Zobacz pełną wersję : The Sims 4 - komentarze do newsów
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Z tego co kojarzę, to ich dzieci w rzeczywistości też piękne nie są :P
A w trójce zazwyczaj jest jakieś niedogranie nosa i ust, przynajmniej u potomków moich simów.
Ja mogę śmiało powiedzieć, że zdecydowana większość simowych dzieci urodzonych w mojej grze była ładna, nawet już w dzieciństwie. To znaczy rzadko zdarzało się, aby coś w ich twarzach do siebie nie pasowało, bo wiadomo że uroda to pojęcie względne.
Rzeczywiście w czwórce właściwie w ogóle nie widzieliśmy dzieci, poza jednym chłopcem na zdjęciu odnoszącego się do "Gwiezdnych wojen", ale tak naprawdę niewiele go tamy było widać. Przyznam, że bardzo ciekawa jestem wyglądu czwórkowych dzieciaków, zwłaszcza że w trójce dzieci są do siebie bardzo podobne.
Ja czasem bardzo wkręcam się w grę, a czasem coś mnie od niej odpycha. Teraz akurat mam dosyć Simsów (zwłaszcza trójki). Instaluję grę i za chwilę ją odinstalowuję bo myślę, że nie będę w najbliższym razie w nią grać i tak w kółko. To bez sensu, ale gdy nawet najmniejsza rzecz pójdzie w Simsach nie po mojej myśli, to wyrzucam je z dysku. Mam tylko podstawkę trójki i jeszcze nawet nie wszystko w niej odkryłam bo denerwuje mnie w niej kilka kluczowych rzeczy. Ta gra ma wiele opcji i pozornie wszystko powinno być w porządku, ale nie jest bo rozgrywka okazuje się zbyt łatwa, a poza tym irytuje mnie, że miasto jest poza moją kontrolą. Trójka jest chaotyczna i nawet jeśli dodatki do niej byłyby ciekawe, i tak nie jestem przekonana do tej części. Nie kupię rozszerzeń do The Sims 3 i będę grać raczej w dwójkę. Czwórka z kolei ma w sobie coś takiego, że naprawdę chętnie bym się z nią zapoznała; myślę, że będzie czerpać to co najlepsze z poprzednich odsłon. Co do waszych wypowiedzi, nigdy nie miałam szczególnie brzydkich Simowych dzieci ani w dwójce ani w trójce, więc na genetykę w Simsach narzekać nie będę. :) Pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno pisałam na tym forum o moich pomysłach na czwórkę, sądząc, że i tak pewnie ta część nie powstanie. Jednak można się było spodziewać, że na The Sims 3 ta seria się nie skończy. :) Jeśli coś odstrasza mnie od czwórki to tylko jej cena i to, że będzie do niej mnóstwo rozszerzeń z gatunku "złap je wszystkie". No i jeszcze te emocje... Możliwe, że przez nie czwórka będzie chaotyczna w tych aspektach co trójka i nie będę mogła pokierować Simami dokładnie tak jakbym chciała, a to by było niefajne... Chcę takiej kontroli jak w dwójce, ale to chyba już niemożliwe bo albo całkowita kontrola nad Simami albo otwarte otoczenie... Twórcy raczej nie zrobią czegoś pośredniego.
anie_1981
16.05.2014, 20:01
Co do kontroli całego miasta, to do trójki wyszły mody, ja korzystam między innymi z NRaas Master Controllera i jest to mod, którym mogę na odległość sterować innymi Simami. Mogę np. wprowadzić w edycji miasta dwoje obcych sobie Simów do jednego domu, a potem spod mojej aktywnej rodziny ich hajtnąć, zmienić nazwisko, kazać im mieć dzieci, porzucić pracę, lub ją znaleźć... Mogę nawet ingerować w to z kim się kumplują, a z kim nienawidzą :P Najbardziej w trójce podoba mi się łatwość kontroli rodziny, mogę sterować tym jakiej płci dziecko ma się urodzić... W jedynce i dwójce to był koszmar. Nieraz musiałam wielokrotnie zapisywać i ładować rodzinę, żeby urodzone w grze dzieci miały taką płeć, jaką chciałam. Swoją drogą, ciekawe jak to będzie rozwiązane w czwórce, mogliby zostawić jabłko i arbuza... To jest jeden z najlepszych pomysłów zastosowanych w trójce!
A czy sterowanie płcią tymi owocami to przypadkiem nie był błąd, a nie zamierzone działanie? Chyba któraś łatka to usuwała?
Dzieci w jedynce to w ogóle był koszmar :P
anie_1981
16.05.2014, 22:51
Owoce nadal sterują płcią w TS3, ale ja od dawna korzystam z NRaasa do tego zabiegu. Musiałabym kiedyś sprawdzić, ale ja jeszcze z rok temu, jak kazałam Simce wcinać jabłka, to byli chłopcy, a jak arbuzy, to dziewczynki. Łatka zdaje się usuwała tylko wpływ potraw z tymi owocami na ciążę, tzn. omlet z jabłkami nie powodował już narodzin chłopca. Jest to jakiś powód do testowania gry...
Ja jestem ciekawa, jak w czwórce rozwiążą cały system rozmnażania i opieki nad małymi dziećmi. Osobiście to wolałabym całkowity powrót do dwójki. Chcę, by Simy przestały wyciągać butelkę z tyłków, mają ruszać 4 litery do lodówki! I chcę w domu sterty śmierdzących, brudnych pieluch! I niemowlaki w śpioszkach lub pieluszkach, majtające kończynami, a nie te małe mumienki z trójki... Chcę by wychowywanie dzieci było wyzwaniem, chcę by to jaki kontakt mają dzieci z rodziną, rzutowało na ich charakter. Opieka Społeczna ma szybciej odbierać dzieci, powinna być też zaawansowana opcja sierocińców, dzieci nie są losowane, jest pula dzieci do wybrania, w różnym wieku, coś podobnego jak w adopcji zwierzaków w TS3 Zwierzaki. Powinna być możliwość oddania dziecka, bo jeśli go nie chcę, to nie chcę czekać kilku dni, zaniedbując dziecko, by w końcu ktoś po nie przyjechał. Jeśli moja rodzina odda\odbiorą jej dziecko, to mogę je adoptować inną rodziną.
Alem się rozpisała...
I kolejne avatary :)
https://pbs.twimg.com/media/Bny77ZeIcAEGvN5.png:large
https://pbs.twimg.com/media/Bny9CNBIgAEhEwh.png:large
Fajnie, że poprawili zęby, tak a propos drugiego zdjęcia :P (Klik - dla porównania. (https://pbs.twimg.com/media/BnzCxa6IAAE3mcu.png:large))
anie_1981, myślę, że w czwórce powinien zmienić się praktycznie cały system opieki nad dziećmi. Mogłoby być tak, że już dzieci w wieku niemowlęcym byłyby grzeczne albo bardziej kłopotliwe, w zależności od tego jakie cechy posiadaliby ich rodzice. Niegrzeczne dzieci płakałyby częściej i ciągle domagałyby się uwagi. Zależnie od tego jak bliscy zajęliby się nimi na kolejnych etapach dorastania, kształtowałby się charakter dzieci. W ten sposób zbuntowany dzieciak mógłby jako nastolatek być już utemperowany, a grzeczny maluch wkroczywszy w wiek nastolatka zmienić się w krnąbnego, gdyby rodzice na zbyt wiele mu pozwalali w dzieciństwie. Oczywiście charakter dziecka mógłby pozostać względnie stały, gdyby nic nim szczególnie nie wstrząsnęło. :) Rodzice otrzymywaliby czasem powiadomienia ze szkoły odnośnie sukcesów dzieci, przydałyby się wizyty nauczyciela i wywiadówki. Powinno być więcej opcji odrabiania pracy domowej, na przykład, że Sim musi któregoś dnia dłużej się uczyć, bo niedługo ma sprawdzian. Mogłaby być zakładka dzienniczka ocen i Sim miałby w niej stopnie osobno z matematyki, języka simlish, plastyki, w-fu, historii Miłowa i okolic (fajny przedmiot wymyśliłam :)) itp. Im więcej punktów logiki i techniki tym lepsza ocena z matmy, charyzma i pisanie wiązałyby się z językiem simlish, umiejętność malowania z plastyką, kondycja z wychowaniem fizycznym ... Byłaby opcja szkolnych konkursów, wygrana w takim konkursie albo zajęcie któregoś miejsca poprawiałoby oceny i jeśli Sim ogólnie uczył się dobrze, to z konkursami miałby szansę na szóstkę. Dla dzieci i nastolatków możnaby wybrać jeden przedmiot w którym jest mocny i jego piętę achillesową (w zależności od tego wyboru z danego przedmiotu byłoby mu się łatwiej lub trudniej uczyć). Chętnie pograłabym uczniem, który odgórnie ma talent do języka, a jest nogą z matmy. :) Postępy w przedmiocie, z którego Sim jest słaby, byłyby wyżej punktowane. Mógłby pojawić się komunikat następującej treści: X (tutaj imię Sima) pomimo swojej niechęci do nauk ścisłych, nadrabia zaległości i podnosi średnią klasową. Nauczyciel jest tak zadowolony z postępów swoich uczniów, że decyduje się zabrać ich na szkolną wycieczkę albo/ jest tak zadowolony z postępów uczniów, że zezwala na zorganizowanie szalonej imprezy klasowej. I rzeczywiście pojawiałaby się opcja wycieczki: kilka osób z klasy Sima, powiedzmy 6, razem z nauczycielem wybierałoby się do kawiarni, a potem do parku lub analogicznie na imprezę na jakiejś parceli publicznej. Dziecko i nastolatek powinni mieć w znajomościach zakładkę: "koledzy z klasy", na której widoczne byłoby przynajmniej te sześć osób, z którymi Sim rzekomo jest w jednej klasie i pasek związków z nimi (coś na zasadzie tej zakładki którą w trójce mieli dorośli Simowie - związki z pracy). Miałam pisać o Simowych dzieciach, a napisałam raczej o Simowej nauce, ale myślę, że są to ciekawe pomysły, więc chciałam się podzielić. :) Tutaj moja propozycja wszystkich szkolnych przedmiotów i umiejętności, które pomagałyby się w nich rozwijać:
* wychowanie fizyczne (kondycja, charyzma)
*matematyka (logika, technika)
* język simlish (charyzma, pisanie)
* historia Miłowa i okolic (charyzma, pisanie)
* informatyka z rysunkiem technicznym (logika, technika)
* plastyka (malowanie, wynalazczość/ kreatywność)
Opcje odrabiania pracy domowej:
* Odrób pracę domową (podnosi wskaźnik oceny po równo z każdego przedmiotu, oprócz w-fu, czas czynności: długi)
* Niedbała nauka (podnosi wskaźnik oceny po równo z każdego przedmiotu, oprócz w-fu, pozwalając na osiągnięcie oceny nie wyższej niż dostateczna, czas czynności: krótki)
* Przygotuj się do sprawdzianu (opcja pojawia się na dwa dni przed terminem sprawdzianu, zawiera trzy formy przygotowania do wyboru: sumiennie (pozwala na uzyskanie oceny bardzo dobrej, czas czynności: długi), średnio (pozwala na uzyskanie oceny dobrej, czas czynności: średni), metodą trzy razy Z (pozwala na otrzymanie oceny dostatecznej, czas czynności: krótki)
* Odrób zadania z naciskiem na przedmioty ścisłe (opcja poprawia oceny z matematyki oraz informatyki z rysunkiem technicznym, a w mniejszym stopniu z pozostałych, czas czynności: średni)
* Odrób zadania z naciskiem na przedmioty humanistyczne (opcja poprawia oceny z języka simlish i historii, a w mniejszym stopniu z pozostałych, czas czynności: średni)
* Wykonaj makietę Miłowa (opcja poprawia oceny z plastyki, czas czynności: długi)
* Zaprojektuj stronę internetową swojej szkoły (opcja poprawia oceny z informatyki z rysunkiem technicznym, czas czynności: średni)
* Wykonaj projekt domu Ćwirów (opcja poprawia oceny z informatyki z rysunkiem technicznym oraz z plastyki, czas czynności: średni)
Oceny Simów byłyby wypadkową tego, jaki jest jego sposób odrabiania lekcji np. Sim, który cały czas wykorzystuje opcję "odrób zadania z naciskiem na przedmioty ścisłe" może mieć piątki z matematyki i informatyki z rysunkiem technicznym, a czwórki z pozostałych przedmiotów. Sim, który jednego dnia uczy się niedbale, a następnego wcale nie odrabia lekcji i tak ciągle, może mieć same trójki i dwójki (niesystematyczność, he he :)). Wskaźniki ocen podnoszą się lub zmniejszają codziennie w zależności od obranej metody nauki. Od gracza zależy czy chce, by Sim uczył się jednego dnia z naciskiem na przedmioty humanistyczne, a drugiego z naciskiem na ścisłe itp., by ewentualnie podciągnąć się z danego przedmiotu.
Ps. Zgadzam się z anie_1981, że w czwórce Simy powinny karmić małe dzieci butelką z lodówki i normalnie je przewijać. W trójce wyglądało to co najmniej dziwnie (tak wiem, magia), kiedy Sim wyczarowywał butelkę, a brudne pieluszki znikały nie wiadomo gdzie.
Avatary są bardzo ładne i w końcu zęby nie są białym płotem. Szkoda, że Simy nie mają rozdzielonych rzęs, a tylko kreskę tak jak w dwójce.
Albo mi się wydaje, albo te fryzurki już lepiej wyglądają :)
Ja jestem ciekawa, jak w czwórce rozwiążą cały system rozmnażania i opieki nad małymi dziećmi. Osobiście to wolałabym całkowity powrót do dwójki. Chcę, by Simy przestały wyciągać butelkę z tyłków, mają ruszać 4 litery do lodówki! I chcę w domu sterty śmierdzących, brudnych pieluch! I niemowlaki w śpioszkach lub pieluszkach, majtające kończynami, a nie te małe mumienki z trójki... Chcę by wychowywanie dzieci było wyzwaniem, chcę by to jaki kontakt mają dzieci z rodziną, rzutowało na ich charakter. Opieka Społeczna ma szybciej odbierać dzieci, powinna być też zaawansowana opcja sierocińców, dzieci nie są losowane, jest pula dzieci do wybrania, w różnym wieku, coś podobnego jak w adopcji zwierzaków w TS3 Zwierzaki. Powinna być możliwość oddania dziecka, bo jeśli go nie chcę, to nie chcę czekać kilku dni, zaniedbując dziecko, by w końcu ktoś po nie przyjechał. Jeśli moja rodzina odda\odbiorą jej dziecko, to mogę je adoptować inną rodziną.
Zgadzam się co do butelek i pieluszek. W dwójce zajmowanie się niemowlakami i małymi dziećmi było trudniejsze. Pamiętam dom zawalony parującymi na zielono pieluchami i butelkami, gdy w rodzinie jednocześnie było troje małych dzieci. Uwielbiałam ten bałagan :D
Co do opieki społecznej też się zgadzam. Jeśli z jednej rodziny zabierają dziecko, powinna być możliwość adoptowania go przez inną rodzinę. Tymczasem dzieciaki po prostu znikają.
eris234 wybacz, ale nigdy w życiu nie chciałabym, żeby system szkolnictwa w simsach funkcjonował w sposób przedstawiony przez Ciebie. Dla mnie to byłby simowy koszmar.
Już i tak mam obawy, że zrobią pracę simów tak, że będzie trzeba się nimi w pracy zajmować. Nie chcę czegoś takiego. To może być dobre, dla kogoś kto ciągle gra jednym simem. Jeśli ktoś gra rodzinami wieloosobowymi tak jak Ja, to byłoby bardzo męczące.
Mroczny Pan Skromności
17.05.2014, 11:07
ja pracę/szkołę widziałbym tak: możemy podglądać simów, możemy im wydawać polecenia, ale i bez naszej ingerencji simy wykonują pracę/uczą się. To chyba najlepsze rozwiązanie, bo ci, którzy chcą kontrolować simy, mogą to robić, a ci, którzy nie chcą - nie muszą.
Irbis, gdyby nie chciało ci się bawić opcjami wystarczyłoby cały czas korzystać tylko z opcji "Odrób pracę domową" bo byłaby ona optymalna i pozwalałaby na równomierne rozwijanie ocen z każdego przedmiotu i do tego rozwijałabyś umiejętności i nie byłoby problemu. Ten system nauki jest urozmaicony i ja chciałabym taki w Simsach, ale nie musisz się obawiać: na stówę twórcy go nie wprowadzą. :) Czy nie byłyby fajne szkolne konkursy? Mogłaby też zostać wprowadzona opcja symulowania choroby, żeby nie pójść do szkoły (bo w końcu dorośli Simowie mają opcję symulowania, by opuścić dzień w pracy). :) Chciałabym, by dzieci i nastolatkowie mieli możliwość zdobycia reputacji, związanych z nauką takich jak: WZOROWY UCZEŃ (jeśli świetnie się uczy ze wszystkich przedmiotów), WCIELENIE ARTYZMU (świetny z plastyki), CHODZĄCY KALKULATOR (z przedmiotów ścisłych), MŁODY ZNAWCA PISM (przedmioty humanistyczne), reputacje związane z podejściem do edukacji: PRZEŁAMUJĄCY BARIERY (jeśli udaje mu się nadrobić zaległości z przedmiotu, w którym jest słaby), POMOCNA DŁOŃ (gdy wielokrotnie pomaga rodzeństwu lub kolegom w nauce), WIECZNY WAGAROWICZ, NARZUCAJĄCY SIĘ (jeśli nadużywa opcji proszenia nauczycieli o podwyższenie oceny lub opcji zgłaszania nieprzygotowania). Możliwości jest naprawdę wiele i twórcy mogliby zrobić coś w tym kierunku, by nawet edukacja Simów była urozmaicona, inaczej gra jest zbyt prosta i bywa schematyczna.
A chcielibyście aby w czwórce wróciły obawy Simów czy mają być tylko pragnienia, tak jak w trójce?
Same pragnienia są ok. W końcu złe wydarzenia i tak działają negatywnie na sima, a obawy pewnie by zabierały punkty do nagród, a to byłoby irytujące :P
W dwójce obawy mi zupełnie nie przeszkadzały, więc na pewno nie przeszkadzałyby mi w czwórce. To było nawet ciekawe, bo nie tylko należało się starać aby simowi spełniały się marzenia, ale także aby nie spotkało go to czego sobie nie życzy. Poza tym, czasami gdy chciało się sima zdołować, wystarczyło doprowadzić do spełnienia kilku obaw i sim w depresji gotowy. Bo przecież z obawami wiązało się załamanie sima, który w rezultacie np. tulił worek mąki. W trójce tego nie ma i trochę szkoda. Trójkowy sim w złym nastroju co najwyżej nie chce pozmywać naczyń.
Co do urozmaicenia szkolnictwa, to nie sądzę, żeby bez tego gra była zbyt prosta i schematyczna. To chyba zależy jak się gra, bo przyznaję, że można wpaść w schemat i wtedy gra może stać się nudna. Aktualnie gram czteroosobową rodziną + dwa zwierzaki, każdy z simów ma inną osobowość, inne zainteresowania i bogate życie osobiste. Uczą się i bawią, dążą do osiągnięcia wyznaczonyc celów i naprawdę nie ma możliwości, aby stało się to dla mnie nudne i schematyczne.
anie_1981
17.05.2014, 13:13
No jakby czwórka była połączeniem tego co dobre w 2 i 3, to byłoby elegancko. W dwójce lubiłam animacje, interakcje i ogólnie było sporo takich smaczków. Ale ja wymagam otwartego otoczenia i wspólnego czasu dla całego miasta, tak więc ja dwójkę porzuciłam lata temu, podobnie jak jedynkę.
No jakby czwórka była połączeniem tego co dobre w 2 i 3, to byłoby elegancko.
Jest to jeden z powodów, dla których tak wyczekuję TS4. Na samym początku w zapowiedziach gry, była mowa o tym, że ma być ona połączeniem trzech dotychczasowych odsłon gry. Jeśli dotrzymają słowa, może to być najlepsza część simów.
Co do dwójki, to Ja nie porzuciłam jej zupełnie, choć trudno jest już grać bez otwartego świata. Ale od czasu do czasu uruchamiam TS2 gdy mam ochotę aby moje simy pojechały na prawdziwe wakacje lub poprowadziły swój własny biznes.
Uważam, że jedyne czego dwójce brakuje to otwarty świat i jednakowy upływ czasu dla całego miasta. Gdyby to dodali do dwójki, prawdopodobnie nie przerzuciłabym się na trójkę na stałe.
W jedynkę też gram sporadycznie, po to z kolei żeby pozwiedzać starówkę, odwiedzać restauracje i robić dżemy :D
Nie za bardzo podobają mi się propozycje nowych dodatków do czwóreczki - w sumie nic nowego nie będzie, bo ten dodatek o kataklizmach jakoś mało realny mi się wydaje.
Natomiast jeśli chodzi o akcesroria, to przeraża mnie ich ilość - będzie ich dużo, a zapewne niewiele dodatków będą zawierać.
Mogłoby być tak, że już dzieci w wieku niemowlęcym byłyby grzeczne albo bardziej kłopotliwe, w zależności od tego jakie cechy posiadaliby ich rodzice. Niegrzeczne dzieci płakałyby częściej i ciągle domagałyby się uwagi. Zależnie od tego jak bliscy zajęliby się nimi na kolejnych etapach dorastania, kształtowałby się charakter dzieci.
Tak jak w prawdziwym świecie! Jestem za :)
Powinno być więcej opcji odrabiania pracy domowej, na przykład, że Sim musi któregoś dnia dłużej się uczyć, bo niedługo ma sprawdzian.
Pozdrawiam uczniów grających w TS4! xDDD
Pewnie zamiast sami się uczyć na sprawdzian czy coś to będą kazali robić to simom :D
Twoje pomysły na rozgrywkę są świetne! Żeby twórcy na to wpadli...
Ale wf i charyzma? :D
Technika to bardziej przedmioty przyrodnicze i zajęcia artystyczne.
J.simowy - kreatywność. Promujmy ją chociaż w simowych szkołach!
No ale... właśnie. Czy to nie komplikowałoby za bardzo wszystkiego?
Albo mi się wydaje, albo te fryzurki już lepiej wyglądają
Też odniosłam takie wrażenie! :O
W dwójce zajmowanie się niemowlakami i małymi dziećmi było trudniejsze.
Tak, aczkolwiek wyzwaniem było zając się bliźniakami :D No ale wszystkie dzieci rodziły się grzeczne... :<
Co do opieki społecznej też się zgadzam. Jeśli z jednej rodziny zabierają dziecko, powinna być możliwość adoptowania go przez inną rodzinę. Tymczasem dzieciaki po prostu znikają.
SERIO?! :O
Masakra...
Czy nie byłyby fajne szkolne konkursy?
W rzeczywistości są fajne - pewnie simom też by się spodobały :)
Z TS3 (chyba dodatku Pokolenia?) fajne były jeszcze zajęcia pozalekcyjne. Szkoda tylko, że było ich tak niewiele!
W każdym razie źle by zrobili, gdyby i tego nie dali nam w "czwórce".
System pragnień i obaw z TS2 jest fajny :) W końcu w użyciu oprócz planów i marzeń mamy też swoje problemy i sytuacje, którym boimy się stawić czoła gdy przyjdzie co do czego.
Mi w "dwójce" brakuje tylko CASTa, kilku innych fajnych rzeczy z "trójki" i większej liczby interakcji tak naprawdę :) Na chwilę obecną jest do dla mnie w 90% idealna gra. Jednakże swoje zrobiły też mody...
Dodatki mówicie... A co z prowadzeniem własnego biznesu?
Nie chce mi się czytać całej tej listy "Content A&B", ale już widzę, że w podstawie NIC nie będzie. I że twórcy nieźle zarobią na tej grze.
Też odniosłam takie wrażenie! :O
Mają więcej poly i bardziej szczegółowe tekstury. To dobrze, bo już się bałem, że to tak zostawią. Chociaż chyba wciąż boją się korzystać z alphy? :P
EDIT: I lol, jeszcze podstawy nie zrobili, a już dają propozycje dziesięciu dodatków? Seriously? Mam nadzieję, że czegoś nie zrozumiałem.
Caesum, myślę, że brak alpha wynika ze stylu który sobie obrali. Zastanawia mnie jak to bedzie wyglądało jak potem fani nałożą na te brylaste fryzury tekstury z alpha.
anie_1981
18.05.2014, 14:04
Caesum, zgadza się, trochę dzielą skórę na niedźwiedziu. Tacy są pewni, że czwórka będzie bestsellerem? Ich zadufanie w sobie mogłoby być komiczne, gdyby nie było tragiczne...
A ja dostałam od jednej znajomej całą serię dwójki. Siadł jej komp i na razie nie stać ją na nowy, a nawet jeśli, to i tak już w dwójkę nie gra, czeka na czwórkę. Wygrzebałam z dna szuflady moją płytę z domami\Simami\CC itd. Śmiesznie mi się gra w dwójkę po tylu latach, aż jestem zdziwiona, że mój obecny komp ją toleruje, pewnie dlatego, że mam Windowsa 7, a nie 8, czy Vistę. Mam trójkowe nawyki i sporo rzeczy mi nie pasuje, poza tym, znowu mam ten czarny ekspres do kawy, którego animacje tak kocham... Chatkę parce oczywiście zbudowałam na kodach... Jedyna pusta działka w Miłowie. Ciągle sobie mówię, że muszę zmienić rodzinę na Ćwirów, zanim mi się zestarzeją, a potem olśnienie... to dwójka... :P
Co muszę dwójce przyznać, to to, że ma prawdziwie Simsowy klimat, klimat, którego trójka już nie ma. Wiecie, ja i tak wolę trójkę od dwójki, ale trójkę robili już inni ludzie, z inną wizją i jest to zupełnie inna gra. Nie ma już w ekipie Williama Wright'a, on by trójkę napisał o wiele lepiej... Gdyby czwórka miała chociaż namiastkę tego prawdziwego, Simsowego klimatu, to mogłabym jej wiele uchybień wybaczyć, ale obawiam się, że czasy jedynki i dwójki nie wrócą...
anie dlatego Ja właśnie od czasu do czasu wracam do dwójki, żeby poczuć ten klimat :) Rzeczywiście nie udało im się tego powtórzyć w trójce. W TS2 wszystko jest takie simowe ... te meble, ubrania, zachowania simów. Nie wiem czy już to gdzieś pisałam, ale jak pojawiły się pierwsze zapowiedzi trójki, wcale się nie cieszyłam. Żal mi było rezygnować z dwójki, ale trójka kusiła otwartym światem i wspólnym czasem dla całej okolicy. Dla mnie od samego początku trójka mogłaby być dokładną kopią TS2 z tymi dwoma tylko udoskonaleniami.
Ach jakbym chciała, żeby czwórka była w podobnym do TS2 klimacie :)
Te zapowiedzi dodatków i akcesoriów wydają mi się dziwne. Czy kiedykolwiek tak było, żeby na długo przed premierą gry zapowiadali dodatki? No i ta ilość akcesoriów naprawdę jest niepokojąca. Jeśli to prawda, to szykują się na jeszcze większe zdzieranie kasy z graczy niż przy trójce :hmm:
Caesum, myślę, że brak alpha wynika ze stylu który sobie obrali. Zastanawia mnie jak to bedzie wyglądało jak potem fani nałożą na te brylaste fryzury tekstury z alpha.
Pewnie tak jak dwójka po tym, jak fani się za nią zabrali i narobili własnych dodatków. Przed (http://24.media.tumblr.com/6c592c9c46993627c44324b4061100fb/tumblr_mme69eRl2W1rmcu2qo1_400.png) i po (http://s1048.photobucket.com/user/noeemi83/media/4-19.png.html)? :D
Caesum, zgadza się, trochę dzielą skórę na niedźwiedziu. Tacy są pewni, że czwórka będzie bestsellerem? Ich zadufanie w sobie mogłoby być komiczne, gdyby nie było tragiczne...
No właśnie, w ogóle w czasach, gdy wszyscy hejtują simsy właśnie za to, że tak zdzierają z graczy pieniądze, oni z dumą wyskakują z informacją o x dodatkach, podczas gdy czwórka jest wciąż w fazie alfa(!). Fascynuje mnie to.
Co muszę dwójce przyznać, to to, że ma prawdziwie Simsowy klimat, klimat, którego trójka już nie ma.
Dwójka jest cudowna, a do tego zawsze wiesz, na czym stoisz. :D W trójce irytuje mnie to, że zależnie od tego gdzie stoisz/jak pada słońce/czy jest pokój czy nie wszystko może wyglądać inaczej, przeważnie gorzej. To strasznie utrudnia jakiekolwiek sensowne robienie zdjęć. A do tego te ścinki! Dwójka może też nie jest najpiękniejsza pod tym względem, ale jak już się raz załaduje to działa znakomicie. No i tak, klimat. Dwójka, a już w szczególności jedynka miały ten klimat. Trójka nie. Nawet muzyka w trójce jest mierna, podczas gdy w jedynce była cudowna. Cóż, gdyby przenieśli jedynkę do 3D, pozostawiając klimat, styl graficzny i udźwiękowanie taką, jak w jedynce - wtedy byłbym zachwycony.
Dla mnie te zdjęcia naklejone na Simsy nie wyglądają za dobrze (zwłaszcza jak zaczynają się ruszać). Poza tym miałem na myśli jak będzie wyglądała alpha na modelu który ma swoją grubość.
A jeżeli chodzi o to, czy czwórka się sprzeda to lol, oczywiście ze się sprzeda. Nawet jak żadne z nas nie kupi to kupią białe nastolatki w USA i to wystarczy. ;P
Co do ogłaszania że będzie pierdylion dodatków przed premierą podstawy.. tak to dziwne, chociaż z drugiej strony.. przynajmniej uczciwie stawiają sprawę. :lol2:
Swoją drogą skąd to info o dodatkach, bo na oficjalnej stronie nic nie było?
Mroczny Pan Skromności
18.05.2014, 14:50
Jak dla mnie to jakiś wymysł fanów, którzy napisali, że info jest potwierdzone i już wszyscy w to wierzą :P Nigdzie indziej nie spotkałem się z tą listą dodatków (zresztą, jest ona tak absurdalna, że trudno znać ją za prawdziwą xD)
Dodatki są śmieszne. Podobno znalazły się w jakiejś ankiecie od EA. Jeśli tak było, to... słaaabo. Mam nadzieję, że wyskoczą jeszcze z czymś lepszym. :D
Bella jest obłędna, już wiem, że zagram Ćwirami. W ogóle strasznie podoba mi się nowy CAS, choć simowe klony wcale nie były szczególnie podobne do swoich żywych pierwowzorów. Nawet włosy idą w dobrą stronę.
Nie mogę się doczekać, aż pokażą nam miasto. Mam przeczucie, że tym razem to będzie naprawdę coś, obym się nie pomyliła. : D
Tacy są pewni, że czwórka będzie bestsellerem?
Już jest ;)
A te akcesoria to mi zalatują pakietami Store.
anie_1981
18.05.2014, 20:56
Agor-ia, do bestsellera to im jeszcze daaleko... Najpierw gra musi zostać wydana. Pamiętasz jaki był szum z tym nowym SimCity? O manio, jaka suuper gierka... I co? Taka super, że przez pierwsze tygodnie nawet się grać nie dało, mam tą grę i żałuję każdej złotówki jaką na nią wydałam, wszystkim ją odradzam. Za łatwa, za małe miasta, graficznie taka sobie.
Agor-ia, do bestsellera to im jeszcze daaleko... Najpierw gra musi zostać wydana. Pamiętasz jaki był szum z tym nowym SimCity? O manio, jaka suuper gierka... I co? Taka super, że przez pierwsze tygodnie nawet się grać nie dało, mam tą grę i żałuję każdej złotówki jaką na nią wydałam, wszystkim ją odradzam. Za łatwa, za małe miasta, graficznie taka sobie.
Dokładnie, porażka po całości, na szczęście ja kupując simcity 5 dostałem za darmo dodatek do sims 3 i potem jeszcze jedna darmowa gre na origin, chyba zauważyli jak wielki błąd zrobili
Oj anie, nie bądź taką pesymistką :) Ja uważam, że TS4 własnie przywróci serii klimat. Może nawet przebije dwójkę? ;) Niechlubna pod tym względem trójka już została dawno usunięta z mojego kompa, gier się pozbyłem i czekam już tylko na czwórkę :D
anie_1981
19.05.2014, 09:32
Ja nie jestem pesymistką, tylko realistką... A ten "realizm" bierze się z dotychczasowej polityki firmy... :P
Gra jeszcze nie jest wydana, ale już się sprzedaje. Oczywiście wiadomo, że dopiero po premierze zobaczymy jak to będzie.
Natchnęliście mnie i właśnie instaluję dwójkę. Muszę sobie przypomnieć, czy rzeczywiście jest taka super. Nie wiem, czy dam radę się przestawić :P
Gra jeszcze nie jest wydana, ale już się sprzedaje. Oczywiście wiadomo, że dopiero po premierze zobaczymy jak to będzie.
A to ile było tych preorderów wykupionych? Podawali jakieś informacje?
Natchnęliście mnie i właśnie instaluję dwójkę. Muszę sobie przypomnieć, czy rzeczywiście jest taka super. Nie wiem, czy dam radę się przestawić :P
Ja nie dałem rady się przestawić na trójkę po graniu w dwójkę. To coś oznacza. :D
No dwójka jest świetna, jedyne co jest w niej baaaardzo wkurzające to że jest w niej masa rzeczy których nie wolno robić bo mogą ci rozwalić całe otoczenie, gdyby ktoś zrobił jakąś stabilną wersję dwójki, która się nie rozwala sama z siebie to byłbym zachwycony.
(Może taką właśnie ulepszoną dwójką będzie czwórka? Taką przynajmniej mam nadzieję.)
https://pbs.twimg.com/media/BoAdrjUIgAAqNhP.jpg:large
Wygląda mi to na tzw. layered clothes, czyli jak gdyby nakładanie kilku warstw ubrań na siebie, np. wybieramy osobno podkoszulek, a potem bluzę, którą chcemy na niego nałożyć, a na to wszystko jeszcze ewentualnie zakładamy jakąś kamizelkę ;) albo samą bluzę bez podkoszulka, albo podkoszulek z kamizelką itd. :D
Kędziorek
19.05.2014, 16:53
A mi to wygląda na zwyczajny podział na długie rękawy, krótkie itd. oraz widok bez podziału. Ubieranie na cebulkę byłoby chyba zbyt piękne :/
Ubierania oddzielnie warstw chyba nie zrobią. Każdy ciuch musiałby wtedy być przetestowany z każdym, tak żeby przy deformacjach się ze sobą nie przenikały. W teorii możliwe do zrobienia ale raczej won't happen.
A mi to wygląda na zwyczajny podział na długie rękawy, krótkie itd. oraz widok bez podziału. Ubieranie na cebulkę byłoby chyba zbyt piękne :/
Początkowo też tak pomyślałem, ale zaintrygował mnie ten "x" przy żółtej kurtce, jakby miał służyć właśnie do "ściągnięcia" jej ;)
^ Żeby się chodziło z gołą klatą, it's 100% tr00. Ciekawe czy spodnie też da się tak zdjąć. :lol2:
Zauważ Kerbi, że wraz z bluzą ścigniesz tę niebieską koszulkę pod spodem, czyli raczej ubierania na "cebulkę" nie będzie, a wielka to szkoda...
@Caesum: Haha, no możliwe :P Te ubrania warstwowe były moją pierwszą myślą, gdy to zobaczyłem - możliwe również, że dlatego, iż widziałem dawno temu wywiad z dwójką producentów, w którym padło pytanie o to (odpowiedzią było coś w stylu, że nie mogą o tym na razie mówić albo jakoś tak...)
Co do spodni - czemu od razu nie zdjąć wszystkiego i chodzić w samych butach? :D
@Searle: Pewnie masz rację. Zbyt łatwo się napalam, ale suwaczek i tak jest malutki, więc przynajmniej dostaniemy spory wybór ciuszków, jako rekompensatę :)
Co do spodni - czemu od razu nie zdjąć wszystkiego i chodzić w samych butach? :D
No, moje zdanie już znasz. :megusta:
... http://i.imgur.com/Q9JQET7.png
^ Yes :hihi:
"Pogłoski" na temat pogody w simach, narodzone dzięki TS Russia: https://pbs.twimg.com/media/BoAuMVZIgAAQ-iC.png:large
Szczerze mówiąc, wątpię :P
Jeżeli będzie się dało Sima przebrać w strój Adama to pewnie połowa mojego miasta będzie tak biegać. Jestem na tak.
Kędziorek
19.05.2014, 20:11
Nawet jeśli, to i tak będzie cenzura :(
:D
Pink Panther
19.05.2014, 20:15
Będą na to mody, nie martwcie się! :D
Ciekawy wydaje się taki podział ubrań. Wybieramy sobie górną część garderoby ze wszystkich dostępnych gdy nie wiemy co chcemy, a kiedy wiemy, że chcemy np. kamizelkę, wybieramy podkategorię z kamizelkami i nie musimy wertować wszystkich ciuchów :)
Zdjęcie wzbudza moją ciekawość, co do pozostałych ikonek. Góra, dół i strój jednoczęściowy to wiadomo, buty wiadomo. Nie wiem jednak co jest przed butami. Czy to nakrycia głowy?
Pink Panther
19.05.2014, 20:25
Ja od razu pomyślałem o dodatkach i akcesoriach, ta ikonka przypomina mi jakiś diament czy coś takiego :| Możliwe, że nakrycia głowy, dodatki i akcesoria będą w jednej kategorii.
Mi tam przypomina majtki.
... Czyżby? :yikes:
Jak wskazuje filmik z tworzenia Belli, są to dodatki:
http://scr.hu/19qb/u2i7y
Nowiutki, cieplutki avatar :D
https://pbs.twimg.com/media/BoBkAWZIEAATYqX.png:large
Rachel Franklin ;)
anie_1981
19.05.2014, 21:32
Styl graficzny bez zmian, ale Simka jako taka mi się nie podoba, ja bym zrobiła ładniejszą! :P
Znowu ta nazbyt jakby podniesiona brew. To jedyne co mnie w tych simach niepokoi :D
Z tymi brewkami to chyba jakiś fetysz mają. Prawie każdy sim ma coś z nimi nie tak. Mnie szczególnie irytuję brewki u facetów uniesione zawsze w wyrazie trochę smutnego zdziwienia. :lol2: No ale to da się zmienić, więc spoko. Tylko tyle, że jest odpychające.
anie_1981
20.05.2014, 00:01
Irbis, ale jak tak poćwiczyć przed lustrem, to ciężko jest unieść jedną brew. Może ta Simka ma dużo punktów charyzmy..? :P A tak szczerze, to jest to raczej taka mina, na spokojnej twarzy bez min to raczej nie będzie tej brwi uniesionej.
Caesum, mnie ogólnie denerwuje brak sensownych brwi dla facetów. Wszystkie takie wielkie, krzaczaste a'la Breżniew, no sorry ale marzę o normalnych brwiach dla facetów w Simsach...
Chyba jestem Simem bo na każdym zdjęciu mam podniesioną jedną brew. :P
A Simka szczerze powiedziawszy nic nowego nie wnosi, nie wygląda nawet najlepiej z tych co pokazali najbardziej mi się podoba chyba Bella i ta ruda.
Pewne jest, że uniesiona brew to mina, ale jednak zdecydowanie zbyt wysoko jest uniesiona, niemal na pół czoła. Nezumi, czy też tak wysoko podnosisz swoją brew? ;P
anie nie da się nie zauważyć, że ostatnio Twoje komentarze na temat TS4 są nieco bardziej przychylne. Czy sądzisz, że nigdy nie zamarzysz o stworzeniu sima w TS4 choćby z ciekawości? ;))
Fakt, że simka nie wnosi nic nowego, ale zawsze to nowe zdjęcie z czwórki. No i chyba chodzi o to, że możemy zobaczyć, że simy będą mogły być różnorodne. Ta simka faktycznie nie jest zbyt urodziwa, ale pamiętajmy, że to avatary i za simową twarzą kryje się ludzka ;P
anie_1981
20.05.2014, 08:58
Irbis, dla samego obejrzenia gry absolutnie nie będę wydawała 150-200 zł, taka bogata to ja nie jestem. Kraść z neta nie mam zamiaru. Skoro są tacy, którzy przez wygląd Simów nie grają w trójkę, bo coś im tam nie pasuje, to ja należę do tych, co nie grają w czwórkę "bo coś im z grafiką całej gry nie pasuje" :P Osobiście uważam, że czwórka ma jedynie fajne tworzenie Simów, i może tryb budowy, ale wszystko poza tym mi nie pasuje... przynajmniej z dotychczasowych niusów.
Mroczny Pan Skromności
20.05.2014, 10:09
kij z tym, że pokazano TYLKO tworzenie sima i tryb budowy :))
^ Nie całkiem, na samym początku pokazali jakiś gameplay, choć był bardziej w stylu filmiku niż normalnego grania.
Co do samej gry, podoba mi się tryb budowy i tworzenia sima, ale tak jak już wcześniej pisałem - grafika!!! Wprawdzie już ją poprawili i w przypadku simów jest trochę lepiej niż na początku, ale wciąż nad nią cierpię. I znowu pierwsze, co będziemy robić po zainstalowaniu gry, to ściąganie masy defaultów żeby tylko wyglądało to jakoś ciekawiej. No i mam nadzieję, że trawa nie jest już zieloną plamą, bo jak nie... :P
anie_1981
20.05.2014, 12:46
Ja tam nie chcę uchodzić za kogoś kto patrzy tylko na wygląd zewnętrzny... :P ale jak by nie było grafika, była, jest i będzie tym co do gry przyciąga, lub od niej odpycha. Klimat, grywalność, OK, ale żeby je uchwycić, trzeba dać grze szansę. Ja wiem, że się do komiksowych Simsów nie przyzwyczaję, szczerze powiem, w nosie mam to jak bardzo Simy będą mądre, jak gra będzie chodzić płynnie i mieć fajny CAS i budowę domu. Po prostu mi grafa nie pasuje i tyle.
Mi nie przeszkadza grafika w RPGach, przygodówkach czy strategiach, bo tam mam gameplay, ale w simsach gameplay mnie masakrycznie nudzi. Nie grałem poprawnie w simsy od czasów gimnazjum. Dla mnie ta gra to wyłącznie projektowanie lokacji, a do tego potrzebuję grafiki.
Nowy sim:
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/05/1ygKgisU.png
Pink Panther
20.05.2014, 14:20
Nowy sim:
http://sims.arhn.eu/wp-content/uploads/2014/05/1ygKgisU.png
Boże, jaki ten zarost sztuczny ;___;
Już moja pantera na avatarze ma bardziej realistyczne wąsy ._.
A twarz TAKA wygładzona i jednolita!!!
No i brwi jakieś... dziwne.
Ee... czy tylko ja uważam, że to najlepiej wyglądający dotychczas avatar? :huh: Kurczę, zaskoczyło mnie, że poprzednie jakoś bardziej się graficznie podobały, bo ten wydaje mi się jakiś taki lepiej dopracowany... :P
anie_1981
20.05.2014, 15:18
Ja nie widzę różnicy, i ten, i poprzednie, wygląda jak z My Little Pony...
Rzęsy. :facepalm: Włosy. :facepalm: Ta jakość! :facepalm: To ma być gra z 2014 roku... chyba na tablety. Już nie wspominając, że wszystko jest wyblakłe, nijakie i bez wyrazu. Czy EA nie potrafi zrobić czegoś po prostu ładnego? Cóż, mam nadzieję, że przynajmniej z gameplayem się do końca nie skompromitują, nawet jeśli i tak nie będę grać.
No fatycznie ten zarost wygląda jakby był kredkami namalowany, ale sim sam w sobie całkiem ładny :)
Rzęsy. :facepalm: Włosy. :facepalm: Ta jakość! :facepalm: To ma być gra z 2014 roku... chyba na tablety. Już nie wspominając, że wszystko jest wyblakłe, nijakie i bez wyrazu. Czy EA nie potrafi zrobić czegoś po prostu ładnego? Cóż, mam nadzieję, że przynajmniej z gameplayem się do końca nie skompromitują, nawet jeśli i tak nie będę grać.
Od początku wiadomo, że gra jest przeznaczona na pralko-suszarkę z ekranem dotykowym ;)
Zarost rzeczywiście jakiś taki dziewiczy... :D
http://i.imgur.com/8krRPSss.jpg (http://imgur.com/8krRPSs) http://i.imgur.com/rf3TXcts.png (http://imgur.com/rf3TXct)
Uwarzam, rze grafika w simsach jest leprza. :lol2: Nie, wcale nie trolluję. Serio. Naprawdę.
Mnie tam się ten sim podoba. Nie wiem jak wygląda jego ludzka wersja, ale wśród moich simek mógłby wywołać małą sercową burzę :D
Jego zarost może nie jest doskonały, ale jak się tak przyglądam, to całkowicie pasuje do stylu gry. Nie mam innej koncepcji na simowy zarost, więc pokazany na zdjęciu zupełnie mi nie przeszkadza :)
Porównywanie simsów do gier zupełnie innych chyba nie ma sensu.
Porównywanie simsów do gier zupełnie innych chyba nie ma sensu.
EA ma szczęście, że ich nieambitne ochłapy idą w ręce tak do bólu pobłażliwej społeczności. :P Srsly, już moich dwójkowych simów tekstury wyglądają lepiej.
Skóra Sima jest plastikowo-woskowa, tak nienaturalnie wygładzona jak u Kena, partnera Barbie. Przy okazji innych avatarów aż tak bardzo nie rzuciło mi się to w oczy, ale przy tym dostrzegłam, że na twarzy Sima brakuje cieni; jest ona zbyt nieskazitelna i przez to nieco sztuczna, lalkowata... Ten zarost też wygląda jak plastikowa albo domalowana naprędce pędzelkiem bródka Kena. Fryzura i oczy są w sam raz, nawet brwi nie budzą moich zastrzerzeń. Komiksowy styl mi odpowiada, gdy tylko nie ten efekt Barbie i Kena. :/ Niestety na powyższym avatarze Sim wygląda wypisz wymaluj jak Ken. Może i jest przystojny, ale dla dziewczynek, które bawią się lalkami. Pewnie byłam dotąd zbyt pobłażliwa dla wyglądu czwórkowych postaci, bo przy okazji tego Sima wyraźnie widać, że mogłoby być dużo lepiej. Kreskówkowy styl - tak, styl nienaturalnych laleczek - nie.
EA ma szczęście, że ich nieambitne ochłapy idą w ręce tak do bólu pobłażliwej społeczności. :P Srsly, już moich dwójkowych simów tekstury wyglądają lepiej.
Porównywanie simów do innych gier nie ma sensu, bo z reguły inne gry nie muszą generować tylu tekstur i animacji i nie trzeba być specjalistą od gier komputerowych, aby to wiedzieć.
To czy coś się komuś podoba czy nie to nie kwestia pobłażliwości, ale gustu. Jednym coś się nie podoba, innym się podoba i nie sądzę, aby był to powód do określania tych drugich "do bólu pobłażliwymi", kupującymi "nieambitne ochłapy".
Wielu graczom podobają się nieoficjalne dodatki, które dla mnie są paskudne. Czy obrażam kogoś z tego powodu? Nie.
Nie wiem też, jak można określać mianem "nieambitnego ochłapu" coś, czego tak naprawdę jeszcze nie znamy. No chyba, że miałeś na myśli również poprzednie odsłony gry, jednak wtedy i siebie nazwałbyś do bólu pobłażliwym graczem kupującym ochłapy.
Kto choć raz w życiu robił coś dla większej grupy ludzi wie, że wszystkim się nie dogodzi, a krytykować jest najłatwiej, zwłaszcza, jak się nie ma o czymś pojęcia. Wtedy krzyczy się najgłośniej. Bo nie wydaje mi się, żeby ktokolwiek z tu udzielających się pracował kiedykolwiek przy tworzeniu gry komputerowej. W takiej sytuacji albo podoba nam się to co nam dają, albo nie. Podoba się - kupujemy, nie podoba się - nie kupujmy. Proste strasznie. I nie trzeba przy tym krytykować i obrażać tych, którzy robią inaczej niż my. Własne zdanie można wypowiedzieć i bez tego :)
eris moim zdaniem są cienie. Sim ma zacienione miejsca pod brwiami, pod ustami, skronie i kości policzkowe :) (Może to kwestia ustawień monitora?).
Pozwolę upoważnić samą siebie do wstawiania szokujących simowych nowinek!
Przestawiam Wam Alana Czajkowskiego, sima Liv.
Szczególną uwagę proszę zwrócić na włosy.
http://s20.postimg.org/ubz355n0d/alan_1.jpg
http://s20.postimg.org/p1u4dv2rh/alan_2.jpg
http://s20.postimg.org/9qkbd95fh/alan_3.jpg
Gra: The Sims 2
Rok wydania: 2004
Teraz nie mam wątpliwości, że "czwórka" nawiązuje do "dwójki"! Tylko dlaczego akurat graficznie?!
Fakt, że u mnie CC robi swoje, ale do tej fryzury nie mam zamiennika.
LepkiePaluszki23
20.05.2014, 21:00
Pozwolę, że i ja się wypowiem.
Ogólnie wszystko jest ładnie z wyjątkiem sima. Jak komuś niepodoba się sim z tym skinem, bądź oczami itp. to niech nie kupuje gry. Cena spadnie, a i z czasem wyjdą dodatki typu fryzury itp.
Mi osobiście The Sims 3 się niepodobało, gdyż moim zdaniem było zbyt plastikowe, a twarze simów urodzonych były pulchne jak kluchy.
To tyle odemnie.
Pozdrawiam
anie_1981
20.05.2014, 21:13
Sorry, ale jak tak patrzę na tego Sima od Liv, to moja opinia jest taka, że Simy z dwójki są ładniejsze od Simów z czwórki... Oni się cofają wstecz i to w galopującym tempie! Może się jeszcze okaże, że to gra 2D, jak w jedynce... No wiem, ostatnie zdanko było nieco złośliwe, ale pusty śmiech mnie ogarnia, gdy tak patrzę na te porcelanowe laleczki. Choć może bardziej plastikowe niż porcelanowe... Oj twórcy CC będą mieli mnóstwo roboty, i zdaje się, że będą musieli zacząć produkcję zaraz po premierze czwórki. Bad Luck...
Irbis - nie spodziewałem się, że ktoś może sobie wziąć ten post tak do serca. Niektórzy chyba trochę zbyt osobiście podchodzą do gry o zajmowaniu się małymi ludzikami. :lol2: Fascynuje mnie również to, że ktoś może postrzegać słowo "pobłażliwy" za obraźliwe, człowiek uczy się całe życie. A czwórkę nazywam ochłapem, bo niestety jak narazie nie reprezentuje sobą niczego, co byłoby w stanie przekonać mnie do porzucenia dwójki. Człowiek spodziewałby się, że 10 lat po premierze następca dwójki zaoferowałby coś interesującego, tymczasem EA jakby umyślnie graficznie wraca do klimatów anno domini 2004, co trafnie zauważyła Liv w swoim poście.
A odnośnie tego, że The Sims nie da się porównywać do innych gier/wymagać lepszej grafiki/wymagać czegokolwiek jest związane nie tyle z tym, że gra wiele oferuje, ale tym, że nie ma żadnej alternatywy, a EA idzie po linii najmniejszego oporu - mówi jakie to wydumane, piękne i innowacyjne będzie nowe TS, po czym daje to samo tylko w trochę innej oprawie i z bardziej wymyślnymi bugami. A gracze i tak to kupią, bo przecież EA się stara. Z DRM też się postarało.
Irbis - nie spodziewałem się, że ktoś może sobie wziąć ten post tak do serca. Niektórzy chyba trochę zbyt osobiście podchodzą do gry o zajmowaniu się małymi ludzikami. :lol2: Fascynuje mnie również to, że ktoś może postrzegać słowo "pobłażliwy" za obraźliwe, człowiek uczy się całe życie. A czwórkę nazywam ochłapem, bo niestety jak narazie nie reprezentuje sobą niczego, co byłoby w stanie przekonać mnie do porzucenia dwójki. Człowiek spodziewałby się, że 10 lat po premierze następca dwójki zaoferowałby coś interesującego, tymczasem EA jakby umyślnie graficznie wraca do klimatów anno domini 2004, co trafnie zauważyła Liv w swoim poście.
Zapewniam Cię, że nie wzięłam sobie Twoich słów do serca, bo miejsce w moim sercu mają zarezerwowane sprawy ważniejsze niż jakakolwiek gra komputerowa, choćby najlepsza na świecie. Nie sądzę też, aby do gry można było podchodzić osobiście, a co dopiero zbyt osobiście. Zdaje się, że nie zrozumiałeś w ogóle tego co napisałam.
Zabawne są Twoje dziwne uwagi mnie dotyczące, gdyż postronny obserwator zauważy zapewne, że z naszej dwójki to Ty bardziej przeżywasz swoje rozczarowanie związane z TS4 niż Ja swoje zadowolenie ;P
Słowo "pobłażliwy" nie jest obraźliwe i nie o nie tu chodziło, ale całe Twoje zdanie i jego sens. Pisząc, że ktoś z uśmiechem przyjmuje nieambitny ochłap raczej nie prawisz komplementu, prawda? Proszę czytaj ze zrozumieniem, bo nie chce mi się drugi raz tego samego powtarzać i nie od tego jest ten temat.
Pozdrawiam.
---------------------------
Porównując simy z dwójki do tych z TS4, a pomijając urodę, którą każdy postrzega inaczej, to zdecydowanie simy z czwórki mają twarze bardziej szczegółowe. W dwójce i w trójce simy z daleka, zwłaszcza dzieci i simy zrobione przez twórców, wyglądały niemal jednakowo. Sądząc z avatarów czwórkowe simy będą różnorodne, ale jak to będzie wyglądało w grze, to się okaże później :)
Omg, Simy przecież nie mogą wyglądać jak The Last of Us. Tam każdy model jest dopieszczony i ma narysowaną każdą zmarszczkę i cień tam gdzie trzeba. W Simsach jakby to spróbować zrobić to ten cień przestałby wyglądać idealnie w momencie w którym ktoś by np. pogrubił Sima, albo rozsunął mu oczy na boki. Przy takich super detalach nie ma mowy o swobodnym kreowaniu sobie postaci.
Zapewniam Cię, że nie wzięłam sobie Twoich słów do serca, bo miejsce w moim sercu mają zarezerwowane sprawy ważniejsze niż jakakolwiek gra komputerowa, choćby najlepsza na świecie. Nie sądzę też, aby do gry można było podchodzić osobiście, a co dopiero zbyt osobiście. Zdaje się, że nie zrozumiałeś w ogóle tego co napisałam.
Jeśli tak, to zwracam honor, aczkolwiek dziwi mnie w ogóle pomysł, że mój post miał na celu obrażanie innych użytkowników. Pisałem go, jak i poprzedni żartobliwie i myślę, że jest to dostatecznie jasno pokazane. Jeśli ktoś jednak mimo to uznał go za przytyk, no cóż, może jednak zbyt dosłownie odbiera niektóre wypowiedzi?
Zabawne są Twoje dziwne uwagi mnie dotyczące, gdyż postronny obserwator zauważy zapewne, że z naszej dwójki to Ty bardziej przeżywasz swoje rozczarowanie związane z TS4 niż Ja swoje zadowolenie ;P
Dalej odnośnie postu o "ochłapach"? A może odnośnie porównania we wcześniejszym, który "wcale nie był trollowaniem"? :hmmm:Czy może ten o gołej klacie? Jej, faktycznie pełne jadu mam posty. :D Aczkolwiek dalej postuluję o możliwość zdjęcia spodni.
Słowo "pobłażliwy" nie jest obraźliwe i nie o nie tu chodziło, ale całe Twoje zdanie i jego sens. Pisząc, że ktoś z uśmiechem przyjmuje nieambitny ochłap raczej nie prawisz komplementu, prawda? Proszę czytaj ze zrozumieniem, bo nie chce mi się drugi raz tego samego powtarzać i nie od tego jest ten temat.
A gdzie napisałem, że ktoś "z uśmiechem" przyjmuje każdy ochłap? Widzę, że ktoś nie tylko zbyt dosłownie podchodzi do niektórych wypowiedzi, ale jeszcze nadinterpretuje! Napisałem, że społeczność The Sims jest zbyt pobłażliwa. To, że jakimś cudem "nieambitny ochłap"(kierowane do TS4) uznałaś za wielki przytyk w stronę fanów to już nie moja wina. Przecież nie będę pisać o TS4 czegoś w stylu "nieoszlifowany diament, który z pewnością byłby lepszy, gdyby tylko poprawić" tylko i wyłącznie dlatego, bo kogoś ewentualnie mogłoby to zaboleć.
Pozdrawiam.
Z wyrazami szacunku? :|
Omg, Simy przecież nie mogą wyglądać jak The Last of Us. Tam każdy model jest dopieszczony i ma narysowaną każdą zmarszczkę i cień tam gdzie trzeba. W Simsach jakby to spróbować zrobić to ten cień przestałby wyglądać idealnie w momencie w którym ktoś by np. pogrubił Sima, albo rozsunął mu oczy na boki. Przy takich super detalach nie ma mowy o swobodnym kreowaniu sobie postaci.
Nie sądzę, żeby ktokolwiek wymagał od TS4 grafiki godnej obecnej generacji, ale z pewnością przydałyby się bardziej szczegółowe tekstury. Już w simsach 2 i 3 custom skintony mają więcej detali, a simy wcale nie wyglądają przy tym jakoś źle. Fajnie by było, gdyby TS4 miało coś takiego domyślnie, bez ściągania tony zamulających dodatków.
A wspominając jeszcze o samych teksturach. Zastanawia mnie, jak ich wygląd przełoży się na optymalizację. Jeżeli są to stosunkowo małe tekstury to jeszcze ujdzie, bo laptopy powinny sobie z nimi dobrze radzić, ale jeśli mają dużą rozdzielczość, no to zupełnie bez sensu, bo niepotrzebnie duża tekstura może mocno zwolnić grę bez żadnych korzyści. Kto grał w Skyrima ten wie co mam na myśli.
anie_1981
21.05.2014, 09:24
My tu dyskutujemy o graficzce, i innych duperelach, a oni i tak zrobią to po swojemu... Jeżeli nawet, choć w najmniejszym stopniu, sugerują się zdaniem graczy, to jest to zdanie amerykańskich graczy... i wszystko na temat... Przypominam, że czwórkę produkują ci sami ludzie, którzy wyprodukowali.... Słodkie Niespodzianki Katy Perry (w skrócie "Kicz Perry").
My tu dyskutujemy o graficzce, i innych duperelach, a oni i tak zrobią to po swojemu... Jeżeli nawet, choć w najmniejszym stopniu, sugerują się zdaniem graczy, to jest to zdanie amerykańskich graczy... i wszystko na temat... Przypominam, że czwórkę produkują ci sami ludzie, którzy wyprodukowali.... Słodkie Niespodzianki Katy Perry (w skrócie "Kicz Perry").
No nie sądzę raczej, żeby EA w ogóle wiedziało o istnieniu tego forum, więc w gruncie rzeczy te komentarze nigdy nie miały i nie będą mieć sensu... No ale dyskusja pokarmem duchowym, a ten dział jest jedynym na forum, który wciąż dostaje w miarę często nowe posty. :P Co do Katy Perry, jak mogłaś mi to zrobić? Już prawie zapomniałem o istnieniu tego dodatku. :lol2:
Oni po prostu robią grę na dzisiejsze czasy, dostosowaną do dzisiejszego odbiorcy. Taka gra nie może być zbyt trudna, dziś wszystko się ułatwia. Nie jestem może znawcą gier, bo tak naprawdę gram tylko w dwie (simsy i saga Gothic) i to niezbyt regularnie, ale już na ich przykładzie widać to straszne upraszczanie. Spójrzcie jaka wymagająca była jedynka pod względem utrzymania sima w dobrym nastroju i kondycji. Wystarczy po latach grania w trójkę uruchomić TS1 i naprawdę można odczuć różnicę.
Dlatego właśnie, dla mnie wygląd simów i grafika ogólnie nie ma tak dużego znaczenia. Wolę, żeby gra miała ciekawe opcje i dawała mnóstwo możliwości różnorodnej rozgrywki.
Electric Shabet
21.05.2014, 10:05
Krytykujecie grę, z góry zakładacie, że będzie zła, a jedyne co o niej wiecie, to to jaką ma grafikę. Nikt jeszcze niczego nie powiedział o samej rozgrywce, życiu simów, możliwościach, a to jest chyba najważniejsze w grze, która ma być symulatorem życia. Wszyscy tutaj tylko szukają powodów do narzekania, a w ogóle nie starają się zauważyć zalet. To śmieszne, jak z góry zakładacie, że nie zagracie w te Simsy, bo zarost sima jest be, bo zęby są fu, bo coś tam. Tak naprawdę wszyscy są negatywnie nastawieni do TS4, bo włosy nie są super-hiper-uber-pro realistyczne.
Mi się podoba wszystko, co do tej pory zaprezentowali nam twórcy. Nawet grafika, jest zabawna i przyjemna dla oka, ale nie wiem, czy kupię nową odsłonę Simsów - będzie mi strasznie trudno wytrzymać to, że mój sim zbyt wysoko podnosi jedną brew.
Voice nie wszyscy :)
Akurat należę tak jak Ty do osób, którym gra się podoba, jednak trzeba przyznać, że jesteśmy w mniejszości.
Voícé, czuję się urażony twoim komentarzem. Co ja, powietrze? :cry:
PS te meble w kształcie ciastek z Katy Perry mi się podobają, gdybym grał w trójkę zrobiłbym rodzinę Wymyślonych Przyjaciół mieszkających ciasteczkowym domu. Albo czarownicę w domku z piernika. ;P
anie_1981
21.05.2014, 12:46
Nezumi, fajny pomysł z tym domkiem wymyślonych kumpli. Ja tam jednak bałabym się, że Simy na mieście zaczną mi chodzić z twarogami na głowie :P
Irbis, Voícé, komentujemy co widać, a widać tylko grafikę póki co. Ja już pisałam, ale się powtórzę. Oni mogą w tej chwili podać dowolną informację o grze... ale gra jest po pierwsze w fazie produkcji, a po drugie, na tym etapie trudno odróżnić czcze przechwałki od faktów. Np. to, że Simy będą jakieś mega mądre itp, albo że gra będzie chodzić płynnie. Dopóki się tej gry nie kupi i nie pogra z miesiąc co najmniej, i to na jednym zapisie, to się tego nie sprawdzi. W trójce na świeżym zapisie gra chodzi jak marzenie. Ale po trzech, pięciu, dziesięciu pokoleniach Simów... robi się coraz wolniej, jest coraz więcej bugów, przycinek itp. Zapowiedzi trójki też były świetne, ale wielu się nabrało, kupili, pograli, nie spodobało się i kaska w błoto poszła. Mi akurat trójeczka pasuje najbardziej ze wszystkich odsłon, ale że zrobili ją źle, to ja osobiście już tej ekipie nie wierzę. Jakby wymienili cały zespół, to może bym uwierzyła, że czwórka będzie cacy, ale nie wiadomo tego na 100%.
Oni po prostu robią grę na dzisiejsze czasy, dostosowaną do dzisiejszego odbiorcy.
Ale odbiorcy są różni. Ja nie czuję, że ta gra jest dla mnie - czy jestem wykluczona jako potencjalny odbiorca w takim razie?
Nawet jeśli, to takich jak ja jest więcej - firma za bardzo chyba zawężała swój punkt widzenia na simową społeczność.
Taka gra nie może być zbyt trudna, dziś wszystko się ułatwia.
Zbyt łatwe = NUDNE.
Spójrzcie jaka wymagająca była jedynka pod względem utrzymania sima w dobrym nastroju i kondycji.
Jak już pograłam miesiąc czy dwa w TS1, to nie miałam z tym problemów. I nie uważałam, że ta gra jest dla mnie za trudna.
No i do niektórych rzeczy trzeba zwyczajnie dorosnąć.
Przykład? Mając 11 lat grałam w RCT1 i umiałam przejść tylko kilka pierwszych misji. Dopiero 8 lat później przeszłam całą grę.
I to nie jedyny taki mój przypadek, gdzie trudność gry minęła z wiekiem ;)
Dlatego właśnie, dla mnie wygląd simów i grafika ogólnie nie ma tak dużego znaczenia. Wolę, żeby gra miała ciekawe opcje i dawała mnóstwo możliwości różnorodnej rozgrywki.
A dla mnie - gracza i storytellera - wszystko jest ważne :)
Krytykujecie grę, z góry zakładacie, że będzie zła, a jedyne co o niej wiecie, to to jaką ma grafikę.
Wdziałeś trailery czy same zdjęcia?
Czytając dalszą część posta dochodzę do wniosku, że nie widziałeś filmików z gry. Tam widać więcej, niż samą grafikę :) Ostatecznie nie bez powodu wszyscy tak na nie czekają!
To śmieszne, jak z góry zakładacie, że nie zagracie w te Simsy
Nie, ja zagram mimo że zarost mi się bardzo nie podoba :)
Za bardzo wziąłeś sobie do serca negatywne komentarze. Ostatecznie na simsach świat się nie kończy i nie są warte strzępienia sobie nerwów :)
Hejtuję TS4, nie znaczy to jednak, że podchodzę do tej odsłony tak, że granie w nią czy nie to sprawa życia i śmierci. Ja mam TS2, które przez 7 lat nie znudziło mi się. Możliwe, że przez kilka kolejnych lat też mi się nie znudzi :)
Tylko od twórców zależy, czy zarobią na mnie, czy nie. Póki co żałuję, że nie, bo lubię simsy ;)
Prawdą jest, że teraz robi się gry łatwiejsze, widze to po grach w które gram od lat. Wynika to z tego, że dzisiejszy odbiorca nie ma czasu, chce móc przejść grę, poznać ją, cały scenariusz itp. bez biedzenia się tygodnia nad jednym poziomem, itp. Dzisiejszy gracz chce móc zagrać w kilka gier, a ma do tego jeszcze pracę, szkołę itp.
A to, że z wiekiem się łatwiej gra to wiadomo. Jak byłem mały Simsy mi umierały, dzieci zabierała mi opieka społeczna itp. teraz wiodą spokojne, wręcz zbyt idealne życie, w wieku nastoletnim często mają rozwinięte wszystkie umiejętności i potem wiodą jeszcze bardziej perfekcyjne życie.
Ja grałam w sims 1 jako kilkulatka i jakoś nie miałam większych trudności z... zaspokajaniem... moich simów :D
W newsach są jakieś info o genetyce. Szczerze mówiąc, niewiele z nich wynika. W dwójce przecież też można było zobaczyć, jak będzie wyglądać potomstwo stworzonych przez nas simów. I też można było te dzieci zmodyfikować wedle własnego gustu. Nie wiem jak to jest w trójce, bo jeszcze nie miałam potrzeby tego sprawdzić :P
anie_1981
21.05.2014, 20:10
W trójce jest tak samo. Być może dodali jakiś extra smaczek w czwórce, ale z niusów to nie wynika. Podoba mi się tryb tworzenia Simów, tryb budowy właściwie też, ale ogólnie ta gra do mnie nie przemawia... Ja się w trójce zakochałam od tego pierwszego trailera, z dziadkiem, co wychodzi przed dom po gazetę i nagle się okazuje, że ma sąsiadów :P
Mroczny Pan Skromności
21.05.2014, 20:23
Ja to zrozumiałem tak (choć pewnie się mylę), że możemy w CASie ustalić wygląd dziecka, jakie się ewentualnie pocznie w trakcie grania. Chociaż nie wiem, jakby to miało działać, nie wyobrażam sobie.
Jak to jak? Simy się całują, gra muzyczka, sim się pyta "Czy chcesz mieć dziecko?" a potem pojawia się CAS i sobie je losujesz. :D A tak na serio to ja zrozumiałem to tak, że pewnie pojawi się okienko z opcją wyboru lub losowania dziecka. Ewentualnie może będzie to jakoś bardziej wydumane. W sumie mogłoby być tak jak przy zajmowaniu się jajkiem smoka w TS1 - zależnie od sposobu zajmowania się nim pojawia się inny smok.
Liv obawiam się, że troszkę źle zrozumiałaś moją wypowiedź, którą cytujesz.
Jestem tego samego zdania co Ty, pisałam natomiast ogólnie, jak twórcy gry mogą postrzegać potencjalnych odbiorców gry. Tak naprawdę nie mam przecież pojęcia jakimi kryteriami oni się kierują i czyje opinie biorą pod uwagę.
Nie chodziło mi też o to, że dla mnie jedynka jest za trudna, a jedynie o to co napisałam, że po wieloletnim graniu w TS3 daje się zauważyć różnicę i chyba nikt temu nie zaprzeczy. Dla mnie, im bardziej wymagająca gra, tym lepsza.
Co do ostatniego mojego zdania odnośnie grafiki. Nie napisałam, że jest ona dla mnie zupełnie nieistotna, ale że nie ma tak dużego znaczenia, nie aż tak dużego, żeby na przykład przez jakieś drobne niedociągnięcia jak np. zarost, nie kupić gry. Rozumie się, że gdyby cały wygląd graficzny gry mi nie odpowiadał, nie kupiłabym jej na pewno. Póki co jednak to co widziałam z TS4 podoba mi się i dziś jestem zdecydowana kupić grę. Czas pokaże, czy to się zmieni czy nie.
Wygląd simów bardzo mi się podoba i nie uważam, żeby simy z TS4 wyglądały gorzej niż te z TS2, jak ktoś wcześniej napisał. Jeśli do tego dojdą ciekawe opcje rozgrywki, jeśli będzie miała w sobie coś z TS2, to może być świetna gra, pomimo grafiki uznawanej przez wielu za dziecinną.
------------------------------
Bez wątpienia podoba mi się zapowiedź ulepszonej simowej genetyki.
Natomiast co do tego:
Teraz, od razu w aplikacji Stwórz Sima, możesz połączyć wygląd dwojga Simów, by podejrzeć, jak będzie wyglądało ich dziecko. Co lepsze, masz możliwość manipulować wyglądem dziecka, jeśli wynik Cię nie zadowala.
Jest przecież i w trójce taka możliwość. Jednak skoro o tym piszą, może została jakoś udoskonalona :D
Ja to zrozumiałem tak (choć pewnie się mylę), że możemy w CASie ustalić wygląd dziecka, jakie się ewentualnie pocznie w trakcie grania. Chociaż nie wiem, jakby to miało działać, nie wyobrażam sobie.
Ja jakoś też sobie nie wyobrażam takiej opcji. I chyba nawet bym z niej nie korzystała, lubię element zaskoczenia. Często zastanawiam się, w kogo wrodzi się "moje" simowlę ;) W dwójce można było to jeszcze jakoś przewidzieć, w trójce już niestety nieszczególnie :P
W newsach było też coś o tworzeniu rodzeństwa. Podejrzewam, że to będzie coś na zasadzie "stwórz klona" w trójce, tylko będzie stwórz brata/siostrę i gra zrobi takie czary-mary, żebyśmy mieli podobnego, ale nie identycznego sima. I będzie można ustalić, że to rodzeństwo ma mieć np. identyczne, zielone oczy albo czarne włosy, czy co tam sobie wymyślimy. Niech podadzą wreszcie datę premiery :D
Pamiętajcie, że wszystkie te informacje dotyczą CAS, czyli tworzenia sima, tego co mamy na początku tworzenia rodziny a nie rozrodu w rozgrywce.
simka334player
26.05.2014, 10:37
Hello wszystkim.
Tak sobie czytam wasze komentarze i o czym dyskutujecie juz od jakiegoś czasu. Naprawdę podziwiam ile macie czasu i ile emocji budzi zwykła gra.
No może nie taka zwykła. Sama gram w simsy bo mnie uspokajają i odprężają. I trzymam rękę na pulsie nowej odsłony.
I musze powiedzieć że choć rzeczywiście wydaje się że grafika w TS4 bedzie kreskówkowa to simy sie mi podobają i napewno zagram co najmniej w podstawkę. Mam już zamówienie na this extra edition.
Jestem fanem simów od jedynki i nie wyobrażam sobie że mogłabym po prostu zlekceważyc nowa edycję.
Jak powiedziała bodajże anie, grafika jest ważna i w grze musi byc to coś co pociaga lub odpycha, Od trójki odpychał mnie właśnie wygląd simów. Raził moje poczucie tego co jest ładne. I nic nie mogło tego zmienić. Choć kupuję dodatki do TS3 choćby dla siostrzenicy żeby zobaczyc i przekonać sie co EA znowu wymyśliło.
Nie wiemy nic niestety o ważnych elementach gry w TS4 tylko dyskutujemy grafike ale po ostatnim filmiku o tworzeniu Belli Goth jestem entuzjastką pełna optymizmu.
Strasznie mi sie podoba to że można sobie wybrac sposób w jaki sim sie porusza. Trójkowe simy pod tym względem były straszne. TZn w poruszaniu się.
A nawiązując jeszcze do tego co pisaliście że EA nawet pewno nie wie o istnieniu tego forum.... a mówiłam lata temu żeby zebrać pomysły i napisać do EA. Wziąść sprawy w swoje ręce... Nadal nie jest za późno. Tak to przynajmniej mielibyśmy świadomość że coś zrobiliśmy....
No nic ... to tylko taka luźna uwaga.
Dyskutujmy nadal....
simka334player, faktycznie sporo czasu poświęcam śledzeniu newsów i tematów, dotyczących czwórki, ale zamierzam przestać to robić, kiedy już uznam, że wiem o niej na tyle dużo, by mieć o niej jako taką opinię, a na tyle mało, bym dopiero po tym jak sama zagram mogła odkryć świat gry, niespodzianki i smaczki. Nie chcę już przed premierą wiedzieć o wszystkim co będzie w The Sims 4. Oczywiście niefajnie też kupować w ciemno, więc czekam na E3, a potem zdecyduję czy będę śledzić niektóre newsy (zależy czy twórcy podadzą pełniejsze, konkretne informacje o rozgrywce już na E3 czy też nie).
Co do grafiki, teraz już niemal na pewno wiem, że niewiele rzeczy mi w niej przeszkadza; na niektórych zdjęciach Simy wyglądają lalkowato, ale można też stworzyć ładne i naturalnie wyglądające postaci. Kreskówkowy styl jest sympatyczny i choć może niezbyt oryginalny to nie widzę powodu, by ciągle się go czepiać. Jeśli chodzi o mnie, przekonałam się już do wyglądu czwórkowych postaci. Myślę, że realistyczne Simy i realistyczne otoczenie zupełnie nie pasują do koncepcji serii. Simsy to nawet nie tyle gra, a narzędzie do kreowania własnych historii, rozbudzające kreatywność i dające możliwość niemal dowolnego kierowania postaciami, dostosowywania wszystkiego itp. Wolę aby było to zabawne i barwne, a nie megaprawdziwe, a co za tym idzie przygnębiające. Taką realistyczną wersję Simsów już mamy i jest nią nasze własne, codzienne życie. :) simka334player, też odprężam się przy tej grze, choć obawiam się, że czwórka będzie zbyt uproszczona i dziecinna. Co do listy, którą mielibyśmy wysłać, ludzie z EA na pewno są zasypywani taką ilością różnych propozycji co do nowej odsłony gry, że tysiące z nich ginie pod stertą innych. Twórcy i tak robią wszystko po swojemu, bo jakby mieli to wszystko czytać to by się zupełnie pogubili. Muszą mieć skonkretyzowany plan, które nie będzie podlegał zbyt licznym modyfikacjom. Z czasem dodają niektóre opcje, o które proszą ich fani, ale raczej w dodatkach, albo co gorsza, w Store. Czwórka? O tak, będzie fajnie... Ale cenę za to poniesiemy wysoką, to na pewno. :)
Zabawny jest komentarz ze mamy za dużo czasu i śledzimy informacje o TS4 umieszcozny na.. forum o TS. Przeciez całe to forum jest stricte hobbistyczne i całe można by podsumować zdaniem "ludzie mają za dużo czasu". Generalnie ludzie tak już mają, że nie przejmują się tylko rzeczami praktycznymi, jedzeniem, spaniem i pracą ale też bardziej abstrakcyjnymi dobrami takimi jak rozrywka, sztuka, kultura, itp.
Co do listu do EA, po pierwsze za późno, po drugie gry się testuje najpierw na odbiorcach (oczywiście EA na graczach z Polski nie testuje, ale testuje), daje się im jakieś wczesne wersje gry i pyta o zdanie, oni wszystko to robią. Poza tym fani mają to do siebie że chcą zupełnie różnych rzeczy, które często im wydają się fajne a tak na prawdę nie działałyby w grze. Wiele z "pomysłów fanów" jest albo zwyczajnie głupich, albo z jakiegoś powodu nie zadziałyby.
Shattered
26.05.2014, 19:28
https://farm3.staticflickr.com/2924/14089209377_4e4e43e2aa_o.jpg
mam nadzieje że zrobią coś z tą grafiką, bo na razie wygląda jak animowany świat barbie :|
Hello wszystkim.
Mam już zamówienie na this extra edition.
zagranico
W sumie wygląda zabawnie. W sumie.
anie_1981
26.05.2014, 19:51
Urocza kreskóweczka... Gdybym miała 12-13, byłabym prze szczęśliwa, mogąc grać w takie coś. Ostatecznie gram w niektóre gry konne i większość to w/w przedział wiekowy, ale nie ma niczego ładnie wykonanego w tej tematyce, więc gram w to, co jest. Mogłaby jeszcze jakaś firma zrobić grę o hodowli ptaków egzotycznych, budujesz wolierę i trzymasz w niej co zechcesz. Ale to już off top.
NA CO JA PACZĘ?!
Wczuwam się w rolę przedstawicielki grupy wiekowej, do której kierowana jest ta gra
Nigdy nie myślałam, że będę mogła tworzyć scenerię niczym z bajek Disneya!
No i te domki są jakieś... dziwne.
Cała ta gra jest dziwna.
simka334player
27.05.2014, 08:46
Czyli co? Zakładacie że nowe simsy będą tylko dla przysłowiowych gimnazjalistek? dziecinne i beznadziejne?
Cóż, mnie sie wydaje że simy muszą ewoluować czyli rozwijać sie i że nie ma powrotu do tego co było. Choć mam nadzieję że włączą w TS4 wszystkie dobre elementy poprzedniczek.
Ja jakoś myślę że będzie ok. Na pewno wyciągnęli wnioski z porażki TS3 ( inna ekipa robi te nowe simsy). Poczytałam trochę na forach i ludzie masowo narzekają na trójkę. A jestem pewna że EA śledzi to co się na nich dzieje. Może akurat nie to co simka334player ma do powiedzenia ale na pewno kierują się opiniami fanów.
Jasne że nie sa wstanie dogodzić wszystkim i musza wypośrodkować.
Ja jak to juz powiedziałam tak czy inaczej kupię TS4 nawet w ciemno. Jak na prawdziwego fana przystało. A czy będę w to grac, sie okaże.
Poza tym wierze w kreatywność fanów i moderów. Dzieki nim wiele można w tej grze zmienić tak żeby bardziej odpowiadała indywidualnym gustom.
I to jest takie świetne w tych simach. Każdy może mieć własny styl grania. Choć zauważyłam że te style się zmieniają zależnie od odsłony simów. Mój styl grania w TS1 nie pasował do TS2. O TS3 w ogóle nie wspomnę.
Tam można było sie tylko zachwycać grafiką. Jak obrazem który powiesisz na ścianie i możesz sie na niego tylko paczeć ( że zacytuję Liv!). Rany jakie te Cztery pory roku sa śliczne. Te jesienne mgły! Szkoda że nie można w tę grę grać.
Napewno TS4 będzie zmuszało do zmiany stylu równiez. Ale przecież chodzi o postęp. No nie?
Mi się budynki nawet podobają. Widać, że będzie trochę zabawy przy budowaniu. W simsach 2 w sumie też da się zrobić fajne budynki, ale dla mnie problem zawsze stanowiły dachy, które uniemożliwiały zrobienie fajnego strychu. Mam nadzieję, że w czwórce to zmienili.
No, a poza tym dalej mi się nie podoba grafika. Wydaje się taka... nieelastyczna. :P Mam wrażenie, że już pierwsze fanowskie dodatki będą strasznie się gryzły z resztą gry.
Mnie również budynki się podobają.
A jeśli chodzi o grafikę, to coś mi się zdaje, że lepiej by wyglądała, gdyby nie te zbyt nasycone kolory - to one sprawiają, że screeny wydają się jakby były z komiksów, czy kreskówek.
Tekstury też są problemem. Przykładowo trawa, jeśli się przypatrzeć bliżej, jest tylko zieloną plamą i to wcale nie dlatego, bo patrzymy z daleka. Twórcy chyba się wzorowali grami typu LoL czy DoTa, bo tam teksturki są podobne. :huh:
EDIT: Z teksturą wzgórz jest podobnie.
anie_1981
27.05.2014, 17:04
Budynki jako takie, są OK, ale ja się nie przyzwyczaję do tej grafiki... Mówcie sobie co chcecie, ale ja nie chcę grać w Kucykowej Dolinie. Jak dla mnie The Sims skończyło się na trzeciej odsłonie. Ja już się raczej czwórką nie będę interesowała. Dobili mnie tym screenem.
Mały smaczek przed jutrzejszym filmem: https://www.facebook.com/photo.php?v=711411295564610&set=vb.282322361806841&type=2&theater
Nie wiem czemu, ale spodobała mi się ta wstawka z Bellą na końcu, cóż za pracowita kobieta :D A ten domek w ok. 0:05 wygląda mi na posiadłość Ćwirów właśnie.
EDIT: A, właśnie... Ten stół stolarski skojarzył mi się z pewnym "wyciekiem", który nastąpił spory czas temu. Dla przypomnienia: http://simscommunity.net/the-sims-4-possible-concept-arts/
octavessens
27.05.2014, 21:20
czy ja widzę przy górach trawę - trawę, a nie plamę?
czy ja widzę przy górach trawę - trawę, a nie plamę?
Dobrze widzisz, chociaż to chyba raczej krzaki. Szkoda. Mogliby dać coś w stylu TS1, pędzla malującego trawę. Tylko zamiast koloru - wstawiającego trójwymiarową.
Byłoby fajnie, ale musieliby zrobić jakiś limit trawy która można namalować, bo karty alpha strasznie spowalniają wszystko.
W każdej grze z taką trawą są ustawienia, ile jej można pokazać, a czasem nawet jakiej ma być wielkości i jakości(WoW). Nie powinno to sprawiać problemu. :smile:
kavoweciastko
28.05.2014, 15:20
Witajcie! :)
Przyznam się, że trzy dni spędziłam na czytaniu tego wątku, już nie mówiąc jak momentami usypiałam, bo niektóre wasze sprzeczki były już tak nudne, bądź ktoś się powtarzał z tym samym teksem 55 razy. ;d Mimo to jakoś przetrwałam i do końca przeczytałam tą burzliwą dyskusję, kiedy to jedno przez drugie się wydzierało. :D Postanowiłam się troszkę wypowiedzieć, z tego też względu po tylu latach śledzenia kiedyś tej strony (aż nie wierzę, że tylko forum już zostało, tak dawno mnie nie było tutaj), a w szczególności jeśli chodzi o grę The Sims 4, która jak wiadomo zbliża się wielkimi krokami.
Zacznę więc od początku.. Nie wiem kiedy to było dokładnie, ale kiedy pierwszy raz zobaczyłam wiadomość o tym, że ma wyjść The Sims 4 byłam w wielkim szoku. Nie wiedziałam o tym, a już kiedy ja się o tym dowiedziałam to były w Internecie chyba pierwsze SS z gry, jeszcze chyba zwiastuna nie było na YT ani nic. Nie pamiętam dokładnie. Mimo to od razu po tej zaskakującej wiadomości wpisałam w google frazę The Sims 4 w poszukiwaniu SS właśnie.. Znalazłam i.. wielkie rozczarowanie. Co to w ogóle jest? Co to ma być? Kto w to niby ma grać? Grafika była dla mnie okropna. Zamiast polepszyć to co było już znane z The Sims 3 to nagle dają nam coś w stylu The Sims 1 czy nawet The Sims 2. Wielce się wtedy zawiodłam, nie mówiąc o wkurzeniu i wykrzykiwaniu, że przecież nikt im tego nie kupi. Uznałam wtedy, że nigdy nie sięgnę po to .. coś.
Mimo wszystko po tak długim czasie nagle przypomniało mi się o The Sims 4. Chciałam zobaczyć postępy, czy coś już wiadomo, jaka ta gra będzie. Z czystej ciekawości, tylko tyle. Ale powiem Wam, ze przez te 3 dni baaardzo się wkręciłam. Szukałam informacji gdzie tylko się da. Więc też i tutaj trafiłam w poszukiwaniu informacji, przez co przeczytałam cały wątek. I może to dziwne, ale jakoś mam zamiar kupić tą grę. Zrozumiałam i pogodziłam się z tym, że chcą wrócić do korzeni. W sumie.. nie jest to taki głupi pomysł. Owszem, może grafika nie jest jakaś super i jest kreskówkowa, ale powiem Wam, że według mnie teraz jest bardzo młodzieżowa, przyjazna dla oka oraz zabawna. Myślę, że jak niektórzy wychodziłam z założenia, że im lepsza generacja Simów, tym bardziej realna grafika powinna być, aczkolwiek teraz myślę, że to nie ma sensu. Nie wyobrażam sobie tej gry pełnej realizmu, jeśli mowa o grafice. Simsy to mają być simsy, to ma być gra. Owszem, grą tak samo można nazwać grę, gdzie grafika jest na bardzo wysokim poziomie. Ale jednak Simy i taka grafika..? Hmm.. nie wyobrażam sobie tego. ;p Podoba mi się tak jak jest. Może na niektórych SS wyglądają bardzo źle, bardzo podobnie do TS1 bądź TS2, ale myślę że to będzie kwestia przyzwyczajenia. Myślę, że zajmie mi to maksymalnie miesiąc zanim się do wszystkiego przyzwyczaję i to polubię, a gra według mnie ciekawie się zapowiada, pomimo małej ilości informacji. ;)
Niektórzy poruszali wątek odnośnie tego do jakich odbiorców EA Games chce trafić. Powiem Wam tak szczerze, że nie dziwie się, że robią taką grafikę kreskówkową (nie mam zamiaru wnikać czy to ze względu na to, że chcą przyciągnąć młodsze osoby do zagrania w simsy, czy to ma być specjalnie zrobione aby w jakimś stopniu powrócić do czasów TS1 czy TS2). Ja zaczynałam grać w The Sims jak byłam bodajże w podstawówce. Było wtedy The Sims 2. Co prawda jeśli chodzi o TS2 to miałam same piraty, bo nie stać mnie było (a raczej moich rodziców) na oryginalną grę, ale powiem Wam, że jak po jakimś czasie grania zobaczyłam jak wyglądało TS1 wtedy to aż wrzasnęłam z obrzydzenia. ;d Hahaha. Rozumiem, że starsze ode mnie osoby nadal w to grają, nadal się tym zachwycają, ale jednak ludzie są różni i takim przykładem jestem ja, osoba, która nigdy nie grała w TS1 bo ją po prostu ta gra odrzucała na kilometr samym wyglądem jakoś. Ja już będąc mała musiałam mieć super grafikę, co TS2 na tamte czasy zaspokajało moje potrzeby, mimo że teraz z perspektywy czasu widzę jak bardzo było kanciaste itp. Patrząc teraz na dzieci.. dzieci wychowane w środowisku gier, telefonów, tabletów, gier o naprawdę potężnej grafice – nikt już nie wróci Wam do TS1 czy nawet TS2. Oni oczekują czegoś innego. Czegoś jak TS3, czy nawet zbliżające się TS4. Wiadomo – nie wszystkim podpasują.
Była też wzmianka o zmianie czasu w The Sims 3 (bo ktoś stwierdził że była możliwa dopiero od jakiegoś dodatku). Z tego co pamiętam (bo grę mam od dawna odinstalowaną i kurzy się na półce) to zmiana czasu (czyli tego aby 1 minuta trwała dłużej niż naszą realną 1 sekunde) to wydaje mi się, że było to już możliwe do zmiany w podstawce. A ja mam tylko podstawkę The Sims 3 w domu. Nie mam niestety jak teraz tego sprawdzić.. Kiedyś komputer mi się parę razy popsuł więc ciągłe instalowanie na nowo gry i utrata wszystkich rzeczy ze store czy stron z darmowymi rzeczami (a rzeczy pobranych miałam setki) bardzo zniechęciły mnie do instalowania tego wszystkiego po raz 55. Ale przyznam się, że co jakiś czas pojawia mi się ochota zainstalowania tego i pogrania chociaż chwilkę w tą grę. Może też dlatego tak bardzo napaliłam się na The Sims 4. Gdzieś tam ta miłość do Simów została i czasem ma się ochotę w to zagrać. Nie mówiąc o tym, że to nowa generacja i chociaż miałaby być nieudana (w co szczerze wątpię) to czuję potrzebę kupienia chociaż zwykłej podstawki. Dodatki to rzecz poboczna, dodatkowa. Będą mi się podobać to kupię. Nie to nie. To też zależy czy sama podstawa mnie zachwyci, a w to nie wątpię. Myślę, że będzie dobrze. ;)
Kolejna sprawa – obawiacie się Origin. Powiem wam że nie ma się czego bać. Używam Origin od lutego, kiedy to kupiłam sobie poprzez Origin Battlefield’a 4. Wszystko ładnie poszło, gra jest, wystarczy zainstalować grę, czasem jakieś aktualizacje się automatycznie robią i tyle. Co prawda do BF’a Internet trzeba mieć non-stop. Na szczęście do TS4 nie będzie go trzeba mieć ciągle. Pewnie mimo wszystko ciekawi jesteście jak to wygląda z punktu instalacji gry jak ma się pudełko? Normalnie. Instalujecie grę, w pewnym momencie poproszą Was o login itp. z Origin przez co on sobie zarejestruje grę i dodaj ją do biblioteki gier. Wiadomo – podczas instalacji trzeba mieć włączony internet. Podczas każdej aktualizacji również, ale nie powinno to nikomu sprawiać problemu. Origin zawsze się włącza podczas włączania gry – to rzecz standardowa, tym się nie przejmujcie. Fajną opcją jest to, że w Origin można za darmo pograć w różne gry na wersjach demo, czy też w całe gry za darmo. Nie wiem jak będzie w kwestii TS4, ale jeśli chodzi o BF4 to co jakiś czas nawet pojawiały się w lutym darmowe pakiety do pobrania. Także jeśli ktoś będzie śledzić takie rzeczy to może i w TS4 zyska coś. :) Tak czy siak nie ma się czego bać.
A czego ja oczekuję od gry? Mam tylko nadzieję, że będzie tak świetna jak The Sims 2 oraz The Sims 3. Tak nawiasem mówiąc to pierwszy raz się spotkałam przez te 3 dni z opiniami, że w TS3 są plastusie jakieś. :D Nigdy tego tak nie odczuwałam, nie sądziłam nawet że lecą jakieś hejty w stronę TS3, nawet przed premierą. Ale teraz patrząc z perspektywy czasu to jestem w stanie się z Wami zgodzić. Nie mniej jednak grafika i pewne rzeczy w TS3 bardzo mi się podobają. Ale co z TS2 mnie tak urzekło? Otóż dodatki. Dodatki, które naprawdę dużo wnosiły, nie to co TS3 (moim zdaniem rzecz jasna), bo nie wiem jak tam sytuacja stoi z TS1. Według mnie w TS2 bardzo dużo wnosił każdy dodatek i praktycznie grałam w każdy oprócz Osiedlowego Życia. W TS3 jednak mnie one tak nie zachwyciły (oprócz rzecz jasna czterech pór roku, bez których nie wyobrażam sobie Simsów już). Najbardziej jednak oczekuję na powrót dodatku w stylu Własnego Biznesu. Grałam może w niego maksymalnie 3 dni kiedy to znowu komputer mi się popsuł wtedy, więc nie miałam czasu aby się nacieszyć wszystkim co dawał ten dodatek, za co do dzisiaj gryzę się w język i tego żałuję. Inne dodatki również mi się podobały. Dlatego też od TS4 oczekuje równie dobrych dodatków – na pewno Cztery pory roku, własny biznes, zwierzaki (chociaż zawsze mnie wkurzały w TS2 więc nie wiem czy zdecydowałabym się na ich zakupienie gdyby były w TS4). Na pewno też chcę dużych, fajnych map, otwartego świata, aby móc sterować tym czy czas ma płynąć dla całego miasta czy nie, no i jakiś ładny interfejs bym chciała. Wiadomo – CASt też by się przydał, ale myślę że jakoś dam radę bez niego. Przyzwyczaję się, chociaż nie ukrywam, że dawał wiele różnych możliwości i była to jakaś rewolucja w świecie The Sims.
Fajny też pomysł był rzucony z tą szkołą i ocenami. Jednak tutaj trzeba pamiętać o tym, że w każdym kraju jest inaczej ze szkołą, jeśli chodzi o oceny. Różne są skale ocen, itd. Chyba że wtedy zrobić trzy wskaźniki ocen: zły, dostateczny, dobry i tyle.
A jeszcze na koniec takie pytanie – co z basenami? Bo samochody – jak widać garaży nigdzie nie ma, więc nie zdziwię się jak zrobią dodatek a’la Nocne życie jak w TS2 i tam dopiero dadzą samochody. Ale basenów jeszcze nie widziałam przy żadnym domku. Ktoś wie czy będą w podstawce?
A i jeszcze jedno – przeszkadza większości grafika, a jednak nie patrzycie na to, że dorośli nawet potrafią grać w gry z tandetną grafiką i się z tego cieszyć. Nawet taki MC. Co po niektórzy tutaj w różne takie rzeczy grają i im to nie przeszkadza, a tutaj tak. To jest dla mnie fenomen jakiś. O.o
Nie wiem jak Wy, ale jeśli chodzi o TS4 to prawdopodobnie kupię Edycje Premium. Ciekawi mnie jakie informacje będą w tej książce. :)
Ciekawa teraz jestem czy ktoś przeczytał ten obszerny post. :D
@up: wow, szacun za przebrnięcie przez ten temat (u mnie 69 stron) i tego posta xD Przeczytam go (!), ale wpierw komentarz do "niusa" :)
NIEEEEEEEEEEEEE!!! Tryb budowania z TS3! :( Nie mogłam go zdzierżyć, moim zdaniem jest bardzo nieprzejrzysty.
Zauważyliście, że Ćwiry w każdej odsłonie simsów mają inny dom? :D Mogliby się zdecydować xD
Jestem przerażona. Zaczęłam grać w simsy 7 lat temu (czyli nie tak dawno zważając na to, że cała seria ma 15 lat!) i uwierzcie mi - czuję się za stara na to :(
Przestawili ikonki jak widzę - chcąc przełączyć na tryb życia trzeba kliknąć znaczek w prawym górnym rogu...
Czy tylko mnie zaniepokoiła ta jedna, oczodajna, wręcz neonowa trawa do wyboru? :O
Jest dużo okien! :D I są w podobnym stylu, czego nie było nigdy dotąd! :D
No i faktycznie - każda część dachu może mieć pokrycie innego koloru :) Modelowanie dachu - podobnie jak simów - w cenie :]
WESELE!!! :yeaah: Zwiastun trybu budowania, w którym jest coś o uroczystościach rodzinnych! Widzimy też AŻ JEDNO dziecko. Brawo, EAxis...
Bardzo podoba mi się domek w 2:07 :)
Dobra, to może niech mi w końcu pokażą życie rodzinne simów? :P
kavoweciastko
28.05.2014, 16:02
Cieszę się, że ktoś to przeczytał :D
Też sobie pozwolę skomentować newsa, skoro już mamy ten zwiastun budowania.
Martwi mnie, że nie widać nigdzie garażów czy basenów. Znając życie pojawi się to w jakimś dodatku, no nic.. jakoś będzie sie trzeba przyzwyczaić. ;)
Tryb budowania zapowiada się ciekawie, aczkolwiek zajmie mi trochę zanim to wszystko ogarnę a widzę, że opcji jest multum. ;o
Fajnie, że można okna na różnych wysokościach dać :D
Albo mi się wydaje albo uległ zmianie interfejs w trybie budowania?
Skoro już był tryb tworzenia sima i tryb budowania to myślę, że jeszcze do tego września pojawi się zwiastun odnośnie samego życia simów, co i jak będzie. O to bym się nie martwiła raczej. :)
kavoweciastko, nieźle musiała zainteresować Cię czwórka skoro przeczytałaś wszystkie posty o niej na tym forum. :) Obejrzałam filmik z trybu budowania i jestem oczarowana! Dotąd w Simsach nigdy nie zajmowałam się budowaniem domów i nie byłam w tym mocna, a w czwórce to wydaje się bardzo zabawne, łatwe i przyjemne. :) Cały dom zmienia kształt w zależności od tego jak przenoszone są pokoje, są też gotowe style umeblowania danego pomieszczenia... Muszę przyznać, że naprawdę mi się to podoba. :) Dom Ćwirów jest świetnie umeblowany, zupełnie w ich stylu! Zwróciłam uwagę na uroczystość ślubną (ten łuk weselny jest nawet ładny). ;) Chętnie zobaczyłabym już coś z trybu życia. Liv, chyba nie oglądałam wystarczająco uważnie, bo nie dostrzegłam dziecka. Aż muszę to sprawdzić. Ten filmik był lepszy od tego z CAS, czego się nie spodziewałam. :)
W końcu w trybie budowania będzie wszystko to, czego brakowało w poprzednich odłonach. Cieszę się z fundamentów i możliwości regulacji ich wysokości.
No i jednak będą tramwaje! :)
Odnośnie grafiki wypowiadałem się już tyle razy, że przejdę od razu do rzeczy:
Kocham nowy tryb budowania. Wielbię. Ubóstwiam. Niewątpliwie największy atut czwórki. Dziękuję za uwagę.
Eris - dziecko widać w 2:10 :)
No, przeczytałam :]
Zamiast polepszyć to co było już znane z The Sims 3 to nagle dają nam coś w stylu The Sims 1 czy nawet The Sims 2.
Proszę, nie obrażaj mi "jedynki" i "dwójki" :(
Wielce się wtedy zawiodłam, nie mówiąc o wkurzeniu i wykrzykiwaniu, że przecież nikt im tego nie kupi.
To jest EA! Kura, która znosi złote jaja!
Zrozumiałam i pogodziłam się z tym, że chcą wrócić do korzeni.
Tak, to byłoby pocieszające, ale według mnie ten powrót nie bardzo im się udaje. Śmiem twierdzić, że zupełnie niepotrzebnie zmienili klasyczne simowe UI (co w nim było nie tak, do jasnej ciasnej?!)
Owszem, może grafika nie jest jakaś super i jest kreskówkowa, ale powiem Wam, że według mnie teraz jest bardzo młodzieżowa, przyjazna dla oka oraz zabawna.
Fakt, ja zaliczam się do "młodzieży akademickiej", ale myślę, że przeciętny gimnazjalista zareagowałby na taką grafikę podobnie jak ja i inni gracze w moim wieku lub starsi.
Dla moich oczu jaskrawe kolory wcale nie są miłe. Lubię grac w simsy godzinami, bez bólu oczu.
No dobra - jak jest zbyt realistycznie też jest źle, ale teraz przegięli w drugą stronę i zrobili graficznie grę dla dzieci.
Chciałabym też wypunktować, że nie zgadzam się z tym, że grafika TS1 i TS2 jest "dziecięca". Jak dla mnie wręcz przeciwnie. Może dlatego właśnie lubię oglądać screeny z "dwójki", o "jedynce" nie mówiąc.
Jestem tylko o rok starsza od Ciebie... Jeszcze za czasów naszego dzieciństwa (podstawówka) Simsy to było COŚ - taka gra "dla bogatych" :D Kiedy wyszła gra TS2 byłam w 4 klasie i mniej więcej wtedy miałam okazję pożyczyć od przyjaciółki The Sims (1). To był szał! Ale płytka z grą gdzieś się zapodziała i było po simsach.
Dzisiaj nie żałuję, że tak się stało. Pod koniec 2006 roku postanowiłam, że zacznę swoją przygodę z simsami od "jedynki" i to była bardzo dobra decyzja :) Grafika z końca lat 90. nie była dla mnie żadnym mankamentem, a wręcz stanowiła urok tej gry :)
nikt już nie wróci Wam do TS1 czy nawet TS2
Dlaczego? ;)
Mojemu 8-letniemu kuzynowi spodobało się SimCity 4, chociaż jego brat pewnie dał mu pograć w "piątkę" :D
Zresztą dzieci to jedno, a młodzież i dorośli to drugie. Oni też mają swoje wymagania i portfele z zaoszczędzoną kasą ;)
Albo wiedzą, gdzie co znaleźć w internecie.
Co do czasu w grze, nie mam zdania. I tak gram w simsy godzinami :P
Jeśli chodzi o Origin, to chodzi mi o to, że będzie to coś w rodzaju zabezpieczenia gry (a, powiedzmy sobie szczerze, nie każdy bedzie chciał wydać 200zł na "próbę", skoro można to zrobić nie płacąc). Myślę, że gdyby cena gry była przyzwoita, to nie byłoby ono potrzebne ;)
Tak nawiasem mówiąc to pierwszy raz się spotkałam przez te 3 dni z opiniami, że w TS3 są plastusie jakieś
A mówiłaś, że przeglądałaś kiedyś nasze forum... ;)
Nigdy tego tak nie odczuwałam, nie sądziłam nawet że lecą jakieś hejty w stronę TS3, nawet przed premierą.
Internet stoi otworem! :) Wystarczy poczytać komentarze na stronach polskich czy zagranicznych takich jak np. na MTS.
Dodatki, które naprawdę dużo wnosiły, nie to co TS3 (moim zdaniem rzecz jasna), bo nie wiem jak tam sytuacja stoi z TS1
Dodatki w "jedynce" co do "wykonania" były podobne do "dwójkowych" :)
Dodatek CPR? Po tylu latach mogli to dać w podstawie! Tak jak zwierzaki.
A jeszcze na koniec takie pytanie – co z basenami? Bo samochody – jak widać garaży nigdzie nie ma, więc nie zdziwię się jak zrobią dodatek a’la Nocne życie jak w TS2 i tam dopiero dadzą samochody.
Właśnie... No ale bez przesady! W podstawie TS3 były auta i w podstawie "dwójki" tez miały być!
Ale basenów jeszcze nie widziałam przy żadnym domku. Ktoś wie czy będą w podstawce?
Niech tylko spróbują nie dać basenów! :((
Nawet taki MC.
Ale nie porównujmy Minecrafta i The Sims 4 do siebie! :O To dwie zupełnie inne gry...
Zauważyliście, że Ćwiry w każdej odsłonie simsów mają inny dom? :D Mogliby się zdecydować xD
No ja bym się bardziej zdziwiła, gdyby w każdym nowym mieście mieli ten sam dom :P
Tryb budowania jest super. W simsach nigdy nie chciało mi się budować domów, ale to się chyba zmieni :D
kavoweciastko
28.05.2014, 17:47
Mojemu 8-letniemu kuzynowi spodobało się SimCity 4, chociaż jego brat pewnie dał mu pograć w "piątkę" :D
Ale moze nie porównujmy SimCity do The Sims ;d Mimo wszystko to jednak troszkę inne gry. :p W samo SimCity tez grałam w starsze wersje kiedyś i też nie miałam nic do tego. ;)
A mówiłaś, że przeglądałaś kiedyś nasze forum...
Owszem, ale bardziej za czasów TS2 o ile się nie mylę.
Internet stoi otworem! Wystarczy poczytać komentarze na stronach polskich czy zagranicznych takich jak np. na MTS.
Jeśli chodzi o TS3 to nigdy nie patrzyłam na fora wtedy. Jedynie co to na nowe newsy o TS3 i tyle :p
Ale nie porównujmy Minecrafta i The Sims 4 do siebie! To dwie zupełnie inne gry...
Wiem, wiem :D Ale i on się tutaj przewinął więc i go przytoczyłam ;d
Pink Panther
28.05.2014, 18:30
To zapowiada się naprawdę świetnie :love: Coraz bardziej nie mogę się doczekać TS4, a nawet kreskówkowa grafika coraz mniej mi przeszkadza. Wszystko ładnie się komponuje w otoczeniu, a domy wychodzą naprawdę ładne :3 Poza tym świetny jest ten tramwaj i ślub Simów :D
Tryb budowania jest super. W simsach nigdy nie chciało mi się budować domów, ale to się chyba zmieni :D
Oooo tak!
To jest świetne! Zawsze uwielbiałam budować w Simsach, a teraz będzie to jeszcze większa zabawa. Tylko ciągle mam wrażenie że te meble i wszystko już było...
Na samym filmie można wyłapać rożne ciekawostki. Zwróciliście uwagę na te kolorowe napoje czy też drinki? Simowie mieli je do posiłków jak i same.
Filmik mi sie podoba, ma dużo informacji, ale tempo dla mnie zbyt szybkie. Miałam nadzieję, że będzie dłuższy
Podoba mi sie modelowanie dachu, okna na różnej wysokości (mam nadzieję, że zasłony też będzie można wieszać na różnej wysokości)
Dom Ćwirów jest w porządku, ale jakoś mnie nie zachwycił. Najbardziej podobał mi się ten w dwójce.
Patent z fundamentami jest super.
Hmmm... nie będzie wcale basenów?
http://oi62.************/34y7l8k.jpg
całkiem ładne wnętrze :O
Kędziorek
29.05.2014, 00:13
Tryb budowy zrobił na mnie ogromne wrażenie. Naprawdę to dopieścili.
Basen i garaż swoją drogą, ale czy była gdzieś mowa o piwnicach? Pewnie też dojdą dopiero w jakimś dodatku...
Mi podoba się dom Ćwirów od zewnątrz. Jeśli chodzi o wnętrze, to pokazali trochę za mało i za szybko.
Czy Was też wkurzają kryształki prawie na głowach simów? Pierwszy raz chyba będę musiała korzystać z kodu, który je wyłącza. Obniżenie ich to pomysł zupełnie bez sensu.
Agor-ia - dla estetyki i prostszego robienia zdjęć ja zawsze mam kryształki wyłączone :)
Haha, śniło mi się dzisiaj, że kilka miesięcy przed premierą na necie znalazłam TS4! :D Nawet robiłam w grze zdjęcia, żeby potem wstawić na forum :) (tylko z tym wstawieniem to coś mi nie wychodziło, jakby jakaś siła z góry to utrudniała)
Otoczenie było jeszcze niedopracowane, ale przypominało mi układem domki w SC4/Downtown z TS(1)! :D (podział na strefy, np. bogatą, średnio bogata i biedną, albo na centrum i przedmieścia) Oczywiście nie było Disneya ;)
Okazało się, że można mieć basen (o totalnie dowolnym kształcie i głębokości!) i auta, a podjazd można było postawić od dowolnej strony drogi (nie tak jak w TS2 w domkach ustawianych przy skrzyżowaniu ulic). Z samej gry niewiele pamiętam niestety, ale ogólne wrażenie miałam bardzo dobre :)
Tak trąbią o tych emocjach, a w mojej rodzince była taka sytuacja (xD), że dziewczynka nie poszła do szkoły, bo nie chciało jej się i koniec :D I odkryłam taką ciekawą rzecz w opcjach i podejrzewam, że związana ona była z tym "dorabianiem" rodzeństwa lub sprawdzaniem fenotypu kolejnych potomków :D
Ten sen był poniekąd "na życzenie", ale normalnie nie śnią mi się takie rzeczy xD
simka334player
29.05.2014, 09:43
wow i jeszce raz wow!
Super! Misie podoba! Ja tez nie przepadałam za budowanie domków. wolałam przerabiać. Podoba mi sie taka droga na skróty.
Ale ciekawi mnie jedna spawa...ta zmiana wysokości ścian. Juz o tym kiedyś pisałam ale nikt nie podjął tematu...
Jak to sie będzie miało do ustalonego wzrostu przecietnego sima? Może krok w stronę zmodyfikowania właśnie wzrostu simów? Może w The Sims 5!:lol2:
Co do interfejsu Liv nie zwróciłam uwagi ale ciekawi mnie twoja reakcja....
Dla mnie część przyjemności grania w nową grę to właśnie stwierdzenie jak ona działa. Poza tym wszelkie zmiany sa dobre podobno dla naszego mózgu. Powodują że sie rozwija. Skacze nam ten level!
Może to i Disney ale misie podoba. Nie mam nic przeciwko Disneyowi. Jak to eris napisała reality mam za oknem!
I też czekam na pokaz genetyki...Bo to jest właśnie to co lubie najbardziej w simsach. Tworzenie wielopokoleniowych rodzin.
A wracając jeszcze do grafiki i do tego o czym pisało kavoweciastko... dla bardzo młodych i młodych grafika ma naprawdę duże znaczenie. Brakuje wyobrażni młodemu pokoleniu wychowanemu na smartfonach etc.
Jestem ciut starsza i pamietam jeszcze baaaaaaaaaaardzo stara grę rpg gdzie cała grafika sprowadzała sie do kropek. wybierało sie postac wedł€g opisów(..ja zawsze byłam elfką o srebrnych wlosach i jasnozielonej skórze) i była ta postać i jej wygląd tylko w twojej wyobrażni w grze była to tylko kropka o okreslonym kolorze.... Co to była za grywalna gra. Nie można sie było od niej oderwać. Działała na najlepszej karcie graficznej - wyobraźni.
Dla mnie grafika nie jest taka istotna. Nie potrzebuję widzieć każdego źdźbła trawy. Żeby tylko simy zgadzały sie ztym co ja uważam za ładne. A tak jest. So far.
Dodatkowo, pamietam filmik o TS2 który dostałam na płytce z Abrakadabrą.
Pamietam że wszystkie simy wydawały mi się wtedy takie same co potem okazało sie nieprawdą w grze.
Więc wszystko okaże sie naprawdę dopiero wtedy gdy "odpalimy" TS4!!!!
Mroczny Pan Skromności
29.05.2014, 10:00
Ale ciekawi mnie jedna spawa...ta zmiana wysokości ścian. Juz o tym kiedyś pisałam ale nikt nie podjął tematu...
Jak to sie będzie miało do ustalonego wzrostu przecietnego sima?
czyli w domu z wysokimi ścianami mieszkaliby wysocy simowie i odwrotnie? :P
Brakuje wyobrażni młodemu pokoleniu wychowanemu na smartfonach etc.
pokolenie wychowane na smartfonach dopiero uczy się mówić i chodzić :D
Mam nadzieję, że ten filmik utnie idiotyczne spekulacje, jakoby w TS4 zabrakło opcji normalnego budowania ;)
Marcysia
29.05.2014, 10:03
Ej! Ja na tamtym zdjęciu z filmiku(?) widziałam tableta!:fun:
Mi się gra bardzo podoba! Tryb budowania i twożenia sima to coś dla mnie! Tak sumie to cała gra to coś dla mnie, jedenastolatki!:tssmile:
(Heh, i co ja mam jeszcze pisać skoro już inni to za mnie zrobili?)
Ciekawe czy dzieci w czwórce będą dziedziczyć cechy charakteru swoich rodziców? Druga kwestia, którą chciałabym podnieść jest taka, że przydałby się widoczny upływ czasu w otoczeniu. Przecież to dziwne gdy okazuje się, że zagraliśmy już kilkoma pokoleniami i pradziadkowie Simów mieli od początku dostęp do nowoczesnych rozwiązań takich jak supersamochody, tablety i modne ubrania takie same jakich potem używają ich potomkowie. Otoczenie jest niezmienne, cały czas nowoczesne, a mogłoby najpierw być odrobinę staroświeckie, a potem wraz z rozwojem kolejnych pokoleń ujawnić opcje posiadania nowszych modeli samochodów, nowocześniejszych ubrań, modeli telefonów itp. Obawiam się jednak, że przy 5 czy dalszym pokoleniu bylibyśmy już w przyszłości, bardzo odległej od naszych czasów, co wymagałoby już w podstawce wprowadzenia opcji jeszcze bardziej złożonych niż w trójkowym "Skoku w przyszłość". No nie wiem... Gra jest pełna nieścisłości nawet jeśli chodzi o czas godzinowy; zakładając, że ileś tam sekund ew grze odpowiada godzinie czasu rzeczywistego, to Sim schodzi ze schodów przez 2 godziny. Jestem ciekawa co myślicie na ten temat?
Mroczny Pan Skromności
29.05.2014, 10:54
@up - może coś takiego, że każdy kolejny dodatek wprowadzałby stopniowo bardziej nowoczesne obiekty? Każdy, kto by chciał, mógłby podążać z duchem czasu, a staroświeccy nie musieliby zmieniać nic :D
przydałby się widoczny upływ czasu w otoczeniu.
Mnie to sie marzy taka prosta rzecz, jak ogólny podgląd otoczenia, czyli coś jak tablica ogłoszeń. Tyle i tyle rodzin w otoczeniu, tyle i tyle simów w otoczeniu, z podziałem na wiek. Podstawowe informacje, kto się urodził, kto umarł i w jaki sposób, możliwość pochowania każdego sima z otoczenia a nie tylko tych, których dobrze znał sim, którym aktualnie gramy (żeby to nie znikało, tylko było ułożone chronologicznie. Żeby to wszystko było dostępne w jednym miejscu a nie tylko jeśli ns sim przeczyta gazetę w odpowiednim momencie
Ten dom Ćwirów jest boski, taki w ich stylu. Po prostu cudo <3 I znowu ten tramwaj/pociąg. Może to jakaś aluzja w stylu: 'spokojnie, dostaniecie to, ale na razie tylko patrzcie jak jeździ i się domyślajcie' :rwink:
simka334player
29.05.2014, 11:43
eris super pomysł Też mi sie to nie podobało tylko ja raczej myślałam w drugą stronę. żeby rzeczy ulegały zużyciu i trzeba było kupić nowe. Bo co w końcu robić z ta zgromadzona fortuną?
Co do genetyki .... SimGuru Ryan powiedział/napisał :Speaking of bringing things to life, we’ve greatly improved our genetics system. As before, you can create two Sims and try for a baby. Their baby would splice their DNA together and their baby would grow up to have features representative of both their Mother or Father’s looks. Now, right in Create A Sim, you are able to mash-up the looks of two Sims to preview what their child will look like. Better yet, you can then manipulate the look of the child if you aren’t satisfied with the results. You can also create family members based off of just one of your Sims’ genetics! Want to give one of your Sims a brother, done! Or provide them with a kid sister, check! The improved genetic functions are dynamic, open ended and really fun to play with.
Mogę przetłumaczyć ale nie będę obrażać waszej inteligencji.
Co do wysokości ścian laseczko to też w drugą stronę... w niskich ścianach kransnoludki!?
Etc oznacza i tak dalej czyli nie tylko smartfony....
mamełe... no tak czyli wracamy do tego że nie pasuje nam to granie jedną rodziną w jednym mieście a reszta robi co chce.
Dużo ludzi na to narzeka na różnych forach.
Nie ma chyba odwrotu od otwartego otoczenia więc na pewno będą musieli coś wymyślić w tej sprawie
forbidden
29.05.2014, 11:49
Tryb budowania rzeczywiście zapowiada się świetnie, już wyobrażam sobie godziny spędzone na projektowaniu. Nie mogę się doczekać. Co do wysokości ścian to wydaje mi się, że będzie ustalona jedna standardowa wysokość którą będzie można powiększyć (już widze te wysokie sufity) ale już nie zmniejszyć, tak wynika z filmiku :)
Agor-ia - dla estetyki i prostszego robienia zdjęć ja zawsze mam kryształki wyłączone :)
Zauważyłam ;) Mi kryształki jakoś nigdy nie zawadzały, bo były w pewnym oddaleniu od sima, ale teraz to już wygląda źle.
Fajny miałaś ten sen :D
Ja też chcę więcej informacji o genetyce albo chociaż o otoczeniu, rodzinach. W jedynce grałam tylko maxisowymi rodzinami, w dwójce prawie w ogóle ich nie ruszyłam, wolałam własne otoczenie i rodziny. W trójce znowu gram głównie dostępnymi rodzinami. Jestem ciekawa, jak to będzie z czwórką ;)
Twórcy mogliby nam pokazać dzieci tak na Dzień Dziecka :P
Mnie to sie marzy taka prosta rzecz, jak ogólny podgląd otoczenia, czyli coś jak tablica ogłoszeń. Tyle i tyle rodzin w otoczeniu, tyle i tyle simów w otoczeniu, z podziałem na wiek. Podstawowe informacje, kto się urodził, kto umarł i w jaki sposób, możliwość pochowania każdego sima z otoczenia a nie tylko tych, których dobrze znał sim, którym aktualnie gramy (żeby to nie znikało, tylko było ułożone chronologicznie. Żeby to wszystko było dostępne w jednym miejscu a nie tylko jeśli ns sim przeczyta gazetę w odpowiednim momencie
No właśnie, mi też brakuje takiego podglądu. W ratuszu mógłby się mieścić USC z rejestrem narodzin/zgonów itd. I najlepiej, żeby można było wejść do bazy danych bez konieczności wchodzenia simem do budynku.
Tryb budowania rzeczywiście zapowiada się świetnie, już wyobrażam sobie godziny spędzone na projektowaniu. Nie mogę się doczekać. Co do wysokości ścian to wydaje mi się, że będzie ustalona jedna standardowa wysokość którą będzie można powiększyć (już widze te wysokie sufity) ale już nie zmniejszyć, tak wynika z filmiku :)
Zgadza się. To nawet było powiedziane kiedyś przez twórców, że będzie 3 wysokości ścian, czyli normalna, wysoka i najwyższa.
W ratuszu mógłby się mieścić USC z rejestrem narodzin/zgonów itd.
Byłabym za rozbudowaniem tej opcji, która pojawiła się w TS3 - w ratuszu można było zmienić imię i nazwisko sima. O ile nie można było wziąć ślubu cywilnego, to taka opcja, oprócz "statystyk" również powinna się pojawić :) Nie ukrywam - lubię śledzić takie dane (dlatego prowadzę kronikę mojego miasteczka i co jakiś czas uaktualniam "The Index (of Residents)"), ale czas spędzony na spisywaniu i edytowaniu wszystkiego wolałabym poświęcić na grę :D
Wspominałam o UI...
Tryb "tworzenia domu" (połączony tryb budowania i kupowania) w The Sims 4:
http://s20.postimg.org/8o8sw4kah/build_mode.jpg (http://postimg.org/image/8o8sw4kah/) http://s20.postimg.org/au33qmnqx/buy_mode.jpg (http://postimg.org/image/au33qmnqx/)
The Sims 3...
http://1.bp.blogspot.com/_XOgcHPqjgNQ/ShQufcIlIfI/AAAAAAAABBI/TuOa8CO9_9Y/s400/build+mode.JPG
http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20110327165542/sims/images/b/ba/Ts3_buymode_byroom_kids.jpg LUB http://oyster.ignimgs.com/mediawiki/apis.ign.com/the-sims-3/8/8e/Ts3showtime-37.jpg
Dwójkę sobie odpuszczę tym razem :)
Proponuję też zwrócić uwagę na to, gdzie się zapisuje grę... Po tylu latach gry we wszystkie części simsów, jakkolwiek może to być dobre dla mózgu, przyzwyczajanie się do nowego UI mi się NIE widzi.
Poza tym zauważcie, że stary układ był bardziej ergonomiczny. Teraz będziemy musieli myszką w górę, myszką w dół, a jak skończymy budować, to jeszcze raz w górę...
Plusem jest wyszukiwarka - to NAPRAWDĘ ułatwi sprawę :)
Tak, tak, kwestia przyzwyczajenia, ale nadal uważam, że to zmiana kompletnie nikomu niepotrzebna.
Mi tam UI nie przeszkadza. W The Sims 2 było ok, ale w trójce stało się całkiem zaśmiecone i nieintuicyjne, szczególnie to przełączanie między rodzinami. Jeśli w czwórce to poprawili, to nie będę jakoś płakał za starym interfejsem. Liczy się przede wszystkim przejrzystość i swoboda działania. Na pierwszy rzut oka jedyne, co mi nie pasuje, to to, że jest jakieś rozrzucone po całym ekranie.
Btw, zauważyliście jak na powyższym screenie rzucane są cienie? Podoba mi się to, jak światła wpadają przez okna, ale coś jest nie tak ze światłami na ścianach - jakby w ogóle nie było sufitu. Oby tylko nie okazało się, że "it's not a bug, it's a feature". :D
Tekstury są dziwne. :|
Kenny McCormick
29.05.2014, 18:22
Dom Ćwirów wygląda spoko. co prawda troszke nie podoba mi sie wnętrze, ale co tam xD Martwi mnie tylko jedno - czy będą cmentarze? :<
octavessens
29.05.2014, 19:27
http://i.imgur.com/dsoglTE.jpg
http://37.media.tumblr.com/48248da1a6a3fa06cc7927698cff8b84/tumblr_n6c5b5t1nY1sh6xelo1_1280.jpg
http://37.media.tumblr.com/c6bf457ee7f1bc392a787067a53801e2/tumblr_n6amcheCw61sh6xelo1_r1_1280.png
http://37.media.tumblr.com/3acb87ff7252fb2af122a206beda9ca2/tumblr_n6ae0ax27W1sh6xelo2_r1_1280.jpg
basenow nie bedzie, a domy na palach beda? :o
kavoweciastko
29.05.2014, 20:49
Druga kwestia, którą chciałabym podnieść jest taka, że przydałby się widoczny upływ czasu w otoczeniu. Przecież to dziwne gdy okazuje się, że zagraliśmy już kilkoma pokoleniami i pradziadkowie Simów mieli od początku dostęp do nowoczesnych rozwiązań takich jak supersamochody, tablety i modne ubrania takie same jakich potem używają ich potomkowie. Otoczenie jest niezmienne, cały czas nowoczesne, a mogłoby najpierw być odrobinę staroświeckie, a potem wraz z rozwojem kolejnych pokoleń ujawnić opcje posiadania nowszych modeli samochodów, nowocześniejszych ubrań, modeli telefonów itp.
Jest to bardzo ciekawy pomysł, aczkolwiek ja np. obawiałabym się tego, że wreszcie będą z tego na końcu Simsy a'la TS3 Skok w przyszłość, a mi jakoś nie odpowiada taka perspektywa Simsów. Sam pomysł jest ok, ale nie chciałabym grać w super nowoczesnym świecie, gdzie będę latać na jakimś.. czymś a'la deskorolka (?) czy inne takie dziwne historie. :p
@up - może coś takiego, że każdy kolejny dodatek wprowadzałby stopniowo bardziej nowoczesne obiekty? Każdy, kto by chciał, mógłby podążać z duchem czasu, a staroświeccy nie musieliby zmieniać nic :D
Wersja z dodatkami jednak bardziej mi się podoba. :)
anie_1981
29.05.2014, 20:52
octavessens, przecież to było do przewidzenia, że podstawka będzie mocno okrojona... Nie pamiętam jednak, by kiedykolwiek w podstawce nie było basenów...
kavoweciastko
30.05.2014, 06:29
Pytanie czy kwestia basenów jest sprawą potwierdzoną? Bo może ich jeszcze nie dodali po prostu? No ale watpię w to.. Zanim by dali do obiegu film z trybu budowania to by pewnie zrobili baseny. No nic.. Co do piwnic - jestem pewna, że będą.
EDIT: Dałam nowy news. Co o tym sądzicie?
Według mnie jest to dosyć ciekawe, aczkolwiek ja nie zamierzam tego kupić. ;) Co z tego, że to się świeci itd skoro lepszy zestaw (mysz, słuchawki) mam w domu? :p
W menu budowania (nie będę wrzucać zdjęcia, jest ich wystarczająco w tym temacie) jest tajemnicza ikonka w prawym dolnym rogu wyboru działu. Najbardziej mi przypomina piwnice, ale kto wie :P
Co do basenów, w wyborze działów nie zauważyłam nic co przypomina wodę, a przy budynku "idealnym na wesela" jest wstawione oczko wodne, skądś musiało się wziąć, może baseny będą w tym samym miejscu.
kavoweciastko, myślę, że wraz z każdym pokoleniem po prostu gra odsłaniałaby nowe elementy: nowsze modele samochodów, tablety, ubrania, które przy grze powiedzmy: dwoma pierwszymi pokoleniami byłyby niedostępne. Otoczenie Simów też zmieniałoby się bardzo stopniowo i zależnie od wyborów gracza. Byłabym za tym, żeby tę opcję można również wyłączyć podobnie jak wyłączało się postęp historii w trójce i wtedy od początku miałoby się dostęp do wszystkich elementów: nowych samochodów, ciuchów, telefonów komórkowych itp. Skoro trójka wprowadziła postęp historii, to czemu by nie pójść dalej. :)
Naprawdę się boję o te baseny...
CONTENT B
Swimming Pools & Hot Tubs (Baseny i Wanny), mój komentarz: wystarczą mi te, które będą w głównych dodatkach, po co aż tak się rozdrabniać, to jakaś katastrofa!
I mam kolejnego dealbreakera - BASENY W PODSTAWIE!!!
Matko, to się w głowie nie mieści, za co można jeszcze zgarnąć kasę :((
Baseny to dla mnie NIEODZOWNY element gry w simsy, dlatego to tak przeżywam.
octavessens
30.05.2014, 13:41
OMG braku basenów też nie przeżyję! Naprawdę...
La Tortura
30.05.2014, 14:02
nie no pls, baseny muszą być ;p
ogólnie to czwórka podoba mi się jeszcze bardziej niz na początku, wszystko jest piękne. a te domy i otoczenie to marzenie. ^ nie wiem na co jeszcze mogłabym narzekać. chyba tylko na tekstury włosów, inne rzeczy mi nie przeszkadzają. :D
chociaż jeśli będzie duży wybór hairsów to tekstury tez nie beda tak wadzic. i tak nie lubie zbyt realistycznych tekstur, bo to brzydko wygląda :<
kavoweciastko
30.05.2014, 14:05
Ja jakoś przeżyję. Owszem, może i nie wyobrażam sobie budowania rezydencji dla bogatych simów bez basenu, ale jeśli wynagrodzą to jakimś basenem w mieście to ok. ;)
Hmm, ja zazwyczaj nie buduję basenów, no chyba, że w kurortach, ale zgadzam się w tym, że powinny być w podstawie, bo zawsze one w podstawie były.
A wygląd domów też mnie nie przekonuje. Ogólnie grafika TS4 kojarzy mi się z filmami pixara. Poza tym wokół tych domów jest dziwna poświata. A dziwnej poświacie mówię stanowcze nie.
^ Zgadzam się w 100%.
No i przyjmując, że basenów już nie będzie, podobnie piwnic... Pytanie moje: dlaczego? Czyżby EA chciało sobie z tego zrobić oddzielny dodatek? "Baseny i piwnice"? Z opisem typu "uszkodź rurę, zalej wodą piwnicę i wpuść simów, by się pluskali"? :huh:
W ogóle, jeśli kierowane do dzieci TS4 będzie takim samym spamem dodatków jak TS3 - jezu, skąd te dzieci wezmą na to wszystko pieniądze? :D Ja nie wiem, czasy się zmieniły czy co? Ja grę dostawałem wyłącznie na urodziny i Boże Narodzenie, a w każde inne dni masz bachorze złotówkę i kup sobie chipsy.
Kędziorek
30.05.2014, 14:26
Teraz za złotówkę rzadko kiedy chipsy kupisz :D
Ale żeby basenu nie było to chyba jakiś żart. Może chociaż w stawie będą mogli się kąpać, choć w sumie.. To obok schodów na tym interfejsie wygląda jak fontanna, może tam będzie basen?
^ Zgadzam się w 100%.
No i przyjmując, że basenów już nie będzie, podobnie piwnic... Pytanie moje: dlaczego? Czyżby EA chciało sobie z tego zrobić oddzielny dodatek? "Baseny i piwnice"? Z opisem typu "uszkodź rurę, zalej wodą piwnicę i wpuść simów, by się pluskali"? :huh:
W ogóle, jeśli kierowane do dzieci TS4 będzie takim samym spamem dodatków jak TS3 - jezu, skąd te dzieci wezmą na to wszystko pieniądze? :D Ja nie wiem, czasy się zmieniły czy co? Ja grę dostawałem wyłącznie na urodziny i Boże Narodzenie, a w każde inne dni masz bachorze złotówkę i kup sobie chipsy.
Ja tam córce chętnie kupuję rzeczy, których zaraz nie rzuci w kąt :P Okazji jest naprawdę wiele (niestety). Oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Ma też skarbonkę, do której zbiera pieniądze na wymarzone cele. Czasem schodzi się jej nawet rok. Na szczęście na chipsy nie wydaje.
No wiadomo, na simsy nie będzie musiała oszczędzać :cool2:
Pytanie moje: dlaczego? Czyżby EA chciało sobie z tego zrobić oddzielny dodatek? "Baseny i piwnice"? Z opisem typu "uszkodź rurę, zalej wodą piwnicę i wpuść simów, by się pluskali"? :huh:
No pewnie. Bo po co dawać baseny w podstawie jak można zrobić z tego akcesoria czy dać jako obiekt w Store i wyciągnąć z fanów kasę?
Przez tydzień nie miałam internetu i zastanawiałam się ile pojawi się nowych wiadomości na temat TS4. Nawet mi się śniło, że pokazali dzieci :D
Filmik obejrzałam już trzy razy. Jest świetny, ale bardzo krótki i jakoś tak szybko wszystko pokazali.
Tak czy inaczej tryb budowania jest świetny. Podoba mi się wszystko co zobaczyłam. Cały tryb budowania, domy, meble, nowe katalogi i widoczne fragmenty miasta. Wszystko to (poza miastem może) jakoś tak przyjemnie kojarzy się z dwójką.
Podoba mi się też grafika. Widać cofnęłam się w rozwoju do 12 czy 13 roku życia ;P Uważam jednak, że idealnie pasuje do tej gry, dla mnie simy mają być takie właśnie, żeby odrywały od rzeczywistości :) Poza tym, jeśli dzięki tej grafice gra będzie płynna to tym bardziej taką grafikę polubię. Fakt, że w trójce uwielbiam widoki, ale co mi po nich kiedy są momenty, że gra tnie się tak bardzo, że odechciewa się grać? A w czwórce też na pewno będą piękne widoki :D
Czy gdzieś napisano, że w podstawie nie będzie basenów ani piwnic, czy tylko tak sobie o tym dyskutujecie na wszelki wypadek?
kavoweciastko
30.05.2014, 18:31
Mnie również nie zdziwi jeśli EA będzie chciało tak bardzo zarobić, że da oddzielne dodatki/akcesoria do każdej z tych rzeczy, której nie będzie (ale to jeszcze nie wiemy na 100% raczej) czyli np. baseny czy samochody. Póki co możemy tylko gdybać, ale fakt faktem, że EA często nie myśli o graczach i chce na nich nieźle zarobić. Wie jakie chwyty obrać. To przykre.
La Tortura
30.05.2014, 19:17
http://postimg.org/image/8o8sw4kah/ chodzi o to zdj
ogólnie to tam widzę fontannę, pewnie zbiorniki wodne będą w tym dziale, wiec nie wiem o co ta panika ;o
mysle ze predzej pomina piwnice, niz baseny no pls ...
kavoweciastko
30.05.2014, 19:21
A ja właśnie myślę, że pominą baseny, a będą piwnice. ;)
anie_1981
30.05.2014, 19:29
Jak nie będzie basenów, to wcale się nie zdziwię, to nie pierwsze zagranie poniżej pasa tej firmy. Ja tam się po nich już niczego dobrego nie spodziewam, zbóje to, i zdziercy.
A z takiej bardziej konstruktywnej krytyki, to jeśli będą baseny i piwnice w podstawce, to niech przynajmniej dadzą możliwość budowania tych basenów w piwnicy... W trójce dali możliwość budowania piwnicy, ale na budowanie basenów w tej piwnicy, trzeba było długo poczekać. A jeśli w czwórce nie będzie narzędzia budowania piwnic, to może chociaż będzie możliwość budowy piwnicy jak w dwójce..? No wiecie, dom na fundamentach, a potem obniżamy terenik... :cool2:
Pink Panther
30.05.2014, 20:25
http://postimg.org/image/8o8sw4kah/ chodzi o to zdj
A propos tego zdjęcia, bo dopiero teraz to zauważyłem. Opcja wyszukiwania jest świetna - w Trójce wiele razy męczyłem się i przeszukiwałem Google, żeby dowiedzieć się, gdzie jest jakiś przedmiot, w jakiej kategorii. "Szukajka" to wręcz wybawienie :love:
Zgadzam się, że opcja wyszukiwania będzie bardzo przydatna.
Jak dla mnie, cały podział na katalogi jest bardzo przyjemny. Pamiętam, jak jakiś czas temu było powiedziane, że nie będzie podziału na tryb kupowania i tryb budowania. Jakaż to była panika, że wszystko będzie wrzucone do jednego worka i nic nie będzie można znaleźć. A jednak, rozpacz okazała się przedwczesna ;P
Bardzo cieszy mnie możliwość regulacji wysokości ścian i okien, to da ogromne możliwości w budowaniu.
Zastanawiam się, czy ikonka pudełko na samym dole, to wyposażenie rodziny, jak w TS3?
Mortimer z tymi swoimi wąsikami i minami, wygląda jak Rett Butler z filmu "Przeminęło z wiatrem". Czy może tylko mi się tak kojarzy?
Ciekawie się zapowiada ten tryb budowania. Będzie sporo nowych możliwości :).
Ale baseny to podstawa! Muszą być. Zawsze były.
Irbis, gdzie Mortiemu do Rhetta? Mi się kompletnie nie kojarzy. W ogóle nie ten typ ;).
Libby, może i nie ten typ, ale musisz przyznać, że wąsik ma jak Rett. Do tego ten jednostronny uśmieszek :P Wiadomo, że Rett ma ciemniejszą karnację i w ogóle jest przystojniejszy itp., ale jednak jakoś Morti mi się z nim skojarzył od pierwszego zdjęcia. Czas znowu obejrzeć Retta :D
Co do basenów, to nie chce mi się wierzyć, że mogłoby nie być ich w podstawie. Czy było tak kiedykolwiek? Wydaje mi się, że na filmiku nie pokazali basenów, bo ogólnie nie pokazywali żadnych opcji ukształtowania terenu. Nie mogli przecież pokazać wszystkiego w jednym filmiku, bo czym by nas dalej dręczyli :lol2:
No właśnie ja się łudzę, że nie pokazali wszystkiego w filmiku i dlatego nie widzieliśmy basenów, które zawsze były w podstawie...
Ok, wąsik może tak, ale nic poza tym. Rhett miał ciemną karnację, był przystojniejszy, dobrze zbudowany i twardo stąpał po ziemi a nasz Morti pod względem charakteru i przystosowania do życia coś mi bardziej podchodzi do Ashleya... Przynajmniej na tym filmiku.
Mortimer w TS4 wcale a wcale nie przypomina Rhetta. Rhett był znacznie ciekawszy, Mortimer jest jakiś nudny i bez wyrazu. Szczególnie w porównaniu do cudownej Belli. Mimo wszystko moim ulubionym Mortimerem chyba na zawsze pozostanie Henryk Ćwir. :D W TS1 świetnie pasuje do Majki, w następnych simsach już nie bardzo.
octavessens
31.05.2014, 00:35
Pewnie wyjdę na tępaka, ale jak dla mnie nowy interfejs jest totalnie nieczytelny i nic nie rozumiem. Już się boję co będzie jak wyjdzie gra, bo po screenach nic nie ogarniam- oby samouczek był dokładny.
W simsach przyzwyczajony jestem, że najważniejsze opcje są na dole ekranu, a nie porozrzucane na górze i na dole.
Ależ pojechaliście biednemu Mortimerowi ;P Mi chodziło głównie o ten wąsik i uśmiech, a nie o osobowość i charakter :P
Co do interfejsu to mnie akurat cieszy fakt, że jest on całkowicie inny niż w TS3. Trzeba będzie się trochę pomęczyć zanim wdrożymy się w nowe simy. Tak było przy każdej nowej odsłonie i ja osobiście bardzo to lubię :)
Co do interfejsu to mnie akurat cieszy fakt, że jest on całkowicie inny niż w TS3
Z tego co pamiętam wszystkie dotychczasowe intefrejsy w simsach były zrobione w ten sam sposób, tzn. menu na samym dole. Jakie widzisz plusy w tym "rozwalonym" UI?
Osobiście uważam, że prosty układ z poprzednich odsłon był najlepszy :)
Penwie już tego nie zmienią... Może chociaż pozostawią stare skróty klawiaturowe? :D (zauważyłam, że ich używanie bardzo ułatwia rozgrywkę, bo nie trzeba latać myszką po całym ekranie :D)
BTW, stare UI: http://www.overclock.net/content/type/61/id/1613631/width/500/height/1000/flags/LL
Fakt, zajmuje za dużo miejsca, ale wydaje mi się teraz bardziej "normalne" niż to obecne :P A z drugiej strony, na tym jest za dużo nawalone.
Jeszcze jedno a propos basenów - szczerze mówiąc dobiło mnie to:
http://s20.postimg.org/4r9gtpqrh/bella.jpg
Widzicie? Nie ma kategorii strojów kąpielowych! :((
Jeszcze coś... Ten dom:
http://s20.postimg.org/5fibcnph9/basen.jpg
W tym miejscu aż prosi się, żeby był basen!
EA, przegięliście. Prędzej polubię TS3 niż to "coś" :evilmad:
Pozdrawiam tłumaczy - oryginalna wersja językowa filmiku zbudowania brzmi o wiele lepiej.
anie_1981
31.05.2014, 10:30
No a co ja pisałam od samego początku..? EA leci w kulki i chcą TYLKO kasy, zrobienie gry to dla nich takie coś przy okazji, czym nieszczególnie się przejmują. Dosyć, że chociaż lodówki i sedesy będą w podstawce...
Jakie widzisz plusy w tym "rozwalonym" UI?
Napisałam, że lubię, gdy interfejs jest inny niż w poprzedniej części gry, a nie że ten będzie lepszy od poprzednich. Plusy lub minusy nowego interfejsu odkryję, gdy zdecyduję się zagrać w TS4. Teraz nie wiem, czy będzie to wygodne i praktyczne, czy też nie. Na razie widzę, że ma przyjemny wygląd i wydaje się przejrzysty.
Jeśli faktycznie nie będzie basenów w podstawie, jakoś przeżyję.
To, że EA robi grę dla pieniędzy to żadna nowość, już przy trójce wpadli na to, jak wyciągnąć od ludzi jak najwięcej pieniędzy. Nie sądzę jednak, żeby się nie przejmowali jaką grę wydadzą i czy gracze będą z niej zadowoleni. Przejmują się tym i to bardzo, z powodu właśnie pieniędzy, bo im lepszą grę zrobią tym lepiej zarobią. To oczywiste. To, że akurat nie trafiają w gust i oczekiwania wszystkich graczy na całym świecie, to już raczej nie ich wina, a tego, że ludzie po prostu mają różne upodobania i nie da się nigdy zrobić tak, żeby wszystko wszystkim pasowało.
Na w/w zdjęciu ten ogródek wygląda zupełnie nie na miejscu, aż wierzyć mi się nie chce, że to miałoby tak zostać. Jedyna nadzieja to taka, że może naprawdę jeszcze basenów nie zrobili, ale mam dziwne wrażenie, że to jest zamierzone.
Pomijając już kwestię basenów, czy mi się wydaje, czy każde drzewo jest pochylone pod innym kątem? :love:
Mroczny Pan Skromności
31.05.2014, 11:09
Pierwszym dodatkiem będzie The Sims 4: Woda. Pojawią się zlewy, Simowie będą mogli kąpać się, brać prysznic i spłukiwać wodę po załatwieniu potrzeby. Ponadto pojawią się animacje płakania i kilka innych, związanych z wodą. Powróci upragniona "bitwa na balony z wodą" oraz, rzecz jasna, baseny. Osobiście uważam, że lepszym posunięciem byłoby wydanie najpierw dodatku "The Sims 4: Powietrze", dzięki czemu Simowie mogliby oddychać. Niepewna jest jeszcze przyszłość dodatku Ogień oraz Ziemia, ale jestem dobrej myśli.
La Tortura
31.05.2014, 13:00
haha, ktoś powiedział ze nie widzi basenu i teraz nagle kazdy placze ze go nie bedzie. xd jeszcze rozumiem jakby to bylo potwierdzone, ale wg mnie szansa ze ich nie bedzie jest praktycznie zerowa, badzmy realistami. w kazdej czesci byly baseny to w tej tez raczej w podst. dadza, no pls to tak jakby drzew mialo nie byc, albo telewizorów ok :] a to wasze narzekanie ze wcale sie nie zdziwicie jak ich nie bedzie, jest conajmniej przesadzone. ale chyba taka mentalnosc polakow, ze szukaja dziury w calym.
a to wasze narzekanie ze wcale sie nie zdziwicie jak ich nie bedzie, jest conajmniej przesadzone. ale chyba taka mentalnosc polakow, ze szukaja dziury w calym.
Nie tylko Polacy zauważyli brak basenów na każdej przedstawionej parceli oraz brak ich na panelu trybu budowania (bardziej dziwne jest spodziewanie sie ich w panelu fontann), ale gracze na całym swiecie. Do tego brak wyboru strojów kąpielowych w CAS daje już jakieś podstawy do snucia takich podejrzeń.
Już nie wspomne o tym (ciekawe dlaczego wyedytowano):
http://www.simowie.info/News:Baseny_i_spiralne_schody_pojawia_sie_w_The_Si ms_4_29.05.14
a jeszcze co do oczywistości, to w jedynce, w podstawie było pianino, było jacuzzi a jednak w podstawie trójki tego nie dostaliśmy więc mnie również nie zdziwiłby brak basenów.
anie_1981
31.05.2014, 13:52
Ja bardzo w trójce odczułam brak bilardu... Zawsze był, podobnie jak pianino. Jego brak, to jak brak lodówki czy innego podstawowego obiektu. No sorry, ale bez bilarda to jak bez ręki, w trójce doszedł dopiero w którymś z późniejszych dodatków. Nigdy jednak nie przyszłoby mi do głowy, by w podstawce jakichkolwiek Simsów nie było basenu... To już w ogóle jest chore.
Brak strojów kąielowych zauważyłam przy okazji dyskusji na temat, czy będzie można się ubierać na cebulkę (parę stron temu), ale stwierdziłam, że może mam przywidzenia... :/
Bez jaj... Baseny muszą być. Zawsze były. Ciekawa jestem, czy kiedyś ludzie się zbuntują, jak EA będzie tak za każdym razem okrajać z czegoś podstawę.
anie_1981
31.05.2014, 14:29
W tym problem, że ludzie się nie zbuntują... Jedynie niektóre jednostki nie kupią tej gry...
To dlatego, bo nie ma żadnej alternatywy dla The Sims, która by była tak samo popularna i miała tyle możliwości. Nic więc dziwnego, że EA tak zdziera kasę z fanów. Musieliby zupełnie rozwalić simsy, żeby był jakiś odzew, a i wtedy pewnie znalazłoby się grono fanów twierdzące, że gra jest świetna. Cudów po EA raczej bym się nie spodziewał, czasy świetności ich gier skończyły się w kilka lat po roku 2000, może z nielicznymi wyjątkami.
kavoweciastko
31.05.2014, 15:41
Może i EA coś zabiera, ale daje nam nowe rzeczy. Ok, może to nie najlepsze wytłumaczenie i nie chcę bronić EA. Pomimo, że mają świetne gry to jednak zawsze wiele im pozostawia do życzenia. Nawet BF4 - pełny bugów, niedoróbek. Ale i tak go lubię. The Sims - może i zabierają coś ciągle z Simsów, ale też dodają nowe rzeczy. Ważne by chociaż w dodatkach coś dali z tych rzeczy, których nie będzie ewentualnie. Bo w sumie po to są dodatki. A to, że chcą na tym zarobić to już inna kwestia. Jest to przykre, ale nie unikniemy tego - przecież muszą na czymś zarobić. Jest to ich strategia i tyle. Możemy tak narzekać całe wieki a oni nie zmienią nagle swojej polityki, zdania.. zwał jak zwał. Ja i tak kupię grę. Choćby i podstawkę, ale kupię. Miłość do simsów gdzieś tak tkwi i na zbliżającą się czwórkę na nowo się zakochałam w Simsach. Z pewnością kupię podstawkę i dodatek odnośnie pór roku jeśli takowy wyjdzie. Co z resztą? Zobaczymy. ;)
Może i EA coś zabiera, ale daje nam nowe rzeczy.
Nie - JA za 200zł NIE PÓJDĘ na taki kompromis z EA. Od gry tyle kosztującej oczekuję, że jej zawartość będzie przynajmniej spełniała moje podstawowe wymagania i da mi jeszcze więcej, no i oczywiście brak błędów itd. Sorry bardzo - Simsy bez basenu, w którym topi się simów, to nie Simsy!
Pomimo, że mają świetne gry to jednak zawsze wiele im pozostawia do życzenia.
Świetne? Ostatnio spotkałam się z czymś w rodzaju prośby graczy do EA, żeby powrócili do czasów świetności NFSU 2. Zresztą - czy The Sims 3 nie jest powszechnie krytykowane przez graczy na całym świecie? Tak samo jak SimCity 5? (miałam okazję pograć, szału nie ma; wolę SC4 kupione 10 lat temu za mniej niż 80zł; co więcej, mimo tylu lat jeszcze nie poznałam wszystkich uroków tej gry)
Nie zgodzę się, nawet na podstawie mojego własnego doświadczenia, że mają świetne gry.
Jeszcze coś - słyszałaś chyba, że dostali zaszczytne miano "Najgorszej Firmy Ameryki" w 2013 roku? ;)
Ważne by chociaż w dodatkach coś dali z tych rzeczy, których nie będzie ewentualnie.
I zapłacę drugi raz tyle za coś, co powinno być w podstawie?
To nie jest przykre i to nie jest "chcą zarobić" - to jest zwyczajne zdzierstwo z ich strony. Gracz słono płaci za produkt wybrakowany, zbugowany, kiepsko zoptymalizowany (TS3), dostaje gratis masę zabezpieczeń (1 kopia płytki na własny użytek jest legalna, ale obecnie nawet z tym jest ciężko, właśnie prze zabezpieczenia) i problemy, gdy z grą zacznie się dziać coś niedobrego.
Ja i tak kupię grę.
Dzięki takim ludziom jak Ty ludzie z EA tylko utwierdzają się w przekonaniu, że dobrze robią i że wydoją z klientów jeszcze więcej kasy. Tutaj (http://www.dorkly.com/post/51363/eas-reponse-to-being-named-the-worst-company-in-america) sami zresztą napisali - "nie kupujcie naszych gier - to jedyny sposób, żeby coś zmienić".
Z mojej miłości do serii The Sims najwyżej pogram w "czwórkę" (niech się cieszą, że w ogóle jestem zainteresowana!), oczywiście nie płacąc za nią. Chyba że nagle gra okaże się warta swojej ceny, w co wątpię ;)
kavoweciastko
31.05.2014, 17:50
Ja nie powiedziałam, ze nagle trzeba iść i kupić grę. Jak komuś zależy to i nawet pirata ściągnie lub poczeka kilka lat, aż gra będzie w bardzo niskiej cenie lub zostanie dana za darmo w prezencie na Origin, jak np. teraz za darmo jest BF3.
Świetne to pojęcię względne, a ja pisałam swoje odczucia. W każdą grę od nich jaką miałam okazje zagrac była dobra. Już nie chodzi mi o dokładnie że ta i ta gra jest taka i taka, chodzi mi już bardziej o całe serie gier. Typu The Sims. To na prawdę dobry symulator życia i rzadko gdzie można spotkać tak dobry o ile w ogóle gdzieś jest jakiś dorównujący mu. Bo widziałam jakieś symulatory życia kiedyś, ale niestety były kiepskie mimo, że w nich były baseny czy inne rzeczy. SimCity to też świetna seria. I o świetność chodzi mi głównie o pomysły, o np to że BF ma według mnie świetną grafikę, mają czasem na prawdę ciekawe pomysły na gry co ciągle widać. Niedoróbki - to już inna rzecz i wiem, że z tej perspektywy EA to śmieć na wysypisku. Tego mi nikt wyjaśniać nie musi, bo to wiadomo od wielu lat już. I tak, słyszałam że dostali to miano, ale powtarzam - o świetność mi bardziej chodziło o pewne pomysły na gry, itp.
Nikt nie mówi, że masz zapłacić drugie tyle. Ba, nikt Ci nie karze kupować ani podstawki, ani dodatków. Zawsze na dodatki można poczekać aż będą albo w bardzo niskiej cenie albo za darmo, tak jak już wspomniany przeze mnie BF3.
A za TS3 jakoś zapłaciłam i nie marudziłam nigdy. :) Może i brakowało mi wielu rzeczy, czasem pasek długo się ładował, ale wolałam czerpać radość z gry niżeli narzekać. Miałam wtedy gre przed premierą i na prawdę sprawiła mi dużo radości i nie żałuję tego zakupu, nawet nie przeszkadza mi brak dodatków. Przecież to gracz wybiera czy chce daną gre czy nie. Nikt was nie zmusza. Nie chcesz? Nie podoba Ci się coś? Nie kupuj, by później żałować czy marudzić, a poczekaj na coś innego. Ten kto będzie chciał, komu się będzie podobać i nie przeszkadza mu że np. nie będzie basenów ten sobie kupi grę. Mi to nie przeszkadza, bo tak jak wspomniałam - pewnie będzie jakis basen w mieście, a jak nie to trudno ;) Da się żyć bez tego. I to moje zdanie, nikt nie musi się z tym zgadzać.
I łudzicie się, że zmienią coś jak ktoś czegoś nie kupi? Wątpię. Zawsze będą tacy sami. Może i wtedy dodaliby jakieś rzeczy, ale to nie zmieni faktu, że nadal będą tacy sami, że nadal będą łoić z Was kasę.. ale.. chwila chwila.. nikt wam nie karze wydawać kasy. ;) Nie chcę ich bronić, bo nie przepadam za EA, ale po prostu wyrażam swoje zdanie. Nikt nie musi sie z nim zgadzać. Każdy ma inny gust, a o gustach się nie rozmawia.
kavoweciastko - nie rozumiem, co chcesz przez ten post przekazać. Że co, EA się nie zmieni, więc ludzie powinni przestać narzekać? Czemu? Pochwał też nie zobaczą, ale tego pisać już nikt nie zabrania.
Świetne to pojęcię względne
I w tym tkwi problem. Dla ciebie The Sims jest świetne, bo idea gry jest fajna. Powód dobry jak każdy inny, nic do tego nie mam. Dla innych jednak sprawa jest bardziej skomplikowana. Uwierz mi, ostatnie, co ja miałbym zrobić, to kupienie gry, która mi się nie podoba. Bo po co? Mam dwójkę, mam dużo dodatków, spełnia moje oczekiwania. I tu jest problem. Dziesięć lat później oczekiwałbym, że TS4 byłoby lepszą dwójką, ale jak dotąd nikt mnie w tym nie utwierdził.
A więc czwórka mi się nie podoba. I co teraz? Mam siedzieć cicho, schować się w kąt i udawać, że opinia ta nigdy nie powstała wewnątrz mojej głowy, ponieważ EA i tak tego nie zobaczy i nic nie zmieni? Z twojego postu rozumiem, że tak uważasz. Ale w takim razie chyba zapominasz istotę działania for dyskusyjnych. Tu się dyskutuje, tu się podaje swoje opinie. Nikt nie oczekuje, że EA tu wleci, zobaczy kilka postów i nagle myślenie zmieni się im o 180 stopni. Dajesz do zrozumienia, że tylko ekscytacja może być ukazywana na forach, a rozczarowanie już nie, ale idąc twoim tokiem rozumowania obie te opinie są siebie warte, ponieważ żadna z nich nie trafi do EA. Dlaczego więc tylko jedna z nich miałaby być omawiana, a druga już nie?
Mam jednak nadzieję, że coś po prostu źle zrozumiałem.
I łudzicie się, że zmienią coś jak ktoś czegoś nie kupi? Wątpię. Zawsze będą tacy sami. Może i wtedy dodaliby jakieś rzeczy, ale to nie zmieni faktu, że nadal będą tacy sami, że nadal będą łoić z Was kasę.. ale.. chwila chwila.. nikt wam nie karze wydawać kasy. ;) Nie chcę ich bronić, bo nie przepadam za EA, ale po prostu wyrażam swoje zdanie. Nikt nie musi sie z nim zgadzać. Każdy ma inny gust, a o gustach się nie rozmawia.
Gdyby sprzedaż im diametralnie spadła, to owszem, pewnie by coś zmienili. Bo nic nie pobudza do lepszej roboty niż niższe pensje. Ale że większość ludzi kupujących TS to niczego nieświadome dwunastolatki lub ludzie, którzy kupują simsy, bo poprzednie odsłon były świetne, to EA dalej zarabia grubą kasę i ze słów krytyki nic sobie nie robi. A potem zgarnia forsę za zabugowne, niedopracowane i okrojone gry. A z przedmiotów, które powinny być w podstawce robi akcesoria i pakiety w Store i zarabia jeszcze więcej.
I tu nie chodzi o przekonywanie kogoś do kupna TS4 (czy wręcz przeciwnie), ale o uczciwość (a raczej jej brak) ze strony EA. Bo gdy grałam jeszcze w TS2 to bugi zdarzały mi się naprawdę rzadko, a w TS3... no cóż. Całe TS3 to jeden wielki bug, choć muszę przyznać, że nie potrafiłabym wrócić do wcześniejszych odsłon ze względu na zamknięte otoczenie. W każdym razie TS4 mnie nie przekonuje ze względu na tę ładną inaczej grafikę. A jak będzie takich podstawowych rzeczy jak baseny czy piwnice, to już na pewno TS4 nie kupię. Po prostu nie wydam 200 zł kieszonkowego na tak okrojoną grę. Już wole tę kasę zainwestować np. w książki.
anie_1981
31.05.2014, 20:24
Tak naprawdę, to Simsy umarły wraz z odejściem Willa Wrighta z Maxisa. To był jego pomysł, jego dziecko, jego pasja. Taka jest właśnie różnica pomiędzy ekipą Wrighta, a ekipą tego łysego bufona, Wright Tworzył Simsy z pasji, a Łysol z wyrachowania.
Tak naprawdę, to Simsy umarły wraz z odejściem Willa Wrighta z Maxisa. To był jego pomysł, jego dziecko, jego pasja. Taka jest właśnie różnica pomiędzy ekipą Wrighta, a ekipą tego łysego bufona, Wright Tworzył Simsy z pasji, a Łysol z wyrachowania.
"Łysy bufon", "łysol" ... pełna kultura, nie ma co.
I pomyśleć, że to tylko dlatego, że nie robi czegoś tak, jak Ty byś sobie tego życzyła.
Nie wiem, czemu Was to dziwi, że chcą jak najwięcej zarobić na tej grze? Mnie to nie dziwi zupełnie, bulwersuje od dnia powstania Store, ale nie dziwi, już nie. Od wydania TS3 był czas się do tego przyzwyczaić.
Ten nowy render nie jest aż tak nowy. Ten screen był na podkładce pod mysz, która była pokazana we wcześniejszym newsie.
Przeczytałam ten artykuł o trybie budowania i... Czy ja dobrze zrozumiałam, że zawsze w domu będzie 14 okien? Nie zaznaczyli, że możemy dodawać/odejmować okna, choć może to podwójne kliknięcie to tylko taki skrót, żeby się nie babrać, a będzie można też dodawać standardowo okna...
Libby dalej jest napisane "Indywidualność jest mimo to możliwa". Ja rozumiem to tak, że te 14 okien to takie ułatwienie dla leniwych :P Zobacz jak różnorodne są okna w pokazanych domkach, a sądzę, że te automatyczne będą jednakowe. Myślę, że to będzie tak jak z pokojami, albo ustawiasz gotowy, albo ściana po ścianie, a nawet jeśli ustawisz gotowy, to i tak możesz go zmienić.
Co widzę nowe zdjęcie simów z TS4 przyglądam się jak różną mają budowę ciała. To jest świetne :)
anie_1981
01.06.2014, 13:12
Tylko żeby dało się zapisywać pokoje które zrobimy sami, a nie jak w ts3... Zresztą, to ja korzystałam niby z moda na dodawanie własnych pomieszczeń, ale jak co do czego, to zapominałam o tej funkcji i budowałam te pokoje sama. Obecnie nie gram w TS3, tylko w TS2 i jestem zachwycona. Jak ja tęskniłam za ludzkimi odruchami Simów! Np. Sim siedzi na sofie i czyta, a drugi przechodzi obok. Ten czytający odrywa wzrok od książki i śledzi wzrokiem tego idącego... W trójce, Simy zachowują się jak ślepcy. Niby mają interakcje, ale ma się wrażenia, że oni nawet się nie widzą nawzajem, jak takie robociki. Mam nadzieję, dla Was, bo ja nie kupię 4, że wrócą do zachowań Simów z dwójki czy jedynki, bo trójka nie jest dobrym wzorcem. Ja mam dobry komputer, a trójka mi się tnie na potęgę, dwójka działa płynnie, wszystko idzie szybko i sprawnie. Mam tylko jeden wkurzający bug, że Simom podczas tańca się mimika twarzy zacina. Druga sprawa, to brakuje mi z trójki sterowania płcią dzieci. Jak ktoś zna takie moda do TS2, to proszę o linka na PW ;) Ładowanie w kółko gry aż dzieciak będzie taki jakiego chcę, jest iście denerwujące.
kavoweciastko
01.06.2014, 15:19
Caesum - niee, nie chodzi mi to aby ludzie nie narzekali bo i tak EA sie nie zmieni. Powiem tak - EA zalezy na kasie. Nie widza tego co chca gracze, co jest bardzi przykre. Na szczescie jest tez wiele innych firm oprocz EA, szkoda tylko ze the sims to seria od EA :p mozna tego zalowac, ze nie zostala ona wymyslona przez inna firme. Nie mam nic przeciwko by kazdy wyrazzal swoja opinie, czy siedzial cicho w kacie, bron Boze. Ale nie oszukujmy sie - niezaleznie od tego co bysmy pisali to pewnie EA bedzie mialo to gdzies. Znaczy.. Cos tam moze i zrobi w tym kierunku, ale bardzo malo. Zgodze sie z faktem, ze po tylu latach moznaby oczekiwac czegos lepszego, ale nic nie poradzimy na to ze niemal przy kazdej nowej odslonie simsow ekipa tworzaca gre sie zmienia, przez co zmienia totalnie gra, jej grafika jak i to co sama gra nam da, jak ta rozgrywka bedzie wygladac.
Mlecyk - to tez bralam pod uwage. Nie zdziwie sie jesli porownaja sprzedaz ts3 i ts4 i okaze sie ze ts4 jest klapa ze wzgledu na to ze zostala sprzedana w mniejszej ilosci egzemplarzy. Jednak mysle, ze i tak malo by zmienili. Czegos pewnie sie naucza z tego, ale raczej malo, moim zdaniem rzecz jasna. Jak to bylo wspomniane - EA twierdzi ze cos zmieni jak nikt nie kupi gry. Tylko musialby sie stac cud by jej NIKT nie kupil. Zawsze ktos sie znajdzie komu sie cos w niej spodoba i ja kupi. W tym tez tkwi problem.
A tak przy okazji - czemu od razu wszyscy mowia o 200zl ? Podstawka koszuje przeciez chyba 150 zl jesli nie mniej, ale nie pamietam juz. Xd wiem, 50 zl to pewnie i tak nie wiele mniej i nadal byscie jej nie kupili, ale jednak nie warto patrzec na drozsze edycje. Ja np. mam edycje kolekcjonerska ts3 i np. tego pendriva nigdy nie uzywalam.. Nooo, moze raz tylko. :d wiec to malo oplacalne, chyba ze cos innego jest jeszcze w paczce co nas interesuje.
Irbis - owszem, te formowanie cial jest znakomite. Brakowalo mi tego. Jest o wiele lepsze niz w TS3.
Przepraszam za wszelkie błedy, czy nawet brak polskich znakow, aczkolwiek nie pisze z komputera teraz.
W 2000 roku, jak kupowałam podstawę The Sims, to kosztowała ona w empiku 119 złotych więc przez te 15 lat cena aż tak strasznie nie wzrosła.
Nierealne jest, żeby gry nikt nie kupił ze względu na te grafikę (ściągnęłam sobie kiedyś te urealniające skiny i w grze dla mnie wyglądały groteskowo). Pamiętam, że to samo było mówione 5 lat temu. Jak pojawilo sie store, to była koncepcja, żeby nie kupować produktów na store, bo powinny byc w dodatkach. Ja na store "kupowałam" praktycznie tylko te darmowe przedmioty, jednak masa ludzi kupowala wszystko co sie tam pojawiało rowniez nakręcając biznes. Czy mam prawo mieć do nich pretensje? Nie. Każdy robi ze swoimi pieniędzmi co chce. Jeden wyda na książki, inny na grę, jeszcze inny na piwo (dużo piwa musiałam sobie odmówić za studenckich czasów, gdy wyszła jedynka :P ) i nikomu nic do tego. Zresztą powiedzmy sobie szczerze, jeśli nie simsy, to co (pomijam pozostanie przy poprzednich częściach)? Ja gram tylko w simsy, w żadne inne gry (grałam też kiedyś w Singles, ale baaardzo krótko, chociaż była realna grafika i to pożądane przez wielu graczy odkurzanie). Dla mnie nie ma alternatywy. Ciekawe dlaczego żadna inna firma nie szarpnęła sie na wydanie gry w podobnej konwencji (patentu na pomysł zabawy w dom EA nie ma). Przecież tylu graczy ma wspaniałe pomysły, nikt nie chce z tego korzystać, ciekawe dlaczego? Przecież nie tylko EA tworzy wysokobudżetowe gry, nie tylko EA ma wysokiej klasy specjalistów, może pomysł realnej grafiki wystarczyłby żeby miliony graczy takich jak ja (nie grających w inne gry) kupiłoby produkt konkurencyjny?
Ja mam średniego kompa, trójka mi się nie tnie (tylko sim sie zatrzymuje na chwilę przy zmianie ubrania) a odkąd pozbyłam sie wszelkich modów (w tym tych wydawało mi się niezbędnych dla poprawnego działania nraasów) nie mam żadnych problemów z grą. Nie siedzę jak na szpilkach w oczekiwaniu na czwórkę
A tak przy okazji - czemu od razu wszyscy mowia o 200zl ? Podstawka koszuje przeciez chyba 150 zl jesli nie mniej, ale nie pamietam juz.
Po prostu o uszy obiła mi się ta kwota, chyba że to cena jakiejś edycji kolekcjonerskiej. A tak poza tym, to 150 zł też sporo, szczególnie do nastolatki, która dostaje 50 zł kieszonkowego miesięcznie.
szczególnie do nastolatki, która dostaje 50 zł kieszonkowego miesięcznie.
Jeśli w ogóle. :P
Po prostu o uszy obiła mi się ta kwota, chyba że to cena jakiejś edycji kolekcjonerskiej. A tak poza tym, to 150 zł też sporo, szczególnie do nastolatki, która dostaje 50 zł kieszonkowego miesięcznie.
Na empik.com ''zwykła'' podstawka to około 160 zł. Około 200 jest wersja premium, a kolekcjonerska kosztuje blisko 300 zł.
edit: Swoją drogą, empik zmienił datę premiery z 6.11 na 23.09. Ciekawe, czy to coś znaczy, czy nie. Przyznam się, że trochę przebieram nogami na TS4... :D
simka334player
02.06.2014, 11:22
witajcie,
alez budzi ta gra emocje, oj budzi.
Przede wszystkim, o ile pamiętam była taka firma jak maxis która wymyśliła the sims. najpierw jako narzędzie dla projektantów wnętrz . a potem ktoś wymyślił żeby wpuścić w takie wnętrze ludzi i zobaczyć jak się będą poruszać. No i potem okazało się że pomysł z ludzikami był strzałem w dziesiątkę. Ci co grali w jedynkę pamiętają pewnie jak simy chodziły po nowym pomieszczeniu i komentowały. To było super!
EA połknęła małego maxisa jak wiele innych firm developerskich. Jeśli się pomyliłam to przepraszam. Zawsze wolałam grać niż czytać o grze.
EA jest firmą jak każda inna. Chodzi im o zysk. I co w tym dziwnego? Mamy na szczęście wolny kraj i każdy może podejmować decyzję co chce kupić i za ile. Są tacy którym TS4 nie będzie odpowiadać więc jej nie kupią. Ea przez to nie zbiednieje.
To co EA napisało o sobie w odpowiedzi na tytuł najgorszej firmy w Ameryce to była gorzka ironia. To potentat któremu nikt nic nie zrobi. A że do pewnego stopnia kieruje się opiniami swoich klientów to pewne. Bez klientów nie mają racji bytu. Ludzi na świecie jest mnóstwo i duża część było jest i będzie klientami EA.
A co do tego dlaczego nie ma konkurencji dla the sims. Hm.... to naprawdę ciekawa sprawa.... Może dlatego że jest to gra uważana za grę dla 12 letnich dziewczynek???? Za nudna grę???? Bo ...cytuję "nic sie tam nie dzieje"? Gdy rozmawiam na temat gier komputerowych to 90% graczy to chłopcy, którzy grają w gry w których coś się dzieje. Czyli sie strzelają i mordują....sa jakies misje , cele do osiągnięcia.
A w prawdziwej simowej grze cele gracz sam sobie nadaje. I nie można jej "przejść"!
Jakie będize TS4 sie zobaczy we wrześniu bodajże? Czy będa baseny czy nie, czy będzie 14 okien czy nie tak i tak mnóstwo ludzi kupi tę gre i bedzie się nią świetnie bawiło.
Ja jestem optymistką i mam dobre odczucia co do tej odsłony.
kavoweciastko
02.06.2014, 18:15
Mamełe - ja podobnie. Też "kupowałam" produkty ze Store, które były darmowe. No chyba, że liczymy produkty, które kupiłam za normalne pkt tam bo miałam je z edycji kolekcjonerskiej TS3.
Mlecyk - kto dostaje ten dostaje. Ja nigdy nie dostawałam kieszonkowego.
Każda z odsłon The Sims wnosi coś nowego, i też coś zabiera, ja osobiście nie chce aby TS4 było podobne do poprzedniczek, bo i po co?
Mi się tam podoba nowy wygląd simów, tryb budowania (uproszczony bardzo, na szczęscie dla mnie bo nie przepadam za budowaniem domów).
Na pewno kupię i już nie mogę się doczekać.
kavoweciastko
03.06.2014, 07:28
W sumie racja.. Po co komu robić identyczną grę do jednej z poprzedniczek? Po co komu odgrzewane kotlety?
simka334player
03.06.2014, 07:42
arwena, myślę podobnie. Chociaż TS4 musi być podobne do poprzedniczek bo inaczej nie będzie to simowa gra. Dużo sie mówi na forach o powrocie do korzeni czyli TS4 będzie dziedziczyło cechy przodków.
Mnie też podoba sie kolorowa grafika, podoba sie wygląd simów, moim zdaniem Bella jest prześliczna a i Mortimerowi niewiele brakuje., podoba mi sie styl budowania. I to że sprzęty nie wyglądają na stare tak jak to było w trójce gdzie pościel w łóżkach wyglądała na brudną. Przynajmniej tak mi sie wydaje po tych kilku ujęciach z nowej gry. A nowy CAS jest rewelacyjny.
I jestem pewna, moge sie nawet założyć, że osoby które teraz kręcą nosem będą grały w tę grę z przyjemnością.
kavoweciastko, czy ty sie "tłumaczysz" z tego że korzystałaś ze Store? Bo nie zrozumiałam... jeśli tak to po co? masz prawo kupować nawet całą zawartość Store jeśli taka twoja wola. Bo odnoszę wrażenie że potępiamy tu na forum to że EA zarabia na simsach. Tak , wiem że "naprawdę" chodzi o to ( teoretycznie) że sprzedaje wg nas produkt małej jakości. Zabugowane TS3, zbiera pieniądze za dodatki etc.Ale jakoś dużo z nas kupowało te dodatki i grało " namiętnie" w TS3.
Simsy to produkt jak każdy inny. Czyz nie? Czemu sie temu dziwić?
W sumie racja.. Po co komu robić identyczną grę do jednej z poprzedniczek? Po co komu odgrzewane kotlety?
Ja oczekuję od każdej kolejnej odsłony simsów, że dostaniemy SMACZNIEJSZE "odgrzewane kotlety", a do tego jakieś świeże, nieprzesolone frytki, sałatkę wg nowego przepisu i składników prosto ze straganu, a to wszystko ładnie podane i za przystępną cenę :) Za dodatki typu sos czosnkowy do frytek już sobie osobno zapłacę - jestem w stanie zjeść bez tego, aczkolwiek żądam, żeby frytki były posolone - miałabym dodatkowo płacić za coś tak oczywistego jak sól? No i nie wyobrażam sobie, żeby płacić za cały obiad dostając tylko małą, ledwo sycącą, ale za to świetnie wyglądającą porcję.
To porównanie TS4 do jedzenia w restauracji jest też dobre z innego powodu - jak mi się nie podoba, to w domu też mam przecież jedzenie - mogę je sobie przygotować, znam je (sprawdzone produkty i przepis), w przeszłości też musiałam dużo za nie zapłacić, ale wystarczyło mi ono na dłużej i się nie zepsuło ;) Mowa tu oczywiście o poprzedniczkach "czwórki".
Dużo sie mówi na forach o powrocie do korzeni czyli TS4 będzie dziedziczyło cechy przodków.
Z tego powodu też nie mogę przeboleć braku basenów xDD
I jestem pewna, moge sie nawet założyć, że osoby które teraz kręcą nosem będą grały w tę grę z przyjemnością.
Może przez kilka dni... Hm, żeby TS4 przyciągnęło MNIE na dłużej (w grę wchodzą nadal lata), musi być lepsze od TS2, co będzie naprawdę nie lada wyzwaniem xD
Bo odnoszę wrażenie że potępiamy tu na forum to że EA zarabia na simsach.
Jeśli JA miałabym kogoś potępić, to tylko tych graczy, którzy są ślepo zapatrzeni w tę grę i kupią wszystko, co im EA wciśnie (ekhem, ZAPROPONUJE), bo to "takie świetne i muszę to mieć - nie ważne, że dużo kosztuje i jest tego mało w zestawie!".
Ale tak naprawdę hejtuję tych wszystkich, którzy są wredni i chciwi - mowa tu o ludziach pracujących w EA. Wierzę, że nie wszyscy tam zatrudnieni tacy są, więc z powodu ich przełożonych jest mi ich bardzo szkoda.
Nie byłam, nie jestem i nie będę hipokrytką - TS3 dostało ode mnie 2 szanse, ale ostatecznie mnie nie przekonało i gry nie kupiłam.
simka334player
04.06.2014, 10:41
Hello,
No właśnie Liv! Nie grałaś w TS3 bo ci nie podchodziło z różnych względów.
Tak jak ja. Nie lubiłam TS3 od momentu jak je zainstalowałam i zagrałam po raz pierwszy. Próbowałam sie dostosować do nowego sposobu grania etc, raz po raz ponawiałam próby, dawałam im szansę i NIC nie mogło zmienić tego że mnie od tych simów odrzucało. BO były brzydkie od każdym względem. Nawet w CAS te krótkie bycze szyje, to wywracanie oczami etc. Brrr....
W zwiazku z tym nie kupowałam produktu. Nie kolekcjonowałam dodatków tak jak przy TS2 gdzie kupowałam bądź zamawiałam w formie prezentu wszystko bo wiedziałam że sie nie zawiodę.
I ty pewnie robisz podobnie. Ale jeśli komuś TS3 podchodzi( a przynajmniej podchodziło) a mogłabym tu wymienić kilku forumowiczów, to dlaczego nie mieliby wydawać swoich ciężko zarobionych pieniedzy na coś co im sprawia przyjemność? Nawet jeśliby potem narzekali jaka ta gra jest be....
A co do EA..... Hmmm.... wredni i chciwi.... Hm..... nie bardziej wredni i chciwi niż większość firm gdzie motorem działania jest zysk. A takich jest 101 % albo i więcej. Przecież nie musimy kupowac produktów takich firm.
A co do frytek bez soli... rozumiem że chodzi ci o te baseny? Może panika jest niepotrzebna a baseny będą i wiele innych rzeczy. może nawet sos czosnkowy! Niewiele narazie wiemy. a wszystko okaże się po zainstalowaniu gry.
Jeszcze raz powtarzam iż uważam EA za zbyt sprawną ekonomicznie firmę żeby dopuściła do zabicia kury znoszącej złote jaja.Czyli naszych ukochanych simsów. Czuwają nad tym co sie dzieje na forach i o czym mówią forumowicze. Najlepszy dowód że do ostatnich dodatków do TS3 zatrudnili maxisa. Podobno te ostatnie dodatki sa lepszej jakości. Tak przynajmniej wynika z tego o czym czytałam tu na forum.
Dajmy TS4 szansę i dajmy szansę EA bo nie mamy alternatywy. Chyba że ograniczymy sie do grania w poprzednie osłony co w sumie nie jest takie złe.
Ja mam TS3 na komputerze plus niektóre dodatki plus całe TS1 i TS2. I gram tylko W ts2 czasami w Abrakadabrę i od czasu do czasu wpadam do Sunset Valley żeby po raz kolejny przekonać się, że danie mi nie podchodzi.
Albo odinstalujmy simsy i zajmijmy się innymi sprawami. No nie?
Mam mieszane odczucia odnośnie tego jak będzie wyglądać okładka gry. Oczywiście nie jest jakaś tragiczna, pojawiły się na niej Simy, które zostały nam już pokazane wcześniej i dwie nowe postaci: ta staruszka oraz dziewczyna z różą w dłoni. :) Rażą mnie przede wszystkim świecące włosy tej jasnowłosej Simki (do tego znajduje się ona w centrum obrazka, a nie jest zbyt ciekawie wykreowana, ot blondyna o niebieskich oczach, nawet nie z piegami czy z szarymi oczyma, co już byłoby mniej standardowe i co za tym idzie, ciekawsze. Na plus mogę zaliczyć, że ta staruszka wygląda fajnie i zabawnie. Jest trochę zbyt kolorowo i niezbyt oryginalnie, ale nawet jeśli zajeżdża okładką z gry dla dzieci, to z pewnością jest ona bardziej dynamiczna niż przy okazji poprzednich odsłon serii. Wolałabym jednak raczej minimalistyczną, a zarazem przyciągającą uwagę, elegancką okładkę.
Powrót do korzeni?
The Sims 2 (http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20080627200245/pl.sims/images/thumb/7/7e/Sims_2.jpg/250px-Sims_2.jpg) vs The Sims 4 (https://eaassets-a.akamaihd.net/origin-com-store-final-assets-prod/55482/231.0x326.0/1015795_LB_231x326_pl_PL_%5E_2014-05-29-13-45-47_ca27b7e8d12629681420281bcc8ea63b341b0eaf.jpg)
Jak dla mnie bez polotu i pomysłu. Do tej pory każda okładka "podstawki" miała swój unikalny, ciekawy styl. Ta jest zrobiona po linii najmniejszego oporu i w cała koncepcja zerżnięta z poprzedniczki sprzed 10 lat...
Zgodzę się z przedmówczyniami, nieco kiczowata okładka z komiksową i sztuczną grafiką, wygląda amatorsko. Bajkowość bije po oczach, chyba żaden laik nie pomyślałby, że osoba dorosła kupi tę grę dla siebie zamiast dla jakiegoś dziecka.
Jak dla mnie zarówno nowa okładka czwórki, jak i okładki dwójki i trójki były nudne i kiczowate. Najbardziej mi się podobały okładki jedynkowe(click (http://img4.wikia.nocookie.net/__cb20100617005247/sims/images/6/66/The_Sims_Hot_Date_Cover_Europe.jpg) & click (http://img1.wikia.nocookie.net/__cb20100616235406/sims/images/1/16/The_Sims_Makin%27_Magic_Cover.jpg)) oraz ostatecznie ta z limitowanej edycji czwórki. Prosta, z kryształkiem. (http://37.media.tumblr.com/6184683210ebc1fb6916c46511ddd578/tumblr_mz0ga1fQB21sh6xelo2_1280.jpg) O dwójce można jednak powiedzieć 'nie oceniaj książki po okładce'. Pytanie tylko czy będzie tak samo w przypadku czwórki? :P
La Tortura
05.06.2014, 12:17
widzieliscie dwa nowe filmiki? swiat wyglada jak ze scooby doo, haha ;d podoba mi sie niesamowicie. zywe kolory, simowie ktorzy nie sa mega sztywni i plastikowi, dla mnie bomba.
nazwa okolicy Willow Creek też mi się podoba ;3
Pink Panther
05.06.2014, 12:53
Jakie nowe filmiki? :O
e: Już znalazłem. Boże, jaka ta gra będzie niesamowita :love: Grafika może wydawała się kiepska, ale w połączeniu ze światem jest doskonale <3 Ruchy Simów są świetne. No i jest strój hot-doga z Trójki xD
Już nie mogę się doczekać <3333
LovettBon
05.06.2014, 13:05
Myślałam, że EA pójdzie po rozum do głowy i w The Sims 4 simsiaki będą w końcu realistyczne, ale widzę że jednak idą w zaparte i nadal serwują nam plastusiowy design z trójki :D
Tak szczerze mówiąc, to dla mnie grafika simsów robi się coraz bardziej "facebookowa" - wszystko gładkie, kolorowe, takie plastusiowe. A fuj, jak będę chciała pograć w takie simsy to odpalę sobie FB :P
Nie rozumiem tego troszeczkę. Od 10 lat dzielnie trwam tylko przy The Sims 2, ściągam mnóstwo dodatków i widzę na stronach z dodatkami, że tendencja jest taka aby simy były jak najbardziej realistyczne - ładne skiny, maski na nosy, pory w skórze, pieprzyki itd. Gdzieś nawet widziałam skina dla facetów z włosami na rękach i nogach, no mężczyzna z krwi i kości :D W trójce simy zrobiły się plastusiowe, nierealistyczne, no zwyczajnie brzydkie. Dlatego też nie miałam potrzeby kupowania tego :P A teraz widzę, że w czwórce jest to samo. Czy tylko mnie się wydaje, że The Sims 2 z 2004 roku wygląda lepiej niż The Sims 4 z 2014? Powiedzmy sobie szczerze, z tego co można obejrzeć na screenach grafika w The Sims 4 jest po prostu brzydka, to wszystko jest byle jakie, robione na kolanie. W The Sims 2 przy użyciu kilku ładniejszych recolorów mebelków, nowych podłóg itd. można zrobić milion razy ładniejszy dom/mieszkanko , że o simach nie wspomnę. Przypomina mi to Sim City: Społeczności, przesłodzone coś dla dzieciaczków.
Kędziorek
05.06.2014, 13:07
Basenów wciąż nie widać, ale zauważyłam pływający po rzece parostatek. Ozdoba czy można będzie się w taki wyposażyć? Byłoby super :)
Podobało mi się jeszcze sposób w jaki sim malował obraz, było w tym nieco więcej ekspresji niż takie monotonne mazianie pędzlem jak w poprzednich odsłonach gry.
Obraz z dwójki ;)
http://simsvip.com/wp-content/uploads/2014/06/header_Share.png
Filmiki jak każdy inny, w sumie nic nowego nie pokazali. Podoba mi się to, że miasteczka wydają się bardziej ściśnięte. W poprzednich częściach między budynkami zawsze było dużo pustego terenu, co mnie osobiście złościło, bo chciałem robić miasta a nie prowincje jakieś. :P Irytuje mnie ten wszechobecny bloom a'la 2006, przez niego momentami gra wygląda, jakby wszystko działo się poprzez mgłę.
Czy tylko mnie się wydaje, że The Sims 2 z 2004 roku wygląda lepiej niż The Sims 4 z 2014?
Modele są przestarzałe, ale tekstury budynków wciąż trzymają poziom, podobnie niektóre obiekty. A jak się użyje CC, to już w ogóle różnica jest kolosalna. IMO problem z TS4 jest taki, że ta grafika nie nadaje się do mieszania styli. W TS2 jeszcze jakoś uszło, można było stawiać maxisowe obiekty obok CC i przeważnie wyglądało to ok. Nie wyobrażam sobie jednak realistycznie zrobionych, fanowskich mebelków obok tych narysowanych z TS4.
EDIT: Kerbi - faktycznie! :O Ma bardziej klasyczne kolory, ale poza tym nie widzę, żeby układ się zmienił.
A zwrócił ktoś uwagę na UI podczas budowania? Jest niebieskie i trochę różni się od tego z ostatniego zwiastuna.
EDIT: Widać nawet łabędzie (?) na wodzie w tej scenie z weselem :O
CzekoladowaZłośnica
05.06.2014, 14:44
Hejka :). Jestem tu nowa choć w simy gram od zapartych lat :D.
Moje wrażenia co do czwórki... Podoba mi się zdecydowanie bardziej niż trójka :). Większość z was mówi, że simy wyglądają sztucznie. Nie zaprzeczam. Włosy są dla mnie trochę dziwne.. Aczkolwiek nie zapominajmy, że to jest gra :). Podoba mi się to, że jest tak kolorowo. Jestem ciekawa jaka będzie finalna wersja, choć wiem, że zbyt wiele się nie zmieni :). Ale i tak jestem podjarana kiedy widzę, że pojawił się nowy filmik czy jakieś foto :D. A co do tego UI to zauważyłam i tutaj boję się, że będzie mi się na początku ciężko w tym wszystkim połapać. Wiadomo.. BLONDYNKA :D. Na razie jestem na tak. Zobaczymy kiedy pojawi się trailer no i oczywiści jak się sprawdzi gra po wydaniu :). Pozdrówka :)
anie_1981
05.06.2014, 14:52
Filmiki niczego nowego nie wnoszą, to nadal jest My Little Pony. Parostatek ciekawy, a na którymś filmiku chyba widziałam przejeżdżający tramwaj. Fajne to i mam nadzieję, że można się będzie jednym i drugim przejechać. Jednak to nie zmienia faktu, że styl graficzny odrzuca mnie od monitora...
CzekoladowaZłośnica
05.06.2014, 14:57
Masz rację, nie wnoszą. Ale i tak się cieszę, że cokolwiek wrzucają, bo sami powiedzcie... Gdyby tego nie robili to by było nudno :)
Hmmm...
#1 (http://s20.postimg.org/iwh410vjv/sztyy.jpg) - simy z TS4 tak bardzo są przepełnione emocjami, że aż siedzą w takiej samej pozycji i się nie garbią! :O
#2 (http://s20.postimg.org/ua3nc862k/nie_ogarniesz.jpg) - z jakiegoś powodu przypomina mi to betę "dwójki". Ale z dwojga złego stare UI wydawało mi się fajniejsze.
#3 (http://s20.postimg.org/vmlce43i5/baseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeny_come_back.j pg) - ale wybór! Aż 4 umeblowane, w jednakowej kolorystyce salony!
Zwróćcie uwagę na ikonki na górze po lewej - podejrzewam, że to wejście do trybu tworzenia sima, którego można będzie wprowadzić do tego domu :>
#4 (http://s20.postimg.org/atixppayl/wow.jpg) - jeeeee, jakie ładne ujęcie ^^
I jeszcze taki znaleziony cytat dot. ograniczeń wiekowych.
It is expected that The Sims 4 will be rated “T” for Teen in North America, but until now we’ve seen nothing but a “pending” rating. With today’s site makeover, EA included a “Pending to Teen” label from the ESRB.
Proszę Was... Graz grafiką dla dzieci przeznaczona dla nastolatków i dorosłych?! xD
Czekam do E3. Ale jak nie pokażą basenów... :((
No i smutne jest to, że nie zaczerpnęli z podstawki TS3 aut...
Okładka mi się nie podoba - mam nadzieję, że jeszcze ją zmienią :)
Filmiki coraz bardziej przekonują mnie do tej gry :) Jakoś tak simy fajnie się ruszają i otoczenie wygląda całkiem nieźle.
Niedługo E3 2014, ciekawe czy czegoś nowego się doiwemy
Okładka jak okładka, nie wpływa zupełnie na przebieg gry, ale w sumie to podoba mi się, bo patrząc na nią można ułożyć historie tych simów. Brodaty sim podrywa dziewczynę z kwiatkiem, starsza pani (może to Zadecka) jest tym oburzona, a facet w garniturze zniesmaczony jej oburzeniem :D Sim w żółtej koszulce oglądał nieprzyzwoity filmik na komórce, ale ten w zielonej czapce to zauważył i powiedział dziewczynom. Blondynka spojrzeniem daje znać, że nie pochwala wkopania kolegi, a ruda śmieje się z tego w okularach, który bardzo się zmieszał. Wiele można ułożyć opowieści o tym, jakie są ich wzajemne relacje :D
Z filmików podobają mi się widoczne fragmenty miasta, wydaje się że to takie sielankowe miejsce, w którym nic złego zdarzyć się nie może.
Drzewa na jednych zdjęciach są jaskrawo zielone, ale na innych są zielone normalnie. Może to zależy od pory dnia?
Simy i tryb budowy są świetne.
Tryb tworzenia sima daje mnóstwo możliwości i tryb budowy także. Już wiem, że będę miała problem z wyborem, od czego zacząć :D
simka334player
06.06.2014, 10:24
dokładnie tak irbis!!!!
Ale duże brawa za wyobraźnię i twoje pomysły na różne simowe wątki. To jest takie świetne w simsach.
dokładnie tak irbis!!!
Ale duże brawa za wyobraźnię i twoje pomysły na różne simowe wątki. To jest takie świetne w simsach.
Dzięki :D
Na Dotsim jest informacja o dacie premiery: 2 września.
Jeśli to prawda, to już dziś zaczynam zapełniać moją skarbonkę-biedronkę :fun:
anie_1981
06.06.2014, 14:52
Ja oczywiście będę ciekawa wrażeń i gameplayów, w końcu to Simsy. Nie wiem jednak co by musiała mieć ta Dolina Muminków, żebym chciała w nią grać... :P
Mroczny Pan Skromności
06.06.2014, 15:45
gdyby to była Dolina Muminków to dałbym kilka razy więcej żeby ją mieć :D
2 września... moim zdaniem się nie wyrobią, zresztą nie wydaje mi się, że to oficjalna data ;))
Kędziorek
06.06.2014, 15:52
Mimo wszystko sądzę, że jest to wciąż raczej domyślna data. W Polsce co drugi sklep internetowy ma inną datę, choć żadna nie podała tak wczesnej. Ale też wydaje mi się, że by się nie wyrobili.
xheyanna
06.06.2014, 17:30
2 września czy później tak czy inaczej moja przyszłoroczna matura jest zagrożona :D
Przeglądając wszystkie te zdjęcia z gry i filmiki mam mieszane odczucia co do gry. Z jednej strony tryb tworzenia simów i domów baaaaardzo na +, nie licząc plastelinowych włosów i braku prawdziwych rzęs.
Jednak ogólnie gry staram się nie oceniać zanim w nią nie zagram, bo jak na razie grafika mi się średnio podoba. Tak samo średnio jestem nastawiona do opcji ze zmianą emocji, ale możliwe, że jak już w te simsy pogram, to mi się to spodoba albo po prostu nie będzie mi przeszkadzać. Tak czy inaczej jeżeli mi się czwórka nie spodoba, to bardzo możliwe, że po prostu zostanę przy trójce i tyle :D
Gold_Chocolate
06.06.2014, 17:51
Skoro już zepsuli grafikę, to niech dadzą tę grę 2 września, z okazji urodzin im to wybaczę i chętnie pobawię się nowym trybem tworzenia i budowania :D
W temacie z newsami podałam link do nowego zdjęcia.
Wytatuowany sim w żółtej koszulce siedzi na "tronie", przegląda sobie coś na tablecie (chyba coś o lamach), a na stopach ma różowe kapcie króliczki :D
Zwróciłam uwagę na kosz z praniem i ciekawe dekoracje: koszyk z kosmetykami, kubek ze szczoteczkami do zębów i półkę z kosmetykami. Ogólnie przyjemny wystrój łazienki. Jak sądzicie?
anie_1981
06.06.2014, 18:52
Jaką ma oburzoną minę, że się go podgląda :P
Marcysia
06.06.2014, 18:56
anie1981 wyjełaś mi to z klawiatury.
Mam nadzieję, że te newsy to będą naprawdę newsy. Niech zrzucą jakąś bombę nooo.
kavoweciastko
07.06.2014, 11:16
kavoweciastko, czy ty sie "tłumaczysz" z tego że korzystałaś ze Store?
Nie, chodziło o coś innego :p
Mam mieszane odczucia odnośnie tego jak będzie wyglądać okładka gry.
Okładka okładką. Ja mam gdzieś to jak wygląda okładka. Interesuje mnie gra. Nie będę przecież oceniać gry po okładce, bo wiadomo że nie musi się nikomu podobać, np. mi niezbyt podobała się jakoś okładka TS3, czy TS2, ale jakoś grałam, bo gry uważałam (i uważam nadal) za świetne. W TS1 nie miałam okazji grać, ale ich okładki wyglądają najlepiej ze wszystkich 4 odsłon. Noo.. jeżeli chodzi o TS4 to podobała mi się okładka tylko z tym plumbobem. Ale na tą nie zamierzam wielce naskakiwać, bo tak jak wspomniałam - najważniejsza jest dla mnie sama gra.
Tak szczerze mówiąc, to dla mnie grafika simsów robi się coraz bardziej "facebookowa"
Jak można porównać stronę, portal do gry? o.o Nie rozumiem powiązania i tego porównywania.
Czy tylko mnie się wydaje, że The Sims 2 z 2004 roku wygląda lepiej niż The Sims 4 z 2014?
Czy ja wiem. Ciężko porównywać, ale ja chyba wolę TS4.
Podoba mi się to, że miasteczka wydają się bardziej ściśnięte. W poprzednich częściach między budynkami zawsze było dużo pustego terenu, co mnie osobiście złościło, bo chciałem robić miasta a nie prowincje jakieś. :P
Oj tak, też mnie to irytowało. Teraz miasto wygląda o wiele ciekawiej, wydaje mi się, że będzie sie wiecej w nich działo. No i przede wszystkim wyglądają lepiej, ciekawiej, dynamiczniej niż w poprzedniczkach. Nie mogę się doczekać!
2 września czy później tak czy inaczej moja przyszłoroczna matura jest zagrożona :D
Moja również. ;d Akurat będę zaczynać 4 klasę technikum, matura się zbliża a tu simsy wszystko zniszczą. :D
Co do premiery - jeżeli rzeczywiście będzie 2 września, to my w Polsce będziemy ją mieć około 4 września.
Zwróciłam uwagę na kosz z praniem i ciekawe dekoracje: koszyk z kosmetykami, kubek ze szczoteczkami do zębów i półkę z kosmetykami. Ogólnie przyjemny wystrój łazienki. Jak sądzicie?
Owszem, bardzo przyjemny. Ciekawa jestem czy w takim razie będą pralki, skoro jest kosz z praniem. :> Zawsze grając w TS2 brakowało mi takiego dodatku, który doda pranie, odkurzanie, itp. Gdzie pranie będę mogła wywiesić na jakiś sznurkach przed domem czy cuś. Zawsze czegoś takiego mi brakowało.
anie_1981
07.06.2014, 12:15
Ten kosz z praniem może być tylko dekoracją. Nie dadzą basenów, a daliby pranie..? Wątpię... W TS3 też było parę obiektów tylko dekoracyjnych, choć na mój gust, o wiele za mało. Nie lubiłam nigdy pustych powierzchni w Simsowych domach. Wydawały się puste, nieprzyjazne, dlatego do TS2 i TS3 ściągałam CC z różnymi drobiazgami, choćby butelka ketchupu, nóż kuchenny, chleb, cokolwiek! Do trójki mam tego sporo, najbardziej podoba mi się zestaw drążków z przyprawami i "narzędziami kuchennymi", do powieszenia na ścianie (polecam stronę Around the Sims 3 (http://www.aroundthesims3.com/objects/index.html))
octavessens
07.06.2014, 14:05
http://37.media.tumblr.com/c4a3786783ee0600ae602223b34c84e1/tumblr_n6ro2hftgr1sh6xelo4_r1_500.jpg
zakochałem sie w tej blondynce w szortach (ktora jest na prawie kazdym renderze xd), jak na poczatku wydawała mi sie brzydka to teraz marze by nia zagrac!
lazienka wg mnie jest bardzo ładna! w ogole kazde wnetrze pokazane na zdjeciach mi sie strasznie podoba.
Szkoda tylko, ze tworcy twierdzili, ze okolica bedzie bardzo "nowo orleanska", a ja procz kilku drzew - bagnistych, nie widze zadnego zwiazku z nowym orleanem ;/
marandile
07.06.2014, 14:33
2 września - dobrze być studentem ;)
Nie podoba mi się kolor włosów tej blondynki powyżej - strasznie sztuczny. Ale raczej bedzie go można zmieniać na zasadzie jak w TS3, wiec spoko.
Na zdjęcia z facetem siedzącym na kiblu martwi mnie brak tekstury drewna na szafce - w ogóle na każdym screenie brak takich realistycznych tekstur, wszystko wyglada na takie namalowane :( Mam nadzieje, ze do premiery cos z tym zrobia...
Kędziorek
07.06.2014, 14:40
W sklepach internetowych można się spotkać z takim opisem:
Żywe sąsiedztwo - Wybieraj spośród kilku różnych środowisk, w których mają żyć Twoi Simowie. Dynamiczna grafika ożywi miejsce zamieszkania Simów.
Czy to oznacza, że będzie więcej niż jedno miasto? Wiadomo coś o tym z poprzednich newsów?
Mogłam przeoczyć taką nowinkę wcześniej, to do mnie podobne..
anie_1981
07.06.2014, 16:15
Dawno temu, na początku jak zaczęli się chwalić czwórką, to mówili o kilku miastach.
Całe szczęście, ze te zwierzęce kapelusze są takie badziewne (w trójce żaden mój sim nie nosił tego typu rzeczy), to przynajmniej nie będzie mi szkoda :P
Była mowa o trzech miastach. Mam nadzieję, że to się nie zmieni, bo do tej pory pokazali tylko jedno miasto, tę wcześniej tzw. Dzielnicę Ogrodową.
Na zdjęcia z facetem siedzącym na kiblu martwi mnie brak tekstury drewna na szafce - w ogóle na każdym screenie brak takich realistycznych tekstur, wszystko wyglada na takie namalowane :( Mam nadzieje, ze do premiery cos z tym zrobia...
Dlaczego zakładasz, że te szafki powinny być drewniane? Może są z pomalowanej płyty MDF ;P
anie_1981
07.06.2014, 21:07
Ja w ogóle nie widzę tam żadnych tekstur... są tylko jaskrawe kolorki.
To są tekstury oldschoolowe. Rozmiar 16x16 i zero filtrowania. O normal mappingu już nie wspominając. :P Gra ma styl retro, nie znacie się!
kavoweciastko
08.06.2014, 08:58
Ja w ogóle nie widzę tam żadnych tekstur...
To tak jakby powiedzieć człowiekowi, że się nie widzi u niego skóry, mimo że ją ma..
Rozmiar 16x16 i zero filtrowania.
Noo, 16x16 to nic dziwnego, że gra pociągnie na niemal każdym komputerze albo przynajmniej na większości. Gdyby dali np. 512x512 to byłoby gorzej dla niektórych. :p
Mi się mimo wszystko gra podoba i nie mogę się jej doczekać! Nawet mi się dzisiaj śniło TS4. :o
marandile
08.06.2014, 10:52
jutro wieczorem trailer z gameplay'u :D
LepkiePaluszki23
08.06.2014, 10:57
W News'ach podałem, że jutro będzie wylew informacji na temat The Sims 4. Już nie mogę doczekać się tych filmów :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.