Zobacz pełną wersję : The Sims 4 - komentarze do newsów
Strony :
1
[
2]
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
adamo030
20.08.2013, 19:11
Wątpie żeby tramwaj był atrapą, bo wtedy po co by dawali szyny przed domem, który był zbudowany w tym długim pokazie? Logicznie rzecz ujmując. A o tej pogodzie to jest mowa w tym krótszym czy dłuższym?
Mroczny Pan Skromności
20.08.2013, 19:18
Co do samochodów - były w podstawie trójki, więc raczej w kolejnej części też być powinny. Przynajmniej mam taką nadzieję...
Alexandra, ale to chyba właśnie jest CAS, jedyne czego nie pokazali to jak będzie wyglądało menu, ale to chyba mało ważne :D
No chyba, że zostaną dodane jakieś nowe opcje (co z tym wzrostem w końcu? :(), ale wątpię, bo by się pochwalili xD
W ts2 była animacja wsiadania do samochodu, w ts3 każdy wie jak to wyglądało. U EA nigdy nie ma 100% pewności :P
Mroczny Pan Skromności
20.08.2013, 19:33
To było tak: simowie w TS3 byli tak zaawansowani, że potrafili się teleportować. Niestety, początkowo tylko na małe odległości. Przy odpowiednim poziomie szczęścia można było zakupić platformę teleportacyjną, a w ostatnim dodatku udało się znaleźć sposób na przemieszczanie w czasie. Tak to sobie tłumaczę :P
Ale tak naprawdę to było beznadziejne, tak samo jak przenikanie przez samochody (ludzie, wypadki chcę! :(()
A o tej pogodzie to jest mowa w tym krótszym czy dłuższym?
A, to tylko takie moje skromne przypuszczenia, ale jeśli chcesz zobaczyć o czym mówię, to w tym krótszym zwiastunie jest deszcz, ok. 0:35 ;)
Na tym screenie (http://oi44.************/ohs9pc.jpg) widać kałuże :O Ciekawe, czy to "dekoracja" otoczenia, czy faktycznie możemy spodziewać się deszczu...
adamo030
20.08.2013, 20:10
Wygląda bardziej jak cień, ale nie wiem. Byłoby świetnie jakby była pogoda.
Cień nie odbija jak lustro ;)
Cytryśnia
20.08.2013, 20:17
a mi się zdaje, że to woda z kanalizacji, obok jest to takie coś czego nazwy nie pamietam :|
To raczej służy do tego żeby woda tam spływała a nie wypływała :D
Cytryśnia
20.08.2013, 20:21
aaa... No tak xD wiedziałam, że cos pomerdam :< idę schować się w kat i pokutować za swoją głupotę
u mnie takiego czegoś nie ma, pamiętam tylko, ze takie były w tomie i jerrym, i że były zwiazane z wodą xD
Wygląda jak kałuża, podobny shader wody widziałem w World of Warcraft. Ale wiecie, oni mogą to zrobić teraz ale dodać potem, tak jak to było w przypadku TS2. Przed premierą na zdjęciach widać było deszcz, a kiedy deszcz sam w sobie dostaliśmy? Kilka dodatków później. Chociaż może już się czegoś nauczyli przez ten czas.
A, poza tym zauważcie, że tam jest studzienka kanalizacyjna.
simka334player
20.08.2013, 21:53
Witajcie simowi fani
Nareszcie The sims 4 w perspektywie. Dla mnie będzie to PRAWDZIWY sequel do The Sims2. Cos co połączy najlepsze cechy dwójki i otwarte otoczenie trójki.
I to że zajmuje sie nimi Maxis to właśnie jest powrót do korzeni. Bo przecież trójka była moim zdaniem niewypałem jedną wielką pomyłką, zatraciła tego simowego ducha z TS1 iTS2. Nie wiem jak to jest z ostatnimi dodatkami robionymi w kooperacji z Maxisem bo wymiękłam po Zwierzakach.
Grafika jest mi osobiście obojętna, dla mnie najważniejsze żeby simy były miłe dla oka i poruszały się ładnie. I tak będzie sądząc po trailarze. Bo te trójkowe obłe i plastelinowe ludziki były nie do przełknięcia. Cieszę się na The Sims 4. z dodatkami z netu( jak ktoś z was już powiedział) będzie można zrobić cuda.
Trochę mi będzie żal moich dwójkowych rodzin ( wyobrażcie sobie ile mam pokoleń od 2004 roku!) ale napewno kupię czwórkę. Tak jakby trójka nigdy sie nie zdarzyła
No ciekawie, ciekawie. Jestem coraz pozytywniej nastawiona do tej całej 4. Pogoda w podstawce jest baaaardzo wątpliwa, przecież z jednego deszczu może powstać cały dodatek! To samo tyczy się zwierząt.
Btw, co z "multi" w ts4?
Mentosik
21.08.2013, 07:22
Wątpie,że pogoda będzie w podstawie.Coraz bardziej przekonuje się do czwórki :) Jak dla mnie moze byc ona godnym następcą 3.Ale i tak nie wiem czy kupie.Wydalem tyle kasy na 3 i teraz mam to wyrzucić na rzecz the sims 4 ? Rozgrywka w 2 jest fajna,ale nie gram w nią,bo nie moge teraz sobie wyobrazić grania zamkniętym na 1 parceli i jeszcze nie starzejący się sąsiedzi ...Mogliby połączyć zalety 2 i 3 i wtedy byloby super.
simka334player
21.08.2013, 08:46
Mentosiku,
ale ci niestarzejący się sąsiedzi z dwójki to są właśnie te korzenie o których mowa. Nie jakieś niuanse grafiki ale właśnie total control. To jest to co jest istotą simowania. To że nie było jej w trójce sprawiło że tak duzo ludzi było ta grą rozczarowanych. Jak sobie Maxis z tym problemem w otwartym otoczeniu poradzi , nie mam pojecia. Ale napewno wymyśli cos fajnego. Ufam Maxisowi. Nigdy nie rozczarowałam sie co do każdego wychodzacego dodatku do dwójki.
Ta maxisowa ekipa ma talent, to cos co sprawiło że dwójka była tak charyzmatyczna. Trójka natomiast, przynajmniej poczatkowe dodatki, była jak żle wypieczona buła, gliniasta i ciężkostrawna.
W trailerze widzę sporo elementów przetestowanych w Spore. I to jeszcze jeden z plusów dla 4. Ci ludzie maja fantazję.
Fajnie jest cieszyc sie znowu na jakąś simową grę.
Na Originie można już zakupić pre order ale jak dla mnie to STRASZNE zdzierstwo.. edycja limitowana kosztuje 179,99 a specjalna 199,99!!!!!!!! Chyba ich coś powaliło ;/ Naprawdę. Myślałem, że będzie kosztowało góra 139,99 to dodatki też pewnie będą droższe.. może nawet i 100 zł przekroczą ;///// Zniechęciło mnie to do tej gry.
Naprawdę wydawało ci się, że ta część za rok będzie taniej niż podstawa TS3 pięć lat temu? Niestety wartość pieniądza w czasie się zmienia i taniej można mieć tylko coś starego technologicznie, połączenia komórkowe i internet.
Katerina
21.08.2013, 10:10
Strasznie podoba mi się okolica. A skoro to ma być powrót do korzeni, to może będzie można stworzyć własny świat jak w TS2? To byłoby całkiem fajne. :D
Malfurion
21.08.2013, 10:11
Obejrzalem te filmiki i nie jestem jakos szczegolnie zachwycony. Kreator simow oczywiscie na plus, ale to bylo wiadomo juz po zobaczeniu screenow. Tryb budowania; tragedia! Co to ma byc? Czy oni zrezygnowali z stawiania pojedynczych scian? (!!) Teraz bedzie mozna tylko stawiac kwadraty, co swoja droga przeciez tez bylo mozliwe w TS3, ale oprocz tego mielismy mozliwosc stawiania pojedynczych scian. System emocji ciekawy, choc jak daleko tworcy poszli w tym kierunku jest niewiadome. Na razie patrze na nowych simow z dystansem. Czekam na kolejne materialy.
edit: Fajne jest tez to, ze simy moga chodzic na wiele sposobow, podobnie z gestykulacja. No i glos, mam nadzieje, ze bedzie ich wiecej niz 3 -.-
ale ci niestarzejący się sąsiedzi z dwójki to są właśnie te korzenie o których mowa.
Jeśli tak będzie, to się mocno wkurzę :P Moim zdaniem to zupełnie bez sensu, że cała okolica jest zamrożona, oprócz aktualnie kierowanej rodziny. Myślę, że najlepsze byłoby tutaj rozwiązanie z TS3 - czyli opcja włączenia/wyłączenia postępu historii. Każdy miałby wtedy swój ulubiony tryb i nie byłoby problemu :) W dwójce ciągle były jakieś problemy z niestarzejącymi się dziećmi/nastolatkami, które były miastowymi, bo nasz sim dorósł, a one na zawsze pozostawały młodziutkie i nie dało się wziąć ślubu ;P
Tryb budowania; tragedia! Co to ma byc? Czy oni zrezygnowali z stawiania pojedynczych scian? (!!) Teraz bedzie mozna tylko stawiac kwadraty, co swoja droga przeciez tez bylo mozliwe w TS3, ale oprocz tego mielismy mozliwosc stawiania pojedynczych scian
No właśnie jestem ciekawa, co w takim przypadku ze skośnymi ścianami?
Nie chcę żadnego mrożenia otoczenia. Chcę mieć wybór.
Malfurion
21.08.2013, 10:47
Co do postepu historii, to tez uwazam, ze lepsza opcja jest kiedy miasto zyje swoim zyciem. Natomiast, jezeli mamy kilka swoich ulubionych rodzinek i nie chcielibysmy by simy w tych rodzinach dorastaly itd podczas grania inna, to mysle ze dobrym rozwiazaniem bylo by oznaczenie tych rodzin i wylaczenie im postepu, podczas gdy reszta miasta normalnie by "szla z czasem". Cos na zasadzie "wyjatku od reguly" ;)
Cytryśnia
21.08.2013, 11:04
Jeśli tak będzie, to się mocno wkurzę Moim zdaniem to zupełnie bez sensu, że cała okolica jest zamrożona, oprócz aktualnie kierowanej rodziny. Myślę, że najlepsze byłoby tutaj rozwiązanie z TS3 - czyli opcja włączenia/wyłączenia postępu historii. Każdy miałby wtedy swój ulubiony tryb i nie byłoby problemu W dwójce ciągle były jakieś problemy z niestarzejącymi się dziećmi/nastolatkami, które były miastowymi, bo nasz sim dorósł, a one na zawsze pozostawały młodziutkie i nie dało się wziąć ślubu ;P
Mnie tez to wkurza w dwójce, zwłasza jak jest duża rodzina: najstarsza córka ma małe dziecko od kilku tygodni, jej brat skończył studia, a najmłodsze dziecko emerytów, którym daleko do śmierci ma trójkę dzieci :/ albo to, ze sim X zna praprapradziadka sima Y
no i fajnie byłoby jakby to inni simowie, którymi NIE sterujemy zapraszali nas do siebie na swój ślub/urodziny/po prostu do domu
i na pogrzeb!
Co do postepu historii, to tez uwazam, ze lepsza opcja jest kiedy miasto zyje swoim zyciem. Natomiast, jezeli mamy kilka swoich ulubionych rodzinek i nie chcielibysmy by simy w tych rodzinach dorastaly itd podczas grania inna, to mysle ze dobrym rozwiazaniem bylo by oznaczenie tych rodzin i wylaczenie im postepu, podczas gdy reszta miasta normalnie by "szla z czasem". Cos na zasadzie "wyjatku od reguly" ;)
Zgadzam się, to byłoby dobre rozwiązanie (jeszcze wybór opcji jakie by blokowało, czy strarzenie, awanse i tak dalej). Najbardziej mnie irytowało, że jak przełączyłam grę na inną rodzinę, to wcześniejsza po kilku dniach się przeprowadzała albo wręcz stawała się bezdomna (znikali na pustej działce)
anie_1981
21.08.2013, 11:12
Mnie nadal interesują wymagania. Mój obecny komp jest super, ale ma już ze 3-4 lata, no a Simsy zawsze miały kłopoty z wydajnością i to już od jedynki. Trójka mi się wlecze i to wcale nie wina kompa, ona po prostu tak ma. Gdyby była szansa, że czwórka kulnie się na moim kompie, to mogłabym spróbować, ale granie na minimalnych ustawieniach graficznych nie wchodzi w ogóle w grę, wymagająca jestem :P
Mnie nadal interesują wymagania. Mój obecny komp jest super, ale ma już ze 3-4 lata, no a Simsy zawsze miały kłopoty z wydajnością i to już od jedynki. Trójka mi się wlecze i to wcale nie wina kompa, ona po prostu tak ma. Gdyby była szansa, że czwórka kulnie się na moim kompie, to mogłabym spróbować, ale granie na minimalnych ustawieniach graficznych nie wchodzi w ogóle w grę, wymagająca jestem :P
Kłopoty z wydajnością w jedynce? Przecież ta gra chodziła idealnie :P Dopiero w dwójce, po pojawieniu się widoku 3D, zaczęły się problemy... Klikasz na najszybsze tempo, a tu ci ledwo co przyspiesza :P I zgadzam się, że to nie wina kompa, bo mimo posiadania o wiele lepszego sprzętu, niż wymaga tego TS3, nadal mam tnącą się grę. A przyczyną jest po prostu optymalizacja, która leży i kwiczy w tej części. Mam więc nadzieję, że przy TS4 poświęcą na nią więcej czasu i będziemy mogli cieszyć się grą bez głupich spowolnień i długo wczytujących się tekstur.
A wracając jeszcze do tematu aut... Można zobaczyć jedno na gameplayu (http://www.youtube.com/watch?v=jeEIjJ9yMuc), przejeżdża za oknem w ok. 5:14 :)
tutaj kilka zdjęć bezpośrednio z gry http://www.simtimes.de/unsere-sims-vom-die-sims-4-stand-gamescom-2013-14093/
i jeszcze kilka fajnych informacji http://sims.arhn.eu/2013/08/nota-prasowa-o-the-sims-4/
Jezu, czemu wszystkie simy muszą mieć koniecznie uniesione brwi i ten dzióbek? Btw, te simy wyglądają jak wklejone w tło(i pewnie są).
Ashley_Tisdale
21.08.2013, 12:03
Te zdjęcia z gry wyglądają strasznie.. Krajobraz z tyłu wygląda jak jakiś bajowy świat z gry dla małych dziewczynek ;/ Jeżeli tak to ostatecznie będzie wyglądało to chyba nie kupię.. Nie umiałbym grać w takiej bajkolandii.. O wiele gorsze od Sims 3 i nawet od 2-ki, która lepiej się prezentowała.
Naprawdę wydawało ci się, że ta część za rok będzie taniej niż podstawa TS3 pięć lat temu? Niestety wartość pieniądza w czasie się zmienia i taniej można mieć tylko coś starego technologicznie, połączenia komórkowe i internet.
Tak ale nawet teraz masa gier premierowo kosztuje góra 149,99 a nie tyle.. kto im za tyle to kupi? Nawet Simcity w dniu premiery można było znaleźć za 129,99.. nawet dodatkowo z dodatkiem do TS3 za 29,99.... EA tylko czeka na takich jak ty, którzy zapłacą każde pieniądze ;o Poza tym nie radzę zamawiać teraz w pre orderze. Przy Simcity też początkowo cena była mega absurdalna coś ok. 200 zł i potem obniżyli, a ci którzy zakupili musieli płacić po starej cenie..
Tak ale nawet teraz masa gier premierowo kosztuje góra 149,99 a nie tyle.. kto im za tyle to kupi? Nawet Simcity w dniu premiery można było znaleźć za 129,99.. nawet dodatkowo z dodatkiem do TS3 za 29,99.... EA tylko czeka na takich jak ty, którzy zapłacą każde pieniądze ;o Poza tym nie radzę zamawiać teraz w pre orderze. Przy Simcity też początkowo cena była mega absurdalna coś ok. 200 zł i potem obniżyli, a ci którzy zakupili musieli płacić po starej cenie..
To oczywiste, ze nie kupuje się gier na rok przed premierą, bo i po co, skoro i tak dostanie się wtedy, kiedy będzie w sklepach? W origin simsy zawsze były droższe niż w sklepach. Ja kupie na pewno w którymś z marketów lub w empiku wykorzystując bony, jakie czasem dostaję za wypełnianie ankiet przez internet, to będzie jeszcze troszkę taniej.
Do tego pewnie sprzedam swoje pudełkowe wersje TS3, to parę złotych również wpadnie.
Pamiętam jak dziś, że za pierwszą część simsów 15 lat temu (no 14, w 2000) zapłaciłam niemal 120 złotych a minimalna pensja wynosiła wtedy 500 złotych na rękę. Proporcje inflacji są zachowane a można nawet powiedzieć, że simsy relatywnie staniały.
Swoją drogą od pemiery TS4 zalezy czy kupię skok w przyszłość, bo jeśli czwórka wyjdzie w marcu, to już pewnie nie.
Powrcam z zaświatów ;)
Nie jakieś niuanse grafiki ale właśnie total control. To jest to co jest istotą simowania.
Po pierwsze to cześć! :D Wieki Cię nie widziałam na forum :)
Po drugie, jak do tego "total control" ma się rzeczona większa inteligencja i nastroje simów? Przecież one poniekąd zabierają gracza tą zupełną swobodę. Nastrój sima będzie miał przełożenie na jego zachowaniu, więc będziemy raczej robili wszystko, żeby przez przypadek go nie popsuć (no chyba, że ktoś planuje simów-smutasów :D).
Ta maxisowa ekipa ma talent, to cos co sprawiło że dwójka była tak charyzmatyczna.
Słyszałaś może jak to wyglądało w przypadku innej gry, ostatnio wypuszczonej na rynek przez EAxis? Mam na myśli Sim City 5.
Pytam, bo nie wiem, czy mam rozwinąć ten temat, a "piątką" też się tak dość interesowałam ;)
A skoro to ma być powrót do korzeni, to może będzie można stworzyć własny świat jak w TS2? To byłoby całkiem fajne.
Ja tylko na to czekam! :D
Moim zdaniem to zupełnie bez sensu, że cała okolica jest zamrożona, oprócz aktualnie kierowanej rodziny.
To jest dobre rozwiązanie dla tych, którzy grają cały czas tą samą rodzinką. U mnie by to już np. nie przeszło :P
Myślę, że najlepsze byłoby tutaj rozwiązanie z TS3 - czyli opcja włączenia/wyłączenia postępu historii.
No tak, zapomniałam o tej opcji! Myślę, że przy czwórkowej otwartej okolicy to jest taki "must have" :)
W dwójce ciągle były jakieś problemy z niestarzejącymi się dziećmi/nastolatkami, które były miastowymi, bo nasz sim dorósł, a one na zawsze pozostawały młodziutkie i nie dało się wziąć ślubu ;P
Mody, mody... :D
No właśnie jestem ciekawa, co w takim przypadku ze skośnymi ścianami?
Ha, dobre pytanie! Jest sporo stylów w architekturze wykorzystujących skośne ściany.
To przemawia za tym, że zostawią "stary" system ;)
Natomiast, jezeli mamy kilka swoich ulubionych rodzinek i nie chcielibysmy by simy w tych rodzinach dorastaly itd podczas grania inna, to mysle ze dobrym rozwiazaniem bylo by oznaczenie tych rodzin i wylaczenie im postepu, podczas gdy reszta miasta normalnie by "szla z czasem". Cos na zasadzie "wyjatku od reguly"
Oooo, to już byłoby wgl idealnie <3
Mnie tez to wkurza w dwójce, zwłasza jak jest duża rodzina: najstarsza córka ma małe dziecko od kilku tygodni, jej brat skończył studia, a najmłodsze dziecko emerytów, którym daleko do śmierci ma trójkę dzieci :/
Z tym sobie można w sam raz poradzić... A przynajmniej mi się udawało :P
no i fajnie byłoby jakby to inni simowie, którymi NIE sterujemy zapraszali nas do siebie na swój ślub/urodziny/po prostu do domu
i na pogrzeb!
Byle z odpowiednim wyprzedzeniem - trzeba wystroić simów :D
Mnie nadal interesują wymagania. Mój obecny komp jest super, ale ma już ze 3-4 lata, no a Simsy zawsze miały kłopoty z wydajnością i to już od jedynki.
Hm, spodziewane są raczej wyższe, niż przypadku TS3, aczkolwiek jakby fajnie działały na kilkuletnich komputerach (mój też jest w podobnym "wieku, co Twój), to bym się nie pogniewała ;)
Dopiero w dwójce, po pojawieniu się widoku 3D, zaczęły się problemy... Klikasz na najszybsze tempo, a tu ci ledwo co przyspiesza
Ja miałam takie problemy dopiero, gdy liczba dodatków z neta i tych oficjalnych osiągnęła stan krytyczny. I mogę śmiało powiedzieć, że przy takim sprzęcie, jaki mam teraz i tylu dodatkach moja gra nadal działa w miarę płynnie :) 4gb RAMu robią swoje ;)
Ojej, udzielaj się więcej na forum, a otrzymasz ode mnie nominację do Oka Saurona :D
Nadal czuję się nieprzekonana do tych aut :P
Ilona, świetne linki :)
Żywe sąsiedztwo – Wybieraj spośród kilku różnych środowisk, w których mają żyć Twoi Simowie. Dynamiczna grafika ożywi miejsce zamieszkania Simów.
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! :D Będzie patologia i telenowele <tańczy>
Btw, te simy wyglądają jak wklejone w tło(i pewnie są).
Odniosłam to samo wrażenie.
Te zdjęcia z gry wyglądają strasznie.. Krajobraz z tyłu wygląda jak jakiś bajowy świat z gry dla małych dziewczynek ;/
Zgadzam się w zupełności. W zasadzie tylko to psuje mój entuzjazm do tej gry. No i ten nieszczęsny Origin :P
kto im za tyle to kupi?
Podobno kryzys się kończy... Więc kupią.
Miejmy nadzieję, że w przypadku cenowej przesady fani zbojkotują grę. Gdyby gra okazała się warta uwagi, to sama mogłabym odłożyć kasę na nią i grać na legalu :P
No nie...
https://twitter.com/iPodZeke1/status/370156895992307712
https://twitter.com/iPodZeke1/status/370157548768595968
Czyli tych dwóch rzeczy możemy spodziewać się w dodatkach, szkoda. Liczyłem, że przy czwartej odsłonie dadzą to w końcu do podstawki, najwyższa przecież pora :P Ale skoro ma tak być po raz kolejny, to niech przynajmniej dojdzie w tych rozszerzeniach coś mega, bo stówa za samą pogodę i kilka dodatkowych opcji nie wygląda zbyt optymistycznie.
Albo twórcy wpadną na genialny pomysł wprowadzeniu deszczu ze śniegiem w aktualizacji gry, w co wątpię :)
Katerina
21.08.2013, 13:33
Do premiery jeszcze dużo czasu, więc zdołają zmienić/poprawić niektóre rzeczy. ;) Hmm... popatrzyłam na te zdjęcia i stwierdziłam, że są bardzo fajne ubrania! :D I kilka fryzur mi się też spodobało. Już się nie mogę doczekać aż spłaszcze mojej simce tyłek. XD
Ja bym chciała, żeby w końcu pokazali wygląd dzieci... Ciekawa też jestem, jak będzie wyglądało dziedziczenie cech fizycznych. Bo jeśli zrobimy barczystego tatuśka i biodrzasto-pupiasto-piersiastą mamuśkę, i wyjdzie nam z tego barczysto-piersiasta córeczka i biodrzasto-pupiasty synek, to trochę lipa xD
Myślę, że taki wygląd sima będzie zależał od stylu życia a nie dziedziczenia a dziedziczone będą standardowo kolor oczu, skóra, rysy twarzy
Takie tam odnośnie grafiki:
2008
http://i.imgur.com/BD4Q6kLl.jpg (http://i.imgur.com/BD4Q6kL.jpg)
2013
http://i.imgur.com/Yvwle1Ql.jpg (http://i.imgur.com/Yvwle1Q.jpg)
Kliknijcie by powiększyć.
Żeby nie było, tak wygląda inna gra z 2013:
http://img833.imageshack.us/img833/8669/tr8yb.jpg
Ten pierwszy to symulacja życia z interakcjami ze wszystkim dookoła czy coś w stylu zabili go i uciekł na kolejny level?
A można zmienić strój tej pani? Przepraszam, ale nie znam tej odsłony gry, zatrzymalam się na latach 90-tych
@Caesum - The Sims z założenia miało być grą "na każdy komputer". Co oznacza, że wymagania będą niskie, w każdej z gier seri (dopóki producenci nie tporzucą pomysłu)
@Mamełe - no tej pani akurat można, kiedyś była znana ze swojej szafy. Choć mi akurat chodzi o tekstury, które takie znowuż wymagające nie są, a zmieniają naprawdę dużo. W przypadku TS4 widziałem lepsze tekstury i w 2006 roku.
@Nostradamus - no ja mam nadzieję, że zmienią, bo dobra optymalizacja akurat wcale nie polega na maksymalnym upraszczaniu grafiki. Takim sposobem mogliby wrócić do 1996(anyone? (http://laracroft.pl/images/tr1scr7big.jpg)) roku, z pewnością u wszystkich ruszy.
Electric Shabet
21.08.2013, 15:26
Wy chyba nie oczekujecie w simsach grafiki podobnej do najnowszego Tomb Raidera? Żeby taka gra płynnie chodziła, trzeba by było mieć komputer z kosmosu. Grafika TS4 jest fajna, bardzo sympatyczna, tylko włosy simów są takie... niefajne, ale da się to przeboleć. W zamian za słabszą grafikę otrzymujemy o wiele więcej opcji, więcej interakcji towarzyskich, bardziej rozbudowany CAS i w ogóle o wiele więcej możliwości. Rozumiem, że grafika jest bardzo ważna dla kogoś, kto gra w simsy dla tworzenia domów/simów i publikowania ich, ale pamiętajmy o tym, że TS to jednak ma być symulator życia, gra, a nie program do tworzenia seriali.
No ludzie, bez przesady. Przy dobrej optymalizacji można mieć i dobrą grafikę i dobry gameplay. Nie po to przecież mamy LOD, normal mapping, teselację etc. by z tego nie korzystać. Właśnie tego typu efekty zwiększają zarówno jakość grafiki, jak i dają możliwość jej uproszczenia dla więcej fps. Jeżeli ktoś tu podrzuci TS3 jako przykład gry, która nie unosi własnej grafiki, to ja odpowiem na to - bo TS3 było robione przez ludzi, którzy absolutnie nie umieli jej zoptymalizować. Za podobny przykład dodam Skyrim, którego kod(nie grafikę!) musieli fani odchudzić, albo niektóre gry, które niezależnie od sprzętu mają tak samo niskie fps.
Twórcy oczywiście, powinni dodać możliwość zmniejszenia jakości grafiki na rzecz wydajności, ale nie powinni tego wymuszać również na tych, którzy mają lepsze kompy i mogą pozwolić sobie na takie a tamte wodotryski. Dlatego też nie widzę powodu, dla którego nie mieliby poprawić tekstur czy modeli. Ja nie oczekuję Crysisa, Wiedźmina czy Tomb Raidera 2013, ja oczekuję mniejszego lenistwa ze strony twórców. Choć wiadomo, mają monopol na rynku, to i po co mieliby się przemęczać. W/w obrazki to jedynie wyolbrzymiony przykład, ale już teraz widać, że simsy graficznie bardzo odbiegają od tego, co mogliśmy zobaczyć nawet kilka lat temu.
anie_1981
21.08.2013, 15:55
Zgadzam się całkowicie z Voícé. Tu nawet nie chodzi o to, że komputer jest słabszy czy silniejszy. Po prostu gra musi pamiętać o milionie rzeczy! W jednej minucie gry komputer musi obliczyć jak komu będą spadały potrzeby, jaką ma osobowość czyli co będzie robił, do tego tysiące obiektów do obłożenia teksturami, animacjami, interakcjami itp. Ta sterta drobiazgów dotycząca Simów, ich wyglądu, zachowania, potrzeb, oraz całego otoczenia i całej reszty jest diabelnie wymagająca. Żaden, nawet mega silny komputer nie uciągnąłby Simów, gdyby miały taką grafikę Jak w TR Legend (ten screen od Caesuma chyba z tej właśnie odsłony TR pochodzi), a co dopiero nowszych gier. Niestety ale jak ktoś chce mieć odbajerzoną grę, to musi zmienić grę, w żadnej serii The Sims się tego nie doczeka.
W zamian za słabszą grafikę otrzymujemy o wiele więcej opcji, więcej interakcji towarzyskich, bardziej rozbudowany CAS i w ogóle o wiele więcej możliwości.
Wraz ze słabsza grafiką otrzymujemy również brak pogody, zwierzaków i pewnie wielu innych opcji po wygórowanej cenie.
i. Rozumiem, że grafika jest bardzo ważna dla kogoś, kto gra w simsy dla tworzenia domów/simów i publikowania ich, ale pamiętajmy o tym, że TS to jednak ma być symulator życia, gra, a nie program do tworzenia seriali.
Jeśli simsy mają być grą, w którą zamierzam grac przynajmniej godzinkę/dwie dziennie, to grafika MUSI mi się podobać.
Btw, biorąc pod uwagę, że gra ma być wykorzystana w storytellingu (FotoStory itd.), to raczej wymagane jest, by to wszystko ładnie się prezentowało.
Chciałabym, żeby sylwetki też w jakiś sposób były dziedziczone.
Budowa ciała i np. skłonność do niekontrolowanego przybierania na wadze są dziedziczne.
W sumie idąc tym krokiem myślenia, powinni także dodać włosy kręcone i proste - ofc zgodnie z zasadami dziedziczenia. I zdecydowanie dominujące cechy typu brązowe oczy i brązowe włosy.
Szlachcic, publicznie to też napiszę, że się zupełnie z Tobą zgadzam :) W sismach nie musi tracić grafika na rzecz dobrego gameplaya i wymagań sprzętowych. Poza tym, grafika z tej gry jest przynajmniej kilak lat do tyłu - od biedy nawet i mój stary komp (rocznik 2004, później upgrade'owany) by to pociągnął. A skoro mam teraz całkiem niezłego kompa, dlaczego gra miałaby z tego nie skorzystać?
Budowa ciała i np. skłonność do niekontrolowanego przybierania na wadze są dziedziczne.
W sumie idąc tym krokiem myślenia, powinni także dodać włosy kręcone i proste - ofc zgodnie z zasadami dziedziczenia. I zdecydowanie dominujące cechy typu brązowe oczy i brązowe włosy.
Ale przy takich możliwościach obróbki ciała sima dziedziczenie będzie teraz bardziej skomplikowane. Przynajmniej tak na mój rozum :P
Dominujące cechy są już w TS2, nie wiem jak to jest w trójce.
Fajnie by było, gdyby dziedziczenie było mniej więcej takie, jak w rzeczywistości. Tyle że to nie jest taka łatwa sprawa, bo przecież w naturze brązowe oczy nie zawsze przebiją niebieskie, a dziecko bruneta i blondynki wcale nie musi mieć ciemnych włosów.
Mentosik
21.08.2013, 16:42
simko334player,
Ja akurat nie jestem zwolennikiem całkowitej kontroli nad miastem.Ja mam 1 parcele,1 rodzinę ,a reszta miasta niech żyje swoim życiem.To trochę dziwaczne,jak np kilka pokoleń,dziadkowie,rodzice i dzieci chodzą do szkoły z tą samą osobą ,bo ona się nie starzeje.Każdy lubi co innego.Jak niektórzy wolą brak starzenia się,to niech dadzą wybór tej funkcji.
Co do tematu.Bardzo mi się podoba to,że można będzie wybrać jak sim chodzi i to,że będą wreszcie prawdziwe emocje sima :) I wreszcie CAS bez suwaczków ...zapowiada się świetnie .
Ale przy takich możliwościach obróbki ciała sima dziedziczenie będzie teraz bardziej skomplikowane. Przynajmniej tak na mój rozum
Dla chcącego nic trudnego ;)
Dominujące cechy są już w TS2, nie wiem jak to jest w trójce.
No właśnie ja też nie wiem i ciekawi mnie to.
Fajnie by było, gdyby dziedziczenie było mniej więcej takie, jak w rzeczywistości.
Ja tego oczekuję. A przynajmniej czegoś więcej niż zastosowanie II prawa Mendla w przypadku włosów, oczu i koloru skóry.
Tyle że to nie jest taka łatwa sprawa, bo przecież w naturze brązowe oczy nie zawsze przebiją niebieskie, a dziecko bruneta i blondynki wcale nie musi mieć ciemnych włosów.
Ale to jest nadal ta sama reguła dziedziczenia (allele dominujące i recesywne genu warunkującego np. kolor włosów).
Gdyby wprowadzili różny wzrost, to tu by faktycznie z zachowaniem "biologicznego porządku" mogło być gorzej.
i to,że będą wreszcie prawdziwe emocje sima
Co do emocji, ja uważam, że na etapie dójki już prezentują się świetnie. Gdyby je tak jeszcze dopracować, w TS4 nie byłoby to żadną nowością.
Przykładowo... reakcja sima na swój wygląd po jego zmianie w lustrze albo gdy jest w pokoju akurat wtedy, gdy inny sim zmienia niemowlakowi pieluszkę...
Poza tym, simy potrafią stroić takie miny i nieraz trudno mi się oprzeć chęci zrobienia im fotki w takim momencie ;)
Co do emocji, to niech sobie i będą zerżnięte prosto z TS2, ale naprawdę chciałbym, żeby mimika twarzy przestała być wreszcie taka przesadzona i wyolbrzymiona. Simy z TS4, jak widzieliśmy z siatki modelu, mają jednak trochę detali twarzy i z pewnością można więc zrobić bardziej naturalne animacje. Może jakiś motion-capture tym razem? W wielu grach, gdzie wykorzystywane jest to w cutscenkach czy ogólnie w animacjach, efekt jest naprawdę niezły.
Tyle się mówi o emocjach, a chyba jeszcze nic nie było mówione na temat tworzenia osobowości. Chyba, że tutaj po prostu nie będzie żadnych zmian.
W sumie to się wnerwiam, bo miałam się przemóc i kupić trójkę, a tutaj czwórka zapowiada się tak sympatycznie... Ale bez pogody i zwierząt to dla mnie żadna gra, a te dodatki nigdy nie wychodzą jako pierwsze.
Tyle się mówi o emocjach, a chyba jeszcze nic nie było mówione na temat tworzenia osobowości. Chyba, że tutaj po prostu nie będzie żadnych zmian.
W gameplayu było powiedziane "(...)W narzędziu Stwórz Sima nadaję moim simom osobowość(...)", więc raczej pod tym względem nie ma co się martwić, ze twórcy coś spaprają ;) Mam w sumie nadzieję, że zachowają system cech z TS3, albo co najwyżej lekko go zmodyfikują.
No właśnie, było tylko powiedziane, że jest możliwość tworzenia osobowości, co nie jest żadną nowiną ;) Nie grałam w 3, ale ten system cech wydaje się całkiem sensowny, właściwie to nawet nie wiem co innego można by w to miejsce wymodzić.
Interfejs wydaje się być w porządku :), całkiem podobny do poprzednich części, a jednak hmmm.. nowszy. Jestem na TAK :)
Mi też się nawet podoba. Z pewnością jest lepszy od tego, co widzieliśmy wcześniej. Prosty, tak dużo wcale nie zajmuje. Chociaż interfejs z TS1 i tak moim zdaniem był najlepszy, ten wygląda na w miarę wygodny. I tak najbardziej, czego oczekuję, to jakiś screenów z trybu kupowania i budowania. Przeglądanie 25235235 powolnie wgrywających się obiektów w TS2 jest po prostu okropne. Mam nadzieję, że to zmienili.
Jeszcze a propos zdjęć - wygląda to dziwnie, ale jest do przyjęcia i myślę, że przyzwyczajanie się to nie będzie droga przez mękę :P
A co do CASu, wcale się nie łapię w tych opcjach :|
-źli i zdenerwowani simowie mogą niszczyć obiekty...np. dużego misia
JAK MOŻNA NISZCZYĆ DUŻEGO MISIA?! :( PRZECIEŻ ON TEZ MA UCZUCIA :(
-statek piratów jako zabawka na placu zabaw,z zjeżdżalnią i drabinkami
Oooo :D Tylko kiedy oni pokażą resztę grup wiekowych? :P
nie ma więcej pragnień,ale za to są cele
Eeee, bez pragnień to już nie będzie to samo ;<
- ma być coś podobne do wspomnień
Must have!
-Przygnębiony Sims nie może popełnić samobójstwa
No przygnębiony to faktycznie niekoniecznie, ale jakby był w depresji?
-jest opcja starzenia się okolicy, postępu historii
Ooooo :D
-simy mogą być prawo albo leworęczne
Ale bajer! :D
Katerina
21.08.2013, 20:02
Hmm... Dzieci nie muszą mieć koloru włosów, oczu, a nawet skóry po rodzicach. Ja jestem ruda, biała jak ściana, mam piegi, niebiesko-zielone oczy. A nikt, naprawdę NIKT w mojej rodzinie tak nie wygląda. NIKT nie ma rudych włosów. Żadna ciocia, babcia, kuzynka. I wszyscy są mocno opaleni. Co prawda ja miałam anemię jak byłam młodsza...
Wszystko mi się bardzo podoba. Interfejs bardzo fajny, przyjemny. Simy mają straszne włosy, ale jakoś to przeboleję. Bardzo fajne nowe opcje, chociaż nie wiem czy leworęczność czy praworęczność jest jakos specjalnie potrzebna. No, nie przeszkadza mi to, całkiem się nawet podoba, ale nie uważam że to jest konieczne. ;)
La Tortura
21.08.2013, 20:36
Ja już chce te simsy, już teraz :3 Jest tak dwójkowo-jedynkowo, idealnie dla mnie. ;)
Cytryśnia
21.08.2013, 20:59
Coraz bardziej mi się to wszystko podoba! Tylko jedynie co na razie jedyne co twórcy nam pokazują, to jak to superfajnie, że simy mają EMOCJE. No dobra, fajnie, ale ile można.. Chciałabym zobaczyć dzieci, nastolatki, emerytów, ich opcje, ciążę, to jak przebiega itd. itp... tryb kupowania, budowania, to czy w jakiś magiczny sposób sim będzie się teleportował do auta [no i czy w ogóle one będą :|], to czy w jakiś magiczny sposób wszystkie ciuchy będą w szafie :D:P nie... Musimy zachwycać się EMOCJAMI!
no i zastanawia mnie teraz ta leworęczność.. Chociażby jak oni sie będą witali :D
Coraz bardziej mi się to wszystko podoba! Tylko jedynie co na razie jedyne co twórcy nam pokazują, to jak to superfajnie, że simy mają EMOCJE. No dobra, fajnie, ale ile można.. Chciałabym zobaczyć dzieci, nastolatki, emerytów, ich opcje, ciążę, to jak przebiega itd. itp... tryb kupowania, budowania, to czy w jakiś magiczny sposób sim będzie się teleportował do auta [no i czy w ogóle one będą :|], to czy w jakiś magiczny sposób wszystkie ciuchy będą w szafie :D:P nie... Musimy zachwycać się EMOCJAMI!
no i zastanawia mnie teraz ta leworęczność.. Chociażby jak oni sie będą witali :D
Nie wszystko naraz, bo co będziemy robić przez kolejne pół roku czy dłużej?
Mój mąż jest leworęczny, ale witając się podaje prawą dłoń
Cytryśnia
21.08.2013, 21:10
Nie wszystko naraz, bo co będziemy robić przez kolejne pół roku czy dłużej?
Mój mąż jest leworęczny, ale witając się podaje prawą dłoń
w sumie racja, ale jednak chciałabym juz zobaczyć coś więcej, co do leworęczności to podałam przykład [chociaż ja zawsze miałam kłopot jak się z koleżanką leworęczną witałam :P]
nie... Musimy zachwycać się EMOCJAMI!
EMOCJE sięgają zenitu! :D
Nie no, bardziej na informacji o ewentualnym wyposażeniu placu zabaw (:P) interesuje mnie wygląd poszczególnych grup wiekowych.
A skoro już leworęczność... To powinny być tez sprzęty odpowiednio do nich przystosowane, p. komputery z myszką po lewej stronie :D
No ale skoro już się takich drobnostek czepili i chodzi im o naturalność, to gdzie np. owłosienie na ciele, zmarszczki, pieprzyki czy blizny? Albo o, jak sim pobije drugiego sima... Jakieś siniaki, sliwka pod okiem :PP
Chociaż jak ta gra będzie od 7 r.ż. (dzieciaki polecą na taką grafikę), to o przemocy i niektórych interakcjach romantycznych mowy nie będzie :P
A to osoba praworęczna nie może się przywitać z leworęczną? ;)
W sumie to wolałabym wybór proste/kręcone włosy niż prawo/leworęczność. Niby miły szczególik, ale nieszczególnie przydatny, a przynajmniej mi tam nie robi różnicy którą ręką sim pisze/maluje/chwyta kubek :P
Twórcy zawsze będą się skupiać na nowościach w grze. W dwójce była to trójwymiarowość i starzenie się, w trójce otwarty świat i cechy, teraz mamy emocje i zmieniony CAS. Jakoś trzeba przekonać ludzi, że pragną tej gry bo oferuje coś, czego nie dadzą poprzedniczki ;) Swoją drogą, od połowy miesiąca są spore promocje na simsy 3. Może się obawiają, że po wydaniu czwórki, trójka umrze śmiercią naturalną.
Mroczny Pan Skromności
21.08.2013, 21:19
każdy leworęczny wita się normalnie... Przynajmniej z tego, co wiem. Sam jestem leworęczny i naprawdę nigdy nie przyszło mi do głowy, aby witać się lewą ręką :P Tak samo np. korzystam z myszki jak praworęczny ;)
A co do takiej opcji w grze - fajne urozmaicenie, ale chyba nie jest to aż tak istotne, żeby nie wiadomo jak się zachwycać :P
Nadal z tym interfejsem nie mogę przejść do porządku, ale kto wie, może się przekonam xD
Nie wiem, czy ktoś już wstawiał? Kilka nowych fotek: http://lizsims3.tumblr.com/post/58921104068 (klik, by powiększyć)
marandile
22.08.2013, 05:26
no bez jaj O.o Brak suwaczka w kolorze skóry? Tylko kilka 'gotowych' kolorów??
Adam Kowalski
22.08.2013, 07:12
Na razie mam jedną uwagę: te włosy. Oh, really?
EMOCJE sięgają zenitu! :D
Tak! :D
Chociaż jak ta gra będzie od 7 r.ż. (dzieciaki polecą na taką grafikę), to o przemocy i niektórych interakcjach romantycznych mowy nie będzie :P
Przypomnę ci, że podstawa TS2 też była 7+, a całkiem sporo się tam dało :rolleyes:
Niemała porcja zdjęć z CAS: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151796354579547&type=3&l=276736939a
Po tych kilku zdjęciach ogarnąłem całkowicie CAS Wydaję się on fajny. Chociaż ubrań i fryzur jest na razie mało, ale twórcy pewnie potworzyli kilka by porobić screeny i coś pokazać, więc jeszcze dojdą :)
Przypomnę ci, że podstawa TS2 też była 7+, a całkiem sporo się tam dało
Oj tam, wtedy gry typu The Sims nie były robione pod kilkuletnie dziewczynki :P Czas i priorytety twórców chyba się zmieniły, widać chociażby po grafice :P
Nie wiem czy mogę już Wam o tym w pełni powiedzieć, ale królicze nory możemy zostawić w lesie.
Oooo, powrót do korzeni! <3
No i nareszcie wiadomo, dlaczego nie ma innych grup wiekowych niż dorośli! :D
Pooglądałam zdjęcia z fejsa i DOTki na pełnym ekranie i oto, co wyłapałam:
- losowo można wygenerować imię i nazwisko sima :D,
- aspiracja do wyboru,
- losowe wybieranie głosu,
- możemy wybrać, które "elementy składowe" sima będą wybierane losowo,
- trzy suwaki jednak są :D,
- nareszcie simowie przy kości wszędzie mają "tłuszczyk" :>,
- wywalili wybieranie barw z palety - gotowe opcje co do kolorów ciuchów, skóry,włosów i oczu (a akurat to "samodzielne" wybieranie b. podobało mi się w TS3 :()
- twarz sima po przybliżeniu wygląda STRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAASZNIE!
- tekstura włosów widziana z bliska jeszcze bardziej woła o pomstę do nieba!
- ogólnie włosy b. nierealistyczne i proste (mam na myśli siatkę, "mesha" ;)),
- rozmazane tekstury,
- brak szczegółów (np. na zdjęciach z TR b. podobało mi się to, że na twarzy Lary było widać chociażby pory...),
- sim leniuch, ale zdrowo odżywiający się wygląda jak kościotrup xDDD
- mniej kolorów włosów do wyboru niż przy teksturach pooklet - no me gusta :|
Z jednej strony jestem więc zachwycona nowym CASem, ale z drugiej rozczarowana, bo chyba trzeba będzie poczekać na dobre zamienniki dla tekstur o ile sami twórcy ich nie zmienią.
anie_1981
22.08.2013, 10:45
Coraz większy wysyp informacji, na razie nie jest źle, mogliby jakieś demo wypuścić czy coś, tak w okolicy premiery. Można by wtedy sprawdzić, czy komp to uciągnie, bo z wymaganiami na opakowaniu to bywa różnie. Czasem gra powinna dobrze działać, a coś jej nie leży w naszym sprzęcie i odwrotnie. No i można by wtedy sprawdzić, czy w ogóle wciągają takie Simsy.
Mają jeszcze czas na udoskonalenia, kto wie, może poprawią te włosy, bo szczerze, to graficznie ja się czepiam tylko włosów, no i ogólnie za cukiereczkowa grafika, ale da się do niej przyzwyczaić. Interfejs na początku mi się nie podobał, ale skoro przebudowano CAS, to po co aż tyle przycisków. No i fajnie, że interfejs nie zajmuje tyle miejsca na ekranie, co w 2 i 3 (jedynki już tak dobrze nie pamiętam).
Anie - w dziale z newsami podałam prawdopodobne wymagania gry i szczerze mówiąc podejrzewam, że kilkuletnie komputery spokojnie to uciągną...
1,5GB RAMu jak na dzisiejsze czasy to dość mało - podejrzewam, że przykładowo przy moich 4GB gra będzie chodzić bardzo płynnie, no chyba, że coś im nawali z optymalizacją.
Byłam zaskoczona, gdy moja karta graficzna znalazła się w liście "obsługiwanych", chociaż już swoje lata ma ;)
No ale chyba grafiki nie zmienią już zważając na to, jak małe są wymagania. No bo powiedzmy sobie szczerze - skoro tyle serii zostało wymienionych, to znaczy, że w zasadzie każda karta graficzna sobie poradzi z "czwórką". Wniosek z tego taki, że silnik graficzny tej gry naprawdę jest o kilka technologicznych lat do tyłu.
Rozmiary interfesja zależą też od rozdzielczości gry, co ja zaobserwowałam w "dwójce" :)
System operacyjny: Windows XP, Vista, 7 albo nowszy
Procesor: Intel Pentium 4 albo lepszy
RAM: 1,5GB albo więcej
Napęd: DVD jest wymagany dla tych, którzy zakupią wersję "pudełkową" gry
Minimalna ilość wolnego miejsca na dysku twardym: przynajmniej 7,1GB (instalacja gry) i co najmniej 1GB na zapisy i dodatki z internetu (na MTS pojawia się skrót od Custom Content, czyli zawartości zmodyfikowanej, co w języku graczy oznacza dodatki z neta)
Karta graficzna: posiadająca 128 MB pamięci z obsługą Pixel Shader 2.0 albo lepsza
Obsługiwane karty graficzne: z serii NVIDIA GeForce 6 albo lepsze i wszystkie karty z serii NVIDIA G, GT, GTS i GTX. Także grafika z serii ATI Radeon™ 9500 albo lepszych, ponadto wszystkie karty z serii ATI X, X1 i HD; Intel Graphics Media Accelerator (GMA): GMA 3-Series, GMA 4-Series
Proszę zwrócić uwagę na to, że karty GeForce 6100 i 7100 nie są obsługiwane.
;c ;c ;c Ten procesor !! ;c ;c ;c
O Boże, co za wymagania! Karta graficzna 128mb! No ja się nie dziwię, że gra ma takie kiepskie tekstury. W ogóle oczekuję już tylko, że finalna wersja będzie również obsługiwać nvidia riva tnt2, albo lepiej, voodoo 3. Graficznie by mogła!
Wniosek z tego taki, że silnik graficzny tej gry naprawdę jest o kilka technologicznych lat do tyłu.
Ot, właśnie! No i teraz intryguje mnie zdanie tych, którzy wcześniej pisali, że gra absolutnie nie nadaje się do renderowania lepszej grafiki przy tych wszystkich "opcjach i rzeczy do obliczania przez procesor", skoro wg wymagań nawet leciwy Pentium 4 poradzi sobie z uciągnięciem gry.
Jak na dzień dzisiejszy mam mieszane uczucia co do gry. Bardzo podoba mi się zmienianie części ciała w CASie, ustalanie sposobów chodzenia, "inteligentne" ubrania, emocje simów itd. Nie podoba mi się jednak to, że mamy tak biedny wybór ubrań/fryzur, grafika, która nadaje się do gier dla małych dziewczynek, oraz to z tymi grupami wiekowymi, gdzie niezbyt wiem o co chodzi. Mamy tylko grupę dorosłych, czy jak?
Ktoś napisał na stronie wcześniej (chyba Liv) , że już wiadomo, dlaczego nie widzimy dzieci. DLACZEGO? ;-; Nie mogę tego nigdzie znaleźć. ;c
EDIL, neville, Administrator Centrum Simów napisał na Facebooku, że to dopiero jest demonstracyjna wersja gry (coś takiego) więc możemy się spodziewać zmian. Chyba.
Malfurion
22.08.2013, 12:07
No interfejs juz na plus, choc dalej cos mi w nim nie lezy. No ale skoro chca gre opchnac na mobilaki to nie ma co sie dziwic. Wymagania nie dziwia, skoro grafika jest jaka jest. Choc podejrzewam ze sa i tak zanizone znajac partactwo ea... Ogolnie jestem na nie, slodki styl dlla rzygajacych tecza slit dzieciaczkow, odrzuca mnie wystarczajaco mocno. I zadne *****iste imocje sytuacji nie ratuja. Bede sie jednak przygladac tej odslonie serii, moze jest cos co mnie zainteresuje i dzieki czemu mienie zdanie.
Bluszczyk, Lubie - na DOTsim zostało wyjaśnione, że ze względu na to, że jest to właśnie wersja bardzo demonstracyjna gry (pre-alpha), nie zostały pokazane inne grupy wiekowe. Podobno jednak ma ich być 5 (co mnie w sumie dziwi, no bo może i wywalą młodych dorosłych, ale jeśli tak, to co np. z niemowlętami? Bo emeryci mają być.)
@up, o dzięki, nie widziałem tego tam :)
O i co do tych emocji, ciekawe mnie, czy będzie można zmieniać je za pomocą kodu, takim jak testingcheatsenabled w TS3. ;)
i czy będą punkty szczęścia.
Tak w ogóle nie wiem czy zauważyliście, ale w The Sims 4 najwyraźniej nie uświadczymy już SpeedTree z TS3. Normalnie bym się ucieszył, ale o ile roślinność w TS3 potrafiła wyglądać naprawdę ładnie, w TS4 bardzo kojarzy mi się z... No właśnie z dwójką. Mam nadzieję, że robienie do nich dodatków będzie łatwe, bo to z pewnością będzie pierwsza rzecz, jaką postaram się całkowicie przerobić.
Katerina
22.08.2013, 12:18
Nie chcę żeby wywalali młodych dorosłych. :C Ta grupa wiekowa jest moją ulubioną. Jak oglądałam te zdjęcia i mnie szlag trafi jeśli będzie tyle ubrań. Chociaż jestem niemal całkowicie pewna, że dodadzą jeszcze więcej ubrań.
Nie martwcie się - co do ubrań jestem PEWNA (ręczę za EA!), że będzie ich więcej :)
Jeszcze cytując z MTS a propos grupy wiekowej, dla której tworzona jest gra:
ESRB Rating: RP (Targeting a T+ Rating)
Dla niewtajemniczonych: http://www.esrb.org/ratings/ratings_guide.jsp
EA i TS4 potrafią wywołać uśmiech na twarzy :D
@Livka - dzięki, już się martwiłem, że będzie z tymi grupami taki system jak w TS1... :>>
Mi również nie podoba się, że zabrali możliwość nadawania ubraniom własnych kolorów, nie lubię domyślnych :/
+ wiadomo jak będzie z komunikacją?
Takie tam odnośnie grafiki otoczenia.
The Elder Scrolls - Oblivion(2006):
http://i.imgur.com/XjijitUl.jpg (http://i.imgur.com/XjijitU.jpg)
The Sims 3(2009):
http://i.imgur.com/FXIkjHLl.jpg (http://i.imgur.com/FXIkjHL.jpg)
The Sims 4 (2013/2014?):
http://i.imgur.com/SaEV5Rll.jpg (http://i.imgur.com/SaEV5Rl.jpg)
ceaseum, wyskakiwanie z takimi screnami od latoy to trochę nie teges, bo jej folder download/mods waży jakieś 10GB, więc praktycznie tam 80% przedmiotów jest CC, a do ts4 nie ma na razie NIC. :C
+zdjęcie jest z 2013. ts4 też tak może wyglądać 5 lat po premierze
Właśnie też uznałem, że to nie całkiem ten teges i zmieniłem na to, co zaproponowała Liv.
O, to już lepiej. :)
Na prawdę, grafika mogła by być wiele lepsza. :c
Ale mi się w miarę podoba, choć nie jestem słit dziefczynką która żyga teńczą i patataja na jednorożnych koniach. :c
Mnie tam w sumie najbardziej bolą te okropne tekstury, rozmazujący wszystko bloom i ta po prostu szkaradna roślinność. W The Sims 3 tak ładnie drzewka wyglądały, czemu więc musieli to zmienić?
Tu chociażby kolejny, podrzucony przez liv, przykład:
http://24.media.tumblr.com/96f6d33f88b4a1acf4a95ed137cda1c8/tumblr_mj98hzv8JQ1rhhui8o1_500.jpg (http://24.media.tumblr.com/96f6d33f88b4a1acf4a95ed137cda1c8/tumblr_mj98hzv8JQ1rhhui8o1_1280.jpg)
http://24.media.tumblr.com/25606ffce4ca1345f00e0bfebbc83ead/tumblr_mj98g8qEiT1rhhui8o1_500.jpg (http://31.media.tumblr.com/25606ffce4ca1345f00e0bfebbc83ead/tumblr_mj98g8qEiT1rhhui8o1_1280.jpg)
Ciekawe czy łatwo będzie można tekstury zmieniać (poza grą) w tych inteligentnych ubraniach.
Oby. W ogóle EA mogłoby wreszcie otworzyć oczy i dać jakieś porządne narzędzia do robienia obietków czy modyfikacji. Przecież w końcu to fanowskie dodatki przedłużają żywot grze, więc powinni dać im jakiś support. Osobiście gdybym mógł, zmieniłbym wszystkie tekstury otoczenia na jakieś fotorealistyczne. Skoro Gothic 2 z 2002 mógł mieć takie, to The Sims 4 z 2014 tym bardziej.
Albo to, co mówisz, albo tych najlepszych kreatorów zatrudnić do pracy. Tych najlepszych, a nie takich losowych.
Oh, oh, co ja widzę :>
Nie no, my ze Szlachcicem hejtujemy sobie grafikę i chcieliśmy Was przekonać do naszej opinii :)
W ogóle EA mogłoby wreszcie otworzyć oczy i dać jakieś porządne narzędzia do robienia obietków czy modyfikacji.
O to bym się w sumienie martwiła - zawsze znajdą się desperaci, którzy stworzą odpowiednie programy i mody do gry. Ja tylko na to czekam.
Jak już zainstaluję "czwórkę", to bez SimPe się nie obejdzie. No i bez modów ofc też nie. O ile wgl zainstaluję xD
Btw, ciekawa jestem, czy niektóre słynne opcje z modów np. ciążę nastolatek dodadzą już w grze.
Przecież w końcu to fanowskie dodatki przedłużają żywot grze, więc powinni dać im jakiś support.
Do tej pory gracze i bez tego świetnie sobie radzą :)
Poza tym, pseudo-support jest ;) (wiesz, ostatecznie jedno z ich haseł to "share your creations" czy coś w ten deseń)
Lubie - zapewniam Cię, że ci ludzie mają fachową wiedzę, umiejętności i graficznie ta gra mogłaby być naprawdę na czasie, ale im się nie chce albo mają jakieś niezrozumiałe założenia (typu słitt :* grafika dla przedszkolaków)
Kurczę, aż zrobię eksperyment - pokażę fotki z TS4 mojemu 7-letniemu kuzynowi - ciekawe, czy mu się spodoba =D
EDIT: Awww, Ilona, świetne niusy! :D
mankilou, świetny link! :D
https://lh3.googleusercontent.com/-F2IJg0xZesw/UhXn4Z3j_gI/AAAAAAAAA14/ovF5UgiNSaE/w1600-h900-no/1102716_634387179927582_1229170560_o.png
Skakanie na obcasach ftw! :D
https://lh4.googleusercontent.com/-gHSjV0jF8BI/UhXoEK_htuI/AAAAAAAAA2o/LS9V0IfN1Is/w1472-h828-no/1116258_634384166594550_1355025146_o.png
Ohohoh, nareszcie widzę swoją figurę w simsach :D (nie, nie mam na myśli tej simki, tylko jedną z tych po prawej - aż tak tragicznie se mną jeszcze nie jest xD)
https://lh4.googleusercontent.com/-wTUGpzBsOAw/UhXz6B5cXxI/AAAAAAAABEE/2014GmUVMJA/w1000-h563-no/ts4_cas_10.png
Ooooo!
https://lh5.googleusercontent.com/-hJ58YoqyeB0/UhX7jLqqlNI/AAAAAAAABHw/uFa3v3WcwMs/w1472-h828-no/1.png
Ale to lepsze :D
Master of Disaster
22.08.2013, 13:51
Na początek...
http://i.imgur.com/P6u5tsu.png
RLY?
http://i.imgur.com/lSMmcmU.jpg
Przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać.
BTW naprawdę zamierzają zabrać narzędzie stwórz styl?
Awww, Ilona, świetne niusy! :D
proszę bardzo:D,a tak na szybcika dodam tylko,ze będzie można budować okrągłe budowle oraz stawiać ściany o rożnej wysokości,schody również,czyli będzie można budować półpiętra bez kodów,no i oczywiście to na co czekałam.... dojdą okrągłe ściany :rolleyes:
Eeeeej, nie mogę się doczekać tłumaczenia :D
Może uda mi się przeboleć ten udziwniony tryb budowania :rolleyes: Ale najbardziej się chyba cieszę na te okna dachowe :D Strasznie mi tego brakowało w TS2, a jestem za leniwa, żeby się bawić kodami na budowanie xD
No i za dwie godzinki podobno relacja z gameplaya ;) Nie wiem jak Wy, ale ja zamierzam obejrzeć :D
http://twitch.tv/ea - link, jakby ktoś chciał dołączyć ; D
Oby była powtórka na YT bo na telefonie z internetem na karte raczej tego nie obejrzę. :c
Katerina
22.08.2013, 14:16
Ilona, za te newsy to bym Cię kocham! :D Świetne są! I te wszystkie zdjęcia... Grafika mogłaby być lepsza, a nie taka jak już ktoś powiedział "słitt". Bardziej... nowa. Czekam na kolejne informacje i zdjęcia. C:
Edit. SAMOLOTY <333333333333333
Rety, jaki niskie wymagania :O Nawet mój stary komp by to bez problemu uciągnął... Byłoby miło, gdyby stworzyli też drugą, lepszą grafikę, dla ludzi z mocniejszym sprzętem. W TR: Legend (skoro już ktoś napomknął tego TR-a :P) była taka opcja, że osoby z lepszymi kompami mogli włączyć w opcjach graficznych tryb next-gen i od razu gra wyglądała o niebo lepiej. To mogłoby być fajne rozwiązanie :)
Ogólnie to tańczę i skaczę na wieść o porach roku xD Niby miało nie być, a tu jednak taka miła niespodzianka :D
Trochę mi uszy oklapły na wieść, że nie będzie można ustawić koloru ubrań według własnego gustu. Zabrali bardzo fajną opcję.
Do tego ta rozmyta okolica jest rzeczywiście straszna. Patrzenie aż boli (mnie dosłownie, bo jestem krótkowidzem :P).
edit: Wybiegam w przyszłość, ale jak widzę te cudowne włosy to się zastanawiam, jak będą wyglądać zwierzaki :rolleyes:
marandile
22.08.2013, 14:28
tak sie zastanawiam, czy kreatora stylu nie bedzie tylko w CASie, czy tez w ogóle? No ja sobie nie wyobrażam robienia domów bez kreatora stylu :(
Podobaja mi sie opcje okien w dachu i regulacji wysokosci scian i schodow, yay :D
edit: Wybiegam w przyszłość, ale jak widzę te cudowne włosy to się zastanawiam, jak będą wyglądać zwierzaki :rolleyes:
Sądzę, że mamy podpowiedź:
http://wiimedia.gamespy.com/wii/image/article/787/787054/the-sims-2-pets-20070510074009276-000.jpg
W końcu TS4 wygląda, jakby żywcem ściągało obiekty z TS2. :P
Bo na grafikę jak nvidia reklamuje raczej nie możemy liczyć:
http://www.youtube.com/watch?v=EdagKLWBrz8
Cytryśnia
22.08.2013, 14:33
Sądzę, że mamy podpowiedź:
http://wiimedia.gamespy.com/wii/image/article/787/787054/the-sims-2-pets-20070510074009276-000.jpg
W końcu TS4 wygląda, jakby żywcem ściągało obiekty z TS2. :P
hahah :P grałam w to <3 tam przynajmniej tryb tworzenia sima był fajny, ubranka dla zwierzaczków i bluzy zakładane na podkoszulki :P
Ta gra wydaje mi się coraz lepsza, wygląd jakoś przeboleję, w końcu ciągle grałam w dwójkę bez dodatków z neta :P
Ech, przecież ja nie przeboleję zwierzaków wyjętych żywcem z klocków lego :c
Wyobrażacie sobie te plastikowe konie jak z zestawu barbie?
Katerina
22.08.2013, 14:47
"Koń Barbie potrafi sam chodzić!" już się boję, że będą te zwierzaki łazić jak w tej reklamie...
Master of Disaster
22.08.2013, 15:12
Ja to się już gubię... Będą te pory roku, nie będą? Bo w jednym miejscu piszą, że będą, w innym, że nie.
Co do narzędzia Stwórz Styl - powinno być, choćby uproszczone. Mam nadzieję, że producenci pójdą po rozum do głowy. Chociaż mam wrażenie, że oni strasznie się podniecają tym, że
OMG sims haz emotions! LOL U may edit sim body!
i niewiele uwagi zwracają na cokolwiek innego.
http://i1139.photobucket.com/albums/n554/KathySelden/EmotionsLOLfx_zps5125bc56.jpg
Jej, będą pory roku !!! Ale nic z tych pór nie będzie jak grafy nie poprawią. Co prawda nie zależy mi tak bardzo na sóper-dóper grafice, ale ta aktualna przypomina grę My Sims. Gra znana jest ze słłłłłiiiiiiiiiiit-cukierkowej grafiki, ale pod względem grywalności jest naprawdę świetna. Muszę się przyznać, że czasami lubię powrócić do My Sims XD. Ale dość ujadania o cukierkah tenczy i jednororzcah. Niedługo czat - niby narazie nie zamierzam kupić ale obejrzeć warto B)
Na żadnych screenach nie ma wody (w sensie - rzeka, jezioro, morze), a może to ja nie zauważyłam?
mankilou
22.08.2013, 16:05
Masz rację nie ma, ale może pokażą coś na CZACIE :)
Mroczny Pan Skromności
22.08.2013, 16:20
lol, skąd wiecie że będą/nie bedą? :P Wczoraj była informacja, podobno pewna, że nie będzie, dziś mi piszecie, jeszcze przed live'm, że będą xD
Ktoś ogląda(ł)? ;>
Ja oglądam, ale będą głównie gadać o tworzeniu sima :P
Trochę jestem zawiedziona w sumie, bo interesowała mnie bardziej sama rozgrywka :P
Chociaż nie, fajnie to wygląda jak się bawią ciałem tego sima :D
EDIT: "Adjustable Sim Height: not available in The Sims 4, but there will be more Sim customization in regards to appearance!"
BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!! :(
Czyli żadnego postępu ze wzrostem simów od czasu "jedynki" xD Może w "piątce"? :rolleyes:
@down: no właśnie nic xD
Kurczę, o ile dobrze zrozumiałam, jeszcze coś dzisiaj ma być a propos simsów ok. 20:15 (albo 19:15, bo już nie jestem pewna, czy podali czas środkowoeuropejski czy GMT), a następny live broadcast 17 września.
Mroczny Pan Skromności
22.08.2013, 16:36
odnośnie tych wymagań - mało znam się na tego typu sprawach, czy zatem ktoś mógłby mi powiedzieć, czy pójdzie na procesorze intel core i3-2348m i karcie geforce 710M?
i co ciekawego pokazali? :D
No i po czacie. Tworzenie sima jest super. Ale producentka chyba jest jakaś.....nadpobudliwa ? Ale mimo wszystko - szkoda, że zabrali nam Stwórz Styl i suwaczki do kolorów skóry. BUUUUUUUUUUUUUUUU :(( !!!!!!
@up - no ogólnie to nic, wszystko co zaprezętowała "producentka z ADHD" było wymieniane w newsach
Producentka chciała rozgrzać atmosferę i wzbudzić entuzjazm graczy chyba :D I jej najwyraźniej podoba się słitt grafika!
@down: chciałabym w to wierzyć :D
Producentka chciała rozgrzać atmosferę i wzbudzić entuzjazm graczy chyba :D I jej najwyraźniej podoba się słitt grafika!
Pewnie za maską entuzjazmu chowała obrzydzenie. :P
Cytryśnia
22.08.2013, 16:54
Ja tez ogladałam :D producentka nie była nadpobudliwa, wręcz dziwiłabym się gdyby wszystko bardziej ''normalnie'' opowiadała xD taka praca :P
Myślałam, ze pokazą coś wiecej... Tryb budowy czy coś, a w większości gadali, chociaż to modelowanie sima było fajne :D Jak plastelina xd Chciałabym jednak zobaczyć tryb budowy i życia, no ale wszystko w swoim czasie :)
Ja jeszcze obczaję to to wieczorkiem ;) Jak faktycznie coś się będzie działo, to rzucę Wam cynk :D
Oh, ja też chciałabym zobaczyć tryb budowy - CAS już mi się znudził, powiem Wam szczerze :P
Właśnie pisałam Liv, że zrobię Matkę Polkę, która wykarmiła 7 dzieci ;)
Modelowanie sima wydaje się fajne.
Z tym wieczorem to nie było coś takiego, że nie udało im się puścić filmu z Into The Future od początku i zamierzają nadrobić to właśnie wtedy? : P Chyba nawet ten facet od Into The Future wrócił się żeby to zapowiedzieć z tego co pamiętam.
Producentka może nie tyle nadpobudliwa, co zachowywała się nieco dziecinnie. Tacy ludzie raczej działają mi na nerwy. Ale wypadło całkiem sympatycznie, nic nowego co prawda nie pokazali, ale dobrze było zobaczyć to w formie filmu. Jestem podjarana zarówno nowym CASem jak i emocjami, więc EA genialnie mnie zmanipulowało... : D
Mówili, że cała ta grafika to WIP. Mam nadzieję że chodzi nie tylko o nowe obiekty, ale i o lepsze tekstury.
Ogólnie mam wrażenie, że mocno czerpią ze swoich pozostałych gier, np SimCity i Spore.
@down - niestety nie.
Katerina
22.08.2013, 17:09
A pokazywali jakie będą grupy wiekowe? Bo nie chce mi się tego oglądać. xD
@up - szkoda że tylko pokazują jedną grupę wiekową. Ja bym chciała, żeby zostawili młodych dorosłych... Ale że nie będzie można wybrać koloru po swojemu, to jestem zła w cholerę!
Wreszcie wróciłem i przejżałem wszystko, ogólnie koncepcja jest dobra tylko ciekawe czy tego nie zepsują. Narzędzie Stwórz Sima wydaję się ciekawe w końcu słowo "stwórz unikalnego sima" będzie miało rację bytu, tylko ciekawe co z wymaganiami i mój blaszak to pociągnie *.*
Mimo tego że nie zbyt lubię DotSim, te informacje bardzo mi się spodobały :)
http://sims.arhn.eu/2013/08/dotsim-i-the-sims-4/
Szczęka opada, króliczym norom mówimy papa :D
odnośnie tych wymagań - mało znam się na tego typu sprawach, czy zatem ktoś mógłby mi powiedzieć, czy pójdzie na procesorze intel core i3-2348m i karcie geforce 710M?
i co ciekawego pokazali? :D
Z czym do ludzi z takim rzęchem... Lepiej zbieraj kasę na nowego ;)
http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1748457&postcount=16
Z czym do ludzi z takim rzęchem... Lepiej zbieraj kasę na nowego ;)
http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1748457&postcount=16
Wymagania są mniejsze od The Sims 3 :O
No dobra, może mała przesada z tym procesorem i dokładnie nie sprecyzowano ile potrzeba GHz a są różne wersje tego procka, karta graficzna bardzo mnie zaskoczyła jeśli są to rekomendowane wymagania to spokojnie pogram na najwyższych detalach.
Na jednym filmie / zdjęciu widziałem chyba zwierzaka, ktoś się orientuje czy będą jakieś zwierzęta w podstawce ?
No dobra, może mała przesada z tym procesorem i dokładnie nie sprecyzowano ile potrzeba GHz a są różne wersje tego procka, karta graficzna bardzo mnie zaskoczyła jeśli są to rekomendowane wymagania to spokojnie pogram na najwyższych detalach.
Na jednym filmie / zdjęciu widziałem chyba zwierzaka, ktoś się orientuje czy będą jakieś zwierzęta w podstawce ?
Nie wiadomo na ile są prawdziwe, ale i u mnie obeszłoby się bez wymiany, przynajmniej na początku
wera963852
22.08.2013, 17:58
Czy tylko mnie rozczarowały te nowości? Do tej pory bardzo chciałam zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądać, teraz mam mieszane uczucia. Nie wiem czy kupię w ogóle tę grę. Grafika jest okropna, wielki krok wstecz.. rozumiem "powrót do korzeni" ale bez przesady. Producenci jarają się emocjami, które dodadzą realizmu Simom, ale sam ich wygląd to gorzej niż w bajkach. Włosy, brwi, nawet drzewa są tak plastikowe, że hej.. mimo to fajnie, że CAS jest bardziej rozbudowane, ale sama "magia" tworzenia Sima w 4 już tak nie wygląda. Tak samo "interfejs" czyli paseczek odbiega stanowczo od poprzednich edycji. Mam tylko nadzieję, że przez ten rok jeszcze coś poprawią.
Czy aby na pewno? Liv mi pisała, że są dokładnie takie same, jak w TS3:
The sims 4:
Procesor: Intel Pentium 4 albo lepszy
RAM: 1,5GB albo więcej
Minimalna ilość wolnego miejsca na dysku twardym: przynajmniej 7,1GB (instalacja gry) i co najmniej 1GB na zapisy i dodatki z internetu (na MTS pojawia się skrót od Custom Content, czyli zawartości zmodyfikowanej, co w języku graczy oznacza dodatki z neta)
Karta graficzna: posiadająca 128 MB pamięci z obsługą Pixel Shader 2.0 albo lepsza
The sims 3(wikipedia):
Procesor: Intel Pentium 4 lub nowszy
RAM: minimum 1.5GB pamięci
Minimalna ilość miejsca na dysku twardym: minimum 7GB wolnego miejsca
Karta graficzna: posiadająca 128mb i obsługująca Pixel Shader 2.0
Są to wymagania dla komputerami z Windows Vista. Dla komputerów z Windows XP są mniejsze.
Wydaje mi się więc, że powyższe wymagania nie są prawdziwe. Zresztą dziwne by było wstawianie wymagań gry, która jest dopiero w fazie alpha.
To by wychodziło na to że procesor 2,4 GHz dla Win 7.
Też mi to trochę zbyt pięknie wygląda aby było prawdziwe, poczekamy i zobaczymy.
Producent wspomniał o nadprzyrodzonej postaci, jeśli w podstawce The Sims 2 byli kosmici a tutaj była pokazana rakieta, to kto wie...
Jeśli po TS3 z w/w wymaganiami uznali nagle, że muszą zrobić grę, która odpali na każdym kompie, oczekiwałbym więc przynajmniej zbliżonych wymagań.
Muszę przyznać, że czwórka coraz bardziej mi się podoba :)
Simy są świetne. Z wyglądu (porównując do trójki), ale przede wszystkim też jeśli chodzi o emocje. Jeśli będzie to wyglądało tak jak zapowiadali to będzie super! O wiele łatwiej będzie można tworzyć własne historie (tak jak przykład rozwiedzionego małżeństwa w notce na DotSim), bez specjalnego kombinowania.
CAS prezentuje się świetnie. Nie wiem tylko jak to się sprawdzi w praktyce (bo jeśli ktoś chciałby grać z touchpadem, bez myszki to klikanie i przeciąganie w różne strony będzie niezbyt wygodne, pomijając też ile trzeba będzie się namęczyć żeby uzyskać jakiś konkretny efekt). Podoba mi się też, że tło jest białe i nic mnie nie rozprasza. Sim jest dobrze oświetlony i wszystko jest widoczne jak na dłoni (a nie jak w stosunkowo ciemnym CASie z trójki). Ale mam nadzieję, że poprawią tekstury włosów bo teraz to trochę masakrycznie to wygląda... W trójce włosy wyglądają o niebo lepiej.
Martwi mnie trochę tryb budowy, nie do końca ogarniam jak będzie działał. Dla mnie poprzednia technika budowania była w porządku, a teraz wydaje się to zbyt skomplikowane (to co przedstawili mogłoby być alternatywnym sposobem budowania, do wyboru imo...).
Jak dla mnie to grafika jest całkiem niezła! :3 Ale powinni wszystko jeszcze trochę 'przybrudzić', dodać wyraźniejsze tekstury itd. bo na razie to wszystko wygląda tak gładko, idealnie, w nazbyt jaskrawych kolorach.
Poczekamy, zobaczymy ;) Ale czwórka zapowiada się cudownie! :)
Bylo mówione wcześniej, że NIE będzie.
Czy tylko mnie rozczarowały te nowości?
W sumie dla mnie trudno to nazwać nowościami, tzn. CAS i emocje. Dla mnie nowościami są np. okna dachowe, regulowana wysokość ścian, pogoda w podstawce, nowe animacje...
Można powiedzieć, że nie tylko Ciebie ; D Bo ja szczerze mówiąc nie podejrzewałam, że wywalą tryb projektowania.
Też mi to trochę zbyt pięknie wygląda aby było prawdziwe, poczekamy i zobaczymy.
No ale w sumie dlaczego grafika sprzed kilku lat ma być bardziej wymagająca?
Martwi mnie trochę tryb budowy, nie do końca ogarniam jak będzie działał. Dla mnie poprzednia technika budowania była w porządku, a teraz wydaje się to zbyt skomplikowane (to co przedstawili mogłoby być alternatywnym sposobem budowania, do wyboru imo...).
Podczas live broadcastu pokazywali filmik z Sims Campu. W pewnym momencie - dosłownie na chwilę - zobaczyłam dom w trybie budowania. Zrobiłam screenshot, ale okazało się, że za późno :( W każdym razie było w nim widać pojedynczą skośną ścianę, więc pewnie będziemy mogli budować "po staremu".
Ale powinni wszystko jeszcze trochę 'przybrudzić'
Oooo nie! Przybrudzona to jest "trójka"!
Sprawdziłam - faktycznie nawijają teraz o ITF :D
EDIT: Nie będzie pogody i pór roku w grze podstawowej.
No kurde, zdecydowaliby się xDDD
Katerina
22.08.2013, 18:49
lol, to kolekcjonerskie pudło na grę, czy coś tam bardziej wygląda jak karton na buty niż na simsy.
Ej no! Ale z nich chamy. Jeden mówi pogoda będzie, drugi, że nie będzie. Ciekawa jestem jakie fryzury i ubrania będą dodane.
Mocno zawiodłam się na interfejsie i CAS'ie. Wyglądają jak z jakiejś gry na telefon ._.
Pudełko kolekcjonerskie przypomina mi za to planszówkę :D
No nie wiem, jakieś mieszane mam uczucia... Dobrze chociaż, że wymagania nie są jakieś kosmiczne.
Ja gram w dwójkę, mam wszystkie duże dodatki, oprócz Osiedlowego Życia, które też zamierzam kupić. Nie jestem z serią od początku, tak naprawdę gram dopiero od dwóch lat i dopiero kilka dni temu kupiłam sobie Własny Biznes i Czas Wolny. Co mogę powiedzieć? Gra bardzo mi się podoba, dopiero niedawno zaczęłam ściągać jakiekolwiek dodatki z internetu, ale nawet bez nich zabawa jest przednia. Śledziłam rozwój The Sims 3 i doszłam do wniosku, że ma zbyt wiele bajerów, uproszczeń, możemy sobie wybrać ulubiony kolorek, pasemka włosów Sima... No wszystko. Cóż z tego jednak skoro nie widzimy Sima na parcelach publicznych, grywalność kuleje i od samej gry odrzuca mnie już po pięciu minutach? W trójce panuje chaos, nie możemy normalnie kontrolować Simów, tylko biegamy za nimi (jeden Sim w parku, drugi w domu, trzeci jeszcze gdzieś indziej i weź to ogarnij). Skomplikowanie w Simsach to nie jest coś czego szukam, już w dwójce opcji jest tyle, że czasem nie wiem co wybrać. Trójka oferuje więcej opcji dla budowniczych, ale dla mnie nie ma to znaczenia, dla mnie liczy się sama gra, a interakcje w dwójce są o wiele lepiej rozmieszczone. Poza tym w trójce niejako wymuszone na graczu są wyprawy na miasto, przez co gra traci na klimacie. Twórcy za bardzo się rozdrabniają, teraz wyjdzie czwórka i znowu dziesiątki dodatków... Jeśli chodzi o trójkę to wypróbowałam jedynie podstawę, ale nie przekonała mnie ta gra, po prostu, powody wypisałam już wyżej, może kiedyś pozbędę się uprzedzeń, w co raczej wątpię... Teraz przechodzę do sedna, do czwórki. :) Simowie wyglądają na tych screenach jak z bajki dla dzieci, ale sympatyczniej niż chociażby już w tej trójce. Kreskówkowy styl podoba mi się, gdyby jeszcze kolory były bardziej stonowane... Modelowanie Sima za pomocą myszki zamiast suwaków może być trochę kłopotliwe... Ja naprawdę nie chcę się bawić w ubieranki itp. tylko grać. :) Nie jestem maniaczką by ustawiać sobie kształt tyłka Sima. Otoczenie... Wygląda dość ciekawie, ale nie wiem czy chcę płacić jeszcze raz tak naprawdę za to samo. Zwierzaki i pogoda mogłyby być już w podstawce, ale raczej nie mamy co na to liczyć. Jak ktoś ma wszystkie dodatki do jedynki, dwojki i trójki to ma chyba z 50 płytek Simsów, rany! Jestem trochę wstrząśnięta, seria Simsów zdecydowanie za szybko się rozwija, gracze nie zdążą się nacieszyć jednym dodatkiem, a tu już wychodzi kolejna niezależna część. Mam nadzieję, że nie zapomnicie zupełnie o poprzednich odsłonach gry, ja tam lubię moją dwójkę. :)
Katerina
22.08.2013, 19:05
Dokupywanie ziemi mi się podoba. Jak i reszta newsów. ;)
Mroczny Pan Skromności
22.08.2013, 19:06
Ej, jaki rzęch, trójka mi śmiga aż miło! :P Jeśli są takie same to zakładam, że będzie działać xD
Zresztą, przetestuje się przed kupieniem xD Jak nie zadziała to trudno, jakoś przeboleję, bo nowego kompa nie kupię na pewno ;)
A mówił ktokolwiek tak już na pewno oficjalnie o porach roku? Bo raz ludzie piszą tak, raz siak i w końcu nie wiem :P
I ciekawi mnie, czy będą też ciekawe tajemnice w grze :D Zawsze lubiłem czytać o "odkryciach" graczy.
@Liv - chyba jednak rzeczywiście będzie można budować po staremu, tak w sumie wynika z najnowszego newsa. I bardzo dobrze :)
Nareszcie będzie można trochę poszaleć z budowaniem! ^^ Bez bawienia się kodami, nawet bez dodatków z neta. Ciekawy jestem tylko jak będą się prezentowały obiekty. W trójce strasznie mi przeszkadzały. Wyglądały okropnie ciężko, kanciasto, brzydko po prostu. Szczególnie jeśli je porównać do megadopracowanych, realistycznych roślin i drzew (to jedna z nielicznych rzeczy jakie mi się w trójce podobały i, które udały się twórcom).
Miejmy nadzieję, że będzie inaczej ;)
Mroczny Pan Skromności
22.08.2013, 19:27
jeśli będę miał czwórkę, to zapewne będę korzystał z gotowych "modułów", bo nie umiem budować i dotychczas grałem tylko w gotowych mieszkaniach, albo stawiałem jakąś kwadratową szopę :P
Grupy młody dorosły prawdopodobnie nie będzie, a szkoda, bo liczyłem, że pojawi się więcej różnic pomiędzy nią a dorosłymi. W trójce właściwie była ona całkowicie zbędna - poza możliwością dodania kilku zmarszczek w drugiej grupie, nie widziałem absolutnie żadnej różnicy xD Martwi mnie jednak, jak to będzie ze studentami - znów będą żyć dłużej, niż simowie, którzy nie chcą się kształcić? :<
Producenci w jednym z wywiadów na gamescom mówili że chcą się skupić głównie na simach oraz interakcjach, pory roku w podstawowej wersji gry to tylko plotki.
Mam zdjęcia z budowania domku, jak znajdę to podeślę do newsów.
@MPS - Ja bym to rozwiązał tak: na studia można iść w dowolnym momencie życia, od grupy wiekowej dorosłych (albo młodych dorosłych, jeśli ją wprowadzą) aż do emeryta. Po wyjechaniu na studia sim przestałby się starzeć i wróciłby z nich w takim samym wieku jak na nie wyjechał. Jeśli nie poszedłby na studia to przeżyłby grupę młodego dorosłego jak każdą inną. Tyle, że nie wiadomo jak będzie wyglądał postęp historii w grze...
Podział na dzielnice fajny. Wyobrażam je sobie jako oddzielne miejscowości w otoczeniu (otoczenie = okolica z kilkoma miejscowościami ('dzielnicami'). Bo raczej nie będą to typowe dzielnice jak w normalnym mieście (kto wyjeżdża do innej części miasta i spędza tam kilka dni?).
Podoba mi się, że będzie można postawić dom wszędzie i dokupować sobie ziemię (na samym początku gry można sobie wybrać miejsce i w miarę bogacenia się dokupić ziemię i budować docelowy dom w tym samym miejscu, bez przeprowadzek, na których na dobrą sprawę dużo się traci).
Trochę bez sensu byłoby takie rozwiązanie pór roku - zmienne rośliny i ubrania, ale brak jakichkolwiek opadów. To miałoby oznaczać, że rośliny zmieniają się w trakcie gry (np. zrzucają liście)? Chyba, że to miałoby być w kontekście tych stref klimatycznych (w każdej z nich byłby inne rośliny, odpowiednie dla danej strefy), w takim razie okej.
Rękodzieło jest w porządku (tylko, że to właściwie Czas Wolny dwójki wrzucony do podstawy, zastanawiam się jakie będą robili dodatki, jeśli jeszcze okazałoby się, że 'prawdziwe' pory roku będą wrzucone do podstawki).
Ciekawy jestem tylko ile z tych plotek okaże się prawdą ;)
Nowa seria złudnie mi przypomina The Sims 2, moją ulubioną część tego symulatora.
Ja w ogóle się nie przejmuje prezentowaną grafiką a ta nie jest najgorsza.
Co do pór roku producenci wspominali tylko o małych zmianach jednak deszczu nie zobaczymy. Cieszył bym się jakby dodali filmiki jak w The Sims 2 które także oddawały emocje simów.
Miasto przypomina Weronę, całe zielone widziałem na screenie zraszacze pewnie nie zabraknie ogrodnictwa.
Cena jest trochę wygórowana, The Sims 3 kupiłem w dniu premiery w o wiele niższej cenie a teraz za pudełko z plumbotem życzą sobie 250 zł...
Też ciekawi mnie, jakie będą dodatki. Pogoda, zwierzaki - wiadomo, to po prostu musi być. Pewnie nie porzucą klimatów paranormalno-magicznych, chociaż kto ich tam wie... ale już widzę, jaki przy tej grafice można by zrobić słodki do porzygu piernikowy domek Baby Jagi xD. Jednak w każdej serii pojawiały się dodatki, których wcześniej nie było, a w TS3 już chyba wyczerpano większość sensownych pomysłów (i wciśnięto parę bezsensownych), więc teraz będą musieli się nieco napocić nad czymś świeżym.
edit: Trzy okolice, każda w innym stylu, to plus. Ale z drugiej strony, skoro ma być to okolica śródziemnomorska, umiarkowana i "zimniejsza", to bez pogody i tak będzie to takie niedokończone.
anie_1981
22.08.2013, 20:12
Słuchajcie jak to jest z tym kreatorem stylów? Skąd wiadomo, że tego nie będzie? Bo jeśli istotnie nie będzie, to to będzie taki jakby "strzał w stopę" dla EA Games (jeden z wielu w Simsowej historii :P ). Ja sobie osobiście nie wyobrażam nie posiadania tego uroczego gadżetu, korzystam zawsze przy budowie\meblowaniu i w CAS! Niemal każdy detal w wyglądzie Simów i w domach mam po swojemu "pokolorowany". Brak tej możliwości to duży krok w tył.
Miałby ktoś linka do powtórki z czata?
Wejdź w newsy właśnie dałem linka do części The Sims 4 z CAS.
Ta simka jak na wersję alpha wygląda całkiem przyzwoicie, widać że teraz tworzenie simów to czysta zabawa i przyjemność :D
Podczas live broadcastu pokazywali filmik z Sims Campu. W pewnym momencie - dosłownie na chwilę - zobaczyłam dom w trybie budowania. Zrobiłam screenshot, ale okazało się, że za późno :( W każdym razie było w nim widać pojedynczą skośną ścianę, więc pewnie będziemy mogli budować "po staremu".
Ja zrobiłem :D Proszę: http://s19.postimg.org/lg520k8fl/budowanie.png Jakość tragiczna, ale ważne, że jest :P
No super, ja już się cieszyłem z pogody, a tu jednak nie będzie. Żal, nie rozumiem - przecież to jest tak podstawowa rzecz, że powinna być w podstawie :P A jeśli chodzi o zwierzaki, to chyba nawet nie chcę ich sobie wyobrażać xD Skoro włosy wyglądają tak plastikowo w tej grafice, to sierść pewnie będzie jeszcze gorsza. Lepiej niech coś z tym zrobią teraz, jeśli planują później dodać zwierzęta.
Tutaj (http://www.twitch.tv/ea/b/449658529), tylko przewiń do ok. 57:40 ;)
EDIT: @down: no dokładnie, Jill jest bardzo... pozytywna :D
Katerina
22.08.2013, 20:32
Według mnie producentka czy ktoś tam nie ma żadnego ADHD. :D Po prostu się ekscytuje. :P Już kocham tryb tworzenia sima. Widzę, że jest już kilka ubrań więcej, niż na innych screenach. A gdzie są inne kategorie ubioru? tzn. stój wizytowy, sportowy
Słuchajcie jak to jest z tym kreatorem stylów? Skąd wiadomo, że tego nie będzie? Bo jeśli istotnie nie będzie, to to będzie taki jakby "strzał w stopę" dla EA Games (jeden z wielu w Simsowej historii :P ). Ja sobie osobiście nie wyobrażam nie posiadania tego uroczego gadżetu, korzystam zawsze przy budowie\meblowaniu i w CAS! Niemal każdy detal w wyglądzie Simów i w domach mam po swojemu "pokolorowany". Brak tej możliwości to duży krok w tył.
O KURDE, NIE BĘDZIE NIEBIESKICH SMERFÓW ANIE!! ;-;
xd
a co do newsów, już chcę budować tam donki. <3333 genialne te "ala puste działki" i dokupywanie terenu <333
simka334player
22.08.2013, 20:35
hello Liv. Long time no see. Anglistyka?
Co do total control i emocji tudzież inteligencji simów, uważam że jedno drugiego nie wyklucza. Tak jak w przypadku Ms Pearson i jej Sophie, Ollie i Andre- ona decyduje co wpływa na nastrój kontrolowanych przez nią ( nas ) simów.
I o to mi chodzi mentosiku, żebym mogła decydować i kontrolować moich simów.
samo wyłączenie starzenia nie załatwia sprawy . w trójce, jak ktos zauważył ,wystarczy zmienić rodzinkę i już w poprzedniej rodzinie dzieją sie dziwne rzeczy.
Zdaję sobie sprawę że otwarte otoczenie wymusza zmianę sposobu gry.
Mnie osobiście nie przeszkadzało to w dwójce że koledzy ze studiów np ,różnili się wiekiem po pewnym czasie. Potrafiłam to kontrolować. Ale po prostu kocham moje dwójkowe simy i mogę grze wiele wybaczyć.
A jak bedzie w czwórce? Zobaczymy.
Co do dziedziczenia cech nie sądzę żeby maxis bawił się w Mendla. Wystarczy że podrasuje dobrą robotę jaką wykonał w dwójce i bedzie ok.
Tyle lat gram w dwójkę i wciąż nie znam wszystkich tajników tej gry. Ciagle mnie zaskakuje. Jest to po prostu tak skomplikowana gra. Nie znam sie nic a nic na technicznej stronie tego typu gier ale na chłopski rozum jasne jest że potrzeba by było jakiegos super komputera żeby uciagnął grę naśladującą życie w sposób jakiego oczekują niektórzy z was, wypowiadających się na tym forum.
Bardzo jestem ciekawa jakie naprawde będą nowe simy. Zapowiadają się interesująco.
Mroczny Pan Skromności
22.08.2013, 20:39
a ja bym wolał, żeby simowie się starzeli wszędzie, czy to w domu, czy na studiach, czy w podróży. I żeby można było przełączać się pomiędzy simem na studiach/w podróży a rodziną (wiem, niektórzy powiedzą, że ekran ładowania, ale przecież nie każdy musi korzystać z tego...) :D
edit: Trzy okolice, każda w innym stylu, to plus. Ale z drugiej strony, skoro ma być to okolica śródziemnomorska, umiarkowana i "zimniejsza", to bez pogody i tak będzie to takie niedokończone.
Nie będzie takiego klimatu - i to niemal dosłownie!
Słuchajcie jak to jest z tym kreatorem stylów? Skąd wiadomo, że tego nie będzie?
Gracze domagają się CASTa i to nie jest pewne, że w finalnej wersji gry go nie będzie :) Musimy być dobrej myśli!
Tak, znowu weszłam na MTS i niektórzy tam wręcz piszą, że dopóki nie przywrócą opcji wyboru stylów, nie kupią gry. W sumie dobry pomysł na bojkot.
o super, ja już się cieszyłem z pogody, a tu jednak nie będzie. Żal, nie rozumiem - przecież to jest tak podstawowa rzecz, że powinna być w podstawie
No i jak tu się nie zgodzić?
A gdzie są inne kategorie ubioru? tzn. stój wizytowy, sportowy
Dodadzą je później. Jestem pewna.
EDIT:
a co do newsów, już chcę budować tam donki. <3333 genialne te "ala puste działki" i dokupywanie terenu <333
Nie wiaodmo jeszcze, czy obiekty i oświetlenie nam pozwolą na stuprocentową frajdę! Ale zważając na stan obecny widoczny na screenach, tak właśnie będzie.
hello Liv. Long time no see. Anglistyka?
I changed my mind and my final choice was biotechnology ;) Though I passed my English matura exams very, very well :)
Co do total control i emocji tudzież inteligencji simów, uważam że jedno drugiego nie wyklucza.
Nie musi wykluczać, ale będziemy musieli się poniekąd dostosować do simów, a nie simy do nas.
Tak jak w przypadku Ms Pearson i jej Sophie, Ollie i Andre- ona decyduje co wpływa na nastrój kontrolowanych przez nią ( nas ) simów.
Ale na pewno wydarzenia losowe np. utrata pracy też będą miały wpływ na nastrój naszych simów.
Co do dziedziczenia cech nie sądzę żeby maxis bawił się w Mendla.
W TS2 całkiem dobrze sobie z tym poradzili, w TS3 schrzanili... Miejmy nadzieję, że pójdą porozum do głowy :P
Tyle lat gram w dwójkę i wciąż nie znam wszystkich tajników tej gry. Ciagle mnie zaskakuje.
Mam tak samo :) Ale pod tym względem TS4 też zapowiada się nieźle ;)
Nie będzie takiego klimatu - i to niemal dosłownie!
No właśnie...
Ta okolica wzorowana na Nowym Orleanie to na pewno otoczenie "umiarkowane", ciekawe, jakimi miejscami będą inspirowane pozostałe dwa. Byłoby super, gdyby chłodną okolicę zrobili w stylu któregoś z państw Półwyspu Skandynawskiego. W jednej części Karlskrony są nawet takie malusie domeczki w słitaśnych kolorach, bardzo w stylu ts4 :D
Ej, jaki rzęch, trójka mi śmiga aż miło! :P Jeśli są takie same to zakładam, że będzie działać xD
Zresztą, przetestuje się przed kupieniem xD Jak nie zadziała to trudno, jakoś przeboleję, bo nowego kompa nie kupię na pewno ;)
A mówił ktokolwiek tak już na pewno oficjalnie o porach roku? Bo raz ludzie piszą tak, raz siak i w końcu nie wiem :P
I ciekawi mnie, czy będą też ciekawe tajemnice w grze :D Zawsze lubiłem czytać o "odkryciach" graczy.
To był żart, będzie hulać aż miło :D
Wysokość ścian i okien, zaokrąglone ściany, łamane schody. Na pewno kupię.
Chciałabym, żeby postacią nadnaturalną w podstawie byli kosmici. W trójce zdecydowanie pojawili się zbyt późno, tak samo jak zmiany pogody i pory roku.
A z tym podzieleniem okolicy na klimaty, to mi sie sims wakacje skojarzyły
Wszyscy marudzą o opcji tworzenia stylu, ale chyba tylko nie ja :P Nie lubię tego narzędzia, jest dla mnie zbędne. Wystarczą mi te kolory co daje gra, ew. mam pododawane kilka ulubionych i jest wszystko ok.
Mroczny Pan Skromności
22.08.2013, 21:05
upup, no domyślam się :D
scavo, ja też nie marudzę :P Moim zdaniem mogliby jednak dać choć okrojoną wersję,np. tylko zmiana koloru, a brak możliwości zmiany tekstur (albo mniej tekstur) ;)
Co do postaci nadnaturalnej w podstawie to ofc liczę, że będzie coś więcej niż duch :P Kosmici mogą być, mi to odpowiada :D
Właśnie obejrzałam ten cas gameplay i podejrzewam, że nie ma opcji edytowania jednego oka. Wiem, że może się to wydawać zupełnie zbędne, ale fajnie by było móc zrobić sima w stylu Szalonookiego :D
edit: Czy tylko ja jestem antyfanką kosmitów? :P
Chociaż ja to tak ogólnie nie lubię kosmitów, nie tylko w simsach ;)
Katerina
22.08.2013, 21:23
Nie no. Dla mnie MUSZĄ być różne tekstury! Ja chcę się ubrać jak fashionistka z Nowego Jorku, geometryczne wzory, krata itd. Zawsze, przy każdej rodzinie, każdym simie używam tej opcji. Może dodadzą. A właściwie OBY dodali.
Wszystkie przedstawione funkcje pokazują grę w wersji Alpha, jest to bardzo wczesna wersja gry nie pokazuje w pełni finalnej wersji gry tylko zrobione namiastki, mała ilość ubrań, fryzur czy pokazanych domków jest specjalnie zaaranżowana po to aby fani nie pisali że już widać bugi oraz coś jest niedokończone.
Wygląd simów to także alpha i wszystko może być zmienione.
W The Sims 3 jest ukazane miasto The Sims 4 nocą, dokładnie w ostatnim dodatku do gry "Skok w Przyszłość"
i.imgur.com/a3xv037.jpg
Oficjalnie nie podano jeszcze wymagań czyli nie wiadomo tak na prawdę jakie będą.
Skoro zostało tyle czasu to chyba oszczędzę na Edycję Kolekcjonerską ;) Strasznie mi się podoba tworzenie Sima i emocje. Grafika także mi odpowiada, bo lubię na chwilę oderwać się od realistycznej grafiki ;D W końcu to Simy, nie ludzie :D
Ja też zaczynam oszczędzać na Edycję Kolekcjonerską :) The Sims 4 strasznie mnie zaciekawiło szczególnie, że wszystko jest praktycznie od nowa stworzone. Nowy interfejs, nowy tryb CAS. Do tego emocje, które urozmaicają rozgrywkę. Grafika mi się podoba i nie mam problemu z przyzwyczajeniem się do niej. Jak czyta się te newsy to aż chce się już w to zagrać, a premiera dopiero w 2014 roku...
Adam Kowalski
23.08.2013, 07:30
Ta gra już mi się podoba :) nie mogę się doczekać ujawnienia, na jakiej części świata będzie wzorowana chłodna okolica. Mam nadzieję na Norwegię!
KOCHAM TĄ GRĘ!!! Wymagania sprzętowe - cud, miód i orzeszki! Nie mogę się już doczekać!!! CAS... KOCHAM, KOCHAM, KOCHAM!
Zaraz, zaraz, zaraz... A gdzie jest tworzenie stylu? Zmiana koloru ubrań? Jeśli tego nie będzie, to mnie zawiedli... I z wzrostem tak samo...
scavo, ja też nie marudzę Moim zdaniem mogliby jednak dać choć okrojoną wersję,np. tylko zmiana koloru, a brak możliwości zmiany tekstur (albo mniej tekstur)
To też nawet dobre, ale wolę tylko tą zmianę koloru :P
Mentosik
23.08.2013, 09:04
Wow wymagania są świetne i oby były brawdziwe :P Spodziewałem się,że będą większe niż w ts3.Wreszcie pojeli co to dobra optymalizacja ,bo ts3 miało taką średnią optymalizacje.Skoro w ts3 ze wszystkimi dodatkami na średnio-wysokich miałem po 45-50 fps tu też nie powinno być problemu :D
mankilou
23.08.2013, 09:28
Ktoś gdzieś pisał o pasku potrzeb (wybaczcie jeżeli to nie tutaj :D) na zdjęciu jest pokazane gdzie się znajduje i mi bardzo odpowiada :D Ogólnie ten panel jest trochę dziki ale mimo wszystko mi się podoba.
http://img23.imageshack.us/img23/8941/ino5.jpg
Mi się podoba bardziej niż w trójce. Wreszcie nie trzeba klikać nie wiadomo gdzie.
Ale włosy są paskudne, jakby przyklejone do glacy. Podoba mi się także wybieranie stylu chodzenia :) (Wyobrażacie sobie murzyna noszącego arbuzy pod pachami? :P)
Ktoś gdzieś pisał o pasku potrzeb (wybaczcie jeżeli to nie tutaj :D) na zdjęciu jest pokazane gdzie się znajduje i mi bardzo odpowiada :D Ogólnie ten panel jest trochę dziki ale mimo wszystko mi się podoba.
http://img23.imageshack.us/img23/8941/ino5.jpg
Z tego co było mówione, to zamiast tego będą normalne paski potrzeb.
dupno troche wyglądają te potrzeby, wolałbym te stare paski.:c
@EDIT: TAAAAAAK, MAMŁE PRZYWRÓCIŁA SENS ŻYCIA. oby to była prawda. : )
Ja też mam nadzieję, że będą paski. Fajny jest też pomysł z tą białą obramówką zamiast czerwonej gdy klikniemy pauzę.
A ja właśnie spojrzałam na kolejność wydawania dodatków do ts3 i jeśli na pory roku oraz zwierzaki będzie trzeba czekać dwa lata, to najprędzej za dwa lata pogram. Jeśli kupię wcześniej to tylko po to, żeby się tym CASem pobawić i pooglądać okolice.
Ktoś pisał, że chce simową Norwegię - może być, chociaż ja bym wolała Finlandię! :D
Będą paski? :O Jak miło! Ten obecny system jest moim z zdaniem nieczytelny - na tym screenie rozpoznałam tylko ikonki higieny i towarzystwa :|
Co do pauzy zaś, wolałabym, żeby linia była cieńsza :)
Po tych dzisiejszych screenach z tr. budowania widzę, że nie będzie aż tak źle ;D Przynajmniej na nich trawa nie jest tak wściekle zielona!
Są już jakieś zdjęcia okolic oprócz tej z TS3?
Kurczę, aż zrobię eksperyment - pokażę fotki z TS4 mojemu 7-letniemu kuzynowi - ciekawe, czy mu się spodoba =D
Ha, tak się złożyło, że dzisiaj byłam na chwilę u cioci :D Miałam szczęście, że kuzyn właśnie siedział przy komputerze, więc pokazałam mu jedną z galerii zdjęć. Miałam cichą nadzieję, że mu się NIE spodoba. ALE MYLIŁAM SIĘ! :<
Jaki z tego wniosek? The Sims 4 najwyraźniej jest tworzona pod dzieci, bo w zasadzie tylko im się taka grafika podoba! (wiem, że wśród młodzieży czy dorosłych też ma swoich zwolenników, ale są oni raczej w mniejszości)
Mroczny Pan Skromności
23.08.2013, 13:29
ja za to rozpoznałem higienę i głód :D
Również wolę paski, niż ikonki :> Nawet nie wiedziałem, że ktoś jeszcze na to narzeka :P
Mam wrażenie, że o tym CAS i trybie budowania mówią w kółko to samo... Mogliby pokazać okolicę, edycję miasta i wszystkie stany emocjonalne (ktoś mówił, nie wiem czy na tym forum, że ma być ich 15, tylu na pewno nie widzieliśmy).
Nie wiem czy to news ale proszę :C
The Sims 4 w empiku
Wersja podstawowa (129.99 zł)
empik.com/the-sims-4-pc-electronic-arts,p1080506170,multimedia-p
Edycja premium (169.99 zł)
empik.com/the-sims-4-premium-edition-pc-electronic-arts,p1080505524,multimedia-p
Na razie brak edycji kolekcjonerskiej.
Ja w TS4 chciałbym aby postacią nadnaturalną oprócz duchów byli albo kosmici, albo dżin bo to chyba moje ulubione ;p
Co do duchów, chciałbym żeby były bardziej przezroczyste niż te w trójce i żeby nie dało się z nimi robić jakichkolwiek interakcji bo to głupie. W jedynce i dwójce to było fajne w duchach, że nawiedziały dom i nie można było z nimi nic robić, to dodaje smakczu kiedy jesteśmy zdani na ich łaskę :D
Katerina
23.08.2013, 17:22
Ja bym nie wytrzymała bez pasków. Jak dla mnie te ikonki to jakieś badziewie. Pokazywałam zdjęcia 7letniej siostrze mojej przyjaciółki. Stwierdziła, że to, cytuję "większe gówno niż kucki ponny".
Gold_Chocolate
23.08.2013, 17:41
Sama nie wiem co o tym myśleć, jedne newsy mnie zachwycają a inne wręcz przeciwnie. Spodziewałam się chyba czegoś innego, chociaż niektóre pomysły twórców faktycznie, super.Emocje i nowy sposób tworzenia sima genialne.No ale ten interfejs to zupełnie nie dla mnie. Ikonki zamiast pasków,wszystko jakoś dziwnie porozrzucane. Zdecydowanie wolałam ten znany z TS2 a nawet ten z TS3 był bardzo fajny, mimo że nie przepadam za trójką. Oby jeszcze wiele rzeczy uległo zmianie na lepsze.
Hahaha, mała dobra jest :P
Mi się te ikonki podobają bo tak na prawdę te paski nic nie dawały - i tak były tylko dwie "fazy" danej potrzeby czyli skrajny głód lub najedzenie, więc de facto paski były niepotrzebne bo można to samo zobrazować kolorami tych ikonek. A do tego paski zajmowały miejsce. Ikonki kojarzą mi się z zabawką z dzieciństwa czyli tamagotchi, może dlatego przypadły mi do gustu ;p
Katerina
23.08.2013, 17:45
Też mam tak, że czytając jeden news myślę "co za szmira, nie kupię", a po chwili inny "ale czadowe, muszę to mieć". Każdemu nie dogodzą, ale niektóre super ultra rzeczy to są po prostu głupie. I każdy 'nowy' news opowiada o tym samym.
interakcje w formie obrazka będą pojawiały się po lewej dolnej stronie ekranu a nie tak jak dotychczas w lewym górnym rogu
Taki układ przeciez jest już od czasu "jedynki", po kij go zmieniają? :(
Co do duchów, chciałbym żeby były bardziej przezroczyste niż te w trójce i żeby nie dało się z nimi robić jakichkolwiek interakcji bo to głupie.
Dokładnie! Jak w "jedynce" i "dwójce" :)
Stwierdziła, że to, cytuję "większe gówno niż kucki ponny".
Łooo, ostra laska z niej rośnie :D
No cóż, albo nie ma tak spaczonego gustu przez bajki, o co podejrzewam mojego kuzyna ;<
EDIT:
Sama nie wiem co o tym myśleć, jedne newsy mnie zachwycają a inne wręcz przeciwnie.
Ale my chyba wszyscy tak mamy, sądząc po komentarzach!
Mi się te ikonki podobają bo tak na prawdę te paski nic nie dawały - i tak były tylko dwie "fazy" danej potrzeby czyli skrajny głód lub najedzenie, więc de facto paski były niepotrzebne bo można to samo zobrazować kolorami tych ikonek.
Na podstawie paska głodu można było ocenić potrzebną simowi wartość kaloryczną posiłku, czyli jaki typ dania miał zjeść, żeby się "zapchać" :) Ja z tego cały czas korzystam! Albo w przypadku towarzystwa - jakie interakcję muszę simowi zlecić, żeby pasek w miarę szybko się zapełnił.
I każdy 'nowy' news opowiada o tym samym.
Do premiery jeszcze sporo czasu, nie mogą nam wszystkiego podać na tacy, bo to byłoby dla nich stratne :P
Sterowanie duchami mi też wydaje się bezsensowne, niech sobie żyją własnym życiem (o ile można tak rzec o niematerialnej pozostałości umarłego :D). Zresztą takie samo zdanie mam o pełnej kontroli nad zwierzakami, dwójkowa niezależność zwierząt jest ok.
edit: I tak samo mam mieszane uczucia co do TS4, bo zamiast mieć to, co było wcześniej dobre, plus jeszcze coś, to dostajemy nowości kosztem tego, co już się zdążyło polubić.
Cytryśnia
23.08.2013, 17:56
Stwierdziła, że to, cytuję "większe gówno niż kucki ponny".
hah, chyba zrobię eksperyment na mojej kuzynce ;D
do interfejsu mam mieszane uczucia. Z jednej strony niby fajnie, ze go "trochę" zmienili, paski zajmowały sporo miejsca, ale z drugiej strony mam taki sentyment i trochę ciężko będzie się przestawić, zwłaszcza, ze większość rzeczy robię już automatycznie :/
a duchy niech tylko straszą! :P
Osiągnięcia o których mowa była w newsie o interfejsie zostały potwierdzone.
Ponadto w The Sims 4 uświadczymy zadania do wykonania oraz „znajdźki” i osiągnięcia do zdobycia, za które odblokujemy nowe meble, elementy garderoby i inne elementy. Wróci też możliwość dzielenia się swoją twórczością (Simami i domami) ze społecznością skupioną wokół gry.
Zdjęcie z trybu budowania, jakby ktoś jeszcze nie widział
http://i.imgur.com/Ed1uu18l.jpg
Źródło: Gry online, Gamescom
Wygląda na to że nowa seria będzie bardziej nastawiona na ekrany dotykowe oraz klikanie myszką w elementy świata niż wchodzenie w tryby, suwaki, opcje, kategorie.
Oczekuję od Maxis żeby chociaż dali nam demo CAS'a przed premierą.
Gif z trybu budowania (trochę za duży, by go wrzucić w całości): http://i.imgur.com/fbU1gUo.gif
Źródło (http://www.youtube.com/watch?v=pLskAzHEMG0) - polecam filmik, fajnie widać budowanie.
http://www.picshot.pl/pfiles/363792/tu.jpg
http://www.picshot.pl/pfiles/363793/Er4OKkN.jpg
Źródło: Niewysoki z Centrum Simów
Zarys okładki, początkowe wersje, pewnie się jeszcze zmieni.
http://i.imgur.com/3***69pl.jpg ( Za duży rozmiar )
CDAction także wybrało się na gamescom. Na łamach swojego serwisu twierdzi
"The Sims 4 - Gra działa lepiej na słabszym sprzęcie niż "trójka""
Nie oszukujmy się – większość fanów (czy raczej – fanek) Simsów nie posiada potwora z mocarnym procesorem i dwoma kartami graficznymi. Wiedzą o tym dobrze developerzy z Maxis, którzy tworząc The Sims 4 chcą upewnić się, że gra działać będzie dobrze na słabszym sprzęcie. I ponoć im się to udało.
W rozmowie z serwisem Digital Spy Ryan Vaughn, producent The Sims 4, twierdzi, że gra działać będzie na słabszych komputerach lepiej niż poprzednia część. Jak tłumaczy:
Wiemy, że nasi gracze mają sprzęt o różnej specyfikacji. Chcemy mieć pewność, że ktoś grający na słabszym komputerze będzie miał tak samo dobre wrażenia, jak osoba korzystająca z mocnego peceta. Na razie robimy wiele, by zoptymalizować grę, skracamy czasy ładowania i dbamy o to, by produkcja wyglądała pięknie.
Tak więc w nowe Simsy bez problemu wy oraz wasze siostry, żony lub kochanki pogracie na kilkuletnim komputerze.
To zdjęcie ze Skoku w przyszłość to miasto o nazwie Riviera gdzie domy będą ustawione bardzo blisko siebie.
Bardzo podoba mi się budowa dachów przedstawiona na filmie który polecił Malin, w końcu koniec z modami i kodami *.*
Simy są najśliczniejsze porównując do dwójki czy trójki. Problemem są przyklejone włosy wyglądające jak hełm ale mogę to przecierpieć, bo to pewnie przez to, że gra ma mieć mniejsze wymagania sprzętowe.
Cieszę się, że zadbali o osoby ze słabszym sprzętem. Może i mój laptop do gorszych nie należy, ale przy kilku dodatkach i rzeczach z neta strasznie Simsy muliły.
Co do budowania to zostało bardzo uproszczone co w moim przypadku jest na plus. Nigdy budowanie domów nie sprawiało mi przyjemności zawsze wolałam już grać rodziną niż męczyć się z tym wszystkim. I bardzo spodobało mi się to, że od teraz będzie można swobodnie przenosić pokoje oraz ustalić wysokość ścian i okien.
Chcemy mieć pewność, że ktoś grający na słabszym komputerze będzie miał tak samo dobre wrażenia, jak osoba korzystająca z mocnego peceta.
Super, ale co z tymi, którzy mają dobre komputery, a zatem chcieliby wrażenia z gry odpowiednie do ich sprzętu? O nich rozumiem już zapomniano? :D
Tak sobie myśle, a pro po tych ikonek potrzeb, może gdy się na nie najedzie rozwinie się pasek? Tak by mi nawet odpowiadało, mniej zajętego miejsca :)
anie_1981
23.08.2013, 19:32
Przyznam się szczerze, że nie nadążam czytać tego tematu ;) Obejrzałam dopiero dzisiaj powtórkę z wczorajszego chata. Moim zdaniem babka zbudowała bardzo brzydką Simkę :P Widać jednak, że w CAS da się zrobić ładnych i różnorodnych Simów, to dobrze. Za to duży plus, za brak kreatora stylów wielki minus. Gra jednak nadal się rozwija, więc może coś jeszcze zmienią, kto wie.
Super, ale co z tymi, którzy mają dobre komputery, a zatem chcieliby wrażenia z gry odpowiednie do ich sprzętu? O nich rozumiem już zapomniano? :D
A mi się to bardzo podoba bo wszystkie gry które teraz wychodzą muszą mieć super ekstra wysokie wymagania żeby te wasze super ekstra komputery do czegoś się nadawały :D
Maxis bardzo dobrze robi 85 % posiadaczy The Sims ma słabsze komputery.
Właśnie z tego względu zaprzestałem na zakupie dodatków do trójki na
Nie z Tego Świata.
Czyli wymiana części kompa pod czwórkę jest niepotrzebna ? No to super, ale i tak wymienię XD(jak będzie mnie stać). Według mnie optymalizacja na TS 3 jest nawet OK. Mój komputer dosłownie ledwie się mieści w minimalnych wymaganiach, ale gra żadko się ścina. Jednak dobrze byb było jakby ją poprawili. Przy sporej ilości dodatków gra zaczyna być nieznośna, ale jak się włączy renderowanie zaawansowane i do tego śnieg to tylko wywalić kompa przez okno XD.
Fajny pomysł z tymi ikonkami, w komórkowej wersji TS3 było coś takiego i trzeba przyznać, że sprawdzało się. Jednak ta wersja to tylko namiastka, gdzie mamy jedno danie zwące się "przekąską". A w wersji PC mamy zróżnicowaną ilość kalorii i muszę przyznać, że Liv ma rację. Ale pomysł z rozwijaniem pasków kest bardzo fajny - jednak skoro gra ma być zrobiona pod dotykowce to lepiej, żeby rozwijały się po kliknięciu/dotknięciu.
Mroczny Pan Skromności
23.08.2013, 20:30
mój poprzedni komp nie spełniał nawet połowy wymagań trójki i chodziła prawie tak samo jak na obecnym (tam niestety musiałem grać na najsłabszych detalach i nadal trochę się cięło, tutaj spokojnie gram na umiarkowanie dobrych).
Ciekawi mnie ten "tryb kupowania". Szczerze mówiąc, nie wiem o co chodzi z tym porównaniem do Ikei :P
mój poprzedni komp nie spełniał nawet połowy wymagań trójki i chodziła prawie tak samo jak na obecnym (tam niestety musiałem grać na najsłabszych detalach i nadal trochę się cięło, tutaj spokojnie gram na umiarkowanie dobrych).
Ciekawi mnie ten "tryb kupowania". Szczerze mówiąc, nie wiem o co chodzi z tym porównaniem do Ikei :P
Gdzieś w wywiadzie ktoś wspomniał o katalogu jak w IKEA
Miasto po polsku nazywa się Riwiera
Jest to potwierdzone zdjęcie miasta z The Sims 4
Po kliknięciu na cyfrowy obraz wyświetlają się opcje: plaża, miasto, las, góry, wulkan i
The Sims 4 Riviera
http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn2/q73/s720x720/1173651_637211976298488_2079984232_o.jpg
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc3/q71/s720x720/1208945_637180736301612_959899958_o.jpg
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn2/q71/s720x720/1231216_637180562968296_1456554585_n.jpg
Źródło: http://thesimstimes.cba.pl/
Zaokrąglone łuki !
https://sphotos-b-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/1234295_637171459635873_1205616326_n.png
Źródło: Sims Domination
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-frc1/s720x720/1002346_636805583005794_241972922_o.png
Wyżej pokazane zdjęcie ukazuje wybór koloru ubrania
Źródło: FB The Sim Supply
Czy to prawda że chcą usunąć młodego dorosłego !?
Riwiera... Po ciul zmieniono to "v" na "w"?
Może z tym katalogiem chodzi o to, że klikamy na ten znaczek do trybu kupowania i wtedy pokazuje nam się taka gazetka i tam mamy pokazane jakieś wystroje i klikamy na mebelki które chcemy ? :P + to dodaje nam pomysł na urządzenie mieszkania ;)
@Agor-ia: może dlatego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Riwiera).
Kurczę, brakuje mi jakichś nowych niusów ;<To wszystko już wiemy...
Może z tym katalogiem chodzi o to, że klikamy na ten znaczek do trybu kupowania i wtedy pokazuje nam się taka gazetka i tam mamy pokazane jakieś wystroje i klikamy na mebelki które chcemy ? :P + to dodaje nam pomysł na urządzenie mieszkania ;)
Mi się wydaje, że po prostu z katalogu będziemy mogli wybrać pojedyncze meble, ale będą one jakoś zestawione z innymi i dodatkami itd. Ciekawe jak rozwiążą sprawę np. z roślinami czy ogrodami :P
Aczkolwiek z tymi "gotowymi" stylizacjami to pomysł całkiem niezły ;)
A mi się to bardzo podoba bo wszystkie gry które teraz wychodzą muszą mieć super ekstra wysokie wymagania żeby te wasze super ekstra komputery do czegoś się nadawały :D
Maxis bardzo dobrze robi 85 % posiadaczy The Sims ma słabsze komputery.
Właśnie z tego względu zaprzestałem na zakupie dodatków do trójki na
Nie z Tego Świata.
A skąd też takie staranne informacje, że 85% posiada słabe komputery? ; p Zresztą, jak już kiedyś wspomniałem, dobra optymalizacja polega na ilości opcji odpowiedniej, by dopasować grafikę do sprzętu, a nie na narzucaniu wszystkim grafiki z poprzedniej generacji i to w dodatku do gry, która musi się utrzymać kilka lat. No ale cóż, tak to już jest jak robi się grę multiplayer i w ostatniej chwili dodaje opcję offline.
Oczywiście nie, żebym widział w tej grze same minusy czy jakieś czyste zło, akurat wiele rzeczy i mi się podoba. Po prostu w pewnych aspektach widzę nie postęp, a regres w porównaniu do TS3. Ja mimo wszystko mam nadzieję, że oni coś jeszcze z tym zrobią, skoro to tytuł AAA a nie jakaś amatorska produkcja.
Ja się cieszę, że będzie opcja gry online. Bardzo na to czekam i nie przeszkadza mi, że przez to grafika mogłaby być gorsza.
@Agor-ia: może dlatego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Riwiera).
Ależ ja wiem czym jest ''riwiera'', jednak jest to nazwa miasta i jakoś nie pasuje mi to spolszczenie. W trójce chyba wszystkie otoczenia zachowały oryginalne nazwy (prócz niektórych ze store).
Mroczny Pan Skromności
23.08.2013, 21:13
Mi się nie podobało to zachowanie nazewnictwa w trójce. O ile nazwy otoczeń jeszcze mogłem znieść, o tyle nieprzetłumaczone nazwiska to coś okropnego :P Brak im tego "czegoś", co było w poprzednich wersjach.
Nie rozumiem dlaczego wszyscy myślą, że słabsza grafika to wina przystosowania gry do wersji online :| Np. GTA Online : https://www.youtube.com/watch?v=1ykcBOJrE_w , genialna gra, genialna grafika no i opcja online. Jeżeli EA chciałoby dobrą grafikę, to by taką zrobili, prawda jest jednak taka, że u nich z optymalizacją nigdy nie było wesoło, a żeby gra się sprzedała, to nie może mieć wysokich wymagań. I tego nie załatwią nawet najwyższe ustawienia tekstur itp. Tyle na ten temat.
wera963852
23.08.2013, 23:56
Czy to prawda, że nie będzie Młodych Dorosłych?! Ohohoho.. pojechali po bandzie - oczywiście jeśli to prawda, proszę oświećcie mnie ;s Im więcej nam pokazują tym bardziej jestem zmieszana.. fajne są możliwości zmiany wysokości ścian, okien itp. ale reszta dno. To jest wygładzona wersja dwójki z kilkoma bajerami, nie wiem co o tym myśleć. Cóż proszę, powiedźcie czy wiadomo coś z tymi młodymi dorosłymi.
LOL CZY TYLKO JA MAM PROBLEM Z FILMIKIEM OD MALIN? nie mogę go w ogóle odtworzyć. ;;
a podobno fajne bajery tam sa, budowanie i costam. ma moze ktos innego linka do trgo?
A skąd też takie staranne informacje, że 85% posiada słabe komputery? ; p Zresztą, jak już kiedyś wspomniałem, dobra optymalizacja polega na ilości opcji odpowiedniej, by dopasować grafikę do sprzętu, a nie na narzucaniu wszystkim grafiki z poprzedniej generacji i to w dodatku do gry, która musi się utrzymać kilka lat. No ale cóż, tak to już jest jak robi się grę multiplayer i w ostatniej chwili dodaje opcję offline.
Oczywiście nie, żebym widział w tej grze same minusy czy jakieś czyste zło, akurat wiele rzeczy i mi się podoba. Po prostu w pewnych aspektach widzę nie postęp, a regres w porównaniu do TS3. Ja mimo wszystko mam nadzieję, że oni coś jeszcze z tym zrobią, skoro to tytuł AAA a nie jakaś amatorska produkcja.
Konferencja prasowa EA, któryś z producentów o tym wspomniał.
Łapcie do waszych trójkowych domów plakacik ze store, oczywiście za darmo.
http://na.lvlt.sims3store.cdn.ea.com/u/f/sims/sims3/sims3store/objects/paintingPosterS4/Thumbnail_300x300.png
http://pl.store.thesims3.com/productDetail.html?productId=OFB-SIM3%3A68587&categoryId&scategoryId=11525
Zastanawia mnie kolor drogi na zdjęciach z gry, jakiś taki brązowy...
Cieszy mnie też fakt:
W tym momencie robimy wiele, by zoptymalizować działanie gry, zredukować ekrany ładowania, a przy tym pamiętać, by gra wyglądała wciąż tak samo pięknie, Simy były tak samo żywe, a rozgrywka dawała mnóstwo radości bez względu na wymagania systemowe.
Jeśli ekrany ładowania nie będą się ładować pół godziny to widać że się starają, już wolałem te 50 ekranów ładowania podczas jednej gry w
The Sims 2 .
@Lubie - ja w ogóle żadnego filmiku nigdzie nie widzę :| A chętnie bym sobie ten tryb budowania obejrzał...
Mam nadzieję, że to jakoś ogarną i będzie można grać bez czekania wiekami na załadowanie okolicy albo bez większych przycinek.
Gif z trybu budowania (trochę za duży, by go wrzucić w całości): http://i.imgur.com/fbU1gUo.gif
Źródło (http://www.youtube.com/watch?v=pLskAzHEMG0) - polecam filmik, fajnie widać budowanie.
Tu jest ten post :)
"Ten film wideo jest prywatny" xDD
Obejrzałam go jeszcze wczoraj i zrobiłam screena, które pewnie zainteresuje simowych budowniczych: http://s20.postimg.org/f3xrjmhtp/image.jpg
Bo to nie jest The Sims 3 mam nadzieję?
"Ten film wideo jest prywatny" xDD
Obejrzałam go jeszcze wczoraj i zrobiłam screena, które pewnie zainteresuje simowych budowniczych: http://s20.postimg.org/f3xrjmhtp/image.jpg
Bo to nie jest The Sims 3 mam nadzieję?
Nieeee, roślinność w TS3 prezentuje się znacznie lepiej :P
Kurczę, też bym sobie obejrzał ten filmik.
Btw, pobrałem tamten plakat, i jest całkiem spory :D http://s19.postimg.org/neyov9ju9/ts4plakat.jpg
Zdjęcia z filmu już w newsach, znalazłem jeszcze w zasobach.
Jeśli nikt jak na razie nie będzie pisał newsów to moje newsy będą pojawiać się z odstępem jednodniowym lub będą edytowane, warto śledzić temat !
Zauważcie że na jednym screenie jest tramwaj a dalej ciągnie się dalszy ciąg szyn !
Z tego co mi się wydaje, to instalując grę jest pytanie czy zgadzamy się przekazywać do EA dane z rozgrywki czy coś w tym stylu. Podejrzewam, że maja tez dostęp do tego na jakim sprzęcie gra jest uruchamiana.
Włosy nie będą poruszały się na wietrze, ale w sumie to nie znaczy, że nie będą sie poruszały w rytm chodu czy ruchów sima.
Podoba mi sie, że poziom umiejętności będzie można ustawić w CAS
Najbardziej cieszy mnie to, ze będzie mozna tworzyć samemu obiekty, które nie będą od razu dostępne w trybie kupowania. Moi simowie strasznie lubią zbierać rożne pamiątki czy zdobywać nagrody, lubią tworzyć przedmioty w warsztacie wynalazcy. Jednak mimo wszystko brakuje mi tego co było w dwójce we własnym biznesie a opcja tego, która pojawiła się w trojce (kurorty, ta pseudo restauracja), to zbyt mało jak na moje potrzeby. Mam ogromną nadzieję, że trójka to był przerywnik.
Jakoś mnie ten dom nie zachwycił. Taki klocek to można nawet w jedynce zbudować. I jeśli rośliny tak będą wyglądały w finalnej grze to będzie totalna masakra :/ Ale zaciekawiły mnie te wentylatory/whatever na dachu. Ciekawe czy to tylko dekoracja, czy może ma też jakieś inne funkcje. Pomysł z gotowymi pokojami w sumie też nie jest nowy bo już w trójce coś takiego wprowadzili. Ale ostatnia fotka z budowaniem tego dachu jest świetna! :3 Tyle nowych możliwości to otwiera ;>
Ale wydaje mi się, że już trochę przesadzają z tymi emocjami. Co ma kreator stylu do emocji simów? To nie im ma się podobać sofa z wybraną przez gracza teksturą tylko jemu...
Jakoś mnie ten dom nie zachwycił. Taki klocek to można nawet w jedynce zbudować. I jeśli rośliny tak będą wyglądały w finalnej grze to będzie totalna masakra :/ Ale zaciekawiły mnie te wentylatory/whatever na dachu. Ciekawe czy to tylko dekoracja, czy może ma też jakieś inne funkcje. Pomysł z gotowymi pokojami w sumie też nie jest nowy bo już w trójce coś takiego wprowadzili. Ale ostatnia fotka z budowaniem tego dachu jest świetna! :3 Tyle nowych możliwości to otwiera ;>
Ale wydaje mi się, że już trochę przesadzają z tymi emocjami. Co ma kreator stylu do emocji simów? To nie im ma się podobać sofa z wybraną przez gracza teksturą tylko jemu...
Sim w The Sims 4 będzie się lepiej czuł w pomieszczeniu z czerwonym romantycznym łożem z baldachimem niż w czarnym pokoju dla wampira :P
Swoja drogą to oddziaływanie obiektów, to było już w MySims
Swoja drogą to oddziaływanie obiektów, to było już w MySims
Mówisz o tej grze dla dzieci ? :D
Już sobie wyobrażam to całe The Sims 4
Kocham moje TS2, ale jak sobie pomyślę, że włączę nową, "czystą" czwórkę bez żadnych netowych dodatków i moje oczy nie zobaczą już więcej "aplikacji", to.... autentycznie mam banana i prawdziwą ulgę na twarzy xD
Muzyka ze zwiastuna do posłuchania tutaj (http://www.youtube.com/watch?v=Fw0oOjZydZY) :D
Jeśli chodzi o EMPiK, to ja mam zamiar zamówić grę dopiero wtedy, gdy pojawi się tam edycja kolekcjonerska, i o ile nie będzie miała ona kosmicznej ceny... Myślę, że tak do 200 zł jestem w stanie wydać ;P
Sim w The Sims 4 będzie się lepiej czuł w pomieszczeniu z czerwonym romantycznym łożem z baldachimem niż w czarnym pokoju dla wampira :P
Trochę to bez sensu, bo co jeśli chciałbym zrobić takiego mrocznego sima, który dobrze by się czuł w takim wnętrzu? Jak dla mnie to będzie ograniczało graczy, którzy chcą zarówno grać simami i utrzymywać je szczęśliwe, ale też dopisać im jakąś historię, albo po prostu zbudować sobie dom jaki im się najbardziej podoba.
Zobaczymy jak to się rozwinie :>
No właśnie mam nadzieję, że nie będzie to zrobione tak, że każdy sim w czarnym ubraniu/pomieszczeniu zaraz będzie miał depresję :rolleyes: Albo, że tylko źli i złośliwi będą się dobrze czuć w czerni. Ja tam najlepiej się czuję w czarnych ciuchach i mam tylko kilka kolorowych szmatek, a jestem w miarę normalna, nie mam jakiegoś demonicznego charakteru :D
Kenny McCormick
24.08.2013, 14:05
Jeśli chodzi o EMPiK, to ja mam zamiar zamówić grę dopiero wtedy, gdy pojawi się tam edycja kolekcjonerska, i o ile nie będzie miała ona kosmicznej ceny... Myślę, że tak do 200 zł jestem w stanie wydać ;P
Mi sie właśnie wydaje, że edycja Premium, jest edycją kolekcjonerską.
Zawartość Edycji Premium:
· Przewodnik Twórcy w twardej oprawie – Przewodnik w twardej oprawie, który nauczy Cię, jak stać się mistrzowskim twórcą, a do tego zawiera grafiki z The Sims™ 4.
· Zestaw „Szalona noc” do pobrania – Zawiera laserowy pokaz świetlny, nowe imprezy, stroje, dekoracje i przepisy.
· Zestaw „Dusza towarzystwa” do pobrania – Zawiera płonący bar „Tiki” oraz spektakularne kostiumy imprezowe.
chyba właśnie to mialo w niej być, co nie? :P
Jeszcze pendrive z tego co pamiętam ;>
Kenny McCormick
24.08.2013, 14:25
A, no! : D Możliwe :P Pendrive, albo interaktuwny kryształek :P Fajna lampka swoją drogą <3
Mroczny Pan Skromności
24.08.2013, 15:01
no właśnie, ja też jestem Mroczny i chciałbym mieć czarny pokój, a jednocześnie jestem Skromny, także żadnych wygód, rylko najprotsze i najtańsze wyposażenie. Mam nadzieję, że to nie sprawi, iż mojemu Mrocznemu i Skromnemu Simowi odechce się żyć :P
Twórcy twierdzą że będzie to zależało od charakteru sima.
Jeśli sim zobaczy na obrazie tragicznego klauna zacznie płakać, jeśli będzie widział na obrazie słońce i dom będzie szczęśliwy.
Jeśli jest szczęśliwy namaluje dom, słońce, łąkę, a jeśli jest smutny namaluje coś smutnego.
Mi się to bardzo podoba w końcu simowie będą reagować na otaczający ich świat...
Samochody na pewno będą, jak ten chłopak płacze w gamepla'u w tle przejeżdża szybko samochód.
Mroczny Pan Skromności
24.08.2013, 15:14
nie, te przykłady właśnie potwierdzają obawy, że to nie będzie zależne od charakteru sima tylko od wystroju/otoczenia... Chyba, że przykłady to już oddzielna myśl, ale w taki razie nie wiem po xo je przytaczać po raz kolejny ;)
To by było bez sensu z resztą było powiedziane że to będzie zależne od charakteru sima jaki styl umeblowania domu lubi.
No dobra, ale jak ten charakter można określić? Zostają cechy tak jak w trójce, czy będzie jakiś nowy system. Bo na razie to nawijają tylko o tworzeniu sima i emocjach, ale niewiele o charakterze...
A poza tym, co jeśli chciałbym zrobić sima o demonicznym charakterze (który według twórców miałby lubić czerń i mrok), ale ubrać go na różowo i zrobić przesłodzony dom? Taką simową Umbridge dajmy na to.
Ja tu widzę tylko przeszkody... :/
Trochę to bez sensu, bo co jeśli chciałbym zrobić takiego mrocznego sima, który dobrze by się czuł w takim wnętrzu? Jak dla mnie to będzie ograniczało graczy, którzy chcą zarówno grać simami i utrzymywać je szczęśliwe, ale też dopisać im jakąś historię, albo po prostu zbudować sobie dom jaki im się najbardziej podoba.
Hm, pewnie ten podział na grupy społeczne tez będzie miał tu coś do powiedzenia...
Ale... Jeśli ta gra ma polegać na tym, że simy mają większą kontrolę nad swoim życiem niż ja, to już pograłam :)
No właśnie mam nadzieję, że nie będzie to zrobione tak, że każdy sim w czarnym ubraniu/pomieszczeniu zaraz będzie miał depresję
Depresję? Ja w czarnych ciuchach czuję się bardziej pewna siebie :rolleyes:
A poza tym, co jeśli chciałbym zrobić sima o demonicznym charakterze (który według twórców miałby lubić czerń i mrok), ale ubrać go na różowo i zrobić przesłodzony dom? Taką simową Umbridge dajmy na to.
To by oznaczało, że twórcy popierają myślenie stereotypami. Nieładnie, nieładnie!
A propos katalogu - eeeee, myślałam, że to będzie ładniej wyglądało ;(
Nie będę z tego korzystać, już to widzę :P
Kurczę, a tryb budowania znowu tak dziwnie podzielony jak w trójce... :| Mnie bardzo wnerwiało klikanie na obrazek domku i wybieranie poszczególnych części...
Myślę, że problemem z narzędziem Stwórz styl w The Sims 4 jest, że to by nie współpracowało z tym jak obiekty (a nawet i ciuchy) wpływają na emocje Simów. W The Sims 3 narzędzie Stwórz styl nadawało jedynie estetyki, ale tym razem to może nie zadziałać z The Sims 4.
Rozwiązanie tego też jest bardzo proste, okazuje się.
Wyczytałam, że wystarczy zaprogramować przedziały kolorów, czyli np. #ff2121 i #f47777 również będą uważane przez simów za czerwony (#f00). Póki co to właśnie #f00 to simowa czerwień.
http://simscommunity.net/wp-content/uploads/2013/08/1094009_718818764800753_198859839_o.png
OJANIEMOGĘ FACET W CIĄŻY!!!!!!!
:D
Dzięki za link do petycji. I think it needs to be singed by Polish fans as well ;)
O, ceny w EMPiKu takie przyzwoite ;) Mam nadzieję, że krótko po premierze nie będą wyższe!
Dopóki nie zagram, nie kupię ;P
Z tego co się dowiedziałem ale nie potwierdzam że informacje mi dostarczone są prawdziwe, będzie podział na cechy dobre i złe, one będą wpływały na to jaki sim jest i co lubi.
Depresję? Ja w czarnych ciuchach czuję się bardziej pewna siebie :rolleyes:
(..)
To by oznaczało, że twórcy popierają myślenie stereotypami. Nieładnie, nieładnie!
No właśnie, stereotypy. Według niektórych psychobełkotów ludzie lubiący czerń są albo nieszczęśliwi, albo niebezpieczni :D
Przykład Qwerty z Umbridge jest bardzo dobry, też bym chciała móc stworzyć jędzowatą, różową landrynę albo poczciwego, kochającego zwierzaki metala. Nie chciałabym żeby mi simy stroiły fochy, które zburzą mój pomysł na ich historie, upodobania i charaktery :((
Ten tryb budowania prezentuje się całkiem nieźle :3 Rzuciło mi się w oczy, że w katalogu (z oknami chyba) była cała masa obiektów. Może w końcu dostaniemy podstawkę, w której nie będzie dwóch rzeczy na krzyż...
Ciągle nie mogę przeboleć wyglądu roślin. Jak tak będą wyglądały w finalnej wersji to ja dziękuję -,-
Powiem tyle, jest to wersja pre-alpha w której może się zmienić wygląd np. fryzur, dodane zostaną nowe rzeczy ale nowego silnika gry dla roślinek już nie napiszą :)
Musimy się z tym pogodzić, ale czy grafika jest najważniejsza ?
Natłok tych wszystkich opcji które przed chwilą przedstawiłem w newsie usprawiedliwia tą kreskówkową grafikę.
A może by tak pożar w studiu...? ;] Zawsze to jakaś szansa, że w ostatniej chili zmienią grafikę!
Chciałabym już wypróbować ten tryb budowania :D Może nawet przy takiej grafice nie będzie z nim aż tak kiepsko?
Taki pożar mógłby być też powodem by wydać grę szybciej, bez ówczesnego testowania i bez większości opcji. W końcu muszą jakoś zarobić, by przywrócić studio do użytku. :D Niech oni już robią tą grę jak jest, byle tylko dało się potem podrasować grafikę samemu. :P
EDIT: Tak w ogóle to nowego silnika się nie pisze pod same rośliny. Akurat bardzo często używa się gotowych technologii napisanych przez firmy trzecie. Np. The Sims 3 wyraźnie korzysta z dość przestarzałej wersji Speedtree.
W ogóle gdyby twórcy simsów myśleli, mogliby dodać właśnie to Speedtree a potem wydać narzędzia do tworzenia obiektów, w tym odchudzoną wersję edytora speedtree do szybkiego tworzenia drzew:
http://www.can-con.ca/tumblrpics/speedtree.jpg
Z drugiej strony, jeśli pamięć mnie nie myli, jest możliwość przeniesienia drzew stworzonych przy Speedtree do gry nie posiadającej w/w technologii.
Katerina
25.08.2013, 18:13
Wie ktoś jakie dojdą kariery? Mam na myśli oficjalne oraz nieoficjalne ;)
No właśnie, stereotypy. Według niektórych psychobełkotów ludzie lubiący czerń są albo nieszczęśliwi, albo niebezpieczni :D
I bez kija nie podchodź do kolesia ubranego na czarno, bo jeszcze zje Cię żywcem! :D
-
Mogą wreszcie pokazać coś ciekawszego? Powoli te ujawniane "nowości" zaczynają mnie irytować.
Moim najlepszym przyjacielem może zostać czajnik! Kurde jaka radość.
Nie wyjdę dzisiaj z domu, gdyż jestem w żałobie- usunęłaś mi mój ukochany czajnik! :P
Na razie nic szczególnego na temat prac nie wiadomo.
Edit: Tak wgl. przepraszam za obciętego newsa ale niestety Ilona uznała część mojego posta jako plagiat jej zacnych newsów :rolleyes: Czy to plagiat ? Już sam nie wiem, szczerze to zgłupiałem :D
Tak czy siak powinni coś (cokolwiek) z tymi drzewami zrobić :P
A jak nie to liczę na to, że internetowi twórcy nie zawiodą :>
Ja nigdy nie zwracałem szczególnej uwagi na drzewa, nie przysparza mi to większego problemu. Poczekajmy na 17 września i zobaczymy co nam znowu pokażą.
SimGoodie opublikował wywiad z producentką lecz ledwo co słychać przez ten tłum w tle.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nh5HZE-Ct8g
Qwerty - Ja również właśnie mam taką nadzieję. Simowie wyglądają znacznie lepiej niż w simsach 3, ale trójkowe rośliny były po prostu świetne, więc po co je zmieniać?
If it ain't broken, don't fix it.
Cytryśnia
25.08.2013, 18:59
:/
Czuję się jakbym ciągle czytała te same newsy. No i raczej tak jest...
@Damian - no wiesz, każdy skupia się na czymś innym. Dla jednych ważna jest grywalność, dla innych wygląd drzew bo lubią budować domy na przykład ;)
@Caesum - tak, trójkowe rośliny były cudowne. Jak kiedyś wspominałem, jedna z niewielu rzeczy jaka się EA udała :3
@down - może i dobry, ale jeśli zbytnio to wyolbrzymią to będzie można białej gorączki dostać :/
Moim najlepszym przyjacielem może zostać czajnik! Kurde jaka radość.
Nie wyjdę dzisiaj z domu, gdyż jestem w żałobie- usunęłaś mi mój ukochany czajnik! :P
To mi przypomniało czasy liceum i karne wypracowanie, które anglistka zadała moim kolegom. Miało być na temat "Ja i mój kaloryfer". Kaloryfer w sensie grzejnik, nie krata na brzuchu :D
A swoją drogą, zanim zamieszkałam sama, w domu były regularne kłótnie o kubki. Moje kubki to świętość i dostawałam piany, jak ktoś się próbował do nich dobrać :P Tak więc przywiązanie do rzeczy martwych w simsach to całkiem dobry pomysł :P
Witajcie, bardzo dawno mnie już tutaj nie było. Strasznie się cieszę na myśl o nowej generacji simsów, przeszukuję internet na temat wszelkich newsów, więc myślę, że teraz częściej będę tutaj zaglądać.
Powiem Wam, że jestem trochę zdziwiona tym, co tutaj zastałam, a mianowicie tym, że tyle tutaj negatywnych opinii / narzekań o czwórce. Pokazali dopiero co grę, która jest w fazie pracy alfa, do jej premiery jeszcze kilka miesięcy, jeszcze absolutnie wszystko się może zmienić, a tutaj wielu z Was płacze nad nią, jak emeryci czekający w kolejce do lekarza. Skąd to się bierze u takich młodych ludzi, pytam ja, kwoka przed trzydziestką? Cieszmy się, że idzie nowe, trzeba się rozwijać :)
Witajcie, bardzo dawno mnie już tutaj nie było. Strasznie się cieszę na myśl o nowej generacji simsów, przeszukuję internet na temat wszelkich newsów, więc myślę, że teraz częściej będę tutaj zaglądać.
Powiem Wam, że jestem trochę zdziwiona tym, co tutaj zastałam, a mianowicie tym, że tyle tutaj negatywnych opinii / narzekań o czwórce. Pokazali dopiero co grę, która jest w fazie pracy alfa, do jej premiery jeszcze kilka miesięcy, jeszcze absolutnie wszystko się może zmienić, a tutaj wielu z Was płacze nad nią, jak emeryci czekający w kolejce do lekarza. Skąd to się bierze u takich młodych ludzi, pytam ja, kwoka przed trzydziestką? Cieszmy się, że idzie nowe, trzeba się rozwijać :)
A to nie wiesz, że Polacy uwielbiają narzekać? :D Taka cecha narodowa :P
A żeby to tylko Polacy :P
-
A do postaci nadnaturalnej wrócę. Myślę że EA się nie popisze, i będzie to albo duch, albo ufo. Na litość Boską, nie lepiej zrobić różową latającą lamę? :P
Katerina
25.08.2013, 19:21
Po prostu komentujemy zdjęcia, informacje... :P
Sporo typów ścian na jednym screenie jest :)
A żeby to tylko Polacy :P
-
A do postaci nadnaturalnej wrócę. Myślę że EA się nie popisze, i będzie to albo duch, albo ufo. Na litość Boską, nie lepiej zrobić różową latającą lamę? :P
Duchów nie może nie być, to by była totalna beznadzieja, ale nie muszą być sterowalne. Mogą więc dać duchy plus postać, którą będzie można grać. Ale ufoki by mnie nie zadowoliły :rolleyes:
A to nie wiesz, że Polacy uwielbiają narzekać? :D Taka cecha narodowa :P
Akurat ten temat to nic w porównaniu do tego, co się dzieje na angielskich forach. :D
@Caesum - tak, trójkowe rośliny były cudowne. Jak kiedyś wspominałem, jedna z niewielu rzeczy jaka się EA udała :3
Dlatego, bo te drzewa to były praktycznie gotowce. Tworzenie drzew w speedtree, z tego co widziałem, ogranicza się do wybrania tekstur i poklikania trochę tu i tam, program sam wszystko generuje.
@up - Czyli wychodzi na to, że EA chciało być ambitne :D
Niepotrzebnie niestety.
Wgl, zauważyłem sporo obiektów w różnych stylach. Tzn, na razie dopiero w jednym, kolonialnym/wiktoriańskim/whatever. Mam nadzieję że zrobią to samo z innymi stylami i będzie można zbudować spójny budynek. Bo po co mi ładne okno, skoro żadne drzwi do niego nie pasują? Wiadomo, pewnym czasie dodatki netowe zastąpią Maxisa, ale na początku trzeba sobie radzić ;>
W tym linku od Damiana zapodanym w temacie o newsach jest pokazana cała masa okien do wyboru! A jeszcze suwak w dół dużo miejsca ma się poruszyć, więc jeśli to będzie tak wyglądało, to chyba jeszcze w żadnej podstawce tyle nie było.
Ja rzadko kiedy używam jakichkolwiek modyfikacji do gry, bo co mi z pięknej naturalnej fryzury gdy twarz oraz otoczenie sima się zupełnie różni ? Wystarczy mi to co zapoda Maxis, po wielu namysłach zdecydowałem się zakupić grę w Empiku :)
@Absolem dzięki za informację które zapodałeś na forum CS :P
Damian, teraz wybuchłem śmiechem bo napisałeś, że Ilona coś o plagiat miała pretensje, a ja własnie te info od niej zaczerpnąłem ;D
@Ilona-napisal w niusie,ze to Twoje tlumaczenie z Centrum Simow[dlatego te wiadomosci usunelam),a ja znalazlam tam posta,w ktorym wyjasniasz,ze masz te informacje z innego forum i dziekuje,ze tutaj to wyjasniles,a jezeli kozystasz z moich tlumaczen,to mozesz napisac od kogo i skad je masz
A co do modyfikacji to ja również nie używam - w TS3 używałem tylko nraasy bo poprawiały działanie postępu historii. W TS4 też zapewne nie będę używał, tym bardziej jak patrzę często na simy z neta, które wyglądają jak karykatury bo te dodatki często próbują udawać takie realistyczne i nie pasują po prostu do reszty oprawy w grze.
Damian, teraz wybuchłem śmiechem bo napisałeś, że Ilona coś o plagiat miała pretensje, a ja własnie te info od niej zaczerpnąłem ;D
@Ilona-napisal w niusie,ze to Twoje tlumaczenie z Centrum Simow[dlatego te wiadomosci usunelam),a ja znalazlam tam posta,w ktorym wyjasniasz,ze masz te informacje z innego forum i dziekuje,ze tutaj to wyjasniles,a jezeli kozystasz z moich tlumaczen,to mozesz napisac od kogo i skad je masz
A co do modyfikacji to ja również nie używam - w TS3 używałem tylko nraasy bo poprawiały działanie postępu historii. W TS4 też zapewne nie będę używał, tym bardziej jak patrzę często na simy z neta, które wyglądają jak karykatury bo te dodatki często próbują udawać takie realistyczne i nie pasują po prostu do reszty oprawy w grze.
To teraz Absolem widocznie skopiował pracę Ilony i nie podał źródła a ja myślałem że to Absolema a nie Ilony, było jaśniej ._.
Trzy tygodnie do czatu wiiii :D
Ci co byli na simscamp "Nie mogą nic więcej mówić" - phi.
Tak wgl. po analizie różnych dat premiery które się pojawiają na różnych stronach wychodzi na to iż premiera nowej serii będzie miała miejsce między 25 lutym a 20 marca przyszłego roku.
Katerina
25.08.2013, 21:49
A byłoby dobrze gdyby powiedzieli cos poza "Oł maj gasz simowie mają emocje, ale jest super, the sims 2 normalnie"
A byłoby dobrze gdyby powiedzieli cos poza "Oł maj gasz simowie mają emocje, ale jest super, the sims 2 normalnie"
"Media milczom"
http://i.imgur.com/E7bsRSgl.jpg
http://i.imgur.com/FpUE8vRl.jpg
http://i.imgur.com/xwQRBmpl.jpg
http://simscommunity.net/wp-content/uploads/2013/08/ygjevybf.gif
Cosie znalezione na simscommunity.net
http://www.youtube.com/watch?v=KiWn_iPzG2E
Oh Damianie ja nie skopiowałem jej pracy, wymieniłem tylko ważniejsze punkty nie przepisując ich oraz podałem dwa linki do stron, z których informacje pochodziły bezpośrednio ;)
A obrazki które teraz wkleiłeś pochodzą z magazynu PowerPlay ;p
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.