdzić testy, opinie innych, recenzje i za te 3 dni ją kupić. Lepiej przeboleć hype niż być zawiedzionym.

adamo030
06.08.2014, 18:57
Jeżeli już by ktoś miał kupować to lepiej np poczekać na dodatek i na pewno ten dodatek będzie z podstawą tak jak teraz trójka tańszy. Chociaż aż sie boje ile kasy będą za dodatek chcieli.

Kosia
06.08.2014, 19:22
@tjzzf

Ale SimCity nie ma aż tylu wiernych fanów ile ma cała seria The Sims.
Ja nie liczę na niesamowite niespodzianki, wiem, czego się spodziewać i dalej grę kupię, ale denerwujące jest to całe marudzenie, ileż można? Jaka gra będzie taka będzie, jedni kupią, inni nie, jak każdą inną grę. I tyle. ;)
Twoja rada by sprawdzić grę przed zakupem jest jak najbardziej trafna, też uważam, że akurat tą odsłonę powinni kupować Ci, którzy są pewni na 100%, że im gra pasuje.
150 zł piechotą nie chodzi...

Gold_Chocolate
06.08.2014, 19:55
Jak czytam to naskakiwanie jednych na drugich to aż boli..
Nie chce nikogo pouczać ale to jest forum dyskusyjne, a dyskusja to przekazanie zarówno argumentów za, jak i przeciw. Dlatego jak czytam, że ludzie za TS4 mają dosyć czytania marudzenia innych to nasuwa mi się tylko takie.. po co psuć sobie nerwy i czytać to w ogóle ? Nie zrozumcie mnie źle, nie chce na nikogo naskakiwać, ale szanujmy się wzajemnie, jednym się podoba,drugim nie, ale chyba może każdy wyrazić swoje zdanie ? A jak ktoś podaje argument przeciwny do tego, żeby na przykład nie bronić EA to nie marudzenie,tylko widocznie ktoś ma podstawy żeby twierdzić to co twierdzi.

A teraz o samych nowinkach.. śmiechłam :D Naprawdę, moja rozpacz zamieniła się w śmiech. Może to idiotyczne ale najbardziej zabolał mnie brak gazety :| Bo to chyba jest coś czego już się naprawdę nie spodziewałam.
Teraz już wiem, że gry nie kupię. Jeżeli trafi się okazja, żeby zagrać u kogoś, ewentualnie okaże się, że naprawdę tam w środku jest jeszcze jakiś fajny surprise, to chętnie zmienię zdanie. A szkoda, bo myślałam, że po tylu latach będę mogła w końcu odejść od TS2..
EDIT : Dopiero teraz zobaczyłam ten przeskok z niemowlaka do większego dziecka. Wyskakiwanie z kołyski ? Serio ? :|

FakeYourDeath
06.08.2014, 20:14
EDIT : Dopiero teraz zobaczyłam ten przeskok z niemowlaka do większego dziecka. Wyskakiwanie z kołyski ? Serio ? :|

nie widziałam wcześniej tego filmiku, prawie się popłakałam ze śmiechu
:D :D

Mentosik57
06.08.2014, 20:29
Hhahha,ale się uśmiałem ,gdy zobaczyłem to dziecko wyskakujące z kołyski.Do głowy przyszła mi tylko 1 myśl-ta gra jest żałosna ;)

anie_1981
06.08.2014, 20:41
Jak zobaczyłam tego niemowlaka wyskakującego z kołyski... Rany... serio, jestem skołowana, nie wiem czy mam się śmiać czy płakać... :P Zastanawiam się, czy lepiej wygląda taka animacja, czy te kolorowe bąbelki\kwadraciki (nie pamiętam) dookoła kołyski w jedynce... Średnio mi się podobało rozwiązanie w jedynce i średnio mi się podoba w czwórce. Ale w czwórce przynajmniej Simy zaoszczędzą na łóżeczku, bo im nie zniknie po odchowaniu bobasa :P

Teraz czekam na 12 sierpnia, bo chcę już w końcu pobawić się CASem. Wyślę kilka swoich Simów do Galerii i może ktoś z Was będzie nimi grać :P Kto wie...

Co do komentowania komentarzy innych, to mnie nie drażni to, że ktoś pisze: "Mi się gra i tak podoba i ją kupię". Jestem daleka od siedzenia w cudzym portfelu. Ale tego samego oczekuję od innych, dlatego drażnią mnie komentarze w stylu: "Dopóki się nie zagra, to nie wiadomo czy się spodoba czy nie". Dlaczego mnie to drażni? A no sprawa jest prosta. Gra jest bardzo droga, zwłaszcza jak na jej okrojone funkcje. Wydać tyle kasy na grę, która raczej na pewno się nie spodoba, ale chce się ją obejrzeć z ciekawości... No niestety ale nie wszystkich stać na takie kaprysy... Gdybym miała tonę kasy to pierwsza stałabym w kolejce po nowe Simsy, nawet gdybym była 99% pewna, że mi się nie spodobają (a jestem pewna na 95 % :P ).

Malin
06.08.2014, 20:48
Może to idiotyczne ale najbardziej zabolał mnie brak gazety :| Bo to chyba jest coś czego już się naprawdę nie spodziewałam.
To nie jest idiotyczne, bo mam to samo :| Ogólnie gazeta to jest coś, co mnie w grze strasznie wkurza, bo i tak jej nie przeglądam, a tylko zalega mi pod domem i się starzeje, a potem muszę ją sprzątać, no ale... gazeta? Brak GAZETY? :O Przecież w TS1 od gazety wszystko się zaczyna, znalezienie pracy, a potem dalej... to jest podstawa, klasyka, nie wiem, jak to nazwać... No mus po prostu!

Wiecie, tak sobie rozmyślam nad tą grą i przypomniały mi się szumne zapowiedzi, że TS4 będzie tworzone razem z graczami, na podstawie ich sugestii, propozycji itp... Rzeczywiście, ŻADEN z fanów tej gry nie wpadł na to, żeby zaproponować gazety, małe dzieci, baseny, majstra etc... więc pewnie dlatego sobie to odpuścili ;;;] :sarcastic:

anie_1981
06.08.2014, 21:01
Jedynkowe i dwójkowe gazety zawsze u mnie lądowały w koszu bez czytania, chyba, że chciałam ich użyć do znalezienia pracy. W trójce czytam je zawsze, bo interesują mnie nekrologi, narodziny, przeprowadzki i nowo powstałe małżeństwa. Dlatego brak gazet w czwórce daje takie uczucie niedosytu... Fakt, w trójce i tak mi postęp historii nie działał, więc miałam tylko informacje o gorących miejscówkach i inne głupoty, ale odkąd mam nowego kompa i gra mi się nie tnie, to zainstalowałam też NRaas Story Progression i wreszcie w mieście się coś dzieje. Simy się hajtają, przeprowadzają, rodzą, a emeryci umierają, kiedy jest ich pora i nie znajduję już dwustu dniowych Simów w mieście... :P

tjzzf
06.08.2014, 21:02
O, to gazety również nie ma?

Zapewne powróci w drugim dodatku. :rolleyes:

Irbis
06.08.2014, 21:59
Problem w tym że usunięto tu sporo ważnych elementów które były w owej podstawie.
Ale dodano wiele innych, których w tej podstawie (chodzi o podstawę TS3), a nawet w dodatkach, nigdy nie było.
Nie piszcie tak, jakby podstawa TS4 była kopią tej z TS3 tylko pozbawioną pewnych elementów. Czegoś nie ma, ale jest coś innego. Wytykając błędy dostrzegajcie zalety, starajcie się patrzeć obiektywnie :)

Bardzo podoba mi się filmik z Borysem w roli głównej.
Niby króciutki, nic takiego, ale jednak bardzo przyjemnie się go ogląda. Borys uroczo nie potrafi gotować :D

A na tym zdjęciu
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/08/6.png (Źródło: Dotsim)
zauważyłam, że podwójne łóżko stoi na szerokości trzech kratek, a sim spokojnie sobie na nim śpi. Oznacza to, że simy nie potrzebują już jednej pełnej kratki, żeby gdzieś przejść :D

Tutaj http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/08/K.Swaim-6.png (Źródło: Dotsim)
zobaczyłam okno w dachu, co przypomniało mi, że będą w tej grze mieszkalne strychy. I już wiem, jak zacznę grę w TS4. Rodzinę będę miała już wcześniej zrobioną w CASie, więc zbuduję im dom z mieszkalnym strychem i będę ich posyłać od budynku do budynku, z miejsca w miejsce, żeby poznać oba miasta :D
Czwórko, strzeż się! :fun:

Mamełe
06.08.2014, 22:10
hahahaha, nawet gazety nie będzie XDDDDD

Akurat to mnie nie dziwi. Ostatni raz szukałam pracy przez gazetę jakoś w 2003 roku...

http://jotem.in/spadek-sprzedazy-gazet-powody/

Jak przeczytałem jak ktoś napisał brak zmywarek, to pomyślałem, że oni naprawdę zrobią wodny dodatek i będą tam prysznice, jacuzzi, baseny, zmywarki, wszystko co z wodą. No po prostu :censored:

Też zwróciłam uwagę na to, że ta absurdalna lista dodatków może być bardzo bliska rzeczywistości :cool2:...

cher000
06.08.2014, 23:16
Jak mogli tą czwórkę tak okroić.Gazety jeszcze musieli zabrać.Moim zdaniem w tej grze jeden plus idzie z trzema minusami :(

NaNiKo
07.08.2014, 13:10
Dalej nie podoba mi się Kosiarz. Mało straszny.
Ale podoba mi się animacja śmierci jako takiej (z głodu konkretnie). Acz simka obok chyba przesadnie roni łzy, a raczej ronione przez nią łzy mi się nie podobają :P I mam wrażenie, że jakoś długo ta Śmierć się pastwi nad trupem.
A okolice całkiem spoko wyglądają.

anie_1981
07.08.2014, 15:07
Simka bardzo obficie roni te łzy, jest to przerysowane (łzy właściwie tylko), jak wszystko w czwórce, więc w sumie pasuje do otoczenia. Przynajmniej jest jakaś reakcja, bo jak ta sama (chyba) Simka rodziła, to nikogo to nie obchodziło... :P To było śmieszne, żeby nie powiedzieć tragiczne, że baba drze się rodząc dzieciaka, a chłop ma to w głębokim poważaniu... Co do Mhrocznego, to jest za mało mhroczny, ale podoba mi się to wywijanie kosą na końcu :P

Porównywanie wszystkich podstaw TS, i tak wychodzi niekorzystnie dla czwórki. Trójka miała najmniej obiektów w katalogach, ale za to najwięcej opcji. Nie chodzi mi tu tylko o baseny i małe dzieci, ale o samochody, kolekcjonerstwo, ogrodnictwo... W czwórce za to będzie odwrotnie, tona obiektów w katalogach (ponoć), za to najmniej opcji, może tylko w jedynce było mniej. Jak można np. porównywać tatuaże w podstawie po raz pierwszy w historii Simsów, z basenami czy małymi dziećmi... To jak porównywać muchę do słonia...

adamo030
07.08.2014, 15:31
No przelali emocje z porodu na śmierć i dodali standardowe ze śmierci i wyszło morze łez, ocean łez :D Mroczny to ten ruch robił jakby jakąś super mega hiper moc wyciągał i zasysał :D

Piwusia
07.08.2014, 15:35
To, że zabraknie gazet nie przeszkadza mi, bo i tak je od razu wyrzucałam do śmieci, by nie starzały się i nie zalegały przed domem. Simy szukają pracy przez internet, więc w czym problem? Co do kosiarza, to faktycznie wyszedł dosyć mdło i przestał być mroczny. Może twórcy doszli do wniosku, że nie musi być straszny, bo gracze wystarczająco wystraszą się, kiedy zobaczą różne niedoróbki gry. :p

Searle
07.08.2014, 17:00
Tak jak przeglądam te wszystkie newsy i informacje, to widzę, że sporo rzeczy i interakcji doszło, ale też bardzo dużo zabrali, więc już tak bardzo się nie zachwycam tą grą.

Nevada
07.08.2014, 17:03
warto podsumować, co dodano w TS4 oraz czego tam zabraknie. Ta lista przedstawia to chyba w najbardziej rzetelny i przejrzysty sposób: http://bootstrap.modthesims.info/showthread.php?t=528371

Irbis
07.08.2014, 17:19
Mroczny Kosiarz na filmiku, na którym twórcy grali swoimi podobiznami, pojawił się w czarnej chmurze, więc może na CC nie mieli faktycznie pełnej wersji gry.

Jeśli simka płacze przy śmierci sima, to przy narodzinach też będą reagować. Sim na filmiku z narodzin nie reaguje na akcję porodową, bo rodzina miała wyłączoną wolną wolę. Jest o tym napisane w komentarzach do filmiku.
Czasami mam wrażenie (właściwie często), że jesteście (oczywiście nie wszyscy) zaślepieni brakami w grze i nie potraficie (lub nie chcecie) dostrzec nic innego. A jeśli dodać do tego, że ślepotę zarzuca się tym, co prócz wad potrafią dostrzec w grze także zalety, to nawet jest zabawne :)

Filmik z Amber jest świetny. Bardzo mi się podoba jak odrzuciła zaręczyny. No urocze :D

TheBlackSheep
07.08.2014, 17:29
Mi by brak gazet nie przeszkadzał, bo mnie wkurzały zarówno w 3 jak i w 2.

Podoba mi się umieranie. Sim tak zabawnie upada :D
Tylko ten Mroczny chyba się zlagowal, bo coś strasznie długo "dobiera się" do tego sima.

Amber momentami jest taka rozmazana i kanciasta. Bardziej mi się podobał filmik z Borysem. Ogólnie to nawet fajny pomysł z tymi filmikami.

Napiszę jeszcze że otoczenie, to "zielone" (nie pamiętam nazwy), jest bardzo ładne. Takie amerykańskie przedmieścia, coś al'a południowe Stany. Taki przytulny i miły klimacik. Tamto pustynne za bardzo mi przypomina Lucky Palms i te domy jakieś dziwaczne są.

Sama grafika mi się podoba. To znaczy, otoczenia. Jeśli chodzi o simów to dla mnie są dziwi. Jedni wyglądają jak z trójki, a inni jak z dwójki. Meble jak trójkowe.

Porodu wolę nie komentować. Witamy z powrotem w czasach jedynki :)

Na plus jest tryb budowania. Uproszczony, ale patrząc pod kątem osoby, która nie umie budować, to jest, to dobre rozwiązanie.

Galeria też jest dobrym pomysłem. Klikasz i masz już od razu to co cię interesuję w grze od razu. Nie musisz wychodzić, instalować, znowu włączać grę itd.

Dzieci są nareszcie takie jak trzeba. Nie są takie same jak w trójce i nie są kanciaste i brzydkie jak w dwójce.

A no i CAS.

Jak widać dostrzegam też i zalety. Pewnie jeszcze by się jeszcze jakieś znalazły. Niestety, wad jest dla mnie sporo i to takich "ciężkiego kalibru", więc ciężko mi tryskać optymizmem i sama siebie oszukiwać że EA wcale nie jest takie złe.

Nevada
07.08.2014, 17:35
Jeśli simka płacze przy śmierci sima, to przy narodzinach też będą reagować. Sim na filmiku z narodzin nie reaguje na akcję porodową, bo rodzina miała wyłączoną wolną wolę. Jest o tym napisane w komentarzach do filmiku.
Czasami mam wrażenie (właściwie często), że jesteście (oczywiście nie wszyscy) zaślepieni brakami w grze i nie potraficie (lub nie chcecie) dostrzec nic innego. A jeśli dodać do tego, że ślepotę zarzuca się tym, co prócz wad potrafią dostrzec w grze także zalety, to nawet jest zabawne :)

wiesz co, to można przyrównać do faz żałoby: najpierw szok, potem zaprzeczenie, dalej rozpacz, następnie poczucie krzywdy, agresja, a na końcu pogodzenie się z losem. :D

tak odnośnie tego filmiku z porodu... Wydaje mi się, że TS2 i TS3 simka bardziej krzyczała... A nawet na pewno się darła. W TS4 jakieś och, ach, ała, ała. Zapewniam, że to tak nie wygląda. :D

edit:

Dzieci są nareszcie takie jak trzeba. Nie są takie same jak w trójce i nie są kanciaste i brzydkie jak w dwójce.

to jest kanciaste i brzydkie dziecko? (uprzedzam pytanie - to dziecko urodziło się w grze, jako 3 pokolenie, rodzice nie byli jakoś celowo dobierani) http://kahlena.low-desert.org/other/623.jpg

Piwusia
07.08.2014, 17:45
Nevada, wygląd dziecka z tego zdjęcia jest podrasowany dodatkami z neta, więc nie ma co porównać tego jak ono wygląda z tym jak wyglądają dzieci w czwórce, która jest bez CC. Ba... Jeszcze nawet nie miała swojej premiery. :) Ale fakt dzieci w dwójce, nawet bez netowych dodatków wyglądają całkiem fajnie, nigdy nie natrafiłam na takie z brzydką genetyką. :)

TheBlackSheep
07.08.2014, 17:47
Nevada, wygląd dziecka z tego zdjęcia jest podrasowany dodatkami z neta, więc nie ma co porównać tego jak ono wygląda z tym jak wyglądają dzieci w czwórce, która jest bez CC.

Dokładnie. Mi chodziło o takie "czyste", Maxisowe dzieci.
U mnie w grze były często kanciaste. Może nie tyle co kanciaste, ale urodą nie grzeszyły :)
W czwórce już na czysto są ładne i słodkie. No i mają ładne fryzury i ubrania (to już pijąc do trójki).

Btw, w demo będą dostępne inne grupy wiekowe poza dorosłymi?

anie_1981
07.08.2014, 17:49
Jak Simy w dwójce są kanciaste, to wystarczy włączyć im AntiLiasing. U mnie pomogło. Można sobie obejrzeć ewolucję mojej grafiki w TS2, w moim temacie ze zdjęciami z TS2.

Niemowlaki są najładniejsze w dwójce. W zasadzie to jakby zastąpić teksturę niemowlaków z TS4 jakąś ładną dla odmiany, to byłoby super. Przynajmniej mają nogi. Moje trójkowe niemowlaki też już mają nogi, dzięki ubrankom CC, ale co z tego, skoro nie poruszają tymi nogami... Niemowlaki z dwójki są najfajniejsze i najbardziej niemowlakowe... Jak się drą to konkretnie, wierzgają nogami i są prawdziwym utrapieniem dla rodziców :P

Nevada, mała prześliczna! :)

Nevada
07.08.2014, 17:50
Dokładnie. Mi chodziło o takie "czyste", Maxisowe dzieci.
U mnie w grze były często kanciaste. Może nie tyle co kanciaste, ale urodą nie grzeszyły :)

oczywiście, że jest podrasowane dodatkami z neta. Taka uroda serii. Chodziło mi o to, że dzieci z TS2 wcale nie musiały być brzydkie i kanciaste, jeżeli odpowiednio o nie się zadbało.
Do TS4 też będzie masa dodatków, zresztą już powstaje CC. :)

Btw, w demo będą dostępne inne grupy wiekowe poza dorosłymi?

Z tego, co wiem, to można tworzyć tylko dorosłych.

Nevada, mała prześliczna! :)
Dzięki. :)

Piwusia
07.08.2014, 17:53
Jestem ciekawa jak będzie w czwórce wyglądać dziedziczenie. Obawiam się, że dzieci rodziców, znacznie się od siebie różniących typem sylwetki; będą wyglądać jak przybysze z innej planety.

http://i32.************/169hhev.jpg

Irbis
07.08.2014, 17:55
Napiszę jeszcze że otoczenie, to "zielone" (nie pamiętam nazwy), jest bardzo ładne. Takie amerykańskie przedmieścia, coś al'a południowe Stany. Taki przytulny i miły klimacik. Tamto pustynne za bardzo mi przypomina Lucky Palms i te domy jakieś dziwaczne są.
Wierzbowa Zatoczka :P
Mnie podobają się oba otoczenia, każde ma swój urok i cieszy mnie możliwość przeprowadzania simów z otoczenia do otoczenia bez utraty kontaktów itp. W trójce, gdy zaczynam grać nową rodziną zawsze mam dylemat, do którego otoczenia ich wprowadzić. W czwórce koniec dylematów, gdy otoczenie mi się znudzi, w każdej chwili będę mogła przeprowadzić rodzinę do innego :D

Nevada pięknie to zobrazowałaś przeżycia związane z TS4 :D

Co do porodu, w trójce faktycznie simka bardzo wrzeszczy, a inne simy skakaczą wokół niej łapiąc się za głowę. No nie mogli przecież zrobić tak samo :)

Piwusia co do tego:
le fakt dzieci w dwójce, nawet bez netowych dodatków wyglądają całkiem fajnie, nigdy nie natrafiłam na takie z brzydką genetyką.
Ja natrafiłam na takiego sima, to Iwonka łopatka:
http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=754373&postcount=60
Wierzcie mi, że nie wyrosła na ładne dziecko. Jak chcecie mogę zrobić jej zdjęcie.
No ale faktycznie to wyjątek, inne dzieci miałam ładne.

Kędziorek
07.08.2014, 18:06
Dobry ten nowy filmik :D Gdybym kiedyś zagrała w TS4, to zamienienie wszystko w drewno byłoby chyba pierwszą rzeczą jaką bym zrobiła swoim simem :D

A z dziećmi simów różnie bywa. I w dwójce i w trójce wychodzą pięknisie i ogry :)

Lubie
07.08.2014, 18:18
Dobry ten nowy filmik :D Gdybym kiedyś zagrała w TS4, to zamienienie wszystko w drewno byłoby chyba pierwszą rzeczą jaką bym zrobiła swoim simem :D

Już mam plan na gre :D

co do dzieci, to i tak jest najbardziej denerwująca mnie grupa wiekowa (i te niemowlaki, i te co raczkują) </3 Zawsze je postarzam jak tylko mogę.

Mentosik57
07.08.2014, 18:20
Nie podobają mi się te sztuczne łzy,gdy simka płacze przy śmierci sima,takie opadające paski to są,nic specjalnego.Ja nadal się śmieję z tego jak to niemowlę wyskakiwało jako dziecko,na początku gdy ludzie pisali,że nie będzie małych dzieci to patrzyłem na to z przymrużeniem oka,bo sądziłem,że to plotki,a teraz jak to zobaczyłem to nie wiedziałem czy mam płakać nad tym jak ta gra jest okrojona czy się śmiać ,że twórcy stworzyli byle co i się jeszcze podniecają.Bo gdy oglądałem ten gameplay z gry,to twórcy co chwile mówili ''To niesamowite ,niewiarygodne,fascynujące''.Ja tutaj naprawdę nie widzę pozytywów w tej grze.Bo jak ktoś już napisał przedtem - na 1 plus przypadają 4 minusy(chociaż według mnie przypada dużo więcej minusów).Więc jak ja mam wyciągać pozytywy?Twórcy można powiedzieć zaoferowali nam z faktycznej rozgrywki tylko emocje u simów i tyle,a okroili grę z tylu rzeczy,że głowa boli i na pewno tego dziadostwa nie kupie.Bo w tej części to oni naprawdę pojechali na całość i naprawdę nie mam zamiaru kupić osobnego dodatku do basenów,małych dzieci czy jakichś innych rzeczy,które powinny być w podstawie,ale przez głupotę twórców,którzy chcą chyba uśmiercić złotą kurę znoszącą jajka (seria the sims) ich nie ma .Przepraszam za ten bulwers ,ale naprawdę to całe EA zaczyna mnie wku....

Irbis
07.08.2014, 18:33
Już mam plan na gre :D
Ja również :D
Jak widziałam wcześniej ten warsztat stolarski to nawet do głowy mi nie przyszło, że sim będzie mógł robić meble, a później jeszcze ich używać. Świetnie :D
Ciekawe co simy będą mogły robić z wyprodukowanymi przez siebie ciastkami?

TheBlackSheep
07.08.2014, 19:01
0:15 ta mina, padłam.
"epickie drewno" lol.
Borys jak na razie najlepszy.
Zrobią jeszcze takie filmiki z innymi simami? Chciałabym zobaczyć Babs/Basię w akcji :D

Pink Panther
07.08.2014, 19:03
Nie podobają mi się te sztuczne łzy,gdy simka płacze przy śmierci sima,takie opadające paski to są,nic specjalnego.Ja nadal się śmieję z tego jak to niemowlę wyskakiwało jako dziecko,na początku gdy ludzie pisali,że nie będzie małych dzieci to patrzyłem na to z przymrużeniem oka,bo sądziłem,że to plotki,a teraz jak to zobaczyłem to nie wiedziałem czy mam płakać nad tym jak ta gra jest okrojona czy się śmiać ,że twórcy stworzyli byle co i się jeszcze podniecają.

W którym gameplayu jest śmierć i urodziny niemowlaka? Nie jestem na bieżąco :/

Kędziorek
07.08.2014, 19:06
śmierć
https://www.youtube.com/watch?v=3QWZMUnExsA
urodziny niemowlaka
https://www.youtube.com/watch?v=hH-1uNLTGRk

Wystarczy wejść do tematu z newsami ;)

07.08.2014, 19:34
Jedyne co mi się tu podoba, to ta kołyska i jak dziecko wyskakuje. A tak poza tym, no to bez dwóch zdań, mi brakuje dwóch grup wiekowych (berbecia i przedszkolaka). A ta śmierć została przedstawiona w dość żywy sposób :lol2:

Pink Panther
07.08.2014, 20:28
Boże, jakie cofnięcie się ;___;

Mam nadzieję, że EA dostanie porządnie w tyłek za tę grę. Bardzo chętnie nie kupowałbym TS4, ale te moje złotówki nic im nie robię, no a pograć to chętnie pogram. Za to gdyby więcej osób zadeklarowało bojkot Czwórki... :love:

anie_1981
07.08.2014, 20:35
Ja deklaruję bojkot czwórki, ale wcale nie dlatego, że uważam, że to by dało EA do myślenia. Mi chodzi po prostu o to, że nie czuję tej gry... no a skoro tak, to szkoda mi kasy. Za te dwie stówki wolę kupić sobie np. buciki, albo żarcie dla ptaków na pół roku :P

Piwusia
07.08.2014, 21:05
Tutaj znajduje się spis ograniczeń i cięć, jakie twórcy serwują nam w czwórce: http://sims.arhn.eu/2014/08/bjakbrak/comment-page-1/ Naprawdę przykro się to czyta, bo braki są ciężkiego kalibru, a spisane w jednym miejscu powalają jeszcze bardziej. Mam duże obawy co do tej gry. Co to za powrót do korzeni, skoro zabraknie elementów, które były nawet w jedynce, jak choćby baseny czy włamywacze? Twórcy naprawdę chcą to sprzedać za 150-200-300 zł? Nie wiem czy przypadkiem nie dokupię dodatków do postawy trójki i to w nią będę grać, a z kupna czwórki zrezygnuję.

KarolinaJ
07.08.2014, 21:56
Właśnie nadrabiam braki i przejrzałam większość newsów... Czytając listę czego nie będzie w TS4 zaczęłam się zastanawiać co w takim razie będzie - taka lista byłaby z pewnością znacznie krótsza. Mam wrażenie, że to wszystko to jeden wielki żart. CAS mi się spodobał i nawet planowałam zakup tej części ale po obejrzeniu różnych filmików z gry doszłam do wniosku, że nie warto. Najbardziej jestem zawiedziona tym co zrobili z małymi dziećmi plus interakcje z kołyską a nie z niemowlakiem... Porażka.

tjzzf
07.08.2014, 22:09
Lista cięć jest ogromna, naprawdę słabo to wygląda. Proponuję stworzenie listy dodanych nowości.

Nevada
07.08.2014, 22:36
Lista cięć jest ogromna, naprawdę słabo to wygląda. Proponuję stworzenie listy dodanych nowości.

zamieszczałam ją ileś postów wyżej, ale proszę. :) Najpierw wymienione są tam cięcia, a później nowości.
http://bootstrap.modthesims.info/showthread.php?t=528371

tjzzf
07.08.2014, 22:54
Dziekuję :)

Z tego co widzę lista dodanych rzeczy jest tak jakby "rozmiękczona" względem rzeczy usuniętych, sporo nowości poza systemem emocji i multitaskingiem nie jest jakoś specjalnie ważna, większość to kosmetyczne zmiany...
No nic, nie będę narzekał, i tak nie kupię. ;))

Mentosik57
07.08.2014, 23:28

W tym dziale w temacie ''Newsy'' jest wszystko.
I niemowlak nie umiera,tylko jakiś dorosły.

Edit@ Sorki bardzo za takie spóźnienie,ale strony tematu mi się pomyliły.

No teraz czytam tą listę braków i to naprawdę kłuje w oczy.Oni chcą za 200zł tą grę sprzedać?
Ten postęp historii też mnie zaszokował,czyli sąsiedzi nie będą zajść w ciąże?To w takim razie ta gra jest nieopłacalna ,bo trójka ma O WIELE więcej funkcji w podstawce,tutaj nowością są praktycznie te zakichane emocje o których twórcy nie mogą przestać mówić,bo nic innego niestety nie mają :)
Jak ktoś jest miłośnikiem newsów to może kupi tą grę,ale jak ktoś nie ma trójki to moim zdaniem kupno czwórki jest nieopłacalne ,bo trójka ma więcej opcji sama w sobie.Dla mnie ta gra to jeden wielki błąd i tyle ...Potem trzeba będzie wydać blisko tysiaka na wszystkie dodatki,które będą zawierały funkcje okrojone z starszych części serii.

wenon
07.08.2014, 23:38
zamieszczałam ją ileś postów wyżej, ale proszę. :) Najpierw wymienione są tam cięcia, a później nowości.
http://bootstrap.modthesims.info/showthread.php?t=528371

Tam w liscie usunietych jest ze nie bedzie prywatnych szkol i story progression. Skad oni to niby wzieli? Wedlog mnie story progression bedzie.

Kędziorek
07.08.2014, 23:41
Tam w liscie usunietych jest ze nie bedzie prywatnych szkol i story progression. Skad oni to niby wzieli? Wedlog mnie story progression bedzie.
Że nie będzie postępu historii wiadomo było od jakiegoś czasu :)

wenon
07.08.2014, 23:55
No ale czy oficjalnie ea tak powiedzialo? Jesli tak to normanie bardzonie to zmartwi, bo to jest tedna z tych rzeczy na ktorych mi najbardziej zalezy, jak sie wyprowadze juz doroalym dzieckiem to nie chce miec niesmiertelnych rodzicow..

NaNiKo
08.08.2014, 00:07
Postępu historii nie będzie, sąsiedzi nie będą brać ślubów, rodzić dzieci itd. Tylko będą wymierać. Rodzina będzie się starzeć, normalnie.
Więc albo grasz rodzinką i ona się starzeje a otoczenie stoi w miejscu albo grasz rodzinką, ona się starzeje a otoczenie wymiera. Albo grasz rodzinką która się nie starzeje a otoczenie wymiera/stoi w miejscu.

Kędziorek
08.08.2014, 00:19
Postępu historii nie będzie, sąsiedzi nie będą brać ślubów, rodzić dzieci itd. Tylko będą wymierać. Rodzina będzie się starzeć, normalnie.
Więc albo grasz rodzinką i ona się starzeje a otoczenie stoi w miejscu albo grasz rodzinką, ona się starzeje a otoczenie wymiera. Albo grasz rodzinką która się nie starzeje a otoczenie wymiera/stoi w miejscu.
To jest trochę straszne... Albo po jakimś czasie simy będą żyć w wymarłym mieście, albo będą brać śluby ze znajomymi swoich pradziadków. Gdzie tu sens, gdzie logika?

felipe312
08.08.2014, 01:33
Masakra co oni zrobili z tą grą. Dziwne że całego trybu życia nie wywalili i by zrobili osobny dodatek na to. Szkoda, że ta gra umiera, ten szlam nie jest warty grosza i Electronics Arts mam głęboko w d***

Piwusia
08.08.2014, 08:32
I mogliby nam przedstawić następujące tłumaczenie: "Skupiliśmy się na trybie tworzenia Sima oraz na trybach budowania i kupowania, które teraz połączyliśmy w jedno dla jeszcze większego komfortu zabawy. Zrezygnowaliśmy z trybu życia, by zrealizować pierwotny zamysł serii, która miała być symulatorem budowy wnętrz. Jesteśmy pewni, że nowe Simy bardzo się Wam spodobają." :D

NaNiKo
08.08.2014, 09:02
To jest trochę straszne... Albo po jakimś czasie simy będą żyć w wymarłym mieście, albo będą brać śluby ze znajomymi swoich pradziadków. Gdzie tu sens, gdzie logika?

Ponoć w miejsce wymarłych rodzin mają wprowadzać się nowe, więc może aż tak źle nie będzie.
Mi postęp historii i tak nawalał w trójce, więc nie zaznałam przyjemności wynikającej z tego, że nie trzeba samodzielnie rozmnażać sąsiadów : P

A ja żałuję, że jednak TS4 nie będzie online, bo chciała bym pograć z innymi, z ich simami wchodzić w interakcje.

Mentosik57
08.08.2014, 09:50
A ja żałuję, że jednak TS4 nie będzie online, bo chciała bym pograć z innymi, z ich simami wchodzić w interakcje.

Miała być online na początku.W 2013 roku jeszcze wersja koncepcyjna miała jakieś opcje do online,ale twórcą gry znowu się coś dziwnego ubzdurało .

Irbis
08.08.2014, 10:40
Widzę, że niektórzy to już nie tylko wiedzą jak w 100% będzie wyglądała ta gra (choć jeszcze jej nie ma), ale też potrafią na 100% przewidzieć jak będą wyglądały dodatki do niej. No same nostradamusy :P

Lista braków, do której ktoś podał odnośnik, jest jak dla mnie trochę żałosna. Wpisuje się to, co było w jedynce lub dwójce lub trójce i podaje jako braki czwórki. No litości.
Kto i kiedy powiedział, że w podstawie (!) czwórki ma być wszystko co było w trzech poprzednich podstawach? Jestem pewna (na 99%), że gdyby powtórzyli poprzednie odsłony, byłoby jedno wielkie biadolenie, że nawet nie potrafią nic nowego wymyślić.
A najbardziej na tej liście bawi mnie "brak króliczych nor". Było już biadolenie na królicze nory, to teraz czas biadolić, że ich nie ma.
Krótko mówiąc: "jakby nie stanął, tak d**a z tyłu" ;P
Na miejsce sąsiadów, którzy wymrą pojawią się nowi. Miasto nie wymrze. I porównując to z postępem historii w trójce, sądzę, że to będzie lepsze rozwiązanie. W trójce też nie specjalnie się rozmnażali, a jeśli już to na niewiele się to zdało, bo zaraz wyprowadzali się nie wiadomo gdzie. Wchodzenie do rodzin sąsiadów w trójce, żeby ich pobrać czy rozmnożyć było zgubne dla płynności gry, bo im większą liczbą rodzin się grało, tym było z tym gorzej.
W czwórce, jeśli będzie mi zależało na sąsiadach, będę mogła ich kontrolować przełączając się do nich co jakiś czas (tak jak to robiłam w dwójce) i nie martwiąc się, że gra mi się zatnie tak, że będę musiała ją wyłączyć. Ja tak to widzę i dla mnie to jest dobre rozwiązanie.

NaNiKo
08.08.2014, 11:07
Miała być online na początku.W 2013 roku jeszcze wersja koncepcyjna miała jakieś opcje do online,ale twórcą gry znowu się coś dziwnego ubzdurało .

No i dlatego napisałam, że żałuję, że jednak nie będzie. To by była dla mnie nowość, nie emocje : D Brakuje mi możliwości grania ze znajomymi, które dają gry typu LoL, WoW, dota, i tak dalej i tak dalej.

Na miejsce sąsiadów, którzy wymrą pojawią się nowi. Miasto nie wymrze.

Przecież napisałam to w następnym poście...

Agor-ia
08.08.2014, 11:26
Jak dobrze, że rodzące simki już się tak nie drą. Szlag mnie od tego trafia :P
Uziemienie niemowlaków w kołysce nie jest dla mnie aż tak złe, nie będzie trzeba ich ciągle zbierać z podłogi. Jakkolwiek powinni dać ten przewijak. No i może trochę będzie mi brakować spania z dzieckiem w fotelu bujanym, chociaż nie wiem, czy ta opcja była już w podstawie.

Mentosik57
08.08.2014, 11:30
Lista braków, do której ktoś podał odnośnik, jest jak dla mnie trochę żałosna. Wpisuje się to, co było w jedynce lub dwójce lub trójce i podaje jako braki czwórki. No litości.
Kto i kiedy powiedział, że w podstawie (!) czwórki ma być wszystko co było w trzech poprzednich podstawach? Jestem pewna (na 99%), że gdyby powtórzyli poprzednie odsłony, byłoby jedno wielkie biadolenie, że nawet nie potrafią nic nowego wymyślić.

Ale w tej serii właśnie najważniejsze jest to,by coraz to nowsza część była lepsza,bardziej fukncjonalna i tak było,aż do czasów tej części ...W czwórce są okrojone rzeczy,które były we wszystkich podstawach jako po prostu podstawowy element gry i gra ma się coraz to bardziej rozwijać ,a oni projektując TS4 mieli taki schemat -dodamy 1 rzecz,odejmiemy 2 rzeczy,no co to ma być.Oni powinni robić tak - W trójce był otwarty świat - tutaj go udoskonalimy ,a oni cofają się do starych ,przeterminowanych rozwiązań z 2001 roku jak niemowlę zaminiające się w dziecko czy brak otwartego świata.Ta część powinna zawierać wszystkie elementy w poprzednich części + nowości i udoskonaleń,a ona zawiera rozwiązania z przed 10 lat ,parę nowości i masę okrojeń.I tak jak pisałem - Ta seria się rozwijała aż do TS4,bo tutaj oni zwyczajny zastój i co z tego,że mam parę nowości,skoro nie mam rzeczy do których od zawsze byliśmy przyzwyczajeni.Może w 2001 czy w 2004 roku (podczas premiery 1 i 2) ludziom wystarczał zamknięty świat i przemiana niemowlęcia w dziecko,ale teraz takie coś napewno nie wystarczy.

Kędziorek
08.08.2014, 11:36
No i może trochę będzie mi brakować spania z dzieckiem w fotelu bujanym, chociaż nie wiem, czy ta opcja była już w podstawie.
Nie, bo w podstawie nie było fotela bujanego :D

Ja myślałam, że skoro nie ma małych dzieci, to niemowlęta będą bardziej dopracowane pod względem interakcji. A tu kicha. Żadnej nauki chodzenia, mówienia, czytania na dobranoc pewnie też nie, dziecko to ozdoba, nie pasi mi to :/

Dobrze, że w mieście będą pojawiały się nowe rodziny, nie mniej chyba jednak będę wolała wchodzić do różnych rodzin i ich rozmnażać. Lubię kiedy moje simy wychodzą na miasto, poznają jakiegoś sima i się okazuje, że to wnuk kogoś tam, kto grał z naszym simowym dziaduniem w szachy :P

Nevada
08.08.2014, 11:42
A najbardziej na tej liście bawi mnie "brak króliczych nor". Było już biadolenie na królicze nory, to teraz czas biadolić, że ich nie ma.
Krótko mówiąc: "jakby nie stanął, tak d**a z tyłu" ;P

popraw mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że do TS2 dodano nowe rzeczy, ale zostawiono większość elementów z TS1. Podobnie było w TS3. Grę rozbudowywano i wzbogacano o nowe rzeczy, ale nie kosztem poprzednich rozwiązań.
Co miałaś w podstawie TS1? Simy w domach i trochę mebelków.
W TS2 simy zaczęły się starzeć, dodano grupy wiekowe, wiele opcji w genetyce, poprawiono budowanie, a i sama grafika poszła o wiele do przodu.
W TS3 miałaś to, co w TS2 + otwarty świat i jakąś próbę pogłębienia psychologii simów. Znowu poprawiono budowanie (stawianie obiektów na pół kratki bez kodu, rączkę do przenoszenia), dodano CAST, koło kolorów, zbieractwo.

No to chyba normalne, że spodziewano się tego wszystkiego w TS4 + emocji, lepszego budowania, CAS'a, itd. A tu zonk, bo starzenie się zostało okrojone, otwarty świat został zamknięty, CASTa nie ma, a nawet łapę położyli na basenach, złodziejach, itd.
Kto powiedział, że w podstawie TS4 mają być rzeczy z podstaw pozostałych części? Sami twórcy! Oni sami tweetowali, że będą wszystkie grupy wiekowe, a rozwojem poprzednich części wskazywali na wzbogacanie gry, a nie jej krojenie.
Nowa część jakiejś gry ma pokazywać, jak idzie ona do przodu, a nie jak się cofa aby później dogonić poprzedniczki w dodatkach.

edit: prosiłabym Cię o trochę zrozumienia dla innych. To, że Ty się godzisz na taką grę i Ci odpowiada jest super, ale nie nazywaj listy braków żałosną, bo wiele osób się z nią w 100% zgadza i jest dla nich nie do zaakceptowania. Dla innych elementy TS4 (te, które pozostały) mogą być żałosne, jak i cała gra.

Agor-ia
08.08.2014, 11:58
Nie, bo w podstawie nie było fotela bujanego :D

Ja myślałam, że skoro nie ma małych dzieci, to niemowlęta będą bardziej dopracowane pod względem interakcji. A tu kicha. Żadnej nauki chodzenia, mówienia, czytania na dobranoc pewnie też nie, dziecko to ozdoba, nie pasi mi to :/

Dobrze, że w mieście będą pojawiały się nowe rodziny, nie mniej chyba jednak będę wolała wchodzić do różnych rodzin i ich rozmnażać. Lubię kiedy moje simy wychodzą na miasto, poznają jakiegoś sima i się okazuje, że to wnuk kogoś tam, kto grał z naszym simowym dziaduniem w szachy :P

Wszystkie interakcje zostały pokazane na filmiku, więc oprócz karmienia i przewijania mamy chyba zabawę, przytulanie/kołysanie i mówienie do dziecka. W sumie nie wyobrażam sobie, żeby tego malutkiego niemowlaka uczyć chodzić, a tym bardziej mówić.

Irbis
08.08.2014, 12:49
NaNiKo przepraszam, gdzieś mi umknął ten post.

Mentosik57 świat nie będzie w TS4 zamknięty, ale półotwarty, to jest różnica.

Nevada, jeśli chodzi o to:
popraw mnie, jeżeli się mylę, ale wydaje mi się, że do TS2 dodano nowe rzeczy, ale zostawiono większość elementów z TS1. Podobnie było w TS3. Grę rozbudowywano i wzbogacano o nowe rzeczy, ale nie kosztem poprzednich rozwiązań.
Żeby odpowiedzieć dokładnie na to pytanie, powinnam zainstalować sobie same podstawy wszystkich tych gier i Ty, żeby z taką pewnością pisać to co piszesz, też powinnaś to zrobić.
Jednak, wystarczy wspomnieć choćby kilka rzeczy, aby wykazać, że się mylisz. Np. pryszcze na twarzach simów choć były w dwójce, nie pojawiły się również w trójce, nie można też było kupować ubrań, nie było obaw, ogrodników do zatrudnienia, oświadczyn przy obiedzie, wspólnego jadania obiadów itp. itd..
To są drobiazgi, ale zostały wymienione na liście jako braki czwórki.
Poza tym, nie wszystkie rzeczy wymienione na liście były w podstawach, jak choćby owłosienie całego ciała.
Albo punkt: "Brak ustalonej godziny „pora do domu” zapisany pośród innych "braków" funkcjonuje jako wada gry. Dlaczego? Dla mnie to zaleta. Takich przykładów jest więcej. Pod taką listę można podciągnąć naprawdę wszystko i właśnie dlatego uważam, że jest ona bez sensu.
Napisałam, że dla mnie lista braków jest trochę żałosna (z powodów podanych powyżej) i wydaje mi się, że mam do tego prawo, takie samo jak inni do zachwalania jej.
Wyraziłam jedynie swoje zdanie nie zabraniając przy tym nikomu brania listy pod uwagę i kierowania się nią w ocenie gry. Na razie wiec wychodzi na to, że to Ty wykazujesz się brakiem zrozumienia dla Mnie, zabraniając mi wyrażania własnego zdania :P
Naprawdę nie mam nic przeciw krytyce, bo zawsze potrzebne są różne opinie w ocenie jakiegoś zjawiska, ale jak czytam non stop, że "gra się cofa" to mi się coś cofa w żołądku ;P
Życzę nam wszystkim, żeby gra okazała się świetna pomimo braków (mam na myśli prawdziwe braki, a nie np. brak trądziku) :)

Mam postanowienie, żeby już nie oglądać zdjęć i filmików (poza oficjalnymi), bo chcę coś sobie zostawić do odkrywania w grze. Wracam do intensywnego grania w TS3 i czekam na demo CASu :D

Nevada
08.08.2014, 13:02
Nevada, jeśli chodzi o to:
Jednak, wystarczy wspomnieć choćby kilka rzeczy, aby wykazać, że się mylisz. Np. pryszcze na twarzach simów choć były w dwójce, nie pojawiły się również w trójce, nie można też było kupować ubrań, nie było obaw, ogrodników do zatrudnienia, oświadczyn przy obiedzie, wspólnego jadania obiadów itp. itd..
To są drobiazgi, ale zostały wymienione na liście jako braki czwórki.
Poza tym, nie wszystkie rzeczy wymienione na liście były w podstawach, jak choćby owłosienie całego ciała.
Albo punkt: "Brak ustalonej godziny „pora do domu” zapisany pośród innych "braków" funkcjonuje jako wada gry. Dlaczego? Dla mnie to zaleta. Takich przykładów jest więcej. Pod taką listę można podciągnąć naprawdę wszystko i właśnie dlatego uważam, że jest ona bez sensu.
Napisałam, że dla mnie lista braków jest trochę żałosna (z powodów podanych powyżej) i wydaje mi się, że mam do tego prawo, takie samo jak inni do zachwalania jej.
Wyraziłam jedynie swoje zdanie nie zabraniając przy tym nikomu brania listy pod uwagę i kierowania się nią w ocenie gry. Na razie wiec wychodzi na to, że to Ty wykazujesz się brakiem zrozumienia dla Mnie, zabraniając mi wyrażania własnego zdania :P
Naprawdę nie mam nic przeciw krytyce, bo zawsze potrzebne są różne opinie w ocenie jakiegoś zjawiska, ale jak czytam non stop, że "gra się cofa" to mi się coś cofa w żołądku ;P

nie przyrównuj pryszczy, czy kupowania ubrań do grupy wiekowej albo CAST'a (tak, wiem, CASTa nie było w TS2, ale jak pisałam, gra ma się rozwijać i proponować coraz więcej od razu - czemu, patrz wcześniejszy post) :)
Nie muszę instalować poszczególnych podstaw aby wiedzieć, co w nich było, a czego nie. Inni zrobili to wystarczająco dobrze i przedstawili dwie listy braków i nowych rzeczy.
I bardzo proszę wyrażaj swoje zdanie, wszyscy wiemy jakie ono jest i pisałam już wiele razy, że rozumiem, że gra może się podobać. A czy Ty rozumiesz, że może się nie podobać?

Irbis
08.08.2014, 13:46
nie przyrównuj pryszczy, czy kupowania ubrań do grupy wiekowej albo CAST'a (tak, wiem, CASTa nie było w TS2, ale jak pisałam, gra ma się rozwijać i proponować coraz więcej od razu - czemu, patrz wcześniejszy post) :)
Nie muszę instalować poszczególnych podstaw aby wiedzieć, co w nich było, a czego nie. Inni zrobili to wystarczająco dobrze i przedstawili dwie listy braków i nowych rzeczy.
I bardzo proszę wyrażaj swoje zdanie, wszyscy wiemy jakie ono jest i pisałam już wiele razy, że rozumiem, że gra może się podobać. A czy Ty rozumiesz, że może się nie podobać?
Nie porównuję, wymieniłam tylko rzeczy z listy, bo jeśli brak pryszczy wymieniony jest na liście jako wada TS4, dlaczego nie był wadą TS3?
Według mnie, "inni" nie zrobili listy braków wystarczająco dobrze, bo połowa rzeczy na niej jest wpisana na siłę, jak wspomniane pryszcze i inne rzeczy, o których pisałam w poprzednim poście. Nie widzę powodów, dla których mam traktować jako wadę gry coś, co ktoś miał kaprys tak zakwalifikować.
Troszkę się chyba mnie czepiasz. Nigdy nigdzie nie pisałam, że oczekuję iż gra ma się wszystkim podobać, że nie dostrzegam jej wad, i wreszcie, że nie rozumiem, że komuś może się nie podobać. Nawet w cytowanym przez Ciebie poście napisałam, że nie mam nic przeciw krytyce, a nawet, że jest potrzebna :)

Nie mam zamiaru się kłócić o to kto ma rację, nie przekonasz Mnie do nieobiektywnej w moim odczuciu listy braków, a Ja nie przekonam Ciebie, że jest nieobiektywna.

felipe312
08.08.2014, 17:00
Czekam na info od EA, że simowie to ozdoba gry :P
Miasta rozmiarowo może jak w Sims 2, 32 bitowa technologia.
PROGRAMIŚCI NIE POTRAFIĄ STWORZYĆ BASENÓW?!?!?!. To ja się pytam kto zatrudnia idiotów i jeszcze im za to płaci.
Gra by naprawdę była dobra gdyby nie to że pieniądze to zniszczyły. Dać tak z rok jeszcze to by było fajnie i wszystkie elementy do tego można byłoby wrzucić. Widać że animacje są nowe i wgl to naprawdę fajnie ale po prostu za bardzo się spieszą
Pieniądze i ten pośpiech niszczą serie bardzo dobrych gier (patrz np. Gothic)

Searle
08.08.2014, 17:56
Podoba mi się ten nowy filmik o simce lubującej się w drewnie :)
Te króliki wymiatają :)

anie_1981
08.08.2014, 18:31
Nom, ten filmik był dobry. Jedna z niewielu fajnych możliwości, jakie ostatnio ujawnili.

Simowie w 4 już są ozdobą, mówię tu o niemowlakach, przykutych do łóżeczka...

Irbis
08.08.2014, 18:54
W temacie z newsami edytowałam swój poprzedni post i dodałam link do filmiku o Januszu.

Jest na nim krowokwiat, prócz Janusza oczywiście :D

Tutaj: http://sims.arhn.eu/2014/08/njaknowosci/
lista nowości jakie pojawią się w grze, w odniesieniu do podstawowych wersji poprzednich serii.

tomzacz
08.08.2014, 20:26
Nie porównuję, wymieniłam tylko rzeczy z listy, bo jeśli brak pryszczy wymieniony jest na liście jako wada TS4, dlaczego nie był wadą TS3?
Według mnie, "inni" nie zrobili listy braków wystarczająco dobrze, bo połowa rzeczy na niej jest wpisana na siłę, jak wspomniane pryszcze i inne rzeczy, o których pisałam w poprzednim poście. Nie widzę powodów, dla których mam traktować jako wadę gry coś, co ktoś miał kaprys tak zakwalifikować.
Troszkę się chyba mnie czepiasz. Nigdy nigdzie nie pisałam, że oczekuję iż gra ma się wszystkim podobać, że nie dostrzegam jej wad, i wreszcie, że nie rozumiem, że komuś może się nie podobać. Nawet w cytowanym przez Ciebie poście napisałam, że nie mam nic przeciw krytyce, a nawet, że jest potrzebna :)

Nie mam zamiaru się kłócić o to kto ma rację, nie przekonasz Mnie do nieobiektywnej w moim odczuciu listy braków, a Ja nie przekonam Ciebie, że jest nieobiektywna.
Wtrące się do tej dyskusji, bo chcę powiedzieć coś ważnego. Nawet ten, co pisał ten artykuł pisał, że te braki to NIE musi być wada. To nie są wady gry, tylko pokazanie, czego nie będzie. Niektóre rzeczy, które były w poprzednich częściach, a nie będzie w TS4 wcale nie są takie fajne (królicze nory).

anie_1981
08.08.2014, 20:31
Ja też wtrącę swoje 3 grosze. Tu nie chodzi o to ile nowych, super hiper mega odlotowych opcji dojdzie do gry. Tu chodzi o to, że funkcje\możliwości, do których od lat przywykliśmy i są dla nas tak normalne jak oddychanie, zostały nam nagle odebrane, a dano nam coś nowego, co może się spodoba, a może nie...

Tenebris
08.08.2014, 20:41
Robi się coraz większa spina w tym temacie. Jednym się gra podoba, drugim nie i trzeba to zaakceptować a nie się przekomarzać co jest gorsze, a co lepsze w tej grze.

Lubie
08.08.2014, 21:06
Nie ma tu żadnej spiny. Każdy wyraża swoje zdanie na temat gry w kulturalny sposób.
(bo za wyzwiska dostaje się warny, tak BTW)

TheBlackSheep
08.08.2014, 21:21
Wtrące się do tej dyskusji, bo chcę powiedzieć coś ważnego. Nawet ten, co pisał ten artykuł pisał, że te braki to NIE musi być wada. To nie są wady gry, tylko pokazanie, czego nie będzie. Niektóre rzeczy, które były w poprzednich częściach, a nie będzie w TS4 wcale nie są takie fajne (królicze nory).
Ano nie musi. Dla jednego to nie są wady, a dla innego są. To jest indywidualna sprawa każdego, a nie czyjaś odgórna racja :)

Tenebris - ale chyba nie chodzi o to żeby wszyscy sobie przytakiwali. Nudno by wtedy było. Jeden powie że mu się X rzecz podoba, bo coś tam, a drugi odwrotnie, bo coś tam. Na tym polega dyskusja.

Irbis
08.08.2014, 21:22
Mi głownie chodziło o to, że braki wypisane są nie do końca rzetelnie, bo nie wszystkie rzeczy wymienione pojawiały się w podstawach, lecz w dodatkach, a inne wciągnięte są na siłę. I nie piszę tego dlatego, że jestem zaślepiona czwórką. Wierzcie mi, że przyglądam się jej uważnie, ale pomimo braków i tak ją kupię. Nie jest mi szkoda pieniędzy, bo jak mi się nie spodoba, to ją sprzedam ;P

Kosia i jak to demo? Niby do wtorku już niedaleko, ale ... ;P

anie_1981
08.08.2014, 21:22
Czy ktoś wie jak usunąć tatuaż w CAS?

FakeYourDeath
08.08.2014, 21:25
Czy ktoś wie jak usunąć tatuaż w CAS?

klikasz na ciało sima, potem sylwetka, najeżdżasz na 2 opcje i krzyżyk

Lubie
08.08.2014, 21:54
Jak dla mnie w CAS jedynym minusem jest zbyt ograniczenie w przeciąganiu. Niby jest ok, ale ruszysz kawałek i już czerwono, ruszysz minimetr w drugą stronę, znów czerwono.

anie_1981
08.08.2014, 22:23
Muszę to napisać. To CAS, to mnie szczególnie nie powala... Spodziewałam się mega super rewolucji, a tymczasem zakres tego chwytania jest ograniczony, nie mogłam się doszukać możliwości zgarbienia\wyprostowania sylwetki. I jeszcze te filtry przy ubraniach, które się automatycznie ładują jak wybiera się cokolwiek innego niż ubranie codzienne. Może chcę, by miał kolo szorty jako ubranie wizytowe :P Ale skoro tak, to za każdym razem jak wchodzę w sekcję inną niż ubranie codzienne, to muszę na górze w okienku kliknąć X, żeby się wyłączył filtr rzeczy tylko dla danej sekcji ubioru.

Za to co mnie mile zaskoczyło, to skóra, nie jest taka plastelinowa jak się obawiałam. Fajna jest możliwość wyboru bluzek krótkich, długich itp. To się przydaje.

Nie znalazłam, czy raczej nie zdążyłam, bo DEMO się samo wyłączyło, stylów chodzenia, wyboru głosu, relacji między Simami itp.

TheBlackSheep
08.08.2014, 22:28
A ja sobie poczekam do wtorku (nie będę ryzyować syfem na kompie). O ile w ogóle mi odpali :P

NaNiKo
08.08.2014, 23:01
Dali demo wszystkim już? Bo ja mam, ale z tego co kojarzę mieli nie dawać do Gamesconu?

anie_1981
08.08.2014, 23:05
Nie dali wszystkim.

NaNiKo
08.08.2014, 23:12
Czyli znów zaczęli rozdawać? Aż dziwne. Tak czy inaczej, na laptopie bez myszki nie da się tworzyć simów : ) Do jutra nie popróbuję.

Nevada
08.08.2014, 23:14
Czyli znów zaczęli rozdawać? Aż dziwne. Tak czy inaczej, na laptopie bez myszki nie da się tworzyć simów : ) Do jutra nie popróbuję.
fale rozdawania demo były w tym tygodniu, a teraz jest akcja Origin na twitterze, gdzie można _wygrać_ demo. Wygrać darmowe demo.

NaNiKo
08.08.2014, 23:17
LOL XD

Ale dziękuję za info ^^

Irbis
09.08.2014, 06:53
W końcu pobawiłam się czwórkowym CASem :D
Moje pierwsze odczucie było takie, że wszytko wygląda dużo ładniej niż na zdjęciach i filmikach (mam nadzieję, że z całą grą będzie tak samo). Fryzury bardzo mi się podobają (brakuje mi tylko ładnych odcieni blondu), makijaż jest świetny, szminki i cienie do powiek śliczne, tylko róż na policzki jakoś mi nie przypasował (a może po prostu simce, którą stworzyłam).
Modyfikowanie twarzy nie jest takie łatwe jak się wydaje. Przede wszystkim trzeba się nauczyć gdzie chwytać, żeby zmodyfikować daną część twarzy (z ciałem jest łatwiej). Oczywiście jest to do opanowania, ale trzeba po porostu się z tym oswoić. Przy modyfikacji faktycznie są ograniczenia (świeci się na czerwono), ale zauważyłam, że to zależy od ogólnego wybranego modelu (chodzi mi o gotowy nos, usta, oczy, brwi i kształt twarzy). Jest tego naprawdę dużo i jeśli np. chcemy szerokie usta, a te które są nie chcą się rozciągnąć, trzeba wybrać inne spośród dostępnych gotowych ust. To czy to jest wygodne czy nie, każdy musi ocenić sam. Istotne jest też to, że niektóre elementy twarzy modeluje się w widoku ogólnym sima, a inne w przybliżeniu.
Style chodzenia nie wyglądają tak głupio jak na filmikach, są raczej zabawne, głównie u kobiet, bo u facetów jednak bardziej głupio niż śmiesznie. Przy wybieraniu głosu simy zabawnie się odzywają.

Na pewno nie wyłapałam wszystkiego, bo było naprawdę późno, więc możliwe, że jeszcze będę miała jakieś spostrzeżenia na temat tworzenia sima :)

Jak zrobią płatne demo, to będzie ogólnoświatowy lincz :D

Mamełe
09.08.2014, 07:59
Krowokwiat będzie wypluwał zjedzonego sima? Szkoda... :cool2:

Lubie
09.08.2014, 08:54
w 3 tez czasami wypluwal simow. :)

Mamełe
09.08.2014, 09:38
w 3 tez czasami wypluwal simow. :)

Może, nie wiem, bo praktycznie nie korzystałam ze store i nie miałam w trójce krowokwiatu. Zawsze wypluwał, czy też mógł sim zginąć? W dwójce prawie zawsze go miałam, chociaż często był odgrodzony.

Mentosik57
09.08.2014, 10:27
Więc tak,przetestowałem wreszcie CAS'a :)
Muszę powiedzieć,że całkiem fajnie im to wyszło,można zrobić innych simów,bo w trójce ile bym się nie narobił to zawsze wychodzi mi taki sam sim.albo bardzo podobny.Odświeżyli wygląd ,bo w 2 i 3 w tle zawsze był jakiś pokój,ta wersja bardziej mi się podoba,bardziej przejrzysta.Nie podoba mi się mała ilość ciuchów,może w wersji finalnej to zmianią,ale praktycznie wszytkie ciuchy zaliczają się do ''użytku'' .W trójce w podstawie ciuchy były straszne i naprawdę dla kobiet to wybierałem zawsze te same ciuchy,bo reszta to była lipa,tutaj tak nie jest.Więc tak ,CAS zaliczam jako udany,bo można dość długo posiedzieć przy tworzeniu sima i jest to całkiem fajne :)

Piwusia
09.08.2014, 10:58
Czego jak czego ale ubrań akurat jest dużo do wyboru i to ładnych, z tego co widziałam na filmikach. Szkoda tylko, że nastolatkowie, młodzi dorośli, dorośli i emeryci są tego samego wzrostu i dla nich wszystkich są takie same ciuchy; nie ma osobnych dla każdej z grup wiekowych. Fajnie, że kategorie ubrań są luźne i Sim może ubrać np. spodnie od piżamy jako dół od dresu. Opcja szukania ciuchów po kolorze i materiale też jest super. Poza tym wyjątkowo podoba mi się opcja gotowych stylów. Fajnie też, że dany element wyglądu Sima możemy wybrać losowo.

Co do krowokwiatu, jakoś szczególnie się nim nie ekscytuje, bo w dwójce wcale nie używałam tego obiektu. Mimo wszystko to fajne nawiązanie do poprzednich części, podobnie jak to, że Simy mogą grać na swoich komputerach w jedynkę. Jednak byłoby lepiej gdyby to nie Simy sobie grały, a nam graczom twórcy dali prezencik w postaci pełnej kolekcji jedynki, zmieszczonej na drugiej płytce w pudełku od "The Sims 4" :p Niestety twórcy chyba na to nie wpadli, a mogliby tak zrobić przynajmniej w edycji premium i kolekcjonerskiej.

anie_1981
09.08.2014, 11:16
Według mnie, na razie w CAS jest mało ciuchów. Coś jednak mi się obiło o uszy w necie, że w grze jest ich więcej. Demo jest po prostu okrojone, no samo to, że nie można tworzyć więcej niż jednej grupy wiekowej.

Ja też zlewam krowokwiata, nigdy z niego nie korzystałam...