Zobacz pełną wersję : The Sims 4 - komentarze do newsów
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
Kędziorek
20.08.2014, 15:41
Co najbardziej nie podoba mi się w sims 4? Max 1 budynek na parceli. Czyli nie będzie można budować oddzielnych garaży :wall:
Skąd to info? Ja myślałam, że nie można będzie postawić dwóch budynków o różnej wysokości fundamentów co znaczy, że np. nie można postawić jakiejś szopy bez fundamentów, jeśli dom już je posiada.
To info coreneczeki jest nieprawdziwe, TUTAJ (https://i2.wp.com/www.platinumsimmers.com/wp-content/uploads/2013/09/2013-09-11_15-36-29.jpg) jest pokazane, że ktoś rozłożył dom na kawałki i jedno z pomieszczeń działa jako oddzielny budynek. Najpewniej więc chodziło o fundamenty, nie dom jako taki. TS4 to jest jeden wielki fail, ale nawet EA nie zrobiło by tak głupiego limitu.
Mroczny Pan Skromności
21.08.2014, 06:09
ale po co komu garaż w ts4? :smile:
Dziwi mnie tylko dlaczego twórcy nie podali jeszcze wymagań rekomendowanych; znamy tylko minimalne. Odnośnie tego, że przed premierą gra nie będzie udostępniona recenzentom powiem tylko tyle, że to posunięcie jest znaczące. Niech twórcy się potem nie dziwią, że ludzie nie myślą o niej w superlatywach, delikatnie rzecz ujmując. Jak możemy być pozytywnie nastawieni do czegoś o czym wiemy w sumie tylko tyle, że ma dobry tryb tworzenia postaci i wiele cięć względem poprzednich części? Nie wiem czy czwórka sprawdzi się jako kontynuacja, już prędzej byłabym za tym, żeby nazwać ją "The Sims Reactivation" czy coś w tym stylu, w każdym razie bez cyferki w tytule. The Sims 4 to chyba brzmi zbyt szumne; ciekawe czy oni faktycznie zrobili tę grę z myślą o późniejszej edycji na tablety...
LostInTheAir
21.08.2014, 09:51
Denerwuje mnie fakt, że taka seria tak się stoczyła - od najlepszego symulatora po grę dla dzieci. Moim zdaniem zastosowanie grafiki sprzed 8 lat i przestarzałego silnika dyskwalifikuje tę część, IMO to nie jest dobry następca wszystkich innych serii. Brak tu rewolucji, a nade wszystko odjętych zostało dużo rzeczy. Brak basenów to chyba oznaka lenistwa. Chciałbym, żeby powróciło studio TS sprzed 10 lat...
Włączam origin a tu okienko wyskakuje pokazujące sims 4 i guzik pobierz teraz. No to odrazu uśmiech wielki i klikam ten guzik a tu przekierowanie do kupna preordera xd Wiem, naiwny jestem xd Powinno chyba być kup teraz a nie w balona robią xd
http://i57.************/2zg6738.png
Wszystko co kroją będzie w dlc oprócz samochodów pewnie, muszą coś do tych dlc wpakować by się je chętniej kupowało. Tak myślą ludzie co mają dolary zamiast oczu.
anie_1981
21.08.2014, 14:47
EA ma talent do psucia dobrych serii... Tylko ta kasa im w głowie. Wiem, wszystkie firmy nieważne w jakiej branży istnieją po to by zarabiać, ale są tacy którzy robią coś z pasją, żeby stworzyć coś dobrego i na tym zarobić. EA Games nie zależy na zrobieniu czegoś dobrego, dla nich nie istnieje pojęcie pasji i to jest po prostu bardzo smutne...
Szczerze mówiąc nawet gdyby dali grę do zrecenzjonowania przed premierą to nawet najlepsza recenzja nie skłoniłaby mnie do kupienia jej w normalnej cenie :D
EA ma talent do psucia dobrych serii... Tylko ta kasa im w głowie. Wiem, wszystkie firmy nieważne w jakiej branży istnieją po to by zarabiać, ale są tacy którzy robią coś z pasją, żeby stworzyć coś dobrego i na tym zarobić. EA Games nie zależy na zrobieniu czegoś dobrego, dla nich nie istnieje pojęcie pasji i to jest po prostu bardzo smutne...
To jest irytujące. Aż pobrałam demo, by zobaczyć, czy naprawdę tak dobrze się zapowiada, ale jest naprawdę przeciętnie, czego można było się spodziewać. Ciągną z ludzi pieniądze jak mogą. Znów zacznie się dokładanie nowych, ciekawszych funkcji w dodatkach po stówce.
Jedynka i dwójka były dobre, trójka lepsza (pod względem grafiki na pewno) i nie wiadomo już, czego się spodziewać po tej czwórce.
Zgadzam się z Georgią, że zwyczajnie nie wiadomo czego się się spodziewać po czwórce. By the way, premiera już za dwa tygodnie.
anie_1981
22.08.2014, 13:40
Pewnie już pakują grę do tych pudełeczek... :P Wiem, pojechało świstakiem... :) No ja mam nadzieję, że kotś z graczy się zlituje i narysuje ładniejsze tekstury zastępcze do elementów świata zewnętrznego... (drzewa, rośliny, skały, woda i wszystko inne). Osobiście to nawet gdyby oddali baseny i małe dzieci, to chyba bym się nie mogła przestawić na tą cukiereczkową, błyszczącą graficzkę... Choć muszę przyznać, że chciałabym grę przetestować, jednak jest to głupia fanaberia. Nie wydam tyle kasy na grę, którą po tygodniu rzucę w kąt.... Trzeba czekac aż stanieje do jakiś 50-70 zł... :P
EDIT:
Może ktoś podać linka do jakichkolwiek obiektów CC do pobrania do Dema? Pytam, bo owszem, znajduję zdjęcia takowych obiektów, ale pobrać się ich nie da... No co mi po samych zdjęciach...
http://mysims4blog.blogspot.com/
anie_1981, mamy zupełnie inne odczucia co do gry, bo przeglądając już któryś z kolei gameplay zastanawiam się, czy to kwestia ograniczonego czasu (i ludzie woleli spędzić go żyjąc niż urządzając dom) czy po prostu kiepskiego wyposażenia, ale wnętrza wydają mi się jałowe, nijakie i szare.
Za to mam przeczucie, że Willow Creek będzie drugim miastem (za Hidden Springs), w którym będzie mi się przyjemnie mieszkało. Jest ślicznie, zielono, jest rzeka, no i jeśli będzie tam klimat prawdziwego Nowego Orleanu, to tylko poczekać aż wyjdzie te kilkanaście dodatków i będzie się dało normalnie grać, z wszystkim co jest potrzebne :rolleyes:
anie_1981
22.08.2014, 14:24
Tylko mnie cały czas denerwuje ta ich pazerność. No zabrać z gry coś podstawowego i dać to jako część płatnego dodatku to jest cios poniżej pasa. To jak sprzedać komuś telefon i kazać mu osobno płacić za ładowarkę :P
Mentosik57
22.08.2014, 16:09
to tylko poczekać aż wyjdzie te kilkanaście dodatków i będzie się dało normalnie grać, z wszystkim co jest potrzebne :rolleyes:
Jak będzie słaba sprzedaż to kilkanaście napewno nie wyjdzie.Zanosi się na to,że ta część serii będzie miała najmniejszą sprzedaż .Bo ani nie ma reklam,ani jakichś specjalnych zapowiedzi,gra sama w sobie jest kiepska porównując inne cześći,a ludzie krytykują to coś od góry do dołu.Ja tak szczerze chciałbym,by ta gra się słabo sprzedawała,przynajmniej EA dostanie nauczkę,że zepsuli serię lubianą przez miliony ludzi :)Normalnie oni chcą zniszczyć kurę znoszącą złote jaja ... Jak dla mnie ta gra nie może im wyjść,bo już samego początku jest na pozycji przegranej.
Jak będzie słaba sprzedaż to kilkanaście napewno nie wyjdzie.Zanosi się na to,że ta część serii będzie miała najmniejszą sprzedaż .Bo ani nie ma reklam,ani jakichś specjalnych zapowiedzi,gra sama w sobie jest kiepska porównując inne cześći,a ludzie krytykują to coś od góry do dołu.Ja tak szczerze chciałbym,by ta gra się słabo sprzedawała,przynajmniej EA dostanie nauczkę,że zepsuli serię lubianą przez miliony ludzi :)Normalnie oni chcą zniszczyć kurę znoszącą złote jaja ... Jak dla mnie ta gra nie może im wyjść,bo już samego początku jest na pozycji przegranej.
na razie sprzedaje się chyba w porządku - http://www.vgchartz.com/preorders/41868/USA/
To są tylko "pre ordery" z USA, nie ma danych dla reszty świata.
anie_1981
22.08.2014, 16:31
Ta gra się sprzeda dobrze, bo to gra dla dzieci i chociaż EA straci paru dorosłych graczy, grających na poważnie, to za to dużo dzieci pozyska. Wyjdą na swoje, złego diabli nie biorą.
Choć muszę przyznać, że chciałabym grę przetestować, jednak jest to głupia fanaberia. Nie wydam tyle kasy na grę, którą po tygodniu rzucę w kąt.... Trzeba czekac aż stanieje do jakiś 50-70 zł... :P
Nie wiem jaki masz internet i ile będzie ważyć gra, ale na Originie możesz przez 24h grać i zwrócić grę.
https://www.origin.com/pl-pl/great-game-guarantee-terms
Ja rozważam tę opcję, bo internety mam niezłe, ściągnąć powinno się sprawnie, a ponieważ będę miała jeszcze wakacje to będzie czas na granie 24h ;d
@up: Jak się będzie źle sprzedawać to moim zdaniem zrobią właśnie więcej dodatków, żeby wyciągnąć jak najwięcej kasy ;d Więc będzie dużo, słabych akcesoriów/dodatków w nadziei, że ludzie licząc na coś lepszego kupią :P
Może ktoś podać linka do jakichkolwiek obiektów CC do pobrania do Dema? Pytam, bo owszem, znajduję zdjęcia takowych obiektów, ale pobrać się ich nie da... No co mi po samych zdjęciach...
http://mysims4blog.blogspot.com/
Tu (http://sims4updates.net/) są jakieś linki :D
anie_1981
22.08.2014, 18:37
No udało mi się wprowadzić CC do TS4 CAS. Szkoda, że na razie to są same rekolory, jakiś nowy ciuch też by się przydał.
Tylko mnie cały czas denerwuje ta ich pazerność. No zabrać z gry coś podstawowego i dać to jako część płatnego dodatku to jest cios poniżej pasa. To jak sprzedać komuś telefon i kazać mu osobno płacić za ładowarkę :P
Mnie też. Dlatego jeszcze nie mam zamówionej gry i nie planuję, póki nie wyjdzie wystarczająco dodatków, żeby to miało ręce i nogi. No i wiadomo, że nie po regularnej cenie, tylko w jakiejś promocji :lol2:
Nie kręci mnie ta gra aż tak bardzo, żebym ją musiała mieć teraz i już.
Deszcz w podstawie ?
https://www.dropbox.com/s/20youqozugakhnn/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.png?dl=0
Na zdjęciu widać dzieci taplające się w kałuży.
adamo030
23.08.2014, 18:14
Wcale bym sie nie zdziwił, jakby któryś popuścił,a następny w tym chlupał bo woda :D
Mentosik57
23.08.2014, 18:20
Deszcz w podstawie ?
Na zdjęciu widać dzieci taplające się w kałuży.
Nie deszcz tylko kałuża :P
Może tak jak up ktoś się zlał a potem można w tym się pluskać.
Cytryśnia
23.08.2014, 18:35
Mnie bardziej zdziwił tańczący mroczny kosiarz... albo ktoś za niego przebrany (gdzieś pod koniec filmiku)
Mentosik57
23.08.2014, 20:11
Hmm.oglądając ten filmik doszłem do jednego,prostego wniosku.W tej części lepsze będą tylko interakcje międzysimowe.Reszta pozostała albo taka sama albo gorsza.
Na zwiastunie (0:38) zauważyłam, że dziecko Oliego i Basi jest do nich bardzo podobne. Chłopiec jest uroczą mieszkanką genów tej pary :love:
anie_1981
24.08.2014, 11:17
W 2 i 3 dzieci również są podobne do rodziców... Zwiastun nie wnosi nic nowego. Ot, taki sobie filmik.
Owszem, w poprzednich seriach dzieci również są podobne do rodziców, ale moim zdaniem nigdy aż tak jak tutaj. Podobieństwo jest uderzające, nie trzeba się przyglądać.
La Tortura
24.08.2014, 12:27
czyyy ja wiem. trójkowe dzieci strasznie przypominały rodziców, czasami była to skóra zdjęta np. z matki. dwójkowe zresztą też były podobne. a tutaj wydaje mi się, że to rpzez ten beret itp. nie sądzę, żeby dziedziczenie się czymś różniło.
anie_1981
24.08.2014, 12:59
@UP: No właśnie ja też tak myślę. Czasem by się chciało, żeby Simsowy dzieciak nie odziedziczył nochala po tatuśku, a tu niestety... nie ma lekko... :P
Mentosik57
24.08.2014, 13:49
Ja to ogolnie teraz malo gram w trojke,a jak juz gram to 1-osobowa rodzinka.Gdy kiedys gralem rodzina (najczesciej wampirow) to ZAWSZE dzieci wygladaly jak rodzice ...U mnie tak bylo,takze po przejsciu na etap mlody dorosly dzieci I rodzicow odrozniala tylko fryzura.Troche nierealne to jest.
Z gory przepraszam za brak polskich znakow - nowy komputer zza granicy - angielski windows I jeszcze nie dodalem obslugi polskich znakow :P
Kafelove
24.08.2014, 21:50
Fajnie by było, jakby właśnie podobieństwo nie było aż tak uderzające tylko, jak w realnym świecie, bo w końcu różnie to bywa. Mój brat np. to skora zdarta z mojego taty, a ja? W ogóle podobna nie jestem. Do żadnego z rodziców. Dlatego super by było gdyby np. corka była podobna do prababci itp ;)
simka334player
25.08.2014, 07:10
Witajcie po wakacjach,
Ja tam się cieszę na czwórkę. Pobawiłam się w sobotę demem CAS i bardzo mi nowe simy przypadły do gustu. Dla mnie są po prostu ładne. A to jest bardzo ważny asset dla mnie bo właśnie brzydkie simy to był główny powód dla którego nie mogłam grać w trójkę. Raziły moje poczucie estetyki.
Reszta możę być jak dla mnie. Otwarte otoczenie w trójce mnie męczyło na dłuższą metę. Jeżeli ładowanie między dzielnicami nie będzie za długie to pomysł otoczenia/świata w czwórce będzie super.
Podoba mi sie też pomysł ograniczenia ilości parcel. W moim Pleasentview mam tyle rodzin że sama sie już w tym gubię. Czyli zapowiada sie ok.
Poza tym...zgadzam się z Irbis w sprawie domniemanego lenistwa EA. Też uważam że to co zrobili w TS4 zrobili celowo a nie z lenistwa czy z pazerności.
Odnoszę takie wrażenie że dużo forumowiczów przyjmuje za cos oczywistego że można otrzymywać wiele za darmo. Wpływ INternetu? Gdzie można brać nic nie dając w zamian?
Ja uważam , będąc kobieta pracującą, że za pracę należy się zapłata. I ci informatycy z EA pewnie też tak myślą. Chcą zarabiac na swoim talencie i ciężkiej pracy. Co w tym dziwnego?
Ja ich podziwiam.... umieć zrobic taką myślącą grę jak The Sims! Chętnie im za to zapłacę.
:lol2:
Kafelove
25.08.2014, 07:26
Ja uważam , będąc kobieta pracującą, że za pracę należy się zapłata. I ci informatycy z EA pewnie też tak myślą. Chcą zarabiac na swoim talencie i ciężkiej pracy. Co w tym dziwnego?
Ja ich podziwiam.... umieć zrobic taką myślącą grę jak The Sims! Chętnie im za to zapłacę.
:lol2:
O tak, nie popieram piractwa pod żadną postacią i także uważam, że należy im się dobra zapłata za kawał dobrej roboty. Programowanie, tworzenie gier to wcale nie ejst prosta sprawa i trzeba mieć dryg do tego ;)
Witam po dłuższej nieobecności :)
Zgadzam się z tym co napisała simka334player.
Ja tam sie ciesze ,ze bedzie ladowanie na parcele a nie jeden wielki świat , mimo iż mam dobrego lapka to i tak zawiesza mi sie ts3 :/ dlatego mi odpowiada tak jak ma być. CAS mi sie podoba , moze i simy sa takie hmm bajkowe ale napewno bardziej rea listyczne (jak dla mnie) niz w ts3 , dlugo nie gralam w ts3 a testujac CAS ts4 odpalilam wczoraj ts3 i widac duzą roznice w wygladzie postaci i pierw myslalam ze w ts3 simy sa bardziej realne ale jednak nie...wole ts4, poza tym fajnie ze mozna cialo modyfikowac tego mi brakowalo najbardziej... Co do niemowląt...nigdy nie gralam na dluzsza mete ale jednak przeskos z niemowlaka na male dziecko to jakas paranoja i mam nadzieje ze to zmienią w dodatkach...
anie_1981
25.08.2014, 10:22
Każdy radzi o własnej czeladzi, jak mówi stare, polskie przysłowie. Nie wiem w sumie czemu ludzie czepią się trójkowych Simów, mi tam się podobają... :P
simka334player
25.08.2014, 15:56
Hmmmm.....
ani. otóż może dlatego ludzie się czepiają trójkowych simów gdyż np wg mnie
sprawiają wrażenie jakby były spuchnięte, ulepione z plasteliny; panowie mają strasznie krótkie bycze karki i chodza sztywnie jak mój teść po wypadku. Obrzydliwe było zwłaszcza dla mnie ta sztywność postaci i to wywracanie oczami jakby nie potrafiły odwrócić głowy tylko strzelały oczami na boki.
U pań irytowała mnie ta pulchna spiczasta bródka...
Nawet przy chudym simie twarz sprawiała wrażenie pulchnej, opuchniętej.
Co do czwórkowych simów... to bawiłam się nimi jedna krótką godzinę i udało mi sie stworzyć całkiem miłe dla oka simki. Rzeczywiście modelowanie sima bezpośrednio jest o wiele lepsze i przyjemniejsze. No a opcja ..stwórz siostrę jest przefajna.
Co prawda dzieci w grze ( przynajmniej z tego co widziałam na youtube ) troszkę zbyt przypominają te opóźnione w rozwoju biedactwa z trójki i znowu poruszaja się zbyt sztywno ale może nie bedzie tak źle.
Ja uważam , będąc kobieta pracującą, że za pracę należy się zapłata.
Patrząc na to jak okrojono czwórkę pokuszę się o stwierdzenie że na pewno nie w takiej wysokości jakiej życzy sobie EA
Ja tam sie ciesze ,ze bedzie ladowanie na parcele a nie jeden wielki świat , mimo iż mam dobrego lapka to i tak zawiesza mi sie ts3 :/
Ja natomiast się nie cieszę, bądź co bądź od premiery TS3 minęło kilka lat.
I argument typu "bo mi się wiesza" do mnie nie przemawia, skoro się wiesza to pora kupić nowy komputer/zrobić upgrade, niż cofać mechanikę silnika w sequelu bo Jan Nowak Z państwa X ma stary komputer. Tak, narzekam tu głównie na wspomniany otwarty świat i na marginesie brak 64bitów który prędzej czy później odbije się nam czkawką.
PS: Zapewne po piątym dodatku.
PPS: Chociaż brak 64 bitów to zapewne wina Pythona
simka334player
25.08.2014, 16:13
tjzzf,
wszystko jest kwestią co ile jest warte dla kogo.
Gdyby zrobienie takiej gry jak The Sims było łatwa sprawą każdy z nas miałby swoja własną wersję. No nie?
Poza tym z tego co pamietam EA od początku twierdziło że TS4 jest osobną grą i tak ja nadchodzaca gre traktuję. Nie oczekuję tego co było w poprzedniczkach poza tym że jest to symulator życia codziennego.
Bo cóż można w końcu w tym temacie wymyślić? Zobaczymy co nam EA zaserwuje w dodatkach.
Ja natomiast się nie cieszę, bądź co bądź od premiery TS3 minęło kilka lat.
I argument typu "bo mi się wiesza" do mnie nie przemawia, skoro się wiesza to pora kupić nowy komputer/zrobić upgrade, niż cofać mechanikę silnika w sequelu bo Jan Nowak Z państwa X ma stary komputer. Tak, narzekam tu głównie na wspomniany otwarty świat i na marginesie brak 64bitów który prędzej czy później odbije się nam czkawką.
PS: Zapewne po piątym dodatku.
PPS: Chociaż brak 64 bitów to zapewne wina Pythona
Tu muszę się wtrącić. Niejednokrotnie wieszanie się trójki NIE jest winą komputera. Mam laptopa kupionego specjalnie do gier, i wiem, nie jest to stacjonarka, ale sprzęt jest porządny, pociągnie wiele gier bez cięcia, ale TS3 z dodatkami nie, bo optymalizacja tej gry chyba nie istnieje.
simka334player
25.08.2014, 16:24
No właśnie NaNiko,
dziś obejrzałam taki filmik na blogu Honywell gdzie jeden taki mądrala na poddaszu dzielił sie z ludzkością swoimi uwagami co do listy braków w TS4 w porównaniu do poprzedniczek. Jedna uwaga mnie zaciekawiła. Otóż ten CAStyle... Ma mądrala rację żę to musiało opóźniać i obciążać grę.Czyli nie wina kompa tylko wina samej koncepcji.
Wymyślać to możęmy niestworzone rzeczy tylko problem potem z wykonaniem.
Zaraz jak wyszło TS3 powiedziałam że ...po angielsku to brzmiało tak ...they bit more than they could chew... Nie ma chyba w polskim podobnego odpowiednika. Czyli odgryźli więcej niż mogli przeżuć. I taka jest chyba prawda o TS3.
Ma mądrala rację żę to musiało opóźniać i obciążać grę.Czyli nie wina kompa tylko wina samej koncepcji.
Wymyślać to możęmy niestworzone rzeczy tylko problem potem z wykonaniem.
Zaraz jak wyszło TS3 powiedziałam że ...po angielsku to brzmiało tak ...they bit more than they could chew... Nie ma chyba w polskim podobnego odpowiednika. Czyli odgryźli więcej niż mogli przeżuć. I taka jest chyba prawda o TS3.
hmmm małe dzieci, zróżnicowany wzrost nastolatków i dorosłych, a także baseny, istoty nadnaturalne (kosmici, duchy), piwnice, zmywarki, modyfikacja terenu, gazety, choroby jakoś nie wywalały TS2 (podstawy TS2, to wszystko tam było). Tam nie było problemów z wykonaniem. Ogólnie TS2 to porządnie zrobiona gra, a wraz z dodatkami gwarantuje sporo dobrej rozgrywki i to za darmo (można było ją pobrać legalnie na Origin). Co więcej dodatków oraz modów jest mnóstwo i nie trzeba na nic czekać ani za nic płacić.
Tu muszę się wtrącić. Niejednokrotnie wieszanie się trójki NIE jest winą komputera.
Nigdzie nie pisałem że jest. Podczas dyskusji z twórcami na twitchu sami przyznali że "na potrzeby większej dostępności" zrezygnowali z kilku rzeczy.
A czy ktoś ma odpowiedni do grania komputer nie sposób ocenić bez podania specyfikacji. A i nie specjalnie mnie to obchodzi ;))
Byłbym skłonny wydać te 50zł :smile:
Mentosik57
25.08.2014, 18:28
Mnie akurat śmieszą takie opinie ''Dobrze,że wywalili otwarty świat,kreator stylu,zróżnicowany wzrost,małe dzieci,samochody BO GRA SIĘ TNIE'' .No ludzie to,że trójka miała okropną optymalizacje to potwierdzę.Twórcy mieli dobry projekt,ale niestety spartolili wykonanie.Ale to,że spartolili wykonanie to nie znaczy,że mają się cofać do starych ,zakurzonych rozwiązań sprzed 10 lat.Nowa część to miała być okazja ,by udoskonalić otwarty świat i reszte fajnych rzeczy z trójki.Oni mogli zoptymalizować grę,mogli ją udoskonalić.Ale oni woleli się nie wysilać i wydać demo gry.Tak,dla mnie to jest demo gry.Ja do teraz gdy widzę nowe filmiki na YouTube z tej części ,jak niemowlę wyskakuje z kołyski,jak sim znika gdy idzie do pracy,jak dochodzą nowe newsy o okrojeniu gry to mi się śmiać chcę.Zwłaszcza,że za demo gry oni chcą niewiadomo jakie pieniądze.Ta gra dla mnie nie jest skończona ,a za coś nieskończonego nie mam zamiaru płacić.
anie_1981
25.08.2014, 19:01
Podpisuję się pod tym co napisał Mentosik57 obiema rękami. Ponadto, mogłabym wydać 50 zł na tą grę, ale ani grosza więcej i nie pakowałabym kasy w żadne dodatki, jedynie ściągałabym CC. Dlaczego? Po pierwsze nie chcę płacić za dodatki, z których połowa zawartości powinna znaleźć się w podstawce, a po drugie, mogłabym tą grę potraktować jedynie, jako rodzaj Simsów, które są czymś w rodzaju The Sims Portable, czyli coś małego, lekkiego, w co można pograć 10 minut na szybko i nie grać na poważnie, bo zwyczajnie się nie da.
I ja również podpisuję się pod słowami Mentosik57. Śmieszy mnie to, jak niektórzy bronią TS4 i za argument podają TS3, które miało skopaną optymalizację i do dzisiaj jest najbardziej zabugowaną częścią serii. TS3 koła nie wynalazło, wszystko co tam widzieliśmy było wykonane już wcześniej w innych grach, w tym w poprzednich simsach. Lagująca kamera, pożeranie ramu po włączeniu menu CASt to tylko i wyłącznie wynik kiepskiego kodu, ponieważ podobne problemy są na różnych konfiguracjach niezależnie od jakości PCta.
Śmieszy mnie również uparte twierdzenie, że seria The Sims to jakiś cud na kiju, którego w żaden sposób nie da się porównać do innych gier, bo przecież simsy są taką rozbudowaną i skomplikowaną grą. TS1 skomplikowane wcale nie jest, a TS4 idzie tą samą drogą. TS2 było stworzone w czasach, gdy 512MB RAM i Geforce 3 były szczytem marzeń, a i tak podstawa zawiera w sobie funkcje, o jakich TS4 może sobie pomarzyć. Obecnie wymagania pokroju nowego Thiefa stają się powoli standardem, a simsy? Nawet trójka była przestarzała w czasie premiery, a co dopiero czwóreczka.
anie_1981
25.08.2014, 20:44
Prawda jest niestety taka, że EA Games to moloch który dosłownie pożera małe studia produkujące gry, wraz z ich świetnymi tytułami, a potem próbuje z tego wyciągnąć maksimum kasy kosztem jakości produktu, a co za tym idzie, kosztem graczy. Tak długo, dopóki wychodzi na swoje taką polityką (czyli tak długo jak ludzie będą kupowali okrojone gry), tak długo taki stan rzeczy będzie trwał. Jak wiadomo, seria TS jest jedyna w swoim rodzaju i czy chcemy czy nie, bojkot czwórki przez jednostki niczego nie zmieni. Ja czwórkę bojkotuję, choć wcale nie uważam, że to coś zmieni, po prostu gra nie jest warta swoich pieniędzy.
Polska reklama gry:
https://www.youtube.com/watch?v=wFu1DkgP5gg
La Tortura
25.08.2014, 21:31
Tekst brzmi trochę jak intro bajek z disney channel. Nic dziwnego w sumie podstawówka to grupa docelowa.
tru, że tak powiem. zwiastun niczym z nickelodeon... ;x
Tym trailerem skutecznie zniechęcili mnie nie tylko do TS4, ale w sumie teraz wstydzę się za całą serię. :lol2:
Tym trailerem skutecznie zniechęcili mnie nie tylko do TS4, ale w sumie teraz wstydzę się za całą serię. :lol2:
Oglądając tą reklamę Wstyd się przyznać że gra się w simsy. Zwłaszcza kolegom z pracy :cry:
simka334player
26.08.2014, 08:26
No cóż,
każdy ma prawo powiedzieć : płacę więc wymagam. Jak produkt nie podchodzi komuś to go nie kupi, to oczywiste!
Każdy ma prawo dokonać wyboru...kupić czy nie.
Ale , tak mi się wydaje, bądźmy konsekwentni, jeśli podjąłem decyzję że bojkotuje grę, to nie przyjdzie mi do głowy skorzystać z, jak to niektórzy "delikatnie" określają, nieoficjalnego źródła.
Piractwo to kradzież, nie ma co sie bawić w eufemizmy.
Nie znam sie na technicznej stronie tworzenia takich gier jak The Sims, które wg mnie są bardzo "myślącymi" grami. Nie można ich chyba porównac z jakimiś prymitywnymi strzelankami. Mnie interesuje efekt końcowy. Bo każda odsłona the sims była osobną grą bazującą na tej samej koncepcji.
Wg mnie w TS4 twórcy skupili sie na simach i na tym żeby były bardziej naturalne gdyż Rachel Franklin sama powiedziała że TS4 to gra która polega na tworzeniu i kontrolowaniu simów. I jeśli to prawda że simy będą mądrzejsze od wszystkich dotychczasowych to to jest właśnie to o co mnie głównie chodzi. żeby bardziej przypominały prawdziwych ludzi w reakcjach i zachowaniu. A takie drobiazgi jak brak pralek dżizys! to naprawdę nie jest dla mnie istotne.
Ale , tak mi się wydaje, bądźmy konsekwentni, jeśli podjąłem decyzję że bojkotuje grę, to nie przyjdzie mi do głowy skorzystać z, jak to niektórzy "delikatnie" określają, nieoficjalnego źródła.
Mądre słowa. To się nazywa hipokryzja. Bo skoro ktoś już od dawna wie, że gra mu się nie podoba, a nawet wie, że w ogóle gra jest do niczego, że dla małych dzieci, że się cofa itp. itd. to po co chce w nią grać, oczywiście zaraz po tym jak ją ukradnie? Czyli co, wszyscy którzy zagrają w grę są dziećmi dającymi zmanipulować się EA czy tylko Ci którzy uczciwie grę kupią? Dla mnie zasada jest prosta: nie podoba mi się gra, to w nią nie gram.
Wycenianie gry też jest nie na miejscu. Czy Wam ktoś mówi, że za dużo dostajecie za swoją pracę?, czy chcielibyście dostawać mniej bo ktoś, kto tej pracy nie rozumie uważa, że tak powinno być?
Gdyby gra tak bardzo mi się nie podobała, szkoda byłoby mi czasu na wchodzenie tutaj i wpisywanie w kółko tego samego, bo naprawdę nic innego nie robicie. Ciągle i ciągle te same teksty. No oczywiście każdy ma do tego prawo, tak jak Ja mam prawo napisać co o tym myślę.
Co strasznego jest w tej reklamie, że aż strach się przyznawać to grania w TS?
Kafelove
26.08.2014, 09:15
Hah, no właśnie... Trójkę mam zainstalowaną u chłopaka, bo mój DOBRY komputer nie ogarnia. On ma wypasiony sprzęt, a u niego wszystko się i tak tnie.
Jaki z tego morał? Nadal gram w dwójkę ;)
Irbis, nie oszukujmy się, ta gra nie powinna kosztować 200 złotych. Ta cena jest zdecydowanie wygórowana, biorąc pod uwagę, że płacimy za bazę pod dodatki, a nie za produkt, który sam w sobie jest już niezależnym symulatorem ze wszystkimi potrzebnymi opcjami. Wycenianie gry jest jak najbardziej na miejscu, bo niech EA nie myśli, że im pieniążki będą się sypały z nieba tylko za logo Simsów na pudełku. Ich dobra passa nie będzie trwać wiecznie, jeżeli z symulatora życia będą robić symulator filmu animowanego z rakietami, laleczkami voodoo, przejaskrawionymi emocjami, zamiast elementów typowych dla rodzinnego życia. Teraz to już tylko kwestia rozeznania czy naprawdę chcemy grać w grę dla dzieci. Te Simsy ze swoim białym interfejsem, niedorobionymi ekranami ładowania i pożal się Boże makietową mapką, momentami przypominają mi sterylny domek dla lalek. Oczywiście zalety również są, ale nie wiadomo w którą stronę gra się rozwinie, kiedy już wyjdą do niej dodatki, więc wolę raczej podchodzić krytycznie, niż nazbyt entuzjastycznie. Czasami naprawdę już nie wiem co myśleć...
Nie żebym bronił piratów, ale męczy mnie już to na siłę lansowane w mediach zdanie. Jasne jest niemoralne, ale piractwo to nie kradzież. Nie idziesz do sklepu i nie zabierasz gry z półki, nie wyrywasz producentowi pieniędzy z ręki, po prostu ją kopiujesz. Producent nie traci ani złotówki, traci potencjalne zyski z twojego kupna. Kropka. A jeżeli i tak nie miałaś zamiaru jej kupić cóż...
Wycenianie gry też jest nie na miejscu. Czy Wam ktoś mówi, że za dużo dostajecie za swoją pracę?, czy chcielibyście dostawać mniej bo ktoś, kto tej pracy nie rozumie uważa, że tak powinno być?
Nie rozumiem skąd te porównanie, jeżeli tworzę projekt na szybko, jest niedokładny, brakuje w nim pewnych elementów lub są one ucięte, to jak najbardziej zgodziłbym się dostać mniej, ba nalegałbym. A czemu to? bo nie byłby proporcjonalny w stosunku do ceny.
Dla mnie zasada jest prosta: nie podoba mi się gra, to w nią nie gram.
A jeżeli nie wiesz czy ci się podoba to co robisz? oglądasz filmiki na YT czy szukasz wersji DEMO?
A jeżeli wersja DEMO nie istnieje? co jest nagminne po 2006 roku.
Twory pokroju CAS pomijam bo tak naprawdę nic nie pokazują. Zresztą Nie bez przyczyny EA zrezygnowało z czasowych dem w simsach na rzecz CAS.
W tej chwili TS4 to zakup w ciemno. Najlepsze jest to że nawet recenzenci z największych pism nie dostaną gry przed premierą. Chyba nawet twórcy przeczuwają co z tego wyjdzie.
Co strasznego jest w tej reklamie, że aż strach się przyznawać to grania w TS?
Jej dziecinność, Sweet focia, i śpiewający lektor rodem z Disney Channel.
Ale co to znaczy, że gra nie jest "niezależnym symulatorem ze wszystkimi potrzebnymi opcjami". Kompletnie się z tym nie zgadzam, bo choć gry jeszcze nie ma, to jestem pewna, że da się w nią grać bez dodatków, a jeśli chodzi o potrzebne opcje gry, to dla każdego oznacza to coś innego. Jestem również pewna, że w grze znajdą się "elementy typowe dla rodzinnego życia" zaś inne przez Ciebie wymienione są tylko dodatkami, z których nie trzeba korzystać. Wygląd interfejsu czy mapy to również sprawa upodobań i wielu graczom podoba się taki styl.
tjzzf
Nie rozumiem skąd te porównanie, jeżeli tworzę projekt na szybko, jest niedokładny, brakuje w nim pewnych elementów lub są one ucięte, to jak najbardziej zgodziłbym się dostać mniej, ba nalegałbym. A czemu to? bo nie byłby proporcjonalny w stosunku do ceny.
No i to znów sprowadza się do tego, że większość osób nie rozumie, że oni celowo nie dodają do postawy pewnych rzeczy, że nie jest to wynik pośpiechu czy lenistwa, ale zamierzone działania. Czegoś nie dodali, ale dodali coś innego i w ich odczuciu jest to dobre, bo taki był ich zamysł na tę grę. Taki jest przywilej twórców czegokolwiek.
A jeżeli nie wiesz czy ci się podoba to co robisz? oglądasz filmiki na YT czy szukasz wersji DEMO?
Nie pisałam do osób, które nie wiedzą czy gra im się podoba czy nie, ale do tych, którzy wyrażają się jasno, że gra im się nie podoba, że jest beznadziejna itp..
No i to znów sprowadza się do tego, że większość osób nie rozumie, że oni celowo nie dodają do postawy pewnych rzeczy, że nie jest to wynik pośpiechu czy lenistwa, ale zamierzone działania.
"Panie nowak, napisze panu tego frameworka za 2000zł, wytnę z niego routing i kilka podstawowych funkcjonalności, wypuszcze je za kilka miesięcy w paczkach aktualizacyjnych po 1000zł" :lol2:
Ja doskonale wiem że gra powstaje w pośpiechu (o czym przekonasz się w dniu premiery ;)) ) i że większość elementów wycięto na potrzeby dodatków. Co nie znaczy że powinniśmy się na to godzić.
tjzzf, zgadzam się, że skoro produkt okazuje się niedokładny, w jakiś sposób niepełny to powinno się za niego zapłacić mniej. Niestety twórcy chcą żebyśmy zapłacili więcej i to za grę, której zakup jest całkiem w ciemno. Nie pokazali nam wiele więcej poza CAS-em; codzienne życie Simów przedstawili po łebkach z naciskiem na przejaskrawione emocje i całe te "dziwne historie". Po drodze wyszły na jaw różne braki, z brakiem małych dzieci i wielu postaci npc na czele. Wysokobudżetowa gra z cieszącej się popularnością serii powinna być udostępniona przed premierą recenzentom. W przeciwnym razie można pomyśleć, że twórcy mają jeszcze więcej braków do ukrycia. Wszystko to sprawia mało profesjonalne wrażenie.
anie_1981
26.08.2014, 10:30
No i to znów sprowadza się do tego, że większość osób nie rozumie, że oni celowo nie dodają do postawy pewnych rzeczy, że nie jest to wynik pośpiechu czy lenistwa, ale zamierzone działania. Czegoś nie dodali, ale dodali coś innego i w ich odczuciu jest to dobre, bo taki był ich zamysł na tę grę. Taki jest przywilej twórców czegokolwiek.
Ale to nie zmienia faktu, że projekt gry sam w sobie nie jest wart tej ceny. Jeśli namaluję obraz, który jest bardzo przeciętny, i zażyczę sobie za niego tonę kasy, bo poprzednie obrazy były dobre, więc liczę, że znający mój styl i tak to kupią, to co to o mnie świadczy..?
TheBlackSheep
26.08.2014, 10:31
Gdyby gra tak bardzo mi się nie podobała, szkoda byłoby mi czasu na wchodzenie tutaj i wpisywanie w kółko tego samego, bo naprawdę nic innego nie robicie. Ciągle i ciągle te same teksty. No oczywiście każdy ma do tego prawo, tak jak Ja mam prawo napisać co o tym myślę.
Mi też się czwórka nie podoba, nie mam zamiaru jej kupić, nawet już się tym CAS-em nie bawię (swoją drogą, od razu bym prosiła, żeby któryś z modów/adminów zamknął mój temat w dziale z zdjęciami czwórkowych simów), zajmuję się tworzeniem mojego otoczenia do dwójki. Już dosyć długo nie wchodziłam na to i inne forum, właśnie z tego powodu że praktycznie każdy post, to w kółko jedno i to samo. Rozumiem że się Wam gra nie podoba, ale bez przesady...po co pisać o tym 5000 postów? Nie lepiej sobie przez ten czas pograć w trójkę czy dwójkę? :P
Odnośnie celowego wycinania pewnych elementów z podstawy gry, żeby potem wrzucić je do dodatków, to świadczy to tylko o tym, że twórcy nie starają się przy podstawce o kompletny produkt. Gdyby liczyli się z fanami i starali się uczynić grę jak najlepszą, zrobiliby maks pięć dodatków, faktycznie rozbudowanych, zamiast kilkunastu rozszerzeń. Gra więcej by zyskała, gdyby twórcy tak się nie rozdrabniali.
Dokładnie. Celowo wycięli doskonale znane z poprzedniczek elementy po to tylko, by wrzucić je do dodatków i dostać za to dodatkowe $$$. O ile nie winię Maxisa za to, bo wiem, że to wszystko wina chciwości EA, nie mam zamiaru płacić za tak okrojony produkt bodaj 150zł, a potem dopłacać(przez kilkanaście dodatków!) by dostać kilka dodatkowych funkcji, które w poprzednich częściach serii były od podstawy. Grałem w demo CAS i odinstalowałem po dniu. Tak, jest zabawne, ale moja dwójka jest tak samo dobra i raczej przy niej zostanę.
Odnośnie tego, czemu ludzie piszą w temacie, odpowiedź moim zdaniem jest prosta - bo to jedyny temat na forum, w którym coś jeszcze się dzieje. Reszta forum jest martwa, nudna, monotonna, czuć zgnilizną, meh. Tutaj jeszcze ludzie dyskutują, czasem się kłócą, podają argumenty(wprawdzie na zasadzie "TS4 jest be", "a nie bo jest cudowne", ale mimo wszystko). Poza nim chyba tylko offtop i marudnik są wciąż w miarę żywe.
A, no i jest na górze forum.
Nie przesadzaj, Caesum. Nie wydaje mi się, żeby forum wymierało; wciąż cieszy się zainteresowaniem i wiele osób pisze również w tematach o trójce i dwójce.
Jeśli chodzi o zalecane wymagania sprzętowe to są zawrotnie większe niż te minimalne. :p Akurat nie mam Intel Core i5 tylko i3. Kartę graficzną też mam nieco słabszą... No nieźle pojechali po bandzie. :p A myślałam, że pogram na najwyższych ustawieniach.
cyniczna
26.08.2014, 12:42
Ale to nie zmienia faktu, że projekt gry sam w sobie nie jest wart tej ceny. Jeśli namaluję obraz, który jest bardzo przeciętny, i zażyczę sobie za niego tonę kasy, bo poprzednie obrazy były dobre, więc liczę, że znający mój styl i tak to kupią, to co to o mnie świadczy..?
Ale wg. kogo jest przeciętny? Wg. Autora? Wtedy byłoby to niefajne (autor świadomie wciska 'gniota'). Jak ma się to do gry TheSims4? Autorzy są zadowoleni z efektu, wielu graczy pewnie też, więc... co to za porównanie?
tjzzf, zgadzam się, że skoro produkt okazuje się niedokładny, w jakiś sposób niepełny to powinno się za niego zapłacić mniej.
Ruszcie głowami. To, że czwarta część gry TheSims nie posiada pralki, basenku czy piwnicy... nie oznacza, że jest niekompletna, a już tym bardziej NIEDOKŁADNA. To nowa gra, nie dodatek. Nie musi zawierać dokładnie takich samych elementów jak poprzednia.
Owszem, rozumiem, że to niektórych smuci, ale piszecie bzdury.
Dokładnie. Celowo wycięli doskonale znane z poprzedniczek elementy po to tylko, by wrzucić je do dodatków i dostać za to dodatkowe $$$. .
No co Ty nie powiesz? Serio?
Skąd u Was takie zaskoczenie? Od zawsze wychodził dodatki do the sims i od zawsze trzeba było za nie płacić... A teraz wielki szok i zniesmaczenie.
Oczywiście, że chodzi o pieniądze (po to tworzą grę).
Moim zdaniem powinni zmienić formułę wydawania tych dodatków i zmieścić się powiedzmy w pięciu-sześciu rozszerzeniach. To, że rozbiją grę na pierdyliard dodatków nie znaczy, że będzie lepsza; niech w końcu sklecą porządną całość. cyniczna, to niezupełnie nowa gra, bo gdyby tak było to nie miała by przy nazwie numerka cztery. Skoro go ma to powinna rozwijać to co było w poprzednich częściach, a nie twórcy usuwają małe dzieci na przykład - to co to za symulator życia?
Skąd u Was takie zaskoczenie? Od zawsze wychodził dodatki do the sims i od zawsze trzeba było za nie płacić... A teraz wielki szok i zniesmaczenie.
a od kiedy w dodatku dochodziły małe dzieci, baseny, modyfikacja terenu?
Tak, jak napisała Piwusia, to jest czwarta część, a nie The Sims: Nowa generacja. Nikt nie ma pretensji o dodatki w typie pogoda albo zwierzaki.
Mów za siebie, nie kupiłem ani jednego dodatku do simsów od czasów TS2. TS1 miało świetne dodatki i jestem bardzo zadowolony z tego, że mam całą serię, podobnie TS2. Ani trójka, ani czwórka IMO nie mają sobą do zaoferowania niczego, co by uzasadnić miało marnowanie takiej ilości kasy.
Ja rozumiem, że niektórzy mają dużo kasy i mogą ją wydawać na co dusza zapragnie, ale nie rozumiem skąd to oburzenie tym, że inni nie widzą w TS4 powodu do sypania pieniędzmi.
Ale wg. kogo jest przeciętny? Wg. Autora? Wtedy byłoby to niefajne (autor świadomie wciska 'gniota'). Jak ma się to do gry TheSims4? Autorzy są zadowoleni z efektu, wielu graczy pewnie też, więc... co to za porównanie?
Masz problem ze zrozumieniem aluzji? bo ja nie mam. Porównanie jak najbardziej odpowiednie.
Skąd ta pewność że autorzy (a raczej działy programistów muzyków etc) są zadowoleni? Bo przeczytałaś tak w wypowiedzi PR? A co mieli napisać, ze gra jest do bani? :lol2: Nikt nie wie co prywatnie o tym sądzą.
Każdy jednak widzi że gra robiona jest w pośpiechu, fakt że nikt nie zrecenzuje gry przed premierą również jest dosyć nietypowy i nie na miejscu jak na taki tytuł, chyba że chce się ukryć pewne niedoróbki.
Ruszcie głowami. To, że czwarta część gry TheSims nie posiada pralki, basenku czy piwnicy... nie oznacza, że jest niekompletna, a już tym bardziej NIEDOKŁADNA.
No tutaj się autentycznie uśmiałem. Po pierwsze nie rozchodzi się tylko o brak basenu.
Po drugie Simy znikają w drodze do pracy, Nie ma złodziei, Nie ma strażaków, dzieciaki wyskakują z kołysek, brak postępu historii, brak drzewa genealogicznego, brak narzędzi terenu, brak otwartego świata, brak normalnych karier - to są autentyczne niedoróbki i braki. Jest ich znacznie więcej ale nie chce mi się ich wymieniać. Nie ma konkretnego wytłumaczenia czemu tych elementów nie ma. Te wszystkie rzeczy były w poprzednich częściach, to jej podstawowe elementy - gra jest NIEKOMPLETNA.
Ale tu nie rozchodzi się o sam fakt że płacisz za dodatki, tylko o to że z podstawki wycięto wiele PODSTAWOWYCH elementów które najprawdopodobniej dojdą w dodatkach. EA z każdą częścią posuwa się o krok dalej, by wyciągnąć z graczy jak najwięcej. Myślisz że niedawna "Pomyłka" z płatnymi demami była faktycznie pomyłką? Wiem jak działa proces dodawania gier w SEN i XBL i wiem że nie była to żadna pomyłka, tylko sprawdzenie do czego mogą się posunąć.
Cytryśnia
26.08.2014, 13:15
Niektórzy jednak potrafią to jeszcze robić dla pasji i graczy. EA za to potrafi sprzedawać gry za 2000 zł, a także wydawać co roku ten sam tytuł, z inną cyferką... po raz piętnasty :|
Wtedy byłoby to niefajne (autor świadomie wciska 'gniota'). Jak ma się to do gry TheSims4? Autorzy są zadowoleni z efektu, wielu graczy pewnie też, więc... co to za porównanie?
Tak, dokładnie, wciskają nam gniota. A autorzy wydają się zadowoleni z efektu, bo: a) to tzw. reklama, b) już w wyobraźni widzą ilość (kolejnych) zer na ich kontach.
...nie oznacza, że jest niekompletna, a już tym bardziej NIEDOKŁADNA. To nowa gra, nie dodatek. Nie musi zawierać dokładnie takich samych elementów jak poprzednia.
W takim razie niech EA zmieni nazwę, bo tytułując tę grę "The Sims 4"daje do zrozumienia, że to kontynuacja serii, a nie oddzielny symulator.
Chodzi o to, że poprzedniczki kosztowały mniej, a nie były okrojone jak podstawa TS4. Jak EA chce zarobić, to nich zrobi grę porządnie, a dopiero potem myśli o kasie i kolejnych rozszerzeniach.
Niektórzy jednak potrafią to jeszcze robić dla pasji i graczy.
Zgadza się, Idealnym tego przykładem jest Bethesda Softworks czy Polski CD Projekt RED
^ Nie zapominajmy o CD Projekt RED, które powinno dostać nagrodę za obsługę klienta.
Ale tu nie rozchodzi się o sam fakt że płacisz za dodatki, tylko o to że z podstawki wycięto wiele PODSTAWOWYCH elementów które najprawdopodobniej dojdą w dodatkach. EA z każdą częścią posuwa się o krok dalej, by wyciągnąć z graczy jak najwięcej. Myślisz że niedawna "Pomyłka" z płatnymi demami była faktycznie pomyłką? Wiem jak działa proces dodawania gier w SEN i XBL i wiem że nie była to żadna pomyłka, tylko sprawdzenie do czego mogą się posunąć.
Dokładnie 89 funkcji, a możliwe, że więcej. Do najważniejszych brakujących funkcji należą chociażby brak edycji terenu(TS2-3) i parceli publicznych(TS1-3), brak CASt(TS3), brak otwartego świata(TS3), brak jakiegokolwiek postępu historii(TS3), brak małych dzieci(TS2-3), brak możliwości ustawiania nowych parceli(TS2-3).
A reszta czytanki tutaj:
http://ts4news.com/post/94541924952/89-features-missing-from-the-sims-4
Miłej lektury.
Mentosik57
26.08.2014, 13:36
Ale oni teraz pojechali z tymi zalecanymi wymaganiami :D
Nie chodzi mi o to,że wymagania są duże jak na obecne czasy,tylko duże jak na tą grę.Więc mogę z tego wywnioskować,że optymalizacja będzie skopana.Czyli mam rozumieć,że do najwyższych detali trzeba komputer z i5 i gtx 650?Myślałem,że do zalecanych dadzą jakiegoś 9800gtx + core 2 quad,a oni z takim czymś wyskoczyli.Przecież ta gra ma grafikę na poziomie gier z 2009/10 roku,o funkcjach nie wspomnę.
Kafelove
26.08.2014, 13:55
Ja też się nie zgadam z ceną. Np, trójka była przeze mnie zakupiona w dniu premiery za 139zł i uważam, że cena była adekwatna do produktu. Fajnie czy niefajne, ale postęp i znaczące różnice, które dużo wnosiły były w grze zawarte.
Chętnie zagrałabym w The Sims 4, ale pewna sfera gry uległa regresowi i rzeczywiście, wszystko przypomina kreskówkę. Też bym za nią nie dała 200zł, najwyżej 100zł. Więc poczekam i kupię używaną od kogoś na allegro, bo zwolenniczką piractwa nie jestem...
Padłem. Faktycznie grafika (http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=284102) na miarę GTX 650. :lol2:
No tutaj się autentycznie uśmiałem. Po pierwsze nie rozchodzi się tylko o brak basenu.
Po drugie Simy znikają w drodze do pracy, Nie ma złodziei, Nie ma strażaków, dzieciaki wyskakują z kołysek, brak postępu historii, brak drzewa genealogicznego, brak narzędzi terenu, brak otwartego świata, brak normalnych karier - to są autentyczne niedoróbki i braki. Jest ich znacznie więcej ale nie chce mi się ich wymieniać. Nie ma konkretnego wytłumaczenia czemu tych elementów nie ma. Te wszystkie rzeczy były w poprzednich częściach, to jej podstawowe elementy - gra jest NIEKOMPLETNA.
Nie śledzę nowych informacji z jakimś większym zapałem, ale nigdzie jeszcze nie widziałam narzekania na brak 'normalnych karier' i niezupełnie wiem, co to oznacza. Jest i kucharz i przestępca, jedna ze ścieżek 'secret agent' zapewne będzie odpowiednikiem stróża prawa, dziennikarstwo też jest...
No i wybór w karierach dla nastolatków jest realistyczny i podoba mi się dużo bardziej niż ten, który oferuje nam trójka.
^Na brak karier ludzie tez narzekają. Nie ma np. lekarza, biznesmena, polityka.
Ale oni teraz pojechali z tymi zalecanymi wymaganiami :D
Cóż, python jest powolny :smile:
Mentosik57
26.08.2014, 17:27
Padłem. Faktycznie grafika (http://www.gry-online.pl/S055.asp?ID=284102) na miarę GTX 650. :lol2:
Wiecie z czym mi się ta grafika kojarzy?Z grą ''Spore'' z 2008 roku .I też jest studia (chyba) maxis.Normalnie w niektórych miejscach grafika wygląda łudząco podobnie.Szczególnie ta rozmazana trawa w czwórce.A nawet wydaje mi się,że w Spore była lepsza tekstura trawy :lol2:
To wszystko wygląda mi nieco tak jakby gra miała jakiś zupełnie inny główny "ficzer" który gdzieś zniknął... Nie wspomnę już o tym że od dawna coś czuje że ta gra powstawała też z myślą o tabletch...
No cóż, żal mi trochę bo usprawnili nieco tryb budowania (a tak się cieszyłem na te dachy...) za to zepsuli sporo innych rzeczy. Istnieje co prawda nadzieja że dojdą w dodatkach ale faktem jest że CAS nie będzie no i coś nigdzie nie ma info ile w końcu będzie pięter możliwych do zbudowania (limit w 3ce doprowadza czasami do szału...)
anie_1981
26.08.2014, 18:30
Z tego co gdzieś czytałam to będzie możliwość budowy tylko trzech pięter. W trójce jest chyba 5 pięter, ale nie pamiętam. Obecnie moje budowle pną się raczej w dół, bo zauważyłam, że domy wyglądają ładniej, gdy są małe, więc rozbudowuję piwnice i często mam ich wszystkie 4 poziomy... :P
adamo030
26.08.2014, 19:22
Ooo wymagania, że klękajcie narody. i5? Ja mam i3 i uważam, że jest bardzo dobry, ale i5 na taką gre? No wstyd, siara i kilometr po prostu nie wiem czego, bo aż mi słów brakło.
Kafelove
26.08.2014, 19:32
Wiecie z czym mi się ta grafika kojarzy?Z grą ''Spore'' z 2008 roku .I też jest studia (chyba) maxis.Normalnie w niektórych miejscach grafika wygląda łudząco podobnie.Szczególnie ta rozmazana trawa w czwórce.A nawet wydaje mi się,że w Spore była lepsza tekstura trawy :lol2:
Haha :D No właśnie wiedziałam, że z czymś mi się niektóre rzeczy kojarzą, ale nie umiałam tego umiejscowić :lol2: I tak, "Spore" jest od EA.
Aas to fajnie, nie pójdzie mi czwórka... za słaby procesor:rolleyes:
Pink Panther
26.08.2014, 20:36
Ja minimalne spełniam, a w rekomendowanych (?) też procek za słaby. Oby się dało grać :D
anie_1981
26.08.2014, 20:49
Ja mam I5, ale coś czuję, że przy TS4 by się nudził... :P
Trójka potrafi mieć fochy przy procku i7, więc już chyba nic mnie nie zdziwi :D
Gra wyglada jakby byla tworzona z mysla na tablety, ekrany ladowania ma jak narysowane w paincie, biale i jakby nieukonczone. Simy w CAS maja kanciaste nosy, podbrodki, plastelinowe wlosy i taka grafika sprzed okolo 6 lat wymaga procka i5? Nie wiem, moze ja sie nie znam, ale sadzilam ze wymagania zalecane nie beda az tak odbiegac od minimalnych. Osobiscie mam Intel i3 i myslalam, ze jak na taka gre to az nadto, a tu sie okazuje ze nie spelniam zalecanych ustawien. :O
simka334player
27.08.2014, 08:34
A więc...
Po pierwsze ...dzięki Irbis za wsparcie. Myślimy podobnie :cool2:
Po drugie będzie off-topic ale myślę że ważny...
tzzj takie myślenie to właśnie powód dla którego piractwo tak kwitnie.
Jak ja to rozumiem...Człowiek rodzi sie goły i nie ma nic. WSzystko co cię otacza w twoim pokoju zostało zakupione. Z rzeczami namacalnymi jak łóżko , buty czy roślinka na parapecie nie ma problemu. Wiadomo. Ale co z rzeczami które są owocem myśli ...jak piosenka, książka, film czy gra? Też z nich korzystasz tak jak z prysznica czy lodówki. Czyli o ile sam nie skomponujesz piosenki, nie napiszesz książki czy nie nakręcisz filmu albo nie zostanie ci to podarowane wykorzystujesz wysiłek twórczy autora i musisz za to zapłacić bo z tego autor żyje. Jeśli nie płacisz a korzystasz to jak to nazwać?
A że powinny być dema gier jak to dawniej bywało to inna sprawa.
Ach , to magiczne słowo ...powinno
Po trzecie ..dochodzimy do wartości
Jak możemy mówić że ta gra nie jest warta swojej ceny!
Ktoś tu mądrze powiedział że za taką cene gry nie kupi. Bo dla niej nie jest tego warta. i tu się zgadzam ...dla niej/niego.
Producent ustala cenę i nie ma sie co targować. Pomyślcie ile ludzi żyje z tej gry...łącznie z tymi "mędrcami" od polskiej wersji, którzy mają w biurku mini słownik angielsko-polski.
Gdyby ta gra kosztowała 2 zł to pewnie wszyscy by ja kupili żeby choćby przetestować. Bo co to jest 2 zł. Tyle każdy ma w kieszeni . Ale 200 zł...o tu już jest problem. Dla większości z nas. Dla Paris Hilton czy innej nadzianej persony to napewno nie żaden problem. Więc cena a wartość to są dwie różnie rzeczy i bardzo subiektywne.
Poza tym ,skąd u niektórych ta pewność co twórcy zrobili bądż nie? Macie jakieś dojścia w EA? Ktoś z EA was informował o polityce firmy?
Skąd wiecie co będzie w dodatkach?
Już kiedyś pisałam na forum że żwawo dyskutujemy o grze której nikt z nas nie miał w ręce.
Ja chcę najpierw w grę pograć sama , a nie oglądać na YT jak ktoś inny gra.
Pograć w spokoju, po swojemu i wtedy ocenię dopiero czy mi się gra podoba czy nie.
Fakt, przydało by się demo ale jest jak jest i nie ma co płakać jak powinno być ( znowu to magiczne słowo).
Jeśli nie chcę czy nie mogę wydać te 200 zł żeby się przekonać, to muszę poczekać aż ktoś inny mi pożyczy.
Bo opierać sie na cudzej opinii jest również niebezpieczne. Dla ani np ,TS3 jest optymalna. A ja tej gry nie trawię. Najlepiej samemu się przekonać.
Ja może nie jestem tak wymagającym klientem jak niektórzy na forum , którzy ciskają gromy na EA za wycięcie tego czy owego.
Ja grając i tak wypełniam luki i braki wyobraźnią ,więc potrafię się dopasować do gry.
I znowu wracamy do początku... do tego co jest ile warte dla kogo.
Kafelove
27.08.2014, 09:00
Podepnę się pod słowa simka334player odnośnie piractwa i problemu z wydaniem 200zł na grę. To ja pisałam, że nie wydałabym tyle na tą gre, ale to nie jest generalizowanie tylko, owszem, moja subiektywna opinia. Ale ja nie o tym chciałam... Tak jak wyżej simka334player napisała, jakby te simsy kosztowały 2zł, to kupa ludzi by to kupiła, ale jak też słusznie zauważyła, dużo ludzi żyje z tej gry...
I teraz tak. Załóżmy, że jesteśmy 8 letnim dzieckiem. Wiemy, że kradzież jest zła, ale bardzo chcemy mieć The Sims 4. Co robimy? Nie KRADNIEMY gry z torrentów tylko każdy grosik, który dostaniemy od mamy czy babci wkładamy do skarbonki i liczymy co drugi dzień, czy nie mamy już przypadkiem wymarzonej sumy ;)
Więc dlaczego my, ludzie dorośli lub prawie dorośli nie umiemy tak postąpić, tylko wolimy, nazwijmy to po imieniu, kraść? Bo to jest proste i nie musielibyśmy sobie czegoś odmówić... A każdy z nas chciałby, żeby mu zapłacono jakby to było jego dzieło...
Ja mam 18 lat i też nie zarabiam, ale jak na coś odkładam to umiem sobie odmówić kupienia gałki lodów za 2,50, kiedy mam je w domu czy tam napicia sie piwa. Zamiast tego, rzeczywiście wrzucam to 2,50 do... skarbonki :lol2:
anie_1981
27.08.2014, 10:22
Jak możemy mówić że ta gra nie jest warta swojej ceny!
Bo siedzimy w internecie i czytamy niusy, oglądamy filmiki i zdjęcia, wywiady z twórcami i jako ludzie potrafiący już czytać i pisać, potrafimy określić czy nam się coś podoba, czy nie i ile byśmy ewentualnie mogli dać za coś takiego. Jest to oczywiście ocena subiektywna, bo każdemu podoba się coś innego i jest to sprawa naturalna, nad którą się nie dyskutuje.
Gdyby ta gra kosztowała 2 zł to pewnie wszyscy by ja kupili żeby choćby przetestować. Bo co to jest 2 zł. Tyle każdy ma w kieszeni . Ale 200 zł...o tu już jest problem. Dla większości z nas. Dla Paris Hilton czy innej nadzianej persony to napewno nie żaden problem. Więc cena a wartość to są dwie różnie rzeczy i bardzo subiektywne.
Poza tym ,skąd u niektórych ta pewność co twórcy zrobili bądż nie? Macie jakieś dojścia w EA? Ktoś z EA was informował o polityce firmy?
Dla niektórych szczęśliwców wydanie 200 zł na grę, to żaden problem. Inni jednak muszą liczyć kasę i zastanawiać się, czy za te pieniądze nie kupić czegoś innego, może innej gry, a może nowych butów. Dlatego proszę o trochę wyrozumiałości dla tych mniej majętnych... :P Mnie problem piractwa nie dotyczy. Jak mi się gra podoba, to kupuję, jak nie to, nie kupuję. No a gdy nie jestem pewna, to sprawdzam przez jeden dzień i podejmuję decyzję, kupić, czy kasować z dysku.
Co do polityki firmy, to nie trzeba mieć kontaktów z EA Games, żeby zajarzyć o co im chodzi. Nawet stare polskie przysłowie mówi: Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze...
Dlatego dobrze, że zakupując grę poprzez origin mozna ją zwrócić w ciągu 24 godzin. Komu sie spodoba, to sobie zostawi, komu nie, to ją zwróci i odzyska pieniądze. Można to uznać za jakieś tam demo. Ja mam zamiar z tego skorzystać, chociaż jeśli gra mi sie spodoba, to i tak ją zwrócę i kupię wersję pudełkową.
Oczywiście ktoś może powiedzieć, ze nie ma pieniędzy nawet na to, ale wtedy nie miałby pieniędzy nawet jeśli ta gra byłaby super mega wypasiona i bez wszystkich tych braków, nawet wtedy by jej nie kupił więc żadna różnica.
anie_1981
27.08.2014, 10:49
Ciekawe w sumie jak to działa, to oddawanie kasy przez Origin. Jeśli tak jest faktycznie, że mogę sobie gry tak testować, niekoniecznie Simsy :P Sprawdzał to ktoś? (na innej grze oczywiście).
Komentując filmik, to ciekawy myk z tymi podłogami, ciekawe czy da się tak też w TS3..? Smutne, że nie ma kodu ConstrainFloorElevation False, ale z drugiej strony po co miałby być..? Z jednej strony mamy różne wysokości ścian i fundamentów, a z drugiej, podstawą pracy tego kodu jest kształtowanie terenu, ta gra tej funkcji nie posiada, wszystko jest płaskie...
Ciekawe w sumie jak to działa, to oddawanie kasy przez Origin. Jeśli tak jest faktycznie, że mogę sobie gry tak testować, niekoniecznie Simsy :P Sprawdzał to ktoś? (na innej grze oczywiście).
Komentując filmik, to ciekawy myk z tymi podłogami, ciekawe czy da się tak też w TS3..? Smutne, że nie ma kodu ConstrainFloorElevation False, ale z drugiej strony po co miałby być..? Z jednej strony mamy różne wysokości ścian i fundamentów, a z drugiej, podstawą pracy tego kodu jest kształtowanie terenu, ta gra tej funkcji nie posiada, wszystko jest płaskie...
Zwrot jest bez problemu, trzeba tylko czekać czasem około tygodnia. Można grę kupić nawet dzisiaj, pobrać, uruchomić i oddać w ciągu 24 godzin od pierwszego uruchomienia gry bądź też w ciągu 7 dni od premiery czy też zakupu (jeśli gry sie nie uruchamiało). Wszytko odbywa sie poprzez origin, nie dotyczy to wersji pudełkowych. Jest mnóstwo czasu na pobranie gry i nawet jeśli ktoś ma słaby internet, to da radę sobie pograć i samemu sprawdzić pełna wersje a nie tylko jakieś tam demo. Tylko trzeba mieć pieniądze (obecnie 179 złotych) na ten zakup (czyli np. odłożyć na kilka dni zakup czegoś tam innego), ale tak jak powiedziałam, jeśli ktoś nie miałby tych pieniędzy, to też nie miałby ich na "super hiper mega wspaniałą" wersję.
można sobie poczytać tutaj
https://www.origin.com/pl-pl/great-game-guarantee
Ciekawe w sumie jak to działa, to oddawanie kasy przez Origin.
Możesz wystąpić o zwrot pieniędzy w ciągu 24 godzin od pierwszego uruchomienia gry i 7 dni od jej zakupu.
Sam zwrot jest względnie łatwy, w Historii zakupów klikasz na "Request refund", odpowiadasz na kilka pytań i czekasz, zwrot przyznawany jest w ciągu 48 godzin na rachunek techniczny karty kredytowej lub konto paypal, zależy od sposobu zakupu.
Podepnę się pod słowa simka334player odnośnie piractwa i problemu z wydaniem 200zł na grę. To ja pisałam, że nie wydałabym tyle na tą gre, ale to nie jest generalizowanie tylko, owszem, moja subiektywna opinia. Ale ja nie o tym chciałam... Tak jak wyżej simka334player napisała, jakby te simsy kosztowały 2zł, to kupa ludzi by to kupiła, ale jak też słusznie zauważyła, dużo ludzi żyje z tej gry...
I teraz tak. Załóżmy, że jesteśmy 8 letnim dzieckiem. Wiemy, że kradzież jest zła, ale bardzo chcemy mieć The Sims 4. Co robimy? Nie KRADNIEMY gry z torrentów tylko każdy grosik, który dostaniemy od mamy czy babci wkładamy do skarbonki i liczymy co drugi dzień, czy nie mamy już przypadkiem wymarzonej sumy ;)
Więc dlaczego my, ludzie dorośli lub prawie dorośli nie umiemy tak postąpić, tylko wolimy, nazwijmy to po imieniu, kraść? Bo to jest proste i nie musielibyśmy sobie czegoś odmówić... A każdy z nas chciałby, żeby mu zapłacono jakby to było jego dzieło...
Ja mam 18 lat i też nie zarabiam, ale jak na coś odkładam to umiem sobie odmówić kupienia gałki lodów za 2,50, kiedy mam je w domu czy tam napicia sie piwa. Zamiast tego, rzeczywiście wrzucam to 2,50 do... skarbonki :lol2:
Tutaj się z Tobą nie zgodzę. Wyobraź sobie, że masz 8 lat. Wszyscy Twoi koledzy i koleżanki mają już grę i grają sobie w nią najlepsze, a Ty jesteś jedyną osobą która jej nie ma. Nie za fajnie prawda? Dalej czekasz kilka kolejnych miesięcy, aż uzbierasz pieniądze na wymarzoną grę, ale nagle pojawia się alternatywna propozycja. Możesz mieć tą grę już teraz za darmo i grać razem ze znajomymi! Super! Wiesz, jednak, że to co robisz jest złe i może Cię spotkać kara, ale przecież nikt nie musi o tym wiedzieć. Co prawda nie masz tej satysfakcji z nowiutkiej gry prosto ze sklepu, ale masz ją i to się liczy najbardziej. Z własnego doświadczenia, wiem, że dzieci nie mają takiego instynktu samo zachowania i to dla nich bez znaczenia czy będą mieć grę oryginalną czy nie. Liczy się gra.
Ja póki co zakupu gry nie planuję. Cena ewidentnie jest wygórowana, a poza tym szkoda mi wydać ponad 150 zł na grę, którą prędzej czy później się znudzę. Poza tym gra jest bardzo okrojona i za tę samą cenę można kupić o wiele lepszy tytuł. Najpierw poczekam do premiery, zobaczę czy gra jest warta zakupu i może wtedy się na nią skuszę, ale na pewno kiedy będzie o wiele tańsza.
Już nie dziwi mnie fakt, że do tej pory nie ma żadnej recenzji gry, ale że jeszcze nie było wycieku. Z tego co pamiętam TS3 wyciekło kilka tygodni przed premierą, a 4. jest chyba najpilniej strzeżoną tajemnicą w EA. W sumie to nie dziwię się im, gdyby gra wyciekła teraz dopiero mogli by mówić, że im się hajs nie zgadza...
La Tortura
27.08.2014, 15:47
Jeśli nie chcę czy nie mogę wydać te 200 zł żeby się przekonać, to muszę poczekać aż ktoś inny mi pożyczy.
przykro mi, ale idąc twoim tokiem myślenia, wtedy też kradniesz. nie płacisz, a grasz. to się nie wiele różni od piractwa. bo w piraceniu też "pożyczamy" od innych graczy ktory podzielili się grą na torrentach. ty wolisz iść do koleżanki i pożyczyć grę, a ktoś inny woli ściągnąć ją ze strony od bardzo dobrego "kolegi", który dzieli się grą tak samo jak twoja koleżanka :)
ja za tą grę nie dałabym nawet stu złotych, wolę wydać moje kieszonkowe i wyjść gdzieś ze znajomymi, kupić jakiś ciuch, niż kupić tak wybrakowaną grę.
i co to za argumenty - nie graliscie, nie oceniajcie. chyba po to tworcy pokazują nowości, dema i gameplaye (beznadziejne, ale jednak) żeby zachęcić nas do kupna, lub - zniechęcić. w moim przypadku skutecznie obrzydzili mi czwórkę, którą na samym początku byłam zachwycona. :| dwójka wyszła 10 lat temu, a imho jest lepsza niż czwórka.
https://www.dropbox.com/s/wgzdus2ftob1xt7/14862629837_1e7189132b_o.png?dl=0
Samochody w The Sims 4 ?
Załóżmy, że jesteśmy 8 letnim dzieckiem. Wiemy, że kradzież jest zła, ale bardzo chcemy mieć The Sims 4. Co robimy? Nie KRADNIEMY gry z torrentów
Wytłumacz mi swoją definicje kradzieży jeżeli możesz. Co przez to rozumiesz?
Musi być bardzo ciekawa.
Czyli idąc twoim tokiem rozumowania sama "okradasz" autorów (w końcu nie mają z tego żadnego zysku, to pewna forma piractwa).
Wspominałem ci że kupując oryginalną grę za 200zł nabywasz PRAWO do korzystania z NOŚNIKA tylko przez jedną osobę? Co prawda tylko formalnie, bo nikt tego nie sprawdza, ale On nadal nie jest twoją własnością. Surprise, surprise! ;))
Tyle z mojej strony bo i tak nic nie wytłumaczę, a i sprzeczać się nie zamierzam, za stary na to jestem.
Samochody w The Sims 4 ?
Samochody będą, jako ozdoba. Ten dymek może oznaczać wiele rzeczy np podróż czy wyjazd do pracy.
Aktywacja przez Origin to jeszcze nie taki problem. Gorzej by było, gdyby TS4 w pełni wymagało połączenia internetowego, jak Simcity(albo diablo 3). Tak, wtedy nasze forum by masakrycznie się zmniejszyło.
kavoweciastko
27.08.2014, 20:37
Znowu dawno mnie w temacie nie było, ale widzę że nic się nie zmienia - wieczne kłótnie są. ;d
Ja jakoś bardzo nie podniecam się grą, aczkolwiek mam już zamówioną i czeka na moim Originie, aż 1 września będę mogła ją odpalić. :) Kupiłam są cyfrową edycję specjalną (czy jak ona się tam zwie). Kupiłam dlatego że simsy lubię oraz dlatego, że po prostu kolekcjonuję simsy (podstawki, z dodatkami różnie bywa). :)
Mentosik57
27.08.2014, 21:28
No dokładnie tak jak przedmówcy pisali - pożyczenie gry od znajomego/znajomej jest prawdę mówiąc jednoznaczne z piractwem.To 2 te same rzeczy.Znajomy kupuje grę i pożycza tobie,on płacił,ty nie.Jakaś osoba kupuje grę,udostępnia na stronę z torrentami ,ty ściągasz - on płacił ,ty nie ,a korzystacie z tego samego egzemplarza gry :)Więc to trochę nielogiczne ,gdy niektórzy piszą,że ściąganie z internetu jest ''be'' ,a pożyczenie jest normalne.Tą grę można porównać do takiego czegoś -Załóżmy ,że co rok kucharz wystawia tort.Z roku na rok jest coraz większy.A w 4 roku tort jest tej samej wielkości co poprzednik,ale jego 1/3 jest odkrojona.Ale w zamian za to kucharz daje nam więcej wisienek na szczyt i nazywa ten tort jako skończony.Trochę dziwne porównanie,ale w takim świetle ta gra wypada.
No dokładnie tak jak przedmówcy pisali - pożyczenie gry od znajomego/znajomej jest prawdę mówiąc jednoznaczne z piractwem.To 2 te same rzeczy.Znajomy kupuje grę i pożycza tobie,on płacił,ty nie.Jakaś osoba kupuje grę,udostępnia na stronę z torrentami ,ty ściągasz - on płacił ,ty nie ,a korzystacie z tego samego egzemplarza gry :)Więc to trochę nielogiczne ,gdy niektórzy piszą,że ściąganie z internetu jest ''be'' ,a pożyczenie jest normalne.Tą grę można porównać do takiego czegoś -Załóżmy ,że co rok kucharz wystawia tort.Z roku na rok jest coraz większy.A w 4 roku tort jest tej samej wielkości co poprzednik,ale jego 1/3 jest odkrojona.Ale w zamian za to kucharz daje nam więcej wisienek na szczyt i nazywa ten tort jako skończony.Trochę dziwne porównanie,ale w takim świetle ta gra wypada.
Dobrze kombinujesz ale bardziej obrazowo będzie przedstawione w takiej sytuacji, że tort jest tej samej wielkości co poprzednie, ale kucharz użył do jego zrobienia gorszych składników i chemii, przez co tort pięknie wygląda na zewnątrz, ale wewnątrz niego prócz spulchniaczy nie ma prawie nic ;P
marandile
27.08.2014, 23:03
Jest gdzieś w sieci jakiś screen pokazujacy mieszkalne poddasze? Bo z tego co kojarze, twórcy mówili, że będzie coś takiego...
simka334player
28.08.2014, 07:47
Hmm... i jeszcze raz hmm...
Przede wszystkim kavoweciasteczko, kto sie kłóci? Po prostu żwawo dyskutujemy i wymieniamy opinie, jak to na forum;))
kafelove- dzieki za fajny komentarz, twoja analogia z 8-latkiem jest przesłodka, i jak szkoda że raczej mało prawdopodobna, tu muszę sie zgodzić z glyndgr...nacisk grupy rówieśniczej jest dla takiego młodego dziecka porażający i nie do obrony. No chyba że dzieciak ma mądrych rodziców, którzy mu w tej walce pomogą. Większość rodziców niestety woli mieć jednak po prostu święty spokój.
ani...
ależ ja mam wiele wyrozumiałości dla osób nieposiadających dużych zasobów pieniężnych, sama do nich należę...
co jednak nie zmienia nagich faktów, że prawa w świecie byznesu są twarde. Jest produkt o takiej a takiej cenie, albo go klient kupuje albo nie.
Wyobrażmy sobie taką sytuację: bossowie z EA siedzą perzy stole konferencyjnym i radzą..." Wiecie co? W Polsce ludzie są biedniejsi niż w Stanach, damy im THe Sims 4 za połowę ceny. Niech się bidule cieszą".
Niedorzeczne, co?
Po prostu nie ma co narzekać na wredotę EA i sie do ceny produktu ustosunkować.
Dla producenta and Co ( tej całej rzeszy ludzi która się , jak słusznie tjzzf zauważył, jeszcze dodatkowo sie wyżywi przy takiej grze) produkt ma taką a nie inną wartość. I my sie ztym musimy zgodzić jeśli chcemy byc moralnie ok.
Możemy zawsze powiedzieć, tak jak to zrobiła glyndger, że DLA MNIE ta gra nie jest warta oszczedzania na tych 100 gałkach lodów po 2,50.
No i wszyscy są zadowoleni.
Pozostaje problem piractwa...jak tjzzf zauważył piractwo będzie w Polsce kwitło gdzie gra kosztuje 150-200. O czym to świadczy? Polska kraj złodzieji?
W chyba tak żle nie jest? Co prawda ta dyskusja o spiratowaniu TS4 jest cokolwiek niepokojąca.....
Teraz te trzy wyrazy na P...pożyczanie , podarowanie i piracenie:
Pożyczanie-
Koleżanka Ela zakupiła TS4 , gra w nią od miesiąca, mnie na nią nie stać, wybłagałam ,żeby mi pożyczyła na weekend. Ona na to "Dobra, ale w poniedziałek ja zwracasz". Ja gram dwa dni i dwie noce. Ela w międzyczasie nie gra bo mi ja pożyczyła. W poniedziałek gra wraca do właściciela. a Ja podejmuję decyzję kupić lub nie.
Przez cały czas jest układ jedna kopia dla jednego grającego
Podarowanie-
sytuacja jak wyżej , proszę Ele o pożyczenie, A ona na to" wiesz co? weź ją sobie , mnie sie nie podoba, a ty masz za miesiąc urodziny". Scedowała w ten sposób swoje prawa do kopii na mnie. I znowu jedna kopia na jednego gracza.
Piracenie-
"dobry kolega z Internetu vel "dobroczyńca ludzkości" robi 50? 100? kopii tego samego egzemplarza gry i w ten sposób 50? 100? osób korzysta równocześnie z tego samego egzemplarza a firma jest stratna o te 50? 100? razy 200 zł.
To jest proste jak konstrukcja cepa jak mawiała moja babcia.
Mnie chodzi że ludzie traktują to co w Internecie za darmowe , tylko brac bo konsekwencji nie ma żadnych. Ten sposób myślenia wypacza naszą etyczność.
Tak mi sie przynajmniej wydaje.
Pożyczanie-
Koleżanka Ela zakupiła TS4 , gra w nią od miesiąca, mnie na nią nie stać, wybłagałam ,żeby mi pożyczyła na weekend. Ona na to "Dobra, ale w poniedziałek ja zwracasz". Ja gram dwa dni i dwie noce. Ela w międzyczasie nie gra bo mi ja pożyczyła. W poniedziałek gra wraca do właściciela. a Ja podejmuję decyzję kupić lub nie.
Przez cały czas jest układ jedna kopia dla jednego grającego
To by ci się nie udało, bo obecnei każda kopia musi być zarejestrowana na Origin lub Steamie, a wtedy musiałabyś skorzystać z konta koleżanki, żeby zagrać, co by było nielegalne(tak!) i konto mogłoby zostać permanentnie zbanowane. A wtedy trzeba zapłacić koleżance za to, że przez twój jeden raz musi biedaczka kupować od nowa wszystkie gry. :D
anie_1981
28.08.2014, 11:25
Oj, dyskusja zeszła na niebezpieczne tory... :P Może zmieńcie już temat... Prawda jest taka, że jak ktoś chce mieć oryginalną grę, to ją kupi, by mieć ładne pudełeczko na półeczce, a kto chce zaoszczędzić, to pobierze z torrentów, end of story...
Oj, dyskusja zeszła na niebezpieczne tory... :P Może zmieńcie już temat... Prawda jest taka, że jak ktoś chce mieć oryginalną grę, to ją kupi, by mieć ładne pudełeczko na półeczce, a kto chce zaoszczędzić, to pobierze z torrentów, end of story...
Ja uwielbiam pudełeczka, ale tak niszczę płyty że muszę kupować cyfrowe wersje :< Potem czekam na promocje i próbuję uzupełniać ^^
Ponieważ nie ma jeszcze tematu z pytaniami odnośnie TS4, pytam tutaj.
Mam pytanie odnośnie instalowania gry na dwóch komputerach, oczywiście z tego samego konta origin. Komputery stoją w jednym domu. Czy to możliwe?
I jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczące demo. Zainstalowałam je na drugim komputerze i wszystko szło dobrze, jednak kiedy spróbowałam je uruchomić komputer zrestartował się. Czy możliwe, że komputer nie spełnia wymagań gry i stąd ten problem? Komputer ma swoje lata, ale TS3 działa na nim bez problemu, a także nowsze gry.
Ja uwielbiam pudełeczka, ale tak niszczę płyty że muszę kupować cyfrowe wersje :< Potem czekam na promocje i próbuję uzupełniać ^^
Pudełkową wersję można zarejestrować na Originie, pudełko z płytą odstawić na półeczkę i korzystać z cyfrowej wersji. :P
Ponieważ nie ma jeszcze tematu z pytaniami odnośnie TS4, pytam tutaj.
Mam pytanie odnośnie instalowania gry na dwóch komputerach, oczywiście z tego samego konta origin. Komputery stoją w jednym domu. Czy to możliwe?
Tak, mam z tego samego konta Origin simsy zainstalowane na starym laptopie i na nowym. Ino nie jestem pewna czy da się grać jednocześnie. Może w trybie offline? Nie jestem pewna.
Kędziorek
28.08.2014, 12:14
8.Zabrania się umieszczania w swoim poście treści związanych z piractwem. Ponadto na forum nie są tolerowane prośby o pomoc przy nielegalnych wersjach gier.
Powiem to raz i to ostatni. Jeszcze jedna gadka o piractwie w tym temacie, a polecą bany. Który to już raz? Piractwo to przestępstwo, a w przypadku programów (czyli również gier), nie ma znaczenia, czy je pożyczasz komuś, od kogoś, ściągasz z neta albo wrzucasz je na serwer. Koniec, kropka.
Zapraszam również do zapoznania się z Regulaminem (http://www.forum.thesims.pl/showpost.php?p=1729740&postcount=1), bo niektórzy chyba nie mieli jeszcze przyjemności.
Dyskusja umarła, niech żyje dyskusja!
Mentosik57
28.08.2014, 13:58
No to koniec dyskusji :lol2:
Mam pytanie,czy skoro nastolatki,młodzi dorośli,dorośli będą takiego samego wzrostu to będą mieli takie same ciuchy?Jest o tym jakieś info?
anie_1981
28.08.2014, 14:11
Ponoć będą miały te same ciuchy, więc odróżnienie ich od siebie będzie chyba trudne.
Królewicz Grudkowego Kosmosu
28.08.2014, 15:02
Będzie proste, o ile ktoś nie będzie robił dzieci, jako klonów rodziców. Lub gdy w ogóle zapamięta (a powinien) jak stworzył, jakiegoś sima.
Proste? Proste.
Chyba, że dzieci po rodzicach będą do nich bardzo podobne :P W końcu wygląd się dziedziczy.
Dziękuję NaNiKo za odpowiedź.
A czy wie ktoś jak z tym demo? Czy miał ktoś podobny problem?
I jeszcze jedno pytanie, tym razem dotyczące demo. Zainstalowałam je na drugim komputerze i wszystko szło dobrze, jednak kiedy spróbowałam je uruchomić komputer zrestartował się. Czy możliwe, że komputer nie spełnia wymagań gry i stąd ten problem? Komputer ma swoje lata, ale TS3 działa na nim bez problemu, a także nowsze gry.
Będzie proste, o ile ktoś nie będzie robił dzieci, jako klonów rodziców. Lub gdy w ogóle zapamięta (a powinien) jak stworzył, jakiegoś sima.
Proste? Proste.
"swoje" dzieci będzie łatwo rozpoznać, wiadomo. Ale jak rozpoznać nastolatki w mieście? Oprócz Kasandry Ćwir na pewno jakieś inne tam są.
Wyślesz "swoją" nastoletnią córkę do miasta, żeby poznała kogoś, a tu się okazuje, że obiekt jest dorosły, bo nie będzie opcji "flirtuj"... :D
anie_1981
28.08.2014, 16:56
Chyba, że masz moda na flirtowanie (m)dorosłych z nastolatkami :P
joutsenet
28.08.2014, 18:12
To ja tak z innej paczki zapytam. Ma już ktoś grę albo widział gdzieś ?
Dzisiaj w Empiku już była ;)
anie_1981
28.08.2014, 18:20
Sklepy zwykle nie czekają do premiery. Jak coś mają w magazynie, to wystawiają na półki, zwłaszcza jak węszą w tym dobry interes.
Kafelove
28.08.2014, 18:35
Hah no ja też dziś u mnie w mieście widziałam w empiku, ale tylko w witrynie z dopiskiem, że już niedługo wielka premiera itp. ;)
La Tortura
28.08.2014, 19:10
raczej wielkie rozczarowanie hehe :P ALE i tak zagram :)
Kafelove
28.08.2014, 19:18
raczej wielkie rozczarowanie hehe :P ALE i tak zagram :)
Haha :lol2: no dokładnie. Ja póki co nie zagram, wymagania zbyt wygórowane ;)
anie_1981
28.08.2014, 23:51
Jest taka strona Can you run it? (http://www.systemrequirementslab.com/cyri) Można sobie zobaczyć wymagania danej gry i zrobić test sprzętu.
Pink Panther
29.08.2014, 00:17
Dzisiaj w Empiku już była ;)
Hmm, to ciekawe, kiedy zaczną wysyłać pre-ordery. U mnie nadal jest napisane, że planowana wysyłka 6 listopada :/
simka334player
29.08.2014, 08:41
Ups...
Dobrze Kędziorku,ja już nie będę....
Powiem tylko ostatni raz , że uważam że management forum robi błąd nie mówiąc o "tych rzeczach". Powinno sie o "tych rzeczach" mówić głośno i dyskutować. A nie zamiatać problem pod dywan i uważać że go nie ma...
Ale jako tam chcecie gospodyni...
Caesummmm.... doprawdy?!!!!
Jedno konto jedna gra? Czyli jeśli moja siostra ma jedna kopię cywilizacji V i dwa konta na steamie( dla siebie i boyfrienda) to jest takim Captain Jack Sparrow?
Wow! Nie wiedziałam! jestes pewny?
Irbis,
ja ściągnęłam demo i założyłam konto. Pograłam i w momencie zapisania sima komp mi sie zawiesił i musiałam przeinstalować system bo ciagle go wywalało.
Czyżby to wina słabego/starego kompa?
Liv twierdzi że nie ale kto ich tam wie!?
Jedna gra, jedno konto. Wyjątkiem są bodaj konta rodzinne, ale nic o nich nie wiem. Mają na obu kontach tą samą kopię gry?
EDIT: Dla sprostowania dopiszę: do jednego konta można przypisać jedną grę. Taka gra już nie może zostać przypisana do innego konta. Jedno konto może mieć jednego użytkownika. Współdzielenie konta, pożyczanie gier etc. są niezgodne z regulaminem, ale korzystanie z konta na komputerze właściciela jest.
Jest taka strona Can you run it? (http://www.systemrequirementslab.com/cyri) Można sobie zobaczyć wymagania danej gry i zrobić test sprzętu.
Ta strona nie jest wiarygodna. Według niej mój laptop nie spełnia wymagań rekomendowanych TS4 :D
Mój komputer głównie jest przeznaczony do gier i zazwyczaj jak gram to gram na full detalach i to co mi pokazało jest trochę ściemą, ale ok. :D
anie_1981
29.08.2014, 10:53
Może teraz to Can You Run It się trochę popsuło, ale za moich czasów było OK...
Ta strona nie jest wiarygodna. Według niej mój laptop nie spełnia wymagań rekomendowanych TS4 :D
No ja też się sugerowałam tą stroną i wg niej mi nie pójdzie, ale ja tam nie wiem, nie znam sie ;P
Mój laptop nie spełnia wymagań rekomendowanych, ponieważ mam Intel Core i3 nie i5. Moim zdaniem zalecane wymagania gry zbytnio się różnią od minimalnych; są zbyt wygórowane jak na taką grafikę. Co niby takiego jest w tej grafie? Kanciaste podbródki i zbyt mała ilość polygonów w obiektach? No błagam, myślałam, że grafika jest słabsza, bo wymagania będą niskie, a tak polecieli z tymi zalecanymi, że nie wiem czy pogram na wysokich ustawieniach.
https://www.dropbox.com/s/2bifu74cxfij83t/Bez%C2%A0tytu%C5%82u.png?dl=0
;)
Może ta gra ma coś innego, co obciąża a nie grafikę. Trudno to ocenić patrząc na filmiki.
Może kiepski kod? Ciekawe właściwie ile kawałków kodu usuniętych funkcji wciąż siedzi w grze. Chociażby już w demo CAS można było znaleźć wzmianki o nieszczęsnych basenach, ciekawe jak z innymi rzeczami. Dowiemy się pewnie w x lat po premierze, podobnie jak z usuniętym contentem dwójki.
Gra nie ma ani CAS-ta, ani otwartego świata ani wielu opcji, których oczekiwali gracze. Zawiera jednak wyczesany w kosmos CAS, rakietę i krowokwiat, no tak jak mogłabym zapomnieć? Pewnie to tak obciąża grafikę. :/
;)
Imgur + tag IMG, tak na przyszłość.
Może ta gra ma coś innego, co obciąża, a nie grafikę. Trudno to ocenić patrząc na filmiki.
Tak, Pythona.
Według niej mój laptop nie spełnia wymagań rekomendowanych TS4
Skoro nie spełnia to nie spełnia, co nie znaczy że gra się nie uruchomi
Wyniki z CYRI zawsze należy interpretować z pewnym narzutem.
http://i.imgur.com/xd7OlQ4.png?1
(PS, o co chodzi z tym ranked #3? )
SERIO?
Recommended mam tylko na czerwono to:
http://i.imgur.com/44zzeSr.png?1
(Nie spełniam wymagań bo co, bo mam inną kartę graficzną?)
(PS, o co chodzi z tym ranked #3? )
Jest na 3 miejscu w rankingu popularności w ciągu ostatnich 30 dnaich.
Co to za strona?
krewetka - ranked #3 - chodzi o to, że jest na trzecim miejscu jeśli chodzi o popularność. W ciągu 30 dni przeprowadzone było 234,700 testów(pewnie testów czy zadziałałoby) na stronie. A, ubiegli mnie. :D
Warto zauważyć, że ta strona pokazuje twojego radeona jako 7500 series, a nie konkretny model. Tym sposobem można mieć naprawdę różne, dziwne wyniki. Przykładowo porównanie HD 5770 i HD5730 (http://gpuboss.com/gpus/Radeon-HD-5770-vs-Radeon-HD-5730)
up: http://www.systemrequirementslab.com/cyri
Mentosik57
29.08.2014, 15:03
Jak ta gra będzie chodzić to zobaczymy po premierze.Choć już teraz czuje,że spartolona optymalizacja jest.Troche śmiać mi się chce z tych nastolatek,które siedzą pod filmikami z TS4 na yt i piszą komentarze typu ''Dobrze,że nie ma otwartego świata i innych funkcji,bo trójka to miała i się cięła',a czwórka będzie lepiej chodzić' .A tu się może okazać,że czwórka będzie miała większe wymagania niż trójka:D
Tretetete, mój laptop też nie spełnia rekomendowanych xD
http://imgur.com/3raqTzm
W moim komputerze tylko karta dźwiękowa i dysk spełniają wymagania. Chciałem sobie porównać z TS3(w które gram na max), ale co ciekawe one nie mają w ogóle podanych wymagań rekomendowanych. xD
Mentosik57
29.08.2014, 15:36
Ja w ts3 gram prawie na max(jedynie detale parceli mam na 4),a z wymagań rekomendowanych czwórki wynika,że pogram na minimum xD Coś tu nie gra ...
simka334player dzięki za odpowiedź. W takim razie przeinstaluję system.
-----------------------------
Co do wymagań gry, to mam nadzieję, że skoro demo działa to i gra będzie działać bez problemu. Czy mam rację?
anie_1981
29.08.2014, 15:53
Raczej tak. Mogą być przycinki podczas gry, ale odpalić powinna się normalnie.
Gejowniczek
29.08.2014, 20:26
Hej, ziomki! Przeglądam sobie właśnie Express Ilustrowany łódzki i widzę i oczom nie dowierzam. W Neonecie Happy Hours i mega przecena na gry. Fifa 14 za niecałe 30 zeta itd. No, ale jest też tam Sims 4 za 29,99! Promocja w sklepach tylko jutro przez 3 godziny. No czy komuś się przypadkiem nie pomyliła okładka? Czy ktoś się z głupim na rozumy nie pozamieniał? Toć za takie grosze (stać mnie) i w dodatku przed premierą światową? W necie nic o tym nie ma chyba. Wie ktoś coś? Za późno, żeby dzwonić na infolinię :horse:
Hej, ziomki! Przeglądam sobie właśnie Express Ilustrowany łódzki i widzę i oczom nie dowierzam. W Neonecie Happy Hours i mega przecena na gry. Fifa 14 za niecałe 30 zeta itd. No, ale jest też tam Sims 4 za 29,99! Promocja w sklepach tylko jutro przez 3 godziny. No czy komuś się przypadkiem nie pomyliła okładka? Czy ktoś się z głupim na rozumy nie pozamieniał? Toć za takie grosze (stać mnie) i w dodatku przed premierą światową? W necie nic o tym nie ma chyba. Wie ktoś coś? Za późno, żeby dzwonić na infolinię :horse:
Możesz zamieścić zdjęcie/skan?
Promocja w sklepach tylko jutro przez 3 godziny.
Tzn. począwszy od kiedy? Od dwunastej w nocy? :lol2:
Gejowniczek
29.08.2014, 21:00
Już wrzucam
http://files.tinypic.pl/i/00570/7lhfp1krrp3k.jpg
http://files.tinypic.pl/i/00570/6qx8pvv9nzku.jpg
Shattered
29.08.2014, 21:13
Kup mi, wyślę Ci na konto pieniądze a Ty mi grę pocztą :cwaniak:
Kup mi, wyślę Ci na konto pieniądze a Ty mi grę pocztą :cwaniak:
Dołączam się do prośby :) ^^
Gejowniczek
29.08.2014, 21:17
Jak bum cyk cyk pomyliło im się zdjęcie. Sims 3 kosztuje u nich koło 60 zyli, a więc promocja 50% by się zgadzała. Wszystko mnie w tej mojej teorii pasuje jak w zegareczku. :shoot3: :los:
Shattered
29.08.2014, 21:19
Aaa 60 bym nie dała :P
Nie warto
Pocałowała go, a nawet ich usta się nie zetknęły! 0:50
https://www.youtube.com/watch?v=5Wwq4d-_dVo
Simy się kręcą w kółko, albo ustawiają niewiadomo ile żeby pogadać. Porażka
Gejowniczek, ale myślę, że jakbyś poszedł do sklepu z tą gazetką i im pokazał, przy tym używając odpowiedniej argumentacji, to może byś i zyskał tą grę z niższej cenie. Ja bym spróbowała :P
A nie ma tam czegoś takiego jak "do wyczerpania zapasów". Na tę promocje może być przeznaczone powiedzmy 5 gier i jak sie przyjdzie do sklepu, to powiedzą, że już ich nie ma (bo sie rozejdą wśród pracowników), jak to najczęściej bywa.
Oczywiście może być tez pomyłka, w związku z czym będzie notka w biurze obsługi klienta czy też będą się zasłaniać Art. 286 o wyzyskaniu błędu
Aaa 60 bym nie dała :P
Nie warto
Pocałowała go, a nawet ich usta się nie zetknęły! 0:50
https://www.youtube.com/watch?v=5Wwq4d-_dVo
Simy się kręcą w kółko, albo ustawiają niewiadomo ile żeby pogadać. Porażka
Nie no faktycznie, dramat. Nie kupuje tej gry, jest beznadziejna, bo się simom usta nie złączyły. Co za żenada. Dno, gra się cofa, itp...
Nawet jakby mi dopłacili to bym tej gry nie chciała :lol2:
Zgadzam się. Animacje są okropne, cieszę się, że nie muszę kupować tej gry.
anie_1981
29.08.2014, 21:53
Ja też się zgadzam... :P Nie złączające się usta to taki mały błąd, a drążni jak nie wiem...
Shattered
29.08.2014, 22:15
A bo to jedyne przeciw tej grze
Brak drzewa genealogicznego, straży pożarnej, gazet, małych dzieci.. Basenów! A fontanny które wyglądają jak baseny są!
Wielkie emocje! Dzisiaj na wideo simka gotowała i się zapaliło. To dopiero jak kazali jej wejść w ogień to przestała być szczęśliwa i godzinę umierała w tym ogniu...
Brak kupowania ubrań i jedzenia, wszystko w szafie i lodówce. Coś czego nigdy nie zmienią..
Niemowlę tylko w kołysce, nie można z nim chodzić!
Kasztanek
29.08.2014, 22:15
Nie no faktycznie, dramat. Nie kupuje tej gry, jest beznadziejna, bo się simom usta nie złączyły. Co za żenada. Dno, gra się cofa, itp...
Nawet jakby mi dopłacili to bym tej gry nie chciała :lol2:
Nawet gdyby usta simów perfekcyjnie się złączyły, etatowi hejterzy znaleźli by inny powód, by narzekać na czwórkę. :)
Przy premierze trójki też było sporo marudzenia, a teraz mało kto to pamięta.
Shattered
29.08.2014, 22:17
Teleportacja ze środka parceli, iście do pracy to wyjście przed dom i zniknięcie....
Nie no dla kogoś kto kupi wszystko aby tylko miało w sobie The Sims to może być spoko..
No cóż, każdy ma inny gust
Ogólnie to drażni mnie jeszcze w tej grze możliwość nadania simowi tylko 3 cech charakteru, jeszcze z bardzo upośledzonej listy(no bo ile tego jest?).
Już nie mówię o gestykulacji simów, strasznie przerysowana. Każdy sim na gameplayach wymachuje rękami jakby wziął czegoś za dużo.
Mentosik57
29.08.2014, 23:36
Przy premierze trójki też było sporo marudzenia, a teraz mało kto to pamięta.
Na pewno nie aż tyle jak teraz.Wtedy może 1,2 osoby na 10 marudziło na trójkę.Teraz jest na odwrót.Te 1,2 osoby są za czwórką na 10 marudzących ;P
Chodzi o to,że podczas premiery trójki nie dostawaliśmy ciągłych newsów o okrojeniu gry.
Pink Panther
29.08.2014, 23:37
Ogólnie to drażni mnie jeszcze w tej grze możliwość nadania simowi tylko 3 cech charakteru, jeszcze z bardzo upośledzonej listy(no bo ile tego jest?).
A ile jest w podstawce Trójki? ;) Dużo dodają dodatki.
Kędziorek
30.08.2014, 00:06
W podstawce trójki dorośli mogli mieć 5 cech charakteru, a z dodatkiem SŻ można było zdobyć dodatkowe dwie. Jest różnica. Na plus jednak wychodzi możliwość zmieniania aspiracji w TS4. W TS3 było to możliwe dopiero po wykupieniu nagrody za punkty szczęścia życiowego - takie se rozwiązanie.
Czy mi się wydaje, czy niektórzy wzięli mój poprzedni wpis na poważnie? ;P
Nie no dla kogoś kto kupi wszystko aby tylko miało w sobie The Sims to może być spoko..
No cóż, każdy ma inny gust
Czyli co, grę kupią tylko idioci pragnący posiadać wszytko co ma w tytule "The Sims" nawet, gdyby pudełko było puste?
Już naprawdę mam dość takich tekstów. Zawalacie forum pisaniem w kółko tego samego, Wasza sprawa, skoro Wam czasu nie szkoda. Tylko czy naprawdę trzeba przy tym czepiać się ludzi, którym gra się podoba?
Tak jak zauważyłeś, każdy ma inny gust i gra może podobać się ludziom, nawet jeśli dla Ciebie i wielu innych tutaj, gra jest tak beznadziejna. Są ludzie którzy potrafią patrzeć na grę obiektywnie i pośród wad dostrzegać również zalety. Co w tym złego? Dlaczego macie z tym taki problem na co kto swoje pieniądze wydaje?
Zgadzam się, że przy premierze trójki też było dużo marudzenia. Pamiętam jak dziś falę krytyki odnośnie wyglądu simów, że wyglądają gorzej niż w TS2, że jak z plasteliny itp..
-----------------------------
Kędziorku faktycznie w podstawie TS3 było pięć cech i moim zdaniem to była odpowiednia ilość. Teraz już nawet w CASie odczuwa się, że trzy cechy to za mało. Jednak z tego co pamiętam, było mówione, że w trakcie gry simy będą zdobywały dodatkowe cechy. Jak będzie naprawdę przekonamy się już niedługo :D
Bardzo podoba mi się możliwość zmiany aspiracji. O ile dobrze pamiętam, bo spełnieniu wybranej aspiracji sim będzie mógł mieć kolejną. To byłoby świetne bo w trójce zawsze mi tego brakowało, bo gdy sim spełnił swój życiowy cel, nie miał już do czego dążyć.
------------------------------
W Media Martkt obniżyli cenę podstawowej wersji gry ze 144 zł. na 139 zł.. Edycji premium już nie ma.
Już nie mówię o gestykulacji simów, strasznie przerysowana. Każdy sim na gameplayach wymachuje rękami jakby wziął czegoś za dużo.
Jeśli chodzi o przesadną gestykulację, to może Ciebie to denerwować, ale taką koncepcję na grę mieli twórcy (o czym mówili) i nic na to nie poradzisz. Mnie sie to podoba, dla mnie jest zabawne.
To normalne, że będzie część osób, którym gra się nie spodoba, ze wszystkim tak jest. To samo było przy trójce. Te osoby zostaną przy wcześniejszych odsłonach (co logiczne, jeśli one im sie bardziej podobają) lub przerzucą się na inne gry, tak jak ja np. zostałam przy sim city 4 i nie kupiłam już kolejnych odsłon. Często pojawia sie zdanie, że współczujecie osobom, które kupią grę nie znając braków. W sumie nie wiem, czy są jeszcze takie osoby, które wydadzą tyle na grę nie zapoznając sie z podstawowymi informacjami, które są w internecie, być może jakaś babcia kupi nieświadomie grę dla wnuczki (naciągane, bo babcię namówi na to wnuczka). Rodzic nie zrobi tego po samej reklamie telewizyjnej, kupi jeśli będzie widzieć, że dziecko wykazuje tym zainteresowanie (a wtedy dziecko wie o tych brakach). Jedynymi "naiwnymi" są osoby, które kupiły grę przed pojawieniem sie informacji o brakach, ale każdy, bez względu na to gdzie kupił grę, jeśli zrobił kupił grę od firmy, miał mnóstwo czasu, żeby cofnąć zamówienie. Takich zakupów nie robią osoby, które kupują i potem o tym zapominają
Shattered
30.08.2014, 07:19
Tak Irbis, również przyznaję że gra ma zalety. Ale właśnie w tym problem!
Twórcy manipulują tak graczami. Tyle braków, coś co od zawsze było w postawach nagle znika. I co? Graczom to nie przeszkadza, bo dali coś innego co graczom się podoba.
No nie wiem, ja osobiście nie mogę tego przeboleć.
Byłam pełna nadziei co do tej serii, a tu..
Albo wymagania... Twórcy tak mówili, że gra będzie chodziła na starszych komputerach..
No chyba, że i5 to dla nich starszy komputer no, ale dla mnie nie. Dopiero od niedawna mam dwurdzeniowy.
Tak obniżają cenę bo zapewne gracze nie kupują. I dobrze, może gdy sprzedaż będzie mała, w co wątpię, to EA zmieni tą swoją politykę..
Jeszcze tylko czekam na ten dzień gdy małe dzieci pojawią się w Store albo w dodatku...
:P Bo na to, że w aktualizacji się pojawią nie ma co liczyć. Prędzej UFO znów nawiedzi Roswell...
Kasztanek
30.08.2014, 07:49
Albo wymagania... Twórcy tak mówili, że gra będzie chodziła na starszych komputerach..
No chyba, że i5 to dla nich starszy komputer no
Ja mam starszy laptop. Z połowy 2010. Z Core i7 na podkładzie. Podejrzewam, że jest znacznie słabszy od aktualnie sprzedawanych, mobilnych Core i5, a może nawet i3. Nie wspominając już o stacjonarnych wersjach.
Także fakt, że gra wymaga i5 nic nie znaczy. Równie dobrze może to być tegoroczny Haswell Refresh jak i Arrandale z 2010.
(BTW: demo TS4 działa mi na wysokich bez zacięcia, czego nie mogę powiedzieć o CASie z trójki)
Kasztanek, mi demo czwórki działa bez najmniejszych problemów na ustawieniach Ultra. Mam dwuletniego laptopa z Core i3-2310M. Nie wiem tylko czemu moje domyślne ustawienia demo są "niskie". Musiałam ręcznie przestawiać na Ultra. No ale to tylko demo i nie ma co się sugerować, bo w pełną grę na pewno nie pogram na ustawieniach ultra. Pewnie pogram na wysokich, a jak dojdą dodatki to na średnich. :p
Tak Irbis, również przyznaję że gra ma zalety. Ale właśnie w tym problem!
Twórcy manipulują tak graczami. Tyle braków, coś co od zawsze było w postawach nagle znika. I co? Graczom to nie przeszkadza, bo dali coś innego co graczom się podoba.
No nie wiem, ja osobiście nie mogę tego przeboleć.
Byłam pełna nadziei co do tej serii, a tu..
Wiem o co Ci chodzi, ale ja nie uważam, żeby to była manipulacja. Oni mają swoją koncepcję gry i uważają, że jest super, wiadomo jednak, że nie wszystkim fanom podoba się taka koncepcja, zwłaszcza tym starszym fanom, bo dzieciakom które nie grały w poprzednie serie jest naprawdę wszystko jedno. Starsi fani gry to raczej ludzie dorośli i wydaje mi się, że mniej podatni na manipulację (przynajmniej w większości). Dla mnie to jest kwestia wyboru. Świadoma wad i zalet gry decyduję, czego jest więcej, biorąc pod uwagę co dla mnie ważne jest w grze. Wiadomo, że dla każdego coś innego liczy się najbardziej, dlatego koncepcja gry niektórym odpowiada, a niektórym nie.
----------------
Piwusia z demo mam podobnie, tyle że domyślne ustawianie są "średnie". Po przestawieniu na "ultra" wszystko działa tak samo jak na niższych, a co ciekawsze nie widzę różnicy w wyglądzie simów. Wychodzi więc na to, że nawet na niższych ustawieniach gra będzie wyglądała ładnie. Nie jak w trójce, gdzie na niższych ustawieniach miało się wrażenie, że twarze simów się topią i spływają. Wierzcie mi, że im bliżej do premiery czwórki tym bardziej nie podobają mi się gęby trójkowych simów. Krajobrazy zachwycają mnie nadal, ale simy są be :D
No tak super ładnie to nie wygląda bo podbródki i nosy Simów (po nich widać to najbardziej) są kanciaste. Obiekty z tego co widziałam na filmikach, też nie mają jakichś supergładkich krawędzi. W każdym razie masz rację, Irbis, że pomijając małą liczbę polygonów, gra wygląda ok zarówno na najwyższych detalach, jak i na tych trochę niższych. Jednak i tak zalecane wymagania są zbyt wysokie jak na taką grafikę...
Nie wiem o co chodzi z tymi kanciastymi podbródkami i nosami, o jaką kanciastość chodzi? Przyglądam się i przyglądam i nic nie widzę nieładnego w tych nosach i podbródkach. Tylko żeby się nie okazało, że jednak jestem zaślepiona grą i zmanipulowana przez EA ;P
Tylko żeby się nie okazało, że jednak jestem zaślepiona grą i zmanipulowana przez EA ;P
Bingo!
A tak na serio to Piwusi pewnie chodzi o te ostre krawędzie, szczególnie przy szczęce. Mi to w sumie zwisa i powiewa, i tak jest progress w stosunku do TS3. Bardziej mnie irytują te fryzury-hełmy i jednokolorowe tekstury, dalej nie mogę się do nich przyzwyczaić. A, no i simowie wyglądają okropnie z profilu. :fun:
simka334player
30.08.2014, 09:31
Hello,
Caesummm.... wracając do konta, jesli możesz to daj jakies namiary gdzie mogę w sprawie tego rodzinnego konta poczytać, plis. Bo sama nie lubię tracic czasu w Internecie.
Co do tego pocałunku... to może to była TS4owa wersja TSdwójkowej opcji Tender albo Peck, czyli taki cmok?
Taaaak, Piwusi nie podchodza kanciaste podbródki w TS4, napisała to juz chyba czwarty raz. Ja ja rozumiem, bo w TS3 właśnie nie znosiłam że simy miały takie pulchne podgardla i nijak nie mogłam tego zmienić. Mnie akurat kanciaste się podobają, ale rozumiem że komuś mogą sie nie podobać.
Mnie grafika TS4 podchodzi ( lubie Disneya!:fun:), simy mi sie podobają, grę kupię. A czy sam gameplay mi podejdzie to zobaczymy. Juz wiem że simy nadal łażą a nie chodzą i to mnie może razić. Ta piekna panna młoda np.
A co do wymagań zalecanych....że są wysokie... Już od razu mówię że znam sie na technicznej stronie jak kura na pieprzu, ale na chłopski rozum wydaje mi się żę tak wydajny procesor, ma owszem wpływ na grafikę ( chyba?) ale za nia odpowiedzialna jest raczej karta. Prawda?
Czyli wydajny procesor może mieć wpływ na to zachowanie simów, na płynność zachowań , bo pamiętam że na początku tyle o tym producenci mówili.
Zobaczymy niedługo.
Ja musze czekac do końca września bo dopiero wtedy dostanę nowy komputer spełniający wymagania. Nie odważę sie zamontować TS4 na moim starym.
Bo jak znowu będę musiała przeinstalować system?.....:O
Mentosik57
30.08.2014, 09:42
(BTW: demo TS4 działa mi na wysokich bez zacięcia, czego nie mogę powiedzieć o CASie z trójki)
Nie radzę się zbytnio cieszyć.W pełnej wersji czwórki będzie gorzej.Tutaj dali tylko młodego dorosłego.A jak dojdą dodatki to będzie podobnie jak z trójką.
simka334player, mi chodzi o to, że ogólnie obiekty są kanciaste, zamiast być gładkie, a to jest wywołane małą liczbą polygonów. Najbardziej to widać właśnie w CAS-ie po detalach twarzy Sima i jest to kwestia tego czy ich podbródki są pulchne czy nie. :p Chyba nie zrozumiałaś do końca. Tekstury po prostu ssą i dziwię się, że zalecane wymagania są tak zawyżone. Simy są ładne, kreskówkowy styl jest spoko, ale jakoś grafiki mogłaby być ciut lepsza... No i te włosy wyglądające jak smoła wylana na głowę... Ok, już nic nie mówię, ale no mam mieszane uczucia po prostu. Grafika nie jest najważniejsza, ale w takim razie czemu wymagają do niej Intel Core i5, skoro nie jest jakaś nowoczesna ani nic... I don't understand. :)
Nie radzę się zbytnio cieszyć.W pełnej wersji czwórki będzie gorzej.Tutaj dali tylko młodego dorosłego.A jak dojdą dodatki to będzie podobnie jak z trójką.
Jesteś pracownikiem EA czy jasnowidzem? ;P
Caesum dzięki za wyjaśnienie.
Jak się dobrze przyjrzeć to może i są tam jakieś ostrzejsze krawędzie, zwłaszcza jak się patrzy na profil sima. Tylko jakie to ma znaczenie? Simy wyglądają świetnie. Pulchne podbródki? Nie zauważyłam, podbródek można ładnie wymodelować, tak jak wszystkie części twarzy.
Mentosik57
30.08.2014, 11:41
Jesteś pracownikiem EA czy jasnowidzem? ;P
.
Logicznie wszystko to przemyślałem.To jasne,że teraz Cas chodzi pięknie,zero ścinek i tak dalej ...Ale chodzi tak dlatego,że to wersja demo .Wydajność też rośnie,gdy odpalamy samego CAS'a bez reszty gry.Jest tu tylko grupa młody dorosły.Tak samo jest z trójką.Bez dodatków to też pięknie chodzi.Po dodaniu dodatków CAS znacznie zwalnia.Ogólnie przy czwórce bez dodatków CAS będzie dobrze chodził,chociaż w pełnej wersji gry na 100% w jakimś stopniu zwolni w porównaniu do demo.
To jest bardzo ciekawe, co piszecie na temat CAS-u z czwórki. I z tej rozbudzonej ciekawości zassałam demo The Sims 3: Zwierzaki, wiszące mi na Originie jeszcze.
To jest zaiste ciekawe, co piszecie na temat CAS-u. I z tej nagłej, rozbudzonej we mnie ciekawości zassałam demo The Sims 3: Zwierzaki, które wisiało mi na Originie (info dla tych, którzy nie wiedzą: można tam sobie stworzyć... zwierzątko) od czasów przed-premierowych. I sorry, ale na najwyższych ustawieniach chodzi tak sobie, nie zacina się, ale też szału nie robi. Na najwyższych ustawieniach w demie TS4 mogę szaleć do woli i nawet po paru godzinach i kilkunastu minimalizowaniach grze nic się nie dzieje. I warto zauważyć, że mimo wszystko w jednej grze robię sobie pieska, a nie sima.
A to demo i to demo...
anie_1981
30.08.2014, 14:06
Mi nawet cała podstawka TS3 chodziła super płynnie, dopiero w miarę instalowania dodatków było coraz gorzej. Zresztą, to że TS3 ma skopaną optymalizację wiadomo nie od dziś. Z TS4 nie wiadomo jak będzie gdy wyjdą dodatki, to zawsze była loteria przy tej grze. Podjęli drastyczne kroki, by zmniejszyć prawdopodobieństwo lagów, moim zdaniem zbyt drastyczne...
Moim zdaniem nie ma co się oszukiwać, że lagów nie będzie. Jeżeli faktycznie okaże się że razem z połową funkcji wycięli też błędy to chyba będzie to jeden z niewielu plusów tej gry.
A znając życie (EA) to zaraz po premierze posypie się hejt że gra ścina i jest zbugowana a EA odpowie że to pewnie przez to że większość graczy nie spełnia zalecanych wymagań, które są absurdalnie zawyżone (nie bez powodu, tak samo jak to, że EA tak długo zwlekała z ich ujawnieniem).
boisz_sie_aes
30.08.2014, 18:03
Ups...
http://i.imgur.com/lLOqRZ0.png
http://i.imgur.com/GWyNh09.png
@Kędziorek: Za duże zdjęcia
Mentosik57
30.08.2014, 19:01
Nie piszę,że będzie dokładnie to samo co z trójką,ale na 100% CAS w jakimś stopniu zwolni po dodaniu dodatków.Przy pełnej wersji gry wydajność także będzie mniejsza.Nie ma co się oszukiwać,że to będzie wiecznie ładnie chodziło.Im więcej gra ma funkcji tym więcej musi ich udźwignąć i tym bardziej grze jest cięzej to wszystko ogarnąć.A z wymaganiami to tak:Zalecane wymagania albo są zawyżone i gra będzie chodzić płynnie na komputerze z minimalnych wymagań,albo okropna optymalizacja.To jest grafika na miarę i5 i gtx 650?No nie.Wszyscy myśleli,że gra będzie lepiej chodzić z racji okrojenia funkcji,które najbardziej obciążały grę a tu taki klops :D
anie_1981
30.08.2014, 20:39
Sama jestem ciekawa jak będzie funkcjonować czwórka na lepszych i gorszych kompach. Miała chodzić na tych samych kompach, które obsługują trójkę, tak mówili na początku. Albo się coś zmieniło, albo mieli na myśli tegoroczne kompy... :P
boisz_sie_aes
30.08.2014, 21:20
Nie wiem czemu cichaczem usunięto mój post z ss'ami, (wcale się nie dziwię że z taką iście "tibijską" moderacją forum zdycha), ale w kodzie gry jest wiele odwołań do Toddlersów, basenów, drzewa genealogicznego...
Tak, grę mam oryginalną. Nie ważne skąd.
Nie wiem czemu cichaczem usunięto mój post z ss'ami, (wcale się nie dziwię że z taką iście "tibijską" moderacją forum zdycha), ale w kodzie gry jest wiele odwołań do Toddlersów, basenów, drzewa genealogicznego...
Tak, grę mam oryginalną. Nie ważne skąd.
tak samo w podstawie TS2 zostały pliki z pogodą. Pewnie takie pozostałości sprawiają, że łatwiej niektóre rzeczy dodać później w dodatku lub patchu.
anie_1981 - no to w sumie powiedzieli prawdę, w końcu trzeba mieć naprawdę dobrego kompa, żeby TS3 działało znośnie. :D
boisz_sie_aes - dwa posty wyżej masz swój post, tylko ze screenami w linku bo były za duże(nie czytało się regulaminu?). O basenach wiadomo od dawna, już w plikach CASta można znaleźć o nich wzmianki.
Pamiętam chyba, że z początku mówili, że gra jest robiona pod 32 bity. A teraz jest na 64, tak?
boisz_sie_aes
30.08.2014, 22:44
Tylko że drzewo genealogiczne zaimplementowane jest, BA, nawet całe UI, mogę wrzucić Zdjęcia UI o ile można. Odwołania są zakomentowane w kodzie. Co mam przez to rozumieć nie wiem. W dodatku pewnie "odblokują". Za jedyne 79,99
cyniczna
30.08.2014, 22:48
Mam dwa pytania.
1. Premiera jest 4 września, tak? Więc czemu czas odliczania do premiery na tym forum jest krótszy? Zamawiając z Origin dostanę grę przed czasem?
2. Skoro płytę muszę zarejestrować na Origin... to potem nie będę mogła jej sprzedać? Albo będę musiała dać kupującemu dostęp do mojego konta Origin?
Kędziorek
30.08.2014, 22:50
1. Premiera jest 4 września, tak? Więc czemu czas odliczania do premiery na tym forum jest krótszy? Zamawiając z Origin dostanę grę przed czasem?
Zegar odlicza czas do światowej premiery - 2 wrzesień :)
Tylko że drzewo genealogiczne zaimplementowane jest, BA, nawet całe UI, mogę wrzucić Zdjęcia UI o ile można. Odwołania są zakomentowane w kodzie. Co mam przez to rozumieć nie wiem. W dodatku pewnie "odblokują". Za jedyne 79,99
O, o to miałem się właśnie spytać, a tu odpowiedź! Tak też myślałem. Teraz to chyba jest popularne tak robić - zrobić już jakieś funkcje, obiekty etc. w podstawowej wersji, po czym odblokowywać je w płatnych dodatkach. Tak zrobiono w Tomb Raider(2013) chociażby.
felipe312
30.08.2014, 23:51
hahahaha tak samo było z Risenem 2, gdzie DLC były zablokowane w grze i przez jakiś czas można je było odblokować za pomocą konsoli kodów...
anie_1981
31.08.2014, 18:53
Nie wiem czy wiecie, ale codziennie dają ok godzinny filmik z TS4 na Live Chacie. Można to potem oglądać na YouTubie. Obejrzałam tylko część pierwszego filmiku, gdzie budują dom. Funkcje budowy są fajne, ale współczuję Simom, które mają w tym domu mieszkać... :P To już ja ładniej buduję. Fakt, chcieli pokazać możliwości, ale bez przesady... :P
https://www.youtube.com/watch?v=zPIihZpI3sY
https://www.youtube.com/watch?v=Mn_JbdRSULU
https://www.youtube.com/watch?v=WWT0mnWvZSA
https://www.youtube.com/watch?v=uvgXEFDQCTE
https://www.youtube.com/watch?v=uzjJ3ZVw33M
Blacky_21
01.09.2014, 16:45
tak samo też w SimCity [2013] xD
Kurcze, właściciele fanowskich portali już grają, tez bym chciał :D Jak tylko wybije północ i data zmieni się z 3 na 4 to biorę się za granie xd O jak dobrze, że jeszcze miesiąc wakacji mam i mogę zarywać noce :ike:
Wyszła już pierwsza aktualizacja sims 4 jakby co xd
Poważne błędy/Załamywanie się gry:
Usunięto błąd w trybie budowania, który powodował, że gra uznawała ogrodzenia za pokoje.
Usunięto błąd w narzędziu Stwórz Sima, który mógł występować po zablokowaniu i odblokowaniu komputera.
Błędy/Problemy:
Usunięto błąd, który powodował, że obiekty: garnitur męski „Zabłyszcz”, „Błysk i brzuch”, „Wielki Kapelusz Wstydu”, „Gwieździste okulary” oraz bar „Tiki” po ponownym wczytaniu gry nie pamiętały, że są odblokowane.
Usunięto kilka błędów związanych z Simami, którzy próbowali pójść na randkę z Kosiarzem, co mogło powodować brak reakcji gry. Kosiarz nadal Cię kocha, jest tylko za bardzo zajęty, by umawiać się na randki z każdą zadurzoną w nim Simką, która stara się o jego uwagę.
Usunięto kilka błędów, które powodowały nieprawidłową hibernację niemowląt w wyposażeniu rodziny, co prowadziło do poważnych problemów:
Obecnie możesz wyjść z trybu budowania, gdy nie znajdujesz się na swojej parceli domowej, jeśli niemowlę zostało nieprawidłowo zostawione w wyposażeniu parceli domowej.
Gra nie będzie się już zawieszała, jeśli spróbujesz podzielić rodzinę, gdy niemowlę znajduje się na parceli oraz w wyposażeniu rodziny.
Dzielenie i łączenie rodzin nie będzie już powodowało powstawania rodzin niegrywalnych z powodu pozostawienia niemowląt w wyposażeniu rodziny.
Niemowlęta nie będą już blokowane w wyposażeniu rodziny, gdy wszyscy pozostali Simowie w tej rodzinie umrą.
Niemowlęta nie będą multiplikowały się zostawione w wyposażeniu rodziny podczas edycji parceli w narzędziu zarządzania światami.
Usunięto błąd, który występował podczas łączenia rodziny z Galerii z inną rodziną, co uniemożliwiało wczytanie rodziny w trybie życia.
Obecnie można już modyfikować twarz i resztę ciała nowego Sima, dodanego do aktywnej w grze rodziny za pomocą narzędzia Stwórz Sima i po przejściu do zarządzania światami.
Publikacja do Galerii parceli ze skalowanymi obiektami (za pomocą kodu Shift + [,]) będzie obecnie zachowywała informację o powiększeniu tych obiektów, aby mogli je podziwiać inni gracze.
Problemy z Galerią:
Usunięto błąd, który mógł powodować brak reakcji gry podczas próby zapisania parceli do biblioteki.
anie_1981
01.09.2014, 17:42
Gra jeszcze nie wyszła, a już ma łatkę... :P W TS3 było chyba podobnie, ale nie pamiętam.
boisz_sie_aes
01.09.2014, 17:47
Kurcze, właściciele fanowskich portali już grają, tez bym chciał :D Jak tylko wybije północ i data zmieni się z 3 na 4 to biorę się za granie xd
Co za problem zalogować się na origin z koreańskiego VPN i aktywować grę w kilka sekund? (tak w korei już wyszła. I tak, to legalne).
A po co ryzykować bana? I nie mów mi, że nie banują bo się tym interesowałem wczoraj i banują.
Kędziorek
01.09.2014, 17:53
Niemowlęta w wyposażeniu rodziny? Że jak? :| Weźcie mi powiedzcie, że źle to rozumiem i one nie są już kompletnie traktowane jak lalki naturalnej wielkości...
Niemowlęta w wyposażeniu rodziny? Że jak? :| Weźcie mi powiedzcie, że źle to rozumiem i one nie są już kompletnie traktowane jak lalki naturalnej wielkości...
niemowlęta w TS4 to kołyska... Przedmiot z różnymi opcjami. :)
boisz_sie_aes
01.09.2014, 18:06
A po co ryzykować bana? I nie mów mi, że nie banują bo się tym interesowałem wczoraj i banują.
A to ciekawe. Według którego punktu w regulaminie użytkownika origin mogą cię zbanować, i gdzie są źródła na poparcie twojej teorii?
Proszę również o przykłady osób zbanowanych.
Nie banują. Temat był już wałkowany wiele razy.
Można już pobrać grę wstępnie jakby co :)
A to ciekawe. Jakieś źródła tych teorii?
Po pierwsze jest to nielegalne i nie zgodne z regulaminem origins.
Po drugie poszukaj se na google o vpn i origin co inni piszą :)
Nie będe podawał linki do konkurencyjnych stron i nie muszę ci nic udowadniać, jak chcesz to ryzykuj, twoja sprawa.
kavoweciastko
01.09.2014, 18:09
Ja właśnie pobieram :) 10% już
boisz_sie_aes
01.09.2014, 18:13
Można już pobrać grę wstępnie jakby co :)
Po pierwsze jest to nielegalne i nie zgodne z regulaminem origins.
Po drugie poszukaj se na google o vpn i origin co inni piszą :)
Po pierwsze pytam więc według którego punktu.
Po drugie proszę o przykłady. "poszukaj se w google" mnie nie interesuje.
Po trzecie "nie zgodne" piszemy razem.
Po czwarte nie wiem co to origins.
http://i.imgur.com/bkzgPbc.png
Kupno gier przez VPN jest zakazane, aktywacja preloadu przez VPN już nie.
To samo tyczy się Innych gier od EA jak Battlefield. Nie banują i nie będą. Sam wiele razy z tego korzystałem.
nie muszę ci nic udowadniać, jak chcesz to ryzykuj, twoja sprawa.
Typowa odpowiedź obronna kogoś kto nie ma dowodów na poparcie swoich teorii. Na przyszłość w razie watpliwości polecam samemu zadać pytanie na live chacie supportu origin, odpowiedzą ci to samo. Tylko pamiętaj o poprawnym sformułowaniu pytania. Dyskusja z tobą dobiegła z mojej strony końca.
Mentosik57
01.09.2014, 18:22
Dowiedziałem się,że koleżanka kupuje grę pod koniec tego tygodnia,może jeszcze w tym.Pójde do niej może za tydzień,zobacze co to jest :P
Szczerze gra mnie nie kręci,ale chcę przetestować.
boisz_sie_aes Nie jak sądzisz, typowa odpowiedź obronna tylko nie chcę mi się teraz przeszukiwać historii przeglądarki i googla w celu skopiowania ci tu linków. Strasznie się napinasz wiesz?
Czekam na swoją kolej na czacie, jeśli w odpowiedzi będzie, że nic mi nie grozi to przyznam ci racje i już.
Napiszesz się, żeby udowodnić swoje racje a potem dyskusja dobiegła końca, no to brak mi słów po prostu.
boisz_sie_aes
01.09.2014, 18:37
W takim razie zapytajmy się origin razem :cool2:
kavoweciastko
01.09.2014, 18:44
Ja tam nie mieszam się w kłótnie :p Gdyby ktoś był zainteresowany jak wygląda cała gra to ja mam zamiar nagrywać całą serie z TS4, zrobić jakąś simkę i nią grać. Sama w tym czasie też wszystko będę testować, więc zobaczymy jak to będzie. Póki co pobrało mi się juz 88% gry. Włączę, popatrzę ogółem na ustawienia itp. A później myślę że zacznę nagrywać jak będę mieć jeszcze dzisiaj siły na to. Jeśli nie to jutro będę nagrywać. Może to komuś pomoże w decyzji czy warto kupić tą grę, czy też nie.
Już po rozmowie i więc tak:
Najpierw gościu gadał im, że origin nie ma opcji zmiany proxy nieugięcie..
Ja mu trułem, że są inne sposoby, żeby te proxy zmienić, gościu się tam popytał i odpowiedział, że nie będe zbanowany ale mogą być problemy z samą grą, już się o to nie dopytywałem jakie problemy dokładnie.
Więc przyznaje ci racje i dużo użytkowników nie miało racji na których opierałem swoje stanowisko.
Teraz przeszukać neta jakiego programu użyć do zmiany vpn :)
kavoweciastko Dzisiaj jeszcze nie pograsz, gra będzie odblokowana dopiero 4 września
boisz_sie_aes
01.09.2014, 18:51
Już po rozmowie i więc tak:
Najpierw gościu gadał im, że origin nie ma opcji zmiany proxy nieugięcie..
Ja mu trułem, że są inne sposoby, żeby te proxy zmienić, gościu się tam popytał i odpowiedział, że nie będe zbanowany ale mogą być problemy z samą grą, już się o to nie dopytywałem jakie problemy dokładnie.
Więc przyznaje ci racje i dużo użytkowników nie miało racji na których opierałem swoje stanowisko.
Teraz przeszukać neta jakiego programu użyć do zmiany vpn :)
kavoweciastko Dzisiaj jeszcze nie pograsz, gra będzie odblokowana dopiero 4 września
Cóż mówiłem.
Co do tego proxy to miał rację, origin nie ma takiej opcji, i nie da się tego ominąć.
Proxy HTTP/HTTPS != Tunelowanie VPN
VPN nie zmieniasz, z VPN się łaczysz ;))
Osobiście polecam OpenVPN + plik config z VPNGATE
kavoweciastko
01.09.2014, 18:55
Właśnie teraz to zauważyłam ;d Nie ogarnęłam. No nic, chociaż dobrze że pobrana jest.
Nie za bardzo się orientuje w zagadnieniach sieciowych. Czytam w internecie o tym wszystkim i przy okazji się uczę. boisz_sie_aes ty będziesz się logować z koreańskiego vpn czy se darujesz i czekasz do premiery?
Sprawdzę ten program OpenVPN skoro polecasz :)
Bo poczekać dwa dni na premierę to tak długo. Nie można po prostu poczekać?
Już nie chodzi o samą grę, tylko ciekawość, lubię takie kombinowanie :)
Działa, gra mi się aktywowała i włączyła bez problemu :)
http://i59.************/2me3ib9.png
boisz_sie_aes
01.09.2014, 19:19
ty będziesz się logować z koreańskiego vpn czy se darujesz i czekasz do premiery?
Ostatnio aktywowałem tak Battlefield 4, przy The Sims 4 nie musiałem, gram od wczoraj. A jak to już nie ważne.
http://i59.************/2me3ib9.png
Czas w grze 25 godzin? :D
boisz_sie_aes
01.09.2014, 20:06
Godziny z dema CAST są wliczane.
Pewnie miał CASTa pod Alt+Tab.
EDIT: Tak, zdjęcie wygląda ok http://i.imgur.com/O1zKOIO.png
w takim razie wszystko jasne :D dziekuje za wyjasnienia :P
Prześwietliłeś mojego screena? xo To nie fake, godziny są z dema wliczone do gry ;] Zbudowałem już mały domek i simy poszły do pracy by zarobić na większy. Ale są w usługach pod telefonem tylko trzy opcje.. Pokojówka na stałe, pokojówka na pewien okres i pizza. A gdzie adopcja, policja, straż, ogrodnik, majster? :( Już wiem, będą w płatnych dodatkach xd
boisz_sie_aes
01.09.2014, 21:05
Prześwietliłeś mojego screena? xo
Skrzywienie zawodowe. Nie bierz tego do siebie.
Prześwietliłeś mojego screena? xo To nie fake, godziny są z dema wliczone do gry ;] Zbudowałem już mały domek i simy poszły do pracy by zarobić na większy. Ale są w usługach pod telefonem tylko trzy opcje.. Pokojówka na stałe, pokojówka na pewien okres i pizza. A gdzie adopcja, policja, straż, ogrodnik, majster? :( Już wiem, będą w płatnych dodatkach xd
przecież było wiadomo, że ich nie ma. :) Pilnuj simów podczas pożaru. :P
A policja nie jest potrzebna, bo nie ma włamywaczy.
Kędziorek
01.09.2014, 21:13
A policja nie jest potrzebna, bo nie ma włamywaczy.
Pierwsza moja myśl: to kto będzie nieletnich do domu odprowadzał późną porą. A po chwili do mnie dotarło - przecież godzin policyjnych też ma nie być.
I poważnie, muszę ryzykować życiem moich simów by zgasili pożar? W trójce często mi się wtedy podpalali i zgon na miejscu (rzadko kiedy udało im się dotrzeć pod prysznic). Ja rozumiem, ze minimalizm jest w modzie, ale bez przesady :P
czy ja dobrze rozumiem, ze niektorzy juz graja? ja mam juz pobrana na origin ale nadal nie aktywna :(
Pierwsza moja myśl: to kto będzie nieletnich do domu odprowadzał późną porą. A po chwili do mnie dotarło - przecież godzin policyjnych też ma nie być.
I poważnie, muszę ryzykować życiem moich simów by zgasili pożar? W trójce często mi się wtedy podpalali i zgon na miejscu (rzadko kiedy udało im się dotrzeć pod prysznic). Ja rozumiem, ze minimalizm jest w modzie, ale bez przesady :P
no, o ile ktoś z grających nie stwierdzi inaczej, to tak. Wysyłasz sima i on ma to ugasić... W końcu hasłem tej gry są "weirder stories", czy jakoś tak. No to czyż nie szaloną przygodą dla Twojego sima będzie śmierć w ognistych męczarniach? :D
boisz_sie_aes
01.09.2014, 21:25
czy ja dobrze rozumiem, ze niektorzy juz graja? ja mam juz pobrana na origin ale nadal nie aktywna :(
OpenVPN + VPNGate
anie_1981
01.09.2014, 21:27
Trochę groteskowa ta śmierć, już wolę utopienie lub zagłodzenie (tego pierwszego w TS4 nie będzie oczywiście). Oczywiście jest też, laicka ale zawsze, śmierć ze starości... :P
OpenVPN + VPNGate
a jak dokladnie to skonfigurowac?
Trochę groteskowa ta śmierć, już wolę utopienie lub zagłodzenie (tego pierwszego w TS4 nie będzie oczywiście). Oczywiście jest też, laicka ale zawsze, śmierć ze starości... :P
nie zapominajmy o śmierci z nadmiaru emocji. A tak poza tym, to "szalej, szalej, nie pytaj co dalej".
Mnie tam nigdy nie pociągało sianie chaosu wśród Simów. Wolę jak prowadzą długie wypełnione awansami, przyjaźniami i osiągnięciami, dlatego nie wyobrażam sobie, żeby mój Sim padł ze śmiechu czy z jakiegoś jeszcze dziwniejszego powodu. Niestety twórcy w tej części wyraźnie położyli nacisk na "dziwne historie"...
Takie wydarzenie jak śmierć ze śmiechu jest bardzo rzadkie, twórcy tak napisali. Inaczej by mi simy już na początku poumierali gdy ich na siłę uszczęśliwiałem i byli w prawdziwej euforii ;] Też lubię prowadzić normalne życie, prace, awanse, kumple, przyjęcia itp.
Powiem wam, że te gadanie grupowe jest super, przyszedłem do baru z żonką napić się czegoś, zaraz z ośmiu simów dołączyło i tam siedzieli i stali i gadali wszyscy ze sobą, raptem cisza, simka moja żart zaczęła opowiadać i jak skończyła ucieszona taka to wszyscy zaczeli się śmiać wokół, nawet barman xd
wenon, to Ty już masz grę? :O
kavoweciastko
02.09.2014, 08:12
W takim razie zapowiada sie super :)
Może pojawią się dzisiaj gameplaye od zagranicznych graczy, bo w końcu za granicą premiera już dziś. :p
Mam, dzięki temu, że premiera w Korei już była i dzięki vpn.
Powiem tak, to już nie te same simsy co były w poprzednich częściach, trzeba się do nich przyzwyczajać na nowo. Takie moje było odczucie. Trochę liczyłem na to, że nie będzie loadingów idąc do sąsiada ale jest, no trudno xd
Ok, nie wnikam wenon. :) Skoro masz grę, to powiedz nam o niej coś jeszcze. Ile godzinek już pograłeś? Jakie aspiracje wybrałeś dla swoich pierwszych Simów? Grałeś Simami stworzonymi w demo czy zdecydowałeś się stworzyć jakieś postaci bezośrednio w grze? Z tymi ekranami ładowania, to pewnie przy kilku dodatkach, ich czas trwania się wydłuży... W dwójce mi nie przeszkadzają bo są krótkie, ale The Sims 2 to jednak gra z 2004. Minęło dziesięć lat, więc w czwórce te ekrany ładowania nie są zbyt mile widziane, jakby nie patrzeć.
Nie tylko ja mam już grę na tym forum :)
Jak uporałem się z vpn tak koło 20 chyba, to do 0:30 grałem xd Grałem simami stworzonymi w demie, narobiłem się już simów i nie chciało mi się kolejnych robić xd tylko stroje przejrzałem bo w full jak wiadomo więcej ich jest. Ekrany ładowania są krótsze niż w podstawie sims 2 ale pewnie też zależy od kompa. Mój jest znacznie wyżej niż rekomendowane. Po załadowaniu parceli do której simy wysłaliśmy automatycznie jest pauza jakby ktoś odszedł od kompa podczas ładowania. Na początku gry pojawiają się lekcje, nie można ich wyłączyć, trzeba po prostu "przeklikać". Fajne te powiększanie obiektów, kupiłem mały tani telewizor i se go powiększyłem xd
A tu jak powiększy się krzesło i sim na nim usiądzie:
http://i59.************/2daa8ty.jpg
Żal! Skoro twórcy już wprowadzili opcję powiększania obiektów to powinni to dopracować, a nie, że jak sobie powiększysz krzesło, to Sim siadając na nim, będzie przenikał przez obiekt. Wygląda to beznadziejnie... Ja nie spełniam wymagań rekomendowanych bo mam procka i3, a nie i5. Moim zdaniem te wymagania są znacznie zawyżone; myślałam, że zalecane nie będą dużo większe niż minimalne. No nic, zobaczymy. :p Ja kupuję edycję premium chociaż dodatkowa zawartość w niej mi się nie podoba... Te makijaże na twarz czy strój hot-doga są tak lipne, że w sumie lepiej ich nie mieć... albo te zwierzęce czapki w edycji cyfrowej - ha, ha, ha.
Woglę nie powinno się dać powiększać obiektów na których jest coś więcej niż tylko opcja oglądaj lub żadnej opcji ;] Dla mnie dodatki w edycji premium nie są warte wydania dodatkowych pieniędzy ;]
Piwunia, spokojnie. Będzie jeszcze pełno aktualizacji oraz pełno dodatków, w których powiększanie obiektów się przyda. Mixis to wszystko przemyślała. Boli mnie tylko jeden fakt, że zawsze w postawie nie ma nic. I będzie trzeba znów wydać pieniądze na dodatek, w którym pewnie dużo nie dadzą. Ogólnie bardzo się jaram i grę uważam za udaną choć jeszcze w nią nie grałam. Mam ogromną nadzieje, że pogram w nia dłużej niż miesiąc. :)
wenon powiedz, czy faktycznie nie ma drzewa genealogicznego? Jeśli nie ma, to czy zostało ono czymś zastąpione?
Wybacz, nie sprawdzałem tego.
No cóż, w czwartek sprawdzę sama :)
To powiedz jakie jest Twoje pierwsze wrażenie. Czy gra jest tak beznadziejna za jaką niektórzy ją uważają? ;P
A ja tak czytam sobie komentarze graczy na FB, wielu z USA juz gra. Opinie podzielone, sporo osob niestety zawiedzionych, jakis bug z niemowletami jest, ze wygladaja czasem jak potworki. Po probie zajscia w ciaze nie ma znanej nam muzyczki, ale robi sie test ciazowy na toalecie :) Podobno jest rowniez karmienie piersia. Nie ma samochodow oczywiscie, tylko wszedzie ekrany ladowania, co podobno denerwuje ludzi, brakuje przedmiotow takich jak zmywarka do naczyn, pralka.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.